Hjem
Studentsider
erasmus+

Universidad de Salamanca og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • BySalamanca
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på bachelorprogrammet i samanliknande politikk har fortrinn på å reise ut gjennom denne avtalen. Søkarar frå andre samfunnsvitskaplege fagområde vert prioritert om det er ledige plassar. Søkarar må ha tatt minst 60 studiepoeng ved utreise. Det er mogeleg å søke for eit semester eller for eit heilt år.

Når i studiet kan eg reise

Normalt passar det best å reise ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå anbefalingar for ditt studieprogram for meir informasjon og råd om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket på programmet i Global Studies er engelsk. Universitetet anbefaler at du har forkunnskapar tilsvarande B1-nivå etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse (CEFR) i engelsk.

Kva emne kan eg ta

Avtalen gjeld spesifikt for programmet i Global Studies ved Faculty of Law, University of Salamanca. Det tverrfaglege programmet har fokus på dei store globale samfunnsutfordringane med hovudvekt på statsvitskaplege tilnærmingar. Salamanca passar særleg godt for deg som vil studere på engelsk i eit spansktalande land. Blant emna finn du grunnleggande statsvitskaplege emne og spesialiseringsemne som tar for seg tema som ulikskap, utviklingspolitikk, menneskerettar, migrasjon, sikkerheit, minoritetar, korrupsjon samt nokre juridiske emne.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivå- og innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad de Salamanca ligg i byen Salamanca, vest for Madrid, i den autonome regionen Castilla y León. Universitetet blei grunnlagt i 1218 og er Spanias eldste. Geografar herfrå var i si tid rådgivarar for Columbus si oppdagingsferd til Amerika. Universitetet har i dag litt over 30 000 studentar og avdelingar innan humaniora, samfunnsvitskap og juss, naturvitskap, medisin og helsefag og teknologi. Internasjonalt er universitetet kanskje mest kjent for tilbodet innan språkfag og spanskopplæring for utlendingar.

Universitetsbyen Salamanca har rundt 160 000 innbyggarar og er den tredje største byen i regionen. Han har vore mykje prega av krig opp gjennom historia og var i si tid hovudsete for Francodiktaturet. Innbyggarane her er kjende for å snakke den «reinaste» spanske dialekten, noko som forklarer populariteten til spanskutdanninga ved universitetet.

Bustad

Internasjonale studentar kan søke bustad enten ved eit av universitetet sine tradisjonsrike studentbustadkompleks, eller hos ein spansk vertsfamilie.

Semesterinndeling

September - februar og februar - juni.

Studentrapportar

2023

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Ting tar litt tid, så ha litt tålmodighet. Jeg synes søknadsprosessen gikk veldig greit egentlig. De bruker OLA og man sender inn en søknad til USAL etter man blir nominert. Erasmus koordinator på fakultet snakker ikke engelsk, men ene annen ansvarlig snakker engelsk, så det ordner seg.

I Salamanca er det få som snakker engelsk (utenom flesteparten av studentene), så det er kjekt med litt spanskkunnskaper på plass.

Jeg dro ned medio august og hadde to uker med språkskole på Colegio de España. Det synes jeg var veldig kjekt og lærte en del! Flinke lærere og hyggelige medelever. Byen er kjent for sin rene dialekt, og mange reiser hit kun for å lære spansk.

Undervisningen begynte tidlig i september, men jeg synes det var greit å dra ned ca tre uker før for å bli kjent med byen, og ha litt ferie etter å ha jobbet hele sommeren.

Det kan være lurt å spare litt penger hvis du vil reise, noe jeg anbefaler veldig. Vi var blant annet i Madrid, Valencia, Porto, Bilbao, San Sebastian og Zamora. Det som er kjekt med Salamanca er at byen er forholdsvis liten så det er en fin base å være for å kunne reise rundt og ha fag. Vi la opp til å ha fag mandag til onsdag, og derfor kunne reise torsdag til søndag.

Undervisningsformer

Undervisningsformet er tilnærmet lik som på videregående skole. Mindre klasser, og mye muntlig aktivitet og praktiske vurderingsformer. Man oppfordres til å delta aktivt i timen, og i noen fag påvirker dette karakteren din. Det var litt stress i begynnelsen, men man ble vant til det. Heller ingen struktur eller oversikt i starten av semesteret over når man har innlevering, prøver eller presentasjoner. Selv ikke alle eksamensdatoen var på plass i november. Litt lavere nivå enn UiB.

Undervisningen er på engelsk.

Vurdering av emnetilbodet

På global studies fikk vi muligheten til å velge emner fra alle årstrinn. Jeg valgte en blanding fra første, andre og tredje året. Emnene har et veldig internasjonalt fokus. Høyere nivå på tredje enn første året er greit å merke seg. De fleste Erasmus studentene tok fag på tredje året.

Emner på 4 eller 6 ECTS.

Det viktig å merke seg at høstsemesteret varer til januar, og de har eksamensperiode etter jul. Men det ordnet seg veldig greit fordi jeg tok noen eksamener før jul og noen etter på zoom etter jul. Det er bare å spørre lærerne i starten av semestret og minne dem om den ila høsten.

Fagleg utbyte og språk

USAL og global studies har et annet fokus enn UiB og SV-fakultet. Mer internasjonalt og EU-fokus. Jeg lærte mer om krig og konflikt, sikkerhetspolitikk, EU og international relation disiplinen. Det tok litt tid å tilvenne seg undervisningsformen, noe som kanskje gikk utover det faglige utbyttet. Engelsken føler jeg meg kanskje litt mer sikker på. Spansken har hvert fall blitt bedre, noe som jeg er veldig glad for.

Universitetsområdet og byen

Utrolig flott og historisk by! Plaza Mayor i Salamanca er kåret til den fineste i Spania. Mange restauranter, barer, kafeer og butikker. Vakre kirker og katedraler. Shoppinggater med kjente butikker. Digg mat! Og litt rimeligere sammenlignet med de store byene.

Campus og Facultad de Derecho ligger litt utenfor sentrum, ca 20 minutter å gå. Fint bibliotek på campus og det offentlige i sentrum.
Jeg benyttet meg aldri buss, for her det gåavstander overalt, særlig hvis du bor i sentrum.

Bustad

Jeg fant rom i kollektiv i mai, gjennom en venn som var i Salamanca året før meg. Hun tipset meg om en leilighet hvor noen av de hun ble kjent med bodde i. Fresh leilighet rett ved Plaza Mayor. Anbefaler å bo i sentrum! Det finnes studentboliger også men jeg hørt mer negativt enn positivt om de boligene, som forsåvidt ligger rett ved campus.

Det er ikke vanskelig å finne bolig i Salamanca. Det ligger mye ute på idealista.com og i facebook eller WhatsApp grupper. Man kan også bo på airbnb litt og dra på visninger når man er der. Leieprisene i kollektiv er alt fra 250 til 500 euro + gastos (strøm, vann, internett osv)

Sosialt miljø

Det er veldig mange studentorganisasjoner for Erasmus studenter og nesten en fest hver kveld. Alltid noe å finne på. Mange studenter fra Italia, Frankrike, Tyskland og Latin-Amerika.

Jeg likte lokalbefolkningen veldig godt også. Hyggelige og mer utadvendte enn nordmenn. Jeg dro på salsa og bachata kurs hver uke, med mange lokale i alle aldre. Det var veldig gøy å danse og bli litt kjent med de.

2022

Haust 2022, BA i sammenliknande politikk

Haust 2022, BA i sammenliknande politikk

07.02.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

- På denne utvekslingen gjør det ingenting om man ikke kan så mye spansk fra før av—bacheloren er på engelsk + man kan i verste fall få seg venner som kan hjelpe med oversetting. MEN, Salamanca er en liten by hvor de fleste utenfor universitetet bare snakker spansk, så det er en stor fordel å prøve å lære seg noe mens man er der.

- Å finne bosted er ikke noe man må stresse med, det ordner seg.

- I begynnelsen kan man føle at man får alt for lite informasjon og har problemer med å orientere seg skikkelig. Informasjonen kommer alltid, men kanskje i siste liten. Hvis man har konkrete spørsmål, var det lett å finne de ansvarlige for utvekslingsstudenter og spørre dem.

- Den første uken med undervisning består av en liten oppsummering fra foreleserne om hva de tenker å gjøre gjennom semesteret. Det anbefales å gå innom mange forelesninger, og så bestemme seg for hvilke fag man vil ta etter den uken (går fint å endre på online learning agreement).

- Jeg dro på utveksling på vårsemesteret. Salamanca ligger rundt 700m over havet, så temperaturen kan være veldig kald. Blir 20-30 grader utover våren, men ta med gode vinterklær til de første månedene.

- Anbefales å reise ned og ta spanskkurs før studiestart, for å bli bedre kjent med byen og få en kickstart/forfriskning på språket. (spansk kurset universitetet tilbyr begynner ikke før litt ut i februar/mars og vil da komme i tillegg til all annen undervisning). Jeg ble anbefalt «Colegio de España» og var veldig fornøyd med det.

Undervisningsformer

Fysisk undervisning i klasserom. Sammenlignet med UiB føltes det litt mer som Vgs, med små klasser på ca. 30stk, hvor foreleseren kjenner elevene med navn, gruppearbeid, fremføringer osv.
Lite pensum som skal leses på egenhånd, og viktigere å ta notater fra timene.

Fag på 6 poeng (fagene fra 1. og 2. året) har 3-4 timer undervisning i uken, fag på 4 poeng (fagene fra 3. året) har 2 timer undervisning. Ingen seminarer eller kollokviegrupper.

Eksamensformen varierte, men mange hadde avkrysningseksamen, eller skoleeksamen. Ofte er karakteren kombinert av eksamen + andre innleveringer gjennom semesteret. Av og til vil også aktivitet i timen spille inn på karakteren. Obs på at av og til har et fag flere forelesere og karakteren du får av dem utgjør kanskje bare 50% av den endelige karakteren.

Lurt å forberede seg på å ikke vite helt hvordan semesteret ser ut m.t.p. oppgaver og innleveringer, da de kommer litt spontant i de fleste fagene. Men man blir flink på å håndtere det også.

Vurdering av emnetilbodet

Som student gjennom Global Studies bacheloren kan man ta både fag derfra, men også fag fra andre studier på fakultetet (men undervisningen blir da på spansk). (fagene til Global Studies: https://guias.usal.es/node/147782)

Det er ikke en overflod av fag å velge mellom på Global Studies. Man kan velge fra alle tre årene, men blir begrenset av at timene ikke skal overlappe. Jeg endte opp med å ta fag fra alle tre årene—1. og 3. året har undervisning på formiddagen, mens 2. året har på ettermiddagen. Det kan være lurt å tenke over om man vil gjøre dette fordi jeg endte opp med fulle dager med 2-3 timer pause mellom forelesninger, noe som ikke anbefales.

Fagleg utbyte og språk

Skal man være helt ærlig, så er kvaliteten på emnene ganske skuffende. Bacheloren er relativt ny, 4-5 år gammel, og undervisningen bærer preg av dette. Mange forelesere har dårlig engelsk eller mye spansk aksent, noe som gjør det frustrerende å følge med. Ofte fikk man ukentlige/månedlige oppgaver å svare på, som man aldri får tilbakemelding på—dette førte til at vi følte vi gjorde mye arbeid uten nytte.

Av de 6 fagene jeg tok var det bare 3 som faktisk var interessante.
Om mulig anbefales det å snakke med noen tidligere studenter/studenter på sisteåret om hva slags fag som er spennende – avhengig av om man ønsker faglig utfordring eller bare ønsker å ta lette fag.

Kommer man fra Sampol vil de fleste innleveringer være veldig greie å svare på, men litt verre med pugging til avkrysningseksamener.

Som sagt får man ikke bruk for spansk i forelesningene, fordi alt går på engelsk uansett.

Universitetsområdet og byen

Salamanca er en relativt liten by, innbyggertallet er på ca. på størrelse med Stavanger. Det er fordeler og ulemper med dette. Deilig å kunne gå hvor som helst. Byen er påvirket av å ha overvekt av studenter, noe som gjør at det er mange tilbud for studenter.

Fakultetet er ganske nytt, med bibliotek tilhørende Juss-fakultetet, men det finnes også flere biblioteker i sentrum hvor folk sitter og leser. Men grupperom var et savn.

Utenom at man i ny og ne kan få frastjålet en utejakke på et utested, er byen veldig trygg, og man kan lett gå rundt på natten uten å føle seg utrygg.

Bustad

Månedsleien i Salamanca ligger på ca 200-300 euro i måneden(uten strøm og internett). Juss-fakultetet hvor all undervisningen skjer i, ligger ca. 15 minutter gåavstand fra sentrum, anbefales å enten finne bosted nærme fakultetet eller i «øvre sentrum» så man slipper lang gåvei (buss er håpløst, brukte det aldri). Jeg fant en leilighet som lå i midten- 6 min fra fakultetet og mer eller mindre 7 min fra sentrum. Har man mer enn 20 min gåavstand til fakultetet kan det være kjedelig på dager hvor man vil frem og tilbake flere ganger.

Det er mulig å finne bosted gjennom universitetet, men det er også veldig lett å se etter kollektiv på egenhånd, enten gjennom facebook-sider eller https://www.idealista.com/en/ (litt som hybel.no). Er mye ledig rundt semesterstart, et tips er å bo en uke på airbnb/hostel, så man kan gå på visning + kanskje møte noen som bor der fra før av osv, men jeg fant leilighet før jeg kom frem via en facebook gruppe.

Sosialt miljø

Veldig kjekt sosialt miljø med utvekslingsstudenter fra mange europeiske land (ekstra mange fra Italia, Frankrike og Tyskland). Man går aldri tom for fester, turer eller sammenkomster å slenge seg med på om man ønsker det. Vær forberedt på at studentmiljøet i Salamanca er preget av mye festing til langt på natt, og generelt mye sosiale sammenkomster ute for å spise eller drikke en øl. Dette er kjekt fordi det er relativt lett å komme i kontakt med nye mennesker, men kan være slitsomt om man ikke er vandt med det.

Noe av det kjekke med Global Studies er at klassene er veldig små og man blir ofte satt til gruppearbeid. Dessuten har de fleste av de spanske studentene enten tenkt seg på utveksling, eller allerede vært på utveksling. Dette kan gjøre det lettere å få seg spanske venner og ikke bare ende opp i Erasmus-boblen—utnytt dette!

Vår 2022 - BA i Sammenliknende politikk

Vår 2022 - BA i Sammenliknende politikk

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Ett av de beste tipsene jeg har for forberedelser til denne utvekslingen er å øve på spansken din på Duolingo eller gjennom et spanskkurs før du reiser, da svært få av lokalbefolkningen kan engelsk. Du kommer til å ha vansker i butikken, på skolen og generelt i samfunnet om du ikke kan noe spansk. Jeg kunne ikke spansk annet enn et par Duolingo moduler da jeg flyttet og kjente en enorm ensomhet og frustrasjon de første dagene før jeg traff flere utvekslingsstudenter.
Jeg vil absolutt anbefale å bo i et kollektiv med flere, da dette er en veldig fin og enkel måte å treffe folk på. En venninne av meg bodde alene i en studenthybel og sa flere ganger at hun angret på at hun ikke bodde med flere. Det som ble min nærmeste og beste venn under semesteret var ei jeg bodde med.
Jeg vil også anbefale å benytte deg av reisemulighetene. Dette er den enkleste måten å oppleve Spania på: korte avstander, en base i en spansk by og billige priser. Det er også billige priser til andre land som Portugal, Italia, Frankrike og Marokko. For meg ble mye av semesteret nesten en backpacking opplevelse med nye spanske/europeiske byer hver helg. Så spar gjerne opp litt penger før du reiser for å kunne reise litt!

Undervisningsformer

Undervisningsformen minner om vgs-systemet i Norge. Det er fulle dager med forelesninger og prøver underveis i tillegg til en avsluttende eksamen på slutten av semesteret. Noen lærere er mer seriøse og formelle enn andre, og min opplevelse av det spanske undervisningssystemet er at det er rotete og ganske ulikt det norske. Du kommer derimot inn i det etter noen uker.
Jeg opplevde det spanske systemet som ganske lite krevende i forhold til det norske, da det kreves mindre selvdisiplin og selvstendighet av studenten. Det er naturligvis mer krevende for de som skal studere på spansk. Studenter via SAMPOL studerer på engelsk, men venner jeg hadde som studerte på spansk brukte mer tid på skolearbeid osv. enn meg, da de hadde en språkbarriere som jeg unnslapp.
Det var derimot en intensiv eksamensperiode siden jeg hadde langt flere eksamener enn jeg er vant til og de hadde korte mellomrom.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på Global Studies var veldig spennende. De har helt andre fag enn hva som tilbys på UiB da de har 4/6-poengs fag som gjør at fagene er mer tilspisset og konkrete. Fagene jeg tok var: Poverty & Inequality, Global Justice and Human Rights, Decision Making, Public International Law og Media and International Politics. Du kan velge fag fra første, andre og tredje året. Det er også tilrettelagt for at du kan prøve fagene de første ukene i semesteret før du bestemmer deg.

Fagleg utbyte og språk

Det er en fordel å kunne noe spansk selv om undervisningen foregår på engelsk, da mesteparten av studentene er spanske og helst snakker spansk i gruppechatter og i pausene i forelesningene. Universidad de Salamanca tilbyr spanskkurs for viderekommende, mens Colegio de Espana tilbyr nybegynner kurs. Jeg tok et A2-kurs hos Colegio de Espana som jeg var veldig fornøyd med, og som hjalp meg mye.
Faglig utbytte var svært godt da fagene var veldig interessante og annerledes fra UiB. Jeg lærte mye om emner og temaer som ikke undervises like grundig på UiB, og fikk en dypere forståelse for de ulike temaene når fagene var 4 eller 6 poeng.

Universitetsområdet og byen

Det er ganske billig å reise fra Spania og rundt i Europa. Det er også gunstig at Salamanca har rimelige bussturer til Portugal. For å fly må du derimot reise til Madrid da det er nærmeste flyplass. Det går derimot tog og busser til Madrid og ulike nabobyer hyppig. Det er lokale busser i Salamanca også, men du kommer nok til å måtte gå for å komme deg rundt i byen. Gåavstandene er derimot ikke særlig lange.
Byen er veldig liten og full av studenter. Det er en vakker by med fine, gamle bygninger og mye historie. Temperaturene er ganske like som i Norge utenom at sommeren er varmere, og det er mindre regn og mer sol.

Bustad

Når du skal finne bolig kan det være lurt å bli med i facebook grupper for erasmus studenter i Salamanca, det er flere aktuelle facebook grupper som legger ut utlysning etter romkamerater eller leietakere. Noen bor kun med utvekslingstudenter, andre kun med lokale og noen bor blandet. Jeg fant ett rom i et bofellesskap gjennom «Uniplaces», og var veldig fornøyd med å bo i en leilighet med 5 andre som også var på utveksling. Uansett hvor du bor er det ganske sentralt da dette er en svært liten by og du må gå uansett hvor du skal, men det er en fordel å være på «rett side» av elven (dvs. siden med «plaza mayor» og universitet).

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Salamanca var veldig godt med tanke på at Erasmustilbudet var veldig godt og variert, og at det er en liten by med svært mange studenter. Jeg traff og hilste på nye mennesker nesten hver dag, og jeg opplevde å få et stort og godt nettverk fort. Min erfaring er at de som trives best på utveksling er de som er åpne og imøtekommende for alle inntrykkene og opplevelsene. Det er en veldig veldig fin og spesiell opplevelse som jeg aldri ville vært foruten pga. alle menneske jeg møtte og ble kjent med.

2020

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

03.02.2020 - 27.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

I begynnelsen av semesteret ble det holdt informasjonsmøte for utvekslingsstudenter der vi ble orientert om prosesser for å velge fag osv. Dette kunne virke litt uorganisert og forvirrende når man ikke kjente skolesystemet fra før, men ordnet seg etter hvert. Det finnes et eget Erasmus-kontor ved fakultetet der man eventuelt kan stille spørsmål og der alle utvekslingsstudenter får tildelt en time med koordinator for å registrere seg til fag.

Man har en periode i begynnelsen av semesteret der man kan prøve ulike fag før man tar endelig valg på hva man vil fortsette med. Anbefales å prøve ulike forelesninger for å høre hva professorene planlegger av undervisningsopplegg og eksamensform, da dette kan være ganske varierende. Ettersom at det er mye mer fysisk undervisning enn hva man er vant med fra Bergen kan det også være litt utfordrende å legge opp en timeplan der forelesningene ikke krasjer.

Undervisningsformer

Mange av fagene hadde en blanding av teoretiske forelesninger og mer praktiske seminarer, men varierte litt fra professor til professor hvordan de la det opp. Det er også en del innleveringer underveis i semesteret som teller på endelig standpunktkarakter. Dette var uvant som student fra Bergen og opplevdes til tider litt stressende, men samtidig gjør det at man har et bedre «karaktergrunnlag» når endelig standpunkt settes etter eksamen på slutten av semesteret siden denne ikke teller 100 %. Eksamensformen varierer fra skriftlig til muntlig eller multiple choice.

De fleste fagene er ganske små (se under) og mange professorer sa at det som ble gått gjennom på forelesningene/lagt ut på nett ville være tilstrekkelig å kunne på eksamen. Dermed var det ikke særlig behov for å kjøpe annen pensumlitteratur.

Vurdering av emnetilbodet

Som Erasmus-student kan man velge fagene på bachelorgrad i juss (Grado en Derecho) som er fireårig. De tre første årene inneholder mange obligatoriske fag for spanske jusstudenter, mens fjerdeåret har ulike valgfag - her fant jeg de fleste fagene som jeg syns var interessante for en norsk student. Merk at det går ulike fag på høst- og vårsemester.

Fagene er mye mindre enn man er vant til fra Bergen, stort sett mellom 3 og 6 poeng, dermed ender man med å måtte ta ganske mange for å fylle opp de 30 som man i utgangspunktet må ta som utvekslingsstudent. Et tips kan være å velge flest mulig av de største fagene, så man ikke må sette seg inn i så mange ulike fag og terminologier samtidig, i tillegg til at man kanskje får litt færre innleveringer underveis i semesteret (ettersom at både små og større fag krever dette underveis).

Fagleg utbyte og språk

All undervisning på det juridiske fakultet går på spansk, så man bør ha et visst nivå før man begynner. Semesterstart er ikke før i september/februar, så kan anbefales å komme tidligere for å ta et språkkurs først.

I begynnelsen var det ganske krevende å henge med på det som ble sagt på forelesning, både på grunn av språket, men også grunnet mye ny fagterminologi. Dette var litt frustrerende, men løsnet en del etter hvert. Uansett så lærer man masse underveis, så ikke fortvil! Det er også ganske mange utvekslingsstudenter på fakultetet, så jeg opplevde at de fleste professorene hadde forståelse for at vi ikke alltid hang helt med og at språket og grammatikken på skriftlige innleveringer ikke var helt på topp.

Når det gjelder faglig utbytte, så gikk det en del internasjonalt rettede fag på vårsemesteret i alle fall, som jeg valgte. Ellers så hadde jeg fag der det inngikk en del EU-rett, noe som føltes relevant og interessant.

Universitetsområdet og byen

Salamanca er en relativt liten by i Spansk målestokk og det er gangavstand til stort sett alt. Det er en studentby preget av mye liv, men samtidig masse historie og flotte bygninger. Juridisk fakultet ligger ca 15. min gangavstand fra sentrum (Plaza Mayor), her er det også et bibliotek med leseplasser og kantine.

Bustad

Jeg leide privat leilighet som lå mellom sentrum (Plaza Mayor) og juridisk fakultet. Fin plassering etter min mening, da man har kort vei til så å si alt i Salamanca. Kan anbefales å booke hostel/airbnb/overnatting i regi av språkskole den første tiden slik at man kan gå på fysiske visninger når man er på plass i byen og har fått orientert seg litt. Boligprisene er generelt lave, og man kan regne med å finne noe til 200-300 euro i måneden. idealista.com er bra for å lete, eventuelt søke opp facebook-grupper der studenter legger ut ledige rom i kollektiv.

Sosialt miljø

Salamanca er som sagt en studentby med mye liv. Erasmusmiljøet er veldig aktivt, og det skjer stort sett noe hver dag/kveld. I helgene arrangeres det mange utflukter, både til nabobyer, nasjonalparker og lengre reiser til byer i Spania og Portugal. Søk opp «Erasmus Salamanca/ESN Salamanca» ol. på facebook, så finner du garantert noe å bli med på. Ellers er også språkkurs i forkant av semesteret en god mulighet til å møte kommende studenter og bli kjent med byen.

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

03.02.2020 - 27.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

Jeg var på utveksling på vårsemesteret, men hadde brukt høstsemesteret i forkant på å lære meg spansk skikkelig. Alle fagene jeg tok var på spansk, universitetet tilbød kun noen få fag på engelsk. Semesteret startet første uken i februar, og vi som utvekslingsstudenter ble godt tatt imot av administrasjonen og fikk hjelp med semesterregistrering og alt papirarbeid som måtte ordnes i starten av semesteret. Men det er verdt å merke seg at når det gjelder valg av emner er det helt opp til studentene selv og det er greit å sette seg inn i emnebeskrivelsene på forhånd (Guía Académica: https://www.usal.es/grado-en-derecho). Jeg valgte å kun ta fag fra 4. studieår, men jeg hadde mulighet til å velge akkurat hvilke dag jeg ville.

Undervisningsformer

Hvert fag hadde forelesning en eller to ganger i uken. Noen forelesninger hadde obligatorisk oppmøte, andre hadde ikke det. I noen fag var det også slik at det man sa i timen var med på karaktergrunnlaget. I tillegg var det oppgaver som skulle leveres inn i løpet av semesteret, ikke hver uke i alle fag, men i snitt hadde jeg omtrent to innleveringer i uken. Timeplanene publiseres på universitetets nettsider og det kan være greit å se på denne før man bestemmer seg for fag slik at ikke forelesningene overlapper.

Vurdering av emnetilbodet

Juridisk fakultet tilbyr en del spesialemner, samt at man kan velge å ta obligatoriske emner fra de tre første studieårene også, men her er det en del overlapp med de vi har hatt de første årene i Bergen.
Alle fagene jeg tok var lagt opp slik at de hadde et nasjonalrettslig perspektiv, men jeg lærte likevel mye.
Det er verdt å vite at tilbudet når det gjelder spesialemner på 4. studieår er bredere på vårsemesteret enn på høstsemesteret.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom jeg hadde alle fagene mine på spansk lærte jeg veldig mye språk, og jeg lærte meg akademisk og juridisk spansk mye bedre enn jeg ville ha gjort på et språkkurs. Jeg lærte også mye om det spanske rettssystemet, og her var læringskurven bratt, for ettersom nesten alle medstudentene var spanjoler på 4. studieår var det forutsatt at man kunne en god del allerede.

Universitetsområdet og byen

Universidad de Salamanca er stort i forhold til byen, og studentene preger bybildet. Universitetet har mye historie, og er et av de eldste i Europa. Byen har et stort kulturtilbud til å være såpass liten i spansk målestokk.

Bustad

Jeg fant et rom i et kollektiv på den spanske nettsiden idealista.com og var veldig fornøyd med bosituasjonen min. Jeg bodde i Barrio del Oeste som er en bydel litt nord for den historiske sentrumskjernen, hvor mange studenter bor, særlig jusstudenter ettersom det er veldig nærme Campus Unamuno hvor juridisk fakultet ligger. Det er også litt billigere å bo her enn i sentrum. Likevel var det bare et kvarter å gå til Plaza Mayor. I tillegg til månedsleie er det vanlig å betale strøm, vann og renovasjon utenom.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var helt fantastisk. Salamanca er kjent for å være en universitetsby, og og dermed er det alltid noe som skjer. Det som er verdt å få med seg er Las Fiestas de Salamanca som foregår over to uker i september hvor det blant annet er gratiskonserter på Plaza Mayor hver kveld og mye fest og moro. I tillegg har studentene i Salamanca hvert år en feiring i desember som heter Noche Vieja Universitaria, som er en slags nyttårsfeiring, men ikke på nyttårsaften, men her kommer det tilreisende fra hele Spania for å være med på denne festen. I februar har juridisk fakultet en markering over en uke som heter Codex, som på mange måter kan minne litt om fadderuken i Norge. ESN har et buddyprogram som er verdt å melde seg på, men personlig prioriterte jeg å bli kjent med studentene på mitt fakultet.

2019

Høst 2019 - BA sosialantropologi

Høst 2019 - BA sosialantropologi

01.09.2019 - 20.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Søk i universitets/skolens hjemmeside for å finne ut om timeplaner for forskjellige fag, og sted å bo hvis du vil bo gjennom universitet/skolen du skal til tidligst som mulig. Timeplanen i Salamanca er enten tidlig (9-13) eller sent (16-20), men jeg hadde noen tidlige og noen sene, det spørs på hvilke fag du velger. Hvis du drar til Salamanca uten å skulle ha kurs først, prøv å lær de vanligste frasene som du kan få bruk for tidlig (selv om du ikke nødvendigvis har fag på dette språket) og gjerne mer. Duolingo (gratis app på tlf) funker som en bra start. I Salamanca som i andre steder i Spania kan de ofte ikke engelsk på alle slags mulige butikker, kafeer osv så greit å kunne noe fra før. På den annen side kunne ikke jeg det, men gikk helt fint og kroppsspråk er til mye hjelp!

Undervisningsformer

I Salamanca i Spania var det stor forskjell fra Universitetet i Bergen da det var mye mer undervisning med lærer, i tillegg til mye gruppeoppgaver og ukentlige innleveringer. Dette gjorde at det var betraktelig lite man måtte lese selv på egenhånd, men fler innleveringer å jobbe med (små ukentlige innleveringer), samtidig som det lønte seg å dra på forelesninger. Samtidig har du ofte og stor innlevering i et fag med en gruppe i tillegg til eksamen, som kan være alt fra hjemmeeksamen en dag, multiple choice i 2 timer, eller små oppgaver på to timer. Med andre ord, så teller ikke bare eksamen og en innlevering. Det er litt opp til hver enkelt lærer, men attendance kan telle, i tillegg til en eller flere oppgaver og en eksamen, og vektleggingen av disse tre forskjellige er opp til hver enkelt lærer. Lurt å sette seg inn i hva som teller i hvert fag på starten, så du vet hva du skal fokusere og legge vekt på.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg dro gjennom en avtale som var mellom Universitetet i Bergen og Universidad de Salamanca. Jeg går sosialantropologi og tok utveksling første semester på tredje året, altså mitt 5 semester. Jeg hadde frie studiepoeng så jeg kunne i realiteten valgt hva slags fag jeg ville dette halvåret. Jeg dro på en avtale gjennom Sammenlignede politikk/Admorg (Administrasjon og organisasjonsvitenskap) på det samfunnsvitenskapelige fakultetet. På denne avtalen var det bare mulig å velge et studie, men flere forskjellige fag for alle tre årene, med navnet Global Studies.
De fleste fag har 6 studiepoeng som resulterer i at man må ta 5 fag for å oppnå 30 studiepoeng. Det var politiske fag, der noen av de var krydret med andre vinklinger, for eksempel sosiologi eller statistikk. Med andre ord, i bunn og grunn politiske fag og mest politiske fag, men andre som var litt annet. For eksempel tok jeg Global Society som lignet veldig mye på sosiologi og der vi lærte om sosiologiske metoder og vinklinger.

En ting som er greit å vite er at de ikke har mange engelske fag på Universitetet i Salamanca (USAL), så det er begrenset med fag du kan velge om du vil ta engelske fag. Dette var jo også begrenset for meg med tanke på at min avtale gjorde at jeg bare kunne velge fag fra et spesifikt studie (Global Studies). Derimot er det mye forskjellig du kan ta om du kan spansk og er åpen for å ta fag der undervisning er på spansk. Møtte flere gjennom Erasmus som ikke kunne altfor mye spansk før de kom, men likevel tok spanske fag. Kan være litt vanskelig i starten, men de sa de kom inn i det og at det ble lettere etter hvert. Hvis tilfellet er at man vil velge fag med undervisning på spansk, anbefaler jeg derfor å ha noe forkunnskaper i Spansk og/eller ta et spansk kurs før man reiser ned.

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene på avtalen jeg dro gjennom er på engelsk. Har lært mye, i dybden av politikk i og med at jeg til vanlig har sosialantropologi. Fant ut at jeg har mer interesse for politikk enn det jeg visste, og vil si det har vært godt faglig utbytte. Naturlig, siden jeg måtte snakke på engelsk og siden det var lite folk fra Norden der (sånn jeg opplevde det) vil jeg si at jeg har blitt mye tryggere og forbedret engelsken min. Samtidig hadde jeg (engelske) fag med nesten bare spanjoler som gjorde mange av disse ble mine nærmeste venner og i tillegg kunne lære meg spansk, selv om jeg ikke kunne noen ting fra før. Det var tilbud om spansk kurs der, men er viktig å finne det som passer deg og din kunnskap for at du skal få noe utbytte. Det var ikke godt merket hvilket nivå på de forskjellige kursene man kunne ta gjennom Universitet og jeg endte dessverre opp i en gruppe med spansk for viderekomne. Siden det ikke gikk an å bytte etter at kursene hadde startet (litt kjipt), så fikk jeg ikke særlig mye utbytte av dette kurset, da det var altfor vanskelig for meg.

Universitetsområdet og byen

Salamanca er en by midt i Spania som ligger to-tre timer fra Madrid. Det er studentby og ligner egentlig mye på Bergen når det kommer til studentlivet. Det er arrangementer for studenter, både når det kommer til turer, uteliv og debatterende arrangementer slik det er i Bergen der man snakker om et bestemt tema (sistnevnte er som oftest på spansk).

Bustad

Når du leter etter bolig, prøv å finne noe som ikke er altfor langt unna campus i og med at mye tid blir tilbrakt her, i tillegg til at campus også er en plattform for det sosiale, ikke bare skole. Jeg ville ha anbefalt å på i residence for der har du mulighet til å bli kjent med mange folk, men samtidig som at det er litt strengt (får ikke lov å ha besøk etter 23/00 på kvelden og gjerne ikke for høylytte samlinger (typ vors eller mange venner som er samlet til middag). Jeg bodde ikke selv i residence og var litt treg med å finne bolig fordi jeg ikke visste helt hvor jeg skulle lete. Dette gjorde at jeg endte opp i en grei leilighet men som var 25 minutters gange fra fakultetet mitt. Det funker, men ville heller anbefalt å bo nærmere da ofte venner fra studie bor nære fakultetet, og gjerne er det alltid en residence i nærheten.

Sosialt miljø

Det at byen er estetisk fin kommer som et pluss til alle hyggelige, mange og forskjellige studenter som bor der fra overalt i verden. Ble mest kjent med spanjoler i og med at det var disse jeg gikk i klasse med, samtidig som jeg fikk venner gjennom Erasmus og Erasmus-arrangementer. I tillegg blir man kjent med venner av venner som kan være fra residencen eller andre steder som ofte er fra mange forskjellige steder. Ble også kjent med flere fra forskjellige steder i Europe som tar hele graden sin der, i tillegg til at jeg møtte en del fra Latin-Amerika.
Jeg anbefaler residence på utveksling fordi det er veldig sosialt og du blir kjent med masse forskjellige folk der i tillegg til å bli kjent med folk gjennom studiet/Erasmus eller andre arrangementer. Jeg bodde ikke selv i Residence, men hadde venner som bodde der og det gjorde at jeg også ble kjent med noen andre som bodde der gjennom mine venner. Selv om det er litt strenge regler der, så anbefales det når det kommer til det sosiale. Så å bo der kommer vel an på hva du vil prioritere, enten det er mer frie tøyler eller å ha det mer sosialt.

2016

Vår 2016 - BA i geografi

Vår 2016 - BA i geografi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er mange ting som skal ordnes før man skriver seg inn som student på universitetet. Helt i starten på semesteret (i februar) hadde vi et informasjonsmøte for alle nye utvekslingsstudenter. Det var et møte vi helt ærlig ikke fikk så veldig mye ut av. Hvis man ikke er helt forberedt på en litt annerledes skolestruktur, kan startfasen være litt stressende og uorganisert. Timeplanen kan være en kabal å legge opp, men det er bare å sette seg ned å ta seg god tid i starten. Dette vil selvsagt bli mye bedre etter hvert. Jeg fikk den hjelpen jeg trengte i sekretariatet ved fakultetet.

Mitt kanskje beste praktiske tips er å ta et språkkurs før semesteret starter! Vårsemesteret i Salamanca starter i februar og varer til mai/juni, og derfor har man en gyllen mulighet til å studere spansk språk i januar. Selv gikk jeg på en språkskole i Salamanca, Colegio Delibes, som jeg varmt kan anbefale. Jeg bodde fire uker i en studentresidens med andre språkstudenter og tok et fire ukers kurs. Det tror jeg var viktig for meg både faglig og sosialt, ja, jeg kjente jo allerede byen og noen venner før semesteret på universitetet begynte. Det finnes utrolig mange språkskoler i byen, men skulle Colegio Delibes være av interesse kan man besøke skolens nettaddresse: http://www.colegiodelibes.es/.

Undervisningsformer

Undervisningen varierer veldig fra fag til fag. Jeg hadde fem fag, alle verdt seks poeng. I fire av fagene ble det undervist med Power Point, slik vi er vant til fra Bergen, men i det siste faget stod foreleseren rett opp og ned og leste fra en bok og diskuterte noen temaer - og det hele virket noe impulsivt av og til. Men dette er en artig erfaring! Ikke alle Power Point-forelesningene ble lagt ut på nett, men fortvil ikke. Det gjelder egentlig bare å forstå innholdet i forelesningene fremfor å skulle forsøke å konsumere alle detaljer.

Som fagene, så er også forelserene forskjellige i sin håndtering av en utvekslingsstudent. Noen er utrolig imøtekommende og vil gjøre alt for at du skal gjøre det bra, mens andre ikke nøler med å slakte språkkunnskapene dine. Jeg har erfaringer fra begge deler, men jeg tror det sistnevnte var kun for å vise en slags "maktposisjon" (selvsagt veldig feil og gammeldags). Til tross for en rekke advarsler om språklige feil, gikk eksamen veldig fint. Norsk og spansk undervisningskultur er jo litt forskjellig, så aldri bli usikker på deg selv hvis du skulle komme over noen litt ekle episoder. Husk at dette tross alt er en ganske god læring og erfaring. Dessuten, når alt kommer til alt, er det ingen som VIL stryke en utvekslingsstudent. Bare vær obs på at fagene er litt ulike!

Vurdering av emnetilbodet

Som jeg nevnte ovenfor så er fagene ganske ulike, men noe de alle hadde til felles, er at den endelige eksamen ikke teller 100 %. Den endelige karakteren er basert på oppmøte og aktivitetet i timene, innleveringsoppgaver samt eksamen. Vektleggingen er ulik fra fag til fag, men det er ikke uvanlig at eksamen teller kun 40 %. Så ikke stress!! Selv var jeg i timene så ofte jeg kunne, men det var begrenset med aktivitet fra min side, nettopp fordi det for oss er litt vanskelig å henge med i enkelte diskusjoner. Dette vet selvfølgelig foreleser, og vi utvekslingsstudenter blir veldig ofte tatt ekstra hensyn til.

Fagleg utbyte og språk

På det geografiske- og historiske fakultetet går omtrent all undervisning på spansk. Det er derfor veldig greit å ha noe spanskkunnskaper fra før. Men fortvil ikke! Selv hadde jeg minimalt med spanskkunnskaper før jeg dro ned. To år med spansk på videregående og et intensivt kveldskurs på Folkeuniversitetet i Bergen var det jeg hadde da jeg satte meg på flyet rett over nyttår. Samtidig var dette noe av poenget med at jeg valgte Salamanca og Spania, jeg ville lære språket og bli bedre i det.

Universitetsområdet og byen

Salamanca er en fantastisk by. Byen kalles ofte for "Roma la chica" (lille-Roma) på grunn av den historiske betydning og rett og slett fordi byen bare er vakker. For oss nordmenn er byen nokså stor med sine 160 000 innbyggere, men i spansk målestokk er byen mellomstor. Det som karakteriserer byen veldig er de "gylne" bygningene som det er umulig å ikke legge merke til. Nesten samtlige byninger i Salamanca har en fasade av lokal sandstein som gjør at hele byen får en gyllen farge. Byen er som nevnt veldig historisk med sitt universitet som ble grunnlagt allerede i 1218! Geografene ved universitetet fungerte som rådgivere for dronningen da hun valgte å finansiere Columbus' oppdagelse av Amerika! For en interessert geograf er Salamanca et paradis.

Ellers er det veldig enkelt å gå fra A til B i byen. Plaza Mayor, som er en av Spanias vakreste, er et naturlig møtepunkt i sentrumskjernen - og alt er i gangavstand fra denne. Mange tapasbarer, utesteder og andre restauranter gjør byen ekstremt livlig.

Bustad

Man kan velge om man vil bo i en studentresidens, hos en vertsfamilie eller privat. Jeg valgte å bo privat for 230 euro i måneden, og hadde 15 minutter å gå til fakultetet. Å bo i studentresidens kan virke litt dyrt, men her er også all mat inkludert - frokost, lunsj og middag. Det er et godt alternativ spør du meg. Likevel er man mer "fri" når man bor privat, og det er jo slik vi fleste er vant med fra hjemme. Jeg bodde som nevnt i en studentresidens i regi av språkskolen i de første ukene. Det var både trygt og godt å kunne bo slik i noen uker, men samtidig kunne jeg ikke bodd sånn veldig mye lenger. Et annet argument for å ta språkskole er nettopp at man har tid til å orientere seg i byen, gå på visning og finne seg en leilighet i god tid! Jeg søkte selv på nettet, og det finnes mange alternativer. Det er virkelig ikke noe problem å skaffe seg leilighet i Salamanca.

Sosialt miljø

Sosialt er det helt fantastisk å være student i Salamanca. Det er så utrolig mye som skjer! Det sies også at Salamanca har flest utesteder i Spania per innbygger! Det er kanskje vanskelig å måle slikt, men det er absolutt en fantastisk by om uteliv er noe for deg. Ellers er det veldig mye som arrangeres av Erasmus, ESN Salamanca. Hvis du vil komme i kontakt med folk med en gang anbefaler jeg deg å melde deg inn i Facebookgruppa til ESN Salamanca så fort du kommer til byen. De arrangerer alt fra aktiviteter til turer. Utrolig bra møtested! Hvis du velger å dra til Salamanca, så kan jeg garantere deg at du vil få det veldig kjekt og et semester som du sent vil glemme.

2014

Vår 2014 - BA i spansk/latinamerikastudium

Vår 2014 - BA i spansk/latinamerikastudium

13.01.2014 - 30.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Avhengig av fakultetet du skal studere ved kan det være veldig vanskelig å få emnebeskrivelser (som er nødvendig for å forhåndsgodkjenne fag), hvis det er nødvendig og de ikke ligger på nettet, må du sende mail rett til foreleser. Fakultetet og forskjellige koordinatorer er helt uinteresserte i å hjelpe deg med dette, så jeg fikk ikke noe hjelp til tross for at jeg sendte mail flere ganger.

Veldig få snakker andre språk enn spansk, selv ansatte ved instituttet osv. så det er lurt å ha et greit nivå på spansken før man reiser ned.

Nettsidene er veldig uorganiserte og det virker ikke som om fakultetet selv vet hva som ligger der. Så om du ikke finner noe er det mulig at det faktisk ikke er lagt ut, selvom de sier det er det.

De første ukene på universitetet er utrolig forvirrende og stressende, fordi det er veldig mye å ordne på denne tiden, ting ikke fungerer, man ikke får informasjonen man leter etter osv. Jeg prøvde for eksempel å få hjelp til å finne fag av studieveileder. Vedkommende kom med forslag til fag, det eneste problemet var at han ikke sjekka hvilket semester de gikk, så fagene han hadde funnet gikk altså feil semester. Etter de 2-3 første ukene roer det seg ned når du får levert inn alle skjemaer og får fagene dine. Så om du vil reise hjem etter 10 dager, så er det helt normalt, men det ordner seg :)

Undervisningsformer

Undervisningen varierer veldig mye fra fag til fag. I noen fag hadde jeg veldig gode forelesere og lærte kjempemye, og andre fag var ikke så lærerike. Generelt er det mer gammeldags enn i Norge, veldig lite legges ut på nett, vi hadde nesten ikke pensumbøker/artikler og pensum var ofte litt uklart, det var ofte bare det foreleser sa på forelesning som var pensum.

Det er lurt å spørre foreleseren på første forelesning hvordan vedkommende stiller seg til erasmusstudenter, noen forelesere er veldig positive og hjelpsomme, men det er også noen som virkelig ikke liker erasmusstudenter. Dette er de i de tilfellene jeg har hørt om/opplevd helt ærlige om, så hvis det er et fag du ikke må ha, kan det være lurt å ta dette i betrakning når du velger fag. Man kan gå på forelesninger i ca to uker før man låser fagene, så bruk denne tida godt. En annen ting som kan være greit å vite er at man ikke kan melde seg av fag, så om du melder deg opp i flere fag en du ender opp med å ta, så står de på vitnemålet ditt.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var mye dårligere ved instituttet for språkfag, enn jeg hadde trodd på forhånd. Jeg fikk ikke timeplanen til å gå opp sånn at jeg fikk tatt alle fagene jeg ville ha. Dette varierer jo fra fakultet til fakultet og hvis man tar frie emner er det nok helt uproblematisk.

Fagleg utbyte og språk

Hvor mye jeg lærte kom veldig an på faget, men spansken min ble mye bedre i løpet av tida jeg var der.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er kjempefint og ligger midt i byen. Byen er ganske liten og oversiktlig, men har alt man trenger; veldig bra uteliv, spisesteder, kino, shopping, treningsstudio osv.

Bustad

Jeg bodde i et privat kollektiv ca 10 minutter fra universitetet for 270 euro, alt inkludert. Å bo i studentboliger er veldig, veldig dyrt, med litt kjip mat inkludert, så jeg anbefaler uten tvil å bo privat. Det kan være lurt å bo på hostell noen dager og gå på visninger. Hvis du leier usett betaler du antagelig mer enn om du går på visninger. I 2014 var 250 euro- 300 euro en vanlig pris med strøm, internett, vann og oppvarming for et greit rom i et sentralt kollektiv(5-15 min unna universitetet/plaza mayor). 220-250 uten. Oppvarming og strøm ikke er det samme i Spania, så de betales separat. Calefacción=oppvarming ("central" er visstnok billigst, men tror ikke det er så veldig stor forskjell), luz=strøm. Calefacción og vann er som regel inkludert, men internett og strøm er ofte ikke det.
Det er også greit å være obs på at de private utleierne man som anonserer via universitetet er nettopp det, private utleiere, og det virker som om universitetet ikke har noen kvalitetskontroll på disse. En av utleierne som leide ut via universitetet, som jeg var i kontakt med, ville for eksempel ha betalt kontant og uten kontrakt.

Sosialt miljø

Det var et veldig godt sosialt miljø med utvekslingsstudentene og det var mye organisert man kunne bli med på. Sjekk ut facebookgrupper som "ESN Salamanca Erasmus", "AEE Erasmus Salamanca" og "SmartAdvices". Disse organiserer alt fra helgeturer til bar til bar. Det var vanskelig å bli kjent med spanjolene, og det sies at spanjolene i Salamanca er mindre utadvendte enn de i sør. Til tross for dette var det sosiale miljøet uten tvil det beste med å være på utveksling i Salamanca!

Informasjon