Hjem
Studentsider
erasmus+

Sorbonne Université og Institutt for geovitenskap (ERASMUS+)

  • LandFrankrike
  • ByParis
  • Studieplassar3
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Université Pierre et Marie Curie (UPMC) er eit offentleg universitet i med 33 000 studentar fordelte på heile 18 campusar i fire forskjellige byar. Universitetet fokuserer primært på medisinske og naturvitskaplege utdanningar, og har band til fleire universitetssjukehus, helseføretak og laboratorium i regionen. Den klart største delen av universitetet ligg i Paris, nærare bestemt på Jussieu-campusen i Latinkvarteret.

Paris er Frankrikes hovudstad og største by, med om lag 12 millionar innbyggarar i storbyregionen. Han ligg nord i landet, i hjartet av regionen Île-de-France. Paris er kjend for å vere ein av Europas fremste kulturbyar. Her finst statsadministrasjon, verdas mektigaste motehus og ikoniske byggverk som Eiffeltårnet, side om side med små romantiske kaféar og folkeliv.

Bustad

Det kan vere vanskeleg å finne rimeleg prisa bustad i Paris. Universitetet sitt internasjonale kontor kan gi hjelp og informasjon, men understrekar at det er viktig å begynne leitinga i god tid. Dei fleste offentlege studentbustadane i Paris er administrerte av studentsamskipnaden CROUS. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2019

HØST 2018/VÅR 2019 BAHF-ALLVIT

HØST 2018/VÅR 2019 BAHF-ALLVIT

15.08.2018 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Ta et franskkurs før du reiser ned! Du finner bilangue-utgaver billig rundtom i Paris, hvor klassikere er oversatt til fransk på ene siden og engelsk på den andre. Veldig greit for å lære seg språket.

Undervisningsformer

Så å si alle kurs jeg ville ta på fransk, og det tok meg to måneder å mestre språket godt nok til å henge med i forelesningene. Jeg vil anbefale alle å ta noen franskkurs før man reiser ned og eventuelt velge noen engelske fag for avlastning. Selv om Erasmus og UiB mener man ikke trenger språkkunnskaper før man reiser ned, krever derimot Sorbonne at du beviser et B2-nivå.

Vurdering av emnetilbodet

Sorbonne hadde et stort utvalg emner med et faglig nivå som er internasjonalt høyt. Det er også verdt å vite at de fleste fag er på 3-7 ECTS-poeng, imotsetning til 10, 15etc som man har i Norge. Dermed får man flere fag og større arbeidsmengde, vær forberedt på å jobbe en del. Ellers kan du bare droppe å møte opp til eksamen, Erasmus og UiB er veldig greie på det.

Fagleg utbyte og språk

Man lærer veldig mye veldig fort av å være i forelesninger på et fremmed språk! Utmattende i begynnelsen, men det tar ikke mange måneder.

Universitetsområdet og byen

Sorbonne ligger helt fantastisk til i Latinerkvarteret, og hver dag var en fryd i Paris.

Bustad

Jeg bodde på Det norske huset i Paris, og var veldig fornøyd med det. Rene rom av god størrelse og det var veldig billig til å være Paris. Noen kan tenke at det er litt langt fra sentrum, men ettersom RER stopper rett ved kommer man seg inn til Seinen på 10-15 minutter. Anbefales for alle.

Sosialt miljø

De fleste nordmenn jeg ble kjent med, til og med de som dro på utveksling allerede flytende i fransk, beskrev det som nærmest umulig å bli kjent med lokale studenter. Ikke regn med å dra hjem fra Paris med masse franske venner. Derimot blir man kjent med en rekke internasjonale studenter, som stort sett er veldig trivelige. Det norske huset i Paris er på så måte en fin møteplass.

2018

BA i språkvitskap, studieåret 2017/18

BA i språkvitskap, studieåret 2017/18

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

1. Sørg for at du har et høyt nok nivå i fransk. Fransk vg3- nivå er ikke nok!
2. Det er sant som de sier; byråkratiet i Frankrike er helt umulig. Sett av god tid til slike prosesser og sørg for å ha utskrevet versjon, gjerne flere, av viktige dokumenter.
3. Om du ikke ønsker å tilbringe all din tid i klasserommet; prøv å velge fag som har få undervisningstimer og gir mange studiepoeng. Enkelte fag kan ha 3-4 timer obligatorisk undervisning i uken og kun gi 3 studiepoeng.
4. Ikke drass med deg en stor norsk-fransk ordbok fra Norge, du får uansett ikke bruke den på prøver. Ordnett.no er din venn.
5. Regn med at du må endre på fagene du har fått forhåndsgodkjent. Den første uken skal du sette sammen din egen timeplan og det skal lite til før fagene kræsjer med hverandre.
6. Husk at Faculté des Lettres har tre undervisningssteder som ligger spredt rundt i byen. Du må beregne minst 30 min. reisetid mellom de ulike stedene og dette kan være greit å ha i bakhodet når man setter sammen timeplanen.
7. Parismus er Sorbonne sin gruppe for utenlandske studenter. De arrangerer masse forskjellig og kan hjelpe deg med bla å opprette en bankkonto.

Undervisningsformer

Universiteter i Frankrike har svært gammeldagse undervisningsformer. Det finnes to typer undervisning:

-- CM (Cours Magistraux): Er klassiske forelesninger der læreren enten (spørs om du er heldig eller ikke) leser opp fra et manus eller har en power-pointpresentasjon. Notatene dine fra disse forelesningene er pensum i faget. I de fleste fag blir det ikke delt ut noe annet pensum.

--TD (Travaux Dirigés): Seminarer i mindre grupper, typisk klasseromsundervisning der man går gjennom pensum, gjør oppgaver osv.

Erasmus-studenter tar ikke eksamen, men blir kun vurdert utifra CC (contrôle continue), dvs underveisvurdering. Det skal være minst to slike prøver i løpet av semesteret og de holdes alltid i TD-timen.

Sorbonne har en nettside tilsvarende mitt uib, men den blir ikke alltid like flittig brukt. Få deg en venn i klassen som kan videreformidle beskjeder og sende deg notater når du trenger det. De fleste studentene hjelper deg mer enn gjerne.

Vurdering av emnetilbodet

Det finnes mange spennende fag ved Faculté des Lettres og som Erasmus-student står du fritt til å velge fag fra alle UFR (Unité de formation et de recherche - tilsvarende institutt), så lenge over halvparten av fagene dine tilhører samme institutt. Du kan også velge fag fra alle nivåer; L1 = første år av bachelor, L2 = andre år osv.

Universitetsområdet og byen

Faculté des Lettres holder som sagt til i tre ulike bygg;

-- Sorbonne Mère i St. Germain er det originale Sorbonne. Her foregår hovedsakelig undervisning på L3 og master-nivå. Skaff deg kort til biblioteket – det er helt fantastisk. Spar på kartet du får av denne bygningen den første uken, det er virkelig en labyrint.

-- Malesherbes ligger nord-vest i Paris like ved den flotte parken Monceau. Undervisning i de fleste språkfagene på L1 og L2-nivå er lagt hit. Stor kantine og fint bibliotek.

-- Clignancourt ligger helt nord i Paris, ved endestasjonen til linje 4. Her foregår undervisning i alle de andre fagne på L1 og L2-nivå.

Et lite tips: "Lost in Frenchlation" viser nye franske filmer med engelsk undertekst hver fredag på utvalgte kinoer i Paris. Verdt å prøve om man ikke får med seg 100% av en fransk-talende film.

Bustad

Som ikke-fransk uten franske garantister er det nesten helt umulig å få leie et bosted i Paris. Det er også veldig dyrt. Prøv fusac.fr, airbnb eller søk deg til Maison de Norvège i Cité Universitaire (det bor ikke kun nordmenn der!). Det finnes også Facebook-grupper der det noen ganger blir lagt ut leiligheter som kan være enklere å få leid feks "Nordmenn i Paris", "Norske studenter i Paris" og "Svenskar i Paris" .

Ba i fransk, vår 2018

Ba i fransk, vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Da jeg skulle forberede meg til oppholdet mitt ved Sorbonne fikk jeg ikke informasjon om aktuelle emner før jeg faktisk måtte bestemme meg for hvilke jeg skulle ta. Dette førte til mye usikkerhet og stress knyttet til utvelging av emner. Til alle fremtidige studenter anbefaler jeg å være særlig tidlig ute med å oppsøke slik informasjon, ta gjerne kontakt med din Erasmus-kontakt ved Sorbonne. Det er også viktig å tenke på hvor det skal foreleses i emnet man skal ta. Sorbonne har tre ulike fakulteter som ligger på helt forskjellige steder i Paris.

Undervisningsformer

Ved Sorbonne er det vanligvis to former for undervisning: forelesning og seminar. Dette varierer ut ifra hvor mange studiepoeng man får for hvert emne. Emnene har fra 2 til 8 studiepoeng. Dersom et emne bare har 2-3 studiepoeng er det bare undervisning i form av enten forelesning eller seminar. Dersom et emne har 4-8 studiepoeng vil det være både forelesning og seminar.

Vurdering av emnetilbodet

Sorbonne er et prestisjefylt universitet med lang historie for solid og kunnskapsrik utdannelse. Emnetilbudet er derfor omfattende. Studerer man fransk ved Sorbonne, slik jeg gjorde, kan man velge mellom svært mange emner. Jeg kunne velge mellom emner fra første, andre og tredje året på bachelor, men endte opp med bare emner fra tredje. Det er veldig lurt å velge emner ut ifra hvilket nivå man har i fransk. Ettersom emnene også er beregnet for franske studenter er språknivået i utgangspunktet høyt, men det blir også naturligvis høyere for hvert studieår.

Fagleg utbyte og språk

Når man studerer fransk ved Sorbonne må man ha gode kunnskaper i fransk fra før av. Det er lurt å praktisere så mye fransk som overhodet mulig - helt fra dag én. I starten av utvekslingsoppholdet var det vanskelig å få med seg alt det ble forelest om. Jeg fokuserte derfor mye på det språklige. Det tok også et par uker før jeg ble vandt til de ulike forelesningsmetodene til professorene. Etter noen uker ble det franske språket en naturlig del av min hverdag og jeg klarte å engasjere meg mer i det faglige.

Universitetsområdet og byen

Universitetet Sorbonne er delt i tre fakulteter, Sorbonne i det 5. arrondissement, Malesherbes i det 17. arrondissement og Clignancourt i det 18. arrondissement. Det er svært store avstander mellom fakultetene som ligger på helt forskjellige steder i Paris. Hvis man ikke er kjent i Paris før man flytter hit bør man bruke litt tid til å bli kjent med metro-systemet. Dette er et system som kan virke noe forvirrende i starten, men er oversiktlig og enkelt når man blir vandt til det. Metroen er det mest effektive fremkomstmiddelet i Paris og tar deg rundt i hele byen. Det er utrolig mye fint å se i Paris og som student i byen får man gjerne oppleve steder hvor det ikke er mye turisme.

Bustad

Under mitt opphold i Paris bodde jeg på det Norske hus i Cité Internationale Universitaire. Dette er et område med 40 ulike hus for internasjonale studenter i Paris. Jeg kan virkelig anbefale å bo her dersom man skal studere i Paris. Selv om området ligger helt sør i det 14. arrondissement, kommer man seg inn til sentrum på 10 minutter med toglinjen RER-B.

Sosialt miljø

Paris er en fantastisk by å bo i som student. Det er alltid mye som skjer og mange mennesker å bli kjent med. Som internasjonal student vil jeg anbefale å delta på Parismus sine arrangement der man møter andre internasjonale studenter. Som norsk student vil jeg anbefale å delta på Ansa Paris sine arrangement hvor man kan møte norske studenter.

2017

Vår 2017 BAMN Geovitenskap

Vår 2017 BAMN Geovitenskap

09.01.2017 - 22.05.2017

Førebuingar/praktiske tips

Bare til å forberede seg på enorme mengder papirarbeid! Frankrike er virkelig byråkratiets land, som til tider kan være vanskelig å forholde seg til. Tror jeg var den eneste som reiste på utveksling fra mitt kull som måtte sende universitetssøknaden i papirformat (altså ikke elektronisk). Måtte også skrive motivasjonsbrev, dette er mer enn formalitet - så man trenger ikke bruke unødvendig lang tid på det. Fikk også svært (med trykk på svært!!) liten hjelp av erasmus-koordinatoren ved UPMC, så anbefaler å kontakte forelesere i de fagene man er interessert i, dersom man har spørsmål. Viktig å være tidlig ute dersom man skal rekke å sende søknaden før fristen!

Undervisningsformer

Undervisningen på UPMC er relativt lik den på UiB, med både forelesninger i store auditorium og øvelser. I Frankrike har de både TD (Travaux dirigés) som er oppgaveløsning som gås gjennom i plenum i slutten av timen, og TP (Travaux pratiques) som mer ligner øvelsene jeg er vant med hjemmefra - med forsøk og gjerne innleveringer. Vanskelig å forstå seg på om øvelsene skulle leveres inn eller ikke, da dette gjerne varierte fra gang til gang. Ellers varer også forelesningene gjerne i 2 timer uten pause, det var kanskje den største utfordringen. Det brukes heller ikke lærebøker, så det som blir sagt i timene er altså pensum til eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Vanskelig å velge fag da jeg allerede hadde hatt tilsvarende fag som franskmennene hadde det semesteret, og måtte da prøve å kombinere med enkelte andreklassefag. Prøvde å høre om jeg kunne ta fag fra andre studieretninger enn geologi, men fikk aldri et tydelig svar på dette. Valgte også engelsk for å ha et "lett" fag, men ble fortalt at det faget hadde gått på høsten og ikke ville gå på våren da jeg var der, selv om jeg hadde fått faget godkjent av vertsinstitusjonen. Likevel ble det holdt engelskkurs for bl.a matematikere, så jeg forstår fremdeles ikke helt hvorfor jeg ikke kunne tatt det kurset i stedet. Igjen - et byråkratihelvete uten like, og konsulentene på skolen vet gjerne like lite som deg!

Fagleg utbyte og språk

Jeg måtte opprinnelig velge 8 fag for å fylle 30 studiepoeng, men dette ble en enorm studiebelastning da selv ikke de franske studentene virker å ta 30 studiepoeng hvert semester... Et 6-poengsfag ved UPMC vil jeg si hadde minst like stor studiebelastning som et 10-poengsfag hjemme. Droppet ut av enkelte fag da jeg innså at det ville være umulig for meg å fullføre alle fagene. Heldigvis for meg hadde jeg ekstra studiepoeng utenom UiB, så jeg fikk lagt inn disse i graden og likevel fullført bacheloren. Ville nok hatt mye større studieprogresjon hjemme, men det er gjerne ikke derfor man velger å reise på utveksling heller.
Undervisningsspråket er fransk, men dersom man er på masternivå finnes det mange fag som går på engelsk. Jeg kunne en del fransk fra før og har bodd et semester i Paris tidligere, men det var likevel utfordringer med språket. Mest i begynnelsen, etterhvert var det ikke selve forelesningene et problem. Fått en enorm språkprogresjon, som var hovedgrunnen til at jeg ville tilbake til Frankrike.

Universitetsområdet og byen

UPMC ligger sentralt plassert i latinerkvarteret (5e arrondissement) med kanskje 10 min gange til Notre Dame! Universitetsområdet er svært, men er lett å orientere seg i når man først forstår strukturen i bygget (nummererte søyler med ganger mellom seg). Finnes også en universitetsrestaurant på området, men denne fylles opp svært raskt da prisene er veldig lave. Ligger ellers et tonn av spisesteder nært campus. Paris er en fantastisk by og det mangler virkelig ikke arrangementer å gå på eller steder å besøke. Kan ikke beskrive hvor glad jeg er i byen. Paris er også kåret til verdens beste studentby gjentatte ganger de seneste årene!

Bustad

Bodde på Cité Universitaire i det norske hus (Maison de Norvège). Veldig enkel søknadsprosess og fikk nesten umiddelbart svar. Den eneste enkle søknadsprosessen hehe. Var veldig i tvil om jeg ville bo privat eller på Cité Universitaire (en slags studentby med hus fra alle forskjellige nasjoner), da jeg tidligere har bodd privat i Paris og trivdes veldig med det - men jeg er veldig glad for at jeg valgte å bo på Cité ved dette oppholdet da jeg reiste alene denne gang. Er utrolig lett å få venner på Cité, og prisen er i tillegg veldig grei. Standarden på det norske hus er også veldig bra i forhold til mange av de andre husene - det eneste jeg har å trekke på er det sinnsvakt lille kjøleskapet man får utdelt på kjøkkenet (man har sin egen nummererte "boks" inni et større kjøleskap). Dette blir man forsåvidt vant til.

Sosialt miljø

Har ikke noe positivt å si om mottagelsen på universitetet (tror de har et fadderopplegg om høsten, men ingenting på våren), og jeg synes det var vanskelig å få venner blant de franske studentene, med enkelte unntak selvfølgelig! Var også bare tilfeldig at jeg fant den éne andre utvekslingsstudenten på mitt kull på geologi, synes administrasjonen i det minste kunne ha prøvd å koble oss!
Ellers har det sosiale miljøet vært fantastisk, det har vært lett å få seg gode venner på det norske hus (både internasjonale og norske studenter), og jeg deltok i tillegg på en del arrangementer med EIAP (Echanges internationaux à Paris), bl.a til Normandie, champagnesmaking i Champagne-distriktet, bar-til-bar, pikniker etc. Var spesielt på overnattingsturer med EIAP jeg knyttet vennskap med folk jeg hang med resten av semesteret!
Er virkelig det sosiale som gjorde utvekslingen bra. UPMC er et prestisjeuniversitet, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått studere der, men de prioriterer ikke internasjonale studenter og legger ikke tilrette noe for deg.

Informasjon