Hjem
Studentsider
bilateral

Renmin University of China og Det humanistiske fakultet (BILATERAL)

  • LandKina
  • ByBeijing
  • Studieplassar5
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for alle studentar ved Det humanistiske fakultet, og andre studentar som ønsker å ta emne innanfor humanistiske fag. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise. Du må òg ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i heile den perioden du er på utveksling.

Studentar som går på bachelorprogrammet i kinesisk blir prioriterte i fall det er fleire søkarar enn plassar.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar i kinesisk: Det passar best å reise på utveksling i løpet av dei siste to semestera av bachelorprogrammet. Ta kontakt med studierettleiar for å planlegge tidspunkt for utveksling.

Studentar på andre studieprogram: Undersøk med studieprogrammet du går på i kva semester du kan ta frie studiepoeng.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er kinesisk, men universitetet tilbyr òg enkelte emne med engelsk undervisningsspråk.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg på i forkant. Sjå uib.no for meir informasjon om språkkurs og språktandem. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for meir informasjon om kva konkrete kurstilbod som finst, og eventuelt kva startdatoar som gjeld i komande semester.

Kva emne kan eg ta

Dersom du skal ta frie studiepoeng som del av bachelorgraden, kan du velje emne fritt innanfor humanistiske fag. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Dersom du skal ta emne i kursdelen av mastergraden din, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande, eller som erstatning for emne i kursdelen av masterprogrammet ved UiB.

Studieavgift

Avtalen med School of Chinese Studies and Cultural Exchange, Renmin University of China, inneber gjensidig utveksling av 5 studentar i eitt til to semester kvart år, med fritak for studieavgift. Dersom fleire enn 5 studentar søkjer, vil dei få tilbod om studieplass med betaling av studieavgift.

Studentar må også semesterregistrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er på utveksling.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Renmin University blei etablert i 1950, like etter at Folkerepublikken Kina blei grunnlagt. I det nasjonale rangeringssystemet for universitet i Kina, kjem ei rekke av fakulteta ved Renmin University vanlegvis på førsteplass. Dette gjeld òg det juridiske fakultetet. Universitetet har i overkant av 25 000 studentar. 3000 av desse er jusstudentar. Universitetet har hovudcampus i Haidiandistriktet i Beijing.

Beijing har om lag 20 millionar innbyggarar og er Kinas politiske og kulturelle sentrum. I Beijing kan du besøke ei rekke viktige kulturminne. Mest kjende er Den himmelske freds plass, Den forbudte by og Sommarpalasset. Like utanfor Beijing kan du besøke Den kinesiske mur.

Bustad

Universitetet tilbyr bustadar for internasjonale studentar på campus. Det finst både enkeltrom og dobbeltrom. Det er òg mogeleg å finne bustad utanfor campusområdet. Universitetet bistår ikkje med å finne bustad utanfor campus.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2019

Vår 2019 – Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2019 – Praksis og studier i kinesisk rett

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Renmin University of China Beijing

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

- Søk time hos ambassaden med en gang du får beskjed om at papirene fra skolen er på vei! Det kan være flere uker ventetid på ledig time, noen fra vårt kull fikk visum dagen før avreise pga. dette. For å slippe unødvendig stress anbefaler jeg derfor å starte søknadsprosessen og å reservere time med en gang du vet papirene du trenger er på vei. I verste fall kan timene avbestiller. Ellers forhold deg til frister du får av både Renmin og UiB.

-Følg godt med på kinesisk-kurset i regi av UiB dersom du skal delta på det slik at du får ordentlig utbytte av det! Dersom du ikke drar på semesterpakken anbefaler jeg allikevel å lære seg litt kinesisk. Du kommer langt med lite her nede!

- Last ned apper som WeChat, AliPay, DiDi, Google Translate (offline)/Translator fra Microsoft, kinesisk kart-app dersom du ikke har iPhone (kartet på iPhone fungerer veldig mye bedre enn Google Maps som er veldig upresist). Disse bruker du daglig her nede og overlever ikke uten.

- Pakk med litt av alt! Det er veldig kaldt når semesteret starter, du trenger ull og gode jakker. Mot slutten av semesteret er det opp mot 40 grader.

-Ha med noen kopi av pass og andre viktige dokumenter fra skolen. De vil ofte ha kopier og tar de ikke selv.
- Ha noen kontanter på lur når du lander. Det er vanskelig å få brukt Visa og MasterCard i Kina, og siden det tar noen dager før en får seg kinesisk kort må en bruke kontanter. Eks. til taxituren fra flyplassen til campus. Jeg hadde ikke tatt ut på forhånd og løp derfor rundt på flyplassen midt om natten for å finne en minibank som aksepterte kortet mitt, noe ikke alle gjorde. Så ta med noen hjemmefra for å minimere stress. Du kan ta ut penger fra de fleste minibanker fra store banker som Bank of China, ICBC osv. uten problem. Disse finner du flere av på/og rundt campus til de første dagene.

- Rommet må befales i kontanter ila. fem dager (sånn ca.). Ettersom de fleste ikke har fått tak i bankkort innen dette betales dette også kontant. Det måtte tas ut i flere omganger og var derfor litt stress, men gikk helt fint. (ca. 13000kr + ca 750kr i depositum).

Undervisningsformer

Undervisningen er for det meste i små klasser, noen med 7 stk, andre med opp mot 30. Varierer også veldig om det er hovedsakelig utvekslingsstudenter eller kinesiske studenter som tar faget. Forelesning varer ofte 3 timer og består for det meste av forelesninger som snakker, av og til noen spørsmål. Mange av forelesningene er på kveldstid, hadde bla. forelesning fra 19.40-21.10 på fredags kveld (!)

Hva gjelder fravær har de ikke vært strenge med oss som har gått juss, men med de som går business her har de vært veldig strenge, og nesten ikke godtatt fravær i det hele tatt. Mulig dette endrer seg for Law School også, så kan være greit å finne ut av før en eventuelt går glipp av flere timer. I noen av fagene var vi som sagt få elever, slik at det uansett vil legges merke til om en er bort, men hvor mye de bryr seg varierer veldig.

Vurdering av emnetilbodet

Som de fleste andre nevner varierer engelsknivå og utbytte veldig fra foreleser til foreleser. Forbered deg derfor på litt av hvert. Anbefaler å hovedsakelig velge fag som undervises av de amerikanske/britiske foreleserne. Disse fagene er internasjonale og engelskkunnskapene gjør av vi får større utbytte av disse fagene. Derimot er det også veldig interresant med de kinesiske fagene, særlig da foreleserne spør mye om hvordan det er i våre land.

På semesterpakken ble det 5 fag for å få nok credits, og på "vanlig" utveksling må en ha 8. Ettersom semesteret er delt opp i to ble jeg ferdig med to av mine fag allerede i overgangen mars/april, men andre fag startet på den tiden. Noen fag går over hele semesteret.

Hva gjelder praksisoppholdet har arbeidsoppgavene vært litt varierte. Har blant annet finskrevet oversettelser, hatt presentasjon om Norges rettssystem og oljelovgivning, og fått tildelt diverse tema/problemstillinger å undersøke og skrive sammendrag om. Den største lærdommen av praksisoppholdet er klart det mer kulturelle aspektet, da jeg har jobbet i et kinesisk selskap som eneste vestlige på kontoret.

Fagleg utbyte og språk

Hvor mye utbytte du får av fagene varierer veldig på en selv og egen innsats. I fag hvor foreleserne er dårlig i engelsk må man undersøke og finne ut av ting selv, og lærer det meste når man skriver final paper. I de andre forelesningene avhenger det av hvor mye man leser før forelesning of hvor mye man følger med.

Engelsken forbedrer seg dersom man ikke er vant med å bruke engelsk i akademisk sammenheng. I fagene til Stephen Leonard får man blant annet øving i å skrive legal memos på engelsk, noe jeg personlig likte og følte jeg fikk utbytte av.

Dersom man legger inn innsats før avreise og underveis i oppholdet får man også lært seg litt grunnleggende kinesisk, noe som også kommer godt med. Dette er naturligvis ikke nok til at man kan bruke det i skolesammenheng, men vil allikevel si at det et et viktig utbytte av utvekslingsoppholdet på Renmin.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsområdet er stort, og det kan fort ta 15 min å gå fra dorm til forelesning. Det er treningssenter, flere restauranter (både kinesiske og vestlige), kafeer, butikker, ChinaMobile osv. på universitetsområdet. I starten kan det være litt forvirrende, men så fort man lærer seg hvor ting er går det veldig fint.


Universitetet ligger i Haidian-distriktet. I dette området ligger de fleste av de store universitetene i Beijing. Det finnes masse av restauranter/shopping og lignende i området. Og med subway og Didi kommer en seg billig og relativt effektivt rundt omkring i byen, men det er greit å være oppmerksom på at det er ekstremt store avstander i Beijing. Vi kan ofte bruke 30 min i Didi dersom vi skal dra på middag i en av de "vestlige" områdene i byen.

Wudaokou er et veldig populært område for studenter, og ligger en 10 min taxitur fra Renmin. Her bor de fleste av dem som går på Peking University og andre universiteter i området hvor det ikke er like bra lagt opp til å bo på campus. Flere barer/klubber og vestlige restauranter/kafeer. Ellers er området rundt Sanlitun populært for expats, og her finner du mange finere restauranter og klubber. Når man går rundt i gatene der kunne man ha vært i hvilken som helst vestlig by.

Anbefaler også å gjøre seg litt kjent i de forskjellige Hutongsene, mange av dem er veldig stilige og har mange koselige barer og spisesteder som er verdt å besøke!

Ellers har man jo alle severdighetene som den forbudte by, sommerpalasset, den kinesiske mur osv. som man så klart må få med seg under oppholdet.

Bustad

Jeg bodde på campus, nærmere sagt i International Cultural Exchange Center (Korea Building). Her får du eget rom og bad, veldig grei standard til veldig god pris. Dette anbefales! Du får ordnet med bolig før du drar (så lenge du følger fristene Renmin gir deg), og du slipper dra på leilighetsjakt med agent ved ankomst. Ettersom 95% av utvekslingsstudentene bor i bygget er det også veldig sosialt og du har alltid noen å ta følge med/spise med dersom du bor der. I kjelleren er det en kafe (Laneway) hvor de har "vestlig" mat (dog ikke særlig god) og veldig ok kaffe! Det er også en liten matbutikk med det mest nødvendige rett ved siden av, og som regel kan du ta med deg det du kjøper der og sitte i Laneway, som brukes som en blanding for stue/lesesal/oppholdsrom for oss som bor i bygget.

I hver etasje finner du et kjøkken, der er det en kokeplate og en mikrobølgovn, men ikke noe særlig mer enn det. Man lager veldig sjeldent mat uansett, men greit å ha mulighet til å lage noe enkelt dersom man har behov for det.

Sosialt miljø

Vi ble en god vennegjeng på rundt 30 allerede den første uken på Renmin. De fleste er fra Europa, og alle er i samme situasjon hvor man ønsker å få nye venner. I kjelleren (på Laneway) sitter det "alltid" noen venner og arbeider eller gjør noe annet. Ettersom måltider "må" spises ute eller bestilles har man sjeldent lunsj eller middag alene. Vi har også reist mye rundt i Kina sammen, inkl. Shanghai, Xian, Guangzhou, Guilin osv. noe som har vært veldig gøy og anbefales på det varmeste!

Anbefaler å bli med "på alt" de første ukene, så er det ingen problem å få nye venner i det hele tatt!

Vår 2019 - JUS134-Kina

Vår 2019 - JUS134-Kina

18.05.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

I 2019 innebar søknadsprosessen for visum å fylle ut og levere digital søknad, og personlig oppmøte hos den kinesiske ambassaden for å avlegge fingeravtrykk. Visumet måtte deretter hentes ca 5-7 dager etterpå, ved fysisk oppmøte hos ambassaden med hentelapp. Kostnadene for dette var rundt 500 kroner, i tillegg til at man må komme seg til ambassaden i Oslo minst en gang.

Jo mer man vet om dagens Kina, politikk, styresett og historie desto lettere er det å engasjere seg i stoffet som gås gjennom på forelesning. Finn gjerne en dokumentarserie eller lignende som kan ses gjennom i forkant.

Undervisningsformer

Undervisningen besto av forelesning hver ukedag (mandag-fredag) fra 08:45-11:00. En pause ca kl 10:00. A/C slås ikke på før nærmere kl. 11, så på varme dager kan det bli veldig varmt i det lille, men moderne auditoriet/forelesningssalen. Mange kjøpte små elektroniske vifter som sto på bordene. Etter hver forelesning holdt Prof. Lloyd Wilson det han kaller "class about the class" som er en 5-20 minutters session hvor han oppsummerer forelesningen, og tydeliggjør poenger, både direkte og indirekte som kan ledes ut av forelesningen. Disse "class about the class" er utenfor opplegget og derfor frivillig, men var noe alle ble igjen for å få med seg. Wilson er ansvarlig for kurset og har vært det over mange år, og siden foreleserne er mer eller mindre de samme hvert år, er disse oppsummeringene veldig gjennomarbeidet og svært nyttige.
Etter forelesningene var ferdig kl. 11 var det i utgangspunktet ikke noe videre opplegg, annet enn 1-2 faglige relevante utflukter til institusjoner som handelsdepartementet, kinesisk HR, et advokatfirma osv.
I tillegg var det en utflukt hver uke til kjente steder som Den Forbudte By, Den Kinesiske Mur, Sommerpalasset etc.
Det ble i tillegg holdt et søndagsforum hvor studenter fra vårt program og fra studenter ved Renmin selv deltok. Dersom man ønsker får man her mulighet til å legge frem et tema man selv synes er interessant innenfor jussen. Man kunne også bare møte opp for å høre på.

Vurdering av emnetilbodet

Forelesningene er på det jevne veldig gode. Enkelte forelesere var svært moderne og pedagogiske, mens andre var mer "old fashioned" som Wilson kaller det. Temaene for forelesningene komplementerer hverandre imidlertid veldig godt, og man føler man sitter med et ganske bredt spekter av kunnskap når man er ferdig.

Fagleg utbyte og språk

Man sitter som sagt igjen med en nokså bred faglig kompetanse. Det er imidlertid svært begrenset hvor mye materiell juss man kan få med seg, og ikke minst hvor mye det er relevant å få med seg ila 4 uker, så det jeg sitter mest igjen med er den forståelsen og kunnskapen jeg tilegnet med om Kina som land og politisk system. Juss henger nokså tett sammen med politikken i Kina, så det var begrenset hvor stort utbytte jeg satt igjen med etter å ha fått forklart hvordan eksempelvis den kinesiske arbeidsmiljøloven art. x skal tolkes,

Universitetsområdet og byen

Beijing er en enorm by med nærmest uendelige muligheter. Det er ingen spesielt estetisk by, men man er avhengig av å kjenne til spesifikke områder som kan være veldig fine. Området vi bodde i, Haidian har over 2 millioner innbyggere og er ikke i seg selv så veldig fint. Det er et par kjøpesentre i nærheten, men svært få både restauranter og barer. Dersom man imidlertid drar fire stopp med T-banen som ligger like ved hotellet, havner man i Wudaokou, hvor det bor veldig mange studenter. T-banesystemet fungerer for øvrig veldig godt og er veldig enkel å finne fram på, så det at det ikke skjer fullt så mye i Haidian gjør ikke nødvendigvis så mye.
Universitetsområdet er ganske stort, med noen restauranter, convenient stores og treningsfasiliteter. Vi benyttet oss av tennisbanen (120 yuan for en time innendørs), volleyballbanen (gratis) og basketballbanen (gratis). Dette er en veldig fin arena å møte kinesiske studenter.

Bustad

Ariva Hotel er et fint hotell. Veldig tilpasset mennesker som oppholder seg i Beijing i forbindelse med jobb, eller som oss studier. Frokosten er god, rommene er fine og servicen er helt ok- litt som i Beijing ellers. Vi betalte et depositum på rundt 10-11.000 yuan ved ankomst, og dette ble omtrent det hotellet kostet totalt.

Sosialt miljø

De amerikanske studentene er veldig amerikanske og det er hyggelig. Lette å komme i kontakt med, og jeg opplevde dessuten at de jevnt over var veldig nysgjerrige på nordmennene. Det var såklart gjensidig, så vi endte opp med å henge en del med dem. Kulturforskjellene er imidlertid ganske tydelige, og vi fra Bergen tilbragte mye tid for oss selv. Det var en veldig inkluderende gruppe, så om man ønsket å være med de andre så var alltid muligheten der i form av felles Facebook-chat. Det var ikke alle som var like mye med på sosiale sammenkomster, noe som ikke var noe problem. Likevel så var det noen som fant på noe sammen hver dag, og vi var også ute på middag med Prof. Koch en kveld. Da var alle nordmennene med, noe som var veldig hyggelig.
Det at man bor 2stk på rom sammen hjelper dessuten veldig på det sosiale. Man blir ordentlig kjent og trygg på hverandre, og har alltid noen å være med.

Vår 2019 - JUS134-Kina

Vår 2019 - JUS134-Kina

17.05.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Før du reiser til Kina er det visse ting du bør ha på plass. Her har jeg listet de opp i kronologisk rekkefølge:
1. Bestill flybilletter til Beijing (for deg under 26 anbefales ungdomsbillett)
2. Fyll ut visumsøknaden på sidene til den kinesiske ambassaden i Oslo, og bestill time for personlig oppmøte (normalt tre/fire ukers ventetid).
- Husk at du må ha bekreftelsen og søknaden fra skolen med til ambassaden, slik at timen du bestiller må være langt nok unna i tid til at du har fått disse papirene fra Renmin.
- Husk at passet skal leveres inn til ambassaden og kan hentes igjen i løpet av fire/fem arbeidsdager. Forsikre deg om at du eller noen du kjenner kan hente passet ditt igjen.
3. Finn ut av hvilke vaksiner du må/bør ta før du reiser
4. Sjekk om reiseforsikringen din dekker hele oppholdet
5. Fyll ut søknaden til Renim (denne må for øvrig være med når du møter på ambassaden for å få visum)
6. Søk om stipend for enkeltemner i utlandet fra lånekassen
7. Lær deg litt kinesisk for det er svært få kinesere som snakker engelsk. Du kommer langt med alminnelige fraser som "takk", "en/to/tre av [...]", "jeg skal hit/dit" og "ja/nei".
8. Last ned VPN på mobil og PC - Nord VPN/Express VPN og Astrill funker fjell.
9. Last ned WeChat på mobilen for å kunne kommunisere med hverandre eller med Kinesere du møter i Kina.
- Du kan også forsøke å sette opp WeChat pay (Kinas svar på apple pay), men dette krever i utgangspunktet en kinesisk bankkonto.
10. Last ned et oversettelsesprogram på mobilen
11. Last ned den kinesiske versjonen av DiDi. Det er ikke mulig å betale gjennom appen dersom du ikke har WeChat pay e.l. men du kan bestille taxi gjennom appen og betale med cash. Slik unngår du å betale overpris på taxi.
12. Les ferdig pensum i Specelum Legale. Dette gjør det mye enklere å forstå hva som er relevant å få med seg fra forelesningene i Kina.

Når du har ankommet Kina er det noen andre ting som kan være praktisk å vite:
1. I 6. etasje (forbi treningssenteret og bassenget) på Ariva Hotell ligger det to vaskemaskiner og to tørketromler som det er gratis å bruke. Vaskemiddel kan kjøpes på kjøpesenteret som ligger 500 meter fra hotellet.
2. Få noen av Renmin-hjelperne til å hjelpe dere med å skaffe dere sim-kort første dag. (250 kr for én måneds unlimited data)
- Husk at sim-kortet må leveres inn før du drar tilbake til Norge.
3. Metroen i Beijing er veldig enkel å bruke, og vil ofte ta deg raskere frem enn taxi. Nærmeste stasjon ligger ca. 300 meter fra hotellet.

Undervisningsformer

Selve kurset består av frivillig kurs i kinesisk vårsemesteret etterfulgt av syv obligatoriske forelesninger i Rettshistorie før avreise til Kina. I Kina har man ca. to timer med forelesninger alle hverdager, i tillegg til noen utflukter til ulike offentlige og private rettsinstitusjoner på ettermiddagene. I helgene arrangeres det som regel en utflukt av mer kulturell karakter. I Kina skal man altså bare konsentrere seg om den kinesiske rettskulturen, og det er dermed ikke obligatorisk å skrive arbeidsgruppeoppgavene fra Norge. Emnene i Kina består i hovedsak av forretningsjuridiske emner slik som kontraktsrett og selskapsrett. Det er likevel noen forelesninger om strafferett, forfatningsrett og rettssystemet i Kina. Det er ikke behov for forkunnskaper om disse emnene da de settes i kontekst gjennom Class about the class etter selve forelesningen. Class about the class holdes av en av de amerikanske professorene som leder kurset, og tar sikte på å oppsummere forelesningene på en måte som gir elevene en rød tråd som binder alle emnene sammen.

Vurdering av emnetilbodet

Personlig fikk jeg mye igjen av JUS134 - KINA. For det første gir forelesningene fra Kina deg mange konkrete eksempler på kinesisk rett som samlet kan bidra til å gi et større bilde av de/den underliggende filosofien som kinesisk rett og øvrig samfunn bygger på. Dette blir enda tydeligere gjennom Class about the class, som gir oppklarer forelesningene og setter de inn i en større rettskulturell kontekst. For det andre gir kurset deg mulighet til å dypdykke inn i en rettskultur fremfor å måtte forholde deg til mange forskjellige slik tilfellet er dersom du tar kurset i Norge. For det tredje får du mulighet til å dra til ulike rettsinstitusjoner slik som kinesisk høyesterett og det kinesiske næringsdepartementet, hvor du kan stille spørsmål til personer som har førstehåndskunnskap om kinesisk rett og kan bidra til å gi deg en enda dypere forståelse av rettskulturen. For det fjerde får du utforske kinesisk kultur utenfor forelesningene ved å tilbringe fire/fem uker blant lokalbefolkningen. Dette kan også bidra til å gi deg en økt forståelse av rettskulturen.

Fagleg utbyte og språk

Viser til det jeg skrev overfor, og legger til at det av og til kan være vanskelig å forstå hva noen av de eldre professorene prøver formidle ettersom deres engelskkunnskaper ofte er mangelfulle og formidlingsmetoder er utdaterte. Eventuelle uklarheter oppklares imidlertid gjennom Class about the class.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er som en egen liten by med restauranter, minibank, butikker og treningsanlegg. Personlig tilbragte jeg en del tid på basketballbanene nå været tillot det. God måte å bli kjent med andre studenter fra Renmin på ettersom det bare er nordmenn og amerikanere i klassen.

Hotellet ligger i Haidian, og er bare fem minutter unna Renmin. Det ligger også en del billige restauranter i området rundt hotellet. Haidian er likevel ikke særlig sentralt plassert i Beijing, og ettersom Beijing er stort må man dermed regne med å bruke en del tid (30-40 min ish med metroen) på å reise til mer sentrale deler av byen.

Bustad

Standarden på hotellet er god, og det har som nevnt treningssenter, basseng, vaskemaskiner og kjøkken. Hotellfrokost er også inkludert i prisen. Kvaliteten på WiFi-tilkoblingen varierer avhenger av etasje og tid på døgnet, og kan alt i alt karakteriseres som middels. Dette er likevel ikke et problem med et kinesisk sim-kort og ubegrenset data.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i klassen var veldig bra. Personlig kom jeg godt overens med amerikanerne som kommer fra alle steder av landet til tross for at majoriteten studerer ved et universitet i Indiana. Vi var ofte større grupper med både nordmenn og amerikanere som gikk ut for å spise, spille fotball/basketball/volleyball eller oppleve byen. Generelt veldig lett å finne noen å utforske byen med etter forelesningene.

Vår 2019 - JUS134-Kina

Vår 2019 - JUS134-Kina

17.05.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Visum: Sett deg godt inn i gjeldende regler for visumsøknad, hvilke dokumenter som kreves og hvor lang ventetid det er for å få time til fingeravtrykk på ambassaden. Dette har ikke fakultetet nødvendigvis oppdatert eller tilstrekkelig informasjon om, så dette må du i stor grad finne ut av selv. Det er mulig å bruke firmaer som feks Visumservice AS for å hjelpe deg og sende søknaden din for deg, men dette koster en del. Og du må uansett møte personlig på ambassaden, slik at dette strengt tatt ikke blir nødvendig. Det går imidlertid an å ringe til Visumservice dersom du har spørsmål når du fyller ut søknaden selv, uten at du må betale for det. Det gjorde jeg, hvilket var mye enklere enn å ringe ambassaden, hvor det som regel var lang kø og vanskelig språk i telefonen.

Språk: Ta kinesiskkurset i forkant! Selv om de ansatte på Renmin behersker kinesisk godt, så er den vanlige kineser på gata ikke spesielt god i engelsk. Jeg opplevde aldri å møte noen som kunne engelsk på restaurant, for eksempel. Da er det veldig greit å kunne noen fraser som gjør matbestilling litt enklere. Dette gjelder også når man skal spørre om pris på noe eller spørre om veien. Videre er kinesere veldig interesserte og prater gjerne til deg, og da er det veldig hyggelig og moro om kan kan en frase eller to på kinesisk!

Undervisningsformer

Undervisningen gis i form av forelesninger og utflukter. Forelesningene er 2 x 1 time, med en liten pause i mellom. Etter forelesningen har den amerikanske professoren en kort "class about the class", som varer i 5-25 minutter. Disse er veldig nyttige. Dette skjer daglig mandag til fredag. Noen ettermiddager dro vi på faglige utflukter til advokatfirma, kinesisk høyesterett o.l.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var godt, og ganske i tråd med det jeg forventet. Slik kurset hadde blitt beskrevet i forkant forventet jeg et slags krasjkurs i kinesisk juss, som jo var det vi fikk. Omfanget av et helt rettssystem er selvfølgelig for stort til å få dekket i løpet av en måned, så det ble noe overfladisk. Forelesningene var på engelsk, og var relativt enkle å følge med på. Kan anbefale å ta et legal english-kurs før man drar, og laste ned en god ordbok for fagord. Juridisk fagspråk på engelsk er noe annet enn ferie-engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger 5-10 minutters gange fra hotellet, hvilket var veldig kjekt. Fint område her, med gode restauranter og muligheter for rask og billig mat. Var et kjøpesenter med blant annet supermarked, klesbutikker og restauranter bare fem minutter unna hotellet. Området og hele byen som helhet opplevdes veldig trygg. Det er lite voldskriminalitet i Beijing, og enda mindre mot turister/utlendinger. Man skal være litt obs på økonomisk kriminalitet, som feks falske pengesedler, men ingen av oss opplevde dette.

Universitetet og hotellet ligger et stykke utenfor sentrum. Det tok ganske langt tid å komme seg til feks Den forbudte by, samt områder med tradisjonelle hutonger, restaurantstrøk og uteliv. Anbefaler å ta turen til Sanlitun og Dongcheng for dette, som fort kan ta opptil en time med t-banen. Hotellet ligger for øvrig bare tre minutter unna nærmeste t-banestopp, så banen er lett å bruke. Definitivt raskere og billigere enn taxi ofte.

Bustad

Hotellet i Beijing er veldig fint - Ariva West Beijing Hotel. Man bor to og to, og fikk rom over to etasjer med utsikt utover byen. Veldig deilig å ha en egen "soveetasje", slik at man kunne være på "hvert sitt rom" selv om begge er der og få ro til å lese litt dersom man føler for det. Hotellet er nok litt gammelt, og ikke akkurat skinnende rent, men det går fint for en måned.

Du må betale depositum to ganger i løpet av oppholdet tilsvarende 1,5 ganger betalingssummen. Dette får du tilbake ved månedsskiftet mai/juni. Da må du betale samme sum på nytt. Jeg fikk tilbake det første depositumet i god tid før dette, så det var ikke noe problem. Hotellet gir beskjed om når du må betale. Depositumet får du tilbake før du betaler totalsummen ved utsjekk. Du skal i alle fall få det.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig godt. Det ble tidlig kultur for at alle inviteres når noen skulle gjøre noe moro. Vi norske hadde en felleschat hvor alle var med, og kunne være med på ting som skjedde. Etter hvert som vi ble kjent med de amerikanske studentene tilbrakte i alle fall jeg mye tid med mange av de også, som regel sammen med flere nordmenn. Samtidig var det rom for å trekke seg tilbake og være alene dersom man ville det, uten å bli utstøtt av gruppa. Vil oppfordre kommende studenter til å aktivt ta initativ og bli kjent med så mange som mulig, både andre nordmenn og amerikanere.

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2018 - 15.01.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del forberedelser som må gjøres før man reiser på utveksling til Kina. Jeg opplevde imidlertid a dette gikk veldig greit så lenge du følger tipsene i studentrapportene som ligger ute. Her er mine tips til forberedelser:
- Last ned en VPN. Jeg brukte Express VPN og den fungerte sånn passe da den koblet seg ut ganske ofte. Jeg fikk f.eks ikke sett på Netflix osv. Vet imidlertid at andre fikk til dette.
- Last ned serier/filmer hvis du som meg liker å ha noe å se på innimellom.
- Ta med deg en del cash. Man måtte betale all husleien samlet i cash første uken. Mitt bankkort hadde en grense på antall uttak i uken så det hadde vært greit å hatt med en del Cash fra Norge.
- Når det gjelder søknadsprosessen gikk det egentlig ganske smertefritt for meg. Jeg opplevde Uib som svært hjelpsom og de sendte meg flere tips til hvordan jeg skulle komme meg gjennom prosessen.
- Når det gjelder visum vet jeg at dette er endret siden jeg søkte. Mener man nå må booke en tid på forhånd. Les nøye på hvilke papirer du må ha med deg og husk kopi av passet. Bokhandleren i samme bygg kan skrive ut for deg, men koster 10kr per side.
- Noen tok med seg en del medisiner som de kunne få bruk for .
- Bli ANSA medlem og kjøp deres forsikring for utvekslingsstudenter. Fikk god bruk for denne forsikringen. I tillegg har ANSA en del sosiale sammenkomster som var veldig hyggelig å være med på.
- Last ned wechat og bli litt kjent med appen. Dette er Kinas svar på fb.

Når du ankommer Beijing:
- Skriv ut adressen til universitetet på Kinesisk slik at du kan vise til Taxisjåføren.
- skaff deg bankkort i Bank of China så fort du kan, helst første dagen. Dette tar ganske lang tid (alt tar lang tid i Kina), men ta med deg snacks og tålmodighet.
- få tak i Simkort så fort som overhode mulig. Du er helt lost uten internet. Det er en egen China Mobile på campus rett ved north kantinen. Var veldig billig med sim-kort, betalte ca. 200 RMB for ubegrenset internet.
- Når du skal til banken og China Mobile, ta med alle dokumenter du har, bilde og pass.
- last ned didi. Dette er Kinas uber. (du må ha kinesisk bankkort for å kunne benytte seg av denne appen)
- last ned Mobike, dette er den beste by-sykkelen etter min mening.

Undervisningsformer

Klasseundervisning slik vi hadde på videregående. En økt er på 3 (!) timer med 10 minutters pause. Kvaliteten varierte veldig fra professor til professor. Samlet opplevde jeg skolen som veldig avslappet sammenlignet med studiehverdagen i Bergen. Selv om vi fra Norge hadde mange flere timer enn de andre utvekslingstudentene hadde vi fortsatt et hav av fritid. Kontakt med gjerne for anbefaling av timer/professorer. (mariehemminghyth(a)gmail.com)

Vurdering av emnetilbodet

Hvert semester er delt opp i to, slik at man avsluttet en del fag i slutten av oktober (?) og starter på nye som egentlig varer ut januar. Man har egentlig ikke så veldig mange valg ift til emner ettersom vi må ta såpass mange at man ender opp med å velge de som passer timeplanen. Syntes likevel de fleste fagene var interessante, og hadde spesielt godt utbytte av fagene "foreign investment" og "negotiation". Når det er sagt tror jeg ikke man velger Renmin først og fremst for det faglige utbytte.

Fagleg utbyte og språk

Det tilbys fag med amerikanske, britiske og kinesiske forelesere. Synes det var interessant å ha disse tre ulike perspektivene. De kinesiske foreleserne kan være noe vanskelig å forstå i begynnelsen, løsner imidlertid etterhvert.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort med både treningssenter, svømmehall og masse spisesteder. Følte meg veldig trygg her. Renmin ligger i Haidian som ligger litt utenfor sentrum. Det er imidlertid kort vei til Wudaokou som er et studentområdet med masse spisesteder, klubber og barer.

Jeg opplevde Beijing som en het fantastisk by, ulikt alle andre storbyer jeg noen gang har vært i. Det er så ufattelig mye å utforske her. Små mikrobryggerier i trange smug, de største klubbene, uendelig med spisesteder og masse masse kultur. Jeg må tilbake for å utforske denne byene enda mer!

Vil også anbefale å bruke semesteret på å se mer av Kina. Jeg elsket Shanghai og endte opp med å dra dit 4 ganger :P I ettertid skulle jeg ønske jeg hadde reist litt mer ut på landet for å se hvordan kinesere lever der. Er veldige store forskjeller mellom byene og landet i Kina.

Bustad

Jeg valgte å bo på Campus på det som kalles for Cultural Exchange Center. Her fikk man eget rom og bad med relativt god standard. Her bor de fleste utvekslingsstudentene. I kjelleren ligger det en liten butikk og en cafe der det alltid er noen å være med. Det er vakter ved inngangen til bygningen hele døgnet. Vi ble presentert en rekke regler de første dagene, men opplevde egentlig at det var ganske chill. I motsetning til andre universiteter fikk vi komme hjem så sent vi ville osv. Vi var en gjeng som egentlig vurderte å bo utenfor campus for en litt mer autentisk China experience. Kom imidlertid frem til at dette ble ganske mye dyrere og noe tungvindt. Men tror det ville vært fantastisk å f.eks å bo i hutongene.

Sosialt miljø

Det arrangeres ikke noen fadderuke slik vi er kjent med i Norge. Jeg og en annen valgte derfor å arrangere en egen fest første dagen. La lapper under alle dørene og hadde den utenfor bygget til utvekslingstudentene. Tror dette kan være en bra måte å bli kjent med folk på. De færreste kjenner noen fra før og alle er i samme båt. Eneste hake er at de andre utvekslingsstudentene er ganske mye yngre, tror dette gjelder over alt. Jeg endte derfor opp med å være en del med noen expats utenfor universitetet.

Til slutt vil jeg bare si at jeg ikke får anbefalt et utvekslingsopphold i Kina nok!! Det var så fantastisk gøy og jeg opplevde så mye nytt og rart. Når det er sagt vet jeg ikke om det passer alle. Det kan være oververvledende og slitsomt å bo i en by der de færreste snakker engelsk og der alt er helt annerledes enn hjemme. Selv de minste oppgaver kan vise seg å bli en utfordring. For min del var dette noe av det som gjorde Kina så spennende. Jeg sitter igjen med masse gode opplevelser i tillegg til at jeg har fått et nytt perspektiv på hvordan vi lever her i Norge og vesten. Kontakt med gjerne for flere spørsmål på mariehemminghyth(a)gmail.com

2018

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

26.02.2018 - 02.07.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Renmin University of China Beijing

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

Kina er ikke for alle og en må være forberedt på det kultursjokket som møter en. Det var veldig overraskende at så få kinesere, til og med de yngre, ikke snakket engelsk. Selv om jeg deltok på et obligatorisk språkkurs før avreise til Kina, følte jeg ikke at det hjalp meg så mye. Anbefaler derfor å enten ha med seg en liten ordbok (Lonely Planet har en veldig god en) eller laste ned diverse oversettelsesapper. I tillegg må du huske å laste ned VPN før du kommer. Mange sider og apper er blokkerte i Kina. Jeg betalte rundt 500 kr for et seks måneders abonnement hos Express VPN. Er veldig fornøyd med dette. For meg gikk det helt fint å se på serier, bruke instagram, Facebook, Snapchat osv med denne VPN-tilgangen. WeChat og AliPay er også et must å laste ned. Pakk også med deg alt du trenger av diverse toalettsaker. Kineserene har whitening i alle produkter, så med mindre du vil bli hvitere er dette noe du bør ha med deg fra Norge.

Undervisningsformer

Undervisningsformene besto hovedsakelig av klasseundervisning. Det vil si at man fikk hjemmelekser til hver time og disse ble gjennomgått i påfølgende time. Deltakelse i timen og oppmøte er i tillegg noe som vektlegges ved karakterfastsettingen i de fleste emner. De fleste foreleserne var imidlertid greie og hadde forståelse for at vi som var utvekslingsstudenter noen ganger ikke hadde anledning til å delta på alle forelesningene. Eksamen bestod i de fleste fag av hjemmeeksamen og innleveringer. Hadde også én presentasjon og én multiple choice eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Renmin var helt OK. Ut i fra tidligere studentrapporter og bekjente som har studert i Kina valgte jeg kun fag med engelsktalende professorer. Dette gjorde jo at emnetilbudet ble noe begrenset. Angrer likevel ikke på dette valget da jeg i ettertid fikk høre fra medstudenter at de kinesiske professorene ikke snakket god engelsk. Noen snakket faktisk så dårlig at vedkommende ikke skjønte hva som ble sagt i timene.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok fagene Foreign Investment Law in China, Comparative Tort Law, Legal English, International ADR og Draft and Analysis of International Business Contracts. Kan anbefale alle disse fagene utenom Legal English! Det var ikke som jeg hadde forestilt meg. Det eneste vi gjorde i det faget var å analysere gamle tekster og dommer fra USA. Jeg hadde ingen kinesiske språkfag her nede. Imidlertid føler jeg at engelsken min er forbedret ettersom all undervisning, innleveringer og kommunikasjon med andre foregår på engelsk. Siden jeg deltok på semesterpakken i kinesisk rett fikk jeg også brukt engelsk i jobben.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er i utgangspunktet veldig stort, så i starten var det litt vanskelig å finne frem. Etterhvert blir man imidlertid mer kjent og det er lettere å ta seg frem mellom bygningene. Jeg hadde forelesninger i ulike bygg og det var god avstand mellom disse byggene. Anbefaler at man laster ned OFO-appen (sykkelapp) og sykler til/fra forelesning hvis du er som meg og ikke gidder å gå 20 min. Appen er gratis og man betaler et depositum på rundt 200 kr. Dette får man igjen når man avslutter medlemskapet.

Bustad

Jeg bodde på campus i bygningen for de internasjonale studentene (G building). Hadde eget rom og bad med overraskende god standard. Hver etasje har også et kjøkken og vaskerom. I min etasje var det imidlertid ingen som brukte kjøkkenet. Var kun to stekeplater så begrenset hva en kunne lage. I tillegg kommer det vaskedame én gang i uken, men hun vasker kun på badet. Rommet er også utstyrt med aircondition, noe som var et must når det bikket 40 grader i mai. Et minus med rommene var at de ikke hadde kjøleskap, men ellers anbefaler jeg alle som skal studere på Renmin til å velge et av rommene i G building.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Renmin var veldig bra! I løpet av de første dagene ble vi kjent med andre internasjonale studenter. Renmin arrangerer imidlertid ikke sosiale arrangementer, så en må være utadvendt å selv ta initiativ til å bli kjent med andre. Beijing er en så stor by og det er alltid noe gøy å finne på. Mange fine parker en kan besøke på varme sommerdager. I tillegg er det mange av de kjente turistattraksjonene det er verdt å få med seg. Beijing har også et bra uteliv hvor en kan gå på alt fra hyggelige små barer til store nattklubber.

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

08.01.2018 - 30.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Renmin University of China Beijing

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

- Ordne mobilabonnement med en gang, deretter bankkonto, OFO eller Mobike (bysykkel). Mobil og bankkort trenger du til alt, så det kan like gjerne gjøres med en gang. Både bank og China Mobile ligger på campus

- Ta i bruk apper: Wechat og DiDi er obligatorisk, Baidu translate for å oversette, iPhone maps er det mest nøyaktige kartet om du har det, hvis ikke må du skaffe deg en annen kartapp enn Google. VPN finnes det flust av og de synes å fungere ca. like middelmådig, men bare sørg for å ha lastet det ned før du entrer landet.

- Spar masse penger så du kan reise så mye som mulig! Det er veldig greit å reise med hurtigtog i Kina, men det er ca. norske priser på det. Absolutt verdt å få med seg andre byer og deler av landet, du blir aldri ferdig! Skoleåret begynner også såpass sent (vi begynte i slutten av februar) så man har anledning til å reise litt rundt først, enten i Asia eller i Kina.

- Lær så mye kinesisk som mulig, man kommer langt med det lille man kan! feks. å kunne telle er kjempenyttig

- Kjøp med små antibac samt tissues, og ha det med OVERALT

- Sminke og andre hudprodukter du måtte trenge (som feks solkrem) er greit å ha med seg hjemmefra, da de ofte har blekemiddel tilsatt i kinesiske produkter

- Det er ikke nødvendig å kjøpe maske på forhånd. I butikken i studentbygningen selger de masker tll en billig penge

- Sjekk ut kantinen med en gang og gjør deg kjent med den. Kjempegod mat til billige priser!

- Bruk metroen så mye som mulig, men forsøk å unngå rushtiden om du kan. (ca. 08-09 og 18-19) Trafikken i Beijing er et stort kaos til ca. alle tider, så med metroen unngår man å bli stående i kø for lenge. På det verste brukte vi 2 timer i taxi på en reise som egentlig bare skulle ta 40 min.

- Beregn god tid til alt og ikke planlegg mer enn ca. én ting per dag. Beijing er en by med store avstander og det er ikke ett sentrumsområde. Det er derfor mange kule områder og ting å gjøre, men det er bare stress dersom man planlegger for ambisiøst. Bruk heller god tid der du er!

- Posjoner ut arbeisdagene der du har internship. 25 dager er mer enn man tror, så det lønner seg å jobbe inn litt i starten. Jeg jobbet 3 dager i uken den første halvannen måneden slik at jeg kunne ta meg litt fri noen uker jeg fikk besøk og da det var spring break. Så jobbet jeg 2 og 1 dag i uken etter det og var ferdig en uke før hjemreise i juni. Det er jeg veldig fornøyd med. Arbeidsdagene er også lange (9-18), så det er greit å bli ferdig med i starten da hele dagen går til jobb.

Undervisningsformer

Jeg opplevde at undervisningsformene varierte fra kurs til kurs, basert på hva foreleseren selv ønsket. Ofte fikk vi ikke beskjed om type eksamen før litt uti kurset. Noen bruker oppmøte og presentasjoner som vurderingsgrunnlag, mens andre har skoleeksamen eller hjemmeeksamen.

Generelt er det små klasser i hvert fag, og foreleser setter pris på deltakelse og diskusjon. Det er ikke veldig krevende, og man klarer seg godt med den engelsken man har fra Norge. De aller fleste foreleserne tar også hensyn til utvekslingsstudenter og er veldig forståelsesfulle med f.eks. utsettelse eller veiledning til oppgaver dersom noe skulle oppstå. Det er derfor veldig lite skolepress, men likevel lærer man mye nytt. Det gjorde i alle fall jeg i de fagene vi hadde. Mange var praktisk rettet, feks. om drafting and writing of international business contracts eller foreign investment law in China.

Vurdering av emnetilbodet

Variert tilbud innenfor juridiske emner og emner i krysningen mellom jus, politikk og samfunn. Man får også muligheten til å ta ett kinesisk fag hvis man vil, men jeg fant ikke tid til dette da uken raskt blir fylt opp med arbeidsdager og forelesninger i andre fag.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet på skolen er så stort eller lite som man gjøre det til selv, men det er nok umulig å ikke lære noe nytt. Særlig om man velger fag som handler om kinesisk rett, Foreign Investment Law var f.eks. veldig spennende. Samme med Comparative Tort Law. Det er som sagt en mer praktisk tilnærming i fagene og de fleste foreleserne er opptatt av at man skal forstå og være komfortable med det man holder på med.

Det faglige utbyttet av internshipet er nok noe annerledes enn det man hadde fått av et internship i Norge. Jeg gjorde mye research for meg selv og fikk lite tilbakemelding på om ting var gjort rett. Det største utbyttet man får på jobb er å lære seg å tilpasse seg et internasjonalt faglig miljø, lære seg å se juridiske problemstillinger i en bedrift og mer "hands on"-erfaring enn det man får på studiet ellers. Jeg holdt blant annet en presentasjon på slutten av oppholdet, og da var fokuset å formidle jus til ikke-jurister i firmaet.

Hva gjelder språk får man aller mest praktisert og forbedret engelsken sin. Man kommer seg lett rundt med den lille kinesisken man lærte på kurset før avreise og med peking og oversettelsesapper. Jeg skulle gjerne tatt et kinesisk fag og byttet ut med noen av de juridiske fagene vi hadde. Vi norske merket godt at vi hadde _veldig mye fag_ sammenlignet med de andre utvekslingsstudentene, og hadde derfor fulle uker. De lærte seg en del både skriftlig og muntlig kinesisk mens vi var på jobb og i forelesninger.

Universitetsområdet og byen

Beijing er en fantastisk gøy by å være student i! Det kan absolutt anbefales, da man får den perfekte blanding mellom vestlig storby og tradisjonelle kinesiske områder. Det er alltid noe nytt å se av kulturhistoriske attraksjoner.

Om man har gjort seg ferdig med å se templer og døde Mao, er det også spennende å bare følge med på folkene i byen. Det er alltid noe merkelig som skjer rundt deg, for Beijing er virkelig en by hvor du kan slappe av og gjøre og gå med absolutt hva du vil uten at noen hever et øyenbryn. Det smitter raskt, og er veldig befriende.

Samtidig er byen preget av at det er mange mennesker, så man må venne seg til å aldri være alene, at det aldri er stille og at ting kan gå tregt.

Som student er Wudaoukou stedet å være og i Sanlitun drar man på klubb/bar og på vestlige restauranter og shoppingsentre. Det anbefales også å ta en tur til noen av de urestaurerte områdene på muren, det gir en helt annen opplevelse! Mange organisasjoner tilbyr dette og det er lett å søke opp på WeChat.

Bustad

Personlig ville jeg ikke vært foruten å bo på campus, i Korea Building (International Student Exchange Centre). Det er kjempesosialt, ekstremt billig (ca. 11000 norske kroner for hele semesteret) og god standard sammenlignet med andre kinesiske bosteder. Man har kafé, butikk og treningssenter i kjelleretasjen og den beste kantinen (East Canteen) samt noen vestlige restauranter rett ved. Man blir kjempelett kjent med de andre som bor der på tvers av disipliner, og det er alltid noen å slå av en prat med.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet blir veldig tett som utvekslingsstudent, særlig fordi man bor så tett. De fleste som reiser til Renmin er interessert i å reise en del og oppleve mye av det tradisjonelle Kina. De aller fleste er veldig åpne og imøtekommende og det finnes alle typer mennesker der. Ca. det eneste som kreves er at du møter opp og er OK+ hyggelig, så klarer man helt fint å få seg en god del venner.

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

Her er det en del å ta tak i, så jeg tar det punktvis.

Visum:
Generelt gikk det mye raskere og greiere å ordne visum enn det vi mistenkte på forhånd, så dette er et punkt man kan stresse ned rundt. Jeg brukte Visumservice til å ordne visumet for meg, og det fungerte greit. De surret litt med papirer og glemte å sende originaler i retur, men alt løste seg. Til tross for det gikk det raskt å ordne visumet.

Det som kan lønne seg å gjøre ordentlig her er bildet som må legges ved søknaden, da det her gjelder mange spesielle krav. På siden til Visumservice finner du en liste over hvordan bildet må være (ikke øredobber, ikke klær som går i et med bakgrunnen, ørene skal syntes, osv, osv), og bildet skal også være i et spesielt format. Dette var nok punktet flest slet med å få til, da mange fotografer i Bergen ikke kunne ordne formatet ambassaden krever. Min anbefaling er derfor å sette seg godt inn i kravene, og deretter gå til fotografen på Bergen Storsenter (1. etg. rett ved inngangen), de kan ordne formatet man trenger.

Flybilletter:
Bestill tur/retur-billetter med en gang. Enkelte bestilte kun en vei først, og tenkte å bestille returen når resten av planene var lagt, men returen alene ble da dyrere enn å bestille en ny tur/retur-billett. Jeg fløy med SAS, og var veldig fornøyd med det.

Informasjon på forhånd:
Vi følte vi fikk lite informasjon på forhånd, og det kan være greit å vite om. Det ble fortalt at det skulle være flere informasjonsmøter og et møte med fjorårets deltagere, men det uteble. Det eneste informasjonsmøtet vi hadde var derfor møtet i januar, og der var egentlig ingenting fastsatt enda.

VPN:
Svært få av våre vanlige nettsider fungerer i Kina (Google, Facebook, Snap, Instagram, osv), og man er derfor avhengig av VPN. Dette må ordnes FØR du kommer inn i Kina. Anbefaler å få satt opp UiBVPN på maskinen, da dette fungerte desidert best. Du kan få hjelp av IT-assistenten på fakultetet. På mobil brukte jeg ExpressVPN. Det fungerte OK. Jeg var ikke kjempeimponert, men netthastigheten (både wifi og 4G) er generelt veldig lav i Kina, så det er mulig noe av problemet lå her. I sammenheng med dette så suger VPN strøm, så en powerbank er sterkt anbefalt.

Apper:
Last gjerne ned apper før du drar. For eksempel kan google maps offline være gunstig (spesielt før du får skaffet SIM-kort, da du må ha nettilgang og VPN ellers). Google translate er bra, spesielt kamerafunksjonen mellom engelsk og kinesisk lar deg ta bilde av tegn for oversettelse. Ellers er DiDi en god app (Kinas svar på über), og det fungerer veldig bra. I tillegg kan "Metro China Subway" anbefales til å finne ut hvordan du skal ta subwayen for å komme deg steder. Lonely Planet appen har guide for Beijing, og inneholder mange gode tips. Her kan du også laste ned både guiden for Beijing og kartet offline.

WeChat bør også lastes ned. Dette er en chatteapp du ikke trenger VPN for å bruke, og er veldig populær i Kina. Dersom det åpnes for å legge inn Visa og/eller MasterCard som betalingskort i appen før neste år, anbefaler jeg sterkt å registrere kortet her. "Alle" kinesere bruker WeChat som betalingsmiddel, og enkelte steder er det derfor vanskelig å betale med kontant med mindre man har akkurat beløp. Kort kan generelt ikke brukes i butikk i Beijing. Det var aldri noe problem å ta ut penger i minibank, men i Beijing var det kun på supermarkedet jeg fikk betalt med kort. Det står at butikken aksepterer Visa, men det er trolig kun kinesiske visakort. I Shanghai var det ikke noe problem, så det kan jo være en endring på gang.

Undervisningsformer

Undervisningen i Norge er det bare å glede seg til (hvert fall så lenge Sunde skal ha forelesningene i rettshistorie)!

I Kina er det bare å forberede seg på varierende kvalitet på undervisningen. Enkelte forelesere er veldig gode i engelsk og er pedagogisk dyktige, andre kan så vidt engelsk og er svært avhengig av å lese opp et ferdigskrevet manus. Det stilles spørsmål og åpnes for "diskusjon", men dette er ikke noe man kan sammenlikne med diskusjonene vi er vandt med fra for eksempel storgrupper hjemme. Hos enkelte professorer åpnes det for kritikk, men hos de aller fleste blir man bare sittende og rive seg i håret av hva som sies. Dette er imidlertid svært gode punkter å ta med seg til refleksjonsnotatet som skal skrives, så selv om man ikke får utløp for kritikken i forelesning, så er det åpent for kritikk i notatet.

Vi hadde forelesninger hver dag i Kina (man-fre). Stort sett 2x60 min, med en pause i midten. Foreleserne er på ingen måte bundet til tiden, slik vi er vandt med fra UiB, og det var ganske tungt å henge med på. Det stod i programmet at det skulle være en 15 minutters pause etter 60 min, men det kunne godt være ti minutter pause etter 90 minutter forelesning. Kan jo nevne at det å henge med på en foreleser som på svært begrenset engelsk leser opp fra et manus i 90 minutter er ganske tøft. Heldigvis hadde prof. Wilson en "class about the class" etter hver dobbelttime. Det var ca. 30 minutter med oppsummering og noe diskusjon av punkter han følte det var verdt å trekke frem.

Vurdering av emnetilbodet

Jag vil anbefale alle å søke på JUS134-KINA, da det virkelig har vært en utrolig spennende opplevelse! Det å få et innblikk i kinesisk rett er veldig spennende, og det gir en økt takknemlighet for hvordan retten og rettssystemet fungerer her hjemme. I tillegg var det veldig gøy å få bo såpass lenge i en by som Beijing, men uten å måtte bruke utvekslingsmuligheten senere i studiet på Kina.

Det som ikke er så positivt er imidlertid at vurderingen utelukkende er knyttet til rettshistorie, og at det er lite tid til å lese underveis i oppholdet (spesielt om du har et ønske om å få sett litt av Beijing - noe du burde ha når du først har reist så langt). Det er forelesninger hver dag, og man skal i tillegg skrive refleksjonsnotater, noe som spesielt i starten tar lang tid siden det er uvant å skrive juridisk engelsk. Jag anbefaler derfor å jobbe mye med rettshistorie før man drar.

Erfaringen med hjemmeeksamen var også ganske dårlig. Vi fikk ikke egen eksamen i JUS134-KINA, kun en del av JUS134. Av den grunn fikk vi utlevert eksamen kl. 18, og skulle levere ved midnatt dagen etter. Tidsmessig var det derfor lite gunstig. Vi hadde heller ikke noe sted å sitte og skrive eksamen. Det var en pult og en kontorstol på hotellrommet, så en kunne sitte der, men det manglet jo da en plass for halvparten. Vi forsøkte å leie et konferanserom fra hotellet, men til tross for at vi hadde bodd der i fire uker og rommet var ledig skulle hotellet ha full pris for det (5000 RMB for en dag), og det var ganske uaktuelt. Kontaktpersonen vår i administrasjonen ved Renmin fikk til slutt booket et rom til oss, men det var ikke rom som det var spesielt egnet å sitte å skrive i, da dette var forelesningsrommet og et annet, liknende rom. I forelesningsrommet er det veldig langt frem til pulten, så de fleste valgte å sitte med pcen i fanget, og det er ikke så gunstig over lang tid.

Følelsen i ettertid er at man sitter med mye kunnskap i komparativ rett og om kinesisk rett, men at dette egentlig ikke har noen betydning ettersom karakteren du får er i rettshistorie.

Fagleg utbyte og språk

Dette har jeg vært litt inne på tidligere. Det er selvsagt ikke noe dybdestudie av kinesisk rett, men du får en god forståelse av hvorfor ting er som det er. Dette syntes jeg var veldig spennende, da situasjonen er helt annerledes enn det jeg trodde den var før jeg dro.

Kinesisk er vanskelig, og kinesere i Beijing snakker generelt ikke engelsk. Jeg anbefaler å ta kinesiskkurset man får tilbud om, og å jobbe med kinesisk jevnlig gjennom semesteret. Du lærer ikke mye, men det å bli trygg på tall og gjerne andre, enkle fraser hjelper litt.

Universitetsområdet og byen

Jag likte Beijing veldig godt. Jeg var litt spent, ettersom de jeg kjenner som har vært i Kina tidligere ikke har likt Beijing. Når jeg nå har vært i både Beijing og Shanghai er inntrykket mitt at Beijing er en by med sjel, hvor du faktisk får et innblikk i det autentiske kinesiske, mens Shanghai bare er en storby med språkproblemer. Selvfølgelig kult å oppleve begge byene, men jeg likte altså Beijing best.

Av turistatraksjoner må man jo selvfølgelig se qianmen square og den forbudte by, men akkurat det var ingen wow faktor. Litt det samme med temple of heaven og sommerpalasset. På samme tid er det noe man bør få sett når man først er der.

Imidlertid var fragrant hills en veldig fin opplevelse, og dette er ikke langt fra der man bor. Den absolutt beste opplevelsen var teltturen vår på muren. Vi droppet fellesturen gjennom programmet, og ordnet telttur på egenhånd. Det kan virkelig sterkt anbefales! Det var veldig fint å få oppleve en del av muren som ikke var like turistifisert som de typiske besøkspunktene, og også veldig gøy å gå tur langs muren i et område som ikke er restaurert.

Av andre ting å gjøre så er Art District, wudaokou og Sanlitun steder man bør dra. Art District er som navnet tilsier kunstområdet. Det er et tidligere industriområde der fabrikkene nå er gjort om til gallerier og små butikker. Eneste stedet vi kom over som lager god kaffe, og det er generelt et ganske rolig og kult område. Wudaokou er et litt mer vestlig område med mye studenter, og man finner derfor en god del studentbarer her. Sanlitun gir inntrykket av å plutselig være i en vestlig storby med masse lys og høye bygninger. Her finner man mange gode restauranter og barer, og ikke minst klubber som ikke kan sammenliknes med hva man finner i Norge, men gir inntrykk av at man plutselig har kommet til Las Vegas. Om du ikke er klubbtypen kan et kveldsbesøk i helgen like vel anbefales dersom du liker dyre luksusbiler. Her finner du dem på rekke og rad. Sanlitun er et ganske dyrt område sammenliknet med resten av Beijing, og prisene ligger omtrent på nivå med Norge.

Bustad

Vi bodde på Ariva gjennom programmet, og det var helt greit. Det skal være et firestjerners hotell, men hvis man legger norsk standard til grunn er det nok mer et trestjerners. Røyking inne er tillatt, så det lukter ganske røyk i gangene, men så vidt jeg vet var ikke dette et problem inne på noen av rommene vi fikk. Rommene i år var små, ikke som året før da de fikk rom over to plan. Rengjøringen av rommene er ganske dårlig, men man venner seg til at ting ikke er like strøkent som hjemme. En del av oss hadde mye problemer med mygg, så en god myggspray bør medbringes. Kommunikasjonen med de ansatte i resepsjonen var vanskelig. Som nevnt snakker kinesere lite engelsk, men man forventer gjerne mer av et hotell. Generelt står ikke service høyt i Kina, så min anbefaling er (dessverre) å legge igjen manerene hjemme, og bli den kunden du ikke ønsker å møte og du ellers ville himlet med øynene av. Erfaringsmessig er det det som fungerer. Å være hyggelig får deg ingen steder. Frokosten er OK. Det er en god blanding av vestlig og kinesisk, med kanskje en overvekt på kinesisk. Fungerer helt greit.

Hotellet ligger i kort avstand fra Renmin, og også nærme et kjøpesenter. I tillegg er det kort vei til subwayen. Distriktet man bor i er ikke spesielt sentralt, så det tar litt tid å komme seg steder (ikke til Wudaokou), men subwayen er absolutt å anbefale over taxi. Taxi er billig, men det er fort gjort å bli stående fast i rushtrafikken, og da bruker man mye lengre tid enn ved bruk av subwayen. Subwayen kan være full, men absolutt ikke så full at det står folk og trykker flere folk inn. Folk går foresten av og på samtidig, så det er bare å legge igjen de høflige manerene hjemme..

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra, og bidro til at ukene fløy av gårde. Vi fikk feire 17. mai der nede, og det var en kjempefin og morsom opplevelse. Jeg vil påstå at vår gruppe bidro stort til stemningen under 17. mai-arrangementet. Under arrangementet møtte vi flere av utvekslingsstudentene fra UiB, og vi var litt sammen med dem videre under oppholdet. De hjalp oss utrolig mye med tips, så det kan anbefales å forsøke å komme i kontakt med dem som er på Renmin fra fakultetet. (Hvis neste års studenter skal være der på 17. mai, så anbefaler jeg dere å være med på arrangementet for nordmenn i Beijing. Dette arrangeres av KlubbNorge, og dere kan kontakte dem på info@klubbnorgebeijing.com)

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

Det er mye som må ordnes i forkant av oppholdet, så vær ut i god tid og les all informasjon fra fakultetet nøye. Det er mye vi studenter må fikse selv, og det er viktig at det blir gjort riktig slik at alle papirene til visumsøknaden er i orden.

Undervisningsformer

Vi fulgte forelesningene i rettshistorie før vi dro til Kina, og det fungerte godt. I Kina hadde vi forelesninger på universitetet + leverte inn tre refleksjonsnotat. Det var ganske travelt, og litt vanskelig å kombinere lesning av rettshistorie og den kinesiske undervisningen mens vi var der nede.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra at dette er et tilbud for studenter på tredje studieår. Rettshistorie og kinesisk rett har ikke akkurat noen direkte synlig sammenheng, men det funket greit å ha disse fagene sammen. Jeg har virkelig lært mye av å delta på JUS134-KINA.

Fagleg utbyte og språk

Fikk greit faglig utbytte av undervisningen i Kina. Vi lærte mye interessant, men formidlingsevnen til de kinesiske professorene var av varierende karakter.

Språkkurset hadde jeg imidlertid ikke særlig utbytte av. Det var travelt å delta på alle kursene (5 timer i uka), og for å henge med måtte man bruke mye tid på repetisjon utenom timene.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var fint og det er mange steder å spise der. Beijing er også en veldig spennende by og det er alltid noe å finne på der.

Bustad

Ariva hotel var veldig fint. Frokosten var god og rommene var store.

Sosialt miljø

Kinaturen var veldig sosial og miljøet var godt. Vi bodde på samme hotell og var sammen hver dag. Når man er bare 16 studenter blir alle godt kjent.

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***
Når du skal søke om visum burde dette gjøres så raskt som mulig etter at du har fått bekreftelsen og papirene du trenger fra Renmin. Du kan enten velge å bruke visumservice e.l, eller du kan få noen du kjenner til å levere og hente søknad og pass på konsulatet. Det er ikke krav om personlig oppmøte så hvem som helst kan levere og hente søknad og pass.

Bestill flybilletter så fort som mulig. Vi valgte SAS da de har ungdomsbilletter, dette var veldig gunstig. Tenk på forhånd igjennom om du vil være igjen etter at kurset er ferdig. Jeg tok meg 2 uker med ferie etter at kurset var ferdig og var veldig fornøyd med det. Dette er også viktig mtp visumsøknaden. Du vil kun få visum for den perioden du er i landet og det er da flybillettene som er utgangspunktet. Dersom du flyr ut 14. mai og har returdato 17.juni vil du ikke kunne søke om visum for lenger enn denne perioden.

Dersom du ønsker å oppholde deg lenger er det ikke nødvendig å bestille hotell for tiden du skal være etter kurset. Det var en del som gjorde dette da dette var en praksis før. Det er ikke lenger nødvendig. Dersom du skal være lenger og får besøk av venner eller kjærester må de bestille både fly og hotell for hele sitt opphold. Dette har å gjøre med de forskjellige visumtypene. Du har et studentvisum mens de mest sannsynlig får et turistvisum.

Det er heller ikke mulig å bestille flere innreiser med mindre du har flybilletter som viser at du f.eks skal til Kina, så en tur til Japan også tilbake til Kina igjen. Hvis du har det har du anledning til å bestille flere innreiser.

Husk å sjekke at du har vaksiner. En del av vaksinene er ikke absolutt nødvendige men det kommer lege/vaksinasjonskontoret kunne ta seg av og opplyse om.

Hvis du har mulighet og kjenner noen så snakk med de som har vært der før. Universitetet har ikke alltid tilstrekkelig med tid og ansatte til å svare på alle spørsmål og det var en god del ting som var uklare for oss. Derfor kan det være greit å snakke med noen som har vært der tidligere. Der er det ofte mye praktiske tips som er greie og få med seg.

Hvis kursets dato faller på samme tidspunkt neste år vil jeg anbefale dere som reiser å ta kontakt med Den Norske Klubben i Beijing, eventuelt med Den Norske Ambassaden i Beijing for 17.mai-feiringen deres. Det er en av de beste 17.mai-feiringene jeg har vært med på, superfint arrangement, 17.mai tog, mat og drikke. En den andre studenter der også, bla. studenter som er med i ANSA. Det var virkelig så bra som en 17.mai kunne vært uten og være hjemme.

Et annet praktisk tips er å skaffe seg et simkort så tidlig som mulig. De fleste kjøpte et simkort på campus. For å få et slikt simkort må du ta med deg pass, og sim-kortet kostet rundt 300-400 yuan(330-430 nok). I tillegg er det viktig å laste ned VPN til både PC/MAC og telefon før dere drar ned. VPN er en programvare som gjør at du kan bruke Facebook, snapchat, Hotmail, Instagram og andre program som Kina har blokkert. VPN'en er ustabil til tider men dette blir en vant til. I forlengelse av dette er det viktig å gå til innkjøp av en solid power bank. VPN'en drar mye(!) batteri og de dermed er det lurt å ha en power bank med seg til alle tider.

Det er også et tips å alltid ha pc/mac/telefon ladet når en drar i forelesning. Det er ikke tilgang til stikkontakt i forelesningsrommet.

Et annet tips er å laste ned "Pleco" som er en kinesisk språk-app. Hver gang vi spurte om hjelp eller veiledning av folk på gata var alle ekstremt interessert i å hjelpe oss men språkbarrièren var ganske kritisk og da var denne appen gull verdt. Ellers dro de fleste opp en smart-telefon og fant fram et oversettelsesprogram de gangene vi spurte om hjelp.

Undervisningsformer

Før avreise er det tilbud om et kinesisk språkkurs som tar sikte på at de som deltar skal kunne ta HSK 1. Dette er en språktest der grunnleggende språkkunnskaper testes. Språkkurs er krevende og kurset går på ettermiddagen. Jeg ville tenkt meg nøye om før jeg takket ja eller nei. For min egen del merket jeg at det var veldig tid- og energikrevende å lære meg et språk i tillegg til å studere og jobbe på siden. I tillegg er mandarin et språk som er så annerledes at det vanskelig kan sammenlignes med noe annet. Det mest utfordrende er etter min mening uttale, mens et pluss er at gramatikken ikke byr på mange utfordringer.

I vår gruppe var det mange som falt fra, vi begynte som 15 og var 4 stk som tok HSK-testen. Siden dette er noe som universitetet investerer i, ville jeg derfor tenkt meg om, i tillegg er det lærere som forventer at en stiller opp. På en annen side er dette noe som Universitetet kan forbedre også da det tydeligvis ikke fungerte optimalt dette året. Jeg tror de med fordel skulle kuttet kraftig ned på undervisningen, evnt gjort den obligatorisk for de som var interessert. En annen ting som gjør den upraktisk er tidspunktet(ettermiddag) som gjorde det vanskelig å kombinere med f.eks jobb.

I Kina gikk undervisningen på engelsk. Hver dag var det 2-3 timer med forelesning, pluss en "class after class" som var en oppsummering med en amerikansk professor om det som hadde vært dagens tema.

Det var veldig varierende engelskkunnskaper bland foreleserne. Et fåtall var gode i engelsk mens majoriteten snakket på en måte som gjorde det vanskelig å forstå hva de egentlig snakket om. Jeg vil derfor anbefale å lese igjennom materiellet som skal gjennomgås på forelesning på forhånd slik at det er mulig å bruke forelesningen som en slags repetition av dette.

Videre er det lagt inn en del field trips i programmet. De vi dro på av disse var veldig interessante og verdt å få med seg. Når det nærmet seg slutten av kurset var det en god del av oss som ikke dro på disse turene, rett og slett fordi vi ikke hadde tid mtp eksamensforberedelser.

Under de fire ukene vi var i Kina skrev vi oppgave hver uke, en såkalt reflection paper. Tanken bak disse var nok gode men det var et par problem. For det første fant jeg ut at det var veldig lenge siden jeg hadde skrevet på engelsk, og ikke minst siden jeg hadde skrevet juss på engelsk. Det tok overraskende lang tid. For det andre var det veldig uklart for oss hva en Reflection paper er og hva vi skulle skrive om. For det tredje var det et problem at vi ikke hadde annet læremateriale enn power pointene til foreleserene.

Vurdering av emnetilbodet

Et godt tilbud som dessverre trekkes mye ned av alt for lite informasjon og oppfølging av universitetet. Som allerede nevnt var det mye som universitetet ikke kunne gi oss informasjon om når vi fikk vite at vi hadde kommet med. Dette ble flere ganger lovet men det var ikke særlig med oppfølging og vi opplevde alle å bli overlatt i stor grad til oss selv. På en side så ser jeg at vi går på et universitet og vi er voksne mennesker som må kunne klare å manøvrere oss rundt på egenhånd. På en annen side så er det Universitetet som muliggjør at vi kan dra og som legger opp kurset, dermed er vi ganske avhengige av at Universitetet gir oss informasjon som gjør prosessen gjennomførbar.

I forkant av avreisen var det utrolig mye spørsmål som tok veldig lang tid å svare på, om vi i det hele tatt fikk svar. Noen i gruppen kjente studenter som hadde deltatt på kurset tidligere år og kunne stille spørsmål til disse. Det overrasker meg litt at de ikke samler en del informasjon eller en form for FAQ på en side eller i en brosjyre så de slipper den flommen av mail som vi sendte.

Dersom det var slik at UiB ikke hadde denne informasjonen, noe som sikkert var tilfellet, hadde det vært fint om vi fikk vite det. Dersom det var slik at informasjonen ikke var klar før det kom informasjon fra det amerikanske universitetet eller fra Renmin er det selvfølgelig helt innafor, men det kunne vi gjerne fått vite så vi slapp og føle oss så overlatt til oss selv.

Videre skulle jeg ønske at det var bedre informasjon om selve gjennomføringen i Kina. Jeg satt igjen med en følelse av at mange av oss var veldig frustrerte over tiden som gikk med på forelesninger, eksklusjoner, skriving av oppgaver osv. som ikke angikk det vi skulle ha eksamen om. Slik informasjon må det ha vært mulig å kunne innhente i samarbeid med de tidligere kursene og fra den Amerikanske professoren som var vår kontakt der nede. Vi skrev oppgaver hver uke om det vi hadde hatt om i forelesning, på engelsk. Dette tok mye tid og overlot ikke så mye tid lesing av rettshistorie. Når vi henvendte oss til UiB med disse problemene fikk vi, etter min mening, veldig lite forståelsesfulle svar. Jeg har selvfølgelig forståelse for at det er vanskelig å endre på et opplegg underveis og det vanskeliggjøres ytterligere når vi sitter på motsatt side av verden. På en annen side så var det dumt og sitte med en følelse av at UiB synes å ha en "ute av synet, ute av sinn"-tankegang når det gjaldt oss som dro.

Fagleg utbyte og språk

Vi lærte utrolig mye om kinesisk rett og om kinesisk rettshistorie. De fleste tema var veldig interessante og mange av utfluktene var jeg veldig glad for at jeg fikk dratt på. Jeg er også veldig glad for at vi skrev oppgaver underveis sånn at vi faktisk måtte følge med i forelesningene i tillegg til å oppdatere oss selv.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var veldig fint og veldig stort. Det var en veldig hyggelig campus som var trivelig å rusle rundt i. Det var flere små matbutikker og cafeer som fungerte fint som leseplasser. Anbefaler spesielt caffeen som var på den koreanske delen av campus. Her var det mest behagelig å lese.

Det er greit å tenke litt på forhånd hvordan du fungerer utenfor det "vante" miljøet på jussen. I Kina er det varmt, ting tar lang tid, det finnes ikke lesesaler, nettet er ustabilt osv. Jeg tror det er greit å tenke igjennom dette før du drar for du har egentlig ikke tid til et kultursjokk npr du kommer ned. Det skjer ting hele tiden og det er 4 uker til eksamen. Mitt beste tips ville dermed være og lese så mye som mulig før du drar. Jeg synes virkelig oppholder var fantastisk, til tross for at det kanskje synes å være en del kritikk i denne rapporten. Jeg vil anbefale på det sterkeste å dra. Det er greit å ha i bakhodet at kurset fortsatt er ganske nytt og under utvikling. Selv om UiB ikke tok seg bryet med å følge opp underveis vil de kanskje ta til seg den kritikken de fikk i år og ta det med seg til neste års kurs.

Bustad

Hotellet som vi bodde på var veldig fint og det var en veldig behagelig beliggenhet med tanke på gangavstanden til Renmin. Hotellet hadde god frokost, treningssenter, svømmebassen og mer. Det var en liten butikk inne på selve hotellet og det var en liten butikk rett rundt hjørnet som var litt rimeligere enn den som lå inne i selve hotellet. Begge steder kunne en kjøpe det mest nødvendige av vann, hygieneprodukter og snacks.

Omtrent 10 minutter gangavstand fra hotellet lå det et kjøpesenter med mye restauranter, klesbutikker og et større supermarked. Det var gull verdt!

Hotellet er ikke akkurat nytt og bærer preg av alderen. Rengjøringen var ikke på topp og rommene var ganske slitne. Rengjøringspersonalet var imidlertid veldig søte og hyggelige. Videre så er det lov til å røyke inne på hotellet. Jeg vil anbefale å forsøke og spørre om et rom i den røykefrie etasjen(det finnes kun en).

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

Informasjonsmøte for reisende studenter kort tid før avreise, i tillegg til i januar, hvor de kan få svar på praktiske spørsmål i forbindelse med visumsøknad etc.

Åpenhet om prosesser som fakultetet foretar på studentenes vegne før avreise. Dette året kom mye av informasjonen om universitetspapirene som trengs for visumsøknad etter studentes eksplisitte forespørsel. Spesielt savnes åpenhet om at fakultetet ikke hadde den konkrete informasjonen på det aktuelle tidspunkt. Etter min erfaring var det bedre å vite at fakultetet ikke visste på det aktuelle tidspunktet, enn et innpakket svar om å avvente.

Bedre avklaring av hvilke forberedelser som foretas av fakultetet og hva studentene skal ordne selv.

Generelt oppfattet flere studenter fakultetet som avvisende vedr. henvendelser om praktiske forberedelser, og også ved tekniske og praktiske problemer som oppstod før og etter avreise, slik at vi følte oss overlatt til oss selv, samtidig som det var forutsatt at vi skulle handle på fakultetets premisser. Fakultetets presisering av kursets viktighet synes også noe feilslått. Alle som reiser er motiverte for å lære. Vi oppfattet fakultetet som tvilende til at vi tok kurset seriøst, og påla oss store arbeidsmengder for å "tvinge" oss til å delta. Mistilliten her er demotiverende, og gir feil fokus, hvor studentene blir mer opptatt av å bestå kurset enn å faktisk lære noe, jf. tidligere kommentar om samlet arbeidsmengde og manglende tid.

Det er en utfordring å bo i Kina. Internettforbindelsen er ustabil. Kulturen er svært annerledes. Det samme gjelder klima, avstander og praktisk levemåte. Disse forholdene gjør at det kreves en omstillingsperiode som medfører at en større byrde faller på studentene der nede, med tanke på faglig arbeid. Det bør absolutt opplyses til neste års studenter at lesesaltilbudet er svært begrenset, nærmest ikke-eksisterende i forhold til på fakultetet i Bergen. Dette kullet endte i stor grad opp med å lese på kafe, eller på små hotellrom.

Opplys neste års studenter om at det finnes vaskeri på campus, som er billigere enn å vaske på hotellet.

Vær tydelig overfor neste års studenter på at svært få i Beijing snakker engelsk, verken på hotellet, universitetet, butikker, vaskeri, resturanter etc. etc. Dette vil nok bidra til å motivere til kinesisk-kurset i forkant. Det er høyst nødvendig!

Undervisningsformer

Ok med obligatoriske forelesninger. Ukentlige refleksjonsnotater, basert på tre eller flere ulike emner innen materiell kinesisk rett ble omfattende, da det tydelig var sprik mellom forventningene til inholdet i et refleksjonsnotat, kontra de oppgavene som leveres i de norske emnene. Dette var ikke studentene klar over, og det bidro til mye arbeid som føltes forgjeves, og hektisk, da kunnskapen var basert på forelesninger, uten mulighet til å lese seg opp på egenhånd. Å heller ha to refleksjonsnotater, med rom for flere refleksjoner og et bredere kunnsapsgrunnlag, ville fungert bedre. Det var problematisk at den siste innleveringen hadde frist to dager før hjemmeeksamen. Selv om studentene var oppfordret til å gjøre seg ferdig med rettshistorie før avreise, har de fleste behov for å forberede seg til hjemmeeksamen, men med obligatorisk innlevering, uten mulighet for å droppe, gjorde følgelig at forberedelse ble nedprioritert.

Obligatoriske ekskursjoner. Det var ikke samsvar mellom estimert tidsbruk og faktisk tidsbruk ved obligatoriske ekskursjoner, som følge av praktiske forhold som trafikk. Sammen med tre timers obligatorisk forelesning og ukentlige refleksjonsnotater, hadde studentene på de aktuelle dagene ikke mulighet til å få arbeidet med fag de dagene det var eksursjon i tillegg til forelesning. Ekskursjonene var på den annen side svært interessante, og absolutt noe å videreføre i kurset. Det var spennende å besøke ulike institusjoner og få et faktisk inntrykk. Heller dette enn refleksjonsnotater.

Vurdering av emnetilbodet

Til tross for utfordringer i forbindelse med den praktiske delen av det faglige, er emnetilbudet helt fantastisk, og har absolutt bidratt til forståelse for rettskulturelle forskjeller. Personlig synes jeg det er synd at jeg ikke fikk vist den kunnskapen jeg tilegnet meg der nede på en eksamen, om ikke annet enn for å bevise for fakultetet at emnet faktisk tas svært seriøst, og er engasjerende og lærerikt.

Fagleg utbyte og språk

Stort faglig utbytte vedr. forståelse for kinesisk rettssystem og likheter og forskjeller mellom norsk og kinesisk rettskultur. All honnør til Professor Wilson som ikke stilte noen krav til språklig kvalitet for innleveringene våre, som ga lavere skuldre og større selvtillit og motivasjon til å reflektere og fokusere på det materielle, heller enn det språklige. Det er en stor fordel å ha fått erfare et engelskspråklig jussfag, og skrive oppgaver og snakke juss på engelsk. Svært gøy.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var fint. Det føltes trygt og vennlig. Det samme gjelder Beijing. Vi følte oss aldri utrygge, verken dag eller natt når vi bevegde oss rundt i Beijing.

Bustad

Hotellpersonellet snakket lite engelsk og det var vanskelig å ordne ting med dem. Vi var av fakultetet forespeilet større rom enn det vi fikk, for den prisen vi fikk oppgitt, og dette skapte litt forvirring i begynnelsen. det tok tid å ta opp problemer med hotellet, på grunn av språkbarriere og kulturforskjeller. Men de var stort sett behjelpelige. Alt i alt veldig fint.
Det var gull verdt å få bo i gåavstand til Universitetet! Dette var nok avgjørende for trivselen der nede og ga en mye større frihet.

Sosialt miljø

Som følge av den store arbeidsmengden, ble få av de norske studentene kjent med de amerikanske medstudentene og tilbrakte lite tid med dem.
Som gruppe hadde vi imidlertid et svært godt sosialt miljø, hvor vi fikk til fellesaktiviteter som alle deltok på, og generelt tok vare på hverandre.

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

At kineserne er dårlige i engelsk er en underdrivelse. Både på hotellet og andre turistattraksjoner er engelskkunnskapene minimale, og dere vil oppleve at det kan ta litt tid å gjøre dere forstått. Ved å lære seg enkle høflighetsfraser, tall og hvordan å bestille mat kommer man langt. Merk at kineserne har andre håndbevegelser for tall enn det vi er kjent med, slik at dette heller ikke vil ta deg langt.

Ellers får dere akseptbrevet fra Renmin sent, slik at dere får søkt visum "sent" sammenliknet med hva som er anbefalt søkertid. Ta det helt med ro, dette er ikke et problem - du vil få visum i god tid før avreise. De av oss som bestilte ekspressbehandling hos ambassaden opplevde å få passet med visum tilbake samtidig som de som bestilte normal saksbehandlingstid - så de pengene ville jeg spart. Dere kan benytte tjenesten Visumexpress for å søke visum. Da sendere dere passet deres til Oslo med ferdig utfylte søknadsdokumenter, så får dere det sendt tilbake fra Visumexpress når behandlingen er ferdig. Dette er effektivt og enkelt om man ikke har familie eller venner i Oslo som kan dra på ambassaden for deg.

Ellers vil jeg anbefale å bestille flybilletter allerede når dere får bekreftet deltakelse på kurset. Vi ankom alt fra 14-17.mai, når skolen begynte 19.mai. De obligatoriske forelesningene i Norge slutter allerede første uka i mai, så dere har mye fleksibilitet i avreisetidspunkt.

Dere vil mest sannsynlig trenge 4G-nett. Både for å komme dere rundt, og fordi internettet på hotellet er av varierende kvalitet. Kjøp ett sim-kort fra "China Unicom". Dette fungerer på alle mobiler (så vidt jeg vet), bortsett fra Samsung hvor man må slå av en slags sperre for å kunne bruke kinesisk sim-kort. SLÅ AV DENNE SPERREN FØR AVREISE ref. under. Disse sim-kortene kan du få for rundt 150yuan for en måned, med 300 ringeminutter og ubegrenset 4G. Når du reiser fra Beijing må du levere simkortet tilbake til samme butikk som du tok det ut. Ta med pass, så tar dette 5 minutter. De snakker dårlig engelsk, men dere kan eventuelt ta med dere de kinesiske "fadderne" dere får.

Og selvfølgelig, før avgreise: pass på at bankkortet deres og mobilen er uten regionsperre for Asia. Det er kjedelig å måtte styre med disse tingene ved ankomst til Kina, med seks timers tidsforskjell hjem til Norge.

Vær obs på at det er vanskeligere å få taxi som utenlandsk, fordi de vegrer seg for å kjøre folk som ikke kan kinesisk.

En annen ting, som en oppfordring til fakultetet, er at de gjerne kunne avholdt ett møte med tidligere deltakere på kurset, slik vi ble lovet før avreise. Det er mange praktiske ting vi gjerne ville spurt om, som hadde gjort omstillingen til en fremmed kultur og et annet samfunn langt enklere. Jeg stiller gjerne.

Undervisningsformer

Undervisningsformene er primært forelesninger, både i Norge og i Kina.

Forelesningene i norsk rettshistorie var fantastiske - Jørn Øyrehagen Sunde er både kunnskapsrik, engasjert og en god formidler.

Forelesningene i kinesisk rett, avholdt i Kina, er av svært varierende kvalitet. Du vil oppleve varierende engelskkunnskaper og åpenhet om hvordan det kinesiske rettssystemet faktisk er. Etter art.1 i Kinas konstitusjon er de ett "democratic dictatorship under the leadership of the Communist Party of China", en virkelighet langt fra vår egen. Vær forberedt på at du vil ha vanskeligheter med å sette deg inn i deres virkelighet, og du vil bli frustrert over det du nok vil anse som klare svakheter ved systemet. Du vil forstå hovedtrekkene ved systemet, men du vil ikke forstå de materielle reglene fullt ut - 3 timer undervisning er ikke nok til å få et godt grep om eksempelvis kinesisk arbeidsrett.

Ellers er det selvfølgelig selvstudium. Kurset 2018 var allikevel dårlig koordinert fra fakultetets side, slik at vi etter min mening ble sittende igjen med for mye å gjøre. Dette ga mindre tid til å arbeide aktivt med å forstå kinesisk rett. Mer om den for store arbeidsmengden under "vurdering av emnetilbodet".

Vurdering av emnetilbodet

I utgangspunktet er det en fantastisk mulighet å få delta på JUS134-KINA. Man lærer mye om kultur og rettskultur ved å få oppholde seg i et land og samfunn over så lang tid. Så: tilbudet i seg selv er flott, gjennomføringen er etter min mening mindre god. Dette har både en side til studieforholdene i Kina, og at opplegget mellom kinesisk rett og norsk rett synes lite koordinert.

Først det praktiske: Jeg opplevde at det i liten grad var tilrettelagt for selvstudium i Kina, både i tilknytning til norsk rettshistorie og kinesisk rett. Vi hadde ingen lesesaler, og dårlig internettilgang. Først siste uken fant vi noe som liknet på en lesesal. Særlig var det et problem med dårlig internettilgang på hotellet. Det var en ekstra bekymring forbundet med hjemmeeksamen, og det viste seg å bli et problem når oppgaven skulle leveres. Det koster mye krefter å oppholde seg i et fremmed land over så lang tid, med en kultur så fjernt fra vår egen. Problemet tilknyttet muligheten til å studere, ikke minst under selve eksamen, er en unødvendig merbelastning. Når vi skal levere eksamen 00.00, skolen stenger 22.30, hotellrommet ikke har nett og kaféen med internettilgang stenger 23.00 er det ikke optimalt tilrettelagt fra fakultetets side.

I tillegg tok refleksjonsnotatene en del tid om man ville gjøre det samvittighetsfullt. Formen var ukjent, kravene som ble stilt var dårlig kommunisert og de skulle skrives på engelsk. Alt i alt var det for mye obligatorisk, som gjorde at vi brukte tilnærmet fulle arbeidsdager på å studere norsk rettshistorie og kinesisk rett. Vi fikk også gjort mindre på disse arbeidsdagene: det tok 2 timer å se 45 minutter forelesning på grunn av dårlig nett. Forelesningene i Kina varte til nærmere 12 (fordi professor Wilson hadde en oppsummering av forelesningen etter 11.00, samt at vi alltid gikk over tiden), enkelte dager hadde vi flere forelesninger og de faglige ekskursjonene tok hele ettermiddagen. Dette etterlot liten tid til å kollokviere, slik man bør i norsk rettshistorie. Jeg foreslår at man (i) lar studentene ta hjemmeeksamen i Norge og (ii) at man kutter ned på antallet refleksjonsnotater (dropper den som leveres TRE DAGER før norsk rettshistorie) og at hvilke krav som stilles til refleksjonsnotatene kommuniseres tydeligere til studentene.

I tillegg opplevde vi å i liten grad bli tatt på alvor når vi kontaktet fakultetet om problemene. Det virket som fakultetet stolte på at prof. Wilson tok de beslutningene som måtte tas i Kina, men når henvendelsene dreide seg om opplegget rundt norsk rettshistorie var det uklart om Borvik, Koch eller administrasjonen skulle fatte avgjørelser. Vi opplevde at frustrasjonen vår ikke ble tatt på alvor, fra andre enn prof. Wilson. Frustrasjonen rundt de praktiske problemene var til tider stor, og fakultetet burde respektere oss nok til å ta henvendelsene på alvor.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er litt varierende. Norsk rettshistorie er et fint perspektivfag. For vår del var problemene tilknyttet eksamensgjennomføringen og mulighetene til å studere faget, herunder manglende skrivetrening før eksamen (vi hadde jo ikke tid til å skrive første arbeidsgruppeoppgave)

Uten eksamen for øyet vil jeg si at det største utbyttet jeg fikk av å dra til Kina var å se at de tingene ved det norske rettssystemet, som vi tar for gitt, er bevisste prioriteringer og en følge av et ønsket system. Forskjellene fra Kina er store, hvilket skyldes både rettskulturen som sådan, statsstrukturen, de geografiske forholdene og ikke minst at Kina er et diktatur. Du vil lære lite om konkret materiell kinesisk rett, men du vil sitte igjen med et overordnet inntrykk av systemet. Jeg vil tro at du, som meg, lærer å sette pris på det norske rettssystemet etter en måned i Kina.

Det kinesiske språket vil du få liten kontroll på, uansett hvor godt du jobbet med språkkurset. Som nevnt er språk en utfordring, men du kommer langt med standardfraser. Få hotellet til å skrive ned stedet du skal til om du skal ta taxi. Skal dere spise bør dere velge steder med bilder på menyen, med mindre noen kan kinesiske skrifttegn.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og fascinerende. Her finner du studenter, barnefamilier og eldre som bedriver alt fra dans i parken til power walk på løpebanen på kveldene. Ta en kveld eller to for å oppleve livet på campus. Ellers finner du noe som ligner en lesesal med stillesone i 4.etg i bygget dere har forelesninger - gå ut av heisen og til høyre. På campus tilbys også mulighet for å vaske klær for 16 yuan for en pose. Om du leverer klærne etter forelesning er de ferdige på kvelden. Få fadderne til å vise deg hvor dette er.

Bustad

Hotellet er helt greit. Beliggenheten er flott for vårt formål; skolen er nær, det er kort vei til spisesteder og kjøpesenter og t-banen er kun 3 minutter unna. Dette stoppet, som begynner på suzh...et eller annet, gir deg tilgang til det meste av byen med noen bytter. T-banen er forøvrig en enkel måte å komme seg rundt på, og du kan alltid stole på at den er på tiden.

Hotellet har god frokost, et godt utstyrt treningsrom og basseng. Ellers snakker resepsjonen SVÆRT lite engelsk, og du vil oppleve å måtte bruke litt tid om du har spørsmål etc. Ellers vil de kreve et depositum på 10 000yuan ved ankomst, rundt 12 500NOK. Dette får du igjen etter at du har betalt, men du må betale nye 8300 yuan (som prisen for oppholdet var i år) ved utsjekk. Vi måtte i tillegg betale ett nytt depositum underveis, fordi de kun kan holde på depositumet i 30 dager. Poenget? Totalt hadde hotellet over 30000NOK reservert på kontoen min på ett tidspunkt - pass på at du kan overføre mellom egne kontoer og at du har pengene tilgjengelig.

Rommene er slitt, rengjøringen er litt sløv og internettet er veldig ustabilt. Sistnevnte er først og fremst ett problem i skolesammenheng ref. tidligere. Hotellet er samlet sett greit: det ligger fint til, frokosten er god og fasilitetene er gode, men det er litt skittent og slitt, samt at språkvanskene er overraskende store til å være et sted med en del engelske gjester.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i gruppen var godt. Det var folkene som gjorde oppholdet så fint, særlig ettersom skoleopplegget til tider var frustrerende. Allikevel samler man mange ulike personligheter for å bo tett på hverandre en måned, så man kan ikke forvente at alle kommer godt overens. Finn noen som er interessert i samme tempo på oppholdet som deg, og som du har det gøy med. Vår gruppe delte seg litt, uten at dette var et problem - vi gjorde fortsatt masse gøy hele gruppen samlet. Bare pass på at alle har muligheten til å være med noen: ingen må bli sittende alene.

Det var også ca.35 andre som deltok på kurset. Disse hadde ulike nasjonaliteter, men brorparten var amerikanske. Man kan velge å sosialisere med amerikanerne, men vær forberedt på at enkelte nok kan ha et annet støynivå enn vi nordmenn er vant til.

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

Tips:
- Fiks visum i god tid
- Kjøp ungdomsbilletter fra SAS, pris 2018: 2500,- tur/retur
- Taxi koster 130 RMB fra flyplassen til hotellet, pass på å ikke bli lurt
- Skriv ut adressen på kinesisk for taxi-sjåførene kan ikke engelsk
- Skaff dere kineisk sim-kort, koster kun 50 RMB for unlimited data nært hotellet, men på flyplassen kan det koste 400 RMB for 6 GB så lurt å vente litt
- Skaff dere VPN. UiB sin funker fint, men greit å lage bruker på VPNexpress for å ha en mer stabil en. Dette bør fikses før avreise. Alle vestlige sosiale medier er blokket.

Apper som er gode å ha:
- WeChat (det sosiale mediet alle kinesere bruker)
- maps.me (offline kart, last ned kart over Beijing)
- Metroman Beijing (offline reiseplanlegger på metroen)
- Pleco (offline oversetter engelsk-kgneisk)
-

Undervisningsformer

Vi hadde forelesninger hver dag fra 0845 til 1130. Forelesningene ble holdt av diverse anerkjente kinesiske forelesere fra Renmin University, samt en amerikansk advokat som har jobbet mye i Kina. Kvaliteten på engelsken til foreleserne varierte en del, men de fleste var flinke.

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

Se det jeg har skrevet i boksene nedenfor, der er det noen løpende tips.
Ellers er noen tips at dere ved fakultetet har en bedre holdning til oss der nede, da vi i noen grad følte at dere sendte oss ned dit uten å ta noe videre ansvar for oss. Vi hadde som jeg skriver senere store internettproblemer, noe som gjorde at vi eksempelvis ikke hadde mulighet til å se videoforelesningene i rettshistorie før eksamen, noe som hadde vært god repetisjon. Vi spurte dere dermed om dere kunne sende disse til oss, noe dere nektet å gjøre. Dette er bare en av mange eksempler på noe dårlig oppfølging. Hensyn må tas når vi sitter på andre siden av verden, og dermed har begrensede muligheter og kilder i forhold til de hjemme.
Ellers var det alt for mye å gjøre med 3 refleksjonsnotater i tillegg til hjemmeeksamen. Anbefaler og korte ned dette til maksimalt 2. Vi jobbet mye mer med skole enn alle andre i timene våre, og professor Wilson ble overrasket over hvor mye tid vi faktisk måtte bruke på skole for å få det til å gå rundt med alt vi hadde å gjøre. Dette gjorde også at vi ikke tok oss tid til mange kulturelle opplevelser.
Videre var det en dårlig timeplan for oss på slutten, da det var ekstremt mye obligatorisk opplegg den siste uken før hjemmeeksamen med både ekskursjoner og flere forelesninger om dagen. Dette burde det bli, om mulig, kortet ned på eller gjort endringer i. Videre fikk vi heller ingenting ut av ekskursjonen til advokatfirmaet Jun He.
Til tross for et par forbedringspunkter hadde jeg en helt fantastisk tur som ikke kan sammenlignes med noe annet, og jeg ville gjort det igjen om jeg fikk muligheten. Kommer til å anbefale turen varmt til alle som går under oss.

Undervisningsformer

Jeg likte veldig godt de aller fleste forelesningene vi var på, der de aller fleste professorene var flinke og behersket i engelsk. Wilson sin "class about the class" etter forelesningene var noe vi var avhengig av, så det satte jeg veldig pris på. Det jeg har å utsette på forelesningene er hyppigheten av de. Ved at vi har forelesning fra 8:45-12 hver eneste ukedag hver uke gir oss veldig begrensede muligheter til å oppleve noe annet på disse dagene. Det som dermed skjedde etter forelesningene var da at vi gikk og enten jobbet med rettshistorie eller refleksjonsnotatene våre, noe som gjorde oss veldig stresset da vi hadde lyst til å gjøre noe annet enn bare skole da vi tross alt var i Kina.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg likte alle emnene vi lærte om i Kina! Det som var spesielt interessant var Chinese constituional law og criminal law. Dette ga oss et veldig godt innblikk i både Kina sin kultur og rettshistorie, og var det jeg lærte aller mest av.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes jeg fikk et relativt stort faglig utbytte av forelesningene i Kina, men alt dette var ofte gjort på "class about the class", som var Wilson sin halvtime på slutten der han sier hva foreleserne ikke tør å si. Munnkurven til en del av forelesningene var dermed litt slitsom i lengden. Dere burde også definitivt fortsette tilbudet med språkkurs, da vi var veldig avhengige av Jeanett, som kunne kinesisk, og de andre som hadde lært en del i timene. Man må kunne noen grunnleggende gloser for å klare seg der nede, da nivået på engelsken er svært lavt.

Universitetsområdet og byen

Ingenting å utsette på dette! Fantastisk fin by og Renmin er en flott skole. Det eneste som kanskje kunne vært forbedret var at vi fikk en bedre mulighet til lesesaler. Vi, som kun var der en måned, fikk ikke tilgang til noe form for bibliotek eller lesesal, noe som gjorde at vi måtte sette oss på en relativt bråkete cafe for å lese. Hvis dere hadde funnet en bedre måte å løse dette på, eksempelvis ved å forsikre dere om tilgang til en annen bygning ved Renmin el. hadde dette vært fint.

Bustad

Jeg er veldig fornøyd med Ariva. Jeg og Line Røvik oppgraderte imidlertid til et større rom, da det var dette vi fikk beskjed om at vi skulle få i Norge. Det de andre hadde var dermed kun et veldig lite rom på maks 20kvm. Dette orket ikke vi leve på i alle ukene, så da måtte vi også betale en høyere pris. Et minus er veldig dårlig internett, noe som var svært plagsomt under hjemmeeksamen som måtte leveres klokken 00:00. Dette gjorde at det ikke var noen gode alternativer av steder å sitte de siste timene, og jeg fikk til og med ikke til å levere eksamen i tide, men måtte sende den på mail.

Sosialt miljø

Ingenting å utsette på dette heller. Jeg er kjempefornøyd med miljøet og fikk meg venner for livet. Veldig perfekt antall som fikk dra ned, da det ikke er for få og ikke for mange.

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***
Få unnagjort det praktiske så fort som mulig! Visum og slikt kan gjerne ta litt tid, så man burde gjøre dette så snart man får muligheten. Flybilletter burde man også bestille tidlig, husk å sjekk ungdomsbilletter til SAS/Finnair. Det var mye billigere å fly til Beijing enn vi hadde trodd.


Litt grunnleggende kinesisk er også veldig greit å kunne. Enkle ting som "hei", "hva koster det", "to øl vær så snill", "for dyrt" får man bruk for hele tiden og ting går mye enklere hvis man kan det. Språkkurset som arrangeres i forkant er ikke helt tilpasset et kortere opphold som dette, men det anbefales likevel at man drar på det. Om ikke annet enn at man blir godt kjent med resten av gjengen som skal dra nedover!


Ellers er det lite man trenger å kjøpe før man drar. Beijing er høymoderne og man finner alt man trenger (klær, solkrem, apotekvarer etc) i gåsvstand fra skolen/hotellet. En VPN-tjenste er likevel noe man burde kjøpe før man drar nedover, Express VPN er å anbefale på det varmeste.

Undervisningsformer

Undervisningen i Kina består stort sett av forelesninger på formiddagen. Man er i et ganske lite klasserom så det kan nesten minne mer om seminarer enn forelesninger. Engelskkunnskapene til de kinesiske forelesere varierer enormt, og derfor varierer læringsutbytte også enormt. De som kan engelsk godt er også mer åpne for spørsmål og diskusjon. Professor Wilson fra USA som i bunn og grunn leder programmet har alltid en class after the class hvor han i etterkant av forelesningene går gjennom det vi har lært av de kinesiske professorene og forklarer nyanser og utdyper der det trengs.

Vurdering av emnetilbodet

Man følger et standarisert program (CLSP - Chinese Law School Summer Program) sammen med de amerikanske (og noen andre nasjonaliteter) som er med på programmet. Man får en innføringen i blant annet kinesisk forvaltningsrett, strafferett, miljørett og investeringsrett. Det ble også arrangert flere faglige utflukter, blant annet til kinesisk Høyesterett, advokatfirma og vi fikk også dra til en lokal rett og se på en rettssak.

Fagleg utbyte og språk

Jevnt over var det utrolig lærerikt. Det varierte hvor mye man lærte av de ulike foreleserene, noen var utrolig flinke og hadde veldig spennende foredrag, mens andre knapt nok var å forstå. Man lærer likevel veldig mye bare av å være i landet og se hvordan ting fungerer. Mange av de temaene som blir tatt opp i forelesningene gjenspeiles i samfunnet og kulturen, og det er veldig gøy når man begynner å legge merke til dette. Siden programmet i hovedsak er rettet mot amerikanere og de er i flertall blir det også gjort en del sammenligninger mellom kinesisk og amerikansk rett, og man lærer faktisk en god del om hvordan rettssystemet i USA fungerer!

Språkmessig er det ikke til å legge skjul på at kinesisk er vanskelig, men etterhvert plukker man opp litt av hvert som gjør oppholdet mye enklere. I tillegg henger man mye med amerikanere og får derfor god trening i engelsk.

Universitetsområdet og byen

Campus er svært og inneholder alt mulig man kan tenke seg, fra basketbaner til vaskeri. Selve Law School er også veldig stort, men programmet avholdes i samme klasserom hver dag og det er helt kurrant. Det ble sagt at det var "showroomet" og det absolutt fineste i bygget. Aircondition fungerte bra og det var lite å utsette på undervisningsfasilitetene. Det eneste negative var en mangel på lesesaler, men bortsatt fra under hjemmeeksamen var dette ikke noe problem.

Bejing som by var fantastisk og overgikk alle forventinger. Sett bort fra en litt laber luftkvalitet (ikke plagsomt dårlig) var det rent, moderne og enkelt å komme seg rundt. Metrosystemet var genialt og man kom seg rundt om i hele byen på en svært enkel og billig måte. Taxi er litt verre, på dagtid er det gjerne mye trafikk og på nattestid kan det være problematisk å få ta i taxi med takstometer hvis man ikke snakker kinesisk. Men skulle man være så uheldig å bli "svindlet" av en taxisjåfør så betyr det at man betaler 150 kroner for turen og ikke 80 kroner som man skulle ha betalt. Det anbefales å utforske de forskjellige områdene i Beijing, fra høymoderne Sanlitun til de gamle Hutongområdene. Alle plassene har sin sjarm, og felles er at man finner gode restauranter, barer og severdigheter overalt.

Bustad

Hotellet vi bodde på var suverent! Beliggenheten var nok det beste, det var 10 minutter til skolen, 5 minutter til et svært kjøpesenter og 4 minutter til metroen. Det ligger litt utenfor kjernen av Beijing, men når man er så nærme metroen er ikke dette et problem. Rommene var store og det var ikke noe problem å dele rom med en annen i fire uker. Hotellet har også et innendørs basseng og treningsrom som er helt kurrant. Videre serveres det frokost hver dag som var helt OK. Hotellet tilbyr klesvask, men det til en ganske dyr pris, så det anbefales å bruke vaskeriet på campus.

Sosialt miljø

Dette vil sikkert variere fra år til år, men vi var en veldig god gjeng som dro nedover. Vi hadde hatt et par vors og sammenkomster i Norge før vi dro, i tillegg til at vi hadde blitt kjent med hverandre gjennom språkkurset. Videre ble vi også godt kjent med mange av amerikanerene som var der nede. Vi dannet raskt en felles WeChat-gruppe(kinesisk app, som man forøvrig burde laste ned når man er der) og det skjedde stort sett noe hele tiden. Det skjedde stort sett noe hele tiden!

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

I Kina snakker de fleste svært lite engelsk, og det er dermed lurt å lære seg noen kinesiske gloser man f. eks. kan bruke på restaurant eller i dagligvareforretning. I denne sammenheng er det også lurt å kunne telle på kinesisk. Det er også lurt å ha med seg en elektronisk ordbok og et oversettelsesprogram på mobilen som fungerer offline. På iPhone brukte jeg Pleco og den fungerte utmerket (og er gratis). Google Translate er også lurt, da man kan laste ned språk slik at de fungerer offline. Det er også lurt å laste ned WeChat-appen, som er en slags kinesisk-Facebook.

I forkant av reisen til Kina bør en også skaffe seg VPN, slik at en kan forsette å bruke mobil og datamaskin som hjemme. VPN er et program som gjør enhetene dine i stand til å gå forbi de kinesiske brannmurene, og må innstalleres før man kommer til Kina. jeg brukte ExpressVPN og den fungerte helt fint. Det koster rundt 100-150 kroner i måneden. VPN tar mye strøm på mobilen, og det er dermed utrolig lurt å ha tilgang til en nødlader hvis man skulle gå tom for strøm.

Det er også lurt å opprette et kinesisk mobilabonnement mens man er i Kina, slik at man har tilgang til mobildata og kan ringe hverandre. Den største mobilleverandøren i Kina er China Unicom og det fungerer helt fint. De har pakker med mye mobildata til en ok pris. Hvis man kan vente bør man unngå de som selger kinesiske mobilabonnement på flyplassene (disse er som regel dyrere). Bare google "China Unicom" og finn en som ligger nærmt hotellet. Det kan være de snakker lite engelsk, så da er det lurt å ha med en mobil med google translate.

Beijing og Kina er et stort land og mulighetene er uendelige. Man har dermed kanskje lyst til å finne på ting hele tingen, og dermed dra mest mulig nytte ut av oppholdet. Som på alle utenlandsopphold er det dermed lurt å skrive ned hva man vil gjøre, slik at en slipper å bruke tid på det i Kina. Det er likevel viktig å ta litt fri også, og ikke gjøre noe som helst. Det er lett å bli overveldet av en by som Beijing. For å planlegge turer o. l. er det lurt å laste ned reise-apper som for eksempel Tripadviser eller Yelp. Det er også lurt å ha tilgang til et kart offline.

I Kina gjelder som regel "cash is king", og det er dermed lurt å ta litt kontanter på seg til enhver tid. De fleste kinesere betaler imidlertid med mobilen, da de har et vipps-lignende program på WeChat som kan brukes overalt. Denne WeChat-funksjonenen er imidlertid kun tilgjengelig for de med en kinesisk bankkonto. Noen steder tar likevel "Apple Pay", så det kan være lurt å få i orden i forkant av reisen. I Kina gjelder kinesiske yuan, såkalte RMB. I dagligtale omtaler man som regel kun penger som "kuai".

Taxi er svært billig i Kina, og undergrunnen enda billigere. Vil man spare penger på transport bør man dermed benytte seg av sistnevnte. Undergrunnen slutter å gå rundt elleve/tolv på kvelden, og etter det må man ta taxi hjem. Det er likevel svært billig om man går sammen flere. Det er også lurt å kjøpe et undergrunnskort (dette funker på all kollektivtransport i Beijing). Jeg tror man kan få undergrunnskortet inn på mobilen dersom man bruker Apple-Pay.

Når det gjelder reise er det lurt å sjekke ut SAS sine ungdomsbilletter til Beijing. Er man heldig kan man få billetter tur-retur for mellom 2500 og 4000 kroner (!).

Undervisningsformer

Man har forelesninger stort sett hver dag fra 0845 til rundt 1200. Først har man forelesninger i regi av kinesiske eller andre utenlandske forelesere, og deretter har fagperson fra opplegget (som regel Professor Wilson) en frivillig "class about class". Man bør absolutt bli sittende og få med seg hva dagens forelesning egentlig handlet om, for den kinesiske forelensingsstilen og -kvaliteten er svært varierende. Det er ikke alle foreleserne som åpner opp for spørsmål fra salen, og da er "class about class" et sted man kan stille de spørsmål man brenner inne med.

Det er ikke nødvendig å forberede seg stort mer enn å se gjennom "pensum" (forelesningsdisposisjoner) på forhånd. Det er lurt å ta notater underveis, da en skal skrive en rekke oppgaver (refleksjonsnotater) i løpet av kurset.

Når det gjelder eksamen i norsk rettshistorie er det svært viktig å lese pensum før man drar til Kina (ingen har lyst til å sitte i Kina i 30 grader og lese om Magnus Lagabøtes lands- og bylov). Det kan også være det er lurt å skrive arbeidsgruppeoppgavene eller gjøre gamle eksamensoppgaver, selv om førstnevnte ikke er obligatorisk. Dette skriver jeg som følge av mine egne erfaringer i løpet av oppholdet i Kina. Da eksamen kom hadde jeg ikke skrevet en eneste oppgave i rettshistorie og følte meg så uforberedt som jeg aldri har gjort før. I denne sammenheng kan det være lurt å lese rettshistorie jevnt og trutt i Kina, slik at det ikke går en måned mellom forelesningene hjemme i Bergen og eksamen i Kina.

Det er lurt å finne kafeer eller andre steder å lese relativt raskt, slik at en slipper å stresse med dette når eksamen nærmer seg. På universitetet er det ingen lesesaler, men man kan sitte i tomme forelesningsrom o.l. Det var litt frustrerende ikke å ha tilgang til lesesaler, så prøv å finne noen gode steder å sitte, slik at man får jobbet litt i forkant av eksamen. Man kan alltids også sitte på hotellrommet.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg kan ikke understreke nok hvor utrolig unik denne muligheten er for studenter på vårt fakultet. Det er én ting å lese om ulike rettskulturer, men det er noe helt annet å oppleve en annen kultur på nært hold. Jeg oppfordrer alle til å søke på dette emnetilbudet, uavhengig om du er interessert i Kina eller ei.

Fagleg utbyte og språk

I løpet av oppholdet lærer man mye om kinesisk rett, og hvordan den i stor grad er formet av aktører utenfor Kina. Forskjellene mellom Kinas rettsystem og hvilket som helst vestlig rettsystem er dermed ikke så store, formelt sett. Som følge av at det kinesiske rettssystemet er så ungt, lærer man imidlertid raskt at forskjellen fra lovene på papiret og lovene i virkeligheten er svært stor. Kina er fremdeles et diktatur og ikke en rettsstat. I denne sammenheng får man imidlertid øynene opp for de rettsstatlige verdier vi tar for gitt hjemme. Som følge av denne erfaringen blir man dermed i stand til å reflektere over våre egne verdier på en annen, muligens dypere, måte.

I løpet av forelesningene kan det også oppstå dialog med studenter fra andre land, og da kan man lære om deres rettssystem. Jeg oppfordrer alle til å stille slike spørsmål og starte dialog. Det er eksempelvis svært interessant å lære hvor forskjellig det amerikanske rettssystemet er fra vårt eget.

I løpet av vårsemesteret hadde vi en del kinesisk-undervisning og tok HSK nivå 1 testen i Bergen. HSK er en standardisert kinesisk-test i regi av Konfutse-instituttet i Bergen, hvis formål er å danne relasjoner og spre kunnskap om Kina i utlandet på. Jeg anbefaler alle å delta i kinesisk-undevisning, da man både lærer nødvendig språk og kultur. Ikke minst er det lurt å delta for å bli kjent med de andre deltagerne på kurset.

Universitetsområdet og byen

På universitetsområdet finner man kafeer, dagligvareforretninger og små parker man kan slappe av eller lese i (riktignok med variende suksess som følge av varmen).

Som nevnt over er mulighetene i Beijing uendelige, så det er lurt å sjekke ut Tripadviser og Yelp. Når det gjelder de største turistattraksjonene, besøker man disse i regi av CLSP, så det slipper man å tenke på.

Bustad

Man bor på et stort hotell nordvest i Beijing, og har et stort kjøpesenter med alt man trenger like i nærheten.

Man bør være oppmerksom på at det i Kina er vanlig å legge igjen et depositum idet man ankommer hotellet, og for oss var dette på 10 000 RMB. Det var litt kluss da vi skulle dra, for da måtte de tilbakeføre beløpet før vi kunne betale for oppholdet. For noen av oss skjedde ikke tilbakeførelsen umiddelbart, og da var det lurt å ha nok penger tilgjengelig på konto. I denne sammenheng er det lurt å ha tilgang til nettbanken til enhver tid, ha nok penger på konto eller ha tilgang til et kredittkort. Dersom man logger inn i nettbanken ved hjelp av BankID på mobil bør en dermed også ta med den fysiske kodebrikken til Kina, da denne funksjonen ikke er tilgjengelig dersom man bytter til et kinesisk sim-kort og abonnement.

Sosialt miljø

Som nevnt over er det lurt å delta i den kinesiske språkundervisningen for å bli kjent med de man skal dra på tur med, og vite hvem man kommer best overens med. Det er ikke alltid like lett å planlegge ting samme når man er 16 stykker, og da er det lurt å vite hvem som har lignende interesser som deg.

Jeg anbefaler for øvrig å bli med på feiringen av 17. mai i Kina, arrangert av Klubb Norge i Beijing!

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

Sørg for å at passet ditt er fornyet, kjedelig å måtte styre med fornyelse av passet under visum-fasen. Videre var visum-fasen en spøk mtp hvor lang tid det tok å få godkjent skoleplass i Kina. Det førte til unødvendig mye stress, noe UiB må ta en del av skylden for.

I Kina er veldig mange nettsider og apper blokkert. Last derfor ned vpn på datamaskinen og telefonen. Dette kan gjøres gratis hos IT-ansvarlig i studieseksjonen. Jeg kjøpte tilgang via ExpressVPN, kostet vel rundt $ 12 i mnd, men som igjen har høyere kvalitet enn hva UiB kan garantere.

Hvis kinesisk-kurset fremdeles holdes i februar til april er det helt unødvendig å dra på. Ambisjonsnivået er altfor høyt, noe som førte til at 10 av 15 påmeldte ikke fullførte kurset. Kurset burde heller vært holdt tettere på selve utreisedatoen, litt slik som intensivkursene før de som drar på utveksling et helt semester. Ha kurset etter eksamen i metode II.

Videre kan du ikke forvente at fakultetet hjelper noe særlig på vei. Utvekslingskontoret vært lite behjelpelige med å gi oss tips og informasjon om søknader, og de svarte ikke alltid på mail. Det virket heller aldri som at noen var ansvarlige for opplegget vårt. Det var kun et kort informasjonsmøte i januar, etter det hørte vi ikke noe fra kursansvarlig (Søren Koch).

Undervisningsformer

Det er forelesninger hver dag fra 08:45 til 11:15 (omtrent). Noen ganger er det også forelesninger fra 14:00 til 15:30 (omtrent)

Det er også noen ekskursjoner. Vi besøkte et advokatfirma, kinesiske høyesterett, voldgiftsdomstol og en "public's court" (tingrett). Svært begrenset hva man egentlig får ut av dette. Vil anbefale å møte opp på de første, for så droppe de mot slutten for å prioritere å lese rettshistorie.

Vi skulle levere ukentlige "refleksjonsnotater", hva nå enn det er. Kort sagt skulle vi skrive om noe vi fant interessant på forelesning, uten å få noen tilbakemeldinger annet enn at vi var veldig flinke til å skrive, og kom med mange interessante poenger. Kan ikke si at vi lærte så mye av det.

Vurdering av emnetilbodet

Utvekslingsoppholdet er egentlig en del av et "summer law program" som er arrangert av et amerikansk universitet. Formålet med kurset er at man skal bli introdusert til et vidt spekter av kinesisk rett, uten å gå i dybden på noe av det. Dette er svært ulikt det vi gjør i Norge, på godt og vondt.

----

Når det kom til det norske opplegget med rettshistorie var det svært dårlig. Det er ikke lagt opp til at vi skal ha norsk rettshistorie parallelt med kinesisken. Den amerikanske professoren som fulgte programmet synes det var helt useriøst av UiB hvor mye tid vi brukte på å lese rettshistorie mens vi var der borte. Et bedre alternativ hadde vært å gjort seg ferdig med rettshistorie før avreise til Kina. På den måten ville vi også i større grad prioritert å lære oss den kinesiske retten, fremfor å bare møte opp i forelesningen for å krysse av for oppmøte, for så dra tilbake på en café eller hotellrom for å lese norsk rettshistorie.

Fagleg utbyte og språk

Forelesningene er svært varierende når det kommer til kvalitet. Noen forelesere behersker engelsk godt slik at det er mulig å forstå hva de snakker om, andre forelesere er ikke like gode noe som gjør det vanskelig å lære stoffet.

Jeg savnet at de kinesiske professorene ikke var mer regimekritiske, selv om det åpenbart ikke kan forventes i særlig grad.

Universitetsområdet og byen

Forelesningssalen har tilnærmet ingen air-condition, i det minste ikke før ut i juni. Vil anbefale å sitte langt bak i forelesningssalen under "luftuttaket" i taket. Hverdagen ble da mye bedre.

Luftkvaliteten utenfor forelesningssalen var som forventet. Man merker at en blir raskere sliten, og det er viktig å drikke mye væske grunnet varmen.

Beijing er ellers en veldig kul by å være i. Vil anbefale å ta turen til Sanlitun tidlig, det er det mest vestlige distriktet i Beijing og tar 25-30 minutter med t-banen fra hotellet.

Bustad

Vi bodde på et fint hotell i kort gangavstand til både universitetet, et kjøpesenter der vi kunne kjøpe mat, og t-banestasjonen.

Rommene er romslige og sengene er gode selv om de er litt harde.

Rensligheten er derimot ikke særlig bra. Det var fascinerende hvordan vaskepersonalet brukte vesentlig lengre tid på å vaske rommene dersom vi var til stede enn da vi var borte. Virket ikke som at de benyttet seg av støvsugeren, og vasking på badet forekom sjeldent.

Vi hadde tilgang til både treningsrom og svømmebasseng, noe som kom veldig godt med.

Sosialt miljø

Det sosiale på turen fungerte helt utmerket. Hele gjengen kom veldig godt overens, og vi dro på flere utflukter sammen.

Kan anbefale å reise til den kinesiske muren, det var et av høydepunktene på turen.

Vår 2018 - JUS134-Kina

Vår 2018 - JUS134-Kina

18.05.2018 - 16.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Fakultetet gjør oppmerksom på at undervisningsopplegget er endret for våren 2019, se oppdatert emnebeskrivelse.
***

Det jeg savner fra da vår klasse skulle reise til Kina, var en liste med tips om hva som var lurt å pakke med seg til Kina. Ettersom Kina er et land med store forskjeller fra Norge, kan det være greit å være klar over dette, og at dette kan påvirke hva som er lurt å ha med på reisen.

Et par greie tips:
- Det er stort sett ikke toalettpapir på de offentlige toalettene, noe som gjør at det er greit å ha med seg små pakker med papir hele tiden. Dette er lett å få tak i når man er i Kina, men det er alltid greit å ha med seg minst en pakke for sikkerhets skyld.
- Last ned WeChat, og sørg for at de man aller helst ønsker å ha kontakt med under oppholdet også har lastet ned appen. Den fungerer veldig bra dersom andre apper man vanligvis bruker ikke er tilgjengelige eller fungerer dårlig pga. dårlig internett. Den krever heller ikke VPN, noe som gjør at alle kan bruke appen selv om man ikke har VPN, eller VPN ikke fungerer.
- Kjøp reiseadapter som passer i Kina. Er dumt om man ikke kan få ladet når man ønsker mens man er der.

- Dersom man har planer om å laste ned VPN, gjør det FØR reisen! Det er ikke alle som klarer å laste ned VPN når man har ankommet Kina. VPN er greit å ha dersom man vil bruke apper som vanligvis ikke kan brukes i Kina.

En annen ting som kan være greit å vite er at i Beijing, selv om man ikke skulle trodd det, er flertallet veldig dårlig i engelsk. De fleste snakker kun kinesisk, slik at det er vanskelig å kommunisere med flertallet av de man prøver å prate med. Jeg satte derfor veldig stor pris på det lille vi hadde lært oss på kinesiskkurset vi hadde før vi dro, og skjønner i ettertid veldig godt hvorfor fakultetet ønsket at vi skulle ta det. Dersom du skal til Kina neste år - delta på kurset! Det er sterkt å anbefale fra min side. For vår del skulle jeg ønske fakultetet var enda klarere på hvorfor det var viktig å ha kurset. Det kom ikke så klart frem at man nærmest var avhengig av å kunne et par ord på kinesisk for å kommunisere med kineserne, og ettersom kurset var tidkrevende og valgfritt er det forståelig at det ikke var så mange som fullførte kurset. Noe som kan forbedres med kurset til neste år er at man burde fått mer tid til repetering av stoffet, slik at man fokuserer på det som er viktigst å kunne til reisen. Det ble lite tid til repetisjon fordi man hele tiden skulle lære noe nytt. Dette resulterte i at man fikk for mye å lære på for kort tid. En annen viktig bemerkning er at man på et tidligere tidspunkt bør få vite hva som skal læres til HSK-testen slik at man på et tidligere tidspunkt kan øve. Vi fikk tildelt tidligere tester samt tok noen av testene i timen, som var veldig behjelpelig. Dette kan absolutt overføres til neste kurs, men bør gjerne gjøres på et enda tidligere stadie enn det ble gjort på årets kurs.

Undervisningsformer

Forelesningene i Bergen:
- Ettersom man ikke hadde godt nok internett til å se forelesningene fra Norge i Kina, er det bra at fakultetet krevde 75 % oppmøte på forelesningene i rettshistorie, slik at man fikk sett dem før man dro. Ettersom vi skulle ha eksamen i rettshistorie var det helt sentralt for oss å få med seg disse forelesningene da vi ikke hadde ordentlig tilgang til dem etter at vi hadde reist. Forelesningene var veldig oversiktlige, og powerpointene var gode å bruke i ettertid som notater. Skulle imidlertid vært lettere å få tilgang til dem mens vi var i Kina.

Forelesningene i Kina:
- Foreleserne i Kina var flinke i engelsk, noe som var positivt. Det var kjekt å få et innblikk i mange forskjellige juridiske emner. På den annen side ble det gjerne litt for overordnet i noen av fagene fordi foreleserne hadde så liten tid på å gjøre studentene kjent med emnet. Alt i alt var det allikevel greit med mange forskjellige emner ettersom man på refleksjonsnotatene kunne velge hvilke juridiske emner man ønsket å fokusere på.
- Professor Wilson som ledet timene var veldig flink, og ga gode refleksjoner og sammendrag på slutten av forelesningene. Dette var greit for å få en oppklaring dersom noe var uklart eller vanskelig å forstå i timene. Dette bør absolutt gjøres videre!

Tilbakemelding om det faglige opplegget:
- Grunnet 75 % oppmøte på alt av forelesninger og utflukter i Kina, i tillegg til at vi måtte skrive et ukentlige refleksjonsnotater, ble det brukt mye tid på den komparative delen av faget, mens rettshistoriedelen ble svært lite prioritert. Det ble derfor vanskelig å fokusere på rettshistorie mens vi var der, selv når eksamen nærmet seg, noe som er synd med tanke på eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra emnetilbud! Det er supert at man får muligheten til å reise til Kina som en del av faget.

Fagleg utbyte og språk

Man fikk bred kunnskap om kinesisk rett, og fikk reflektert om forholdet mellom norsk- og kinesisk rett i løpet av programmet. Dette var veldig positivt. Dessverre fikk vi ikke noen bred kunnskap i rettshistorie, noe som var synd med tanke på at det var det som kom på eksamen. Ettersom refleksjonsnotatene foregikk på engelsk ble den faglige engelsken styrket i løpet av oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var veldig fint. En negativ del av oppholdet var at det var dårlig wifi-forbindelse både på hotellrommet og på universitetet, samt at det var få steder man kunne studere. Det endte opp med at mange skrev eksamen på hotellrommet, eller satt på cafeer, noe som var litt synd. Det var lite informasjon om hvilke steder som var gode lesesteder, slik at man brukte en del dager og en god del tid på å finne ut hvor man kunne lese.

Bustad

Ariva Hotel lå nærme universitetsområdet, noe som var positivt. Det var til tider vanskelig å kommunisere med personalet, ettersom få ansatte mestret engelsk godt. Rommene var fine, og maten var god.

Sosialt miljø

Bra!

2017

Vår 2017 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2017 - Praksis og studier i kinesisk rett

09.01.2017 - 30.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Renmin University of China Beijing

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

Lær deg så mye kinesisk du kan før avreise. Det er gull verdt, og kan ikke understrekes nok. Dette gjør oppholdet lettere, men også morsommere. Mange kinesere snakker ikke engelsk, men man kommer langt med enkle gloser.

Undervisningsformer

Mindre klasser enn hva vi er vant med fra UiB. Dette opplevde jeg som veldig positivt. Lav terskel for spørsmålsstilling. Enkelte av professorene har muntlig deltakelse som en liten prosent av karakteren, og da er det greit med mindre klasser. Jeg hadde kun en skoleeksamen i løpet av mitt opphold. Resten var innlevering av final paper. Det varierer jo hva man liker, men jeg syns dette var en god avlastning fra 4 år med skoleeksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er ok. Det er greit med fag å velge mellom, men du må nok belage deg på å velge et par fag du ikke ville valgt ellers for å få nok credits. Jeg vil anbefale International Business Contract Drafting and Analysis. Faget holdes av en britisk advokat. Han fyller timene med humor og morsomme historier om utlendinger i Kina. Faget er praktisk rettet og man får veldig god skrivetrening.

Fagleg utbyte og språk

Utbyttet varierer, men som jeg sitter igjen med et helhetsinntrykk av at jeg har fått sterkt faglig utbytte av å dra på utveksling. Man lærer å tenke annerledes, får perspektiv og utfordrer seg selv. Delta i diskusjoner i klassene, det er god læring, men også morsomt. Du sitter i klasserom med medstudenter fra hele verden. Veldig interessant å høre hvor forskjellig, men også hvor likt man tenker.

Universitetsområdet og byen

Beijing er en fantastisk by. Jeg vil absolutt anbefale alle å reise på utveksling hit. Du får en perfekt kombinasjon av det tradisjonelle Kina og en moderne storby. Campus har alt du trenger. Det er parker overalt, butikker, restauranter, sykehus, postkontor, bank osv. Jeg har ikke kontroll på hvor mange butikker og restauranter det er her. Oppdager nye hver gang jeg sykler rundt på campus.

Bustad

Det er veldig harde senger på campus. Det første på agendaen burde være å kjøpe ekstra overmadrass. Deretter opprette kinesisk-bankkonto. Man fyller penger via kontoen til studentkortet. Dette kan brukes til betaling over hele campus. Veldig praktisk. Over hele Kina kan man også betale via Wechat, men man må ha kinesisk bankkonto for å kunne benytte seg av det.

Sosialt miljø

Som de fleste andre utvekslingsopphold, vil også et semester ved Renmin gi deg mange nye venner. Meld deg på buddy-programmet. Det kan være litt vanskelig å få kinesiske venner, men dette er ingen problem når man har en buddy.

Vår 2017 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2017 - Praksis og studier i kinesisk rett

09.01.2017 - 30.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Renmin University of China Beijing

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

- Språkkurset som ble holdt av Konfutse Instituttet i Bergen var veldig nyttig. Det gir deg basiskunnskaper i kinesisk og gir deg mulighet til å bygge videre på dine språkferdigheter under utvekslingsoppholdet.
- På Appstore finner du også flere gratis apper som kan hjelpe deg å bli bedre i språket.
- Anbefaler å laste ned google translate på mobilen. Da kan du bruke kameraet til å oversette kinesiske tegn. Det er ikke en perfekt funksjon, men kan hjelpe deg i noen situasjoner. Lurt å laste ned engelsk - kinesisk offline.
- Alle har WeChat appen i Kina. Hver bruker får tildelt sin unike QR-kode. Du scanner andre sin QR-kode eller de scanner din for å opprette kontakt på appen. Du har både chat og moments som tilsvarer Facebook sin vegg. Du må ha den kinesiske versjonen for å få funksjonen "Wallet". Legger du til ditt kinesiske bankkort i Wallet kan du også scanne QR-koder med appen for å betale ting.
- Gjør gjerne litt research om kulturelle forskjeller generelt og forskjeller i business kultur på internett.
- Ta kopi av passet ditt før du reiser. Ta også med ett passbilde i farger til studentregistering på skolen.
- Anbefaler å laste ned UiB sin VPN for å få tilgang til nettsider som er sensurert i Kina. Det finnes også gratis apper som OpenVpn som fungerer like bra som de du betaler for. Jeg hadde bare VPN på mobilen og ikke på PCen. Det gikk fint, men i ettertid kunne jeg godt brukt 500 kr for å kjøpe et abonnement på 6 måneder som jeg også kunne bruke på PCen.
- Jeg bodde i International Student Exchange Center (også kjent som Korea Building). Her må du betale leiesummen for hele oppholdet innen tre dager. Dette måtte gjøres i kontanter i resepsjonen i første etasje i Korea Building.
- Studentregistrering gjøres også Korea Building.
- Nærmeste bank er ICBC som ligger på campus ved north gate. Banken har automater hvor du kan ta ut penger fra ditt norske kort og sette dem inn etterpå på ditt kinesiske bankkort.
- OneCard er studentkortet du får når du registrer deg som student. Dette kan hentes en dag etter registrering. Du må sammenkoble ditt kinesiske bankkort med OneCoard på IT-senteret midt. Etter du har gjort dette kan du bruke maskinene utenfor eller i kantinene for å overføre penger til kortet. Du legger det på automatens kortplass og trykker passordet 123456. Automatene er kun på kinesisk. Det er flere knapper, men det er bare to du trenger tenker på. Få gjerne hjelp av medstudent første gang. En av knappene bruker du for å kjøpe GB til WIFI som du bruker på skolen (Eduroam som er gratis virket bare en kort stund til å begynne med. 20 RMB holder lenge). Den andre av de to knappene brukes til å fylle på selve kortet slik at du kan bruke det til å betale med i kantinene.
- Du kan kjøpe et kinesisk sim-kort på China Mobile på campus. Butikken ligger rett ved siden av East Cantene. Det er flere abonnement. De som jobber der snakker ikke engelsk. Du bruker kun 4G i Kina. 3 GB er fornuftig mengde. De tar kontanter. Du kan også bruke Mobile top-up på Wechat til å betale den månedlige regningen eller kjøpe mer GB dersom du går tom.
- Det er ikke mange dager med dårlig luftkvalitet på våren. Det går fint å reise der som astmatiker så lenge du har med deg nok medisin og bruker maske på dårlige dager. Det er mye mindre dårlige dager enn du tror. Muligens en dag hver 2. eller 3. uke. Husk å kjøpe en 3M maske som sitter inntil i alle ender. Gjør den ikke det har den ingen funksjon. Jeg kjøpte på Coop Bygg før jeg reiste. Disse kan du bruke flere dager. Du merker fort når filteret er dårlig.
- Det var 8 grader når vi ankom Beijing, men det skiftet veldig fort til 20 grader. Nærmere sommeren ligger det stabilt på over 30 grader. Noen dager er det nærmere 40 grader.

Undervisningsformer

Det var forelesninger i alle fagene. Det var obligatorisk med en presentasjon i alle fag. I ett fag var det obligatorisk med tre presentasjoner. Deltakelse i timene og presentasjonene var en del av vurderingen ved fastsettelse av karakter. Foreleserne som jeg hadde var veldig flinke i engelsk.

Vurdering av emnetilbodet

De juridiske emnene som ble tilbudt ved Renmin var varierte og av bra kvalitet. Dessverre var det ikke mulighet til å ta kinesisk som frivillig fag ved siden av de juridiske emnene siden språkfagene overlappet de juridiske fagene.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var veldig bra. Faget International Business Contract Drafting and Analysis holdt av Stephen Leonard kan anbefales. Dette er et veldig praktisk og nyttig fag. Fagene er på engelsk. Du får også utbytte i forbedring av juridisk engelsk og forretnings engelsk. Semesteret er delt opp i to seksjoner med to eksamensperioder. Noen fag går over begge periodene.

Universitetsområdet og byen

- Universitetsområdet er stort. Det er flere Ofo-sykler på campus som du kan bruke til å komme deg lettere rundt. Du må ha installert Ofo appen og lagt inn et depositum for å leie sykler. Det er veldig praktisk og lett. Du trykker på knappen og får en kode til å åpne låsen. På det nyeste kan du også låse den automatisk ved hjelp av bluetooth. Dersom du skal sykle ut av campus må siste registreringsnummeret på sykkelen være et oddetall. Det står vakter som kontrollerer dette ved utgangene.
- De beste kantinene er East Canteen og North Canteen. East Canteen ligger nærmest Korea Building. North Canteen ligger rett på det juridiske fakultetet. Det er også flere restauranter, dagligvarebutikker og cafeer på campus. Noen er mer skjulte enn andre. Spør gjerne en medstudent om omvisning på campus.
- Det er også treningssenter på campus. Det befinner seg til venstre for fotballbanen. De i resepsjonen snakker sjeldent engelsk. Du må fylle ut et skjema som er på kinesisk og betale med kontanter. De har både cardio og styrke apparater. De tilbyr også flere gruppetimer. Yoga timene var veldig bra.
- Det er 5 min gåavstand til nærmeste subway stasjon. Kjøp et kort i kiosken. Du betaler 20 RMB i depositum og kan fylle på det. Når du reiser leverer du det tilbake i en kiosk for å få tilbake depositumet.
- Det er lett å få tak i taxi i Kina. De fleste taxisjåfører kan ikke engelsk. Vis adresse i kinesiske tegn og sørg for at de bruker taximeter. Taxi er mye billigere enn i Norge. Laster du ned Didi appen kan du også bestille taxi på mobilen.
- Byen er trygg. Ingen tyveri eller ubehagelige opplevelser under hele oppholdet.

Bustad

- Rommene i Korea Building var greie. De så ut som et hotellrom. Du har et rom og et bad. Det er rent og ryddig. Grei standard. AC. Kort som lås.
- Det skal være vask på rommet, men dette så jeg aldri noe til. Søppelet blir tømt hver morgen når du setter det utenfor døren din.
- Det er et felleskjøkken i hver etasje med et bord, en micro og en kokeplate. De ansatte bruker også dette kjøkkenet. Det oppbevares mat i varmen og det lukter ikke alltid like godt der. Sjeldent det oppholder seg noen i disse rommene.
- På rommet har du en seng med lagringsplass under, ett nattbord, ett klesskap, en skrivepult, ett hylleskap, tv, vannkoker, og bordlampe. Det er både vinter- og sommerdyne på rommet. Du kan skifte sengetrekk i 4.etg annenhver helg. Noen rom har veggspeil og knagger til å henge ting på, mens andre rom har ikke. Veggspeil kan bestilles for en billig penge på appen Taobao (tilsvarende ebay). Veggspeilet ankom i resepsjonen i Korea Building, men noen pakker kommer også til post-bodene som befinner seg i nordenden av campus.
- Badet på mitt rom hadde uheldigvis dårlig helning slik at vannet fra dusjen rant utover hele baderommet og ut i "gangen" på rommet. Det var nødvendig å kjøpe en mopp for å skyve vannet ned i sluken som ikke var tett og bruke et håndkle i "gangen".
- Ta gjerne med insektspray til å spraye rommet med for å unngå mygg på rommet.
- I kjelleretasjen i Korea Building finner du både dagligvarebutikk og cafe.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er bra. Det er en del utvekslingsstudenter på Renmin. De er mer sosiale enn de kinesiske studentene, men de kinesiske studentene som er stødige i engelsk er imøtekommende. Det er et buddy program. Dette ble ikke introdusert før den andre uken etter semesterstart. Etter at du hadde gjort alt en buddy gjerne kunne hjulpet deg med. Expat miljøet er ganske lite, og det er lett å bli kjent med utlendinger som jobber i Kina.

Vår 2017 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2017 - Praksis og studier i kinesisk rett

09.01.2017 - 30.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Renmin University of China Beijing

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

- Etter at du har fått tilbud på utvekslingsopphold i Kina om våren bør du smøre deg med tålmodighet til etter sommerferien, siden både UiB og universitetet i Kina er opptatt med de som skal på utveksling om høsten.

- Etter sommerferien vil du få muligheten til å skrive ned en ønskeliste over praksisplassene. Jeg anbefaler å ta kontakt med praksisplassen du blir tildelt i god tid før avreise til Kina. Hvilke dager du skal jobbe er vanskelig å få avklart før du har valgt hvilke fag du skal ta, men du bør komme i gang med praksisoppholdet tidlig slik at du er ferdig med det i god tid før hjemreise.

- Når du får tilbud om studieplass fra Renmin, får du også muligheten til å søke om dorm room på campus. Hvis du ønsker å bo på campus bør du søke så fort som mulig får å være sikret rom, men det er heldigvis færre søkere på vårsemesteret enn på høstsemesteret.

- Ta kontakt med vaksinasjonskontoret for å finne ut hvilke vaksiner du bør ta, både for Kina og andre deler av Asia du vurderer å reise til.

- Det kan være greit å tenke på hvor du skal bo i Bergen under språkkurs-delen av programmet. Selv leide jeg korttidshybel av studentsamskipnaden.

- Jeg brukte Visumservice for å søke om visum. Da slapp jeg å bruke tid på den kinesiske ambassaden i Oslo.

- Husk at SAS og Norwegian tilbyr ungdomsbilletter for deg som er under 26 år.

- Husk også å søke om stipend fra Lånekassen så fort du har muligheten. Da slipper du å stresse med utbetaling av studielån og stipend rett før avreise, eller i verste mens du er i Kina.

- Meld deg inn i ANSA. De tilbyr forsikring og du finner mange gode reisetips på hjemmesiden deres.

- For øvrig bør du ta en tur til apoteket for å kjøpe deodorant, antibac, solkrem, myggspray og imodium.

- Skaff deg VPN. ExpressVPN og Astrill er populære. Vær oppmerksom på at kinesiske styresmakter prøver å gjøre det vanskelig å bruke VPN. Derfor fungerer ikke alle VPN-løsninger i Kina, mens for eksempel NordVPN tilbyr et eget oppsett for Kina.

- Videresend e-post til UiB-eposten din, den fungerte uten VPN da jeg var der. Siden Google er blokkert bør du laste ned Google Maps og Google Translate offline.

- Les om kinesisk kultur og historie på forhånd. Da får du mer utbytte av oppholdet.

- Du bør skaffe deg et kinesisk mobilabonnement, bankkonto og bankkort så snart som mulig etter ankomst i Kina. Last ned WeChat (den kinesiske utgaven, ikke den internasjonale) og link appen sammen med bankkortet ditt for å komme i gang med WeChat Pay.

- Hvis du bor på campus får du rabatt hvis du betaler depositum og husleie i kontanter ved starten av semesteret (innen tre dager fra innsjekking). Husleien var på 10240RMB fra ca. 20. februar til midten av juni. Vær oppmerksom på at bankene i Norge har begrensninger på hvor mye du kan ta ut i kontanter over en kort periode i utlandet.

- Det kan være minusgrader i Beijing i februar. Anbefaler derfor å ta med et sett med ullundertøy.

Undervisningsformer

- Programmet er delt opp i to deler: først språkkurs i januar holdt av Bergen Konfutse Institutt, så et semester i Kina. Semesteret i Kina begynner etter kinesisk nyttår og varer til ca. midten av juni.

- Det var krav til oppmøte under språkkurset, og kurset ble avsluttet med skriftlig (HSK) og muntlig (HSKK) språktest. Det var krav til oppmøte for språktestene, men det var ikke krav om å bestå.

- Undervisningen i Kina var klasseromsundervisning med utflukter i noen fag og eksamensformen var hovedsakelig innleveringsoppgaver.
Etter semesterslutt måtte jeg skrive rapport til UiB om programmet og internshipet. Den var obligatorisk, i motsetning til denne studentrapporten som er frivillig.

Vurdering av emnetilbodet

- Semesteret var delt opp i to deler. Undervisning i noen fag var lagt til første bolk, noen i andre og noen gikk over begge. Den første uken av hver bolk var det prøveforelesninger.

- Du må sannsynligvis velge noen fag du ikke ellers ville valgt for å få nok studiepoeng og for at timeplanen skal gå opp.

- Vi hadde også mulighet til å gå på språkkurs i kinesisk, men det passet ikke inn i timeplanen.

Fagleg utbyte og språk

- Jeg hadde størst utbytte av de utenlandske foreleserne, men jeg vil anbefale å velge minst et fag med en kinesisk foreleser.

- En måned med språkkurs i Bergen er altfor lite for å lære seg kinesisk flytende, men nok til at du klarer å si til taxisjåføren hvor du vil med litt prøving og feiling.

Universitetsområdet og byen

- Campus ligger i distriktet Haidian som er nord-vest i Beijing, og er stort i norsk målestokk. Det finnes mange kantiner, caféer, butikker, med mer på campus.

- Det ligger en t-banestasjon 50 meter sør for East Gate. Jeg utforsket dessverre for lite av området utenfor West Gate.

Bustad

- Jeg bodde i et ettmannsrom med eget bad i International Student Dorm, også kalt for Korea Building. Standarden på rommene liknet på det som studentsamskipnaden i Bergen tilbyr.

- Mange kinesere sover på harde madrasser. Det er mulig å kjøpe en mykere madrass i butikken Carrefour som ligger mellom t-banestasjonene Haidianhuangzhuang (et stopp nord for Renmin) og Zhongguancun.

Sosialt miljø

- Jeg ble kjent med de andre norske studentene under språkkurset i Bergen, og vi som studerte i Beijing bodde i samme bygg. Det var veldig hyggelig med et norsk nettverk, men du bør ta initiativ til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter også. Det er lettest i begynnelsen av semesteret.

- Det kan være vanskelig å bli kjent med kinesere, men det finnes et buddy-program på Renmin. Jeg vil absolutt anbefale å delta på det. Det er også English Corner på plassen rett innenfor porten av East Gate på fredager.

- ANSA arrangerer av og til sosiale sammenkomster for norske studenter. Noralumni (China.noralumni.no) arrangerer 17. mai-feiring sammen med KlubbNorge Beijing, og inviterer til arrangement sammen med andre europeiske studentorganisasjoner.

- Hvis du vil bli kjent med expats kan du delta på InterNations (Internations.org/beijing-expats) sine arrangement.

- Culture Exchange Trips (WeChat ID: Hiking-Bruce) og Foreigner China Network (WeChat ID: foreignerandchina) tilbyr dagsturer og helgeturer.

- Togbilletter og hotell bestilles på Ctrip. Husk å ta med pass når du henter billettene og beregn god tid. Rekker du ikke toget kan du bytte billetten til en annen avgang samme dag uten gebyr.

- Nyttige apper: Didi Chuxing (likner på Uber), Taobao (Ebay), Ofo (sykkel), Mobike (sykkel), Memrise (språkkurs), Pleco (ordbok) og Baidu Maps.

- Oppdaterte målinger av luftkvaliteten finner man på aqicn.org eller BeijingAir på twitter.

- For informasjon om hva som skjer i Beijing, se timeoutbeijing.com og thebeijinger.com. For reisetips, se wikivoyage.org, wikitravel.org og tripadvisor.

Vår 2017 - JUS134-Kina

Vår 2017 - JUS134-Kina

16.05.2017 - 20.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Bestill visum i god tid, det var noen som fikk det i siste liten - men det ordnet seg for alle til slutt.

Undervisningsformer

Forlesningene i kinesisk rett var på engelsk av kinesiske professorer - engelsken var forståelig, så det gikk stort sett helt fint å følge med.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes dette er et fantastisk tilbud fra UiB sin side. Det var utrolig spennende å lære om kinesisk rett, og det var enda mer spennende ved å faktisk være i Kina da vi lærte om det. Jeg anbefaler alle å melde seg på dette opplegget - det er lærerikt faglig og sosialt, og en unik mulighet til å få oppleve Kina og Beijing.
Utfluktene var bra, vi gjorde veldig mye spennende - Høyesterett, advokatfirma, et annet firma etc. D

Fagleg utbyte og språk

Det var veldig spennende å lære om kinesisk rett. Stort faglig utbytte der. Språklig sett var kinesisk litt i vanskeligste laget for min del, men man fikk jo god trening i engelsk! Det var en øvelse å ha juss på engelsk

Universitetsområdet og byen

Utrolig fin campus, klasserommet fungerte helt fint - med air condition, men litt lave stoler i forhold til de små benkene/pultene. Var veldig deilig å bare ha 10-15 min å gå til fakultetet. På universitetsområdet var det mange kafeer man fikk god lunsj på, og som fungerte bra for å sitte å lese fag på. Det var gøy å oppleve campuslivet med mange studenter - både kinesiske og utvekslingsstudenter.
Jeg elsket Beijing. Overraskende ren by (vi var blitt advart om at det var veldig skittent der og mye tåke, men det var rent, og tåken var ikke et stort problem), kineserne var utrolig hyggelige og hjelpsomme, særlig hvis de kunne engelsk. Hvis vi ba om hjelp til å kjøpe t-bane-billett viste de oss ikke bare veien, men ble med oss helt ned til stasjonen og hjalp oss med å kjøpe billetten. T-bane-systemet var forøvrig utrolig oversiktlig, og det hadde mye å si for at jeg likte byen så godt. Det ble utrolig lett å orientere seg og komme til ulike steder. Og det var ekstra bra at t-bane-systemet var så bra, da taxisjåførene jevnt over ikke kunne engelsk, og vi opplevde ofte at de ikke ville stoppe for oss eller kjøre oss dit vi skulle.
Det var også veldig mye god mat til en relativt billig penge.
Det var så mye forskjellig å oppleve, alt fra fancy områder med kontorer og moderne bygninger til hutonger, smågater, der folk bodde og levde livene sine. Der var det veldig mange gode, skjulte restauranter. Byen hadde mye historie å by på ved ulike severdigheter som var spennende å besøke og oppleve.

Bustad

Vi var jo så heldige å få bo på et veldig fint hotell, Ariva, 15 min gange unna jussfakultetet. Det var utrolig fint med store rom, god frokost, hyggelig personale og gode fasiliteter med både svømmebasseng, treningsrom og kjøkken. Bostedet bidro absolutt til et bra opphold i Beijing. Det var deilig å ha et rom man likte og kunne føle seg hjemme på, og som man kunne gå hjem til og slappe av på etter mange inntrykk. Det var også veldig bra hvis man skulle ha fred og ro for å lese litt fag. Når det er sagt var det ikke nødvendig å bo så fint. Jeg hadde absolutt ikke forventet å få bo så fint under oppholdet i Beijing, men det var jo veldig deilig. Og som sagt gjorde det garantert oppholdet bedre.
Bosted: helt upåklagelig

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var utrolig godt. Dynamikken i gruppen blant Bergensstudentene fungerte bra, jeg trivdes hvert fall veldig godt med gjengen. Det var også gøy at det var så mange amerikanere med. Alle var hyggelige, og det var mange forskjellige folk, så det var enkelt å finne noen man kunne omgås med. Vi gjorde mye sammen, og delte oss også ofte opp i mindre grupper. Jeg synes folk generelt var flinke til å inkludere andre både til middag og til ulike utflukter.
Jeg tror nok det hjalp mye for det sosiale at bergensstudentene hadde hatt 40 timer kinesisk sammen før oppholdet. Dette gjorde at alle visste hvem hverandre var, og vi slapp å bli kjent med alle da vi kom ned til Kina - noe som var svært positivt, da det var mange andre nye å bli kjent med og mange inntrykk, og da er det deilig å kjenne gjengen du drar med nogenlunde godt.

Vår 2017 - JUS134-Kina

Vår 2017 - JUS134-Kina

16.05.2017 - 20.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Det var en del som måtte gjøres før oppholdet, men fakultetet var utrolig hjelpsomt til å "guide" oss gjennom det. Man måtte sende inn diverse dokumenter til Renmin, og man måtte søke om visum. Vi måtte også gjennom et obligatorisk språkkurs i forkant av oppholdet, noe som egentlig bare var gøy.

Undervisningsformer

Undervisning skjedde i klasseromsform. Vi hadde noen forskjellige undervisere, det varierte ut fra hvilket emne det ble undervist i. Vi måtte levere en obligatorisk kursoppgave til UiB, men utenom dette var det ikke noen andre innleveringer (utenom eksamen). Det var obligatorisk oppmøte på forelesningene, hvor man kunne ha x antall fravær.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var bra! Vi lærte om forskjellige emner innenfor kinesisk rett. Det blir selvfølgelig ganske generell undervisning på et kurs som varer så kort, men jeg følte vi lærte utrolig mye om kinesisk rett.

Fagleg utbyte og språk

Som nevnt ovenfor synes jeg vi lærte veldig mye om kinesisk rett, og forelesningene var interessante. Forelesningene foregikk jo på engelsk, så man fikk en del språklig utbytte bare av det. Men i tillegg kom jo halvparten av studentene på kurset fra USA, så man lærte jo utrolig mye engelsk bare av å snakke med dem.

Universitetsområdet og byen

Jeg elsket Beijing! Det var en helt fantastisk by å få utforske. Subway-systemet var veldig enkelt å bruke, så man kom seg raskt rundt dit man ville. Maten var helt himmelsk omtrent uansett hvor man spiste. Kineserne var alltid vennlige og hjelpsomme. Jeg følte meg alltid trygg. Universitetsområdet var også veldig fint. Det var veldig stort, og det var mye å se og oppleve bare på campus. Alt i alt var det en fantastisk opplevelse å få bo i Beijing i fire uker.

Bustad

Siden studentboligene vi egentlig skulle bodd i var under oppussing den sommeren vi var der, betalte universitetet for at vi fikk på på et Hotel Ariva i stedet. Det var ganske luksus; jeg fikk en suite med to etasjer og to bad helt for meg selv. Til tross for dette betalte vi bare rundt 2000 kr totalt for bolig under oppholdet. Så det var helt supert ordnet av UiB! Vi fikk også gratis tilgang til frokostbuffe på hotellet hver morgen. Så ja, vi bodde utrolig fint mens vi var der.

Sosialt miljø

Det sosiale var kjempebra! Alle kom veldig godt overens. Det var også veldig hyggelig å bli kjent med amerikanerne. Det var veldig sosialt å bo på samme hotell alle sammen, og det var alltid noen man kunne dra inn i byen og gå på sightseeing med.

Vår 2017 - JUS134-Kina

Vår 2017 - JUS134-Kina

16.05.2017 - 20.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Veldig fint med informasjonsmøter og samtale med både Professor Wilson og tidlegare kursdeltakarar i regi av fakultetet, men skulle ønskje dette skjedde meir "automatisk" og ikkje så mykje på vårt eige initiativ.

Undervisningsformer

Ved Renmin var forelesningane veldig kjekke og me hadde mange flinke professorar, sjølv om nokre var mindre flytande i engelsk enn andre. Professor Wilson sin "class about the class" etter kvart emne var og nyttig, men kanskje litt vel fokusert på samanlikningar mellom kinesisk og amerikansk rett.

I Noreg var Sunde sine førelesingar i rettshistorie særs informative, så eg synest det var fint at oppmøtet på desse var obligatorisk for oss som skulle til Kina. Arbeidsoppgåva me måtte skrive og kommentere trur eg og var viktig for sikre at me fekk nok fokus på rettshistorie-delen av kurset medan me var i Kina, men eg tykkjer alle kursdeltakarane(i alle fall fleire ein ein) burde fått kommentarar på oppgåva si frå ein professor eller stipendiat.

Vurdering av emnetilbodet

JUS134-KINA er eit fantastisk emne som de må halde fram med å tilby! Eg har fått både vener, fagleg input og minner for livet.

Fagleg utbyte og språk

Me hadde nok fått meir utbytte av kinesisk-kurset om det var nærmare avreise til Kina og dei siste undervisningstimane ikkje var så tett på eksamenen i menneskerettar.

Universitetsområdet og byen

Renmin er eit flott universitet og eg tykkjer auditoriet me nytta oss av var heilt topp, trass litt dårleg aircondition nokre dagar.

Beijing må berre opplevast. Først verkar byen kanskje kaotisk og trang, men så finn ein fort ut at det er så mykje å oppdage - til og med stille stader.

Bustad

Hotell med basseng, treningsrom og buffetfrokost under heile opphaldet er ikkje noko ein kan klage på.

Sosialt miljø

Som sagt fekk eg mange nye vener, både norske og amerikanske. Dei kinesiske "buddies som gjekk på Renmin var det desverre vanskelegare å kome meir i kontakt med ettersom ein ikkje blei tildelt ein person kvar, men det heller var 8-10 ulike som rullerte dagleg på å møte opp etter forelesning for å hjelpe oss om det skulle vere noko.

Vår 2017 - JUS134-Kina

Vår 2017 - JUS134-Kina

16.05.2017 - 20.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Google er blokkert i Kina, og en har derfor en rekke internettsider og apper som en i utgangspunktet ikke har tilgang til. Last derfor ned VPN - express VPN fungerer godt og koster per dags dato 12,99 dollar per måned.

Undervisningsformer

Undervisningsformen består primært av forelesninger, hvor graden av aktivitet fra studentene avhenger av i hvor stor grad foreleserne inviterer til deltagelse.

Det er også faglige utflukter til advokatfirma, domstoler, handelssentre etc., som er et nyttig læremessig tilskudd for å forstå hvordan kinesisk rett fungerer i praksis.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et svært variert emnetilbud (men det er ingen valgfrihet). Det er cirka elleve ulike emner, og en får derfor en overflatisk, men bred innføring i kinesisk rett.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte er rimelig bra. Etter mitt syn var det imidlertid i for liten grad fokus på de store utfordringene Kina har for så vidt gjelder at regelverket faktisk følges opp i praksis.

En del av foreleserne er dessuten svake i engelsk, men dette veies delvis opp med en liten oppsummering/presisjon av hva som ble sagt fra professor ved Indiana Law School Professor Lloyd Thomas Wilson sin side.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og har kafeer, vaskeri, tennisbaner, utendørs og innendørs idrettsbaner, parker, restauranter etc.

Beijing er en svært stor by med mye trafikk og mennesker. Det er en veldig kul by med varierte tilbud, bebyggelse og med svært godt bevart autentisk kinesisk kultur.

Bustad

Vi bodde svært godt - ved Arriva West Hotel. Alt fungerte godt, bortsett fra internettet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var svært bra. Vi var særlig sammen med amerikanerne, og i liten grad med kinesiske studenter. Dette var en naturlig følge av at vi hadde felles undervisningsopplegg med amerikanerne, og ikke med kineserne.

Vår 2017 - JUS134-Kina

Vår 2017 - JUS134-Kina

16.05.2017 - 20.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Eit godt tips er å lesa seg litt opp på kinesisk historie, spesielt frå starten av 1900-talet og fram til i dag. Ei god bok som både gjev innsikt i nyare kinesisk historie og samstundes har ei spanande forteljing er "Ville svaner - tre døtre av Kina" av Jung Chang.'

Det er også lurt å læra litt mandarin - engelskkunnskapane til dei fleste er svært avgrensa. Dersom du blir tilbudt språkkurs på førehand, meld deg på!

Før du drar kan det vera lurt å ta ein tur på apoteket for å kjøpa ein liten førstehjelpspakke (solkrem, plaster, smertestillande, etc), då slikt kan vera litt vanskeleg å finna på kort varsel. Pass også på at du ikkje har regionssperre på korta dine i nettbanken!

Undervisningsformer

Undervisninga på CLSP er først og fremst organisert i forelesingar, men alle studentane sit i eit nokså lite rom, så enkelte av forelesingane hadde meir preg av å vera seminar. Det varierer veldig frå forelesar til forelesar kor mykje tovegskommunikasjon ein kan venta seg. Generelt er dei yngre forelesarane betre i engelsk, noko som opnar for meir debatt mellom forelesar og studentar, og på tvers av studentane.

Vurdering av emnetilbodet

Eg tok sommarkurset Chinese Law Summer Programme (CLSP). Dette sommarkurset har eit klart business-preg, og dei ulike emnene ein går gjennom har preg av dette. Hovudfokuset er på kontraktsrett, selskapsrett og "Foreign Investment Law". Eg vil likevel sterkt anbefala kurset også for folk som ikkje er spesielt interesserte i desse emnene (eg er sjølv svært skeptisk), fordi du lærer så mykje om statsrett, forvaltningsrett, menneskerettar, historie, kultur og språk berre ut frå kontekstane som desse emnene inngår i. I tillegg har ein fleire forelesingar om statsrett og historie for å byggja ut desse kontekstane.

Oppsummert er ikkje alle emnene nødvendigvis kjempeinteressante, men summen av dei gjev eit svært godt innblikk i kinesisk rett og nyare historie.

Fagleg utbyte og språk

Eg lærte mykje om både kinesisk og amerikansk rett, sidan medstudentane våre var amerikanarar, og mange av samtalane me hadde om rettssystemet i Kina førte til samanlikningar med våre eigne rettssystem. Eg fekk ikkje nok materiell innsikt i nokre av rettsområda til å kunna nytta nokon av dei praktisk - me hadde berre to forelesingar om kvart rettsområde, så det var meir som ein smakebit å rekna - men eg fekk eit heilskapleg inntrykk av kinesisk rett og rettskultur som vil vera svært nyttig dersom eg skal arbeida med kinesisk rett seinare. Kurset gjev såleis studentane verktøyet dei treng for å kunna arbeida med kinesisk rett på eiga hand seinare.

Eg var berre i Kina i litt over ein månad, så eg lærte ikkje veldig mykje språk. Eg har likevel inntrykk av at eg kunne lært ein god del dersom eg hadde vore der lenger, til dømes over eit år. Mandarin er eit veldig spanande språk, så eg skulle gjerne lært meir.

Universitetsområdet og byen

Beijing er ein enorm by, og reiser med kollektivtransport tar svært lang tid fordi avstandane er så store. Det er også ein svært forureina by, så ein bør vera førebudd på allergiske reaksjonar.

Utanom dette er inntrykket nesten udelt positivt. Byen er overraskande grønn, med mange parkar, plenar, blomsterbed og tre. Det overraska meg også at eg nesten aldri følte at det var trangt om plassen - eg hadde forventa at ein by med over 20 millionar innbyggjarar enkelte stader skulle ha overfylte gater og t-banar, men eg har opplevd langt verre i mindre byar enn dette. Det kan også leggjast til at Beijing kjentest som ein veldig trygg by - me såg så godt som ingen kriminalitet, og ingen av oss opplevde tjuveri eller liknande.

Bustad

Me budde på eit hotell i nærleiken av campus. Det var heilt supert og hadde alt me trengte. Dersom du bur på hotell, hugs å sjekka om hotellet har vaskemaskin for klesvask - det er ikkje sikkert du treng å bruka vaskeriet på campus.

Sosialt miljø

Me var ein veldig samansveisa gjeng, både internt blant dei 15 norske som drog saman og saman med dei amerikanske studentane. Det er nok av aktivitetar å ta seg til i Beijing, og CLSP legg også opp til fleire besøk til dei største turistattraksjonane. Eit generelt tips er å bli med på desse frivillige turane.

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2016 - 15.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å lese de tidligere studentrapportene. Jeg opplevde få problemer når jeg fulgte dem. Når det er sagt så anbefaler jeg alle studenter å dra til Beijing og Renmin Law School! Det å være en del av et internasjonal miljø på et universitet langt hjemmefra er en fantastisk opplevelse. Hvis du synes det virker skummelt eller uoverkommelig å bo i Beijing så håper jeg ikke det stopper deg fra å dra. Utveksling i Beijing passer for alle, og alle vil finne seg til rette på Renmin Law School. Du vil oppleve kulturforskjeller og utfordringer du ikke er vant med i Norge, men alt løser seg og du blir fort tilpasningsdyktig. Hvis du har noen konkrete spørsmål eller har lyst til å høre mer om Kina så tar du kontakt med meg på H_lindberg2(at)hotmail(dot)com. Jeg vil gjerne svare på dine spørsmål.

Noen praktiske tips:
• Det kan være lurt å lære seg noen grunnleggende kinesiske gloser. Det å kunne telle til 20 er kanskje det viktigste. Du må ta utgangspunkt i at ingen kinesere snakker engelsk, så vær forberedt på å bruke tegnspråk og kreative løsninger. Selv om det er en språkbarriere så vil du oppleve at alt løser seg om man er litt tålmodig.
• Sett deg inn i hvilke vaksiner du trenger. Det er ikke mange, men noen er det greit å ha.
• Ta med ekstra kredittkort med "høy" kredittgrense. Uansett om du bor privat eller på campus er det vanlig å betale leie(med kontanter) for hele semesteret når du flytter inn. Alle Visa-kort har en uttaksgrense så det er greit å ha noen kredittkort, så unngår du at det blir vanskelig å få tilgang på kontanter de første dagene.
• Kina er et billig land å leve i så du klarer deg fint på stipend/lån fra lånekassen.
• Ta med en reiseguide. Jeg anbefaler Lonly Planet.
• Mange apper gjør livet i Beijing og Kina enklere. Jeg anbefaler appene, mapsme(offline gps), beijingsubway, wechat, pleco og google transelate.
• Sørg for at du har VPN installert på telefonen og PC/MAC før du reiser. VPN EXPRESS fungerer bra i Kina. VPN gjør at du kan bruke facebook, google, instagram etc.
• Du trenger en powerbank. VPN bruker mye strøm. En powerbank kan du kjøpe billig i Beijing.
• Meld deg inn i ANSA og skaff deg ANSA sin forsikring. Den er billig og grei.





Undervisningsformer

Undervisningen i Kina foregår i klasserom. I LLM. fagene er det stort sett 4-8 studenter i hver forelesning. MASTER fagene er åpne for kinesiske studenter så i disse forelesningene er det rundt 20-30 studenter. Foreleserne har litt forskjellige måter å gjennomføre undervisningen på. Hver foreleser bestemmer i utgangspunktet selv hvordan han/hun vil forelese og hvordan eksamen skal gjennomføres. Mange forelesere foretrekker å ha dialog undervisning hvor de ønsker at studentene aktivt deltar, men ofte ender det opp med vanlig monolog forelesning slik vi er vant med fra UiB. Det er for øvrig typisk at foreleseren ønsker å vite hvordan forskjellige juridiske problemer behandles i de forskjellige jurisdiksjonene som er representert i klasserommet. Hvis du ikke husker hvordan norsk rett er på det spesielle området så er det selvfølgelig lov å si at man ikke husker. Alle er venner og det er alltid en munter og hyggelig stemning i timene. Det er alltid noen som ønsker å diskutere og fortelle så om du er typen som ikke ønsker å delta så mye så går det helt fint.

I starten er det litt uvant å behandle juridiske problemer på engelsk, men slik er det for alle inkludert foreleserne. Man blir fort trygg på hverandre og språket. Merk at oppmøte i de fleste fag teller rundt 10-20% av din endelige karakter. De fleste forelesere tar et opprop i starten av timen. I hvert fag er det en avsluttende eksamen. Eksamensformen er stort sett hjemmeeksamen. Eksamen består i all hovedsak av et større "essay" om et valgfritt relevant tema eller en praktikumsoppgave.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på Renmin Law School er veldig variert. Merk at emnetilbudet varierer fra semester til semester. LLM. fagene tar for seg kinesiske rettsområder og MASTER fagene tar for seg internasjonale og amerikanske rettsområder. Jeg anbefaler å ta kinesiske fag, men for å få nok studiepoeng må du også ha ett eller to MASTER fag. Den første uken i semesteret kan du prøve ut de forskjellige fagene uforpliktende. I løpet av uke 2 må du levere en liste over hvilke fag du ønsker å ta. Det er ikke mulig å melde seg av eller opp til fag etter denne tidsfristen. Det kan være lurt å høre med foreleseren i starten av faget hvordan og når eksamen gjennomføres. Hvis du har veldig lyst til å dra hjem til jul, slik som meg, kan det være greit å forsikre seg at man ikke har meldt seg opp til et fag som avsluttes i januar. Når det er sagt så har foreleserne stor forståelse for at utvekslingsstudentene vil hjem til jul. Når det gjelder fagvalg og frister så får du hjelp av utveksling-veilederne Amy og Jennifer. Hvis du har noen spørsmål i løpet av semesteret så er det bare å sende dem en melding på Wechat eller mail.

UiB krever at du tar 17 credits på Renmin Law School. 17 credits tilsvarer 8 fag. Ingen andre internasjonale studenter har så mange fag på et semester. Du vil få det litt travelt i perioder, men det er overkommelig. Fordelen med å ha så mange fag er at du får et godt faglig utbytte.

Fagleg utbyte og språk

Det er veldig spennende å lære om kinesisk rett og hvilke stilling lovene og grunnloven har i Kina. Kinesisk rett er inspirert av tysk rett så mange rettsområder er relativt like som i Norge. Det beste faglige utbyttet får du i forelesningene. Studentene som du studere sammen med er alt fra bachelor, master, LLM og PhD studenter. Diskusjonene i forelesningene er med andre ord på et veldig grunnleggende til viderekommende nivå. Som master-student fra UiB er du godt rustet til å takle nivået. Det går ganske rolig for seg i forelesningene, så du vil ikke ha noen problemer med å henge med.

Språket i forelesningene er selvfølgelig engelsk. Foreleserne har som regel en doktorgrad fra Europa så de har et godt engelsk nivå. Noen forelesere kan ha en litt "rar" uttale, men det blir du vant til.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er som en liten by. Du har alt du trenger av butikker og servicetilbud på campus. Hvis du er sportsinteressert så har du alt fra svømmehall, volleyballbaner, basketballbaner, bordtennisbaner, løpebaner, tennisbaner, fotballbaner og kampsportarenaer. Renmin Campus er utrolig hyggelig og intim. Campus er litt slik du ser på amerikanske filmer. Det å være en del av campus er en opplevelse i seg selv.

Beijing er en gigant by! Selv om Beijing er en by på mellom 20-30 millioner mennesker så finner du deg fort til rette. Byen er delt opp i bydeler så du vil oppleve å ha en god teoretisk oversikt over byen. Renmin University ligger i bydelen Haidian. Denne bydelen betegnes som Kinas svar på ”Silicon Valley”. Nord for Renmin ligger studentområdet Wudaokou. Her finner du restauranter og utesteder designet for internasjonale og kinesiske studenter. I øst ligger bydelen Sanlitun. Her ligger blant annet ambassadene, shopping-områder og de største nattklubbene. Dette er et av de mer vestlige områdene i Beijing. Subwayen i Beijing er godt utbygd så du kan lett bevege deg rundt. Taxi er også veldig billig, men i rushtiden anbefaler jeg subwayen.



Bustad

Du kan velge om du vil bo på campus eller utenfor campus. Jeg bodde på campus. Hvis du skal bo på campus så bør du søke deg til "international cultural exchange center". Dette er det beste bygget fordi du har et eget rom med et eget bad. Det er et felles kjøkken og vaskemaskiner i hver etasje. Kjøkkenet er utrolig dårlig utstyrt så du kommer nok til å spise alle måltider i spisesalen eller på restaurant. Dette ville du nok gjort uansett siden det er så billig å spise ute. Selve rommene er penere og har en høyere standard enn studenthjemmene du finner i Norge. I kjelleren har du cafe/restaurant med vestlig mat, treningssenter, billiardbord og en liten butikk. Jeg betalte ca. 3500 kr i mnd. Skal du bo utenfor campus må du belage deg på å betale mer enn det. Hvis du ønsker å bo i de andre internasjonale byggene må du dele rom og bad med en annen student, men du betaler bare ca. 1700 kr i mnd. Alle som bodde på campus vil anbefale "cultural exhange center". Husk å søke så snart du får søknadspapirene for studentboligene. “International Cultural exchange center" er det første bygget som fylles opp. Alle studentboligene har 24/7 sikkerhetsvakter og resepsjon.

Hvis du vil bo utenfor campus vil du få flere praktiske utfordringer i hverdagen, men desto større kulturelt utbytte. Hvis du skal bo utenfor campus vil jeg anbefale å bo i Wudaokou. Hvis du skal finne en bolig utenfor campus kan du se litt www.thebeijinger.com. Her ligger det "classifledes" med ledige leiligheter.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Renmin er det beste med hele oppholdet! Alle studentene er interessert i å bli kjent med hverandre og siden de fleste bor i samme bygg blir det nesten automatisk god stemning etter dag en. Det er flere organisasjoner og foreninger du kan engasjere deg i hvis du vil det. Renmin University er kjent for et godt internasjonalt miljø og jeg kan bekrefte at det stemmer. Det florerer av gode barer, mikrobryggerier og utesteder i Beijing. Alt ligger til rette for et fantastisk faglig, kulturelt og sosialt opphold.

2016

Vår 2016 – JUS134-Kina

Vår 2016 – JUS134-Kina

20.05.2016 - 18.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Et første tips er å prøve å lære seg noen få fraser på mandarin dersom du har muligheten. Det er ingen umulighet å komme seg rundt uten kinesiskkunnskaper, men du kommer veldig langt med ganske få ord, og å kunne bruke noen grunnleggende uttrykk gjør det også mye lettere å bli kjent med folk.

Når det gjelder pakking, bør en ha i tankene at Beijing ligger nord i Kina, og har store temperaturforskjeller mellom sommer og vinter. Om sommeren kan temperaturen ofte være over 30 grader, og om vinteren gjerne -10. Skal du være i byen et semester, bør du derfor pakke en varm genser. Om du kun er der om sommeren, kan mariusgenseren fint bli værende hjemme.

I forkant av oppholdet må du søke om visum. Du kan enten gjøre dette gjennom et firma som møter opp i ditt sted på den kinesiske ambassaden i Oslo, eller du kan levere søknaden din der selv. Men gjør det noen uker i forveien, og sjekk rådene fra ambassaden.

Undervisningsformer

Undervisningsformene på CLSP-programmet har hovedvekt på forelesninger, og første halvdel av dagen (frem til lunsj) går typisk med til dette. Mengden skriftlig materiale en får utdelt kan se noe omfattende ut, men størsteparten er lovtekst og forelesningspresentasjoner, og en går derfor gjennom mye av det på forelesningene.

Mye av læringen skjer likevel utenfor klasserommet. Det er typisk en eller to utflukter i løpet av uken. I 2016 gikk de blant annet til en voldgiftskommisjon, Den Nasjonale Folkekongressen, Folkets Høyesterett og til Haidian District Court, der vi fikk observere en strafferettssak. De som arbeider der tok seg god tid til å svare på spørsmål fra studentene, og om en er litt aktiv og stiller spørsmål, kan disse turene være utrolig lærerike.

Vurdering av emnetilbodet

Mye skal læres i løpet av emnet, og ukene går fort unna. Selv om det er hektisk, vil jeg virkelig anbefale andre studenter å søke på JUS134-Kina. Professorer på et av de fremste juridiske fakultetene i Kina gir deg innblikk i både den materielle kinesiske retten og hvordan rettssystemet er bygget opp, og gir deg et spennende sammenligningsgrunnlag når du skal sammenligne ulike rettskulturer.

Fagleg utbyte og språk

Med to forelesninger i hvert fagfelt, ligger det i kursets natur at målet er å gi deg en smakebit og et oversiktsbilde over rettsreglene. Slik sett kan kurset også være nyttig for de som lurer på om de skal legge et lengre studieopphold til Kina. Likevel er det overraskende hvor mye juss man kan rekke over i løpet av fire uker, og du drar hjem igjen med kunnskap om alt fra hvordan en voldgiftsklausul bør utformes for at kinesiske domstoler skal anerkjenne den til hvordan en registrerer patenter i Kina, hvilket rettslig vern landets arbeidstakere har og den nyeste utviklingen angående hvem som kan reise sak mot forurensende bedrifter. Kort sagt; du vet mye mer om Kina når du kommer hjem enn da du dro.

Språklig sett er utbyttet hva du gjør det til. Hvis du kan kinesisk allerede eller lærer deg noen setninger før du drar, er det bare å bruke det du kan for alt det er verdt. Lokalbefolkningen synes det er gøy med folk som lærer seg kinesisk, og oppholdet blir fort morsommere om du bytter ut "hello" med "ni hao".

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort, og du finner alt du trenger for fire uker innenfor portene til universitetet. Men det er mye morsommere å dra på oppdagelsesferd utenfor campus. Beijing har mye mer å by på, og viser seg fra sin beste side når du dropper kantinen til fordel for en liten gatekafé i en bakgate i de gamle hutong-områdene. Beijing er en fantastisk by for den matglade, og jiaozi (dumplings), jianbing (kinesiske pannekaker fylt med koriander, purre og andre godsaker) og zhajiangmian (nudler med bønner, råkost og kjøtt i soyabønnesaus) er sikre vinnere.

Bustad

Bostedet er et campushotell like ved siden av bygget man har forelesninger i, og har airconditioning (selv om denne kan være begrenset til visse tidsrom av døgnet), eget bad og skrivebord.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er bra, og siden CLSP-programmet ikke er begrenset til studenter fra UiB og Indiana University, får en gjerne venner fra mange ulike steder rundt om i verden. Dermed er det duket både for spennende diskusjoner i forelesningene og kjekke gjensyn i fremtidige sommerferier.

Vår 2016 – JUS134-Kina

Vår 2016 – JUS134-Kina

20.05.2016 - 18.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Jeg vil på det sterkeste anbefale å komme godt i gang med lesing av det norske pensumet med en gang forelesningene starter i Norge. Jo mer man har lest før man drar, jo mindre tid behøver man å bruke til å lese i Beijing. Å ha kommet godt i gang med faget vil også gjøre det lettere å fange opp hvilke deler av det man lærer i Kina som kan være eksamensrelevant i Norge.

Anbefaler også å konfigurere VPN både på datamaskin og mobiltelefon før avreise, ettersom en del nettsider er blokkert i Kina. Jeg opplevde til tider store problemer med min VPN-tilgang, men av en eller annen grunn hjalp det ofte å koble seg på naboens internett på hotellet.

Det kan dessuten være en fordel å laste ned WeChat til telefonen. Hvis noen får problemer med VPN, kan dette være en fin kommunikasjonskanal. Vi hadde en felles CSLP-gruppe med de amerikanske studentene, og det var nyttig for å avtale middager, turer til forskjellige steder osv.

I forelesningene nevnes ofte Kulturrevolusjonen, reformperioden etter Maos død osv. Det kan derfor være en fordel, men er absolutt ikke nødvendig, å ha grunnleggende kunnskap om nyere kinesisk historie før man drar.

Undervisningsformer

Undervisningen består primært av forelesninger, som regel fra 08:45 til 11:30. Det holdes to slike dobbeltforelesninger om hvert tema. I 2016 var temaene kinesisk rettssystem, konstitusjonell rett, miljørett, kontraktsrett, arbeidsrett, utenlandske investeringer, straffeprosess, selskapsrett, opphavsrett og voldgiftsrett. Mest relevant i et rettshistorie- og kultur-perspektiv er helt klart forelesningene om det kinesiske rettssystemet og konstitusjonell rett.

Forelesningene er av høyst varierende kvalitet. Mens noen holdt glimrende forelesninger som var på nivå med de flinkeste foreleserne på UiB, var det andre forelesninger man ikke fikk noe som helst ut av. Det var stort sett greit å forstå engelsken til professorene, men noen nyanser kunne være vanskelige å få med seg på grunn av både språkferdigheter og ulikheter i juridisk terminologi. Etter hver forelesning hadde professor Wilson, den amerikanske lederen av programmet, en oppsummering der han trakk ut de overordnede og viktigste poengene. Dette var nyttig, fordi enkelte av forelesningene kunne være veldig detaljfokuserte til tider.

I tillegg til forelesningene var det også en del akademiske utflukter. Vi besøkte Supreme People's Court (tilsvarende Høyesterett), National People's Congress (Folkekongressen), CIETAC (en voldgiftsdomstol) og Ministry of Commerce. I tillegg overvar vi en straffesak i en lokal domstol. Mens straffesaken, som ble simultanoversatt til engelsk, var interessant å se på, var de andre utfluktene litt skuffende. De besto stort sett av en mottakelse på et møterom der representanter for institusjonene holdt presentasjoner av svært varierende karakter.

Den store pensumbunken man får utdelt første dag bør ikke skremme en (med mindre man er bekymret for avskoging av Amazonas). Det er stort sett forelesernes PPT-er og lovtekst.

Den avsluttende eksamenen i Kina er mer eller mindre en formalitet, i hvert fall så lenge det er bestått/ikke bestått. Spørsmålene er svært vidt formulert, man kan velge mellom ulike spørsmål å besvare og man har alle kilder tilgjengelig.

Vurdering av emnetilbodet

Som allerede nevnt er det flere av fagene som er av begrenset relevans for det man lærer i Norge. Allikevel vil man se at det er en del generelle tendenser som går igjen i utviklingen av det kinesiske rettssystemet, og dette er noe man kan trekke med seg til eksamenen i Norge.

Fagleg utbyte og språk

For de av fagene man ikke har hatt i Norge, så som selskapsrett og utenlandske investeringer, er det faglige utbyttet begrenset, fordi det kan være vanskelig å henge med. Fag som konstitusjonell rett, miljørett og kontraktsrett fikk man mer ut av. Det var også enkelte forelesninger der vi underveis sammenlignet kinesisk, amerikansk og norsk rett, og disse forelesningene var veldig spennende.

Både forelesningene og det å være sammen med amerikanerne på fritiden var nyttig for å trene engelskferdighetene. Man snapper særlig opp en del juridiske faguttrykk som kan være greit å kunne.

Universitetsområdet og byen

Campus er relativt stort, og har det meste man trenger. Tar man seg litt tid til å undersøke, finner man en del caféer og spisesteder inne i de ulike bygningene, selv om det ikke ser sånn ut utenfra. Anbefaler å dra på Circle, som er en hyggelig café sør-øst på campus. Går man lei av kinesisk mat, er det mange vestlige restauranter i området rundt campus også.

Man får sett litt av Beijing (Tiananmen Square og Den forbudte by) på organiserte utflukter. Men jeg anbefaler også å utforske byen på egenhånd. 798 Art District er et veldig kult område, med hyggelige caféer og mye morsomt å se på. Det har et litt vestlig preg over seg, uten å være særlig kommersielt. I Wudaokou gikk vi ut et par ganger - der er det blant annet en del internasjonale studenter. Dra også til Houhai lake, som er et spennende område rundt en liten innsjø. Understreker igjen at det er morsommere å oppleve Beijing enn å sitte inne på hotellrommet å lese, så å ha lest mye før man kommer til Beijing er lurt.

Taxi er veldig billig i Beijing, særlig hvis man drar flere sammen. Men merk at de fleste snakker veldig dårlig engelsk. Også metro-systemet fungerer veldig bra. Det er oversiktlig og godt skiltet på engelsk.

Bustad

Hotellet man bor på ligger rett ved siden av fakultetet, rett ved West Gate. Det er bra standard på rommene. Frokosten er så som så, og de fleste av oss droppet vel å spise der etter noen dager.

Sosialt miljø

Det var veldig greit å ha ni andre norske studenter å dra sammen med. Vi spiste ofte og gjorde andre ting sammen. Vi var også en del sammen med studentene fra USA. Jeg anbefaler absolutt at man forsøker å gjøre ting sammen med den amerikanske gruppen og unngår å "splitte" seg opp i to leire.

Vår 2016 – JUS134-Kina

Vår 2016 – JUS134-Kina

20.05.2016 - 18.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA


Gir noen tips i stikkordsform:
- Kom noen dager før og bli ferdig med jet-lag før undervisningen starter
- Ta med kaffe hjemmefra. Vanskelig å få tak i god kaffe, og om man finner det er det dyrt
- Sjekk ut følgende fine områder tidlig, så har dere steder å være på ettermiddagen; Wudaokou, Sanlitun, 789-Art district, Houhai. Skulle ønske vi besøkte disse stedene tidligere slik at vi kunne brukt mer tid her.
- Vær forberedt på at luftkvaliteten er varierende, og tidvis veldig dårlig. Dette var særlig et problem for de med astma

Undervisningsformer

For det meste forelesninger som varer 3timer i strekk med kun 10 min pause, etterfulgt av professor Wilsons oppsummering av timen som gjerne varer 20-30min. Dette er selvfølgelig uvant, og gjør sammen med til tider dårlig engelsk at det vanskelig å konsentrere seg. Det er derfor desto viktigere å være uthvilt før forelesningene. Det er ikke lagt opp til mye lesing utenom undervisningen - man har blant annet ikke tilgang til noen lesesal. Det var imidlertid mange aktiviteter utenom forelesningene. Blant disse aktivitetene er obligatoriske faglige ekskursjoner. Disse er veldig varierende, og det virket som de er veldig ulike fra år til år. Da vi var der i 2016 hadde ekskursjonene en god del å gå på, ettersom de stort sett besto av å sitte å høre på en representant fra institusjonen vi besøkte lese opp et manus. En ekskursjon som var veldig interessant og morsom var da vi overvar en kinesisk rettssak. Belastningen på kurset er i seg selv ikke mer enn man må forvente, men totalt med alle nye inntrykk, forventninger om at man skal være med på sosiale aktiviteter og det norske pensumet og eksamen hjemme hengende over seg ble det ganske slitsomt. Det hadde hjulpet veldig om man hadde en klarere oppfatning av hva som forventes på eksamen hjemme, og om opplegget i større grad var tilpasset det norske pensum. Dette kunne vært løst ved hyppigere kommunikasjon med fakultetet.

Vurdering av emnetilbodet

Det er kjempe fint at UiB legger til rette for utveksling allerede på 3. året på jussen. Utvekslingen til Kina var en gullerot som bidro til motivasjon gjennom 6.semester, og jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å studere i Kina. Som allerede nevnt hadde opplegget et klart forbedringspotensiale, noe som ikke er så rart ettersom dette var første året slik utveksling ble gjennomført. Jeg tror emnetilbudet kan bli veldig bra når om man tar tilbakemeldingene til etterretning og i større grad får tilpasset den norske og kinesiske delen av kurset.

Fagleg utbyte og språk

Ved å være i Kina fikk man en forståelse for den kinesiske kulturen som man ikke ville fått ved å studere hjemme i Norge. Denne forståelsen bidro til å se at kinesisk rett er i rask endring, og dermed til å forstå den kinesiske retten. Videre ble forelesningene holdt av de mest kompetente folkene innenfor de ulike kinesiske rettsområdene. Undervisningsformen og språkbarrieren gjorde det dessverre vanskelig å få med seg alt som ble sakt. Hadde undervisningen vært likere det man er vant til i Norge(2 x 45 min) hadde man fått større utbytte av undervisningen. Språk går stort sett greit i undervisningen, mye på grunna av powerpoint-presentasjoner og professor Wilsons oppsummering etter hver time.

Universitetsområdet og byen

Campus på Renmin University er veldig stort. Det er mange spisesteder og matbutikker, samt treningssenter(gratis utendørs, dyrt innendørs), mindre parkområder, og selvfølgelig de ulike universitetsbyggene. Utover dette er det ikke så veldig mye spennende som skjer på campus, men utenfor skjer det til gjengjeld veldig mye. Beijing er en enorm by, og dette gjør at mulighetene også er mange. Stedene jeg nevnte innledningsvis er der vi brukte mest tid. Her har man ubegrenset med spisemuligheter, kunstutstillinger, shoppingområder, parkområder osv. Beijing er en interessant, travel og til tider bråkete, men absolutt en by man bør se om man har muligheten. Subway-systemet er godt utbygd, og det er lett å ta seg frem. I tillegg er subwayen veldig rimelig - koster maks 5RMB(6kr), med unntak av airport-express som er noe dyrere. Ønsker man å ta taxi er også dette en mulighet, men da bør man ha destinasjonen skrevet skriftlig på kinesisk ettersom vi i løpet av 33 dager i Beijing ikke møtte en eneste taxisjåfør som snakket engelsk.

Bustad

Vi bodde på et hotell på campus, kun 150m fra klasserommet vårt. Standarden på hotellet er veldig enkel, men man hadde alt man trengte. Vi hadde eget bad på rommet, egen 120 seng, kjøleskap og en liten TV. Man har frokost inkludert, men denne er tradisjonell kinesisk bestående av nudler, ris, varmt vann osv. Vi valgte derfor oftest å kjøpe yoghurt og lignende på matbutikken. Jeg bodde på dobbelt rom med en annen student fra UiB, noe som fungerte fint. Det merkeligste med stedet vi bodde var at stuepikene ville inn på rommet flere ganger om dagen, og om man ikke slapp dem inn måtte vakter opp å gjennomgå rommet. Det er med andre ord bare å innstille seg på en viss grad av overvåkning, uten at dette var noe stort problem utover følelsen av å bli overvåket.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Gruppen fra UiB kom godt overens, og vi ble godt kjent med flere av de andre deltakerne på CLSP. Utenom undervisningen dro vi ut og spiste sammen, så fotballkamper i EM, dro på karaoke, osv. Professor Wilson var også veldig hyggelig, og sørget for en gjennomgående god stemning på programmet. Det var noe vanskeligere å bli kjent med kinesiske studenter - Vi hadde vårt eget program, mens studentene på Renmin University enten hadde ferie eller var i eksamensperioden.

Vår 2016 – JUS134-Kina

Vår 2016 – JUS134-Kina

20.05.2016 - 18.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA

Det kreves visum for å studere i Kina, så dette må man huske å søke om god tid i forveien. Det kan være greit å skaffe et kinesisk sim-kort, selv om CLSP bare varer i fire uker. Dette kan kjøpes for et par hundre kroner for én måned, og det sparer man raskt inn, da det er dyrt å ringe/melde/surfe med norsk nummer.

Det kan også være lurt å lære seg et par kinesiske ord, da de aller færreste kineserne kan engelsk. For å ta taxi er det lurt å ha destinasjonen skrevet i kinesiske tegn.

Undervisningsformer

Det er mye mer forelesninger på CLSP enn det vanligvis er på jussen i Bergen, ca. tre timer per dag. I tillegg til dette er det mange faglige utflukter til eksempelvis Folkets Høyesterett og Den nasjonale folkekongressen. Dermed er det mindre egenstudier enn i Bergen.

Vurdering av emnetilbodet

CLSP-programmet er intensivt, og vi var gjennom mange ulike områder av kinesisk rett. Noe var greit å sette seg inn i, og man kunne trekke paralleller til ting vi har hatt i Bergen, eks. constitutional law og contract law. Andre emner, som company law og joint venture law, var mer krevende. Likevel er det kun et par dager undervisning på hvert emne, slik at man danner seg et bredt overblikk over kinesisk rett.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte er et overblikk over kinesisk rett. Det gås ikke i dybden på de enkelte emnene, men grunnleggende materiell rett på de ulike rettsområdende får man likevel. I tillegg er det et introduksjonsemne som går gjennom grunnleggende strukturer i rettskulturen. Dette gjør at det faglige utbytte er stort, sett i sammenheng med den komparative delen av JUS134-KINA. Professorene er dyktige, til tross for varierende engelskkunnskaper.

Når det gjelder språk, er nok 4 uker litt lite til å kunne lære kinesisk, dersom man ikke kan noe fra før. All undervisning foregår på engelsk, og gruppen på ca. 30 studenter på CLSP består stort sett av amerikanere, utenom de norske. Derfor foregår mye av kommunikasjon både i og utenfor klasserommet på engelsk. Dette gjorde at oppholdet styrket engelskkunnskapene mine.

Universitetsområdet og byen

Campus på Renmin University er stort, nesten som en liten bydel. Her har de dagligvarebutikker, treningssenter, restauranter osv. Det er imidlertid ingen grunn til bare å være på campus, da Beijing er en på med utrolig mye å gjøre og se. Det er et godt utbygd subway-system, med stopp nær portene til campus både på øst-og vestsiden. I tillegg er det billig og greit å komme seg rundt med taxi.

I CLSP-programmet er det satt opp kulturelle utflukter i tillegg til de faglige. Dermed får man sett blant annet Den forbudte by og den kinesiske mur. Det er også nok av steder å se på eget initiativ.

Bustad

På CLSP bor man på et hotell som ligger ved West gate på campus, rett over gaten fra jussbygget hvor undervisningen foregår.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra! Det var ca. 30 studenter som deltok på CLSP, hvor kun noen få kjente hverandre godt fra før. Dette gjør at alle er interessert i å bli kjent med hverandre. Man blir da kjent med folk fra USA, Sør-Korea og Saudi-Arabia. Dette gir mange nye perspektiver og man lærer mye om kultur, rett og politikk fra disse landene også utenfor klasserommet.

Vår 2016 – JUS134-Kina

Vår 2016 – JUS134-Kina

20.05.2016 - 18.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Man bør kunne noe om amerikansk rett og ha et visst nivå på faglig engelsk. Sette deg noe inn i de rettsområdene det skal undervises i som man selv ikke har kunnskap om. Det er er fordel å kunne sammenligne det man lærer med norsk rett hvilket forutsetter noe kunnskap. Vær godt forberedt med vaksiner og medisiner.

Undervisningsformer

Forelesninger av kinesiske professorer og amerikanske professorer. Faglige utflukter.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er veldig fornøyd med oppholdet i Kina, jeg er derimot ikke like fornøyd med det totale opplegget på JUS134 Kina. Dette fordi opplegget i Norge i liten grad legget til rette for at det skal være mulig å holde følge med både rettshistorie og komparativ rett, og å oppnå et greit kunnskapsnivå om dette pensumet, samtidig som man skal være en del av gruppen i Kina, og å delta på lik linje med de andre deltakerene.

Fagleg utbyte og språk

Stort faglig utbytte totalt. Både kunnskap om Kinesisk rett, men også amerikansk rett og hvordan utlendinger oppfatter norsk rett. Kinesisk historie og kultur. Vi har også fått kunnskap om ulike kulturelle perspektiv.

Universitetsområdet og byen

Beijing er en veldig spennende by, men man må forberede seg på at Kina er veldig ulikt Norge. Det er skittent og ekkelt, varmt og fuktig. Maten er uvant og det er vanskelig å finne "normal" mat til frokost og lunsj. Universitetsområde har alt man trenger. Det er passe stort. I løpet av oppholdet blir man godt kjent med campus samtidig som man har alt man trenger og kan variere på spisesteder, kafeer barer og butikker. Campus ligger også lett tilgjengelig med subway. Et minus er at det er dårlige med leseplasser tilgjengelig. Det gjør det vanskelig å studere noe særlig på fritiden.

Bustad

Hotellet er ikke veldig fint, men er helt greit. Sengen er svært ubehagelig, det lønner seg å ha med egen pute. Rommet kan være varmt og klamt pga. dårlig aircondition, men standaren er ellers helt ok.

Sosialt miljø

Vi hadde det kjempehyggelig. Både innad i den norske gruppen og sammen med amerikanerene, koreanerne og saudi araberen var miljøet veldig godt. Mange interessante mennesker å være på tur med. Lett å bli kjent ettersom opplegget legger opp til varierte utflukter og aktiviteter.

Vår 2016 – JUS134-Kina

Vår 2016 – JUS134-Kina

20.05.2016 - 18.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om kort opphold som en del av emnet JUS134-Kina Rettshistorie og komparativ rett med særskild fokus på kinesisk rettskultur: http://www.uib.no/emne/JUS134-KINA


Jeg var ikke på informasjonsmøtene som ble holdt i forkant av påmeldingen til faget, så disse kan jeg ikke uttale meg om.

Fram til avreise var hjelp og informasjon fra fakultetet upåklagelig. En fikk raske svar på det en måtte lure på, og jeg tror alle som reiste følte seg relativt trygge på at de dro til et ryddig opplegg.

Skolen arrangerte også et krasjkurs i kinesisk språk og kultur. I utgangspunktet var vel tanken at fakultetet, i samarbeid med Konfutske Institutt, skulle arrangere et lengre kinesiskkurs over flere uker, men dette utgikk. Krasjkurset var en morsom erfaring, men selvsagt ingen fullgod erstatning for et ordentlig språkkurs. Jeg må innrømme at jeg nok ikke lærte noe mer kinsesisk enn jeg kunne i utgangspunktet, men det var en fin mulighet til å bli bedre kjent med resten av gruppen og kontaktpersonellet på fakultetet. Gruppen hadde også et par andre sosiale samlinger før avreise.

Ellers bestod forberedelsene seg av det som ellers må gjøres når en skal ut på reise – visum måtte fikset, vaksiner måtte tas, og flybilletter måtte bookes. Alt sammen helt uten problemer.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk på to måter; alminnelig klasseromsundervisning, og faglige ekskursjoner.

Klasseromsundervisningen foregikk i et lite auditorium, der en professor holdt en monolog om et spesifikt rettsområde. Etter hvert ble det også åpnet for mer og mer dialog, og mot slutten av oppholdet hadde så godt som alle bidratt til diskusjon. Vi berørte en rekke rettsområder, alt fra forfatningsrett og strafferett til selskappsrett og kontraktsrett. Vanskelighetsgraden var varierende, men det aller meste var overkommelig. Den største utfordrninger var nok språket. For det første var det uvant å forhodle seg til juridisk, faglig engelsk. Et "legal english"-kurs hos Harris vil neppe være nok til å forberede deg på dette. Amerikanerne hadde en fordel her.

For det andre var engelsken til den enkelte foreleser av varierende kvalitet, der de yngre skilte seg ut med positivt fortegn. Ikke så rart med tanke på kulturrevolusjonen. Det var likevel ikke verre enn at det gikk greit dersom en gjorde en innsats for å følge med. I ettertid fremstår klasseromsundervisningen som litt varierende. Som i Norge var det enkelte av foreleserne som var flinkere enn andre, og enkelte av rettsområdene som vekket større interesse enn andre.

Som en del av klasseromsundervisningen fikk vi også utdelt en rekke kompendier, ett til hvert fag. Til sammen ble dette et par kilo lesestoff, som med unntak av power point-presentasjonene, for det meste bestod av kinesiske lover. Kompendiene ga ellers ikke særlig mye, og lå for det meste ubrukt gjennom hele kurset for alle sammen.

Den andre måten undervisningen foregikk på, var gjennom faglig rettede ekskursjoner. Disse gikk blant annet til Høyesterett, Basic Peoples Court (tilsvarende tingretten), Ministry of Commerce og Kongressens lovavdeling. Disse var også av varierende kvalitet. I Høyesterett holdt en av dommerne et halvannen times langt foredrag om Høyesteretts historie, og snakket særlig om de siste tiårs store omveltninger. Dette ble et av høydepunktene, ettersom dommeren hadde autoritet nok til å snakke fritt om det meste. Dette til forskjell fra enkelte av de andre eskursjonene som kunne være veldig manusbundet. Turen til Basic Peoples Court, der vi fikk overvære en straffesak, må også trekkes frem som et høydepunkt. Her fikk vi simultanoversatt det som skjedde i rettssalen underveis, og dommeren tok seg attpåtil tid tilå forklare hva som hadde skjedd og til å svare på spørsmål, etter saken var gjennomført. Veldig spennende!

Kurset ble avsluttet med en fem og en halv times lang eksamen. Vi nordmenn fikk utvidet tid, ettersom engelsk ikke er vårt morsmål. Ekstratiden var sårt tiltrengt, og det var flere som satt tiden ut, selv om de fleste hadde forberedt seg bra. Google translate var en redningmann, men også et tidssluk uten like. Forbered deg derfor godt til eksamen, og sørg for å ha en viss oversikt over alle rettsområdene som berøres på kurset.

Selve eksamenen handlet om å skrive om de forskjellige rettsområdene det var undervist i. Eksamenen var delt i tre deler med tre eller fire alternativer der du valgte å skrive om ett av alternativene i hver bolk. Hvert alternativ kom med en rekke hint om hva som burde inkluderes i oppgaveteksten. Igjen var det språket som var den største utfordringen, ikke jussen.

Vurdering av emnetilbodet

I ettertid fremstår klasseromsundervisningen som litt varierende. Som i Norge var det noen forelesere som var flinkere enn sine kolleger, og enkelte av rettsområdene fenget bedre enn andre. Det har vært spennende å lære om forskjellige aspekter ved kinesisk rett og rettsskultur, og jeg sitter igjen med ett annet inntrykk av Kina enn jeg hadde da jeg kom. Likevel har ikke alt vært særlig relevant med tanke på læremålene i rettshistoriefaget i Norge, og jeg tror ingen av oss som reiste ned kan noe mer om kinesisk selskapsrett nå enn før vi kom, selv om den dobbelttime ble holdt av til dette.

Et poeng er også at et par av foreleserne ikke var klar over at det var folk av andre nasjonaliteter enn amerikansk der, hvilket – for vår del – gikk litt utover det komparative aspektet ved undervisningen, da det kinesiske rettssystemet ble holdt opp mot det amerikanske. Men dette er vel noe som enkelt kan gjøres noe med før neste år.

Som nevnt var også ekskursjonene av ulik kvalitet – fra veldig spennende til relativt kjedelige. Særlig vanskelig var det å følge med da vi i kongressen ble møtt av en representant fra lovavdelingen som leste ordrett fra sitt kinesiske manus, og tolken vår leste ordrett fra hennes engelske. Jeg vil likevel anbefale å være med på alt av ekskursjoner, det er tross alt en opplevelse du kun får muligheten til én gang. For hvor mange nordmenn kan si at de har vært i den kinesiske høyesterett?

Fagleg utbyte og språk

Det har absolutt vært interessant å lære om rettssystemet i Kina, og at ting kanskje er bedre enn det fremstilles gjennom media. Når det er sagt, så var som nevnt undervisningen av varierende kvalitet, og ikke alle fagområdene var like relevante med tanke på læremålene i rettshistoriefaget hjemme i Norge.

Når det gjelder balanseringen mellom norsk pensum og kinesisk pensum, må det nevnes at kurset ikke er lagt opp til et slikt dobbelt pensum. Det ble altså lite tid til å lese det norske pensumet, da timeplanen gjerne var full av undervisning, ekskursjoner og lesing til den kinesiske eksamenen. En del av opplegget er jo også å bli kjent med den amerikanske rettskulturen, og det fordret jo at en ikke brukte all fritid på å lese i Speculum Legale, men heller ble kjent med de amerikanske studentene. Jeg må derfor understreke at det ikke var tilstrekkelig tid til å lese på det norske pensumet. Ingen av nordmennene fikk lest så mye som de ønsket, og den sedvanlige eksamensperioden ble det ingenting av. Jeg tror jeg snakker på vegne av alle når jeg sier at vi derfor var ekstra litt ekstra spente på hvordan hjemmeeksamen skulle utspille seg. Resultatet av dette gjenstår å se i skrivende stund.

Mitt heteste tips til deg som tenker på å melde deg JUS134-Kina: Les gjennom rettshistoriepensum før du reiser, og gjør ellers det du kan i faget før du setter deg på flyet østover.

Universitetsområdet og byen

Vi bodde på et hotell ved en av hovedportene med kort vei til det meste. Campus hadde det en trenger – et titalls restauranter med mat av varierende kvalitet, treningssenter (gratis ute, dyrt inne), renseri, supermarked, fotballbane og flere grøntarealer. Campusområdet var stort, og samtlige innganger var bevoktet av sovende sikkerhetspersonell.

Klasserommet var fint, men litt varmt etter norsk standard. Gleden var derfor stor da ekstra air-conditioning ble hentet inn. Når det gjelder egenstudier, var det ikke lagt særlig til rette for dette. Det var mangel på lesesaler, og vi hadde heller ikke egne adgangskort til fakultetet. Egenstudier foregikk derfor for det meste på rommet eller på en av universitetets mange kafeer.

Campus er lokalisert ganske sentralt i Beijing, med undergrunnen en kort gåtur unna, og en taxiholdeplass rett ved hovedporten. Med taxi kostet det rundt 40 kroner å komme seg til Beijings uteliv, eller du kunne gjøre det samme med undergrunnsbanen for en femmer. Utelivet i Beijing var ganske bra, og gikk du de rette stedene fikk du fort en halvliter for en tier.

Enkelte språkproblemer kunne selvsagt forekomme. De fleste studentene på campus snakker godt engelsk, men beveger du deg utenfor universitetsområdets fire vegger, er saken en helt annen. En gjør derfor lurt i å lære seg hvordan en skal forklare en taxisjåfør at han skal kjøre deg til Renimins vestport, eller få noen til å skrive ned adressen på kinesisk for deg. Kinesere har heller ikke noe forhold til kroppsspråk, så enkle gloser kan være greit å skrive ned.

Ellers er Beijing en ordentlig storby som byr på alt. Sleng deg med på det som arrangeres av kulturelle ekskursjoner, der man blant annet drar til Sommerpalasset, Den forbudte by og Den kinesiske mur. Byen har rikelig med shoppingmuligheter, utesteder og restauranter, og ellers det en storby har å tilby. Spesielt anbefales Art Distrct, som er en gammel militærfabrikk som nå er blitt et ynglested for kinesiske hipstere og andre kunstinteresserte.

Bustad

Vi ble innkvartert på et campushotell som lå et dårlig steinkast unna fakultetet. Veldig deilig for de av oss som ikke er så glad i å stå opp før vi må – de mest rutinerte av oss kunne komme oss fra sengen til klasserommet på rundt 5 minutter. Men dette forutsatte at du møtte på en vennligsinnet kineser som kunne åpne opp inngangsdøren til fakultetet for det. Det var ikke alltid tilfellet. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke vi fikk adgangskort til fakultetet på lik linje med alle andre studenter, men dette kan det jo være lov å håpe blir fikset til neste år. Vær ellers obs på heiser som er hakket tregere enn de på Dragefjellet. Det sier jo sitt.

Hva gjelder hotellrommene, var disse av litt ulik kvalitet. Enkeltrommene var relativt små, men nyere og renere enn dobbeltrommene. Dobbeltrommene var på sin side overraskende store, og hadde en stor fordel i å inneha fungerende kjøleskap. Absolutt et pluss siden du er avhengig av vann på flaske.

Det første som møtte min romkamerat og meg da vi sjekket inn på hotellrommet vårt, var en tykk røyksky som slo oss midt i ansiktet. Det sitter ingen Dagfinn Høybråten i kongressen til å presse gjennom et kinesisk motstykke til røykeloven, og kinserne står derfor fritt til å røyke inne, både på hotellrom og på restauranter. Unntaket er røyking på sengen. Så kan en jo spørre seg om funksjonen til røykvarsleren i taket på hotellrommet.

Rommet vårt bar preg av å være innrøkt, og de en gang hvite veggene var noe falmet. Sengene må også nevnes. Disse er hardere enn noe du finner på IKEA, og en kunne se springfjærene gjennom den millimetertykke overmadrassen. Senga gjorde underverker for ryggen min, men er neppe noe for deg med prinsessen på erten-tendenser.

Roomservice kommer to ganger om dagen. Den første turen kommer gjerne tidlig om morgenen, også i helgene. Hvorfor de kommer i to omganger er ukjent, men jeg har i hvert fall merket meg at de rer opp sengen i to omganger – første vakt rydder litt og rer opp sengen halvveis, før vakt nummer to titter innom noen timer senere og avslutter jobben. Kina er en mester på sysselsetting, og dette er kanskje et resultat av det. Eller hadde vi en tett dusj mot slutten av oppholdet, denne var det ingen som gjorde noe med. Et par av de andre hadde også problemer med airconditioningen, uten at vi opplevde dette.

Siste som må nevnes er frokostbuffeen. Den består av fried rice, nudler og det som finnes av klassisk, kinesisk frokost. Godt i noen dager, men denne må jeg ærlig innrømme at jeg ble ganske lei av. Og det ble også resten av gruppen. Innen første uke var omme, var frokostsalen tom for nordmenn. Heldigvis ligger det et lite supermarked på baksiden av hotellet.

Men for all del – vi har fått lov til å bo på hotell i en måned, det er ikke alle forunt. Det som står over er egentlig bare bagateller, og man blir veldig fort vant til både senger og hushjelpene.

Sosialt miljø

Gruppedynamikken innad blant oss nordmenn står som et av de absolutte høydepunkt med turen. Få i gruppen kjente hverandre i særlig grad fra før av, hvilket jeg tror har vært en stor fordel. Folk kom fra forskjellige "grupperinger" fra fakultetet. Slik unngikk vi at det ble noen "klikker", samtidig som folk ble godt kjent med nye mennesker. Jeg tør påstå at samtlige i gruppen trivdes svært godt i hverandres selskap. Vi fikk også et godt forhold til mange av amerikanerne som deltok på kurset. En av studentene fra University of Indiana, opprinnelig fra Saudi-Arabia, tok ansvar for å samle hele gruppen og tok oss med ut på en arabisk restaurant for å dele litt av sin kultur med oss andre.

Gjennom en tilfeldig bytur ble vi kjent med noen andre nordmenn som til daglig studerte i Beijing. De tok oss med på et foredrag i regi av ANSA, der NRKs utenrikskorrespondent for Asia, Petter Svaar, snakket om sine erfaringer med Kina. Et par av oss deltok også på "Nordic Soccer Cup" i regi av de nordiske ambassadene, der også en rekke kinesiske lag var representert.

Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2015 - 15.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

Generelt greit å sette seg inn i hvilke vaksiner o.l. man trenger for å dra til Kina. Det er ikke så mye man trenger, ettersom man skal bo i by. Det er flere jeg kjenner som tok drikkevaksine for å forhindre matforgiftning den første tiden her nede. Jeg gjorde ikke dette, og har ikke opplevd et eneste tilfelle av matforgiftning så langt (8 måneder and counting).

Ellers anbefaler jeg å ordne alt av nødvendig medisiner i forkant, slik at du har alt du trenger for oppholdet med deg. Det kan være utfordrende å formidle hva du trenger og ikke minst være sikker på at du får riktig medisin. Selv om de jeg kjenner som har prøvd ut kinesisk apotek og legevakt har fått medisin som hjalp. Kan også være greit å ta med paracet, ettersom det kan være vanskelig å få tak i ren paracet (finnes andre varianter med koffein osv). Et lite lager av "first-aid" for forkjølelse vil også komme godt med. Jeg slet i starten med mye feber, sår hals og hoste. Tror det var på grunn av veldig tung forurensning i en periode, samt at det på høstsemesteret var utrolig kaldt i forkant av 15. november (som er datoen sentralvarmen slås på i Beijing).

For jenter er det greit å ta med seg det du trenger av kosmetikk, kremer og tamponger. Ettersom det kan være vanskelig å få tak i eller er svært overpriset. Gutter bør ta med seg det de trenger av deodorant, siden det også ikke er spesielt lett tilgjengelig (men de har for jenter da!).

Anbefaler videre å ta med alt du eier av ull, dersom du skal være her på høsten. Her er det ikke bare kaldt ute, men også bygningene er iskalde og har mye trekk. Sentralvarmeanlegget blir først slått på 15. november i Beijing. Air condition kan brukes til å varme opp frem til da, men dersom det er veldig forurenset ute, så er ikke det mulig med mindre du ønsker å ha det inne. Med andre ord; ta med deg nok klær!

Hva gjelder forsikring så er det greit med en som dekker tap av mobil, ettersom flere har opplevd å få den frastjålet.

Ha navnet på hotellet klart på mobilen, helst i både pinyin (latinske bokstaver), samt kinesiske tegn. Husk også å skrive ned telefonnummeret, slik at taxisjåføren kan ringe dersom han ikke finner frem. Det sparer deg for mye arbeid.

Undervisningsformer

Undervisning ble gjort i klasser, med alt fra 10 til 40-50 elever. Det kommer an på om faget er tilgjengelig for de kinesiske jusstudentene.

Undervisningsformen varierer, alt ettersom hva læreren foretrekker. Noen er veldig opptatt av å ha en dialog med elevene, mens andre ønsker å forelese. Men gjennomgangen er nøye, men sakte. Så man trenger ikke å bekymre seg for at man ikke klarer å henge med. Det tas hensyn til at elevene ikke har engelsk som sitt morsmål. Evalueringen bestod i hovedsak av større innleveringer i slutten av faget, men noen fag hadde også fremføringer eller skoleeksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Renmin University har et godt utvalg av fag som undervises på engelsk. I tillegg synes jeg at fagene er varierte, og vil imøtekomme enhver sin smak. Tilbudet er variert nok til at du kan fylle opp ukeplanen med nødvendige studiepoeng med fag du synes er interessante.

Husk at når du har meldt deg opp i et fag, så kan du ikke trekke deg fra det senere slik vi gjør i Norge. Dersom du ikke deltar på eksamen/innlevering, så vil det faget stå på karakterutskriften som "ikke bestått". Fristen for å melde seg opp til fag er ca. 1 uke etter skolestart, hvor du kan benytte anledningen til å delta på første timen i alle fagene som kjører da.

Semesteret er delt opp i to deler: noen fag kjører bare for første eller siste halvdel av semesteret, mens andre går over hele semesteret. Dette blir informert om. Fagene over et helt semester har vanligvis litt flere studiepoeng. Vi måtte totalt ta 17 credits. Dette var mye mer enn alle andre utvekslingsstudenter, som tok mellom 6-12 credits. Ikke bare på Renmin men alle andre skoler også. Men man bør på ingen måte la være å utveksle hit på grunn av det. Man er travel, siden all undervisning er obligatorisk, men det går. Heldigvis er det veldig sosialt både i klassene og generelt å være på campus, så det er en veldig fin opplevelse å få med seg.

Fagleg utbyte og språk

Siden vi gjennom studiet ved UiB i hovedsak lærer om nasjonal norsk rett, så følte jeg at utvekslingsoppholdet lærte med mye om annen lands nasjonale rett (Kina, USA og Storbritannia) og internasjonal rett. Det var spennende, samtidig som det gir deg et nytt perspektiv på det du har lært om norsk rett.

Renmin University tilbyr kinesiske språkkurs for semesteret for en grei pris, som i tillegg gir et visst antall credits. Men ettersom UiB, i motsetning til andre skoler, ikke aksepterer disse studiepoengene for utvekslingsoppholdet så valgte jeg ikke å ta det. Å ta 17 credits, som tilsvarer 7-8 fag på et semester med ukentlige undervisningstimer på 3 timer per fag, så var det ikke en realistisk å ta språkkurset i tillegg og forvente et språklig utbytte.

Hva gjelder den engelske undervisningen så er terskelen lav for å spør dersom man ikke forstår ord eller uttrykk, men generelt mener jeg at lærene tar nok hensyn til dette slik at det ikke er vanskelig å følge undervisningen. Naturlig nok vil engelsken til enkelte av de kinesiske lærerne bære preg av en kinesisk aksent som kan være litt utfordrende. Men det var ikke et stor problem. I tillegg er det noen utenlandske lærere som underviser også, som har engelsk som morsmål.

Universitetsområdet og byen

Stor campus, etter norsk standard. Lite, etter kinesisk standard. Veldig fint område med mange restauranter og kantiner å velge mellom. Maten er billig og god. Lunsj og middag etter felles klasse er alltid et høydepunkt, der man gjerne blir kjent med andre også.

Bustad

Man kan søke om rom på campus. Da vil du mest sannsynlig få ditt eget rom, møblert med seng, pult, stol og klesskap i fin standard. Ser mest ut som et hotell. I tillegg vil de være ukentlig vask, utført av universitetets personale. Luksus med andre ord. Eneste minuset er at sengene er utrolig harde, men det blir etterhvert en vanesak.

Jeg bodde ikke på campus. Jeg leide leilighet i et studentområde nord av Renmin; Wudaokou. Det koster mye mer, men jeg synes nok det var verdt det. Mitt utvekslingsopphold ble dermed noe annerledes enn for de som i hovedsak tilbrakte dagene på campus, og jeg hadde større mulighet til å bli kjent med og tilbringe fritiden sammen med studenter fra andre universitet (da Peking University og andre store universitet ligger i dette området).

På den annen side måtte jeg, i motsetning til de som bodde på campus, pendle hver dag. Buss tok opptil 45 min med mye trafikk, så lite som 15-20 min på en god dag. Men jeg synes det gikk fint for et semester. I starten av skoleåret syklet jeg til Renmin hver dag. Det var en utrolig fin aktivitet, man fikk sett mye av hverdagslivet i Beijing på den måten.

Sosialt miljø

Vanvittig sosialt og utrolig godt miljø. Det internasjonale miljøet i Beijing er nok overlegen de fleste andre. Det er ikke vanskelig å bli kjent med personer utenfor sin klasse eller sin skole. Dette semesteret har vært mitt mest minneverdige fra studietiden!

Dersom det er en liten del av deg som synes Kina virker spennende, så dra! Det kan umulig slå feil, så lenge du har et åpent sinn og interesse for menneskene og kulturen her.

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2015 - 15.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

- Hvis du ikke har noe erfaring med Kina eller snakker kinesisk, så kan jeg sterkt anbefale at du tar med en ny utgave av Lonely Planet. Dette vil gjøre oppholdet ditt mye enklere, tro meg.

- Samtidig kan det være lurt å lære seg litt kinesisk før du reiser. Det viktigste er nok telling, siden kineserne ikke teller med fingrene på samme måte som oss

- Skaff deg VPN før du drar.

- Søk så tidlig som mulig om bosted på campus.

- Det er overraskende vanskelig å få tak i deodorant for menn, og hvis du finner det så koster det en del. Ta med hjemmefra.

- Siden Kina er såpass billig, så trenger du ikke å ta med så mye bagasje. Det meste får du kjøpt ganske billig, og husk at du skal ta med all bagasjen hjem en dag. 7 kg overvekt for hjemreisen kan gi utfordringer på flyplassen. Sportsklær får du f.eks kjøpt veldig billig på Decathlon.

- Dessverre har Kina fortsatt store utfordringer når det gjelder falske penger. I de fleste tilfellene blir man lurt av taxisjåfører, men du kan til og med få falske penger fra minibankene. Dette skjedde dessverre med flere av studentene, til og med fra minibanker på campus. Det lureste er å ta ut pengene fra minibanker inne i selve banken, hvor det ofte er tryggere. Falske penger gjelder bare den største seddelen, som er 100 RMB.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i klasserom og den minner litt om videregående. Cirka 10-20 studenter, med en foreleser som sitter og prater i cirka 3 timer. Mange av foreleserne stiller spørsmål til studentene, siden de ønsker diskusjon med og mellom studentene. Dessverre gjør ikke alle foreleserne dette.

Enkelte av de kinesiske foreleserne er vant med at kinesiske studenter bare skal sitte og lytte i tre timer. Min erfaring er at timene blir mer spennende hvis du deltar i timen. Foreleserne er veldig interessert i sammenligning mellom forskjellige land. Dette gjelder også de som ikke er så flinke med å inkludere studentene. Med litt spørsmål fra din side, så er diskusjonen i gang.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et stort emnetilbud i både internasjonale og kinesiske fag. Jeg valgte 4 internasjonale og 4 kinesiske fag for å få variasjon. Problemet er at siden vi må velge cirka 8 fag for å oppfylle kravet om 30 studiepoeng fra UIB, så blir det ikke så mange valgmuligheter for deg. Grunnen til dette er at enkelte fag kan bli undervist på samme tidspunkt, eller at du ikke ønsker lange dager med bare undervisning.

Siden vi har så mange fag, kan det til tider bli litt vanskelig å ha oversikten. Her mener jeg at UIB fortjener skryt, siden de har svart på spørsmål og mail raskt hver gang jeg har vært usikker.

Fagleg utbyte og språk

Positivt:

Siden jeg valgte både internasjonal og kinesisk juss, så fikk jeg et veldig variert faglig utbytte. Jeg valgte f.eks ”Chinese Judicial system and Case Analyse” som ga en generell innføring i kinesisk rettssystem. Samtidig ønsket læreren å sammenligne det kinesiske rettssystemet med andre land, og siden klassen bestod av internasjonale studenter så ble det ofte en god diskusjon i slutten av timen.

Mange av de internasjonale fagene hadde fokus på forholdet mellom internasjonal rett og kinesisk rett. I f.eks ”International litigation” hadde foreleseren stort fokus på hvordan du skal gå fram for å saksøke en i Kina eller Hong Kong, og spesielt i tilfeller hvor formuen til personen var spredd i forskjellige land.


Negativt:

I Kina er det mer vanlig at foreleseren prater i 3 timer, mens studentene hører på. Siden du sitter i et klasserom som minner om en storgruppe/arbeidsgruppe hjemme, så kan det til tider bli litt kjedelig. Dette kan likevel løses ved at du tar initiativ til å delta mer i timen ved f.eks spørsmål, noe som ofte førte til at foreleseren ble åpen for mer diskusjon.

Norske studenter må ta 8 fag for å oppfylle kravet fra UIB. Dette gjør at du ikke kan ha for stort fokus på 1 fag, selv om fagene er små.


Språk:

Som alle andre internasjonale studenter blir du tvunget til å snakke engelsk i timen, og skrive eksamen på engelsk. I starten kan det være litt krevende å snakke om juss på engelsk, men dette løser seg ganske raskt.

Mange av foreleserne har også fokus på språkutfordringene som følger av at kinesisk er vanskelig for oss å forstå.

Universitetsområdet og byen

Campus er stort, og det er en fordel med sykkel. Her finner du restauranter, café, matbutikker osv. Jeg syklet hver dag til matbutikken for frokost, videre til caféen for kaffe og så til juss bygget. Med sykkel var avstanden ca 5-10 min.

Hvis du er interessert i idrett, så anbefaler jeg å bo på campus. Her finner du fotballbane, tennis, bordtennis, basket, stor svømmehall (kostet ca 7 kr) og idrettshall.


Beijing:

Beijing er en stor by med cirka 22 millioner innbyggere. Dette kommer du til å merke. Det er folk over alt, og kinesere er generelt dårlig i engelsk. Fordelen er at kollektiv tilbudet er veldig godt utbygd, så du klarer å bevege deg rundt ganske enkelt.

Det jeg likte best med Beijing er at den alltid har noe nytt å tilby. Siden byen er så stor, blir du ofte overrasket over en ny restaurant, bar eller turistattraksjon. Samtidig ligger den kinesiske muren ikke langt unna, noe som er grunn nok i seg selv for å reise til Kina.

Det er også veldig lett å reise med tog fra Beijing til andre byer. Vi dro på mange helgeturer til andre steder i Kina, siden billettene til nattoget (med egen seng) var ganske billig. Dette ble veldig vanlig for de internasjonale studentene, siden alle ønsket å se en del av Kina.

Det negative er forurensingen. Beijing har blitt bedre de siste årene, men de sliter fortsatt med dette. Spesielt om vinteren. I de verste tilfellene må du bruke maske eller holde deg inne.

Siden det er veldig få kinesere som snakker engelsk, kan det til tider være veldig frustrerende for vestlige i Kina. Tålmodigheten din blir satt på prøve, og du må bare akseptere at ting tar tid. Et eksempel er kjøp av sim-kort til mobilen. Dette kan ta alt fra en time til en dag. Derfor passer ikke Beijing for alle. Hvis du ønsker utfordringer og en annerledes hverdag, så kan jeg anbefale det sterkt. Hvis du ønsker en hverdag hvor det er lett å kjøpe deodorant på butikken eller spørre folk om veien, så anbefaler jeg det ikke.

Bustad

Siden jeg søkte for seint om bosted på campus (1 måned før fristen), så fikk jeg beskjed om at jeg måtte finne meg et annet sted å bo. Dette var mye av grunnen til at jeg reiste ned 1 måned før studiestart. I Beijing bor de fleste vestlige studentene i Wudaokou. Dette er ca 10 min med buss fra campus. Prisene er ganske høye, men ikke i forhold til vestlig standard. Det kjipe er at du trenger en ”agent” til å vise deg rundt. Hun kan vise deg alle kollektivene ”gratis” og hjelpe deg med spørsmål og svar angående leiligheten og huseier. Problemet er at hvis du velger en av rommene ”agenten” viser deg, så må du betale 1 månedsleie for dette.

Jeg brukte 1-2 dager til visning sammen med ”agenten”, men valgte til slutt å dra innom campus for å høre om de hadde noen ledige rom. Overraskende nok hadde de et dobbeltrom ledig, og jeg delte det med en språkstudent fra Nederland hele semesteret.
Rommet var billigere og bedre enn de private. Samtidig var det 5 min med sykkel til forelesningen, og det ble et godt sosialt miljø mellom alle de som bodde på campus.

Problemet var at bygget hadde litt for høy sikkerhet. Det var kameraer over alt (typisk Kina) og det var vakter ved inngangen. Hvis du kom hjem om natta, måtte du f.eks skrive ned navn, tidspunkt, romnummer osv..

Sosialt miljø

Veldig bra sosialt miljø mellom de internasjonale studentene. Selv om mange av oss studerte forskjellige fag, så ble det likevel et godt miljø. Mye av grunnen til dette er Wechat. Dette er Kina sitt svar på Facebook, Snapchat osv.. Her ble det publisert fester, turer og alle typer arrangementer.

Når det gjaldt sosialisering med kinesiske studenter, så var det mange som følte at dette kunne være litt vanskelig. Skolen prøver å løse dette ved å gi deg en kinesisk språkpartner, men i mange tilfeller så stemmer ikke kjemien. I mitt tilfelle fikk jeg en 20 år gammel fnisete kinesisk jente og det endte med at vi møttes bare en gang. Min anbefaling er at du prøver å finne noen med samme alder og interesser som deg. Jeg valgte å bli med på fotballaget til jussen, hvor det var flere jevnaldrende og vi hadde samme interesser. Fikk en språkpartner fra fotballaget som jeg fortsatt har kontakt med.


Hvis du har spørsmål eller ønsker å se bilder, så kan du kontakte meg på mail. (ikke alle fortellinger passer i en studentrapport)
andershenriksen129(at)gmail(dot)com

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2015 - 15.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

Søknadsprosessen var enkel nok, og UiB ga nødvendig veiledning. Man må allikevel ha is i magen; svaret på søknaden kommer ikke før i juni. Særlig for meg som skulle på både Renmins sommerskole og på jusstudiet til høsten, var dette litt stressende med tanke på visum: Jeg hadde ikke papirer som viste at jeg skulle gå på skole i et halvt år, og kunne derfor ikke søke visum for hele oppholdet, men var nødt til å søke for å få det i tide til å dra på sommerskolen. Dette viste seg imidlertid å være helt uproblematisk, det var veldig enkelt å få forlenget visumet og søke om multiple entry under oppholdet.

Vil for øvrig anbefale kombinasjonen jeg gjorde av sommerskole og jusstudiet på det varmeste! Jeg deltok på sommerskolen for å lære meg kinesisk, og satte veldig pris på det lille jeg klarte å lære meg under resten av oppholdet. Jeg ble kjent med en haug veldig hyggelige mennesker, og fikk en myk og fin start på oppholdet.

Jeg blir aldri lei av å snakke om Kina, så hvis du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt på bea.brondrup(at)gmail(dot)com eller på Facebook.

Undervisningsformer

Undervisningen er typisk klasseromsundervisning slik vi er vant med fra videregående. Alle lærere stiller spørsmål og legger opp til deltakelse, men det varierer fra fag til fag om de legger vekt på deltakelsen når de setter karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Vi fra UiB var nødt til å ta 17 credits, og dette var mer enn de fleste andre fra andre universiteter. Dette innebar at vi måtte ha 7-9 fag. Sjongleringen av dette kan være litt uvant for oss bergensere, men det gikk greit til slutt. De fleste fagene har hjemmeeksamen som vurderingsform, og det gjør det mulig å planlegge.

Universitetet tilbyr både kinesisk rett, internasjonal rett og amerikansk rett; emnetilbudet er altså nokså variert.

Fagleg utbyte og språk

Det å lære kinesisk rett har gitt meg et veldig godt perspektiv jeg ikke ville vært foruten. Det er utrolig interessant å se hvordan kinesere tenker om rettskilder og legitimitet, og det er alltid lærerikt å studere fag vi allerede kjenner fra et utenlandsk perspektiv.

De internasjonale fagene føles også direkte relevante, og jeg vil anbefale å få med seg så mange av disse som mulig.

Grunnet språkbarrièren følte jeg at jeg fikk mest ut av fagene med de utenlandske lærerne, men anbefaler også å ta et par kinesiske fag for perspektivets skyld.

Selv om jeg var fornøyd med sommerskolen, angrer jeg på at jeg ikke begynte å lære meg kinesisk før jeg dro. Språkbarrièrene er store, de fleste kinesere snakker overhodet ikke engelsk. Jeg fikk flere venner som snakket godt kinesisk, og de hjalp meg når jeg trengte det, men det hadde vært gøy å kunne kommunisere mer på egen hånd. Hvis du ikke er av den språklærevillige typen er det allikevel ikke noe problem, du får alltid hjelp av noen utvekslingssstudenter som kan kinesisk.

Universitetet tilbyr også et språkkurs for utvekslingsstudenter for en veldig overkommelig sum. Jeg kunne ikke ta det fordi det krasjet med andre fag jeg hadde, og har hørt varierende ting om det fra andre. Personlig fortsatte jeg å lære kinesisk ved å skaffe meg en språkpartner som jeg møtte en gang i uken: Vi snakket engelsk i en time, og kinesisk i en time. Jeg lærte utrolig mye av dette! Kinesere er veldig opptatte av utlendinger, så det burde være veldig enkelt å få i stand en slik ordning hvis man er interessert.

Universitetsområdet og byen

Campus er relativt lite etter kinesiske standarder, men fortsatt større enn bysentrum i en mellomstor norsk by. Jeg storkoste meg der! Det er utrolig praktisk å bo der. De fleste vennene mine bodde der, og det gjør det enkelt å møtes til en spontan middag. Campus er fullt av restauranter, cafeer, dagligvarebutikker og alt annet du måtte trenge. Veldig praktisk i en by der avstandene ellers er enormt store.

I mine øyne er Beijing en helt fantastisk by! Jeg savner de små hutongene, de sjarmerende cafeene, de autentiske restaurantene, det varierte utelivet, den fantastiske maten og den nydelige mikrobryggeriølen hver eneste dag, og kan virkelig ikke anbefale det sterkt nok. Beijing har også veldig gode togforbindelser til andre deler av landet, og vi brukte ofte helgene på å se mer av det Kina har å by på. Det eneste jeg angrer på var at jeg bare ble i et halvt år.

Når det er sagt, er nok ikke Beijing for alle. Kina er veldig annerledes enn Norge på mange måter. Mattilsynet ville nok ikke vært så fornøyd med hygienen på flere av restaurantene, de offentlige toalettene er bare hull i bakken, kundeservice er et helt ukjent konsept, og kinesere har en veldig annen oppfatning av folke- og bordskikk enn oss. Bare det å kjøpe et SIM-kort tar gjerne en halv dag. Men så lenge du er litt eventyrlysten og har lyst til å bruke utvekslingen til å bli kjent med en ny kultur, tror jeg Kina er det beste valget du kan gjøre.

Bustad

Jeg bodde i International Cultural Exchange Center på campus, og syntes det var knall! Der har du eget bad, du bor alene, og standarden er minst like høy som på SiB-boligene. Badet ditt vaskes en gang i uken, og du leverer sengetøyet til vask gratis. Kjøkkenet er riktignok triste greier, og deles med hele etasjen, men ingen lager mat. Det koster mellom 10 og 15 kroner å spise middag i kantina, og ikke stort mer på de mange restaurantene på campus, så man trenger virkelig ikke kokkelere.

Hvis du ønsker å bo her, må du søke tidlig! Jeg søkte med én gang jeg fikk papirene på mail, og fikk plass, i motsetning til flere av de jeg dro sammen med.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var kanskje det aller beste med hele oppholdet. Blant utvekslingsstudentene i Beijing var Renmin kjent for å ha et særlig godt miljø, og dette ryktet kan jeg virkelig bekrefte! Så å si alle jeg møtte var utrolig utadvendte, inkluderende og spennende personer som var innstilte på å bli kjent med nye folk og gjøre masse morsomt. Vi ble en fantastisk god gjeng fra hele Europa som reiste rundt i Kina, oppdaget Beijing, og tilbragte dagene sammen.

Jeg ble for det meste kjent med de andre utvekslingsstudentene. Dels er språkbarrièren et problem i forholdet til kineserne, og dels er kulturforskjellene såpass store at det er lettere å bonde med andre europeere.

Syklist foran bygg
Foto/ill.:
© UiB

Informasjon