Hjem
Studentsider
bilateral

The American University in Cairo og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandEgypt
  • ByCairo
  • Studieplassar2
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Alle UiB-studentar kan søkje, men avtalen passar spesielt bra for studentar i arabisk, midtøstenstudia og historie/arkeologi. Viss det er fleire søkjarar enn friplassar, vert studentar i arabisk og midtøstenstudia prioriterte.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisninga i ALI-programmet er på arabisk.

Kva emne kan eg ta

Du kan velje mellom to program ved AUC:

1) Arabic Language Institute Intensive Program (ALI) Dette er fulltidsstudium i arabisk språk og egyptisk kultur og kan ikkje kombinerast med andre fag. Studentene delast inn i grupper avhengig av kva nivå dei har på språkkunnskapane sine i arabisk. Her kan du velje å få ei innføring i egyptisk talespråk i tillegg til at du studerer moderne arabisk skriftspråk.

ALI-programmet er i praksis eit intensivt språkkurs i arabisk.

Avtalen med AUC opnar ikkje for utveksling i andre fag enn arabisk språk og egyptisk kultur.

Studieavgift

UiB har 2 friplassar for haustsemsteret 2024. Det er også mogleg å reise som betalande student, men studieavgifta er særdeles høg og det dobbelte av kva Lånekassa gjer i støtte per semester.

Studentrapportar

2023

Vår 22 haust 23 SV-SAMPOL

Vår 22 haust 23 SV-SAMPOL

15.08.2022 - 15.01.2023

Vurdering av emnetilbodet

På det amerikanske universitetet i Cairo er det veldig mange emner du kan ta, men du må være obs på at det ikke nødvendigvis er alle emnene som blir godkjent gjennom ditt studieprogram, så det kan være lurt å sjekke. Nettsiden deres er veldig forvirrende, så kan være vanskelig å finne informasjon om emnene før du drar dit, da ville jeg sendt en mail til kontakten din ved universitetet for å få hjelp.

Fagleg utbyte og språk

Veldig gode muligheter for å lære seg arabisk dersom man ønsker det.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er et stykke utenfor sentrum, så dersom du velger å bo i sentrum bør du forvente å måtte reise mellom en halvtime og en time når det ikke er kø og opptil to timer når det er kø. Det er som oftest ikke så mye kø om morgningen, så det var ikke noe problem å komme tidsnok om morgningen, men man bør være forberedt på at det kan ta lang tid å komme seg hjem. Cairo er en veldig stor og kaotisk by uten særlig tilrettelegging for fotgjengere så man ender opp med å bruke uber veldig mye.

Bustad

Selv om universitetet ligger et stykke utenfor sentrum (med mindre du går linjen for kun arabisk, hvilket ligger midt i sentrumskjernen) vil jeg på det sterkeste anbefale å bo i sentrum. Området der universitetet ligger består hovedsakelig av veier, kjøpesentere og hus, noe som gjør at det er lite spennende å gjøre der. Dersom du bor i sentrum er det mye kortere vei til barer, markeder og andre ting å gjøre. Zamalek og Maadi regnes som de tryggeste og fineste stedene å bo, så ville anbefalt å finne en leilighet der. Maadi ligger litt nærmere universitetet, mens Zamalek ligger midt i sentrumskjernen.

Sosialt miljø

Veldig bra sosialt miljø på universitetet, både blant utvekslingsstudenter og mellom utvekslingsstudenter og de lokale studentene.

2019

Haust 2018-Vår 2019 BASV-SAPO

Haust 2018-Vår 2019 BASV-SAPO

15.08.2018 - 30.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Da jeg ankom Egypt høsten 2018 ble jeg plassert i en annen klasse enn resten av utvekslingsstudentene da de fleste kunne noe arabisk. Anbefaler derfor å lese deg opp litt på arabisk, lære deg alfabetet og litt enkle setninger og lignende. Bruk gjerne airbnb den første tiden, etterpå et det flere som trenger leilighet og det er veldig enkelt. Er du jente, pakk med deg alt av hygieniske artikler og lignende du trenger da du blant annet ikke får tak i tamponger eller tørr sjampo i Egypt.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok arabisk, og valgte da ikke emner selv. Krevende, spennende, fruktrerende og kjekt er det jeg vil bruke for å forklare mitt år med arabisk.

Fagleg utbyte og språk

Veldig bra. Stor progresjon i språket og for meg var det veldig nyttig.

Universitetsområdet og byen

2 områder, ett i sentrum og ett utenfor sentrum. Det i sentrum er sjarmerende, autentisk og fint. Det utenfor er stort, flott og moderne.

Bustad

Veldig bra. Leide bolig med en tysker og en araber. Veldig billig og veldig bra beliggenhet i Zamalek i cairo. Spørs hvilket campus du skal på da zamalek er veldig langt unna det nye campuset i New cairo.

Sosialt miljø

Miljøet var veldig bra, alle er imøtekommende og du får deg venner og et nettverk fort.

BAHF ALLV

BAHF ALLV

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av oppholdet er det lurt å følge alle rådene til UDI og UiB. Det er ganske mange råd, men det er bedre å være på den sikre siden når man skal så langt vekk hjemmefra. Jeg anbefaler også å spare litt penger før forberedelsene siden vaksiner og visum koster ganske mye.

Undervisningsformer

Jeg valgte å ta et intensivt arabisk kurs og det viste seg å være intenst. Jeg var i en liten klasse hvor vi i snitt hadde undervisning i fem timer hver dag. Undervisningsformen minner mer om videregående enn universitet, men for et språkfag er det nesten nødvendig. Professorene var veldig hyggelige og utrolig flinke.

Fagleg utbyte og språk

Jeg lærte ekstremt mye, og å være så nær på kulturen og språket var et stort pluss. Det intense løpet har klart mange fordeler, men kommer også med å være ganske sliten mye av tiden.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er helt vanvittig nydelig. Arkitekturen er helt ulik det jeg er vant med og får HF-bygget til å se stakkarslig ut. Byen er enorm og intens, men veldig spennende. Kulturen, menneske og klima er alle varme. I tillegg er det veldig billig i Egypt så mulighetene for å reise rundt i midtøsten og i selve landet lar seg lett gjøre. Det mest problematiske med byen er politiet som ofte oppfører seg som kongene på haugen. Flyplassen kan også være et mareritt å passere gjennom, spesielt om du reiser mye blir de nysgjerrige på hvorfor du har reist. I tillegg så er den politiske situasjonen ganske spent.

Bustad

Jeg bodde på campus. Det gjorde det lettere å komme seg opp om morgenen, men nedturen kom med hvor universitetets nye campus befinner seg. Det ligger et godt stykke utenfor sentrum og ligger noe øde. Ikke fullstendig, men i forhold til bykjernen er det merkverdig stille og tomt. Bosted kommer an på hva du synes veier mest.

Sosialt miljø

Det intense kurset jeg tok gjorde at jeg og mine klassekamerater ofte ikke hadde tid til å sosialisere oss altfor mye. Men når vi fikk det så var det mange utrolige hyggelige mennesker. Nedturen var at det var veldig vanskelig å bli kjent med egyptere siden vi kun tok arabiske språkfag.

2018

Vår 2018 - BA sosialantropologi

Vår 2018 - BA sosialantropologi

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler at tage til Cairo et stykke tid for skolen begynder, for at lede efter et sted at bo. Dette gøres nemlig bedst personligt i Egypten, og ikke over nettet som herhjemme.
Når du først er faldet på plads i Cairo anbefaler jeg at udnytte din tid til at se så meget som muligt. Der er rigtig meget at opleve både i Cairo, Egypten og Mellemøsten/Nord-afrika generelt. Tag på en weekendtur til Alexandria, spring break i Libanon, smuttur til Dahab osv. Der er rigtig meget at opleve, hvis man kommer sig lidt omkring.
Derudover anbefaler jeg at man melder sig til en aktivitet uden for undervisningen på universitetet. Jeg meldte mig til skolens kor, og dette var en rigtig god måde at skabe et socialt netværk blandt det lokale.

Undervisningsformer

AUC er et amerikansk universitet, så derfor fungerer undervisningen noget anerledes end det vi er vant til. Jeg gik på ALI-programmet og her var der klasseundervisning hver dag i ca. 6 timer og dag-til-dag lektier. I de øvrige fag er der lidt mindre undervisningstid, så vidt jeg har forstået. Denne måde at gå på universitetet på, kan godt være lidt svær at vænne sig til, men i forhold til ALI-programmet synes jeg, det fungerer ret godt, da der er meget opfølgning.

Vurdering av emnetilbodet

På AUC er der gode muligheder for dem, der interesserer sig for arabisk sprog(ALI-programmet), egyptologi, antropologi, mellemøstenstudier og historie. Generelt er der dog et bredt udvalg af fag at vælge imellem, da AUC er et stort universitet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tog selv på udveksling med det primære formål at lære arabisk, derfor valgte jeg også at dedikere alle mine studiepoeng til netop dette. Der var meget arbejde uden for skoletiden i forhold til lektier, og dem der ikke klarede at hænge godt nok med på dette, faldt hurtigt bagud i forhold til de andre. Hvis man klarer at følge med i tempoet er der dog stort udbytte at hente, og jeg lærte personligt meget mere i løbet af mit semester, end jeg egentlig havde forventet. Derudover er Cairo en fantastisk by at øve sig på sproget i. Først og fremmest er egypteres engelskkundskaber generelt ringe, så derfor bliver man nødt til at bruge arabisk meget i hverdagen. Og dette har helt klart sine fordele ift. at forbedre ens kommunikation. Derudover er Cairo også en by, hvor der altid sker noget - jeg tog selv til mange arrangementer, hvor jeg også fik mulighed for at øve mig på sproget.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i en nyere del af Cairo, som er fuldstændig anerledes fra det centrale Cairo. I "New Cairo" er der renere, pænere, mindre kaotisk men også super kedeligt. Bydelen består primært af brede veje og shoppingcentre samt forladte luksusvillaer. Bevæger man sig mod "Downtown", "Heliopolis", "Nasr City", "Zamalek" eller nogle af de utallige andre bydele i Cairo, er der dog enormt meget at opleve! Cairo er en helt enorm by (ca. 22 mio. indbyggere) og derfor er der altid noget at lave. Hvad end det er at tage til nogle af de mange arrangementer (jeg tog ofte ind for at se nubiansk folkemusik - dette er en god mulighed for dem der godt kan lide at danse!) eller bare at hænge ud på en af de mange shishacafeéer, fare vild i det gamle Cairo eller spise god mad, så er der noget for enhver. Personligt elskede jeg at bo i Cairo, men jeg vil også understrege at dette ikke er en by for enhver, og nogle folk kan ikke udstå at være i det centrale mere Cairo længere tid end højst nødvendigt (her er området hvor universitetet ligger dog en helt anden verden). Der er kaotisk, ekstremt meget trafik, skrald over alt og rigtig mange mennesker. Dette får nogle folk til at føle sig utrygge og stressede - noget jeg dog aldrig gjorde personligt. Det handler om at blive en del af kaosset og lære at nyde det!
Bemærk at der også findes et campus i Downtown ved Tahrir Square. Et virkelig smukt campus med fantastisk beliggenhed. Det er dog de færreste fag, man kan tage her, og de fleste udvekslingsstudenter ender på det nye campus.

Bustad

Det er muligt at bo på campus, og dette presser universitetet også veldig meget på med. Dette anbefaler jeg dog ikke. Universitetsområdet er meget isoleret fra det øvrige Cairo, og hvis man bor der, bliver man også hurtigt selv isoleret fra det egyptiske liv. Derudover er det også meget dyrt at bo på campus ift. at bo i lejlighed. Jeg boede selv i bydelen Al-Rehab - ca. 20 minutters Uber-tur fra universitetet. For mig var det, det optimale sted at bo. Al-Rehab er meget mindre kaotisk end det centrale Cairo, men alligevel sker der mere end i det øvrige New Cairo. Her er der for eksempel en "Souq" (et slags marked) i stedet for de evindelige shoppingcentre i New Cairo. Og det er nemt og hurtigt at komme til og fra universitetet. Hvis man gerne vil bo endnu mere "autentisk" kan jeg anbefale Heliopolis - her er transporten dog lidt længere. Nogle folk boede også i Downtown, dette bliver dog ekstremt lang transporttid - vi snakker 1-2 timer i bus hver vej. Fordelen ved at bo i Downtown er dog, at her er man virkelig tæt på der, hvor alt sker!

Sosialt miljø

Det sociale miljø på AUC er generelt rigtig godt. Den første uge er der en form for introduktionsuge for internationale studerende - her bliver man hurtigt kendt med de andre internationale studerende. Derudover virker de fleste egyptere ret ivrige efter at skabe internationale bekendtskaber. Det kræver ikke ret meget at gøre sig bekendt med dem, det er egentlig bare at hænge ud diverse stedet på campus (f.eks. ISL-lounge), så sker det helt af sig selv. Derudover er der mange arrangementer på AUC, både koncerter, middage osv.

Bachelor i historie - Vår 2018

Bachelor i historie - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Husk på hvor du er, skolen ligger et stykke utfor Kairo i et veldig fint området men ikke glem at man er fortsatt i Egypt så tenk litt på klesstil osv. Det er ikke så veldig strengt i New Cairo som er området skolen ligger på men husk å ha dette i bakhodet når man drar nærmere sentrum.

Undervisningsformer

Det undervises i amerikansk stil, dvs. alle 5 fagene har timer stort sett annenhver dag hvor det blir tatt opprop og kan minne mer om videregående her i Norge med flere prøver, oppgaver i tillegg til midterms og finals.

Vurdering av emnetilbodet

Stort tilbud når det kommer til emner og det er ikke særlig vanskelig å sette seg inn i hvordan man velger fag. Det finnes også nettsider hvor man "rater" professorene så nye studenter kan gå inn å sjekke hva andre som har tatt faget synes.

Fagleg utbyte og språk

Utrolig variert nivå på de fagene jeg tok der nede. Noen av professorene hadde tatt utdannelse ved gode universiteter i utlandet og holdt et høyt akademisk nivå, mens andre fag jeg tok var nivået veldig lavere. All undervisning foregår på engelsk og det er også mulig å ta Arabisk der nede noe som de er veldig gode på.

Universitetsområdet og byen

Universitet har 2 campuser, et i sentrum og det store hovedområdet i New Cairo som er ca. 20km fra sentrum. Området ligger i det vi i Norge ville kallt beste vestkant med en hel del kjøpesentre og store hus. Veldig mye anleggsarbeid i området nå ettersom det blir bygget en ny by der ute. Kairo sentrum derimot er det man kan forvente av en av verdens største byer, med et sted mellom 25-30millioner innbyggere kan det være kaotisk til tider. Eneste forskjellen fra Kairo og de andre storbyene i verden er at Kairo er en av de tryggeste. Ubehagelige situasjoner kan oppstå spesielt om man er kvinne men har bare hørt om verbale hendelser.

Bustad

Selv bodde jeg med en annen nordmann ikke langt unna skolen. I og med hele området er relativt nytt er det ikke vanskelig å finne seg en plass å bo, noe universitet gjerne hjelper deg med. Vil anbefale alle å ikke bo på campus.

Sosialt miljø

Svært godt sosialt miljø spesielt blant utvekslingsstudentene og de som hjelper til med å ønske oss velkommen til skolen. Tok litt tid å bli godt kjent med de andre lokale studentene men det kom seg etterhvert.

2016

Vår 2016 - BA i arabisk

Vår 2016 - BA i arabisk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det Amerikanske Universitetet i Kairo ligger i en bydel som heter New Cairo, eller District 5, et stykke fra downtown. Skolen er relativt ny, og alle bygningene er på samme campus. Det finnes en annen campus, downtown, men dette er kun for spesielle programmer og ikke "vanlige" AUC-studenter. Du bør ha med deg, HIV-test, kopier av passet ditt og 2 passfotografier når du reiser dit. De sender mange mailer, og flere håndbøker før din avreise, som skal hjelpe deg, men de fleste er ganske utdatert og/eller gjentar den samme informasjonen. Det er dessuten ikke krise om du har glemt noe, fordi du kan få tak i det meste når du er der. Helgen deres er fredag og lørdag, så skoleuken går fra søndag til torsdag.

Undervisningsformer

På Det Amerikanske Universitetet i Kairo følger de det amerikanske systemet. Det vil si at oppmøte, deltagelse i undervisningen, alle prøver og innleveringer teller med i tillegg til eksamen på karakteren din. De har "midterm"-eksamner ca midt i semesteret, og "finals" i slutten av semesteret i tillegg til prøver underveis. Du får utdelt pensum og semesterplan av professoren i starten av semesteret. Jeg gikk på ALI programmet, som er for et intensivt kurs i arabisk og vi hadde lekser, eller "assignments" nesten hver dag. Så jeg måtte jobbe ca 2-3 timer hver dag etter forelesninger med skolearbeid. Dette varierer fra fag til fag.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et stort universitet som tilbyr emner mange ulike felt, men de fleste som reiser til AUC er for å ta fag innenfor språk, historie, kunsthistorie, sosiologi og sosialantropologi

Fagleg utbyte og språk

Jeg var i ALI programmet, som er et intensivt kurs i arabisk språk, begge mine semestre ved AUC. Jeg likte programmet godt. Det var rundt 6 elever i hver klasse, og de har noe for alle nivåer. De fleste instruktørene har lang erfaring i å undervise arabisk, og jeg var fornøyd med alle som underviste meg. Vi hadde hjemmelekser omtrent hver dag, og undervisning ca 4-5 timer hver dag. Kurset er intensivt og jeg vil si at arbeidsmengden er stor. Men i gjengjeld er det ikke slik at du trenger å lese intensivt før eksamen, fordi du gjennom hele kurset får oppfølging og har innleveringer.

Universitetsområdet og byen

AUC-campusen ligger et stykke unna downtown Kairo, men det finnes mange butikker og fasiliterer i området hvor universitetet ligger. På campusen har de alt du trenger, som ca 20 ulike spisesteder (vær obs på at prisene er litt dyrere på spisestedene inne på campusområdet), dagligvarebutikk, bibliotek, stort sportsanlegg som inkluderer svømmebasseng, tennisbaner, basketballbaner, fotballbane osv., også studentboligene finnes på campusområdet.

Bustad

Det er relativt lett å finne et sted å bo i Kairo. AUC presser voldsomt på for å få folk til å bo på campus, men det anbefaler jeg ikke. Det er ikke noe i veien med fasilitetene, men om du vil oppleve Kairo, hadde jeg heller valgt et annet område. De fleste utlendinger bor i Maadi, Dokki eller Downtown. Det finnes noe som kalles "simsarer" som kan hjelpe deg å finne leiligheter. Men vær obs på at de fleste boligblokkene har restriksjoner på feks, hvem man kan ha på besøk, eller når man kan komme hjem. Det kan være lurt å spørre på en eventuell visning, om du kan ha besøk hvem du vil, om blokken er konservativ, hvordan naboene er, og generelt husreglene. Dessuten er det lurt å spørre om å få vite hvilke utgifter som hører med leiligheten i tillegg til leien. Feks, dørmannavgift, vannavgift, strøm, osv. Mange leiligheter har ikke WiFi. Leieprisene er relativt lave. Regn med å betale ca 2000-3000KR per måned, hvis du bor i et kollektiv. Dersom du velger å ikke bo på campus, bør du regne med at reisetiden til AUC tar opp i mot én time per dag, fra noen områder lengre, men AUC har busser til de fleste bydelene. Trafikken er verre noen dager enn andre.

Sosialt miljø

Det sosiale på AUC er veldig bra. De har et kontor for internasjonale studenter, hvor det er en lounge hvor mange pleier å henge i friminuttene og om de har fritid på campus. De arrangerer introduksjonsuke uken før forelesningene starter, anbefaler sterkt å være med på denne. Det kan sammenlignes med fadderuke på norske universiteter det er da man får mange av vennene som man har gjennom semesteret. I tillegg til å gi deg informasjon om AUC og campus, hjelpe til med registrering av fag, tar de deg med rundt i Kairo på ulike turistattraksjoner sammen med de andre internasjonale studentene den første uken. Det finnes noe som heter "international peer leaders", som er studenter som er med i en organisasjon for å hjelpe internasjonale studenter ved AUC. De er veldig hjelpsomme, og hjelper deg med alt mulig du skulle trenge. Det internasjonale kontoret arrangerer også turer rundt om i Egypt og i Kairo som du kan melde deg på gjennom hele semesteret.
I tillegg til dette finnes det et stort utvalg studentorganisasjoner og klubber du kan melde deg inn i. Generelt er folk ved AUC veldig vennlige og interessert i å bli venner med de internasjonale studentene.

Det er bare til å kontakt med meg dersom du skulle ha noen flere spørsmål:)

Informasjon