Hjem
Studentsider
erasmus+

Danmarks Tekniske Universitet og Institutt for fysikk og teknologi (ERASMUS+)

  • LandDanmark
  • ByLyngby
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne utvekslingsavtalen gjelder for studenter på følgende studieprogram:

Integrert masterprogram i medisinsk teknologi (sivilingeniør)
Integrert masterprogram i energi (sivilingeniør)
Integrert masterprogram i havteknologi (sivilingeniør)
Integrert masterprogram i havbruk og sjømat (sivilingeniør)

Når i studiet kan eg reise

For studenter på de integrerte masterprogrammne i havteknologi og i medisinsk teknologi, er det lagt opp til at utveksling skjer i 6. semester.
For studenter på det integrerte masterprogrammet i energi, tilrettelegges det for utveksling i 4. eller 5. studieår.

Språk

Undervisningsspråk er angitt på de enkelte emnene i DTU sin course base
(http://www.dtu.dk/english/education/course-base).
Generelt undervises emner på BSc-nivå på dansk, emner på MSc-nivå undervises på engelsk.

Kva emne kan eg ta

Informasjon for innreisende studenter til DTU finnes på
http://www.dtu.dk/english/Education/Incoming-students/Exchange/BSc_and_MSc
Oversikt over emner finnes på http://www.dtu.dk/english/education/course-base
Du må ta emner under utvekslingsoppholdet som omtrentlig tilsvarer de obligatoriske emnene du skulle tatt på UiB samme
semester! Emnevalg må diskuteres med studieveileder.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Danmarks tekniske universitet (DTU) blei grunnlagt i 1829 av fysikaren H.C. Ørsted, den gong under namnet Den polytekniske Læreanstalt. DTU er i dag ein privat institusjon som utdannar sivilingeniørar og diplomingeniørar innan eit breitt spekter av realfag. Universitetet har om lag 7500 studentar, og er Danmarks største utdanningsinstitusjon for ingeniørfag. Hovudcampus er i Lyngby, 10 kilometer nord for København.

København ligg på øyane Sjælland og Amager ved Øresund, ein halvtimes togtur frå Sverige og halvannan times flytur frå Bergen. I storbyområdet København bur det rundt 1,2 millionar menneske. Dei kan glede seg over å bu det som fleire gongar har blitt kåra som verdas beste by å bu i, og som elles er kjend for verdsleiande gastronomi, den liberale fristaden Christiania og ivrige syklistar.

Bustad

Utvekslingsstudentar er ikkje garantert rom i studentbustad, men universitetet gjev informasjon om søknadsprosessen.

Semesterinndeling

Haustsemester: september-desember

Vårsemester: slutten av januar-mai

Studentrapportar

2019

2019 VÅR MAMN-MTEK

2019 VÅR MAMN-MTEK

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale å reise ned litt tidligere enn skolestart, da det gjerne tar litt til å komme seg til rette de man skal bo. Flere av de jeg møtte i buddy week (introduksjonsuken) hadde kommet dagen før, og synes det var dumt at de måtte bruke en del tid denne uken på å fikse ting til deres bosted.

Ellers vil jeg sterkt anbefale å leie eller kjøpe sykkel. I København tar det vanligvis lengre eller samme tid med kollektivtransport som med sykkel. Byen er også en veldig god by å sykle i, da de har egen sykkelvei nesten over alt. Noen ganger er det derimot greit å ta kollektivtransport, og til dette vil jeg anbefale å skaffe et Rejsekort. Med Rejsekort får man billigere billetter enn om man kjøper med mobilen.

Vil også anbefale å søke om CPR nummer (personnummer i Danmark), da får man tildelt en lege og et helsekort slik at man har muligheten til å få gratis helsehjelp.

Undervisningsformer

Jeg opplevde i stor grad at undervisningsformen på DTU var ganske lik som i Norge. Den største forskjellen er at de i mye større grad har fokus på gruppearbeid.

Vurdering av emnetilbodet

DTU har veldig stort emnetilbud. Derfor vil jeg anbefale og starte tidlig med å finne de fagene du skal ta. Kan vare litt vanskelig å finne noe helt tilsvarende det kurset man har på UiB, men har man valgemner ser det ut til at de har mange interessante og relevante emner.

Link til DTU Course Base: https://kurser.dtu.dk/search

Fagleg utbyte og språk

Selv om man reiser til Danmark foregår mesteparten av kommunikasjonen på engelsk. Dette er både fordi man treffe andre utvekslingstudenter fra verden over der engelsk naturligvis blir den letteste kommunikasjonsmetoden, og fordi man har mesteparten av undervisningen på engelsk. Selv føler jeg at jeg har blitt mye bedre til å snakke engelsk, i tillegg til å bli mye mer komfortabel med språket etter et semester på DTU.

Allikevel treffer man også en del dansker. De er gjennomsnittlig veldig flinke til å snakke engelsk, så samtalene har en tendens til å til å gå på engelsk i stedet for skandinavisk, da danskene gjerne har problemer med å forstå norsk. Bedre forståelse kan fort oppnås med enkelte ordbytter.

Universitetsområdet og byen

Storbyen København er en veldig flott og spennende by. Den byr på flere store flotte parker, strender, mye kultur, uteliv og koselige kafeer og restauranter, samtidig som det er mange flotte historiske bygninger, steder og liknende å se som turist. Hadde en følelse av at det alltid var noe som skjedde i byen. Ellers var det veldig greit å komme seg rundt i byen. København har et godt kollektivtilbud samtidig som den er perfekt lagt opp for sykling.

Allikevel ligger DTU Lyngby et lite stykke utenfor København sentrum, og det va for det meste her og ved mitt bosted jeg brukte hverdagene mine. Hele campuset dekker et stort område og er delt inn i fire kvartaler med over 100 bygninger. Her finner du bygninger til de ulike instituttene, flere kantiner, grøntområder, bibliotek, en dagligvarebutikk (netto) mm.

Bustad

Jeg søkte bolig gjennom DTU, på deres hjemmeside (https://www.dtu.dk/english/Education/Student-Guide/Living-in-Denmark/Accommodation). Dette kan man gjøre etter man har fått godkjenningsbrevet fra DTU og dermed også et studentnummer.

Selv bodde jeg nærmere København by enn DTU, som ga meg lettere tilgang til København sentrum og det byen har å tilby. Til universitet ble det derimot ca. en 40 minutts sykkeltur, både frem og tilbake hver dag. Noen ganger skulle jeg derfor ønsket jeg bodde litt nærmere campus, og tror jeg ville anbefalt dette til studenter som senere ønsker å dra på utveksling til DTU. Det finnes feks. nye studentboliger (studioleiligheter) som ligger i Nordvej (5 min. fra DTU) eller kollektiv i Linde Allé med felles kjøkken (15 min. sykkeltur fra DTU). De fleste utvekslingsstudentene bodde nær campus.

Sosialt miljø

Det er mange som velger å dra på utveksling til DTU fra hele verden, som skaper et stort internasjonalt utvekslingsmiljø. Helt i starten arrangeres det en buddy week (introduksjonsuke) for alle utvekslingsstudenter og masterstudenter. Dette er noe jeg vil anbefale alle som reiser til DTU å dra på. Her møtte jeg noen av de jeg ble best kjent med gjennom semesteret, og jeg vil si uken dannet grunnlaget for mitt sosiale miljø ut semesteret.

Ved bostedet kan man også skaffe seg et godt sosialt miljø. Får man bosted gjennom DTU bor man antageligvis enten i studioleiligheter ved siden av andre studenter fra DTU, ellers bor man i kollektiv med studenter fra samme universitet.

DTU tilbyr også mange fritidsaktiviteter som dans, kor, diverse idretter osv, som gir muligheten for å skaffet seg et miljø i tillegg til utvekslingsstudentene. Ulike arrangementer arrangeres også ukentlig på universitetet, som åpner opp for møte med nye og interessante mennesker.

Informasjon