Hjem
Utdanning

Er ikke det fantastisk?

Utdanningen ved UiB var avgjørende for at Kristin Helle-Valle våget å begynne arbeidet med å starte et Litteraturhus i Bergen.

Den teoretiske lærdommen fra universitetet gjorde meg veldig trygg

– Det har stått klinkende klart for meg hele veien hvordan dette huset skulle bli. Og vet du hva? Det har blitt akkurat sånn som jeg så det for meg. Er ikke det fantastisk? Plasseringen var det viktigste, og størrelsen på huset. Det skulle være et sted hvor folk passerer, og det lever.

 Da Kristin Helle-Valle så hvor godt Litteraturhuset i Oslo fungerte, tenkte hun at Bergen trengte et lignende hus – og hun var sikker på at hun ville jobbe der. Hun tenkte at mange ville gripe muligheten til å få det til, men til slutt ble det opp til henne selv å få det i stand.

De første månedene av prosessen trålet hun den indre sentrumskjernen på kryss og tvers for å finne et sentralt hus som var synlig i bybildet. Og så en dag kom hun over huset som var akkurat slik hun hadde forestilt seg.

– Det bare lå der – potensialet i huset ropte imot meg, sier hun.

Stjernelag på UiB
Utdanningen ved Universitetet i Bergen var avgjørende for at Kristin Helle-Valle våget å gå inn i det store prosjektet med Litteraturhuset, forteller hun.

Det første faget hun studerte var grunnfag psykologi. Siden ble det medievitenskap, noe hun tenkte på som et naturlig valg etter å ha jobbet i NRK.

– Jeg tenkte det kunne være berikende å få den teoretiske ballasten til den praktiske grunnutdanningen min fra TV, sier hun.

Hun hadde også hørt mye godt om litteraturvitenskap på UiB, og det hun kaller "stjernelaget av forelesere" på faget. Siden litteratur alltid hadde vært en viktig del av livet hennes, ble dette det tredje faget hennes på universitetet.

Fulgte magefølelsen
– Jeg hadde ingen klar plan med disse tre fagene, men det var magefølelsen og lysten som styrte meg. Den teoretiske lærdommen fra universitetet gjorde meg veldig trygg, og dette fikk jeg merke de årene jeg jobbet i TV2. I dag føler jeg at jeg har en faglig trygghet på bred front. Jeg er ikke spisskompetent, men har bredde nok, sier hun.

Helle-Valle trivdes godt på universitetet, til tross for at hun hadde begynt å studere i en alder av 37 år og hadde tre barn.

– Det jeg husker best, og som også i dag står så tydelig for meg, er de flotte, interessante forelesningene. Det åpnet dører av kunnskap og har gitt meg så mye, sier hun.