Hjem
Utdanning
erasmus+

Universidad de Salamanca og Institutt for geografi (ERASMUS+)

 • LandSpania
 • BySalamanca
 • Studieplassar2
 • StudienivåBachelornivå
 • AvtaletypeErasmus+
 • Lengde på opphald1 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld i første rekke for studentar på bachelorprogrammet i geografi. Andre interesserte studentar kan og søke, men blir prioritert etter geografistudentane. Du må ha avlagt 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

Etter at du har avlagt 60 studiepoeng, kan du tilpasse utreisetidspunktet etter kva som passar med emna i utdanningsplanen. For bachelorstudentar tilrår vi utveksling i 4. og/eller 5. semester som frie studiepoeng.

Språk

Alle emne blir undervist på spansk. Det er ingen krav til dokumentasjon av språkkunnskapar. Folk i Salamanca snakkar ein type spansk språk som er nøytral og nært opp til offisiell spansk. Difor er Salamanca også ein populær plass å læra spansk for studentar med spansk som framandspråk.

Kva emne kan eg ta

Geografimiljøet er lokalisert på fakultetet for geografi og historie, og underviser emne på bachelornivå innanfor desse fagområda:

 • Naturgeografi
 • Samfunnsgeografi
 • Regionalgeografi
 • Arealplanlegging
 • Geografisk teori og metode
 • GIS

Studentar som reiser på denne avtalen kan ta emne frå andre fagområde, men må ta minst 30 ECTS ved fakultet for geografi og historie.

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Dersom du skal ta deler av spesialiseringa i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB. Det er ein føresetnad at kursa du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad de Salamanca ligg i byen Salamanca, vest for Madrid, i den autonome regionen Castilla y León. Universitetet blei grunnlagt i 1218 og er Spanias eldste. Geografar herfrå var i si tid rådgivarar for Columbus si oppdagingsferd til Amerika. Universitetet har i dag litt over 30 000 studentar og avdelingar innan humaniora, samfunnsvitskap og juss, naturvitskap, medisin og helsefag og teknologi. Internasjonalt er universitetet kanskje mest kjent for tilbodet innan språkfag og spanskopplæring for utlendingar.

Universitetsbyen Salamanca har rundt 160 000 innbyggarar og er den tredje største byen i regionen. Han har vore mykje prega av krig opp gjennom historia og var i si tid hovudsete for Francodiktaturet. Innbyggarane her er kjende for å snakke den «reinaste» spanske dialekten, noko som forklarer populariteten til spanskutdanninga ved universitetet.

Bustad

Internasjonale studentar kan søke bustad enten ved eit av universitetet sine tradisjonsrike studentbustadkompleks, eller hos ein spansk vertsfamilie.

Semesterinndeling

September - februar og februar - juni.

Studentrapportar

2016

Vår 2016 - BA i geografi

Vår 2016 - BA i geografi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er mange ting som skal ordnes før man skriver seg inn som student på universitetet. Helt i starten på semesteret (i februar) hadde vi et informasjonsmøte for alle nye utvekslingsstudenter. Det var et møte vi helt ærlig ikke fikk så veldig mye ut av. Hvis man ikke er helt forberedt på en litt annerledes skolestruktur, kan startfasen være litt stressende og uorganisert. Timeplanen kan være en kabal å legge opp, men det er bare å sette seg ned å ta seg god tid i starten. Dette vil selvsagt bli mye bedre etter hvert. Jeg fikk den hjelpen jeg trengte i sekretariatet ved fakultetet.

Mitt kanskje beste praktiske tips er å ta et språkkurs før semesteret starter! Vårsemesteret i Salamanca starter i februar og varer til mai/juni, og derfor har man en gyllen mulighet til å studere spansk språk i januar. Selv gikk jeg på en språkskole i Salamanca, Colegio Delibes, som jeg varmt kan anbefale. Jeg bodde fire uker i en studentresidens med andre språkstudenter og tok et fire ukers kurs. Det tror jeg var viktig for meg både faglig og sosialt, ja, jeg kjente jo allerede byen og noen venner før semesteret på universitetet begynte. Det finnes utrolig mange språkskoler i byen, men skulle Colegio Delibes være av interesse kan man besøke skolens nettaddresse: http://www.colegiodelibes.es/.

Undervisningsformer

Undervisningen varierer veldig fra fag til fag. Jeg hadde fem fag, alle verdt seks poeng. I fire av fagene ble det undervist med Power Point, slik vi er vant til fra Bergen, men i det siste faget stod foreleseren rett opp og ned og leste fra en bok og diskuterte noen temaer - og det hele virket noe impulsivt av og til. Men dette er en artig erfaring! Ikke alle Power Point-forelesningene ble lagt ut på nett, men fortvil ikke. Det gjelder egentlig bare å forstå innholdet i forelesningene fremfor å skulle forsøke å konsumere alle detaljer.

Som fagene, så er også forelserene forskjellige i sin håndtering av en utvekslingsstudent. Noen er utrolig imøtekommende og vil gjøre alt for at du skal gjøre det bra, mens andre ikke nøler med å slakte språkkunnskapene dine. Jeg har erfaringer fra begge deler, men jeg tror det sistnevnte var kun for å vise en slags "maktposisjon" (selvsagt veldig feil og gammeldags). Til tross for en rekke advarsler om språklige feil, gikk eksamen veldig fint. Norsk og spansk undervisningskultur er jo litt forskjellig, så aldri bli usikker på deg selv hvis du skulle komme over noen litt ekle episoder. Husk at dette tross alt er en ganske god læring og erfaring. Dessuten, når alt kommer til alt, er det ingen som VIL stryke en utvekslingsstudent. Bare vær obs på at fagene er litt ulike!

Vurdering av emnetilbodet

Som jeg nevnte ovenfor så er fagene ganske ulike, men noe de alle hadde til felles, er at den endelige eksamen ikke teller 100 %. Den endelige karakteren er basert på oppmøte og aktivitetet i timene, innleveringsoppgaver samt eksamen. Vektleggingen er ulik fra fag til fag, men det er ikke uvanlig at eksamen teller kun 40 %. Så ikke stress!! Selv var jeg i timene så ofte jeg kunne, men det var begrenset med aktivitet fra min side, nettopp fordi det for oss er litt vanskelig å henge med i enkelte diskusjoner. Dette vet selvfølgelig foreleser, og vi utvekslingsstudenter blir veldig ofte tatt ekstra hensyn til.

Fagleg utbyte og språk

På det geografiske- og historiske fakultetet går omtrent all undervisning på spansk. Det er derfor veldig greit å ha noe spanskkunnskaper fra før. Men fortvil ikke! Selv hadde jeg minimalt med spanskkunnskaper før jeg dro ned. To år med spansk på videregående og et intensivt kveldskurs på Folkeuniversitetet i Bergen var det jeg hadde da jeg satte meg på flyet rett over nyttår. Samtidig var dette noe av poenget med at jeg valgte Salamanca og Spania, jeg ville lære språket og bli bedre i det.

Universitetsområdet og byen

Salamanca er en fantastisk by. Byen kalles ofte for "Roma la chica" (lille-Roma) på grunn av den historiske betydning og rett og slett fordi byen bare er vakker. For oss nordmenn er byen nokså stor med sine 160 000 innbyggere, men i spansk målestokk er byen mellomstor. Det som karakteriserer byen veldig er de "gylne" bygningene som det er umulig å ikke legge merke til. Nesten samtlige byninger i Salamanca har en fasade av lokal sandstein som gjør at hele byen får en gyllen farge. Byen er som nevnt veldig historisk med sitt universitet som ble grunnlagt allerede i 1218! Geografene ved universitetet fungerte som rådgivere for dronningen da hun valgte å finansiere Columbus' oppdagelse av Amerika! For en interessert geograf er Salamanca et paradis.

Ellers er det veldig enkelt å gå fra A til B i byen. Plaza Mayor, som er en av Spanias vakreste, er et naturlig møtepunkt i sentrumskjernen - og alt er i gangavstand fra denne. Mange tapasbarer, utesteder og andre restauranter gjør byen ekstremt livlig.

Bustad

Man kan velge om man vil bo i en studentresidens, hos en vertsfamilie eller privat. Jeg valgte å bo privat for 230 euro i måneden, og hadde 15 minutter å gå til fakultetet. Å bo i studentresidens kan virke litt dyrt, men her er også all mat inkludert - frokost, lunsj og middag. Det er et godt alternativ spør du meg. Likevel er man mer "fri" når man bor privat, og det er jo slik vi fleste er vant med fra hjemme. Jeg bodde som nevnt i en studentresidens i regi av språkskolen i de første ukene. Det var både trygt og godt å kunne bo slik i noen uker, men samtidig kunne jeg ikke bodd sånn veldig mye lenger. Et annet argument for å ta språkskole er nettopp at man har tid til å orientere seg i byen, gå på visning og finne seg en leilighet i god tid! Jeg søkte selv på nettet, og det finnes mange alternativer. Det er virkelig ikke noe problem å skaffe seg leilighet i Salamanca.

Sosialt miljø

Sosialt er det helt fantastisk å være student i Salamanca. Det er så utrolig mye som skjer! Det sies også at Salamanca har flest utesteder i Spania per innbygger! Det er kanskje vanskelig å måle slikt, men det er absolutt en fantastisk by om uteliv er noe for deg. Ellers er det veldig mye som arrangeres av Erasmus, ESN Salamanca. Hvis du vil komme i kontakt med folk med en gang anbefaler jeg deg å melde deg inn i Facebookgruppa til ESN Salamanca så fort du kommer til byen. De arrangerer alt fra aktiviteter til turer. Utrolig bra møtested! Hvis du velger å dra til Salamanca, så kan jeg garantere deg at du vil få det veldig kjekt og et semester som du sent vil glemme.

2014

Vår 2014 - BA i spansk/latinamerikastudium

Vår 2014 - BA i spansk/latinamerikastudium

13.01.2014 - 30.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Avhengig av fakultetet du skal studere ved kan det være veldig vanskelig å få emnebeskrivelser (som er nødvendig for å forhåndsgodkjenne fag), hvis det er nødvendig og de ikke ligger på nettet, må du sende mail rett til foreleser. Fakultetet og forskjellige koordinatorer er helt uinteresserte i å hjelpe deg med dette, så jeg fikk ikke noe hjelp til tross for at jeg sendte mail flere ganger.

Veldig få snakker andre språk enn spansk, selv ansatte ved instituttet osv. så det er lurt å ha et greit nivå på spansken før man reiser ned.

Nettsidene er veldig uorganiserte og det virker ikke som om fakultetet selv vet hva som ligger der. Så om du ikke finner noe er det mulig at det faktisk ikke er lagt ut, selvom de sier det er det.

De første ukene på universitetet er utrolig forvirrende og stressende, fordi det er veldig mye å ordne på denne tiden, ting ikke fungerer, man ikke får informasjonen man leter etter osv. Jeg prøvde for eksempel å få hjelp til å finne fag av studieveileder. Vedkommende kom med forslag til fag, det eneste problemet var at han ikke sjekka hvilket semester de gikk, så fagene han hadde funnet gikk altså feil semester. Etter de 2-3 første ukene roer det seg ned når du får levert inn alle skjemaer og får fagene dine. Så om du vil reise hjem etter 10 dager, så er det helt normalt, men det ordner seg :)

Undervisningsformer

Undervisningen varierer veldig mye fra fag til fag. I noen fag hadde jeg veldig gode forelesere og lærte kjempemye, og andre fag var ikke så lærerike. Generelt er det mer gammeldags enn i Norge, veldig lite legges ut på nett, vi hadde nesten ikke pensumbøker/artikler og pensum var ofte litt uklart, det var ofte bare det foreleser sa på forelesning som var pensum.

Det er lurt å spørre foreleseren på første forelesning hvordan vedkommende stiller seg til erasmusstudenter, noen forelesere er veldig positive og hjelpsomme, men det er også noen som virkelig ikke liker erasmusstudenter. Dette er de i de tilfellene jeg har hørt om/opplevd helt ærlige om, så hvis det er et fag du ikke må ha, kan det være lurt å ta dette i betrakning når du velger fag. Man kan gå på forelesninger i ca to uker før man låser fagene, så bruk denne tida godt. En annen ting som kan være greit å vite er at man ikke kan melde seg av fag, så om du melder deg opp i flere fag en du ender opp med å ta, så står de på vitnemålet ditt.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var mye dårligere ved instituttet for språkfag, enn jeg hadde trodd på forhånd. Jeg fikk ikke timeplanen til å gå opp sånn at jeg fikk tatt alle fagene jeg ville ha. Dette varierer jo fra fakultet til fakultet og hvis man tar frie emner er det nok helt uproblematisk.

Fagleg utbyte og språk

Hvor mye jeg lærte kom veldig an på faget, men spansken min ble mye bedre i løpet av tida jeg var der.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er kjempefint og ligger midt i byen. Byen er ganske liten og oversiktlig, men har alt man trenger; veldig bra uteliv, spisesteder, kino, shopping, treningsstudio osv.

Bustad

Jeg bodde i et privat kollektiv ca 10 minutter fra universitetet for 270 euro, alt inkludert. Å bo i studentboliger er veldig, veldig dyrt, med litt kjip mat inkludert, så jeg anbefaler uten tvil å bo privat. Det kan være lurt å bo på hostell noen dager og gå på visninger. Hvis du leier usett betaler du antagelig mer enn om du går på visninger. I 2014 var 250 euro- 300 euro en vanlig pris med strøm, internett, vann og oppvarming for et greit rom i et sentralt kollektiv(5-15 min unna universitetet/plaza mayor). 220-250 uten. Oppvarming og strøm ikke er det samme i Spania, så de betales separat. Calefacción=oppvarming ("central" er visstnok billigst, men tror ikke det er så veldig stor forskjell), luz=strøm. Calefacción og vann er som regel inkludert, men internett og strøm er ofte ikke det.
Det er også greit å være obs på at de private utleierne man som anonserer via universitetet er nettopp det, private utleiere, og det virker som om universitetet ikke har noen kvalitetskontroll på disse. En av utleierne som leide ut via universitetet, som jeg var i kontakt med, ville for eksempel ha betalt kontant og uten kontrakt.

Sosialt miljø

Det var et veldig godt sosialt miljø med utvekslingsstudentene og det var mye organisert man kunne bli med på. Sjekk ut facebookgrupper som "ESN Salamanca Erasmus", "AEE Erasmus Salamanca" og "SmartAdvices". Disse organiserer alt fra helgeturer til bar til bar. Det var vanskelig å bli kjent med spanjolene, og det sies at spanjolene i Salamanca er mindre utadvendte enn de i sør. Til tross for dette var det sosiale miljøet uten tvil det beste med å være på utveksling i Salamanca!

Informasjon