Hjem
Studentsider
erasmus+

Stockholms universitet og Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier (ERASMUS+ - Literature)

  • LandSverige
  • ByStockholm
  • Studieplassar5
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogramma i allmenn litteraturvitskap og andre studentar som ønsker å ta emne i litteratur når dei er på utveksling.

Før du kan reise på utveksling, må du ha tatt minimum 60 studiepoeng ved UiB. Du må også ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i heile perioden du er på utveksling. Studentar på bachelor- eller masterprogram i allmenn litteraturvitskap blir prioriterte i fall det er fleire søkarar enn det er plassar.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar i allmenn litteraturvitskap: Det passar best å reise på utveksling i fjerde, femte eller sjette semester av graden. Vi anbefaler at du tar emne på 200-nivå på utveksling, då det er lettare å finne emne som kan godkjennast på 200-nivå enn på 100-nivå.

Masterstudentar i allmenn litteraturvitskap: Det passar best å reise på utveksling i andre semester av masterprogrammet.

Studentar på andre studieprogram: Undersøk med rettleiaren for studieprogrammet du går på i kva semester du kan ta frie studiepoeng. Det er vanlegvis då det passar best å reise ut.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er svensk og engelsk.

Normalt vil det vere uproblematisk å nytte norsk som skriftleg arbeidsspråk når ein er på utveksling i Skandinavia. Ver likevel merksam på, at det ved somme lærestader kan vere naudsynt å søke om særskilt løyve for å levere eksamen på norsk.

Kva emne kan eg ta

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta emne som skal inngå i ei spesialisering i allmenn litteraturvitskap, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande emne i allmenn litteraturvitskap ved UiB. Det er lettast å finne emne som kan innpassast på 200-nivå. Ver merksam på at dersom du skal ta emne på 200-nivå på utveksling, må du finne emne som har semesteroppgåve eller tilsvarande vurderingsform på (til saman) minimum 10 studiepoeng. Dersom du skal ta emne som frie studiepoeng i ein bachelorgrad, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Masterstudentar: Dersom du skal ta emne i kursdelen av mastergraden din, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande eller som erstatning for emne i kursdelen av masterprogrammet ved UiB.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Stockholms universitet blei grunnlagt i 1878 og har i dag rundt 70 000 studentar. Universitetet har fire fakultet og studieløp innan naturvitskap, humaniora, samfunnsvitskap og rettsvitskap. Hovudcampusen heiter Frescati, og ligg midt i ein stor nasjonal bypark nord for Stockholm. Området er lett tilgjengeleg med metro. I tillegg finst ei rekke små campusar og enkeltbygningar andre stader i byen.

Stockholm er Sveriges hovudstad og Nordens mest folkerike by, med i underkant av ein million innbyggarar. Byen er kjend for å vere blant verdas beste studentbyar, med høg levestandard og nærleik både til storbyliv og vakker natur. Byen har kystlinje mot Austersjøen, og har 14 øyar innan bygrensene. Stockholms skjergard er langt større og rommar meir enn 30 000 øyar.

Bustad

Universitetet har eit bustadkontor hjelper internasjonale studentar med å finne bustad. Ein kan søke via Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) som eig og driftar dei fleste studentheimane i Stockholm. Om ein ønsker å finne bustad privat er det nødvendig å vere tidleg ute.

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår.* Det var veldig enkelt å reise til Stockholm, og det var i grunn få førebuingar som var nødvendige før avreise. Dette syns eg var ein stor fordel med å reise til Stockholm. Eg følgde sjekklistene til UiB før avreise og syns dette var eit greitt utgangspunkt.

Undervisningsformer

Stockholms Universitet har i større grad fokus på munnleg deltaking og vurdering enn i det ein har på Dragefjellet. Undervisinga er stort sett bygd opp rundt obligatoriske seminar og forelesningar som ikkje er obligatoriske. Det er feks. vanleg at det blir gjennomført prosedyre som ein del av vurderingsformen i faget. Vurderinga er og basert på fleire ulike element. Det er feks. 50 poeng på munnlege vurderingar, og 50 på skriftlege. Eg syns personleg dette fungerte fint, og det var veldig greitt at ein ikkje kun vart vurdert ut frå ein skuleeksamen, men at ein heller hadde fleire ulike vurderingsgrunnlag som både var skriftlege og munnlege. På SU er semesteret også delt opp i blokkfag tilsvarande som på UiB, så det var veldig greitt.

Vurdering av emnetilbodet

Eg syns det var varierte og kjekke tilbod i Stockholm. Under mitt opphald valde eg International Criminal Law og International Commercial Dispute Resolution. Eg var nøgd med begge fag. I Criminal Law var det lite obligatorisk oppmøte, og vurderinga var fordelt på ein Moot Court, eit essay og ein skuleeksamen. I ICDR var det noko meir oppmøte, og fleire munnlege vurderingar. Dette var derimot veldig kjekt, og ein fekk og samarbeide med eit svensk advokatfirma om ein større prosedyre. I tillegg var vi på studiebesøk til SCC i Stockholm.

Når det kjem til arbeidsmengd var mi oppleving at det var betydeleg mindre å gjere enn det ein er vant med frå Dragefjellet. Det er derimot ein del obligatorisk oppmøte i nokon av faga, så eg ville vore merksam på dette ved val av fag. Det ligg timeplan frå tidlegare ute på SU sine sider. Der kan ein få eit ok inntrykk over korleis timeplanen vil sjå ut for faga. Dette endrer seg derimot, og i mitt første fag var feks. alle seminar gått frå å vere obligatoriske til å vere valfrie.

Fagleg utbyte og språk

Det var særleg nyttig å få prosedyretrening og ei meir praktisk tilnærming til den internasjonale retten. I tillegg samarbeider ein mykje med andre utvekslingsstudentar under dei engelske faga SU tilbyr. Det faglege utbytet var jamnt over godt, og det var interessante fag å velje mellom.

Universitetsområdet og byen

Campus ligg litt utanfor sjølve sentrum av Stockholm, men i eit fint område med mykje skog og natur rundt. Stockholm har veldig fine naturområde tilknytt Djurgården, så ein kan få både storby og natur nært seg. Det er gode kollektivtilbod og det er lett å kome seg rundt til alt som Stockholm har å by på. Det er eit rikt tilbod av kultur, natur, restauranter, cafe og det meste anna.

Bustad

Eg hadde studentbustad på Albano, som er ein del av campus. Her hadde eg ein studioleilegheit, noko som var veldig fint. Desse var heilt nye, og har eige kjøkken og bad, og straum og internett er inkludert. Desse kan ein søke på gjennom SU sine sider, og dei er rimelege å leige i forhold til å leige privat i Stockholm. Studioleilegheitene hadde i tillegg alt av kjøkkenutstyr, samt at det var tilgang på vaskeri inkludert i leigeprisen. Det er også mogleg å leige studentbustad andre plasser, men desse er gjerne med delt kjøkken o.l.

Sosialt miljø

Det vart arrangert velkomstaktivitetar gjennom svenske JF si fadderordning, samt via ESN, som er Erasmus sin studentorganisasjon. Dette er nok betre arrangert om ein kjem på hausten. Stockholm er heller ikkje ein typisk studentby, og det er lite av dei typiske studentorganisasjonane som ein kjenner til frå Bergen. Det kan derfor vere lurt å ha eit bevisst forhold til at det kanskje kan krevje litt meir å bli kjent med folk og etablere nettverk. Det er derimot mindre grupper i faga, så ein får lettare eit "klassemiljø" og det er lettare å bli kjend med folk i undervisning.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2003.* Det er lite av forberedelser før utveksling til Stockholm, og jeg opplevde prosessen i forkant som veldig enkel. Stockholms Universitet tok tidlig kontakt på mail med alt av praktisk informasjon, både når det gjaldt opptak til fag og informasjon om bolig. Det internasjonale kontoret svarte utrolig raskt på mail, og var generelt veldig behjelpelige både i forkant og underveis i oppholdet. Det eneste av praktiske ting som kan være utfordrende i forkant er å finne bolig.

Undervisningsformer

Semesteret på SU er delt opp i blokk A og B, der man har ett fag i hver blokk. Det første faget har oppstart i januar med eksamen i april, og det andre faget har oppstart i april med eksamen i mai. Dette synes jeg var en super løsning, da man bare konsentrerer seg om et fag av gangen.

Undervisningsformen varierte fra fag til fag, men besto for det meste i mitt tilfelle av forelesninger og seminarer som man er vant med fra Bergen. Klassene er likevel mindre, da vi var rundt 15 til 30 stk i klassen totalt, og lærerne forventer mer muntlig aktiv deltakelse, og gruppearbeid i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes ikke emnetilbudet var det største, da vi hadde omkring 4-5 fag å velge mellom i blokk A og B. Det var likevel ikke vanskelig å finne fag som passet, og alle internasjonale studenter fikk førstevalget sitt. Jeg fikk inntrykk av at det er vanskelig å bytte fag etter oppstart, så pass på at du velger riktig første gang.

Jeg hadde fagene Swedish Law in Context i blokk A, og Human Rights in a Global Perspective i blokk B. Fagene var lærerike og interessante. Jeg opplevde ikke vanskelighetsgraden som særlig høy, og brukte betydelig mindre tid på skolearbeid enn jeg er vant med fra Bergen.

Swedish Law in Context ga en innføring i svensk rett, og tilbys kun til internasjonale studenter. Her var forelesninger og seminarer obligatoriske, og eksamen var en 4-timers salprøve til slutt.

I Human Rights in a Global Perspective var det ikke obligatorisk oppmøte, men til gjengjeld to innleveringer i løpet av semesteret, en muntlig Moot court og avsluttende skoleeksamen. Arbeidsmengden var uansett ikke omfattende i noen av fagene, og jeg hadde mer enn nok tid til å gjøre andre ting enn skolearbeid.

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene ble undervist på engelsk, men med ulik kvalitet, avhengig av læreren. Jeg synes ikke det var særlig vanskelig å følge undervisningen på engelsk. De fleste studentene i min klasse var uansett internasjonale, så samtalene gikk alltid på engelsk, og man ble derfor godt vant til å både snakke og skrive engelsk.

Jeg synes derimot det var vanskelig å komme i kontakt med svensker, da de ofte er like reservert som oss nordmenn, og ikke like kontaktsøkende som de internasjonale studentene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger litt i utkanten av byen, men er veldig enkelt å komme seg til med t-banen. Bussene i Stockholm er litt upålitelige, men Tunnelbanen er både enkel og effektiv. Det er enkelt å finne fram på Universitetet, og det er mange leseplasser og cafeer på campus.

Bustad

Det kan være vanskelig å finne sted å bo i Stockholm, så hvis man ønsker å bo privat burde man være tidlig ute. Skolen tilbyr studentboliger, men ga uttrykk for at det ikke var nok boliger til alle. Siden disse ikke ble fordelt før en gang i november, fant jeg bolig på egenhånd gjennom Blocket.se. Dette funket veldig bra, men det er betydelig dyrere enn hva man er vant til fra Bergen, da det ikke er vanlig å bo i kollektiv i Stockholm. Blocket fungerer som Finn.no, og er en enkel og trygg side å bruke. Det er nok mer sosialt å ha bolig gjennom SU ettersom de fleste internasjonale studentene bor der, men det er litt usentralt og ofte ikke veldig mye billigere enn å leie bolig privat. Ser man etter bolig privat anbefaler jeg bydelene Östermalm eller Vasastan.

Ellers er Stockholm en nydelig by med et enormt utvalg av restauranter, cafeer, museer og uteliv. Byen er større enn Oslo, og har masse å by på. Været er relativt likt som i Norge, så vinteren kan kjennes veldig lang, men vår og sommer er til gjengjeld helt fantastisk. Jeg anbefaler Stockholm på det varmeste!

Sosialt miljø

Jeg var heldig og fant raskt internasjonale venner i klassen, og vi som reiste fra Bergen tok også raskt kontakt med hverandre. Alle på utveksling er som regel veldig interessert i å bli kjent og i å få seg nye venner, så det sosiale var alt i alt veldig bra.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 02.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det var lite forberedelser som måtte gjøres før avreise til Stockholm. Jeg anbefaler å følge sjekklistene til UiB og fylle ut skjemaene fra Erasmus+. Det kan også være en fordel å være tidlig ute med å bestemme seg for hvordan man ønsker å bo under oppholdet. Jeg opplevde også at Stockholms Universitet var raske på å svare dersom man hadde noen spørsmål. De har også egne nettsider med god informasjon.

Andre praktiske tips er å laste ned "SL-appen" for kollektiv trafikk. For å ha gyldig studentbevis på kollektiv trafikk må du laste ned "STUK.CO" og få godkjennelse av universitetet. En annen app som det kan være nyttig å ha er "Mecenat", denne gir deg studentrabatt på mange ulike butikker.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er veldig lik som på UiB med blokkfag (blokk A og B). Det er 15 studiepoeng per fag. Det første faget man velger går fra januar til midten av mars, og det andre fra mars til starten av juni. Undervisningsformen varierer veldig basert på hvilket fag man velger. I de fagene jeg valgte besto undervisningen av forelesninger, seminargrupper og studiebesøk. Jeg anbefaler å undersøke de ulike fagene som SU tilbyr på deres nettsider. Samtidig fikk jeg oppfatningen av at man stort sett var rundt 30 studenter per fag, noe som gjør at man i større grad kommer i kontakt med foreleser og andre studenter.

Vurdering av emnetilbodet

Hvilke fag man kan velge det aktuelle semesteret kan variere, men man får god informasjon om hvilke fag som tilbys det aktuelle semesteret. Dette står også på SU sine nettsider. Jeg anbefaler å lese igjennom emnebeskrivelsen til de ulike fagene og gjøre deg opp en mening om hvilke fag du ønsker å velge. Dette er fordi man får mulighet til å sende inn ønsker på hvilket fag man har lyst til å ta. Dette får man mail om fra SU. Personlig valgte jeg International Law and the Global Economy i blokk A og Cyber Law i blokk B, og var veldig fornøyd med det.

International Law and the Global Economy var nok det faget som krevde mest ut av de to fagene jeg valgte. Faget besto av forelesninger og seminarer slik som vi er vant med på UiB. Det krevdes imidlertid lite forberedelse til hver time. Det jeg likte god med faget var at ikke alt stod og falt på en skoleeksamen. Den endelige karakteren ble basert på antall poeng man hadde opparbeidet seg gjennom de ulike vurderingene i kurset. De ulike vurderinger underveis i kurset besto av fremføringer, moot court, innleveringer, essay og til slutt en skoleeksamen. Gjorde man det bra på de andre vurderingene, var man godt rustet for å bestå skoleeksamen. Jeg synes faget var interessant og lærerikt, og krevde generelt lite arbeid.

Det siste faget, Cyber Law, var nok det faget jeg likte aller mest ut av de to jeg valgte. Faget virket også å være veldig populært blant de svenske studentene. Til forskjell fra det andre faget var det et større krav til oppmøte. Likevel var dette faget lagt opp på en helt annen måte enn de vi er vant med fra UiB, forelesningene besto stort sett av studiebesøk på advokatfirmaer i Stockholm, hvor det var disse som holdt forelesningene. Bortsett fra dette besto faget av seminarer på fakultetet, og det var til sammen fire seminarer, hvor hvert seminar besto av en undervisningstime, en time med gruppearbeid og en time med fremføring i grupper. Til slutt hadde vi en individuell innlevering etter hvert seminar på omtrent en A4 side. Fremføringene og innleveringene var kun bestått/ikke bestått til forskjell fra det andre faget. Den samlede karakteren bestod av et lengre essay, hvor man fikk velge et tema helt selv innenfor Cyber Law og et muntlig forsvar av essayet i grupper på to. Totalt kunne man oppnå 40 poeng. Hvis faget tilbys det semesteret du skal reise anbefaler jeg virkelig å ta dette!

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte var helt greit. Jeg merket imidlertid fort at fokuset var litt annerledes i Stockholm enn på UiB, da det ikke var like stort fokus på det juridiske og tolkning, men heller på et mer samfunnsperspektiv. Likevel synes jeg det var veldig positivt at vi hadde flere presentasjoner hvor man fikk forbedret engelskkunnskapene sine. Samtidig synes jeg det var veldig positivt at vi fikk gjennomføre en moot court, som er en typisk fiktiv rettssak. SU hadde til og med et eget rom som lignet på en rettsal, noe som gjorde at det fremsto litt mer seriøst.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger litt utenfor sentrum, men det tok ikke langt tid å komme seg dit med kollektiv trafikk (Tunnelbane eller buss). Campusområdet er en del større enn det man er vant med fra UiB så det kan være litt vanskelig å finne frem de første dagene. Likevel er det gode veibeskrivelser i området og forelesningene for jusstudenter holdes stort sett på det "Södra huset". I timeplanene til de ulike fagene får du også informasjon om hvilket bygg og rom du skal møte opp i.

Når jeg tenker tilbake på oppholdet mitt angrer jeg ikke et sekund på at jeg valgte å reise til Stockholm! Stockholm er virkelig en storby og har mye mer å tilby enn det jeg føler både Bergen og Oslo har, både i form av kafeer, restauranter, uteliv og sport. Samtidig er svenskene ekstremt hyggelige og sosiale mennesker. I starten kan det kanskje være vanskelig å få helt grep på kollektiv trafikken, men dette kommer man raskt inn i. Alt du trenger å gjøre er å laste ned "SL-appen" og kjøpe billett her, da kan du reise både med Tunnelbane og buss på samme billett.

Bustad

Personlig valgte jeg å bo privat og var veldig fornøyd med det. Det varierte litt mellom oss norske om man valgte å bo privat eller på campus. Skulle man bo på campus ville jeg anbefalt å søke bolig på Albano, de jeg ble kjent med som søkte studentbolig fikk bo her. Leiemarkedet er litt annerledes enn i Norge og det er ikke vanlig med kollektiv slik vi er kjent med. Samtidig kan det være dyrt hvis man ønsker å leie en leilighet alene i sentrum, men det er absolutt ikke umulig. Et tips kan kanskje være å få kontakt med noen av de andre norske som skal reise ned og se om dere kan finne noe sammen.

Sosialt miljø

Jeg trivdes veldig sosialt i Stockholm! Det var imidlertid ikke så mye sosialt i regi av universitetet slik som vi er kjent med i Bergen. Det var noe fadderopplegg i starten av semesteret, hvor man meldte seg på og fikk tildelt en faddergruppe. Personlig deltok jeg ikke så mye på dette, da vi raskt ble en norsk gjeng som gjorde mye utenom skolen. Etter min mening var det nok lettere å bli kjent med folk man gikk i klasse med, ettersom klassene ikke var så store. Vi deltok imidlertid en del i ANSA Stockholm som er en gruppe for norske studenter i utlandet, og jeg anbefaler virkelig å delta på dette om du skal reise til Stockholm.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 02.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det er generelt lite som må gjöres för man skal på utveksling til Stockholm. Jeg anbefaler imidlertid å fylle ut skjemaene fra UiB, Erasmus+ skjemaene og söke Lånekassen så fort man får mulighet. Videre bör man skaffe seg bosted för man flytter ned hit.

Undervisningsformer

Undervisningen på SU er blokkbasert (blokk A og B) slik vi er vant med fra UiB. Dette innebärer at man i löpet av utvekslingen skal ha to fag, hvor blokk A går fra januar til mars og blokk B går fra mars til juni. Det er stor variasjon i hvordan fagene er bygget opp, både i form av undervisning og vurderingsform. Det anbefales derfor å sette seg godt inn i de ulike fagene og läringsrapportene för man velger fag. Felles for fagene jeg valgte var at begge besto av forelesninger og seminarer, hvor sistnevnte var obligatorisk. Underveis i kurset var det en del å gjöre i form av innleveringer og presentasjoner, men sammenlignet med UiB var det vesentlig mindre lesing.

Vurdering av emnetilbodet

For vårsemesteret kunne vi velge mellom tre fag i blokk A og fem fag i blokk B, men det virker til å väre et bedre tilbud på hösten. För utvekslingen starter sender man inn önsker for fagene og alle oss norske fikk förstevalget vårt. Selv valgte jeg faget International law and the Global Economy i blokk A og Cyber Law i blokk B, og er for så vidt greit fornöyd med det.

Förste faget jeg hadde, International Law and the Global Economy, besto av mye oppmöte på skolen og en del jobb underveis. Faget var bygget opp av hovedsakelig forelesninger og seminarer, og underveis hadde vi fremföringer, moot court, innleveringer, deep readings, essays og eksamen. Faget var noe dårlig strukturert, men det virket til å väre fordi vi hadde en ny kursansvarlig. Faget handlet primärt om handel og investeringsrett og hvilke traktater som regulerte dette. Fordelen med kurset var at karakteren baserte seg på en samlet poengsum på en skala fra 0 til 100 som baserte seg på de ulike tingene vi leverte i faget. På bakgrunn av dette var det enklere å oppnå god karakter i faget uten å legge ned en enorm innsats underveis.

Det siste faget, Cyber Law, var etter min mening mye mer interessant og man fikk blant annet besöke flere store advokatfirmaer. I likhet med det forrige faget besto også dette faget av forelesninger og seminarer, og seminarene besto som oftest av gruppearbeid, fremföring og en innlevering (oftest en A4 side). Forskjellen her var imidlertid at fremföringene og innleveringene bare var bestått/ikke bestått, noe som gjorde at faget virket mye mer overkommelig. Karakteren i faget ble basert på et lengre essay og en muntlig opposition (forsvar av essay), hvor man totalt kunne oppnå en poengsum på 40. Personlig vil jeg virkelig anbefale dette kurset ettersom det adresserer en rekke spennende problemstillinger!

Fagleg utbyte og språk

Personlig syns jeg det faglige utbyttet har värt midt på treet. Fagene har i större grad värt på overflate nivå, samtidig har man fått en grei innföring i de viktigste aspektene innen international law and the global economy og cyber law. Sammenlignet med UiB, har det värt lite fokus på det juridiske og mer fokus på samfunnsperspektivet knyttet til temaene. Et eksempel er at i löpet av kursene gikk vi aldri inn i hvordan man skal foreta en juridisk analyse knyttet til de ulike problemstillingene. Det som imidlertid har värt positivt er at man har hatt flere presentasjoner og innleveringer, noe som gjorde at i hvert fall jeg fikk forbedret engelsk ferdighetene mine betraktelig.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger litt utenfor sentrum, men det er enkelt å komme seg dit med tunnelbane (röd linje) eller buss (nr. 50). Campus Frescati som jussen hörer til er stort og det kan väre litt vanskelig å navigere seg rundt, men man kommer raskt inn i det. Når det gjelder selve universitetsbygget er det nokså utdatert. På den andre siden kan SU tilby et stort og fint uteområde, flere kantiner og et stort bibliotek.

Jeg kan virkelig anbefale Stockholm på det varmeste! Byen har utrolig mye å tilby i form av kafeer, restauranter, museer, klubber, barer, shopping, konserter, parker, fotball, hockey etc. Sammenlignet med nordmenn, er svenskene mye flinkere til å komme seg ut og sosialisere seg enten ved å ta seg en fika, spise middag, afterwork. Det er derfor en levende by å bo og studere i! Det er i tillegg et godt kollektivt tilbud og enkelt å komme seg rundt med sykkel og til fots. Byen föles også trygg å gå alene i til alle dögnets tider.

Bustad

Jeg valgte å bo privat under utvekslingsoppholdet og var veldig fornöyd med det! Leiemarkedet fungerer annerledes i Stockholm, og det er ikke like vanlig med kollektiv. Her er det vanligere med ettroms leiligheter, noe som gjör at det kan väre kostbart å leie. Dersom man önsker å leie privat gjöres det ofte gjennom facebook-grupper, f.eks. "Lägenheter i Stockholm", "Tjejer hjälper tjejer - BOSTAD i Stockholm", "Lägenheter och Rum i Stockholm Uthyres och Sökes". Det fins også muligheter for å bo i studentboliger ved fakultetet, og det virket som de jeg var på utveksling med syntes det var bra. Selv vet jeg ikke noe om den prosessen, men tror det er godt opplyst på SU sine hjemmesider.

Sosialt miljø

Personlig trivdes jeg veldig godt sosialt i Stockholm! Jeg kom i klasse med tre andre norske studenter, og i tillegg så var det noen til som var på utveksling her så vi ble raskt en norsk gjeng. Av den grunn fölte jeg ikke så stort behov for å engasjere meg i foreningen til SU, men jeg tror de hadde noe fadderopplegg som sikkert kunne värt göy. Vi norske valgte heller å engasjere oss i ANSA Stockholm som er en forening for norske studenter i utlandet, og jeg kan virkelig anbefale det på det varmeste! Her har vi värt på AW, bowling, Gröna Lund, bading osv. Videre kan jeg anbefale å melde seg inn i facebook-gruppen "Norske studenter i Stockholm" hvor det postes om ANSA og lignende arrangementer. Her går det også an å spörre om noen vet om bosted osv. Ut over dette syns jeg generelt at medstudentene i begge klassene var veldig imötekommende og interessert i å bli kjent så det er ikke noe problem å dra alene hit!

2023

Vår 2023 - Bachelor i geografi

Vår 2023 - Bachelor i geografi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Før du drar anbefaler jeg å få spart opp litt ekstra penger. Det er veldig mye spennende å gjøre her i Stockholm, men det koster ofte litt penger. Utelivet er også veldig dyrt! Det var vanskelig å finne leilighet på forhånd så og leie en Airbnb kan være lurt den første uken. Der er mye useriøse og fake utleiere på nette så var forsiktig der. Prøv alltid og få til visning over FaceTime eller zoom om du skal se på leilighet før du drar hit.

Undervisningsformer

Var veldig fornøyd med undervisningsformen på Stockholm universitet. Det er blokk fag, så du har bare ett fag om gangen. Slipper den stressfulle eksamensperioden! Det var også mulighet for en del zoom fag som gjorde at jeg kunne reise litt rundt da jeg valgte ett zoom fag i løpet av semesteret. Jeg hadde 4 fag i løpet av halvåret på 7,5 poeng. Da hadde jeg ca. 1 fag i måneden og følte jeg hadde god tid på å sette meg inn i hvert fag.

Vurdering av emnetilbodet

Det var greit utvalg av emner og velge i, de har masse forskjellige spennende fag her. Grunnet at det er blokk fag må man passe på at det går opp i løpet av året, slik at man ikke får alle fagene i samme blokk! Derfor var det litt utfordrende og velge fag. Jeg måtte tilpasse meg litt når fagene gikk fremfor hvor interresange fagene var.

Fagleg utbyte og språk

Fagene på SU er både engelske og svenske. Det var ingen problem å ta svenske fag ettersom de lot oss snakke norsk på presentasjoner. Vi fikk lov og skrive på norsk der andre elever fikk skrive på svenske fag (dette gjaldt også noen av de engelske fagene). Litt varierende hvor lett det var og forstå svenske forelesninger ut fra dialekt og tempo på lærerne :) De legger mer vekt på gruppearbeid og seminarer her en jeg var vandt til på UiB. Det er ikke så mange seminarer i hvert fag, men de krever at du forbereder deg litt. I noen av fagene var det en del små innleveringer underveis, mens i andre var det bare forelesninger og eksamen til slutt.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort med mange forskjellige bygg. Det er også flere campus som ligger litt spredt rundt. Mitt campus var ikke det nyeste og mest moderne, men det var mulighet for å sitte og lese på andre campus hvis man ønsket det. Byen har også flere offentlige bibliotek som er veldig fine. Anbefaler og ta turen innom det kungliga biblotek som ligger i humlegården.

Bustad

Det er mulighet for å få studentbolig fra universitetet som ligger rundt forbi i byen. Jeg fikk ikke tildelt dette så måtte leie privat bolig. Det er høye priser på leie, spesielt i sentrum. Jeg var opptatt av å ha en sentral beliggenhet for å få mest mulig ut av byen i løpet av min tid her. Det er jeg veldig glad for at jeg fikk til, men det koster ekstra! Det er gode muligheter for både pendlertog og metro så det går fint og ikke bod midt i sentrum også. Generelt er det dyrere og leie i Stockholm enn i Norge. Hvis man får mulighet til å bo i en av studentboligene til universitetet ville jeg nok gjort det ettersom det er mye mer sosialt enn å bo i privat leilighet.

Sosialt miljø

Grunnet at vi har blokk fag på skolen er det mye utskiftning av folk. Det gjorde det litt vanskelig og bli kjent med klassen. Jeg startet med ett svenskt fag hvor folk allerede kjente hverandre som gjorde det utfordrende og bli kjent med de svenske. I tillegg er det ikke vanlig og bo i kollektiv blant de unge så veldig mange bor hjemme hos foreldrene sine, de bor da utenfor byen og er vanskelig og henge med på fritiden. Ta gjerne de utvekslingsfagene som er anbefalt for ditt opphold for å møte andre i samme situasjon som du er i! Jeg byttet til de fagene etterhvert hvor folk var litt mer imøtekommende! Stockholmere er generelt vanskelig og bli kjent med etter min erfaring! Ville heller fokusert på å bli kjent med andre utvekslingsstudenter.

Vår 2023 - Bachelor i geografi

Vår 2023 - Bachelor i geografi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Stockholm er en dyr by så anbefaler absolutt og spare opp en del penger før man drar. Vil også anbefale å prøve å få plass på studentbolig eller lignende da det kan være vanskelig å få venner utenom det sosiale som skjer på campus.

Undervisningsformer

Universitetet har blokkfag, noe jeg personlig likte veldig godt. Da har man muligheten til å fokusere på ett og ett fag. Jeg hadde fire 7.5 poengs fag, noe som gjorde at jeg hadde ca ett fag i måneden. Det siste var over zoom noe som ga mer frihet, som var veldig kjekt med tanke på at jeg fikk tid til å oppleve byen og ha litt mer fritid. Tre av fagene ble eksaminert ved semesteroppgave, og ett var gjennom hjemmeeksamen. Det legges større vekt på seminar på Universitet i Stockholm enn på UiB, der man ofte har obligatorisk oppmøte og mye forberedelse. Jeg opplevde uansett at det gikk fint da man fikk mye faglig utbytte av det.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet hadde mange fag å velge mellom, både på svensk og engelsk. Fornøyd med emnetilbudet og veilederen på skolen var veldig hjelpsom når det kom til valg av fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde fag både på svensk og engelsk noe som fungerte veldig bra. Jeg fikk skrive eksamen på norsk i alle fag noe som var en stor fordel.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort og har flere campus. Jeg var bare på Frescati, som var litt slitent mens Alabano er kjempefint og nytt. Man kan sitte og lese der man ønsker. Som regel har du som geografistudent forelesning på Frescati. Begge campus ligger utenfor bykjernen men det tok ikke lenger enn 15-20 min med buss/bane. Det er veldig gode kollektivtilbud, T-banen går hele tiden og bussene går hyppig. Månedskort er noe dyrt. Som student får man rabatterte priser, men det ligger likevel på rundt 600-700kr.

Stockholm er en nydelig by med massevis av museer, barer, cafeer, butikker, restauranter og muligheter for å oppleve mye. Januar-april opplevdes likevel noe stusselig, da byen bærer preg av at uteservering og arrangementer skjer mest om våren og sommeren. Med en gang solen og varmen tittet frem ble det en by med yrende folkeliv med massevis av vakre parker og uteområder. Likevel var de første månedene for meg utfordrende med tanke på vær, kulde og det sosiale.

Bustad

Jeg slet lenge med å finne bolig. Man må stå lenge i kø for å få bostad gjennom det som er tilsvarende Sammen. Jeg fikk avslag på leilighet gjennom skolen og måtte derfor finne eget sted å bo. Det finnes mange grupper på Facebook man kan finne gjennom. Facebookgruppen «tjejer hjelper tjerer» for eksempel, var for jenter som leier ut til jenter. Jeg endte opp med å finne på Blocket.se, men den var veldig dyr. 17000 svenske i måneden for en veldig sentral og fin leilighet. Det er derfor absolutt mulig å finne billigere alternativer litt lenger vekk fra byen.

Sosialt miljø

Jeg opplevde Stockholmere som veldig lite imøtekommende og innesluttet. Ettersom jeg tok svenske fag var det allerede etablerte vennegjenger og med blokkfag var man ikke i klasse sammen lenger enn max 1 mnd. Derfor opplevde jeg det vanskelig å bli kjent med folk. Anbefaler derfor virkelig å ta fag som anbefales for utvekslingstudenter slik at du møter folk i samme situasjon som deg. Det er større mulighet for å bli venn med andre utvekslingselever enn lokale svenske. Jeg hadde forventning om samme type studentmiljø som i Bergen/Norge, men situasjonen er en ganske annen i Sverige. Det er ikke vanlig å bo i kollektiv. De fleste svenske bor hjemme hos foreldrene og pendler inn til universitetet. Som Erasmusstudent er det mange arrangementer å bli med på. Følg med på ESN Stockholm på Instagram for arrangementer gjennom hele semesteret der. Likevel, for best mulig sosialt utbytte, anbefaler jeg å bo på campus, ha fag på engelsk og bli med på det som arrangeres gjennom ESN og ikke forvent å få lokale svenske venner. ANSA Stockholm kan også oppsøkes for å bli kjent med andre norske i byen, men jeg var ikke veldig fornøyd med initiativ fra deres side dessverre.

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

16.01.2023 - 04.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

En stor fordel med å reise til Stockholm er at det er lite forberedelser. Det eneste som må gjøres er det obligatoriske fra UiB, samt finne bolig. Det å finne bolig i Stockholm kan være tidkrevende, så det anbefales å være tidlig ute.

Undervisningsformer

Undervisningen på SU er blokkbasert (blokk A og blokk B). Det innebærer at du har ett fag i blokk A og ett fag i blokk B. Det første faget gikk fra januar til mars og det andre faget fra mars til juni. Hvordan undervisningen er lagt opp og hvor mye som er obligatorisk kommer helt an på emnet og hvem som er emneansvarlig. I all hovedsak var i hvert fall undervisningen basert på forelesninger og seminarer, hvorav sistnevnte var obligatorisk. En annen forskjell er at det er større krav til aktivitet i timene og at vurderingsgrunnlaget i større grad er basert på muntlige vurderinger.

Vurdering av emnetilbodet

Når det gjelder valg av fag er det ikke så mange fag å velge mellom, men jeg synes uansett at utvalget var godt og jeg endte opp med å bli superfornøyd med fagene jeg valgte. I blokk A valgte jeg International Criminal Law. Faget var spennende og vurderingen var basert på deltakelse i seminarer, essay og moot court. Sammenlignet med de andre fagene i blokk A fikk jeg inntrykk av at dette var det mest populære faget og det faget med flest utvekslingsstudenter.

I blokk B valgte jeg International Commercial Dispute Resolution. Dette er uten tvil mitt favorittfag gjennom hele jussen. Foreleserne er utrolig dyktige og man lærer mye spennende. Vurderingen var basert på et essay, mock negotiation (forhandling), mock arbitration (voldgift) og en avsluttende eksamen over fire dager. Seminarene var også obligatoriske. Dersom man ikke deltok må man gjøre opp for seg ved en skriftlig innlevering e.l. Dette faget anbefaler jeg på det sterkeste. Arbeidsmengden er nok mer enn de andre fagene i blokk B, men samtidig føler jeg utbyttet var verdt det.

Begge fagene jeg hadde (jeg tror alle fagene har samme system) er basert på poeng (0-100) hvor man må ha rundt 55 poeng for å bestå faget. Hvor mange poeng man trenger kommer også an på foreleserne da jeg har inntrykk av at de bestemmer. Jeg likte dette systemet veldig godt og det var gøy å ha andre vurderingsgrunnlag enn kun en skriftlig eksamen. Det kan være litt uvant i begynnelsen med mer muntlig aktivitet og gruppearbeid, men det ble man fort vant til, samtidig som man får muligheten til å både utfordre og utvikle seg på andre måter enn på UiB. Selv om dette faget hadde mye undervisning, fikk jeg god tid til å gjøre andre ting og gjorde fremdeles mindre enn i Bergen. Mitt inntrykk er at dersom man følger undervisningen så har man god sjanse til å få bra karakter.

Fagleg utbyte og språk

Jeg er veldig fornøyd med det faglige utbyttet på SU, spesielt med tanke på International Commercial Dispute Resolution. Alle foreleserne jeg har hatt har vært utrolig flinke, og samtidig veldig villige til å diskutere spørsmål o.l. med studentene. I Bergen er det tilnærmet null muntlig og praktiske oppgaver, noe jeg har savnet. Det har dermed vært utrolig lærerikt å både prøve seg på forhandling, rettssak og voldgift i Sverige. Undervisningen foregår kun på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger litt utenfor byen, men det er enkelt å komme seg til skolen med både buss og tunnelbanen som går hele tiden. Fra der jeg bodde tok det omtrent 40 minutter å gå. Universitetet er stort med et stort uteområde, bibliotek og mange kantiner osv.

Stockholm er en helt fantastisk by med absolutt alt! Museumer, kafeer, restauranter, barer, klubber, shopping osv. Jeg har følt meg trygg absolutt hele oppholdet og har ikke hatt noen ubehagelige episoder. Det er enkelt å komme seg rundt, både med å gå, sykle, buss eller tunnelbanen (t-banen).

Bustad

Jeg søkte studentbolig gjennom SSSB, og fikk dette. Jeg bodde på Idun som ligger i sentrum. Standarden er grei og jeg hadde eget kjøkken og bad. Flere av de jeg studerte med bodde også på Idun som var veldig hyggelig. Sammenlignet med f.eks. Lappis (hvor jeg har inntrykk av at de fleste utvekslingsstudenter bor) er det litt mindre sosialt, men jeg ville valgt Idun hvis jeg kunne valgt på nytt ettersom jeg satt pris på eget kjøkken og bad, samt det å bo i byen. På lappis så bor man rett ved Universitetet og de fleste deler kjøkken. Det er veldig vanskelig å få bolig gjennom SSSB så det er viktig å søke med en gang man får mulighet. For meg skjedde dette rundt november. Hvis man ikke får bolig via SSSB så kan finne privat, Blocket.se (typ finn). SU tok faktisk kontakt med svenske jusstudenter som skulle på utveksling i fjor for å høre om noen ville leie ut sin bolig. Her fikk jeg faktisk mail fra flere studenter, så dette tror jeg de kommer til å fortsette med.

Sosialt miljø

Det sosiale var helt fantastisk og gikk over all forventning. Allerede på dag to hadde jeg fått en god gjeng med utvekslingsstudenter fra Danmark, Finland, Irland og Australia, som jeg var venner med gjennom hele oppholdet og som jeg fremdeles har kontakt med. Her hadde jeg nok litt flaks ved at vi klikket så bra med en gang, men det er veldig viktig å være frempå og ta kontakt med andre utvekslingsstudenter. Jeg var den eneste norske jusstudenten, så her måtte jeg litt ut av komfortsonen, men det gikk over all forventning. Vi fikk også svenske faddere som tok oss med på ulike arrangementer og ESN arrangerer også en rekke arrangementer. Ettersom jeg var så heldig med å få finne en gjeng med en gang så deltok jeg ikke på noen arrangementer fra ESN, men jeg har inntrykk av at mange dro på disse og at de var bra. Jeg anbefaler Stockholm på det sterkeste!

2022

Høst 2022 - BA i Europastudium

Høst 2022 - BA i Europastudium

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Stockholm er en perfekt plass å dra til dersom man ikke ønsker å være for langt hjemmefra. Dette ettersom at det kun er en og en halv time med fly til Bergen, hvorav det går direkteruter fredag og søndag. Det er likevel viktig å få på plass forsikringer i forkant før man drar til tross for at man "bare" drar til Sverige om noe skulle komme opp. Videre er det også viktig å huske på at semesteret her varierer fra hvordan semestrene er lagt opp i Norge. Her begynner man sent i august, men på grunn av dette er man ikke ferdig før andre uken i januar. Basert på eksamensform kan man enten ha hjemmeeksamen i Norge, eller eventuelt komme tilbake hit og ha skoleeksamen om det er eksamensformen.

Undervisningsformer

Undervisningen her har vært veldig lik som den man har ved UIB. Dette i form av forelesninger og seminarer. Den eneste forskjellen mellom å studere ved SV-fakuktetet ved UIB og statsvet ved SU er hvordan emnene er satt opp. Ved SV på UIB har jeg hatt flere emner samtidig og hatt vanlig eksamensperiode i desember. Her er derimot eksamensperiodene spredd utover semesteret, ettersom at man kun har ett emne om gangen. Dette betyr også at jeg gjerne har hatt noen dager fri mellom hvert emne og har derfor hatt muligheten til å reise hjem mellom hvert emne.

Vurdering av emnetilbodet

SU har et bredt emnetilbud innen statsvitenskap, hvorav noen av emnene kun er forbeholdt utvekslingsstudenter og andre er tilgjengelige for alle. Dette betyr at man både blir kjent med andre utvekslingsstudenter, men også studenter fra Sverige. Et av emnene jeg valgte var blant annet Swedish Politics. Her fikk jeg en bred forståelse for svensk politikk (noe som var relativt nytt for meg), samtidig som at jeg fikk brukt kunnskap fra tidligere emner ved UIB.

Fagleg utbyte og språk

Ved SU har jeg valgt emner som foregår på engelsk, men de samme emnene går likevel også på Svensk. Jeg valgte å ta emnene mine på engelsk ettersom at jeg mener at man vil få et stort faglig utbytte dersom man tar emner på engelsk for videre studier og bredere forståelse av akademisk skriving på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Campus Frescati ligger litt unna sentrum, men man kommer seg hit lett ved å bruke tunnelbanan. Jeg har bodd veldig sentralt under oppholdet mitt og er på skolen innen tyve minutter. Universitetet består av et godt utvalg av cafeer, kiosker og lesesaler og man har det man trenger for lange skoledager. Biblioteket på skolen har vært min favorittplass å lese på. Dette på bakgrunn av at det er såpass stort at man kan sitte for seg selv i stillhet. Det er også grupperom på biblioteket dersom man foretrekker å jobbe med andre. Stockholm er også en veldig fin studieby. Byen består av klassisk arkitektur, men den er også veldig urban. Favorittområdet mitt er Södermalm. Bydelen består av hyggelige cafeer, fine handlegater og man føler ikke lenger at man er i en storby til tross for at man bare er en tyve minutters gange fra sentrum.

Bustad

Det er vanskelig å finne studentbolig i en så stor by som Stockholm. Jeg personlig fikk ikke tilbud om studentbolig gjennom studentsamskipnaden, og flere av de jeg har blitt kjent med under utvekslingsoppholdet hadde samme problem. Derfor anbefaler jeg at i forkant av oppholdet så melder man seg inn i grupper på Facebook for å finne leilighet på det private markedet. Det er likevel viktig å være obs på dette også, ettersom at man kan finne mange uprofesjonelle utleiere. Jeg var likevel heldig og fikk et rom i et kollektiv med tre andre, hvorav jeg betalte 4500kr i månedsleie, nettopp gjennom et facebookside og det private markedet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved SU har vært veldig givende. Ved at man tar et emne om gangen betyr dette at man har mulighet til å bli kjent med nye medstudenter ved hvert emne. Dette betyr likevel også at man kommer i situasjoner der man ikke kjenner noen da man først starter med et nytt emne. Likevel har jeg opplevd alle som utrolig imøtekommende og det har vært lett å bli kjent med medstudenter. Dette spesielt gjennom seminarene og gruppeoppgavene man har.

Lektor i nordisk - vår 2022

Lektor i nordisk - vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med å finne sted å bo i Stockholm, da det er en vanskelig by å få bosted i.
Det går veldig fint å ta fag på svensk i Sverige da man får lov til å skrive alle eksamener på norsk.

Undervisningsformer

Begge mine fag hadde et seminar i uka som undervisningsform. Der diskuterte vi pensum som vi leste på forhånd.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var helt okay. De skilte seg litt fra det norske, men ga oss øvelse i å skrive og tolke oppgaver på en annen måte.

Fagleg utbyte og språk

Relativt stort språkutbytte da vi lærte å skrive og snakke svensk bedre.
Det faglige utbytte var helt okay da det var mye selvstudie og mye av kursene føltes ikke relevant for eventuelt masterarbeid etterpå.

Universitetsområdet og byen

Stockholm er en kjempefin by med masse muligheter. Det var masse gøy å se og finne på, pluss at de fleste museum er gratis.
Campus Frescatia til Stockholm Universtiet er også kjempe fint, med mange kafeer, fine uteområder og masse sitteplasser. Vi hadde alltid et sted å sitte på campus.

Bustad

Jeg vil anbefale å enten bo i nærheten av universitet (feks på Lappis) eller i sentrum. Men tunnelbanen går ofte så å bo in nærheten av en av linjene kan være lurt. Jeg leide selv privat i nærheten av universitet og var fornøyd med det.

Sosialt miljø

Det er et stort Erasmus miljø i Stockholm som er veldig hyggelig å være i. I tillegg til at det finnes norske miljøer man kan kontakte og delta i.

Bachelor i engelsk - Vår 2022

Bachelor i engelsk - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å skrive seg opp på venteliste til studentboliger tidlig da det er lang ventetid. Man må også melde seg inn i studentkor for å bruke studentrabatter og lignende, det er verdt det!

Undervisningsformer

Det har vært fysiske forelesninger og seminarer etter covirdestriksjonene tom slutt, mye gruppearbeid og presentasjoner.

Vurdering av emnetilbodet

Bra emnetilbud, krever litt planlegging etterson semesteret er delt opp i perioder og dermed flere mindre fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har bare hatt undervisning på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Veldig fin studentby, fin campus og mange aktiviteter.

Bustad

Jeg fikk ikke tilbud om studentbolig, men det er mange muligheter til å finne bolig på Facebookgrupper og Blocket (tilsvarende Finn).

Sosialt miljø

Veldig bra sosialt miljø, vil anbefale å melde seg på studentaktiviteter!

Lektor i nordisk - Vår 2022

Lektor i nordisk - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å være så tidlig ute som mulig angående bosituasjon! Send mail til skolen du skal på og be om tips og bli med i ulike Facebook grupper hvor ledige leiligheter blir lagt ut. Bare vær obs på svindlere, mange som prøver å utnytte studenter, spesielt i FB grupper.

Undervisningsformer

Frem til februar var all undervisning digitalt. I midten av februar så ble alle seminarene fysiske, og i midten av mars ble forelesningene også fysiske. Undervisningen besto av seminarer, forelesninger og studiebesøk.

Vurdering av emnetilbodet

Emnet jeg hadde var veldig godt konstruert, jeg studerte historie (emnekoden HI1011) og semesteret besto av fire delkurs. Hvert delkurs hadde en tidsperiode vi skulle gå gjennom, så første delkurs var Antikken mens den siste var moderne historie. Det var veldig mye pensum, men godt fordelt over halvåret og veldig spennende stoff!

Fagleg utbyte og språk

All undervisning var på svensk, samt alle jeg snakket med på campus. Pensum var også helst på svensk, men det var noen engelske tekster. Jeg fikk muligheten til å skrive på norsk på innleveringer og eksamener, men jeg skrev stort sett på svensk for å få mest utbytte. Dette er noe jeg er glad for i ettertid, har lært masse svenske uttrykk og forstår språket enda bedre enn jeg gjorde i starten av året.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var ekstremt fint og veldig stort! Litt skremmende i begynnelsen men man finner fort ut av det, hjelper så klart om man blir kjent med noen lokale. Det var flere kafeer der, restauranter og butikker, samtidig som det var et stykke utenfor sentrum av Stockholm så veldig rolig område. Jeg bodde veldig sentralt og det var alltid noe som foregikk i byen. Bare noe så simpelt som å gå på kino ble et eventyr for salene og kioskene er på et helt annet nivå enn hva jeg har opplevd før. Stockholm slo meg ikke som en spesiell 'studentby' men det er fortsatt masse nattliv og Universitetet arrangerte samlinger flere ganger.

Bustad

Jeg bodde på studentrom på Scandic Hotels, som er et tilbud de fleste Scandic hotel tilbyr i Norden + Tyskland. Der bodde jeg frem til mai, også var tilbudet over og jeg flyttet til en studioleilighet utenfor sentrum hvor jeg bodde resten av oppholdet. Jeg forsøkte å få en studentbolig, men det ble fort fylt. Men det er noe jeg anbefaler alle å sikte mot, både med tanke på sikkerhet og sosiale fordeler. Det var veldig hyggelig å bo på hotel, men jeg hadde ikke eget kjøkken så ble mye foodora og dager hvor jeg måtte ut å spise.

Sosialt miljø

Har nesten kun møtt herlige mennesker i Stockholm. Folk er veldig åpne for å bygge relasjoner, selv om svenskene også kan være like sjenerte som oss nordmenn.

Lektor i historie - Vår 2022

Lektor i historie - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med forberedelser og legg av tid under søking av utveksling.

Undervisningsformer

Undervisningsformene er i hovedsak obligatoriske seminarer med aktiv deltakelse.

Vurdering av emnetilbodet

Emnet var stort sett likt tilbudet ved uib, men også mye tyngre.

Fagleg utbyte og språk

Fått et stort faglig utbytte av både faget og språket.

Universitetsområdet og byen

Veldig hyggelig og studentvennlig

Bustad

Litt vanskelig og dyrt.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig hyggelig.

Lektor i norsk - Vår 2022

Lektor i norsk - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Les godt gjennom alt av papirer før du reiser og prøv å lage en oversiktlig mappe med alt av viktige dokumenter knyttet til utvekslingen. Et lite tips er at det ikke er nødvendig å pakke med seg så veldig mye, det blir fort litt innkjøp illøpet av turen så det vil ikke vere nødvendig å ta med seg så mye.

Undervisningsformer

Vi hadde undervisningsformer som var forelesninger uten seminar, noe som egentlig var ganske greit for da fikk vi større frihet til å planlegge uken vår slik vi ville.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var egentlig ganske dårlig, det var vanskelig å finne emner som matchet de vi egentlig skulle ha hjemme.

Fagleg utbyte og språk

Selv om emnetilbudet var dårlig fant vi til slutt emner som var relevante for studiet vi gikk på. Språket var heller ikke noe problem da svensk er ganske likt norsk og det bare er få ord en kanskje ikke forstår.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var stort og hadde gode muligheter for å sitte på både lesesaler, grupperom og andre åpne steder der en kunne sitte med andre å snakke.

Byen generelt er en veldig fin by med muligheter for det meste.

Bustad

Bolig fikk vi gjennom å søke på et svensk nettsted som var ganske likt Finn.no men det heter bostadsdeal.se

Sosialt miljø

Universitetets ulike studentundergrupper gir gode muligheter for å bli kjent med andre gjennom ulike arrangementer. Ellers tilbyr også Erasmus mange arrangementer der en kan treffe andre utvekslingselever.

Lektor i nordisk - Vår 2022

Lektor i nordisk - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Vi hadde store problemer med å få korrekt informasjon fra UiB før utveksling. Det var lite hjelp å få, og mitt tips er å høre med tidligere utvekslingsstudenter samt være tidlig ute med å søke opp informasjon selv. Jeg fikk blant annet informasjon om at sosiologiske fag ikke skulle være noe problem å få godkjent. Dette var imidlertid feil, og UiB godkjente ingen av fagene jeg ønsket å ta. Jeg måtte derfor skrive sosiologibachelor på avstand, noe som førte til mye problemer og stress under mitt utvekslingsopphold.

Undervisningsformer

Universitetet i Stockholm benytter seg først og fremst av seminarer. Vi har ikke hatt noen forelesninger på Universitetet, noe som er svært annerledes fra Universitetet i Bergen. Vi har heller ikke hatt noen obligatoriske innleveringer. Perioden vi hadde fagene var imidlertid kort, og det var svært mye pensum. Eksamen var også ganske omfattende.

Vurdering av emnetilbodet

Vi hadde store problemer med å finne emner som ville bli godkjent av Universitetet i Bergen. Vi endte til slutt opp med å måtte ta masteremner på svensk, ettersom dette var det eneste UiB ville godkjenne. Dette var utrolig omfattende og på et helt annet nivå enn vi er vant med fra Norge. UiB ville heller ikke godkjenne noen av sosiologifagene jeg sendte inn, noe som førte til at jeg måtte ta dette som fjernstudium.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler ikke jeg har hatt stort faglig utbytte av denne utvekslingen. Verken meg eller de jeg har tatt fagene med har vært fornøyd med hvordan fagene har vært gjennomført. Det har vært omfattende pensum, dårlige forklaringer fra lærer og mye ansvar på elevene selv. At undervisningen var på svensk var imidlertid ikke noe problem.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er et veldig fint område. Det er mange leseplasser og hyggelige steder å spise lunsj. Universitetet ligger et stykke utenfor sentrum, men det går bane helt bort. Stockholm som by er helt fantastisk og det er masse å finne på.

Bustad

Det er lurt å være tidlig ute med å finne en plass å bo. Ønsker du å bo alene, bør du søke studenthybel ved Universitetet. Vi reiste imidlertid flere venninner sammen, og ønsker å finne en leilighet nærmere sentrum. Vi endte opp med å finne en leilighet gjennom bostadsportalen. Det er flere slike sider man kan utforske for å finne leilighet i Stockholm, men man må være tidlig ute. Det er utrolig vanskelig (og dyrt) å finne leilighet nærme sentrum.

Sosialt miljø

Vi oppfattet det som vanskelig å bli kjent med nye mennesker på utveksling. Dette hadde nok stor sammenheng med at menneskene som tok de fagene vi hadde var mye eldre enn oss. Vi synes også det var lite informasjon å få fra både Universitetet i Stockholm og Erasmus. Det er viktig å melde seg inn i en studentforening og bli med på de arrangementene som Erasmus legger ut på deres Instagram konto. De legger ut arrangementer slik at du kan bli kjent med andre utvekslingsstudenter.

Lektor i nordisk - Vår 2022

Lektor i nordisk - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Når det gjelder forberedelser til utvekslingsoppholdet er det mye å huske på. Det er viktig å følge med på alt av mailer og informasjon man får av universitetet, samt sjekke på uib sine hjemmesider hva som står. Jeg opplevde dette som vanskelig å holde oversikt over og synes vi fikk dårlig informasjon fra Uib sin side om hva som måtte gjøres til bestemte frister, derfor anbefaler jeg å heller spør en gang for mye enn for lite. Anbefaler også å starte prosessen tidlig da veiledning og godkjenning rundt fagene er tidkrevende og man må regne med mye venting.

Undervisningsformer

Undervisningsformene på universitet i Stockholm i de aktuelle emnene jeg tok var noe annerledes enn forventet. De benytter seg for det meste av seminar fremfor forelesninger. I enkelte fag var det kun seminar og ingen forelesninger, noe som gjør at man må lese seg opp til det meste selv. De var derimot ikke obligatorisk og delta på noen av seminarene, og det eneste som var obligatorisk i løpet av emnene var eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

På Stockholms universitet hadde de et emnetilbud som var tilstrekkelig til at jeg fikk godkjent alle mine fag, men dette er noe man må sjekke opp i på forhold og prate med veileder både på Uib og Stockholms universitet. På Stockholms universitet fikk jeg veldig god hjelp og veiledning rundt emnetilbudet.

Fagleg utbyte og språk

For min del som reiste til Stockholm var ikke språk særlig i fokus. Undervisningen var på svensk men det var ingen problem å henge med på hva som ble sagt. Jeg skrev eksamen på norsk da dette er en rettighet man har i Skandinavia.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger et lite stykke utenfor byen, men det er lett å komme seg til via metro. Campus er stor og innholdsrik. Ingen problem å finne leseplasser, spesielt på universitetsbiblioteket, alltid mye ledig. Ellers var universitetet også enkelt å finne frem på. De var også flere sosiale samlingspunkt på campus, som barer, restauranter osv.

Stockholm er en veldig fin by med mye å gjøre. Det er flere ulike bydeler som alle har ulike tilbud. Det er enkelt å komme seg rundt og selv om det er stort er det veldig oversiktlig.



Bustad

Det å finne sted å bo i Stockholm er veldig vanskelig. De har et annet system for utleie av leiligheter her hvor flere står i kø for å leie i flere år. Det er også begrenset med studentboliger, jeg fikk ikke slik bolig. Jeg endte opp med å leie en leilighet litt utenfor sentrum, denne fant jeg på bostadsportal.se. Mitt tips her er også å være tidlig ute for å sikre seg bolig da det er kamp om disse. Det finnes flere ulike nettsider for utleie av bolig som kan være aktuelle å bruke. Dersom man er tidlig ute kan man nok også sikre seg en studentbolig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet avhenger av hva man gjør det til selv. Jeg opplevde det som vanskelig å komme i kontakt med svenske studenter da de ofte hadde sine egne vennegrupper her i Stockholm. Det var mye lettere å komme i kontakt med andre utvekslingsstudenter, her fikk jeg mange gode venner. Anbefaler å gå på mest mulig sosiale arrangementer i starten, enten det er gjennom erasmus (ESN) eller de organisasjonene man finner på campus. Jeg meldte meg inn i en studentforening tidlig og ble med på middager som ble arrangert der. Man finner mye info om arrangementer på facebook og instagram, feks på Esn Stockholm sin instagram. Det finnes også flere facebookgrupper for utveksling i Stockholm og nordmenn i Stockholm dersom man ønsker norske venner.

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

17.01.2022 - 03.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er lite som må gjøres på forhånd, bortsett fra alt som har med UiB og opptak til SU å gjøre. Heller ikke dette er vesentlig arbeid. Det som kan være stress er å finne bolig i Stockholm, da markedet er presset og det er mye svindel.

Undervisningsformer

Undervisningen på SU ligner veldig på UiB, men arbeidsmengden og kravene som stilles (i alle fall i spesialkursene) er vesentlig lavere. Du velger to fag, hvor du har det ene fra januar til mars, og det andre fra mars til juni. Alle fag du kan velge gir 15 studiepoeng. Hvor mye som er obligatorisk varierer fra fag til fag, men det virker som at man i alle fag har typ en større oppgaveinnlevering, en presentasjon av noe slag og eksamen. Det er derfor litt å gjøre hele tiden, men det er ikke særlig krevende når man kommer fra UiB. Det er heller ikke vanskelig å få et godt resultat på eksamen om man gjør det obligatoriske og følger noenlunde med på undervisningen. Du har derfor god tid til å gjøre helt andre ting enn skole også.

Vurdering av emnetilbodet

Det er ikke veldig mange fag å velge mellom, rundt 5 for hver periode, men jeg synes det var interessante fag. Jeg valgte International Law and the Global Economy i periode A og International Commercial Dispute Resolution i periode B. ILE-faget var greit, innholdet i seg selv var spennende nok, men foreleseren hadde ikke helt kontroll. Svenskene synes faget hadde en helt vill arbeidsmengde, men det var ikke særlig overveldende fra det jeg var vant til fra UiB. ICDR anbefales sterkt, og er et av de mest populære spesialkursene på SU. Faget handler primært om arbitration, og Stockholm/SU er ledende innenfor fagfeltet. Underviserne er derfor svært kompetente, og det er et veldig praktisk fag med både mock mediation, mock negotiation og mock arbitration som en del av vurderingsgrunnlaget for faget. Alle fag har også et poengsystem, hvor du gjennom innlevering av oppgaver, presentasjoner og eksamen kan få en poengsum opp til 100, hvor karakteren settes etter denne poengsummen. Det er derfor ikke slik som på UiB at alt står og faller på eksamensdagen, som er veldig greit.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes det faglige utbyttet har vært godt. Det blir som vanlig hva du gjør det til selv, men muligheten for fordypning i fagene er absolutt til stede om du ønsker det. Foreleserne er svært kompetente, og stort sett veldig åpen for å diskutere osv (særlig i ICDR). Undervisningsspråket i spesialkursene er engelsk.

Universitetsområdet og byen

Stockholm er en fantastisk by som jeg har blitt veldig glad i. Det er ekstremt mange gode restauranter, bra kulturliv, shopping og uteliv. Hele byen føles svært trygg, og det er ingen områder i sentrum som er skumle eller ubehagelige. Universitetsområdet er også fint, det ligger litt nord for byen, men er lett å komme seg til med både bane og buss.

Bustad

Jeg søkte studentbolig, og fikk ikke dette. De som fikk det trivdes godt. Endte til slutt opp i studentbolig på Kungshamra gjennom annenhåndsutleie fra en svensk jusstudent. Fordelen med Kungshamra er at de fleste bor i en studioleilighet med eget kjøkken og bad, som er helt supert. På Lappis bor man som regel i korridor, og deler derfor kjøkken osv med andre. De fleste synes dette går helt greit, men jeg var selv veldig glad for å ha noe helt eget. Ulempen med Kungshamra er at det er et stykke fra byen, men området rundt er veldig fint. Idunn er sentralt og der har du eget kjøkken og bad, så anbefaler dette om du lurer på hvilken av studentboligene du skal søke på. Om du ikke får studentbolig må du prøve å finne privat, og da er det typ Blocket.se (svensk FINN) som er det enkleste, men forbered deg på å sende maaange søknader uten særlig hell. Det løser seg nok til slutt, men det er her man må styre mest på forhånd. Det er ikke vanlig med kollektiv i Stockholm, så mange bor gjerne i et rom i en leilighet med en eldre dame etc.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er bra, men også her er det jo litt hva du gjør det til selv. Det er masse arrangementer i begynnelsen, både gjennom jussen og gjennom Erasmus, så du må velge litt selv hvor du føler du vil trives best. Det er mange internasjonale studenter, og mange å bli kjent med, men forbered deg litt på at du er alene fra Norge og at de fra typ Spania og Italia gjerne kommer i større gjenger. Dette trenger ikke å være et problem, men det var ikke kjempelett å komme inn på disse da de helst bare ville snakke sitt eget språk. Jeg deltok på mye gjennom jussen, og fikk meg mange svenske venner gjennom Juristforeningen og fagene jeg tok.

2020

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

02.09.2019 - 19.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Søk om studentbolig med en gang du har mulighet. Jeg tror du får mye gratis sosialt hvis du kan bo f.eks. på Lappis. I tillegg til at du da bor i gåavstand til universitetet. Alle jeg kjenner som bodde på Lappis stortrivdes.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syns det var et god emnetilbud og fikk tatt fag jeg syns var interessante.

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene er på engelsk, så det språklige utbyttet var godt. Jeg valgte fagene maritime and transportation law og international criminal law. Førstnevnte krevde mindre innsats enn sistnevnte da international criminal law har mye obligatorisk undervisning og flere vurderinger. Maritime and transportation law har ikke obligatorisk undervisning og kun én skoleeksamen.

Det kan være greit å være klar over at Stockholm Universitet ikke gir studentene de samme rettighetene som vi har krav på ved UiB. Man kan for eksempel ikke kreve begrunnelse på karakteren man får og eksamen blir vurdert av emneansvarlig alene, ikke av en ekstern sensor. I tillegg er det ikke mulig å sende inn en generell klage på karakteren. Man har heller ikke krav på anonymitet, og alle kan be om innsyn i andre studenters karakterer. Dette syns jeg var veldig uvant.

Jeg skulle gjerne visst i forkant av transportrettsfaget at emneansvarlig var mer opptatt av at vi klarte å bruke prinsipper fra kontraktsrett og erstatningsrett til å forklare hvorfor vi har de ulike reglene heller enn at vi hadde god kontroll på rettskildene i faget. Dette var kunnskap han forventet at vi hadde fra før, og var ikke noe han gikk gjennom i timene. Jeg syns ikke at han klarte å formidle disse forventningene på en god måte, og det resulterte i at 1/3 av klassen strøk på første forsøk.

Ellers vil jeg si at begge fagene var interessante og jeg kan anbefale dem videre dersom du ikke har forventninger om å slippe stor arbeidsmengde. Jeg har inntrykk av at de fleste andre fagene man kan velge på A-blokken krever mindre.

Universitetsområdet og byen

Stockholm er en fantastisk by og det er mye man kan finne på. Jeg anbefaler virkelig restaurantene Kasai og Den gamle och havet, og å gå på Fotografiska museum. Hva gjelder uteliv ville jeg styrt unna Stureplan. Her er det enkelte steder som er ok, men svært høy trynefaktor. Jeg foretrakk å gå ut på Södermalm. Standup på Norra Brunn var også veldig gøy! Universitetsområdet er veldig fint og på studentpubene blir det arrangert fester flere ganger i semesteret.

Bustad

Jeg fikk ikke studentbolig, og endte derfor med å leie rom i huset til en eldre dame ved Nockebyhov på Bromma. Derfra måtte jeg pendle med buss og to t-baner for å komme til universitetet. Dette gikk helt fint, men om jeg skulle funnet bosted på nytt ville jeg ha fokusert på å bo i gåavstand til en t-banestasjon, selv om dette eventuelt innebærer at du bor lenger unna sentrum. Det kjipeste med min bosituasjon var at bussene gikk så sjeldent.

Sosialt miljø

Opplegget i den generelle fadderuken for hele universitetet var skuffende. Jeg vil derfor anbefale å delta i juristforeningens eget fadderopplegg istedet da det var lettere å komme i kontakt med folk på deres arrangementer. Her var jeg heldig og fikk en utrolig søt fadder som lagde en Stockholm Guide til meg i begynnelsen av semesteret med tips til utesteder, restauranter og ting å gjøre i byen. Jeg tror også at det var en tabbe sosialt sett å velge transportrett som første fag, fordi de fleste i klassen var svært seriøse studenter som ikke var spesielt interesserte i et sosialt liv utenom skolen. I international criminal law-klassen var det en helt annen interesse for å gjøre sosiale ting, og de andre i klassen hadde valgt legal english, human rights law og equality law først. Jeg innbiller meg derfor at dette er mindre krevende fag.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

02.09.2019 - 19.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Å flytte til Stockholm var veldig lettvint, og det var få forberedelser som måtte gjøres. Da jeg bare skulle være i Stockholm i ett semester, valgte jeg å ikke åpne en svensk bankkonto. Et minus med dette er at man må betale et gebyr på rundt 50 kroner for hver overføring, f.eks. når man betaler husleie. Dersom man åpner svensk bankkonto, er det lettest å gjøre det hos banken SEB - her krever de visstnok ikke at du har et svensk personnummer.

Det var heller ikke nødvendig å skaffe seg svensk telefonnummer, da de fleste mobiloperatørene tar seg tekste/ringe gratis innad i EU/EØS. Det du derimot bør skaffe deg allerede første dag er et reisekort. Dette kan kjøpes på t-banen, og de har rabattert pris for studenter. For å få studentrabatten, må du imidlertid bli medlem i Stockholms Universitets Studentkår. Dette kan du gjøre enten på nett eller på Studenthuset på campus.

Undervisningsformer

Semesteret er delt inn på samme måte som i Bergen. Fagene man kan ta er på 15 poeng hver, slik at man velger to fag for ett semester. Det første faget jeg tok var Maritime and Transport Law, og her var undervisningen tilsvarende som i Bergen med forelesning og seminar. Det var ingen krav om muntlighet, og man leverte inn fire oppgaver. Eksamen var skoleeksamen på fire timer hvor man kunne ta med seg bøker. Det andre faget jeg tok, International Criminal Law, var bygget opp annerledes. Her var det fire forskjellige vurderinger som til sammen utgjorde karakteren i faget, forholdsvis aktiv deltakelse i seminar, moot court, individuell oppgave og hjemmeeksamen. Dette skilte seg fra Bergen, da man måtte delta muntlig på seminar for å få poeng. Kravet om muntlighet var noe som jeg gruet meg til i forkant, men som man fort ble vant til.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er ikke så bredt, men det skal være mulig å finne noe som passer. Min erfaring var at fagene man valgte i blokk 1 krevde betydelig mindre arbeid, så det kan være greit å forberede seg på at blokk 2 vil kreve en del tid.

Fagleg utbyte og språk

Vanskelighetsgraden på fagene var ikke spesielt høy, og fremgangsmåten var litt ulik fra hva man er vant med i Bergen. Både oppgavene som man leverer underveis i fagene, og eksamen, er teorioppgaver og ikke praktikumsoppgaver. Det var ikke forventet at man skulle ha noen inngående kjennskap til rettslige bestemmelser, men heller at man skulle få et overblikk over rettsområdet. Jeg sitter derfor igjen med en følelse av at jeg ikke lærte så veldig mye praktisk juss, men heller at man har fått en bred oversikt.

Alle fagene jeg valgte hadde undervisning på engelsk, og dette ble man fort vant til. Jeg føler ikke nødvendigvis at engelsken min har blitt noe bedre etter oppholdet, men man blir mer trygg på å prate engelsk. I tillegg lærer man en god del engelske juridiske begreper.

Universitetsområdet og byen

Stockholm er en utrolig fin by, og jeg anbefaler på det sterkeste å reise dit på utveksling. Man får følelsen av å bo i en storby, samtidig som byen er liten nok til at man rekker å bli litt kjent. Universitetsområdet ligger litt utenfor sentrum, og er bygget opp som et stort campus. Der finnes både de vanlige tilbudene som bibliotek og lesesaler, i tillegg til en rekke restauranter, kantiner og studentpuber. Av studentpubene er det Bojan som er den mest populære, og her arrangeres det fest hver torsdag. Dette er samfunnsviternes hus, og det ligger rett ved tunnelbanestasjonen.

Bustad

Jeg fikk ikke studentbolig, og måtte derfor søke bolig på egenhånd. Dette var både tidkrevende og vanskelig, men det løste seg tilslutt. Jeg benyttet blocket.se, og la ut egen annonse, i tillegg til å aktivt kontakte utleiere. Det kan være greit å være forberedt på at kollektiv ikke er en vanlig boform i Stockholm/Sverige, og at de fleste annonsene gjelder rom i bolig med familie eller eldre mennesker. Jeg bodde selv med en godt voksen dame, og det fungerte helt greit. Om man har mulighet kan det gjerne være en god idé å reise i forkant for å dra på visninger - da er du sikker på at du ikke blir lurt, og at standarden er ok.

Et annet tips er å sjekke eventuelle tilbud opp mot hvor det ligger tunnelbanestasjoner. Jeg bodde et stykke fra stasjonen, og dette var litt kronglete. Det er ikke så farlig å bo litt utenfor sentrum, så lenge man har god tilgang på kollektivtransport.

Sosialt miljø

Når det kommer til det sosiale miljøet, er det spesielt én ting man bør være obs på i forkant - det er bare UIB som begrenser antallet studenter som får reise til samme sted. De andre nordplus og erasmus universitetene sender mange studenter, og da kommer det gjerne store grupper som allerede kjenner hverandre, eller som iallfall deler språk. Jeg opplevde derfor at det var viktig å være veldig sosial i starten for å bygge relasjoner.

Det arrangeres en velkomstuke i regi av studentkåren, og dette inkluderer alle utvekslingsstudenter på SU. For jusstudentene vil det også avholdes velkomstarrangementer, hvor man møtes omlag fem ganger ila semesteret. Jeg fikk inntrykk av at de fleste møtte sine venner allerede i velkomstuken, og at jussuken ikke var så populær - men jeg vil generelt anbefale å være med på alt som skjer. I tillegg til SU sine arrangementer kan det også være lurt å lete på facebook etter andre arrangementer - KTH har en del kule fester ila semesteret, i tillegg til Erasmus som tilbyr ulike aktiviteter.

2018

Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

15.01.2018 - 15.06.2018

Undervisningsformer

Undervisningen følger i stor grad samme form som i Bergen hvor man fullfører et fag, før man går videre på neste fag. Det er i større grad obligatorisk oppmøte (men dette varierer noe med hvilke fag man velger) og man blir vurdert både gjennom presentasjoner, innleveringer og skoleeksamen. I flere av fagene som tilbys må man gjennomføre gruppearbeid med andre studenter.

Vurdering av emnetilbodet

Godt og variert emnetilbud! Hadde ikke problemer med å velge de fagene jeg ønsket å ha.

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene som tilbys utvekslingsstudenter foregår på engelsk så selv om du befinner deg i Sverige får du godt språklig utbytte. I tillegg er de fleste andre studentene i fagene utvekslingsstudenter, så også det meste av det sosiale foregår på engelsk. Når det kommer til fagene opplevdes de fagene jeg valgte til tider noe uorganisert, men som allerede nevnt er fagene lagt opp på en annen måte så det kan være snakk om vanesak. Vanskelighetsgraden opplevdes ikke som særlig høy.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger noe utenfor sentrumskjernen, men det er nokså lett å komme seg dit både med kollektiv transport og sykkel. Det er et nokså stort campus med flere kafeer, et treningssenter og studentpuber med mange aktiviteter. Byen kan anbefales på det varmeste, spesielt vårmånedene/sommermånedene da vintrene kan bli veldig kalde. Det er masse å ta seg til i hovedstaden, samtidig som det også er et flott utgangspunkt hvis man har lyst til å reise en del.

Bustad

Jeg bodde på Idun, studentboligene som ligger i Vasastan. Dette er studentboligene som ligger mest sentralt så det anbefales til de som liker å ha kort distanse til sentrum, kafeer, museer, barer mv. Gjennomgående høy standard på studentboligene, men det anbefales ikke å bo her dersom en ønsker å dele rom - da får man veldig lite privatliv og liten plass. Flesteparten bor på studentboligene (Lappis) 10 min unna campus hvor man har sitt eget rom men deler kjøkken. En del bor også på Kungshamra, men her er det nokså dårlig forbindelse til byn og man kan bli noe isolert.

Sosialt miljø

Mange studenter, utvekslingsstudenter og ting som arrangeres av Universitetet. Ikke vanskelig å få et godt sosialt nettverk - spesielt om man bor i studentboligene.

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

21.08.2017 - 14.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Ettersom Sverige er veldig likt Norge, er det ikke så mye forberedelser som må finne sted. I tillegg var universitetet svært hjelpsomme på mail hvis det var noe jeg lurte på, og de ga god informasjon om alt det nødvendige og hvordan man gjorde ting.

Undervisningsformer

Undervisningsformene var mye det samme som vi er vant til i Bergen, med forelesninger, seminarer og noen innleveringer. Når det gjelder eksamensformer kunne dette variere, hvor noen besto av skriftlig eksamen slik vi har i Bergen, mens andre var innlevering og presentasjon. Enkelte fag innebar alle ulike eksamensformene, som senere ble omgjort til en samlet karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Semesteret i Stockholm er delt opp i en A-periode og en B-periode, og man velger derfor et fag for A-perioden og et fag for B-perioden. Dette er fint med tanke på at man fortsetter med blokksystemet man er vant med fra Bergen. Emnetilbudet er ikke så veldig stort, men til tross for det er det veldig interessant og varierte fag, slik at det er god sjans for at man finner noe som passer seg. Selv om man bestemmer på forhånd hvilke fag man vil ha, var det flere som byttet underveis, forutsatt at det var ledige plasser på det ønskede kursene.

Fagleg utbyte og språk

Kvaliteten på forelesningene og seminarene synes jeg var svært god. Og det er mye kommunikasjon mellom lærer og studenter, slik at det er enkelt å stille spørsmål om noe skulle være uklart. Fagene var på engelsk, noe som var litt uvant i starten, men som man ble fort vant med.
Det første faget jeg tok var «Maritime and Transportation Law», som jeg anbefaler på det sterkeste. Her var undervisningen ikke obligatorisk, men man måtte møte på seminarer og levere noe oppgaver. I dette faget var det undervisning ca. tre ganger i uken, noe som ikke er særlig mye, og et overkommelig lesestoff. Det var derfor perfekt å starte med dette kurset, da det både var interessant, men også innebar at man hadde tid til å være sosial og bli kjent med byen. De fleste av studentene var her utvekslingsstudenter, noe som gjorde det veldig sosialt, i tillegg til at man hadde utflykt. Eksamensformen var en skriftlig eksamen på fire timer.

Det andre faget jeg tok var «EU Competition Law». Dette var del av en LLM, så det var litt høyere krav til studentene i dette kurset. I tillegg var det undervisning hver dag, og ofte flere ganger daglig. Foreleserne var svært flinke, og ofte kom det gjesteforelesere som hadde høy status internasjonalt i konkurranserett. En stor andel av studentene her var svenske, selv om det også var en god del internasjonale studenter. Det var mye gruppearbeid, noe som gjorde det svært enkelt å få venner også her. I motsetning til det forrige kurset var det svært mye jobb, noe som gjorde at den siste tiden i Stockholm i stor grad fant sted på biblioteket. Eksamensformen inkluderte både en skriftlig eksamen som tilsvarte 75% av sluttkarakteren, og en innlevering med presentasjon og opponering.

Universitetsområdet og byen

Stockholm er en fantastisk by, og selv om den er noen hakk større enn Bergen er det veldig lett å ta seg rundt grunnet metroen. Man får skikkelig storbyfølelse, og det er alltid noe å finne på. Kun 10 minutter med metroen fra T-Centralen kommer du til universitetet. Universitetsområdet er veldig stort og miljøet er svært internasjonalt. Jussen holder til i C-huset, og her er det skiltet over alt og veldig enkelt å finne fram. Det finnes mange kafeer, restauranter og utesteder på universitetsområdet, og det er veldig mye arrangementer som finner sted her.

Bustad

Jeg skal ikke legge skjul på at det å finne bosted i Stockholm kan være svært vanskelig. Imidlertid var det mange av utvekslingsstudentene som fikk bostad gjennom universitetet, noe som flere virket fornøyd med. Dersom du ikke vil bo i studentbolig kan du søke privat gjennom www.blocket.se, som er den svenske versjonene av Finn. Her kan du både opprette din egen annonse, og komme i kontakt med utleiere. Et tips er å skrive annonsen din på svensk, da det virket som flere var interessert da. Selv om det var utallige annonser her, var det veldig sjeldent man fikk svar ettersom det fantes så mange søkere. Det er derfor lurt å være ute i god tid. Et annet tips er å melde deg inn i ulike Facebook-sider, som f.eks. «Nordmenn i Stockholm», da det ofte blir lagt ut boligannonser her.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved SU er veldig bra. I starten ble man invitert på
mange arrangementer, både gjennom jussen, Studentkåren og Erasmus. Det
var derfor svært enkelt å bli kjent med folk, både jusstudenter og andre
internasjonale studenter. I tillegg kan man i likhet med Bergen melde
seg inn i de ulike undergruppene på jussen. Hver torsdag arrangeres det
fester på skolen, og det arrangeres ofte ulike aktiviteter og utflykter
man kan melde seg på.

2017

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2016 - 15.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å skaffe seg et svensk personnummer, særlig hvis du skal være her et helt år. Veldig mye i Sverige krever at man har personnummer. Ellers er alt veldig likt som hjemme, så har ingen andre praktiske tips å komme med utover det åpenbare.

Undervisningsformer

Alle kursene som tilbys er 15 studiepoeng - som innebærer at du bare får ta to kurs i løpet av semesteret.
Videre tar man et kurs av gangen. Den første halvdelen av semesteret jobber du altså kun med ett fag og tar eksamen i oktober (for høstsemesteret) og deretter begynner du heltid med det andre kurset og jobber bare med det som vanligvis har eksamen i januar.
Undervisningen er tilsvarende som ved UiB, altså noen forelesninger i uken. Du har altså mye tid til overs utover forelesningene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet for utvekslingsstudenter synes jeg var vel tynt for høstsemesteret, men hvis man ser seg ut noen kurs på forhånd som passer med dine interesser spiller det jo ingen rolle. Det er også mulig for norske studenter å ta svenske fag også hvis man ber særskilt om det, men det vil jeg ikke anbefale. Jeg begynte å ta et svensk fag, men fant fort ut at å gjennomføre svensk eksamen og innleveringer ble for vanskelig fordi det er krevende å skrive på svensk, selv om man forstår det meste muntlig.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har aldri hatt så lite å gjøre gjennom studiene som jeg hadde da jeg var på SU. Hvis du kunne tenke deg et utvekslingssemester uten mye å gjøre passer SU for deg. Jeg tok kursene Legal English og European intellectual property law, som altså var veldig overkommelige begge to. Jeg lærte dessverre heller ikke veldig mye, og følte at særlig immaterialrettskurset var veldig overfladisk og ikke ga noe dypt innblikk i stoffet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er kjempestort og 5-10 minutter utenfor bykjernen med metro. Det er et kjempefint campus som deles av alle fakultet.
Til forskjell fra det juridiske fakultet i Bergen er det ikke ett bygg juss-studentene oppholder seg i - forelesningssalene og lesesaler deles av studenter som studerer alle mulige ting. Det synes jeg var litt dumt, for da møtte man ikke nødvendigvis studenter som studerer det samme som en selv.

Byen Stockholm er fantastisk på alle måter! Ganske likt det Oslo har å tilby, bare større.

Bustad

Mange studenter bor i studentboligene som tilbys gjennom skolen. Du må være tidlig ute med søknaden din for å få plass i disse, da det er fler studenter som ønsker å få studentbolig enn de som får. Vær obs. på å søke i tide!
Hvis du ikke har noe særlig kontakter i Stockholm fra før ville jeg anbefalt å søke studentbolig, ettersom det er ganske vanskelig å finne steder å leie på egenhånd.

Sosialt miljø

Det sosiale var stort sett ganske bra, og blir veldig det man gjør det til selv. Det er masse utvekslingsevent i begynnelsen av semesteret så man har mulighet til å bli kjent med mange da hvis man vil. Det er ganske mange utvekslingsstudenter som går juss, så i undervisningen vil du antagelig også støte på mange.

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

29.08.2016 - 15.01.2017

Undervisningsformer

Undervisinga i mine fag bestod av både forelesingar og seminar. Begge deler bestod av grupper på rundt 20 personar og det er forventa at du deltar aktivt i seminara. Fordi gruppene er såpass små blir ein godt kjent, noko som gjer det enklare å bidra. Eg hadde forelesing og seminar i to timar om gongen, tre-fire gongar i veka.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbodet er ikkje veldig stort, men det er såpass spredt at det er stor sjanse for at du får det du vil. Tildelinga skjer etter "førstemann til mølla", så bestem deg på forhånd kva du vil ha slik at du kan søke med ein gong det opnar. Elles var det mange som bytta undervegs i dei faga det var ledig plass, så det er mogleg.

Fagleg utbyte og språk

All undervising føregår på engelsk så lenge du vel fag for utvekslingsstudentar. Dette gjer at du raskt blir vane med å både skrive og snakke engelsk. Elles er forelesarane flinke og tek gjerne i mot spørsmål.

Universitetsområdet og byen

Stockholm er ein nydelig by som ein lett blir kjent med. T-bane-nettet er godt utvikla og gjer det enkelt å komme seg rundt. Universitet ligg nord for byen, ca 10 min med banen frå T-centralen. Det er dermed lett å ta seg rundt. Campus har fleire grønne områder og er lett å finne fram på. I tillegg er det mange leseplassar, så ein treng ikkje stresse med å komme tidlig for å finne det.

Bustad

Eg fekk bustad gjennom universitetet noko som var veldig greit. Då budde eg på Lappis på eit rom med eige bad og delte kjøkken med 10 andre. Det er ikkje veldig høg standard, men det er fin størrelse, pris og beliggenhet. Dersom ein ikkje får studentbustad, må ein vere aktiv på sider på facebook som tilbyr rom og liknande sider.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er heilt supert! Då eg var der, var det veldig mange som budde på Lappis slik at det var låg terskel for sosialisering. I begynnelsen er alle uansett ute etter å bli kjent, så det er berre til å ta kontakt med dei ein møter. Elles har Stockholm som sagt mykje å by på, så det er nok av ting ein kan finne på med sine nye bekjentskap.

2016

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

18.01.2016 - 05.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Studieveilederne ved både UiB og SU er til god hjelp under hele utvekslingsprosessen. Alle spørsmål jeg hadde ble besvart kjapt og SU var veldig flinke til å gi god informasjon om alt fra A til Å gjennom mail. Jeg oppfattet utvekslingsprosessen som lite komplisert. Det var lett å velge fag og jeg har inntrykk av at de fleste fikk førstevalgene sine.

Undervisningsformer

Det er opp til kursansvarlig å bestemme hvordan undervisningsformen skal være så undervisningsformen vil variere fra kurs til kurs. Kursansvarlig bestemmer også vurderingsformen til kurset, så dette vil også variere.
Klassene er mye mindre enn det vi er vant til i Bergen. I hvert fag er det vanligvis mellom 15 og 30 studenter, noe som gjør det lettere å bli kjent med professorene og de andre studentene i klassen.

I Competition Law bestod undervisningsformen av forelesninger og seminarer og var i grunn ganske likt det jeg var vant til fra før av. I dette faget ble vi delt inn i små ”study groups” som vi skulle forberede oss sammen med før seminarene. Vurderingsformen i dette faget bestod av en eksamen og en oppgave+ fremføring av oppgaven.
I International Commercial Dispute Resolution (ICDR) hadde vi bare forelesninger og ingen seminarer. Vurderingsformen i dette faget bestod av en mock mediation, mock arbitration, en oppgave og en eksamen.
Forelesningene og seminarene i begge fag foregikk på ganske lik måte som det vi er vant til i Bergen.

En ting man bør merke seg er at det ofte er obligatorisk oppmøte på nesten all undervisning. I begge fagene jeg hadde var det krav om 80% oppmøte for å kunne gå opp til eksamen. Mitt inntrykk er imidlertid at foreleserne ofte er fleksible med studenter som går over denne grensen. Man kan ofte ”gjøre opp for seg” ved å levere inn en oppgave hvis man går glipp av noe.

Vurdering av emnetilbodet

SU tilbyr flere fag på engelsk, så det vil ikke være noe problem å fylle 30 studiepoeng. En fordel med å studere i Sverige er at man også har mulighet for å ta fag på svensk.

På SU deler de inn semesteret i en A og B periode og har lagt opp til at man skal ha ett fag i A-perioden og et i B-perioden. SU sitt undervisningsopplegg har derfor likheter med det vi er vant til i Bergen og man trenger kun å fokusere på et fag av gangen.

Fagleg utbyte og språk

Språklig sett har man få utfordringer når man bor i Sverige. De fleste svensker forstår norsk godt. Min oppfatning er likevel at svensker er ikke like flinke i norsk som det nordmenn er i svensk, så man ender ofte opp med å prate en del ”svorsk”.

Det faglige utbyttet har vært stort. Foreleserne vi hadde var både svenske og internasjonale og de var veldig dyktige. Foreleserne i de fleste fagene er folk som har jobbet mye med og har mye erfaring fra det aktuelle rettsområdet. I ICDR hadde for eksempel kursansvarlig mange års erfaring med å jobbe med arbitration ved Stockholm Centre for Commercial Law. Kvalitetsmessig synes jeg fagene på SU holder et høyt nivå.

Universitetsområdet og byen

Stockholms Universitet har i motsetning til UiB et campus-preg. Jusstudentene holder til på Campus Frescati, som er hovedcampuset. Frescati ligger nord for sentrum og det er lett å ta seg til Universitetet med både buss og t-bane. Det tar ca 6 min med t-banen fra Östermalmstorg (sentrum) og ca 10 min fra T-Centralen. Det juridiske fakultetet har ingen egen bygning som i Bergen, men ligger i Södra Huset som også huser flere andre institusjoner. Jeg hadde nesten alle forelesningene mine i dette bygget.

På Södra Huset ligger også Universitetsbiblioteket. Her finnes det mange leseplasser og man finner alltid en ledig plass om man vil lese. I tillegg har de et bredt utvalg av juridisk litteratur både på svensk og engelsk. På campus finnes det også et godt utvalg steder å spise deriblant flere restauranter, cafeer, Pressbyrån og 7-eleven. I tillegg finnes det bokhandel, treningssenter etc, så man finner det meste man trenger der.

Stockholm er en fantastisk by som har mye å by på. Uteliv, shopping, museer, restauranter osv er generelt sett veldig bra. Det er alltid mye å se og gjøre, så man vil aldri kjede seg.
Kollektivtilbudet er svært godt, så det er lett å komme seg rundt i hele byen. Det tar ca 20 min fra Arlanda flyplass til Stockholm sentrum med flytoget. Det er også lett å komme seg til Stockholm fra Oslo med snabbtåget som tar ca 4,5 time. Ønsker man å reise rundt i Sverige og Europa er det lett å komme seg ut med både buss, tog, båt og fly.

Bustad

Stockholm er kjent for å ha et vanskelig boligmarked, og det kan være krevende å finne seg bolig om man ikke er heldig å få studentbolig. Jeg vil derfor anbefale å begynne å lete etter bolig ganske tidlig. Vil man leie privat bør man sjekke ut blocket.se (den svenske versjonen av finn.no) og det kan også være lurt å legge ut en egen annonse her. Ellers finnes det andre sider som for eksempel akademiskkvart.se og bostadsdirekt.com som også kan være til hjelp (jeg har ikke vært noe særlig inne på disse selv, så kan ikke si noe særlig om dem).
Et annet tips er å melde seg inn i facebookgrupper som for eksempel ”Lappis” og ”Nordmenn i Stockholm” og forhøre seg der. Man bør være klar over at det finnes svindlere, så søk etter bolig med sunn fornuft.

Jeg hadde muligheten til å søke studentbolig i Lappkärrsberget (Lappis), Idun eller Kungshamra. Når man søker studentbolig setter man opp alternativene i prioritert rekkefølge, og hvis man er heldig får man tilbud på et av dem. Jeg fikk tilbud om hybel på Lappis der jeg hadde eget rom med privat bad. Jeg delte korridor og kjøkken med 11 andre hvorav ca halvparten var svenske. Dette fungerte veldig bra. Hadde jeg kunnet velge igjen hadde jeg valgt det samme. Lappis ligger ca 10 min gangavstand fra Universitetet og sentrum er en kort tur unna med t-bane eller buss.

Sosialt miljø

Det er et godt sosialt miljø for utvekslingsstudenter ved SU. Det er alltid noe å finne på og både Studentkåren, ESN (Erasmus-nettverket) og Juristforeningen har flere arrangement man kan delta på. De ulike foreningene har hvert sitt bygg hvor det blant annet serveres mat og arrangeres fester. På Juristernas Hus har de for eksempel torsdagspub hver uke og det arrangeres flere ulike arrangement her gjennom semesteret. Det er også populært for både svensker og utvekslingsstudenter å dra på Bojan (Samhällsvetenskapliga föreningens hus) for å feste på torsdager.

Det arrangeres en introduksjonsuke på begynnelsen av hvert semester som det kan være lurt å delta på. Jusstudentene har også mulighet til å melde seg inn i et fadderprogram der man blir delt inn i grupper. I tillegg kan man melde seg opp i et buddy-program, men dette gadd jeg ikke å gjøre siden jeg allerede hadde meldt meg opp i Juridiska Föreningens fadderprogram. For min del synes jeg det var lett å bli kjent med folk, og jeg ble venn med flere utvekslingsstudenter og svensker.

Ellers er det mange utvekslingsstudenter som drar på turer i inn- og utland arrangert av Scanbalt. Jeg dro ikke på noen av disse selv, men det skal visstnok være ganske bra.

Til slutt vil jeg anbefale utveksling til Stockholm på det sterkeste. Stockholm er en fantastisk kul by som byr på alt man trenger. Jeg kommer definitivt å reise tilbake!

Flott bygning
Foto/ill.:
© Stockholms Universitet/Orasis foto

Informasjon