Hjem
Studentsider
erasmus+

Universitat de València og Institutt for økonomi (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • ByValencia
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Når i studiet kan eg reise

Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Studentar ved bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi vert råda til å dra på utveksling etter at dei har bestått 3. semester. Studentar ved profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi og bachelorprogrammet i politisk økonomi vert råda til å ta utvekslinga i 4. semester.

Språk

Undervisningsspråk er spansk/katalansk og engelsk. Universitetet tilbyr språkkurs innan spansk/katalansk.

Kva emne kan eg ta

Universitat de València har eit godt utval emne for studentar innan samfunnsøkonomi, på både spansk og engelsk. Universitetet er også høgt rangert innan finansfag, og studentar på samfunnsøkonomi-avtalen kan også ta desse.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitat de Valencia er eit offentleg breiddeuniversitet som blei grunnlagt i 1499. I tillegg til eit kjernetilbod innan dei klassiske universitetetsdisiplinane finst her òg spesialiserte forskningssentre innan område som kinesisk, ørkenspreiing og molekylærvitskap. Totalt har universitetet i dag rundt 65 000 studentar og fire campusar. Hovudcampusen Blasco Ibañez ligg i byen Valencia, medan dei tre andre ligg i forstadane Burjassot og Paterna.

Valencia er hovudstad i den autonome regionen Valencia og den tredje største byen i Spania. Storbyområdet kring Valencia har opp mot 2,3 millionar innbyggarar. Byen er mellom anna kjent som heimby for den verdskjende matretten paella og for folkefestivalen Las Fallas, som set eit tydeleg preg på heile mars månad kvart år.

Bustad

Universitetet har to eigne studentbustadkompleks i tillegg til ei rekke samarbeid med private bustadaktørar i Valencia og omegn. Det er også mogleg å finne bustad via universitetet sin nettbaserte bustadsdatabase.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2022

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2021 - 28.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Når du har blitt nominert til utveksling ved Universitetet i Valencia er det en del dokumentasjon som må ordnes. Jeg anbefaler å komme raskt i gang med dette. Blant annet må du lage en online learning agreement som skal signeres av både UiB og Universitetet i Valencia. UiB er raske på å signere det som skal signeres, samt svare dersom du har spørsmål. Universitetet i Valencia bruker derimot noe lengre tid, men de følger også opp nokså godt.

Mitt viktigste tips når det kommer til praktiske forberedelser er å sette seg godt inn i hvilke fag som tilbys ved Universitetet i Valencia det semesteret du skal reise. Det er forskjellige fag som tilbys på vårsemesteret og høstsemesteret. Hvis du er avhengig av å ta fag på engelsk er det flest fag å velge mellom på høstsemesteret (men et nokså begrenset utvalg!). Man bør være raskt ute med å velge fag, ettersom fagene fylles fort opp. Jeg vet om flere erasmusstudenter som endte opp med å ikke få nok studiepoeng fordi de var for trege med å velge fag, så dette er veldig viktig.

Hvis man drar ned til Valencia før skolestart anbefaler jeg å oppsøke erasmusmiljøet med en gang. Det finnes mange arrangerte turer for erasmusstudenter, og folk er generelt veldig åpne. Søk på erasmus på Facebook eller Instagram så finner du raskt frem til turer og annet opplegg.

Undervisningsformer

Undervisningen ved Universitetet i Valencia er lagt opp på nesten samme måtte som videregående i Norge. Man har en timeplan, og klasseromsundervisning hver dag. Størrelsen på klassene varierer noe, alt fra 30-60 personer i hver klasse. Det legges opp til muntlig aktivitet og presentasjoner fra studentene. Det er ikke obligatorisk å være tilstede i timen (med mindre det skal utføres obligatoriske aktiviteter). Jeg anbefaler likevel å møte opp i timen så mye man kan, fordi man ofte får viktige beskjeder i timen. Mange av professorene gir også tips til hva som kommer på eksamen i timen, så her gjelder det å følge med.

Den endelige karakteren i faget er basert 30% på såkalt "continous assessment", og 70% på eksamen som gjennomføres på slutten av semesteret. Continous assessment kan være alt fra prøver, essays eller presentasjoner som du må gjennomføre i løpet av semesteret. Det er veldig varierende fra fag til fag hvor mye som kreves av continous assessment. Enkelte professorer krever så og si ingenting, mens andre har mange aktiviteter som må gjennomføres. Eksamen består enten av spørsmål eller multiple choice, og varer som regel i 1-2 timer. Jeg vil si eksamen ved Universitetet i Valencia er ganske mye enklere enn hva man er vant med fra UiB, men vanskelighetsgraden varierer fra fag til fag.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Universitetet i Valencia er ganske begrenset - spesielt hvis man er avhengig av å ta fag på engelsk, slik som meg. Det kan se ut som at man har mange fag å velge mellom, men utfordringen er å finne en timeplan som fungerer. Det er mange fag som overlapper. Jeg endte opp med å finne en timeplan som fungerte der jeg fikk 31,5 credits. Det var en av de få fagkombinasjonene med engelske fag som fungerte. I realiteten endte jeg ikke opp med å velge fag - jeg måtte bare ta de fagene som fungerte sammen i en timeplan. Jeg tok følgende fag: Civil Law IV, Constitutional Law II, International Commercial Law, Procedural Law III, Roman Public Law, Nationality and Imigration Law.

Civil Law IV var et fag som handlet om spansk arve- og familierett. Dette var nok det mest tidkrevende faget jeg tok, ettersom det var en del continous assessment. I tillegg var det mange detaljer å lære seg, og forholdsvis stort pensum.

Constitutional Law II handlet om den spanske grunnloven og menneskerettigheter. Faget var ganske enkelt å følge ettersom man allerede har lært om menneskerettigheter ved UiB. Professoren i dette faget var veldig flink, så dette var et av fagene jeg likte absolutt best.

International Commercial Law var et fag som tok for seg flere aspekter ved internasjonal handel. Det ble ganske overfladisk siden det berørte veldig mange forskjellige temaer, bl.a. konkurranserett, IP-rett, lovvalg og jurisdiksjon, CISG, samt voldgift. Faget var noe vanskelig å følge, men eksamen var ikke særlig krevende, og det var så og si ingen continous assessment.

Procedural Law III handlet om spansk straffeprosess. Dette faget kunne være litt krevende, ettersom Spania har et ganske mye mer avansert domstolssystem enn Norge. Professoren i faget var veldig engasjert, og la til rette for erasmusstudenter, så det hjalp veldig.

I faget Roman Public Law studerte vi tekster om romerretten. Faget hadde verken continous assessment eller eksamen, det eneste kravet var at man stilte opp i timen. Personlig syns jeg ikke faget var særlig spennende - det innebar ganske mange latinske gloser og årstall.

Nationality and immigration Law handlet blant annet om flyktningrett, krav for å bli en spansk statsborger og familiegjenforening. Professoren i dette faget brukte lite powerpointer og hadde ikke pensum, slik at man kunne bli litt rådvill når det kom til hvordan man skulle forberede seg til eksamen. Eksamen var ganske enkel, og det var ingen continous assessment.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet jeg tar med meg fra Universitetet i Valencia er ikke spesielt stort. Likevel syns jeg det var interessant å se hvordan rettssystemet i Spania fungerer. Jeg tror det faglige utbyttet fra Universitetet i Valencia vil variere veldig ut i fra hvilke fag man har. De fleste fagene jeg tok hadde professorer som ikke krevde særlig mye fra studentene. Hadde alle seks fagene jeg tok vært like tidkrevende som Civil Law IV for eksempel hadde jeg nok hatt ganske mye å gjøre på utveksling. For meg var det positivt å ikke ha så mye skolearbeid, fordi man da får enda mer tid til å utforske byen.

Det største språklige utbyttet jeg tar med meg fra oppholdet i Valencia er en forbedring av engelsk-ferdighetene. Man får et bredere vokabular av å studere på engelsk. Man blir også mer komfortabel med å prate engelsk siden man er mye med internasjonale studenter. I tillegg tok jeg et spansk-kurs på A2-nivå. Det gav meg noen basis spansk-ferdigheter, som var veldig praktisk med tanke på at spanjolene generelt har ganske lavt nivå i engelsk.

Universitetsområdet og byen

Valencia er en fantastisk by, og jeg anbefaler virkelig å dra på utveksling hit. Byen har kul arkitektur, en veldig fin park og et bredt utvalg av restauranter og uteliv. I tillegg har byen en ganske fin strand, og veldig behagelig klima. Prisnivået i Valencia er generelt lavt, så man har mange muligheter til å finne på mye gøy og oppleve byen. Områder jeg likte spesielt godt i byen var Ciutat Vella, El Carmen og Ruzafa.

Universitetet ligger litt utenfor sentrumskjernen (cirka 10 minutter med buss), på Campus Tarrongers. Jeg syntes verken universitetsområdet eller juss-fakultetet var spesielt hyggelig. Juss-fakultetet har to kantiner som selger mat og drikke, men det er vanskelig å få tak i sunn mat i kantinen.

Bustad

Jeg leide bolig sammen med en venninne i Ruzafa, og var veldig fornøyd med det! Jeg syntes sentrum var mye hyggeligere enn universitetsområdet, så min anbefaling er å bosette seg i sentrum. For meg var det verdt det å ta en kort busstur inn til skolen for å bo i et mye hyggeligere område. Som nevnt likte jeg spesielt områdene Ciutat Vella, El Carmen og Ruzafa. Det er nok noe dyrere å bo i sentrum enn å bosette seg i universitetsområdet, men jeg mener det er verdt det, spesielt siden man får penger både fra lånekassen og erasmusstipend. Et rom i studentkollektiv koster fra 350 euro i måneden.

Jeg anbefaler å være tidlig ute med å finne bolig - gjerne før du reiser ned. Hvis man satser på å finne et sted å bo etter man kommer ned til Valencia kan man risikere å ikke finne noe i de områdene man ønsker.

Sosialt miljø

Det er mange erasmusstudenter i Valencia, så det er gode muligheter for å få seg venner fra hele Europa. Hvis man ønsker er det noe å finne på hver uke i form av arrangerte turer med andre erasmusstudenter. Man må oppsøke erasmusmiljøet selv, det er ingen fadderuke som skjer i regi av skolen. En ting man kanskje vil merke er at mange av erasmusstudentene er ganske unge, og det er mye fokus på å dra på fest flere ganger i uka. Når det kommer til de spanske studentene så er det vanskeligere å komme i kontakt med disse.

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

01.09.2021 - 28.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Meld deg opp til fag tidlig, og meld deg opp til flere fag enn det du egentlig trenger. Vi hadde flaks og fikk plass på alle fagene vi meldte oss opp til, men nesten alle utvekslingsstudenter vi møtte hadde noe form for problemer med timeplanen.
Det er veldig mange spanjoler i Valencia som ikke kan engelsk og mye informasjon gis bare på spansk (eller valenciansk), så det er en stor fordel å lære seg litt grunnleggende spansk før man reiser ned.
Jeg ville også prøvd å skaffe meg bolig før jeg kom ned, da mange rom og leiligheter fort kan bli fulle.
Ellers vil jeg anbefale å laste ned appene Free Now og Cabify (tilsvarer Uber), Glovo (tilsvarer Foodora), Gorillas (matbutikk med hjemlevering) og EMTValencia og Moovit (for busstider og reisevei). Jeg vil også anbefale å skaffe månedskort (da må du innom et EMT-kontor), og bysykkelabonnement (som heter Valenbisi) hvis du ønsker å benytte deg av sykkel. Valencia er en flat by med gode sykkelveier, så det kan absolutt anbefales.
Selv om det stort sett er fint vær og ganske varmt i Valencia, så blir det veldig kaldt på skolen. Byggene ikke er isolert og på grunn av corona måtte de også ha vinduene åpne hele tiden. Jeg vil derfor anbefale å ha med nok varme klær til vintermånedene. Utendørs i solen er det imidlertid veldig godt og varmt, opp mot 20 grader også på vinteren.

Undervisningsformer

Undervisningsformene er litt annerledes enn på UiB. Her foregår undervisningen i mindre klasser og minner mer om timene man hadde på videregående. Hvert fag hadde ca. to timer undervisning to ganger i uken, der noe undervisning også var på kveldstid. Undervisningen varierer fra professor til professor, men i de fleste fagene hadde professorene forelesninger basert på PowerPointer. Vi hadde kun pensumbok i ett av fagene, alt annet pensum var på spansk. Dette gikk for det meste greit da de fleste professorene legger ut annet materiale som er tilstrekkelig til å stå på eksamen, og ellers går gjennom det man trenger til eksamen i timene. I tillegg var det i flere fag innleveringer som måtte gjøres underveis i semesteret. Disse må bestås og karakterene legges til eksamenskarakteren på slutten av semesteret. På eksamen må man få over 50% riktig for å bestå.

Vurdering av emnetilbodet

For høstsemesteret var ikke emnetilbudet veldig stort da det ikke er så mange av de engelske fagene som er godkjent av UiB, og flere av de godkjente fagene hadde timer som overlappet. Vi fikk nok studiepoeng uten for store problemer, men vi kunne ikke velge mellom så mange fag, men måtte ta de fagene som gjorde at timeplanen gikk opp. Det er stort sett ikke obligatorisk å være i timene, så dersom fagene overlapper litt så pleier professorene å synes at det er helt greit at man går litt før/kommer litt sent. I mange fag sier professorene litt om hva som kommer på eksamen i timene, så selv om det ikke er obligatorisk, lønner det seg ofte å være tilstede.

Jeg måtte ta seks fag for å få tilstrekkelig studiepoeng:

Civil Law IV
Tilsvarer arve- og familierett. Her måtte alle levere inn et tankekart fra ett kapittel og presentere dette gruppevis. I tillegg hadde vi fem ulike oppgaver som måtte leveres inn på slutten av semesteret. Eksamen var multiple choice med 40 spørsmål hvor vi måtte ha 20 riktig for å stå, med minuspoeng for feil svar. Dette kan imidlertid variere noe fra år til år. Dette var nok det vanskeligste faget fordi det var mye pensum og mye detaljer å huske på. Professoren var flink, men ikke den beste i engelsk, noe som også gjorde eksamen litt utfordrende. Det gikk likevel fint å stå med litt innsats, men etter min mening var dette det faget som krevde mest jobb.

Procedural Law III
Tilsvarer straffeprosess. Professoren var veldig søt og flink, og hadde ryddige PowerPointer som det var lett å følge. Vi måtte levere inn to ulike innleveringer i løpet av semesteret, samt stille spørsmål til de andre studentenes innlevering. Som i norsk straffeprosess er det mye detaljer å huske, men med litt innsats går det fint å stå på eksamen. Eksamen var multiple choice med 30 spørsmål. Man fikk også her minuspoeng for feil svar.

International Commercial Law
Faget handlet i stor grad om regulering av internasjonale kontrakter, og dette var nok det mest relevante faget jeg hadde. Vi hadde en ganske flink professor, men undervisningen var litt passiv da han stort sett satt og pratet hele timen. Det var en noe overfladisk gjennomgang av pensum, noe som begrenset læringsutbyttet litt. Vi måtte levere inn en liten innlevering i løpet av høsten, men ellers var det ingenting obligatorisk. Eksamen bestod av fem relativt enkle spørsmål.

Nationality and Immigration
Her lærte vi om spansk statsborgerskap, men også om internasjonale konvensjoner om familiegjenforening, returnering og asyl. Det var samme professor som i International Commercial Law, som også her var flink men igjen var undervisningen ganske passiv. I dette faget var det litt lite stoff for å forberede seg til eksamen, så man var litt avhengig av å være i timene og følge med. Eksamen bestod av tre ganske enkle spørsmål.

Constitutional Law II
Faget minner om menneskerettigheter, men på et litt mer overfladisk nivå. Professoren var veldig flink og det var lett å følge med i timene hans og det han la ut av pensum. Vi hadde to innleveringer i løpet av høsten, men dette var ikke veldig vanskelig. Eksamen bestod av to spørsmål som krevde lengre svar, og fire oppgaver som var mer detaljerte og med kortere svar. Eksamen var ikke spesielt vanskelig, men det krevde at man har lest litt for å kunne skrive utfyllende nok, samt få med seg detaljene til kortsvarspørsmålene.

Roman Public Law
I dette faget hadde vi ikke eksamen, men vi måtte møte opp i timene og man kunne gjøre en innlevering for å få en bedre karakter. Det kunne være noe vanskelig å forstå hva professoren sa, men det gikk stort sett veldig greit og dette var et rolig fag som ikke krevde så mye innsats.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet har vært helt greit. De fleste fagene er nok ikke veldig relevante for meg i fremtiden, men det har vært interessant å lære litt om ulike rettsområder i Spania sammenlignet med hvordan det er i Norge.

Språklig så har jeg blitt noe bedre i engelsk (kanskje særlig skriftlig, og jeg har fått bedre ordforråd i juridisk engelsk), men spanjoler er ikke spesielt gode i engelsk noe som gjør at utbyttet har vært litt begrenset. Jeg kunne ikke noe spansk før jeg dro ned, men jeg har lært meg bittelitt grunnleggende spansk etter å ha gått på spanskkurs en gang i uken (arrangert av Erasmus), og av å snakke litt spansk i butikker, restauranter osv.

Universitetsområdet og byen

Universitetetsområdet til jussen ligger på Tarongers, litt utenfor sentrum. Dette er ikke et spesielt vakkert område, og selve jussbygget er ikke veldig sjarmerende. Det har imidlertid et fint bibliotek og en helt ok kantine. Rett over veien for jussbygget ligger imidlertid UPV, et annet universitet. Her er det veldig mye hyggeligere uteplass, og vi dro ofte dit for å spise lunsj ute. De har en noe bedre kantine, og her ligger også EMT-kontor, et sted man kan skrive ut ting og noen andre butikker.

Valencia som by er derimot veldig fin! Byen er mindre turistifisert enn de aller største spanske byene, men man har likevel de fleste tilbud man kan ønske seg; strand, hyggelig gamleby, fin arkitektur, butikker, masse restauranter, kafeer, barer og utesteder. Turiaparken strekker seg gjennom hele byen og er helt nydelig. Her er det det sykkelvei, joggeløype og det foregår diverse aktiviteter hele året. Valencia er i tillegg en relativt billig by, så man kan gå ut og spise og nyte livet. Det er enkelt å reise rundt i Spania fra Valencia. Vi dro til Madrid (hurtigtog anbefales), Barcelona og tok en roadtrip nedover kysten for å se byer som Altea og Calpe. Erasmus arrangerer også mange turer, og vi dro til Isla de Tabarca gjennom dem, som var veldig fint. Det er også stort sett fint vær og god temperatur. Valencia kan anbefales på det varmeste!

Bustad

Jeg bodde i Russafa sammen med en venninne hjemmefra, og vi leide leiligheten til noen nordmenn som vi kom i kontakt med i Norge. Vi betalte 6000 kroner hver i måneden, inkludert alt av strøm, vann og gass og hadde god standard på leiligheten. Andre jeg kjenner fant kollektiv gjennom ulike nettsider (blant annet Spotahome og Idealista), og var stort sett fornøyde med det, men vær forberedt på at standarden er noe lavere enn i Norge.

Jeg var kjempefornøyd med å bo i Russafa! Bydelen ligger veldig sentralt, med gåavstand til alt sentrum har å by på. Det er lenger å gå til stranden og skolen, men det er gode buss- og sykkelforbindelser (og billig taxi) og veldig enkelt å komme seg rundt. Russafa har også masse hyggelige kafeer, restauranter og barer. Mange studenter bor i Blasco Ibanez og områdene rundt universitetene og stranden, noe som er ganske rimelig. Jeg vil imidlertid sterkt anbefale å bo i Russafa eller gamlebyen - det er mer sentrumsnært og langt hyggeligere og finere områder. Man kan også her finne ganske billige rom i kollektiv (vil tippe rundt 3000-4000 kroner i måneden).

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet har vært veldig bra. Skolen legger ikke opp til noe sosialt opplegg ved oppstart, det er ingen fadderuke eller lignende. Det er imidlertid lett å komme i kontakt med andre utvekslingsstudenter gjennom WhatsApp-grupper, Erasmus (fester, arrangementer og utflukter hver uke, det publiseres mye om dette på diverse Valencia Erasmus-kontoer på Instagram) eller i forelesning. Vi fikk også noen venner gjennom spanskkurset. I tillegg ble vi god venn med de som bodde i kollektivet til en venninne av meg, så kollektiv er en veldig god måte å bli kjent med mange ulike folk på.

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

01.09.2021 - 31.01.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ville brukt tid til å sette seg inn i emnetilbudet til Universitat de València, å søke tidligst mulig om forhåndsgodkjenning av fag. I tillegg vil jeg anbefale å søke om flere emner enn nødvendig, ettersom det ofte kan være kollisjoner eller andre hindringer for å ta et fag når man kommer frem og universitetet starter. På denne måten har man flere valgmuligheter. I tillegg kan det være lurt å melde seg opp til et emne ved UiB, UiO eller lignende i tilfelle det skulle skjære seg helt. Det er vanskelig å forutse hvilke komplikasjoner som kan skje. For min del gikk alt veldig bra, men dersom et fag hadde skjært seg, ville jeg stått uten nok poeng til å fullføre graden min. Det er derfor lurt å være føre var.

Videre er det en del dokumentasjon som må fylles ut å signeres av både UiB og vertsuniversitetet. Jeg anbefaler derfor så tidlig som mulig å lage en liste over hvilke papirer som må ordnes, og fristen for dette. Det er også ofte vanskelig å få kontakt med vertsuniversitetet, så ha tålmodighet - særlig i Spania. Her er alt "mañana mañana", noe som kan være frustrerende. Men det at ting tar tid er bare kulturen her, og mitt inntrykk er at Universitetet i Valencia er veldig behjelpelig med å få papirer underskrevet og fag til å gå opp. Det tar bare tid.

Før avreise vil jeg anbefale å melde seg inn i ulike FaceBook-grupper/WhattsApp-grupper (som er eneste kommunikasjonsmiddelet studenter bruker!) for erasmusstudenter, samt å følge diverse instagram-kontoer om erasmus i Valencia. Her kan man få nyttig info om alt fra bolig, kule steder å dra, planlagte turer og diverse tips. Jeg fikk mine første venner gjennom en WhattsApp-gruppe, og erasmusstudenter er generelt veldig åpne for å møte nye folk, siden alle er i samme situasjon.

Undervisningsformer

Under høstsemesteret 2021 var all undervisning fysisk. Undervisningen var stort sett klasseromsundervisning, med ulik grad av interaksjon fra studentene. Hvordan et fag legges opp er veldig opp til hver enkelt professor. Men de aller fleste har en del undervisning i form av forelesninger med PowerPoint. Videre kan det forekomme gruppearbeid, muntlig presentasjoner, innleveringer etc. For min del minte undervisningen mer om videregående enn universitetet, på godt å vondt. Det er mer å gjøre undervegs i semesteret, men på samme tid virker nivået noe lavere enn i Bergen, og det er ganske enkelt å få arbeidsoppgavene godkjent.

Det er ikke obligatorisk å delta i undervisningen, men ettersom få fag har lærebøker, vil eksamen stort sett basere seg på hva som blir gjennomgått i timene. Det er derfor veldig nyttig å være med i undervisningen. Professorene har vist seg å være villig til å røpe en god del av hva som vil komme på eksamen gjennom undervisning - noe som kommer godt med.

Fagene blir evaluert ved 30 % deltagelse/arbeid undervegs i faget, og 70 % eksamen. Hvordan de 30 % blir vurdert er igjen veldig opp til hver enkelt professor. Et resultat av dette er at fagene kan virke noe mer uforutsigbar enn i Bergen. Det kan være vanskelig å vite hvilken type eksamen man har, hvordan undervisningen er lagt opp, og innleveringer kan plutselig bli annonsert samme uke som man har dem.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Universitetet i Valencia er noe begrenset dersom man vil ha alle fagene på engelsk. For min del gikk det akkurat, og der var også andre emner jeg kunne tatt. Eneste er at de engelske fagene blir fylt opp raskt, noe som gir enda større grunn til å melde seg opp til flere fag enn nødvendig fra starten, slik man får plass, og kan deretter velge seg ut hvilke fag man vil ha. Inntrykket mitt er generelt at det er flere tilgjengelige fag på høstsemesteret enn vårsemesteret.

Jeg tok emnene Civil Law IV, Constitutional Law II, Competition Law, International Commercial Law, Public Roman Law og Philosophy of Law.

Jeg anbefaler alle emnene bortsett fra Competition Law. Professoren jeg hadde brukte ingen PowerPoint og hadde ingen bøker, og det var veldig vanskelig å vite hvordan man skulle forberede seg til eksamen. I tillegg hadde vi innleveringer og prøver som dukket opp ut av intet. Det var derfor et veldig stressende emne, selv om faget i seg selv i utgangspunktet var spennende. Det er selvsagt mulig det er bedre dersom man har en annen professor, men for min del ble det veldig vanskelig.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var nok for min del ganske liten. En del av emnene er spansk konstitusjonell rett og spansk arve-/familierett, som er ganske unyttig når man er tilbake i Norge. Likevel var det interessant å få et innblikk i hvordan det fungerer her. De emnene jeg trodde skulle være nyttig, slik som Competition Law og International Commercial Law, hadde en undervisning som var noe vanskelig å følge, og utbyttet ble derfor heller ikke så stort. Men jeg angrer ikke på at jeg dro, og vil si at utveksling uansett er en fantastisk opplevelse, og man får uansett innblikk i hvordan studieløpet er i et annet land.

Det språklige utbyttet var derimot større. Engelskkunnskapene mine er allerede ganske gode, men det å studere juss på engelsk er noe annet enn den daglige samtalen man har. Det var veldig nyttig å få kunnskap om juridisk engelsk. Likevel er ikke alle professorene like gode i engelsk, og det varierer også noe fra fag til fag. Likevel vil jeg si at jeg fikk utbytte av å være her. I tillegg tok jeg et fire måneders kurs i spanks, nivå A2. Dette var også nyttig for å forbedre spansken. Etterhvert som eksamensperioden kom, ble det imidlertid litt vanskelig å fokusere både på spansk og skole, og spansken måtte vike for min del. Men det var veldig gøy å lære språk mens man er i landet.

Universitetsområdet og byen

Valencia er en fantastisk fin by, og jeg er veldig glad for at jeg valgte å studere her! Byen har alt fra strandliv, byliv, store grønne parker. Samtidig er det nærme mange perler langs kysten. Det er alltid noe som skjer, og byen yrer av gode resturanter, barer og klubber. Samtidig oppleves ikke byen alt for stor, og etter noen uker begynner man allerede å føle seg ganske hjemme - vertfall etter min opplevelse. I tillegg er det fantastisk klima her. Jeg valgte å tilbringe juleferien min her, og i desember hadde vi godt over 20 grader i lengre perioder. Det er imidlertid verdt å nevne at det kan bli kaldt, særlig dersom temperaturen dropper under 15 grader, ettersom byggene her er dårlig isolerte. Kulden føles derfor veldig annerledes enn hjemme, og jeg vil påstå 15 grader her er kaldt, sammenligner med i Bergen. Det er derfor lurt å ha med gode gensere/skjerf til vinterhalvåret.

Jeg tilbragte ikke så mye tid på universitetsområdet. Universitetet i Valencia er et helt okey Universitet, som er inndelt i ulike fakulteter som er spredt over byen. Jussfakultetet er noe gammeldags og slitt, og har to kantiner som tilbyr all slags mat (men liten grad av sunn mat). Ved siden av fakultetet er det et bibliotek hvor man kan studere.

Bustad

Det kan være lurt å starte å se på bolig tidlig. Jeg hadde flere venner som kom til Valencia uten bolig, som måtte bo på hostell i lengre perioder ettersom de ikke fant bolig her. Her kan FaceBook-grupper, WhattsApp, Idealista, Spotahome eller helphousing være nyttig å sjekke ut. Jeg valgte å bosette meg i sentrum, i et område som kalles Ruzafa. Det er et stykke unna universitetet, men jeg er veldig glad for at jeg bodde nettopp her. Det er gåavstand til stort sett alt i byen, og buss/metro/sykkelforbindelser over alt. Jeg bodde sammen med seks andre studenter som jeg ikke kjente fra før, og jeg anbefaler virkelig alle å bo med andre studenter. Det har vært en fantastisk fin opplevelse å bli kjent med disse menneskene, og jeg har funnet seks gode venner jeg nå kan besøke over alt i verden. Man lærer mye av å bo med andre mennesker fra andre kulturer, og selv om det til tider kan være utfordrende, ville jeg aldre byttet det ut.

I tillegg kan det være greit å ha i bakhodet at standarden på spanske leiligheter er lavere enn i Norge. Det samme gjelder rensligheten. De aller fleste jeg snakket med, opplevde å komme til en nokså skitten leilighet, og en følelse av at det ikke var vasket. Det viste seg etterhvert at vaskehjelpen (som de fleste leilgheter har en gang i uken) rett og slett ikke vasker bedre. Dette kan være et lite kultursjokk i starten. Og ha derfor med innesko!! Ingen tar av seg skoene inne her.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra, og det skjer veldig mye for erasmusstudenter i ukene før skolestart. Jeg anbefaler derfor å reise hit i god tid. For min del kom jeg i starten av september, som var et par uker før universitetet startet. Det er imidlertid ikke noen arrangert "fadderuke" i regi av universitetet slik som ved UiB. Alt skjer derfor utenfor skolen, og man må oppsøke arrangementene gjennom diverse grupper på FaceBook/WhattsApp/Instagram som tidligere nevnt.

Jeg anbefaler å være veldig åpen for å møte folk, og være med på arrangementer, selv om du er alene. Folk er veldig åpne og alle er i samme situasjon og kjenner seg derfor ofte like "alene" som du gjør.

2021

Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

01.02.2021 - 03.07.2021

Førebuingar/praktiske tips

Et første tips er nok å sette seg godt inn i emnetilbudet ved UV tidlig og søke så fort som mulig om forhåndsgodkjenning av fag slik at man kan melde seg opp til fag tidlig ved UV og være sikker på at man har nok fag til å få 30 studiepoeng. Til tross for at UV signerte min Online Learning Agreement med de fagene jeg ville ha, fikk jeg beskjed svært sent om at jeg ikke kunne ta flere av fagene jeg hadde meldt meg opp til. Jeg ville derfor for sikkerhetsskyld ha meldt meg opp til fag ved UiB og funnet flere backup-fag ved UV i tilfellet man ikke får plass på førstevalget. Meld deg heller opp til for mange fag enn for få.

Ellers er det ganske mye å holde styr på av ulike dokumenter som skal fylles ut og sendes til ulike parter både før, under og etter oppholdet. I tillegg begynner denne prosessen tidligere enn jeg trodde (for min del i innspurten med master før jul). For å få språkstipend fra Lånekassen er det krav til antall timer med språkkurs. Jeg tok et intensivspråkkurs, noe som gjorde at jeg måtte melde meg opp til og begynne språkkurset tidligere enn jeg forventet (for min del 4. januar for å rekke å bli ferdig før semesterstart i Valencia). Det kan også være greit å ta med en del varmt tøy da det er ganske kaldt på vinteren i Valencia, spesielt i bygninger. Fra mars pleier det å være 20 grader+.

Før jeg dro begynte jeg også å følge flere instagram-sider for å få litt tips til steder man bør dra og ting som skjer i Valencia. @Valencia_secreta har flere gode tips. Ellers kan jeg anbefale å laste ned appene Glovo og Uber eats (samme som foodora ish), Yego (som Voi, bare at det er scootere), Cabify (samme som Uber), Las Provincias (app) og N332 (facebook-side) som har nyheter og oversikt over regler i Spania (veldig nyttig under pandemien), Fever es (app med oversikt over arrangementer og ting som skjer). Ellers bør man kjøpe Valenbisi-abonnoment (bysyklene i Valencia), da bysyklene er overalt og det er kjempefine sykkelveier gjennom hele byen. Av steder i nærheten av Valencia vil jeg spesielt anbefale å dra til Albufera, Peñiscola og Montanejos. En annen ting jeg ikke var helt forberedt på var at mye informasjon fra UV ble sendt ut på valensiansk. Som regel ble det også sendt ut på spansk, og noen ganger på engelsk.

Undervisningsformer

Ettersom jeg var i Valencia under en pandemi var det både digital og fysisk undervisning. Flere av fagene hadde både teoritimer og praktiske timer hvor vi løste case-oppgaver, noe som var veldig lærerikt. Teoritimene minner om forelesninger ved UiB, men de kan ofte vare ganske lenge uten pause (gjerne 2 timer) og det er ikke alltid læreren bruker power point, noe som gjøre det vanskelig å holde seg konsentrert. Under vanlige omstendigheter vil jeg tro all undervisning foregår fysisk, og de færreste forelesere tar opp timene. Likevel er det ikke obligatorisk å delta på forelesningene, og hvis man går glipp av noe er det vanlig å spørre medstudenter om notater. Mine medstudenter var veldig behjelpelige og sendte notater dersom jeg trengte det.

Det er også mye mer obligatoriske krav enn hva jeg var vant med fra de siste årene ved UiB. Dette bestod i obligatoriske innleveringer, fremføringer og prøver gjennom hele semesteret. I det ene økonomifaget jeg tok hadde vi hver uke én multiple choice-prøve og to praktiske prøver (som bestod i utregning/matteoppgaver). I andre fag var det mye multiple choice-prøver, innleveringer, case-oppgaver og fremføringer. For meg var dette ganske overraskende da fagene var så små (4,5-6 studiepoeng). I det ene faget hadde jeg prøver kl. 21 på kvelden, noe som var ganske hemmende. Ettersom man må ta ganske mange fag for å få 30 studiepoeng ble dette til tider ganske intenst, og jeg brukte mye mer tid på skole enn jeg hadde sett for meg. Det var heller ikke så mye tid til egenstudie og til å legge opp dagene slik man selv ønsker, som man kanskje er litt mer vant til fra UiB.

Det varierer hva professorene krever for at man skal bestå faget, men som regel må man bestå både de obligatoriske kravene som teller 20-30% av den endelige karakteren og avsluttende eksamen. Karakterskalaen går fra 1-10, og det kreves som regel at man får minst 4-5 på den kontinuerlige evalueringen og på avsluttende eksamen må man få minst 5 (altså minst 50%) for å bestå faget. Man har to forsøk på å bestå avsluttende eksamen. Avsluttende eksamen er nok litt enklere enn man er vant til fra UiB, men som nevnt er arbeidsmengden gjennom hele semesteret ganske stor. Den avsluttende eksamen varer alt fra 20 minutter til 3 timer. Jeg brukte mye tid på lesing, og bestod heldigvis fagene på første forsøk, men jeg vet om mange Erasmus-studenter som strøk på flere fag. Dersom man bruker god tid og gjør en samvittighetsfull jobb går det helt greit, og flere av lærerne er veldig forståelsesfulle, men jeg tror mange Erasmus-studenter (egentlig inkludert meg) ønsker å oppleve mer utenfor skole og kan derfor fort ende opp med å ligge bak med skole.

I tillegg er det meste mer uforutsigbart ved UV enn hva man kanskje er vant med hjemmefra. I motsetning til UiB hvor man vet når, hvor og hvordan type eksamen det blir, var det ofte at tidspunktet for prøver ble endret i siste liten, og i flere fag visste jeg verken tidspunkt for eksamen, hvor lenge den varte og hva slags spørsmål som kom før på selve eksamensdagen. Dette kunne ofte ende med at ting hopet seg opp, og for meg som liker å planlegge kunne dette være et stort stressmoment og til tider ganske frustrerende. Det er mulig dette er bedre når det ikke er pandemi.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Universitetet i Valencia på vårsemesteret var noe begrenset det semesteret jeg var der. Det kan også være ganske utfordrende å fylle 30 studiepoeng med bare engelske fag. Tilbudet er noe bedre på høstsemesteret. Til tross for at jeg hadde meldt meg opp til fag innenfor tidsfristen fikk jeg beskjed en uke før semesterstart om at halvparten av fagene jeg hadde meldt meg opp til var fulle. Det er mulig det var færre plasser på grunn av pandemien, men jeg fikk beskjed om at dette var noe som hadde skjedd før. Dette forårsaket mye stress og det endte med at jeg kom sent inn i de klassene jeg til slutt tok, og for å få nok studiepoeng måtte jeg ta et fag digitalt fra UiB. Jeg synes dessverre at UV ikke var særlig behjelpelige når det kom til å finne alternative fag, spesielt ettersom det var veldig begrenset med fag jeg kunne velge mellom som også UiB ville godkjenne.

Ved UV endte jeg opp med å ta Labor Law I (Derecho del trabajo) på spansk, Financial & Tributary law I, International Environmental Law og International Taxation (økonomifag).

LABOR LAW I:
Som nevnt tok jeg faget på spansk, noe som gjorde det litt mer utfordrende. Dette er et fag på 2. året, og det er egentlig et materielt ganske enkelt fag. Læreren jeg hadde var veldig flink og jeg følte jeg fikk en god innføring i spansk arbeidsrett med innslag av EU-rett. Undervisningen var en blanding av teori-timer hvor læreren foreleste, og praktiske-timer hvor vi løste relevante case-oppgver, noe jeg fikk mye ut av. Underveis hadde vi to multiple choice-prøver og en innlevering, mens avsluttende eksamen var case-oppgaver som lignet det man hadde vært gjennom i timene. Læreren tok veldig hensyn til meg som Erasmus-student, og var tilgjengelig og behjelpelig underveis.

FINANCIAL & TRIBUTARY LAW I:
Dette faget var et innføringsfag til "offentlig finansrett" i Spania, altså hvordan myndighetene får inn penger og bruker penger. Læreren var veldig engasjert, noe som gjorde faget mer spennende, i tillegg til at han var veldig flink til å snakke og skrive engelsk. Likevel kunne han ofte spore av med anekdoter underveis, noe som gjorde det litt vanskelig å forstå hva som var viktig for selve eksamen. Underveis hadde vi flere multiple choice-prøver (kl.21 på kvelden), i tillegg til innleveringer. Avsluttende eksamen bestod i case-oppgaver. Det faglige innholdet var relativt krevende, men foreleseren var som nevnt veldig flink.

INTERNATIONAL ENVIRONMENTAL LAW:
Dette var det minst krevende faget jeg hadde. I løpet av semesteret skulle alle studentene skrive en innlevering på maks 10 sider, samt holde en presentasjon på 30-40 minutter. Derfor hadde vi kun ca. 4 uker med vanlig undervisning, og resten av semesteret skulle medstudenter presentere, men disse presentasjonene var ikke en del av pensum. Deretter skulle man gi karakter på en medstudents presentasjon. Avsluttende eksamen var en 20-minutters multiple choice-prøve om det læreren hadde vært igjennom, og de fleste bestod dette faget på første forsøk. Selve det faglige innholdet i kurset minnet mer om et videregående fag, og handlet mest om fakta om ulike konvensjoner, noe som dessverre gjorde faget ganske lite praktisk.

INTERNATIONAL TAXATION:
Dette var et fag på 3. året i graden International Business. Dette var det mest krevende faget jeg tok, og jeg fikk inntrykk av at også økonomistudenter syntes det var vanskelig. Det var svært mye pensum, både teoretisk og praktiske matteformler. Lærerne var dessverre ikke så gode til å formidle på engelsk, noe som gjorde det enda mer krevende. Vi hadde teoritimer hver tirsdag og praktiske timer hver torsdag. Etter teoritimene hadde vi multiple choice-prøver om temaet. Hver torsdag hadde vi praktiske prøver i løpet av timen (med karakter), og deretter enda en prøve på kvelden etterpå. Jeg følte meg ofte ganske lite forberedt til disse prøvene, da lærerne ikke var så gode formidlere, og jeg fikk egentlig mest hjelp av medstudenter. I tillegg hadde vi en innlevering og presentasjon på slutten av semesteret. Alt dette var en del av den kontinuerlige evalueringen man måtte bestå. Avsluttende eksamen bestod av en teori-del og en praktisk del.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom jeg endte opp med å bruke mer tid enn jeg hadde trodd på skole endte jeg opp med å lære ganske mye. Dessverre kan man ikke ta 1. årsfag på utveksling, noe som kanskje egentlig hadde vært veldig nyttig for å få litt innledning til og kunnskap om hvordan det spanske rettssystemet fungerer. Av de fagene jeg hadde i Valencia tror jeg nok jeg får mest ut av arbeidsrettsfaget videre i arbeidslivet, da dette var mest praktisk og hadde paralleller i norsk arbeidsrett.

Før jeg reiste hadde jeg et B1-B2 nivå i spansk. I januar tok jeg et intensivt spansk kurs på nett (jeg fikk ta kurset online på grunn av pandemien). Dette fikk jeg veldig mye ut av og hjalp meg friske opp spansken min før jeg dro. I tillegg fikk jeg veldig mye ut av å ta et fag på spansk. Jeg fikk også en språkvenn ganske tidlig via en av UVs facebook-sider. Dette hjalp meg lære mer "hverdagsspansk". Det viktigste er å ikke være redd for å ikke snakke helt grammatisk korrekt eller si feil, men bare kaste seg ut i det og prate og skrive når man får sjansen. Det lærte i alle fall jeg mest av.

Universitetsområdet og byen

Valencia er helt klart en av de fineste byene jeg har vært i, og jeg ville 100% valgt å dra til samme by om jeg skulle valgt om igjen. Byen har alt! Både strand, uteliv, en sjarmerende gamleby, masse historie og kultur, shopping og storbyliv. Turia-parken strekker seg gjennom hele byen med Ciutat de les arts i den ene enden (veldig spesiell arkitektur) og Bioparc i andre enden, og hele veien er det blomster, fontener, løpestier og sykkelstier. I tillegg går det sykkelveier gjennom hele byen, som gjør at man kan sykle uansett hvor man skal. Det er mye fint vær, og masse fint å se i nærheten. Det er heller ikke like mye turister som Madrid og Barcelona, noe som gjør det litt mer sjarmerende, og de fleste snakker ikke så mye engelsk. Derfor kan det være greit å kunne litt grunnleggende spansk før man drar. Restauranter og barer er billig, og med stipend kan man virkelig nyte byen, gå ut å spise flere kvelder i uken og dra på utflukter. Selve universitetsområdet er ikke den mest sjarmerende delen av byen, men det er veldig billig ettersom det er mest studenter som bor der. Universitetet er helt greit og har det meste man trenger i tillegg til et ganske fint bibliotek og en café.

Bustad

Jeg leide bolig av noen jeg kjente i gamlebyen (Cituat Vella), som er et utrolig sjarmerende område. De fleste studenter bor i Blasco Ibáñez-området da det er billigere og rett ved universitet. Gamlebyen er nok det dyreste området å bo. Likevel ville jeg kanskje valgt å enten bo i gamlebyen eller Ruzafa hvis ikke man har et veldig strengt budsjett, da disse områdene er mye hyggeligere. I tillegg er det ikke noe problem å sykle eller ta Yego (scooter) til skolen. Fra Plaza de la Reina til skolen brukte jeg ca. 20 minutter dør til dør på sykkel. Jeg betalte 375€ (750€ til sammen for 2 personer) i leie for en stor leilighet alene med samboeren min ekslusivt internett, strøm og gass. I billigere bydeler nærmere universitetet tror jeg man kan få et greit rom i kollektiv for alt fra 200€ og oppover.

Sosialt miljø

Til tross for pandemi synes jeg det gikk veldig fint å bli kjent med folk. Jeg fikk både en språkvenn via en facebook-side UV hadde og ble kjent med en skandinavisk gjeng på forelesing ganske tidlig. Universitetet i Valencia har ikke noe særlig opplegg for å møte folk (ingen fadderuke, undergrupper eller lignende), men det finnes utallige Erasmus-grupper på facebook og whatsapp, og det er arrangementer og utflukter hver uke, noe som gjør det veldig enkelt å møte folk.

2020

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

10.09.2019 - 25.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ville anbefale å leie et sted å bo mens man lete etter bolig. For eksempel hostel eller airbnb. Jeg bodde på hostel i 2 uker, så om man setter pris på privatliv er airbnb et godt tips. På den tiden blir man også litt kjent med byen før studiestart.

Jeg synes det var litt mange ting å forholde seg til med universitet i Valencia, Erasmus og UiB, så å sørge for at man til enhver tid har sendt inn det man skal av dokumenter i god tid før frister er lurt.

Hvis man skal ta fag på spansk eller har lyst til å komme på et greit nivå i spansk av andre årsaker ville jeg startet med å forberede spansken så raskt som mulig.


Undervisningsformer

Stort sett forelesninger hvor læreren snakker om et tema innenfor pensum støttet av ppt., ikke så ulikt fra jussen i Bergen. Forskjellen er at det er mindre klasser enn man er vant med på de første fire årene i Bergen. Mellom 10-40 stykker i de fagene jeg tok. Til forskjell fra Bergen har de stort sett ikke pauser under forelesningene så det kan gjøre at konsentrasjonen faller litt, særlig hvis forelesningene er på 2 timer eller lengre.

I noen fag er det obligatoriske krav. For eksempel skriftlige case-oppgaver i timen hvor man har 1-2 timer til å svare på spørsmålene. Det er verdt å merke seg at man må skrive for hånd, noe jeg ikke var vant med i Bergen hvor alt er digitalt. I andre fag kan det være krav om å skrive et par essays, hjemmeoppgaver, som teller på karakteren. Stort sett teller de løpende evalueringene enten 20 eller 30 % til sammen, mens en avsluttende eksamen som enten er skriftlig eller muntlig avhengig av faget teller 70 eller 80 % av endelig karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er begrenset hvis man kun vil ta fag på engelsk. Om man er god i spansk er det mye mer å velge mellom. Jeg fikk til slutt funnet nok fag på engelsk, men det krevde litt leting.

Fagleg utbyte og språk

Med mye arbeid på spansken i semesteret i forkant er jeg på rundt B1-nivå i spansk men valgte å ta alle fag på engelsk fordi å ta juridiske universitets-fag juss på spansk tror jeg krever B2-nivå eller høyere. Antagelig er det lettere i andre fag enn juss fordi juss er svært tekstorientert. For eksempel vil jeg tro at realfag er noe lettere på spansk enn juss, da jeg ble kjent med et par andre nordmenn på rundt mitt nivå i spansk fra NTNU som tok spanske fag. Men en utfordring er det uansett, fordi det å lytte til noen uavbrutt i 1-2 timer og få med seg det sentrale krever et et ganske høyt nivå i språket.

Jeg var mye på språkbar, arrangert av Valencia Language exchangce, som ble arrangert hver ukedag. Der kan man møte lokale fra Valencia som vil trene på engelsk. Så det anbefaler jeg virkelig, jeg lærte mye mer spansk av å delta på disse møtene enn på språkkurset jeg tok. Språkkurs fokuserer ofte på grammatikk og lærer deg ikke å snakke/skrive/lytte på spansk i seg selv, selv om språkkurs også kan være et fint tilskudd i å lære språket. Men vil man bli i å snakke spansk må man etterhvert øve seg på å snakke det og ikke bare pugge verbendinger og vokabular.

Et par av fagene jeg tok var ganske lærerike. Særlig competition law var spennende og kanskje det mest relevante faget jeg hadde. International comercial law var også et ganske bra fag med en flink foreleser. Det samme med international business law som jeg tok via det økonomiske fakultetet. Det siste faget er det ikke sikkert man finner i jussens emnekatalog, men via økonomi-fakultetet.

Jeg tok også philospy of law. Det var ganske langt unna et rent juss-fag slik man er kjent med det på de første årene i Bergen. Selv om foreleseren og tekstene vi skulle lese til hver time muligens hadde en hvis bias mot venstesiden politisk var det i og for seg et fag som ga noen spennende perspektiver på diskriminering, interseksjonalitet, og beslektede temaer. Jeg antar hvor godt man liker det faget avhenger litt hvor man står i slike spørsmål. Ellers tok jeg Civil law IV, som er en blanding av arve- og familierett med fokus på spanske regler. Det var kanskje det minst relevante faget jeg tok. Til slutt tok jeg public roman law. Det var et ganske rolig fag med korte forelesninger, her kunne det være vanskelig å følge med på hva foreleseren sa for noe.

Universitetsområdet og byen

Juss-fakultet ligger litt lenger bort fra bykjernen enn resten av universitet. Det er ikke noe klassisk pent spansk bygg, men helt kurant. Ganske rimelig kantina og restaurant der som er populær blant studentene. Men juss-fakultetet er ikke så langt unna som jeg trodde på forhånd. Jeg bodde ved Mestalla stadion, som er et populært område for studenter pga. fin beliggenhet mellom stranden og bysentrum/gamlebyen, og brukte 10-15 minutter på sykkel, og kunne brukt kortere tid om det ikke var så mange lyskryss og fotgjengerfelt på strekningen. Det er veldig lite regn så jeg kunne stort sykle hver dag. Resten av universitet ligger stort ved gaten Blasco Ibanez.

Jeg har tatt lite buss og metro. Men det virker å være helt brukbart.

Valencia har det meste. Godt vær, spansk arkitektur og alt storbyliv som følger med å være en by med mer enn 1 million mennesker. På samme tid er det nokså rolig og mindre turistfisert enn Madrid og Barcelona. En lang og fin sandstrand kort vei fra byen. Her er det perfekt forhold for strandvolleyball. Ellers er det som sagt godt vært stort hele tiden. På sommeren er det veldig varmt, med rundt 30-35 grader og tørr luft,. September og oktober er etter min helt perfekt, fortsatt lite regn, og rundt 25 grader på dagtid slik at det ikke er plagsomt varmt som det kan være i august. Fra november og utover er den kaldere, men sjeldent kaldere enn 10 grader. På dagtid er det gjerne rundt 15 grader og forsatt sol på høsten/vinteren.

Jeg reiste litt, og Valencia var et fint utgangspunkt for å komme seg rundt. Ca. 3-4 timer med bil til Madrid og Barcelona. Ikke langt fra Valencia er det mange fine steder, Alicante er langt mer enn en badeby og vel verdt et besøk. Altea er annen fin liten by ikke langt fra Valencia. Et sted jeg virkelig kan anbefale å reise til er Teruel, som ligger oppe i fjellene halvannen time unna. En fantastisk flott liten by, og helt forskjellig fra Valencia. Valencia er helt paddeflat, og man må nesten 60 kilometer unna eller noe før man finner fjell. For en nordmann er den totale mangelen på motbakker ganske spesielt, men med tanke på bysykling er det jo en stor fordel. Jeg vil anbefale å bruke en side som heter blablacar om man vil reise litt. (Ofte har man ikke forelesninger på fredager så da har man gode muligheter for å reise litt) Da sitter man på i en bil som skal samme strekning som deg. Det er ofte raskere enn buss og tog, billigere og en god mulighet til å få øvd på spansken med den man sitter på med.

Valencia har en flott gamleby som kanskje er den fineste delen av gamlebyen. Den er ofte litt mer travel, så det kan være litt mer natteliv noe som kan være verdt å ta i betraktning om man vil bo. Til gjengjeld er det mindre biltrafikk midt inne i gamlebyen. Der hvor mange studenter bor rundt Mestalla, Aragon, Blasco Ibanez er det en del biltrafikk. Et sted som ikke er langt unna universitet er Benimaclet, her er det ganske billig å leie kontra andre steder. Det er til gjengjeld noe lengre unna sentrum enn mange andre steder.

Bustad

Det er billigere å leie i Valencia enn i Bergen. Jeg betalte ca. 3500 kroner i måneden i et tremannskollektiv med ganske god plass nærme universitetsområdet og nokså nære sentrum (rett ved Mestalla stadion). Det er vanlig at man må betale et depositum tilsvarende f.eks. en månedsleie som sikkerhet + at det kan være en enkeltregning på strøm/varmtvann etc, tilsammen et par hundre euro er vanlig. Jeg har leid gjennom et firma som heter Helloflatemate, som stort sett leier ut til Erasmus-studenter. De har vært greie å forholde seg til stort sett. En del utleiefirmaer og leiesider jeg var i kontakt med som er store i Spania, Idealista og Spotathome, ga med noen få unntak deg ikke lov til å dra på visning før man takket ja til å leie via dem. som har vært Med tanke på å finne et sted å bo er det lurt å lete litt blant mange ulike utleiefirmaer. Et par av dem tillater ikke visning av rommet/leiligheten før man takker ja til å leie. Boligstandarden i Valencia er etter mitt inntrykk litt lavere enn i Norge og ting ser ofte litt anerledes ut på annonser vs. i virkeligheten, så jeg ville anbefalt å leie gjennom et firma som lar deg dra på visning.

Det er vanlig at man ikke kan flytte inn før 1. september, så det er noe å tenke på om man har lyst til å dra tidlig ned til Valencia. En mulighet er å booke seg inn på hostel/airbnb noen dager/uker for å få litt tid til å dra på visninger.

En ting å tenke på er at byggene har en del tynnere vegger og dårligere isolering enn norske boliger. Og mange av byggene studenter leier i ligger i skyggen. Så sent på høsten/vinteren kan det bli ganske kaldt. Så ta med varme klær og få tak i en ovn om det allerede ikke er i leiligheten. Mens på sommeren og tidlig høst er det veldig varmt så der er det nødvendig å ha på air condition store deler av dagen.

Sosialt miljø

Via Erasmus er det en del aktivitet. Jeg fikk litt fadderuke i Norge-vibber av det lokale Erasmusmiljøet, og som femteårsstudent var jeg ikke så gira på fylla hver dag. Men jeg benyttet meg av språkkurset som de arrangerte som var veldig bra. Fikk litt inntrykk av at mange kommer hit mest for været og for å feste, så siden jeg ikke var så opptatt av festingen gikk det litt utover det sosiale. Men møtte et par hyggelig folk på jussen, så det løste seg greit sosialt. Jeg ble også kjent med noen via språkbar. Det er fort gjort å havne i en Erasmusboble hvor man bare snakker engelsk og det er litt vanskelig å bli kjent med de lokale studentene. Mens norske studenter stort er gode i engelsk, så får man mye igjen for det ihvertfall for å lære spansk om prøver å bryte litt ut av den boblen.

2019

Vår 2019 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2019 - BA i samfunnsøkonomi

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Søk alt i god tid! Når du søker fag ikke stol på nettsiden fordi det står feil tid og dag og mest sannsynlig vil timeplanen overlappe. Det er første mann til mølla prinsippet så søk fagene med en gang du får epost om det for å få ta de fagene du vil. Valenbisi anbefaler jeg på det sterkeste, beste måten å gå rundt i byen.

Undervisningsformer

I økonomifagene hadde vi teoretiske og praktiske deler som var ikke så forskjellige. Professorer er ikke så flinke i engelsk og ofte leser bare det som står på powerpointen og har vansker å forklare ting.

Vurdering av emnetilbodet

Stor emnetilbud på engelsk, men ca 70% av fag overlapper og det kan være stress å få sammen en timeplan. Det er greit at teori forelesninger overlapper fordi de er ikke obligatoriske, men pass på at ingen av practice timene overlapper fordi oppmøtet utgjør en del av karakteren.

Fagleg utbyte og språk

Om faglig utbytte er det man ønsker ville jeg kanskje heller søkt et annet universitet hovedsakelig fordi professorene er ikke flinke å forklare ting på engelsk og dermed blir det mye selvstendig lesing og arbeid om man ønsker å lære noe. Det var en god del innleveringer som man aldri får tilbakemelding på og heller ikke karakterer så det er litt vanskelig å vite hva professorene forventer av deg.

Universitetsområdet og byen

Utrolig fin campusområdet med et svær sportsområde der det er mulighet å spille fotball, basketball, tennis, paddle, volleyball helt gratis. Byen er veldig fin med snille folk og mange internasjonale studenter. Valencia er en storby uten den typiske storby følelsen.

Bustad

Jeg bodde langs Blasco Ibanez som er studentområdet og var ikke langt fra universitetet. Idealista er nettsiden jeg brukte for å finne bostedet mitt men man må være forsiktig og passe på svindlere.

Sosialt miljø

De fleste jeg kjenner finner det vanskelig å komme i kontakt med spaniere og derfor henger med internasjonale studenter. Sosialt miljø er det beste jeg har opplevd, man finner på noe hele tiden og det er spennende arrangementer nesten hver eneste dag.

Vår 2019 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2019 - BA i samfunnsøkonomi

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Valencia er en nokså lett by å bevege seg rundt i, men det hjelper svært å ha en sykkel. Jeg anbefaler å skaffe seg en bysykkel kalt "Valenbisi". Du kjøper et såkalt "mobilis" kort på en hvilken som helts tobacco butikk og fikser resten online. 30 euro for et helt år og er svært nyttig å ha.

Undervisningsformer

Universitetet i Valencia er mye mer praktisk rettet enn i Bergen. Alle fag er delt inn i to, en teoretisk del og en praktisk del. Hver av dem blir vurdert selvstendig, altså den endelig karakteren kommer både fra en teoretisk eksamen, men også praktiske innleveringer og/eller oppgaver.

Vurdering av emnetilbodet

Det var vanskelig i starten å finne ut hvordan man skulle få timeplanen til å gå opp da de engelske klassene ble fort fullt opp og mange av de tilgjengelige fagene overlappet med tanke på tidspunkt. De fagene jeg endte opp med var derimot veldig interessante, men litt mindre faglig stoff enn det jeg var vandt til. Eksamen er for eksempel ofte multiple choice så man går ikke veldig dypt inn i hvert tema.

Fagleg utbyte og språk

Det var mulig å ta språkkurs ved siden av skolen, men da jeg allerede hadde 5 fag ble dette veldig mye. Så faglig utbytte hadde nok vært bedre dersom man har mulighet til å ta et slikt kurs da alle fagene jeg tok var på engelsk. Man blir derimot mye bedre på å snakke Engelsk. Faglig utbytte var okey, men fagene går ikke så mye i dybden som det man kanskje er vant til fra Norge.

Universitetsområdet og byen

Valencia er en helt fantastisk by og anbefaler virkelig alle å studere her. Valencia har en stor strand og havn, men også shopping område i City Center, fin arkitektur i gamlebyen og en stor park der man kan sole seg og kanskje studere litt i eksamensperioden.

Bustad

Jeg vil anbefale å bo et sted langs Blasco Ibanes da dette er både svært nærme universitetet og stranden, men også bare 15 min sykkeltur fra byen. Jeg brukte selv "spotahome" for å finne en bolig og er fornøyd med det, men er også sider som "housinganywhere" hvor man kan finne store, lyse rom på blasco. Det er ikke nødvendig å betale mer enn 350 euro for et fint rom som er sentralt.

Sosialt miljø

Man får utrolig mange bekjentskap og venner her nede, men de fleste man blir kjent med er personer som er i samme situasjon som deg, altså andre Erasmus studenter. Det er svært mange turer arrangert gjennom Erasmus som man kan være med på, men man blir også kjent gjennom ukentlige "sammenkomster".

2018

Lektorprogrammet i framandspråk, vår 2018

Lektorprogrammet i framandspråk, vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Dette gjeld utveksling til EU-land: Ha alle dokument, pass, EU learning agreement og forhåndsgodkjenning av fag organisert i ei mappe før avreise. Ta òg med ein tom EU learning agreement slik at det er lett å foreta endringar dersom du opplever administrative kræsj eller ønsker å ta andre fag.
Eg var sjølv på utveksling til Universitàt de València i Spania. Ting vert gjort annleis der administrativt sett enn i Noreg.

Undervisningsformer

Undervisinga var utelukkande førelesing i større eller mindre klasserom. Visse fag hadde færre studentar og førelesinga vart lagt til mindre klasserom der det var rom for å ytra seg, koma med spørsmål osb.
Førelesarane kom konsekvent 10-20 minutt for seint til førelesingane.

Vurdering av emnetilbodet

Det var stort emnetilbod. Mange ulike fag, fordi det var basert på 6 studiepoeng, dvs ein bør ta 5 fag ila eitt semester. Emnetilbodet på språkfakultetet ved Universitetet var stort: Ein kunne boltra seg i sosiolingvistikk, litteratur, teater, latin, tysk, omsetjing, fonetikk osv.

Fagleg utbyte og språk

Eg hadde både lite og stort fagleg utbyte, avhengig av fag og førelesar. Eitt andreårsfag vart for tungt for meg, sjølv om eg kan ein del spansk. All undervisning og innleveringar føregjekk på spansk. Noko av førelesingane føregjekk òg på katalansk, og då var det tungt å fylgja med.

Universitetsområdet og byen

Langsmed ein svær bulevard med masse bil- og busstrafikk låg fakulteta. Det var liksom campus. Det var lett å finna fram der fordi alt låg langsmed denne gata, men det var bråkete og mange av bygga var gamle.
Det var litt lite oversynleg då det var vanskeleg å finna info om kor biblioteka og treningsanlegga låg. Det andre universitetet i byen, det politekniske, hadde skikkeleg campus med nye bygg og fine fasilitetar.
Byen var fin og lett å finna fram. Stort sett trygt. To store fotballag, Levante UD og Valencia CF, speler der, så mykje aktivitet knytt til desse laga. Sentrum var gamal. I sør var det mykje kommersiell aktivitet, medan i sentrum nord låg det kyrkjer, museum og gamle bygg. Gjennom byen rann ei elv som no er park. Det var ein måte å sleppa unna bråket og eksosen på. Ved hjelp av trikk, buss eller gange i 25 minutt kom ein til stranda. Der kunne ein bli brun og ta seg eit bad. F.o.m slutten av april var varmen heftig.

Bustad

Eg budde nært bulevarden i ein av mange store leiligheitsbygg i Valencia. Eg budde i eit strok der majoriteten var av romani-etnisitet og -kultur, så kveldane var fylte av spanskarabisk musikk, festar og smell. Det var stundom kjekt og stemningsfullt, men tidvis slitsamt.

Sosialt miljø

Eg vart kjende med mange ulike folk, sjølv om eg aktivt unngjekk erasmus-arrangementa. Eg kjende to kameratar i byen frå før av, som studerer til vanleg i Bergen òg. Eg vart også kjent med to andre nordmenn som var knytte til UiO.
Eg blei kjend med andre erasmus-studentar frå Frankrike og Storbritannia, men det var vanskeleg å bli venar med dei spanske, fordi det allereie hadde sine eigne "grupperingar" ved semesterstart. Me utvekslingsstudentar var og forblei "dei andre". Gjennom andre nordmenn som gjekk på det politekniske universitetet, vart eg kjent med lokale spanjolar. Desse var ein sprø gjeng som hadde eit høgt konsum av cannabis, festing og meiningar. Dei hang eg ofte saman med, og eg lærte ein del spansk av å vera med desse.

Eg har lært mykje daglegdags spansk som eg vil ta nytte av, sjølv om undervisninga og administrasjonen ved universitetet var svært dårleg.

2017

Vår 2017 BAHF SPLA

Vår 2017 BAHF SPLA

24.01.2017 - 07.07.2017

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser anbefaler jeg å gå inn på denne siden for generell info og info om tidsfrister: http://www.uv.es/uvweb/college/en/international-relations/international-relations/erasmus-study-programme/incoming/general-information-1285846947811.html#students

For å vite timeplanen er denne siden veldig hjelpsom for de som skal studere humanistiske fag: http://www.uv.es/uvweb/filologia-traduccion-comunicacion/es/estudios-grado/grados/oferta-grados/horarios-fechas-examen-1285848124709.html Her publiserer de et timetable med ulike fag (i spansk f.eks.) som de anbefaler utvekslingsstudenter å ta, og da kan du lettere koordinere timeplanen og finne passende fag ut ifra den. Legg merke til om fagene blir undervist på spansk eller valenciansk og om de går på riktig semester.

Ellers er det en stor fordel å kunne spansk, da tilnærmet ingen snakker engelsk.

Jeg reiste med kjæresten min, og vi meldte oss inn i alle slags mulige grupper på Facebook: Erasmus Valencia, Flats and apartments etc. Det er som regel billigere å leie hos privatpersoner i stedet for å gå gjennom et firma. Hvis du er alene kan du få et rom inkludert vann, strøm og internett til under 200 euro/mnd. Jeg ville ikke betalt mer enn 300 mnd om du ikke har vært på visning og er sikker. Vi leide en 60 kvm, 2-roms leilighet for 575 euro i mnd, alt inkludert, og var veldig fornøyde. Jeg tror vi kunne fått noe billigere hvis vi hadde begynt å lete flere mnd før studiestart, men vi bodde på hostell i en uke og gikk på visning før vi bestemte oss.

Et siste tips er å pakke varme klær! Vi kom i januar, og det var iskaldt, spesielt innendørs, da bygningene ikke er godt isolert, og det er veldig fuktig inne. Klesvasken tørker ikke f.eks. Vi overlevde på varmeflaske, ulltøy, boblejakker og en ovn (strømmen er veldig dyr i Spania - ofte har utleiere strøm inkludert opp til en viss sum, f.eks. 60 eur/mnd. Vi måtte betale 75 euro ekstra i februar siden vi brukte ovnen så ofte..).

Undervisningsformer

Klassene består som regel av 30-60 personer, og blir undervist i store auditorium. Egentlig er det obligatorisk tilstedeværelse, men dette kommer an på læreren. I noen timer må du signere hver gang, noen lærere sender listen rundt annenhver uke, mens andre igjen er ikke så nøye på det så lenge man leverer inn alt som skal leveres inn (ellers trekker de poeng fra karakteren).

Noen lærere begynner timen hel (f.eks. kl. 15), andre begynner kvart over, og noen vet man ikke helt, så man bør satse på å være der mellom hel og kvart over. Noen tar pause midt i, mens andre lærere har forelesning i ett.

De fagene jeg tok var veldig lærer-sentrert. Læreren snakker i to timer i strekk, og elevene må følge med for å notere mer eller mindre ordrett hva læreren sier. Dette gjaldt først og fremst litteraturfagene jeg tok, og der brukte de ikke PowerPoint. På eksamen blir det typisk lagt mer vekt på det læreren har sagt i timen, så det er viktig å gå på de aller fleste timene for få en idé om hva som er viktig å øve på til eksamen.

Lærerne kan og komme med viktig info i timene (som f.eks. innleveringsfrister, eksamensform og krav for innlevering) som ikke står på nettet eller som er forskjellig fra det som står på undervisningsplattformen. Om man ikke får det med seg er det lurt å sende mail og spørre før det er for sent! Lærerne er og veldig villige til å hjelpe om du kommer i kontortiden på tutorías.

Det er vanligst at alle oppgaver printes ut og leveres personlig. Selve printingen blir gjort ganske billig på fakultetet med minnepenn.

Når det gjelder pensum, er det svært sjelden at du egentlig trenger å kjøpe det. Noen lærere baserer undervisningen på sin egen lærebok, og da er det lurt å kjøpe denne. Andre går ut fra bøker som du lett kan få lånt på biblioteket eller som finnes på nettet. Ikke kjøp kompendier (dossier) og slikt før du har sjekket at de ikke er tilgjengelige på internett. Det kan du spare en del penger på. Jeg kjøpte alle kompendier, og fant senere ut at det var helt unødvendig. Ellers lånte jeg også bøker på biblioteket, og resten av pensumet (f.eks. teoripensum i litteraturfagene) var ikke så viktig å lese så lenge man var i timene og noterte ned det læreren sa. I alt hadde jeg fem fag, og kjøpte bare to små teoribøker til under 10 euro hver.

Eksamensformen er veldig annerledes enn i Norge, så jeg tenkte jeg kunne forklare det kjapt. De varer som regel i to eller tre timer. Det er ikke lov til å spise eller forlate klasserommet, men man kan spørre for å gå på toalettet. Det er en Primera convocatoria og en Segunda convocatoria. Den andre er for de som ikke møter på den første, enten fordi det krasjer i timeplanen, fordi de er syk, eller hvis de møter og stryker på eksamen. Man er helt fri til å velge å gå på den andre eksamensdatoen hvis man vil, men da har man bare en sjanse til å stå. Hvis du har to eksamener på samme tid, kan du også snakke med lærerne du har i fagene, for det er garantert flere som er i samme situasjon, og da kan de fikse en ekstra eksamensdato.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene på Facultad de filología er som regel på 6 ETC. Jeg følte likevel at det var som å ta 10- og 15-studiepoengsfag på UiB. Jeg skulle ha latinamerikansk litteratur, Lecturas hispanoamericanas contemporáneas og Literatura y modernidad en América Latina, men fant fort ut at sistnevnte, som var et fag for tredjeårsstudenter, ble alt for vanskelig både språklig og arbeidsmessig. Jeg skiftet til Lecturas contemporáneas españolas, noe som viste seg å være minst like krevende. Selv om Lecturas hispanoamericanas krever mye lesing og at man går på forelesning, var det overkommelig, og eksamen var mer eller mindre rettferdig (selv om det ble gitt ut to forskjellige eksamener ut ifra hvilken side av klasserommet man satt på!). Lecturas españolas er delt i to: narrativa og poesía. Narrativa var også overkommelig, mens den læreren jeg hadde i poesía strøk over halvparten av klassen på 60 elever. På eksamen fikk vi dikt av poeter som vi aldri hadde gått gjennom i timene, og jeg besto så vidt. I tillegg måtte man levere inn to oppgaver på 7-15 sider som til slutt ikke viste seg å telle så mye på karakteren. Jeg anbefaler altså ikke å ta dette faget med mindre man absolutt må.

Grammatikkfagene jeg tok var mye gøyere og mer praktisk. De hadde flere oppgaver som var frivillige for å høyne karakteren, og bare noen få obligatoriske. Jeg anbefaler de jeg tok: Español de América og Español coloquial. Begge disse fagene er tilrettelagt for utvekslingsstudenter (det kommer litt an på hvilket semester man tar dem). Undervisningen samsvarte dessuten veldig godt med hva vi fikk spørsmål om på eksamen.

Jeg tok også English Acquisition and Teaching English as a Second Language som frie studiepoeng. Det var et ok fag å ta, og læreren var strukturert og punktlig (til forskjell fra de andre lærerne).

Fagleg utbyte og språk

Å ha et godt nivå i spansk spiller en stor rolle når det kommer til motivasjon og evne til å følge med i timene og til å skrive en god eksamensbesvarelse. I begynnelsen fikk jeg ikke med meg så mye, men etter hvert klarte jeg å ta mer og mer detaljerte notater fra timene. Selv om jeg ikke fikk praktisert så mye spansk, kan jeg definitivt forstå mye mer nå enn før jeg reiste. Det er ikke nødvendig å lære seg valenciansk eller bruke det i stor grad, men siden det er ganske likt spansk er det mulig å forstå litt av skolemailene man får.

Hvor mye faglig utbytte man får kommer an på språknivået og ikke minst hva man skal gjøre videre. Jeg skal ikke fortsette med spansk, og derfor ble fag som Español coloquial litt kjipt å ta selv om det var ganske interessant. Jeg kommer nok ikke til å få bruk for å kunne analysere samtaler mellom valencianske ungdommer med mindre jeg bestemmer meg for å skrive master om akkurat det. Español de América var ganske gøy, men deler av stoffet var kjent fra før, og noen av timene ble brukt til å gå gjennom reggaeton-sanger eller å se på musikkvideoer. Alt ble forklart veldig langsomt slik at alle utvekslingsstudentene skulle få det med seg. Igjen, det kommer an på språknivået og veien videre.

Universitetsområdet og byen

Valencia er en vakker by som har alt. Strand, gamleby, Ciudad de artes y ciencias, nasjonalpark, shopping, hippie-strøk, vegetarisk mat, salsadansing, konserter, ulike markeder, en stor park som man kan trene i... Det er mye å se og å oppleve!

Selve campusen til Universitetet i Valencia er langt ifra så fint som på Universidad Politécnica f.eks., men hvis man går til nabofakultetet (Facultad de Filosofía), kan man sitte og studere i en veldig fin hage. Det er heller ikke langt til sentrum fra fakultetene på Blasco Ibáñez. Dessuten er det mange spisesteder og kafeer i nærheten hvor man kan sitte og studere eller spise lunsj.

Ellers er Ruzafa et kjempefint nabolag å vandre, spise eller bo i, men det er dessverre ganske langt fra alt mulig.

Bustad

Det beste er vel å bo rundt Blasco Ibáñez, ved metrostoppene Amistat, Aragón eller Alameda for eksempel. Vi bodde i Cabanyal som ligger helt i enden av Blasco Ibáñez, nede ved stranden og metrostoppet Maritim Serrería. Der er det billig å bo, men det tar ca. 35 minutter å gå til skolen. Jeg syklet dit på ca. 15 minutter på Valenbisi. Valenbisi er et sykkelkort som er veldig nyttig å ha. Det koster ca. 27 euro for et årskort (eller 13 eur for en uke), og da kan du bruke bysyklene i 30 min. Så om vil sykle, har det egentlig lite å si hvor man bor, siden det finnes sykkelstopp overalt.

En liten heads up om man velger Cabanyal: det er et beryktet nabolag og kjent for mye kriminalitet. Calle Mediterránea deler Cabanyal i to, og det er den nordlige delen som er shady, med tomme gater og forfalne hus. Vi bodde sør for denne gaten, hvor det er skoler, butikker og legesenter, og merket ikke til noe mistenkelig.

Sosialt miljø

Det er Erasmusfolk overalt, og mange utvekslingsorganisasjoner som arrangerer ulike turer og eventer. I begynnelsen vil du få tilbud om å bli med på Valenciansk introkurs, en tre dagers introduksjon til kulturen, byen og livet på universitetet. Jeg syntes det virket litt kjedelig etter den første dagen, men bestemte meg for å være med alle tre dagene. De jeg møtte der var de jeg ble værende med hele resten av semesteret. Bli med på så mye du kan i begynnelsen, både introkurs og arrangerte turer av ESN, for det er mye vanskeligere å bli kjent med folk etter de første ukene.

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

15.09.2016 - 31.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Før en drar på utveksling er det en del papirer som må ordnes med UiB, det er derfor lurt å være med på møter o.l. for å få all nødvendig informasjon og vite frister som må holdes. I forhold til Universitetet i Valencia var det ikke veldig mye som måtte ordnes på forhånd, kun en registrering/oppmelding til deres universitet som gikk veldig raskt og greit.

Undervisningsformer

I spania hadde jeg 6 fag på spansk. Undervisningsformen på de spanske klassene er utelukkende type time med en professor som snakker. Professoren snakker i 1,5/2 timer, og studentene kan stille spørsmål underveis. Det er ikke alltid de har visuelle hjelpemidler, noe som kan gjøre det ganske avansert å følge med og få med seg alt om en ikke snakker flytende spansk.

Vurdering av emnetilbodet

Ved universitetet i Valencia tilbyr de mange emner. Fra min side var heller det negative at alle de valgfrie emnene deres var lagt til de samme tidspunktene, slik at man i realiteten ikke kunne velge så mange fra egen vilje. I Valencia må man selv konstruere en timeplan som passer med alle valgfagene, men da alle valgfagene var plassert nesten på de samme timene, kunne jeg til slutt nesten ikke velge. Av de 6 fagene jeg har nå, har jeg kanskje valgt 2 selv, og de resterende 4 fordi jeg ikke hadde annet valg i forhold til å få timeplanen til å gå opp.

Fagleg utbyte og språk

Med tanke på at jeg har tatt alle fagene på spansk, har nok ikke det faglige utbyttet vært optimalt. Jeg forstår absolutt ikke alt i timene, og har dermed hatt vanskeligheter med å lære. Men derimot den studeringen jeg gjør utenom timene har gitt meg større faglig utbytte. Da jeg kom til Valencia snakket jeg allerede ganske godt spansk, og har derfor aldri hatt problemer med å kommunisere. Men selv med et ganske høyt nivå i spansk, har det vært utfordrende å forstå juss på spansk, det er et helt annet språk. Særlig da læringsformen her er timer hvor professoren snakker uten stopp, er det ikke alltid lett å henge med. Den største faglige utfordringen er derfor for meg definitivt språket. For å få et godt faglig utbytte her må en derfor belage seg på å ta seg tid til å lese fagbøkene, og derfra lære språket til å forstå timene.

Universitetsområdet og byen

Valencia er en fantastisk by, som for min del har alt. Det er en nydelig park som går gjennom hele byen og som alltid har aktiviteter på gang. Stranden er en 10min sykkeltur unna, i tillegg er gamlebyen nydelig, og senteret fint. Valencia består av flere bydeler som alle har sin sjarm. Det er også et stort tilbud av kulturelle aktiviteter og idrett om en skulle ønske det.

Universitetsområdet er også veldig fint. Juridisk fakultet ligger tett ved andre fakulteter, og det er derfor alltid et yrende liv av studenter her. Kafeen er koselig og har god mat, klasserommene er samlet på ett sted slik at det er enkelt å bevege seg mellom timene, og fakultetet ligger nært sentrum, slik at det er enkelt å komme dit ved f.eks. sykkel.

Bustad

Det er enkelt å finne bosted i Valencia, på internett er det mange annonser, og når en først begynner å lete, finner en fort. Det er for det meste kollektiv med 3/4 andre, og dersom en ønsker å bo med studenter er dette også lett å finne. Prisene varierer veldig fra område i byen, men ligger fra rundt 1200kr. - 2500kr. for et rom i et kollektiv, alt etter hvilken standard en ønsker.

Sosialt miljø

På juridisk fakultet har jeg ikke sett så mye sosialt miljø utenfor klassene. Men det er mulig dersom man melder seg inn i en idrettsklubb e.l., at det vil endre seg. Det er ikke så vanlig at klassene seg imellom arrangerer noe sosialt, jeg var på én samling med én klasse av alle 6 klassene jeg har. Men utenom fakultetet og de omgangskretsene en finner, så er det sosiale miljøet høyt. Spania og Valencia er steder hvor folk er ute mesteparten av tiden, og det er alltid folk i barene og cafeene, det sosiale miljøet i byen er derfor helt topp.

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2016 - 27.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Når du reiser med Erasmus får du en fin punktliste fra fakultetet og ersamuskoordinatur som du kan følge. Foruten de man møter på universitet er det få som snakker noe særlig engelsk, så det er en fordel å lære seg litt spansk. Universitet tilbyr billige språkkurs.

Undervisningsformer

Undervisningsformen består av forelesninger, men med større krav til aktivitet. I timene stiller foreleserne spørsmål og legger opp til diskusjon. Det er vanlig at eksamen bare teller 70 %. Resten av karakteren består av aktivitet i timen, presentasjoner og prøver. Hvert fag har undervisning to ganger i uken (ikke obligatorisk).

Vurdering av emnetilbodet

Vi sjekket fagtilbudet på hjemmesidene til Universitat de Valencia før vi dro, da var det en rekke engelske fag. Pga endringer var få av disse fagene tilgjengelig på engelsk høsten 2016, videre var en del helårsfag og delvis fikk vi de ikke godkjent hos UiB fordi det viste seg å være førsteårsfag. Hvis du skal være sikker på å få 30 studiepoeng her bør du derfor snakke spansk. Når er det er sagt tok vi 15 sp i engelske fag her og resten hjemme, det fungerte fint. Det var hyggeligere å lese skatterett på stranda enn på Dragefjellet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har hatt godt språklig utbytte av undervisningen her, spesielt det å lære seg å diskutere/skrive juss på engelsk. Det faglige har vært bra. Av de professorene jeg hadde snakket 2 av 3 svært godt engelsk og siste gjorde seg aboslutt forstått. Jeg valgte International Commercial Law som svært spennende blant annet fordi vi hadde en veldig flink advokat som foreleser. I tillegg tok jeg Nationality and Immigration samt Constitutional Law. Det skal sies at studiepoengene ikke er særlig veiledende for arbeidsmengden, International Commercial Law var mye større enn Const. Law.

Universitetsområdet og byen

Valencia er en veldig fin by. Området rundt city of arts and sciences er helt enestående. Det er også lett å komme seg til Madrid, Barcelona, Alicante for ikke å snakke om Portugal, enten på egenhånd eller med de mange (og billige) erasmusturene som arrangeres. Det er en alltid masse som skjer, så det er nok å finne på. Det er en fin by å sykle siden det er flatt og passe avstander til det meste. Man kan skaffe seg bysykler (Valenbisi) for 30 euro eller kjøpe en brukt på Spanias svar på Finn.no som er Vibbo, Wallapop og Milanuncios.

Bustad

Vi trodde det skulle bli enkelt å finne bolig når vi kom ned hit i starten av September. Det var det ikke. Utleie skjer stort sett via små kontorer på gatehjørnene som man kan finne over hele byen, såkalte "imabiliarios" samt på diverse nettsider som fotocasa, idealista osv. Problemet er at nesten ingen vil leie ut kortere enn 6 mnd. Vi var sent ute og ville ha egen leilighet. Hvis du vil bo i kollektiv er det nok enklere å finne en plass å bo. Vi fikk ordnet oss en leilighet i Patacona, som er rett ved stranden og 10 min med sykkel fra universitet, litt utenfor selve byen. Det fungerte veldig fint. Det er også fint å bo på Blasco Ibáñez eller Benimaclet, hvor de fleste studentene bor. Man bør gjerne unngå å bo i La Malva Rosa.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra, jeg stortrivdes og kan absolutt anbefale et semester i Spania. Det er verdt å merke seg at det ikke er noen fadderuke. Men, tar man engelske fag havner man i klasse med mange erasmusstudenter, og alle er interesserte i å bli kjent med nye folk, så det var ikke noe problem. Vi har møtt masse spennende mennesker fra hele Europa. Valencia er en av byene med flest erasmusstudenter, så det er veldig mange sosiale arrangement. Anbefaler å sjekke ut Happy Erasmus Valencia, ESN Valencia, Erasmus Valencia og Erasmus VIP Valencia på Facebook.

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2016 - 27.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Jeg flyttet ned til Valencia en uke før semesterstarten14 september. Studenter som bare skal studere i 4-5 mnd har vanskeligere for å få tak i leilighet. Dersom kan et praktisk råd være å sjekke ut bomulighetene på forhånd, og kanskje arrangere for visning tidlig. Vær veldig forsiktig med å ta noe usett, fordi noen annonser her er falske og standarden kan være ganske annerledes enn det virker som på bilder. Leilighetene som tilbys gjennom universitetet virker greie, men man får en mye bedre pris på det private markedet - se Fotocasa og ID som tilsvarer finn.no sitt uleiemarked. Skolen er behjelpelig med alt som må fikses av skoleting, og man må bare innstille seg på lange ventekøer og mange studenter dessverre. De beste bostedene for studenter er sør og vest for fakultetet: Blasco Ibanez og Benimaclet. Jeg bor øverst på stranda, og det tar ca 15 min å sykle til fakultetet og 30 min til sentrum.

Undervisningsformer

På skolen tilbys noen engelske fag, men det varierer hvilke fag som er tilgjengelig på høst/vår. Vi hadde meldt oss opp i 4 fag som viste seg å gå på vårhalvåret, noe som ikke var opplyst for oss. Det gikk derimot helt fint å bytte om, og vi endte opp med å ta totalt 3 fag på universitetet i Valencia, og 2 fag hjemme i Bergen for å få nok studiepoeng. Mye av undervisningen i Bergen er tilgjengelig på video, og professorene mine var veldig behjelpelig for å la meg ta fag i Bergen uten å møte opp der. Undervisningen i Valencia er som regel i klasser på 30-60 stk., og i noen klasser er det bare Erasmus-studenter mens i andre er det også spanske lokale studenter. Fagene er enkle, og det skal ikke være nødvendig å lese noe særlig pensum så lenge du møter opp og følger med i forelesninger. Med tre fag er det ca 10-12 timer undervisning i uka.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er smalt for en som ikke kan snakke spansk, som meg. Kan du spansk på høyt nivå vil du kunne velge mellom mange fag, men til gjengjeld tror jeg at det kreves mer av deg i fagene også. I tre fag har vi professorer som er svært gode i engelsk og lette å følge - disse er advokater i byen som underviser av faglig interesse ved siden av jobben sin. Både opplegget og innholdet i fagene er spennende og proft. De tre fagene jeg tar er: Nationality & Immigration, International Commercial Law og Constitutional Law II.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte kommer an på hvor mye innsats du legger i faget og hvilke fag som interesserer deg. Jeg ville ikke valgt å studere i Valencia utelukkende på bakgrunn av faglig utbytte og engelsk som språk - da er engelsktalende land bedre. Derimot tillater undervisningsomfanget på skolen at du har mye fritid. Jeg får fint tatt spanskkurs etter skoletid, og får derfor utbytte utover det faglige på universitetet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort ift Bergen, og med alle typer sportsarenaer og idretter. Byen er sjarmerende og en ordentlig storby. Det er lite turisme i Valencia, og de aller fleste foretrekker å snakke med deg på spansk. Store deler av lokale snakker ikke engelsk. Ved siden av at det er få store turistattraksjoner i byen, gjør det opplevelsen her autentisk spansk. Det er uendelig mange utflukter som tilbys gjennom både universitetet og profesjonelle aktører som gjør at det alltid er liv i byen. Valencia er en kystby, og stranden har vært brukt helt frem til midten av november til å slappe av, lese og spille volleyball. Jeg kan lett anbefale Valencia som utvekslingssted bare på grunn av byen og livet her.

Bustad

Bosted, se praktiske tips. Priser spriker mellom 180 euro i måneden for enkeltrom, til 375 euro for tomannsrom på resorthotell med tennisbane, treningsrom og basseng. På grunn av at vi slet med å få leid leilighet for bare 4 måneder endte vi opp på et slags resort/leilighetshotell som heter La Patacona. Hvis du synes det er ok å sykle hvis du skal steder, kan jeg varmt anbefale La Patacona. For de som er mer lystne på en skikkelig internasjonal opplevelse vil det nok være best å ta et enkeltrom i en leilighet rundt Blasco Ibanez, i Benimaclet eller i Rusafa (barområdet i byen).

Sosialt miljø

Det sosialet miljøet er strålende. UV er et av de største internasjonale universitetene i Europa, så det er alltid Erasmus-studenter å bli kjent med. Det er også 3-5 utflukter/fester/kurs/arrangementer hver eneste uke. Det er lett å møte folk, og å finne must-do's. Det arrangeres ikke klassisk norsk fadderuke gjennom studentene, men ettersom at klassene er små blir det ofte initiativ gjennom klassen. Samlet sett har min opplevelse i Valencia vært enestående. Jeg tror at hvis du velger Valencia for å få sol, sommer og moro kombinert med interessante fag og en kul by, så vil du også bli strålende fornøyd med et uvekslingsopphold her!

2016

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

01.02.2016 - 10.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det kommer veldig godt med å kunne litt spansk, i alle fall på et grunnleggende nivå. Det sier sitt når de ikke engang snakker engelsk på fakultetets Erasmuskontor.

Undervisningsformer

Ikke-obligatoriske forelesninger, hovedsakelig. Den endelige karakteren består av 70% slutteksamen og 30% diverse forelesningsrelaterte aktiviteter (prøver, innleveringer, presentasjoner, deltakelse på ekstraforelesninger...).

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på jussfakultetet engelsk var utilstrekkelig til å gi 30 studiepoeng. Man har langt mer å velge i om man kan spansk på et akademisk nivå.

Fagleg utbyte og språk

De engelske emnene var OK, men ikke spesielt utfordrende for en student på 5. året. Lærernes engelskkunnskaper spriket veldig.

Universitetsområdet og byen

Valencia er kompakt, fin og oversiktlig. Arkitektur, uteliv, restauranter, strandliv - mye gøy. Universitetsområdet ligger ikke midt i sentrum, men det har likevel endel å by på i seg selv. Kollektivtransporten funker greit, og Valenbisi-systemet er populært blant studentene.

Bustad

Gå for området rundt Blasco Ibanez eller Benimaclet. Det kan være en idé å bo på hostell første uken, for så å finne en fast leilighet for resten av oppholdet. Da kan man gå på visninger og slikt, og man slipper å gamble på at leiligheten tilsvarer bildene.

Sosialt miljø

Upåklagelig. Fantastisk bra studentmiljø blant Erasmus-studentene, ting å gjøre nesten hver kveld, og i alle fall hver uke. I tillegg er Spania et land som er godt egnet for utflukter til andre steder og byer, så man får mange muligheter til å reise på turer sammen med andre.

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

01.02.2016 - 10.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Gå nøye gjennom de ulike fagmulighetene. Legg merke til hvilke fag som blir undervist på engelsk og på spansk. Merk at også noen fag blir undervist på Valenciansk, noe som ikke er å anbefale. Lag deg en list med flere foskjellige fag du kunne tenke deg å ta. Gjerne fler enn nødvendig. Dette fordi det er vanskelig å finne ut av timeplanen for undervisning, og derfor må få kabalen til å gå opp når du kommer til studiekonsulenten i Valencia.

Når det kommer til plass å bo, er det flere muligheter. Du kan enten ta kontakt med selskap so driver med utleie til utvekslingsstudenter, f.eks. "Amigoflats". Her kan du trygt betale depositum på forhånd og dermed ordne boplass på forhånd. Ulempen er at det er litt dyrere og upersonlig enn hva du kan finne på det normale utleiemarkedet. En annen mulighet er å reise ned for å gå på visninger i vanlige studentkollektiv. Jeg bodde selv 10 dager på et hostell i byen før studiestart mens jeg leitet etter plass å bo. Hvis du kommer i perioden før studiestart er det garantert flere internasjonale studenter som er i samme situasjon, og man knytter fort kontakter som kan hjelpe med å finne boplass. Fordelen med dette er at du får se leiligheten eller kollektivet, og du kan være mer selektiv. Prisen er som regel rimeligere enn utleiefirmaene. Det virker som om det ikke er mangel på ledige rom i kollektiv, så man trenger neppe være redd for å ikke finne en sentral plass å bo.

Undervisningsformer

Frivillig deltakelse i klasseromsundervisning i "klasser" på 20-40 studenter. Det er anbefalt å delta, spesielt siden man får informasjon om prøver eller oppgaver som kan leveres underveis i semesteret. Dette gjør at man kan oppnå 3 av 10 poeng allerede før eksamen. På eksamen kan man som regel oppnå 7 av 10 poeng. Man trenger fem poeng for å bestå et emne, men hvis man har oppnådd tre poeng i løpet av semesteret, trenger man bare to poeng på eksamen for å bestå emnet.

Vurdering av emnetilbodet

Relativt begrenset på engelsk. Mye interessant og fullstendig unyttig for en norsk jurist dersom man kan ta fag på spansk. Fagene er som regel på 4,5-6 ECT, noe som tilsier at man må ha 6-7 fag for å oppnå 30 studiepoeng. Jeg kjenner ingen som tok 30 studiepoeng på utveksling.
Jeg tok:
Competition law, engelsk 4,5 ECT
EU legal institutions, engelsk 6 ECT
Civil law 1, engelsk, 6 ECT
Roman law and the unification of European law, spansk, 4,5 ECT

Fagleg utbyte og språk

Når det kommer til faglig utbytte vil jeg påstå det er relativt begrenset. Noen fag har enkelte deler som kan være nyttig arbeidet som norsk jurist, de fleste fagene har ingen nytte. Det er enten repetering av stoff vi allerede har gått gjennom i Norge (eks. EU-rett eller menneskerettigheter) eller fag som er nyttig i spansk rett. Hvis du kun er på jakt etter faglig utbytte vil jeg anbefale å heller ta valgfag i Bergen. Det språklige utbytte er derimot veldig bra. Enten man tar fag på engelsk eller spansk, vil man trolig få utfordret språkkunnskapene og skjerpet det juridiske nivået av de aktuelle språkene.

Universitetsområdet og byen

Valencia er en nydelig by flotte parker, stor og fin strand og sjarmerende gamleby. Det er kafeer og barer på hvert gatehjørne og gode rimelige restauranter nesten over alt. Universitetsområdet er delt i tre foskjellige campuser. Jussen ligger på Tarrongers, sammen med økonomi og samfunnsfag. Selve Tarrongers er relativt kaldt og upersonlig og ligger et lite stykke ut fra sentrum. Biblioteket er riktignok stort med nok av leseplasser, men arkitekturen på campus minner litt om noe fra et gammelt østblokkland. Det er heldigvis nærme stranden, Blasco Ibañez, som er området der (den mye mer sjarmerende) hovedcampusen ligger og bydelen Benimaclet (som jeg for øvrig anbefaler som boplass)

Bustad

Se forberedelser/praktiske tips

Sosialt miljø

Som erasmus-student henger man mest med erasmus-studenter. De fleste studentene er mellom 20-23 år og det er mye festing. Jeg vil anbefale å finne et kollektiv med spanske studenter. På denne måten får man utvidet det sosiale miljøet til mer enn festing med internasjonale studenter.
Det er også flere firmaer som arrangerer turer og fester for utvekslingsstudentene. Noe av dette kan absolutt være verdt en titt. Du vil fort få tilbud om ulike arrangement.

Grøn campus
Foto/ill.:
© Universitat de València

Informasjon