Hjem
Etter- og videreutdanning
Videreutdanning

Lærer kinesisk på nett

Juliane vil lære seg et språk som ikke alle andre kan. Karolina vil gjerne reise tilbake til Singapore, mens Henrik er nysgjerrig på Kina og mener språket er nøkkelen til kulturen.

Studenter på kinesisk nettstudier ved UiB
Fra venstre: Line Tallaksen Løge, Juliane Brattli, Henrik Emhjellen og Karolina Nowosielska er i gang med innføringskurset i kinesisk, og har lært seg å skrive sine egne navn.
Foto/ill.:
Marianne Lundanes

- Jeg bor i Ålesund og jobber full tid, og har ingen muligheter for å studere kinesisk der, sier Karolina, som tidligere har bodd fire år i Singapore.

- Jeg har veldig lyst til å reise tilbake og kunne språket, sier hun.

Vil til Kina

Også Line har ett år bak seg i Singapore, hvor hun tok deler av bachelorgraden i internasjonal markedsføring. Nå studerer hun økonomi og administrasjon, og sier hun vil supplere en generell økonomiutdanning med språk og kulturkunnskap.

- Jeg har vært interessert i kinesisk helt siden jeg bodde sammen med noen fra Kina da jeg var utvekslingsstudent i USA, sier Line.

Både Line og Juliane håper kinesiskkunnskapene skal bidra til at de skiller seg litt ut når de senere skal søke jobber.

- Jeg vil kunne et språk som ikke alle kan, sier Juliane, som har gjort unna en bachelorgrad i internasjonal kommunikasjon i Bodø. Nå spesialiserer hun seg på markedsføring innen sjømatnæringen, og kunne godt tenke seg å ta en master i Kina.

Perspektiver på verden

Henrik er for veteranstudent å regne, med to hovedfag i henholdsvis engelsk og kunsthistorie bak seg. Han har også tidligere tatt nettspansk ved UiB, før han nå tar fatt på kinesiskstudiene.

- Språk er veldig fascinerende og det er spesielt interessant å observere hvordan ulike språk finner forskjellige løsninger på for eksempel grammatiske tempusmodi, sier Henrik, som til forskjell fra sine medstudenter ikke har noe spesifikt mål med kinesiskstudiene. 

- Jeg er bare nysgjerrig, og ønsker flere perspektiver på verden, sier han, og viser til et gammelt kinesisk visdomsord om at «man skal fornye seg litt hver dag».

- Språk er nøkkelen til kulturen, sier Henrik, og legger til at han ikke har vært i Kina ennå.

- Men jeg bør vel det nå, smiler han.

Kinesiskstudier på nett

Ved Universitetet i Bergen kan du studere kinesisk språk som nettstudium på deltid. Innføringskurset i kinesisk/moderne mandarin går i høstsemesteret, og påbygningskurset Kinesisk språk 2 i vårsemesteret.

Les mer om nettkinesisk