Hjem
Studentsider
erasmus+

University of Zagreb og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)

  • LandKroatia
  • ByZagreb
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er i hovudsak kroatisk, men universitetet tilbyr òg rundt 60 ulike emne som blir underviste på engelsk. Det er større utval av emne på engelsk i haustsemesteret enn i vårsemesteret, men i begge semester er tilbodet meir enn stort nok til at ein kan fylle både haustsemesteret og vårsemesteret kun med emne som blir underviste på engelsk. Det er altså ikkje nødvendig å kunne kroatisk for å reise på utveksling til University of Zagreb.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).

Her finn du oversikt over emne som har engelsk som undervisningsspråk. Ein vel frå det same emnetilbodet enten ein utvekslar frå 3. eller frå 5. studieår. Også studentar frå 3. studieår tek emne på masternivå under utvekslingsopphaldet.

University of Zagreb nyttar ECTS-systemet, der ein ECTS-credit svarar til eitt studiepoeng. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Zagreb har meir enn 70 000 studentar, og er eit av dei største og eldste universiteta i det søraustlege Europa. Det blei grunnlagt Leopold I av Det tysk-romerske riket i 1669. Den gongen heitte det Jesuit Academy of the Royal Free City of Zagreb, men institusjonen skifta namn etter at paven forbaud jesuittordenen i år 1773. Universitetet har i dag 29 fakultet og heile tre kunstakademi.

Zagreb blei grunnlagd på 1000-talet, og har vore Kroatia sin hovudstad sidan Jugoslavia vart oppløyst i 1991. Byen ligg nordvest i landet, ved elva Sava. Zagreb er kjend for gamlebyen sin,«Gornij Grad». Frå Lotrscaktårnet i gamlebyen, har det blitt avfyrt ein kanonsalutt kvar dag presis klokka 12 sidan 1. januar 1877. Dette var opphaveleg eit signal til klokkarane i byen om at det var på tide å ringe inn til messe.

Bustad

Det finst studentbustader fleire stader i byen, og internasjonale studentar kan søke om tildeling av bustad samtidig som dei søker om opptak til utveksling. Det er viktig å søke innan fristen. Det er òg mogleg å finne rimeleg prisa bustad på den private leigemarkanden i Zagreb. Det finst lenkjer til gode databasar over ledige leigemål på universitetet sine heimesider.

Semesterinndeling

Oktober - februar og mars - juli.

Studentrapportar

2024

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

02.10.2023 - 23.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst vil jeg anbefale å starte søknadsprosessen så fort du får mail fra Unizg. Vi begynte selv tidlig, og husker godt vi følte på at det var overveldende med mange frister å forholde seg til, zoommøter å delta på og søknader å sende inn. Det er heldigvis enkelt å få informasjon her nede, og du får raskt svar av kontaktpersonene om det skulle være noen spørsmål.

Videre anbefaler jeg å skaffe bolig før du kommer. Det sparer deg for en del stress, i og med at det likevel er relativt trygt å booke på forhånd. I forlengelsen av dette, er det verdt å nevne at Kroatia generelt er veldig trygt. Har ikke følt meg redd for å gå alene.

Mitt beste tips er å ha et avslappet forhold til tid. Både medstudenter og professorer kommer sent hele tiden, og det har nærmest vært rart om du kommer tidlig. Det samme gjelder vors som stort sett ikke begynner før 21 (da er du tidlig ute om du kommer 21). Samme gjelder utesteder - du kommer dit stort sett i 1-tiden, og drar ikke hjem før i 5/6 tiden på morningen.

Apper å laste ned:
- Uber/Bolt (for billig transport)
- Glovo/Wolt (mat)
- Zet (kollektivtransport)

Undervisningsformer

Alle fagene jeg valgte foregikk i små klasserom med maks 10 elever. I noen fag er det professoren som underviser ved hjelp av powerpoint, mens i andre fag er det nærmest utelukkende studentpresentasjoner. Vi hadde heller ikke bøker i noen av fagene, så pensum var for det meste det som ble sagt eller det som ble postet på læringsplattformen i form av "handouts". Jeg hadde likevel bare bruk for "pensum" i et av fagene, ettersom alle andre vurderingsformer besto av innleveringer og presentasjoner som ikke bygde på det som ble snakket om i timene.

En gjenganger er at de fleste professorene forventer en viss grad av muntlig aktivitet, noe som også nevnes tidlig i semesteret. Av den grunn er det noen av professorene som peker deg ut i timen, og forventer at du sier noe. Likevel følte jeg ikke dette var noe stort problem da nivået er veldig overkommelig og professorene har forståelse for at det kan være vanskelig å uttrykke seg slik man ønsker på engelsk.

Kan også nevne at de fleste fag har obligatorisk oppmøte, noe jeg hadde i 6/8 av fagene mine. Til tross for at det er obligatorisk oppmøte, kan du være borte rundt 3/10 ganger uten "god grunn". Du kan også legge opp fagene dine slik du ønsker. Jeg hadde fri f.eks. hver mandag og hver fredag, som gjorde reising enkelt.

Vurdering av emnetilbodet

Før vi ankom Zagreb ble vi tilsendt et dokument med en liste over fagene som var planlagt tilbudt ved det juridiske fakultet den høsten. Denne inneholdt noe over 50 fag med en kort emnebeskrivelse, aktuelle professorer og deres kontaktinformasjon. Ved hjelp av denne fikk vi valgt oss ut fagene vi ville ha, samt tatt kontakt med professorene for å diskutere eksamenstid. Det er verdt å merke seg at selv om faget er "planlagt" tilbudt, er det avhengig av hvor mange studenter som melder seg opp til faget om det faktisk vil holdes eller ikke. Dersom faget har mindre enn 5 studenter er det opp til professoren om de vil holde faget eller kansellere det. Om dette er tilfellet for et fag du har valgt, vil du få beskjed om det i god tid og mulighet til å velge deg et nytt uten konsekvenser. Den eneste ulempen med dette dokumentet var at den ikke inneholdt noen oversikt over tider, slik at du ikke vil vite om noen av fagene overlapper (noe de sannsynligvis vil). Den informasjonen ble vi tilsendt 1/2 uker før første skoledag, noe som førte til at vi måtte gjøre noen endringer. Totalt syntes jeg likevel at emnetilbudet og informasjonen som kom med den var god.

Jeg endte med å ha disse fagene:

Settlement of Disputes through Arbitration and Mediation: Til tross for at ingen av fagene er spesielt krevende, sammenlignet med det vi er vant til fra UiB, er nok dette faget som krevde mest i form av innleveringer/muntlig aktivitet/eksamensform. Professoren krevde at vi leverte inn typ "lekser" som utgjør en del av karakteren rundt 6 ganger, samt hadde en "moot court" som eksamensform. Faget i seg selv opplevde jeg som spennende, ettersom jeg hadde lite forhold til mekling og voldgift på forhånd. Ble ferdig med dette faget i januar.

Comparative Criminal Law: Antagelig det enkleste faget jeg hadde på utveksling. Vi snakket en del fritt om amerikansk og tysk rettskultur i timene, men det hadde lite å si for eksamen. Denne besto av en presentasjon hvor du skulle sammenligne en valgfri straffebestemmelse i tysk, amerikansk og norsk (for vår del) rettskultur. Denne var ikke spesielt avansert, og alle består uansett. Jeg likte godt professorene i dette faget, da de var veldig søte og opptatt av at vi erasmus-studenter skulle ha det gøy. Ble ferdig med dette faget i januar.

Comparative Civil Procedure/Alternative Dispute Resolution: Vurderingen av disse fagene blir slått sammen, ettersom professorene i disse + et tredje fag valgte å slå sammen undervisningen for dem (noe som egentlig ga lite mening). Timene besto utelukkende av presentasjoner fra studentene hvor vi skulle presentere ulike artikler som var postet på læringsplattformen. Dette resulterte i at vi hørte på mange presentasjoner som ikke hadde noe med faget vi hadde valgt, men ga meg mye fritid til å jobbe med andre ting i disse fagene. Eksamen besto ytterligere av et essay (i hvert fag) på 10 sider. Disse ble gjennomgått høyt foran hele klassen hvor alle ble roastet til en viss grad. Ble ferdig med dette faget i desember.

Consumer Protection: Dette faget hadde absolutt den beste professorene og var nok det jeg lærte mest i. Faget var også lagt opp som en "block course" som betyr at faget ble holdt fra kl. 08-12 i fem dager sammenhengende, før eksamen ble holdt en uke senere. Dette var det faget hvor jeg måtte bruke notatene mine, ettersom vurderingen var en 90min "open-book-exam", hvor man svarte på tre overfladiske spørsmål. Ble ferdig med dette i desember.

Private Security Services and Law: Min sterkeste anbefaling er å droppe dette faget. Ettersom vi kun var to elever, valgte professoren å droppe undervisning og sende oss en oppgave på mail som måtte besvares for å bestå faget. Dette høres veldig deilig ut, men innleveringen var en 25-siders essay om AI, biometrisk overvåkning og innflytelsen av algoritmer som jeg virkelig kunne ingenting om. I tillegg ble det forventet at vi skulle gjøre endringer ved tilbakemelding og forsvare den muntlig. Ble ferdig med dette faget i februar.

Foundations of European Private Law: Et veldig greit fag å ha dersom du vil ha det enkelt og bli fort ferdig. Var et nytt "block course", bare at denne gangen var det 5 ulike professorer som foreleste om hvert sitt tema. I prinsippet besto eksamen av et essay i et av temaene som ble forelest om. De brydde seg lite om hva du skrev om og hvor mye, så lenge noe ble levert. Ble ferdig med dette faget i januar.

European Public Law - Seminar: Det eneste faget vi hadde med kroatiske studenter. Også her hadde vi en veldig dyktig og pedagogisk flink professor. I og for seg også et spennende fag, men holdt på et noe "poetisk" nivå. Et fag som krever litt forberedelser til hver time, og at man tar notater da eksamen er to innleveringer basert på ting som er blitt snakket om. Det er likevel ingen som stryker her heller. Ble ferdig med dette faget i januar.

Fagleg utbyte og språk

Språklig sett hadde jeg et stort utbytte av oppholdet mitt i Zagreb. Først og fremst fordi medstudenter, venner og professorene holder et svært høyt nivå språklig, men også fordi du bruker det engelske språket aktivt hele tiden. I Kroatia er det generelt mange som prater godt engelsk, så det har stort sett ikke vært noe problem å spørre om hjelp i butikker/reiser etc. Dessuten er det veldig få fra Skandinavia her, så vi har ikke fått pratet norsk med noen egentlig.

På den faglige fronten var nok utbyttet mer begrenset. Først og fremst fordi fagene holdes veldig overfladiske og er generelt veldig små, men også fordi professorene vet at skole ikke er erasmus-studentene sin førsteprioritet. Er nok også av den grunn at eksamen har vært til fleksible tider og ikke spesielt strengt, noe vi har satt stor pris på. Om jeg skulle trekke frem noe faglig, så er det nok at jeg kan mer om mekling og voldgift enn jeg kunne fra før, da vi blant annet også fikk delta på "Croatian Arbitration Days".

Universitetsområdet og byen

Byen Zagreb er en helt super studentby som jeg kommer til å anbefale videre. Det er ikke en spesielt stor by, hvilket gjør at vi hatt nærhet til alt av arrangementer, venner, skolen etc. Sentrumskjernen er ikke nødvendigvis estetisk fin, men det er flere koselige plasser, gode spisesteder og kafeer. Shopping er derimot begrenset - det ligger butikker som Zara, Mango etc. i hovedgaten, men om man ønsker bedre shoppingmuligheter anbefaler jeg å dra til Arena Centar - det største shoppingsenteret i byen. Kollektivtilbudet er helt greit og består for det meste av trikker. Disse kommer ikke alltid på tiden, men hovedlinjene går såpass ofte at det ikke har vært noe problem. Om du skulle bosette deg ved "main square" vil du dessuten ikke ha noe stort behov for å bruke tilbudet. Uber er også veldig billig her, så vi har benyttet oss av det fra/til flyplassen og når vi skal hjem på kveldene.

Det juridiske fakultet i Zagreb er foreløpig stengt grunnet et jordskjelv som fant sted i 2020. Av den grunn har vi holdt til på et midlertidig fakultet i gamlebyen, som bærer preg av å være relativt slitt og gammelt. Det gjør imidlertid ingenting, ettersom du bruker såpass liten tid der av gangen. Om du skulle ha behov for å lese en dag, så kan man betale for tilgang til et bibliotek i sentrum, 7 euro i året. Ellers ligger det et universitetsbibliotek tilknyttet faculty of business and economics noen trikkestopp unna sentrum som alle kan benytte seg av.

Bustad

Jeg vil påstå at det var relativt greit å finne seg bolig i Zagreb. Har verken opplevd noen som hadde problemer med å finne seg bolig, eller som ble scammet. Det er likevel relativt lav kvalitet på boligene her, så om du ønsker å finne noe som minner om standardene i Norge anbefaler jeg å begynne letingen tidlig. Universitetet i Zagreb lister opp en rekke sider som anses som trygge, inkl. HomeInZagreb, GrabAHome, AirBnB etc. Her finnes det alt fra hybler, til kollektiv, til kjellerleiligheter mm. Mener også at alle erasmusstudenter er sikret studentbolig dersom man søker det. Disse er ekstremt billig (67-107 euro i måneden), men kvaliteten er også deretter. Du må i tillegg dele rom med en annen (små små rom), og dele bad med ytterligere to til. De ligger også noen trikkestopp unna sentrum.

Vi leide en leilighet på GrabAHome til 900 euro i måneden + utilities (kom på rundt 500 euro hver i måneden). Da bodde vi midt i sentrum og kunne se main square fra terrassen. Vi betaler nok likevel mest av alle vi har møtt her, men det har 100% vært verdt det mtp. kvalitet og beliggenhet.

Anbefaler å så nærme sentrumskjernen du kommer (Trg. Bana Josipa Jelacica/main square), området "Donji Grad", Ilicia-gaten og alt rundt her.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Zagreb har virkelig gått over all forventning!! Det er mange utvekslingsstudenter her, fra veldig mange forskjellige land som gjør miljøet helt unikt. Vi har fått oss venner fra land som Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia, Tsjekkia, Estonia, og mange fler. I starten er det mange som tekster i WhatsApp-gruppen for semesteret og spør om å samles på main square for å bli kjent. Det er også en "welcome week" arrangert av ESN. Anbefaler på det sterkeste å delta på begge, ha et åpent sinn og bare bli kjent med mange. Miljøet her er såpass stort og såpass lite, at det vil tjene deg å bli kjent med mange forskjellige.

Etterhvert som ting etablerer seg litt anbefaler jeg å delta på arrangementene til ESN (ikke nødvendigvis reisene, ettersom disse er unødvendig dyre - dra heller med venner, slik at det blir billigere og du kan være der lenger), og andre felles arrangementer. Det er for eksempel "Rakhia"-mandag hver mandag, noe absolutt alle er på. Her får du ESN-deal på mandager som innebærer øl+shot til 1,20 Euro. På onsdager arrangeres det beer pong turnering på Main Square Hostel som ble veldig populært i vårt semester. Videre er det Latino-night på torsdager på OutBunker, og Katran (klubb) på lørdager. Vær forberedt på at klærne dine kommer til å lukte røyk, da det er helt innafor og vanlig å røyke inne. Mao. ikke ta med dine fineste og dyreste klær. Dette er mindre vanlig på sommeren, ettersom folk da går ut.

En liten oppsummering:
Beste utesteder: Rakhia (mandager), OutBunker, Alcatraz, Katran.
Beste kafe for å gjøre skole: Quawha
Beste resturanter: Boban, Silk, Basta, Submarine, Curry Bowl, Soy Fusion Bar og mange fler. Her er det bare å teste. Det er nærmet like billig å spise ute/bestille som å lage mat selv.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

02.10.2023 - 23.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Du kan forberede deg på et annet semester enn hva du er vant til fra UiB. De fleste fagene er kun på 4 ETC som utgjør 4 studiepoeng. Derfor vil du trolig ende opp med 8 fag og 32 ETC. Dette gjør at du må forberede deg på at timeplanen ikke går opp og at enkelte fag må endres og justeres i ettertid, noe som er stress i starten. Det kan også ta litt tid å få registrert endringer slik at du bør ta kontakt med professoren i de fagene du ønsker å delta i så tidlig som mulig for å varsle de.

Undervisningsformer

Samtlige fag foregår i klasserom, og det kan være alt fra 5 til 20 stk i én klasse. De fleste fagene har 1,5 til 2 timer undervisning én gang i uken, men enkelte fag er blokkfag med 4 timers undervisning som varer i 1-2 uker. Dette fremgår uansett av en timeplan som blir tilsendt i forkant. Ellers er gjennomføringen av timene ganske ulik. Enkelte fag er det bare studentene som har presentasjoner, mens andre har en gjennomgang av pensum - slik vi er vant til fra UiB. Det er imidlertid sjeldent pensum og i de fleste fag heller ingen krav til forberedelser før timen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er nokså greit. Det er flere interessante fag å velge mellom, og noen virker også å overlappe hverandre. Merk likevel at enkelte av fagene som er oppgitt i emnebeskrivelsene er ikke godkjent som juridiske fag, og det er ofte de med 8 ETC dessverre. Sjekk emnebeskrivelsen nøye når det gjelder hva som er "pensum", men vær OBS på at dette nødvendigvis ikke er helt korrekt heller...

Fagleg utbyte og språk

Når det gjelder faglig utbytte har jeg lært mye jeg ikke hadde fått muligheten til å lære i Norge, noe som jeg er fornøyd med. Generelt sett holder fagene til et noe overfladisk nivå, noe som også er naturlig når de bare er på 4 ETC. Derfor går man ikke særlig i dybden og lærer seg detaljer, men dette kan også være kjekt for å heller fokusere på å forstå systemet.

Språklig utbytte derimot er betydelig høyere da klassene oftest er små og professorene forventer muntlig aktivitet og bidrag. Eksamen kan også ofte vise seg å være en muntlig fremføring. Derfor blir man fort vant til og komfortabel med å snakke engelsk. De fleste professorene og medstudentene holder også et høyt nivå.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområde er under oppussing grunnet et jordskjelv i 2020. Derfor har det juridiske fakultet timer 3 forskjellige steder, men holder seg hovedsakelig ett sted på høyden av byen ganske nært sentrum. Selv om området i seg selv ikke er det peneste, fungerer det.

Zagreb sentrum er lite, men ganske hyggelig - særlig om vinteren når julemarkedet er oppe. Det er også en veldig folksom by med mye liv.

Bustad

Jeg anbefaler å lete tidlig etter bolig på de nettsidene som er henvist til på Universitetet i Zagreb sine nettssider. Dette er nok bedre enn å leie noe over en lenger periode på Airbnb eller Booking. Standarden varierer veldig, men hvis du vil bo i en relativt moderne leilighet sentrumsnært er prisen tilsvarende det som det koster å leie i Bergen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er noe av det beste med hele opplevelsen. Alle virket veldig åpne for å bli kjent og i starten er det mange arrangementer som også gjør dette mulig. Jeg anbefaler å delta på så mye som mulig og å få venner så fort som mulig siden det etter hvert danner seg mange grupper. ESN arrangerer uansett mange turer og fester gjennom hele semesteret, men jeg anbefaler å delta på arrangementer som andre skal på som ikke de arrangerer også. For eksempel er det vanlig å dra på Rakhia Monday hver mandag, Beer Pong Tournament på et Hostel i sentrum hver onsdag, Latina Night på Bunker på torsdager og Katran (en nattklubb) på fredager/lørdager.

2023

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

27.02.2023 - 14.07.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er veldig lite informasjon, og veldig dårlig informasjon fra vertsuniversitet, så hold godt øye med den informasjonen du får og still spørsmål underveis.

Les deg opp på de ulike områdene i byn, for hvor det er best å bosette seg. Hadde jeg kunne valgt et nytt område å bodd så tror jeg at jeg hadde valgt Vlaska Ulica.

Det er greit å lære seg enkle fraser på kroatisk, selv om språket er veldig vanskelig, da de ikke er så god i engelsk eller villig til å prøve.

Undervisningsformer

Veldig varierende. Noen bruker vanlige forelesninger, mens andre bruker fremføringer eller spørsmålstimer. I Childrens procedural rights så skulle studentene fortelle / forelese om hvert sitt tema. I Cybercrime trengte man bare å dukke opp dersom man hadde spørsmål om det siste essayet man skulle skrive.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig få fag man har mulighet til å ta.

Og så var det noe dårlig informasjon om dette i forkant. På fakultetets nettside var det informasjon om hvilke fag det var mulig å ta i Zagreb, og å finne de var vi avhengig av for å kunne fylle ut learning agreement. Rett før fakultetet i Bergen tok juleferie, ble fagkatalog fra Zagreb sendt ut til studentene, og der ser vi at en rekke fag som vi har ønsket å ta og som vi hadde fylt inn i learning agreement, ikke lenger fantes.

Fagleg utbyte og språk

Ikke så mye faglig utbytte. Noen lærere virket å være lite forberedt og lite engasjert. Erasmus studenter har nok kanskje ett rykte på seg for å ikke være så seriøs, og jeg tror mange lærere valgte å være like useriøs. Mange av fagene føltes som samfunnsfag heller enn juss, og jeg tror jeg kan telle antall diskuterte paragrafer og artikler på en hånd.

Noen lærere var veldig god i engelsk og man blir selvfølgelig god av å bruke språket daglig, så utbyttet språklig var godt selv om byen / landet generelt ikke er særlig god i engelsk.

Universitetsområdet og byen

Fin by, men ikke særlig mye å finne på.

Universitetsområde er spredt ut over byen. Vi fikk ikke beskjed om at det gamle originale fakultet ikke lengre var i bruk pga. jordskjelv, så vi brukte første dagen på å leite over hele byen etter det riktige stedet. Men når vi først fant det, var det plassert på toppen av byen, nær St. Markus' kirke.

Zagreb er en by det er lett å reise til / reise fra. (ikke til Bergen dog.) Man kan enkelt reise rundt til andre kjente byer i Europa med bil, buss eller billige Ryanair-flyvninger. Mange jeg har snakket med valgte Zagreb nettopp på grunn av dette. Kroatia har også en nydelig kyst, som man enkelt kan komme seg til med bil, buss eller fly.

Bustad

Vi leide leilighet gjennom airbnb. men det er nok mange billigere alternativer til airbnb.

Sosialt miljø

Godt sosialt miljø.
Universitetet i Zagreb er veldig på å legge opp til og til rette for at studenter skal bli kjent med hverandre, og de har en rekke arrangementer, særlig i begynnelsen av semesteret. Det var flere teams møter med informasjon, det ble laget en whatsapp-gruppe for alle studentene som skulle komme til Zagreb og det ble holdt en rekke foredrag i starten om alt fra hvordan man overlever i Zagreb, om kultursjokk osv.

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

27.02.2023 - 14.07.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å skaffe leilighet og flyreise forholdsvis fort. Zagreb er ikke en veldig populær flyplass, så venter du for lenge kan flybillettene fort bli veldig dyre.

Ellers vil jeg anbefale å møte opp på de digitale møtene som vertsuniversitetet inviterer til.

Undervisningsformer

All undervisning skjer på engelsk, noe som er veldig praktisk. Det var enkelt Jeg hadde ikke noe trøbbel med å få fylt opp med tilstrekkelig med engelske fag, og fag som er godkjent av UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet synes jeg var greit. Jeg hadde selv syv ulike fag:
Maritime and Transport Law
Cybercrime and Cybersecurity
Electronic Media Law (anbefales)
Electronic Communications regulation (anbefales)
States of Emergency (anbefales)
EU Internal Market Law
Fundamental Rights in the European Union

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet for meg varierte veldig fra fag til fag. Jeg anbefaler å ta fag med prof. Gardasevic eller prof. Lisicar.

Språklig utbytte var mer begrenset. De fleste snakker engelsk ganske greit, og hvis ikke kommer du langt med "može jedno pivo, hvala".

Universitetsområdet og byen

Den beste måten å beskrive Zagreb på er "interessant". Rent arkitekturisk ser man en klar påvirkning fra storhetstiden til Østerrike-Ungarn, med noen flotte parker og praktfulle bygg. På den andre siden er det også en by som er klart påvirket av tiden i Jugoslavia, med store og grå betongblokker.

Noe som er litt kult med Zagreb er at det er mange skjulte perler mellom disse ikke så pene byggene. Et par anbefalinger:
A'e Craft Bar
Figa Garden
Swanky Monkey Garden

Ellers kan jeg anbefale den lokale innsjøen "Jarun", Park Maksimir, Sljeme og Bundek hvis man ønsker litt mer "friluftsliv".

Mens jeg var i Zagreb var det ikke noe definert "Universitetsområde" slik vi har i Bergen. Det skyldes at Zagreb ble rammet av et kraftig jordskjelv i 2020, og mange eldre bygninger ble derfor stengt av for å kunne renoveres.

Bustad

Jeg leide gjennom Airbnb. Først og fremst valgte jeg å leie gjennom Airbnb fordi jeg ønsket å bo alene. I tillegg er man godt sikret gjennom Airbnb. En ulempe derimot er at det er en del dyrere (Jeg betalte ca. 650 euro i mnd, for en leilighet midt i byen). For fremtidige studenter kan jeg anbefale å sjekke Facebookgrupper for Erasmusstudenter, Njuskalo.hr eller HomeInZagreb.

Ønsker man å bo veldig billig kan man også søke om å få plass i en studentbolig. Studentboligene ligger mellom 70 og 100 euro i måneden.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Zagreb er veldig godt. Man møter veldig mange fra veldig mange steder. Jeg vil også anbefale å bli med på så mye sosialt som mulig i begynnelsen. De fleste utvekslingsstudentene bor i studentboliger, så det er mye som skjer der borte i starten.

Ellers er det et veldig godt uteliv i byen, med mange varierte barer og utesteder. En av de første man møter på er "Rakhia Bar", som på mandager serverer øl og Rakhia til den nette pris av 2,60 euro. Ellers har man utesteder som Katran, Bunker, Alcatraz, Pracka Karaoke Bar, SoundFactory.

Merk! Røyking er tillatt inne på barer og klubber. Les, ikke ta på de fineste klærne du eier når du går ut.

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

27.02.2023 - 14.07.2023

Førebuingar/praktiske tips

Pass på å ha klær til alle årstider dersom du reiser ned i vår-semesteret. Jeg var uheldig med været den våren jeg var der, og hadde til og med snø på et tidspunkt. Det ble brukt mye langbukser og tykke gensere til langt ut i april. Zagreb er veldig flatt og asfalt-ete, så husk gode sko å gå med. Hvis du er interessert i å dra på klubb, men ikke like interessert i å ha sigg-lukt sittende igjen i dine beste klær, ta gjerne med party-klær som du ikke er redd for - her nede røyker alle inne på klubben.

Undervisningsformer

Undervisningen skjer i små grupper/klasser, og i mange tilfeller har du mulighet til å bli godt kjent med professorene. Avhengig av hvilke fag man tar, kan det være en del lekser/assignments som må leveres inn fortløpende. Eksamen kan være enten presentasjon, innlevering + presentasjon, skriftlig eksamen på skolen, skriftlig eksamen hjemme, eller bare innlevering. Vi hadde også én med kun multiple choice.

Vurdering av emnetilbodet

Zagreb kan tilby ganske spennende fag, men det er ikke så lett å kunne velge fritt mtp. forhåndsgodkjenningen som må foreligge fra UiB. Jeg gikk for allerede forhåndsgodkjente fag for å unngå kluss, og hadde derfor ikke så mange fag å velge i siden ikke alle fagene var tilgjengelig på vår-semesteret. Personlig likte jeg godt "Maritime and transport law" og "States of Emergency".

Fagleg utbyte og språk

Professorene snakker flytende engelsk, men ikke på et særlig mye høyere nivå enn den generelle nordmann, så det var overkommelig å forstå undervisningen. Det tok litt rart i begynnelsen å bli vant til at alt går på engelsk, men det går seg fort til. De presiserer også i noen fag at de ikke er strenge på engelsk dramatikk på eksamen, men på selve innholdet.

Universitetsområdet og byen

Det egentlige fakultetet var stengt grunnet jordskjelvet i 2019, så vi kunne ikke være der. Vi ble heller plassert på toppen av Kapitol (samme sted som kirken med bildet på taket). Dette var et stykke unna (15 min gange) fra det opprinnelige fakultetet, så den avstanden vi hadde beregnet fra bosted til skole ble plutselig lenger enn planlagt. Vi fikk ikke vite at det var nytt sted før infoen til velkomsdagen ble sendt ut.

Sentrum i byen kan minne om andre europeiske hovedsteder, som Wien i Østerrike. Severdigheten kan sees på 1 dag. Dersom man drar litt utenfor byen, ser man fort hvor nærme man er Øst-Europa. Det er likevel utallige parker rundt omkring, med benker og bord, hvor man kan sitte og nyte solen.

Bustad

Jeg fant bolig gjennom airbnb, men det er mulig å bo i student dorms. Der deler man rom med en annen, og det er ikke mye plass. Man har ett rom med to senger og litt oppbevaringsplass, et lite kjøleskap og et bad med dusj og do. Dormsene ligger ganske langt unna juridisk fakultet.

Sosialt miljø

Zagreb er god på kaffe, øl, og fest. Det er alltid noen som er med på å ta en kaffe mellom forelesninger, eller en øl hver kveld før man drar på byen. Klubber å anbefale er Bunker, Katran, Alcatraz og Aquarius club. Jeg holdt meg mest med de andre utvekslingsstudentene, og trivdes godt med det.

2016

Vår 2016 - BA i medievitenskap

Vår 2016 - BA i medievitenskap

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Transport: Zagreb har et veldig bra kollektivtraffikk-tilbud. Biletter kan kjøpes på busser og noen trikker av sjåføren for 10 kuna. Billetten varer i 90 minutter og kan brukes som overgang fra buss til trikk og motsatt. Billetter stemples i gule bokser lengst fremme ved sjåføren. Anbefaler likevel å kjøpe månedskort da man sparer mye på det. Taxi er generelt billig så lenge man velger etablerte selskap som f.eks. "Eco-taxi", 1212, eller 1414". Drosjer som er selvstendige, men helt legitime og kjører oftere om natten kan være opp til 30-40% dyrere. Denne typen går dessverre bare fra Flyplassen, så man må regne med 200 kuna inn til sentrum.

Utesteder: Ziraffe- veldig billig øl og derfor veldig populært. Funk-alternativ sted med klubb i kjelleren- house, tekno osv.
Ellers er "Tolkien-bar" veldig hyggelig, og byens mikrobryggeri er også bra og rimelig priset og serverer til og med mat. Begge disse er bare et stenkast fra Katedralen.

På barer og kafeer er det bare å sette seg og vente på å bli servert, man trenger aldri gå til baren/disken!

Driks/Tips er ikke påbudt men det vanlige er å i det minste runde opp et par kuna, men folk setter stor pris på litt tips.

Mat: God hamburger på "Submarine" og "Rocket"

Undervisningsformer

Jeg tok individuelle kurs som ikke hadde undervisning eller forelesninger på engelsk. Jeg fikk derfor individuelle konsultasjoner med professorer. Dette var veldig hyggelig og enkelt. Jeg fikk kurslitteratur og hadde ukentlige samtaler om pensumet jeg hadde lest. På slutten av semesteret ble jeg bedt om å skrive et essay i faget som jeg leverte på mail.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange interessante kurs og emner man kunne ta, noe jeg tok nytte av. De færreste har forelesninger på engelsk, og de som hadde viste seg å få for få tilmeldte så kursene ble avlyst.

Fagleg utbyte og språk

Faglig fikk jeg mye ut av emnene, men språkmessig er jeg nok uforandret etter oppholdet. Det viser seg fort man som norsk engelsktalende er overgjennomsnittet både med tanke på professorer og medstudenter.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet kan være forvirrende ettersom fakultetene er spredt ut over et ganske stort areal og det ikke er et sammenhengende område. De humanistiske fakultetene ligger nært men resten kan man måtte gå i 10-15 minutter for å komme til.
Zagreb er veldig fint og morsomt å utforske, anbefale å gjøre dette via trikken ettersom det fort blir langt å gå.

Bustad

Jeg leide en stor 70m2 kvadrat leilighet 20 minutter utenfor sentrum for rundt 300 euro i måneden. Man kan lett få et enkelt rom for rundt 200 i sentrum. Vil anbefale å benytte http://www.njuskalo.hr/nekretnine med google-translate. Bare skiv på engelsk de aller fleste vil svare så godt de kan.

Sosialt miljø

Kroatere er veldig hyggelige og lette å komme i kontakt med. Vil anbefale å delta på Erasmus-arrangementer i starten uansett hvor teite de måtte være, ettersom det er essensielt for å komme inn i et sosialt miljø!

Flott bygning
Foto/ill.:
© University of Zagreb

Informasjon