Hjem
Utdanning
erasmus+

Università degli Studi di Bologna og Det psykologiske fakultet (ERASMUS+)

  • LandItalia
  • ByBologna
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Profesjonsstudentar i psykologi, og studentar på eit bachelor eller masterprogram ved Det psykologiske fakultet, som har bestått eksamenar tilsvarande 60 studiepoeng før utreise.

Når i studiet kan eg reise

Bachelor- og masterstudentar reiser ut i den valfrie delen av studieprogrammet dei går på, og profesjonsstudentar i psykologi kan reise ut i sitt 5. valsemester og i sitt 7. semester.

God planlegging er viktig for ei utbyterik utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er italiensk.

Språkkrav: A2

Dersom du ikkje har nok italienskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på i forkant av utvekslingsopphaldet. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for informasjon om kva kurstilbod som finst og eventuelt kva startdatoar som gjeld i komande semester.

Kva emne kan eg ta

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Masterstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt på masternivå innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. 

Dersom du er profesjonsstudent i psykologi og vil ta ein del av spesialiseringa di ved dette universitetet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande dei obligatoriske emna på 7. semester av profesjonsstudiet i psykologi ved UiB. Du kan óg reise ut i ditt valsemester (5. semester) og ta valfrie emner.

Du kan få faglege råd om emnevalet undervegs ved å ta kontakt med internasjonal koordinator ved fakultetet.

Emnetilbodet ved dette universitetet er presentert her: http://www.unibo.it/en/teaching/degree-programmes?corsiper=exchange

Studieavgift

Erasmusstudentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betaler semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Università di Bologna vart grunnlagt i 1088 og er det eldste universitetet som har vore i kontinuerleg drift i den vestlege verda. Universitetet er kjend for å ha undervist i romarrett og kanonisk rett, og har band til kjende personar som Dante Alighieri, Erasmus av Rotterdam, Nicolaus Copernicus, og Umberto Eco. Verdas første kvinnelege universitetsprofessor, Laura Bassi, var tilsett her på 1700-talet. I dag har universitetet 85 000 studentar, og avdelingar i byane Cesena, Forlì, Ravenna, Rimini og Buenos Aires. Det jobbar saman med fylket om eit prosjekt kalla Bologna Smart City, som skal gjere Bologna til ein meir bærekraftig by, både når det kjem til miljø, sosiale tilhøve og kultur.

Bologna ligg nordaust i Italia, og har om lag ein million innbyggarar. Det er regionshovudstad i Emilia-Romagna og ligg ved foten av Appenninene i innlandet. Bologna har mange tilnamn. Blant desse er den lærde ("La dotta") som refererer til universitetet, og den feite ("La grassa"), som refererer til matkulturen.

Bustad

Universitetet er medeigar i eit bustad- og informasjonskontor for internasjonale studentar i Bologna. Kontoret administerar ein søkbar database over ledige rom enten på studentheimar eller den private marknaden og kan elles hjelpe med informasjon om for eksempel levekostnadar og kontraktstandardar.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2018

Vår 2018 BASV-SØK

Vår 2018 BASV-SØK

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Start med leting etter bolig tidlig. Også greit å sjekke at timeplanen til valgte fag ikke overlapper hverandre før semesterstart.

Undervisningsformer

Vanlige forelesninger.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig mange økonomi-fag på engelsk man kan velge mellom.

Fagleg utbyte og språk

Nivået, og spesielt da på eksamen, er litt lavere enn i Norge. Universitetet tilbyr gratis språkkurs i Italiensk, som er veldig greit å få med seg.

Universitetsområdet og byen

Fantastisk by! Fakultetene er spredt litt rundt i hele byen, men det meste er likevel samlet i en gate.

Bustad

Vanskelig å finne, men er organisasjoner som kan hjelpe deg når du kommer til Bologna, hvis ikke er Facebook-grupper en grei måte å komme i kontakt med folk som ønsker å leie ut. Betal ikke depositum eller lignende før du har sett leiligheten!

Sosialt miljø

Utrolig bra. Byen er forholdsvis liten og kompakt, men ettersom det er så mange studenter som bor der skjer det noe hele tiden.

2017

Høst 17 - BA Europastudier

Høst 17 - BA Europastudier

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Start forberedelsene i god tid. Selv om semesteret ikke starter før i midten av semesteret, er det greit å få unnagjort Learning Agreement og bolig før den tid. Et tips kan være å melde seg inn i erasmus-grupper på facebook, der finner du mange som annonserer boliger og andre studenter som er i din situasjon. Ikke vær redd for å kontakte vertsuniversitetet eller UiB, de er veldig hjelpsomme om du spør!

Undervisningsformer

Undervisningsformen varierer. Noen fag er tradisjonelle med store forelesninger og lite forventet aktivitet, mens noen emner har små klasser der det forventes en viss deltakelse. I de mindre forelesningene tilbys det ofte mappevurdering der en prosent av den endelige karakteren kan være i form av fremføring eller oppgaveinnlevering. De skiller mellom deltakende studenter som får muligheten til å ta "mid-terms" og andre som tar full eksamen ved slutten av semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Bruk god tid til å sette deg inn i emnetilbudet. Det er veldig mange fag å velge mellom og kan være vanskelig å få oversikt. Men ikke stress - du kan endre dine fag etter undervisningen har startet og det er vanlig å bare gå på de første forelesningene i flere fag for å se om det er noe for deg. "First-cycle degree programme" tilsvarer bachelor og "second-cycle" master. Litt svakt tilbud av engelsk språklig emner på bachelor-nivå. Universitetet har flere campuser, så husk å velg fag som undervises der du skal være.

Fagleg utbyte og språk

Flinke forelesere og spennende undervisninger - men varierende engelskkunnskaper!

Universitetsområdet og byen

Bologna er virkelig en studentby og har vært det i nesten tusen år (!), du merker at stemningen i byen forandres når semesteret starter og studentene tar over byen. Det meste av universitetet er samlet sentralt innenfor gamlebyen, inkludert "school of political sciences". Anbefaler Biblioteca Walter Bigiavi som lesesal. Its all about the food - vist du er like glad i mat som meg, så er det byen for deg. Bologna og regionen Emilia-Romagna er kjent for sine pastaretter, parmigiano reggiano, og mye, mye mer.

Bustad

Mye å velge mellom om du er tidlig ute. Omtrent samme leiepris som i Bergen, men om du vil bo utenfor gamlebyen kan du få en ganske grei pris. Mange kjøper seg en sykkel siden da det er gode forhold til det, men ikke bruk så mye penger på det fordi den kan bli lett stjålet. Jeg bodde ved utkanten av gamlebyen og det tok meg ca. 15 min å gå til universitetet.

Sosialt miljø

Helt supert. Det er lett å komme i kontakt med folk og det er arrangementer hver dag. Meld deg inn i erasmusorganisasjonene og bli med på turer og fester, det er den beste måten å få venner!

VÅR 2017 - BASV-SØK

VÅR 2017 - BASV-SØK

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Få i orden alt det viktige i god tid. Det kan være kjedelig å måtte stresse med LA samtidig som man flytter inn i ny bolig og vil bli kjent med folk, by og universitet samtidig. Det er mange utvekslingsstudenter i byen, så ting kan ta litt tid med innsjekking og denslags, men de er veldig hjelpsomme og greie å ha med å gjøre.

Undervisningsformer

Forelesinger. Fagene i økonomi deles opp i to moduler på fem uker. To forelesninger i uken, 3 timer. Etter endt modul er det tentamen før så resten av pensum blir gjennomgått i den andre modulen. Hvis man består tentamen har man muligheten til å kun bli testet i resten av pensum ved slutteksamen (tentamen del 2) eventuelt ta en full eksamen som dekker hele pensum. I noen fag er det også ulike former for gruppearbeid som kan stå for noe av karakteren. Vanskelighetsgraden er lavere enn UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Evig mye muligheter, men det kan være litt rotete å finne frem på nettsidene. Det kan også være mulig i noen fag å ta eksamen på engelsk, selv om undervisningsspråket sier noe annet.

Fagleg utbyte og språk

Bra greier. Litt uvandt å følge engelsk undervisning i starten, men det kommer seg fort.

Universitetsområdet og byen

Nydelig. Byen er en typisk studentby med mye liv og muligheter. Universitetet er veldig stort, mye av det er samlet, men det ligger lesesaler og bibliotek spredt rundt i hele byen.

Bustad

Let etter sted å bo i god tid. For min del startet jeg leting en uke før jeg dro ned og var heldig med å finne noe. Det er veldig mange studenter i byen, så kan være vanskelig å finne noe. Snakket med folk som hadde bodd både en og to måneder på hostel, men det pleier å ordne seg til slutt. Det er en flat by, så med sykkel kan man komme seg rundt uten problem, så det er ikke noe stress å bo litt utenfor.

Sosialt miljø

Tipp topp tommel opp. Det er flere studentorganisasjoner som arrangerer turer og aktiviteter gjennom hele semesteret, så det skal godt gjøres å ikke ha noe å finne på.

2016

2015/16 - BA medievitenskap

2015/16 - BA medievitenskap

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Litt usikker på hva førebuingar betyr, men tar en råsjans å regner med at det betyr forventinger. Jeg hadde null forventninger da jeg flyttet hit og jeg kjente ikke en eneste sjel. Men det tok ca 2 sekunder før jeg fikk meg venner. Det er en haug med studenter i denne byen og alle er i samme situasjon som deg - altså desperate etter å finne seg venner. Bortsett fra spanjolene da, de kommer hit i grupper på 50 personer så de trenger ikke nye venner.
Før du drar kan det være lurt å lese seg litt opp på byen og få litt oversikt over hjemmesiden til universitetet her nede. Det gjør alt litt lettere når du kommer. Og les alle papirer du får av universitetet!! Også må du forberede deg på at du kommer til et helt annet land. Man skjønner ikke hvor håpløst og byråkratisk organisert Italia er før man må ordne med skolepapirer og signaturer. Det er ikke like effektivt som i Norge... Men så lenge du mentalt forbereder deg på at du kommer til en ny kultur der ting ikke fungerer like godt som hjemme så kommer det til å gå helt fint. Vi nordmenn klarer oss greit her nede, de stakkars tyskerne derimot får psykiske sammenbrudd og du kan se hvordan verden rakner foran øynene deres når timer blir avlyst eller det er endringer de ikke har fått beskjed om på forhånd. En annen ting jeg anbefaler er å benytte seg av italiensktilbudet til universitetet. De tilbyr språkkurs på nivåene A1-B2, og selvom du ikke har store ambisjoner med å lære deg italiensk er det en super måte å møte mennesker på. I tillegg er lærerne på italienskkurset veldig flink og tar godt vare på studentene sine, som gjør at du føler litt tilhørighet til skolen. De hjelper deg også gjerne hvis det er noe du lurer på. Dessuten får du 5 studiepoeng hvis du tar eksamen, så det er vinn vinn vinn.

Undervisningsformer

Alle fag jeg har tatt her i Bologna har vært forelesninger, enten med aktive eller passive studenter, avhengig av professoren. Ingen fag har vært obligatoriske, men i noen fag får man feks fordeler ved å ha 70% oppmøte eller mer. Dette kan være i form av å få holde presentasjon i klassen til fordel for muntlig eksamen, eller få lov til å ta "pre-eksamen", altså en eksamen tidligere, sånn at man er ferdig med den når det virkelige eksamenskjøret starter. De aller fleste eksamener er muntlige i dette landet, men til tross for det har jeg bare hatt en muntligeksamen i hele min utvekslingskarriere. På universitetet her har man også flere muligheter på samme eksamen. Du har tre muligheter på hver eksamen, og kan fritt velge hvilken/hvilke datoer du ønsker å ta eksamen på. Hvis du stryker kan du ta den på nytt en måned senere.

Vurdering av emnetilbodet

Unibo har et ENORMT emnetilbud og det er nesten umulig å finne fram på hjemmesidene til universitetet. Italienere er ikke kjent for å være organiserte, noe man skjønner med en gang man prøver å finne fram i jungelen av ulike fag de tilbyr/tilbydde i fjor/tilbyr neste semester. Ja for alt ligger på samme sted, i en eneste stor smørje. Det tok meg et semester å skjønner hvordan jeg skulle finne fram på sidene deres.. Jeg tror kanskje jeg har forstått det nå.

Fagleg utbyte og språk

Bologna er verdens eldste universitet, det kan man ikke diskutere på. Om det er verdens beste universitet derimot, det kan diskuteres. Den italienske universitetsformen er noe annerledes enn den norske. For det første foregår mesteparten av undervisningen på italiensk. Dette er en ulempe hvis du ikke snakker språket, men en kjempefordel hvis du prøver å lære deg det. Det finnes også fag på engelsk, noen fakulteter har flere tilbud på engelsk enn andre. For det andre er alt litt "njaa". Dette er både positivt og negativt. Professorene er som oftest fleksible, både når det kommer til språk å ta eksamen på, men også eksamensdatoer. Faller eksamen på en dag du er opptatt er de som oftest villige til å la deg ta den en annen dag. Jeg hadde feks en eksamen på 17. mai, men da fortalte jeg bare professoren min at det ikke gikk. Jeg skyldte på at kusinen min skulle gifte seg 3 dager tidligere.. Så da fikk jeg ta den 11.mai, inne på kontoret til professoren, sittende på pulten hennes mens hun vandret rundt i rommet, snakket i telefonen og fikk besøk av kollegene sine. Det var en fin stund for alle.
På en annen side kan du ende opp med til å komme til eksamenslokalet om morgen og finne en lapp på døren hvor det står "eksamen utsatt" eller "eksamen avlyst" eller "lærerstreik, sorry vi glemte å si fra". Men man må bare tilpasse seg systemet, noe som til tider er enklere sagt enn gjort. Professorene skal derimot ha + for kunnskap. I de fleste fagene jeg har tatt har professorene vært veldig flinke, og ikke minst åpne for utvekslingselever, med full forståelse for hvor vanskelig det er å komme til en ny by og studere på et språk man ikke kan så godt. De er supergreie, helt til du glemmer deg og sier "du" og ikke "De" til dem. Da blir de litt strammere i masken mange av de.

Universitetsområdet og byen

Bologna er virkelig en studentby. Det er som Bergen, bare større - studentene er overalt og fakultetene ligger spredt over hele byen. Selve byen er kjempe gammel, og det historiske sentrumet er akkurat passe stort. Man kan gå overalt, uten at man føler at det blir trangt. Dessuten er det pizzabakere, gelatokiosker og kaffebarer på alle gatehjørner. Det finnes ikke moderne bygninger i bysentrumet, alt er gamle hus med flotte utgraveringer. Man blir nesten blind for hvor fint det er etterhvert. Universitetsområdet er et av de mindre hyggelige stedene, der skal man hvertfall passe godt på mobil og lommebok, hvis ikke BLIR man frastjålet tingene sine. Samtidig er det ikke uhyggelig der, for det ligger midt i byen, det kryr av studenter der, og noen ganger spiller de klassisk musikk på høyttalerne sånn at det ljomer utover hele piazzaen. Det er veldig koselig og litt irriterende når man prøver å lese. Samtidig er det ikke i nærheten av like irriterende som når buekorpset bestemmer seg for å øve RETT utenfor Uphil og SV-biblioteket midt i eksamensperioden. Bologna er full av piazzaer og parker, og det som er spesielt med denne byen er at den er dekket av bueganger man går under. Man trenger med andre ord nesten aldri paraply når det regner, og det er skikkelig deilig med skyggen de gir når det er 30 grader ute. Trenger man å komme seg ut av byen er det ikke langt å gå for å komme seg opp på i colli bolognesi, som er åsene som ligger rundt byen. Dessuten ligger Bologna midt i Nord-Italia, en times togtur unna alt fra Milano og Venezia til Firenze eller Adriaterhavskysten. Siste dessuten jeg skal inkludere her, uten at dette blir en reisereklame til Bologna, så er Bologna kjent for å ha Italias beste mat. Og is. Og vin (altså det kan diskuteres for det er MYE bra vin i Italia.. Men de har god vin her)

Bustad

Jeg bor i en leilighet sammen med to unge italienere og en katt som er livredd for alt, bortsett fra fluer. Eller hun er litt redd for fluer også.. Vi bor rett utenfor bymuren, ved siden av en stor park som heter Giardini Margherita. Det tar meg 15 min å gå hjemmefra til jeg er midt i sentrum-sentrum av byen. Det tar meg også 15 min å gå til skolen, samme hvor skolen er. Bortsett fra den skolen som ligger på andre siden av byen da, dit tar det meg 45 min å gå. Det er mange som kjøper seg sykkel her, men jeg har aldri gjort det. Litt fordi jeg liker å gå (jeg har seriøst aldri gått så mye i hele mitt liv som jeg har gjort i år), litt fordi jeg ikke er så veldig flink til å sykle i italiensk trafikk, og litt fordi 99% av alle som har sykkel her blir frastjålet den- til tross for at folk har 15 låser på syklene sine. Fordelen er at man bare kan gå til universitetsområdet dagen etter og kjøpe tilbake sykkelen sin fra de som stjel den. Alt er veldig enkelt her.
Siden det er så mange studenter i byen som ønsker å bo sentralt er det ikke lett å finne seg leilighet. Jeg var heldig som fikk den første leiligheten jeg så på, men jeg har også venner som ikke fant seg et sted å bo før de hadde vært her i flere måneder. Så det gjelder å være tidlig ute. Heldigvis er det ikke så veldig dyrt å bo her. For 400€ i mnd får meg seg et fint og sentralt rom.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet her nede er kjempe bra. Det kryr av både internasjonale og italienske studenter, så hvis du bare gidder gi litt av deg selv så får du garantert masse venner. Vi nordmenn må bare krype ut av komfortsonen vår og skamløst gå rundt og snakke med mennsker. Det skjer noe hver eneste kveld, enten med en av erasmusorganisasjonene eller med vennene du skaffer deg, så det er alltid noe å gjøre. Personlig har jeg blitt ALT for gammel til å dra ut hver eneste dag, så jeg holder meg til et par ganger i uken. Det kryr av barer og aperitivosteder. Bologna er ikke byen med de store klubbene, men det finnes noen. Alt i alt er det ålreit. Det er ikke sikkert leveren din har det like ålreit mot slutten av utvekslingen, men den tid den sorg tenker nå jeg da.
Alle sier alltid: det dummeste du gjør er å bare være med mennesker fra hjemlandet ditt. Det er ikke noe problem når du kommer fra Norge og er på utveksling i Bologna, for her er det sånn ca NULL nordmenn. Eller i år er vi vel 4, og det holder forsåvidt.
En annen ting som er digg med denne byen, og som gjør det enkelt å sosialisere seg er at det er billig å gå ut å spise og drikke. Også er det veldig mye fint vær så da kan man henge ute HELE tiden! Bortsett fra når det er vinter, man må sove eller studere. Men alt i alt er det så mye å gjøre og så bra sosialt miljø at man til tider må nedprioritere morsomme ting for å få tid til å studere litt også. Men bare noen ganger. Slappe av kan man gjøre når man kommer hjem til Norge igjen...

2015

Haust 2014 - Medisinstudiet (valgtermin)

Haust 2014 - Medisinstudiet (valgtermin)

01.09.2014 - 31.01.2015

Førebuingar/praktiske tips

Ta et språkkurs før du reiser ut slik at du får et basisnivå i det språket du skal studere på (eksempel A1/A2/B1/B2 etc.).
Husk reiseforsikring og europeisk helsekort.
Bli kjent med noen lokale første kvelden slik at de kan hjelpe deg med telefon og boligsøking etc. Evt. kan du kræsje på sofaen deres til du har funnet deg et sted. Billig og bra for språket.
Unngå å heng altfor mye med andre erasmusstudenter og utlendinger selv om det er fristende og en lett løsning for å komme rundt.

Undervisningsformer

Fortell forelesere etc. at du er utvekslingsstudent og hør tidlig hvordan de vil gjøre det med undervisning og eksamener. Kan du evt. ta eksamene dine muntlig er jo det kanskje en fordel?

Vurdering av emnetilbodet

Variert og mangfoldig. Pluss i boken UiB.

Fagleg utbyte og språk

Bra. Her kommer det selvfølgelig anpå egeninnsatsen og forhåndskunskapen hver enkelt student sitter med og hvor utadvendt man er. Snakker du lærer du. De fleste lokale vil selvfølgelig ha forståelse for at du lærer og gi deg en hjelpende hånd og være oppmuntrende.

Universitetsområdet og byen

Bologna er en veldig bra studentby. Masse studenter og mye liv. Dog litt dyrere enn først antatt. Universitetsområdet er spredt over hele byen, noe som gjør at du får sett mye forskjellig. Jippi.

Bustad

Sjekk om universitetet har et kontor for boligsøking det hjelper når du er på boligjakt, Hør med dine italienske venner om de kjenner noen.

Sosialt miljø

King kong.

Folk på campus
Foto/ill.:
© Università di Bologna-2013

Informasjon