Hjem
Studentsider
erasmus+

Institut d'études politiques d'Aix-en-Provence og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandFrankrike
  • ByAix-en-Provence
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på bachelorprogramma i samanliknande politikk og europastudium har fortrinn på plassane framfor studentar på bachelorprogrammet i administrasjon og organisasjonsvitskap/politikk og forvaltning og andre samfunnsvitskapelege fagområde.

Søkaren må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise. Det er mogeleg å søke for eit semester eller eit heilt år. Søkarar som ønsker å reise ut for eit heilt år blir prioriterte dersom det er fleire søkarar enn ledige plassar.

Når i studiet kan eg reise

Normalt passar det best å reise ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå instituttet sine nettsider for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråka er fransk og engelsk. Sciences Po Aix krev B2-nivå i fransk (CEFR).

Institusjonen tilbyr fransk språkkurs til utvekslingsstudentar. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet.

Kva emne kan eg ta

Sciences Po Aix tilbyr eit bredt spekter av samfunnsfag på engelsk og fransk, for eksempel innanfor statsvitskap, økonomi og jus. Full oversikt over emnetilbodet finn du på denne nettsida. Studentar som skal vere eit heilt år på Sciences Po-skolane, har mogelegheit til å ta Certificat d'Etudes Politiques (Certificate of Political Studies). Det gjeld eigne krav for dette.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Emna utgjer normalt frå 2 til 8 ECTS. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Institut d¿etudes politiques d¿Aix en Provence (Sciences Po Aix) er ein av ni prestisjeskular i sitt slag i Frankrike. Instituttet har rundt 2000 studentar, og tilbyr primært studieløp innan samfunnsvitskaplege, økonomiske, politiske og juridiske fag. Instituttet ligg i eit bygg som går under namnet universitetspalasset, og som tidlegare husa juridisk fakultet ved byens universitet.

Aix-en-Provence er ein universitetsby som ligg søraust i Frankrike, ikkje så langt frå middelhavskysten. Han har rundt 150 000 innbyggarar, og er blant anna kjend for musikk- og litteraturmiljøet sitt. Området har òg ein del olivenoljeproduksjon og turisme.

Bustad

Sciences Po d'Aix har eigne studentbustader der internasjonale søkarar har prioritet. Desse bustadane har enkel standard, men utgjer eit rimeleg alternativ. Det er òg mogleg å finne bustad på den private marknaden i området. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2019

Høst 2019 - BA sammenliknende politikk

Høst 2019 - BA sammenliknende politikk

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å være tidlig ute med bolig. Ta gjerne kontakt med studenter som har vært der tidligere, og spør de om alt mulig.

Undervisningsformer

Alle fagene hadde forelesning som undervisningsform, men i et klasseromsformat. Det vil si at det er færre folk enn man ofte er vandt til på UiB. Dette gjør også at det er lett å stille spørsmål og diskutere i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Hvert fag var kun 4 studiepoeng, og det vil da si at jeg måtte ta 8 fag for å få 30 studiepoeng. Dette gjorde at jeg for det meste måtte velge det som var tilgjengelig. Mange fag gikk også samtidig.

Fagleg utbyte og språk

Hvis du kan fransk fra før, vil du nok få et større faglig utbytte, da man ikke bare trenger å velge engelske fag.

Universitetsområdet og byen

Sciences Po Aix er en liten høgskole, som vil si at alle forelesningene var i et relativt lite bygg i universitetsstandard. Skolen ligger midt i byen, så det er lett å komme seg rundt. Byen Aix-en-Provence er nydelig by i Sør-Frankrike, med mange soldager, kunst, kultur og historie.

Bustad

Man kan søke om studentbolig via skolen. Dette er et veldig billig alternativt, men til gjengjeld var det en del problemer som at varmen ble skrudd til tider selv om det var kaldt ute og at det ikke var varmtvann for en periode. På felleskjøkkenet finnes det ikke panner eller redskaper som vil si at man må kjøpe dette selv hvis man ønsker å lage mat der. Jeg leide en leilighet via Airbnb sammen en annen. Dette funket fint, men var til gjengjeld veldig mye dyrere.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var bra. Det ble arrangert noen arrangementer av den ansvarlige gruppen for utvekslingsstudentene. Vi fikk også på forhånd mulighet til å sende inn et skjema om oss selv, slik at man kan få en egen "fadder". Det var naturligvis ganske stor forskjell på hvor god denne ordningen var for hver enkelt og hva man fikk ut av det. Noen hadde god kontakt med sin fadder, mens andre hadde møtte de bare så vidt.

Høst 2019 - BA sammenliknende politikk

Høst 2019 - BA sammenliknende politikk

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Franskmenn elsker dokumenter så jeg ville anbefalt å få det meste av dokumenter i orden før du reiser ned. Det er svært mange dokumenter man ikke pleier å trenge i Norge, som de ønsker i Frankrike. Jeg ville for eksempel anbefalt å få en forsikring som er oversatt til fransk da de fleste boliger krever dette.

Undervisningsformer

Alt av undervisning var ved forelesninger. Så man måtte møte opp på alle disse, for det var ikke mulig å lese seg opp. Det var noe litteratur som, man kunne bruke for "ekstra" kunnskaper, men det var kun det som ble sagt på forelesning som var viktig for eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Emne-tilbudet var ikke det beste. Om du tenker å ta franske-fag er det et større spekter av fag, men siden jeg kun tok engelske var emne-tilbudet lite i forhold til at hvert fag er kun 3 poeng, og måtte ha 30 poeng. Dermed skal du kun ta fag på engelsk kan du ende opp med noen fag du ikke er så veldig interessert i.

Fagleg utbyte og språk

Det var mange muligheter for å utvikle seg språklig. Universitetet hadde fag som da var kun for å utvikle sine franskkunnskaper, men ingenting for nybegynnere. Så om du ikke kan noe, så måtte du enten melde deg på eget kurs, eller gå på språk-kafeer. Franskmenn er uansett svært glad i språket sitt, og de er svært forklarende og ivrige om du prøver å snakke fransk til dem selv om du er helt nybegynner.

Universitetsområdet og byen

Svært fint område. Det er en blanding av moderne og gammelt. Det er også svært mange kafeer og matboder. Universitetet ligger også veldig i sentrum, så det er lett å gå å ta seg en kaffe på en kafe mellom forelesninger. Byen er ikke så stor, men det er alltid mange mennesker i gatene og veldig god stemmning. Også om du ønsker en å besøke en større by er Marseille kun 20 minutter med buss.

Bustad

Det var svært mange studenter som bodde på studentboligene Les Gazelles. Her er det da egne rom med lite bad, og et felles kjøkken du deler med en hel etasje. Her er det også godt å vite at kjøkkenene ikke har noen ovn. Også gryter, panner, tallerkner og alt slik må du selv kjøpe. Det var også flere som bodde privat, men dette kan være litt vanskelig å finne. Så der anbefales jeg å bli medlem av: International students & Erasmus Aix en provence på Facebook, for der legges det ut flere boliger.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var svært bra. Det blir arrangert mange arrangementer der du hele tiden har mulighet til å møte nye mennesker. Også siden byen ikke er så veldig stor møtes folk ofte på de samme stedene om kvelden.

2015

Høst 2014 og vår 15 - BA sammenliknende politikk

Høst 2014 og vår 15 - BA sammenliknende politikk

01.09.2014 - 31.01.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er smart å lære seg mest mulig fransk før du reiser nedover, hvis du har som mål å lære seg fransk godt!

Pakk med deg noen varme klær også, selv om Aix ligger nært Middelhavet så kan det bli ganske kjølig om i desember-mars, og gradene kan komme ned i 4-5 grader + sur vind (le mistral) som kommer inn fra kysten.

Undervisningsformer

All undervisning foregår muntlig, og du vil ha flere timer forelesninger enn du har i Bergen, dvs rundt 12-14 timer i uken. På en annen side så har du i de aller fleste dag ingen pensum. Undervisningsmetode avhenger av hver enkelt professor. Noen peiser til med 1000 siden, men det er færreste av de altså.

Du vil oppleve at professorene er mindre politisk korrekte enn hva vi er vant til i Norge. De er subjektive og kanskje lite nyanserte. Det kan være litt frustrerende noen ganger, når vi har lært at alt skal refereres til etc, men det kan jo også være mer engasjerende!

Vurdering av emnetilbodet

Ganske godt utvalgt av fag både på engelsk og fransk, spesielt innenfor tema som har med internasjonale relasjoner og historie og gjøre. Du får også tilbud om franskkurs.

Fagleg utbyte og språk

Faget er mer basert på empiri og subjektive meninger som professoren har, så du får ikke så mye teori som vi er vant med på sampol. Faglig er det litt hva du gjør det til selv.

Språkmessig er det veldig mye opp til deg selv. Jeg anbefaler at du skaffer seg en vennegruppe som prater fransk internt, da fellen er enkel å falle i at man skaffer seg amerikanske venner, og kommer hjem med feilfri amerikansk aksent på engelsken heller enn god fransk! Så jeg anbefaler at du kanskje undersøker studentnettverk og sånt på uni. Det finnes noe for enhver der, være sport, poltiske grupper ++.

Universitetsområdet og byen

Aix er en nydelig, liten klisjefransk by som ligger rett ved den franske riviera og sentralt i forhold til reising i Sør Europe, bare noen timer i øst eller vest fører seg til Spania, Sveits og Italia! Du er dessuten 20-30 min unna Frankrikes nest største by, Marseilles, som står i sterk kontrast til lille borgelige, snobbete Aix, med et mye mer urbant og multikulturelt miljø. Dessuten kan du lett ta hurtighetstog til Paris som bare ligger 3-4 timer unna med TGV tog.

Bustad

Du kan velge å bo på studenthjem. Da har du et lite rom for deg selv, og deler kjøkken med rundt 30 andre. Det er rimelig og veldig sosialt. Det er enklere å skaffe seg venner på den måten fra studiet, men gir kanskje en følelse av å være på leirskole. De aller fleste av klassevennene dine kommer til å bo slik.

Jeg bodde privat, og det funket fin for meg. Det er noe dyrere, men mer lukrativt. Jeg var veldig og fant en veldig hyggelig marokkansk jente jeg bodde sammen med, og det var enklere å f.eks få kontakt med folk utenfor Sciences Po slik. Jeg opplevde kanskje at det i starten var litt vanskelig å få kontakt med klassevenner, som bodde i lag på studenthjem, men det gikk seg til etter noen uker.

Sosialt miljø

Det arrangeres en slags fadderuke første uken av semesteret ditt, og jeg anbefaler at du er med på denne!

Det er lettest å få internasjonale venner siden dere kommer til å være sammen den første uken, men gi franskmennene et forsøk, så lærer du seg bedre fransk!

Lykke til!

Informasjon