Hjem
Utdanning
Plastforsøpling

Bli med på plastryddeuken

Hvor mange plasthvaler klarer vi å redde?

rydde plast uib plastryddeaksjon plast i havet
Nå trenger havet tankene dine. Plukk plastavfall hvor du måtte ønske, om det er på byfjellene, i sentrum, eller i fjæresteinene. Plasten kaster du i UiBs merkede plastkontainer, som står foran Studentsenteret. 
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme, UiB

Hovedinnhold

Det er nå tre år siden UiB-forskere åpnet opp magen på en strandet hval utenfor Sotra. Det viste seg at magen var full av plast og at dyret derfor ikke fikk i seg næring. Den ble raskt kjent som «Plasthvalen», og vakte stort engasjement i befolkningen.

Hva er plastryddeuken?

I Plasthvalens ånd skal Universitetet i Bergen og en rekke samarbeidspartnere sette sitt preg på Strandryddeuken 2020.

Fra 5.-20. september vil UiB, Naturvernforbundet, Om i morgen, Havkollektivet, Sammen, In the same boat og Bergen og omland friluftsråd (BOF) invitere deg til å bli med å bli med på plastryddedugnad.

Hvordan kan du bidra?

Nå har du mulighet til å bidra. Studenter og ansatte på universitetet skal i strandryddeuken plukke plastavfall både til lands og til vanns, og levere avfallet til sikker håndtering.

Oppdraget er enkelt:

Plukk plastavfall hvor du måtte ønske, om det er på byfjellene, i sentrum, eller i fjæresteinene. Plasten kaster du i UiBs merkede plastkontainer, som står foran Studentsenteret fra fredag 4. september. 

Jo mer plast vi klarer å plukke, jo mindre plast havner i havet, til skade for dyr og mennesker.

Hold avstand, og unngå å samles i større grupper under ryddingen. Slik tar vi vare på hverandre, samtidig som vi tar vare på miljøet. 

plast container studentsenteret uib
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme, UiB

Hva skjer?

Gjennom disse ukene vil vi og våre samarbeidspartnere også ha en rekke arrangementer hvor vi setter fokus på plastproblematikken. 

Les også: Årets plastdugnad er i gang

Det hele avsluttes på Strandryddedagen 19. september, hvor BOF og In the same boat vil ta med UiB-studenter, plastforskere og andre på en eksklusiv ryddeaksjon med båt til ekstra forsøplede områder utenfor Bergen. Grunnet koronasituasjonen vil ryddeaksjonen avgrenses til to grupper, hver med maks 20 inviterte deltakere.

Tagg bilder i sosiale medier

Et menneske endrer ikke verden alene. Mange må være med for at dette skal ha effekt. Vi fram at du hjelper til å løse plastproblemet, og inspirerer andre til å være med.

Bruk emneknaggen #uibrydder i sosiale medier, og inspirer venner, kollegaer og medstudenter til å bidra!

vi elsker havet plast
Foto/ill.:
UiB