Etter- og videreutdanning

Språkstudier på nett

Med hjerte for det kinesiske språket

– De hundre første kinesiske tegnene er de vanskeligste, sier universitetslektor Li Long. Denne høsten er nye studenter i gang med nettstudier i kinesisk ved UiB.

Nytt kull i gang med nettstudier i kinesisk ved UiB høsten 2018
Universitetslektor Li Long og fersk kinesiskstudent Hilde Gudvangen gleder seg til en intensiv høst med kinesiskstudier på nett. Her sammen med representanter for Konfutse-instituttet i Bergen.
Foto:
Marianne Lundanes

Nye studenter er nå i gang med nettstudier i kinesisk ved Universitetet i Bergen. Deltidsstudentene kommer fra ulike deler av landet, og kombinerer kinesiskstudiene med jobb eller andre studier. Vi tok en prat med Hilde Gudvangen, som tok seg fri fra jobben som mediegründer for å få med seg oppstartssamlingen ved UiB.

– Jeg har jobbet og studert mange år i Sørøst-Asia, har mange kinesiskspråklige venner både i Kina og her hjemme i Bergen, så jeg er glad i det kinesiske språket og har veldig lyst til å lære meg språket selv også, sier Hilde.

Kompliserte skrifttegn

– Nettundervisning på kveldstid passer meg veldig bra, det er enklere å kombinere med jobb, sier Hilde.

Hun synes likevel det er veldig nyttig med en fysisk samling helt i oppstarten.

– Det er så kjekt å få innblikk i kinesisk kultur, som setter språket inn i en sammenheng, det gir inspirasjon til å gå i gang med studiet.

– Store kulturelle forskjeller mellom Norge og Kina gjør at språket er utformet veldig forskjellig, sier kinesisklærer Li Long.

– Den kinesiske grammatikken relativt enkel å forstå og mestre, mens de kinesiske skrifttegnene er litt mer kompliserte. Men de ulike elementene i kinesiske skrifttegn går igjen og igjen, så når du behersker de første hundre tegnene vil det gå lettere og lettere, sier Li.

Skal øve med venner

Li Long understreker at det blir viktig å jobbe jevnt, og anbefaler dessuten at studentene ser kinesiske filmer og tv-program eller hører på kinesisk musikk, for å høre språket i bruk.

Hilde har ikke studert på nett før, og er spent på om hun klarer å sette av nok tid å jobbe med kinesiskstudiet.

– Jeg har heldigvis mange venner som snakker kinesisk, så jeg kan få øvd meg underveis, og så er jo læreren vår veldig tilgjengelig for spørsmål, også utenom selve nettundervisningen, smiler Hilde.

Nettkinesisk ved UiB er et deltidsstudium som består av innføringskurs for nybegynnere i høstsemesteret og et påbygningskurs i vårsemesteret. Kursene arrangeres av Institutt for fremmedspråk, i samarbeid med Bergen Konfutse-institutt.

Les mer om nettkinesisk ved UiB

Møt tidligere kinesiskstudenter: