Hjem
Studentsider
erasmus+

University of Limerick og Det psykologiske fakultet (ERASMUS+)

  • LandIrland
  • ByLimerick
  • Studieplassar3
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Profesjonsstudentar i psykologi, og studentar på eit bachelor program ved Det psykologiske fakultet, som har bestått eksamenar tilsvarande 60 studiepoeng før utreise.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar reiser ut i den valfrie delen av sitt studieprogram, og profesjonsstudentar i psykologi kan reise ut i sitt 5. valfrie semester og i sitt 7. semester.

God planlegging er viktig for ei utbyterik utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk.

Språkkrav: B2

Dersom du ikkje har nok engelskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utreise. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Psykologi på lågere grad (BA) avhengig av tilbod og krav omforkunnskapar.

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Dersom du skal ta deler av spesialiseringa i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Det er ein føresetnad at kursa du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Dersom du er profesjonsstudent i psykologi og vil ta ein del av spesialiseringa di ved dette universitetet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande dei obligatoriske emna på 7. semester av profesjonsstudiet ved UiB. Du kan óg reise ut i ditt valfrie 5. semester og ta valfrie emner. Ta kontakt med internasjonal koordinator ved fakultetet for å få faglege råd om emnevalget undervegs.

Emnetilbodet ved universitetet er presentert her:

International Students Coming to UL | University of Limerickwww.ul.ie/psychology/international-exchange/studying-at-UL

Studieavgift

Erasmusstudentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Limerick fekk status som universitet i 1989, som det første etter at Irland blei ein sjølvstendig republikk i 1922. I dag har universitetet 17 000 studentar, fordelte på fire fakultet. Universitetet heiter Ollscoil Luimnigh på irsk. Det ligg fem kilometer utanfor Limerick sentrum, like ved Shannon, Irland si lengste elv. På campus ligg den største innandørs idrettsarenaen i Irland, samt den største kunstgrasbana i Europa. Universitetet krev at alle studentar på lågare grad har 8 månadar med utplassering i arbeidslivet som ein del av graden sin.

Limerick er den tredje største byen i Irland med rundt 100 000 innbyggarar. Han ligg inne i landet, på vestkysten av øya. Dei lærde stridast om det er her verseforma limerick har fått namnet sitt frå.

Bustad

Det finst studentbustader på campus som ein kan søke gjennom kontakt med universitetet sitt internasjonale kontor. Universitetet kan òg hjelpe dei som ønsker å finne bustad frå den private marknaden.

MERK: I Irland har det vore store utfordringar knytt til bustad for utvekslingsstudentar dei siste åra. Universiteta i dei fleste byane melder om stort press på bustadsmarknaden, og det er vanskelegare å få bustad gjennom universiteta.

Semesterinndeling

September - januar og februar - mai.

Studentrapportar

2023

PRPSYK - VÅR 2023

PRPSYK - VÅR 2023

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det kan virke nokså overveldende i starten når man skal sette seg inn i alle dokumenter, søknadsskjemaer, læringsavtaler og liknende, men det er god hjelp å få både fra UiB og UL, så ta det med ro og gå gjennom innkommende mailer i god tid så man slipper ekstra stress. UL sendte oss flere mailer med informasjon om Limerick og Irland, irsk kultur, universitetet, og hvordan å komme seg til Limerick fra flyplassene. Disse var veldig fine å motta i tiden opp mot utvekslingen.
Irland har for øyeblikket et boligproblem, så jeg anbefaler å søke om bolig på campus når det er tilgjengelig. Nettsidene og mailene deres for innkommende studenter inneholder mye relevant informasjon om hva de trenger av informasjon og hva du trenger å gjøre i forkant.
Jeg fant at det ikke alltid var like tydelig å se om enkelte moduler var tilbudt for semesteret eller ikke via deres nettsider, så vær forberedt på å gjøre det endelige valget når man ankommer. Vi fikk én uke til å prøve ut de forskjellige modulene ved å møte opp til introduksjonsforelesninger, se hvordan timeplanene ville sett ut. Her får du også informasjon om vurderingsformene og arbeidskrav.

Undervisningsformer

Modulene mine var en miks av tradisjonell forelesning i klasserom og digitale forelesninger. I klasseromsundervisning var det litt varierende hvor mange studenter som møtte opp, spesielt da flere av modulene også hadde opptak av forelesningene slik at man kunne se dem hjemmefra eller ved et senere tidspunkt, men det gjør det mer fleksibelt om man trenger tid til å jobbe med en annen oppgave eller om man velger å reise rundt. I noen av modulene har man også "tutorials", som fungerer noenlunde som seminarer. Her jobber man sammen i mindre grupper om ukentlige temaer. Bare en av mine moduler hadde slike "tutorials", og det var ganske mange flere studenter i denne enn i tutorials i andre moduler. Men av andre medstudenter har jeg hørt at dette er en fin måte å bli kjent med klassekameratene og de lokale studentene, så anbefaler å ta nytte av disse. De er ofte også obligatoriske å møte på.
Vurderingsformene for flere av psykologimodulene innebærer å skrive essayer/andre skriftlige oppgaver og gruppearbeid - feks i form av presentasjoner. Om man ikke er bevisst på når innleveringsfristen for disse er og man ikke starter i god tid kan det hope seg opp i slutten av semesteret, så jeg anbefaler å begynne arbeidet på de oppgavene når du kan. Flere av oppgavene blir delt allerede i starten av modulene, så man kan begynne planleggingen tidlig. Noen prosentandeler av den endelige karakteren pleier også å bestå av andre måter å involvere seg i modulen, eksempelvis ved å delta i spørreundersøkelser og andre forskningsprosjekter på universitetet (i Psychology and Social Issues), eller ved å dele relevante artikler og nyhetssaker med klassen (i Political Psychology).

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet bestod i stor grad av emner med fokus på sosialpsykologi og sosial identitet, der man anvender enkelte deler i forskjellige kontekster eller fokuserer på spesielle deler av sosialpsykologien. Her kan det forekomme en del overlapp mellom modulene, men det er fint for å hjelpe å lære innholdet godt. Foreleserne er dyktige, og jeg vil spesielt dra frem PS4047 Social Psychology 2 og PS4087 Political Psychology som svært interessante moduler med veldig flinke forelesere. Det kunne av og til bli mye informasjon på kort tid, men disse to modulene endte opp som mine favoritter i løpet av semesteret.

Fagleg utbyte og språk

Jeg syntes faglig utbytte var svært godt. Som nevnt er det et stort fokus på sosialpsykologi, så dette kommer igjen i flere av modulene og blir veldig kjent på slutten av semesteret. Noen av modulene kan virke litt overfladiske eller ha en del repetisjon fra tidligere emner man har hatt på studiet, men de har ofte en liten vri til dem som gjør de litt mer interessante.
Undervisningen foregår på engelsk, og alle på campus snakker engelsk, så dette får man god trening i. I starten kunne den irske aksenten være litt vanskelig å forstå, spesielt blant de eldre individene som har en enda tyngre aksent, men dette blir man fort vant til. I tillegg så er foreleserne vant til å ha internasjonale studenter i klassene sine, så det er ingen skam å spørre om repetisjoner. Ikke vær redd for å ta del i diskusjoner og samtaler, det er veldig nyttig for å forbedre engelsken!

Universitetsområdet og byen

Universitetet befinner seg litt unna Limerick City (40 min gåtur, 20 min buss ca.), og rett ved Castletroy. Campus er utrolig vakkert og stort, og er en stor kontrast til UiB, da det er mer for seg selv utenfor byen. Det er grønt overalt og er tett til naturen. Shannon river renner gjennom campus og deler de fleste bygningene fra medisin- og musikk/språk fakultetet. Det er en bru over elven som knytter disse delene sammen, The Living Brigde, som er veldig fin å rusle over om kvelden når det er vindstille og klar himmel. Bygningene og auditoriene i seg selv er ikke spesielt forskjellig fra det vi er vant til i Bergen, men campus områdene er veldig flott - i varmere perioder er det kjempefint å sitte ute og ha en piknik. Det er lett å bli forvirret over hvor de ulike rommene er i hovedbygningene, så bruk de første ukene til å bli litt kjent og ta ekstra tid til å komme seg rundt. Forelesere pleier å være veldig greie angående dette.
På campus er det også flere barer og caféer som selger mat og drikke til rimelige priser! The Stables og Scholar's var favoritter blant vennegjengen vår da det lå sentralt til hovedbygget og serverte god mat og drikke. Det finnes også et stort utvalg caféer og lunsjsteder i hovedbygget på campus.
Et av ULs sine store stoltheter er The Gluckmans Library, som alltid er i bruk! Det er et flott bygg med mange leseplasser og andre tilbud relevant for studenter. Anbefaler å bruke tid her til å jobbe med studiene!
Limerick City er også veldig fint. Av og til foregår det eventer i sentrum (vi fikk oppleve en korpskonkurranse, for eksempel), og det er veldig ofte løp som foregår på veiene til og fra byen, men jeg dro ned i hovedsak for å handle mat og titte i butikkene. Hver lørdag er The Milk Market åpent hvor man kan kjøpe mye god mat, snacks, og annet, som ble et av høydepunktene våre i Limerick City. I helgene om kvelden er det også flere nattklubber og barer å dra til. Anbefaler også på det sterkeste å dra på en rugby eller hurling match i løpet av oppholdet, spesielt med lokallagene, da dette er stort for irene. En annen anbefaling er å dra til Locke Bar som serverer veldig god mat og har ofte innslag av irsk dans og musikk.
Det er også enkelt å reise til både Dublin og Cork fra Limerick, som er litt mer aktive byer i Irland.

Bustad

Bolig på campus baserer seg på ulike "villages" der man bor med flere andre i samme hus eller leilighet. Jeg bodde i Kilmurry Village som ligger rett ved sportsbygningen, og bare 10 minutter rolig gange fra de fleste forelesningssalene. Det er også to store matvarebutikker (Lidl og SuperValu) omtrent 25 minutter unna. Det var litt kjipt å gå så lenge hver gang i starten, men man blir fort vant til det. Ta med handlenett!
I Kilmurry var rommene ganske små, mindre enn normale rom i Bergen. Dette var ikke helt krise, da man bruker mesteparten av tiden utenfor rommet sitt ute med andre folk. Det er mye skap- og hylleplass, så det var nyttig. Ellers deler man bad og kjøkken med 5 andre. I mitt tilfelle gikk dette fint, og vi ble gode venner i huset og klarte å finne gode løsninger på rutiner og overlapp, men vet at andre ikke var like heldige. Et bedre alternativ (boligmessig, i allefall) ville vært Dromroe Village. De boligene jeg besøkte her hadde større individuelle rom, litt mer kjøleskapsplass, og alle hadde hvert sitt bad. Huset var fremdeles delt på 6 personer, men prisforskjellen på husene var minimal i forhold til hva man får (tror det var omtrent 50€ forskjell). Uansett hvor man ender opp så gjelder det å bli kjent med sine huskamerater og prøve å få en hyggelig relasjon gående, da man kommer til å se disse menneskene ganske ofte!

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Limerick var veldig flott, og noe jeg vil påstå var blant de beste aspektene av oppholdet mitt! Usikker på om det var spesifikt til Limerick eller Erasmus generelt, spesielt i forhold til at det var vanskelig å få ordentlig kontakt med de irske studentene, men om man byr på seg selv og deltar på ting, så er man garantert å få gode venner! Universitetet tilbyr reiser og bussturer rundt om Limerick, feks til Cork, Dingle, og The Cliffs of Moher (og mer) i helgene de første ukene, og dette er veldig gode muligheter til å bli kjent med andre og å oppleve Irland.
Hver fredag ble det holdt "International Night" hvor de internasjonale studentene dro til én av pubene på campus, The Stables, for å feste og ha det morro. Dette er også en veldig god mulighet til å bli kjent med andre og å ha det gøy på slutten av uka.
Studentene på reise var veldig ivrige til å bli kjent med andre, siden alle starter på likt plan, så det er veldig gode muligheter til å skaffe seg gode venner her, spesielt når campus er såpass stort at man kan lett bruke mesteparten av tiden sin her.

2022

Haust 2022 BA Medie- og interaksjonsdesign

Haust 2022 BA Medie- og interaksjonsdesign

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å snakke med noen andre som også skal på utveksling for å gå gjennom alle papirer og dokumenter som skal signeres før man drar. Universitetet gir ut mye informasjon, men det kan virke overveldende. Det hjelper å ha alt på plass før du drar slik at du kan fokusere på det nye stedet når du ankommer.

Undervisningsformer

Undervisningen og fagene kan være lagt opp på en annen måte en man er vant med, derfor anbefaler jeg å kontakte erasmus kontoret på campus dersom man ikke forstår alt 100%. Det er absolutt viktig å vite at man har valgt fag som også blir godkjent ved hjemuniversitetet. De kan også gi deg informasjon om hvordan undervisningen er lagt opp, og hvordan eksamensformene er. Ved universitetet i Limerick hadde vi 3 uker på å bestemme fagene slik at vi fikk testet de ut før det ble bestemt, og spurt spørsmål til foreleseren.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er fornøyd med emnene jeg kunne velge og fikk testet ut emner som ikke finnes i Norge som var givende. De har mange forskjellige fag innenfor utallige emner.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom jeg har vært i et engelsktalende land, har mine språk kunnskaper forbedret seg i stor grad, både skriftlig og muntlig. Irsk brukes fremdeles som et språk i Irland, men ikke faglig.

Universitetsområdet og byen

Campus området ved University of Limerick er veldig stort og inneholder alt du trenger av resturant, café, bibliotek osv. Det er smart å sette seg inn i de forskjellige byggene, ettersom det er mange av de og man mest sannsynlig har undervisning i de ulike. Du finner også puber på campus som også har international night hver fredag, veldig gøy! Limerick som by er ca 20 min utenfor campus og er svært lite, jeg vil absolutt anbefale å besøke de andre byene som: Cork, Kerry, Galway og Dublin ettersom disse byene tilbyr mer. Limerick er derimot en kjempe fin studentby og lagt opp til studenter, lignende bergen.

Bustad

Det er mange villages rundt campus, og det anbefales sterkt å søke så fort som mulig ettersom etterspørselen er høy og det er en pågående boligkrise i Irland. Desto nærmere campus, desto høyere pris for bolig. Jeg bor på Troy Village som er en av de som er lengst unna campus og betaler 6500 med eget bad. Troy Village ligger derimot nærmere sentrum, matbutikk, alkohol butikk og mye annet. Alle de andre boligområdene er langt unna alt dette, og campus er egt et helt eget område alene, langt unna alt annet.

Sosialt miljø

Jeg anbefaler å forsøke å finne noen Irske venner fra landet du besøker, både for språk, men også for bedre innsyn i kultur, tradisjoner og samfunn. Det er mange ting man ikke vet på forhånd om slike ting, og jeg har fått opplevd masse gøy på grunn av dette. Andre erasmus studenter sosialiserer seg ofte med hverandre, noe som også er veldig hyggelig og gir deg innsikt i andre kulturer. Vi har også dannet oss en nordisk gjeng som har hjulpet meg veldig, ikke vær redd for å gå opp til folk, alle er åpne for å bli kjent.

Haust 2023 BA i medie- og interaksjondesign

Haust 2023 BA i medie- og interaksjondesign

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser til Irland, og før du skal studere ved University of Limerick (UL) er det utrolig viktig å skaffe seg et sted å bo! Bolig markedet i Irland er utfordrende og det er mange som konkurrere om plassene.
De aller fleste bor on-campus eller off-campus, men via skolen. Vær veldig kritisk til å finne bolig som ikke er organisert av Universitetet, da det finnes mange "shady" utleiere.

Så snart du har fått godkjent søknaden din til skolen anbefaler jeg å komme så fort så mulig igang med å sette opp mail og skolekonto. Dette fordi det er her de kommer fremover til å sende deg det aller meste av informasjon.
Du vil få et unikt studentnummer som du bruker til alt fra å komme deg inn på biblioteket, til å komme deg inn på gymmen, eller hente en pakke i resepsjonen.
University of Limerick har også to applikasjoner i app-store, der den ene er en "campus-connect" og den andre for å håndtere gym-medlemskapet ditt. Hvis du bor via skolen få du gratis tilgang til skolens store treningssenter!

Undervisningsformer

Et semester på utveksling tilsvarer 30 norske studiepoeng, i Irland bruker de ECT, som har samme verdi som de norske studiepoengene. For å fyll ut semesteret mitt gjorde dette at jeg måtte ta 5 fag, hvor hvert fag hadde 6ECT.
Det er viktig at du fyller ut online-learning-agreementen (OLA) din med 10 fag, og deretter velger 5 (eller fler/færre avhengig av studiepoeng). Når du ankommer Irland er det nemlig kun mellom disse fagene på OLA´en din som Erasmus kontoret vil la deg velge fra.

Fagene var innholdsrike og spennende, men forbered deg på mye obligatorisk oppmøte hvis du velger fag med labs eller tutorials. Det er ikke obligatorisk å møte opp i forelesning, men i flere fag baseres en prosentandel av karakteren din seg på oppmøte i labs/tutorials.

De aller fleste fagene har mappevurdering, noe som var veldig kjekt! Dette gjorde at man hadde litt mer mulighet til å planlegge hverdagen, og evt når man har mulighet til å reise rundt i Irland og ikke.
Mappevurdering er når du har en eller flere oppgaver/assignemnts eller lignende som tilslutt blir en karakter. I løpet av mitt semester hadde jeg mange ulike eksamensformer og det mest normale er ukentlige assignments eller en tyngre vektet essay som skal leveres inn i slutten av semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

UL har utrolig mange ulike emnetilbud, og du kan ta fag i alt fra arkitektur og byggingeniør, til heste-terapaut og engelsk. Jeg studerer medie-og interaksjonsdesign, men reiste på journalistikk-avtale, og tok av den grunn to fag innenfor journalistikk og tre andre emner.
De andre fagene jeg hadde var engelsk, irsk folkemusikk og irsk folkehistorie.
Det opplevdes utrolig spennende og lærerikt å ha noen helt andre fag som ga meg en unik innsikt på kultur og miljø.
De journalistiske fagene er absolutt også å anbefale da det er utrolig god trening i å skrive engelsk.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har fått utrolig mye nye spennende kunnskaper på utveksling! Det som absolutt vektes tyngst er hvor god engelsk man får på så "kort" tid.
På utveksling valgte jeg å utforske et helt annet fagområde enn det jeg er vant med, men dette tror jeg kun kan telle med positivt ettersom man kan knytte nye kunnskaper opp mot det man studerer hjemme i Norge, og få et tverrfaglig utbytte.

I Irland er det to offisielle språk, engelsk og Irsk. Irsk er et gaelisk språk som dessverre færre og færre snakker. Derimot finnes det fortsatt spesifikke områder i Irland som kun snakker Irsk, og jeg fikk flere Irske venner som har gått på en "all Irish-school", hvor de lærer alt på Irsk, selvom de snakker engelsk hjemme.
Derimot er alt av undervisning på engelsk (med mindre du velger Irsk-språklige-fag).
Erasmus miljøet på UL er veldig stort, og alle forelesere er veldig forståelige for at man ikke har engelsk som førstespråk.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er et kjempestort fint område, med alle byggene tilknyttet en og samme plass. Dette gjør at universitetet nesten er en egen "by" inni byen. På campus ligger det alt fra bibliotek og kafeer til barer og løpebaner.
Selve byen Limerick ligger 10-20 minutter med buss fra skolen. Buss- og rutetider er dessverre noe som ikke er til å stole på i Irland generelt, og du må regne med forsinkelser.
Jeg vil påstå at Limerick by i seg selv ikke er så imponerende, og er fort "unnagjort" i løpet av noen dager. Derimot er det veldig mange fine steder og plasser rundt Limerick som anbefales å reise til, og som kun er en kort buss eller togtur unna.
Dette er feks: Tralee, Dingle, Adare, Galway, Cork og Dublin.
Likevel har Limerick alt man trenger av butikker, og litt utenfor byen (10 minutter buss) har man Crecent shopping center som tilbyr en rekke andre butikker de ikke har i sentrum.

Når du ankommer Irland og du har fått studentkort fra skolen, er det livsviktig å bestille deg et LeapCard (!) dette gjør at du får reise superbillig rundt som student og får over 50% rabatt på de aller fleste busser og tog.
Eksempelvis koster en billett fra Limerick til Dublin Airport 15 euro en vei uten LeapCard, men 7 euro med. Dette gjør det billigere og mer attraktivt å reise rundt i Irland.

Bustad

Jeg bodde i Troy Student Village.
Troy Student Village er en off-campus-campus bolig som ligger 15 minutter å gå fra universitetet og 30 minutter til byen. Likevel blir man fort kjent med studenter som bor overalt rundt hele universitetet, samt de man deler bolig med. Jeg delte bolig sammen med 5 andre, hvor 4 av oss hadde eget bad og to stykker delte et fellesbad.
Jeg reise på utveksling sammen med en vennine, og vi la inn i søknaden til bolig et ønske om å bo sammen - og det fikk vi :)

I Troy village betalte jeg for å ha eget bad tilknyttet soverommet mitt. Soverommet bestod av en dobbeltseng, skap, pult, stol og ovn. Helt ok skapplass og greie fellesområder. Både Irske studenter og andre Erasmus studenter som har vært på besøk i Troy har vært misunnelige(!), og det virker som Troy Village stikker seg ut i komfort kontra mange av de andre studentboligene.
Til "gjengjeld" bor du litt lenger unna universitetet enn de andre studentboligene - men, du bor også nærmest matbutikker og bussholdeplasser om du bor i Troy!
I tillegg er Troy village et av de rimeligere bo-alternativene og kostet cirka 680 euro i måneden (strøm og vann inkludert).

Tilknyttet troy er det fasiliteter for å vaske klær og tørke, dette koster 2 og 3 euro.
20 meter fra Troy er det også subway, carryOut (alkoholbutikk), 3 restauranter og en polsk matvarehandel.

Sosialt miljø

UL tilbyr en rekke med ulike klubber og societities som man kan bli medlem av. Det stilles ingen krav til intervjuer eller opptak, man betaler kun en avgift på UL-Wolves sin nettside og melder seg inn i klubbene man ønsker å bli medlem av. I starten av semesteret har alle klubbene en kjempestor messe hvor de reklamerer for sin klubb og du har mulighet til å gå fra bod til bod og høre hva de skal gjennomføre i løpet av semesteret.
Da jeg var i Limerick valgte jeg å bli medlem av fallskjermklubben, surfing, windsurf og friluftsliv. Gjennom fallskjermklubben fikk jeg reise 1 uke til Frankrike og hoppe masse i fallskjerm (ingen for-erfaring kreves!), og de andre klubbene arrangerte cirka 2 helgeturer hver ila semesteret, mens friluftslivklubben eksempelvis hadde klatring hver uke og tur hver lørdag.

UL-studentlife som er skolens egne student organisasjon arrangerer flere events i løpet av semesteret, og de første ukene tilbyr de "turist" turer hver lørdag for 25 euro - anbefales!

I løpet av semesteret fikk jeg og hun jeg reiste med gode Irske venninner. Disse møtte vi gjennom journalistikk fagene som har mye obligatorisk oppmøte og labs. Disse introduserte oss til flere Irske tradisjoner som feks Christmas day (rundt 16 november), en kjempestor dag hvor alle studenter drar ut mitt på dagen. Halloween er også veldig stort i Irland, og noe man absolutt bør være med på!
Ellers bor de aller fleste irske-studenter mellom "College court" og "Milford Grange", og ut mot den populære baren "Hurlers".

Noe som også er verdt å vite er at de aller fleste Irske-studenter reiser hjem i helgene for å jobbe, så da er campus nesten bare Erasmus studenter. "Stables Club" på universitetet arrangerer ulike eventer hver eneste dag, og hver fredag er det "International night". Dette er et event kun åpent for studenter, og et møtepunkt for mange som er på Erasmus.

Haust 2022 - BA i media- og interaksjonsdesign

Haust 2022 - BA i media- og interaksjonsdesign

15.08.2022 - 15.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Universitetet har en ganske grei oversikt på nettsiden sin for erasmus.studenter som er fin å se på når det gjelder hva man skal forberede (https://www.ul.ie/global/incoming-students). Det er lurt å se igjennom emne-katalogen (module booklet) for internasjonale studenter når de blir publisert, de legger ut en hvert semester, og man har lov til å velge alle fagene i denne (hvor 3 av de skal være innenfor journalistikk). I tillegg bør man søke tidlig på sted å bo, som er best via universitetet.

Undervisningsformer

Vi hadde 5 fag, som alle var verdt 6 poeng (ECTS). Man har gjerne en eller to forelesninger i uka i hvert fag, og en lab eller tutorial. Uka blir ganske full, men jeg endte opp med torsdagene uten noen timer. Man kan ha fag helt fra 9-18 men de fleste emnene har du mulighet til å velge hvilken lab du vil ta (de har vanligvis satt opp flere laber i uka, og man velger en av de).

Vurdering av emnetilbodet

Når man ser gjennom katalogen de har for internasjonale studenter er tilbudet ganske bredt, men de har ikke så mange journalistikkfag. Vi endte opp med å ta introduction to journalism (JM4011) og interviewing and reporting (jm4003) som var de mest relevante innenfor journalistikk for graden vår i medie- og interaksjonsdesign. JM4011 var et førsteårsfag som vi hadde med alle førsteårsjournalistene og de andre internasjonale journalistikkstudentene, mens jm4003 var et 2.årsfag som var veldig overkommelig og et av de bedre fagene. Ellers hadde vi blant annet irish traditional music (mu4135) hvor vi lærte masse om irsk tradisjonell musikk i forelesningene (2 timer i uka) og hadde en time med praktisk lab hvor man kunne velge dans, irsk fløyte, sang og tromme, som var en veldig gøy pause i hverdagen.

Fagleg utbyte og språk

Noe av nivået var lavere enn i Norge, og annet var tungt fordi språket var tyngre enn vi var vant til. Men alle fagene vi tok var veldig overkommelige. Jeg har hørt at noen av juss eller lov-relaterte fag var absolutt vanskeligere enn andre fag. De aller fleste foreleserne var veldig oppmerksomme på de internasjonale studentene og tilrettelegger ved å hjelpe oss hver gang vi hadde spørsmål, og snakket tydelig så alle skulle forstå. Vi hadde bare 2 irske forelesere, men vi ble ganske vant til aksenten tidlig. Det skal være sagt at irer er veldig høflige og snille, spesielt har jeg merket at foreleserne alltid er hyggelige om man kommer for sent til en time, de vil vanligvis si det går helt fint og bare kom inn!

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er kjempestort og fint, og man kan bruke gjerne noen minutter på å gå fra et bygg til et annet, men det er lett og man får alltid de siste 10 minuttene av hver time på å gå til neste time. Universitetet ligger en 15 minutters busstur unna Limerick city centre/sentrum. Sentrum er ikke veldig stort, men de har en del kafeer og puber og restauranter, i tillegg til noen nattklubber. De har blant annet noe som heter Dunnes og Penneys (Irlands Primark), de ligger i Limerick sentrum, og er veldig nyttig for innhandling av håndklær og andre ting til boligen eller billige klær. Det er også veldig lett å ta bussen til andre byer i Irland, som mange gjorde i løpet av oppholdet. Man kan reise til blant annet Dublin, Cork, Galway på 2-2 og en halv time, så det er fine dagsturer.

Bustad

Irland har en bolig-krise nå som gjør det ganske vanskelig å få bolig privat, men universitetet har et bra tilbud til studentboliger hvor de internasjonale studentene har første prioritet. Man må søke ganske tidlig på det, og de har info om hvordan man søker bolig på nettsidene sine. Jeg bodde i Troy Village, som jeg vil si var veldig bra og var en av de billigste, men det var 15-20 minutter å gå til campus, så noen leide seg sykler til skolen. Vi endte opp med å gå mesteparten av tiden til skolen fordi det ikke gikk noe særlig buss dit, og det var for det meste for mye bilkø til at det var verdt å ta bussen. Jeg ville anbefalt å bo på Kilmurry, men det er litt dyrere, men alle stedene tilbudt av universitetet er ganske bra (kanskje utenom Groody som ikke har sin egen resepsjon). Plassey og Troy er de som er lengst unna campus (plassey er 10 min gange til campus, mens troy er 15-20min).

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet vil jeg si er veldig bra, det er et veldig hyggelig og åpent universitet. De har også veldig mange internasjonale studenter, som hjelper med å føle at man ikke er alene. Universitetet har ekstremt mange sports- og fritidsklubber, hvor man kan bli kjent med mange folk. Jeg anbefaler spesielt Outdoor Pursuits Club som arrangerer 'hikes' i helgene, og har klatring+buldring, orientering ellers i ukedagene. Crafts society var også veldig bra for de som liker å prøve ut nye kunst/håndverks-aktiviteter, de har en ukentlig 'hang-out'. Kan også nevne Music Society og Ultimate frisbee som jeg har hørt mye bra om. I tillegg arrangerer puben på campus, Stables, en international night hver fredag, hvor alle internasjonale studenter kommer, og det er DJ og dansegulv. De irske studentene reiser stort sett hjem hver fredag, så da er det som oftest bare de internasjonale igjen i helgene.
Jeg anbefaler også å bli med på mye i starten, og etterhvert ser man hva men liker best og vil fortsette med. Universitetet har også bussturer til fine sted i Irland som veldig mange er med på og som er en fin måte å bli kjent med folk på!

PRPSYK - VÅR 2022

PRPSYK - VÅR 2022

15.01.2022 - 16.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

På forhånd var det viktig å så raskt som du fikk tilbud om skoleplass å søke om et sted å bo ved universitetet. Det er svært få steder å bo i Limerick som ikke tilhører universitetet, og universitetet var også dårlige på å si hvilken dato søkeprosessen startet fra. Derfor vil jeg anbefale at så fort man har studentnummeret til UL (University of Limerick) så burde man søke på et sted å bo, som gjøres via Campuslife-siden. UL hadde også en chatte app hvor man kunne komme i kontakt med andre internasjonale studenter, hvor vi videre ble med i en Whatsapp-gruppe, som var en veldig god måte å bli kjent med noen før man reiste ned. Det var også en måte hvor folk kunne spre informasjon om utvekslingen, så dette anbefaler jeg på det sterkeste.
Du trenger ikke Visum for å studere i Irland.

Undervisningsformer

De fleste fagene ved UL har 6ECT, som betyr at man må ta 5 fag for å være fulltidsstudent. Det som var forskjellig var fra Norge var at man skulle ha lest noen kapitler eller sider på forhånd til hver forelesning, som vil si at man alltid hadde noe man skulle lese til alle 5 fagene. Dette var mye arbeid, men samtidig så var det så og si ingen av de lokale studentene som gjorde dette, så man legger jo så mye innsats som man vil i fagene. Det var også mye gruppearbeid i alle fagene, som både kunne være kjekt og en møte å bli kjent med flere, men det kunne også by på utfordringer med at en del av fagene var for førsteårsstudenter, som ikke var like engasjert i fagene. De fleste av foreleserne var veldig flinke, hvor jeg kan spesielt trekke frem faget PS4047 (Social Psychology 2), som det faget jeg likte best, og med en utrolig dyktig foreleser!
De fleste vurderingene som ble gjort var assignments, hvor man hadde en uke eller mer på å skrive en oppgave, som var en nokså grei format å skrive på, samtidig som det kunne være en del å ha flere slike oppgaver samtidig i eksamensperioden. Det kan hende at dette endres nå som restriksjoner og slik er lettet på, og at de går tilbake til en mer normal eksamensformat. Vær obs på fag som har obligatorisk oppmøte, og om det er noen fag hvor man skal legge igjen en kommentar eller delta i forskningsprosjekter som en obligatorisk del av faget.

Vurdering av emnetilbodet

Mange av psykologifagene var fokusert på sosial psykologi, og tok for seg en del av de samme teoriene, som gjorde at man fikk en følelse av at alt hang sammen, som var veldig spennende og gjorde det lettere. En del av fagene jeg tok var tilgjengelig for førsteårsstudenter, og dermed noe enkelt og overfladisk, og litt repetisjon, men det gjorde også at mer av fokuset ble lagt på fag som PS4047 (Social Psychology 2) og PS4138 (Health Psychology), som var krevende fag. Det var noe varierende hvor godt emnetilbudet var, og mye prosjekter, så man valgte selv hvor mye man fikk utav faget til tider.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg fikk mye utbytte og likte veldig god den sosiale tilnærmingen til psykologi, siden det var et fagområde som jeg allerede var interessert i.
Det tar litt tid å bli vant til den irske aksenten, og noen av uttrykkene de bruker i samtaler, men det er noe man blir veldig raskt vant til. Foreleserne var som regel enkle å forstå, og alle var åpne for å repetere ting om det var noe som ble uforståelig. Alle foreleserne var veldig forståelsesfulle om man slet med å finne et ord under diskusjoner i timene eller seminarene.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er kjempe stor og grønt, med alle universitetsbyggene på et område, og med studentbyene liggende rundt campus. Det var dermed lett å komme seg fra bygg til bygg om timene var i forskjellige bygg, og ikke langt å komme seg hjem til studentboligen. Det er nokså vanskelig å finne frem inni selve universitetsbyggene, så det er lurt å prøve å finne rommet man skal ha forelesning i dagen før forelesningen, slik at man når timen. De fleste forelesere syns det også er helt greit om man kommer sent, eller om man gå tidlig for å rekke en annen forelesning, bare man gjør det stille.
Limerick by kan man dra til ved å hjelp av en 10-20 min busstur, og er en nokså liten havneby, men som har muligheter for shopping. Det er en del utesteder der som de fleste studenter drar til, som Angel Lane, Black Rabbit og Molly's. I Irland drar man ut på byen tidlig, en god del, spesielt i Rag week (som er en uke hvor studenter går ut hver dag) drar man til utestedet mellom 5-6. Vi pleide å dra ut rundt 9-10, men det var ikke alltid man kom inn så sent. Utenom det så har byen den kjekke baren Locke Bar, hvor de på kvelden har Riverdance og irsk folkemusikk som burde oppleves.

Bustad

Et av de viktigste tingene man burde gjøre før man drar er å sikre seg et sted å bo. Jeg bodde i Kilmurry Village, som var det perfekte stedet å bo som utvekslingsstudent. Her bor man i et hus med 5-7 andre, hvor man deler bad og kjøkken. Studentbyen er organisert som ett boligområde, hvor det er veldig kort avstand mellom alle som bor der, og det gir rom for mye sosialt! Rommene var helt greie, men nokså små, men med god skapplass. Standarden på huset er nok ikke i norsk standard, men det var veldig greit å bo der. Jeg kan anbefale å lage vaskelister, slik at alle i kollektivet bidrar til å vaske og holde det fint i huset.
En ting jeg ikke var forberedt på var hvor langt det var å gå til matbutikken. Kilmurry Village var en av studentbyene som var nærmest, og det var 20 min hver vei til enten Lidl eller SuperValu, som er ganske drøyt. Jeg vil anbefale å ta med handlenett og en ryggsekk når man skal handle. Man kan heldigvis drikke vannet i Limerick, så man slipper å kjøpe vann på matbutikken.
Studentboligene er veldig dyre, og Kilmurry village kostet €780 i måneden, men semesteret varer bare i 4 mnd, og man får pengestøtte fra Erasmus.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Limerick er veldig kjekt om man engasjerer seg og blir med på mye! Ved hjelp av Whatsapp-gruppene var det lett å planlegge å møte andre som var utvekslingsstudenter. Man kunne møtes på en av de to skolebarene som er på campus (Scholars eller Stables), eller til å dra rundt å utforske campus. Jeg kan anbefale å bli med på mest mulig i starten når alle er nye, det er den beste måten å skape et nettverk rundt seg på kort tid.
For å bli kjent med de irske kan jeg anbefale å melde seg inn i en av klubbene eller samfunnene som de har på UL. Dette er en god måte å møte andre som er lokale studenter, samtidig som man gjør noe man liker selv. Musical Theater Society var den gruppen jeg følte jeg ble mest kjent med andre irske studenter.
UL organiserer også de første ukene av semesteret bussturer til ulike steder i Irland. Dette anbefaler jeg på det sterkeste, fordi det er en veldig god måte å se mange deler av Irland for en billig penge.

2019

HØST 2019 - BAPS-PSYK

HØST 2019 - BAPS-PSYK

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

- Sjekk e-posten din ofte, og få unna det administrative arbeidet så fort som mulig. Slik slipper du bekymre deg for om du har glemt noe, eller om du har mistet noen frister.
- Hvis det er noen matvarer du spiser mye eller er veldig glad i, finn ut hvordan disse ser ut/hvilke merker du skal se etter i landet du skal flytte til. Dette vil spare enormt mye tid og energi på matbutikken (å handle i utlandet er et eventyr i seg selv).
- Les informasjonen vertsuniversitetet ditt sender deg, (også de kjedelige sikkerhetsrutinene og leieavtaler eller lignende). Dette gir deg en følelse av trygghet og kontroll i all uvissheten som kommer med å flytte til et nytt land.
- Undersøk hvordan skolesystemet er og hvordan fag og eksamen gjennomføres. Det er ikke nødvendigvis likt som i Norge. Vær forberedt, så slipper du store overraskelser når eksamen kommer.

Undervisningsformer

Forelesninger som varer i 2 x 50 minutter. Foreleser pleier å spørre om man vil ha pause i mellom, eller gå tidligere.
Tutorials som varer i 50 minutter. Da er det gjerne en doktorgradstudent som holder timen, der man jobber mer praktisk med stoffet man hadde om i forelesning.

Karakteren din her baseres på oppmøte, innleveringer og eksamen. I enkelte fag har du ikke vanlig skoleeksamen, men blir vurdert på oppgavene du leverer inn og hvor flink du har vært til å møte opp. Dette er prosentvis, slik at oppmøte teller kanskje 5%, en innlevering 30%, et gruppearbeid 20% og eksamen 45%. Du må bestå eksamen for at de andre prosentene skal telles med. Dette gjør at ikke hele karakteren din avgjøres av hvordan du gjør det på eksamen, noe som er betryggende på mange måter. I tillegg "tvinger" Det deg til å jobbe jevnt gjennom semesteret, og arbeidsmengden blir ikke like overveldende mot slutten. De skriver også eksamen for hånd her, noe som man kanskje ikke er vant med.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet her er noe annerledes enn i Norge. De tilbyr noen av de samme fagene som i Norge, men disse går mindre i dybden her. De har også færre poeng. Det er i tillegg andre fag som ikke tilbys ved UiB som kan være spennende å ta. Du kan også søke om å få ta emner på høyere nivå, om du tenker at en større arbeidsmengde går fint. De har et bredt spekter av emner jevnt over.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett er det ikke noe vanskeligere enn i Norge. Tvert i mot så har man bedre kontakt med forelesere her og får mye mer veiledning og hjelp. Faglig utbytte får man jo, men ikke likt dypt som man kanskje er vant med. Det jeg har hatt mest utbytte av her er fokuset de har på hvordan man skal anvende kunnskapen i faget man lærer, og hvor nøye de er på kritisk tenkning. Det kommer jeg til å få bruk for og ta med meg videre.

Det er slitsomt å snakke engelsk i starten, men man blir fort vant til det. Man blir også vant til at man innimellom tenker på engelsk også. Engelsken forbedrer seg, og man føler seg mye tryggere på å snakke engelsk når man reiser hjem i forhold til da man kom. Man lærer også litt av andre språk, siden man møter andre fra verden over.

Universitetsområdet og byen

Campus og universitetet i seg selv er helt nydelig. Det er et svært område, med både studentboliger, fakulteter, hovedbygning, bibliotek, matbutikk, pub, restaurant, bokhandel, kafé, sportsarena og turstier. Det er busstopp i nærheten som tar deg inn til selve Limerick. Det er som regel alltid live irsk musikk et sted, shoppingmuligheter, masse historie og mye å finne på. Det går også an å leie bil og reise rundt i Irland herfra. Det er korte avstander, så man får sett mye på kort tid.

Bustad

Du kan velge om du vil bo på campus eller privat utenfor campus. Jeg anbefaler å bo på campus selv om dette er litt dyrere. Jeg valgte å bo på campus sammen med fem andre. Jeg bodde med både gutter og jenter, i en leilighet der man har eget rom og bad, men deler kjøkken og stue. Jeg valgte også å bo i en leilighet der det ikke var lov til å feste/ha alkohol. Du kan dra på fest og komme hjem, men ikke ha fest her. Det gjør det mer rolig og forutsigbart. Hvis man ønsker det kan man velge å bo med mennesker tilknyttet LGBTQ+ også.

Tilknyttet leilighetene er det en resepsjon, en pizzarestaurant og vaskerom. Resepsjonen har åpent fra 7 - 22 de fleste dager. Dette er veldig betryggende, da man alltid kan spørre noen hvis det er noe man lurer på. Dit går man også hvis man trenger å få noe fikset i leiligheten. De er raske med å fikse ting, og er veldig behjelpelig. Det er også et eget campuspoliti som patruljerer 24 timer i døgnet. Disse kan du ringe om du har behov for det.

Vaskerommet har tre vaskemaskiner og tre tørketromler. Det koster 3 euro for én vask, og 3 euro for én runde i tørketrommelen. Disse tar 40 - 50 mintter bare, uansett program.

Sosialt miljø

Det sosiale er litt hva du gjør det til selv. Du blir automatisk sosialisert med de du bor sammen med, og gjerne andre som også er på utveksling. Dette gjør at du kommer i kontakt med mennesker fra hele verden og lærer utrolig mye om andre kulturer. Dette har vært noe av det jeg synes har vært mest spennende og givende med utveksling. Ellers har universitetet kjempemange "clubs and societies" du kan melde deg inn i. Disse har gjerne møte én gang i uka, og mange reiser også på turer sammen.

Jeg har også brukt appen "Meetup", som er veldig populær her. Her foreslår appen grupper du kan møte, basert på interessene dine. Gruppene legger ut ulike arrangement som du kan velge å komme på alene eller med andre du kjenner. Dette kan være alt fra yoga og meditasjon, språklære, bokklubber til helt vanlige sammenkomster på en pub.

Ellers er irer generelt veldig sosiale, så hvis du reiser til byen alene og går på en pub/kafé så kan du fort ende opp med å drikke kaffe med en lokal familie på nabobordet.
-

HØST 2019 - BAPS-PSYK

HØST 2019 - BAPS-PSYK

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å starte å planlegge i god tid, spesielt det å søke studentbolig dersom man ønsker å bo på campus. Det er nemlig veldig stor etterspørsel etter disse, og semesteret jeg var der var det flere som ikke fikk plass. Det kan være lurt å ikke ha med seg for mye bagasje når man reiser ned, ettersom det ofte blir til at man shopper en del mens man er her. Ellers er det viktig å holde orden på alle viktige papirer, både når man reiser og når man kommer frem.

Undervisningsformer

Mange av fagene har lectures (forelesninger) og tutorials (ligner mye på seminarene hjemme), selv om de fleste av fagene jeg tok kun hadde forelesninger. Oppmøte på seminar er ofte obligatorisk, man kan altså bli "straffet" med karaktertrekk hvis man ikke møter opp uten en god grunn. Karakteropplegget er er ganske annerledes enn i Bergen, da de fleste karakterene ikke bare blir regnet ut ved endelig eksamen (om det er en), men mye ut i fra små eller større oppgaver som man leverer inn etter hvert. Jeg synes personlig at dette var bra, da det både gjorde til at man jobbet mer med fagene hele tiden og det ble vanskeligere å prokrastinere, men også fordi det tok en del av presset bort i eksamensperioden. Karakterspekteret er også bredere her, slik at karakterene vi kjenner til hjemme har tre ulike nivåer (for eksempel A3, A2 og A1). Selve eksamen var også ganske annerledes enn jeg forventet, da fagene jeg tok hadde en nokså mild form for endelig eksamen (f.eks seen exam og multiple choice), i tillegg til at alle gjennomføres skriftlig.

Vurdering av emnetilbodet

Generelt var det veldig mye å velge mellom, da UL har et nokså bredt tilbud. Når det kommer til psykologifagene spesielt var det nok litt mindre utvalg, men fagene jeg endte opp med å ta var interessante og jeg lærte masse. Utenom disse hadde jeg fagene Beginners French og English as a foreign language, og man har ellers veldig mange valgmuligheter om man har valgfrie studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har uten tvil hatt stor utbytte når det kommer til å både skrive og snakke engelsk. I mitt tilfelle kom jeg dit nokså usikker på hvor godt jeg egentlig kom til å få til å snakke, men merket fort at det var stor terskel for å trå feil og det hele opplevdes ikke noe ubehagelig. De fleste jeg møtte og fikk kjennskap til var andre internasjonale, noe som sikkert er tilfelle for mange utvekslingsstudenter. Jeg merket raskt at uttalen min ble bedre, og at det ikke var like anstrengende å snakke engelsk etter de første ukene. Da dette er et universitet der det er en stor mengde internasjonale studenter, har de fleste lokale forståelse for at man gjør feil eller ber de gjenta seg. Irer snakker generelt ganske fort, men dette blir man vant til.

Når det kommer til skriftlig utbytte har jeg definitivt fått dette også. Det hjelper på at alle tekster som skal leveres inn må skrives på engelsk; i begynnelsen føltes det noe uvant, men det gikk helt fint med litt øving og føles veldig naturlig. Jeg har fått utvidet vokabularet mitt betydelig, både muntlig og skriftlig.

Universitetsområdet og byen

Campus er veldig stort og imponerende. Der har man blant annet et nylig utbygget bibliotek, mange sportsarenaer og et enormt areal med perfekt klipte gressplener. Når man skal komme seg rundt er sjansen stor for at man kan ta en snarvei ved å gå en av de nydelige skogsstiene, som man også kan gjøre om man skal til sentrum av Limerick. Universitetet ligger et stykke unna sentrum, men dette opplevde jeg ikke som noe problem da det var mulighet for å leie sykkel på de fleste tidspunkt eller eventuelt gå (ca 40 min). Kollektivtransporten var dessverre nokså dårlig, men om man planlegger å ta mye buss likevel anbefaler jeg å kjøpe Leap Card så fort som mulig for å få valuta for pengene - kortet koster ca 10 euro, og man kan fylle på penger for å kunne skanne kortet når man stiger på i stedet for å fomle med mynter hver gang (i tillegg til at man også sparer en del pr. tur).

Bustad

Det er veldig mange studentboliger på campusområdet, og man har gode valgmuligheter alt ettersom hvor mange man vil bo med, hvilken del av campus man vil være nærmest og hvor mye man har råd til å betale. Prisene kan være relativt høye (ca. 33.000 kr for et semester i det dyreste området, og rundt 23.000 i det billigste), og man kan mest sannsynlig spare en del på å bo utenfor campus. Likevel er det en god sikkerhet man får ved å leie gjennom skolen, samtidig som det er veldig greit å bo nært det meste når man ikke er så godt kjent i området i starten. Jeg leide et rom med eget bad i Thomond Village der vi var 4 personer i leiligheten. Dette synes jeg var helt ok - kjemien var ikke helt der med de jeg bodde med, men det gikk alt i alt bra da jeg ble kjent med mange andre i løpet av de første ukene. Om jeg skulle reist tilbake på nytt etter å ha sett campus nå hadde jeg kanskje heller personlig prøvd å søke i Drumroe (nært det meste) eller Kappavilla da jeg likte området der veldig godt. Standarden på leilighetene generelt er nok en del dårligere enn jeg var vant til i Bergen; for å nevne noe så var det ingen gulvvarme, både vi og flere andre hadde problemer med varmtvann, det kunne være mye bråk enkelte kvelder og det å vaske klær er urimelig dyrt. Her må man egentlig bare veie fordeler opp mot ulemper når man skal velge seg ut sted å bo.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet her var veldig bra. Den første uken er det mange arrangementer spesielt for utvekslingsstudenter, så her får man mye igjen for å være aktiv og ta del i det man kan. Etter den første uken kjente jeg at jeg var veldig sliten, da det er veldig mange nye inntrykk å ta inn over seg. Likevel er jeg veldig glad for at jeg deltok, da dette var en super mulighet til å få nye venner. Man merker godt at de fleste man møter på er veldig imøtekommende, da mange kommer alene og er ute etter å bli kjent med nye. Universitetet har generelt et veldig bra opplegg for oss, i tillegg til at vi kan ta del i alle klubber og societies som finnes der. Det er mye forskjellig, og det som er bra er at man kan hoppe inn på det meste når som helst. Dette er en veldig god mulighet til å bli kjent med enda flere, og gjøre noe man synes er interessant. Jeg opplevde selv at jeg synes det var vanskelig å bli kjent med irene utenom klasserommet, men det går nok også fint om man har innstillingen til det.

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

15.01.2019 - 15.06.2019

Undervisningsformer

Siden man tok fem fag hvert semester var det relativt lite undervisning i hvert fag ukentlig. De fleste fagene hadde cirka 3 til 4 timer med ukentlig undervisning. Disse timene var som regel delt mellom vanlige forelesninger og mindre workshop. Før forelesningene skulle man som regel lese relevant pensum, mens man i workshopene ofte skulle gjøre en mindre oppgave. Undervisningnen skjedde vanligvis i mindre grupper enn jeg var kjent med fra UIB.

Vurdering av emnetilbodet

Innenfor politikk var det et godt utvalg av ulike fag. spesielt fant jeg at mange fagene som relaterte til EU var interessante.

Fagleg utbyte og språk

Faglig følte jeg at jeg fikk mye ut av studieoppholdet. Som nevnt tidligere tok jeg flere moduler om EU som ga meg en utvidet forståelse av tema. Jeg tror jeg har forbedret meg skriftlig med tanke på språk.

Universitetsområdet og byen

Campus er enormt med spisesteder sportsfaciliterer og egen pub, men ligger cirka en halvtimes gange utenfor selve byen. Byen er fin og liten men lider av et særdeles dårlig kolektivtransport.

Bustad

Jeg bodde på campus med en romkamerat. Leiligheten var stor med tanke på at det bare var to personer som bodde der med spesielt store rom. Ingenting kan klages på.

Sosialt miljø

Veldig godt sosialt miljø for internasjonale studenter. Anbefales å joine det internasjonale samfunnet.

2018

HAUST 2018 - BA I NYE MEDIER

HAUST 2018 - BA I NYE MEDIER

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Sjekk skolens "book of modules" før du reiser ned slik at du har en formening om hvilke fag du vil sjekke ut. Du vil få anledning første studieuke til å gå på alle forelesningen du vil slik at du kan sjekke om fagene er noe for deg. Benytt denne muligheten godt! Det er nemlig ikke alltid at timeplanen passer for deg, eller at faget var annerledes enn du først trodde.

Undervisningsformer

Undervisningsformene består for det meste av 2 timers forelesning per uke, som ofte blir delt opp i to forelesninger. I tillegg er det 50 minutters seminar/lab per uke. I noen av fagene vil du tjene opp "poeng" som vil telle på sluttkarakteren din dersom du møter opp på alle, mens i noen fag er det obligatorisk å møte opp.

De fleste av fagene har midterms. Disse kan være i form av for eksempel en multiple choice quiz eller et essay. Du vil ofte få mulighet til å samle opp prosent gjennom ulike oppgaver gjennom semesteret som til slutt vil plusses sammen for å gi deg en sluttkarakter.

Vurdering av emnetilbodet

Dersom du reiser til University of Limerick med en journalistikkavtale er det viktig at du merker deg at du blir nødt til å ta 3 fag som inngår i deres journalistikkstudiet. Det vil si 3 av 5 fag!

University of Limerick har massevis av fag fra mange ulike studieområder! Du står veldig fritt til å velge de fagene du vil ha, bortsett fra tre studieområder, disse er journalistikk, psykologi og sportsvitenskap. Det viktigste er å snakke med foreleseren i det faget du vil ta bare for å forsikre deg om at det er greit at du tar faget. Den første uken sto vi fritt til å gå på alle forelesningene vi ville for å sjekke hvilke fag vi ønsket å ta, du meldte deg ikke opp til fag før i slutten av andre studieuke.

Fagleg utbyte og språk

Semesteret består av 15 studieuker. 12 av dem går til forelesninger og seminarer, 1 går til leseuke, mens de to resterende er eksamensuker.
Du lærer mye på disse 12 ukene og foreleserne forventer at du leser deg opp til timene og forbereder deg til seminarene, og at du deltar aktivt. Noen vil til og med gi deg poeng for å være en aktiv elev.

Da Irland snakker engelsk var ikke språket nytt for meg, men samtidig så lærer du det på en helt annen måte. Står du fast mens du forklarer noe så er du nødt til å prøve å beskrive det så godt som mulig, og bare prøve deg frem! Min erfaring var at veldig mange av de internasjonale studentene ofte holdt seg til de fra samme land slik at de endte opp med å snakke sitt eget språk. Prøv og ikke gjør det samme! Snakk engelsk, det er en fantastisk god læring! Samtidig så vil alt av undervisning være på engelsk, så benytt muligheten du har til å forbedre engelsken din!

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet består av ulike studentbyer, mange forskjellige bygninger og restauranter. Campus har en Spar hvor du kan få tak i de dagligdagse ting, men er av det dyrere slaget. Det finnes også to barer som er åpne mandag til og med fredag. Her arrangerer de ulike arrangementer og konsepter hver kveld! Hver fredag har International Society et arrangement som heter "International Night" hvor du kommer inn gratis dersom du er medlem (noe du kan bli for kun €5 per semester).
Campus ligger litt utenfor byen og det er en veldig fin plass. Det er massevis av folk som går gjennom og rundt campus bare for å gå tur i de omgivelsene.

Byen er ikke av det største slaget, men veldig koselig! De har alt det du trenger. Du vil ofte finne musikanter som spiller ute på gaten og lager god stemning.
Irland er ikke så stort, så om du vil reise til de større byene, for eksempel Dublin eller Cork, tar ikke det mer enn ca. 2 timer og koster heller ikke så mye.

Bustad

Jeg bodde på campus i studenbyen som heter Cappavilla Village. Her bodde jeg med fem andre jenter som også var utvekslingsstudenter. Vi hadde alle hvert vårt bad på rommet, vi delte kun stue og kjøkken.
Prisene på studentleilighetene er veldig høye, men de jeg snakket med som bodde nærmere sentrum brukte en del til på å komme seg til og fra campus, og personlig føler jeg at litt av denne opplevelsen var det å bo på campus sammen med andre.

Sosialt miljø

Første uken er kun en "bli-kjent" uke hvor du bare blir introdusert til andre utvekslingsstudenter som er i samme situasjon som deg. Du vil bli vist rundt campus og de setter opp ulike arrangementer du kan delta i!

Skolen har et supert utvalg av klubber du kan melde deg inn i. De har for eksempel Skydiving Club, Hockey Club, Tea appreciation Society osv. Det vil si du vil garantert finne en klubb som passer deg. Ingen av klubbene krever at du har noe forkunnskap som helst, så her er det bare å melde seg inn! Det finnes også en klubb som heter International Society, som jeg virkelig vil anbefale. De står som sagt for arrangement hver fredag på skolens pub, de arrangerer flere turer rundt om i Irland slik at du får opplevd det Irland har å by på. På slutten av semesteret pleier de også å arrangere en tur til Belfast, noe som alltid er populært! Disse turene er veldig populære, de er som regel ikke dyre og skjer kun i helgene slik at det ikke påvirker timeplanen din.

2016

Høst 2016 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

Høst 2016 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

28.08.2016 - 18.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Vær med på Buddy-programmet, det kan være nyttig for å skaffe seg et lite nettverk før man drar, og komme inn i studentmiljøet når man kommer dit. Bli med i klubber og foreninger, det er veldig bra for å bygge nettverk og skaffe venner. Vær aktiv i de første ukene! Her møter du mange nye mennesker du kan bli mer kjent med.

Undervisningsformer

Undervisningen på universitet i Limerick er tredelt. Lectures er som våre forelesninger, tutorials er lik våre seminarer, og labs er mer praktiske, mindre arbeidsgrupper (fortsatt ledet av universitetet). Anbefaler å gå på så mange som du kan, det er bedre å stille spørsmål "in person" til foreleser, og du kan møte venner og studiepartnere i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra emnetilbud! Litt forvirrende fordeling over hva som er tilgjengelig på høst- og vårsemester, men det finner man fort ut når man kommer dit. Mange spennende fag å ta her!

Fagleg utbyte og språk

Irrer snakker veldig fort, men blir sjelden irriterte om man ber dem gjenta seg. Faglig utbytte er best hvis man deltar aktivt i timene og kommer seg på forelesninger osv.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og fint, og det skjer masse der hele tiden. Det er syv restauranter på campus, og enda flere i omegn. Kort distanse til matbutikker, takeout-steder og kino. Byen er lett tilgjengelig med buss og har alt man kan trenge til studentlivet.

Bustad

Jeg har bodd på kilmurry village på campus. Delte rom med 5 andre, fordelt på to etasjer. Veldig greit sted, men noe høyere prisklasse siden det er såpass nærme. Man sparer en del penger på å leie utenfor universitetsområde, men det tar da en del lenger å komme seg på skolen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig aktivt, det skjer konstant noe på campus. Klubber og foreninger organiserer ofte events, så anbefaler å melde seg inn i et par-tre, så har man alltid noe på kalenderen. Bruk de første ukene aktivt til å få deg venner, alle er ute etter noen å bli kjent med, så det er bare å ta kontakt!

2015

Høst 2015 - PRPSYK

Høst 2015 - PRPSYK

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det lønner seg å være tidlig ute med å søke etter studentbolig hvis du vil bo på campus, da dette blir fylt opp fort. Da det meste av studentaktiviteter skjer i nærheten av campus, alt av aktiviteter, fester og happenings, så er dette er svært attraktivt sted å søke bolig. Selv bodde jeg i utkanten av campus (15 min på sykkel) fordi jeg søkte litt for sent.

Hvis du ønsker å kjøpe en sykkel, matbutikker og byen er 40 min unna campus, vil det lønne seg å gjøre dette i en av Limericks mange bruktbutikker i løpe av de første dagene da dette også blir fort utsolgt.

Undervisningsformer

Det er mye tavleundervisning, samt diskusjon i plenum og grupper under forelesningene. De fleste fagene har også obligatorisk seminargrupper en gang i uken, i tillegg til 2 timers forelesning. Halvparten av karakteren er satt av et essay man skriver halvveis i semesteret (1 eller 2 i alle fag), som minker presset under eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Fagmessig var det en del trøbbel i begynnelsen. De tilbyr få psykologifag, og kan derfor være vanskelig i hendhold til å få innvilget fagene som en del av graden i profesjonssutdanningen. Heldigvis er de meget fleksible, og det ordnet seg til tross for litt stress i begynnelsen av semesteret. Jeg fikk blant annet ta et self-study, hvor foreleseren undevriste kun meg i et fag som kun gikk på vårsemesteret.

På vårsemesteret tilbys også flere psykologifag som lettere lar seg erstatte med de fagene man har på profesjonsstudiet i psykologi på 5.semester

Fagleg utbyte og språk

Da det er få nordmenn i Limerick, går alt på engelsk. Noen som gir stor språkelig utbytte.

Av fagelig utbytte er essayene til stor hjelp. Her får man reflekteret og diskutert emner man har lært om hittil i semesteret. I tillegg er gruppediskusjonene under seminargruppene hjelpsomme.

Universitetsområdet og byen

Campus er utrolig flott, grønt og moderne. På campus ligger alle fakultetene, studentboliger, stort idrettsareal (treningssenter, 4 fotballbaner og utendørs løpebane), 7 restauranter, 2 barer og turområder.

Bustad

Jeg bodde i Parkview Hall student accommodation. Denne studentboligen ligger 15 min (45 min å gå) unna campus på sykkel. Da jeg var veldig heldig med 2 flotte samboere, trivdes jeg kjempegodt. Men jeg må ærlig innrømme, at hvis det ikke hadde vært for de, så hadde jeg nok syntes at det hadde vært litt kjipt å bo så langt unna campus. Anbefaler derfor å søke raskt for å få bolig på universitetsområdet.

Sosialt miljø

Det går raskt å bli kjent med andre studenter, da Universitet i Limerick arrangerer en 2 ukers fadderordningen. Den første kun for utvekslingsstudenter hvor man blir kjent med universitetet og systemer man må sette seg inn i etc. Den andre med mange spennende eventer som konserter, tema fester og middager.

Høst 2015 - BAHF-ALLV

Høst 2015 - BAHF-ALLV

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

NB. Med en gang det er mulig å søke studentbolig må du søke. Noen studenter som var sent ute måtte bo langt borte. Derfor er det en fordel og starte Erasmus søknad prosessen tidlig.

Undervisningsformer

For oss som kom fra Bergen var opplegget uvanlig. Undervisningen var modulbasert og hver modul telte 6.poeng, derfor måtte vi ha 5.moduler. Samtidig var det spennende å ha så stor spennvidde i studiene. I tillegg til vanlig forelesninger hadde vi Tutorial der det var lagt opp til diskusjoner og gruppearbeid. På Tutorial var det obligatorisk fremmøte og dette telte 10% i den totale karaktergivning. I de fleste moduler var det Essay skriving, der ordmengden lå på 1700 til 2000 ord

Vurdering av emnetilbodet

Personlig var jeg svært fornøyd med emnevalg. Jeg valgte African Lit. noe som jeg fikk mye ut av, men også Europeisk Film fra starten til 1960 var noe som var av stor interesse. I tillegg hadde jeg Irsk Folklore, Gotisk Lit. og Media. Det er klart at det hele blir litt fragmentarisk og at det spenner over litt for mange emnevalg, men det er litt opp til en selv. Personlig kunne jeg valgt flere litteratur valg, men samtidig kan det å ha ett semester som dette være motiverende for læring.

Fagleg utbyte og språk

Mitt første Essay skrev jeg i starten av Oktober. Sammenligner jeg med de jeg skrev på slutten av semesteret kan jeg se at engelsken har gjennomgått stor forbedring. Jeg sitter igjen med en følelse av og ha lært mye på 4.måneder

Universitetsområdet og byen

Selve Universitetet er fantastisk. Alt er konsentrert på ett sted. Nye bygninger som fremstår arkitektonisk vakre. Lesesaler og PC miljø er up to date. Gjennom området renner elven Shannon som er største elven i Irland. Hele området er fullt opp av vakre turstier en kan rusle i mellom forelesningene. Byen Limrick er en koselig litt shabby småby som hadde det meste av hva en student vil se etter. I og med at det er samlet over 15000 studenter er det fult opp av fine konserter og kulturarrangementer.

Bustad

Sammenlignet med Fantoft var botilbudet klart bedre. Selv vil jeg si at botilbudet var tilfredstillende. Det meste blir styrt av hvem du ender i lag med.

Sosialt miljø

Noe av det mest givende med ett utenlands opphold er muligheten til å finne nye venner. Ett tips er å melde seg inn i studentorganisasjonen med det samme du kommer dit. De har over 70. forskjellige klubber. Der var også 2. student puber som brakte studenter sammen med mange forskjellige arangementer.

Haust 2015 BA i litteraturvitskap

Haust 2015 BA i litteraturvitskap

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Begynn med Erasmus-søknadsprosessen tidlig og skriv ned fristene for når alle dokumentene skal sendes inn slik at papirene kommer frem i tide. Det er særlig viktig å følge med når søknadsskjema for studentboligene åpner fordi boligene er begrenset i antall og hvis en er sent ute kan man også ende opp med å bo langt unna campus eller at det bare er de dyre boligene igjen. Det er kjedelig å bruke for mye penger på transport til og fra campus og boutgifter når en vil reise og oppleve mye. Det er lurt å få seg en bruktsykkel gjennom UL med en gang en kommer der for de billige syklene blir fort solgt, slik at en billigere og enklere kan dra frem og tilbake til byen. Bussene til Limerick sentrum var tidvis trege, ikke alltid punktlige og det var ofte raskere å gå inn til byen enn å ta buss.

Undervisningsformer

Forelesningene varte i 45 min per forelesning og stort sett varte en forelesnings-periode i 2 timer inkludert pause. Vi hadde også tutorials tilknyttet hvert fag som i mitt tilfelle var 5 tilsammen. Så det var lengre skoledager enn det jeg er vant til fra UIB, gjerne dager som begynner enten 10 eller 12 på formiddagen med noen fritimer innimellom til 18 på ettermiddagen flere dager i uken. Så det var slitsomt med lange dager i begynnelsen men en blir fort vant til det. Tutorials ligner på seminarer og består av diskusjonsgrupper/gjennomgåing av pensum og brukt til gruppearbeid og presentasjoner. De var obligatoriske og ganske nyttige i noen fag, mens andre fag var det litt vanskelig å se nytten av tutorials fordi det ble for mye forelesningsaktivitet fra tutorial-lederen og for lite rom for diskusjoner.

Vurdering av emnetilbodet

Modulbasert system med flere små emner, fører til mer variasjon i fag hvis en ønsker og har frihet til å velge hva en er interessert i. Jeg hadde 5 fag som gav 30 studiepoeng til sammen, 6 poeng for hvert fag. Jeg synes det var mange interessante emner å velge mellom. For eksempel tok jeg Irish Folklore og European cinema from its beginning to the 1950s som var to utrolig kjekke, kreative og annerledes fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes faglig utbytte var rimelig bra. Jeg lærte mye nytt gjennom ulike metoder enn hjemme og det var en god erfaring å skrive mange essays på engelsk, i det hele tatt skrive så mange essays på kort tid var kjempegod trening i akademisk skriving og god trening i å skrive på engelsk. Presentasjonene og de kreative gruppeprosjektene gav god trening i muntlig fremlegging på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Ul campus var det fineste campuset jeg noensinne har sett, med elva shannon som går igjennom campuset med grusstier på hver side av elva som en kan gå tur på, og til og med gå helt inn til byen hvis en følger den ene veien. Vakre og moderne bygninger på hele campus, 3 studentbarer, sportsarena, cafeer, restauranter og kafeteriaer..pluss mye mer. Byen limerick er en middels stor by med en del serverdigheter, mange bra puber (Mickey Martins var en særlig koselig pub med god musikk og atmosfære), mye kulturliv som for eksempel jazzfestival, teater og livemusikk på forskjellige puber. Gode bussforbindelser gjør det enkelt å reise fra Limerick til ulike steder i landet som f eksempel Dublin, kilarney, ennis osv...

Bustad

Plassey village var en grei studentbolig. Var en studentvillage med mange studenthus der de fleste husene ble bebodd av 8 studenter med to bad på deling og kjøkken og stue. Var veldig sosialt og koselig, og mye enklere å komme i kontakt med folk når en bor sammen med andre studenter. Minuset var at det var stort sett et sted for førsteårsstudenter og internasjonale studenter, og vi var 8 internasjonale studenter i en bolig så det hadde vært bedre hvis vi hadde hatt noen lokale studenter i huset vårt og mer kjønnsbalanse. Vi var 8 jenter i ett hus. Kunne være en del bråk og fest rundt oss i de omkringliggende husene så hvis en vil ha det stille så er det ikke stedet å bo. For meg var det helt okay siden jeg har bodd så lenge i studentboliger i Norge at jeg er vant til det.

Sosialt miljø

Supert sosialt miljø. en blir kjent med mange mennesker på kort tid fra alle hjørner av verden. Jeg anbefaler å bli medlem i en eller flere studentorganisasjoner/idrettsklubber og være med på mest mulig aktiviteter generelt for da blir en kjent med mange folk hvis en gjør en innsats og en får oppleve og lære mye forskjellig. Jeg anbefaler også å reise mest mulig rundt i landet og oppleve naturen, kulturen og byene i Irland. Særlig ruinene som er overalt i Irland er veldig kule. Slainte (skål på irsk).

Grøn campus
Foto/ill.:
© University of Limerick

Informasjon