Hjem
Studentsider
erasmus+

Universidad de Extremadura og Det medisinske fakultet (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • ByCáceres
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld kun medisinstudentar.

Tal på studieplassar i avtalen gjeld for eit heilt år. Vær obs på at tal på plassar kan variere frå år til år avhengig av kapasiteten ved vertsinstitusjonen.

Når i studiet kan eg reise

Etter at ein har avlagt 60 studiepoeng, kan ein tilpasse utreisetidspunktet etter kva som passer med emna i utdanningsplanen. Det vil seie at emnekombinasjonen ved vertsuniversitetet må samsvare nokolunde med emnekombinasjonen du har ved UiB i utvekslingssemesteret.

God planlegging er viktig for eit utbyterikt utvekslingsopphald.

Språk

Undervisningsspråket er spansk. Dersom du ikkje har nok spanskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utreise. Sjå uib.no for info om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for informasjon om eventuelle språkkurstilbod for utvekslingsstudentar i komande semester.

Kva emne kan eg ta

Dersom du vil ta ein del av spesialiseringa di ved dette universitetet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande spesifikke emne ved UiB.

Følgande emne ved Universidad de Extremadura kan sjå ut til å samsvare med emnekombinasjoner ved UiB:

  • Vår: Oftalmología, Otorrinolaringología, Neurología

Desse emna svarar til fagområda nevrologi, augesjukdomar og øyre-nase halssjukdomar i 7. semester (MED7). Du må gjennomføre psykiatri ved UiB etter utanlandsopphaldet.

  • Haust: Obstetricia y Ginecología og Pediatría. Ein må også be om å få ekstra praksis innanfor kvart av emna.

Gjennomført undervising og bestått eksamen i desse emna er vurdert som tilsvarande 9. semester (MED9), men det må undersøkast om Extremadura og kan tilby genetikk.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad de Extremadura vart grunnlagt i 1973 på initiativ frå det spanske utdanningsdepartementet. Det har eit breitt fagtilbod og rundt 25 000 studentar. Universitetet har campusar i kvar av dei tre største byane i regionen, Cáceres, Mérida og Badajoz, samt eit litt mindre universitetssenter i Plasencia. Det har òg tre astronomiske observatorium.

Den autonome regionen Extremadura ligg vest i Spania, på grensa mot Portugal. Her finst blant anna det store naturreservatet Monfragüe, og fleire utryddingstrua språk, blant anna extremaduransk og det galisisk-portugisiske språket fala. Badajoz er den største byen i regionen, med om lag 160 000 innbyggarar.

Bustad

Universitetet sitt internasjonale kontor hjelper Erasmus-studentar med å finne bustad i byrjinga av semesteret. Dei fleste studentbustadane ligg sentrumsnært.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2018

Vår 2018 - Medisinstudiet

Vår 2018 - Medisinstudiet

29.01.2018 - 16.07.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg gjennomførte 7. semester av medisinstudiet i Badajoz. En liten by i Spania, i regionen Extremadura. Det er lett å komme seg hit med buss fra både Lisboa, Madrid og Sevilla.
All undervisningen foregår på spansk, og at de fleste som bor i byen snakker relativt dårlig engelsk, jeg ville derfor frisket opp spanskkunnskapene før avreise. Jeg kunne litt grunnleggende spansk før jeg dro, typ VGS. Dette var ganske utfordrende i starten, så anbefaler lese seg litt opp før man drar. Kan også være en god ide å lese litt i de norske kompendiene før undervisningen starter.
Erasmus Badajoz har en veldig grei facebookside med masse info, samt link til flere wassap grupper.

Undervisningsformer

Hadde øye, øre-nese-hals og nevrologi i Spania, og må ta psykiatri hjemme i Norge. Hadde stort sett forelesninger 9-11 hver dag, samt en uke praksis i hvert fag. Foreleserne er veldig flinke, men kan gå litt i forteste laget om man ikke er helt stødig i spansk. De har et eget sted på fakultetet der man kan få hjelp med å printe papir og dokumenter, og her kan man også få kjøpt kompendier. Disse er veldig grei å lese i før og etter forelesning om noe er uklart. I tillegg finnes det hjemmesider der man kan få tak i forelesningsnotater.
I øye og øre-nese-hals var praksisen på sykehuset, der jeg fikk utdelt en lege som jeg fulgte i en uke. Var for det meste observasjon, men veldig spennende. I nevrologi bestod praksisen av seminar.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene jeg tok i Spania tilsvarer de norske, og pensum er relativt likt. Oversikt over fagene finner man på hjemmesiden til universitetet (link her: https://www.unex.es/conoce-la-uex/centros/medicina/titulaciones/info/asignaturas?id=0212). Både administrasjonen på UiB og UEX er veldig hjelpsomme om man har noen spørsmål, eller om noe er uklart. Jeg tok også et spanskkurs for utvekslingsstudenter, anbefaler dette.

Fagleg utbyte og språk

Siden spansken min var ganske dårlig da jeg kom til Spania, opplevde jeg det vanskelig å henge med i forelesninger. Jeg brukte mye tid på å lese pensum på både spansk og norsk, samt mye oversetting i google translate. Men den teoretiske kunnskapen jeg sitter igjen med nå vil jeg si er av god, tilsvarende det jeg hadde fått i Norge. Jeg hadde litt mindre praksis i Badajoz sammenlignet med mine medstudenter i Norge, spesielt føler jeg at jeg mangler en del kunnskap når det kommer til undersøkelsesteknikk.

Badajoz er en perfekt by for å lære seg spansk. Både de lokale og en del av utvekslingstudentene snakker lite engelsk, og man blir derfor tvunget til å kaste seg ut i det.

Universitetsområdet og byen

Byen er relativt liten i spansk målestokk, ca 150 000 innbyggere. Dette gjør at man blir fort kjent med både byen og studentlivet. Campus er stort, med alle fakultetene samlet på samme området. Dette likte jeg veldig godt, da man kommer i kontakt med studenter også fra andre studieretninger.

Bustad

Jeg bodde i Valdepasillas, ca 10 min med sykkel fra både sentrum og campus. Det går også busser hele tiden, og det er lett å komme seg rundt. Området er veldig hyggelig, det bor mange andre studenter her, og man har alt man trenger av butikker, kafeer og restauranter. Jeg bodde i kollektiv med 3 andre studenter, og betalte rundt 130 euro/mnd.

Sosialt miljø

Livet i Badajoz er veldig sosialt, og det er alltid noe som skjer! Meld deg inn i en wassap gruppe, så får man beskjed om sosiale eventer. Eramusmiljøet er veldig inkluderende og fint, og man får venner fra hele verden. Vil anbefale å være med på mye i begynnelsen, før skolen kicker inn for fullt. Det arrangeres også utflukter i regi av Erasmus og OEB (en annen studenorganisasjon) i helgene. Disse er ikke altfor dyre, og en perfekt anledning til å få seg nye venner og oppleve Spania.

Spør meg gjerne om det er noe du lurer på!
Vår Bjånesøy, Kull 14B.

Vår 2018 - Medisinstudiet

Vår 2018 - Medisinstudiet

29.01.2018 - 16.07.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg har vært på utveksling i Badajoz i Extremadura våren 2018 og tatt 7. semester her. Det er en liten spansk by på grensen til Portugal. De er dårlige i engelsk her, så det er perfekt om du virkelig har lyst til å bli god i spansk. Nærmeste flyplass er Lisboa (ca tre timer med buss) eller Madrid (ca 5 timer med buss). Busser finnes på goeuro.com, flixbus eller avanzabus. Blablacar er også en billig og bra måte å komme seg fra by til by på, men kan være litt trangt hvis du har mye baggasje.

Anbefaler å på forhånd melde seg i gruppen til erasmus på facebook, bare søk opp Erasmus Badajoz. Her finnes masse informasjon om sosiale arrangementer, folk som leter etter roomies etc. Mye informasjon deles også på whatsappgrupper, de får du også tilgang til via facebooksiden.

Lær deg litt spansk før du kommer! Jeg hadde spansk på ungdomsskolen/videregående og hadde ikke brukt det siden, og anbefaler å ta et oppfriskningskurs i Bergen før du drar eller lære deg så my som mulig på forhånd. Det gjør livet mye enklere der nede. Jeg reiste ned med en annen student fra Bergen, noe som var veldig deilig da ingen av oss var flytende i spansk.

Undervisningsformer

Jeg har tatt øye, øre-nese-hals og nevro, og må ta psykiatri når jeg kommer hjem. Det var stort sett forelesninger fra 9-11, men en del av forelesningene krasjet, så det var umulig å få gått i alle. Jeg hadde en uke praksis i øre-nese-hals og en uke i øye, i tillegg til en ukes obligatorisk kurs/seminar i nevro og en uke generell kirurgi (som jeg av en eller annen grunn måtte ha for å få godkjent nevro). Når jeg hadde praksis måtte jeg droppe forelesningene den uken og få underskrifter på et ark (spør om dette på forhånd). Det er lurt å ta med en frakk fra Bergen. Foreleserne er flinke og veldig interessert i det de underviser i, og legene jeg hadde praksis med var veldig hjelpsomme og interesserte i å lære bort. Forelesningene er ganske like som i Bergen, og man trenger ikke å delta aktivt i timen om man ikke vil. Samtidig blir de fleste foreleserne bare glade om du har noen spørsmål etter timen.

Det kan virke litt kaotisk litt kaotisk i begynnelsen med timeplaner og praksisuker, men administrasjonen har god forståelse for at det ikke er så lett å finne frem når man er utvekslingsstudent, så alt løser seg som regel. Det finnes whatsappgrupper til de ulike kullene, og her kan man spørre om alt/det legges ut masse info. De spanske studentene kan være litt lukkede, men hvis du spør om hjelp om noe er de som regel veldig hyggelige og hjelpsomme. Jeg fikk også mye info/hjelp fra de andre utvekslingsstudentene på medisin. I alle fagene finnes det kompendier som er skrevet av tidligere studenter og kan kjøpes på printeriet på skolen. Dette var, i tillegg til powerpoints, det eneste jeg leste på, så anbefaler disse!

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok som sagt øye, øre-nese-hals og nevro, og må ta igjen psykiatri senere. Fagene tilsvarer de norske fagene, er grundige og holder god standard i mine øyne. Oversikt over fagene finnes på hjemmesiden (link her: https://www.unex.es/conoce-la-uex/centros/medicina/titulaciones/info/asignaturas?id=0212). Det er litt uoversiktlig og kaotisk (og kun på spansk), men uib hjelper deg om det er noe du lurer på.
Jeg tok også et spanskkurs for utvekslingsstudenter som var gratis og som jeg førte opp på learning agreement og fikk 4 studiepoeng for. Dersom man ønsket kursbevis kostet kurser 60 euro.

Fagleg utbyte og språk

Alt foregår som sagt på spansk, og det kan gå ganske fort i forelesningene. Jeg begynte å lese til fagene ganske tidlig i semesteret, noe som var helt nødvendig da jeg ikke var så god i spansk da jeg reiste ned og trengte lang tid på å lese på spansk. Alle eksamene er multiple choice, noe som vil si at du ikke trenger å formulere setninger selv på eksamen, men spørsmålene er veldig detaljerte.

Badajoz er absolutt et bra sted å dra til hvis du vil lære deg spansk! Jeg tror jeg har fått det samme faglige utbyttet som jeg ville fått i Bergen, muligens har jeg fått sett litt mindre pasienter enn jeg ville gjort i Bergen.

Universitetsområdet og byen

Byen er en liten by i spansk måleskala, og har ca 150 000 innbyggere. Universitetet og sykehuset ligger på et stort campusområde ca 30 min å gå/10 min å sykle fra sentrum. Jeg bodde i bydelen Valdepasillas hvor det bor mange studenter, som var mellom sentrum og campus. Byen er utrolig sjarmerende. Det er så og si ingen turister her, så du føler deg veldig velkommen da folk i butikken spør hvor du er fra eller hvorfor du er her. Det er siesta mellom 14 og 17 hvor alle butikker er stengt og det er nesten ikke folk i byen. På kvelden våkner byen til liv igjen og det kryr av folk i gatene og på kafeer og restauranter.

Bustad

Jeg bodde i et kollektiv med tre andre medisinstudenter og betalte 130 euro i mnd (pluss strøm og internett) og trivdes veldig godt med det. Det går også an å bo i sentrum, men da får du lenger vei til skolen. Det går busser mellom sentrum, Valdepasillas og campus, så det er heller ikke et problem. Det er en flat by så det går også an å sykle overalt. Jeg fikk ordnet leilighet via en annen student fra Bergen som var her semesteret før. For å finne seg leilighet/kollektiv anbefaler jeg facebookgruppen til erasmus. Erasmusgruppen er drevet av spanske studenter, og de hjelper deg med alt det skulle være! Det går også helt fint å reise ned uten å ha ordnet seg et sted å bo og bare bo på hostel de første dagene. Når skolen starter får du masse info om leiligheter. Det er veldig billig her, så du taper ikke mye på å bo på hostel noen dager.

Sosialt miljø

Det er veldig sosialt her! Det er alltid noe å finne på. Siden det er så billig her kan du alltid bli med ut å spise eller ta en øl uten at du kjenner det på lommeboken. Jeg ble mest kjent med de andre utvekslingsstudentene som var i hovedsak fra Mexico og Italia. Erasmusnettverket er veldig inkluderende og du får deg fort venner. Siden byen er relativt liten og alle fakultetene er samlet på ett campus møter du på kjente folk hele tiden. Jeg anbefaler å bli med på masse sosialt i starten og så etterhvert velge ut hva du vil bli med på når du har kommet litt inn i det. Erasmus arrangerer også ulike turer som man kan være med på og ikke er veldig dyre. Disse er supre for å bli kjent med flere folk. De spanske medisinstudentene er som sagt litt lukket og jeg ble ikke god venn med noen av disse, men de er hjelpsomme og hyggelig om du lurer på noe eller trenger hjelp med noe.

Jeg svarer gjerne på spørsmål dersom du lurer på noe!
Hilsen Hanna Os, kull 14B

Høst 2017 - Medisinstudiet - Universida de Extremadura

Høst 2017 - Medisinstudiet - Universida de Extremadura

11.09.2017 - 30.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Hei. Jeg har vært på utveksling til byen Badajoz, Spania høsten 2017(Universitetet heter Extramadura som er "fylket" byen ligger i) som ligger akkurat på grensen mellom Spania og Portugal helt vest i Spania. Det er lettest å fly til Lisboa eller Sevilla som er 2 timer unna. Anbefaler å ta en Blabla car, man sitter på med privatsjåfører som skal samme vei som deg eller buss. Fra Madrid er det 4t.
Søk om Erasmus Extramadura/Badajoz, det er en facebook-side hvor alt av info om sosiale arrangement kommer + du blir med i en Whatsapp gruppe hvor alt av info deles. Her kan man finne andre studenter å bo med.

Lær deg litt spansk før du kommer, gjør livet mye lettere! Det er for det meste italienske erasmus studenter her, de liker å holde seg litt for seg selv men bare hiv deg inni det! Det arrangeres ting hele tiden, fester, utflukter etc.

TIPS: De maser veldig om et slik dokument du må vise til politiet om at du har nok penger her nede for å leve, jeg dro 2 ganger til politiet og de mente det ikke var nødvendig! Greit å ta det med, men ikke gidd å dra til politiet før de etterspør det!

Undervisningsformer

Jeg har hatt Ped og Gyn/obs her nede. Det som er litt dumt er at i ped, gyn/obs er det 6 uker praksis i Norge som du også må ha her nede. I Spania gjøres alt av praksis i 6. året, det vil si at jeg tok Gyn/Obs som de har i 4. året, Ped som de har i 5. året og praksis 3 uker i hver i 6. året. Dette gjorde at da jeg hadde praksis i 6 uker hadde jeg ikke mulighet til å dra på forelesninger.
I tillegg hadde jeg 1 uke med "praksis", mer seminarer, i hvert fag fra 4. og 5. året på slutten av semesteret.
Med andre år ble det 8. uker med praksis som var obligatorisk!
I 7. semester UiB tror jeg det er lettere å få fagene til å gå opp. Ta med en frakk, du trenger det til de praksisene de har, hverfall ped + gyn.
Angående undervisningsformer er det forelesninger, de er veldig opptatt av detalj kunnskap her. Bli medlem av en gruppe whatsapp hvor alt av beskjeder gis. I tillegg kan du kjøpe ferdig utskift av notater fra tidligere år, les på de! Powerpointene legges ut på en Google drive, be om å få tilgang.

Vurdering av emnetilbodet

Det er litt arbeid med å finne fag osv på hjemmesiden deres som passer overens med de norske, men fult mulig, be adm UiB hjelpe deg!
Hjemmesiden hvor man ser de forskjellige fagene:
https://www.unex.es/conoce-la-uex/centros/medicina/titulaciones/info/asignaturas?id=0212
Du må fylle ut en Learning agreement, som dere sikkert vet, der må alle fagene føres på. Se linken jeg har vedlagt.
Det tilbys også et spansk-kurs gratis, beskjed fås på mail i starten av semesteret.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har hatt en faglig utbytte nogenlunde tilsvarene UiB tror jeg, MEN det er mindre praksis, og du kommer ikke så lett til. På operasjoner får du ikke stått sterilt og de er lei av studenter som på HUS. Jeg tror det er bedre å komme hit til Badajoz i 7. semester enn 9. semester. Samtidig holder forelesningene et høyt faglig nivå og professorene er flinke! MEN de snakker på spansk og det går fort. I tillegg er det en litt annen dialekt her vest i Spania, de spiser ordene så kan være vanskelig å forstå noen ganger. Anbefaler virkelig å lære seg litt spansk før du kommer + lese raskt gjennom pensum på norsk, da er det lettere å følge med i timen.

Universitetsområdet og byen

Byen er på rundt 150 tusen innbyggere. Det er billig å bo her, rundt 1500-2000kr i månedsleie. Bo i Valdepasilla, nærme universitet. Du finner noen å bo med på Whatsapp-gruppen. Det kan være litt trøbblete å betale regninger som vann, strøm, internett siden du må ha egen spansk bankkonto. Event kan du spørre om utleier kan betale regninger så gir du han cash.

Bustad

Jeg var heldig å fant 2 italienske medisinstudenter som trengte en ekstra romkamerat, men du finner andre på facebooksiden elelr whatsapp som også søker folk. Standaren er litt lavere en i Norge, men du betaler godt under halvparten.

Sosialt miljø

Det er veldig sosialt i Badajoz. Det skjer ting hele tiden, bli med på alt i starten og så kan man være litt selektiv etterhvert. Alt av info foregår på Whatsappgruppe. Jeg reiste med noen nye venner på roadtrip rundt i Portugal, syd, anbefales, sov på stranden etc. Til sevilla, Lisboa er drittkult.

Bare å ta kontakt så kan vi ringes hvis det skulle være noen spørsmål

2016

Vår 2016 - Medisinstudiet

Vår 2016 - Medisinstudiet

01.02.2016 - 01.07.2016

Førebuingar/praktiske tips

I Badajoz i Extremadura får du lært deg spansk og truffet folk fra hele verden! Jeg fikk tatt ØNH, øye og nevro her, og hud hjemme, og gikk kun glipp av paraklinisk blokk. Universitetet i Extremadura er perfekt om du ønsker å dra til en "lokal" by i Spania og komme ordentlig i kontakt med kulturen og språket, er konfortablel med selvstudier og vil treffe mange nye folk! ;) Jeg var førstemann som dro hit og har derfor prøvd og feilet meg fram til mange ting, og har mange råd å komme med! Bare send meg en mail eller spør på facebook hvis du lurer på noe eller vil se bilder fra byen og studentliv! :)

Undervisningsformer

Det likner undervisningen i Bergen, men holder i mine øyne litt lavere kvalitet. Samtidig er det veldig behagelig hvis du ikke er mester i spansk, da du kan observere og bare være med mesteparten av tiden. Det meste er forelesninger, og så hører det med en eller to uker praksis til hvert fag. Da må man droppe forelesninger og få underskrifter hver dag (spør om dette arket på forhånd!). Det finnes egene whatsapp-grupper for alle klasser og fag der man kan spørre om alt.

Vurdering av emnetilbodet

Du kan som b-kulls-student ta øye, ØNH og nevro uten problemer, og vil ha undervisning i dette hver dag fra 9-11 ;) Hvert av fagene er grundige og holder god standard i mine øyne. Eksamenene er multipple choice, men ganske vanskelige i nivå, da spm er veldig detaljerte. Jeg bestod så vidt alle tre fagene.

Fagleg utbyte og språk

Her lærer du både fag og språk! :)

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger litt utenfor sentrum, men det er i gå/sykle-avstand nesten uansett hvor du bor. Det går også busser. Alle fakulteter er samlet på samme campus og det er mye mer universitets-følelse enn Bergen. De har kantine og bibliotek, parker, sykehuset osv på samme område. Byen er en grenseby til Portugal på størrelse med Bergen. Men i Spansk måleskala er det en småby, og stemningen er veldig rolig. Midt på dagen er det siesta, før alt våkner til liv i 6-8 tiden. Middag spises i 10tiden og hvis du skal ut på byen blir det få timer søvn før neste skoledag. Hvis man vil kombinere skole og uteliv er man nødt å ta til seg siestaen først som sist ;)

Bustad

De fleste studentene bor i Valdepasillas sør i sentrum. Det er vanlig å bo i kollektiv og gjerne sammen med andre Erasmusstudenter. Dette er mulig å ordne før du drar ved å spørre i whatsapp-gruppene, eller erasmusgruppe på facebook osv. Selv bodde jeg i gamlebyen (Casco Antiguo) og anbefaler det! Her får du virkelig følelsen av å bo i en spansk by, med gamle bygninger, restauranter og bakerier på hjørnet og spanske stemmer i gatene!

Sosialt miljø

Det er VELDIG sosialt i Badajoz! Hvis du har lyst kan du gå ut hver kveld hele oppholdet :P Men det er også mulig å bare bli med en gang i blant, alt annonseres på whatsapp :P Mitt råd er å være veldig sosial i starten og bli med på alt, og så trappe litt ned når du er med i noen hyggelige grupper på whatsapp og føler at lesingen venter.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Universidad de Extremadura

Informasjon