Hjem
Studentsider
bilateral

University of California, Santa Cruz og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandUSA
  • BySanta Cruz
  • Studieplassar2
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Bachelor og masterstudentar kan søke. UCSC krev karaktersnitt på mellom B og C.

Når i studiet kan eg reise

Utreise for eit heilt år (tre quarters) eller vårsemesteret (to quarters). Det er ikkje mulig å reise kun haustsemesteret.

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om når i studieløpet du bør reise.

Språk

Undervisninga føregår på engelsk. Du må kunne dokumentere karakteren 4 eller høgare i engelsk frå vidaregåande skule for å bli fritatt kravet om engelsktest.Viss du er masterstudent må du ta IELTS eller TOEFL test.

Kva emne kan eg ta

University of California at santa Cruz tilbyr eit stort utval av fag. Sjå universitetet sine nettsider for ei komplett oversikt over fagtilbod.

UC Santa Cruz har eit quarter system der fulltidsstudier (60 sp) per år vert rekna som 44 quarter units. Ved utveksling i UiBs vårsemester (winter and spring quarter) må ein ta 12 units per quarter. Dette tilsvarer ca. 32 studiepoeng.

Studieavgift

UiB disponerer 2 friplassar ved UCSC per studieår. Dette tilsvarer 3 quarters studier (fall, winter and spring).

Alle internasjonale studentar må betale noen mindre administrative avgifter på omlag 200 USD for 2-3 quarters studier. Visumavgifter til USA er normalt på 3-5000 NOK. Dei fleste studiestedar i USA krev at du har ein helseforsikring. Her kan du sjå informasjon om kostnader for helseforsikring. Kostnaden ved å kjøpe UC SHIP sin helseforsikring er om lag $900-950 per quarter.

Studentrapportar

2023

Vår 2023 - BA i historie

Vår 2023 - BA i historie

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å ha spart opp en god del penger før en reiser. California er en av de aller dyreste statene i USA, og Bay Area er definitivt det dyreste området i staten. Dette gjenspeiles på boligmarked og ellers i generelle levekostnader. Boliger på campus er trygge og forutsigbare, men koster rundt 15 000kr i måneden. Hvis du er mindre kresen, og ikke har noe problem med å sove i samme rom som en, to eller tre andre kan disse kostnadene kuttes litt, men aldri under 10 000kr. Mat er ikke inkludert i denne prisen, og måltider på campus koster ca 8$ måltidet. Det er selvsagt mulig å finne bolig utenfor campus, men Santa Cruz er en liten by så ikke forvent å finne noe veldig mye billigere. Mitt anslag vil være at et enkelt rom i byen vil koste rundt 10-17 000kr i måneden det også. Siden UCSCs studieplasser for UiB er friplasser, betyr det at du ikke trenger å betale noen skolepenger, som igjen vil si at støtten du får fra lånekassen ikke er veldig mye høyere enn den vanlige støtten man får i Norge. For å reise til UCSC får man ca 80 000kr og med disse utrolige boligprisene går egentlig hele stipendet til disse utgiftene. Det betyr at alle utgifter knyttet til reiser, mat og drikke, sosialt liv osv. bør komme fra oppsparte midler, da stipendet ikke er nok til å dekke dette i tillegg til boligkostnadene. Det blir med andre ord et kostbart halvår! I tillegg er det verdt å merke seg at Santa Cruz kan være ganske kaldt, til tross for at det ligger i California, ta derfor med noen varme klær og minst en god jakke. Husk også å kjøp egen helseforsikring, ikke kjøp den UCSCS prøver å selge deg, den er mye dyrere enn alt annet. Tro meg! Ta gjerne kontakt for flere praktiske tips.

Undervisningsformer

UC-systemets undervisningsform er veldig annerledes enn hva jeg er vandt med fra UiB. Forelesningene og kvaliteten er for så vidt ganske lik, det er et høyt nivå på professorene og de ansatte, men hva som skal til for å gjøre det bra er kontrastfylt til Norge. I USA stoler de ikke på studentens kapasitet til å jobbe med studier på egenhånd. Derfor gis det "homework" hver uke, som blir vurdert og teller inn på den endelige karakteren. I tillegg tar mange av emnene oppmøte i forelesninger, som også spiller inn på din endelige karakter. Eksamen slik vi er vandt til finnes ikke, i tenkende fagretninger som humaniora og samfunnsvitenskap som er det jeg studerer, er jeg vandt til å ha eksamener der det kreves å skrive lengre analytiske tekster av forskjellige faglige problemstillinger. På UCSC derimot krever de sjelden tekster på mer enn fem sider, og de liker ikke nyanse men argumentasjon i teksten. Oppgaven skal ikke undersøke, den skal bevise. Dette er svært annerledes det jeg er vandt til, og det er en veldig interessant inngang til vitenskapelig materie. Alt i alt følte jeg dermed at å ta fag ved UCSC var litt som å være tilbake på videregående.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg mener definitivt at emnetilbudet er bra. UCSC er et veldig godt og respektert universitet i USA, og det er en bra plass og reise til for alle som er nysgjerrige amerikanske studier, livsstil og noe nytt. Campusen er bra, det faglige nivået er absolutt bra selv om det er annerledes undervisningspraksis, og miljøet er supert. Likevel er det viktig å være forberedt på at dette blir et dyrt semester, og at det er veldig mye papirarbeid som skal ordnes både før og etter oppholdet. Det er alt fra immigrasjonspapirer til helseforsikring, og dette får du veldig liten hjelp fra UiB til å fikse. Det er nok min store kritikk av dette utvekslingstilbudet, at når du har kommet inn og fått plass er det ikke så mye mer UiB hjelper deg med til tross for at det er mye som gjenstår.

Fagleg utbyte og språk

Personlig fant jeg det faglige nivået lavere enn det jeg er vandt til fra UiB. Engelsk var heller ikke noe problem, og det tok kort tid å mestre den akademiske engelsken. Mitt største utbytte var dermed sosialt og gjennom personlig utvikling heller enn det faglige, selv om det faglige absolutt er bra og de tilbyr mange interessante emner om mye som ikke tilbys ved UiB. Jeg anbefaler også alle som skal reise til UCSC å utelukkende ta Upper Division Courses fordi jeg regner med at siden man har fått en friplass gjennom UiB så er man på et høyt faglig nivå i Bergen, og Lower Division blir derfor rett og slett for enkelt.

Universitetsområdet og byen

Campusområdet er helt unikt og helt fantastisk. Det er annerledes de stereotypiske amerikanske campusene med mursteinsbygg og klokketårn, men er til gjengjeld utrolig pent lokalisert i midten av den mange tusen år gamle Redwood skogen i California. Derfor er det vill natur i direkte tilknytning til campus og ville dyr som hjort, kalkun og prærieulv er ofte å se på campusområdet. Det ligger et lite stykke utenfor byen, på toppen av en bakke så man har nydelig utsikt over byen og havet i tillegg. Det er kanskje litt kjipt at man ikke har direkte tilgang til bylivet fra campus, men jeg mener det gjøres opp for, gjennom den unike harmonien med naturen som er der oppe likevel. Byen i seg selv er med første øyekast ganske død og kjedelig, men etterhvert som vinteren går over til vår, våkner byen til livet. Det er riktignok en veldig "posh" by med mange rike gamle innbyggere, og bortsett fra studentmiljøet er det ikke veldig mye å gjøre. Nattlivet er veldig annerledes enn hva vi er vandt med fra Europa, da nattklubbene stenger kl. 01 og alkoholservering er superstrengt. Husk også at det er 21 års aldersgrense, en grense som de virkelig overholder. Dølt nattliv er imidlertid ikke en Santa Cruz-ting, men en California-ting da dette gjentok seg over hele staten. Likevel er det relativ kort reisevei inn til San Fransisco som selvsagt tilbyr flere aktiviteter, selv om også storbyen ikke helt leverer det en ser for seg med tanke på nattliv.

Bustad

Som jeg skrev i forberedelesesdelen er bolig utrolig dyrt på UCSC og i Santa Cruz. Jeg anbefaler å bo på campus og da mener jeg appartment og ikke dorms, fordi dette er trygt, enkelt og er i nærheten av alt som skjer på campus fra studieliv til fester etc. I appartments har man også kjøkken så en kan lage sin egen mat hvis man ikke vil betale de 8$ for å spise i dining hallen. Hvis man er så heldig og få boligplass ved International Living Center slik jeg fikk, vil man også relativt fort komme inn i et multikulturelt miljø med mennesker fra hele verden. Det er superkult! Å bo utenfor campus er også mulig, men man må være mye mer forsiktig i forhold til om man blir lurt eller ikke, i tillegg så må man betale vann, strøm og gass på toppen av leien så det blir ikke nødvendigvis noe billigere enn å bo på campus.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var for meg helt fantastisk. Jeg og han andre kandidaten fra UiB ble fort gode venner og dannet en gjeng bestående av en danske og en chilener i tillegg til oss. Sammen reiste vi mye rundt, og deltok på mye av det sosiale som foregikk på campus, i tillegg til å lage egne opplegg i blant. Det er mange internasjonale studenter på UCSC og ved å bo på ILC blir man kjent med flere av dem. Et godt eksempel på dette er 17. mai i år hvor vi arrangerte en fest sammen med våre internasjonale venner, en fest som hadde deltagere fra 10 forskjellige land spredt over 4 forskjellige kontinenter. Det er helt unikt og utrolig gøy. For meg var det, det sosiale miljøet som virkelig gjorde utvekslingen til et eventyr og jeg hadde det utrolig gøy med alle jeg møtte på denne reisen. Derfor anbefales UCSC stort, men også bare det og reise på utveksling vil jeg si er en erfaring jeg ikke kan få anbefalt nok!

2022

Lektor i framandspråk - Vår 2022

Lektor i framandspråk - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av oppholdet mitt opplevde jeg mye stress og arbeid med å ordne praktiske ting, som for eksempel visum, fag og bosted. USA er et byråkratisk land som krever mange skjemaer, og jeg var ikke forberedt på hvor mye jobb jeg måtte legge inn bare for å få komme inn i landet som student. Det er ikke til å legge skjul på at du som skal reise til USA må forberede deg på en del arbeid når det kommer til forberedelser. Jeg vil likevel legge vekt på at det var absolutt verdt det, og jeg ville gjort det igjen om jeg kunne!

Jeg vil derfor anbefale deg som ønsker å reise til Santa Cruz å begynne å forberede deg tidlig. Personlig begynte jeg litt for sent med å finne ut hvordan jeg søkte om visum, å søke om forhåndsgodkjenning av fag, og lignende. Jeg vil derfor anbefale å begynne å sette seg litt inn i alt det praktiske tidlig!

Undervisningsformer

Professorene ved UCSC legger vekt på at arbeid gjøres underveis i faget. I motsetning til de fleste fag i Norge, vektlegger UCSC underveisvurderinger og oppmøte til forelesninger og seminarer. Dette er noe jeg synes var veldig uvant i starten, men når jeg kom inn i rutinen satt jeg veldig pris på det. Jeg føler meg mer forberedt til eksamenene, fordi jeg har vært nødt til å jobbe mer underveis. Skippertak er ikke mulig, noe som passer fint om man har en uvane med å utsette ting til siste liten.

Det akademiske året er også delt inn i 4, så om man reiser for ett semester studerer man 2 "Quarters" ved UCSC. I hvert "Quarter" starter man med nye fag, noe jeg synes var veldig givende. Fagene var kortere og jeg fikk muligheten til å få innblikk i flere fag og emner.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene tilbudt ved UCSC var varierte og givende, og spesialiserer seg på mange interessante områder. Professorene er også flinke og imøtekommende. Selv tok jeg for eksempel introduksjonsemnet "Introduction to Sociology" med en utrolig flink professor, så dette er et fag jeg gjerne vil anbefale. Andre emner jeg tok var klassisk og moderne teorifag, "Racial Capitalism and Its Origins" og "Social History of Democracy". Alle disse fagene synes jeg var veldig kjekke, og det var enda flere fag jeg skulle ønske jeg hadde plass til på timeplanen.

Fagleg utbyte og språk

Før jeg reiste til Santa Cruz var jeg nervøs for at jeg ikke skulle beherske språket godt nok, både akademisk og sosialt. Men etter to uker med daglig bruk av språket tenkte jeg ikke over dette lenger. Læringskurven er veldig bratt, så dette er ikke noe å bekymre seg for. Amerikanerne var også veldig tålmodige med meg i starten og hjalp meg med å finne de rette ordene når jeg følte at jeg ikke strakk til. Altså var det ingenting å bekymre seg for, hverken faglig eller sosialt!

Jeg har også hatt et stort faglig utbytte av mitt semester ved UCSC. Universitetet er kjent for å være ett av de mest liberale universitetene i USA, så det var veldig interessant å studere sosiologi her. Kunnskapen jeg har tilegnet meg om det amerikanske samfunnet og hvordan de ser på verden er definitivt noe jeg tar med meg hjem til sosiologifaget i Norge!

Universitetsområdet og byen

Universitetet er kjent for sitt flotte campus, som ligger i skogen på høyden av byen. Det var deilig å komme til Santa Cruz og få oppleve både skog, hav og byliv, i tillegg til et varmere og mer solfylt klima enn Bergen. Fra leiligheten min i College 9 (en av de 10 komponentene skolen består av) er det bare et par minutter til turstier i skogen, og jeg bruker disse ofte.

Det tar omtrentlig 20 minutter med buss å komme seg fra campus til selve byen og til stranden, men det går busser kontinuerlig så jeg har nesten ikke tenkt over denne avstanden. I byen finner man koselige gågater, butikker, restauranter og barer, og flere strender. Byen er ikke alt for stor, noe som gjorde det enkelt å bli kjent med området. Likevel har den masse å by på, og selv etter 5 måneder her oppdager jeg fortsatt nye ting å se og gjøre her! Strendene er perfekte for surfing og volleyball, eller bare for å nyte solen.

Byen ligger også omtrentlig 3 timer fra storbyen San Francisco, så det er enkelt å dra på helgeturer dit om man ønsker storbyliv.

Bustad

Jeg bodde ved College 9/John R. Lewis College, som er den øvre delen av campus. Dette området er området hvor de fleste utvekslingsstudentene vanligvis bor, men jeg endte opp med å dele leilighet sammen med 5 andre amerikanere. I leiligheten bodde jeg på et dobbeltrom, men det finnes også enkeltrom mot en høyere husleie. Jeg trivdes godt med å bo i leilighet, da dette gjorde at jeg fikk tilgang til eget kjøkken. Flere av vennene mine bodde også i "dorms" med felles bad, og disse hadde måltidsplaner som ga dem tilgang til mathallen. Man kan også få tilgang til mathallen om man bor i leilighet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved UCSC er utrolig inkluderende! Jeg ble overrasket over hvor imøtekommende alle studentene er her, og det var enkelt å bli kjent med folk. Amerikanerne synes det var spennende med utvekslingsstudenter og var ivrige etter å vise fram området og kulturen sin. Videre tilbyr skolen masse fritidsaktiviteter hvor jeg også ble kjent med andre studenter. Jeg spilte volleyball og tennis, og ble veldig godt tatt imot til tross for at jeg ikke hadde spilt noe særlig før.

Universitetet har også et veldig godt opplegg for utvekslingsstudenter, og tilbyr arrangementer hvor alle kan bli kjent. De tilbyr for eksempel quiz- og pizzakvelder og turer til nærliggende byer. Her ble jeg kjent med de vennene jeg er mest med!

Jeg vil også oppfordre alle som ønsker å reise til Santa Cruz til å være åpen for å prøve nye ting og å møte nye folk! Amerikanerne er utrolig imøtekommende og jeg har opplevd utrolig mye kjekt. For eksempel fikk jeg bli med en venninne fra Los Angeles hjem til familien hennes og se byen, noe jeg synes var veldig kjekt. Det er utrolig mye å oppleve på utveksling, og jeg vil virkelig anbefale å dra til Santa Cruz!

Informasjon