Hjem
Studentsider
erasmus+

Università degli Studi di Torino og Institutt for økonomi (ERASMUS+)

  • LandItalia
  • ByTorino
  • Studieplassar3
  • StudienivåMaster
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Ei oversikt over emnetilbodet ligg ute på instituttet sine heimesider: www.unito.it

Når i studiet kan eg reise

Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Masterstudentar blir råda til å reise ut i sitt 2. semester, når dei kan ta valemne på masternivå i samfunnsøkonomi.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er italiensk og engelsk.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem.Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Universitetet tilbyr språkkurs i italiensk til Erasmus-studentar.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitá degli Studi di Torino blei grunnlagt i 1404, og er eit av dei eldste universiteta i Europa. Det har eit breitt fagtilbod fordelt på seks fakultet, og om lag 70 000 studentar. Tidlegare har store namn som Umberto Eco og Erasmus frå Rotterdam studert her. I dag er universitetet særleg gode på forsking innanfor fagområda nanoteknologi, medisinsk diagnostisering og biomarkørar. Hovudcampus ligg i Torino, men det har òg fleire avdelingar andre stader i regionen.

Torino ligg i regionen Piemonte nordvest i Italia. Byen har over 900 000 innbyggarar. Det er ein viktig industriby og heimby blant anna for bilmerket Fiat. Regionen er elles blant anna populær grunna gode vintersportforhold og for sjokkolade. Somme av verdas best kjende sjokkoladeprodusentar, Nutella, Kinder og Ferrero Rocher, kjem frå Torino.

Bustad

Universitetet har ingen studentbustader, og det er vanleg å finne bustad på den private marknaden. Det finst òg eit regionalt føretak som tilbyr bustader for studentar i og utanfor Torino.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2023

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

12.09.2022 - 12.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å sette seg godt inn i informasjonen som gis fra UiB og fra Universitetet i Torino. Det kan oppleves som litt overveldende i starten, men når man kommer ned vil det være en stor fordel å være litt forberedt. Det er ikke veldig lett å få informasjon der nede, og mange av de som jobber på universitetet er ikke særlig sterke i engelsk, så jo mer man har lest seg opp på forhånd, jo lettere vil det være.

Vil også anbefale å skaffe bolig før ankomst. Vi ble kjent med noen andre nordmenn som brukte mye tid og penger på å bo midlertidig da de ikke hadde skaffet bosted før de kom ned. Vær likevel obs på at det er mye svindel der ute, så ikke betal på forhånd til noen du ikke har sjekket ordentlig ut av. Vi hørte om flere svindelepisoder ifm bolig.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk i de fleste fag i små klasserom. Læreren formidler det som er pensum gjennom presentasjoner og av og til interaktive oppgaver i timene. Vi hadde ikke bøker i noen av fagene, så før eksamen må man lese seg opp på egne notater og det læreren legger ut på plattformen. Undervisningen foregikk på engelsk og det var svært varierende hvor flinke de ulike foreleserne var i engelsk. Likevel opplevde jeg stor fremgang i egen engelsk, ettersom du blir litt tvunget til å prøve å forstå dem uavhengig av hvor flinke de er eller ikke.

Eksamensformen var stort sett i form av muntlig høring. I ett av fagene hadde vi skriftlig eksamen, som varte i 1 klokketime. I noen av fagene var det også muntlig presentasjon, enten individuelt eller i gruppe, og denne utgjorde som regel halve karakteren i faget.

Hvis du ønsker å fullføre semesteret til jul (dersom du reiser på utveksling på høsten), må du være forberedt på at du får en liten og intensiv eksamensperiode mot slutten av oppholdet. Det kreves ikke særlig stor faglig innsats for å bestå, men det å ha mange fag samtidig krever likevel at man setter av en del dager og timer til å forberede seg til eksamen. Jeg opplevde desember måned som litt stressene nettopp fordi det er fem fag som skal gjennomføres på kort tid, og noen av fagene har flere vurderingsformer i denne perioden. Det var likevel nokså enkelt å oppnå gode karakter, og det kreves en del mindre enn hva vi er vandt med hjemme.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet i Torino har mer enn nok engelske fag å velge mellom, det var ikke et problem å fylle opp 30 studiepoeng med engelske fag. Jeg har riktignok inntrykk av at utvalget av engelske fag kanskje er bedre på vårsemesteret enn høstsemesteret, men det var ingen problem å få fylt det opp.

Fagleg utbyte og språk

Språklig sett har jeg har stort utbytte av oppholdet. Du hører mye engelsk, kommuniserer mye på engelsk, leser på engelsk og begynner etterhvert å tenke på engelsk. Det å studere i Torino gir også en større trygghet ifm å snakke engelsk. Medstudentene våre var nokså sterke i engelsk hvilket gjorde at ordforrådet deres også var ganske bra. Dette har nok hatt mye å si for mitt språklige utbytte.

På den faglige fronten var utbyttet mer begrenset. Først og fremst fordi fagene ikke gir noe særlig mer enn overflatekunnskap, og det er derfor vanskelig å få noe konkret utbytte av dem. Vil likevel nevne at et av fagene, "Criminal and civil procedural law of EU" ga meg mye forståelse for hvordan EU faktisk fungerer, og jeg sitter igjen med mye mer kunnskap om EU enn hva NIRI gir oss hjemme. Selv om faget var relativt lite, og kun ga en generell kunnskap om emnet var dette faget svært nyttig og har lært meg mye om EU. Hvis du er interessert i å lære mer om EU-samarbeidet vil jeg råde deg til å velge dette og kanskje andre fag som berører EUs virke.

Universitetsområdet og byen

Torino som by er virkelig helt fantastisk!! Jeg anbefaler den på det varmeste. Det er ikke en typisk turistby, hvilket gjør at byen føles mer som en studentby og prisene (mat og drikke ++) er nok en god del lavere enn hva du finner i de mer turistifiserte byene som Milano, Venezia, Roma etc. Byen har et stort og fint sentrum med mange bra butikker, spisesteder, barer, restauranter og severdigheter. Det er også flere områder litt utenfor sentrumskjernen hvor det kryr av kule barer og restauranter. Byen er ganske stor så du må forvente deg store avstander hvis du tenker gå for å komme deg rundt. Mange sykler også, så det kan være lurt å skaffe seg. Kollektivtilbudet er i utgangspunktet veldig bra og både trikker og busser har hyppige avganger, men du kan dessverre ikke alltid stole på at trikkene og bussene kommer til oppsatt tid. Taxi er svært billig og er ofte et godt alternativ på nattestid.

Universitetsområdet er også veldig fint. Campus Luigi Einaudi er relativt nytt og fresht og jeg trivdes svært godt her. Biblioteket har masse leseplasser som kan bookes gjennom et bookingsystem. På campus finner du også to cafeer med egen bar, en kaffebar og en stor kantine. I kantina kan du som utvekslingsstudent kjøpe deg varm lunsj- og middagsmeny til ca. 2 euro. Dette har jeg benyttet meg mye av og det kan virkelig anbefales. Kantina er både sosial, billig og har veldig god mat!!

Bustad

Jeg slet en god del med å finne bolig. Opplever at mange blir svindlet på boligmarkedet i Italia, så dette må man være forsiktig med.
Selv endte jeg opp med å dele en velholdt og fin leilighet i San Donato sammen med to andre fra juridisk fakultet. San Donato ligger en 15 minutters trikketur unna sentrum, og ca. 20 minutters trikketur unna Universitetet. Det finnes helt klart områder som er mer sentrale enn dette, men vi trivdes veldig godt der, og området føltes både trygt og sentralt nok for oss. Vi leide gjennom AirBnB og betalte nok litt mer enn hva man gjennomsnittelig betaler som student i Torino. Jeg tror leieprisene ligger på mellom 4-5000 kr i mnd, ofte uten strøm inkludert. Dette varierer selvsagt fra område til områder og kommer ofte også an på hvor lenge du binder deg til boligen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Torino var virkelig fantastisk!! Det er mange utvekslingsstudenter i Torino hvilket gjør miljøet helt unikt. Vi ble kjent med mange herlige mennesker fra mange ulike land. Det var mange norske, svenske, danske, tyske, nederlandske, belgiske, brasilianske, franske, og vi ble en stor god gjeng der nede! Det er såpass billig å spise og drikke ute at mange av de sosiale sammenkomstene fant sted på diverse kule barer og restauranter og ga oss mange unike muligheter til å bli kjent med herlige folk! Det sosiale miljøet opplevdes som helt unikt og jeg ville aldri byttet ut mitt opphold i Torino mot noe. Jeg anbefaler Torino på det varmeste

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2022 - 12.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

En gjenganger i Italia og noe man bør forberede seg på er at man må søke opp det meste av informasjon selv eller spørre om hjelp. Man får svært sjelden informasjon rett i hendene. Ellers forholdvis lett å finne informasjon, eller spørre noen som vet, så ikke veldig stort problem. Men sett deg godt inn i hva som trengs.

Undervisningsformer

Forelesningene er varierende i kvalitet og innhold. Noen bruker powerpoint aktivt og refererer til denne mens andre bare setter seg ned og prater om emnet gjennom hele timen. De fleste forelesere foretrekker en aktiv klasse og spør gjerne spørsmål under timene.
Dersom man vil ta eksamen som "attending student" krever foreleserne at man stiller opp i forelesning. Innholdet i forelesningene er ofte det som kommer på eksamen, og da slipper man bøker og annet pensum.

Hadde en del muntlige eksamener i kombinasjon med innleveringer.

Vurdering av emnetilbodet

Noen fag var kjempe spennende, mens andre fag var veldig lite relevant for oss på jussen. Les om fagene før du bestemmer deg hvilke du vil ta.
Det er slik at man også må velge litt fag utifra timeplanen slik at fagene ikke undervises i på samme tid.

Fagleg utbyte og språk

Vi hadde ikke språkkurs i Italia, men vet at det er mulig å ta.
Man bruker en del engelsk i faglig og sosial sammenheng, så er stor mulighet til å forbedre engelsken.

Synes det faglige utbytte var bra. Litt annerledes fag enn det man er vandt til fra før og mye fokus på internasjonal- og EU rett. Så hvis man synes slikt er gøy vil jeg absolutt anbefale Torino.

Universitetsområdet og byen

Torino er en veldig fin by som vi trivdes kjempe godt i. Byen er passe stor med mye kultur og masse fint å se på. Stort utvalg av restauranter, kafeer, butikker og museer. Ikke en veldig "turistby", noe vi var veldig fornøyde med.

Universitetsområdet var bra med stort bibliotek og andre tilbud. Ligger mye kafeer i gåavstand rundt universitetsområdet som vi benyttet oss en del av. Området ligger et bittelite stykke utenfor byen, men ikke noe problem å komme seg dit vet hjelp av trikken.

Bustad

Det kan være lurt å begynne tidlig med å sjekke tilgjengelige plasser å bo. Vi leide gjennom AirBnb, kanskje noe dyrere enn dersom man velger å leier gjennom andre kanaler.

Sosialt miljø

Veldig godt sosialt miljø og et stort nettverk av andre studenter som også er på utveksling, både fra resten av Skandinavia og andre land.
Alltid noe å finne på, enten det er i regi av erasmusorganisasjoner eller av eget intitiativ.
Anbefaler "the beach" :)

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2022 - 12.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er ikke særlig med foreberedelser å gjøre. Det kan være lurt å være litt tidlig ute med å skaffe seg en italiensk skattekode dersom en skal leie bolig gjennom noe annet enn airbnb.

Ellers er det viktig å være forberedt på at det kommer veldig lite praktisk informasjon fra universitetet. Det er derfor ingen grunn til å vente på den informasjonen du lurer på. En må heller oppsøke den informasjonen en trenger selv. Alt fra studiestart, oppmelding til fag, eksamen osv er praktisk informasjon som en gjerne må spørre de ansatte på universitetet om underveis. Vær også forberedt på at ting tar tid i Italia. Det kan gjerne gå en stund før en får svar på det en lurer på.

Semesteret starter vanligvis sent i september. UniTo har en eksamensordning hvor det er flere eksamensperioder og hvor den første er lagt til midten av desember. En kan derfor til en viss grad velge selv når en vil ha eksamen og om en ønsker å ta alle eksamener før jul eller utsette semesterslutten til januar/februar.

Ellers kan en komme seg til Torino ved å fly til den lokale flyplassen i Torino. Det er også vanlig og mange ganger enklere å fly til Milano og ta direkte flybuss til Torino sentrum fra flyplassen i Milano.


Undervisningsformer

Undervisningen i på UniTo foregikk for det meste på klassisk vis i klasserom. Størrelsen på klassene varierer noe fra fag til fag og dette påvirker også til en viss grad vurderingsformer osv. Noen forelesere arrangerer seminarer der en får arbeide i grupper med andre studenter, andre har bare rene forelesninger. Det er minimal bruk av pensumbøker og det er derfor desto viktigere at en møter og er aktiv i forelesninger. I mange fag kan en velge mellom å være attending student eller non attending student og dette vil avgjøre hvilken form for vurdering en får i faget. Attending students har kanskje noe mer obligatorisk arbeid underveis men betydelig mindre krevende eksamen på slutten av semesteret.

Vurderingsformen varierer også noe mellom skriftlig og muntlig, men store deler av vurderingene ble gjennomført som muntlige presentasjoner eller høringer. Dette var kanskje noe uvant, uten at det var et problem. Vi ble veldig fort vant til den muntlige tilnærmingen til vurderinger.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mer enn nok fag til å ta nødvendige studiepoeng på engelsk både på høst og vår. Det vanskeligste er kanskje å få timeplanen til å gå opp slik at en kan delta i alle forelesninger, dette gjør nødvendigvis at mulighetene blir noe mindre. Det er fullt mulig å prøve ut å møte i noen av fagene og deretter vurdere hvilke fag en ønsker å melde seg opp i. Dette er kanskje noe vi ville gjort om vi skulle valgt på ny.

Fagleg utbyte og språk

Fagene er for det meste mye mindre omfattende i Torino enn i Bergen. Dette gjør at en til en viss grad får mer overflatekunnskap. Det er helt klart mindre arbeid som krever underveis i semesteret, alt etter om en velger å være attending student eller ikke. Det kan likevel være lurt å ha i bakhodet at en skal ha 4-5 vurderinger mot slutten av semesteret som alle nesten kommer på likt.

Universitetsområdet og byen

Campus Luigi Einaudi er veldig stort og fint. Det finnes lesesaler og et stort bibliotek hvor en kan sitte og lese. Det finnes både kafe og en kantine med utrolig billig lunsj og middag( ca 25 kroner) for erasmus studenter. Ellers finnes det flere koselige kafeer og restauranter i området over elven for campus. Her var vi flere ganger og spiste lunsj og leste.

Torino som by er en relativt stor by med et kjempeflott sentrum. Byen er kanskje mindre kjent enn de andre store byene i Italia og er av den grunn i så sterkt preget av turisme. Dette syntes vi var veldig behagelig. Den ligger sentralt i nord-Italia med masse reisemuligheter. Tog til Milano koster ca 15 euro og tar 1,5 time. Ellers er det kort vei til alpene hvor en kan stå på ski, gå flotte turer og oppdage små og fine landsbyer. Litt sør for Torino finner en Alba og Asti med muligheter for trøffeljakt og vinsmaking. Utover dette er det ca 3 timer med tog til Verona og 5 timer togtur til Venezia.

Byen Torino i seg selv har et vakkert og stort sentrum. Her finner en flott arkitektur, masse kjekke butikker og et uendelig utvalg av kafeer, barer og restauranter. Det er et yrende uteliv og byen er kanskje mest kjent for sin aperitivo. Italienere sitter ute og spiser og drikker året rundt og det er stor kultur for å gå ut og spise/drikke.

Det er også mulighet for å dra på fotballkamp og se Juventus eller Torino FC som begge deler er kjekke opplevelser. Utover dette kan det være verdt å dra en tur til Superga som ligger en halvtimes trikketur utenfor sentrum.

Bustad

Det kan være lurt å være litt tidlig ute med å lete etter bosted. Torino er en by med veldig mye studenter og ved semesterstart kan det bli noe kamp om plassene. Vi endte opp med å leie en leilighet gjennom airbnb. Dette var praktisk ettersom det ellers er vanskelig å få leiekontrakt på på mindre enn 6-12 måneder. Det finnes likevel mange andre muligheter gjennom facebookgrupper, intermobiliare.it osv. Det er veldig viktig å være obs på svindel. Vi var i kontakt med flere studenter som hadde forhåndsbetalt for deretter å ankomme Italia og finne ut at leiligheten ikke eksisterer.

Ellers er det flere attraktive områder en kan bo. San Salvario er veldig populært blant studenter. Her finnes det masse barer og restauranter hvor studenter møtes i helger og på kvelder. Som student på jussen skal en studere ved campus Luigi Einaudi som ligger nærmere Centro. Selv bodde vi i San Donato og tok trikken i 10-15 min til skolen og til sentrum. Dette fungerer helt fint, men det kan være noe frustrerende at kollektivtransporten ikke alltid er så pålitelig når det kommer til tider. Ellers er det veldig billig med taxi og vi benyttet oss ofte av dette dersom vi hadde vært i sentrum og spist eller vært ute på byen.

Sosialt miljø

Som erasmusstudent blir en fort inkludert i et miljø for erasmusstudenter gjennom buddyprogrammet på skolen. Buddyen kan du også bruke for å oppsøke alt av praktisk informasjon en måtte trenge.

Byen har flere universiteteter og tiltrekker seg masse utvekslingsstudenter fra hele verden. Organisasjonen ESN arrangerer masse ulikt for utvekslingsstudentene i byen gjennom hele semesteret. Det kan derfor være lurt å følge ESN Torino på sosiale medier om en ønsker å delta på dette. Dette er en gylden mulighet til å komme i kontakt med andre studenter. Her arrangeres det ulike arrangement lokalt i Torino men også reiser til andre steder i Italia/Europa.

De italienske studentene er ikke alltid like stødige i engelsk og kan derfor være noe vanskeligere å komme i kontakt med. Det er likevel svært mange som er veldig flinke i engelsk og oppsøkende mot utvekslingsstudenter, særlig blant studentene i de fagene som undervises på engelsk.

2022

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

01.03.2022 - 30.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Mye erasmusgreier skal fikses, så vær litt obs på det.
Husk å søke om fiscal nummer.
Ellers er Italia et veldig avslappet sted så senk skuldrene og ikke tenk for mye på det. Jeg hadde fikset lite på forhånd og var litt stresset på starten, men alt ordnet seg på sikt.

Undervisningsformer

Vi hadde undervisning ala forelesninger, hvor det ble stilt litt spørsmål her og der. Eksamen var enten i form av en oppgave eller en muntlig eksamen. Muntlig eksamen er til tider foran resten av klassen, så noe å være obs på. Ukomfortabel overraskelse!

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes emmetilbudet var bra, tok copyright law, international law and new technologies, legal English, international contracts og anti-discrimination law.

Copyright law var både det mest spennende og det mest krevende faget etter min mening. Veldig mye å kunne før eksamen og lærerne forventet mye. Likevel var dette faget med en av de beste foreleserne. I tillegg var det det mest «jussete» faget og samsvarte mer med det vi har hjemme.

International contracts retter seg veldig mot den teknologiske utviklingen, som jeg synes var verdifullt. Dessverre synes jeg foreleserens engelskkunnskaper var så begrenset at jeg fant det vanskelig å følge med på faget.

Anti-discrimination law var spennende og litt mer samfunnsfaglig rettet. Mange av studentene studerte ikke juss, som påvirket undervisningen. Men likevel veldig lærerikt! Også det faget hvor underviseren var best på å engasjere studentene.

De to resterende fagene var introduksjonsfag som man kunne ta på nettet og avsluttet med en quiz + muntlig eksamen. Det var deilig med to fag som man kunne ta litt etter egen kalender. Helt ok fag, fikk ikke så stort læringsutbytte da de var ganske overflatefag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg endte ikke opp med å lære meg så mye italiensk over semesteret, men ble bedre på akademisk engelsk skriving.

Universitetsområdet og byen

Torino er så fint! En stor by som ikke er fylt med turister. Masse å gjøre, digge kafeer, restauranter og barer. Med det lille unntak at det ikke var noe sjø i nærheten (som var litt voldsomt når gradestokken bikket 30 grader i mai), så synes jeg det var den perfekte byen å utveksle til! Kan ikke anbefale det nok hvis du vil til Italia.

Bustad

Da vi var i Torino var det heeeeelt umulig å finne bolig. Om mulig ville jeg bare bitt i det sure eplet og prøve å fikse noe på forhånd, selv om det kan bli dyrt. Prøv å se om det er noen ledige airbnber man kan forhandle med. San Salvario er definitivt stedet å bo om mulig.

Vi endte opp med en veldig overpriset bittelite leiligheten, da det var den eneste vi fikk visning til. Likevel var plasseringen veldig god, rett ved valentinoparken, så var ikke så alt for ille.

Sosialt miljø

Torino er en studentby! Masse å gjøre, masse barer, stort utvekslingsmiljø. Det er studentfester hver onsdag på milk, og mye opplegg de to første ukene. Det var også en del andre nordmenn fra NTNU der som man kan prøve å huke fast i. Jeg hang mest med andre nordmenn og svensker, men fikk også litt internasjonale venner. Veldig mange av erasmusstudentene fra andre land er en del yngre, som var grunnen til at jeg graviterte mot skandinaverne som var rundt samme alder. Dersom man ønsker å bli kjent med flere venner anbefaler jeg å melde seg inn i en av de internasjonale studentorganisasjonene. Det er også lett å få venner ved å møte opp i forelesninger.

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

15.09.2021 - 15.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Alt administrativt går ganske tregt i Italia, og det kan være vanskelig å få med seg alt av viktig informasjon. Jeg anbefaler derfor å ta kontakt med professorene i de aktuelle fagene ved Universitetet i Torino, og be om informasjon tilknyttet studiestarten. Ta også kontakt med erasmuskordinatoren ved fakultetet.

Online Learning agreement (OLA) må mest sannsynlig omgjøres ved semesterstart, fordi det ikke var avgjort helt hvilket fag som det skulle undervises i + at tidspunktet for forelesningene ble publisert veldig sent. For min del, viste det seg at flere av fagene jeg hadde valgt kolliderte. Jeg måtte da endre fag, noe som ikke var så vanskelig. Dette er ikke så mye stress så lenge du er klar over det, men som sagt så får du ikke informasjon om dette før du spør om det.

Da jeg reiste nedover i begynnelsen av semesteret fløy jeg til Milano (Malpensa), for så å ta toget videre til Torino. Det gikk greit, men jeg ville muligens heller prøvd å ta flyet til Torino-flyplass, da det var litt stress å reise med all bagasjen.

Undervisningsformer

Undervisningsformen varierte fra fag til fag. I noen av forelesningene ville foreleseren at studentene skulle være aktive i timen, eks. Legal English, mens i andre fag leste professoren opp fra et manus, European Legal History. Det var visse kvalitetsforskjeller på formidlingsevnen til professorene, men jeg vil si at alle var tilstrekkelig gode i engelsk.

Det var ikke noe krav om oppmøte i forelesningene, men i noen fag vektla professoren oppmøte/deltakelse i timen i den endelige karatersettingen. Videre ble de fleste forelesninger gjort tilgjengelig på nett, slik at man kunne følge fagene online (Dette var imidlertid begrunnet i Covid-situasjonen, så jeg vet ikke hvordan man praktiserer dette vanligvis). Et tips er å møte opp i de første forelesningene i fagene, for å få informasjon om hvordan opplegget for faget er.

Selve eksamensformen varierte fra fag til fag. To av eksamene mine var muntlig, én var skriftlig, mens én var multiple choice. Jeg vil si at multiple choice-eksamenen muligens var den mest krevende, da det var veldig detaljerte spørsmål som ble gitt. Utenom det, synes jeg at det absolutt var lett å stå i de forskjellige fagene. Den største utfordringen med fagene og skoleopplegget generelt, var å få oppdater informasjon om hvordan fagene og eksamenene skulle gjennomføres.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet hadde et bra emnetilbud, da de hadde flere engelske fag å velge mellom. Imidlertid overlappet undervisningen i ganske mange fag, slik at du kan komme i en situasjon hvor du ikke kan ta et fag fordi dette kolliderer med et annet fag. Det var litt stress med å få til en kombinasjon som ga 30 studiepoeng, og hvor ingen av fagene kolliderte. Det gikk imidlertid fint, da jeg valgte Corporate Law, European Legal History, Legal English og Criminal and civil procedura law of the EU.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde stort faglig utbytte av oppholdet. Alle fagene tar kun for seg de store linjene og det mer generelle. Denne tilnærmingen gir en god oversikt over jussen, og det gjør det lettere å lære.

Universitetsområdet og byen

Den juridiske avdelingen lå ved et topp moderne universitet, slik at de hadde et fint bibliotek og mange leseplasser.

Torino var en fantastisk by, som overgikk alle mine forventninger. Mange flotte spisesteder, parker, severdigheter og et veldig bra uteliv. Videre er det også en veldig billig by sammenlignet med de mer kjente italienske byene, slik at du absolutt har mulighet til å prøve ut alt det byen har å tilby. Videre er det også gode togforbindelser i Torino til resten av Italia, slik at du enkelt kan dra på utflukt til alpene eller andre italienske byer som Milano, Bologna, Bergamo, Firenze etc.

Bustad

Jeg valgte å søke bolig gjennom AirBnb sammen med to andre medstudenter fra UiB. En slik ordning fungerte veldig bra, og var ganske gunstig sammenlignet andre tilbud. Leieprisen for mitt rom lå på rundt 4000 NOK, hvor strøm og internett var inkludert. Jeg vil anbefale deg å se etter leilighet tidlig, da jeg kjenner til flere utvekslingsstudenter som slet med å finne leilighet sentralt i byen. Jeg kan anbefale å finne en leilighet i området San Salvario, da det bor mange studenter i dette området.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Torino er veldig bra. Byen full av utvekslingsstudenter, og erasmus arrangerte ulike aktiviteter daglig. Så et tips er å melde seg inn i de ulike erasmusgruppene på whatsapp, slik at man får informasjon om alle sosiale arrangementer.

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

15.09.2021 - 15.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før du drar til Torino må du søke og motta aksept fra vertsuniversitetet. De skal ideelt sett sende deg en mail, så husk å sjekke studentmailen din ofte, det er denne som gis videre fra UiB. Du må også lage en Online Learning Agreement (OLA) der du skriver ned de fagene du ønkser å ta iløpet av oppholdet. Du kan endre dette etter du kommer ned, så lenge du søker om ny godkjenning (jeg endret to av fire fag etter jeg dro ned fordi de andre overlappet). Du må også ta en språktest som tok mellom 30-45 minutter (så husk å sett av litt tid). Denne får du også tilsendt på mail, og du får en frist på 14 dager fra du mottar mailen tror jeg. Spesielt for oss som drar i høstsemesteret kan det være lurt å minne seg på at man må sjekke mail ofte (fordi alle forberedelser skjer i sommerferien). Jeg lagde meg en egen folder på skolemailen der jeg samlet alt som omhandlet utveksling, og så lagde jeg en sjekkliste med frister på alt som måtte gjøres.

Det er også lurt å fikse reiseforsikring før man drar, samt søke stipend hos lånekassen og Erasmus. En annen viktig ting når man skal til Italia er å ha en Fiscal code. Denne trenger du for å bestille ulike ting (husker ikke helt hva, men husker at jeg hadde bruk for den et par ganger). Denne må du søke om hos den italienske ambassaden i Norge, og noe av det som skal fylles inn er bl.a. adresse. Det kan derfor være lurt å finne ut hvor man skal bo et par uker før man faktisk drar ned.

Mitt største tips er å starte i god tid, spesielt fordi forberedelser ofte skjer over en ferie (enten sommer eller julen), og da kan det ofte ta lang tid før man får svar eller før noe blir ferdigstilt.

Undervisningsformer

Pga. corona var det både tilbud om faktisk oppmøte og undervisning over Webex (som er online-tjenesten i Torino). Ettersom vi ønsket å kun ha fysisk oppmøte var det bare 4 fag vi kunne velge mellom som gjorde at det gikk opp med antall studiepoeng. Vår timeplan var derfor ikke helt ideell (enten veldig tidlige eller veldig sene klasser og ingen fridager i uken + oppmøte fem lørdager iløpet av semesteret). Jeg ville derfor anbefalt å heller velge de fagene man ønsker å ta og det som passer best inn i timeplanen, snarere enn å kun velge ut fra oppmøte. Vi endte med å kun møte opp i to av de fire fagene uansett fordi de enten var ekstremt overfylte eller fordi læreren bare satt og leste høyt fra et notat som han senere la ut på nettet.

Vi hadde tre ulike eksamensdatoer å velge mellom i de fleste fag - én i desember, én i januar og én i februar. Ettersom vi ønsket å ta juleferie med god samvittighet, valgte vi å ta alle våre eksamner i desember (og en i november). Hvis jeg ikke husker feil hadde vi eksamen 24. november og 6., 10. og 14. desember. Vi fikk derfor ganske tidlig juleferie, noe som var veldig deilig. Alle våre eksamner var over nettet (ikke oppmøte i klasserom), men det varierte fra å være innlevering eller skriftlig eksamen til muntlig eksamen foran hele klassen.

Vurdering av emnetilbodet

Ettersom vi valgte fag først og fremst ut fra at vi ønsket å kunne møte opp fysisk, var våre valgmuligheter veldig begrenset. Vi endte med å ta European history of law, Corporate law, Criminal and civil procedural law of the EU og Legal english. Det første faget var ekstremt tørt, men eksamen var multiple choice. Både Corporate law og Criminal and civil procedural law of the EU var overraskende interessante. Spesielt i det sistnevnte faget ble man tvunget til å jobbe litt jevnt fordi vi hadde fire innleveringer iløpet av høsten. Den siste muntlige eksamen var derfor ganske lite stress fordi alle enten sto på den karakteren de hadde fra før, eller gikk opp. Legal English var ganske lite stress og relativt relevant fordi det hadde fokus på hvordan man skriver og gjør seg forstått på engelsk, samt fokus på engelsk vokabular.

Mitt tips er å se de forelesningene som spilles inn og legges ut på nytt og da ta gode notater til hva læreren sier i timene. Hvis du forstår hva læreren snakker om i timene er det ikke behov for å lese noen ytterligere artikler eller bøker (med mindre man ønsker toppkarakter i fagene). Jeg synes jeg lærte mye og forsto mye av å se forelesningene i Criminal and civil procedural law of the EU på video, slik at jeg kunne pause foreleseren og ta det i mitt eget tempo.

Fagleg utbyte og språk

Nivået er ikke egentlig noe lavere enn i Norge, men eksamensformene er mye mindre stress, så det er ikke like stort behov for å lese så mye som ved eksamen hos UiB. Det blir derfor litt hva du gjør det til selv angående faglig utbytte. Spesielt Criminal and civil procedural law of the EU og Criminal law var ganske relevante mtp. faginnhold til hva man kan få bruk for senere.

Når det gjelder språket, var de fleste foreleserne overraskende gode i engelsk. Jeg hadde fryktet at de ikke kom til å gjøre seg forstått, men de fleste var unge og språkdyktige. Jeg har selv blitt veldig mye mer komfortabel, både med å snakke og skrive engelsk etter dette oppholdet. Det hjelper å bli tvunget til å skrive alle innleveringer og mailer på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Torino er en veldig studentvennlig by fordi det ikke er så store avstander, og sammenlignet med f.eks. Milano og Roma måtte vi ikke ta taxi og nesten ikke kollektivt i det hele tatt i Torino (som man jo sparer en del penger på). Motargumenteter er at det nettopp ikke er noe klassisk storby, så det var færre utesteder og mindre utvalgt av restauranter (først og fremst mye italienske spisesteder) enn i de to andre byene.

Universitetet er veldig fint og moderne (tror det er nylig oppusset) med fint uteområdet og kafe. Vi bodde ca 40 minutters gange fra skolen, så vi tok noen få ganger buss, men for det meste gikk vi bare rundt.

Torino ligger ikke så langt fra Alpene, så dersom du er skiinteresert er det en veldig god beliggenhet! Vi dro også ofte på helgeturerer til Milano eller til litt lengre turer til kysten. Togforbindelsene i Italia er veldig gode og det går nesten tog overalt.

Bustad

Vi bodde i en leilighet som vi leide via AirBnB i et området som heter San Salvario, som vi var veldig fornøyd med! Det lå et lite stykke unna fakultetet, men det lå til gjengjeld i nærheten av mye kule spisesteder og barer og langs en slags "hovedvei" som man følte seg litt tryggere på vei hjem på kveldende. Vi bodde ca 5 minutter fra et stort og fint treningsstudio som heter Orange, som koster 29 euro i måneden (anbefales). Det minnet litt om SATS og hadde bra utstyr.

Sosialt miljø

Det er få norske jusstudenter i Torino og generelt ikke et veldig stort norsk miljø der, så man blir tvunget til å henge med folk fra andre land. Dette gjorde at vi fikk praktisert engelsken vår hver gang vi var sosiale, noe som var ganske fint egentlig. Det var mange arrangementer i tilknytning til en forening som kalles ESN (styres av Erasmus studenter) som organiserte masse fester, matlagingskurs, reiser til bl.a. Alpene osv.

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

15.09.2021 - 15.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Du trenger en tax code i Italia bl.a. til metro-kort og i noen leie-kontrakter. Dette kan du enkelt søke om gjennom den italienske ambassaden i Oslo. Eller tror jeg ikke det er så mange andre ting som er særegent for Italia, men det er jo selvsagt mye som må forberedes før man drar på utveksling. Mitt beste tips er å starte i god tid og å følge UiB sin sjekkliste. Merk også at e-poster fra vertsuniversitetet nesten alltid havnet i søppelboksen, så pass på å sjekk denne ofte så du ikke går glipp av viktig info.

Merk at du ikke får så veldig mye informasjon på forhånd, du må aktivt oppsøke informasjonen selv. Mitt beste tips er å lese en studenthåndbok du skal få sendt på mail sammen med opptaksbrevet ditt. I studenthåndboken står det mye viktig informasjon, og der får man svar på mange spørsmål.

Undervisningsformer

Jeg var på utveksling under korona, men heldigvis fikk vi være til stede på skolen. De krever koronapass for å slippe inn på campus, så du kan ikke følge undervisningen fysisk hvis du ikke har koronapass. Forelesningene ble også streamet for de som ikke ville/kunne møte opp på skolen. Fagene har færre studenter enn hva vi er vant med fra Norge. Noen klasser er så små at det er som VGS-klasser. Professorene er veldig opptatt av at man skal bidra i timen, og hvis man har vært aktiv i timen kan dette være med å telle positivt når det skal settes endelig karakter i faget. I mange fag hadde man gjerne flere innleveringer, presentasjoner eller prøver, som alle var med å utgjøre endelig karakter. Jeg syns det var ganske deilig å ha mange mindre vurderinger spredt utover høsten, i stedet for én stor eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr veldig mange valgfag for Erasmus-studenter. Jeg ble overrasket over det store tilbudet de hadde av engelske valgfag. Merk imidlertid at mange av fagene går samtidig. Vi valgte å ta fag som ikke gikk samtidig sånn at vi kunne delta fysisk i alle klasser. Men mange valgte også å ta fag som gikk samtidig, og heller følge undervisningen med videoer som ble lagt ut av forelesningene. Dette går også fint an.

Fagleg utbyte og språk

I starten var det litt uvant å ha fag på engelsk, men man ble veldig fort vant til det. Nordmenn er dessuten generelt ganske gode i engelsk sammenlignet med andre nasjoner. Jussfag i Italia er ganske annerledes enn hva vi er vant med fra Norge. Det var feks ikke praktikumsoppgaver som vi er vant med. Det er mye muntlig eksamen, multiple choice osv. Generelt vil jeg si at det krevdes mindre innsats for å få en god karakter i Torino enn det det gjør på UiB.

Universitetsområdet og byen

Campus er veldig fint og helt nytt. Det var gode fasiliteter. Nå som det er korona, må man ha på munnbind hele tiden på campus. Det gjelder både forelesninger, lesesal osv. Det er ikke sånn at man kan ta av munnbindet mens man sitter ned, det må være på hele tiden. Dette er de veldig strenge på og det går vakter rundt som passer på.

Torino er en helt fantastisk by. Det er vakker arkitektur og det går en veldig fin elv gjennom byen. Det er også en park som mange pleier å gå tur eller jogge i. Byen er også en del mindre enn italienske storbyer som feks Roma og Milano, hvilket gjør at man kan gå de fleste steder. Dette likte jeg veldig godt.

Bustad

Vi leide en leilighet gjennom Airbnb og vi var veldig fornøyd med det. Vi bodde i et område som het San Salvario. Dette ligger ca 40 min å gå fra skolen. Man kan velge å bo nærmere skolen hvis man foretrekker det. Fordelen med å bo i san salvario er at det ligger rett ved en fin park og det er veldig mye restauranter og barer som er populære for studenter i dette området.

Vi fikk noen tyske venner som ble anbefalt å vente med å skaffe bolig til de kom ned i Italia for å unngå å bli lurt. Det endte med at de slet veldig med å finne seg bolig, fordi alle boliger var tatt. Jeg vil kanskje derfor ikke anbefale å vente med å finne bolig til man kommer ned, men kanskje samtidig prøve å bestille bolig på en sikker måte. Vi var som sagt fornøyde med å leie gjennom Airbnb.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er fantastisk. Det er mange erasmus-studenter i byen, og det er masse opplegg for studentene. Vi koste oss veldig mye, og kunne ikke vært mer fornøyd med utvekslingsoppholdet! Jeg anbefaler alle å dra til Italia. Maten er nydelig, italienere er et veldig vennlig folkeslag og det er veldig billig i Torino. Man fikk feks en stor pizza og et glass vin for ca. 13 euro. Torino er ganske mye billigere enn andre italienske storbyer, fordi Torino ikke er så turistifisert.

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

07.09.2021 - 07.01.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det første man må vite om Italia er at alt går i sitt eget tempo. Vil derfor anbefale å begynne med det praktiske så tidlig som mulig. Foruten instruksjoner fra skolen, må man på forhånd skaffe en "code fiscale". Dette er til busskort og noen utleieselskaper krever det også. Mailer fra skolen kan havne i søppelpost, så dobbeltsjekk det. Det kan også lønne seg å ta direkte kontakt med professorene i fagene man skal ha dersom man har noen spørsmål, de svarer fortere og vet mer enn den generelle administrasjonen.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er stort sett forelesninger. Vi hadde ikke bøker i noen av fagene, alt vi trengte ble enten lagt ut eller kun snakket om i timene. En forskjell fra Norge er at man virkelig burde være tilstede i forelesningen, de sier ofte viktige ting som de ikke legger ut på nett i ettertid. Noen av professorene sa også at de som hadde vært i timene fikk lettere spørsmål på eksamen. Siden det var litt corona mens vi var der, ble alle forelesningene streamet også. Så det var ganske chill og mulig å reise uten å gå glipp av så mye. Eksamensformen var litt forskjellig fra fag til fag. Vi hadde både innlevering, muntlig eksamen, skriftlig eksamen og multiple choice. Generelt er nivået mye lavere i Norge, så det skal ganske lite til for å stå.

Vurdering av emnetilbodet

I utgangspunktet har de mange engelske fag å velge mellom. Det viste seg imidlertid at en del av fagene kun gikk på vårsemesteret eller at timeplanen ikke gikk opp. Så i realiteten var det ikke så mange muligheter. Det gikk likevel helt fint, og jeg endte opp med å ta European History of Law, Corporate Law, Legal English og Criminal and Civil Proceedings in the EU. European History of Law bestod av forelesninger med myyye detaljer og ukentlige multiple choice tester. Det krevde en del detaljkunnskap for å få nok poeng til å stå, så tror nok ikke jeg ville valgt det faget igjen.

Fagleg utbyte og språk

Om man vil lære seg italiensk, er det gode muligheter for det. Vi fikk tilbud om italiensk kurs fra skolen, men jeg valgte å ikke ta det. Mange italienere snakker ikke så godt engelsk, men det gikk fint å kun lære seg de viktigste frasene og ellers bruke engelsk og kroppsspråk.
Rent faglig er nivået som nevnte mye lavere enn i Norge og jeg fikk nok ikke såå godt faglig utbytte. Lærte imidlertid mye av å både prate og skrive juridisk engelsk, så det er noe man tar med seg videre. Nivået på engelsken hos professorene er varierende, men majoriteten er veldig flinke.

Universitetsområdet og byen

Jussen holder til på Campus Enaudi, et kjempefint og moderne fakultet nord i byen. Bibloteket der er kjempefint, så det er gode muligheter for selvstudier. Ellers er Torino en kjempefin by! Byen er full av fin arkitektur, resturanter, barer, klubber, koselige piazzaer og museumer. Vil anbefale å kjøpe museumskortet, da får man inngang på alt for 30 euro. Definitivt verdt det for min del! Man får tak i det på turistkontoret rett ved Piazza Castillo. Tror det beste med Torino sml med andre italienske byer er at det er litt mindre, så det er mulig å bli godt kjent overalt i byen. Det er heller ikke så turistifisert og relativt billig. Torino har også gode togforbindelser med resten av Italia, så det er lett å komme seg rundt og få sett mye. Det er også rett ved Alpene, så gode muligheter for å stå på ski. Jeg prioriterte å reise og har vært i Milano, Como-sjøen, Sicilia, Roma, Bologna, Alba, Barolo og Asti. Torino ligger i Piemonte, så et must er å dra på vinsmaking på en av vingårdene i område! Man kan enten leie bil eller ta busser som går innom de mest kjente regionene.

Bustad

Det var faktisk overraskende vanskelig å finne bolig privat. Man kan søke gjennom skolen, men tror at man får svar ganske sent. Jeg endte med å booke via Housing Anywhere. Det funket greit, men man måtte betale en avgift til nettsiden. Hadde man tatt kontakt med utleieselskaper direkte, kunne man unngått det. Jeg endte med å bo i et kollektiv i quadralitero-omtåde og stortrivdes der. Midt i sentrum, fint og lyst, og masse som skjer. Det er greit å merke seg at mange studenter bor i San Salvario, et område med masse barer og resturanter. Jeg trivdes likevel veldig godt litt lengre opp i byen, var maks 30-40 min å gå uansett hvor man skulle. Evt maks 5 min med t-banen som går hele tiden.

Sosialt miljø

Det er et veldig stort og bra Erasmus-miljø i Torino med masse internasjonale studenter. Da vi kom ble det arrangert "Welcome Weeks" som er litt som en norsk fadderuke med masse fester. Utover i semesteret arrangerte ESNTorino både aktiviteter på dagtid, utflukter og fester. Alltid noe å finne på! Ellers er alle veldig åpne og gira på å bli kjent med nye, så opplevde det som veldig lett å bli kjent med nye folk. Vil virkelig anbefale utveksling i Torino, har vært et så gøy semester med masse nye opplevelser!

2021

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

28.02.2021 - 15.07.2021

Førebuingar/praktiske tips

Utvekslingsoppholdet mitt ble gjennomført under Covid-19 pandemien. Informasjon som fremkommer i denne rapporten kan derfor være påvirket av dette.

Det kan være lurt å book møte med info-point eller sørge for å møte opp der så raskt som mulig etter ankomst, for å registrere seg. Til tross for at det står på nettsiden at de er åpne hver dag, var de kun åpne mandager og onsdager da jeg ankom Torino. Oversikt over emner og timeplaner kom seint, så vær forberedt på å måtte endre Online Learning Agreement. Det kan også vært lurt å lese emnebeskrivelsene nøye, da ikke emnene alltid er av et slik innhold navnet og innledende beskrivelse skulle tilsi.

Undervisningsformer

Jeg hadde kun online-undervisning på grunn av Covid-19. Ellers hadde undervisningen foregått i klasserom. Kvaliteten på undervisningen varierer mye. Noen professorer virker godt forberedt og bruker PowerPoint. Andre professorer virker ikke så godt forberedt. Generelt er det lagt opp til mer deltakelse fra studentenes side. Dette særlig i de emnene hvor professorene ikke er godt forberedt.

Eksamensform, og vanskelighetsgrad på eksamen, kan ofte variere ut fra om man er regnet som en "attending" eller "non-attending" student. Professorene stiller da krav om prosentvis oppmøte for å være regnet som en "attending" student. Som "attending" student kan det også stilles krav om at man leverer skriftlige besvarelser underveis i kurset.

I noen emner kan man også velge å avlegge en "pre appello". Dette er en slags prøve man tar før eksamensperioden, som kan utgjøre en del av den endelige karakteren, eller den kan være styrende for vanskelighetsgraden av eksamen.

Eksamenene kan være muntlige, skriftlige, multiple choice, oppgaveinnlevering, eller en kombinasjon av disse. Det samme gjelder pre appelloene. Vanskelighetsgraden på emnene og eksamenene er generelt varierende.

Vurdering av emnetilbodet

UniTo har et godt emnetilbud. Et tips kan være å også se på de emnene som det undervises i under det andre semesteret enn utvekslingssemesteret. Det er nemlig lagt opp til eksamener i alle emner i begge eksamensperiodene. Man kan sende ansvarlig professor for det aktuelle emnet en e-post og spørre om man kan få gå opp til en eksamen i et emne det ikke undervises under utvekslingsoppholdet. Materialet ligger ofte tilgjengelig på Start@Unito eller E-learning. Ellers kan man spørre om tilgang.

Fagleg utbyte og språk

Professorene tilnærmer seg ofte jussen på en helt annen måte i undervisningen enn det man er vant med fra jusstudiet i Norge. Jeg opplevde at det kreves mindre forståelse, og mer pugging. Professorene har generelt gode engelskkunnskaper, men spørsmålene de stiller i undervisningssammenheng og på eksamener kan noen ganger være klønete og åpent formulerte. Jeg hadde emnene Legal English, Anti Discrimination Law, International Law and New Technologies, Web and E-commerce Law og Law and Political Thought. Jeg vil trekke fram Web and E-commerce Law og International Law and New Technologies som de emnene hvor jeg har fått størst faglig utbytte.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet har jeg ikke så mye forhold til, siden jeg bodde et stykke unna og fordi all undervisning foregikk online. Men generelt er universitetsbiblioteket nytt og flott. Mange av mine medstudenter som bodde nærmere universitetet satt der og leste. Ellers er det plassert lesesaler rundt i hele byen. Det er også mulig å lese på Politecnico (det andre store universitetet i byen).

Torino by er fantastisk! På grunn av lockdowns og portforbud fikk jeg ikke oppleve livet i Torino til det fulle før mot slutten av utvekslingsoppholdet, men jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å reise til Torino. Byen i seg selv er svært vakker. Det ligger også mange interessante historiske bygninger og museer i byen. Utelivet bærer preg av å være en studentby og det er alltid medstudenter å møte i parkenpå barer og liknende.

Også områdene rundt Torino byr på mange fantastiske opplevelser. Vindistriktene i Piemonte og alpene i Aosta Valley er bare noen av det man kan oppleve i nærheten.

Bustad

Selv leide jeg leilighet gjennom Airbnb i Crocetta. Dette er et rolig område som ligger litt utenfor selve sentrumskjernen. Universitetet ligger på den andre siden av byen. For min del var området helt topp, siden jeg ikke har hatt noe behov for å komme meg til universitetet. Dessuten bodde jeg en kort spasertur unna San Salvario og sentrumskjernen. De fleste jeg har blitt kjent med har leid gjennom Airbnb. Mange studenter velger å bosette seg i San Salvario eller i Quadrilatero. I disse områdene er det mye liv om kvelden. Noen vil nok oppleve støyet som problematisk. Jeg vil anbefale å finne en leilighet med AC dersom man skal oppholde seg i Torino i juni.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er helt supert. ESN har mange arrangementer som det kan være verdt å bli med på i starten for å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Jeg fått flere gode venner fra andre land under utvekslingsoppholdet. Vi har møttes mye i Torino og reist på flere turer sammen. Etter min erfaring blir man oftest kjent med andre utvekslingsstudenter, men også italienerne er vennlige og opptatt av å bli kjent med utvekslingsstudentene. De fleste engelskspråklige emnene man kan ta tilhører Global Law and Transnational Legal Studies og European Legal Studies. Derfor tror jeg man ved stedlig undervisning også blir kjent med mange andre internasjonale og italienske studenter.

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

28.02.2021 - 15.07.2021

Førebuingar/praktiske tips

Å dra på utveksling til Torino krever, etter min mening, ikke spesielle forberedelser utover det som kreves for en hvilken som helst annen nord-europeisk by. Dette med noen få unntak:

- Bruk god tid på å sette deg inn i hvilke emner som kan velges på forhånd. Se særlig på eksamensform og vurder hva du ønsker.
- Legg merke til hvor det juridiske fakultet (Campus Luigi Einaudi) ligger. Ta dette i betraktning ved valg av bosted. Min erfaring er at avstandene er større enn man først tror.
- Vær forberedt på at all kommunikasjon med offentlige organer er mer tungvint enn man er vant med i Norge. Dette gjelder også universitetet.
- Siden Italienere er så dårlige i engelsk, bør man begynne å lære seg helt grunnleggende italiensk allerede før man reiser.

Undervisningsformer

På Universitetet i Torino har professorene stor makt over fagene sine. Dette innebærer at det er stor forskjell på undervisningsformen i de forskjellige fagene. Generelt kan det likevel sies at at det er mindre fokus på en egenstudier, og mer fokus på forelesning i mindre grupper. Eksamen foregår ofte muntlig og holdes i fellesskap blant de studentene som skal opp til eksamen i faget samme dag. Dette var mellom 3 og 15 personer på mine eksamener. Det er likevel slik at man kan velge fag med skriftlig eksamen, eller velge skriftlig som eksamensform i en del fag. Man har ganske stor valgfrihet knyttet til når man vil avlegge eksamen. Man har gjerne 3-4 mulige datoer hvor man kan melde seg opp.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på engelsk er svært godt. Det juridiske fakultetet tilbyr blant annet en helengelsk juridisk mastergrad i Global law and Transnational studies/European legal studies som man kan plukke emner fra. Det er likevel viktig å merke seg at at man også kan ta fag fra andre studieprogram innenfor det juridiske fakultetet. [Merknad fra UiB: Det juridiske fakultetet gir kun forhåndsgodkjenning for juridiske emner. Fag som tas fra andre studieprogram som ikke er juridiske må tas utenom de påkrevde 30 studiepoengene.]

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet varierer fra emne til emne. Generelt kan det likevel sies at man godt kan få det samme utbytte som i Norge ut av fagene, alt ettersom hvilken innstas man legger ned. Inntrykket er at det skal mye til å stryke i fagene.

Italienere er dårlige i engelsk. Dette gjenspeiler seg i noen fag. Professorene har dårlig uttale og de utrykker seg ikke alltid like godt skriftlig. Med dette mener jeg at de skriver mer komplisert enn nødvendig, samt at de kan være utydelige. Likevel er man mye sterkere i både muntlig og skriftlig engelsk når man drar. Dette i og med at man likevel må snakke engelsk med andre studenter og i alle sosiale sammenhenger. Samt at man jo skriver så korrekt engelsk som man selv klarer når man først skriver.

Universitetsområdet og byen

Campus Luigi Einaudi er er moderne campus som tilbyr alt man ønsker seg. Det samme gjelder Torino by. Torino har over lang tid vært en rik by, noe som preger byens arkitektur og utforming. Den er gjennomført vakker. Samtidig er Torino den byen som likner mest på en moderne nord-europeisk by i kulturell forstand. Den er slik sett perfekt for utveksling til Italia. Nærheten til utrolig natur må fremheves. De italienske alpene er stadig tilstede i byutsikten og flotte naturopplevelser er svært tilgjengelig. For de som er interesserte i vin, ligger Alba og Asti en kort togtur unna. Disse områdene må bare oppleves. Dersom man ikke var vininteressert fra før av, blir man det etter å ha vært på tur i disse distriktene.

Bustad

Det er betydelig billigere å bo i Torino enn i større norske byer. Vær obs på at det er vanlig at huseiere krever at man signerer en parallell kontakt til AirBnB. Disse kan ha andre vilkår på grunn av italiensk husleielov og registreringsmyndighetene. Vi løste dette ved å få det skriftlig at vilkårene i den parallelle kontrakten var "pro forma", og at det var AirBnb sine vilkår som gjaldt. Som kjent er AirBnB forbundet med ekstrautgifter, så å leie direkte bør vurderes.

Sosialt miljø

Mitt inntrykk er at det er et veldig sterkt Erasmus-miljø i Torino. I hvert fall sammenliknet med Milano. Politecnico di Torino er et annet universitet i Torino som det er svært populært for Norske studenter fra NTNU å utveksle til. Vi var en god gjeng med nordmenn i Torino, tross COVID-19. San Salvario er party-distriktet i Torino.

Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

28.02.2021 - 15.07.2021

Førebuingar/praktiske tips

Alt går i sitt eget tempo i Italia. Jeg opplevde å måtte mase flere ganger for å få løst problemer/uklarheter som oppsto gjennom semesteret. Tidene for buss og trikk i byen er ikke alltid til å stole på, så beregn alltid noen minutter ekstra. Disse tingene kan være irriterende, men så lenge man er forberedt på det så går det bra.

Jeg erfarte at Italienere som bor i Torino er dårlige i engelsk, så det kan være en fordel å legge ned en innsats for å lære seg litt grunnleggende italiensk for å gjøre seg forstått i hverdagen.

Undervisningsformer

Utvekslingsoppholdet mitt ble gjennomført under Covid-19, og undervisningsformene var derfor mye preget av det. All undervisning og eksamener foregikk for min del online. Professorene har generelt stor frihet når det gjelder undervisnings- og eksamensform i det enkelte fag. Det varierte stort fra fag til fag hvor mange undervisningstimer per uke jeg hadde, om professoren forventet innleveringer eller muntlige presentasjoner i løpet av semesteret, og hvordan den endelige eksamen ble gjennomført. Det er verdt å nevne at professorene ofte er fleksible hva gjelder eksamensform; i to av fagene jeg tok kunne jeg ha en muntlig presentasjon i løpet av semesteret for så å ta den endelige eksamen skriftlig i form av essay og multiple choice (i stedet for en større muntlig eksamen).

Vurdering av emnetilbodet

Det var ikke vanskelig å fylle opp 30 studiepoeng med fag undervist på engelsk. Jeg hadde fagene international contracts, international and european sales of goods, administrative law og labour law. Mitt inntrykk er at Italienerne har en mer generell tilnærming til jussen, dette gjaldt særlig to av fagene jeg tok som hører til graden Global Law and Transnational Studies ved Unito (administrative law og labour law). De to andre (international and european sales of goods og international contracts) hører til graden European Legal Studies, og professorene her hadde en mer praktisk tilnærming til jussen, med praktikum som eksamensform i førstnevnte fag, noe jeg personlig synes er mer interessant.

Fagleg utbyte og språk

Siden all undervisning og opplegg i fagene foregår på engelsk forbedrer man språket automatisk. Professorene som underviste i mine fag var mer eller mindre gode i engelsk og det var lett å følge undervisningen.

Det faglige utbyttet varierer fra fag til fag, mye grunnet den store friheten professorene har til å bestemme innhold og form på faget selv.

Universitetsområdet og byen

Torino er fantastisk! Byen i seg selv er majestetisk med flott arkitektur og imponerende bygninger. Den er oversiktlig og man har det meste i sentrum i gangavstand, i tillegg til at forbindelsene med kollektivtransport er gode. Det er gode togforbindelser fra byen om man vil besøke andre deler av Italia i løpet av oppholdet. Ikke minst er Alpene bare en kjøre- eller togtur unna for de som liker å stå på ski eller gå i fjellet.

Campus Luigi Einaudi (universitetsområdet) er et nytt og fint bygg som ligger litt utenfor sentrumskjernen. Selv om all undervisning foregikk online for min del holdt de åpent deler av campus gjennom semesteret slik at man kunne sitte der å studere. Jeg benyttet meg av både biblioteket og et study room på campus. Det finnes også andre study rooms spredt rundt i byen hvor det er mulig å studere.

Bustad

Jeg bodde i sentrumskjernen like ved Piazza Castello og Piazza San Carlo, og var veldig fornøyd med plasseringen. Nabolaget føltes trygt, Campus Luigi Einaudi var i gangavstand, og man har alt i umiddelbar nærhet. San Salvario er også et område det er fint å bo i, så lenge man ikke kommer for nærme Porta Nuova. Mange av de jeg ble kjent med bodde i San Salvario, og det er en bydel med mange restauranter og liv i gatene på kveldstid, med nærhet til Parco Valentino som ofte var et samlingssted for Erasmusstudentene.

Jeg valgte å leie gjennom Airbnb, men det finnes også Facebookgrupper hvor man kan finne bolig, eventuelt sammen med andre studenter som også er på utkikk etter sted å bo. De fleste jeg ble kjent med bodde i kollektiv der leieprisene er mye billigere enn i Norge. Mitt inntrykk er at det er litt dyrere å leie alene.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Allerede fra første uke av semesteret arrangerte ESN Torino (Erasmus Student Network) forskjellige aktiviteter, og ved å bli med på disse blir man kjent med folk med en gang. Etter tre "welcoming weeks" gikk vi dessverre inn i lockdown og ESN sine arrangementer ble satt på pause, men vanligvis arrangerer de forskjellige ting (både i og utenfor Torino) gjennom hele semesteret. Størrelsen på byen er etter min mening noe av det som gjorde det sosiale miljøet så bra; den er stor nok til at man møter veldig mange Erasmus studenter, men samtidig liten nok til at man etter hvert blir godt kjent med de som er med på ting.

2020

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

07.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

Det første du må være forberedt på når du velger Italia og Torino som utvekslingssted er at du ikke får noe særlig informasjon før du reiser og at det også kan være vanskelig å få klare beskjeder når du har ankommet. Jeg fikk et par mailer fra Unito angående oppstartsdag på universitetet for erasmusstudenter og hva man måtte gjøre når man hadde ankommet byen, men vi fikk ikke beskjeder om når undervisningen startet og lignende. Dette må du dermed finne ut selv. Jeg fikk avtalt et møte med en kordinator på universitetet som var ansvarlig for erasmusstudenter som tok juridiske fag. Dette anbefaler jeg å gjøre så tidlig som mulig så du ikke går glipp av de første undervisningsukene. Et annet generelt tips er at ting tar tid i Italia, ikke forvent deg at alt ordnes med det samme. Du må forberede deg på å være tålmodig.

Undervisningsformer

Universitetet i Torino har en god del juridiske fag på engelsk. Hva slags undervisningsformer det er kommer helt an på fagvalg og professor. I motsetning til i Norge har professorene i Italia ganske bredere spillerom for å ta individuelle valg. I noen fag hadde jeg store forelesninger, liknende det vi er vandt med fra UiB. Og i andre hadde jeg mindre klasser hvor professoren forventet aktiv deltakelse.

Vurdering av emnetilbodet

Da jeg tittet på emnetilbudet før jeg kom til Torino, så det ut til at det var en mengde ulike engelske juridiske fag å velge mellom. Jeg hadde fylt ut Learning Agreement før jeg reiste, og valgt fag som sto på Unito sin nettside. Da jeg kom ned viste det seg imidlertid at jeg måtte endre nesten alle fagene jeg hadde valgt. Enkelte fag underviste de kun i på vårsemesteret og andre fantes ikke lenger. Det viste seg altså ar fagvalget var noe mer begrenset enn jeg trodde, selv om jeg likevel hadde en del å velge i. Jeg ente opp med fire fag som til sammen ble 30 studiepoeng. Alle fagene hadde 2-3 forelesninger i uken. Fagene jeg valgte var:
European history of law: Dette faget var veldig historierettet selv om det også inneholdt informasjon om utviklingen av rettssystemer i Europa. Det var tre forelesninger i uken i vanlig forelesningsform som vi er vandt til. Første uken av faget fikk studentene mulighet til å melde seg til å holde en muntlig presentasjon. Da fikk du lov til å ha muntlig eksamen på slutten i stedet for skriftlig. Jeg hadde imidlertid skrifltig eksamen som besto i 20 multiple choice spørsmål og et «open question».
Legal aspects of globalization: Dette faget var ganske flytende og det var litt vanskelig å forstå hva som egentlig var pensum, da professoren snakket om helt andre ting i timen enn det som sto i boken. Det endte imidlertid opp med å være en 35 spørsmål multiple choice eksamen kun basert på boken.
Corporate law: Dette faget handlet om selskapsrett og hvordan ulike selskaper er bygget opp og fungerer. Læreren var veldig flink og snakket godt engelsk. Han forventet også at klassen kom forberedt, noe som gjorde at det ikke var mye mer diskusjon enn i de andre timene. Eksamen var 12 multiple choice spørsmål og et «open question».
Anti discrimination law: Dette faget var et EU rettslig fag og handlet om ulike former for diskriminering og lovgivning i den forbindelse. Hvis du hadde 70% oppmøte fikk du ta en presentasjon som talte halve sluttkarakteren din, og resterende halvpart var en 15 som multiple choice. Dette anbefaler jeg, da det var veldig enkelt å få toppkarakter på presentasjonen.

Undervisningen var ikke obligatorisk, men jeg ville likevel møtt opp i timene da noen professorer også baser eksamen på ting som er sagt i timen, men som kanskje ikke står i boken, samt at en del av professorene legger merke til hvem som kommer og ikke, og i noen tilfeller lager enklere eksamener, kun basert på det som er sagt i timen til de som har deltatt. Jeg var heldig og hadde kun undervisning mandag, tirsdag og onsdag, noe som gjorde det veldig enkelt å reise på ulike turer i helgene.

På Unito har de et helt annerledes karaktersystem enn vi er vandt til. Du får karakter opp til 30 der 30 er best og 18 er bestått. Det krevde imidlertid ikke veldig mye lesing for å oppnå greie karakterer. I Italia varer høstsemesteret fra september til februar, men Unito deler opp eksamensperiodene i ulike appeller. De er en periode i desember, to i januar og en i februar. Dette betyr at hvert fag har 4 ulike eksamensdatoer, og du velger selv hvilken dato du ønsker å melde deg opp til. De fleste italienerne og en god del av de andre utvekslingsstudentene fordeler derfor eksamnene sine på de fire appellene, slik at ikke alle kommer på en gang. Jeg skulle imidlertid skrive masteroppgave etter jul og valgte derfor å melde meg opp til alle eksamnene i desember. Dette gikk helt fint, og du fikk fortsatt kost deg de siste ukene uten like intensiv eksamensperiode som på UiB.

Fagleg utbyte og språk

I forhold til hvordan vi er vandt til på UiB vil jeg ikke si at det faglige utbyttet var like stort. Det varierte imidlertid mellom fagene. Både Corporate law og Anti discrimination law ga et ganske godt faglig utbytte, mens de siste to ga litt mindre. Ettersom undervisningen foregikk på engelsk blir man selvfølgelig bedre og tryggere til både å skrive og snakke engelsk. I tillegg tilbød Unito gratis italiensk kurs til alle erasmusstudenter, noe som var et veldig godt tilbud. Torino er en by hvor mange ikke snakker godt engelsk, og det er derfor kjempefint å kunne lære seg litt italiensk mens man bor der.

Universitetsområdet og byen

Universistet i Torino er kjempestort og består av fakulteter spredt rundt over hele byen. Juridiske fag undervises i på Enaudi campus som er et stort og nytt universitetsbygg som ligger veldig sentralt. Der finnes det også cafe og et bibliotek. Sistnevnte er imidlertid som regel veldig fullt, så jeg anbefaler heller å lese på nasjonalbiblioteket som ligger midt i byen.

Torino er en helt fantastisk flott by. Fin arkitektur, flotte museer og veldig gode restauranter. I motsetning til en del andre italienske storbyer, er det ikke så veldig turistifisert, noe som gjør at mat og drikke fortsatt er veldig billig og at det føles mer autentisk, da mange ikke snakker engelsk. Både tog og busstransport er veldig gode i Italia, så du kan enkelt komme deg til Alpene, Milano og andre steder i nærheten.

Bustad

En venninne tipset meg om en leilighet hun selv hadde bodd i på utveksling i Torino. Den var utleid tom oktober, så jeg bodde i en airbnb frem til jeg tok over den leiligheten i november. Det fungerte veldig greit. Av det jeg fink høre av en del andre erasmusstudenter, er det ganske vanskelig å finne bolig både på det private markedet og i studentkollektivene. Jeg anbefaler derfor å melde seg inn i Erasmus Torino sine sider på Facebook og andre likenende sider og legge ut melding om at man trenger sted å bo god tid i forveien.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var kjempebra. Det er veldig enkelt å komme i kontakt med andre erasmusstudenter og italienere er veldig åpne og hyggelige. Det arrangeres masse eventer hver uke og det er også flere arrangerte turer man kan bli med på.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

07.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å være klar over at man selv er ansvarlig for at ting er i orden under oppholdet. Det er ikke slik som hjemme at man får informasjon om hva man må ordne i begynnelsen, hvordan og når oppmelding til eksamen skal gjøres og hvordan eksamen vil foregå. Det er derfor lurt å spørre professorene i hvert fag om hvordan eksamen vil foregå og om det er obligatorisk oppmøte i forelesning helt i begynnelsen. Underveis kan det også være lurt å høre med andre studenter eller gå til Erasmus-kontoret på skolen for å passe på at man har gjort det man skal. I tillegg kan man dra til et sted som heter Infopoint, dersom man får problemer under oppholdet. Det er ikke alle som jobber på skolen som snakker engelsk, men på Infopoint snakker alle engelsk og de er veldig hjelpsomme med hva enn det skulle være. Det var ikke noe problem å ikke kunne snakke italiensk, men det overrasket meg faktisk hvor få som snakker engelsk i Italia. Det gjelder derfor å være forberedt på at det kan bli litt forvirring både på skolen, restauranter, butikker osv. De fleste er imidlertid veldig hjelpsomme, så det ordner seg som regel.

Undervisningsformer

I alle fag hadde vi forelesninger fra begynnelsen av semesteret og frem til en-to uker før eksamen i desember. Forelesningene er noe varierende når det kommer til deltakelse fra studentene. Noen professorer sitter bare og prater, mens andre krever deltakelse av studentene. I to av fagene var eksamen utelukkende basert på forelesningene og vi trengte derfor ikke kjøpe pensum. I de to andre fagene var eksamen utelukkende basert på pensum. Det kan være lurt å høre med professoren tidlig hva eksamen kommer til å basere seg på. I et av fagene fikk vi muligheten til å holde en presentasjon som utgjorde halvparten av karakteren, dersom vi var til stede i minimum 70% av forelesningene. Dette anbefales, ettersom eksamen for "attending students" var mye enklere enn eksamen for "non-attending students". I et av de andre fagene ble også oppmøte registrert, men så lenge man var på en gjesteforelesning fikk man ha skriftlig eksamen (multiple choice) i stedet for muntlig eksamen. I alle fire fagene endte vi derfor opp med å ha en 30 - 50 min multiple choice eksamen. Karaktersystemet var slik at 18 poeng var bestått og 30 poeng var toppkarakter. Det er ikke vanskelig å bestå fagene, men vanskeligere å oppnå toppkarakter ettersom man må ha alt riktig.

Vurdering av emnetilbodet

Til tross for at jeg bare kunne ha fag på engelsk opplevde jeg emnetilbudet som veldig bra. Vi kunne velge fag både fra bachelorprogrammet "Global Law and Transnational Legal Studies" og masterprogrammet "European Legal Studies". Det var noen begrensninger, ettersom flere undervises samtidig. Jeg endte opp med å velge fag fra begge programmene og det var kun et av fagene jeg hadde valgt på forhånd. Dette skyldtes at de andre fagene ble undervist samtidig eller ikke i det hele tatt. Det var derfor først ved semesterstart, da jeg kunne sjekke timeplanene til begge programmene og velge fag ut i fra disse at jeg visste hvilke fag jeg skulle ha. Jeg hadde Corporate Law, Anti Discrimination Law, European History of Law og Legal Aspects of Globalisation. Corporate Law og Anti Discrimination Law var uten tvil de fagene jeg likte best. I begge disse fagene var foreleserne veldig flinke og fagene veldig interessante! Det gikk også greit å ha European History of Law og Legal Aspects of Globalisation, men i disse fagene var forelesningene litt mer rotete og det var vanskeligere å få tak på hva fagene dreide seg om konkret.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde alle fagene på engelsk, og følte absolutt at jeg fikk et faglig utbytte av å studere på engelsk!

Universitetet tilbyr også gratis italiensk kurs, dersom man følger med og melder seg på innen fristen. Italiensk kurset ga studiepoeng dersom man deltok i undervisningen og tok eksamen, men det var ikke påkrevd å ta eksamen selv om man deltok på kurset. Det er derfor gode muligheter for å lære seg litt italiensk.

Universitetsområdet og byen

Torino er en kjempefin by! Det er stort sett mulig å gå overalt, samtidig som det alltid er nye områder å utforske. Det er flotte eldre bygninger, store gater, mange parker og piazzaer, museumer, gode shoppingmuligheter, og fullt av barer og restauranter. Det er alltid noe å gjøre i byen, samt årlig sjokolade-festival, vintage-markeder og konserter. Det er også veldig lett å ta toget til byer rundt, som for eksempel Alba, Aosta, Como, Milano, Verona og Venezia. Det er gode reisemuligheter, da det går hurtigtog stort sett over hele Italia.

Det juridiske fakultetet ligger på Campus Luigi Einaudi i området Vanchiglia, noe i utkanten av Torino sentrum. Universitetsbygget er svært moderne og alt virker relativt nytt. Det er både bibliotek og kantine på området, men biblioteket fyller seg opp ganske tidlig. Vi leste derfor stort sett på Biblioteca Nazionale Universitaria di Torino som ligger på Piazza Carlo Alberto i sentrum. Vi måtte registrere oss for å kunne lese der, men dette var gratis. Vi satt også en god del på en kafé kalt Costadoro Coffee Lab Diamond.

Bustad

Det er ikke så lett å finne bolig i Torino som Erasmus-student, ettersom de fleste vil leie ut for en periode på minimum ett år. Hørte derfor om flere Erasmus-studenter som slet med å finne seg bolig, men alle fant noe til slutt. Vi endte opp med å bo i en AirBnB-leilighet den første delen av oppholdet. Det ble ikke alt for dyrt, ettersom man får "månedsrabatt". Den siste delen av oppholdet bodde vi i en leilighet som vi ble tipset opp gjennom en familievenn av hun jeg reiste med.

Vi bodde først veldig nærme skolen i området kalt Vanchiglia, men dette er ikke særlig sentralt og ikke det hyggeligste området i Torino (selv om det ligger like ved Piazza Vittorio Veneto). Den andre leiligheten lå ved siden av Piazza Giambattista Bodoni. Dette var midt i byen og kun 20 min å gå til skolen. Området rundt er fullt av restauranter og butikker, og veldig hyggelig så lenge man ikke kommer for nærme togstasjonen Porta Nuova. Et annet område som kan nevnes er San Salvario, hvor det er masse hyggelige barer og restauranter. Det lønner seg imidlertid ikke å bo alt for nærme Parco del Valentino, da det ikke er anbefalt å gå i og i området rundt parken om kvelden.

Sosialt miljø

Det var ikke noe problem å bli kjent med andre Erasmus-studenter. Det arrangeres en rekke Erasmus-arrangementer i form av fester hver uke, helgeturer og ulike sporter. I tillegg ble det arrangert en velkomstdag for Erasmus-studentene av Universitet i begynnelsen av semesteret med informasjon, servering av mat og aktiviteter. Det var faktisk på denne dagen at vi ble kjent med flest.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

07.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

I Italia går alt i sitt eget tempo. Da jeg kom nedover ble jeg kun informert om et informasjonsmøte. Det viste seg at forelesningen allerede hadde begynt en uke før informasjonsmøte, noe ingen erasmusstudenter hadde fått med seg. Skal du nedover så må du ta kontakt med studentkoordinatoren (professoren) ved Universitetet i Torino, og be om informasjon tilknyttet studiestarten (det er veldig vanlig i Italia å ha kontakt med professorene).

Når det kommer til OLA (Learning Agreement) så måtte jeg omgjøre hele planen da jeg kom nedover. Når vi velger fag før avreise er ikke det neste semesteret i Italia planlagt. Hvilke fag som skal undervises ved ditt semester er ikke avgjort før i august. Det var kun et av mine forhåndsgodkjente fag som kunne tas, de resterende måtte jeg bytte ut. Dette er ikke så mye stress så lenge du er klar over det, men som sagt så får du ikke informasjon om dette før du spør om det.

Da jeg reiste nedover i begynnelsen av semesteret fløy jeg til Milano (Malpensa). Her er det billige og hyppige flyavganger. Derfra tok jeg tog til sentralstasjonen i Milano, og to videre til Torino (1 time). Dette gikk helt fint, men var ganske upraktisk med tanke på all den bagasjen jeg hadde med meg. Da jeg reiste hjem benyttet jeg meg av Torinos lokale flyplass, og syntes at det var en mye bedre løsning.

Undervisningsformer

Undervisningsformen var ikke så ulik fra det jeg var vant med på UIB. Professoren kjørte på med sin greie, noen med PP og andre uten. Det var liten variasjon i undervisningsformen, men liker du godt vanlige forelesninger så passer Torino for deg. Min timeplan besto kun av forelesninger fra kl. 08 til 16 mandag til onsdag. Resten av uken kunne benyttes til selvstudium eller opplevelser.

Som alle andre steder var det kvalitetsforskjeller på formidlingsevnen til professorene, men alle var gode i engelsk.

Ved fakultetet i Torino hadde professorene mer innflytelse på eget opplegg enn ved UIB. Hver enkelt professor har en tilsynelatende ubegrenset frihet til å lage et opplegg for sitt emne. Det er derfor viktig at man møter opp i de første forelesningene å få med seg den informasjonen som gis. Denne informasjonen vil også kunne bli endret på av professoren underveis, så her gjelder det å følge med.

I mine fag var det i utgangspunktet ikke obligatorisk oppmøte. En professor ønsket at man kunne ha en gruppepresentasjon foran klassen som en del av karaktersettingen. For at denne presentasjonen skulle gjøre seg gjeldende måtte man ha et oppmøteprosent på 70. Den som ikke hadde presentasjon fikk en større eksamen.

Mine eksamener var for det meste av formatet multiple choice. Min lengste eksamen var på 50 minutter. To av eksamenen hadde ett åpent spørsmål. Svarene på eksamen ble publisert umiddelbart, dette var også tilfellet ved eksamenene med åpent spørsmål. Alle prøvene ble rettet umiddelbart av professoren og en time senere ble resultatet lest opp foran klassen (!). Eksamenene er ikke anonyme. Selv om eksamen var av typen multiple choice, ble eksamen opplevd som krevende. I noen fag kunne man bestemme at man ønsket å ha eksamenen muntlig. Selv hadde jeg ikke muntlig eksamen, men slik eksamen besto i en uformell samtale med professoren på max 10 min, gjerne i samme rom som skrifteligeksamenene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var godt. Her er det mange engelske fag å velge mellom. En liten hake ved tilbudet er imidlertid at undervisningen overlapper. Du kan derfor komme i en situasjon hvor du ikke kan ta et fag fordi dette kolliderer med et annet fag som du ønsker å ta. Dette var imidlertid ikke et problem i mitt tilfelle. Mine emner var følgende: Corporate Law, History of Law, Legal Globalization og Anti-Discriminational Law.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde stort faglig utbytte av oppholdet. Mitt inntrykk er at den faglige tilnærmingen i Italia er mer generell og basic enn i Norge, noe som gir en god oversikt over jussen.

Universitetsområdet og byen

Den juridiske avdelingen lå ved et Universitetsområdet som var helt nytt. Topp moderne, sentralt og med gode muligheter for en matbit.

Torino er en fantastisk by i seg selv. Byen overgikk enhver forventning. Svulmende uteliv, spisesteder, parker, historie, severdigheter, museum og aktivitetstilbud. Er du usikker på selve byen, så trenger du ikke å være det lengre. Har du bestemt deg for å reise, så gled deg.

Bustad

Jeg valgte å søke bolig gjennom Collegio Einaudi. Dette er et offentligregulert bosted for studenter. De har flere avdelinger i byen og jeg bodde i sezione Mole Antonelliana. Noen er mer moderne enn andre, og min avdeling var den eldste. Jeg hadde dessverre ikke egen dusj eller toalett, men klarte meg greit igjennom månedene som gikk. Leieprisen for mitt rom lå på 4000 NOK. Dette var alt inkludert, også toppmoderne bibliotek og treningsrom i kjelleren. Collegioet arrangerer kurs, turer og sosiale aktiviteter.

Collegioet er på mange måter som et stort hotell. På min etasje bodde det 26 personer. Alle var Italienere, noe som var veldig kult. Jeg lærte meg derfor å kjenne kulturen på en god måte og lage ekte hjemmelaget Italiensk mat.

Sosialt miljø

Det var ingenting å utsette på det sosiale miljøet i Torino. Italienere er et veldig sosialt og pratsomt folkeslag som du lett blir kjent med. Samtidig så er byen full av sosiallystne utvekslingsstudenter. Personlig synes jeg det tidvis ble oversosialt, og måtte derfor trekke meg tilbake. Jeg hadde også gleden av å kjenne noen fra UIB som reiste nedover. Vi hadde samme fag og trivdes godt sammen.

2018

Vår 2018 – Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

Vår 2018 – Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Italienere blir mye vennligere og imøtekommende dersom man kan språket, derfor er det lurt å lære seg noen ord og setninger på forhånd. En annen viktig ting som er verdt å nevne er tid. I Italia har alle veldig god tid så god tålmodighet er greit å ha.

Undervisningsformer

Forelesningene er stort sett som hjemme, men det er mer gruppearbeid og flere presentasjoner.

Vurdering av emnetilbodet

For å fylle 30sp er det litt lite å velge mellom dersom man er avhengig av å ha fagene på engelsk.

Fagleg utbyte og språk

Det er mange av studentene som tar fagene ved Unito som ikke har økonomi-bakgrunn, noe som kanskje gjør forelesningene litt trege til tider. Dette åpner samtidig for litt smalere og mer interessante emner.

Universitetsområdet og byen

Campus Luigi Einaudi ligger midt i byen og fra universitetsområdet er det kort vei til alt. På campus er det både cafe, Mensa (kantine hvor man kan spise veldig billig), bordtennisbord, uteområde. Det er flere busser som stopper enten rett utenfor eller like ved noe som gjør det enkelt å komme seg til og fra universitetet.

Torino er en stor by med mange varierte områder, både når det gjelder generell stemning, uteliv, restauranter eller piazzaer. Langs elven er det veldig fint å ta med seg en pizza og nyte den i solen.

Bustad

Jeg leide en leilighet gjennom AirBnb, men det finnes flere sider både på nettet og på Facebook hvor man kan skaffe både rom, romkamerat eller leilighet. Her anbefaler jeg at man er tidlig ute!

Sosialt miljø

Det er mange events for Erasmus-studenter hele tiden. Dette gjør det veldig enkelt å komme i kontakt med folk fra forskjellige kulturer og nasjonaliteter. Gruppearbeid på forelesning hjelper også på dette.

Universitetet tilbyr et gratis språkkurs den første uken noe jeg virkelig anbefaler alle å delta på! Arrangementene gjorde det enkelt å møte andre mennesker.

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

07.09.2017 - 10.02.2018

Førebuingar/praktiske tips

I møte med italiensk byråkrati må man som norsk student være tålmodige. Emnetilbudet blir ikke skikkelig publisert før i september, og man må huske på at den italienske fellesferien er i august. Det vil derfor være vanskelig å få svar på spørsmål i denne perioden. I tillegg kan det ta tid å få svar på mail, derfor bør man være tidlig ute. Jeg vil også anbefale å være tidlig ute med å søke bolig for å få seg et sikkelig sted.

Undervisningsformer

Undervisningen ved UniTo er veldig annerledes enn den jeg er vant med fra Norge, særlig dersom man ikke velger fag som er obligatoriske for italienske studenter. Det største faget mitt hadde omtrent 40 studenter. Det er vanligvis 2 forelesninger pr. fag pr. uke.

I de fleste fagene brukte professoren hjelpemidler som PPT og disposisjoner, mens i ett fag var det ikke noe slikt. Samtidig fikk jeg kun utdelt dette undervisningsmaterialet i ett fag. Det ble i de fleste fagene også lagt opp til aktiv deltagelse fra studentenes side; både når det om til diskusjon og å komme med egne perspektiver i tillegg til presentasjon av EU-dommer for å belyse temaer. Disse presentasjonene er melder man seg frivillig til, så det er lett å planlegge rundt eventuelle reiser etc. Jeg ville absolutt anbefale å møte til forelesninger ettersom professorene husker hvem som kommer og hvem som ikke kommer, og eksamen ofte er annerledes for studenter som fulgte undervisningen og de som ikke fulgte. Dette fordi de som fulgte fikk en lettere eksamen hvor man ikke trengte å lese pensumboken men kun baserte seg på forelesningene + eventuelle dommer og annet materiale de delte med studentene.

Eksamensformen er i all hovedsak muntlig, men det var flere professorer som var villig til å tilrettelegge for utvekslingsstudenter så de fikk skriftlig eksamen i stedet. Jeg valgte selv å ta alle muntlig og synes dette var en god trening i annerledes eksamensform. Eksamensperioden ved UniTo er delt inn i 4 seksjoner, men det er ofte også mulighet for å fremskynde eksamen og ta den på siste eller nest siste undervisningsdag (såkalt esonero). Seksjonene fordeler seg på desember, første halvdel av januar, andre halvdel av januar og den siste er første halvdel av februar. Personlig klarte jeg å få unnagjort alle de 5 eksamenene fordelt på de 2 første seksjonene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes det var store begrensninger i emnetilbudet når det kom til engelskspråklige-emner. Dette både fordi UiB ikke tillater at studentene følger andre fordi vi allerede har hatt fag med for store overlapp men også fordi fagene overlapper tidsmessig. Selv om ofte ikke er obligatorisk oppmøte til forelesninger er det som sagt en stor fordel å følge undervisingen. Fagene er på 6 ECTS, noe som tilsvarer 6 studiepoeng og man må derfor velge 5. Jeg endte opp med å velge 3 italienske fag og 2 engelske.

1) International Contracts: Dette faget var veldig interessant. Det var to ulike professorer som i all hovedsak delte undervisningen i to. Vi hadde undervisning i internasjonal privatrett på tirsdager og kontraktsrett på onsdager. Onsdagene var fylt med forskjellige avtaleformer, viktige klausuler og hva som er viktig å huske på. Det var også praktisk undervisning hvor vi ble bedt om å lage avtaler (kladd av de viktigste klausulene) som vi kunne levere inn å få tilbakemelding på. Det var også flere veldig interessante gjesteforelesere som møtte opp gjennom faget. Professorene snakket også engelsk såpass godt at man ikke hadde problemer med å forstå det de sa.
2) European Law and Humanities: Dette faget er veldig flytende og filosofisk. Professoren baserer seg i stor grad på en teori han har laget selv og er ofte vanskelig å følge fordi han også snakker ganske dårlig engelsk. Personlig var jeg svært nervøs fordi det ikke var et skikkelig pensum og jeg forsto nesten ingenting av hva han sa i forelesningene, særlig fordi han brøt ut på fransk til tider. Likevel reddet jeg meg inn fordi jeg fikk lov til å ha en presentasjon + skrive en oppgave om en av flere foreslåtte artikler noe som kun var mulig fordi jeg møtte til undervisning.
3) Diritto Internazionale Privato e Processuale: Internasjonal privat og prosessuell rett. Også dette faget var veldig spennende! For meg var dette faget en slags fordypning i de samme temaene som jeg hadde i tirsdagsundervisningen i International Contracts, og det var også samme professor. Temaene i fokus var forumvalg og lovvalg gjennom Brussel- og Roma-konvensjonen (og de etterfølgende forordninger).
4) Diritto Processuale Privato dell'UE: EU privat og prosessuell rett. Også her var professoren veldig flink! Han engasjerte studentene ofte til debatt og søkte dette i stor grad. Jeg ble også invitert, og dro på, en konferanse i Milano i forbindelse med faget som ga et godt grunnlag til å høre eksperter fra ulike posisjoner i Italia.
5) Diritto Fallimentare: Italiensk konkursrett. Dette var et krevende fag både fordi jussen var vanskelig men også fordi professoren i dette faget ikke benyttet seg av noen hjelpemidler for å gjøre det letter å følge med. Samtidig var det interessant å lære om konkurs rett i ett annet land for å kunne sammenligne det med det norske systemet.

Fagleg utbyte og språk

Alt i alt synes jeg det faglige utbyttet var bra. Jeg lærte mye om internasjonal rett og særlig mye om EU-rett. Det var et noe begrenset utvalg av engelskspråklige fag, men hvis jeg har forstått riktig skal utvalget bli bedret.
Jeg valgte som sagt å ta fag både på italiensk og engelsk noe som gjorde at jeg fikk forbedret, særlig det juridiske, ordforrådet mitt i begge språkene. Personlig snakket jeg allerede italiensk før jeg dro ned, men jeg valgte likevel å delta på italiensk-undervisningen universitetet tilbød. Her måtte man ta en test for å sjekke forkunnskaper dersom man ønsket å være med på andre kurs en nybegynner. Undervisningen på mitt C1/C2 kurs var godt strukturert og professoren var også her flink. Dersom man ønsket å ta eksamen måtte man ha 75% oppmøte men dersom man kun tar det for læringens skyld er ikke dette nødvendig.

Universitetsområdet og byen

De juridiske fagene undervises i på Campus Einaudi. Bygget er nytt og veldig flott. Det er en bar på området i tillegg til en kantine hvor man kan kjøpe lunsj til under 2 euro. Maten ved kantinen er kanskje ikke den aller beste men det er veldig billig. Fakultetet ligger kun litt over 10 minutter fra Via Po, en av Torino sine viktigste gater. Det befinner seg veldig sentralt og det er mange restauranter og cafeer i området. Dersom man bor i sentrum kan man gå til nesten alt i byen og man finner alt fra store fine parker og piazzaer i tillegg til mange flotte museer.
Det tar kun 1 time med hurtigtoget til Milano og man har alpene i nærheten. Det er derfor gode muligheter til å reise rundt i Italia.

Bustad

Jeg valgte å søke på en studentbolig via Collegio Einaudi. Personlig synes jeg dette virket tryggere fordi man da kunne være sikre på at utleiere var seriøse. Ettersom tilbudet for utvekslingsstudenter der er noe begrenset må man passe på sidene deres å søke så tidlig som mulig. Jeg fikk utdelt et dobbeltrom hvor jeg delte alt med en annen, noe som tidvis var utfordrende ettersom vi også delte soverom, dette kostet meg ca. 3000 kr i måneden noe som var ganske billig for å være Torino. Andre jeg kjenner fikk utdelt eget rom hvor de også hadde eget bad, men delte kjøkken med hele etasjen. Jeg var også ofte oppe i en av disse etasjene for å lage middag og dette var veldig hyggelig og sosialt.
Andre venner av meg leide privat med mer eller mindre gode opplevelser, men dersom man skal gjøre det bør man forsikre seg både om at utleier er seriøs og hva ekstrakostnadene i tillegg til leieprisen de opplyser (strøm, vann, gass og internett ++).

Jeg bodde i nabolaget San Salvario som både er rett ved hoved togstasjonen Porta Nuova og det er et av nabolagene med flest utesteder og restauranter. Det var likevel ikke bråkete om natten der hvor jeg bodde. Jeg hadde derfor nærhet til det meste, men samtidig ro.

Sosialt miljø

Jeg anbefaler absolutt å være med på ESN sine arrangementer, særlig på starten. Jeg møtte de fleste av mine nærmeste venner på velkomsaftenen. Italienere er ofte veldig imøtekommende og det var lett å møte mennesker.

2016

Vår 2016 - MA i samfunnsøkonomi

Vår 2016 - MA i samfunnsøkonomi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser til Italia er det lurt at du lærer deg noen enkle gloser på italiensk, og ellers er det bare å smøre seg med tålmodighet. Da er du godt på vei. Jo lenger sør i landet du kommer, jo mer språk og tålmodighet bør du ta med deg.

Undervisningsformer

Stort sett var det vanlige forelesninger som vi er vant til, men mer gruppearbeid og presentasjoner. Det var også lagt opp til mer diskusjon underveis i forelesningene.

Vurdering av emnetilbodet

For at emnene både skal være på engelsk og skal gå opp i 30 sp er det ikke så mange valgmuligheter.

Fagleg utbyte og språk

Forelesningene er interessante, men da vi ikke bare er økonomer i alle fag er det mindre teknisk og kan føles å gå litt tregt til tider. Men det er veldig fint å kunne fordype seg i smalere tema og få litt nye perspektiv.

Universitetsområdet og byen

Campus Luigi Enaudi er veldig fin og moderne. Bygget omringer en åpen plass hvor en kan sitte ute og nyte lunsjen sin i solen, enten på gresset eller i kafeen. Det er også en studentkantine med billige varmretter. Torino er en nydelig by med mye fin arkitektur og mindre turister enn mange andre italienske byer. Det er mange historiske kafeer, åpne plasser og store deler av gatene i sentrum er dekket av søyler og buede tak.

Bustad

Jeg leide et rom gjennom AirBnB da det var vanskelig å finne noe gjennom andre kanaler. Jeg bodde rett ved Campus, på andre siden av elven, i et rolig område med søte kafeer. Kan anbefales for dem som ikke skal feste i ekstreme mengder, da mange av utestedene ligger på andre siden av sentrum.

Sosialt miljø

Siden det er mer gruppearbeid er det lett å komme i kontakt med andre på forelesningene, i tillegg til at det er mange Erasmus-arrangement. De vennene jeg var mest med møtte jeg på språkkurs de første ukene, så det kan være lurt å gå på uansett hvor mye språk en har tenkt å lære seg. Ellers var Italienerne ofte veldig åpne for å prate, hjelpe og tilby guiding eller soveplass i sine hjembyer!

Informasjon