Hjem
Studentsider
bilateral

UCSC - University of California, Santa Cruz og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandUSA
  • BySanta Cruz
  • Studieplassar2
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

UCSC krev karaktersnitt på mellom B og C.

Når i studiet kan eg reise

Utreise for et helt år (tre quarters) eller vårsemesteret (to quarters). Det er ikke mulig å reise for kun høstsemesteret.

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om når i studieløpet du bør reise.

Språk

Undervisninga føregår på engelsk. Du må kunne dokumentere karakteren 4 eller høgare i engelsk frå vidaregåande skule for å bli fritatt kravet om engelsktest.Viss du er masterstudent må du ta IELTS eller TOEFL test.

Kva emne kan eg ta

University of California at santa Cruz tilbyr eit stort utval av fag. Sjå universitetet sine nettsider for ei komplett oversikt over fagtilbod.

UC Santa Cruz har eit quarter system der fulltidsstudier (60 sp) per år vert rekna som 44 quarter units. Ved utveksling i UiBs vårsemester (winter and spring quarter) må ein ta 12 units per quarter. Dette tilsvarer ca. 32 studiepoeng.

Studieavgift

UiB disponerer 2 friplassar ved UCSC i studieåret 2022/23. Dette tilsvarer 3 quarters studier (fall, winter and spring).

Alle internasjonale studentar må betale noen mindre administrative avgifter på omlag 200 USD for 2-3 quarters studier. Visumavgifter til USA er normalt på 3-5000 NOK. Dei fleste studiestedar i USA krev at du har ein helseforsikring. Her kan du sjå informasjon om kostnader for helseforsikring. Kostnaden ved å kjøpe UC SHIP sin helseforsikring er om lag $900-950 per quarter.

Studentrapportar

2022

Lektor i framandspråk - Vår 2022

Lektor i framandspråk - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av oppholdet mitt opplevde jeg mye stress og arbeid med å ordne praktiske ting, som for eksempel visum, fag og bosted. USA er et byråkratisk land som krever mange skjemaer, og jeg var ikke forberedt på hvor mye jobb jeg måtte legge inn bare for å få komme inn i landet som student. Det er ikke til å legge skjul på at du som skal reise til USA må forberede deg på en del arbeid når det kommer til forberedelser. Jeg vil likevel legge vekt på at det var absolutt verdt det, og jeg ville gjort det igjen om jeg kunne!

Jeg vil derfor anbefale deg som ønsker å reise til Santa Cruz å begynne å forberede deg tidlig. Personlig begynte jeg litt for sent med å finne ut hvordan jeg søkte om visum, å søke om forhåndsgodkjenning av fag, og lignende. Jeg vil derfor anbefale å begynne å sette seg litt inn i alt det praktiske tidlig!

Undervisningsformer

Professorene ved UCSC legger vekt på at arbeid gjøres underveis i faget. I motsetning til de fleste fag i Norge, vektlegger UCSC underveisvurderinger og oppmøte til forelesninger og seminarer. Dette er noe jeg synes var veldig uvant i starten, men når jeg kom inn i rutinen satt jeg veldig pris på det. Jeg føler meg mer forberedt til eksamenene, fordi jeg har vært nødt til å jobbe mer underveis. Skippertak er ikke mulig, noe som passer fint om man har en uvane med å utsette ting til siste liten.

Det akademiske året er også delt inn i 4, så om man reiser for ett semester studerer man 2 "Quarters" ved UCSC. I hvert "Quarter" starter man med nye fag, noe jeg synes var veldig givende. Fagene var kortere og jeg fikk muligheten til å få innblikk i flere fag og emner.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene tilbudt ved UCSC var varierte og givende, og spesialiserer seg på mange interessante områder. Professorene er også flinke og imøtekommende. Selv tok jeg for eksempel introduksjonsemnet "Introduction to Sociology" med en utrolig flink professor, så dette er et fag jeg gjerne vil anbefale. Andre emner jeg tok var klassisk og moderne teorifag, "Racial Capitalism and Its Origins" og "Social History of Democracy". Alle disse fagene synes jeg var veldig kjekke, og det var enda flere fag jeg skulle ønske jeg hadde plass til på timeplanen.

Fagleg utbyte og språk

Før jeg reiste til Santa Cruz var jeg nervøs for at jeg ikke skulle beherske språket godt nok, både akademisk og sosialt. Men etter to uker med daglig bruk av språket tenkte jeg ikke over dette lenger. Læringskurven er veldig bratt, så dette er ikke noe å bekymre seg for. Amerikanerne var også veldig tålmodige med meg i starten og hjalp meg med å finne de rette ordene når jeg følte at jeg ikke strakk til. Altså var det ingenting å bekymre seg for, hverken faglig eller sosialt!

Jeg har også hatt et stort faglig utbytte av mitt semester ved UCSC. Universitetet er kjent for å være ett av de mest liberale universitetene i USA, så det var veldig interessant å studere sosiologi her. Kunnskapen jeg har tilegnet meg om det amerikanske samfunnet og hvordan de ser på verden er definitivt noe jeg tar med meg hjem til sosiologifaget i Norge!

Universitetsområdet og byen

Universitetet er kjent for sitt flotte campus, som ligger i skogen på høyden av byen. Det var deilig å komme til Santa Cruz og få oppleve både skog, hav og byliv, i tillegg til et varmere og mer solfylt klima enn Bergen. Fra leiligheten min i College 9 (en av de 10 komponentene skolen består av) er det bare et par minutter til turstier i skogen, og jeg bruker disse ofte.

Det tar omtrentlig 20 minutter med buss å komme seg fra campus til selve byen og til stranden, men det går busser kontinuerlig så jeg har nesten ikke tenkt over denne avstanden. I byen finner man koselige gågater, butikker, restauranter og barer, og flere strender. Byen er ikke alt for stor, noe som gjorde det enkelt å bli kjent med området. Likevel har den masse å by på, og selv etter 5 måneder her oppdager jeg fortsatt nye ting å se og gjøre her! Strendene er perfekte for surfing og volleyball, eller bare for å nyte solen.

Byen ligger også omtrentlig 3 timer fra storbyen San Francisco, så det er enkelt å dra på helgeturer dit om man ønsker storbyliv.

Bustad

Jeg bodde ved College 9/John R. Lewis College, som er den øvre delen av campus. Dette området er området hvor de fleste utvekslingsstudentene vanligvis bor, men jeg endte opp med å dele leilighet sammen med 5 andre amerikanere. I leiligheten bodde jeg på et dobbeltrom, men det finnes også enkeltrom mot en høyere husleie. Jeg trivdes godt med å bo i leilighet, da dette gjorde at jeg fikk tilgang til eget kjøkken. Flere av vennene mine bodde også i "dorms" med felles bad, og disse hadde måltidsplaner som ga dem tilgang til mathallen. Man kan også få tilgang til mathallen om man bor i leilighet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved UCSC er utrolig inkluderende! Jeg ble overrasket over hvor imøtekommende alle studentene er her, og det var enkelt å bli kjent med folk. Amerikanerne synes det var spennende med utvekslingsstudenter og var ivrige etter å vise fram området og kulturen sin. Videre tilbyr skolen masse fritidsaktiviteter hvor jeg også ble kjent med andre studenter. Jeg spilte volleyball og tennis, og ble veldig godt tatt imot til tross for at jeg ikke hadde spilt noe særlig før.

Universitetet har også et veldig godt opplegg for utvekslingsstudenter, og tilbyr arrangementer hvor alle kan bli kjent. De tilbyr for eksempel quiz- og pizzakvelder og turer til nærliggende byer. Her ble jeg kjent med de vennene jeg er mest med!

Jeg vil også oppfordre alle som ønsker å reise til Santa Cruz til å være åpen for å prøve nye ting og å møte nye folk! Amerikanerne er utrolig imøtekommende og jeg har opplevd utrolig mye kjekt. For eksempel fikk jeg bli med en venninne fra Los Angeles hjem til familien hennes og se byen, noe jeg synes var veldig kjekt. Det er utrolig mye å oppleve på utveksling, og jeg vil virkelig anbefale å dra til Santa Cruz!

Informasjon