Hjem
Studentsider
Semesterstart

Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om semesterstart, semesterregistrering eller noe annet?

Hovedinnhold

Studiestart

Hvor er campus?
Universitetet i Bergen er spredt utover sentrum og omkringliggende områder. Se campuskartet for mer informasjon.

Hvordan kommer jeg meg til universitetet?
UiB ligger spredt over et stort område og holder til i mange bygg. Mesteparten av UiB ligger midt i sentrum, og det vil derfor være unødvendig med buss, bybane eller bil for å komme frem. Campus Haukeland/Årstadvollen er lett tilgjengelig med buss nr 5 eller 6, som går fra Bergen sentrum. Se skyss.no for rutetider.

Hvor kan jeg parkere?
Det er ikke egne parkeringsplasser for nye studenter på UiB. Som student kan du søke om parkeringsplass. Har du behov for parkering i nærheten av campus Nygårdshøyden kan vi anbefale Klostergarasjen og Griegpark. Ved campus Årstadvollen er det parkering ved Haukeland sykehus. 

Hvem vil ta i mot meg når jeg kommer som ny student?
De fleste nye studenter vil få tilsendt en flere e-poster fra UiB med informasjon om studiestart. Her vil det være informasjonsmøter der du får vite det du trenger.

I høstsemesteret vil du som ny student på bachelorprogram eller integrerte masterprogram dessuten få mulighet til å være med i en faddergruppe. I faddergruppen vil du bli kjent med noen av dine medstudenter og noen erfarne studenter som kan hjelpe deg med alt mulig.

Studieåret

Studieåret ved Universitetet i Bergen er delt i to semester: høst og vår.

Høstsemesteret

  • varer omtrent 19 uker
  • starter i uke 33 (midten i august)
  • slutter til slutten av desember (uke 51/52)

Vårsemesteret

  • varer omtrent 21 uker
  • starter tidlig januar (uke 1 eller 2) 
  • slutter i slutten av juni

Når undervisningen starter og slutter varierer fra studieprogram til studieprogram. På emnesidene finner du timeplanen for de ulike emnene. Kontakt fakultetet ditt for å få mer informasjon. 

Reservere studieplassen

Søkere som har fått studieplass gjennom Samordna opptak, kan søke om å få reservere studieplassen til året etter ved innkalling til militærtjeneste, fødsel, adopsjon eller andre tungtveiende grunner.

Informasjon og veiledning

Hvor lenge varer  høst- og vårsemesteret?
Høstsemesteret begynner vanligvis uke 33, og varer frem til jul. Vårsemesteret begynner normalt i uke 2, og varer vanligvis frem til uke 25. Det er uansett verdt å merke seg at det er store variasjoner avhengig av hvor man er i studieløpet, og hvilket institutt man er tilknyttet. Derfor er det å anbefale å ta kontakt med studieveilederne på ditt institutt for å få bekreftet dette.


Hvor er informasjonssenteret?
Hvert fakultet har sitt eget informasjonssenter. Kart og åpningstider finner du på deres informasjonssider.
Flere administrative tjenester og mye informasjon er også tilgjengelig på Studentsidene.


Jeg trenger veiledning eller rådgivning. Hvor kan jeg gå?
Det finnes en rekke forskjellige veilednings- og rådgivningstjenester tilgjengelig for studenter. De blir blant annet drevet av UiB, Sammen og frivillige studentorganisasjoner:

 

Emner og registreringer

Er det obligatorisk oppmøte?
For en del studieprogrammer er det obligatorisk oppmøte. Dette varierer og for å finne ut hva som gjelder for deg må du ta kontakt med ditt fakultet eller lese informasjonen du har fått tilsendt.


Når kan jeg semesterregistrere meg?
Høstsemesteret 2021 åpnes det for semesterregistrering 1. juli. For vårsemesteret åpnes det for registrering mandag i uke 50. Les mer på siden Semesterregistrering


Hva er fristen for semesterregistrering?
Fristen for å bekrefte utdanningsplanen på StudentWeb og å betale semesteravgiften er 1. september i høstsemesteret og 1. februar i vårsemesteret. Les mer på siden Semesterregistrering.

Semesteravgift og studentvelferd

Jeg trodde det var gratis å ta høyere utdanning i Norge, hvorfor betaler vi semesteravgift?
Offentlige institusjoner for høyere utdanning i Norge tar ikke betalt fra studentene, men alle studenter betaler en semesteravgift til den lokale studentsamskipnaden. Les mer her.

Hvilke studentvelferdstjenester har jeg tilgang på som student ved UiB?
En rekke studentvelferdstjenester er tilgjengelig for medlemmer av Studentsamskipnaden på Vestlandet, Sammen.

Kan jeg betale semesteravgiften kontant?
Du kan betale med Vipps eller kort på semesteravgift.uib.no

Jeg får ikke semesterregistrert meg på Studentweb. Hva skal jeg gjøre?
For nye studenter vil det normalt ikke være mulig å logge inn på Studentweb før rundt i slutten av juli. Du vil motta en e-post fra UiB når du kan logge deg inn.


Jeg har ikke betalt semesteravgiften innen fristen. Hva kan jeg gjøre?
Dersom du ikke har betalt semesteravgiften og fullført semesterregistrering med lagring av utdanningsplan innen fristen (1. september/1. februar) vil du kunne miste retten din til å studere ved UiB. Ta kontakt med informasjonssenteret ved ditt fakultet så snart som mulig.

Student-ID

Jeg trenger studentbevis for å få studentrabatter.
For å bevise at du er student må du laste ned UiBs studentbevisapp etter at du har betalt semesteravgiften og registrert deg. Dersom du ikke har smarttelefon kan du lese nederst på siden om studentbevisapp.

Hvordan kan jeg bevise at jeg er student før appen er gyldig for dette semesteret?
Dersom du er ny student kan du bruke opptaks-e-posten fra UiB sammen med gyldig ID. Dersom du var student forrige semester er appen gyldig frem til fristen for semesterregistrering (1. september/ 1. februar).

Hvordan får jeg studentkort?
Fra dagen etter at du har semesterregistrert deg på Studentweb og åpnet brukerkonto, kan du gå på Kortsenteret for å få studentkort. Ta med legitimasjon.

Jeg har mistet studentkortet mitt. Hvordan får jeg et nytt?
Kontakt Kortsenteret.

 

Utskrifter, karakterer og vitnemål

Jeg trenger å skrive ut noe. Hvordan kan jeg gjøre det på campus?
Et stort antall nettverksskrivere er plassert på lesesaler og biblioteker ved UiB. Du kan bruke disse ved å logge deg inn på en hvilken som helst UiB-pc og skrive ut til Pullprint. Les mer her.

Det er også mulig å koble sin datamaskin hjemme via nett til UiBs utskriftstjenester ved hjelp av VPN. Les mer her


Hvordan fyller jeg på penger på kortet mitt slik at jeg kan skrive ut?
Du kan fylle på penger på nett. Les mer her.


Hvordan bestiller jeg karakterutskrift?

Vitnemålsportalen er en ny digital tjeneste hvor tidligere og nåværende studenter selv kan hente ut resultatene fra høyere utdanning og dele dem med studiesteder, potensielle arbeidsgivere og andre relevante parter. Tjenesten er gratis å benytte.


Hvordan bestiller jeg vitnemål?
Vitnemål kan kun bestilles én gang. Noen fakultet utsender disse automatisk etter endt grad, mens andre krever at du bestiller disse.