Hjem

Utdanning

erasmus+

Institut d'Etudes Politiques de Lyon og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+ - Sciences Po Lyon)

  • LandFrankrike
  • ByLyon
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Institutt for samanliknande politikk har fortrinn på plassane før studentar i administrasjon og organisasjonsvitskap. Søkarar frå andre fagområde blir vurderte om det er ledige plassar.

Søkaren må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise.

Når i studiet kan eg reise

Normalt reiser ein ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet si nettside for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er fransk. Nokre emne blir underviste på engelsk. Institusjonen anbefaler at du har språkkunnskapar tilsvarande B2-nivå i eitt av undervisningsspråka.

Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for informasjon om eventuelle språkkurstilbod for utvekslingsstudentar i komande semester.

Kva emne kan eg ta

Sciences Po Lyon tilbyr emne innan statsvitskap, jus, økonomi og historie. Ein kan ta årsstudium (Certificat d'Études Politiques) eller semesterstudium (Attestation d'Études Politiques) i politiske studiar. Det er òg mogeleg å ta eit sertifikat i fransk og europastudium (Certificate of French and European Studies). Det gjeld eigne krav for dette. På denne nettsida finn du meir informasjon og oversikt over emnetilbod.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Emna utgjer normalt 3 til 4 ECTS. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Institut d¿Etudes Politiques de Lyon (Sciences Po Lyon) er ein av ni prestisjeskular i sitt slag i Frankrike. Instituttet har 1500 studentar, og undervisningstilbod primært innan samfunnsvitskaplege, økonomiske, politiske og juridiske fag. Instituttet er tilknytt Université Lumiere Lyon 2, og medlem i det regionale samarbeidet Université de Lyon. Instituttet held hus i Berthelotsenteret, ein gamal medisinsk militærhøgskule i Lyon sentrum.

Lyon ligg søraust i Frankrike, i regionen Rhône-Alpes, og er den nest største byen i landet etter Paris, med om lag 1,2 millionar innbyggarar i storbyområdet. Lyon blir rekna for å vere Frankrike sin gastronomiske hovudstad. Frå Lyon tek det om lag to timar med tog å reise til Paris.

Bustad

Det finst studentbustader både på campusane og nærare sentrum. Dei fleste er drifta av studentsamskipnaden CROUS sitt regionale kontor. Internasjonale studentar har prioritet som søkarar. Det er òg mogleg å bu hos ein vertfamilie, eller finne bustad på den private marknaden i Lyon. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - desember og januar - juni.

Studentrapportar

2016

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Alt som er viktig å få gjort av forberedelser vil UiB hjelpe deg og minne deg på.
Når det kommer til valg av fag er dette noe man stort sett ikke trenger å stresse med.
Fagene blir ofte ikke endelig bestemt før du er kommet til utvekslingsstedet

Undervisningsformer

klasserom med 10-20 stk.
Dersom du tar fag på engelsk vil det hovedsakelig være utvekslingsstudenter.
Ikke pensum, så man må notere alt foreleser sier og pugge dette til eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Begrenset med emner som tilbys på engelsk.
Vi hadde muligheten til å velge mellom 13 fag og måtte ha 9 av dem.
Man tar et certificate som man også får attest for.
Fransk er obligatorisk. De har ikke noe krav om å kunne fransk, men jeg ser fordelen av å ha noen forkunnskaper.

Fagleg utbyte og språk

Engelsken forbedres hovedsaklig av interaksjon med engelskspråklige studenter, ikke lærere og skole.
Faglig utbytte er svært varierende og avhengig av professor.

Universitetsområdet og byen

Du vil ikke bli skuffet om du reiser til Lyon, det er en vakker by som har mye å tilby.

Bustad

Jeg leide av et selskap som heter Nexity. Det er ikke noe studentsamskipnad som hjelper deg med å finne bolig.
Jeg bodde i en studio-leilighet nære skolen og var veldig fornøyd. Man kan også leie privat i kollektiv, til både rimeligere og dyrere priser.

Sosialt miljø

De internasjonale studentene blir veldig tett knyttet sammen.
Man har ikke noe med de franske studentene å gjøre, med mindre man går veldig aktivt inn for det selv.
Det er desto vanskeligere dersom du ikke har gode franskkunnskaper.

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Fag: de fleste av fagene jeg valgte på forhånd var tilgjengelige, men ikke alle. I begynnelsen kan du prøve ut mange av fagene for så å velge de du vil fortsette med.

Forkurset i fransk: Jeg var veldig fornøyd med forkurset. Det er intensivt i to uker fra mandag til fredag, ca. fire-seks timer dagen, men absolutt verdt det om du vil friske opp fransken før du begynner. Lærerne var veldig dyktige og det var kjekt å bli kjent med en del fra skolen før det begynte.

Telefon: Skaff deg fransk Sim-kort så fort som mulig! Jeg var treg med dette noe som selvfølgelig endte i en dyr telefonregning ettersom jeg ikke klarer å motstå å bruke internett. I Lyon har de Free-automater flere steder i sentrum hvor du enkelt kan skaffe deg Sim-kort på stedet.

Buddy-system/språk-tandem: Sciences Po har som i Bergen et Buddy-system. Dette vil jeg absolutt anbefale dere å ta i bruk for å praktisere språket og få deg nye franske venner. Dette gjelder kanskje spesielt de som tar mest fag på engelsk, ettersom det ikke er så mange franske studenter på disse.

Reise: Fra Lyon er det enkelt å komme seg rundt med buss og tog. I løpet av utvekslingen min reiste jeg til Amsterdam, Paris, Grenoble, Annecy, Genève, Marseille, Nice, Cannes og Monaco. Eurolines er lurt å sjekke ut for billige buss-billetter, og ellers SNCF voyages for tog.

Transport: Du kan få månedskort på trikk og metro til ca. 300kr i måneden. I tillegg er det mange bysykler.

Undervisningsformer

Jeg hadde bare fag på engelsk, i tillegg til et fransk språkfag. Det franske språkfaget var 4 timer 2 ganger i uken og de engelske fagene hadde en forelesning i uken på 2 timer. Noen av fagene varer hele semesteret, mens noen er kortere og varer rundt 3-4 uker.
De fleste av de lengre fagene hadde små klasser på rundt 10-15 i hver, mens andre var mer lik størrelsen på UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene er en del annerledes enn ved UiB. Jeg tok i alt 8 fag. Jeg var fornøyd med de fleste av fagene og det var fint å kunne fokusere nærmere på spesifikke land.

Jeg tok følgende fag: Europe and Africa: from exploitation to enlightened engagement (kort fag), The domestic and foreign policy of modern Russia (kort fag), Poland’s Foreign Policy after the EU (kort fag), Political history of Italy from 1861 until today, The British Contribution to the Defence of Europe, Introduction to Legal systems in the world, The cultural roots of political Islam, The role of the mass media in building political consensus (kort fag)

Likte best fagene om politisk islam, Europa & Afrika og Italiensk politisk historie.

Fagleg utbyte og språk

Jeg er fornøyd med det faglige fra skolen for det meste. Faget jeg tok for å lære fransk var ikke helt som foventet. Det ble mye individuelt arbeid i grupper, og ikke så mye fra læreren. Det kan være noe utfordrende når man er på nybegynner-nivå.
I de andre fagene gikk undervisningen veldig greit.

Universitetsområdet og byen

Lyon er en kjempefin by og passelig størrelse. Er alltid noe å finne på og skolen ligger sentralt til.

Bustad

Det kan være lurt å begynne å søke bolig tidlig, ettersom at mange leietakere kan kreve mye papirarbeid.
Sjekk ut: adele.org, my french lifeguard eller facebook-sider som Erasmus & International Students LYON/ International Students IEP Lyon.

Sosialt miljø

Skolen i seg selv legger ikke opp til så mye sosialt mellom franske og utvekslingselever. Det er ikke en fadderuke slik som ved UiB. Men Sciences Po har som i Bergen et Buddy-system. Dette vil jeg absolutt anbefale dere å ta i bruk for å praktisere språket og få deg nye franske venner. Dette gjelder kanskje spesielt de som tar mest fag på engelsk, ettersom det ikke er så mange franske studenter på disse.

Jeg har blitt kjent med masse nye mennesker fra hele verden og Lyon er en fin studentby.

Flott bygning
Foto:
© Institut d'Etudes Politiques de Lyon

Informasjon