Utdanning

Opptak til grunnstudier (Samordna opptak)

Du kan søke opptak til bachelorprogram, årsstudier, 5-årige integrerte masterprogram og profesjonsstudier gjennom Samordna opptak.

Hvordan søker jeg opptak?

1. Finn studieprogram du vil søke på

Poenggrensene ved UiBs studier fra i fjor kan være nyttige når du skal bestemme deg for hvilke studier du vil søke.

Utforsk UiBs studietilbud

2. Sjekk informasjon om viktige datoer og opptakskrav

Du finner informasjon om viktige datoer, opptakskrav og poengberegning hos Samordna opptak. Der finner du også den komplette studieoversikten for studier ved de fleste læresteder i Norge.

3. Søk i perioden 1. februar til 1. mars / 15. april

Hovedfristen for å søke er 15. april, men noen grupper må søke innen 1. mars.

Søk gjennom Samordna opptak

Endringer i opptakskrav til studier ved UiB

Endringer i opptakskravene varsles vanligvis to år før endringene trer i kraft. Her finner du endringene som gjelder opptakskrav til studier ved UiB.

Du finner alle endringer i opptakskrav hos Samordna opptak.

Forsøksordninger med skjerpet opptakskrav fra 2019:

Økonomifag

Det nye opptakskravet gjelder følgende studieprogram:

• Bachelorstudium i samfunnsøkonomi
  • Bachelorstudium i politisk økonomi

Det nye opptakskravet er:

Generell studiekompetanse og i tillegg enten

• minst karakteren 4 i fellesfaget matematikk (224 timer), eller
  • at du har bestått ett av følgende programfag: Matematikk S1, S2, R1 eller R2.

Realfag

UiB har innført en forsøksordning der du fra 2018 til 2022 må ha tatt matematikk R2 på videregående skole for å være kvalifisert for å studere de fleste realfagene.

Det nye opptakskravet gjelder følgende studieprogram fra 2019:

• Bachelor i biologi
  • Bachelor i molekylærbiologi
  • Profesjonsstudium i fiskehelse

Det nye opptakskravet er:

Generell studiekompetanse, Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) + R2 og i tillegg enten:

• Fysikk 1 + 2 eller
  • Kjemi 1 + 2 eller
  • Biologi 1 + 2 eller
  • Informasjonsteknologi 1 + 2 eller
  • Geofag 1 + 2 eller
  • Teknologi og forskningslære 1 + 2

Kjønnspoeng til mannlige søkere

Mannlige søkere i kvote for førstegangsvitnemål til profesjonsstudiet i psykologi vil få 1 kjønnspoeng. Dette gjelder for en avgrenset periode på 4 år i perioden 2019-2022 og gjennomføres ved både UiB og UiO.

Varslede endringer etter årets opptak

Vi oppdaterer fortløpende og når forskriften foreligger.

Opptakskalenderen for 2019

DatoHendelse
1. februarSøknaden åpner på Samordna opptak sine nettsider.
1. mars

Frist for å søke på grunnlag av realkompetanse, for søkere som ber om særskilt vurdering, og for søkere som ønsker tidlig opptak.

15. aprilSøknadsfrist. 15. april er siste frist for å søke eller legge til flere studieønsker i søknaden din.
1. juli

Omprioriteringsfrist: 1. juli er siste frist for å bytte rekkefølge på studieønskene dine.

Siste frist for å laste opp dokumentasjon: 1. juli er siste frist for å laste opp dokumentasjon på utdanning du fullfører i vår.

19. juliDu får svar på søknaden din.
24. juliSiste frist for å svare. Hvis du ikke svarer på tilbud og ventelisteplass, mister du tilbud og ventelisteplass.
29. juliSuppleringsopptaket. Har du takket ja til venteliste? Søkere som får nytt tilbud, eller som blir studiekvalifiserte etter hovedopptaket, får nytt svar i suppleringsopptaket.
Uke 33
  • Studiestart for nye studenter ved UiB