Etter- og videreutdanning

Språkstudier på nett

Klare for å lære seg arabisk

Å kunne snakke arabisk i møte med offshorekolleger, pasienter i hjemmesykepleien eller i arbeid med menneskerettigheter og internasjonal politikk. De nye studentene på nettstudiet i arabisk har ulike planer og ambisjoner for arabiskstudiene etter denne høsten.

Nye studenter klare for nettstudier i arabisk ved Universitetet i Bergen
Tor Andreas Lothe, Selma Ugland, Marie Stubhaug og Ragnhild Aasvestad er motiverte for en intensiv høst med nettstudier i arabisk ved UiB.
Foto:
Marianne Lundanes

– Jeg studerer internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo og tenker å spesialisere meg på Midt-Østen. Da må jeg lære meg arabisk, sier Selma Ugland, som har tatt turen over fjellet for å delta på oppstartssamlingen i nettarabisk ved Universitetet i Bergen.

– Nettstudier var avgjørende

– Jeg tror jeg kan komme til å få bruk for arabiskkunnskaper i møte med pasienter, sier Marie Stubhaug. Hun jobber i hjemmesykepleien i Ås kommune, og fikk tips fra en kollega om at nettstudier kunne gå an å kombinere med full jobb.

– For meg var det helt avgjørende at jeg kunne ta dette som nettstudium, å reise på flere samlinger ville krevd mye mer tilrettelegging fra arbeidsgivers side, sier Marie, og får støtte fra medstudent Tor Andreas Lothe.

– Jeg jobber full tid, så studiene må bli på kveldstid, sier Tor Andreas, som har flere års offshoreerfaring fra Saudi-Arabia.

Tar med arabiskstudier på reise

Ragnhild Aasvestad har nylig pensjonert seg etter et langt yrkesliv som lærer i fransk og religion i ungdomsskolen og i videregående skole, og som norsklærer for flyktninger. Etter å ha studert menneskerettigheter og reist rundt i blant annet Midt-Østen mener hun det nå er på tide å lære seg arabisk. Hun har dessuten allerede erfaring med språkstudier på nett, som tidligere nettspanskstudent her ved UiB.

– På nettspansk var mange som allerede kunne en del spansk, men her på arabiskstudiet stiller vi alle fra scratch, smiler hun og legger til at praktisk taletrening nok er det mest utfordrende ved å studere språk på nett.

– Men nettstudier pusher deg samtidig til å jobbe mer strukturert. Jeg skal ut og reise i Midt-Østen igjen i løpet av høsten, og da passer det fint å studere på nett underveis, sier Ragnhild.

Nettarabisk ved UiB er et nettbasert deltidsstudium som består av innføringskurs i arabisk språk og kultur i høstsemesteret og påbygningskurs i moderne standardarabisk i vårsemesteret

Les mer om nettarabisk ved UiB