Hjem
Studentsider
bilateral

The University of Western Australia og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandAustralia
  • ByNedlands
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. UWA har eit krav om karakteren C eller betre i snitt for å gi opptak, og ein må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved UiB før avreise. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar, enten med karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av UWA.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er engelsk.

Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande. Ved dårlegare karakter enn dette må studenten finne informasjon på nettsidene til UWA om kva engelsk-dokumentasjon universitetet krev.

Kva emne kan eg ta

UWA er eit breiddeuniversitet med studietilbod innanfor dei fleste fagområde.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Dersom du er student innan petroleum- og prosessteknologi og er avhengig av å få erstatta spesielle PTEK-emne på utveksling, er det ikkje anbefalt å søke seg til UWA, då tilbodet deira innan PTEK-fag ikkje lenger er så stort. Ta kontakt med studierettleiar og høyr kva anna universitet det er anbefalt å søke seg til.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med UWA som inneber at vi kan få eit visst tal friplassar kvart semester dersom dei og sender studentar til oss. Dersom ein ikkje får friplass må ein betale studieavgift. I 2023 ligg studieavgifta på om lag AUD$ 13 005 per semester. Avgifta for studier på masternivå kan vere noko høgare. Merk at dette er noko over ramma Lånekassen kan gje støtte til.

Ved søknadsfristen 1. februar 2024 har UiB ingen friplassar ved UWA.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

UWA vart oppretta i 1911 og har i dag om lag 19 000 studentar fordelt på 9 fakultet. Universitetet er medlem av Group of Eight og er dermed å rekne som eit av dei åtte leiande forskingsuniversiteta i Australia. Campus ligg ved Swan River, 5 km utanfor Perth sentrum, og består av flotte, ærverdige bygg og store grøntområde.

Perth ligg på vestkysten av Australia og har om lag 1,5 millionar innbyggjarar.

Bustad

Ein kan søkje om studentbustad på campus, eller ein kan velje å bu privat utanfor. Om du vel å bu privat har UWA ein eigen bustadservice som tilbyr oversikt over ledige rom, leilegheiter og hus og yter bistand i samband med underskriving av kontrakt osv.

Semesterinndeling

Semester 1 er frå slutten av februar til slutten av juni. Semester 2 er frå slutten av juli til slutten av november.

Studentrapportar

2023

Haust 2023 - BA i samanliknande politikk

Haust 2023 - BA i samanliknande politikk

15.07.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Les all info fra universitet og finn et sted å bo tidlig, ikke så lett å korttidsleie i vest Australia.

Undervisningsformer

Forelsninger men obligatoriske seminarer som ofte er lenger enn forelesningen.

Vurdering av emnetilbodet

Helt ok, ikke det beste med de fagene jeg hadde var jeg fornøyd med.

Fagleg utbyte og språk

Ikke så mye, be utfordret på akademisk diskusjoner både muntlig og skriftlig.

Universitetsområdet og byen

Veldig fint campus. Byen er helt ok men stranden og områdene rundt byen er det som er fint.

Bustad

Jeg bodde på et college som var tilknyttet skolen, var fint med tanke på å kun være et sted et semester. Du får venner veldig fort og er letter å få oppleve mer. Jeg bodde på St.George college, synes det var litt for dyrt men igjen var verdt det.

Sosialt miljø

Colleget var det jeg hadde mest av det sosiale, for på universitet er det en del fra området som gjør at de ikke er kontaktsøkende fordi de har andre venner.

2018

Haust 2018 - PRPSYK

Haust 2018 - PRPSYK

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

PERTH
Jeg reiste på utveksling høsten 2018 til Perth. I første omgang vil jeg bare si at Australia er et fantastisk land. Du kan omtrent oppleve alle varianter av natur der, alt fra regnskog, ørken, spesielle formasjoner, fjell, fantastiske strender og mye mer. Det som er ekstra spennende med Perth, er kanskje at det ikke er like mange turister på vestkysten som det er på østkysten. Det er mange områder rundt Perth som man bare må oppleve om man ønsker å reise rundt- noe jeg virkelig vil anbefale.

Praktiske tips:
Søk visum tidlig, opprett bankkonto- jeg brukte CommonWealth Bank, Smartrider kort er lurt å ha da det gir rabatter på buss, tog også videre. Jeg vil også anbefale internasjonalt førerkort dersom du ønsker å leie, eller kjøre bil mens du er der. Ta med noe varme klær, da det kan være relativt kaldt morgen og kveld selv om det er varmt på dagen.
Du bør ha spart opp litt penger, det koster å dra på utveksling.

Undervisningsformer

Fag
En må ha fire fag, og hvordan fagene er bygd opp kan være veldig ulikt. Det er ganske annerledes i Norge med at eksamen aldri teller mer enn 70% av karakteren. Ofte teller den ikke mer enn 40 eller 50%, og dermed vil oppgaver som presentasjoner, innlevering av essay, deltakelse i seminar (tutorial) og annet påvirke karakteren med ulike prosentandeler. Jeg synes det var veldig deilig, da en ikke trengte å stresse så mye under eksamensperioden. Jeg hadde disse fagene:
Psychosocial aspects of sports, exercise and health
- Veldig morsomt fag der en kombinerer teori med litt praktisk
- Hadde en gang i uke med dans
- Sosial psykologi, idrett og helse
- Eksamen verdt 40%
Social Psychology of Work
- Litt annet opplegg, ingen forelesninger da disse var online
- Møtte en gang i uka for seminar som var obligatorisk og ga deg poeng for sluttkarakteren
- Ingen eksamen
Sex, Gender and Social life
- Mye å lese hver uke
- Deltakelse, og 2 essay i vurderingen
- Ingen eksamen
Organisational behaviour
- Organisasjonspsykologi egentlig
- En god del vurderinger underveis
- Eksamen, verdt 50%
Ofte kan en tenke at det er behagelig å slippe eksamen, men jeg synes faktisk fagene som hadde eksamen var det som var enklest å gjennomføre da eksamen ofte er multiple choice og noen få kortsvar. Men man er jo ofte tidligere ferdig med fagene som ikke har eksamen.
I tillegg hadde jeg mange venner som tok Active Leadership som jeg vil anbefale om en har større valgfrihet.

Vurdering av emnetilbodet

UWA har veldig mange fag du kan velge. Det varierer også litt avhengig av om du er der på vår eller høst. Jeg går profesjonsstudiet i psykologi, og hadde dermed ikke en like stor valgmulighet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg lærte utrolig mye, både faglig, personlig og relatert til språk. Jeg har aldri følt meg spesielt flink i engelsk, men følte nesten aldri det var problematisk. De er veldig flinke de ulike professorene, og vant til å møte utvekslingsstudenter.

Universitetsområdet og byen

University of Western Australia
Semesteret startet omtrent i midten av juli, der første uken ble kalt O-week (noe som også kan representere deres fadderuke). Opplegget var ganske annerledes enn det vanligvis er i Norge. I O-week kunne en få møte professorer og seminarledere du skulle ha gjennom semesteret, samt kurs i ulike studentrelatert aktiviteter slik som oppbygging i essay, referanser også videre. I tillegg hadde i sosiale aktiviteter og fester. Det var særlig en gruppe kalt Perth International (PI) som arrangerte det sosiale, og dermed vil jeg anbefale å melde seg inn der i et tidlig stadium da det i begynnelsen er lett å bli kjent med mange der. Dette er en gruppe spesifikt for utvekslingsstudenter som styres av Australske som gjerne selv har vært på utveksling.
Universitetet hadde et veldig bra opplegg for hjelp og veiledning. De hadde blant annet noe som kalles Study Smarter, som var ansatte som kom ned til de ulike bibliotekene innenfor en viss tid hver dag i ukedager. Her kunne du bare komme å få hjelp, det var ingen behov for forhåndsbestilling eller noe slikt. De hjalp deg særlig med å gå gjennom essay eller referanser. Dette var spesielt bra om en stresset litt med engelsken.
I nesten alle fag hadde de et Lecture Capture system, som vil si at de tok opp omtrent alle forelesninger. Dette skapte en større frihet om en ikke var på skolen, da du hadde mulighet til å se det når det passet. I tillegg kan en bruke det om det var noe en ikke forstod under forelesning, og en dermed vil se det igjen. Det kunne fungere fint som en forberedelse til eksamen også.
Universitetsområde
Det er det mest fantastiske universitetsområde jeg har sett, med nydelige hager, parker og foodstands og en liten strand med utsikt til sentrum av byen. Universitetet hadde flere bibliotek med gode grupperom og lesesaler. I tillegg var det en slags restaurant/bar som solgte billig mat.

Perth som by:
Det er en liten storby som har mange arrangementer og ting som skjer. Vil anbefale Northbridge som er område av byen med mange utesteder, strender som Cottesloe og Scarborough er fantastisk. Scarborough har også i perioder matmarked som er fantastisk med masse underholdning og rett på stranda. Fremantle er også en skjønn liten by, og i områdene der er det også flotte strender samt marked som er åpen året rundt om jeg ikke husker feil.
Steder jeg anbefaler å reise på vestkysten:
- Rottnest Island
- Vingårder i Margaret River
- Kalbarri
- Exmouth og Coral Bay
- Karijini nasjonal park
- Shark Bay og Monkey Mia
- Esperance
- Og masse mer!
Det er virkelig å anbefale og oppdage vestkysten av Australia! En kan likevel reise til østkysten om en ønsker det mens en er der. Jeg anbefaler det veldig sterkt 😊 og dra på utveksling i det hele tatt, det er kjempegøy og spennende. Jeg fikk venner for livet.

Bustad

Bosted
Du kan bo on-campus eller off-campus. On-campus er dyrere, men du får mer inkludert slik som eksempelvis mat, treningsmedlemskap og vaskehjelp. Jeg valgte å bo utenfor campus, men bodde likevel så nærme at jeg kunne gå til alt som skjedde på skolen. Vil anbefale å dra ned litt tidligere for å finne bolig da det er mye rart der, men det er også veldig mye bra! Vil heller ikke anbefale å signere avtale på forhånd. Når en skal lete etter bosted, vil jeg anbefale å sjekke offentlig transport og avstand til ulike ting du skal. Perth er en god del billigere enn mange av de andre store byene i Australia, og har boligpriser fra ca. 2400-6000kr i mnd. Jeg bodde som sagt ved skolen, som var midt i mellom byen og stranda. Mange av mine venner bodde også enten i byen eller på stranda- noe jeg også kan anbefale.

Sosialt miljø

Sosialt
Som sagt vil jeg anbefale PI (Perth International) da de arrangerte sosiale aktiviteter hele semesteret. I tillegg er skolen full av klubber og idrettslag. Jeg vil anbefale å forsøke og være med på en ting da det er en enkel måte å bli kjent med andre på. Ellers synes jeg det var ganske enkelt å bli kjent med folk i de ulike fagene jeg hadde, både utvekslingsstudenter og lokale.

Vår 2018: BA i geovitskap

Vår 2018: BA i geovitskap

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Reiser du på vårsemesteret er det lurt å pakke med seg både sommer- og vinterklær, da det kan bli kaldt mot slutten av utvekslingsoppholdet (til tross for det er meldt 20 grader C!).

Universitetsområdet og byen

Byen var kjempekjekk, og et nydelig universitet. Anbefaler å ha bil, da det er store avstander til andre mindre byer og steder som er verdt å se.

Vår 2018 - BA i petroleum- og prosessteknologi

Vår 2018 - BA i petroleum- og prosessteknologi

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Les gjennom studentrapportene fra tidligere studenter for å danne deg et bilde av hva du trenger å gjøre før du reiser mtp visum, fly, skole osv osv. Du får en mail/mailer fra UiB som sier nøyaktig hva du trenger å gjøre for at søknadsprosessen til UWA går bra. Reis ned gjerne første uken i februar, nyt sommeren, så har du god tid til å ordne praktiske ting.
Bruk tid på å reise litt rundt som for eksempel New Zealand, nordvest (Exmouth, Ningaloo Reef, Karijini), østkysten(Melburne, Sydney, Gold Coast og oppover til Cairns). Du har neppe tid til alt, men det er i hvertfall noen steder som anbefales.
Jeg reiste til østkysten og roadtrip fra Gold Coast til Cairns i påsken, og New Zealand uken etter (mistet en uke på skole, men det gikk fint).
Er du bekymret for brunfargen før du reiser hjem så ta en uke på Bali i studybreak før eksamen eller etter semesteret før du drar hjem. Bali er billig, kult, varmt og du blir tan.
Jeg brukte 40 % av klærne jeg tok med, du trenger ikke så mye "vinterklær".
Ta med masse penger!

Undervisningsformer

Undervisningsformen er ulik fra UiB. Her teller eksamen 50 %, mens resten er ukentlige quizzer, midtsemester og andre underveisvurderinger. Det betyr at du må følge med gjennom hele semesteret på pensum og gjøre det noen lunde bra underveis, sånn at du slipper å stresse før eksamen. Etter siste uke med forelesning har du en uke fri før det er to uker med eksamensperiode, ulikt UiB hvor du har flere uker.
Undervisningsform er enten forelesning, eller så ligger forelesningene på nett. Det kan variere fra fag til fag, men hvis du ikke kan gå i en forelesning så blir ALT publisert på nett.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig bra! Det er masse interessante fag å velge mellom. De har sluttet å tilby ptek fag, så hvis du er nødt til å ta ptek fag for å oppfylle graden din så bør du dra til et annet universitet.

Fagleg utbyte og språk

Mine fag:
CITS2401 Computer Analysis and Visualisation- Er et datafag som er innom Excel og Python. Er et fag som alle som tar en ingeniørgrad på UWA må ha. Her er det ukentlige labøvelser som må gjøres hvor du kan få hjelp av en labassistent hvis du trenger, labassistenten BØR brukes. Labøvelsene var plankekjøring de første 6 ukene før det ble mer utfordrende mot slutten. De var lagt opp i 3 deler, hvor den siste øvelsen i hver del var en del mer utfordrende og du ikke fikk hjelp av assistent. De to siste var veldig vanskelig. Excel er utrolig nyttig, og Python er et program som svært mange ingeniører bruker til å kode. Her var labbene vektlagt lab 1 15 %, lab 2 15 % og lab 3 20 %, mens eksamen var 50 %. Eksamen var 30 multiple choice og 3 langsvar hvor du skulle skrive kode.

SSEH1103 Physical Fitness and Health- Er et veldig greit fag. Er veldig likt gym på vgs. Består av to praktiske timer i uken pluss forelesninger. Den ene gruppetimen har fokus på kondisjonstrening, mens den andre har fokus på styrketrening. Den ene instruktøren er veldig positive til oss norske studenter. Dette faget er chill og er et must fag hvis du skal til Perth.
Her var eksamen vektlagt 60 %, 5 woorksheets fra vektrommet 20% og 5 progress assurance tests 20% (10 spørsmål som måtte gjøres annenhver mandag). Eksamen var MC spørsmål, true or false statements og litt langsvar.

ECON1101 - Microeconomics prices & markets: Fint introduksjonsfag i økonomi. Forelesningene var delt i en face to face samt en forelesning på nettet. Det var forsåvidt greit med variasjon. Foreleseren var helt rå! Han var utrolig dyktig, og flink til å lære vekk pensum.
Her telte ukentlige quizzer 15 %, midtsemester 25 %, assignment (som var podcast, veldig gøy å lage!) 20 %, eksamen 40 %. Samt obligatoriske tutorials hvor du burde delta, svar på et spørsmål hver uke og du er good. Her kan du bestå faget før eksamen med maks uttelling. Eksamen var 50 MC spørsmål og 5 langsvar.

ECON 1120 - Environmental economics: På papiret veldig interessant fag, men sannheten er at en god del av dette faget var ganske uinteressant. Første del av pensum overlappet bra med ECON 1101, så da fikk du econ pensum inn med teskje.
Forelesningene var på nett, hvor de to emne ansvarlige delte på forelesningene, han ene var flink og han andre var søvndyssende dessverre. Jeg falt ut av forelesningene i månedskiftet april/mai. Her har du 5 obligatoriske workshops, hvor du bare har å stille opp og lytte. Oblig tutorials hver uke hvor du må/bør delta, svar på et spørsmål og du er good. Tre quizer i løpet av semesteret på 20 spørsmål som begynner etter påske. Jeg datt ut av pensum og jeg scoret over 80 % på de, så er ganske grei. Du må skrive en essay som teller 20 %. Her fikk vi en oppgave som var maks 1200 ord hvor vi skulle diskutere et reellt problem i Perth! Ene foreleseren hadde forsket på det her siste årene og ikke kommet fram til noe fornuftig. Jeg syns det var helt tragisk at vi skulle synse om dette.
Eksamen teller 50 % og er 60 MC's.

Du blir god i engelsk utover i semesteret. Bare gjør det naturlig til å snakke og tenke på engelsk overalt. Snakk et enkelt språk i begynnelsen så utvikler det seg etterhvert.


Universitetsområdet og byen

Perth er en helt fantastisk by, med bra vær og masse kule steder å sjekke ut. Reis til Cottesloe beach, Caversham, Scarborough, Fremantle eller alle de herlige barene rundt om i byn. Syns kollektivtilbudet var bra utneom at bussene hadde en tendens til å være noen minutter sen, skaff deg Transperth kort, da blir dyreste kollektiv tur på under 10 kr.
Campus er nydelig og har det du trenger for en skoledag. Coffee shops, lege, bibliotek, matvogner og andre spisesteder.
Fra sentrum tar det 10-15 min med buss (linje 950), men jeg anbefaler å kjøpe sykkel!

Bustad

Å finne bolig kan være utrolig stressende så begynn i god tid! Det er greit å lese seg opp på leilighetsmarkedet før du kommer ned, bruk gjerne realestate.com, flatmates og facebook grupper (international students in Perth etc).
De har et teit system der nede hvor du må legge ved dokumenter ved hver enkel søknad hvis du søker gjennom firma. Flatmates er det desidert enkleste, men hvis du vil ha dit eget sted bør du ha kopi av:
Pass, bankstatement som viser at du har peng til å betale, visum....generelt dokumenter som beviser at du er du.
Gå gjerne til et eiendomsfirma og hør hva de sier, jeg anbefaler realmark, de var veldig hjelpsomme.
Jeg bodde i 9 Delhi Street i West Perth. 10 min til Northbridge (utesteder), 10 min til sentrum, 40 min til UWA med buss, 20 på sykkel.
Forbered deg på at du i verste fall må betale 300$ i uken, jeg betalte 250$ i uken, men du kan få bosted til mindre hvis du bare leter. Men forbered deg på stive prise.
Jeg bodde i West Perth

Sosialt miljø

Ved det sosiale så er alt opp til deg selv. Vær aktiv, engasjer deg, bli kjent med nye mennesker. Meld deg inn i PI (Perth International) og for guds skyld skaff deg billett til båtturen! Det var GØY! Følg med på Ansa sin facebook gruppe/side. Er kjekt å henge å møte de andre nordmennene i Perth. Ellers spilte jeg fotball på universitetslaget. De kan fortelle hvor du bør reise og hva du bør se i Perth (attraksjoner, barer og nightlife). Det var veldig kjekt å bli kjent med aussiene fordi du møter ikke så mange av de på campus.

Vår 2018 - PRPSYK

Vår 2018 - PRPSYK

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Søknadsprosessen, betaling av skolepenger o.l. kan være noe kronglete, men de er hjelpsomme på campus, så send mail eller ta kontakt med dem når du kommer dit. Anbefaler også å opprette australsk bankkonto (jeg hadde Commonwealth), de har stand på campus de første dagene av semesteret der man kan få opprettet konto. Det er mange sider på Facebook hvor man kan finne leilighet, for eksempel The Rent Network - Perth.

Undervisningsformer

UWA praktiserer en kombinasjon av forelesninger (de fleste av disse blir podkastet) og seminarundervisning. Seminarundervisningen er obligatorisk. Den samlede karakteren består av antall oppsamlede marks gjennom semesteret. Marks får man gjennom oppmøte og deltakelse på seminarene, innleveringer i løpet av semesteret og eksamen. For de fleste emnene er det 2-timers eksamener.

Vurdering av emnetilbodet

UWA har mange emner man kan velge mellom. Jeg tok emnene ANTH1001 - Being Human: Culture, Identity and Society. PSYC2212 - Psychology and Social Behaviour, PSYC3303: Psychological Science in the Modern World: Challenges and Controversies, PUBH1101 - Health and Illness in Human Populations.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett opplevde jeg det som spennende å ha andre fag enn psykologi. For eksempel er det en annen måte å tenke på, skrive på og forskjellig terminologi i antropologi og Public Health. Det gikk veldig greit å studere på UWA med tanke på språk. Det er mange utvekslingsstudenter der. Jeg fikk noe hjelp av StudySmarter som har drop in timer der du kan få hjelp med skriving og grammatikk, for eksempel kan de lese gjennom innleveringer du har skrevet. StudySmarter har også kurs og seminarer gjennom semesteret, blant annet om "Aussie lingo", men jeg deltok ikke på disse.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområde består av mange bygninger og store grøntområder. Det går blant annet påfugler rundt på campus! Det er nesten hver dag noe som skjer på campus som er verdt å delta på. Sjekk ut de ulike foodtrucksene som står på grøntområdene, men vær obs på at noen fugler angriper når man spiser!

Perth er en nydelig by, med mange strender og kule suburbs. Min favorittstrand var Cottesloe. Anbefaler å sjekke ut blant annet Fremantle, Northbridge og Mt. Lawley. I Scarborough er det bra surf og enkelt å leie brett. Det er kule områder å besøke i utkant av byen, for eksempel Swan Valley. Lengre unna, ca. 3 timer kjøretur sør for Perth, ligger Margaret River. Margaret River er et stort vindistrikt med utallige vingårder man burde besøke. Anbefaler også å besøke Hamelin Bay, Busselton og Yallingup.

Bustad

De fleste bor i hus eller i leilighet. Det er store avstander i byen, så jeg vil derfor anbefale å bo nært campus eller i Cottesloe (nært stranden). Jeg bodde nært Mt. Lawley, en veldig kul suburb som jeg anbefales å besøke, men dersom man bor så langt unna campus er det praktisk å ha bil. Kollektivtransporten i byen heter Transperth.

Sosialt miljø

UWA har mange studentorganisasjoner og klubber, særlig mange sportsklubber. De arrangerer også surfekurs og utflukter. Jeg spilte fotball og futsal for lokale klubber (ikke via skolen). Dette anbefales fordi jeg møtte mennesker fra Perth og andre plasser i Australia som ikke studerte på universitet.

Vår 2018 - Profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2018 - Profesjonsstudiet i psykologi

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å tidlig sette seg inn i søknadsprosessen. Det å formelt søke til UWA + visumsøknad tar noe tid, men er absolutt ikke stress dersom du beregner denne tiden. Australia er et helt fantastisk land, men også ganske dyrt. Perth ligger langt unna de andre store byene (les:ca.5 timer med fly), og du vil ha muligheten til reise litt rundt når du først er på den siden av jorden. Mitt tips: spar opp nok penger, og opplev det du kan! Bli igjen litt i Australia etter semesteret, eller reis ned litt før - det er absolutt verdt det :)

Undervisningsformer

Undervisningen ved UWA består av en del obligatoriske tutorials, og forelesninger. Forelesningene er slik de fleste kjenner igjen fra UiB - i store forelesningssaler med mye mennesker. Personlig fikk jeg ikke så mye ut av disse forelesningene. Tutorials derimot, er som oftest mer interaktive, og kan minne om seminarer. Her møtes man som regel én gang i uken, i en mindre gruppe og med en tutorial-leder. Innholdet i disse varierte veldig, hvor man i noen kan bli bedt om å lese et bokkapittel, og i andre forberede en kort presentasjon om et tema. Andre tutorials har ikke krav til forberedelse, men fokuserer i stedet på gruppearbeid. Personlig følte jeg at jeg fikk et bedre faglig utbytte av disse, og jeg vil absolutt anbefale å putte inn en liten innsats og møte forberedt til disse! Du får "marks" for tilstedeværelse og deltakelse, som vil spille inn på den endelige karakteren din.

I de fleste fag har du vurderinger ukentlig gjennom hele semesteret, så man må absolutt holde en jevn innsats! Sjekk i emnebeskrivelsen av faget hvilke vurderingsformer det har, og hvordan disse er fordelt. De fleste fagene jeg tok hadde en fordeling hvor eksamen telte 40% av karakteren, tutorial deltakelse 30% og innleveringer 30%. Andre fag har ikke eksamen, og krever mer jobbing gjennom semesteret. Når det er sagt følte jeg ikke at kravene var høyere enn ved UiB, og det går fint an å få gode karakterer.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et bredt emnetilbud ved UWA, og folk studerer alt mulig her! Dersom du derimot ikke kan ta frie emner, men må ta fag som samsvarer med fag ved UiB, kan tilbudet være noe begrenset. Jeg tok fag som skulle tilsvare PROPSY309 Sosialpsykologi, og PROPSY310 Kultur, helse og utvikling. Jeg hadde ikke så veldig mange valgmuligheter, men fikk forhåndsgodkjent fagene;
ANTH1001- Being human: culture, identity and society,
PSYC2212- Psychology and social behavior ,
PUBH1100 - Health and illness in human populations,
PSYC3303 - Psychological science in the modern world: challenges and controversies.
Merk at emnetilbudet avhenger av hvilket semester du reiser.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var noe varierende, men stort sett bra. Fordelen med å studere andre emner enn psykologi, er at man får mulighet til å se problemstillinger fra ulike vinkler, og får større breddekunnskap. For eksempel var miljøendringer, kulturelle forskjeller og sosiale konflikter sentrale tema i både antropologi, public health og psykologifagene.

Det største faglige utfordringen var i PSYC3303, hvor man hver uke skulle forberede korte presentasjoner knyttet til ulike temaer, og forsøke å finne praktiske løsninger på moderne problemer. Dette faget anbefales veldig! Det faget jeg følte jeg fikk minst utbytte av, var ANTH1001. Selv om det var noen spennende temaer, var forelesningene ganske dårlige, og weekly readings var ofte lange, og lite relatert til temaene. Om du kan finne et annet antropologifag anbefales dette!

Universitetsområdet og byen

Campusområdet er helt fantastisk, og veldig ulikt UiB! Masse grøntområder, og gamle bygninger. På campus har du alt du trenger, fra treningssenter, idrettsbaner, lesesaler, biblioteker, apotek, diverse cafeer, foodtrucks, bokhandel, reisebyrå. Campusområdet kan virke stort og uoversiktlig i begynnelsen, så vil anbefale å laste ned appen "Lost on campus" for å finne frem til forelesningssaler og tutorialrom.

Perth er ikke verdens største eller mest spennende by, men har allikevel sjarm, og er verdt å utforske. Det finnes noen "hidden bars", og til tider popper det opp festivaler og kule eventer i sentrum. Forutenom det kan sentrum være ganske dødt i ukedagene, da de fleste butikker stenger kl.17, og det ikke er særlig kultur for å dra ut midt i uken. Derimot er det uteområdene rundt sentrum, og den avslappede vibben som gjør Perth så bra. Kystlinjen til Western Australia er helt fantastisk, og strendene her er nydelige! (Bo ved stranden, kjøp er surfebrett og hang loose:))))).
Vil forøvrig også anbefale å utforske resten av Vest Australia, og både nord og sør! Stikkord: Margareth River, Hamelin Bay, Kalbarri, Coral Bay, Esperance.

Bustad

TYPE BOSTED:
Det finnes flere ulike alternativer til bosted. Du kan leie gjennom universitetet og bo på en college (les DYRT, unge studenter og veldig sosialt), eller du kan leie privat (mye billigere).

Jeg valgte å bo privat, sammen med 2 fra Australia og en annen utvekslingsstudent fra England, noe jeg er veldig fornøyd med. Jeg betalte rundt 185$ (1100kr) i uken. Ha i bakhodet at du leier på ukesbasis i Australia! Dette er en ordning jeg personlig syntes fungerer veldig bra, ettersom det gir rom for mer fleksibilitet. Dette innebærer også at det "alltid" er steder å bo.

PRAKTISK:
Det er derimot viktig å tenke på at det i begynnelsen av semesteret er noe større pågang, og at det kan være lurt å ankomme litt før dersom man ønsker å leie privat. Dersom du velger å bo privat: IKKE LEI USETT! Jeg har vært på utallige visninger hvor bildene overhodet ikke stemmer overens med virkeligheten, og det er kjipt å havne i en sånn situasjon. Ha heller litt is i magen, bo på et hostell og avtal masse visninger til du finner noe :) Jeg ankom Australia 3 dager før semesterstart, og brukte ca 2 uker på å finne noe. Dette gikk helt fint, men det var litt kjipt å kombinere både semesterstart med planlegging av visninger, så vil anbefale å reise ned litt før!

OMRÅDER:
Når det kommer til områder å bo, vil jeg på det sterkeste anbefale å bo enten i nærheten av stranden eller campus. Det er her de fleste studentene bor, og du kommer mest sannsynlig ikke til å tilbringe masse tid i byen uansett. Om du derimot kjenner at du vil bo i sentrum, tror jeg West Perth er det beste alternativet. Ligg unna East Perth - dette er et lite hyggelig og ganske dodgy område.

Jeg bodde i Nedlands, et rolig og fint område i nærheten av UWA. Jeg har også venner som bodde i Crawley (rett ved campus), og var veldig fornøyde. Andre områder jeg tror kan være bra å bo er Subiaco, eller Cottesloe (stranden). Om jeg kunne valgt på nytt, ville jeg definitivt ha bodd i Cottesloe!! Når det er sagt - uansett om du vil prioritere strand, campus eller by, sjekk ut hvordan kollektivtilbudet er! Public transport er generelt ganske dårlig i Perth, og det er kjipt å måtte bruke unødvendig tid på å komme seg til og fra.

Sosialt miljø

Det finnes ingen fadderuke på samme måte som i Norge, hvor du henger med en liten gruppe, og man er i større grad overlatt litt til seg selv sosialt. Om du bor på en av campusene er dette lettere, hvor det er mye opplegg hele tiden. For utvekslingsstudenter finnes gruppen Perth International. Bli med i denne! De arrangerer fester og ulike events gjennom hele semesteret, og det er stort sett veldig gøy! Det kan også være fint å melde seg inn i ulike typer idrett, eller grupper på campus! Jeg vil anbefale deg å hoppe i det, og ta initiativ til å bli kjent med andre :)

Vår 2018 - BA i geovitenskap

Vår 2018 - BA i geovitenskap

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å skaffe seg en oversikt over hvilke papirer som skal fylles ut, visum som må søkes, og hva som må ordnes i god tid før utenlandsoppholdet. Det er en del papirarbeid så en tidlig start og oversikt kan være hjelpsomt. Det kan også være lurt å søke om forhåndsgodkjenning av flere fag du synes er aktuelle før du reiser til utlandet. Søk gjerne om godkjenning av flere fag enn du trenger å ta slik at du har litt å velge mellom dersom du ombestemmer deg.

Undervisningsformer

Alle forelesninger blir tatt opp og publisert slik at de kan sees når og hvor man ønsker. Forelesningsformen er relativt lik som i Bergen, de varer stort sett 45 min og er primært enkelttimer. Det er også gruppetimer i noen fag der man jobber mer praktisk med oppgaveløsing på lab/data lab eller i klasserom.

Vurdering av emnetilbodet

Generelt mange aktuelle emner å velge mellom som kan relateres til geofag. Det kan likevel være et godt tips å forsøke å velge noen emner av litt lavere vanskelighetsgrad og emner som ikke er så teoretiske da det generelt er mye vurderinger og arbeid i hvert enkelt fag. På den måten kan man kanskje få litt mer tid til å oppdage verden utenfor skolen.

Fagleg utbyte og språk

Språkmessig veldig godt utbytte av oppholdet. Gjennom jobbing med både skriftlige og muntlige prosjekter får man trent seg godt på både hverdags - og mer akademisk engelsk.

Universitetsområdet og byen

Campus er stort da alle fakulteter er samlet på universitetsområdet. Det har alt fra store lesesaler, biblioteker, labber til kafeer, bassenger og fine parkområder. Byen er lett å bli kjent i, med godt kollektivtilbud til og fra universitetet (buss).

Bustad

Bosted kan være noe utfordrende å finne, nettsider som gumtree og flatmates er gode steder å starte letingen. Universitetets egne boliger er ganske dyre så mange velger å leie privat. Viktig å dra på visninger, si aldri ja til noe usett. Mange rom og leiligheter så svært annerledes ut i virkeligheten enn på bilder...

Sosialt miljø

Alle internasjonale studenter blir tatt svært godt imot av universitetet. De har en egen klubb (PI) med et styre som arrangerer diverse ''bli - kjent -opplegg'', turer og andre sosiale happenings gjennom hele semesteret som gjør at du blir godt kjent både med medelever, skolen og byen. Miljøet opplevdes som veldig inkluderende, du er garantert mange nye hyggelige bekjentskaper!

2017

Haust 2017 - Lektorutdanning med MA i framandspråk

Haust 2017 - Lektorutdanning med MA i framandspråk

01.07.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig! Undersøk fagtilbudet ved universitetene og dobbeltsjekk at de tilbyr fagene du ønsker i det aktuelle semesteret.

Undervisningsformer

Jeg skrev master i mitt utvekslingssemester, og hadde derfor ikke undervisning. Forstod det slik fra andre at undervisningsformene ligner på hjemme, med forelesninger og seminarer, men ofte i mindre grupper enn ved UiB. Dette kommer an på studieretning - økonomi har f.eks. store grupper, mens humanistiske fag har mindre.

Fagleg utbyte og språk

Å studere i Australia innebærer at man får god trening i engelsk, og jeg har ikke hørt noen snakke negativt om undervisning på engelsk, heller motsatt. Det er mange internasjonale studenter ved UWA, inkludert nordmenn, så det er fullt mulig (og ganske sannsynlig) at man ender opp med et par andre nordmenn i vennekretsen.

Universitetsområdet og byen

Perth er en nydelig by - mindre i størrelse enn Sydney og Melbourne, men likevel ganske stor sammenlignet med Bergen. For de som er glad i storbylivet kan Perth muligens virke litt lite og kjedelig, men til gjengjeld har Perth nydelige strender og parker lett tilgjengelig. Byen er ganske spredt, med en relativt liten bykjerne (CBD) og mange forsteder rundt. UWA ligger sør for CDB, i området Crawley/Nedlands (ca. 10 min med buss fra sentrum). Dette er et populært område for studenter å bosette seg, og det er mange shared houses i nærheten av campus. Campus i seg selv er veldig fint, med gamle bygninger, fine uteområder, samlingspunkter, food court og kafeer, utendørsbasseng, og tre påfugler som holder til rundt Arts building. Mesteparten av campus kan du nå på 5-10 minutter, med unntak av Business School som ligger ca. 20 min unna.

Bustad

Hvor man velger å bo kommer an på hva man ønsker. Det er ulike residential colleges rundt UWA, som har mange sosiale tilstelninger samt spisesaler med meal plans. Jeg valgte å leie rom i kollektiv, og bodde sammen med en australsk jente. De fleste vennene mine leide privat og bodde i kollektiv også, men i flere ulike områder. Jeg vil absolutt anbefale å leie - det er en god måte å bli kjent med australere på, og det er greie priser og tilgjengelighet på leiemarkedet i Perth (særlig i forhold til Sydney eller Melbourne). Leiepriser for et rom ligger på rundt AUD200 per uke, og en kan finne sentrale leiligheter ned i AUD150/uke. Nettsiden flatmates.au fungerer veldig fint.
Når jeg bestemte meg for hvor jeg ville bo tok jeg hensyn til avstand til UWA, CBD, og strand, og endte opp i Subiaco, som ligger 'mellom' disse. Her må man bare tenke over hva som er viktigst - om man vil være nærmest skolen, sentrum eller stranden. Personlig var jeg lite i CBD. Jeg har venner som bodde der og dermed tilbrakte mye tid der, men for oss som bodde i forstedene har de mye å by på også. De ulike forstedene er forskjellige, og har mange populære restauranter, barer, etc., og mer 'personlighet' enn CBD. Vil man bo i nærheten av campus er Crawley, Nedlands, Claremont, Dalkeith (dyrt område) og opp mot Subiaco, Shenton Park og Daglish gode alternativer. Ellers har jeg en del venner som bodde i Cottesloe, rett ved stranden, og der er det veldig fint (men lengre vei til skolen). Det går tog fra CBD til Fremantle, langs Daglish/Subiaco/Shenton Park/Claremont/Cottesloe. Rundt UWA er det bussforbindelse, og det er generelt god offentlig transport rundt disse områdene, men skal man lengre ut av Perth blir det fort lange bussturer og flere bytter. Dersom en f.eks. vil besøke nasjonalparker o.l. som ligger en times tid utenfor Perth kan det være lurt å leie bil. Det er billig og enkelt, og ikke så vanskelig som en skulle tro å kjøre på venstre side av veien. Ellers kan det være lurt å skaffe seg en sykkel (som alle andre som bor i Perth) - mange steder som virker nærme på kartet tar 30-60 minutter å gå til, men er en kort sykkeltur unna. Bor man sentralt kan man sykle de fleste steder på 10-20 min, og det er en enkel måte å komme seg til campus, butikk, strand, osv. på.

Sosialt miljø

UWA starter semesteret med O-week, som består av mye infomøter og en del organiserte turer, f.eks. IKEA-tur, utforsking av CBD og busstur til Swan Valley (vinregion der man bør dra på vinsmaking i løpet av oppholdet). Det er mye som skjer og man blir fort kjent med andre nye studenter. Det er eget opplegg for utvekslingsstudenter, så det er lett å ende opp med en vennekrets bestående av utvekslingsstudenter og ikke australere - her må man legge ned litt mer innsats (men de er veldig lett å bli kjent med). UWA har mange ulike grupper og societies en kan melde seg inn i (alt fra Electronic Music Appreciation Society til Harry Potter Club, og min personlige favoritt, Wine Appreciation Society), så det kan være lurt å ta en titt på nettsiden. I løpet av O-week arrangeres det stands fra alle disse gruppene, og det bør finnes noe for de fleste. For utvekslingsstudenter anbefales det å melde seg inn i Perth International (PI), en gruppe drevet av australske studenter som tidligere har vært på utveksling. De arrangerte Welcome Party, pub crawls, boat party, og weekend camp - masse gøye arrangementer der en blir fort kjent med både utvekslingsstudenter og australere. For masterstudenter kan Postgraduate Students' Association (PSA) anbefales - de har casual events 1-2 ganger i måneden med gratis mat og drikke. Det er mye sosialt som skjer på campus, og de ulike gruppene har mange events, fra gratis bbq til store fester der man må kjøpe billetter. Det er masse å finne på og semesteret går kjempefort! Personlig vil jeg absolutt anbefale Perth og UWA - det byen mangler av storbyfølelse tar den godt igjen med nydelig vær og varme temperaturer, strandliv, natur, og spennende forsteder med gode restauranter og uteliv.

Vår 2017 - Profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2017 - Profesjonsstudiet i psykologi

29.01.2017 - 30.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Australia var dyrere enn jeg trodde, så spar opp litt ekstra penger.
Tørr og spør om hjelp, eller tips, skolen tilbyr masse ekstra for studentene. De har for eksempel drop in for StudySmart hvor noen kan lese over innleveringen din, rette opp skrivefeil, pirke på struktur eller annet som kan bedre oppgaven din.
Pga undervisningsformen de bruker, tvinger de deg litt til å være oppdatert på pensum hele veien, for noen er dette en bra ting for meg syntes jeg det var litt overveldende, jeg trodde det ikke skulle være så mye skole, men i ettertid syntes jeg det absolutt var verdt det!

Undervisningsformer

Undervisningen skjer ved forelesning, tutorials, lec-tut, og seminar. Forelesningene er frivillig, men tutorials er obligatorisk, kan du ikke en dato kan du bare spørre om å delta i en annen gruppe for å få full pott på poeng. Du får poeng/karakter etter aktiv deltakelse og oppmøte på tutorials.

I tutorials er du samlet i mindre grupper hvor dere diskuterer/snakker om det som har vært gjennomgått på forelesningen.

Alle eksamener er kun 2 timer, du kan også være uheldig å få 2 på samme dag, men de prøver å unngå det. Du får ikke vite eksamensdatoer før 5 uker før eksamensperioden.

Vurdering av emnetilbodet

UWA tilbyr en haug av fag, UIB bestemte vår fagkombinasjon så den ble godkjent som en del av graden. Du må ta fire fag for å dekke de 15 studiepoengene fra ditt eget universitet.

Fagleg utbyte og språk

Nordmenn i Australia får mye skryt for engelsken sin, men allikevel kan det være skummelt å ha fag/eksamen på sitt andre språk. Medstudenter og forelesere tar hensyn til dette, og dette var noe jeg hadde gruet meg mest til, men gikk veldig fint.
Personlig syntes jeg ikke våre fag passet helt til min grad, men det er alltid noe nytt å lære.

Universitetsområdet og byen

Campus er det vakreste jeg har sett, det er som å gå i en botanisk hage. Sitter du på gresset foran Reid library kan du plutselig få besøk av skolens påfugl som tusler rundt. Campus er gigantisk, men de har en app som kan hjelpe deg å finne fram hvis du er lost, dessuten er alle australiere super vennlige og hjelper deg gjerne.
Perth sentrum er ganske liten, så det er lett å få oversikt, å få en følelse av at du er "lommekjent".

Bustad

Skolen ligger ca 10 min med buss fra skolen, bussene går hele tiden. Det er også fint å sykle til skolen. Jeg valgte å bo nærmere stranden og brukte ca 15 min med buss til skolen, men den gikk ikke like ofte som de andre bussene. Kollektivtrafikken i sentrum er bra, men ikke utover i suburbsene. Anbefaler derfor å bo mer sentralt. Husleie i Perth er dyrt, så forvent å betal rundt 200-250 dollar i uka.

Sosialt miljø

Skolen tilbyr alt av aktiviteter, anbefaler å melde seg inn i noe! Anbefaler recreate courses som treningssenteret tilbyr. Treningssenteret på skolen er også ganske dyrt (Norske priser). Ellers er det en PI gruppe som tar imot alle nye utvekslingsstudenter og hoster fester for oss. Men det er ikke likt som en fadderuke her hjemme, man er i en stor gruppe så det blir litt eget ansvar å bli kjent med folk. Men det er ikke noe problem, da de fleste er ute etter å bli kjent med nye mennesker de også.

Vår 2017 - profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2017 - profesjonsstudiet i psykologi

09.01.2017 - 29.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Prisene i Australia er ikke mye lavere enn i Norge, så jeg anbefaler å få spart opp en del penger før man drar, slik at man har penger til å finne på litt forskjellige ting.

Selv om det for det meste er varmt i Australia, kan det blir bli ganske kaldt, spesielt i vintermånedene juni, juli, august, men også september. Det er lurt å pakke med noen gensere, jakker og skjerf. De bruker veldig sjeldent å varme opp husene, så om det er 13 grader ute er det 13 grader inne også. Så fort solen går ned, blir det også ganske kaldt.

Siden det koster en del å overføre penger fra norsk konto til australsk konto anbefaler jeg å opprette en australsk bankkonto. Det er veldig enkelt, og du trenger bare å møte opp i en bank med pass. Jeg hadde BankWest og var veldig fornøyd med det. Husk å si ifra om at du er student og ha med studentbevis.

Det tok ikke lang til å få VISA, men anbefaler å begynne prosessen i god tid, for det er en del dokumenter man trenger å laste opp.

Flybilletten kan bli ganske dyr og jeg ville regnet med å sette av minst 10 000 kr til billettene tur/retur.

Å få australsk SIM-kort er heller ikke vanskelig. Du kan få kjøpt det på de fleste vanlige butikker, eller man kan kjøpe det der man kjøper mobiltelefoner. Jeg valgte forhåndsbetalt Optus Yes og var veldig fornøyd med det. Man kan laste ned en app og fylle på penger der.

Undervisningsformer

Undervisningsformene er litt annerledes enn det jeg var vant med fra UiB. De deler det inn i to, forelesninger og seminarer. Forelesningene er like de jeg var vant til fra UiB, hvor det er en stor forelesningssal med en eller to forelesere. Man trenger ikke være aktiv på noen måte og det er ikke obligatorisk. Den andre undervisningsformen, seminarer, minner en del om å gå på videregående. Det er obligatorisk, du må være muntlig aktiv og være med i diskusjoner. Du får "poeng" for hvert seminar, avhengig av hvor aktiv du er.

Karakterene er lagt opp ganske annerledes og er ikke i form av bokstaver slik vi er vant til. Du kan få opp til 100 "poeng", som du får gjennom ulike aktiviteter. Det kan for eksempel legges opp slik:

Seminarer - 20 poeng
Innlevering - 20 poeng
Framføring - 10 poeng
Eksamen - 50 poeng

Du vil bli vurdert i alt og få opp til full score på alle. Scorene blir lagt sammen og du får din karakter ut i fra det.

Hvor mye som forventes er ganske avhengig av de ulike emnene. Noen gir for eksempel full pott på hvert seminar uavhengig av hvor aktiv du er, mens andre forventer at man er veldig aktiv i hvert seminar.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde fire ulike fag som skulle dekke fagene jeg skulle ha tatt på UiB.

PROPSY309 (Sosialpsykologi): PSYC3303 Psychological Science in the Modern World + MGMT1135 Organisational Behaviour
PROPSY310 (Kultur, helse og utvikling): PUBH1101 Health and Illness in Human Populations + ANTH3501 Mind, Body, Culture

1000-fagene var ganske lette og enkle å følge med på. 3000-fagene krevde en del mer, både når det kom til innleveringer og spesielt når det kom til deltakelse i seminarer. I PSYC3303 måtte man for eksempel ha klar en 2 minutters framføring hver uke om et psykologisk konsept, og i ANTH3501 måtte man skrive 2 A4 sider med notater fra rundt 50 sider med pensum hver uke.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett fikk jeg mest ut av PSYC3303, og dette var også det eneste psykologiske emnet jeg hadde. I PUBH1101 lærte jeg mye om hvordan helsesystemet fungerer i Australia, noe som var veldig interessant. De andre fagene følte jeg ikke at jeg lærte så mye som jeg kan ta med meg videre i jobben som psykolog.

Språket var ikke et stort problem, men det var uvant at alt var på engelsk i begynnelsen. Jeg føler meg mye mer komfortabel med å snakke engelsk nå enn på begynnelsen av semesteret og tror jeg har blitt en god del bedre. Australsk kan være litt vanskelig å forstå på grunn av all slang'en, men man kommer inn i det etterhvert.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er helt fantastisk med masse grøntområder og fine bygninger. Det er flere kafeer og steder å spise, i tillegg til et utested (The Tavern). Det er et kjempestort område med flere biblioteker og steder å lese. Det tar omtrent 15 minutter å gå fra den ene siden til den andre.

Perth er en veldig fint by å bo i. Selv om det bor rundt to millioner mennesker her, føles det ikke som en stor by. Byen er delt opp i en rekke bydeler og selve sentrum er ikke så stort. Det er masse strender hvor man kan surfe, bade og sole seg. Gjennom hele byen renner det en elv (Swan River), hvor det lever ville delfiner som man av og til ser. Det er mange markeder i sommermånedene og mye å finne på. Det finnes mange restauranter i hele byen, og det er spesielt mange asiatiske restauranter med mye god mat. Fremantle, som er en by i nærheten er også veldig fin å reise til. Rundt Perth er det ikke så mye, og man må regne med en kjøretur på minst tre timer hvis man vil reise et sted utenfor Perth, for ingenting ligger i nærheten. Kjører man litt utenfor Perth er man garantert å se kenguruer, spesielt når det begynner å bli mørkt. Rottnest er en øy utenfor Perth som jeg absolutt vil anbefale å dra til!

Den kollektive transporten er ganske dårlig. Steder hvor det kan ta 15 minutter å kjøre, kan ta opp en og en halv time å komme seg til med offentlig transport. Det kan være lurt å sjekke på forhånd hvor lang tid det tar å komme seg til Universitetet når man skal velge seg et sted å bo. Med TransPerth-kort med studentrabatt (du kan kjøpe kortet på Universitetet) koster det rundt 10 kr for en tur, som er veldig billig. Det er veldig mange som kjører Uber her, som er en veldig grei og rask måte å komme seg fram på, selv om det er en del dyrere. Anbefaler også å skaffe seg en billig sykkel (Gumtree.com.au), for Perth er en veldig fin by å sykle i fordi den er så flat.

Bustad

Jeg bodde i Nedlands, et område som er veldig nærme UWA, og det kan absolutt anbefales. Et veldig rolig område, hvor jeg brukte omtrent 10 minutter på å komme meg til UWA. For et stort hus som jeg delte med tre andre betalte jeg 225 dollar i uka for alt (ca. 1500 kr i uka), men det er mulig å finne noe billigere også. Tror også det er veldig fint å bo i sentrum (kalt CBD).

Jeg bodde hos en familie jeg kjente i begynnelsen, så jeg hadde mulighet til å dra på visning før jeg flyttet inn, og vil anbefale å gjøre det. Flere av de jeg kjente leide gjennom AirBnB i begynnelsen.

Sosialt miljø

Folk i Perth er veldig hyggelige og avslappet i forhold til det meste. Blir du invitert på middag, må du regne med at maten ikke er klar før etter noen timer. De er også mer avslappet i forhold til alkohol, som gjerne blir drukket flere ganger i uka. Folk er veldig høflige og sier "sorry" for det meste, man står i kø for å komme inn på bussen og sier alltid "thank you" til bussjåføren når man går av bussen. Det er vanlig å slå av en prat på offentlige steder, som ikke hadde vært normalt i Norge.

Det er en miks av mennesker med ulik kulturell bakgrunn her, både fra Europa (spesielt UK) og Asia. Det er lett å komme i kontakt med folk, men kanskje ikke så lett å opprettholde kontakten. Jeg endte opp med å henge en del med norske som bodde her. ANSA har noen arrangementer hvor man kan bli kjent med norske. Anbefaler å bo med australiere!

Jeg var ikke aktivt med i noen studentorganisasjon, men tror det kan være lurt for å bli kjent med forskjellige folk. De arrangerer også en del eventer som det kan være gøy å være med på.

Vår 2017 - Profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2017 - Profesjonsstudiet i psykologi

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å i det minste avtale en del visninger før man ankommer Perth. Samtidig vil jeg anbefale å vente med å skrive under på eventuell kontrakt fra Norge, da bilder og beskrivelser fort kan være misvisende.

Start tidlig med papirarbeidet som følger med, både når det kommer til utveksling/skole og visum, det tar lenger tid enn man tror.

Undervisningsformer

Alle de fire fagene (units) jeg tok besto av forelesninger og seminarer. Forelesningene var frivillige å gå på, men oppmøte på seminarene bidrar til en del av den endelige karakteren og er i og for seg obligatorisk i de fleste fag for å få nok poeng til å bestå faget.
I seminarene er man i grupper og består ofte av diskusjoner og oppgaver som løses både i mindre grupper og i plenum. Hvor mye man deltar med spørsmål og svar kan også være med å påvirke karakteren.
Underveis i semesteret er det også flere fremføringer og innlevering, noe som også bidrar til den endelige karakteren. Jeg synes dette er en fin løsning da ikke hele karakteren baseres på kun én eksamen som vi ofte er vant med i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok fire fag som til sammen skulle dekke propsy309 og propsy310 på profesjonsstudiet i psykologi.
Emnene jeg tok på UWA dekket mange av de viktigste temaene som hører til Propsy309 og 310, men jeg opplevde at i nesten alle fagene var fokuset rettet mot Australia spesifikt. Det er i og for seg helt greit, men det kunne til tider være litt utfordrende når det kom til lover, regler, politikk og helsetilbud som ikke er helt likt som i Norge.

Fagleg utbyte og språk

Jeg sitter igjen med en opplevelse av at jeg har fått dekket temaene som skulle læres opprinnelig her på UiB, men også at jeg samtidig har forbedret både studieteknikk og engelsken dette semesteret på UWA. På grunn av mange innleveringer, fremføringer og forberedelser til seminarene som går hver uke får man en bedre kontinuitet i lesingen, noe som gjør at arbeidet blir bedre fordelt i løpet av semester enn kun på slutten som det lettere kan bli her i Norge.

Universitetsområdet og byen

UWA campus er et fantastisk område, flotte bygninger og uteplasser. Det er også mange kafeer, bibliotek, lesesaler samt noen butikker som gjør at lange dager på skolen blir veldig overkommelig.

Perth føles som en "liten" storby, der sentrumskjernen ikke er så alt for stor, men stor nok til at det er spennende å være der. Perth består også av mange suburbs som i og for seg fungerer litt som små egne byer med sitt eget særpreg. Det er også mange flotte strender som Cottesloe beach, City beach og Floreat Beach. Det går buss til alle tre fra sentrum, og Cottesloe kan man også lett komme seg til fra campus.

Bustad

Jeg valgte å bo hjemme hos en australsk familie sammen med en annen student. Det var en veldig fin erfaring da de vi bodde hos tok oss med på steder det ikke er så lett å oppdage hvis man ikke er så godt kjent og vi fikk snakket engelsk hjemme.
Ved valg av bosted kan det være lurt å sjekke ut kollektivtransporten, da busser etc. stopper å gå ganske tidlig på kveldene og går generelt ikke så ofte utenfor sentrum. Jeg valgte å bo nærmere stranden enn sentrum, men hadde direktebuss både til UWA (20 min) og sentrum (25 min), men kunne imidlertid sykle til stranden på 15, noe jeg satt veldig pris på.

Sosialt miljø

Det er mange muligheter til å bli kjent med andre studenter på UWA, da det er mange sosiale og faglige grupper man kan melde seg inn i og de ofte arrangerer flere eventer i løpet av semesteret. Jeg opplevde kanskje at det var litt vanskelig å bli veldig godt kjent med de australske studentene, men at det var mye lettere å bli kjent med andre utvekslingsstudenter fra land over hele verden. Det var også flere andre norske studenter fra ulike universitet og høyskoler som var flott å bli kjent med.

2017 VÅR MAHF-LÆFR

2017 VÅR MAHF-LÆFR

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Praktiske tips er å setja seg godt inn i kva ulike fag du kan ta og forhøyra deg med begge universiteta i god tid i forvegen.
UWA har nokre fag som krev spesielle fagkombinasjonar, i tillegg så kan det vera at faga ikkje blir undervist det semesteret du er der pga. for lite interesse eller anna.

Undervisningsformer

Forelesningar slik som på UiB. Forskjellen var nok at forelesningane vart tatt opp, så ein kunne sjå tilbake på dei ved ein seinare annledning, eller sitja ein anna plass og følga med.
Det var i tillegg obligatoriske seminar med obligatoriske "lekser" og innleveringar. Her var også deltakelse på seminara tatt med på heilheitskarakteren din. Med andre ord så er det ikkje berre eksamen som tell på karakteren din, men kor aktiv du var på seminara og kor godt du hadde gjort det på innleveringane og leksena.
Eg må innrømma at mengden av arbeid var mykje større enn på UiB, og det var ofta at kveldar/helger måtte gå til ein del jobbing med innleveringar og lekser, og eg følte sjølv at det vart litt for mykje til tider.

Vurdering av emnetilbodet

UWA hadde utruleg mange emnetilbod, dessverre så var da ikkje alle emna som passa i forhold til lektorløpet med engelsk som hovudfag og historie som andre fag. Men alt ordna seg på ein måte. UWA var veldig flinke til å hjelpa meg når eg innsåg at eit av faga eg hadde planlagt å ta ikkje var mogleg for meg å ta fordi det krevde at eg hadde hatt eit anna fag før dette. UiB hadde dessverre vinterferie då dette skjedde, så det tok ei stund før eg fekk det nye faget godkjent. Men, dei er også ganske fleksible på UiB når det gjaldt faga.
Det einaste tilsvarande faget som eg ikkje fann var engelsk didaktikk. Det faget gjekk heldigvis an å ta som fjernstudium, noko som var heilt greit.

Fagleg utbyte og språk

Sjølv synes eg at eg fekk eit stort utbytte språkmessig. Fagleg så lærte eg også veldig mykje nytt og spennande. Det einaste som kanskje ikkje var så bra var nok all ekstraarbeidet med lekser og innleveringar som gjorde at ein kanskje ikkje alltid forstod det ein las/gjorde. Ein fekk ikkje tid til å setja seg inn i det før ein måtte vidare til det neste. Trur eg aldri har jobba så mykje med faga som på UWA og berre enda opp med heilt ok karakterar. Men, deira undervisning var nok litt annleis enn på UiB så det tok litt tid å setja seg inn i dette. I tillegg så var det ikkje så mange studentar som var interesserte i kollokvie/diskusjonar, men det kan jo vera at eg berre var litt uheldig med dei i klassen min :)

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var kjempefint! Drøymer framleis om det universitetsområdet. Det er nok slikt som berre må opplevast.
Den store forskjellen var nok at alt var samla på eit stort område, der ein hadde alle fakulteta spreidd rundt med små parkar, butikkar og fotballbaner.
Byen Perth var heller ikkje så langt vekke frå Universitetsområdet (10min med buss). Veldig fin by. Ikkje så altfor stor, men med mykje forskjelleg ein kunne utforska. Det er også ein stor park i nærheita som var veldig fin.
Til stranda tok det kanskje 30 min med buss. Utruleg fine strender. Blei ein del bussturar til Cottesloe beach

Bustad

Eg budde på University Hall på campus. Det var heilt greit, eit rom og felles kjøkken/bad. Eg valgte å bu på UniHall og ikkje i leilighet då eg reiste åleina og skulle berre vera i Perth i 6 månadar. Følte sjølv at ein blei fort kjent med andre studentar her, då dei hadde fadderordning den første veka og utover heile semesteret arrangerte festar og aktivitetar som ein kunne bli med på.

Sosialt miljø

Det var eit veldig bra sosialt miljø på UniHall, der alle var vennlege og inkluderte deg. Det sosiale miljøet på UWA synes eg var vanskeligare å komma inn i, sidan eg ikkje kjente nokon. Dessutan så kom ein jo midt i ei utdannig og tok det som blir rekna som 200-fag på UiB, saman med andre som kanskje hadde studert ilag sidan dei begynte. Så her var det nokon "gjengar" ein ikkje kom inn i, og andre som ikkje var interesserte i å bli venn med deg/ha kollokvie saman.

2016

Vår 2016 - BA i petroleum- og prosesstekn.

Vår 2016 - BA i petroleum- og prosesstekn.

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Skaff deg internasjonalt førerkort på NAF. Det koster bare et par hundre kroner. Kjekt å ha muligheten til å leie bil!

Anbefaler på det sterkeste en tur til New Zealand enten før semesteret starter eller 1-2 ukers tur ila semesteret. Et helt utrolig land, og det er sjelden man er i Oceania, så benytt anledningen!

Undervisningsformer

De fleste fag har vanlige forelesninger, og i tillegg har noen ukentlige øvelser/labber e.l. Undervisningsformen er ikke så ulik fra UiBs, og det varierer veldig fra fag til fag.

Alle forelesninger ble tatt opp og lastet opp på en nettside til universitetet (kan her bare snakke for UWA).

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ifm. petroleum og prosessteknologi var skuffende, sett fra en PTEK-students øyne. UWA hadde fjernet mange av de petroleumsrelaterte emnene det semesteret.

Ser man bort i fra det er emnetilbudet eksepsjonelt godt. Utrolig mange fag man kan velge mellom.

Tips: dersom et emne du har lyst til å ta krever et emne du mangler bør du likevel prøve å ta kontakt med relevant resepsjon og si at du virkelig ønsker å ta faget, så vil du nesten alltid få lov selv om du ikke har oppfylt alle "kravene". Det er også mulig å ta kontakt direkte med de som er ansvarlig for å forelese i faget, og be om å få en samtale med de, så vil du trolig få ta faget om du ordlegger deg godt nok.

Fagleg utbyte og språk

Fagleg: UWA er et veldig bra universitet og om du sitter igjen med et dårlig faglig utbytte etter dette semesteret så er det nok stort sett din egen feil.

Språk: Alt går naturligvis på engelsk, med mindre du tar språkspesifikke fag. Benytt muligheten til å forbedre både den muntlige og skriftlige engelsken din. Sterke språklige ferdigheter i engelsk er noe de fleste arbeidsplasser setter pris på.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger like ved King's Park og Swan River. Selve campus-området er veldig flott (bare sjekk bilder på Google).

Perths "hovedsentrum" ligger bare 10 minutter (med buss) unna universitetet. Ellers anbefaler jeg å kjøpe sykkel. Det er veldig godt lagt opp for sykkel over store deler av Perth.

Bustad

Bodde i B59/122 Mounts Bay Road. Utrolig fin leilighet. Bodde i lag med to kompiser. 20-30 min sykkeltur fra campus. Inkludert i leien vart to små treningsstudio, et basseng og to tennisbaner.

Tips: Sjekk med Mounts Bay Waters Real Estate om de har noen leiligheter ledige. De leier ut veldig mange flotte leiligheter til en god pris, og har lav terskel for å leie ut til norske utvekslingsstudenter.

Sosialt miljø

Dette er 100% opp til deg selv. Det er vanvittig mange sosiale sammenkomster gjennom hele semesteret, og det er veldig godt lagt opp til utvekslingsstudenter. Bare delta på introduksjonsmøtene i starten. Der vil de forskjellige sosiale gruppene presentere seg, og du vil kunne ta kontakt med de som virker interessante.

2015

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

23.02.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å se etter bolig før man kommer til Perth. Brukte selv en god del tid før vi fant leilighet, vi bodde på hostel frem til leiligheten ble ordnet.

Undervisningsformer

Var mer obligatorisk enn på UiB. I de fleste fag var det flere innleveringer og tester i løpet av semesteret. Det var også lagt opp til at mye skjedde på nettet, for eksempel forelesninger og ukentlige tester.

Vurdering av emnetilbodet

OBS!! UWA har sluttet med å tilby petroleumsfag. Dette er viktig å huske på om man er avhengig av å ha et spesielt fag i graden. De tidligere fagene var fortsatt på UWA sine nettsider, og vi fikk ikke vite dette før ca to-tre mnd før vi reiste ned. Dette til tross for at UWA var anbefalt i bachelorprogrammet petroleum - og prosessteknologi.

Fagleg utbyte og språk

Jeg valgte følgende fag på UWA:
ECON1101 Microeconomics: Prices and Markets- Dette er innføring i mikroøkonomi. Et greit fag for de som ikke har tatt noe økonomi tidligere. Det er ukentlige seminar, fremføring og midtsemester eksamen i dette faget.
CITS2401 Computer Analysis and Visualisation- Er et datafag som er innom Excel, Matlab og Mathematica. Er et fag som alle som tar en ingeniørgrad på UWA må ha. Er greit når man blir kjent med de forskjellige programmene.
STAT1520 Economics and Business Statistics - Er et basic statistikk fag. Det er en del obligatorisk i dette faget. flere prøver og en midtsemester.
SSEH1103 Physical Fitness and Health- Er et veldig greit fag. Er veldig likt gym på vgs. Består av to praktiske timer i uken pluss forelesninger. Den ene gruppetimen har fokus på kondisjonstrening, mens den andre har fokus på styrketrening. Den ene instruktøren er veldig positive til oss norske studenter. Anbefales.

Universitetsområdet og byen

UWA ligger like utenfor Perth. Er gode bussforbindelser inn til byen. I Perth er det mye som skjer. Det er flere konserter og festivaler i byen som kan være verdt å få med seg.

Bustad

Leide en leilighet med to andre i Subiaco området. Den var rett ved siden av toglinjen, slik at det var lett å komme seg til byen og stranden. Det tok ca 30 min hjemmefra til UWA.

Sosialt miljø

Er en god del internasjonale studenter i Perth og er mye som skjer gjennom semesteret. Anbefaler å bli medlem i PI, som er for internasjonale studenter i Perth. De arrangerer en del arrangementer, båttur og bar til bar er absolutt verdt å være med på. Det er også mange forskjellige studentorganisasjoner på UWA som kan lurt å være med i.

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

23.02.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Lete etter leilighet før man reiser. Dette gjorde ikke vi og derfor gikk det en 2-3 uker før vi hadde funnet et sted å bo. Hvis det hadde tatt en uke lenger måtte vi bodd på hostell når skolen startet, men det gikk heldigvis fint. Ellers ville jeg tatt med skjøteledninger da én stikkkontakt fordelt på mobil/pc/osv er i minste laget. Man kan også spare en god del penger på å bestille flybiletter tidlig.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på UWA bestod for min del i muntlige forelesninger med og uten oppgaveløsninger. Sett bort fra forelesningene var det rene oppgaveløsning-timer i statistikkfaget jeg tok og datalabber i datafagene jeg tok.

Vurdering av emnetilbodet

For min del kunne det vært flere petroleum/prosessfag, men da jeg ikke hadde hatt matlab/statistikk fag før gikk det helt fint, da dette er fag man kan få god bruk for videre i utdanningsløpet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok statistikk(stat 1520), data analysis and representation(cits 2401), object-oriented programming(cits 1101) og physical fitness and health (sseh 1103). Stat1520 og cits2401 faget var gode fag som en kan få god bruk for i flere studieretninger. I Cits2401 lærte vi grafisk representasjon av data og data manipulering i matlab, og i stat1520 lærte vi oss generell statistikk fra grunnen av. Physical fitness og health var et aktivitetsfag med styrketrenings og løpelabber. I Cits1101 faget lærte vi oss dataspråket Java, dette synes jeg var det vanskeligste faget da det var veldig mye nytt å sette seg inn i. Foreleserene og gruppelederene i fagene jeg tok var flinke å lære bort pensum, men i statistikk og cits1101 spessielt krevdes det en del lesing på egenhånd også.

Universitetsområdet og byen

Både UWAs campus og byen Perth er utrolig fin. På campus er det tre store grønne plener hvor det spilles frisbee og fotball. Når en skal komme seg rundt på campus kan en ta i bruk utrolig mange forskjellige småstier omringet av palmetrær og påfugler i tilegg til "hovedveien".
Skoleveien min gikk langs elven i Perth, og ofte så jeg delfiner svømme i den på vei til skolen. Svarte svaner går ofte langs denne veien også, det hadde jeg aldri sett før så det var ganske kult.

Bustad

Jeg bodde 5 minutt fra skolen med buss og gåavstand til sentrum som var veldig bra. Kan anbefale dette leilighetskomplekset:
http://www.mounts-bay.com.au/

Sosialt miljø

Det var et veldig godt sosialt miljø på UWA, både blant de norske studentene fra forskjellige universiteter og høyskoler men også internasjonalt, da det var veldig lett å bli kjent med folk på UWAs forskjellige internasjonale arrangementer. Jeg hadde også 2-3 oppgaveløsningstimer i de forskjellige fagene i uken, og ble kjent med både internasjonale studenter og Australienere der.

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

23.02.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

- Det kan være lurt å se etter bolig før man ankommer Perth. Vi som dro ned gjorde ikke dette grunnet lite kjennskap til område og slikt i forhold til skolen, og vi endte opp med å bo på hostel i to uker før vi fant oss en leilighet. Å farte rundt i Perth på visninger fem dager før skolestart mens det er 35 grader er ikke så gøy.

- Jeg hadde tatt med et par skjøteledninger ned ettersom stikkontakt-adaptere er både proprietære og tar mye plass.

- Hadde nok tatt turen til østkysten når muligheten byr seg, spesielt Melbourne men også Sydney.

-Ta med masse penger.

Undervisningsformer

Undervisningen i UWA føltes mer som videregående skole fremfor et universitet med tanke på mengde obligatoriske krav. Forelesninger ble tatt opp for senere gjensyn og alt av faglig innhold ble lagt ut på nett. Ellers var det meste veldig likt som her hjemme.

Vurdering av emnetilbodet

UWA har sluttet å tilby fag innenfor petroleum- og prosessteknologi, men utenom det var det an haug med emner og velge mellom.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok følgene fag:

ENSC1001 Global Challenges in Engineering
Dette var egentlig et veldig greit fag. Det var en del obligatorisk i dette fag i form av oppmøte, deltakelse i timen og lekser(!) samt quiz. Hele faget besto av gruppearbeid hvor man fikk et prosjekt man skulle jobbe med gjennom hele semesteret med fremføring og rapport på slutten. Selvom det var litt stress helt frem til rapporten og fremføringen var gjennomført, så man slipper eksamen med dette faget noe mener er verdt det. I tillegg kan man være heldig og havne i en bra gruppe med fine folk, noe jeg nesten gjorde.

CITS2401 Computer Analysis og Visualisation
Dette var et datafag med mest fokus på Matlag (80%) i tillegg til Excel(10%) og Mathematica(10%). Jeg syntes også dette var et veldig greit fag og en veldig fin innføring i spesielt Matlab. Det obligatoriske besto av fire øvinger og to prøver samt eksamen på slutten.

STAT1520 Economics and Business Statistics
Dette var et innføringsfag i statistikk. Igjen et veldig greit og enkelt fag men også igjen med masse obligatorisk i form av online-quiz og lab hver uke, to prøver, midtsemestereksamen og en endelig eksamen. Veldig flink og karismatisk foreleser.

CITS1001 Object-oriented Programming and Software Engineering
Dette var et innføringsfag i Java. Personlig syntes jeg det ble fort ganske vanskelig, hvertfall sammenlignet med Matlab. Er man glad i å programmere i motsetning til meg passer dette perfekt. Det obligatoriske besto av to øvinger, to prøver og en endelig eksamen som må få over 40% på for å stå i faget.

Universitetsområdet og byen

UWA ligger like utenfor Perth med gode offentlig transport som går ofte til og fra skolen. Som vestkystens største universitet var den gedigen med flotte plener.

Bustad

Vi endte opp med å bo på Mounts Bay Road, fem minutter med buss unna skolen og gåavstand til sentrum. Med andre ord perfekt for studenter. Anbefales.

Sosialt miljø

Internasjonale studenter var det mange av i Perth, og det var mange arrangementer for å bli kjent med andre folk, hvertfall i begynnelsen av semesteret. Ellers var utelivet gjenkjennelig med utelivet her hjemme men med noen unntak som må oppleves selv.

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

Vår 2015 - BA i petr.- og prosessteknologi

23.02.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

---Fagvalg---
Bruk mye tid på å finne ut hvilke fag du ønsker å ta under utenlandsoppholdet. Det kommer sannsynligvis ikke til å gå nøyaktig slik du hadde sett for deg, og det er helt normalt å bruke den første uken av studiene på å få timeplanen til å gå opp. Da kan det være greit å ha en del alternativer, gjerne en liste på opp mot ti fag (som allerede er godkjent hos studieveileder ved UiB). Samtidig er det godt mulig at noen du møter under "fadderuken" tipser deg om et fag som du ikke har hørt om, men gjerne vil bytte til. Da går det helt fint å sende en mail til UiB for å få det godkjent. Dette med valg av fag kan være litt stressende når man er på et fremmed universitet med rare rutiner der du plutselig må ha tre forskjellige signaturer fra folk som er umulig å finne, men det løser seg alltid veldig greit til slutt. Det er folk der som er ansatt kun for å holde styr på utvekslingsstudenter, og de er alltid veldig hjelpsomme.

---Pakking---
Det er helt latterlig varmt der nede.

---Midlertidig bosted---
Med mindre du på en eller annen måte allerede har skaffet et sted å bo for semesteret, kan det være lurt å forhåndsbestille hotell/motell for de første dagene. Mitt tips er å velge et som ligger i byen, slik at det er lett å komme seg til visninger og universitetet. Vi bodde på Kangaroo Inn, som ligger midt i sentrum.

Undervisningsformer

Å begynne på et australsk universitet er som å begynne på videregående igjen. Det er veldig mye mer obligatorisk oppmøte, prøver, tester, innleveringer osv. Dette gjør at man kanskje må bruke litt mer tid på studiene enn hva man er vant til. Det er kanskje mer tidkrevende enn hjemme, men det er ikke vanskeligere. Eksamen teller gjerne 40-45 %, mens resten av karakteren går på innleveringer etc. I flere av fagene gikk 5 % av karakteren på muntlig aktivitet i timene (seminarene), men det skal veldig mye til for at du mister noen poeng her. Så lenge du svarer på ca ett spørsmål hver uke så går det fint.

Vurdering av emnetilbodet

Det er veldig mye å velge mellom, så det burde være mulig å finne noe man liker. De har kuttet veldig ned på petroleumsfagene, så hvis du vil ta noe sånt er det greit å sjekke litt ekstra opp i hva som går an å ta. Sannsynligvis har du bare frie studiepoeng, og det kan være greit å gjøre noe litt annet. Her er en liste over hvilke fag jeg tok, men hva de handler om er sikkert bedre å lese om på UWA sine sider.

---MGMT1135: Her er det ganske mye å lese gjennom før eksamen (eller litt hver uke hvis du klarer det), men det er ikke et spesielt vanskelig fag. Personlig synes jeg det vi lærte var veldig interessant, og dersom du tenker på å ta noe lederutdannelse senere vil dette være et bra introduksjonsfag. Det er en muntlig midtsemestereksamen (varer ca 5 min) med ganske lite pensum, to skriftlige innleveringer (den ene fungerer som utkast til den andre), og en endelig eksamen av typen avkryssing.

---CITS2401: Har aldri hatt noen IT-fag før, men syntes dette var veldig greit. Her lærer man om excel (det er mye du ikke vet), matlab og mathematica, og spesielt matlab er det greit å ha orden på. Anbefaler dette! Fire innleveringer som ikke er så veldig vanskelig, spesielt siden man kan samarbeide litt og få hjelp fra veilederne. I tillegg er det to totimersprøver og eksamen (avkryssing).

---STAT1520: Dette er et utrolig bra fag, og en veldig god introduksjon til statistikk. Foreleseren i dette faget er veldig flink, og alt er tilrettelagt for at man skal få en ganske god karakter her. Det kreves litt jobbing, men så lenge du klarer å huske et par ligninger og metoder så går det veldig bra. Her er det to prøver på en halvtime, en midtsemestereksamen og endelig eksamen. I tillegg er det online quiz (tar maks en halvtime) hver uke. Dette faget anbefales på det sterkeste!

---SSEH1103: Dette gymfaget fikk jeg anbefalt av noen som gikk på UWA året før meg. Det er veldig deilig å få to treningsøkter i løpet av uken inn i timeplanen, men den teoretiske delen av faget er helt latterlig uinteressant. Faget er veldig lite tidkrevende, men eksamensperioden kan være litt demotiverende. Her må du vurdere selv om det er noe som passer deg. Det skal sies at man lærer litt om hvordan kroppen fungerer, og det kan jo være greit. Problemet er at det er ingen lærebok, og powerpoint-presentasjonene som er pensum er av ekstremt lav kvalitet. Veldig lite struktur og informasjon.

Fagleg utbyte og språk

Av fagene jeg tok fikk jeg veldig stort utbytte av spesielt CITS2401 og STAT1520. Dette er fagområder jeg ikke har vært borti før, men som jeg likte veldig godt. Undervisningen fungerer generelt veldig bra.

---Du kommer garantert til å bli bedre i engelsk av å være på utveksling. Det er lett å føle at man snakker som en femåring til å begynne med, men etter hvert begynner språket å flyte veldig bra. Noen synes det er litt kleint å snakke engelsk i begynnelsen, men det er veldig mange i samme situasjon som deg. Bare snakk mye engelsk, så blir du bedre uansett. Norsk-engelsk høres uansett mye bedre ut enn tysk-engelsk og fransk-engelsk. Generelt sett er nordmenn veldig gode i engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint, og ganske annerledes fra det vi har i Bergen. Alt er samlet på ett sted, og derfor er det ikke noe stress å velge fag fra forskjellige fakulteter. Det ligger 10-15 minutter med buss fra sentrum, men hvis du bor på et rart sted kan det ta veldig lang tid å komme seg dit. Flere av de jeg kjenner kjøpte sykkel der nede, og siden det nesten aldri regner kan det sikkert være greit. Stranden er sykt fin og ligger 20-30 minutter fra byen (det er forresten ekstremt billig å reise kollektivt, koster sikkert 5 kr for tog til stranden). Byen er vel ikke akkurat noen arkitektonisk perle, men skylinen er fin.

Bustad

Å finne et sted å bo kan ta tid, og for oss tok det to uker. Etter to uker på Kangaroo Inn (motellet vi bodde på) begynner du å hilse på de lokale rusmisbrukerne, og det kan være ganske belastende for begge parter. Boligjakten var til tider helt jævlig, og det finnes ofte ikke noen logikk bak leieprisene. Det er irriterende nok at alle priser gjelder per uke, og ikke per måned. I tillegg er det ganske vanskelig å finne folk som leier ut i bare 4-5 måneder, som er det aktuelle her. Vi ringte ca tusen folk og sjekket veldig mange leiligheter uten å finne noe og det var kjedelig og alt det der. Ekstrem flaks var det som skulle til. Vi fikk en leilighet i 110 Mounts Bay road 6000 Perth (sjekk det på google maps) gjennom MBW Rental (kontoret deres ligger på samme adresse). Jeg vet ikke om noen andre som hadde så bra beliggenhet der nede. Leiligheten ligger mellom UWA og sentrum, og bussene ned til UWA stopper rett utenfor. Det gjør også bussen til stranden. Disse folkene liker norske studenter veldig godt, og har tilgang på veldig mange leiligheter i blokkene rundt som forhåpentligvis er tilgjenglig når du er der. Korttidsleie går helt fint, og de spurte om det kom folk fra UiB neste år også. Det er to tennisbaner utenfor (spilte der ca hver dag) som er gratis å bruke for de som bor der, pluss to svømmebasseng (som vi aldri brukte). Utsikten er ikke den beste (ca 14 felt motorvei), men beliggenheten er helt prima.

Sosialt miljø

Når du er på utveksling kommer du sannsynligvis til å tilbringe mest tid med alle de andre som også er på utveksling. Bli med i Perth International (PI), så blir du invitert til alle fester og arrangementer for de som er i din situasjon. Dersom du vil bli kjent med folk utover dette, vil jeg anbefale å bli med i et idrettslag (var selv med på fotballaget til UWA). Der treffer man litt mer lokale folk, pluss at man kan se hvordan de er i edru tilstand. Prøv å ikke bare henge med vennene dine fra UiB.

Vår 2015 - BA i geovitskap

Vår 2015 - BA i geovitskap

23.02.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Gjør deg kjent via google maps og bruk nettsiden Gumtree.com.au for å ha noen visninger før du reiser ned.

Undervisningsformer

Bra undervisningsformer ved at karakteren blir fordelt over hele semesteret. Dette skjer ved innleveringer som teller mellom 5 og 10 prosent på sluttkarakteren. Det er også midsemesteroppgaver som teller ca. 20%.

Vurdering av emnetilbodet

Bra emnetilbud, men vær obs på å ikke veldig for "enkle" fag.

Fagleg utbyte og språk

Selv om ikke det er overlapp med innføringsemne ved UiB, vær obs på å ikke velge innføringsfag hvis enn er et stykke ut i Bachelorgraden.

Universitetsområdet og byen

Veldig fint universitetsområde og by, men litt vrien å komme seg rundt i hvis enn bor enten for langt unna stranden eller skolen. Å kjøpe en billig bil er det beste. Vi kjøpte en gammel Vauxhall som ble en stor suksess.

Bustad

Velg enten å bo på College eller finn privat via gumtree eller flatmates.

Sosialt miljø

PI international er flike til å arrangere ting, viktig å bli med på alle ting som de arrangerer.

2014

Vår 2014 - BA i petroleum- og prosessteknologi

Vår 2014 - BA i petroleum- og prosessteknologi

02.02.2014 - 25.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Mitt største tips rent praktisk er at man på forhånd bestiller et sentralt hostel med god wifi-tilgang, ettersom dette er essensielt når man leter etter et sted å bo. Jeg anbefaler på det sterkeste å ta direkte kontakt me utleier-meglere, såkalte "lease agents" i steden for å gå på generelle visninger. På denne måten kan dere få profesjonell hjelp, og i tillegg kan dere gi konkrete og legitime opplysninger (som f.eks bevis på at man faktisk har penger, kopi av pass, etc.) som hjelper på.

Undervisningsformer

Jeg hadde følgende fag da jeg gikk på UWA vår 2014:
- MGMT1135: Organisational Behaviour
- SSEH1103: Physical Fitness and Health
- PETR3511: Reservoir Engineering
- PETR4512: Reservoir and Well Performance

Jeg hadde hørt på forhånd at man bør styre unna 1000-level-fag, ettersom dette er førsteårsfag som ikke er vanskelig men krever mye(!) tid. MGMT1135 hørtes veldig interessant ut, så jeg tok en sjangs. Faget krevet riktignok en del tid, men opplegget er veldig skikkelig og bra. Veldig gode forelesere og gruppeledere, i tillegg til at støttelitteraturen er meget bra. Dersom man er innstilt på å legge inn litt tid, så vil jeg anbefale dette faget.

SSEH1103 var et fantastisk fag som jeg anbefaler enhver student som studerer ved UWA å ta. Foreleserne og lederne av de fysiske øvelsene var svært begeistret for norske studenter, og vi ble veldig godt tatt imot og vare på. Man hadde elektroniske forelesninger, 1 kardio-økt og 1 styrke-økt i uka. Rent faglig var det helt greit: man lærte om hvordan man bør ta vare på helsa, både fysisk og psykisk, og hvordan man kan være sitt "beste seg" i hverdagen.

Jeg var relativt misfornøyd med det faglige utbytte i PETR3511. Enkelt og greit blir petroleumsfag på UWA veldig nedprioritert når det kommer til timeplan. Vi er i siste rekke, og forelesningene var nesten alltid på ubeleilige tidpunkt (type fredagskveld kl 6). Summa sumarum er det egentlig et helt ok fag å ta. Det positive er at man har en veldig tidlig eksamen, som gjør at man får mer tid til de andre fagene eller eventuelt tid til å reise og oppleve andre ting.

PETR4512 vil jeg fraråde enhver å ta. Det er et intensivkurs som går over tre uker og dekker en usansynelig stor mengde pensum. Kurset endret startdato bare et par dager før det begynte, noe som var ekstremt ubeleilig for oss, ettersom det begynte midt i påskeferien (=study break, som det heter der borte). Dette var svært skuffende, da vi måtte avlyse planene vi hadde lagd med å reise opp nord med en god gjeng fra uni. [...] Som dere sikkert har forstått så slakkter jeg dette faget, og fraråder på det sterkeste å ta dette.

Vurdering av emnetilbodet

University of Western Australia er et veldig anerkjent universitet og kan tilby et enormt utvalg av emner i alle slags retninger. Det vanskelige var ikke å finne fag som virket interessante, men å skille ut hvilke man faktisk skulle ta.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom de aller fleste forelesningene vi har i petroleumsteknologifag hjemme i Bergen går på engelsk, var overgangen til UWA ikke noe problem i det hele tatt, med tanke på språk. Når det kommer til faglig utbytte så belyste de litt andre tema i petroleumsteknologi enn det vi gjør her hjemme i Norge, noe som er naturlig ettersom de har andre typer å utvinne energi på der borte (eks skiferressurser). Dette var interessant, og gir oss et litt bredere perspektiv på mulighetene som finnes for utvinning av energi.

Universitetsområdet og byen

Campus og universitetsfasilitetene er 10/10. Veldig stort og flott, og moderne med godt teknologisk tilbud. På campus er det en taverna det er verd å besøke, der man kan ta en kald pils dersom varmen blir for mye eller for å diskutere i faglige grupper.

Byen Perth er helt fantastisk. Cottesloe beach ligger en liten busstur (20 min fra UWA) unna, og kan stille opp med en helt upåklagelig strand og deilig vann som man kan bade/surfe i. Været er helt sinnsykt bra, spesielt i begynnelsen av semesteret var det som en drøm - godt over 35 grader hver dag. I sentrum kan man stikke innom barer/puber, uttalige klesbutikker eller ta seg en matbit. Det er alltid noe å gjøre inne i sentrum. Dersom man liker å jogge eller ta noen øl i en park ligger det noen veldig flotte og store parker rett utenfor bykjernen, med storslått utsikt over "perth skyline" - anbefales!

Bustad

Vi bodde ca. 2 minutt gange fra UWA campus, så beliggenheten kunne ikke vært bedre. Vi betalte 1000 dollar i måneden, men det er omtrent dette man må ut med dersom man skal få gode leiligheter. Som tidligere nevnt anbefaler jeg å ta direkte kontakt med en "lease agent". Til han/henne kan man si noe om hvor man vil bo, prisgrense, størrelse osv. Områder jeg anbefaler å bosette seg i vil uten tvil være først og fremst Crawley og deretter Cottesloe.

Sosialt miljø

Noe av det jeg er mest glad for at jeg gjorde var å bli med på universitetslaget i fotball. Der ble jeg en del av en fantastisk gjeng, både lokale og internasjonale, som kunne dele tips til hvor jeg kunne reise, hvor jeg burde dra når man går ut osv. I tillegg anbefaler jeg å bli medlem av PI (Perth international) som er en studentorganisasjon for internasjonale studenter som studerer ved UWA og de andre universitetene i Perth. PI arrangerer masse events, og spesielt båtturen (!!!!), pub-crawlen (!!!) og welcome party anbefales. Ellers er Captain Sterling på onsdager fantastisk morro! Tiger og Capitol er også utrolig bra stemning på lørdager.

Vår 2014 - BA i geovitskap

Vår 2014 - BA i geovitskap

02.02.2014 - 24.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Anbefalinger:

- Besøk Rottnest Island som ligger rett vest for Perth. En utrolig vakker, fredet øy hvor biltrafikk er ulovlig. Bestill hytte, lei sykler for en helg og dra rundt på øya for det det er verdt. Det finnes utrolig mange fine bukter med krystallklart vann og nydelige strender. Vær tidlig ute med å bestille hytte, ettersom det nesten alltid er fullt der.

- Besøk Caversham Wildlife Park. En wildlife park hvor de har utrolig mange dyr i tillegg til eget område med godt over 100 kenguruer som en kan gå rundt å mate, klappe og ta bilder med.

- Dra til Cottesloe Beach. Veldig fine strandområder ved vestkysten av Perth.

- Lei Caravan og kjør oppover langs vestkysten i påskeferien. Bestem rute selv, men stor anbefaling om å ta noen dager i Coral Bay. Hvis dette er ønskelig må det bestilles tidlig, ettersom dette er veldig populært og caravanene blir fort leid ut.

Det er noen ting som er lurt å skaffe seg så fort som mulig etter ankomst:

- Proof of Age Card: I Perth funker ingen utenlandske ID som bevis hvis en skal kjøpe alkohol eller skal ut på byen. Dette inkluderer førerkort. Det eneste som funker er pass og siden de fleste helst ikke vil gå ut med dette på byen, så anbefales det å skaffe et Proof of Age Card.

- Transperth Card: Skaff et Transperth Card så fort som mulig etter ankomst til Perth. Dette kan skaffes på universitetet eller tog/buss-stasjonen midt i byen. Dette gjør busstransportene mye billigere enn hvis dere drar rundt uten. Dette kan også brukes på tog og diverse båtturer og er et utrolig praktisk kort å ha.

Undervisningsformer

Undervisningesformene er veldig like som i Norge, med forelesninger, innleveringer, mid-terms og avsluttende eksamen. Den største forskjellen er at innleveringene ofte teller på karakteren i faget, slik at det du gjør gjennom semesteret faktisk har noe å si for sluttkarakteren. De fleste eksamene teller som regel fra 40-70 % av sluttkarakteren. Eksamenene er også mer intensive, hvor våre varte 2 eller 3 timer. Eksamenene kunne derimot gjerne inneholde like mye som en vanlig 4 timers eksamen her hjemme i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

EART3337 - Coastal Environments - Et geologifag som omhandler havets påvirkninger på kystmiljøer. Faget hadde 1 forelesning i uken og til sammen 5 lab-øvelser + 2 ekskursjoner for å måle strandprofiler på nærliggende strender. Karakteren i faget var delt opp i 2 multiple choice med stoff fra forelesningene som en tok over nettet (hadde tidsfrist på 2 dager) som talt 20 % tilsammen, 3 lab innleveringer som talt 30 %, 1 poster-presentasjon som talt 10 % og til slutt eksamenen som talt 40 %. På labene bør en være forberedt på mye bruk av excel. På poster-presentasjonen skal en lage en A3 poster hvor du tar for deg ein kystlinje og ser hvordan utviklingen av den har vært over en viss tidsperiode. Dette skal du i etterkant framføre foran klassen. Her bør en også være forberedt på bruk av dataprogrammer en mest sannsynlig ikke er kjent med fra før. Faget hadde interessant stoff og anbefales, men poster-presentasjonen kan være litt stress.

PETR3511 - Reservoir Engineering - Som geologistudent uten store matematikk-kunnskaper var dette faget veldig vanskelig. Spesielt innleveringene skapte store problemer og uten hjelp fra petroleumsteknologi-studentene vi reiste sammen med hadde vi geologistudenter aldri kommet igjennom innleveringene, som talt 30 % av karakteren. Når vi kom til eksamensperioden og fikk tidligere eksamensoppgaver så det ut til å bli lettere, men foreleseren sa at han skulle gjøre det vanskeligere dette året av en eller annen grunn, så omtrent det vanskeligste de hadde fått på tidligere eksamener, var noe av det letteste vi fikk. Så for geologistudenter uten veldig gode mattekunnskaper er dette et fag som absolutt ikke anbefales.

PETR8510 - Petroleum Geology - Et petroleumsgeologi fag for masterstudenter på petroleumsingeniør-linjen. Faget var delt i 2 med en geologidel og en geofysikkdel. Geologidelen var veldig grei for oss som gikk siste semester på geologibachelor, ettersom det nesten var en slags rask oppsummering av hele studiet vi hadde gått. For folk som ikke har hatt mye geologi kan det fort være det blir for mye stoff, for fort. Geofysikkdelen gikk også ganske greit, med mye fokus på å korrelere laggrenser på seismiske bilder. Faget hadde 3 innleveringer; 2 på geologidelen og 1 på geofysikkdelen. De på geologidelen talt 30 % av karakteren, mens geofysikkinnleveringene talt 20 % av karakteren. Læreren på geologidelen var veldig pirkete på innleveringer, så for å få bra poengscore, må en treffe veldig nøyaktig. Forelesningene foregikk på kveldstid hver torsdag fra 18.00-21.00 og var generelt kjekke. Foreleserne var hyggelige og hadde med kjeks og kaffe til pausene. Et fag som kan anbefales.

SSEH1103 - Physical Fitness and Health - Uten tvil det kjekkeste faget vi valgte å ha under vårt utvekslingsopphold. Faget bestod av 2 timer styrketrening og 1 løpetime i uken. Foreleseren la ut alle forelesningene på nettet, med lydtape, så det var ingen forelesninger å gå i. Omtrent 1 gang i måneden hadde han en oppdateringsforelesning på 45 min hvor han gikk igjennom det viktigste. En trenger ikke være i kjempeform for å delta i faget, ettersom lærerne tilpasser seg til hver enkelt elev. Lærerne var også veldig flinke til å inkludere oss utvekslingsstudenter og det var mye spøk og generelt god stemning i timene. Faget anbefales på det sterkeste.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet fra fagene har vært bra i de fleste tilfeller, utenom til tider i Reservoir Engineering, hvor mye var uforståelig. Å jobbe med engelsk konstant, både skriftlig og muntlig, er veldig givende og kommer veldig godt med i senere situasjoner enten en er ute og reiser eller i jobbsammenheng.

Universitetsområdet og byen

Campuset til unviersitet er utrolig vakkert og stort. Det strekker seg over en lengde på 1.5 km og inneholder ulike små parker, blant annet med tropisk regnskogtema og idrettsbaner. Det er veldig stor kontrast til hvordan det er i Bergen, hvor alle fakultet er fordelt rundt om i byen. Her ligger alt på et område og omgivelsene kunne omtrent ikke vært finere. Gikk blant annet påfugler rundt i parkene og byggene og papegøyer fløy rundt i trærne. Campus inneholder det meste med blant annet treningsstudio, små kafeer, frisør, pub, bank, lege/fysioterapeut, bokhandel og apotek.

Selve byen var også utrolig fin. Bykjernen er ikke veldig stor så en blir fort kjent med gatene og hvor det meste ligger. De holder det utrolig renslig og det var vaskecrew ute hver kveld. Omgivelsene til Perth er også veldig vakre med mange parker og beliggenhet like ved elven. Klimaet er i tillegg utrolig behagelig og selv om det var veldig varmt til tider, så var det veldig lav luftfuktighet, så varmen var ikke så uutholdelig selv om det gradestokken kunne peke opp mot 40 grader i begynnelsen. Byen inneholder mange kjekke uteplasser i tillegg til mange bra butikker.

Bustad

Vi bestemte oss for å vente med å finne bolig til vi kom ned til Perth, og det er noe jeg også vil anbefale videre, selv om vi endte opp med 2 uker på hostell. Vi så på et par boliger hjemmefra som vi trodde var veldig sentrale i forhold til sentrum og enkel tilgang til skole, men det viste seg og ikke stemme når vi kom ned og fant ut hvor bussen til campus gikk fra. Hvis dere skulle bestemme dere for å se på leiligheter hjemmefra, vil jeg anbefale områdene Crawley, Nedlands, Mounts Bay Road (der vi endte opp med å bo) og Perth CBD. Alle disse områdene ligger bra i forhold til UWA med enten buss eller gåavstand og har ikke urimelig avstand til sentrum.

Å leie bolig der nede viste seg og ikke være lett og det er viktig å komme godt forberedt til visning, noe vi ikke var den første gangen. Derfor vil jeg komme med noen tips til hva som er lurt å ha med når dere er på visning i tilfelle dere vil leie:

- ID; hvor dere tar med scannet pass, kredittkort, førerkort og australsk studentbevis som utskrift. De trenger minst 2 av ID-ene scannet for at det skal telle.
- Utskrift av minst 2 karakterreferanser (en bør være fra en tidligere utleier) som i teksten i hvert fall informerer om dere er flinke til å holde tidligere leiligheter ryddige og om de ville leid dere en leilighet.
- Kopi av visum
- Kopi av bankkonto for å vise at en har nok penger til å betale leien

I tillegg må en fylle ut et søknadsskjema hvor en må ha klart informasjon om hvor en har bodd tidligere, huseierens navn, telefon og adresse, hvor mye en betalte der i leie, jobbreferanser o.l.

Det virker også som om det er viktig å by over det som leiligheten/huset er lagt ut for i leie. Vi 3 geologistudenter fikk en leilighet for 670 AUD i uken hvor leieprisen var lagt ut til 625 AUD i uken. Hvis dere bare er for ett semester, ca 5 måneder, er dette ekstra viktig ettersom de fleste utleieselskapene nesten krever minimum 6 måneder, men blir veldig mer medgjørlige hvis dere sier dere kan betale mer enn leieprisen.

Kan anbefale firmaet MBW Real Estate, som vi fikk leid av til slutt. Etter vi hadde vært på en visning hos dem og fikk beskjed om at noen andre hadde fått den ene leiligheten vi så på, ringte de oss opp igjen for å tilby oss en annen leilighet i samme komplekset. Dette firmaet leier ut flere leiligheter i komplekset vi til slutt endte opp i. De hadde utmerket service gjennom hele oppholdet og kontoret deres var rett ved der vi bodde. Leilighetskomplekset hadde 2 svømmebasseng, 2 tennisbaner, 2 små styrkerom og lå i gåavstand til byen i tillegg til busstopp til skolen rett utenfor.

Kan nevne at bussene slutter å gå senest kl 00.30 hver dag, så hvis en finner et sted langt utenfor byen, må en belage seg på en god taxitur når en skal hjem sent i helgene.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet blant internasjonale studenter er veldig bra, med ulike fester og arrangementer som fotball hver uke. Ble derfor kjent med mange andre internasjonale studenter. De australske studentene ble vi ikke like godt kjent med. Dette kan komme av at vi ikke bodde på college i tillegg til at vi var en del eldre enn mange av de australske studentene, som kunne være nede i 17 år. De vi ble kjent med var som regel arrangørerer av de forskjellige internasjonale arrangementene. Utenom det var det ikke så mange arrangementer som bandt oss sammen med dem i forhold til andre internasjonale.

Vår 2014 - BA i petroleum- og prosessteknologi

Vår 2014 - BA i petroleum- og prosessteknologi

02.02.2014 - 24.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av reisen kan det være greit å søke opp et greit hostel og gjerne bestille et par netter der. Anbefaler å velge et sted med gratis wifi da det dermed blir lettere å surfe på nett etter leiligheter man ønsker visning til. Fant et godt ranket hostel kalt Kengaroo In som lå midt i sentrum. Var grei standard og rimelig pris.

Undervisningsformer

Som følge av at jeg studerer petroleumsteknologi valgte jeg naturlig nok to petroleumsfag for å få litt relevant erfaring. Det som skilte disse fagene fra de vi har hatt i Norge var i hovedsak hvor lenge de varte. Det første vi hadde, PETR3511, startet i mars og var ferdig i april. Dette faget innebar to innleveringer som talte et gitt antall prosent av totalkarakteren. Anbefaler dette faget da det bygger på mye av innføringen vi har fått på UiB, men samtidig går litt mer konkret inn på temaer som kanskje er mer relevant på sokkelen i Australia. Fikk da en ny og oversiktlig innfallsvinkel på enkelte temaer som ikke er dekket like grundig hos oss, som ga et bra læringsutbytte. Det andre faget var enda mer intensivt, og startet rundt påske og hadde eksamen rundt 20. juni. Dette het Reservoir and Well Performance (PETR4512), og var en del vanskligere enn det foregående kurset. Det jeg ikke likte med dette faget var at det enorme pensumet var komprimert inn til et par dagsseminarer, som foregikk hele dagen med lite pauser. Anbefaler ikke dette faget.

Utenom disse fagene valgte jeg Organisational Behaviour (MGMT1135), som var et innføringsfag i hvordan organisasjoner fungerer. Syntes det var greit med et lesefag, og merket at det var dyktig foreleser samt behjelpelige "tutors", altså undervisningsassistenter som svarte fort på alle henvendelser og spørsmål. Dette kurset gikk gjennom hele semesteret, og ble gitt to essays samt en muntlig prøve som utgjorde en god del av karakteren. En del arbeid underveis i semesteret, men ut fra profesjonaliteten og læringsutbytte synes jeg dette var et bra fag å ta.

Det siste faget ble Physical Fitness and Health (SSEH1103). Dette var et utrolig artig fag, og ble godt kjent med flere i gruppen. Foreleseren hyllet at utvekslingsstudenter ville ta faget, og vi ble tatt svært godt vare på. Dette faget var i stor grad praktisk, og hadde hver uke undervisning i form av løpetrening (der vi lærte ulike metoder og treningsstrategier) eller styrketrening (ble vist øvelser på en god måte og lærte mye om ulike former av intensitet). Pensumet ble fremlagt på en forelesning annenhver uke, og selv om jeg droppet de fleste av disse gikk det fort å lese seg opp til eksamen som foregikk med multiple choice og kortsvar. Anbefales på det sterkeste da dette var en naturlig måte å bli kjent med andre utvekslingsstudenter og lokale australienere.

Vurdering av emnetilbodet

Perth og Western Australia er kjent for å være rikt på naturressurser, og de satset i hovedsak på gruvedrift og petroleum. Derav hadde de utallige fag å velge mellom ved Engineerig fakultetet, og vi gikk for emner som ble nevnt av tidligere studenter. Som nevnt tidligere vil jeg som sagt fraråde andre studenter PETR4512, da dette ble for intensivt og dekket for mange tema. Med tanke på UWA sin kompetanse innen oljevirksomhet, er jeg sikker på at det finnes mange flere interessante fag å velge i.

De andre fagene tok vi ved henholdsvis Business Scool og Sport Science-avdelingene til UWA, og syntes dette var gode valg da det ga litt variasjon fra de fagene vi har hjemme samt at man får enda større valgmuligheter når man også velger å ta fag utenom engineering.

Fagleg utbyte og språk

Gjennom semesteret ved UWA fikk jeg ny lærdom innen petroleumsteknologi og syntes det var interessant å se hvordan de anvender de samme prinsippene som vi lærer ved UiB. I tillegg likte jeg å prøve ut litt nye fagretninger, og føler dette ga meg ny kunnskap å ta med seg videre. Språket ble mer naturlig etter noen uker, og ved å snakke det over tid samt oppgaveskriving etc så følte jeg det ble betraktelig bedre.

Universitetsområdet og byen

Campus på UWA var svært fint og godt vedlikeholdt. Det var hele tiden vakter som patruljerte og det var lite søppel i området. Bygningene var stort sett i bra stand og det fantes flere kantiner på ulike steder på campus. Byen generelt var også godt holdt. Fikk inntrykk av at orden og stell var sentralt, og transporttilbudene var tilfredsstillende. Ved å fremvise studentbevis fikk man et busskort man kunne fylle på med et valgfritt beløp, og rutene gikk stort sett på tid. Dersom man var ute på byen gikk den siste bussen i 12 tiden fra sentrum til Nedlands (der campus til UWA ligger), så tok en del taxi. Disse hadde grei pris og de kjørte kontrollert.

Bustad

Endte opp med en 3 soveroms leilighet i Nedlands rett ved Campus. Svært god stand på leiligheten, og til tross for at vi betalte 1000$ i mnd (ca 5500NOK) uten strøm og internett følte vi at dette var en god deal. Eiendomsmegleren vi ordnet visning med gav oss god oppfølging og var ved jevne mellomrom innom dersom det var noe vi lurte på. Det eneste jeg kan pirke på er at Australia ligger bak Vest-Europa når det kommer til internett, og slet i flere måneder med å få det i gang. Som studenter prøvde vi å være økonomisk og valgte en av lavprisaktørene, men dette var bare kaos og rot. Dårlig kommunikasjon med servicedesk og treg oppfølging. Endte til slutt med at vi valgte den australske versjonen av Telenor (Telstra) som var mye dyrere enn de andre aktørene, men angret ikke et sekund på dette da de øyblikkelig sendte en operatør ut for å installere og en binding som gjorde det mulig å si opp den dagen vi reiste hjem til Norge.

Sosialt miljø

PI, eller Perth International var en forening for studenter på utveksling som arrangerte mange events gjennom semesteret. Ved å bli med på disse fikk vi god kontakt med andre fra foreksempel Sverige, Danmark, England etc, og i tillegg australske studenter som hadde vert på utveksling i Norge og andre steder. Flere av disse fikk vi et godt forhold til, og hadde støtt og stadig besøk og inviterte de blant annet til 17. mai feiring hos oss. I tillegg ble vi kjent med et par fra Sport Science klassen som vi startet å spille fotball med hver søndag. De fleste av disse var fra Kina og Japan, og det var interessant å bli kjent med studenter fra en annen kultur. Var godt fornøyd med det sosiale miljøet, og anbefaler å gå på byen eller andre sosiale sammenkomster for å bli kjent med nye folk. De australske studentene ved UWA bodde stort sett hjemme hos foreldrene eller på College, så kunne være vanskelig å bli godt kjent gjennom å kun treffe disse på universitetet. Captain Sterling, som var en hotellbar bare noen hundre meter fra campus var åpen hver onsdag, og dette er en bra plass å treffe folk. Båtturen PI arrangerte i Swan River er også et must å få med seg!

Grøn campus
Foto/ill.:
Elin Berge Flo/UiB

Informasjon