Hjem
Utdanning
Studiehverdag

En dag på lektorstudiet

Lurer du på hvordan studiehverdagen ved UiB ser ut? Lektorstudentene bruker ukene på forelesninger, seminarer, lesing og skolebesøk.

Av Karina Asbjørnsen

- Jeg gleder meg til å begynne igjen for fullt nå, sier Mari Søgaard.

Hun og Camilla Blomdal har begge tilbrakt de siste tre semestrene på studieprogrammet ”Integrert lektorutdanning med master i nordisk”. Studiet hører til Det humanistiske fakultet (HF), og er femårig.   

Selv om juleferien har vært lang, er ikke interessen for fagene glemt. Jentene er enige om at studiemodellen på universitetet appellerer til dem.

- Når det meste er frivillig, blir alt mer lystbasert. Man studerer jo her fordi man vil det, sier Mari.  

Alltid noen skippertak

UiB-studentene tar master i nordisk, og blir samtidig lektorer. Studiet er delt i tre, med hovedvekt på pedagogikk, språk og litteratur.

- Vi tar på en måte et seksårig studium på fem år, siden vi tar lektorutdannelsen integrert. Det er relativt hardt, så vi har det ganske travelt. Det er en fulltidsjobb, sier Mari.

Pensumlesingen tar de både hjemme, på lesesalene og på kollokvierommene på HF.

- Hvor mye vi leser? Nå eller rett før eksamen? I mai leser jeg sikkert 12-13 timer hver dag. Men akkurat nå har jeg tid til litt kaffe, sier Mari. Egentlig liker hun ikke kaffe, men kakaoen på Café Chaos har falt i smak.

- Man skal lese 8 timer hver dag sier de, gjennom hele semesteret. Hvis man vil slippe skippertaket, sier Camilla.

- Men hvem er det som slipper det? De har jeg lyst til å møte, ler Mari.

Mye og variert undervisning

De fleste studentene ved UiB har en til to forelesninger i hvert fag per uke. Det er vanlig å ta to eller tre fag, avhengig av størrelse. Lektorstudentene er blant dem som har mest undervisning, men de er veldig fornøyde med opplegget.

- Dette semesteret har vi hatt forelesninger hver dag, mens til våren blir det litt færre, sier Camilla.

- Vi har vanvittig flinke forelesere. Når de er så interesserte i det de formidler, blir det meste spennende, sier Mari, som selv er blitt hektet, og innrømmer at hun har Språkteigen på iPoden.

Lektorstudentene forklarer at de har seminartilbud i alle fag. Der får de grundig oppfølging i grupper, og hjelper hverandre med semesteroppgaver og lignende.

- Vi lærer utrolig mye av det. Det ville vært et stort tap dersom seminarene ble kuttet ut, sier Mari.

- I tillegg er vi ute på skoler i Bergen for å observere undervisning i praksis. Det tror jeg også at vi lærer mye av, sier Camilla.

Nyter studentlivet

På tross av en hektisk studiehverdag, har jentene tid til å kose seg, både på universitetet og ellers.

- Det blir jo litt mye kakao og te i kantinen. Man skal ta et kvarter, og så blir det alltid en halvtime ekstra. Men jeg tror ikke nødvendigvis det gjør noe, man kan lære mye av å være sosial og diskutere fagene, sier Mari.

I tillegg har studentene sosiale arrangementer på studiet, som Nordiskaften og faglunsjer.

- Vi er jo bare 15-16 stykker, så vi er veldig sosiale på tvers av kullene også. Vi har et godt sosialt miljø, selv om vi ikke går i en klasse som på en høyskole, sier Mari.

Selv om studentene påstår at de ikke har fritid, rekker de å leve det gode studentlivet.

- Vi kombinerer selvfølgelig studiene med fest og moro. Man må ta seg tid til det. Vi kan ikke råtne her inne med Ibsen, ler Mari, som også er med i Bergen Student-TV.

- Jeg har deltidsjobb ved siden av. Også får vi jo med oss masse konserter, teaterforestillinger, og en og annen fest, sier Camilla.