Hjem
Utdanning
bilateral

University of Ghana og Det psykologiske fakultet (BILATERAL - MoA)

  • LandGhana
  • ByAccra
  • AvtaletypeBilateral

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Ghana blei grunnlagt i 1948, den gongen som ein del av University of London. Den første rektoren ved universitetet var Ghanas første president etter frigjeringa i 1957, Dr. Kwame Nkrumah. UG har i dag om lag 27 000 studentar, og er dermed det eldste og største av dei fem offentlege universiteta i Ghana. Universitetet har rundt 1500 master- og doktorgradsstudentar og 25 000 bachelorstudentar. Omtrent 700 av studentane ved universitetet er internasjonale.

Både campusen, byen Accra og resten av Ghana er forholdsvis trygt, men som overalt elles, bør ein vere varsam og ta naudsynte forholdsreglar. Ghanesarar flest er veldig hyggelege og tar godt imot internasjonale studentar.

Bustad

Internasjonale studentar bur i den internasjonale studentheimen på campus. Det er vanleg at to studentar deler rom, vanligvis ein internasjonal student og ein utvald ghanesisk student.Det finns òg nokre få enkeltrom per etasje som ein må søke særskilt om. Kapasiteten på slike rom er knapp. Hyblane er enkle, men inneheld det alt ein treng, inkludert ein skrivepult, takvifte og balkong. Det er felles kjøkken av enkel standard, bad, arbeidsrom og tv-rom. Husleiga er låg, og ligg vanlegvis på rundt 700 USD per semester.Like ved studentbustaden ligg det ein lokal marknad for studentane. Det er gode moglegheiter for aktivitetar i helgar og feriar og kort avstand til fine badestrender.

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt opp i to semester. Haustsemesteret varer frå midten av august til midten av desember, og vårsemesteret varer frå byrjinga av februar til slutten av mai.

Studentrapportar

2018

Bachelor i sosiologi - Haust 2018

Bachelor i sosiologi - Haust 2018

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Mitt første tips er å huske på at alt du blir fortalt eller leser om Ghana er andres opplevelser og erfaringer, men ikke nødvendigvis beskrivende for ditt opphold. Derfor vil jeg anbefale å reise ned med et åpent sinn, uten for mange forventninger og uten å sammenligne ditt eget opphold med andres opplevelser. Denne rapporten vil bestå av mine erfaringer fra det jeg har opplevd og sett i Ghana.
Ting som kan være lurt å ta med fra Norge; solkrem, myggspray med DEET, medisiner eller toalettsaker/hudpleie som kan være vanskelig å finne her. Ellers kan det meste selvfølgelig kjøpes her, og mitt tips er å ikke ta med så mange ting. Jeg synes det har vært bedre å reise ned med lite klær og så få sydd ting jeg trenger her nede.
Et annet tips jeg vil komme med er å ordne alt av praktiske ting med UiB, Lånekassen, bank og mobilabonnement i Norge før du reiser. Jeg hadde en hektisk sommer før jeg dro, og tenkte at jeg kunne ordne det meste over nett fra Ghana. Det endte bare med å skape unødvendig mye stress og dyre telefonsamtaler med Lånekassen og DNB.
Før du reiser vil jeg også anbefale å søke litt rundt på sosiale medier etter spennende mennesker som bor i Accra. Vi har dratt på mange morsomme festivaler og arrangementer som vi har funnet gjennom instagram.

Undervisningsformer

Jeg tok 5 fag ved sosiologisk institutt, der alle var på 400-nivå.
Hvert fag hadde en forelsning i uken, og 2 av fagene hadde etter hvert et par seminarer. Min opplevelse er at nivået på undervisningen varierer veldig fra professor til professor. Jeg hadde to veldig gode professorer, og 3 ekstremt dårlige. I begynnelsen av semesteret kan det være lurt å gå i flere forelesninger for å se hvilke fag som kan være bra, og hvilke professorer du liker. Jeg opplevde at professoren i det ene faget plutselig ikke dukket opp etter uke 4, og den professoren som tok over var ikke særlig flink, så det kan være lurt å være klar over at du aldri vet helt hva du får. Det er også verdt å nevne at semesteret kommer sent i gang, så det kan være lurt å bruke den første tiden på å reise.

Vurdering av emnetilbodet

Som utvekslingsstudent på UG kan du velge fag fritt fra alle instituttene, men fra UiB ble jeg forklart at jeg burde velge alle innenfor samme institutt. Dette kan være lurt å sjekke med veileder før du drar, for emnetilbudet blir definitivt bedre dersom du kan ta fag fra flere institutt.
Et tips, hvis du har mulighet, er å velge traditional dance eller traditional drumming på Department of performing arts. Jeg hadde flere veneer som tok disse fagene, og de var kjempefornøyde. Musikk og dans er en stor del av ghanesisk kultur, så dette er en god mulighet til å lære mer og få en morsommere studiehverdag.

Fagleg utbyte og språk

Engelsknivået mitt har blitt bedre, mest på grunn av mengdetreningen man får ved å snakke og skrive både med venner og gjennom studier. Jeg vil ikke si at man trenger å være spesielt god i engelsk for å dra hit.
Når det gjelder faglig utbytte vil jeg nok si at dersom dette er viktig for deg så bør du kanskje ikke dra til UG.
Du kan som sagt være heldig med forelesere, men det faglige nivået blant studentene er merkbart lavere sammenlignet med UiB. Jeg har som sagt gått 4.året her, selv om jeg egentlig er på 3. året i Norge, og jeg vil absolutt anbefale å ikke gå nivåer under 400.
Når det er sagt har jeg lært masse av å studere her, undervisningen har gitt meg nye perspektiver, historisk kunnskap og ikke minst mye nyttig informasjon om sider ved det ghanesiske samfunn som jeg ikke ville lært ved å bare være turist i Ghana.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint, frodig og ikke minst stort. Hvis man tilbringer mye tid her havner man på mange måter litt i en boble av velstående ghanesiske studenter, grønne plener og mat fra Night Market. På campus dukker det om mange små boder der man kan kjøpe frukt, mat og drikke. I den ene enden av campus ligger sports department, der kan man betale for å trene i et treningsrom eller være med på gruppetimer. Der finnes det også et stort, og ganske fint utendørs basseng, hvor man betaler en liten sum for inngang som student.
Accra er en stor by, som man dessverre må kjøre mye i bil for å komme seg rundt i, men det er mange interessante områder som er verdt å besøke når du trenger å komme litt ut av UG-bobla.
Et par områder/steder jeg vil anbefale å besøke er Jamestown, Makola Market, Nima, Osu og Madina. Ellers er det mange andre fine steder å besøke i Ghana som Volta region, Ada Foah, Bojo beach, Butre/Busua, Kumasi, og ikke minst nord i Ghana.
På universitetet arrangeres det inter-hall games, idrettskonkurranser der hver hall (studentboligbygg) danner et lag som konkurrerer mot andre halls. Man kan blant annet spille volleyball, fotball, tennis, basket eller svømme. Jeg vil anbefale å delta på dette, det er en fin måte å bli kjent med andre studenter mens man gjør en aktivitet sammen.

Bustad

Jeg bor på ISH2 (International Student Hostel 2) på et dobbeltrom med en tysk/kamerunsk jente. Å bo her har vært en kjempebra opplevelse. Det er ekstremt sosialt og hyggelig, samt kort avstand til Night Market der man får kjøpt mat, vann, dopapir, håndkle, sengetøy, puter, myggnetting mm.
I min bygning bor det internasjonale studenter fra blant annet Canada, Tyskland, Japan, Frankrike, Elfenbenskysten, Nigeria samt en del Ghanesere. Det er mulig å søke om enkeltrom, men da betaler du litt mer. Personlig har jeg hatt det kjempefint på dobbeltrom.
Standarden er enkel, men grei. Hvert rom har balkong, (med mindre du bor på bakkeplan, prøv å unngå dette) egen pult, hylle, klesskap, seng og vifte i taket. Ellers er det felles bad (kun kaldt vann) og felles kjøkken med delte kjøleskap. Vannet og strømmen har gått et par ganger, men det kommer ganske fort tilbake igjen:)
I ISH2 er det også et vaskeri, en restaurant, en liten butikk og ikke minst en skredder. Rett i nærheten ligger ISH1 og Jubilee Hall, sammen med ISH2 danner de lag som spiller sammen i inter-hall games.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på ISH har vært veldig bra. Her er det lett å møte og bli kjent med nye mennesker fra land over hele verden.
Ved å bli med i studentorganisasjoner eller hall games-lag kommer man også lettere i kontakt med andre. En annen ting som er verdt å nevne er hall week. Hver Hall arrangerer etter tur en uke med aktiviteter og arrangementer som avsluttes med en konsert. Min opplevelse er at det er få fester eller sosiale arrangementer på campus på kveldstid utenom hall week. Mange av de ghanesiske studentene er veldig religiøse og det er derfor ikke så vanlig å dra ut eller drikke mye alkohol, og det er ikke så mange fester på campus. Men det er mange hyggelige barer og bra utesteder i Osu, så vil anbefale å dra dit i på fredager.

2015

Haust 2015 - BA i historie

Haust 2015 - BA i historie

01.08.2015 - 20.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Ta med en skikkelig myggspray og et godt lager med solkrem. Litt sjokolade og noen poser Toro tomatsuppe vil du heller ikke angre på at du puttet i kofferten. Ved ankomst på flyplassen vil du oppdage at du bare får et stempel for 60 dager i passet. Dette er for å tyne penger gjennom et "residents card" som du kan kjope, men jeg anbefaler å bare stikke en tur over grensa til Togo for å få nytt stempel i passet rett for de 60 dagene er omme. Lome er en kul by som absolutt er verdt å ta turen til uansett!

Undervisningsformer

Undervisningsformen ved universitetet er forelesninger. Det er viktig å delta, baade fordi mange forelesere tar attendance og sjekker a du er på minst 70 % av forelesningene, men også fordi det ikke finnes pensumboker. Alt undervisningsmateriale får du tilgang til eller beskjed om hvor er gjennom å delta på forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er absolutt ikke det samme som står på nettsidene. Det skaffet problemer for meg, fordi hvilke emner som passet inn i min studieplan var ganske begrenset. Det beste emnetilbudet er nok for dem som studerer utviklingsstudier.

Fagleg utbyte og språk

Engelsken min er betydelig bedre, naturlig nok, og det skriftlige nivået på universitetet er hoyt. Noen fag er veldig gode og ga meg godt utbytte, mens andre var på et latterlig lavt nivaa. Anbefaler å gå på forste forelesning i alt man er interessert i i forkant av at man bestemmer seg for hvilke fag man vil ta.

Universitetsområdet og byen

Universitetsomraadet er ganske fint, spesielt biblioteket og enkelte av departementene. Byen har noen kule områder som er verdt å undersoke, særlig markedene, men anbefaler virkelig å ta turen til andre steder i Ghana hvis man vil oppleve litt. Ta det som jevne pauser fra campuslivet utover i semesteret. Det fineste stedet jeg dro til var Butre Beach, vest for Cape Coast, det var virkelig paradis.

Bustad

Hostellet til de internasjonale studentene er ikke superfint, men helt greit. Stort minus med fellesbad. Man har bare 1 roommate, og det er en fordel: andre steder er man 4 i et rom. Ganske god plass, og bedre mat i kantina enn man kan skaffe andre steder på campus. Internettet er ikke superbra, men man kan skaffe seg bedre internett hvis man drar til Accra Mall og kjoper Surfline.

Sosialt miljø

Miljøet var virkelig det beste med oppholdet. Man bor veldig tett, og da blir man naturligvis godt kjent. Ghanesere og internasjonale fra hele verden bor i samme bygg, noe som gjor miljoet veldig spennende. Jeg ble kjent med masse amerikanere, ghanesere, nigerianere, togolesere, tyskere, dansker, tsjekkere, koreanere og kinesere.

Informasjon