Hjem
Studentsider
erasmus+

Erasmus Universiteit Rotterdam og Institutt for informasjons- og medievitenskap (ERASMUS+)

  • LandNederland
  • ByRotterdam
  • Studieplassar1
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Erasmus Universiteit Rotterdam blei etablert i 1913 og er eit offentleg breiddeuniversitet med 2700 tilsette og 21 000 studentar. Universitetet har sju fakultet og fire prioriterte forskingsområde: Helse, velferd, administrasjon og kultur. Universitetet har tre campusar. Woudestein er den største og nyaste av dei, og ligg litt utanfor sentrumskjernen. Dei to andre er Erasmus University College (EUC) og Erasmus Medisinske Senter (EMC).

Rotterdam har litt over 600 000 innbyggarar og ligg i Randstad-området, sør i Nederland. Byen har lang historie som handelsknutepunkt, og universitetet sitt motto «Main Port of Knowledge» spelar på at Rotterdam har det største hamneområdet i Europa.

Bustad

Universitetet tilbyr internasjonale studentar hjelp med å finne bustad så langt kapasiteten rekk. Ordningane er litt ulike avhengig av kva campus ein høyrer til, men mesteparten av leigemåla ligg ved Woudestein campus.

MERK: I Nederland har det vore store utfordringar knytta til bustad for utvekslingsstudentar dei siste åra. Universiteta i dei fleste byane melder om stort press på bustadmarknaden, og det er vanskelegare å få bustad gjennom universiteta.

Semesterinndeling

September-desember/februar og januar/februar – juni/juli (avhenging av fakultet).

Studentrapportar

2023

Høst 2023 - BA i samnfunnsøkonomi

Høst 2023 - BA i samnfunnsøkonomi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det viktigste å begynne med er å se etter bolig, alt annet ordner seg som regel veldig greit når man kommer ned. Skolen er flink til å svare på mail, også gjennom sommerferien, så her er det bare å spørre dem om det er noe du lurer på!

Når det nærmer seg, er det lurt å sette seg inn i forsinkring, penger/kort ol.
Mitt beste tips når det kommer til penger, er å skaffe sed Revolut! Her kan du ha kort på mobilen, men du kan også bestille kort om det passer deg bedre. Appen er veldig fin, fordi du kan veksle valutaer (nok-eur) mye billigere enn banken din når du bruker ditt vanlige visa/master. Jeg opplevde også at alle butikker her nede tok revolut, i motsetning til visa. Det er såklart alltid lurt å ha litt cash til for eksempel markedet.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er nokså lik som på UiB, men semesteret er ikke delt inn i semestre, men blokker. Jeg reise på høsten, og hadde fag i blokk 1 & 2, noe som gir litt lite studiepoeng. Har man muligheten, bør man ta fag i blokk 3 også, men da er eksamen i starten av februar.

Mange fag har obligatoriske "tutorials", som likner veldig på det vi kaller seminar, bare at her er det forventet at man kommer forberedt og klar til diskusjon.

Eksamensformen varierer; jeg har hatt flervalgseksamen, åpne spørsmål og hjemmeeksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er ikke fult så mange fag å velge mellom dersom man må reise hjem til jul, men kan man ta eksamen i starten av februar er tilbudet større! Det blir også mer å velge i dersom man søker om å ta fag på andre fakulteter!
Til vanlig studerer jeg samfunnsøkonomi, men jeg reise ned på en politikk & forvaltning avtale. Det betydde at jeg skulle ta fag på ESSB (Erasmus School of Social and Behavioral Science), men skolen er fleksibel, så jeg fikk ta et valgfritt fag på økonomi. Generelt er det enkelt å ta fag ved andre fakulteter, så lenge man har forkunnskapene og man tar flest poeng ved ESSB tilsammen.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige nivået på EUR er høyt, og jeg opplever at det er mer å lese/gjøre enn på UiB for å oppnå samme karakter. For å bestå eksamen (faget), må man minimum få 5,5/10, som betyr at du må ha over halvparten rett. Karakterene 1-4 og 8,5-10 blir sjeldent gitt!

Skolen kommuniserer alltid på engelsk, og godt også!

Universitetsområdet og byen

Universitetet er veldig fint, med det meste på samme sted like utenfor sentrum. Mange bygninger er helt nye, mens andre er litt eldre og slitne. Det er en student bar, Smitte, som er veldig hyggelig etter en lenger skoledag! Alle bygg har kaffemaskiner, og de fleste har også kantiner eller messer. Ellers har man Food Plaza, hvor du finner alt mellom himmel og jord, samt Spar hvor du kan handle mat/snacks etc. I tillegg er det en stor gym som tilbyr alle mulige sporter og gruppetimer.

Byen er veldig fin, og større enn Bergen. Den er veldig ulik resten av Nederland, med moderne, høye bygninger, istedenfor trange søte kanaler. Reiser man bare 5 minutter utenfor sentrum kan man likevel få det typiske nederlandske bybildet. Det fine med Rotterdam, er at det ikke er så mange turister, så du slipper å gå i store folkemengder til hverdags, mens hvis du vil reise til andre byer/land, er både Den Haag og Amsterdam bare en kort togtur unna, samt Brussel og Paris bare et par timer unna! Bestiller man tog/buss litt i forveien, kan det bli veldig billig!

Alle anbefaler å skaffe seg sykkel - det gjorde ikke jeg og det gikk helt fint :) Det kommer såklart helt an på hvor du bor! Bor du i sentrum behøver du ikke sykkel, da du kan ta trikk/metro til skolen, og gå hjem fra byen!

Bustad

Bolig er vanskelig å finne, så her er det bare å starte tidlig. Sjekk FB-grupper, venners venner osv.!

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra. Både byen og EUR er veldig internasjonalt, så det er lett å finne seg venner!

Skolen er også veldig flink til å arrangere ulike ting, for utvekslingsstudenter, men også alle andre studenter.

Haust 2023 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 - Integrert master i rettsvitskap

01.09.2023 - 20.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst - å studere i Rotterdam var skikkelig gøy, og et av de beste semesterene jeg har hatt på jussen!

Det viktigste tipset å ta med seg dersom du vil studere i Rotterdam (eller i Nederland for øvrig), er å se etter bolig så raskt som mulig. Jeg vet alle sier det, men det er virkelig viktig. Jeg endte med å bo privat (og å betale alt for mye - typ 13.000 kr i mnd.), og dersom jeg skulle gjort det om igjen ville jeg definitivt gått for en av leilighetene som tilbys gjennom universitetet (SSH). Man kan registrere seg slik at man får tilgang til å booke en slik leilighet, noe universitetet informerer mer om selv. Jeg takket nei til dette da den eneste leiligheten som var ledig for meg å booke var et timannskollektiv. Jeg tenkte dette ble for mye, men i retrospekt hadde jeg definitivt bare gått for den løsningen jeg ble tilbudt. Det private markedet i Nederland er kaotisk, og jeg endte med å bruke store deler av sommerferien min på å lete etter bolig, selv om jeg egentlig bare kunne gått for det alternativet skolen kunne tilby.

Det var ikke nødvendig å åpne bankkonto, og jeg merket heller ikke særlig behov for å skaffe meg personlig kort til offentlig transport (syklet omtrent overalt uten unntak). Bruk av tog og kollektivtransport er for øvrig veldig enkelt og greit, og ikke noe man trenger å sette seg særlig inn i på forhånd.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk blokkvis, litt sånn vi er vant til fra Universitetet i Bergen. Høstsemesteret startet i starten av september, og første blokk varte ut oktober. Vi hadde eksamener tilsvarende ca. 15 studiepoeng i månedsskifte oktober/november, og startet med nye fag i starten av november. Deretter var det nye eksamener rett før jul. Skolen hadde et relativt godt utvalg av juridiske emner (veldig mange fag på engelsk), og det var enkelt å både velge fag (særlig i blokk 2) og å bytte fag underveis. I blokk 1 måtte man enten velge et 'Research and writing skills'-fag (15 poeng), eller finne andre fag som kunne kombineres. Alle som tar master i juss på Erasmus Universitet må ha 'Research and writing skills', og det er i stor grad lagt opp til at det er dette jusstudenter skal bruke de første ukene på (fordi det prepper en til å skrive master). Det finnes derfor ikke veldig mange andre fag å velge mellom i blokk 1, men jeg fant i stedet 3 fag som sammenlagt ga 17,5 poeng (Wicked Legal Ethics, Dutch Law and Legal Culture og Globalisation, Digitalisation, Crime and Governance). Til tross for at Research and writing skills ikke har eksamen og derfor kan virke rolig, innebærer fagene veldig mye obligatorisk undervisning og det kreves mange innleveringer underveis i blokk 1. De fagene jeg valgte hadde verken obligatorisk undervisning eller særlig med innleveringer, og jeg hadde mye fritid i blokk 1. De jeg kjente som tok Research and writing skills virket alt i alt fornøyd med det også, men jeg ville valgt det samme på nytt. I blokk 2 er det mange flere fag å velge mellom (jeg gikk for Insurance Law, Law of the Sea og Comparative Law). Dette var nok en morsommere blokk rent juridisk, med flinke professorer, og en god miks av internasjonale og nederlandske studenter.

Vurdering av emnetilbodet

Som nevnt over varierer emnetilbudet veldig på bakgrunn av de ulike blokkene. Det er mange flere fag å velge mellom i blokk 2, og jeg har inntrykk av at vårblokkene (3, 4 og 5) har et enda større og mer spennende emnetilbud. Alt i alt var det likevel greit å finne interessante fag, og jeg synes undervisningen var god. Det var mindre "klasser" enn det vi er vant til hjemme (mer seminarundervisning i mindre klasserom), der det ble forventet et samspill mellom underviser og studenter, med aktive bidrag fra studentene. Dette varierte imidlertid noe fra professor til professor, og noen snakket mer i monolog slik vi i større grad kjenner fra UiB. Jeg opplevde ikke timene der professorene forventet dialog med studentene som utfordrende, fordi det var veldig mange snakkesalige og ivrige studenter som gjerne ville ha ordet.

Fagleg utbyte og språk

Store deler av undervisningen på universitetet foregår på engelsk, og alle professorene var veldig dyktige i nettopp dette. Alle fag som tilbys utvekslingsstudenter går på engelsk, og det er superenkelt å fylle et semester med engelske emner. Det var mange utvekslingsstudenter i klassene, og i en del fag var det også en god del nederlendere. Det ble likevel kun snakket engelsk i timene.

Jeg synes fagene var veldig greie å følge, og det gikk helt fint å ta i et tak før eksamen dersom man ikke hang helt med gjennom blokkene. Jeg opplevde at det skulle noe mer til for å stå enn det skal i Norge, men til gjengjeld virket det enklere å få karakterer i toppsjiktet enn hjemme (de gir karakterer fra 0-10, der du iallfall må få 5,5 for å stå).

Universitetsområdet og byen

Universitetet består av et stort campus med mange fasiliteter i tillegg til de ulike fakultetene (caféer, spisesteder, frisør, sykkelverksted, bar, treningsstudio osv.). Rotterdam er en spennende og rar by med et veldig stort internasjonalt miljø.

Bustad

Boligsituasjonen i Nederland er som nevnt kaotisk (fordi det er mye større etterspørsel etter bolig enn tilbud), og jeg anbefaler på det sterkeste å benytte seg av de bomulighetene som tilbys gjennom universitetet. Utover dette virket det fint å bo på The Social Hub - et slags studenthotell med eget soverom og bad, men delt kjøkken. Av områder anbefaler jeg definitivt å bo i Kralingen - vest for skolen, men til gjengjeld er dette noe dyrere (og mer etterspurt). Boligene som tilbys gjennom skolen ligger i dette området.

Sosialt miljø

Rotterdam har et veldig stort internasjonalt miljø, og det var veldig mange utvekslingsstudenter der. Det var superlett å komme i kontakt med folk og utrolig lett å få seg venner. Jeg dro alene, men det tok ikke mange dager før jeg hadde et sosialt nettverk. Skolen legger i stor grad opp til at utvekslingsstudentene skal bli kjent ved semesterstart, og det er mulig å være med i en fullverdig fadderuke med faddere (kombinasjon av internasjonale og nederlandske studenter). Det er mye som skjer av arrangementer, både i regi av ESN Rotterdam, og andre. I tillegg var folk superåpne for nye bekjentskaper, og jeg fikk venner fra utrolig mange forskjellige land. Det var det sosiale miljøet som gjorde utvekslingsoppholdet mitt så fint som det ble, og jeg anbefaler utveksling i Rotterdam på det sterkeste!

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2023 - 20.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Den letteste måten å reise rundt i Nederland er tog. Når man ankommer Schiphol Lufthavn i Amsterdam anbefales det å ta direktetoget mellom flyplassen og Rotterdam Centraal. Man betaler billetten ved å tappe bankkortet sitt på de gule «pålene» før man tar rulletrappen ned på perrongen. Nede på perrongen må man tappe de røde «pålene» for å betale en ekstra avgift for å ta direktetoget. Når man ankommer Rotterdam tapper man bankkortet sitt på portene for å komme seg ut av togstasjonen. Samme prinsipp gjelder på trikkene og bussene. Det betyr at man ikke lenger trenger å skaffe seg kollektivkort. Man vil oppleve at Nederlandske studenter og andre fastboende har gule kollektivtransport. Disse kollektivkortene gir rabatt som utvekslingsstudenter ikke kvalifiserer til.

Når man skal bo i Rotterdam mer enn 4 måneder må man folkeregistrere seg. Skolen arrangerer "one-stop shops" i de første dagene, der man raskt og enkelt kan møte opp for å registrere seg. Man får god informasjon om dette fra internasjonal koordinator ved ESL. Jeg registrerte meg imidlertid på rådhuset dagen etter ankomst i Rotterdam, fordi det er mer effektivt enn «one-stop shops». Enkelte bosteder krever også turistskatt, noe man slipper ved å folkeregistrere seg tidlig. For å registrere seg på rådhuset må man imidlertid booke time tidlig. Jeg booket time 6 uker før ankomst.

For å betale brukte de fleste utvekslingsstudente Revolut. Derfor trenger man ikke åpne Nederlandsk bankkonto. Fordelen med Revolut er at man kan veksle fra NOK til Euro i Revolut-appen, og dermed slippe transaksjonsgebyrer og dårlig vekslingskurs. I tillegg er Revolut det beste internasjonale alternativet til Vipps.

Undervisningsformer

Mine fag besto av forelesninger, innleveringer og muntlige presentasjoner. ESL satser på en høy grad av kommunikasjon mellom studentene og foreleserne. Man blir også bedre kjent med foreleserne. I tillegg består undervisningssituasjonene av et lavere antall studenter enn ved UiB (20-30 stk).

Vurdering av emnetilbodet

Fagene man kan velge som utvekslingsstudent tilhører LLM-er. Derfor består høstsemesteret i større grad av innføringsemner og vårsemesteret består av fordypende emner. Ettersom fagene tilhører LLM-er er medstudentene personer som allerede har master i juss, har erfaring som advokat, osv. Det fører til at man kan få et godt utbytte av deltakelse i undervisningen. I tillegg var fagene mer praktisk enn ved UiB – dvs fokuset er på hvordan man skal praktisere/bruke jussen i næringslivet. På den andre siden fører til det til at nivået og forventningene blir høyere. Arbeidsmengden er imidlertid lavere enn ved UiB.

Fagleg utbyte og språk

Man trenger ikke kunne eller lære seg nederlandsk. Nederlenderne er god i engelsk. På campus er majoriteten av studentene internasjonale og fagene undervises på engelsk.

Hva gjelder det faglige utbytte skiller det seg fra UiB. Undervisningen ved ESL er praktisk og man tilegner seg ferdigheter som er mindre teoretisk og mer nyttig som advokat, osv.

Universitetsområdet og byen

Rotterdam er en moderne by som er godt tilrettelagt for sykelister, trikk, t-bane og tog. Rotterdam er også kjent som en svært god studentby. Man bør skaffe seg sykkel gjennom Svapfiets

ESL er en del av Erasmus Universiteit på campus Woudestein. Campusen er stor og består av en rekke undervisningsbygg, food court, kantiner, matbutikk, bar, frisør, studentboliger, Erasmus Sports, osv.

Bustad

Søk bolig via Universitet. Dersom du søker bolig på leiemarkedet bør du spørre internasjonal koordinator ved ESL om hvilke plattformer du bør bruke for å søke bolig. Leiemarkedet er mer uoversiktlig enn i Norge. Jeg kjenner imidlertid ingen som hadde nevneverdige problemer med å finne seg bolig. Man bør prioritere å finne bolig i Kralingen, men ettersom alle bruker sykkel tar man seg uansett raskt rundt i byen. Jeg bodde på the Social Hub, et hotell som leier ut rom til studenter gjennom en avtale med universitetet, noe som kan anbefales på det sterkeste.

Sosialt miljø

Rotterdam er som nevnt kjent for å være en god studentby. Det skjer altså ting hele tiden. Dessuten er alle utvekslingsstudenter interessert i å bli kjent og interessert i å finne på mest mulig.

Vår 23 - bachelor i historie

Vår 23 - bachelor i historie

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Pass på å fikse alt med OLA og alt annet på forhånd, slik at du slipper å stresse med dette etter du har reist. Jeg slet en del med å få på plass alt det praktiske fordi jeg var veldig usikker på mye og det var vanskelig å få hjelp, men jeg vil råde til å sende email til universitetet i Rotterdam ettersom de er veldig hjelpsomme.

Nederland er veldig sentralt, så det er mye billigere og enklere å reise rundt i Europa. Jeg vil anbefale å spare opp litt penger spesifikt til dette, fordi du kommer til å få mange reisemuligheter, og du kommer til å få venner som vil reise.

Jeg vil anbefale å skaffe et OV-chipcard med en gang du kommer frem. Dette kan du bruke på buss/metro/trikk, og du kan få tak i dette på sentralstasjonen (om du tar tog fra Schipol til Rottedam central station).

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk som 1 til 2 forelesninger i uken per emne, som ikke var obligatoriske, og seminarer (tutorials) som var obligatoriske. Du kunne gå glipp av 2 seminarer før du strøk faget. Undervisningen var ganske lik slik den er i Norge. Nivået er en del høyere enn jeg var vandt med, og slutt-karakteren på emnene er basert på flere oppgaver/eksamen/presentasjoner, i stedet for at eksamen karakteren din blir slutt-karakteren. Det er ikke mulighet til å prokrastinere frem til eksamen, ettersom det er mye obligatorisk arbeid og innleveringer gjennom semesteret. Seminaret er delt i to blokker, der du som regel har to emner per blokk. Emnene krevde mye mer av meg enn det emnene hjemme har gjort, så det virket litt mye til tider.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ikke veldig mye å velge mellom i mitt tilfelle, men emnene er veldig interessante og spennende.

Fagleg utbyte og språk

Du kommer til å bli veldig komfortabel med å snakke engelsk, noe som kommer godt med og jeg syns er veldig positivt. Du møter mennesker som snakker engelsk på veldige forskjellige nivåer, så ikke vær redd hvis du ikke er veldig selvsikker på engelsk ferdighetene dine. Faglig, var oppholdet mitt veldig utfordrende, men utrolig lærerikt.

Universitetsområdet og byen

Rotterdam er en utrolig fin by å være student i. Du finner fort utav den offentlige transporten, og da blir alt veldig enkelt. Det er mye mer oversiktlig og mindre overveldende enn Amsterdam. Jeg elsker Amsterdam, og syns det er en fantastisk by, men jeg er glad jeg bodde i Rotterdam, og heller kunne ta turer til Amsterdam (noe som ikke tok lenger enn en halvtime).

Campus er veldig stort og fint, som er en veldig kul opplevelse om du ikke har studert på et samlet campus området som meg.

Bustad

Du sparer deg mye stress om du klarer å sikre deg bolig på campus/gjennom SSH. Gå inn på SSH sin hjemmeside og finn ut når registreringen og bookingen åpner, og hvordan alt funker, slik at du er klar.

Sosialt miljø

Det er veldig lett å få venner, og det blir arrangert veldig mye sosialt.

2022

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er ein del søknadar og papirarbeid som skal på plass før ein kan bli tatt opp ved skulen. Det er greit å få dette gjort relativt tidleg, slik at ein får problem med å rekke alt innan fristen. Særleg sidan EUR og UiB ikkje nødvendigvis er tilgjengelege samstundes i td. sommarferien.

Det kan også vere lurt å notere seg at ikkje alle stadar godtek Visa, men brukar berre Maestro. Det kan vere greit å enten skaffe seg eit maestro kort eller ha kontantar lett tilgjengeleg. Eg hadde kun visa-kort, noko som gjekk fint, men kunne til tider være litt problematisk.

Om ein har spørsmål i starten av opphaldet er utvekslingskontoret ved EUR svært hyggelige og behjelpelige.

Undervisningsformer

Undervisningsforma er ganske lik som i Noreg, med unntak av at semestera er delt inn i ulike fagblokker. Det er ordinære forelesingar og nokre fag har også seminar. Faga eg tok hadde ein eksamen på ca. 2 timer og teljer for ca. 60-90 % av karakteren, medan resten av karakteren består av presentasjonar og innleveringsoppgåver. I tillegg hadde ein i blokk 1 moglegheit til å ta minors. Dette er ein god del større fag men her er studentane meir aktive i undervisninga og den er meir klasseromsbasert.

Dei fleste faga brukar ikkje pensumbøker, men artiklar i staden. Dette er noko ein må venje seg til, men som eg sjølv føretrekker. Det tek litt tid å lese desse, men ein slepp å rote rundt i dårlige og kun delvis-relevante pensumbøker. Faga er også strukturerte slik at ein arbeider meir jamnt gjennom semesteret og endar i mindre grad opp med å ta eit skikkelig skippertak mot slutten. Dette er bra ettersom ein ofte berre har eit par dagar mellom siste forelesning og eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

EUR har eit veldig bra emnetilbod og har ein del unike emne som UiB ikkje tilbyr. Dei ordinære faga i blokk 2 (siste halvdel av haustsemesteret) er som regel 4poeng per stk. Eg valde å ta ein "minor" i tillegg til dei ordinære faga. Minors er på 12 poeng og gir deg eit mykje djupare innsyn i ulike fagområder. Her er ofte klassene mykje mindre, oppmøtet obligatorisk og det er fleire obligatoriske oppgåver. I tillegg hadde vi ei moglegheit til å få 3 ekstra poeng for faget dersom ein leverer ei ekstra oppgåve som kan samanliknast med ein variant av bachelor oppgåva for samfunnsøkonomi. Minoren eg valde hadde mange gjesteforelesningar og gav oss mellom anna moglegheit til å samarbeide med bedrifter og entreprenørar i ulike prosjekt. Dette var veldig god erfaring og noko eg skulle ønske vi hadde moglegheit til ved UiB.

Noko eg opplevde var at dei fleste andre studentar, både nederlandske og internasjonale, tok ein del færre studiepoeng enn meg. Dette kan det vere greit å vere klar over då arbeidsmengda blir ganske stor pga. ulike poengsystem og i tillegg er dei ulike heime-universiteta av ulik fleksibilitet. Faga ein kan velje mellom har også litt ulik arbeidsmengde og nokon kan vere ein god del tyngre enn andre. Dette er til tross for at dei tell for like mange poeng. Arbeidsmengda til enkelte 4 poengs fag vil i Noreg tilsvare arbeidsmengda til eit 10-poengs fag. Det kan difor vere greit å spørre litt rundt om tidligere elevars erfaringar.

Fagleg utbyte og språk

Skulen har mange international studentar, noko som eg synest var eit stort pluss. Befolkninga snakkar generelt godt engelsk og skulen er godt tilpassa internasjonale studentar. EUR er også ein skule med eit ganske høgt nivå og ein får eit godt utbytte av studiane her. Dei brukar også ein karakterskala frå 1-10. Denne er utforma slik at det er sjeldent å få karakterar mellom 1-5 og 8.5-10. Ein må over halvparten rett (5.5) for å stå i eit fag.

Universitetsområdet og byen

Campus ved EUR er litt ulikt uforma enn UiB er. Heile campus er samla saman til eit område som ligg eit lite stykke utanfor sentrumskjerna. Her finn ein alt av bibliotek, lesesalar, eksamenslokaler og treningssenter. Dette gjer det lett å komme seg raskt fram om ein har kort tid mellom undervisning. I tillegg har campus mange ulike moglegheiter for å kjøpe mat, lunsj eller kaffi.

Byen skil seg frå dei fleste andre byar i Nederland, med høge skyskraparar i staden for trange kanalar. Dette gjer at det til dømes er godt tilrettelagt for sykling. For meg var det å ha ein sykkel eit "must", då kollektivtransport ofte sluttar å gå rundt klokka tolv - halv eitt. Syklar kan kjøpast brukt eller leigast t.d. gjennom Swapfiets. Byen har mange moglegheiter men er også lett å finne fram i. Til tross for å vere ein moderne storby, har den eit stort parkområde og meir landlege omgivnadar like ved. Det er også kun ein kort togtur til mange andre byar og attraksjonar. I tillegg ligg Nederland sentralt i Europa og er berre ein svipptur unna Belgia, Tyskland osv.

Mange andre internasjonale studentar meiner Nederland er eit ganske dyrt land, ift. matvareprisar. Men for oss nordmenn er det som regel billigare her enn heime. På studentbaren på campus, kan ein til dømes få ei øl til ca. 16kr.

Til tross for at det kanskje ikkje er den byen i Nederland som er mest kjent for å vere vakker, har Rotterdam ein del koselege kafear og gater. Ein annan favoritt hjå meg var Kralingse Bos, eit parkområde som ligg ganske nære universitetsområdet. Eg angrar ikkje på at eg valde Rotterdam.

Bustad

Nederland er i ei stor boligkrise og det kan difor vere svært vanskeleg å finne bolig. Eg vil absolutt anbefale å begynne å leite så raskt som mogleg. Eg var sjølv heldig og fekk plass i ei av studentboligane på campus. Men det er få plassar og mange som søker, så det gjelder å vere tidleg ute. Ellers er utvekslingskontoret ved EUR flinke til å hjelpe til med informasjon og tips til kvar ein kan starte leitinga.

Sosialt miljø

Det skjer stort sett alltid noko i denne byen. Det er også mange sosiale eventer ein kan melde seg opp til gjennom til dømes ANSA og ESN Rotterdam. Sistnevte arrangerer mellom anna introduksjonsveke, ESN Tuesdays, turar til andre byar/land etc. Eg vil anbefale å melde seg opp til introduksjonsveka då dette er ein god plass å møte nye venner. Alle har det same ønskje om å bli kjent med nye menneske og oppdage kva byen har å tilby.

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Boligmarkedet i Nederland et eksepsjonelt vanskelig. Mengden boliger og areal er underdimensjonert i forhold til en stor befolkning, og da blir det ekstra vanskelig for internasjonale studenter. Det er veldig mange utleiere og kollektiv som ikke ønsker internasjonale leietakere, både av praktiske hensyn og sosialt. Facebookgrupper som "housing i Amsterdam" osv. er the place to be. Du bør være forberedt på å skrive en god og utfyllende søknad til veldig mange folk, og få respons på veldig få, og positiv respons på enda færre. Man bør begynne minst tre måneder i forveien for å sikre seg plass, da det er veldig mange som ankommer Nederland på begynnelsen av semesteret og må bo på hotell. Ellers så er nederlendere veldig lik nordmenn i sosial kultur. Veldig mange terminaler godtar ikke visa-kort, så vil anbefale å jevnlig ha på seg cash eller anskaffe seg maestro-kort.

Undervisningsformer

EUR har veldig mye fokus på interaksjoner mellom medstudenter, og bruker såkalte tutorials til det. Dette er det vi i Norge gjenkjenner som seminar, men istedenfor å motta fra en assistent, så brukes disse mest til diskusjon og å lære av hverandre. EUR er en veldig internasjonal skole, så her kan man få veldig stort utbytte av å bli kjent med et internasjonalt miljø! Det er produktivt å få helt nye perspektiver på ting enn det man er vant med.

Vurdering av emnetilbodet

EUR har mange spennende fagtilbud!

Fagleg utbyte og språk

Det undervises på engelsk og alle må gjennom en engelsk språktest før man begynner på skolen, noe som forsikrer en felles evne til å studere og diskutere på engelsk. Dette gjør at faglig utbytte av for eksempel interaktive seminar blir veldig nyttige. I tillegg har professorene utfyllende og oppdatert kunnskap på de aller fleste ting.

Universitetsområdet og byen

Rotterdam er veldig annerledes andre byer i Nederland. Det er en moderne skyskraperby som har alt du trenger, men det er også nært urbane og landlige strøk. Det er også en metropol for å komme seg til andre byer i Nederland, som kommer til å bli din største hobby under utveksling i landet. Det er veldig vanlig å reise rundt til andre byer og utforske kulturen. Rotterdam er en veldig kul by å ha hjemmebase i. Universitetsområdet er stort, men oversiktlig. Det er moderne og fint, og dekker alle behov.

Bustad

Jeg bodde hos en privat familie, men veldig mange bor også på skoleområdet. Man må søke veldig tidlig og få med seg viktige datoer for dette, så sjekk ut alt av informasjon på nettsiden til skolen. EUR tar ikke noe ansvar for å huse studenter, heller ikke internasjonale, så her må man være proaktiv tidlig.

Sosialt miljø

Miljøet på EUR er veldig sosialt åpent, og selv om det er et sterkt akademisk nivå, så er det veldig folkelig. Man kan kle seg som man vil og mene alt man vil (innenfor rammer, såklart), så det er et fint skolemiljø å være en del av. Mange deltar i studentforeninger og aktiviteter, og Erasmus Student Network, Sjømannskirken og ANSA arrangerer mange hyggelige arrangement.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 23.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Reiser man med fly, er ikke Rotterdam mer enn en halvtime unna med direktetog. Fra sentralstasjonen er det lett å komme seg fram med trikk eller t-bane. Det kan være greit å lage seg kollektivkort på forhånd, men billetter kan også kjøpes under reisen eller på trikken.

Når man skal bo i Rotterdam over lengre tid er man nødt til å folkeregistrere seg. Skolen arrangerer såkalte "one-stop shops" i de første dagene, der man raskt og enkelt kan møte opp for å registrere seg. Detaljene opplyses om på nettsidene og av internasjonal koordinator - av erfaring er det lurt å fylle ut skjema på forhånd og ta med en utskrevet kopi av passet.

Det anbefales ofte å lage seg en nederlandsk bankkonto, men jeg gjorde det ikke og det gikk helt fint. Tilnærmet alle plasser tar kort, og de fleste plassene tar VISA og Master, men i enkelte situasjoner er ikke alltid dette gyldig. Etter min erfaring var det nok å ha noen kontanter med seg om det skulle oppstå vanskeligheter.

Undervisningsformer

Undervisningen besto av forelesninger og oppgaveskriving, mens enkelte fag også hadde muntlige vurderingssituasjoner (mer om dette nedenfor).

Vurdering av emnetilbodet

Embetilbudet varierer litt utfra hvilket semester du reiser - høstsemesteret har flere innføringsemner, mens vårsemesteret har flere fordypende emner. Fag og eksamen foregår blokkvis, sånn som du sikkert er vant med om du studerer juss i Bergen. Et fellestrekk med emnetilbudet er at det er veldig internasjonalt spisset - du er like godt stilt om du er fra Nederland eller Norge. Mange av foreleserne er også fra andre land enn Nederland. Alle fag (som jeg tok) hadde en politisk dimensjon i seg, der interessekonfliktene som står bak reglene ble diskutert og klarlagt.

Aktuelle juridiske fag for utvekslingsstudenter på masternivå er delt inn i Commercial Law og European Law. Som utvekslingsstudent kan du fint blande mellom disse to "linjene", og det gjorde jeg. I tillegg er det en del fag på bachelornivå som også kan velges i, så lenge de blir forhåndsgodkjent av UiB.

I førsteblokka tok jeg Maritime Law (Research & Writing) (15 sp). Det var visst et av de mer intensive emnene en kunne ta, men det gikk helt fint uten noe høyere arbeidsmengde enn i Norge. Særegent med dette faget var at fakultetet la opp til mange muligheter til å møte næringslivet, med bedriftsbesøk og karrieredager. Det ble også holdt en prosedyrekonkurranse (moot court) som vurderingssituasjon. Faget hadde ikke noen skriftlig eksamen. Mot slutten skulle vi skrive en "mini-thesis", altså en slags liten master med veileder. Det var veldig lærerikt, og vi sto fritt til å velge blant forhåndsdefinerte tema - her fikk jeg muligheten til å prøve å løse en veldig aktuell internasjonal problemstilling med juss.

I andre blokk tok jeg Law and Policy of European Integration (10 sp), altså et emne i European Law. Her var det ingen muntlige vurderingssituasjoner, men til gjengjeld en eksamen på slutten. Her var fokuset på det indre markedet og de fire friheter i EU. Det var nok favorittfaget, med svært gode og behjelpelige forelesere.

I tillegg tok jeg et emne i kriminologi (White collar & Corporate Crime) (5 sp) som var et fint avbrekk fra det rene juridiske. Selv om faget hadde en stor kontaktflate mot jussen, var det et uvant tankesett å begi seg ut i. Her fikk vi velge en skandale fra virkeligheten (f.eks Dieselgate, Theranos) som vi sammen med gruppa skulle jobbe med gjennom faget.

Fagleg utbyte og språk

Undervisninga foregår på engelsk, og størsteparten av medstudenter er også internasjonale.
Mye av fag og undervisning hadde en praktisk side ved seg, og virker veldig anvendbart enten til masterskriving, jobb i Norge eller jobb på internasjonalt nivå. Som nevnt tidligere er det et veldig internasjonalt universitet, og undervisningen reflekterer dette.

Utenfor skolen er stort sett alle svært kyndige i engelsk, og ellers er det ganske greit å lese skilt på nederlandsk. Derfor er det langt fra noe krav eller forventning om at en lærer seg språket, men universitetet tilbyr gratis språkkurs om det skulle være interessant. Mange internasjonale studenter som prøver å lære seg nederlandsk sliter med å få grep om skarre-r, men det er vel ikke noe problem om en reiser fra Bergen.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er godt utbygd og stort sett samlet på en plass. Her finnes det flere kafeer, butikker, "food square", treningssenter, frisør og barer. Det største kultursjokket for meg var nok at det var normalisert å drikke alkohol midt på lyse dagen på campus.

Generelt er Rotterdam veldig gunstig plassert om man liker å reise og se seg om. Storbyer som Paris, Brussel, Köln, Amsterdam og London er aldri mer enn et par timer unna med tog, og det går fint an å ta seg en dagstur til disse stedene (og alt i mellom).

Byen ble fullstendig ødelagt under krigen og måtte gjenreises fra grunnen av. Det gir byen et ganske moderne preg, med mye spennende arkitektur. I tillegg er det en ganske rolig by i forhold til størrelsen, iallfall relativt med turistpregede Amsterdam. I tillegg er det kort vei til idylliske "småbyer" som Delft og Leiden, som det anbefales å ta seg en tur til. Lokalt er det kanskje spesielt interessant for jusstudenter med Haag (som det er t-baneforbindelse til) og Europort.

Bustad

Jeg bodde hos SSH, som kan sammenlignes med en samskipnad. Disse bofellesskapene er plassert på flere steder i byen så det kan hende standarden varierer, men jeg var storfornøyd med både plassering og levekår (Blauwe Mohlen ved Struisenburgwarsstraat). Her deler man bad og kjøkken med en utvekslingsstudent av samme kjønn. Leieprisen var svært rimelig på en rundt 4000 kroner, med strøm og internett inkludert. I tillegg er soverommene romslige.

Her er det lurt å være ute i god tid - mange jeg studerte sammen med måtte finne en annen løsning. Likevel er det slik at nye ledige rom dukker opp på søkesiden igjen. Selv fant jeg rom der sent i juni, når det i utgangspunktet var fullt i mai. Her kan du også få veiledning fra universitetet. Finner man en privat løsning må man nok belage seg på litt høyere leiepriser. I verste fall er det også mulig å bo et stykke utenfor byen, da kollektivnettet er godt utbygd med korte avstander mellom byene. Som hovedregel er forelesninger og eksamener senere på dagen enn i Norge.

Sosialt miljø

Selv om jeg reiste helt alene og uten nettverk på forhånd, opplevde jeg at det var lett å få venner gjennom boplass, studentforeninger og arrangementer.

Studentforeninger som ESN (Erasmus Student Network) holder introduksjonsarrangement for utvekslingsstudenter, og er en fin plass å starte for å få nye venner fra hele verden. Ellers holder også universitetet introduksjonsdager og arrangementer, i tillegg til at det er mange foreninger for sport og sosiale aktiviteter. Studentbarene på og utenfor campus er også en arena det er lett å få nye venner på. Mange av bekjentskapene jeg fikk i Rotterdam tok jeg med videre i livet.

Er man hjemmekjær er det en Sjømannskirke i Rotterdam som noen ganger holder middager og arrangementer for norske studenter.

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

03.01.2022 - 19.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det internasjonale kontoret ved Erasmus Universitetet er veldig rask på å svare og på å ta inn nye utvekslingsstudenter. Få uker etter opptaket ved UiB fikk jeg mail fra det internasjonale kontoret med et kort skjema jeg måtte fylle ut med personlig informasjon. Bare dager etter at jeg sendte skjemaet i retur mottok jeg et "Acceptance letter" fra kontoret. Etter dette fikk jeg oppfølging via mail fra kontoret på hva jeg måtte gjøre. Blant annet fikk jeg e-poster om når jeg kunne velge fag, fullstendig liste over fagene og hvordan jeg kunne sjekke timeplaner, kursbeskrivelse, informasjon om studentbrukerkonto, informasjon om studentbolig osv. Jeg anbefaler å følge med på hva som står i mailene fra det internasjonale kontoret og følge deres frister. Når man velger fag er det første mann til mølla og derfor er det lurt å finne raskt ut hvilke man vil ha.

De fleste sykler i Rotterdam, også de internasjonale studentene, så jeg anbefaler å skaffe sykkel raskt. Jeg, og mange andre utvekslingsstudenter, leide sykkel fra sykkelutleieren Swapfiets. De har en egen app som er veldig enkel å bruke. Man oppretter brukerkonto, velger hvilke sykkel man vil leie og en butikk for pick-up. Den billigste sykkelen koster 14 euro i måneden. Dette er den simpleste sykkelen og den har ingen gir. Jeg hadde selv denne og det funket helt fint. Man behøver ikke gir når man sykler i flate Nederland. Dersom noe skjer med sykkel kan den leveres til en av deres butikker for reparasjon o.l. Veldig enkelt konsept. Ingen bindingstid heller, så perfekt for utvekslingsstudenter.

Dersom man skal bo i Nederland i mer enn 4 måneder må man registerer seg på en adresse. Dette kan man gjøre på Stadhuis i sentrum eller på campus. Informasjon om dette og timebestilling får man av Erasmus Universitetet før man ankommer. Det man bør være oppmerksom på er at ikke alle utleiere tillater at man kan registerer seg på adressen for utleieboligen. Skal man bo i landet i mer enn 4 måneder kan man da ikke leie slike boliger. Når man registerer seg trengs det pass, leiekontrakt og et utfylt skjema fra utleier om at man har tillatelse til å registerer seg på adressen. Det kan hende at man ved registrering også trenger bevis på at man har en tilstrekkelig helseforsikring. Helseforsikring er obligatorisk i Nederland fordi alle sykehusene i Nederland er private og man bør derfor ha en god forsikring uansett. Erasmus Universitetet anbefaler noen forsikringsavtaler. Selv hadde jeg IF sin forsikring "Student i utlandet" og denne var tilstrekkelig.

Det er ikke alle steder i Nederland man kan betale med vanlige Visa og Mastercard, da disse stedene kun tar nederlandske kort eller kontanter. Jeg bar derfor alltid med meg en liten sum i kontanter i tilfelle. Jeg vet at noen valgte å skaffe seg nederlandsk kort og bankkonto, men jeg klarte meg helt fint uten. Det er de færreste steder og som regel kun i små og lokale butikker eller cafeer som ikke tar annet enn lokale kort. Det største unntaket er butikkjeden Albert Hejin. Dette er en av de største kjedene for matvarer i Nederland, og etter min mening den beste matbutikken i Nederland. Nedsiden er at Albert Hejin butikker ikke tar Visa eller Mastercard så man må alltid ha kontanter der.

Erasmus Universitet anbefalte på forhånd å skaffe seg nederlandsk simkort og nummer, men jeg gjorde ikke det. Jeg har Telia som mobil-operatør og brukte mobilen min som hjemme. Det ble ingen ekstra kostnader og det ga meg ingen problemer i Nederland. De fleste bruker WhatsApp og det er enkelt å legge inn landskoder der. De som skaffet seg nederlandsk simkort var dessuten i hovedsak studenter fra utenfor Europa. Dersom man ønsker nederlandsk simkort så deler studentorganisasjonen ESN ut slike i løpet av introduksjonsdagene.

For norsk Netflix, HBO, NRK TV og lignende brukte jeg UiB sin VPN. Informasjon om denne finner man på IT-hjelp siden til UiB.

Når det gjelder kollektiv transport anbefaler jeg å kjøpe et OV-kort. Disse får man kjøpt på maskiner ved enkelte metrostopp, ved Blaak og Rotterdam Centraal. Ved Blaak har de også betjente luker. Det finnes flere ulike kort, men det letteste er å ha det de kaller et anonymt OV-kort. Dette kortet koster 7 euro og man fyller penger på det etterhvert som man trenger det. Hvert metrostopp har maskiner hvor man kan fylle på kortet, men tramstoppene har ikke slike maskiner. Kortet er veldig praktisk og kan brukes på tram, metro, buss og tog i hele Nederland. For å skanne seg inn på en togstasjonen må kortet være ladet med minst 20 euro. NB: når man tar tram og buss så må man huske å skanne kortet både når man går inn og ut av transportmiddelet. Dette fordi man betaler for hvor mange stopp man reiser. Kollektiv transporten i Nederland er veldig god og det er sjeldent forstyrrelser. Tram og metro slutter å gå rundt kl. 01.00 så det kan være lurt å sykle til utesteder langt unna der man bor så man har et transportmiddel hjem på natten.

Undervisningsformer

Der juridiske fakultet ved Erasmus Universitet (Erasmus School of Law, ESL) bruker et "block-system" hvor en "block" er 7 uker og det er 5 "blocks" i løpet av et skoleår. Block 1 (sep-okt), Block 2 (nov-des), Block 3 (jan-feb), Block 4 (mar-apr), Block 5 (mai-jun). Vårsemesteret er derfor noe lengre enn høstsemesteret. I løpet av de første 6 ukene av en block har man undervisning og i den sjuende uken har man eksamen. Også de andre fakultetene ved Erasmus Universitet bruker block-systemet, men jeg erfarte at studentene ved andre fakulteter hadde ulike lengder og oppstart på sine "blocks" sammenlignet med ESL.

Undervisningsformen varierer fra fag til fag, men det er som regel forelesninger, seminarer eller workshops. Det er i mange av fagene forventet at studentene deltar aktivt og muntlig deltakelse kan i noen fag være en del av vurderingsgrunnlaget. I andre fag er det ikke en del av vurderingsgrunnlaget og i noen fag hadde jeg kun forelesninger hvor studentene i svært liten grad deltok. Enkelte fag har også Moot Courts som en del av undervisningsformen, men jeg hadde ingen fag hvor disse var en del av vurderingsgrunnlaget. I noen fag har man obligatoriske innleveringer av enten essays, oppgaver eller caser som man må levere underveis.

Eksamen og vurderingsformen varierer også fra fag til fag, og helst sikkert fra fakultet til fakultet. I fagene jeg tok ved ESL hadde jeg skoleeksamener og hjemmeeksamener. Skoleeksamen minner om de man vanligvis har ved UiB, hvor alle studentene sitter i en større hall. Mine skoleeksamener varte i 2 timer og man fikk spørsmål om caser knyttet til jussen man hadde lært. Ved hjemmeeksamen varierte det fra fag til fag hvor lang tid man hadde. På en eksamen hadde jeg 3 timer, mens på en annen 10 dager! Hjemmeeksamen er ofte mer som essay eller oppgaveskrivning, og i mindre grad case-relatert. I noen fag var det kun eksamen som utgjorde vurderingsgrunnlaget, mens i andre fag var det en samling av innleveringer, presentasjoner, muntlig deltakelse og eksamen som utgjorde vurderingsgrunnlaget. Ved Erasmus Universitetet får man karakter fra 1-10 både på innleveringer, presentasjoner, eksamener og tilslutt i faget i sin helhet. Man må ha minst 5.5 for å stå og det er ytterst sjeldent man får 9 eller 10 som karakter. Det vanlige er fra 6-8 der 8 er regnet som en "god" karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Ved ESL tilbydde de en rekke fag i hver av block. Når man reiser på utveksling som masterstudent for et halvt semester får man velge blant fagene som tilhører de ulike LLM-programmene ved ESL. Jeg tror systemet var det samme for de andre fakultetene også. I og med at ESL har mange ulike masterprogrammer skaper dette et bredt emnetilbud. Så og si all høyere utdanning må tas på engelsk i Nederland slik at nesten alle masterprogrammene, med tilhørende fag, undervises på engelsk. Emnetilbudet er bredt og Jeg tok fag både i internasjonal og europeisk rett. Særlig innenfor foretningsjuss har ESL gode LLM-programmer med spennende fag. ESL har også egne masterprogrammer i rettsteori, helserett, arbeidsrett og kriminologi hvor man også kan finne interessante fag. De fleste fagene er 5 studiepoeng, men noen er noe større og gir 10 studiepoeng. Jeg fikk anbefalt å starte med et mindre fag, men valgte å ikke ta dette tipset selv. I block 3 (min første blokk på utveksling) tok jeg både et 10 poengs fag og et 5 poengs fag samtidig. Det gikk helt fint og jeg syntes det krevde mindre arbeid enn et 20 poengs fag ved UiB. Hvorvidt dette er tilfelle for alle avhenger nok veldig på hvilke fag man velger og hvilke bakgrunnskunnskap man har. Generelt er emnetilbudet stort. Jeg hadde mange ulike og spennende fag, men ingen var etter min mening særlig utfordrende.

Fagleg utbyte og språk

Alle professorene jeg hadde var dyktige og satt på god kompetanse i fagene de underviste i. Litteraturen er godt valgt og nivået på forelesningene var jevnt over likt som ved UiB etter min mening. Ved ESL er flere av professorene tidligere advokater og de har spisskompetanse innenfor sitt fagfelt. De fleste foreleser engasjert og med et ønske om å lære studentene de mest praktiske og vanlige problemstillingene innenfor sitt fagfelt.

Alle fagene mine ble undervist på engelsk, all tilhørende litteratur var på engelsk og alle oppgaver og eksamener måtte skrives på engelsk. Bruker man kilder i oppgavene sine må også disse være på engelsk. Dette skaper en god mulighet til forbedre engelsken sin, og da særlig den akademiske delen av språket. Selvom jeg var flytende i engelsk før jeg dro på utveksling er det ingen tvil om at jeg særlig skriftlig har utviklet et mer avansert og presist språk. Alle professorene jeg hadde i undervisning hadde upåklagelig engelsk. Det kan også nevnes at fordi flertallet av masterprogrammene ved Erasmus Universitetet undervises på engelsk så er det mange utenlandske studenter i alle masterprogrammene. Jeg opplevde at andre studenter, og særlig de nederlandske studentene, holdt et generelt høyt engelsk nivå.

Universitetsområdet og byen

Erasmus Universitetet har flere campus, men det er i hovedsak Campus Woudestein og Erasmus MC man hører om. Erasmus MC er også et sykehus og derfor campus for studenter innenfor medisin og lignende. Ved Campus Woudstein finner man de fleste andre fakultetene, bl.a. ESL som jeg hørte til. Jeg vil si at Woudstein er hovedcampus for Erasmus Universitetet og det er et stort område. På Woudstein har man flere ulike bygninger tilknyttet til ulike fakultetene, egne bygninger for leseplasser, et hovedbibliotek med leseplasser, mindre fagbiblioteker, sykkelverksted, matbutikk, parkeringsgarasje, studenthybler, sportssenter, tennisbaner, volleyballbaner, barer, cafeer, restauranter og mer. Campus Woudestein har et flott uteareal og det er helt nydelig å sitte utendørs å studere, spise lunsj eller for å ta en drink.

Rotterdam er en av de mest moderne byene i Nederland og byr på mye spennende. Det er uten tvil en storby og skyskraperne i sentrum er mange. Det er mye moderne arkitektur og nok av fancye restauranter og clubber. Sentrumskjernen finner man ved knutepunkter som Markthal, the Cube Houses, Oude Haven, Beurs World Trade Center, Maritime Museum, hovedgaten Coolsingel, Stadhuis, og handle/gågaten Lijnbaan. Sentrum og disse stedene ligger nord for elven Maas. Denne elven deler Rotterdam i en nordlig og en sørlig del. Sør for elven er det mye industri, havnearbeid og boliger. Sagt med andre ord, det er i hovedsak nord for Maas det skjer. Det må likevel bemerkes at den lille øyen Noordereiland, som ligger i elven mellom nord og sør siden, bør besøkes. Har står de kjente skyskraperne De Rotterdam, samt finner man Foodhallen Rotterdam, andre restauranter og clubber her. På varme dager er det veldig fint å sitte utenfor Hotel New York som ligger på øyen.

Øst for sentrum finner man området Kralingen og Campus Woudestein. Kralingen er et finere boligstrøk med villaer og de typiske nederlandske mursteinhusene. I Kralingen er det søte cafeer, restauranter, et par matbutikker, mindre detaljebutikker og studentbaren Eet Cafe Concordia. Det er i Kralingen du finner lokalfolket. Her finner man også innsjøen Kralingse Plas omgitt av parker, skog og stand. På varmere dager samles studentene her for piknik i parken eller øl og volleyball på stranden.

Vest for sentrum ligger Het Park og Delfshaven. Het Park er en stor bypark med små elver, store gressområder og flere restauranter og cafeer. Her er også utkikkstårnet Euromast som er en kjent turistattraksjon. Delfshaven er det nærmeste Rotterdam kommer til å ha en "gamleby". Det er flott område med gamle broer, fiskebåter og hus. Her finnes det et utvalg av søte cafeer og restauranter.

Bustad

Det var ekstremt vanskelig å finne bolig i Rotterdam og det er ganske dyrt. Jeg anbefaler å starte jakten tidlig.

Erasmus Universitet tilbyr et veldig begrenset tilbud av studentboliger på Campus Woudestein eller i Kralingen-området. Det internasjonale kontoret ved Erasmus Universitetet sender ut en e-post om dette og hvordan løpet går. Kort sagt er det to runder. Først må man registrer seg i systemet så snart det åpner. Her er det første mann til mølla. Jeg var ikke rask nok og ble derfor aldri registrert. I andre runde slippes rommene som er tilgjengelige og det er også da første mann til å klikke på rommet man ønsker seg. Rommene som tilbys er i hovedsak i Hatta-building på Campus Woudestein og i d'Blaauwe Molen/Struisenburg i ytterkanten av Kralingen (ca. 10 minutters gange fra Campus Woudestein). Får man rom i disse byggene deler man med en eller to andre studenter av samme kjønn. Det er egne rom, men man deler bad og kjøkken. En del av rommene er slitte og i mange av leilighetene jeg besøkte var det ikke "fellesareal" i form av stue og heller ikke vindu verken på kjøkkenet eller badet. Noen av leilighetene er derfor mørke og trange, men jeg skulle selv klart å bo der et semester. Heldigvis har byggene fellesarealer utenfor leiligheten som skaper et sosialt miljø. Her er det ofte studentfester og fullstendig kaos på kveldene.

Dersom man skal finne bolig selv anbefaler jeg å lete i Kralingen området. Det er et trygt og fint boligområde og man har de mest nødvendige dagligvare butikker i nærheten. Dessuten er man da tett på Campus Woudestein, hvor de fleste studentarrangementene foregår. Det er kort vei inn til sentrumskjernen og både tram og metro er like i nærheten. Jeg bodde selv i Kralingen i en gate som heter Waterloostraat. Det tok meg 20 minutter å gå til Markthal (10 minutter å sykle) og 10 minutter å gå til Campus Woudestein (5 minutter å sykle). Jeg hadde handlegaten Lusthofstraat like i nærheten. Her fantes det flere matbutikker, frisør, cafeer, restauranter, postkontor og noen mer praktiske butikker som Hema og Blokker.

De fleste vennene mine bodde i studentboliger i eller i nærheten av Campus Woudestein, men noen bodde spredt andre steder. Det er fint boligstrøk ved De Esch like ved Campus Woudestein. Det er også bolig muligheter i sentrum og ved Delfshaven, men man må da påregne 20-30 minutter med tram/metro/sykkel til Campus Woudestein og det er for langt å gå.

Jeg syntes det private markedet for å leie bolig var vanskelig da mange skriver på nederlandsk og det er mye scam. Tross at flere advarte meg mot det ente jeg opp med å kontakte et utleiefirma. Det er en kjent sak at utleiefirmaene i Nederland opererer noe uheldig og ofte tar betalt mye for sine tjenester. Blant annet er det noen som krever at man setter inn et større penge beløp for å "reserverer" boligen man ønsker. Problemet er de deretter kan bestemme seg for at du ikke er rette leietaker. Jeg hørte skrekkhistorier om noen som da ikke fikk pengebeløpet tilbake. Jeg brukte utleiefirmaet Rotterdam Apartments Rentals og var for så vidt fornøyd med dem. De hadde også policyen med et større pengebeløp i forkant, men jeg fikk heldigvis leiligheten jeg ønsket meg. De hjalp meg når jeg trengte å fikse noe i leiligheten og de fungerer som et mellomledd mellom meg og den faktiske eieren av leiligheten. De har også standardkontrakt på engelsk.

Prismessig er det dyr å bo i Rotterdam. Rommene i studentboligene er det billigeste og ligger på 500-600 euro i måneden. Rom i kollektiv via privat uteleier ligger på rundt 700-900 euro i måneden. Jeg endte opp med å leie en leilighet for 1250 euro per måned. Da var offentlige utgifter, internett og strøm inkludert i prisen. Leiligheten var, med tanke på prisen, ikke etter norsk standard men helt ok for 6 måneder. Jeg bodde i fine Kralingen, nærme Campus Woudestein og fikk mye hjelp av utleiefirmaet noe som gjorde det mer verdt det.

Sosialt miljø

Det er et veldig godt studentmiljø ved Erasmus Universitetet. Mange av studentene er utenlandske og folk er derfor veldig vennlige og utadvendte. Jeg fikk venner både fra Nederland og fra resten av verden. Like før jeg reiste til Rotterdam fikk jeg en mail fra det internasjonale kontoret ved Erasmus Universitetet om at en annen utvekslingsstudent hadde opprettet en WhatsApp gruppe for alle som skulle på utveksling til ESL. Det var ekstremt lurt for da fikk alle utvekslingsstudentene ved mitt fakultet en møteplass og et sted for spørsmål og sosiale invitasjoner. Anbefaler å ta slikt initiativ dersom man skal på utveksling da det hjalp mye sosialt.

ESN er den største studentorganisasjonen ved Erasmus Universitet og de står for veldig mange av studentarrangementene i Rotterdam. Jeg anbefaler å følge de på sosiale medier og å delta på eventene deres. De har bl.a. noe som heter Introdays både for høst og vår semesteret. Dette minner om fadderuken da man deles i ulike grupper med ledere og gjør ulike aktiviteter. Gruppene går på tvers av studieretninger og man får derfor møte studenter fra de ulike fakultetene. Jeg tror billetten for å delta kostet ca. 50 euro og det var tre dager med aktiviteter. ESN har også en Buddy ordning, hvor man da får en student ved Universitetet som sin Buddy. Jeg hadde en Buddy og vi tilbrakte mye tid sammen. ESN har et event hver eneste tirsdag som heter ESN Tuesday på en bar i sentrum som heter Cafe Beurs. Dette er ekstremt populært og mange studenter går hver eneste uke. Det er gratis inngang og av og til har de spesielle events eller temakvelder der.

Ellers kan det være verdt å følge med på ANSA Sør-Holland og deres event. De hadde bl.a. 17. mai frokost da jeg var på utveksling.

De største utestedene har ofte gøye events, men tar gjerne 15-20 euro i inngangsbillett. Bl.a. kan Annabelle, Munch, Now&Wow club og Villa Thalia anbefales å følge på sosiale medier for slike events. I gaten Witte de Withstraat er det mange utesteder, mest kjent De Witte Aap, og i Oude Haven er det også en del populære utesteder. Ved Stadhuisplein er det flere billigere utesteder og her er det studenter i fleng, selv på ukedager.

Bachelor i historie - Vår 2022

Bachelor i historie - Vår 2022

15.08.2021 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Ikkje alle butikkar eller restaurantar i Rotterdam aksepterar Visa. Det er derfor lurt å ha litt kontantar med seg heile tida
Eit semester består av to grupperingar. Totalt 16 veker fordelt i to bolkar. Kvart fag du studerar vil derfor var i 8 veker + eksamen

Undervisningsformer

Fysisk på lesesal eller online gjennom Zoom. nokon fag har tutorials (seminargrupper) som ein også anten kan få tilgang til gjennom fysisk oppmøte eller zoom.

Vurdering av emnetilbodet

tilboda skil seg relativt mykje frå faga på UIB. Dette gjer deg moglegheit til å studere noko veldig unikt og eksklusivt som ingen andre institusjonar kan tilby.
Nokre fag vert utelukkande undervist på nederlandsk, so dersom du ikkje kan språket vil eg anbefale å anten ta eit språkkurs først, eller finne eit anna fag. Primært vert fag undervist i Engelsk

Fagleg utbyte og språk

Faga som vert undervist vil gje studentane eit unikt innblikk og perspektiv i deira fagområde som kan vidareførast til tidlegare akkumulert kunnskap.

Universitetsområdet og byen

Rotterdam er først og fremst ein bustad-by. Det vil sei at det er for det meste bustadkompleks etter bustadkompleks i områda utanfor sentrum. Sentrum består av bystande Blaak, Beurs, Eendrachtsplein, og Dijksicht. Her finn ein alt ein måtte trenge av essensielle butikkar, underhaldningsstader, restaurantar/uteplassar.
Sjølve universitetsområdet er enormt, med eigen daglegvarebutikk, cafébygg, studierom, bibliotek, og park.

Bustad

Er studenthyblar på campus, men då må ein vere tidleg ute. Personleg so budde eg i privat hybel som eg fann via Kamernet.nl.
Ein treng ikkje bu so altfor nærme universitetet heller. Metro- og trikksystemet i Rotterdam er veldig effektivt og påliteleg

Sosialt miljø

All kommunikasjon med medelevar vil foregå gjennom Whatsapp, og det er veldig tilrettelagd for at studentar kan møtast anten privat eller ute på byen. Det er eit veldig trygt miljø. Litt bråk, men ingenting unormalt

Vår 2022 - BA i historie

Vår 2022 - BA i historie

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

For å forberede seg på utveksling i Rotterdam er det viktig å sjekke bomuligheter veldig tidlig, men dette kan jeg utdype mer om senere. I Rotterdam er det ikke alle butikker, barer og marked som tar visa, de fleste bruker Maestro Card. Det går fint an å skaffe seg et slikt kort om du ønsker, men da må du opprette en bankkonto i Nederland.
Når det kommer til transport er det lurt å skaffe seg en sykkel. Uansett hvor du skal i byen er det nesten alltid raskere å sykle, da offentlig transport kjører rundt på flere steder og tar derfor naturligvis lengre tid. Siden Nederland og Rotterdam er flatt er det veldig enkelt å komme seg rundt. Det er en god del som må gjøres før man reiser, som å velge fag, finne bosted med mulighet for å registrere seg (dette må alle som bor i Nederland lengre enn 4 måneder gjøre) og fylle ut OLA. Jeg fikk mye hjelp på veien så jeg anbefaler å bruke systemet som er der for å hjelpe.

Undervisningsformer

I Nederland er semesteret delt opp i block semester. Dette betyr at i hvert semester er det to semester som går over ca. syv uker hver. Dette gjorde at det kunne føles litt stressende, i og med at du ikke vil få like lang tid på hvert fag som du får på UiB. I mitt tilfelle endte jeg opp med å ta fire fag til sammen, to i hver block. Noen av fagene har obligatoriske tutorials (seminar) og er du borte mer enn to ganger kan du risikere å bli kastet ut av faget. Min erfaring er at de likevel har litt ekstra tålmodighet til utvekslingsstudenter, men det er viktig å kontakte dem om det skulle skje. De forskjellige fagene har forskjellige krav og alle er ikke like strenge, det kommer mest an på hvor mange studiepoeng hvert av fagene har, tar du et fag som er 10sp vil det være strengere enn et fag med for eksempel 5sp. Når det kommer til karaktersystemet er det veldig annerledes enn i Norge. De har fra 1-10, men alt under 5,5 regnes som stryk.

Vurdering av emnetilbodet

I og med at jeg reiste på utveksling da jeg var på mitt siste semester i graden, hadde jeg muligheten til å ta 15 frie studiepoeng. Dette gjorde at fagene jeg fikk velge mellom var flere. Men i selve historie faget var det mye å velge i, men det er viktig å huske at det er første mann til mølla, så vær kjapp med å velge fag når du får muligheten. Jeg vil anbefale å ta et fag på 10 studiepoeng og et på 5, eller to på 7,5 hver block. Slik ender du opp med to fag per block, dette er mye enklere å forholde seg til en for eksempel tre fag med 5 studiepoeng, noe som kan ende opp med å bli en god mengde arbeid.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk mye igjen for mine fag og følte det var en utrolig dedikert gruppe med professorer og seminarledere. Tutorials (seminarene) ble ledet av lærere som hadde skrevet bøker, oppnådd PhD og generelt var gode på sine områder. Dette utgjorde en god dialog sammen med lærer og elevene på hver tutorial og oppfølging var også veldig god. Det var krav om å delta på hver tutorial, selv om du deltok med på zoom. Læreren kunne finne på å peke ut tilfeldige deltakere på zoom for å kunne vite hvem som faktisk var med.
Før jeg reiste tenkte jeg at det var en mulighet å lære nederlandsk når jeg bodde i Rotterdam, dette var ikke like lett som jeg hadde håpet da det tross alt var mye skole. Men fikk allikevel lært noen få ord, anbefaler å bli kjent med noen som snakker nederlandsk (belgiere eller nederlendere), slik lærte jeg litt og de lærte også litt norsk.

Universitetsområdet og byen

Campus på Erasmus School of History, Culture and Communication var både praktisk, flott og sosialt. På område kan du finne både en spar-butikk, kafeer, treningssenter og en skolepub. Dette gjorde at stemningen alltid var på topp og det var enkelt å finne et sted der man kunne lese og jobbe med skolerelaterte ting, men også bare sosialisere.
Byen i seg selv er en blanding av både gammelt og nytt. Mesteparten av byen ble bombet under andre verdenskrig, noe som har gjort mulighetene for å bygge byen opp på nytt med moderne preg lettere. Generelt er byen åpen og luftig, sammenlignet med Amsterdam som kan virke trang og uoversiktlig. Det finnes flere deler av byen som har forskjellig å tilby. Witte de Withstraat er i sentrum å regne, men er en gate fullt med barer, gallerier, kunstbutikker og diverse alternative foretak.

Bustad

Før jeg reiste virket byen mye større og jeg syntes derfor det var vanskelig å finne sted å bo, med tanke på beliggenhet og hvor jeg eventuelt ville følt meg trygg. Men etter hvert som jeg bodde der innså jeg at man nesten kan bo hvor som helst i byen. Jeg vil likevel anbefale å styre unna sør for Erasmusbroen (med unntak av Wilhelminaplein) og vest (Spangen, Marconiplein, Schiedam osv.).
Jeg var ganske heldig, jeg oppdaget et nytt bygg som heter OurDomain, dette åpnet i begynnelsen av Januar og var derfor ikke like kjent som andre steder. Her fikk jeg bo i en liten studioleilighet midt i sentrum med tilgang til treningssenter, sykkelgarasje, musikkrom, spillerom og mye mer. Prisene i Rotterdam er generelt høye og jeg endte med å betale 953 euro i måneden, med alt inkludert. Dessverre er disse leiligheten veldig ettertraktet og blir fort reservert, så jeg vil anbefale å se på det private markedet. Begynn tidlig med å se etter bolig, da mange som allerede ligger ute ikke er tilgjengelig før en tid i forveien, jeg brukte housinganywhere, kamernet og skolen sine sider for å lete.
Er du heldig så kan du også få bo på campus, men det er kun reservert for ca 25% av internasjonale studenter.

Sosialt miljø

Noe av det viktigste du burde gjøre er å være med på aktivitetene skolen setter opp i starten av semesteret. Her blir du kjent med mange og får være med på gøye aktiviteter. Det er viktig å huske på at alle er i samme båt og det er ingen som ønsker å tilbringe utvekslingsoppholdet alene, derfor er alle veldig åpen og det gjør det mye lettere å få seg et sosialt nettverk.
Jeg fikk min fantastiske vennegjeng gjennom disse aktivitetene og det utgjorde hele opplevelsen min i Rotterdam. Men ikke stress, får du ikke muligheten til å være med på de tidlige aktivitetene er det også stor sjans for å få seg et sosialt nettverk etterpå. Det er absolutt mye lettere å bli kjent med andre utvekslingsstudenter sammenlignet med de lokale studentene, ikke alle er like interessert i å bli kjent.
I og med at det var andre studenter fra UiB som reiste ble dette også en trygghet, selv om jeg ikke kjente noen før jeg reiste. Kan være lurt å høre med veileder om du kan komme i kontakt med andre reisende fra UiB. ANSA har også mange forskjellige arrangementer som er mulig å være med på.

2021

Haust 2021 - BA i samfunnsøkonomi

Haust 2021 - BA i samfunnsøkonomi

01.09.2021 - 20.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

1. Anbefaler å settes seg in i ditt fakultets studiestruktur da det er litt forskjellig fra hvordan undervisning er lagt opp på UiB. ESSB har for eksempel undervisning som hovedsakelig bygger på seminarer med obligatorisk oppmøter og der din atferd blir evaluert.
2. Anbefaler å finne seg bolig gjennom skolen. Da må du være ute i god tid siden det er første mann til mølla med studentboliger.

Undervisningsformer

Semestret på Erasmus er inndelt i ulike blokker der du har eksamen etter hver enkelt blokk, på den måten så får du flere «eksamensperioder» i løpet av et semester. Seminarene er meget lærerike, med du trenger å være godt forberedt til dem. Mener du blir meget god til å holde en akademisk diskusjon etter et semester på Erasmus.

De nederlandske studentene studerer kun et fag per blokk, men får å oppnå 30 studiepoeng i løpet av ett semester så er det mye mulig at du må ta flere. Blokkstrukturen er annerledes ved hvert fakultet og kan derfor være litt vanskelig å ta fag fra ulike fakultet.

Vurdering av emnetilbodet

Det finnes et bredt utvalg av emne, men du må være tidlig ute hvis du vil studere emne på andre fakultet siden det kreves en del arbeid får å planlegge det. Jeg mener at du bør ta kontakt med admissions office ved ditt fakultet hvis du har spørsmål gjeldende fag, eller vil bytte fag siden de kan hjelpe deg best. Kan være litt vanskelig å oppnå 30 studiepoeng og du må eventuelt vurdere å bli igjen til januar.

Fagleg utbyte og språk

Du blir nødt til å bruke mye engelsk innen en akademisk kontekst, både i oppgaver, men også muntlig. Dette kan være litt vanskelig hvis du er genert eller ikke er trygg i dine engelske kunnskaper, men dette er noe du raskt kommer inn i. Universitetet tilbyr Nederlandsk undervisning, men dette var noe jeg ikke tok. Folk i Nederland er meget flinke til å snakke Engelsk, og Rotterdam er en veldig internasjonal by så derfor kom jeg nesten aldri i kontakt med språket i seg selv.

Universitetsområdet og byen

Personlig bodde jeg i sødre delen av Rotterdam, en halvtime med sykkel eller buss til campus. Var forberedt på at byen ikke er like sentralisert som Bergen. Er lurt å skaffe seg sykkel tidlig siden kollektivtrafikken er relativt dyr. Rekommanderer swapfiets eller facebook markets for å finne sykkel.

Bustad

Jeg vil sterkt anbefale å være tidlig ute med bolig. Å finne bolig i Nederland er meget vanskelig og de fleste bofelleskap er ute etter folk som kan snakke nederlandsk. Hvis det ikke går å finne seg en plass å bo så finnes det mange hostel i Rotterdam som er relativt billige og fungerer greit som en midlertidig løsning.

Sosialt miljø

Først og fremst så rekommanderer jeg å delta på Eurekaweek. Ellers så er ESN en studentorganisasjon som arrangerer flere ulike sosiale arrangementer som du kan delta på. Siden det er så mange seminar på universitetet så er det godt lagt opp for å bli kjent med nytt folk.

2019

Høst 2019 - BA administrasjon og organisasjonsvitenskap

Høst 2019 - BA administrasjon og organisasjonsvitenskap

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Gjør deg godt kjent med de forskjellige emnene de tilbyr, og send dem gjerne mail om du har spørsmål. De er veldig hjelpsomme på e-post, og svarer gjerne på spørsmål. Et annet tips for det sosiale er å delta i Eurekaweek. Dette var noe jeg fant ut ved en tilfeldighet, men er utrolig glad for at jeg ble med på det. Dette er en slags fadderuke som foregår i midten av august, som er før det faglige opplegget. Det er utrolig godt organisert, og du møter masse nye mennesker i løpet av uka. Du blir også gjennom uken godt kjent med byen i løpet av dagen, og du får oppleve utelivet i Rotterdam på kvelden. Flere av de jeg ble kjent med i Eurekaweek ble mine nærmeste venner i løpet av oppholdet, og jeg anbefaler på det sterkeste å bli med på det. Jeg vil også anbefale og få en nederlandsk konto så fort som mulig, ettersom mange steder ikke godtar Visa eller Mastercard. Du kan benytte deg av ING eller ABN, men jeg vil absolutt anbefale Bunq. Her kan du skaffe deg bankkonto og kort via en app på mobilen, og du trenger ikke gå til banken for å ordne det. Den koster rundt € 8 i måneden, men er veldig pålitelig og I tillegg er ventetiden hos de andre bankene ofte veldig lang i begynnelsen av semesteret.

Undervisningsformer

Ved Erasmus Universitet benytter de seg av Problem Based Learning (PBL) som er ganske annerledes fra undervisning ved UiB. Man får et kurs i dette som må fullføres, og det er veldig hjelpsomt for å få en bedre forståelse av det. PBL krever endel mer arbeid enn hva jeg var vant til ved UiB, men det er også veldig lærerikt, og gir deg et godt innblikk i de forskjellige emnene, men vær obs på at du faktisk MÅ lese til PBL-timene da det er forventet at alle er godt forberedt.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et veldig annerledes opplegg når det kommer til emner, og semesteret går fra september-januar hvor det er fire forskjellige blokker. Det kan kreve litt ekstra arbeid å oppnå 30 studiepoeng, og jeg måtte i to av blokkene ha to emner. Dette kan kreve mye arbeid, men med gode studievaner vil du klare det fint. Universitetet har et bredt utvalg av emner, og om du ønsker å ta emner fra forskjellige fakultet, er det mulig. Som tidligere nevnt, vil jeg også anbefale å ta kontakt dersom du har spørsmål rundt emnene, eller er usikker på hva de går ut på.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom det brukes mye PBL lærer du veldig mye på kort tid. Emnene går ikke nødvendigvis fullt så mye i dybden, men du lærer mye og får brukt mye av kunnskapen din gjennom diskusjonene i PBL-gruppene. Universitetet er veldig internasjonalt, og du møter folk fra hele verden. Jeg tok ikke kurs i nederlandsk, men det er mulig å gjøre, og jeg kjenner flere som gjorde det. Fordelen i Rotterdam, og generelt hele Nederland, er at så godt som alle kan engelsk og du får derfor forbedret engelsken din mye og du bruker engelsk daglig. Man lærer også veldig mye fagterminologi som er veldig nyttig å kunne.

Universitetsområdet og byen

Campus på Erasmus Universitet er utrolig fint, og det er mange moderne bygninger der. Det er mye naturlige omgivelser på campus, og lesesalene der er veldig fine og moderne. I tillegg finner du alt du trenger fra restauranter, matbutikk, frisør og treningssenter på campus. Jeg vil anbefale på det sterkeste å få deg en sykkel så fort som mulig når du kommer dit, ettersom offentlig transport er noe dyrt, i tillegg til at det er lettere å komme seg rundt med sykkel. Jeg brukte Swapfiets, som er en sykkelleie tjeneste, ettersom brukte sykler kan være ganske dyre i Rotterdam. For å få deg Swapfiets må du ha en nederlandsk konto, og om du er tidlig ute (gjerne i løpet av august) vil du få et starttilbud hvor du får det til en litt rabattert pris. Rotterdam er også en veldig annerledes by, og har veldig mye ny og moderne arkitektur. I motsetning til Amsterdam, er det ikke så mye turisme i Rotterdam, hvilket jeg likte godt. Om du ønsker å reise rundt, er det svært korte distanser til de forskjellige byene, og det er også veldig billig dersom du bruker Flixbus. Det kan du også bruke for å komme deg til andre land på en billig og miljøvennlig måte.

Bustad

Jeg bodde på campus og var fornøyd med det. Boligen er ikke fantastisk, og det er heller ikke særlig billig, men det var praktisk å bo såpass nærme. Dersom du ønsker bolig gjennom SSH (tilnærmet Rotterdams svar på Sammen), anbefaler jeg å være veldig tidlig ute! Søknadsportalen åpnet klokken 12 den 15.april semesteret før jeg skulle på utveksling, og allerede etter 3 timer var det svært få plasser igjen. Dersom du ikke får plass på campus, anbefaler jeg å bo så nærme som mulig, da det kan være tidkrevende å komme seg dit. Jeg anbefaler også på det sterkeste å bo nord i Rotterdam, da den sørlige delen av Rotterdam er kjent for å være litt mer "ymse".

Sosialt miljø

Jeg var veldig fornøyd med det sosiale miljøet, og følte det var nokså enkelt å komme i kontakt med folk. En av fordelene med PBL er at man gjerne blir bedre kjent med de i gruppen sin, og mange av PBL-gruppene blir veldig sammensveiset. Det er også mange sosiale arrangementer som arrangeres av enten ESN eller studentorganisasjoner som gir deg muligheten til å bli kjent med ny mennesker. Flere av lesesalene her er også ikke "stille" lesesaler, som gir bedre muligheter til å snakke med andre og bli kjent med nye folk på lesesalene. Og som tidligere nevnt; reiser du på høstsemesteret, bli med på Eurekaweek! Det er absolutt verdt det, selv om det koster litt penger.

Høst 2019 - BA sosiologi

Høst 2019 - BA sosiologi

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er dyrt å leie i Rotterdam, og kan være vanskelig å finne et sted å bo. Begynn derfor tidlig med leting.

Anbefaler å kjøpe sykkel med en gang du kommer ned, da kollektivtransport er dyrt og tar ofte lengre tid enn å sykle.

Sett deg grundig inn i hvordan skolesystemet funker på skolen, så du slipper være forvirra den første uka/ukene. Det er rett på når skolen starter med emner, og siden det er kort tid til eksamen og flere oppgaveinnleveringer underveis har du rett og slett ikke tid til å være forvirra.

Undervisningsformer

Det er blokksystem ved Erasmus. En blokk varer over ca fem uker. Du har ett til to emner i en blokk, som utvekslingsstudent. Studentene som går på Erasmus til vanlig har kun ett emne, men de har et par studiepoeng med praktiske oppgaver knyttet til studieløpet sitt samtidig. Å ha to emner i løpet av en blokk kan være krevende grunnet PBL-systemet (google dette) mange emner har og antall oppgaver som forventes å skrive i noen emner. Jeg anbefaler å ha kun ett emne første blokk, sånn at du forstår systemet, kommer inn i opplegget, hvordan ting funker på skolen, og har tid til å bli kjent med byen og menneskene i den. Dersom du reiser på høsten har du tre blokker i løpet av oppholdet ditt. Du er mest sannsynlig nødt til å ta to emner i to av blokkene, og ett i ett av blokkene (varierer ut ifra hvor store emnene er). Reiser du på våren trenger du ikke ta to emner i hver blokk, fordi vårsemesteret er lengre. Anbefaler derfor på det sterkeste å reise på våren.

Det er obligatorisk oppmøte på alle seminarer (to i uka per emne, mellom to og tre timer per seminar). Dersom du er syk eller borte av andre årsaker, må du skrive en oppgave for å ta igjen det tapte. Vanskelighetsgraden og lengden på oppgaven man må skrive varierer fra emne til emne (min erfaring: ca 1000 ord

Forelesningen foregår ca likt som i Norge. Forelesningene kan inneholde informasjon som ikke er på pensum, men likevel kan komme på eksamen.

Hvert emne har en emneoversikt som et dokument på opptil femti sider, som blir lagt ut på Canvas. Denne inneholder all info du trenger for emnet. Les denne før emnet starter.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er bredt. Du kan velge fra alle fakulteter og mikse mellom ulike studieløp. Dersom du tar to emner i en blokk kan det derimot være litt forvirrende å ha to emner fra ulike disipliner å bytte på mellom, særlig mtp at eksamen mest sannsynlig er på samme dag.

Fagleg utbyte og språk

Fordi undervisningsformen tvinger deg til å delta både muntlig i seminarer og skriftlig gjennom oppgaver får du god trening i å skrive og prate engelsk på et akademisk nivå. Det faglige utbyttet varierer ettersom hvilket fag du tar og hvilke studie du egentlig går. Jeg har inntrykk at av psykologi og offentlig administrasjon er særlig gode studier her.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligger et stykke unna sentrum. Det er ikke særlig mye annet enn nettopp universitetsområdet i gåavstand.

Rotterdam har en god konsertscene, hyggelige barer, fine turområder og crazy arkitektur. Les deg opp på byen historie, gå rundt og se opp på bygningene.

Bustad

Jeg anbefaler Facebook-grupper fremfor nettsider, fordi disse ofte tar betalt eller ikke tillater skype-visning før oppholdet. Jeg bodde langt unna universitet. Med tanke på den store arbeidsmengden ved Erasmus var dette noe jeg raskt angret på. Se derfor etter et sted i sentrum, Kralingen eller andre områder hvor det ikke tar for lang tid å sykle til skolen.

Sosialt miljø

Fordi det er så mye skolearbeid kan det være vanskelig å etablere et sosialt miljø. Gjentar derfor at det kan være lurt å kun ha ett emne i første blokk. Likevel er dette krevende når det er så mye skolearbeid, og relativt vanskelig å stå på eksamen. Jeg anbefaler ikke å reise til Rotterdam eller Nederland om du drar på utveksling for å feste, bli kjent med Europa eller landet. Dra til Nederland og Rotterdam om du har tenkt å utfordre deg selv faglig.

På plussiden er det et veldig internasjonalt miljø, som gjør at alle trenger noen å bli kjent med og ikke ser på det som en byrde å prate engelsk.

2017

Høst 2017 - Bachelorprogrammet i samfunnsøkonmi

Høst 2017 - Bachelorprogrammet i samfunnsøkonmi

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale alle å søke/finne bolig i god tid.

Vil også anbefale å få tak i en sykkel for oppholdet her,
Jeg leiet fra et firma som het Swapfiets, som leier ut enkle sykler til studenter for sirka 120kr i måneden.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Rotterdam er ganske lik til UiB. Den største forskjellen er semesteret er delt inn i blokker hvor det er 7 uker med undervisning og 1 eksamensuke, som gjør at undervisningen i større grad blir litt mer intensivt.
Man kan forvente å ha 2 eller 3 perioder med eksamener.

Vurdering av emnetilbodet

Er et flott tilbud med diverse fag innenfor økonomi.

Fagleg utbyte og språk

Fagene var interessante, og det var flinke lærere.

Utvekslingsstudentene tar samme fag som de internasjonale studentene, hvor alt foregikk på engelsk.Det er et større fokus på matte og økonometri på Erasmus Universitet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet har et stort campus med flotte fasiliteter.

Bustad

Jeg bodde i nabobyen Schiedam, et lite stykke unna Erasmus universitet.
Var enten en 30 minutters sykkeltur til universitetet eller 20 minuter med metro.
Helt greit sted å bo, og valgte det pga lite tid til semesterstart, og at jeg fikk leie i 4 måneder. Istedenfor å ha en kontrakt som varte 6 måneder.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Erasmus universitet er veldig bra, man blir kjent med folk fra alle verdens hjørner. ESN (Erasmus Student Network) i Rotterdam arrangerer arrangementer som passer alle.
Turer til ulike byer i Europa og i Nederland.Vår 2017 BASV SØK

Vår 2017 BASV SØK

02.01.2017 - 22.04.2017

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst ver forberedt på at du må sende inn søknad til universitetet selv etter at du har fått bekreftet opptak fra UIB. Dette får du beskjed om per mail frå UIB, men det er litt greit å være foreberedt på hva du treng i søknaden siden tidsfristen er ganske kort. Ting som kan være greit å ha på forhånd er bekreftelse på gode engelsk kunnskaper (vitnemål fra videregående med forklaring fra universitetet er bra nok) samt bekreftelse på at du har eller skal ha nok matte, statistikk og økonomi før du reiser. Hvis du ikke har bevis på at du innehar statistikk, men at du tar det før du reiser, kan UIB skrive et kort brev som du legger ved søknaden. For min del var dette ganske hektisk i en allerede travel uke, så det er greit å være forberedt.

Prøv også å få tak i bolig igjennom universitetet. Det er stor pågang så med en gang du får mail om bolig bør du handle raskt. De fleste som fikk bolig var heldige eller tidlig ute. Fordelen med å få bolig gjennom universitetet er at du bor i nye boliger enten på campus eller like utenfor til en lavere pris. Hvis du likevel ender opp med å leie privat kan det være en god ide å se seg ut noe i Kralingse-området nær universitetet. Alle steder er i grunn også greit, men for all del bo nord for elva eller på øyene i elva. I områdene sør for elva er der ikke stort å gjøre og bydelene er slitne.

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierer ut ifrå hva slags fag du tar. De fleste fag har en kombinasjon av gruppearbeid og endelig eksamen, der gruppearbeidet kan telle for opp til 60-70 present av sluttkarakteren. Noen få fag hadde kun eksamen som tellende karakter. I andre fag som følger en slags seminarmodel er eksamen bare en marginal andel av sluttkarakteren eller er fullstendig utelatt. I stedet er det fokus på å skape god diskusjon i klassen og du må snakke for å få poeng i det hele tatt, men dette er i ett normalt klasserom i hestesko med maks 24 elever, så det er ikke spesielt skummelt. Det kan heller være ganske befirende å få en avveksling fra UIB der eksamen stort sett teller 100 prosent av karakteren. I Nederland benytter de også et karaktersystem som går fra 1 til 10. Vær oppmerksom på at det du må ha 5,5 (55 prosent riktig) for i hele tatt å stå, dvs en svak C i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på Erasmus School of Economics (ESE) er veldig bra. Og siden en kan ta hele graden sin der på engelsk er stort sett alle kurs på skolen på engelsk i tillegg til Nederlandsk. Det virker for å være to hovedretninger for bachelorgrad på Erasmus School of Economics. Disse er Economics and Business Economics og Econometrics, samt ett par kombinasjoner av dette som gir en dobbel grad i begge deler. Jeg hørte også snakk om at det eksisterte en Fiscal Economics linje, men denne er nok på undervist i på Nederlandsk. Det er stort sett Economics- and Business Economics-fag som en kan velge på som utvekslingsstudent. Men vær forberedt på at de fleste fagene er tredjeårsfag og at det faglige nivået er rimelig høyt. Det akademiske året er videre delt inn i fem blokker hvor hver blokk avsluttes med eksamen. Blokk 1 og 2 går i høstsemesteret mens blokk 3, 4 og 5 går i vårsemesteret.

Her er fullstendig kursoversikt:
https://www.eur.nl/ese/exchange/visiting_students/preparation/courses_and_registration/course_overview/

En ting som er verdt å nevne er at det kan være ganske stor forskjell på vanskelighetsgraden på fagene. Hvis du har behov for en utfordring kan du velge fag som Money, Credit and Banking, Advanced financial accounting eller Seminar Corporate Finance. Du kan til og med be om å ta master fag, men det kan jeg garantere blir veldig tøft etter bare 1,5 år med økonomi. Basically kan kan du prøve å unngå alle titler med Advanced og heller ta Introduksjonsfag om du ønsker å ha det litt lettere. For eksempel kan jeg selv anbefale Introduction to Industrial Strategy and Dynamics eller Introduction to Urban and Regional Economics.

Videre vil jeg anbefale å bli i Rotterdam også i blokk 5 som går i mai og juni fordi det ellers kan bli vanskelig å fylle poengkvota på 30 poeng.
Hvis du kjører vanlig løp vil du næmlig etter alt og dømme ende opp med kun 24 poeng etter 4 mnd. Etter tilbud fra utvekslingsveileder i Rotterdam, endte jeg opp med å bli i Rotterdam i 6 mnd som gjorde meg 40 studiepoeng rikere.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet i Rotterdam er enormt bra. Erasmus Universiteit Rotterdam er høyt rangert internasjonalt, langt over norske institusjoner som NHH og BI og er ett av de beste i Europa innen økonomi, Business og økonometri. Hvis du velger å gå her må du regne med å jobbe en del hardere enn hjemme, men det faglige du sitter igjen med er veldig bra.

Jeg valgte selv Money, Credit and Banking, New Marketing Research Methods og Introduction to Industrial Strategy and Dynamics i blokk 3. Money, Credit and Banking og Introduction to Industrial Dynamics valgte jeg av interesse mens New Marketing Research Methods fordi jeg trodde markedsføring kom til å bli enkelt. Jeg tok grundig feil der. Dette faget var i stor grad knyttet opp mot økonometri som vi har hatt lite av på UIB som andreårsstudenter. Jeg kom meg likevel igjennom det fordi jeg hadde såpass flinke medstudenter med økonometribakgrunn på gruppearbeidet som talte 70 prosent av karakteren. Hvert av disse fagene talt 4 poeng hver.

Det er også verdt å nevne at alle fag i blokk 3 er tredjeårsfag. Disse fagene er i hovedsak ment å supplere ett hovedevne (Major) du velger i blokk 4. Det er egentlig ikke nødvendig for deg som utvekslingsstudent å velge noe som passer inn med de andre fagene. Du kan selfølgelig velge akkurat det du vil, men hvis du for eksempel ønsker å ta ett seminar med Finans i block 4, er det litt greit å ha hatt finans fra før av. I dette tilfellet vil du ha i alt 24 poeng med finans inklusiv ett "Major" seminar i finans. Du får dermed tilsvarende det de regulære studentene må ha for å få en "Finance Major". Dette er ting som jeg synes er greit å nevne fordi jeg kanskje ville valgt litt anerledes om jeg visste det fra før av.

I blokk 4 kom jeg som eneste utvekslingselev fra vårsemesteret inn på Seminar Corporate Finace. Jeg fikk siden høre at jeg var heldig, men det betydde også ekstremt mye arbeid med å sette seg inn i faget siden jeg ikke hadde hatt ett eneste finansfag fra før av. Med hjelp fra lærebok og medstudenter kom jeg etterhvert inn i faget og tok del i klassediskusjoner som er obligatorisk og en stor del av sluttkarakteren. I tillegg til klassediskusjon skulle vi i en gruppe på fire verdsette et ekte privat "mid cap" selskap. Dette var krevende men også veldig spennende arbeid og vi fikk hjelp av en veldig flink professor samt CFO i selskapet og en konsulent fra ett internasjonalt konsulentselskap. ESE styrer mye bort fra tørre forelesninger og sverger til det de kaller problem basert læring. I ettertid angrer jeg ikke på å ha meldt meg inn i dette faget fordi jeg fikk et ekstremt stort faglig utbytte, men jeg kunne med fordel ha hatt mer finans før jeg tok faget. Videre bør nok Finansiering og investering I på UIB være nok bakgrunnskunnskap for de fleste Finans seminar på ESE. Seminarene på ESE gir 12 poeng.

Samtidig med seminaret prøvde jeg å ta Behavioural Economics, men det var ikke så lett. Hvis du trenger flere fag kan du heller lesse opp med flere lette fag. Det er som sagt stor forskjell i arbeidsmengde og vanskelighetsgrad, så hvis du velger kun lett kan du heller bruke mer tid til festing og reising og kanskje til og med ta en tidlig ferie. Hvis du er usikker på hva som er lett og hva som er vanskelig, så spør du bare informasjonskontoret til økonomi eller utvekslingskoordinator ved ESE.

For å ha det litt lettere kan du gjerne for eksempel velge Seminar Industrial Strategy and Dynamics. Dette virket for å være ett morsomt fag der kjernen går ut på å diskutere hvordan en skal starte en Business og få den til å vokse. For entreprenør-spirer bør dette være midt i blinken.

I blokk 5 valgte jeg Strategy and Organisation (8 poeng) og Philosopy for Economics (4 poeng). Denne blokken var mer avslappet enn de to forrige siden strategifaget er ett førsteårsfag. Du kommer her til å skrive en Akademisk artikkel paralelt med å følge forelesninger. Artikkelen er omtrent på samme størrelse som en bacheloroppgave hjemme, men med god planlegging og hjelp fra en god makker går dette kjempefint! Jeg hadde her litt mer fritid og brukte den til å reise litt rundt i Holland, Tyskland og Frankrike. Véret er også fint i sentraleuropa på denne tiden av året så det var en fin opplevelse. En ting som er verdt å nevne er at de fleste utvekslingsstudenter drar allerede før blokk 5, så det kan være greit å bli kjent med noen som blir der like lenge også.

De fleste fagene virker for å benytte seg av akademiske artikler og ikke lærebok. Dette kan være litt uvant i starten, men prøv å les pensum fortløpende hver uke. Sett av nok tid til å lese artiklene (helst mellom 2-4 timer per artikkel) og bruk gjerne videoer på Youtube om hvordan du i det hele tatt skal lese en artikkel for å bli mer effektiv. Hvis du bare fester og aldri leser kommer du enkelt og greit til å stryke. Eksamen kommer fort og alle eksamener er i samme uke, noe som gjør skippertaksmetoden svært vanskelig. I noen fag som Money, Credit and Banking var strykprosenten nesten 40 prosent, men hvis du virkelig legger inn en innsats kommer det til å gå bra!

Det er ikke til å stikke under en stol at det faglige nivået stort sett er en del høyere enn vi er vant med på andreåret i Bergen. Men når det gjelder vanskelighetsgrader og fag skal du ikke la deg skremme av hvor vanskelig fagene virker for å være. Du kan trygt velge fag av interesse, for da går det som regel bra og du sitter igjen med mer uansett.

Og hvis det skulle gå dårlig er det heller ingen skam å stryke siden de fleste stryker i ett eller flere fag underveis. Med god planlegging får du likevel tid til mye sosialt uten å stryke.

For å oppsummere kort kan du velge fagkombinasjoner ut ifra interesse. Hvis du er interessert i Business og hvordan bygge en, kommer du til å ha nytte av alle fag som har med strategi å gjøre, mens hvis du ønsker å lære mer om finans kan du trygt velge alt som har med med accounting og finans å gjøre. Ellers er det jo også ett hav av andre interessante økonomiske emner som for eksempel Behavioural Economics og History of Economic thought.

Språket er stort sett på engelsk der Nederlenderene er veldig flinke. Samtidig er nesten 50 prosent av studentmassen utenlandske, så det meste foregår på engelsk.

Hvis du ønsker å lære Nederlandsk så er dette mulig, men du må virkelig ville det fordi de slår over til engelsk straks de hører du ikkje er nederlandsk. Ett tips utenom å bruke Duolingo er å begynne med å lære hvordan bokstavene blir uttalt for deretter å finne de mest brukte settninger på Nederlandsk. Bare start med å bestille kaffien din på Nederlandsk for eksempel: "Mag ik een coffee? helemaal swaart alsjeblieft"

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger fem metrostopp fra bykjernen ved knytepunktet Beurs. Det ligger like ved en av de fineste delene av byen, Kralingen.
Her er det store parkområder og fine gater. Det meste sosiale foregår stort sett enten på Campus eller utover mot sentrum. Skaff deg en sykkel straks på en av de utallige sykkelforhandlerne eller benytt marktplaats.nl. Alternativvis kan du bruke en av facebookgruppene som second hand sale in Rotterdam. Det er nok det billigeste. Jeg solgte for eksempel sykkelen min der på to timer samme dag som jeg reiste hjem.

I sentrum er det ett stort utvalg av alt fra nattklubber til barer og mat og øl er også svært billig til tider. På Happy Italy kan du for eksempel få en stor steinovnsbakt pizza til under 5 Euro. Ellers kan jeg anbefale Wonderbar i gaten Witte de Witt straat. Den kommer sikkert til å bli mye brukt. I tillegg kan det være deilig med en bytur til Amsterdam eller Utrecht i blant. Disse byene har ett helt annet preg enn Rotterdam som er hypermoderne i forhold. Jeg vil også sterkt anbefale Delft, en liten sjarmerende by som bare ligger ti minutter med tog fra Rotterdam. Helt klart den peneste byen i hele Nederland etter mitt syn.

Ellers er det gode muligheter for å slenge seg med andre stundenter som ønsker å reise rundt til ulike destinasjoner i Europa. Schipol (AMS) er bare 40min unna med tog og billige billetter finner en lett til de fleste destinasjoner. Bare sørg for å ta de enkleste fagene på skolen så er det i boks.

Bustad

Når det gjelder bosted har jeg tidligere vært inne på at det kan være greit å bo på campus eller i nærheten. Jeg endte opp med å ta det første og beste nærme sentrum og angret litt i ettertid på dette. Leiligheten lå rett nord for sentralstasjonen og jeg endte opp med å benytte meg av mye kollektiv transport som er en del dyrere enn i Norge. Det tok meg ca 30min hver dag og minst 1000kr i måneden i tillegg til månedsleien på 650 Euro. Jeg hadde også inntrykk av at de fleste betalte en god del mindre enn dette. Prøv heller å tenk at det er greit å bo innenfor 10-15 min fra universitetet med sykkel. 300-500 Euro i månden må du nok regne med å betale. Kralingen-området er en virkelig flott og rolig plass med en enorm park der det kommer til å foregå mye sosialt når været blir bra. Området rett sør for universitetet eller mot sentrum og i sentrum er også bra, men vil ikke anbefale å bo sør for elven Rotte. Dette området hørte jeg ikke noe positivt om. Noen bodde så langt borte som i Schiedam som er ok, men jeg er sikker på at det går an å finne noe bedre enn det hvis en bruker litt tid.

Platformene jeg brukte for å finne ett sted å bo var housinganywhere.com (Rotterdam-basert startup), nestpick.com, samt skolens offisielle student accomodation platform som du kan finne i skolens tilsendte dokumenter. Jeg ville nok også ha benytted facebook grupper hvis jeg hadde kjent til dette før jeg reiste (bare prøv å søk på rooms&houses rotterdam, student housing rotterdam by housing anywhere, zoekt kamer in Rotterdam community, find a room(mate) or house in rotterdam. Det er lav sannsynlighet for å bli lurt i Nederland, men ikke signer noe eller betal noe før du har sett plassen selv. Selv brukte jeg housinganywhere som holder tilbake første månedsleie til 48 timer etter du har flyttet inn. Dette gjør ting mye lettere for deg iom at du slipper å se plassen før du bestemmer deg.

Sosialt miljø

Det sosiale ved skolen er utrolig bra. Helt fra starten kommer du til å være med utvekslingsstudenter. Erasmus student network (ESN), som er det internasjonale nettverket ved alle erasmus institusjoner er kjempeflinke til å arrangere fester og sosiale events hver uke. I uke to arrangerer de welcome days i tre dager der de tar deg rundt i byen slik at du både blir kjent med Rotterdam og medstudenter. Jeg var selv for det meste med utvekslingsstudenter og hadde ikke mye tid til å gjøre meg kjent med andre lokale, noe som er litt synd, men slik er det ofte på utveksling. Det kan fort bli en "Erasmus boble". Men bra kommer du mest sannsynlig til å ha det! Det er også en veldig trygg by med ett svært aktivt politi. Bare pass på å skru på lyset på sykkelen din slik at du slipper bot selv!

2016

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2016 - 17.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Hvis du skal oppholde deg i Nederland mer enn 4 måneder, må du registerere deg hos City Hall. Etter du er registrert får du et personnummer, samt mulighet til å opprette bankkonto (det er mulig å opprette bankkonto uten å være registrert også, men litt mer kronglete å få til). For å registrere deg må du vite hvor du skal bo og ha en leiekontrakt, samt at adressen må være godkjent for registrering. Dette er noe å være varsom på dersom du skal finne leilighet gjennom det private leiemarkedet, da flere utleiere ikke ønsker at du registreres på deres adresse pga. det koster penger for dem. Hvis du skal bo i studentbolig på Campus er ikke dette et problem, da adressen er godkjent for registrering.

Imidlertid trenger du ikke å være registrert hos City Hall for å ta eksamen ved universitetet. Det eneste du trenger av identifikasjon for å få ta eksamen er ID og studentnummer.

OBS; det kan være lurt å skaffe seg en nederlansk bankkonto, da de ikke tar visa overalt. Ellers må du belage deg på å alltid ha kontanter i bakhånd, men det var ikke et stort problem etter en tilvenningsperiode.

Undervisningsformer

Semesteret er oppdelt i flere blokker. Høstsemesteret bestod av to blokker. I den første blokken hadde jeg 3 emner som tilsammen utgjorde 15 studiepoeng og i den andre blokken hadde jeg Globalization and Multidimensional Legal Orders (10 poeng) og International Corporate Governance (5 poeng).

I noen emner var vi færre elever i klassen, og det var forventet at vi deltok i timene, mens andre emner var mer en forlesning som ved UIB.
I tillegg var det skoleeksamen i noen emner (3 timer), mens i andre emner var det en hjemmeeksamen.

I Nederland må man ha 5,5 (av 10) poeng for å beså eksamen. Det tilsvarer en svak C, noe som betyr at man må studere noe hvis man ønsker å bestå emnene. Videre er det så og si umulig å få 10 poeng på eksamen, så hvis du får 8 er det å regne som en veldig god karakter (A/B).

Vurdering av emnetilbodet

Det var bedre utvalg av emner i den andre blokken faglig sett. I den første blokken var det mest innføringsfag.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett var det ganske høyt nivå i flere av kursene jeg tok. Det var mye å lese og en del var ganske vanskelig.
Jeg ble mye bedre i engelsk etter å snakket og skrevet på engelsk i 4 måneder.

Videre vet jeg at det er mulig å ta et nederlansk språkkurs mot en sum penger ved universitetet. Jeg valgte å ikke gjøre det fordi fagene tok opp for mye tid. Jeg lærte dog noe nederlansk gjennom dagligdagse gjøremål.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger ca. 15 min fra sentrum. Alle fakultetene er samlet på et sted. Her finner du alt du trenger fra Spar, treningstilbud, lesesalsplasser, diverse kantiner, frisør og bokhandel. I tillegg er det en bar på Campus som er veldig billig.

Rotterdam er en kul by. Byen ble bombet under 2. verdenskrig, så arkitekturen består av både vakre, gamle bygg og futuristiske, nye bygg.
Det er flust av utesteder, restauranter og caféer, og det er generelt billigere å spise (og drikke) ute enn i Norge.

Bustad

Jeg valgte å bo i sentrum av Rotterdam og ikke på Campus i studentbolig. Jeg hadde et eget soverom og delte kjøkken og bad med en nederlansk jente. Det tok ca. 15 min å sykle til universitetet.

Hvis jeg skulle valgt om igjen tror jeg at jeg ville foretrukket å bo i Kralingen, som ligger mellom sentrum og universitetet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var kjempebra. Jeg deltok på Introduction Days i regi av ESN (studentorganisasjon), og det anbefales virkelig. Her fant jeg de fleste vennenne mine. Selv om jeg bare var i Rotterdam i 4 måneder rakk vi å knytte tette bånd. I tillegg var det null problem å bli kjent med andre jus-studenter gjennom de ulike fagene jeg tok. Alle var veldig imøtekommende og interesserte i å få venner.

Vår 2016 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2016 - BA i samfunnsøkonomi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser er det lurt å ha en leilighet på stell. Jeg brukte nestpick.com til å finne leilighet på det private markedet. Da hadde jeg flere muligheter til å velge lokasjonen, ofte til en billigere pris enn det studentboligene til skolen kunne tilby. Ellers så var det ikke så mye mer enn et par papir som vi fikk fra universitetet her hjemme.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Rotterdam er ganske lik den jeg er kjent med fra UiB. Den eneste forskjellen er at klasserommene er mindre, med færre elever med mer fokus på diskusjoner og sammerbeid. Det er noe jeg likte med undervisningen i Nederland.

Vurdering av emnetilbodet

EUR tilbyr et overflod av interessante fag. Jeg hadde problem med å klare begrense meg til de nødvendige.

Fagleg utbyte og språk

Jeg syns at fagene leverte til forventningene. De varierte selvsagt i nivå og arbeidsmengde, men alt i alt så var det fag jeg er glad jeg valgte. Alt foregår på engelsk, og siden det er Nederland kan alle somregel språket flytende og kommuniserer uten problem.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er et enormt område med gode fasiliteter. Skolen virker nokså ny, og til tross for størrelsen er det lett å finne veien rundt fra bygg til bygg. Byen generelt er veldig levende og energetisk. I Rotterdam er det alltid nye ting som foregår av kunstprosjekter til arrangementer. Byen har mange kafeer, museum, restauranter og uteliv. Det er en by jeg lett reiser tilbake til.

Bustad

Jeg var ikke like heldig med utleiestedet mitt. Jeg fikk et rom i Spangen, som var 30 minutters sykkeltur unna campus, og som jeg betalte 350 euro i månden for. Det var skittent og gammelt, så mye at jeg endte opp med å måtte klage å få vaskehjelp til å gjøre leiligheten representabel. Jeg bestemte meg for å bare holde ut de 4 månedene jeg skulle være i Rotterdam, men hadde jeg visst på forhånd hadde jeg ikke valgt leiligheten. Jeg var nokså forberedt på å få noe som ikke levde helt opp til den standarden jeg kjenner fra Bergen, for 350 euro var en av de billigste prisene jeg kunne finne. Så hvis du ser på priser i den klassen, vær klar over at det garantert ikke er så fint som det virker på bildene.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Rotterdam var enormt bra, og den beste delen av oppholdet. Alt startet da jeg ble introdusert til de andre utveklingsstudentene på velkomstmiddagen på campus. Hadde jeg ikke dukket opp på denne festen, så ville resten av oppholdet vært nokså ensomt er jeg redd. Så det er viktig å delta på alt du kan i starten, sånn at du har alle muligheter til å inkluderes i det sosiale miljøet av andre utveklingsstudenter.

Vår 2016 - BA i historie

Vår 2016 - BA i historie

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Tips til UiB: Informasjonen om hva man kom til var ganske dårlig. Jeg hadde ikke anelse om hva jeg skulle forvente. Her er det mye som kan gjøres bedre, altså. Helt ned til kommunikasjon mellom skolene og oppfølging.

tips til utreisende: Bo på campus!

Undervisningsformer

Undervisningen var veldig annerledes der nede, med fag som varte åtte uker om gangen med eksamen halvveis og til slutt. Dette var ikke noe problem for de som gikk løp der nede fordi da hadde de kun dette ene faget i åtte uker og kunne fokusere utelukkende på det. Som utvekslingsstudent gikk disse mye på kryss og tvers av hverandre som ledet til noen helt forferdelige perioder. Mer om dette i "Faglig utbytte og språk"

Vurdering av emnetilbodet

Da jeg valgte det universitetet jeg gjorde (Erasmus University Rotterdam) så var det fordi jeg fikk beskjed av min stuideveileder og UIBs nettsider at jeg kunne ta religionsfag der på engelsk. Alle fagene skulle nemlig være på engelsk fra og med 2016. Det stemte forøvrig det, men religionsfagene viste det seg ikke var tilgjengelige på engelsk før _høsten_ 2016. Dere kan sikkert se for dere skuffelsen av å dra et sted for å studere og ende opp med å ta en hel haug med fag som egentlig bare gjør at du blir liggende etter studiemessig pga dette. Dette gir heller ikke noe særlig engasjement med de fagene man velger, når man vet at de ikke har noe med graden din å gjøre

Fagleg utbyte og språk

3/5 av disse fagene jeg endte opp med å ta som listefyll, var svært interessante. 2 andre måtte jeg ha i tillegg for å få nok poeng, men undervisningssystemet er svært annerledes der nede. Istedenfor det norske, har de et fag i åtte uker, med en midterm etter 4 og eksamen siste uken. Ettersom jeg fullstendig undervurderte arbeidsmengden i et par av disse fagene så hadde jeg en seksukers periode hvor jeg hadde _minst_ en midterm, et essay på rundt 4000 ord eller en eksamen (eller i to av ukene flere av disse samme uken). Dette førte til at med en gang jeg hadde fullført et prosjekt var det rett på det neste. Dermed hadde jeg ingen tid til å lese meg opp i fagene annet enn når det var et par dager igjen til eksamen. Dette førte til at den siste av de seks ukene hadde jeg to eksamener som jeg begge strøk, fordi jeg ikke hadde klart å komme ovenpå noen av dem grunnet alt det andre arbeidet. Den ene eksamenen har jeg en mail fra universitetet som sier at det er delvis deres feil at jeg strøk det ene temaet, fordi de ga feil datoer på både midterm og oppstartsdato på faget.

Nederlendere er såpass gode i engelsk at om de hører du ikke snakker nederlandsk flytende vil de slå rett over. Den første måneden jeg var der forsøkte jeg å lære meg nederlandsk, men det endte stort sett med at jeg snakket min gebrokne nederlandsk til dem og de svarte på engelsk. Sådan følte jeg at jeg ikke fikk noe særlig utbytte av dette og ga opp. Jeg ble derimot svært mye bedre i engelsk og fikk både danske og svenske venner som jeg til slutt snakket (i følge dem) svært godt sine respektive språk til.

Universitetsområdet og byen

Rotterdam var en veldig fin og interessant by. Jeg bodde hos to nederlendere som hjalp meg å bli godt kjent med byen hvor jeg likte meg godt.
Universitetsområdet var veldig fint. Mesteparten av byggene var svært nye og flotte.

Bustad

Jeg vurderte å bo på campus, men endte opp med å bo privat. Det funket greit nok det, men jeg burde nok ha valgt campus, da det var der man utviklet nettverk. Jeg merket det veldig på vennene mine som bodde der, at de kjente veldig mange flere folk enn meg. Om jeg skulle valgt igjen hadde jeg nok valgt å bo på campus, selvom det å bli kjent med noen lokale nederlendinger samtidig var noe av det lureste jeg gjorde der nede.

Sosialt miljø

Problemet i nederland er at de ikke har noen studentaktiviteter. De har voldsomt mye fester for erasmusreisende, men de har ikke noe som man kan melde seg inn i; som en studentradio eller sportslag. I Bergen er det her jeg har fått alle mine beste venner og mitt nettverk så det å bygge uten å ha noen felles plattform var mye vanskeligere enn i Norge. Alt i alt var det hele ok-minus.

2015

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

17.08.2015 - 21.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Jeg tok kontakt med hun som var utvekslingsstudent her semesteret før meg, og fikk mange gode tips av henne både når det gjaldt bosted, transport, spisesteder og lignende. Ellers fulgte jeg bare sjekklisten for erasmusstudenter. Internasjonalt kontor i Rotterdam var også veldig hjelpsomme og svarte raskt på alt jeg måtte lure på, og jeg fikk god informasjon fra dem hele veien. De tilbyr også hjelp når man kommer til Nederland med bl.a å bli hentet på flyplassen i Amsterdam, opprette bankkonto (dersom man ønsker det), og diverse andre ting.

Undervisningsformer

De fleste fagene jeg tok foregikk i relativt små klasser på 20-30 personer. Som regel hadde læreren en powerpoint-presentasjon som ble gått gjennom i timen, men det var også forventet at studentene deltok aktivt i diskusjoner rundt det som ble sagt. I enkelte fag kunne muntlig aktivitet være avgjørende dersom du vippet mellom to karakterer. I tillegg hadde de fleste fagene også en eller flere obligatoriske oppgaver/innleveringer som også var tellende for karakteren. En annen ting som overrasket meg var mengden pensum man fikk å lese mellom hver time, men her lærte jeg fort at man ikke kan lese alt like grundig som man kanskje er vant med fra Bergen.

Vurdering av emnetilbodet

Semesteret er delt opp i to blokker, og i første blokk var det et veldig begrenset tilbud av fag, mens i andre blokk hadde jeg litt mer å velge mellom. Det tilbys flere fag i vårsemesteret enn i høstsemesteret så vidt jeg vet. Totalt sett har tilbyr de ganske mange fag innenfor mange ulike fagområder, De aller fleste fag som tilbys er kun 5 studiepoeng, så jeg hadde totalt 6 fag med eksamensperiode i slutten av oktober og i midten av desember.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes det faglige utbyttet var noe varierende. Jeg tok English Legal Terminology, det var et relativt enkelt fag, men jeg synes det var nyttig for å komme litt inn i jus på engelsk. Ellers fikk jeg også godt utbytte av International Corporate Governance og Rule of Law in a Global Legal Context. I tillegg tok jeg Legal Ethics, Legal Theory and Method og introduksjon til Dutch Law. Nå skal det også sies at faglig utbytte ikke var min største motivasjon for å dra på utveksling, men som nevnt over tilbyr universitetet mange ulike fag på engelsk. Noen av vennene mine valgte fag som var obligatoriske for LLM-studentene, og disse fagene tror jeg gir svært høyt faglig utbytte, men da må man også regne med å bruke ganske mye mer tid på studiene.

Jeg tok også språkkurs i Nederlandsk, mest fordi jeg er interessert i språk. Man trenger på ingen som helst måte å ta språkkurs. Nederlendere snakker mer enn gjerne engelsk, og de er også veldig flinke.

Universitetsområdet og byen

Campus var veldig hyggelig, og her finner man både bokhandel, frisør, Spar, flere ulike kantiner osv. På grunn av oppussing av enkelte bygninger var det noen ganger vanskelig å finne lesesalsplass, men vi fant som regel alltid plass etter litt leting.

Selve byen er veldig annerledes sammenlignet med andre nederlandske byer. Rotterdam byr på utrolig mye spennende og fresh arkitektur, og jeg ble mer og mer glad i byen etterhvert som tiden gikk. Campus ligger ikke langt fra sentrumskjernen, og man kommer seg rundt omkring hele byen på sykkel uten problem. Vi syklet stort sett overalt hvor vi dro. Jeg anbefaler å skaffe sykkel så fort som mulig, det lureste er å kjøpe brukt på Commodity Market Rotterdam (facebook-gruppe).

Bustad

Jeg bodde i Hatta building på campus, og syns egentlig det var veldig greit. Bygget er relativt nytt, så det har bra standard og det er god størrelse på rommene. Når jeg bodde der drev de med bygging av parkeringskjeller på utsiden av Hatta, noe som førte til ganske mye støy for de som bodde på den ene siden av bygget. Veldig mange var frustrert over dette da de begynte arbeidet ganske tidlig om morgenen, men så vidt jeg vet skal denne byggingen være ferdig våren 2016. I Hatta deler man kjøkken og bad med to andre for ca 560 euro i måneden. Mange av vennene mine bodde privat, noe jeg tror er en del billigere. De fleste bodde i Kralingen-området som var under 10 minutt fra campus på sykkel.

Sosialt miljø

Jeg reiste ned alene og var veldig spent, men det sosiale miljøet var kjempebra!! Jeg deltok på ESN Introduction Days, som var tre dager med sosialt opplegg på tvers av fakultetene. ESN organiserer også diverse fester eller turer både innenlands og utenlands i løpet av semesteret.

I tillegg hadde juridisk fakultet en slags introduksjons-dag, men av litt mindre omfang enn ESN Intro days. Her var det noen som opprettet en facebook-gruppe som alle ble lagt til i, og den brukte vi til å avtale alt av sosiale sammenkomster. Vi ble en veldig stor gjeng jusstudenter, men vi ble likevel utrolig sammensveiset i løpet av de fire månedene vi var der. Det er også kjempegode muligheter for å reise rundt i Nederland. Om man bestiller togbillett i grupper på 10 kan man reise tur/retur for 7 euro på dagsturer hvor som helst i hele landet.

Haust 2014/ Vår 2015 - BA i litteraturvitskap

Haust 2014/ Vår 2015 - BA i litteraturvitskap

01.09.2014 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Les all informasjon før du drar nøye og lag en god oversikt over hva som må ordnes. Jeg mistet nesten oversikten på et tidspunkt og selv om det gikk helt fint så er det greit å spare seg for den erfaringen.

Undervisningsformer

Undervisningen i Rotterdam var veldig lik som i Bergen. Det var for det meste forelesninger, noen kollokvier og seminar-lignende fag. Kravene som stiltes var mye strengere og det var mange flere oppgaver og framføringer i tillegg til at hvert semester var delt i to så det ble to eksamensperioder per semester. Dette likte jeg allikevel godt. Det var hardt i perioder, men allikevel følte jeg at jeg hadde stort utbytte av det og trivdes med å ha litt flere anledninger til å få inn stoffet godt.

Vurdering av emnetilbodet

Emnene var utrolig gode og spennende. De var fascinerende og aktuelle med gode og engasjerte forelesere og for det meste et godt opplegg.

Fagleg utbyte og språk

Faglig var det en utrolig god erfaring. Jeg fikk prøvd meg på fag som jeg aldri hadde vurdert før og planlegger nå å fortsette videre med disse til masteren. Det var også godt å få jobbet med engelsken min og bli mer flytende og stødig i hverdagen og i samtaler om vanskeligere temaer.

Universitetsområdet og byen

Erasmus universitet er et veldig livlig og godt sted. Med et campus der alt er samlet møter jeg stadig folk jeg kjenner og det er lett å orientere seg. Det er også flere veldig gode utearealer og spisesteder på campus som man kan bruke også. Selve byen er en perfekt studentby. Det skjer hele tiden noe i Rotterdam og byen er liten og lett å orientere seg i samtidig som den har et veldig urbant og kult preg.

Bustad

Studentboligene er gode. Jeg valgte en av de billigere leilighetene så det kunne ha vært større og bedre standard på kjøkkenet og badet, men alt i alt var det bra for en studentbolig og et veldig sosialt og godt sted å bo.

Sosialt miljø

Det var veldig bra sosialt. Erasmus universitet gjør mye for at elevene skal komme inn i gode miljøer fra dag én. Det er flere introduksjonsopplegg man kan delta på og det er lett å komme i kontakt med folk, spesielt i det internasjonale miljøet. Universitetet har også flere studentorganisasjoner som arrangerer fester og sosiale arrangementer hele tiden så man møter hele tiden folk der også.

Vår 2015 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2015 – Integrert master i rettsvitskap

02.02.2015 - 29.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Som forberedelse før nedreise fulgte jeg erasmuskordinatorens sjekkliste, utover dette leste jeg meg litt opp på hva slags by jeg skulle til og brukte litt tid på å se på kart for å få et lite bilde over byen.

Undervisningsformer

Jeg var i Rotterdam vårsemesteret, og et semester er delt opp i to blokker. Dette innebærer at du vil ha eksamensperiode to ganger i løpet av utvekslingsperioden (jeg hadde tre eksamener i slutten av mars, og tre i midten av juni). Hvert fag man tar er bare verdt 5 studiepoeng.

Undervisningen er stort sett forelesninger og seminarer. Det forventes imidlertid at studentene er mer aktive i timene enn det gjøres hjemme ved UiB, da foreleserne ofte forventet en dialog med studentene også i forelesningene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes de hadde mange spennende fag i den første blokken. Tilbudet var imidlertid dårligere i blokk 2. Jeg tok fagene; English legal terminology, international criminal law, corporate and white collar crime (dette var i blokk 1), marine insurance, eurpoean private international law og law and legal practice in east asia (bloke 2).

Fagleg utbyte og språk

Ettersom jeg selv synes det fagene jeg hadde i første blokk var mer spennende, hadde jeg også større utbytte faglig av disse fagene. Anbefaler gjerne studenter å ta English legal terminology for å komme litt inn i de juridiske engelsek begrepene. Språklig gikk det ganske kort tid før man tilpasset seg at alle forelesninger og mer til foregår på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Campus ligger ca 3,5 km fra sentrumskjernene, men det går fort å komme seg fra A til Å på sykkel. Jeg fant det litt frustrerende at det innimellom kunne være vanskelig å finne lesesalplasser, men ellers har univeristetsområdet det meste man trenger og enda litt til (bokhandel, butikk, frisør, kantine, restaturant, bar, food court, sportssenter etc).

Som by tok det litt tid før jeg lærte å kjenne Rotterdam. Avstandene er større enn i Bergen/Amsterdam etc. Dette er imidlertid noe man blir vant til etterhvert. Byen er veldig moderne ettersom alt ble bombet sønder og sammen under 2 v.k.

Bustad

Jeg bodde på campus i f-building som ble utleid av ssh. Her hadde jeg eget rom med en LITEN kjøkkenkrok, og jeg måtte dele fire toalett og fire dusjer med 15 andre jenter. Jeg anbefaler de som tenker å bo på campus og heller flytte til Hatta. Her deler man kjøkken og toalett/dusj med to andre personer, men standarden er generelt bedre,

Sosialt miljø

Erasmus University arrangerer en introdag hvor man møter alle andre som også studerer juss, dette var kjekt. Jeg for min del meldte meg også på ESN sine introduksjonsdager, og jeg hadde veldig stort utbytte av disse dagene. Her har man "fadderuke" med alle andre utvekslingselever (også fra andre studieretninger), og jeg fant de fleste av mine venner her. Ellers kan det være greit å ha en "buddy", dette melder du deg opp til på ESN Rotterdam sine hjemmesider.

Informasjon