Hjem
Studentsider
bilateral

Yunnan University og Det humanistiske fakultet (BILATERAL)

  • LandKina
  • ByKunming
  • Studieplassar5
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar i kinesisk: Det passar best å reise på utveksling i løpet av dei siste to semestera av bachelorprogrammet. Ta kontakt med studierettleiar for å planlegge tidspunkt for utveksling.

Studentar på andre studieprogram: Undersøk med studieprogrammet du går på i kva semester du kan ta frie studiepoeng.

Kva emne kan eg ta

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor humanistiske fag. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Masterstudentar: Dersom du skal ta emne i kursdelen av mastergraden din, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande, eller som erstatning for emne i kursdelen av masterprogrammet ved UiB.

Studieavgift

Avtalen med School of International Education, Yunnan University inneber gjensidig utveksling av 5 studenter i eitt til to semester kvart år, med fritak for studieavgift. Dersom fleire enn 5 studentar søkjer, vil dei få tilbod om studieplass med betaling av studieavgift.

Studentar må også semesterregistrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er på utveksling.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Yunnan University (YU) blei grunnlagt i 1922 er rekna som eit av dei største og mest prestisjetunge universiteta i Kina. Universitetet har i dag omlag 34 000 studentar, av desse er cirka 400 internasjonale studentar knytt til School of International Education. YU har et bredt fagtilbod, inkludert «Chinese as a Second Language.» Universitetet har to campus, Green Lake Park og Cenggong.

Universitetet ligg i byen Kunming, som er hovudstaden i provisen Yunnan i det sørlege Kina. Sjølve bykjerna i Kunming har om lag 4 575 000 innbyggjarar. Kunming blir kalla «byen med evig vår» på grunn av sitt klima. Byen blir ofte brukt som høgdetrening for både kinesiske og internasjonale atletar.

Bustad

Universitetet har studentbustadar det går an å søke på.

Semesterinndeling

September-januar og februar/mars-juli.

Studentrapportar

2018

BAHF-Språkvitenskap 2017-18

BAHF-Språkvitenskap 2017-18

15.08.2017 - 30.05.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det trengs et par vaksiner for lengre opphold i Kina, men bare de standardvaksinene som gjelder for hele Kina. Selv om Yunnan er et malariaområde er ikke tabletter nødvendig. Jeg hadde med tabletter men fikk ikke bruk for dem. De er fullstendig unødvendige i Kunming, men man kan vurdere å ta med noen brett om man skal reise i mindre urbane områder. Jeg anbefaler å laste ned en god VPN på både mobil og PC da det er vanskelig å få til i Kina. Jeg brukte ProtonVPN og VPN Robot. VPN trengs for å bruke Facebook, Instagram, Snapchat og Google. Ellers ville jeg også ha lastet ned WeChat, en chatteapp som alle kinesere bruker. Den bukes også av lærerne til å gi ut informasjon. WeChat brukes også til betaling, og jeg brukte nesten aldri hverken kort eller kontanter når jeg bodde i Kunming. WeChat kobles opp mot et kinesisk bankkort, som universitetet kan hjelpe deg å skaffe, og alle butikker og restauranter har en QR-kode du skanner for å betale. Man kan også bruke appen til å bestille og betale taxi, kjøpe togbilletter og mye annet.

Undervisningsformer

All undervisning forgår på kinesisk, men de fleste lærerne kan også litt engelsk om det skulle bli vanskelig. Timene tar plass i typiske klasserom hvor læreren står foran klassen og snakker og skriver på tavlen. Det er forskjell fra lærer til lærer hvor aktive de ønsker elevene skal være, hvor noen lærere bruker timene på bare å snakke selv, mens andre vil gi oss mest mulig praksis. Vi har blant annet hatt muntlige presentasjoner, skriftlige lekser og diskusjonsoppgaver med medelever.

Vurdering av emnetilbodet

Ettersom all undervisning er på kinesisk, velger de aller fleste utenlandske studenter å holde seg til språkfag. Det er flere nivå å velge i, alt fra nybegynner til avansert, og alle finner nok et nivå som passer. De er delt opp i forskjellige fag, blant annet snakking, lytting, skriving og lesing. På det høyeste kinesisknivået er det også et "Kinesisk kultur"-fag. Den første uken i semesteret kan man teste ut forskjellige nivåer for å så velge hva som passer en best.

Fagleg utbyte og språk

Selv om det bor mange minoritetsgrupper her i Yunnan trenger man ikke å være redd for at de ikke snakker mandarin. De ulike gruppene har sine egne uforståelige dialekter, men de bruker mandarin til å kommunisere med hverandre. Det tar kanskje litt tilvenning til de forskjellige aksentene folk har på mandarinen sin her ettersom mandarin ikke er morsmålet til mange, men etter et par måneder er ikke det noe problem i det hele tatt. Jeg synes jeg har lært utrolig mye kinesisk på året mitt her. Skoletimene dekker både det skriftlige og muntlige aspektet av språket, og man bruker enormt mye kinesisk i dagliglivet her da veldig få snakker engelsk. Vi var bare fire nordmenn her, og bare tre nordmenn som ble et helt år, og det har nok også hjulpet på språklæringen. Om man reiser til Kina i en stor norsk gruppe er det lett for å bruke norsk hver dag i stedet for kinesisk, og det hemmer språklæringen mer enn man kanskje aner. De jeg har blitt best kjent med i Kunming er fra alle mulige land, og engelsken deres er varierende god eller dårlig. Derfor har vi brukt å snakke kinesisk sammen, og det har vært utrolig givende.

Universitetsområdet og byen

Jeg har holdt til på Wuhua-campus, den gamle campusen sentralt i Kunming, men universitetet har også en nyere og større campus i Chenggong-distriktet sør i Kunming. Jeg har helt klart foretrukket å holde til her i nord da det ligger nære alt man trenger. Byen er ikke veldig stor i kinesisk standard og jeg foretrekker å gå til det meste. Om man heller foretrekker buss eller taxi, er begge deler billig og enkelt å få tak i. Det er lettest om man skaffer seg et kollektivtransportkort fra en undergrunnsstasjon. Det kan brukes både på t-bane og buss og er veldig praktisk. Byen er vakker, spesielt Green Lake Park, Cuihu, rett ved universitetet. Selv om det er sant at Kunming har mye godt vær, og blir kalt "Vårens by", blir det kaldt her om vinteren, så pakk varme klær også. Fordi Sør-Kina ikke har innendørs oppvarming kjennes det kaldere enn det kanskje er, og det er ofte varmere ute enn inne om vinteren da solen varmer godt. Bortsett fra tre kalde måneder rundt årsskiftet, er temperaturen og været veldig bra hele året. I juni begynner regntiden og det regner en del mer enn resten av året om sommeren, men man får fremdeles findager ganske ofte. Selve universitetsområdet har alt du trenger selv om campus ikke er stort. Den internasjonale bygningen ligger ved universitetets vestlige port og bare 100 meter fra kantinen. Kantinen er åpen tre ganger om dagen: 07.00-09.30, 10.45-14.00 og 17.00-19.00. Om du vil spise utenom de tidene er det masse restauranter å velge i rundt universitetsområdet, spesielt ved den vestlige og den østlige porten. To minutters gange fra den internasjonale bygningen ligger kontorene hvor du går hvis du trenger hjelp til noe. Campus har også et eget postkontor, men man kan bare sende kort, og ikke store pakker herfra. Yunnan er hjem til 26 av Kinas 56 minoritetsgrupper, og det merker man godt når man bor her. Kvinner kledd i tradisjonelle minoritetsklesplagg er et vanlig syn, og man hører også mange kinesiske dialekter rundt seg som helt klart ikke er mandarin. Man får også tak i masse spennende mat jeg ikke har møtt på noe annet sted i Kina, og Yunnan-mat er virkelig godt!

Bustad

Det internasjonale bygget er hvor man bor om man velger å bo på campus. I første etasje er det klasserom, så det er veldig kort vei til timene. I andre etasje bor kinesiske studenter som studerer internasjonale emner, i tredje etasje er det firemannsrom, og i fjerde til syvende etasje er det tomannsrom. Det er ikke mulig å få enerom på campus. Etasjene er alle delt i to, hvor guttene holder til på den ene siden av trappen og jentene på den andre. Av oss nordmenn som var på utveksling her ble tre av oss plassert på tomannsrom og en på firemannsrom. Det er som oftest mulighet for å bytte om du ikke er fornøyd med bosituasjonen din, men det kan ta tid. Det er også muligeter for å bo utenfor campus, men da vil jeg anbefale å gjøre det fra starten av. Det kan være veldig vanskelig å flytte ut av studentboligene på campus da kontoret er redd for at du dropper ut om du bor for deg selv. I begynnelsen av mitt år her tillot de studenter å flytte ut, men det siste halvåret snudde de, og stoppet å gi tillatelser.

Sosialt miljø

Om man bor på campus blir man lett kjent med andre utvekslingsstudenter. Ikke bare bor man på delt rom og blir kjent med andre på den måten, men man går gjerne til kantinen sammen med andre i klassen eller lager mat sammen på felleskjøkkenet. I kinesiskklassene er det elever fra overalt i verden, og det er utrolig spennende. Det året jeg har vært her har jeg møtt mennesker fra Japan, Korea, Vietnam, Laos, Thailand, Myanmar, Bangladesh, Nepal, Iran, Israel, Egypt, Italia, Frankrike, Ungarn, Polen, Russland og USA. Man lærer ikke bare om kinesisk kultur, men også om andre kulturer fra resten av verden.

Fontene i park
Foto/ill.:
© Silje Grønner Stang/UiB

Informasjon