Hjem
Studentsider
erasmus+

Universidade de Lisboa og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. (og 5.) studieår)

  • LandPortugal
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på 3. studieår av masterstudiet i rettsvitskap.

Studieåra 2023/2024 og 2024/2025 kan avtalen også nyttast av studentar på siste studieår av masterstudiet i rettsvitskap (studentar på studieordninga av 2003).

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er i hovudsak portugisisk, men dei har òg nokre emne med engelsk som undervisningsspråk. Det finst nok emne til å fylle eit semester berre med emne som har engelsk som undervisningsspråk.

Universitetet tilbyr òg språkkurs i portugisisk for internasjonale studentar.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar i portugisisk finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga).

På universitetet sine nettsider finn du lenke til ei oversikt over juridiske emne med undervisning på engelsk.

Universidade de Lisboa nyttar ECTS-poengsystemet, der ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Faculdade de Direito da Universidade de Lisboa 2017

Produsent:
Faculdade de Direito da Universidade de Lisboa

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidade de Lisboa har historiske røter heilt tilbake til 1288, og er det største universitetet i Portugal med nesten 47 000 studentar. Universitetet har eit breitt fagleg tilbod fordelt på 18 fakutlet og institutt. Universitetet sin hovudcampus er Cidade Universitária i Lisboa sentrum. Her ligg òg Portugal sitt nasjonalbibliotek og ein stor sportsstadion.

Lisboa er hovudstad i Portugal og ligg idyllisk til på nordsida av elva Tejo, ved munninga mot Atlanterhavet. Byen har om lag 650 000 innbyggarar og subtropisk middelhavsklima, med milde vintrar og varme somrar. Bydelen Alfama og dei kronglete trikkebanene her har gitt Lisboa tilnamn som Europas San Fransisco.

Bustad

Universitetet administrerer eit fleirtal studentbustader og kollegium. Søkeprosessen går via nettsidene for universitetet si sosialteneste.

Semesterinndeling

September - februar og februar - juli.

Studentrapportar

2023

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 05.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Kjøp deg en reisebok og google masse! Og tegn ANSA-studentforsikring (eller annen god forsikring) før du reiser! Jeg anbefaler ellers å komme i gang i ok tid med å se etter bosted. Vi fant leilighet i april/mai, og det var veldig deilig å ha det i boks (men det gikk også fint for de fleste som fant ila juni og juli også. Prøv å finne før august.) Vi endte opp med å finne leilighet via Spotahome, men Uniplaces, Idealista og Airbnb kan også brukes. Ellers er det fint å melde seg inn i Facebookgruppen "ERASMUS LISBOA 2022/2023 ✔️" - her legges det ut endel tips, og siden kan brukes hvis man ønsker å finne roomies eller andre Erasmusstudenter. Det opprettes også Whatsappgrupper for Erasmusstudenter på fakultetet og for nordmenn i Lisboa, så finn disse og meld deg inn! Ellers er det greit å ordne metrokort relativt tidlig i oppholdet - det er det eneste som er litt byråkratisk og kjedelig å bruke tid på, så greit å få det overstått. Når det gjelder praktiske ting på universitetet, får du mails om dette. Erasmuskontoret er veldig behjelpelige hvis man lurer på noe, og svarer raskt!

Undervisningsformer

Undervisningsformen er litt annerledes enn i Bergen, men funket bra og var en fin avveksling. Lite tid på lesesal, og mer klasseromsundervisning. Vi hadde 6 fag - 3 "vanlige" fag som gikk over hele semesteret, og 3 intensivkurs som varte i en uke. Jeg synes det var hyggelig med klasseromsundervisning - som regel var det bare rundt 2 timer skole om dagen, og du har ofte de samme fagene som masterstudentene fra andre land. Vurderingsformen er ofte presentasjon + en innlevering om et valgfritt tema innenfor fagområdet. Det var veldig greit. Intensivkursene hadde en skriftlig eksamen. Så alt i alt synes jeg undervisningsformen passet fint for utvekslingsoppholdet :-)

Vurdering av emnetilbodet

Vi fikk tilbud om 3 masterfag, så vi "måtte" velge disse. Ideelt sett skulle man kanskje hatt muligheten til å velge mellom flere fag. Men de tre tilbudte fagene var varierte og spennende, og når man i tillegg kunne velge mer fritt innenfor de tilbudte intensivkursene ble det likevel endel variasjon.

Fagleg utbyte og språk

Professorene snakket jevnt over godt engelsk og var gode forelesere i fagene sine. Særlig faget "UN Law" og "International Justice" var spennende. Andre halvdel av semesteret gikk timene i stor grad ut på å høre på andre studenter holde presentasjon. Disse var av varierende kvalitet, så da var ikke alltid det faglige utbyttet helt på topp - men samtidig fikk man innblikk i mange tema og jeg følte man ble bedre kjent med medstudentene.

Noe som var litt dumt, var at språkkurset universitetet tilbød var på kveldstid. Jeg skulle gjerne hatt tilbud om et kurs tidligere på dagen. Og timeplanen for fagene på universitetet krasjet ofte med timeplanen på andre (private) språkkurs. Hadde jeg skullet reise igjen, ville jeg nok enten meldt meg opp til 1-2 uker med språkkurs før skolen startet, eller prøvd å forhøre meg om muligheten for kurs på faste dager som passet med timeplanen på forelesningene, og avklart dette tidlig i semesteret.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en helt fantastisk by!!! Jeg anbefaler på det varmeste varmeste å dra på utveksling dit. Byen er ikke for stor, men stor nok til at man har et bredt spekter av nabolag, områder, ting å gjøre og ikke minst ekstremt god mat og drikke. Områder som er verdt å sjekke ut er Cais do Sodre (kåret til verdens kuleste nabolag), Alfama (gamlebyen), Craca (lokalt og hyggelig område med fine utsiktspunkter), og området rundt Eduardo-parken (litt mer "high end"-område). Metro og buss er bra for å komme seg rundt, og uber/bolt er superbillig. Dra til utsiktspunktet Miradouro de Senhora do Monte og se solnedgang, prioriter å bruke penger på å spise og drikke ute hvis du har mulighet, og gå mye rundt i starten for å bli kjent. Ser en av de andre studentrapportene lister opp mange bra spisesteder og tips. Sjekk ut disse! Noen av mine personlige favoritter: Dra til Costa da Caparica og sjekk ut "Irmao Place of Happiness" og "Go surf" - en sinnsykt digg beachklubb og surfeskolen ved siden av. Dra også til Sintra, Cascais, Carcavelos - alle ligger en kort togtur unna Lisboa. Ellers anbefaler jeg varmt å dra til Porto og Douro-dalen, og å stoppe innom Nazaré (verdens største bølger) i solnedgangen. Og såklart Algarvekysten! Ideelt hvis man har bil, men funker også fint med buss/tog. Drikk drinker på Imprensa, spis på La Fugitiva Tacobar, sjekk ut Trickys. Dra på Gulbenkian-museet, fotballkamp, og følg med på konsertfronten/standup. Og så må jeg nevne at Lisboa er kjent for å være en veldig trygg by, og at Portugiserne er superhyggelige!

Selve universitetsområdet er ikke det mest spennende, men ligger bare en metrotur unna, og det positive er at man føler at man blir litt bedre kjent utenfor bykjernen også.

Bustad

Vi bodde i Alfama (nær Sao Jorge-borgen) og trivdes supergodt der! Vi bodde litt høyt oppe i Alfama, og jeg ville kanskje valgt dette fremfor å bo lenger "ned" i området. Cais do Sodre, Principe Real, Graca funker også fint å bo! Hvis man vil ha det litt rolig - styr unna å bo midt i Bairro Alto (partyområde) eller rett ved Martim Moniz/Intendente - der kan det være endel bråk og liv om kvelden. Men inntrykket mitt var at de fleste var happy med hvor de bodde, og det er uansett lett å komme seg rundt i byen nærmest uavhengig av hvor man bor :-)

Sosialt miljø

Det er veldig lett å være sosial i Lisboa! Masse utvekslingsstudenter, Erasmus Life arrangerer mange utflukter/aktiviteter, det er mye uteliv og feks også fester på skolen. Det er også mange nordmenn i Lisboa som går på ulike skoler, så også mulig å bli kjent med folk gjennom dem. Anbefaler å melde deg inn i Whatsappgrupper for å bli kjent med folk. Og ta initiativ - de fleste er veldig gira på å finne på ting!

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 05.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det var litt å fikse før oppholdet startet, men kun de alminnelige tingene som Online Learning Agreement og leilighet å bo i. Man får veldig god oppfølging av Erasmus kontoret ved UiB og ved Universitetet i Lisboa før avreise. Erasmuskontoret i Lisboa svarer fort, er gode i engelsk og er veldig behjelpelige.

Undervisningsformer

Vi har hatt totalt 6 fag. Tre av fagene har vært "vanlige fag", mens de resterende tre har vært intensive kurs. I de vanlige fagene har vi hatt 1t50min undervisning en gang i uken. Undervisningen startet fra 12. august og slutter 16. desember. Noen av timene er tidlig på dagen (10.00-11.50) og andre er på kvelden (18.00-1950). Oppmøte i ca 4/5 av timene er obligatorisk. Den vanlige vurderingsformen er at man må holde en presentasjon på mellom 10 og 20 min og skrive en oppgave på ca 10-15 sider om det temaet man har holdt foredrag om. Det pluss muntlig aktivitet i timene er grunnlaget for karakterene.

I de intensive kursene er det undervisning på tilsammen 10 timer på en uke, hvor oppmøte er obligatorisk. I to av fagene hadde vi en eksamen som tilsvarer prøvene vi hadde i ExPhil og ExFac. I det siste faget hadde vi en innlevering på ca 3000 ord.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er veldig fornøyd med fagene vi har hatt. De har vært interessante og veldig relevante for å praktisere jus i Norge og. Jeg har tatt UN Law, Economy and Law og International Justice + Intensive courses: EU Consumer Law, DSA og Legal Ethics. Variert og lærerikt.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært mye, særlig om de temaene jeg har holdt presentasjoner i selvfølgelig. Undervisningen er bra og professorene er jevnt over gode i engelsk. Gjennom presentasjonene og muntlig deltakelse i timene har jeg også selv fått øvd mye på å snakke engelsk, som har vært veldig gøy.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsbygget og området rundt er helt OK. Det er en study hall der hvor det er mulig å sitte og lese. Det er også to/tre kantiner og en bar hvor det er hyggelig å sitte. Utover det er det lite å finne på ute ved skolen.

Men resten av byen er virkelig helt FANTASTISK! Lisboa har alt: kort vei til strender og natur, koselige små gater, mange concept stores som er veldig portugisiske og sjarmerende, og samtidig store åpne gater (særlig Avenida Liberdade) hvor man får skikkelig storbyfølelse. Jeg vil virkelig anbefale å bruke tid på å bare gå rundt i gatene i Lisboa (men ta med gode sko, hele byen er bakker). Det er så mange fine bygg og små spisesteder overalt, og er veldig fint å komme opp i høyden og få utsikt over byen på kvelden (Eduardo-parken eller et utkikkspunkt).

Det er imidlertid litt vanskelig å få oversikt over byen. Derfor anbefaler jeg å gjøre følgende på første utforskningsdag: Begynn ved Marques de Pombal og gå nedover langs Avenida Liberdade (gå innom Massimo Dutti) til Rossio-plassen. Her er det julemarked i desember i tillegg til matmarked de 10 første dagene i hver måned. Gå så fra Rossio til Praca da Commerce (en åpen plass med utsikt over havet). Mellom Rossio og denne plassen er det mange små firkantede gater som ble bygget etter jordskjelvet på 1700-tallet. Gå fra plassen bort til Cais Do Sodre langs vannet.

Flere tips for de veldig interesserte:
Dag 2: utforsk Alfama - start med frokost i solen på uteplassen ved Dear Breakfast Alfama.
Dag 3: Utforsk alle Concept stores i Principe Real i tillegg til parken. Trekk nedover mot Bairro Alto utover kvelden - her er det alltid liv og stemning.
Dag 4: Utforsk Chiado ("turistsentrum").

Sjekk også ut:
- Eduardo-parken (også julemarked, men veldig hyggelig ellers og)
- LX Factory - en veldig kul liten "landsby" for kunst, søte små butikker og restauranter.
- Time Out Market - matmarked, salg av fersk fisk, kjøtt og grønnsaker, og mange små restauranter.
- De fleste trener på Fitness Hut.
- Skaff metro-kort tidlig. Men OBS månedskort her varer kun ut måneden. Så kjøp i starten av en måned! (Gul linje går til universitetet)
- Strender: Costa Caparica (dra på Irmao Beachclub), Carcavelos, og strender i Cascais.
- Reis til Sintra for å se gamle slott, Belem for historie og verdens beste bakeverk: Pastis de Belem, Nazaré for å se bølgene, Algarve for enda mer varme og strender, Cascais for skikkelig sydenferiefølelse og Porto for å se en veldig kul by og dra på vinsmaking i Duoro-dalen (kjent vindistrikt her). Hvis du/dere har mulighet er det veldig kult å ha bil her for oppleve mest mulig av Portugal.

Hver gang jeg runder et hjørne finner jeg en ny bar/restaurant jeg vil prøve. Derfor har jeg her samlet mine/våre favorittsteder i en liten liste her:
Brunch:
- Fauna & Flora
- Augusto
- Dear Breakfast
- Marquise by Møbler
- Seagull Method Cafe
Gjøre skole:
- Honest greens Avenida
- Copenhagen Coffe Lab & Bakery
Middag:
- Estrela da Bica
- Fares
- El Santos
- Cevicheria
- La fugitiva Taco Bar
- ZeroZero
- Alfama Cellar
- Canthino do Avillez
- Coppola
- Café Manah
- Magnolia
- Cervejaria Ramiro
- Restaurante Federico
- BAHR restaurant & terrace
- Oficio
- Mesa de Frades for FADO - kjent folkesang! (Må testes ut!)

Barer:
- Oysters and Margarita
- Imprensa (favorittbar)
- Majong
- Quiosque Ribeira das Naus (på dagtid)
- Associação Loucos e Sonhadores
- Toca da Raposa
- K Urban (klubb)
- Sjekk ut Pink street og Bairro Alto på kveldene
- Rooftops: Java, Mama, Lumi,

Bustad

Anbefaler å begynne å se på bolig så fort som mulig. Det blir fort dyrt, og etterhvert få leiligheter tilgjengelig i sentrum. Det er dessverre ofte litt problemer med leilighetene... vi har hatt mus, noen mugg, og noen andre rotter... Så ja, få på plass en fin leilighet (gjerne gjennom Airbnb eller Spotahome) asap.

Områder:
*Principe real
- Det er her jeg bor (Rua Manuel Bernardes), og jeg er utrolig fornøyd. Det føles veldig trygt her, og det er et veldig hyggelig område.
- Veldig mange små koselige kafeer og restauranter. Ligger litt oppe i høyden. PR-parken er veldig hyggelig.
- Veldig kult område, gaten fra Rato til Miraduoro Sao Pedro har veldig mange hyggelige lokale butikker og mange digge og bra spisesteder + kule barer.
*Bairro Alto
- Kult, men veldig mye byliv så ville nok ikke bodd der.
* Cais do Sodre
- Mellom Cais do Sodre og Bairro Alto (ved Tv do Carbal) er det veldig fint å bo!
*Alfama
- Her er det også veldig fint, men bo litt oppover (ved Largo Rodrigues de Freitas hvor det er litt roligere).

Siste råd: IKKE bo i første etasje av to grunner. 1) Det kan regne ekstreme mengder her og bli flom, og da er det veldig kjipt å bo i første etasje. 2) Etasjene her er veldig lave, så alle som går på gaten ser rett inn.

Sosialt miljø

Siden det er klasseromsundervisning er det ganske lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter på skolen. Vi ble en liten gjeng med bla. nordmenn, tyskere, ukrainere og sveitsere. Det har vært veldig hyggelig.

I starten var det også mange Erasmus-arrangementer hvor man blir kjent med mange nye mennesker. Sjekk ut Erasmus Lisboa og ESN på instagram før avreise for å få oversikt over opplegget. Mye blir fort utsolgt, så her gjelder det å være litt på hugget. Vi fikk vite om dette først på åpningssermonien på skolen og da var det meste allerede fullbooket, men vi fikk heldigvis med oss en vinsmaking og litt annet.

Det er også mange nordmenn her, som er veldig gøy. ANSA har derfor satt i gang flere arrangementer. Anbefaler å kjøpe ANSA-medlemskap før oppholdet, for da blir alle arrangementene mye billigere. På starten av oppholdet var det båtfest og på slutten julebord, men det har også vært quizzer ol. underveis. Alle disse arrangementene har vært veldig morsomme!

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 05.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Finn bolig tidlig, hvis ikke blir det dyrt.

Undervisningsformer

Forelesninger fra professorer, og presentasjoner fra medelever.

Vurdering av emnetilbodet

Vi valgte 3 intensivfag og 3 ordinære fag. Intensivfagene ga 3 stp, mens de vanlige fagene ga 7 stp. Det var mange intensivfag å velge mellom, så emnetilbudet her var bra. Det var kun tre fag som ga 7 stp (vi kunne tatt fire fag som ga 6 stp hver, men ønsket å ta færrest mulig fag). Fagtilbudet var derfor begrenset. Jeg og de andre 3 norske studentene høsten 22 tok UN Law, Law & Economics og International Justice. Alle fagene var spennende!

Fagleg utbyte og språk

Innleveringer var en sentral del av evalueringen, og det ble derfor en del engelsk-skrivning. Dette var lærerikt. Både de skriftlige og muntlige engelskkunnskapene mine har blitt forbedret.

Det faglige utbytte var varierende. Fagene var ganske overfladiske, noe som i og for seg var greit. Arbeidsmengden var også betydelig mindre enn i Bergen, noe som naturlig nok påvirker det faglige utbytte. I en del av fagene valgte vi ett tema vi presenterte og skrev essay om, slik at vi fikk god kunnskap om dette temaet, men lite kunnskap om andre deler av faget.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en nydelig by. Den har alt du trenger; strand, sol, parker, uteliv ++. Kunne ikke vært mer fornøyd med byen.

Bustad

Jeg bodde med 3 andre fra jussen. Boligen fant vi gjennom AirBnB, men vi inngikk en privat leieavtale med utleieren da vi ønsket å unngå ekstrautgiftene til Airbnb. Det fraråder jeg andre å gjøre, da leie gjennom Airbnb gir mer sikkerhet.

Det er relativt dyrt å leie leilighet i Lisboa. Vi betalte ca 19 000 for tre personer, og bodde i Princip Real. Utrolig koselig sted som absolutt anbefales. Universitetet lå 6 togstopp unna, noe som var helt overkommelig.

Sosialt miljø

Erasmus arrangerer mye, så det er mulig å finne på nye aktiviteter hver dag. Ikke vær redd for å dra alene - folk er imøtekommende og det er mange arenaer å møte folk på!

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 05.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å finne et bosted tidlig. Vi fant en leilighet gjennom airbnb i juni og da var det lite utvalg. Det er også mulig å finne leilighet gjennom Spotahome og Uniplaces. Når det gjelder kollektivtransport, fungerer det veldig bra med metrokort som betales månedlig (det utløper ved månedsskiftet uansett når man har fylt på). Det er mulig å møte opp tidlig på noen av metrostasjonene eller booke time på nett. Husk å ta med et fysisk bilde av deg selv som kan brukes til metrokortet.

Ellers er det lurt å pakke med seg litt varme klær, særlig til bruk innendørs da det blir ganske kaldt inne.

Undervisningsformer

Vi valgte 3 masterfag (7 credits) og 3 intensivkurs (3 credits), slik at vi totalt fikk 30 credits = studiepoeng. Man blir delt opp i klasser på rundt 20-30 stk.

Masterfagene bestod primært av at studentene presenterte et valgfritt tema innenfor faget med etterfølgende diskusjoner. Presentasjonene foregår på engelsk og varer mellom 10-20 minutter. Deretter leverer man inn et essay på rundt 5-15 sider. Det var relativt lav terskel.

Intensivkursene er typisk 2 timer hver dag i én uke. Deretter har man en avsluttende eksamen eller essay. Disse timene baserte seg hovedsakelig på forelesninger. Også her er det lav terskel for å bestå.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange engelske emner å velge mellom, så det var ikke noe problem å sette sammen en grei fagkombinasjon. Det er også mulig å velge flere/færre intensivkurs, masterfag eller bachelorfag - så lenge det utgjør 30 credits totalt. Derfor kan man i stor grad bestemme sin egen studiehverdag og planlegge f.eks. reiser ut fra dette.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var helt OK. Fagene vi endte opp med å ta var International Justice, UN Law og Law and Economics samt diverse intensivkurs. Fagene var interessante og ukompliserte. Særlig Law and Enonomics opplevde vi som noe overfladisk. Når det gjelder språk, er de fleste professorene flinke i engelsk slik at undervisningen som hovedregel har gått smertefritt. Av intensivkurs, vil jeg sterkt anbefale EU Consumer Law pga. en veldig karismatisk og flink professor samt kort eksamen på slutten av kurset.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligger litt lenger unna sentrum, men det tok oss bare 10 minutter med banen fra der vi bodde i Principe Real. Vi oppholdt oss ikke så mye på universitetsområdet, fordi vi foretrakk å lese på ulike kaféer i stedet for. Det er noe bråkete på campus, men det fungerer helt greit å lese der mellom de ulike timene. Det er i tillegg veldig rimelig mat i kantinene.

I byen er det utrolig mange gode restauranter, barer og kaféer så her er det mye å velge mellom! Det er mange spisesteder og koselige butikker i Principe Real. Rett i nærheten ligger Bairro Alto, som er et område med mange barer og følgelig mange erasmus-studenter. Vi var derfor ute der en del i tillegg til de ulike klubbene som ligger spredt. Ellers ligger Cais do Sodré, Chiado, Baixa og Rossio mer i bysentrum, så der finner man alt fra butikker til restauranter. Alfama er gamlebyen, hvor det er veldig hyggelig å rusle rundt og mye å se. Det er altså en stor by og mye å gjøre!

Det er også utrolig lett å reise andre steder. Det går f.eks. både tog og buss til Porto eller Algarve, ellers er det veldig billig å leie bil. Flybilletter til Madeira og Marokko er også superbillig.

Bustad

Jeg bodde sammen med to andre fra studiet og vi leide til slutt bolig gjennom airbnb i Principe Real. Leieprisen var på 1800 EUR (ca. 18000 kr) totalt for 3 soverom og hadde relativt god standard. Dette var inkl. strøm og internett. Dersom jeg skulle valgt igjen, hadde jeg bodd i Principe Real, Cais do Sodré, Alfama eller ved Marquês de Pombal/Avenida da Liberdade. Det frarådes sterkt å bo i umiddelbar nærhet til et område som heter Martim Moniz, da dette anses for å være et belastet område.

Sosialt miljø

I løpet av semesteret er det utrolig mange arrangementer i regi av de ulike studentforeningene (f.eks. ESN eller Erasmus Life). Ellers arrangerer ANSA opplegg for norske studenter. Det er utrolig lett å få seg både norske og utenlandske venner, siden omtrent alle reiser med samme innstilling om å bli kjent med nye mennesker og oppleve så mye som mulig.

2022

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

06.09.2021 - 06.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å finne et bosted tidlig. Jeg bodde sammen med én annen fra UiB, og vi fant leiligheten vår via Airbnb rundt fire måneder før vi reiste ned til Lisboa. Vi kom ned noen uker før skolestart, og fikk dermed god tid til å utforske byen og områdene rundt før skolen begynte. Det er bare å forberede seg på at man ikke får samme grad av informasjon fra fakultetet i Lisboa som det vi er vant med fra Norge. Vi måtte aktivt spørre rundt for å finne ut når skolen egentlig startet. Første tur på skolen ble en bomtur, for det viste seg at timen vi skulle i hadde blitt utsatt. E-post med beskjed om dette fikk vi først etter timen skulle ha funnet sted. Skolestart ble utsatt gjentatte ganger grunnet korona, så dette kan være mye av grunnen til en litt kaotisk oppstart.

Ellers er det lurt å skaffe seg metrokort. Det kan brukes både til å fylle på penger som man bruker når man tar metroen, eller så kan man kjøpe månedskort til rundt 40 euro, som kan brukes på (omtrent) alle turer med metro, buss og ferge. Vi tok metro til skolen, så for oss lønte det seg. Det tok noen uker å få dette metrokortet, så skader ikke å være tidlig ute. Du kan blant annet fikse det på metrostasjonen Marques de Pombal.

Merk at erasmuskontoret på skolen er velig behjelpelige, og gode i engelsk. Send dem en e-post eller dra innom kontoret deres på fakultetet dersom du trenger hjelp med timeplanen din eller lignende.

Vi tok mye Uber og Bolt-car rundt i byen. Det koster lite, og er ofte en praktisk måte å komme seg raskt fra et sted til et annet.

Undervisningsformer

Man kan velge mellom "vanlige" kurs som er på rundt 6-7 studiepoeng, og såkalte intensivkurs som gir 3 studiepoeng. Intensivkursene varer kun en uke, men det er timer hver dag, og obligatorisk oppmøte. Vi hadde tre intensivkurs og tre vanlig kurs, for å få (minst) 30 studiepoeng. Det er fysiske timer som man må delta i, og oppmøte blir stort sett registrert. I flere av klassene vi tok

Vurdering av emnetilbodet

Var en del fag å velge mellom på engelsk, så ikke noe problem å få nok fag på engelsk! Mye forskjellig å velge mellom. Vær klar over at de fagene du velger på forhånd i søknaden om forhåndsgodkjenning, ikke nødvendigvis er de fagene du ender opp med å ta. Det viste seg at fakultetet ikke tilbød flere av fagene vi hadde valgt på forhånd likevel, eller at de kun gikk på portugisisk - og derfor endte vi med å endre hele innholdet i timeplanen da vi var der nede.

Fagleg utbyte og språk

Nivået på engelsk var ikke veldig høyt, verken fra foreleserne eller de andre erasmus-studentene. Ofte var det dessverre litt vanskelig å høre hva foreleserne sa i timen, da mange ikke var helt stabile i engelsk, og til gjengeld hadde på seg munnbind. Læringsutbyttet avhenger i stor grad av egen innsats. Man kan nok legge ned minimalt med innsats og likevel komme seg fint igjennom, men dersom du forsøker å sette deg inn i de ulike fagene, kan du nok lære en del nytt. Vil likevel si at læringsutbyttet - rent faglig sett - har vært mindre for meg her enn det jeg er vant med fra UiB.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en utrolig fin by! Jeg vil tørre å påstå at den har omtrent alt. Nærhet til sjøen, mange kule spisesteder, fine utsiktspunkter, pen arkitektur, rikt kulturliv - for å nevne noe. Universitetsområdet lå litt utenfor bykjernen, men en rask tur med metroen om man bor i byen. Vi tok metroen fra Rato, og da var det drøye 10 minutter før vi var ved universitetet. På selve fakultetet er det et bibliotek og en studiehall - begge deler nokså nøkterne. Vi leste ofte på en lesesal 10 minutter unna fakultetet (Student’s Academic Center Caleidoscópio) eller ulike steder (bibliotek og caféer) rundt i byen.

Vil også anbefale å reise rundt i Portugal! Går masse tog og busser fra Lisboa, og koster heller ikke mye å leie bil. Dessuten kort vei til fine strender!

Bustad

Jeg bodde med én annen, og leide leilighet gjennom Airbnb. Det fungerte fint. Lurt å være tidlig ute. Man kan nok forvente en litt rimeligere leiepris enn i Bergen, men alt avhenger selvfølgelig av hvordan du vil bo. De fleste jeg snakket med betalte mellom 4000-6000 kroner i måneden.

Sosialt miljø

Supert sosialt miljø - eller i hvert fall muligheter for det! Det kryr av studenter rundt om i Lisboa. Det skjer en god del arrangementer gjennom Erasmus, men da lønner det seg å være tidlig ute med påmelding, for de fyller seg opp fort. Dette er for eksempel stranddager, rooftop-parties og turer til ulike steder rundt Lisboa, f.eks. Algarve og Porto. Et tips er å følge Erasmuslifelisboa på Instagram. Der postes stadig oppdateringer om hva som skjer. Ellers ble det også tatt initiativ i en Whatsapp-gruppe på skolen (anbefaler å laste ned Whatsapp - det er den hovedsakelige kommunikasjonsplattformen), og noe initiativ gjennom ANSA Norge. Og dessuten: lav terskel for å ta eget initiativ! Mange andre utvekslingsstudenter i Lisboa, og de fleste er ute etter nye bekjentskap, så det er bare å være litt frempå!

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

06.09.2021 - 06.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før oppholdet blir man bedt om å sette seg inn i og velge fag, da tar man utgangspunkt i en forhåndsgodkjent liste laget av fakultetet. Når det gjelder fagene du velger på dette stadiet, så er det bare å innrette seg på at det kan skje flere endringer og at du ikke får alle/om noen av fagene du velger her.

Undervisningsformer

Undervisningen på universitetet skjer i klasserom, ikke auditorium, som man er vant med på jussen i Bergen. Her er det en professor som snakker mesteparten av tiden, og aktivitet fra medstudenter er også etterspurt i stor grad. I flere fag vil også aktivitet legges inn i karakterfastsettelsen. Undervisningen skjer ofte uten powerpoint og pauser, noe som også er uvant.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene er ofte mindre hva gjelder studiepoeng (eller credits). Det vil si at man har flere fag enn vanlig. Jeg hadde tre vanlige fag som var masterfag, hvor hvert av disse utgjorde 7 studiepoeng. I tillegg hadde jeg tre intensivkurs til 3 studiepoeng. Disse intensivkursene har undervisning som går over en uke, og så er undervisningen i faget over. Etter denne uken får man beskjed om hva man skal gjøre for å få evaluering. Jeg hadde multiple choice-prøve i det ene faget, og skrev en oppgave i de to andre. Det er mange fag å velge mellom, mange knytter seg til EU-rett, men det finnes flere om andre internasjonale rettsområder også.

Fagleg utbyte og språk

Når det gjelder det faglige utbytte vil jeg si det var ganske middels til lavt. Fagene er små så man kommer ikke i dybden på noen av dem, og i tillegg var timene i flere av fagene preget av at andre studenter hadde presentasjoner. Her var engelskferdighetene og kvaliteten på presentasjonene varierende. Likevel vil jeg si jeg har fått et par knagger med kunnskap som er nyttige å ta med videre.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger noen stopp med metroen fra det som er sentrumskjernen. Denne turen er uproblematisk, og universitetet ligger rett ved metrostoppet. Jeg tilbrakte kun tid på universitetet da jeg hadde timer, og studerte sjeldent der. De gangene jeg gjorde det, leste jeg enten på fakultetets egen lesesal eller på en lesesal lenger det på campus. Salene er i grei standard, men forvent mer støy enn på Dragefjellet. Byen må sies å ha vært høydepunktet med hele studieoppholdet. Lisboa har nesten alt man kan drømme om. Nydelig mat, butikker, herlig atmosfære og et gøy byliv. I tillegg har byen strender som Carcavelos og Costa de Caparica kun 20 min unna med bil. Her kan man nyte stranden, restauranter og surfing hvis man skulle like det. Surfing er hvert fall noe man bør prøve under oppholdet. Det er en sosial aktivitet hvor man møter mange nye og gøyale mennesker.

Bustad

Jeg fant leiligheten på airbnb, og ville anbefalt å starte tidlig. Jeg og en annen bodde i et område som heter Principe Real, som er et finere område i byen nærme alt, noe som var veldig praktisk. Andre steder i byen som er fine er Santos, Anjos (her bor mange studenter), Alfama og Baixa.

Sosialt miljø

Jeg trivdes sosialt, og ble kjent med flere fra fakultet som var fra andre land i Europa. Utover det møtte jeg mange utenfor universitetet også, særlig nordmenn, ettersom det var veldig mange norske utvekslingsstudenter da jeg var der. Jeg surfet også en del og gjennom det møtte jeg ofte på kule folk, og ikke bare studenter. Videre finnes det flere whatsappgrupper hvor folk tar inititativ til ulike ting, her kan det være lurt å følge med og hive seg me på det man ønsker.

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

06.09.2021 - 06.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å bruke tid på å finne et hyggelig sted å bo før avreise (helst litt før avreise). Når det kommer til forhåndsgodkjenning av fag, så er skolen relativt fleksible på endring av fagkombinasjoner både før og underveis i semesteret. Så det er ikke grunn til å være bekymret hvis man ikke er fornøyd med de forhåndsgodkjente fagene. Skolen publiserer for øvrig ganske sent hvilke fag de tilbyr, så det kan dukke opp interessante fag etter at man har kommet til Lisboa.

Undervisningsformer

Det er vanlige forelsninger med 50 % eller 75 % obligatorisk oppmøte. Variert hvor strenge de enkelte emneansvarlige er med oppmøtekravene.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig varierende emnetilbud. Syntes i utgangspunktet at intensivkursene (går over én uke) var bedre enn mange av de alminnelige kursene. I fagene som går over hele semesteret så er vurderingsformen innlevering av én oppgave (stort sett valgfritt tema) og obligatorisk presentasjon på 10-20 minutter.

Fagleg utbyte og språk

Veldig varierende faglig utbytte. Mesteparten av forelesningene ble brukt til å høre på presentasjoner. Undervisningsspråket er engelsk, med mindre man velger portugisiske fag. De fleste foreleserne behersker engelsk greit og det er hverken vanskelig å henge med eller ta del i timene.

Universitetsområdet og byen

Fakultet ligger 10 min med metro nord for sentrum (gul linje), mot flyplassen. Universitetsområdet er stort og fint, med lesesaler, barer og parker. For øvrig ekstremt mange billige lunsjmuligheter på campus (ikke så digg, men veldig billig). Selv om vi stort sett både leste og spiste i sentrum.

Lisboa som by er helt nydelig. Selve byen har uttalige kule barer, utesteder, restauranter og kafeer. Man rekker garantert ikke å få sjekket ut alt i løpet av semesteret. I tillegg har man strender med gode surfemuligheter rundt hele byen.

Bustad

Vi bodde i Principe Real, som jeg anbefaler på det varmeste. Området befinner seg ved Rato metrostopp (gul linje) som tar deg rett til skolen, samtidig som det er gangavstand til sentrumkjernen. Vi leide gjennom AirBnb, noe overpriset sammenlignet med andre utvekslingsstudenter, men føltes samtidig veldig trygt. Hørte om andre utvekslingsstudenter som leide mye rimeligere gjennom Uniplaces og Spotahome. Sikkert lurt å sjekke ut ulike alternativer.

Andre områder jeg anbefaler er Intendente og Anjos.

Sosialt miljø

Det er veldig enkelt å komme i kontakt med andre utvekslingsstudenter i byen. Erasmus-Life har arrangementer og utflukter omtrent hver dag i starten av semesteret. Anbefaler derfor å kjøpe billetter til ulike Erasmus-arrangementer i starten av semesteret. Det er for øvrig et stort studentmiljø i hele byen.

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

06.09.2021 - 06.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Pakk med deg klær for all slags vær. Store deler av semesteret vil sommerklær være nok, men det kan bli nokså surt og kaldt i vintermånedene - særlig inne, de fleste bygningene er gamle uten særlig isolasjon, hjemme hos meg var det ofte kaldere inne enn ute. Tøfler og fleece var derfor gull verdt.

Undervisningsformer

Kun helt alminnelige forelesninger.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er varierende. Det er noen ganske interessante fag og intensivkurs man kan ta, men mange av fagene er ganske basic.

Fagleg utbyte og språk

Begrenset faglig utbytte. Bør nok ikke forvente å få mer enn et innblikk i ulike fagområder.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er en stor campus med ulike fakulteter. Vi var ikke så mye utenfor det juridiske fakultetet, men der er det hele tre forskjellige kantiner med billig mat (kvaliteten er helt ok). Byen er helt fantastisk, med restauranter, barer, parker, utsiktspunkter overalt, og kort vei til stranda.

Bustad

Vi bodde i en AirBnb, som var ryddig og greit. Vi kunne nok funnet et billigere sted gjennom andre plattformer, men det føltes trygt å gjøre det sånn. Mange vi møtte bodde mye billigere, uten at det nødvendigvis gikk så mye ut over standarden. Meld deg inn i en Facebook-gruppe som heter noe sånt som "ERASMUS LISBOA [SKOLEÅR]", der er det mange som legger ut boliger til utleie.

Sosialt miljø

Lett å bli kjent med nye folk, stort studentmiljø og mange arrangementer arrangert av Erasmus!

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2021 - Integrert master i rettsvitskap

06.09.2021 - 06.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Skaff deg metrokort så tidlig som mulig. Om du i stedet venter til litt ut i semesteret, ender du fort opp som meg, hvor du bruker tre hele dager på å skaffe fikse noe som burde ta fem minutter.

Du kommer til å bli frustrert av hvor lite effektivt, digitalisert og generelt lite intuitivt alt av administrative ting er bygd opp, både i og utenfor skolen. En må bare akseptere at ting går saktere, tas litt mer på sparket og er mindre gjennomtenkt enn det vi er vant med fra Norge. Det gjelder å roe ned sitt eget temo og ikke la seg stresse, så er du på samme bølgelengde som portugiserne. Et tips er å ikke tro at du kan finne ut av skolerelatert ting på egen hånd, men heller spørre erasmuskontoret om hjelp. Systemet er bygd opp slik at alt av nødvendig informasjon sjelden gis ut felles, da det er forventet at studenter individuelt skal spørre om hjelp til alt mulig. Ikke veldig effektivt altså, men det holder vel flere folk i arbeid.

Undervisningsformer

Forelesningene var fysiske. Enkelte forelesere kjørte en typisk norsk monolog, mens andre igjen nærmest forventet at studentene skulle bære hele undervisningsopplegget og var totalt uforberedte. Mine beste erfaringer var av underviserne i emnene Public Procurement og Law and Economics. Public Policies var det absolutt slappeste opplegget jeg har sett av noen underviser i noen sammenheng, så om dette er et emne som tilbys, er det ikke å anbefale.

Vurdering av emnetilbodet

Emneutvalget er ganske greit, men det er en markant forskjell i hvor seriøst de forskjellige professorene tar de engelske emnene de underviser i. Mens enkelte tar undervisningsopplegget ganske seriøst, er andre veldig slappe både når det gjelder forbereredelse og generell innsats, noe som kan være demotiverende. Ettersom det er slik varierende kvalitet på underviserne, vil jeg anbefale å teste ut i hvert fall én forelesning fra de forskjellige emnene tidlig i semesteret, da man på denne måten fort forstår hvem som er særlig kompetente/gjør en innsats.

Fagleg utbyte og språk

For meg var det faglige utbyttet ganske beskjedent i mange emner, men det er interessant at flere emner har et litt bredere perspektiv enn å kun begrense seg til ren juss slik vi kjenner igjen fra Norge. Det var interessant å få litt innblikk i økonomisk teori, teorien bak forskjellige politiske initiativer og lignende.

Språkmessig får man i hvert fall god enkelsktrening, både muntlig og skriftlig. Av en eller annen grunn insisterer de fleste forelesere på innleveringer på 15-20 sider som evalueringsform, så du kommer til å produsere ord tilsvarende godt over en masteroppgave på engelsk. Det er mulig å ta kurs i portugisisk, men jeg gjorde ikke dette.

Universitetsområdet og byen

Campus er flott og inne på fakultet finner du flere kafeer/kantiner med god og variert mat til ekstremt lave priser. Området rundt campus er også fullt av restauranter og annet tiltenkt studenter.

Selve byen er fantastisk, både estetisk og kulturmessig.

Bustad

Selv om prisene på det meste i Lisboa er lave, gjelder ikke dette for boligmarkedet. Som mange andre nordmenn endte vi opp med å betale for en overpriset men sentral airbnb-leilighet. Dette er det enkleste alternativet, men det er definitivt mulig å bo mye rimeligere dersom man er villig til å gjøre en innsats. Det finnes blant annet facebooksider hvor erasmusstudenter finner hverandre for å flytte sammen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Alle i klassen din er på utveksling og er derfor minst like interessert i å bli kjent med nye folk som det du er. Byen er full av arrangementer, både av studentorganisasjoner og lignende. Selv om det var corona, opplevde vi en stor fest på fakultetet arrangert av den lokale jussforeningen. Uteområdet ble omgjort til en klubb, med hundrevis av mennesker, både jusstudenter og eksterne. I vanlige tider er dette noe som visstnok arrangeres med høy frekvens.

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

06.09.2021 - 06.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Søknadsprosessen er ganske grei, og erasmuskontoret ved universitetet er hjelpsomme dersom man skulle ha spørsmål. Angående fag vil jeg anbefale å velge forhåndsgodkjente fag, og deretter endre dette senere da fagene gjerne ikke er avklart før temmelig nærme kursstart. I tillegg hadde universitetet en slags "prøveperiode" hvor man kan dra på ulike forelesninger over to uker, for å se hvilke emner man synes er interessante.

Det er imidlertid enkelte av emnene som har plassbegrensninger, slik at det kan være lurt å være tidlig ute for å sikre at man får plass i de emnene man ønsker. Et annet tips er at som regel får man ikke informasjon direkte fra universitet vedrørende hva slags type evaluering, og hvor omfattende denne vil være. Derfor kan det også være lurt å ta kontakt med foreleser/emneansvarlig tidlig for å avklare dette om det er av interesse.

Undervisningsformer

De engelske emnene er enten i form av vanlige forelesninger som går over semesteret, eller i form av intensivkurs som går over en arbeidsuke. Ellers deles emnene inn i bachelor- og masterfag, hvor de er henholdsvis 6 og 7 ECTS. Intensivkursene gir 3 ECTS. Til tross for Covid-19 var alle emnene fysiske, med unntak av det første intensivkurset i september som foregikk digitalt.

Det er obligatorisk oppmøte ved alle typer forelesninger, men oppmøte er særlig viktig ved intensivkursene. Da kan man i utgangspunktet ikke ha noe fravær for å få emnet godkjent.

Vurdering av emnetilbodet

Det var en god del ulike emner å velge mellom. Flesteparten av fagene er bacherlorfag, og det var kun 6 ulike masterfag å velge mellom. I tillegg er det en rekke intensivkurs som går på ulike tidspunkter gjennom semesteret. Det ble også tilgjengeliggjort en del ytterligere intensivkurs utover i semesteret.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet av emnene var stort sett godt. Undervisningsmetoden i fagene jeg hadde var imidlertid litt ulik fra hva jeg er vant med i Norge, hvorav enkelte av emnene brukte metoder som såkalt «flip the classroom» med en stor grad av deltakelse av fra studentene. Forelesningene ga en mer generell gjennomgang av emnet, og så hadde man stort sett en del valgfrihet angående hva man ville velge å skrive oppgaven sin om. Mye av læringsutbyttet, og særlig dybdekunnskapen, kom fra selve arbeidet med innleveringsoppgavene og tilhørende presentasjon.
Ettersom alle fagene jeg hadde var på engelsk ble engelskkunnskapene merkbart bedre i løpet av semesteret. Særlig deltakelse i timene og faglig diskusjon utenfor, samt muntlige presentasjoner ga en god progresjon i muntlige ferdigheter. De skriftlige oppgavene forbedret særlig den akademiske engelsken.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger om lag 5 kilometer utenfor bykjernen. Det er gode forbindelser med metro og buss. Fakultetet er et flott bygg, og universitet har en rekke fasiliteter å by på.

Lisboa er en utrolig fin by, og har mange aktiviteter å by på. Anbefaler å gå mye, og utsiktspunktene er særlig fine for å bli kjent med byen. Det er mye god mat og et godt uteliv. Enkelte ting ble imidlertid noe påvirket av Covid-19, og for å få komme inn på mange av restaurantene og barene måtte koronapass fremvises for å komme inn. Ellers er det mange andre fine steder å dra til på dagsreise fra Lisboa, hvorav særlig Sintra og Cascais kan nevnes.

Bustad

Angående bolig vil jeg anbefale å være tidlig ute. Personlig bodde jeg i en leilighet gjennom AirBnb, som fungerte greit. Det er nok imidlertid mulig å få mer for pengene ved bruk av mer lokale sider, men dette kan også by på vanskeligheter ettersom mye av informasjonen kun er på portugisisk. Ellers er det enkelte steder man kan melde seg inn for å få avslag på bolig, for eksempel med "Erasmus card" gjennom "Erasmus Life Lisboa", men dette var ikke noe jeg benyttet meg av selv.

Sosialt miljø

Det var et veldig godt sosialt miljø ved universitet. Alle studentene var veldig imøtekommende, og det var enkelt å bli kjent med nye studenter. Ellers er Erasmus-corner ved Bairro Alto et møtested for utvekslingsstudenter hvor man får møtt mange mennesker fra ulike studier med ulike nasjonaliteter. Mange av arrangementene blir organisert gjennom bruk av WhatsApp grupper, og dette er en fin måte å komme i kontakt med andre på.

Haust 2021 - BA kunst

Haust 2021 - BA kunst

13.09.2021 - 04.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

- If you are going in the winter, pack enough warm woolen clothes, even though its in the European south and sunny and warm outside, you will need warm clothing inside, as the majority of building does not have insulation.

- Get yourself a monthly travel card for the metro, it will save you a lot.

Undervisningsformer

There are practical labs/workshops in which one can work independently or in courses, as well as theoretical courses (these however are mainly in Portuguese and a bit poor in quality). In general this academy is very traditional in a classical sense. Be prepared to deal with a lot more bureaucracy of handing in continuous process reports of your projects during the semester.

Vurdering av emnetilbodet

I was excited about offers to work with glas (vidro) and marble (pedra) - as subject areas not available at KMD fine arts education.

In general the faculty is a lot more classically structured in their academic approach (instead of getting ECTS points at the end of the semester through presenting all work together, here ECTS points are collected through individual courses). This can either be a painful - or motivating experience, as it will force you to PRODUCE in various materials. I would recommend choosing courses higher up in the years, in which one has to develop a "free project" for increased independence and to get away from "exercises" or syllabi that seem slightly irrelevant when seen in a contemporary artistic sense.

Fagleg utbyte og språk

There was an additional Portuguese class available, but sadly it happened online, as I went on my exchange during the covid pandemic.

Universitetsområdet og byen

Lisbon is a breathtaking city with a lot of history, that will inspire in many ways.

The faculty is located in the posh part of town which can make it hard to find a reasonable priced lunch.

Bustad

It can be tricky to find housing in Lisbon, I recommend the website and app idealista.pt. and to plan enough of time to find housing.

2021

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap

17.02.2021 - 30.07.2021

Førebuingar/praktiske tips

Søknadsprosessen er ikke spesielt krevende, og fakultetet i Lisboa er hjelpsomme. Jeg vil anbefale å legge inn forhåndsgodkjente fag ved søknad ettersom du enkelt kan endre dette senere (dessuten er det normalt at det på søknadstidspunktet ikke er avklart hvilke fag fakultetet tilbyr).

Undervisningsformer

Universitetet tilbyr både bachelor- og masterfag som tilsvarer henholdsvis 6 og 7 credits, og intensivkurs som tilsvarer 3 credits. Under mitt opphold var det en begrensning at studenter maksimalt kunne følge 4 intensivkurs. Jeg hadde derfor 3 bachelorkurs og 4 intensivkurs, og var veldig fornøyd med det.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er noe begrenset, men har nok av interessante emner (særlig intensivkursene). Det er ganske enkelt å få ståkarakter, men for de beste karakterene må en nok beregne noe arbeid.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte var noe begrenset, men engelskkunnskapene forbedret seg kraftig.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en helt fantastisk by som tilbyr alt en måtte ønske seg innen rimelig avstand - det er et yrende nattliv samtidig som strand (og surf) kun er en halvtime unna. Kollektivtransport (metro og tog) fungerer meget bra.

Bustad

Jeg vil anbefale å skaffe seg bolig ganske raskt ettersom det særlig i de populære strøk ofte er lite tilgjengelig. Jeg bodde i Principe Real, som jeg var meget godt fornøyd med.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er kjempebra - jeg ble kjent med masse mennesker fra hele Europa. Det var veldig enkelt å skaffe seg venner!

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

17.02.2021 - 30.07.2021

Førebuingar/praktiske tips

Prosessen med forhåndsgodkjenning av fag kan ta tid, så det er lurt å være tidlig på ballen her. Selv valgte jeg flere fag som ikke var forhåndsgodkjente og godkjenningsprosessen tok derfor tid. Ett av fagene (corporate taxation) manglet også nødvendig emneinformasjon (typ det som kalles emnebeskrivelse og læringsutbytte på uib sine nettsider) så jeg måtte få vertsfakultetet til å sende dette til UiB slik at UiB kunne forhåndsgodkjenne faget.
Ellers sender vertsfakultetet veldig mye mail, så det kan være lurt å lage en mappe i outlook kun for mail relatert til utveksling. Oppdatert liste over engelske fag for det kommende semesteret blir for ekesempel sendt via mail (med jevnlige oppdateringer), hvilket også betyr at man ikke kan stole blindt på forrige semesters liste over engelske fag.

Undervisningsformer

Grunnet covid foregikk all min undervisning digitalt, ettersom jeg kun hadde masterfag. Undervisning i flere av fagene på bachelornivå (flere av disse er på UiB sin liste over forhåndsgodkjente fag) foregikk riktignok fysisk i perioder, men samlet sett var også mesteparten av undervisningen digital også for disse fagene.
Den digitale undervisningen var av varierende kvalitet. Mitt inntrykk er at de fleste foreleserne riktignok benytter powerpoint, men tidvis med altfor mye tekst og for høyt tempo. Foreleseren i faget "international organizations" brukte ikke powerpoint eller andre visuelle hjelpemidler, som for min del gjorde det vanskelig å kategorisere de ulike temaene hun snakket om. Særlig i lys av at forelesningene varer i halvannen til to timer uten pause (dette gjelder de fleste fagene. Den norske modellen med 45min * 2 er ikke innarbeidet på samme måte, men i intensivkursene, som ofte har utenlandske forelesere, hadde vi stort sett pause midtveis.
Vurderingsform for de vanlige fagene mine (corporate taxation, law of international organizations og European Union procedural law) var en innlevering ved slutten av semesteret i tillegg til muntlig fremføring i de to første. Vurderingsformen for intensivkursene var skriftlig eksamen, men form og lengde varierte fra kurs til kurs. Enkelte hadde multiple choise, andre langsvaroppgaver. Alt i alt veldig overkommelig hvis man følger med under forelesningene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt god, og det er nok engelske fag til at man kan velge en rekke ulike fagkombinasjoner bestående av kun engelske fag.
Selv valgte jeg en kombinasjon av 3 masterfag (7 ECTS hver) og 3 intensivkurs (3 ECTS hver). Intensivkursene går over en uke forelesning hver dag, i motsetning til de vanlige fagene som stort sett går parallelt over hele semesteret.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte varierte fra fag til fag. Faget Eurpean Union procedural law anbefales virkelig, ettersom foreleseren er dyktig og pedagogisk og legger ut forberedende materiale før hver forelesning, inkludert en rekke dommer fra EU-domstolen. Hvis man ønsker å lære mer om EU systemet er dette faget et godt alternativ, og vi gikk vesentlig mer i dybden enn hva vi rakk under NIRI.
"Corporate taxation" er etter min mening håpløst hvis man ikke allerede kan en god dose skatterett, av to grunner: For det første fordi det nesten ikke er forelesninger i faget (og de få som er varte i alt fra 15-40 min) og fordi foreleseren er veldig lite pedagogisk. I tillegg startet nesten alle forelesningene alt for sent.
Intensivkurset "Asylum and immigration law and policy of the European Union" var veldig lærerikt og anbefales.
"Globalisation and international protection of human rights" ga meg derimot ikke annet utbytte enn en oppfriskning fra rettsstat og menneskerettigheter.
Språklig sett har utbyttet vært stort. Jeg hadde som sagt bare engelske fag, og det tok kort tid å komme inn i den akademiske engelske skrivestilen.
Samlet sett er undervisningsbelastningen lagt under det en jusstudent er vant med i Bergen.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger et lite stykke nord for sentrum, men gode t-baneforbindelser gjør reisetiden kort. Universitetsområdet minner mer om et klassisk "campus" enn UiB. Nå skal det sies at jeg arbeidet mest hjemmefra ettersom all undervisning foregikk digitalt.
Selve byen er liten til å være en europeisk hovedstad (ca en halv million innbyggere) og det meste er innenfor gåavstand. Hvis man foretrekker kollektivtransport er metronettet godt utbygd, og bussforbindelsene gode. Ellers er byen preget av flotte, gamle murhus og nydelige grønne parker. I tillegg er byen overraskende kupert, som gjør at man har en rekke "utkikkspunkter" (kalt "miradouros") over hele byen som egner seg godt for både soloppgang, solnedgang og festligheter:)
Verdt å nevne er også byene rundt, som absolutt anbefales å besøke. Porto, Peniche, Ericeira, Sagres, Algarve og Setubal er eksempler på byer som alle er innenfor 2-3 timer kjøreavstand, og jeg anbefaler virkelig å reise rundt i Portugal. Selv leide vi bil ved en rekke anledninger (som for øvrig er veldig billig) og besøkte en rekke steder.

Bustad

Jeg bodde hele oppholdet i en leilighet booket via Airbnb med en annen utvekslingsstudent fra Bergen. Vi kjente hverandre ikke fra før, men kom i kontakt før avreise og booket leiligheten. Personlig var jeg ikke veldig interessert i å bo med 10-12 andre, så denne løsningen passet meg perfekt.
Hvis man ønsker å bo med andre utvekslingsstudenter er det vanlig å poste innlegg Erasmus Lisboa sin Facebook gruppe.
Leiligheten vi bodde i er lokalisert i Principe Real, et veldig sentralt område av Lisboa med koselige murhus og kafeer på hvert gatehjørne. Dette er en av de dyrere stedene i byen, men til gjengjeld er alt innenfor gåavstand- inkludert det kjente barområdet Barrio Alto.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet blant utvekslingsstudenter er veldig bra, selv under korona. Starten av oppholdet var riktignok litt spesielt, ettersom Lisboa var i full lockdown. Men selv under lockdown arrangerte Erasmus life Lisbon og andre studentorganisasjoner digitale quizer etc, og via whattsapp-grupper for erasmusstudenter ble plenty spaserturer arrangert.
Utvekslingsstudenter er etter min erfaring alltid på utkikk etter nye bekjentskaper, og jeg tror ikke det er noen grunn til å være redd for å bli sittende inne alene.
Til sist må det nevnes at surfemulighetene i Lisboa er helt fenomenale. Mye av fritiden min gikk med til surfing i Lisboa og omegn, og det var enkelt å finne likesinnede med samme interesse

Haust 2020/vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2020/vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

01.09.2020 - 09.07.2021

Førebuingar/praktiske tips

Jeg hadde opprinnelig tenkt at jeg skulle ta en LL.M. i USA, men slik ble det ikke pga. korona. Jeg valgte derfor heller å reise til Nederland, og til Nijmegen. Ettersom det ikke var mulig å søke gjennom UiB, ettersom jeg allerede hadde en plass i USA, søkte jeg på egenhånd og fikk plass i juli. Dette medførte naturligvis endel stress og styr den siste tiden før avreise. Mine råd er likevel å prøve å være ute i god tid, men det meste ordner seg. Det viktigste er å finne et sted å bo og kjøpe pensum til det første faget. Ellers ordner det meste seg etter at man har kommet ned. Vi fikk også mye informasjon om fadderuke ol, men ettersom vi hadde digital fadderuke deltok jeg ikke så mye på den. Det er helt nødvendig med sykkel så snart man kommer ned, alle sykler overalt og det er godt tilrettelagt med sykkelstier og gode muligheter for parkering overalt. Ellers er det nederlanske banksystemet ganske firkantet, så jeg anbefaler å skaffe et nederlandsk bankkort. NB- må være nederlandsk, jeg gikk selv i fellen og skaffet et tysk, men det ble ikke akseptert noen steder. Endte derfor opp med å betal med cash nesten overalt (hvor ikke VISA ble akseptert). Fikk god hjelp av International Office på Radboud, ved juridisk fakultet. De er enkle å snakke med om stort og smått og hjalp meg også å fikse bolig. Jeg endte opp med å reise hjem etter første semester pga. korona, men synes likevel at det var verdt det for et halvt år. Var også veldig tilrettelagt for å følge undervisning digitalt det andre semesteret.

Undervisningsformer

Jeg valgte spesialisering innenfor Business Law og trivdes godt med det. Jeg hadde god variasjon i fagene og fikk dekket et bredt spekter av forretningsjuridiske områder. Undervisningsformen var variert. I noen fag var det bare forelesninger, mens i andre hadde vi gruppepresentasjoner, i noen fag var det innleveringer som hele eller deler av karakteren. Vi hadde stort sett også gjesteforelesninger og besøk av forelesninger som praktiserte rettsområdene og jobbet som dommere/advokater til daglig. Det gjorde forelesningene ekstra spennende og vi fikk se relevansen av fagene i det praktiske. Fagene mitt første semester var delvis digitalt og delvis fysisk, andre semester var alt digitalt. Det kommer mest sannsynlig til å bli mer fysisk etter korona vil jeg tro. Jevnt over er de aller fleste nederlanske foreleserne enkle å snakke med og er veldig åpne og behjelpelig med alt mulig. De er også til god hjelp i forbindelse med valg av mastertema (om man er litt usikker på hva man vil skrive om). Som regel er deltakerne i fagene alt fra 7-40 studenter, det vil også naturlig prege undervisningsformen hvor mange studenter som deltar. Jeg hadde et fag med kun 7 og det var mer en konstant sammenligning og diskusjon om formuerettslig problemstillinger fra perspektiver fra ulike land. Det var dødsgøy!

Vurdering av emnetilbodet

Jeg kunne velge mellom forskjellige fag, hadde fire fag som var valgfrie innenfor Business, ett fag som var oblig, mens et annet fag var "semi"-oblig (som betyr at vi måtte velge mellom et av to fag, det var enten European and Comparative Company Law eller Competition Law). Jeg hadde fagene:
- Advanced Notions of European an International Law
- European Financial Law
- Principles of Finance and Secured Transactions
- European and Comparative Company Law
- European Commercial Law
- European Insolvency Law

I tillegg skrev jeg en masteroppgave, som er 18 EC, men tilsvarer en norsk master fra UiB i dybde og omfang.

Jeg vil si at det var relative krevende å få gode karakterer i fagene, men ganske varierende. De har skala fra 1-10, og man må få 6 for å stå. Jeg har inntrykk av at ganske mange studenter stryker i fagene hvert år. Det er alltid mulighet for gjentak litt tid etter. Likevel vil jeg ikke si at det er det beste steder å reise om man vil ha et "chilleår". Siden skalaen er litt anerledes enn i Norge er det nesten umulig å få 10 (mine nederlanske venner, som har tatt bacheloren på Radboud, sier at de ikke vet om noen som har fått 10). Tror man kan velge flere bachelorfag om man reiser på Erasmus, men ikke på LLM, der er det bare masterfag å velge mellom.

Fagleg utbyte og språk

Personlig fikk jeg veldig stort faglig utbytte totalt sett, endel av fagene var ganske krevende ettersom jeg feks ikke hadde noe forkunnskaper i selskapsrett, sammenlignet med mange av mine medstudenter som allerede hadde hatt dette som en del av bacheloren sin. Jeg fikk innsyn mange spennende rettsområder som jeg ikke hadde noe kjennskap til fra før, feks financial law. Jeg føler også at jeg fikk god trening i å både snakke og skrive juridisk engelsk, det synes jeg er en klar fordel nå i ettertid og hjelper veldig på den faglige selvtilliten på det området. Jeg lærte meg nesten ikke noe nederlandsk, men mye av ordene er like som på norsk. Det gjør det enkelt å kommunisere med nederlendere om man feks ikke kan/husker det engelske ordet for noe. Også morsomt å se hvor mange slående likheter det er mellom landene på kultur.

Universitetsområdet og byen

Jussen ligger i et utrolig moderne bygg, og har et skikkelig kult bibliotek med mye lys. Fakultetet ligger grønt til ca 15 min på sykkel fra Nijmegen city center. Campusområdet er ellers også ganske moderne, med flere ulike bygningen plassert relativt tett. Det er veldig greit å sykle mellom de ulike byggene. Vi hadde forelesninger i forskjellige bygg, så fikk sett litt forskjellig. Det er også en liten matbutikk på campus, i tillegg til cafeer. Det er også et treningssenter på campus, det var mulig å booke da vi var der, men vil jo sikkert være mer fritt utenom korona.

Byen Nijmegen ligger ca 2 timer med tog fra Amsterdam, ganske liten by med en lang elv som renner gjennom. Veldig grønn by, endel regn og helt flatt. Byen er hyggelig med en gammel del og koselige cafeer rundt. Dessverre fikk vi ikke opplevd så mye av utelivet i byen pga. korona, men inntrykket mitt er at det er mange koselige og morsomme steder å gå ut. Det er også flere koselige restauranter i sentrum.

Bustad

Jeg bodde på Hoogeveldt, som ligger veldig nærme campus. Det er det eldste komplekset av alle studentboligene, men etter min mening et av de mest sentrale. Jeg delte kjøkken, do og dusj med 15 andre mennesker, ganske tett, men gikk greit. Ettersom det var korona var det ikke Erasmusstudenter i Nijmegen, kun bachelor- eller masterstudenter, dette gjorde at miljøet i etasjen min var preget av ganske mange førsteårsstudenter på bachelor (noen var 17 år). Det var hyggelig å bo der, men litt ungt miljø etter min smak. Tror dette vil variere veldig fra etasje til etasje, og kanskje mer spredning i alderen når det også er flere Erasmusstudenter fra masterprogram. Ganske slitent bygg, men gikk helt ok. Betalte bare 375 euro i måneden, så det er jo mye billigere enn jeg gjorde i Bergen. Ville nok bodd der igjen om jeg skulle reise på nytt, på tross av litt småskittent sted. Veldig digg at det ligger nærme campus. Et stykke fra butikken, så da er det fordel å sykle. Nærmeste og beste butikkene er Albert Hein (stor butikkkjede), nærmeste ligger 10 min på sykkel eller 25 min å gå (med tunge poser hehe) fra Hoogeveldt.

Sosialt miljø

Ettersom det var korona var det litt begrenset hva vi fikk til av sosialt opplegg, men fikk endel gode venner den første tiden da samfunnet var relativt åpent. Det er generelt et veldig sosialt universitet og mange ting som skjer, herunder idrettslag og mye annet man kan delta på. På jussen var det studenter fra mange land, og veldig mange var åpne og veldig interessert i å bli kjent. Synes det ikke var problematisk å finne noen å henge med. Vi var også en liten gjeng med norske studenter som hang endel sammen.

Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap

20.02.2021 - 12.06.2021

Førebuingar/praktiske tips

Generelt er det en del nytt å sette seg inn i, så det kan være lurt å sette av litt tid til å få oversikt over alt som skal gjøres. Men man får alt man trenger av informasjon både fra universitetet i Bergen og i Lisboa, så søknadsprosessen er ganske grei. Både i Bergen og Lisboa var de veldig hjelpsomme og svarte raskt på spørsmål. Forhåndsgodkjenning av fag kan være litt knotete, spesielt siden ULisboa ikke hadde publisert alle fagene som var tilgjengelige før vi måtte søke om forhåndsgodkjenning og ordne Learning Agreement. Jeg ordnet det sånn at jeg valgte fag som allerede var forhåndsgodkjent, også byttet jeg når jeg kom til Lisboa. Det gikk veldig greit, men vær obs på at ULisboa ikke legger ut like detaljerte beskrivelser av emnene som vi er vant med, så du må kanskje kontakte professoren direkte for å få nok informasjon om emnet til at UiB kan forhåndsgodkjenne det.

Undervisningsformer

Undervisningen i våres var stort sett digital pga korona, men vanligvis er det undervisning på campus. Skolen tilbyr bacheloremner på 6 ECTS, masteremner på 7 ECTS og intensivkurs på 3 ECTS. Jeg valgte 4 intensivkurs og 3 bacheloremner. Bacheloremnene hadde én forelesning i uken hver, og intensivkursene har forelesning hver dag i en uke, før man avslutter med en innlevering/multiple choice test eller lignende. Bachelorfagene avsluttet enten med en skriftlig eksamen, innlevering eller fremføring. I forelesning varierer det veldig hvor mye som kreves av studentene. I de aller fleste snakket professoren uten særlig mye deltakelse, mens i Fundamental Rights-faget jeg tok var det forventet at vi kom forberedt og deltok gjennom hele økten.

Vurdering av emnetilbodet

På ULisboa har de ganske mange engelske emner å velge mellom, så man klarer fint å sette sammen en kombinasjon som er interessant dersom man ikke vil ha fag på portugisisk. Generelt synes jeg utvalget var bra, og jeg tok for det meste fag jeg synes var interessante.

Fagleg utbyte og språk

Hvor mye faglig utbytte man får varierer både fra fag til fag og hvor mye innsats man legger ned. Fagene jeg tok var beregnet til studenter på bachelornivå, så da blir det jo gjerne noe enklere enn det vi er vant til. Likevel er et interessant å få et annet perspektiv på emner man allerede har vært innom. Intensivkursene er også veldig interessante, for de handler gjerne mer om spesifikke tema. For eksempel tok jeg et fag som bare handlet om Brexit.

Alle fagene jeg tok var på engelsk, så det er klart at den akademiske engelsken forbedret seg veldig, både skriftlig og muntlig.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger litt utenfor sentrum, men er veldig lett å komme seg til med metro. Den gule linjen stopper rett utenfor universitetet, og fra sentrum kan man ta den enten fra Rato eller Marques de Pombal, det tar ca. 10 minutter. Campus var helt ok, vi tilbragte ikke så mye tid der siden all undervisningen var digital.

Lisboa er en helt fantastisk by. Byen er liten nok til at det er lett å komme seg rundt, og du har både shoppingområder, gamlebyer, uteliv osv. Det er masse miradouros hvor man f.eks. kan se soloppgang eller solnedgang, koselige kafeer og tradisjonelle restauranter, og i gamlebyen Bairro Alto er det samlet masse barer og utesteder. Kollektivtransport fungerer veldig bra, og man kan kjøpe månedskort man kan bruke på både metro, buss, ferge og tog. I tillegg er det kort vei til strendene (ca en halvtime/tre kvarter) hvis man vil surfe, og det er gode forbindelser med buss eller tog til flere andre steder utenfor Lisboa hvis man ønsker å reise litt. Det er også lett og relativt billig å leie bil hvis man vil reise lenger eller ønsker seg mer frihet.

Bustad

Det er lurt å begynne tidlig med å se på leiligheter og områder man ønsker å bo i, da det er mange studenter som flytter til byen samtidig. Man kan finne bolig enten på Facebook (Erasmus Facebook-grupper) eller nettsider som f.eks. Uniplaces eller InlifePortugal. Erasmus Life Lisboa tilbyr også hjelp til å finne bolig. Jeg brukte Uniplaces, som jeg synes var oversiktlig og enkel å bruke. Men man bør være obs på scam, og mange nettsider tilbyr også videovisning hvis man ikke har kommet ned enda. Et annet alternativ er å booke en Airbnb eller et hostel de første dagene, og dra på visninger etter man har kommet ned. Jeg bodde i Marques de Pombal, og trivdes veldig godt med den beliggenheten. Det er et litt mer "fancy" område med mye kontorer osv., men det er sentralt med tanke på metro og det tar ca 15 minutter å gå til Bairro Alto, ca. 20 til Cais do Sodre. Det er også en del studenter som bor der. Ellers er det veldig fint i Principe Real, Rossio og Chiado (selv om det kanskje er litt mer turister der til vanlig enn det det var i vår), Santos, Anjos og Intendente blant annet.

Jeg valgte å bo med andre utvekslingsstudenter, og anbefaler det dersom man er interessert i å bli godt kjent med folk fra andre land og å trene på engelsken. Man kan enten finne folk å bo med via Facebook og booke leilighet sammen, eller booke rom. De plattformene jeg nevnte over er det stort sett utvekslingsstudenter som bruker.

Sosialt miljø

Det er veldig lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Jeg anbefaler å melde seg inn i diverse WhatsApp-grupper (de postes på Erasmus sine Facebook-grupper) og å være litt frempå. Alle du møter er interessert i å bli kjent, så det skal ikke bli noe problem å få seg venner. Erasmus arrangerer også diverse arrangementer, selv om det ble litt amputert i starten da Portugal var i lockdown. Men vanligvis er det et stort utvalg, f.eks. quiz, middager, bar crawl, surfedager osv.

2020

Haust 2019/Vår 2020 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019/Vår 2020 - Integrert master i rettsvitskap

16.09.2019 - 19.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

Skolens LL.M. program i Folkerett (Public International Law) er i verdenstoppen (topp 10 i verden), og gir et bredt innblikk i svært relevante rettslige problemstillinger knyttet til offentlig rett, internasjonale organisasjoner og menneskerettigheter. Den er skreddersydd for de som ønsker seg en karriere i internasjonalt arbeid.

Skolen inngår ikke i UiBs utvekslingsavtaler. Det forventes derfor at du selv gjør alt arbeid med søknadsprosess selvstendig. Heldigvis er UiBs veiledere for utveksling svært behjelpelige med de spørsmål du måtte ha. Administrasjonen ved skolen er også svært behjelpelige med alle spørsmål du måtte ha.

Følgende tips og informasjon er rettet mot jusstudenter, ettersom det var som jusstudent jeg søkte meg til skolen.
Studiet er en LL.M. i Folkerett, hvor man kan velge en underspesialisering i menneskerettigheter, internasjonal økonomisk rett eller internasjonal miljørett.
Viser til følgende lenke for generell informasjon:
https://graduateinstitute.ch/executive-education/programmes/llm-international-law/key-information

* Søknadsfristen for skolen er 15. januar, men man bør gjerne søke så fort man kan søke, som er fra 1. september året før man starter.
* Du trenger to anbefalingsbrev fra akademiske veiledere. Som utgangspunkt gjelder dette kun professorer og ikke 'arbeidsgruppe/seminarledere', men dette vet jeg ikke med sikkerhet.
* Det er språkkrav ved skolen, men UiB kan gi deg en "waiver" - et fritak - fra kravet, i form av et eget dokument. dette sendes til andre skoler som UiB har avtale med. Kontakt utveksling@jurfa.uib.no for mer informasjon om dette.
* Søknadsprosessen er i to runder skriftlig og muntlig.
* Søk om bosted så fort du har fått vite at du har fått plass ved studiet. Jeg bodde i Picciotto Student House og var svært fornøyd med det.
* Spar gjerne penger i god tid, da Lånekassen ikke nødvendigvis dekker alle levekostnader.
* Franskkunnskaper er en fordel for å bo i Genève, men ikke et krav.
* LL.M.-klassen er hvert år på rundt 25-30 personer.
* Dette er et intensivt program, og ingen ferie.

Undervisningsformer

LL.M.-programmet gjennomføres i stor grad ved hjelp av klasseromsundervisning. Sammenlignet med forelesninger ved juridisk fakultet, gjennomføres kursene ved bruk av sokratisk metode, hvor foreleser stiller spørsmål til klassen og det forventes at man svarer. Enkelte kurs tilbyr bonus på karakteren dersom man presterer godt muntlig.
Det forventes at man stiller til kursene forberedt, ved at man har lest relevant pensum til den aktuelle timen.
Foreleserne er ofte tidligere praktikere med doktorgrad. De har omfattende teoretisk kompetanse som sammen med praktisk erfaring resulterer i høyt faglig nivå.
Kursene er til forskjell fra ved UiB relativt små målt i ECTS, men studiepoengene er presset til det maksimale, som betyr at kursene presenterer hele emnet det omhandler.
Eksamensformene er forskjellige fra ved UiB, varierer fra hjemmeeksamen over flere dager til to timers skoleeksamen uten hjelpemidler.
LL.M. Oppgaven er på 8000 ord som medfører at du må søke om godkjenning av oppgaven samt en ekstra tekst for å få godkjent masteroppgave.

Vurdering av emnetilbodet

Etter oppholdet ved the Graduate Institute føler jeg meg kompetent til å arbeide innenfor de fleste områder av internasjonal offentlig rett, og levere et arbeid som er av høy faglig kvalitet.

Fagleg utbyte og språk

Mine egenskaper i å uttrykke meg på engelsk har blitt forbedret i løpet av året, både skriftlig og muntlig forståelse er forbedret.
som følge av et internasjonalt miljø blir man også eksponert for øvrige språk. som følge av internasjonal retts to-språklige historie er særlig fransk et språk jeg har lært å forstå i større grad.

Universitetsområdet og byen

universitetsområdet er spredt flere steder, med gåavstand til hver. Skolen ligger rett ved FN-bygningen i Genève, og området hvor hoveddelen av kursene til LL.M.-programmet holdes i en villa like ved Lac Lemàn.

Byen er nydelig, men som følge av Corona-pandemien våren 2020 ble oppdagelsesferdene i byen begrenset. Byen har et svært koselig julemarked før jul, og er generelt idyllisk sommer som vinter. Genève preges likevel av å være et sted for 'expats' - ansatte i internasjonale organisasjoner. Dette gjør at man ikke føler en spesielt "sveitsisk" stemning over byen. Heldigvis har man tog og kan nå andre deler av Sveits på relativt kort tid sammenlignet med i Norge.

Bustad

Mitt oppholdssted var i studentboligen Picciotto Student House. Dette ligger vis á vis instituttets hovedbygning og biblioteket. Her hadde jeg en studio for meg selv med utsikt mot sjøen og Alpene med Mont Blanc. Bygget hadde et fellesrom hvor man kunne arrangere sammenkomster, samt et styrkerom med enkelt utstyr. kjøkkenet hadde ikke stekeovn, kun to stekeplater av induksjon. det finnes også delte boliger, som har stekeovn.

Sosialt miljø

LL.M.-klassen ble veldig sammenvevd og vi foretok det meste av det sosiale sammen. Dette resulterte i svært god trivsel i klassen, som var svært internasjonal. For øvrig resulterer expat-miljøet for at nettverksbygging står høyt på agendaen blant de fleste -også studenter- som gjør det svært lett å blir kjent med nye mennesker, om man tør det.

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

10.02.2020 - 12.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å finne bolig via AirBnB relativt tidlig i forveien. Det finnes også alternative boligplattformer, det finnes for eksempel flere facebookgrupper for Erasmusstudenter i Lisboa, hvor det legges ut boliger. Flere jeg ble kjent med hadde også funnet boliger via UniPlaces, men her er det visstnok en del svindlere som opererer. I tillegg er visst olx.pt (portugisisk "Finn.no") en mulighet. Jeg har inntrykk av at de fleste ender opp med å betale mellom 400 og 600 euro for et enkeltrom i kollektiv. Det er selvsagt også mulig å leie hotell eller et midlertidig rom i et par uker i starten, slik at man får sett seg rundt og gått på visninger, men flere boliger vil jo da også være utilgjengelig fordi man er sent ute.

Jeg ser at flere som har vært her tidligere semestre har skrevet at man er nødt til å møte opp fysisk på Erasmus-kontoret (som heter "GERI" på Faculdade de Direito ved Universidade de Lisboa) for å få meldt seg opp til intensivkurs. Jeg er usikker på om dette fortsatt gjelder. Jeg var selv ikke meldt opp til noen fag i det hele tatt før jeg møtte opp på GERI-kontoret. Jeg hadde ikke lykkes med å få tilsendt utfyllende emnebeskrivelser av fagene jeg hadde tenkt til å ta fra GERI, og jeg fikk derfor heller ikke forhåndsgodkjent disse fagene av UiB. Siden jeg ikke hadde forhåndsgodkjenningen i orden, kunne jeg heller ikke få signert Online Learning Agreement, og kunne i tur heller ikke velge fag ved Universidade de Lisboa. Et salig administrativt kaos, med andre ord. Da jeg møtte opp fysisk fikk jeg beskjed om at utfyllende emnebeskrivelser ofte ikke var tilgjengelig før senere i semesteret. Jeg ble samtidig meldt opp til de kursene jeg ville ta, også intensivkurs. Jeg vil nok derfor anbefale å reise ned en uke eller to før semesteret starter, selv om også dette kan være vanskelig å få informasjon om. Jeg fikk først beskjed om når vårsemesteret startet den 13. januar, og valgte derfor å kjøpe flybilletter ned før jeg visste når undervisning faktisk startet (13. februar).

Det gjelder helt generelt at informasjonsflyten fra GERI er svært, svært dårlig, spesielt sammenlignet med utvekslingskoordinatorene ved det juridiske fakultet på UiB - som er veldig behjelpelige og svarer raskt på spørsmål. Det er en helt annerledes byråkratisk kultur ved Universidade de Lisboa. Man kan ikke alltid regne med å få nødvendig informasjon tilsendt på mail, og må ofte sitte i kø i opptil en time utenfor GERI-kontoret for å spørre spesifikt om det man trenger informasjon om. Tilsynelatende vil heller GERI prioritere å bruke timesvis på å besvare de samme spørsmålene fra et titalls studenter, enn å sende ut en epost som gir den samme informasjonen til alle Erasmusstudentene samtidig. Resultatet blir at man må belage seg på å få mye informasjon via "word of mouth" fra medstudenter og via WhatsApp-grupper.

Det tydeligste eksempelet på informasjonsflyten ved universitetet er vel at vi fikk beskjed om tidspunkt og sted for første forelesning, dagen ETTER den hadde vært.

Man bør bestille metrokort så snart som mulig, dette tar tid å produsere, opptil 10 dager om jeg husker rett. Man må møte opp fysisk på en metrostasjon hvor dette kan bestilles. Hvis man er under 23 år får man en egen studentrabatt på metrokort, men man må ha et skjema fra universitetet. Det kan være lurt å ta med ekstra passbilder hjemmefra om man har dette, man trenger dette til metrokort og flere andre ting.

Undervisningsformer

Det er tre forskjellige typer emner tilgjengelige for Erasmusstudenter:

1) Intensivkurs (3 ECTS/studiepoeng) som går over én uke, stort sett med 2 timer forelesning hver dag den uken. Oppmøte er obligatorisk for å få bestått. Vurderingsformen er typisk enten en multiple choice-prøve på ca én time, eller en innlevering med variabelt omfang. Prøven eller innleveringen avholdes/har frist 2-3 uker etter "undervisningsuken" i faget. Hvilke intensivkurs fakultetet tilbyr varierer fra semester til semester, fordi kursene ofte avholdes av innreisende professorer som da tilbringer en kort tid ved fakultetet og underviser i et fagfelt de har spesialkompetanse i. De aller fleste av kursene undervises på engelsk, men det er også en rekke fag som undervises på f.eks. spansk, portugisisk, italiensk eller tysk. Emnetilbudet spenner vidt, et tilfeldig utvalg fra mitt semester er: “Brexit: process and impact on EU and member States' law“, “Introduction to the North American Constitution“ og “Construction contracts in the system of German Civil law“. Totalt tilbudte fakultetet opprinnelig (før korona) 21 forskjellige intensivkurs, men flere av disse ble avlyste som en følge av Korona.

2) Bachelornivåkurs (6 ECTS) som går over hele semesteret. Disse har enten 1 eller 2 forelesninger i uken, men disse varer igjen stort sett bare i 50 minutter hver. Vurderingsformen er stort sett enten skriftlig eksamen eller en større innlevering, gjerne også i tillegg til enten en muntlig presentasjon eller en mindre innlevering midtveis i semesteret. Fakultetet har en oversikt over kurs som undervises på engelsk - disse er egentlig en engelsk "subclass" (tilsvarende en storgruppe) av hovedkurset som undervises på portugisisk for de "lokale" studentene. De lokale portugisiske studentene tar selv både hovedforelesningene (tilsvarende vanlige store forelesninger på dragefjellet) og egne portugisiske subclasses, mens Erasmusstudentene kun tar "sine" engelskspråklige subclasses. Dette har ingen reell betydning for deg, såfremt du ikke tenker å følge undervisning på portugisisk: de engelske "sub-klassene" er bygget opp for å utgjøre et helhetlig emnetilbud, og bygger altså ikke på det som er gjennomgått i de portugisiske forelesningene. Det tilbys færre fag på bachelornivå enn intensivkurs, våren 2020 tilbudte fakultetet 7 forskjellige kurs: Administrative Law II, Comparative Law, Law of the European Union, Environmental Law, Labour Law II, International Economic Law og Fundamental Rights.

3) Masternivåkurs (7 ECTS), som etter alt å dømme er helt like som kurs på bachelornivå. Det var et ganske begrenset antall masternivåkurs (3) tilgjengelige, og jeg tok ingen selv.

Felles for alle kursene er at de undervises som vanlige forelesninger med alt fra 10-40 studenter i salen, avhengig av hvor mange som tar kurset. Det kreves generelt lite deltakelse fra studentene. Jeg måtte avbryte oppholdet mitt i Lisboa på grunn av Korona, og fulgte derfor forelesningene via Zoom de siste månedene av "utvekslingsoppholdet".

I noen av fagene forventes det at man leser artikkelutdrag eller lignende som forberedelse til forelesningene, men dette er mer unntaket enn regelen. Det er ingen fast pensumlitteratur.

Karakterskalaen går fra 1-20. Det varierer tydeligvis om stryk er 10 eller 12. Det kreves ikke mye for å bestå, men det gis sjelden karakterer over 17. Karakterene omgjøres til A-E på den endelige karakterutskriften du får, men det er ikke fast om f.eks. en 16 er B eller C, dette avgjøres (tilsynelatende) av en slags normalfordeling.

OBS: i en del fag teller deltakelse i forelesningene med i vurderingsgrunnlaget, og man kan eksempelvis få opptil 2 karakterer høyere av å ta ordet jevnlig. Dette kan virke litt uvant for norske studenter, spesielt fordi portugisiske studenter som er vant til dette ofte tar ordet for å si påstander/spørsmål/utsagn som ikke egentlig driver undervisningen fremover eller er interessant for noen andre, fordi de vil ha "extra credits" for deltakelse.

Vurdering av emnetilbodet

Hvis man er interessert i å velge intensivkurs, er det et relativt bredt emnetilbud. Hvis man vil ta bachelornivå- eller masternivåkurs på engelsk er det smalere emnetilbud, men det er helt tilstrekkelig til at de fleste nok vil finne noe de har en viss interesse for. Kvaliteten på undervisningen spriker, og varierer sterkt med de pedagogiske ferdighetene og engelskkunnskapene til den aktuelle professoren. Noen bruker Power Points, men langt de fleste snakker bare gjennom hele forelesningen. Forelesningene i intensivkursene gjennomføres ofte som 2+ timer uten pause, noe som gjerne kan virke litt uvant (og uhensiktsmessig) for norske studenter som er vant til 45+45min.

En styrke ved emnetilbudet ved Universidade de Lisboa er at valgmuligheten mellom intensivkurs, bachelor- og masternivåkurs gir deg ganske stor fleksibilitet mtp. å skape det utvekslingsoppholdet du selv ønsker:

Dersom man ikke drar til Lisboa for de største faglige utfordringene, men heller ønsker mye tid til overs for å utforske byen og resten av landet, er intensivkurs midt i blinken. Da har man totalt 10 uker undervisning (dersom man tar 30 ECTS), og har resten av tiden tilgjengelig til andre aktiviteter. Det er som nevnt også et stort spenn i tilbudet av intensivkurs, så jeg vil tro at de fleste kan finne flere fag som er interessante.

Dersom man ønsker et mer ordinært semesterløp, der man får gått litt mer i dybden av fagene, passer både bachelornivå- og masternivåkurs bra. Dersom man ønsker å bli ordentlig "integrert" i Erasmus-miljøet, ved å ha en mer fast tilknytning til campus gjennom å gå på forelesninger der flere ganger hver uke og møte folk der, så vil jeg gjerne anbefale å ta i det minste ett eller flere slike "vanlige" bachelornivå-/masternivåkurs.

Jeg tok selv ett intensivkurs, og to kurs på bachelornivå, ettersom jeg allerede hadde 15 studiepoeng spesialemner. Intensivkurset besto av 5 x 2 timer forelesning og en multiple choice test uken etterpå. De "vanlige" bachelornivåkursene hadde 2 x 50 min forelesning i uken, fordelt på 4 dager. I begge fagene var vurderingsformen en større innlevering, på henholdsvis 12 og 20 sider. Vi skulle egentlig hatt presentasjoner i begge fagene, men dette ble avlyst på grunn av Korona. Fra ca 16. mars ble forelesningene gjennomført over Zoom, og dette funket omtrent like bra som ved fysisk oppmøte.

Hvis du, slik som jeg gjorde, drar alene til Lisboa, eller bare generelt har lyst til å bli godt kjent med Erasmusstudenter fra andre land, vil jeg nok anbefale å ta i det minste ett "vanlig" bachelor-/masternivåkurs. Jeg ble selv godt kjent med studenter fra bla. Tyskland, Østerrike og Argentina gjennom å ha jevnlig undervisning med dem og å finne på noe sammen etterpå, og tilbrakte fritiden min (som jeg hadde mye av) sammen med disse. Man kan jo selvsagt bli kjent med folk på samme måte på intensivkurs også, men jeg synes i alle fall det var hyggelig å ha fag med de samme folkene hver uke.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet jeg sitter igjen med er helt ok. Som nevnt varierer kvaliteten på undervisningen, og det er ingen pensumlitteratur - dette setter sine naturlige begrensninger for faglig utbytte. Det faglige utbyttet ble gjerne også avkortet ytterligere av at det kun ble Zoom-undervisning store deler av semesteret. Faglig utbytte var uansett ikke hovedgrunnen til at jeg valgte å dra på utveksling til Lisboa.

Jeg synes imidlertid det ga et godt språklig utbytte å få trening i å skrive juridisk engelsk over et lengre tidsrom, og å måtte snakke engelsk i forelesninger og ellers på fritiden.

Dersom jeg hadde vært i Lisboa hele semesteret, og hadde vært tidlig nok ute med å melde meg på, ville jeg definitivt tatt et språkkurs i Portugisisk. Disse arrangeres for en billig penge av de forskjellige fakultetene, men blir veldig tidlig fullbooket (før semesteret starter). Man får faktisk ECTS-poeng for disse kursene, som går ukentlig gjennom hele semesteret.

Hvis man ønsker å ta et fag på portugisisk, har jeg forstått det slik at foreleserne er behjelpelige med å tilrettelegge slik at en selv med begrensede portugisisk-ferdigheter kan klare å bestå et fag som undervises på portugisisk.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en fantastisk by å være Erasmusstudent i. I tillegg til et deilig klima, har byen et yrende tilbud av restauranter, barer, nattklubber og kafér. Det er nydelige strender en halvtime unna med buss eller tog. Kollektivtilbudet er godt, og byen er lett å komme seg rundt i. Det er masse andre Erasmusstudenter i byen, og de drar ofte til litt de samme stedene, så det er lett å bli kjent med folk fra mange ulike land .

Siden oppholdet mitt ble avkortet, fikk jeg dessverre ikke reist rundt i Portugal slik som jeg opprinnelig hadde planlagt.

Universitetsområdet ligger nord for sentrumskjernen, og er lett tilgjengelig med metro. Fakultetsbygget holder relativt høy standard, og både forelesningssaler og andre klasserom er relativt fine. Det er flere kantiner på fakultetet, hvor du kan kjøpe en ok lunsj for en billig penge: 3 euro for varmrett, suppe, brød, drikke og dessert. Fakultetet har også et bibliotek og en større lesesal.

Bustad

Jeg vil anbefale å bo sentralt, fremfor å bo nærme universitetsområdet. Hvis man f.eks. bor hvor som helst langs gul eller grønn metrolinje, er det lett å komme seg til universitetet, og ellers hvor som helst i byen.

Jeg bodde selv ved mellom Intendente og Anjos-stoppet, og var veldig fornøyd med dette. Det tok meg i underkant av 15 min til universitetet, og kort tid til alt annet byen har å by på.

Sosialt miljø

Det er et veldig hyggelig miljø blant Erasmusstudentene på Universidade de Lisboa, og i byen for øvrig. De aller fleste er veldig åpne mennesker som er interessert i å bli kjent med andre mennesker og oppleve byen. Det er et veldig stort antall tyske utvekslingsstudenter, i tillegg til flere fra Italia, Polen og Østerrike.

Det er ikke like lett å bli kjent med portugiske studenter, siden man sjelden har fag sammen med noen av dem, og ellers er på "Erasmus-fester" og "Erasmus-aktiviteter". Det er likevel fullt mulig, og jeg opplevde portugisere generelt som veldig hyggelige og imøtekommende. Gjennom en venn ble jeg kjent med flere portugisere, og jeg vil anbefale enhver å prøve å bli kjent med noen av dem som faktisk bor i Lisboa.

Opplegget fra studentorganisasjonen på fakultetet var veldig dårlig da jeg var der. Vi hadde en felles lunsj før velkomstseremonien som fakultetet arrangerte, og fikk en omvisning av lederen for studentorganisasjonen etterpå, men det var alt. Siden hørte vi ikke noe mer fra dem. Jeg mistenker at dette er mer unntaket enn hovedregelen, for de som var her på høstsemesteret hadde en Welcome Week ala fadderuke tidlig i semesteret, og det ble arrangert flere fester utover semesteret. På forhånd hadde riktignok studentorganisasjonen opprettet en felles WhatsApp gruppe for alle de innreisende studentene ved Faculdade de Direito det semesteret, og vi brukte denne gruppen til å avtale en del forskjellige aktiviteter.

Det finnes to større felles studentorganisasjoner i Lisboa, ELL og ESN, som arrangerer arrangementer nesten hver dag for alle Erasmusstudenter i Lisboa. Disse arrangerer alt fra fester, walking tours, pubcrawls, utflukter til steder i Lisboa og til andre byer (og land), surfekurs osv. Det koster 15 euro for medlemskap i hver av disse, som er påkrevd for en del av arrangementene de arrangerer, men da får også man lavere priser på arrangementene deres og på en del utesteder i byen. Jeg hadde bare medlemskap i ELL, og har inntrykk av at dette er den mest populære.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

11.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av utvekslingsoppholdet blir man satt godt inn i hva som må gjøres. UiB er flinke til å informere om tidsfrister for søknader, dokumenter som skal sendes til vertsuniversitetet osv. Det var også enkelt å få svar på ting man lurte på i forkant ved å sende mail til de ansvarlige på fakultetet for utvekslingsstudentene. Det var heller ikke vanskelig å søke om erasmusstipend eller å melde seg til fag. Det tok imidlertid noe lenger tid å få svar fra administrasjonen ved FDUL.

Et tips om man skal studere ved Universidade de Lisboa ville vært å dratt så tidlig som mulig. Selv om oppstarten med forelesninger og fag var litt treig grunnet at man måtte velge fagene på nytt ved oppstart, ville jeg vært tidlig på skolen for å sørge for å få fagene man har lyst på. De engelske kursene ble ganske raskt fullt opp og det lønner seg dermed å være tidlig ute.

Et annet praktisk tips er å ordne metrokort med en gang man kommer seg på plass ettersom dette tar litt tid å få i orden. Det er mye kø i starten og man er nødt å vente et par dager før det er klart til å bli hentet. Dette kan man gjøre på metrostasjonen ved universitetsområdet. Prisene er greie og det lønner seg sett i forhold til å betale enkeltbilletter. Et tips er å ordne med confirmation document på universitetet først slik at du får studenrabatt.

Undervisningsformer

Man har muligheten til å velge mellom vanlige emner med 6 eller 7 ECTS og intensivkurs med 3ECTS. Intensivkursene gikk over en uke med to timer forelesninger til dagen, mens de vanlige emnene gikk over hele semesteret med ca. 2 timer forelesning i uken.

Undervisningsformen var for det meste lik i de fleste fagene jeg hadde, med typiske forelesninger på engelsk i hvert fag. Noen av professorene krevde muntlige presentasjoner som gjerne utgjorde 20-30% av karakteren, mens andre professorer gjorde ikke det. Annerledes fra UiB var likevel at oppmøte hadde betydning for sluttkarakteren i de fleste fagene og at det i større grad var lagt opp til deltakelse i forelesningene. Det var professoren i hvert fag som avgjorde hvilken evalueringsmetode som ble brukt i hvert av emnene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var ganske bredt og det ble tilbudt et greit antall emner på engelsk. Imidlertid, som jeg nevnte ovenfor, blir de ulike kursene raskt fullt opp så det gjelder å være tidlig ute. Et minus var likevel at det endelige fagtilbudet ikke var endelig oppdatert før etter vi ankom Lisboa, noe som innebar at vi var nødt til å endre learning agreementen til nye emner ved skolestart. Dette gikk imidlertid fint og UiB var behjelpelige med å forhåndsgodkjenne de nye emnene raskt.

Fagleg utbyte og språk

Personlig tok jeg alle mine emner på engelsk og hadde et godt utbytte av dette. Jeg følte at mine akademiske språkkunnskaper ble godt utviklet under oppholdet ettersom man skriver en rekke engelske innleveringer og er nødt til å uttrykke seg muntlig både gjennom diskusjon i klassen og presentasjoner. Jeg vet også at det er mulig å ta språkkurs i portugisisk og at man kan få innvilget et språkstipend om man ønsker dette. Inntrykket mitt er at FDUL er flinke på å tilrettelegge undervisningen for utvekslingsstudenter som ønsker å ta fag på portugisisk.

Hva gjelder det faglige utbytte har dette vært varierende. Jeg fikk best faglig utbytte av de "vanlige emnene" på 6 ECTS som gikk over hele semesteret. Jeg hadde comparative law og law and economics hvor begge professorene holdt et godt nivå. Når det gjelder intensivkursene var disse i regi av tilreisende professorer. Noen av professorene holdt et veldig høyt nivå, mens andre et noe lavere. Ettersom disse kun er 3 ECTS fikk man imidlertid litt mindre utbytte rent faglig ettersom det ble mer en introduksjon til hvert enkelt rettsområde.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en helt perfekt by å studere i etter min mening. Selv om det er en storby og hovedstad er det likevel en veldig oversiktlig by og det er enkelt å komme seg rundt. Ettersom man både har bykjernen og strandmuligheter er det mye å finne på. Man kan dra til Algarvekysten, til Belem, Cascais, Sintra og veldig mange andre fine steder enten ved metro eller ved å leie bil. Vi fikk gjort mye selv om vi kun var der i 4 måneder grunnet enkel transport og ikke så altfor store avstander. Det er også en rekke fine utsiktspunkter over byen som for eksempel Miraduoro do senhora do monte m.flr. Man kan også dra til gamlebyen Alfama, dra over broen til Costa da Caparica og for eksempel surfe på Carcavelos. Det er mye fint å se uansett hvor du går og en rekke koselige cafeer og butikker.

Universitetsområdet ligger et lite stykke unna bykjernen, men med veldig god metroforbindelse. Jeg syntes universitetsområdet var fint og greit utstyrt med bibliotek, kantiner og study halls. I løpet av oppholdet fant jeg imidlertid ikke noen lesesal slik som man har på UiB og det var et ganske høyt støynivå i study hallen på skolen, flere valgte derfor å sitte på biblioteket hvor det var litt roligere.

Bustad

Jeg leide leilighet sammen med to andre studenter fra Norge gjennom Airbnb. Jeg syntes dette fungerte ypperlig ettersom alt av forsikring og depositum var inkludert i prisen. Vi leide for ca. 630 euro per person noe jeg tror er relativt høyt sett i forhold til hva andre betalte. Prisen ble nok litt høy fordi vi var sent ute, så jeg ville anbefalt å fikse bolig så raskt som mulig. Jeg er imidlertid veldig glad for at vi valgte Airbnb pga. tryggheten og standarden på leiligheten.

Jeg vet imidlertid at det er flere andre muligheter å skaffe seg bolig på, blant annet gjennom uniplaces eller andre nettsider. Da ville jeg imidlertid reist opp tidligere å dratt på visninger ettersom man aldri vet om man blir utsatt for lureri eller ikke. En annen mulighet er å bli medlem i Erasmus gruppen på Facebook hvor det ofte blir lagt ut nye bokollektiver.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig godt både mellom oss norske utvekslingsstudenter, men også de internasjonale utvekslingsstudentene. I tillegg opplevde jeg portugiserne som veldig hyggelige og imøtekommende med gode engelskkunnskaper. Videre har Erasmus en rekke arrangementer og sosiale aktiviteter man kan delta på noe som gjør at man blir raskt kjent med nye. Det ble også opprettet Whatsapp-grupper for erasmusstudentene på skolen i regi av studentorganisasjonen, her ble alle nye erasmusstudenter tilbudt å bli medlem ved innsjekk på skolen. I denne gruppen blir det planlagt aktiviteter daglig, alt fra fest til surfing og utflukter. Videre er det også åpent for alle å delta på ulike idrettsaktiviteter på skolen, noe jeg ville anbefalt om man har lyst å komme bedre i kontakt med de portugisiske studentene.

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

11.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

Vi fikk god informasjon fra UiB om hva som måtte gjøres før vi reiste ned hva gjelder søknad, frister osv.

Det er greit å være klar over at administrasjonen på fakultetet i Lisboa er noe treg, og at man bør følge opp ting litt på egenhånd. For eksempel måtte jeg purre for å få tilsendt Acceptance Letter i forkant av oppholdet. Men selv om ting tar tid her nede sammenliknet med det vi er vant til i Norge, så ordner det seg alltid til slutt. Ellers har jeg erfart at det som regel er lettere å få tak i Erasmus-kontoret per telefon enn mail, så vil anbefale å ringe dersom man har enkle spørsmål.

Når det gjelder det endelige fagvalget bør man være tålmodig. Vi fikk ikke vite hvilke fag fakultetet hadde å tilby for semesteret før vi møtte opp i september. Angående startdato for forelesninger fikk vi gjerne ikke beskjed før et par dager i forkant. Ellers vil jeg råde kommende studenter til å reise ned nokså tidlig for registrering og oppmelding til fag da fagene og spesielt intensivkursene fyller seg opp nokså raskt. Selv reiste jeg ned den 2. september, og da var det ledig plass på alle de fagene jeg ønsket å ta. Forelesningene startet imidlertid ikke før i midten av september. Så hvis man vil legge inn en liten roadtrip for eksempel, så er perioden mellom registrering og skolestart et perfekt tidspunkt å gjøre dette på.


Undervisningsformer

Fakultetet tilbyr både vanlige fag på 6/7 studiepoeng og en del intensivkurs på 3 studiepoeng. De vanlige fagene har som regel to timers forelesninger i uka, mens intensivkursene går over én uke med to timers forelesning hver dag.

Det forventes gjerne at studentene deltar mer i timen sammenliknet med i Norge, og i enkelte fag er deltakelse eller en enkel fremføring en del av vurderingsgrunnlaget for den endelige karakteren.

Eksamensformen varierer fra fag til fag og består gjerne i en innlevering, skriftlig eksamen eller multiple choice.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mer enn nok engelske fag å velge mellom, og mye interessant å velge i. Når det gjelder de vanlige fagene er det mer den type generelle emner som vi er vant til i Norge som for eksempel komparativ rett, forvaltningsrett og økonomi kombinert med juss. Temaet for intensivkursene varierer fra semester til semester og er gjerne litt smalere, f.eks. tok jeg "Aviation Law" og "Energy Law".

Fagleg utbyte og språk

Selv tok jeg kun intensivkurs, og føler at jeg sitter igjen med varierende læringsutbytte. Noen av intensivkursene hadde svært gode forelesere fra profilerte universiteter rundt om i verden, mens andre intensivkurs hadde forelesere som så vidt kunne engelsk slik at det ble svært vanskelig å følge. Selv om jeg ikke tok noen av de vanlige fagene har jeg inntrykk av at foreleserne ved fakultetet er flinke både når det gjelder språk og fremstillingsevne.

Jeg tok kun engelske fag, og føler at det har hjulpet på ordforrådet når det gjelder juridisk engelsk. Hvis man ønsker å lære seg portugisisk under utvekslingsoppholdet kan det være lurt å melde seg på et språkkurs. Dette gjorde jeg ikke selv, men så vidt jeg har forstått kan man velge mellom en intensivkurs i starten av semesteret eller et kurs som går over hele semesteret med forelesninger 1-2 ganger i uken. Dersom man tar et portugisisk fag får man også ekstra støtte fra lånekassen.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en fantastisk by! Det er mye å oppleve både når det kommer til mat- og kulturopplevelser. I tillegg ligger det nydelige strender bare en halvtime unna med buss eller tog. Det enkleste er å komme seg til Costa da Caparica med buss eller ta toget langs kysten til Carcavellos, eventuelt til en av den mindre strendene som ligger på veien dit.

Universitetsområdet befinner seg i utkanten av bykjernen (Cidade Universitária). Her ligger det juridiske fakultetet sammen med mange andre. Selve fakultetet er pent og velholdt med tre ulike kantiner, bibliotek og lesesal.

Bustad

Jeg og to venninner valgte å leie en Airbnb-leilighet som ligger veldig greit til i Alameda (10 minutter med metroen til "alt"). Vil anbefale å finne en leilighet i nærheten av et metrostopp, da dette definitivt er den enkleste måten å komme seg fra A til B på i Lisboa. Ellers kan det også være greit å være tidlig ute med å finne bolig hvis man er komfortabel med å booke usett. Selv booket vi leiligheten allerede i april, og fikk en leilighet med god standard til kun 480 euro i måneden per person.

Ellers bør kommende studenter være forberedt på at det ofte er svært dårlig isolerte boliger. Pakk ullsokker, ullundertøy og skjerf. Det er nemlig nesten like kaldt inne som ute!

Sosialt miljø

Vi ble tatt veldig godt imot på fakultetet! De har en egen gruppe på fakultetet som består av jusstudenter som organiserer en rekke ulike aktiviteter og sosiale sammenkomster for Erasmusstudentene de første ukene i semesteret slik at det er lett å møte og bli kjent med andre studenter. Ellers er det også enkelte "undergrupper" med ukentlige treninger som man kan delta på, som f.eks. fotball eller løping. Mye av utelivet foregår i Bairo Alto som har mange koselige og små barer. Her finner man også Erasmus Corner som er åpen hver dag, hvor det også er gode muligheter for å møte på andre utvekslingsstudenter som studerer noe annet enn juss.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

11.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å bruke litt tid på å finne et hyggelig sted å bo på forhånd. Dette kan bl.a. gjøres gjennom airbnb, erasmusu og lokale sider som idealista.pt. Hyggelige områder å bo i er Anjos, Intendente, Martim Moniz, Principe Real, utkanten av utelivsområdet Bairro Alto mv. Dersom du ønsker å ta t-banen direkte til universitetet må du bo ved gul linje. Samtlige av de norske studentene fra UiB bodde ved grønn linje høsten 2019. Vi var fornøyd med dette da man som regel bare er på skolen to-tre dager i uken.

Undervisningsformer

Som utvekslingsstudent ved Faculdade de Direito, Universidade de Lisboa kan du velge mellom ordinære fag på 6 eller 7 ECTS eller intensivkurs på 3 ECTS. Intensivkursene går over en uke med to timer forelesning om dagen, mens de vanlige emnene går over hele semesteret med ca. 2 timer forelesning/seminar i uken.

Det er opp til professoren i det enkelte faget å avgjøre hvilken evalueringsmetode som benyttes, så dette må du sjekke når du kommer ned. Flere av professorene legger opp til at man skriver en lengre oppgave på 8 - 20 sider.

Vurdering av emnetilbodet

Det var et helt greit antall spennende fag på engelsk. Jeg vil imidlertid understreke at jeg ikke valgte Lisboa pga. av emnetilbudet eller et mål om stort faglig utbytte.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet mitt har vært greit. Jeg hadde Comparative Law, Law and Economics og intensivkurs. Foreleserne i Comparative Law og Law and Economics var begge faglig dyktige og forholdsvis gode i engelsk. Jeg fikk stort utbytte av Law and Economics-faget gjennom arbeidet med den obligatoriske innleveringen. Hva angår intensivkursene, så var interessant å få et innblikk i ulike fagområder, men gjennomgangen blir litt overfladisk når kurset kun varer en uke.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en herlig by som har masse å by på. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med valg av studieby! Jeg vil særlig anbefale å dra til utsiktspunktene som er spredt rundt i byen (f.eks. Miradouro da senhora do monte, Miradouro Graca og Miradouro de Santa Luzia). Det er også flere fine strender litt utenfor byen (Carcavelos, Costa da Caparica, Cascais mv.), gode restauranter og et veldig bra uteliv. Det er også enkelt å ta turer ut av Lisboa, og jeg endte opp med å dra til Porto og Marrakech.

Bustad

Jeg bodde ved Intendente i en leilighet med tre andre internasjonale studenter. Jeg fant leiligheten gjennom idealista.pt og betalte 550 euro i måneden. Jeg var veldig fornøyd med både leiligheten og området. Largo de Intendente er et veldig hyggelig torg med mange gode kafeer, restauranter, butikker og utesteder. Uansett hvor du velger å bo vil jeg virkelig anbefale å ta turen innom utestedet/kulturhuset Casa Independente.

Sosialt miljø

Det var lett å få et godt sosialt miljø i Lisboa. Vi var seks nordmenn som reiste ned samtidig og ble gode venner. Vi kom også lett i kontakt med andre utvekslingsstudenter og masterstudenter fra andre universiteter i byen. Jeg anbefaler å være litt frempå i fakultetets fadderuke og å dra ut på Erasmus Corner der man enkelt møter andre internasjonale studenter. Fakultetet var flinke til å samle studentene ved å bl.a. opprette en egen whatsapp-gruppe.

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

11.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

UiB gir god informasjon om hva som må gjøres i forkant av utvekslingsoppholdet når det kommer til det formelle, som dokumenter og tidsfrister.

Vi fikk ikke de endelige fagtilbudene fra Universitetet i Lisboa, eller melde oss på, før vi møtte fysisk opp hos FDUL. I tillegg blir noen av kursene fylt opp relativt raskt, så jeg anbefaler og reise ned så tidlig som mulig dersom du ønsker å kunne velge mellom alt som tilbys. Når du har valgt fag er det viktig å sende mail til utvekslingskoordinatorene ved UiB for å få disse forhåndsgodkjent. UiB var hjelpsomme og svarte raskt.

Administrasjonen i FDUL er noe treig. Dette gjelder både fagtilbud, oppstart av forelesninger og å svare på mail. Det tok 2-3 uker etter vi hadde valgt fag og frem til forelesningene faktisk startet, og da fikk vi gjerne vite det dagen før. Det ordner seg til slutt, så her gjelder det bare å være tålmodig.

Man bør skaffe seg metrokort så raskt som mulig, ettersom dette tar 1-2 uker å produsere. Dette kan gjøres på flere av de større metrostasjonene, hvor man må fylle ut et skjema og levere et passbilde. Kortet kan fylles ut hver måned, og brukes både til metro, tog og buss.

Undervisningsformer

Universitetet tilbyr både vanlige emner og intensivkurs.

De vanlige emnene er på 6 eller 7 studiepoeng. Det er vanligvis to timer forelesning i uken gjennom hele semesteret. Oppmøte er som regel obligatorisk, eller det kan gjøres slik at oppmøte teller som en del av karakteren. Foreleser bestemmer eksamensform og -tidspunkt. Denne består gjerne av en innlevering eller skriftlig prøve mot slutten av semesteret.

Intensivkursene gir 3 studiepoeng og varer i en uke. Det er vanligvis er 2 timers forelesning hver dag med obligatorisk oppmøte. Også her er eksamensformen opp til foreleseren. I de fleste fagene hadde vi 2-3 uker på å skrive en innlevering.

Vurdering av emnetilbodet

Det var et greit antall engelske fag å velge mellom som også ble godkjent av UiB. Det var mye spennende å velge mellom, og mulighet for å ta fag som kombinerer juss med andre fagfelt, særlig økonomi.

Fagleg utbyte og språk

Jeg valgte kun engelske fag, og vil si at det gir godt utbytte dersom man ønsker å forbedre sin juridiske kompetanse på engelsk. For de som
ønsker å ta et portugisisk språkkurs anbefaler jeg likevel å prøve ut et portugisisk kurs. Da får man språkstipend fra lånekassen og langt flere fag å velge mellom. Jeg har forstått det slik at foreleserne kan tilrettelegge både undervisning og eksamensform slik at man skal kunne bestå faget selv med begrenset kunnskap i portugisisk.

Ingen av fagene jeg valgte hadde pensumlitteratur, og dermed ble læringsutbyttet svært avhengig av foreleserne. Kvaliteten på forelesningene var varierende, men de fleste holdt et greit nivå.

Ettersom fagene gir færre studiepoeng enn vi er vant til fra UiB vil de også være en god del snevrere. Kunnskapen man sitter igjen med vil derfor ofte være enten noe overfladisk eller begrenset til et snevrere område. Eksempelvis hadde jeg intensivkursene "Introduction to US Law of Risk" og "Philosophy of Law".

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en fantastisk by med mye å by på. Dette både når det gjelder restauranter og cafeer, parker, strender, uteliv og kultur. Prisene ligger også en god del under de norske, så man får mer ut av stipendet her enn hjemme.

Det er en rekke flotte områder man kan besøke. Gamlebyen Alfama byr på trange gater og sjarmerende bygninger, med flere cafeer langs gatene. I Bairro Alto finner man flust med hyggelige barer og restauranter. Hvis man vil på stranden, er det ikke langt med buss til Costa da Caparica eller med tog til Carcavellos. Lisboa er en by med mange bakker, og på toppen finnes det ofte flotte utkikkspunkter (miradouro) med utsikt over byen og koselige cafeer. Det er lite kriminalitet, og jeg følte utrykk da jeg gikk rundt i byen verken på dag- eller kveldstid. Det er imidlertid en del veskenappinger, så pass godt på verdisakene dine.

Hvis man ønsker å se mer enn bare Lisboa er det veldig greit å komme seg rundt med tog eller leiebil. Vi tok tog til Porto for en helg, som er en flott havneby lengre nord i landet. Vi leide også bil og kjørte ned til Algarve, en region helt sør i landet. Her finner man vakre strender og turområder. I tillegg fikk jeg noen dager på surfecamp i Ericeira (tok uber dit) og i Marokko (med fly). Alle destinasjonene anbefales!

Universitetsområdet ligger litt utenfor selve bykjernen, men det er kjapt å komme seg dit med metro. Fakultetet er fint og velholdt, og med tre kantiner som tilbyr både mat og alkohol, stort bibliotek og en større lesesal.

Bustad

Vi var tre venninner som fant bosted gjennom AirBnb, og var fornøyde med det. Her gjelder det å være tidlig ute dersom man ønsker å finne noe med god standard til en billig penge. Vi bestilte allerede i april, og fant en helt grei leilighet like vel metrostoppet Alameda. Vi betalte 480 euro i måneden per person, med alt inkludert.

Det var også flere som fikk seg bolig på andre måter. Man kan booke rom i kollektiv gjennom Uniplaces eller kontakte en av de to Erasmus-organisasjonene i byen. Har hørt at det er en del ymse på disse sidene, så vær forsiktig med hva du betaler for før du har fått sett leiligheten! Det er også mulig bo på et billig hotell de første ukene, og finne bosted mens man er her gjennom lokale utleiesider. Slik får man mulighet til å gå på visning før man bestemmer seg.

Leiligheten vi valgte lå ca. midt mellom bykjernen og universitetsområdet. Jeg var fornøyd med det valget. Det tok ca. 10 minutter å komme seg begge steder med metro, og det var roligere enn å bo midt i sentrum. Andre greie områder å bo i er Anjos, Independente, Marqûes Pombal og Campolide og Saldanha.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Lisboa og på fakultetet var veldig bra! Jeg opplevde portugiserne som svært hyggelige og gjestfrie mennesker, hvor de fleste snakket engelsk. Det er også mange utvekslingsstudenter på skolen, hvor de aller fleste er interessert i å møte nye folk og få venner.

Studentorganisasjonen på skolen lager Facebook og Whatsapp-grupper for utvekslingsstudentene som jeg anbefaler og bli med i. Her er det noen som inviterer til å finne på noe nesten hver eneste dag, særlig begynnelsen av oppholdet. Studentorgnisasjonen arrangerer en Welcome Week for Erasmus-studentene i starten av semesteret med masse gøye arrangementer. De arrangerer også en rekke fester som finner sted på fakultetet i løpet av semesteret som var gøy å få med seg. I tillegg finnes det flere idrettslag og andre organisasjoner på skolen man kan engasjere seg i.

Det finnes to Erasmus-organisasjoner i byen (ELL og ESN) som arrangerer masse billige fester og utflukter. Dette er alt fra walking tours, surfekurs, turer til andre portigisiske byer, pubcrawl og mye mer. Det koster ca. 15 euro å melde seg inn, men til gjengjeld får man gode priser både på arrangementene og på diverse utesteder i byen. Det anbefales også å ta noen turer til Erasmus Corner i Bairro Alto på kveldstid, hvor massevis av utvekslingsstudenter samles i gatene.

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

11.09.2019 - 10.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

Vi fant bolig via Airbnb allerede i mars. Dersom man vil ha en grei pris er det nok lurt å gjøre dette i god tid før man drar ned.

For å velge intensivfag er man nødt å fysisk møte opp på universitet. Dette kan være lurt å tenke på i forkant ettersom det var problematisk for enkelte ettersom en del at disse ble oppfylt. Dermed var det flere som ikke fikk plass på de ønskelige fagene. I tillegg går det nokså treigt og uoversiktlig ved FDUL, og fagene startet ikke før omlag 2 uker etter introduksjonsdagen. Det er dermed vanskelig å planlegge i starten ettersom det er usikkert når fagene faktisk vil starte.

I tillegg er det lurt å skaffe seg metrokort etter at man har fått godkjenning på skolen at man har student. Ofte er det lang kø for å få tak i dette, og i tillegg tok det rundt 10 dager å produsere dette. Det anbefales imidlertid å skaffe seg dette ettersom kortet kan fylles på hver måned (30 euro for de under 24), og det er mulig å bruke det til både metro, tog og buss.

Undervisningsformer

Ved Universitet i Lisboa kan man velge mellom intensivkurs og ordinære fag som går over hele semesteret. Intensivkursene varer kun i en uke, hvorav det er 2 timers obligatorisk undervisning hver dag. Disse gir 3 studiepoeng og tema for disse varierer fra semester til semester. Dette kan være alt fra forsikringsrett i USA til energy law og filosofi. Det er dermed varierende hvor nyttig disse vil være. På den andre siden er det nokså enkelt å bestå i disse fagene ettersom det ofte er en innlevering i etterkant av kurset.

Når det gjelder de ordinære fagene gir disse normalt 6 studiepoeng hver, hvor deltaking i timen ofte vil ha betydning for den endelige karakteren. Det er dermed ofte obligatorisk å være tilstede i timene, selv om det virket som de fleste av lærerne ikke var så strenge på akkurat dette. I tillegg er det ofte en innlevering på slutten av semesteret (i desember). Jeg valgte derfor å ta seks intensivkurs og to ordinære fag som gikk over hele semesteret. Dette synes jeg fungerte fint.

Vurdering av emnetilbodet

Det er vanskelig å vite på forhånd hvilke engelske fag universitet har ettersom dette trolig vil endre seg når man kommer ned. Jeg valgte to "ordinære" fag og seks intensivkurs, herunder kun engelskspråklige fag. Her valgte jeg comparative law og economy and law. I Comparative law måtte man skrive en 20 siders lang innlevering, mens i economy and law var det en innlevering med valgfritt tema på 2500 ord + fremføring på rundt 5 minutter om temaet man valgte. De fleste fagene hadde imidlertid ikke pensum, så man var avhengig av å følge med i timene.

Når det gjelder intensivkursene er dette som nevnt kurs som består av 2x5t i en uke. Innholdet varierte og det var blant annet "aviation law", "introduction to Portugese law" og "introduction to American law". Mange av disse fremstår derfor nokså snevre og nytten man får i ettertid varierer. På den andre siden var det spennende å både få en introduksjon til amerikansk rett og lære mer om EU rett i blant annet energy law.

Fagleg utbyte og språk

Jeg valgte kun engelske fag, og tok heller ikke språkkurs på portugisisk. Selv om engelskkunnskapene til de portugisiske var varierende, var de fleste professorene nokså gode i engelsk. Jeg føler dermed at engelskkunnskapene har blitt forbedret gjennom semesteret ettersom all undervisning går på engelsk. I tillegg er det svært lærerikt å skulle skrive alle innleveringer på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Jeg er veldig fornøyd med valg av utvekslingssted! Lisboa er en fin by med gode kafeer, restauranter, godt klima og strand like ved. Dersom man ønsker å ta turen til stranden for å slappe av eller surfe (det er flere ulike surfeskoler), er det nokså enkelt å komme seg til enten Costa da Caparica med buss eller med tog til Carcavellos. Skolen startet ikke før i slutten av september, noe som var veldig behagelig ettersom været var veldig bra i starten. I tillegg er Portugal en god del billigere enn Norge, noe som kommer godt med som utvekslingsstudent.

Selve skolen lå 4-5 km fra bykjernen, men det går helt greit å komme seg hit ved hjelp av metroen. Jeg ville imidlertid valgt å bo i området vi gjorde istedenfor å bo nærme skolen.

Når det gjelder selve byen bør man ta turen til gamlebyen "Alfama" og ta turen til Castelo de Sao Jorge eller et av byens vakre utsiktspunkt (miraduro) for å se utover byen. Dette er veldig fint til solnedgang. Når det gjelder uteliv anbefales det å ta turen til Bairro Alto. Her ligger det mye barer og i tillegg "Erasmus-corner" hvor man kan kjøpe en halvliter øl for under 10 kr. I tillegg kan det anbefales å ta turen til byens rooftops, blant annet Park og Topo.

Når det gjelder trygghet følte jeg meg alltid trygg i Lisboa. Mitt inntrykk er at det er lite kriminalitet, men at lommetyveri er et større problem. Dette gjelder særlig ved Erasmus-corner hvor det er mye folk samlet på et lite område.

Utenom å være i Lisboa leide vi bil i starten av semesteret og dro til Algarvekysten. Dette var en veldig fin tur hvor vi fikk sett ulike byer langs kysten. I tillegg dro vi på helgetur med tog til Porto som ligger nord i landet. Dette er utflukter jeg vil anbefale at man gjør. I tillegg ser Azorene veldig fint ut, men vi dro dessverre ikke dit.

Bustad

Vi var tre veninner fra UiB leide en Airbnb leilighet for hele oppholdet. Leiligheten hadde grei standard og hadde tre soverom. Vi betalte rundt 4800 kr hver i måneden, inkludert strøm. Vi var tidlig ute og fant leiligheten allerede i mars. Virket som det var vanskeligere å finne noe til denne prisen om man ventet for lenge. Utenom airbnb vet jeg at andre fikk leilighet gjennom Erasmus life Lisboa eller Uniplaces. På sistnevnte må man imidlertid være obs på å ikke bli lurt. Leiligheten vår lå i området Alameda, hvilket er midt mellom sentrum og skolen i avstand. Det tok dermed omtrent 25 min med metro til skolen. Det kan her nevnes at metroen er veldig grei og fungerer fint.

Sosialt miljø

Flere kvelder, særlig i starten, møtes utvekslingsstudentene for å ta noen øl i Bairro Alto eller finne på andre aktiviteter. I tillegg ble det arrangert en "welcome week" med ulike aktiviteter. Det er dermed ikke et problem dersom man drar alene ettersom det er en god del utvekslingsstudenter på skolen. Det ble også opprettet en egen whats-app gruppe for Erasmusstudenter ved det juridiske fakultetet, og en Buddyordning. I tillegg er det mulig å delta på idrettslag på skolen.

I tillegg arrangerer Erasmus ulike turer til blant annet Nazare, Porto, Algarve, samt "fotturer" i sentrumsområdet. Her må man ofte være medlem av Erasmus for å kunne melde seg på. Det kostet rundt 20 euro for Erasmuskortet, men da vil man kunne være med på en god del aktiviteter og reiser til en gunstig pris. Blant annet fikk man 2-timers surfeskole for kun 12,5 euro på Costa da Caparica.

2019

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

14.09.2018 - 02.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

UiB gir jo god informasjon om hva som må fikses av formelle ting før man reiser ned. Utover dette kan jeg jo tipse om å ha is i magen når det gjelder fagvalg, for endelig emnetilbud kommer gjerne veldig sent. Min erfaring var at utvekslingskoordinatorene på UiB var veldig hjelpsomme og svarte raskt angående endringer i Learning Agreement osv etter at vi var kommet ned og fikk vite hvilke emner som faktisk ble tilbudt. Jeg vil også tipse om å fikse transportkort med en gang du kommer ned - dette gjøres på enkelte metrostasjoner, man må fylle ut et skjema og ha med passbilde, og så tar det en uke å produsere kortet. Dette kortet kan da brukes som månedskort, og brukes på både metro, trikk og buss. I 2018 kostet dette 36 euro i måneden. Ta gjerne med noen kopier av passet ditt, det kan være nyttig både for å skaffe transportkort og i andre sammenhenger.

Undervisningsformer

Det tilbys intensivkurs som vanligvis gir 3 studiepoeng. Disse varer gjerne en uke, med 2 timers obligatorisk undervisning på engelsk hver dag.
Tema for disse intensivkursene varierer fra semester til semester alt etter hvilke gjesteforelesere som kommer, så det kan være mye ymse, alt fra italiensk forvaltningsrett til amerikansk helserett. Eksamensform for intensivkurs er gjerne en innlevering i etterkant av kurset, eventuelt en skriftlig prøve.

For øvrig undervises vanlige emner gjennom hele semesteret, og gir som regel 6 studiepoeng. Det tilbys mange fag på engelsk. Her er oppmøte i seminargruppene som regel obligatorisk, men dette er gjerne litt mer fleksibelt for utvekslingsstudenter. Når det gjelder eksamensform, er det opp til emneansvarlig å bestemme dette, men for utvekslingsstudenter består den gjerne av en skriftlig prøve eller innlevering på slutten av semesteret (i desember for høstsemesteret). Dette avklares med emneansvarlig i begynnelsen av semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Intensivkursene som ble tilbudt på engelsk varierer som sagt fra semester til semester, siden dette avhenger av hvilke gjesteforelesere som kommer. Det er dermed vanskelig å vurdere disse generelt, men de er gjerne veldig "smale" og kan virke litt irrelevante - men det kan jo være en gylden mulighet til å lære noe helt nytt, og se norsk rett med nye øyne.

Det ble også tilbudt mange interessante vanlige 6-poengs fag på engelsk, mange innen internasjonal rett. I tillegg kan vi jo velge fag på portugisisk. Så jeg er veldig fornøyd med emnetilbudet! Det eneste som var uvant var at mange av fagene jeg ville ta hadde undervisning om kvelden, gjerne til så sent som 22.30.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok for det meste vanlige 6-poengs fag innen internasjonal rett, noen på engelsk og noen på portugisisk. Jeg er godt fornøyd med seminarundervisningen - seminarene fungerte egentlig som små forelesninger, med mer rom for å stille spørsmål osv. Forelesningene (aulas teoricas) var litt vanskeligere å henge med på, som regel satt professoren og snakket uten mikrofon eller visuelle hjelpemidler.

Det tilbys språkkurs for Erasmusstudenter ved universitetet, og dette koster noen hundrelapper, med undervisning 2 kvelder i uka. Så det er en gylden mulighet jeg vil anbefale! Jeg tok selv et intensivkurs som varte hele september måned, med undervisning fra 8-12 hver formiddag. Dette kurset koster endel mer, men da kan man søke språkstipend fra Lånekassen dersom man planlegger å ta minst ett fag på portugisisk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er kjempefint, med mange kantiner med billig mat - prisene varierer litt, men på den mest populære kantinen på juridisk fakultet (i nederste etasje) koster 3-retters lunsj 2,50 euro og man kan som oftest velge mellom kjøtt, fisk eller vegetarisk.
Lisboa er en fantastisk by, med utrolig mange ting å finne på og oppleve - og det er lett å komme seg rundt med metro, trikk, buss og tog. Jeg syns byen er imponerende velorganisert med tanke på hvor utrolig mye turister det er. Hvis man bor veldig sentralt, må man være forberedt på stappfulle metrovogner og lange køer på nærbutikken! Jeg følte meg også veldig trygg, også når jeg gikk alene om kvelden.

Bustad

Det legges ut veldig mange rom til utleie på Facebook - spesielt på "Erasmus Lisboa" for det aktuelle skoleåret. Det er også flere som har hatt suksess med Uniplaces, men man må selvfølgelig være påpasselig, det fins jo mye lureri!
Jeg valgte selv å bo på airbnb første uka og gå på visninger, og dette funket fint for meg! Jeg brukte endel lokale utleienettsteder (som olx.pt og idealista.pt) og prøvde å avtale visninger i månedene før jeg dro ned til Lisboa, men det var ikke så mange som svarte. Så min erfaring var at det var mye lettere å få svar når jeg kunne skrive at jeg kunne komme på visning samme uke. Og når jeg kunne møte opp på visning ble det også lettere å få ja til å flytte inn.

Når det gjelder valg av sted å bo, syns jeg ikke det har så mye å si hvorvidt man bor lenger nord i byen nært universitetet, eller mer sentralt i sør. Så lenge man bor nært et metrostopp kommer man seg lett rundt! Lisboa er uansett ikke så veldig stort, så man kan også lett komme seg rundt til fots.

Sosialt miljø

Det ble opprettet en egen Facebook-gruppe for Erasmusstudenter ved det juridiske fakultetet, og en Buddyordning. Så jeg følte vi ble veldig godt tatt imot! Det arrangeres også mange fester på fakultetet, og mange idrettslag og lignende man kan engasjere seg i. Gjennom Facebook-gruppen til Erasmus er det også veldig lett å komme i kontakt med andre som vil bli kjent. Det kan vel være vanskeligere å bli kjent med portugisiske studenter dersom man bare tar fag på engelsk, men da kan jo det å bli med i et idrettslag eller lignende være en god ide.

2018

Vår 2018 - master i engelsk

Vår 2018 - master i engelsk

15.01.2018 - 31.05.2018

Førebuingar/praktiske tips

‘The Department of Language and Linguistic Science’ ved universitetet i York har et svært bredt og variert emnetilbud innenfor lingvistikk, og et generelt sterkt fagmiljø. Her vil jeg anbefale at man tidlig setter seg inn i hvilke emnetilbud som finnes. Dersom man drar på utveksling på masternivå, slik jeg gjorde, vil jeg anbefale å tenke på tema for masteroppgave så tidlig som mulig og eventuelt velge fagkombinasjoner i York som virker interessante og «matcher» tema. De ansatte på instituttet er svært behjelpelige og kan gi god veiledning, så ikke nøl med å ta kontakt for å stille spørsmål.

Ellers ville jeg ha forsøkt å få tak i bolig i sentrum eller nær campus. Her kan det være lurt å være tidlig ute med planleggingen.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på universitetet er basert på både seminarer og forelesninger. Bachelorstudenter (‘undergraduates’) og masterstudenter (‘postgraduates’) har oftest felles forelesninger men separate seminarer. Foreleserne er svært flinke og har alle god kompetanse innen sine fagfelt.

Vurdering av emnetilbodet

Instituttet har et bredt og variert emnetilbud innen lingvistikk. Spør om hjelp og still spørsmål når det gjelder valg av emner. Her kan man få god veiledning og de er flinke til å anbefale samt tilpasse etter interesser og de fagkombinasjonene studenten har fra før. I tillegg fikk jeg tildelt veileder, og her fikk jeg grundig tilbakemelding på arbeid.

Fagleg utbyte og språk

Foreleserne er utrolig dyktige, og man lærer veldig mye både i forelesning og seminar. Seminargruppene er gjerne små, og det forventes at man som student setter seg godt inn i faglitteratur og stiller forberedt til å delta aktivt under diskusjon. Her blir man pushet, og det er også veldig nyttig å delta i seminargrupper med studenter fra ulike kulturer. Det er obligatorisk oppmøte til både forelesning og seminar. I tillegg er all undervisning veldig forskningsbasert, og det er hele veien mye fokus på metode. Dette er veldig nyttig som forberedelse til master, og man lærer seg å tenke kritisk og lese forskningsartikler samt å anvende disse på en helt ny måte.
Utveksling i seg selv kan potensielt ha svært stor betydning for språkutvikling. Jeg vil tro at man nærmest automatisk blir sterkere og mer komfortabel med å snakke engelsk. Jeg opplevde det i hvert fall slik. I tillegg er instituttet svært internasjonalt, så her har man gode muligheter til å også lære andre språk.

Universitetsområdet og byen

York er en ekstremt vakker by. Byen er rik på kultur og historie, og her finnes det mange koselige puber, kafeer samt gode shoppingmuligheter for den som er interessert i det. Campus ligger ca. 20 min gåavstand fra sentrum, og er stort og flott. Dra på museer, gå i parker, besøk York Minster, dra på «ghost walk», her er det mye man kan se og oppleve! Jeg vil også legge til at York er veldig vakker om våren.

Bustad

Som tidligere nevnt vil det å skaffe seg bolig i sentrum eller nær campus være å anbefale. Dersom man likevel får bosted et stykke unna sentrum bør en være forberedt på at kollektivtransporten i York ikke alltid er til å stole på. Her kan det være lurt å skaffe seg sykkel da York er en by som er godt tilrettelagt med sykkelstier.

Sosialt miljø

Jeg opplevde det ikke som vanskelig å bli kjent med folk, men jeg vil anbefale å få oversikt over de ulike «societies» som finnes og melde seg inn. Her kan man prøve mye forskjellig. Ellers er det lurt å delta på sosiale arrangementer, det skjer mye forskjellig både i byen og på campus til enhver tid.

2016

Vår 2016 - Profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2016 - Profesjonsstudiet i psykologi

04.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg hadde tidlig bestemt for at jeg ønsket å dra til Argentina og Buenos Aires på utveksling. Det Psykologiske Fakultet har ingen avtaler med universitet i Argentina, så jeg bega meg ut på utfordringen om å søke og ordne utvekslingen alene. Jeg fikk gode tips fra en profesjonsstudent som tidligere hadde vært på utveksling der, og ble da spesielt anbefalt å gå på nettopp UBA, det offentlige universitetet. UBA er kjent for å ha best kvalitet rent faglig, både i Argentina og resten av Sør-Amerika, i tillegg til at det er universitetet ”den vanlige argentiner” går på som ikke har muligheten til å betale for et privat universitet.

Jeg fikk tidlig i prosessen kjenne på det som kom til å bli den største utfordringen, nemlig kommunikasjonen med universitetet. Argentina har en veldig avslappet holdning til tid, som mange ikke- europeiske land har. Dette gjelder ikke bare til avtaler med venner, men også de mer formelle ting som forelesninger, møter og svar på mail. Jeg startet tidlig, så mye som et år i forveien, å ta kontakt med universitetet for å forhøre meg om hva jeg trengte av papirer og spanskkunnskaper. Siden jeg startet tidlig, gjorde det lite at det ofte tok ukevis før de svarte. Derimot da frister og skolestart begynte å nærme seg, var det ikke alltid like lett å forholde seg til en administrasjon som ikke alltid svarer når en tidsstresset norsk student trenger det. Derimot var de veldig hyggelige, imøtekommende og forståelsesfulle da jeg først ankom Buenos Aires og var innom dem på kontoret.

Argentina har, som de fleste land, et tungvint system når det kommer til papirer om lovlig opphold. Studentvisum er noe man er nødt til å ha for å kunne studere ved UBA. Det var ikke mulig å ordne dette på forhånd fikk jeg beskjed av ambassaden i Norge, ved at du må ha en bostedsadresse og rulleblad fra Argentina, pluss en bekreftelse fra universitetet. Det var en lang prosess med å skaffe alle papirer, og gå innom de ulike kontorene som måtte til, men det gikk uten store problemer når alle papirene var på plass. Å få selve visumet tildelt tok derimot lang tid, hvor jeg fikk et midlertidig visum, som plutselig gikk ut. Heldigvis hadde jeg et vanlig turistvisum, og fikk studentvisumet mitt kort tid etter.
UBA har et eget dokument hvor de lister opp hva man trenger for å søke om visum, blant annet politiattest og fødselsattest fra Norge. Dette var noe jeg hadde brukt tid og penger på hjemme i Norge for å få oversatt, og trengte dem ikke i det hele tatt. Ifølge min saksbehandler var dette kun nødvendig ved opphold over 6 måneder. Derimot er jeg usikker på om det er verdt å gamble på å ikke ta det med, i alle fall undersøke grundig.
Det er også noe som kan nevnes at det kreves en del papirer til UBA som alt må oversettes profesjonelt. Dette ble ganske dyrt ved at tolkningstjenester i Norge ikke er det billigste.

UBA i sine offisielle papirer krever et bestått nivå B innen spansk kunnskaper. Jeg spurte tidlig med tanke på kurs om det var noe jeg kunne ta her hjemme i Norge, hvor av jeg fikk beskjed om at de ut ifra min kommunikasjon via mail tenkte det kom til å gå helt greit. Jeg hadde allerede et relativt høyt nivå i spansk, kunne lettvint snakke om hverdagslige ting. Jeg valgte å ta 4 uker med kurs sponset av Lånekassen, noe som er sterkt å anbefale. Argentinere, da spesielt ”porteños” fra Buenos Aires, har en veldig unik måte å snakke på som det trengs litt tid å sette seg inn i. Jeg vil faktisk ikke anbefale å vurdere studier ved UBA med mindre enn allerede har et høyt nivå i spansk. Det tas ikke spesielle hensyn til at man er fra Europa, utenom at du får bruke en ordbok. Det kan hende at det finnes ulikheter ved de ulike fakultetene, men det psykologiske fakultetet hadde lite utvekslingsstudenter fra ikke-spansktalende land og det ble ikke tatt noen særlige hensyn.

Undervisningsformer

Studiene og studiehverdagen var veldig spennende og ulik fra Bergen. Jeg tok for øvrig fagene ”Sosialpsykologi”, ”Mental og offentlig helse (fokus på Argentina)”, og ”Antropologiske problem i psykologien”. Det forventes mye lesing til hver uke, og UBA har et svært teoretisk fokus hvor man leser mye av litteraturen originalt (eksempel Freuds artikler oversatt til spansk) og færre annenhånds kilder. Å bruke en del tid på å lese var derfor viktig, ikke minst ved at det i alle fag holdes to eksamener i løpet av semesteret, hvor slutteksamen avhenger av karakteren på disse eksamenene. Poengene går fra 1 til 10, hvor under 4 betyr at det må tas igjen, og alt over 7 (på de begge eksamenene i faget) gjør at du kan slippe å ta en slutteksamen ved semesterslutt. Det er derfor korte og intensive semester som krever mye av studentene. Selv syntes jeg det var faglig veldig interessant, og fikk et veldig godt innblikk i en annen faglig tradisjon og med fokus på Argentinas helsesystem. Fagene var bygd opp med en felles forelesning med ca. 200 elever i uken, og et seminar i uken (ca 4 timer) med rundt 30 elever. Seminarene virket til å variere veldig etter hvilken professor en hadde, men jeg trivdes veldig godt med denne modellen. Det var gjennom seminarene lettere å bli kjent med andre studenter, som ellers hadde blitt vanskelig ved at det var lite fellesarealer på fakultetet hvor man kunne møtes eller tilfeldig treffe noen.
Ellers er Argentina og UBA veldig kjent for sine tunge vekt på psykoanalysen, og fagfolk introduserer seg ofte som ”freudianere” eller ”lakhanere”. Selv hadde jeg ingen fag innen psykoanalysen, men ved å se over listen av fag er det en overvekt av psykoanalyse, med mye vekt på Freud.

Fagleg utbyte og språk

Gjennom utveksling har jeg vokst faglig og språklig, og man knytter en helt spesiell relasjon til både studievenner og stedene man har vært. Jeg har også virkelig fått erfare hvor skummelt det kan være å komme til et nytt sted, spesielt i møte med et system og byråkrati som til tider kan virke overveldende. Jeg vil på det sterkeste anbefale utveksling alene, og til steder som kanskje ikke er de ”letteste”. En vokser mye på en slik opplevelse, og får erfaringer man ikke hadde fått hvis man reiste sammen i en gruppe gjennom et tett planlagt opplegg.

Universitetsområdet og byen

Alt i alt stortrivdes jeg på utveksling i Argentina. Tross mye frustrasjon over tunge system og lite punktlighet gikk det veldig greit. Det trengs at man ikke er lettskremt ved at det hele er stort og fremmed i starten, og ingen står og møter deg i døren. Når man først blir kjent med argentinerne er de en fryd, og de tar deg lett med på det meste. Buenos Aires er en by som aldri sover eller stopper, og har et eksepsjonelt tilbud på kulturfronten, og mang en café man bør gå innom. Det er en massiv by, og trafikken er ingen lett sak, men så lenge man smører seg med tålmodighet er det ingen problem. Det er ellers en veldig internasjonal by med mye utlendinger, spesielt de mer sentrale bydelene. Det er en by med økende fattigdom og folk som bor på gata, men dette mer i utkanten av bykjernen. Jeg og de jeg kjenner opplevde ingen ubehageligheter med tanke på kriminalitet, men som enhver storby bør man passe seg noe.
Ellers er Buenos Aires er en by som det er rett å reise ut ifra om det er til Brasil, Uruguay eller hvor enn det skulle være. Resten av landet har også mye å by på av kultur og landskap.

Argentina har også en veldig spennende, men turbulent, politisk historie. Det hadde akkurat vært regjeringsskifte da jeg dro ned, så semesteret bar mye preg av endringer. Dette i form av store demonstrasjoner nesten hver uke, stigende priser, streik på universitetet med mer. Det gikk heldigvis greit for seg, og streikene gikk ikke så langt at studiene ikke kunne fullføres.

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

15.02.2016 - 27.05.2016

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser:
- Ta kontakt med din Erasmus kontaktperson i Lisboa og be om informasjon om oppstart, fagvalg, og annet du lurer på. Administrasjonen ved FDUL er noe treg, og man må gjerne etterspørre informasjon 3-4 ganger (dette gjelder forøvrig all informasjon ved FDUL, så ha det i bakhodet også ved senere anledninger).
- Søk opp gruppen Erasmus Life Lisboa på Facebook/internett. Dette er en av de to store Erasmus-organisasjonene i Lisboa, og de har et stort nettverk av internasjonale studenter. Du kan komme i kontakt med nye studenter, få hjelp til bolig, eller bare ha en kontaktperson som du kan møte i det du kommer frem til Lisboa. Videre organiserer ELL flere utflukter, fester og andre sprell i løpet av semesteret - til veldig lave priser.

Når du har kommet frem:
- Besøk Erasmus Life Lisboa. ELL hjelper deg med å få mobilabonnement, guidede turer i sentrum, møte andre studenter og mye mer.
- Få hjelp av ELL eller gå direkte til metrostasjonen Marqûes de Pombal for å fylle ut skjema til metrokort. Kortet koster rundt 20€ å produsere, og kan deretter fylles på med månedskort til metro og/eller tog. Metrokort koster 35€/mnd. Det tar gjerne litt tid å få produsert kortet, så det anbefales å gjøre dette så tidlig som mulig.

Universidade de Lisboa tilbyr et språkkurs som går 2 ganger i uken på kveldstid for rundt en tusenlapp. En del studenter valgte dette, med varierende resultat. Det er også mulig å melde seg på intensivkurs som løper over 1-2 uker hos private språkskoler, og disse har ofte tilbud i starten av semesteret (99€). Jeg vil virkelig anbefale å investere i noen timer for å lære seg litt portugisisk - selv om så og si alle i Lisboa snakker engelsk så er det veldig kjekt å kunne lire av seg noen gloser her og der. Særlig er det fint i etterkant av oppholdet å sitte igjen med kjennskap til et nytt språk.

Undervisningsformer

Det er mulig å velge fag med i hovedsak tre ulike undervisningsformer: intensivkurs, bacheloremner og masteremner. Intensivkurset består av en gruppe spesialemner som undervises av eksterne forelesere fra hele verden, i hovedsak på engelsk. Hvert emne løper over 1 uke med 2 timer forelesning per dag. Kurset avsluttes med en skriftlig eksamen (1-2 timer) eller muntlig fremføring, og har strengt obligatorisk oppmøte i hver forelesning. Bacheloremnene løper over hele semesteret, med oppstart i februar og eksamen eller innlevering av skriftlig arbeid på rundt 10-15 sider i starten av juni. Bacheloremner har obligatorisk oppmøte, men det er mer rom for å søke om fritak fra forelesning enn det er på intensivkurs.
Masteremner har forelesninger på kveldstid, og jeg valgte selv ingen slike emner. Dette semesteret var forelesningene typisk fra kl 18-21:30 to ganger i uken, og evaluering består av en oppgave på rundt 10-15 sider. Alle de ulike undervisningsformene hadde tilgjengelige fag som var på engelsk.

Vurdering av emnetilbodet

FDUL har et variert utvalg av emner på engelsk. Særlig er det stort fokus på krysningsfeltet mellom økonomi og juss, noe som er en gjenganger ved flere universiteter i Lisboa. Det er mulig å sette sammen en kombinasjon av fag som enten gir deg tyngde innenfor ett område, eller en kombinasjon som varierer mellom ulike fagområder. Selv valgte jeg en kombinasjon av dette, hvor jeg i hovedsak hadde fag innen EU-rett, men også andre spesialfag som Law and Economics og Bioethics. Det skal imidlertid nevnes at intensivkursene ikke er rene jussfag, men også i stor grad omfatter økonomi og statsvitenskap.

Fagleg utbyte og språk

Selv hadde jeg 8 intensivkurs og 1 bacheloremne, hvor siste obligatoriske forelesning ble holdt i april. Kvaliteten på intensivkursene var varierende, hvor jeg etter noen kurs føler jeg har fått svært godt læringsutbytte, og etter andre kurs føler jeg kun har fått en overfladisk innføring i emnet. Dette skyldes i hovedsak hvordan foreleser velger å legge opp kurset og utnytte seg av den relativt korte undervisningstiden på 10 timer totalt. Bachelorkurset i miljørett var svært interessant. Selv om vi på grunn av forelesers hektiske hverdag som representant i parlamentet hadde færre forelesninger enn planlagt, fikk vi et godt innblikk i emnet og jeg er fornøyd med læringsutbyttet.

Jeg hadde kun engelske fag, og har dermed forbedret min juridiske kompetanse på engelsk. Dersom du tar et portugisisk språkkurs i forkant, kan jeg imidlertid anbefale å ta et bachelorfag på portugisisk. Foreleserne har stor forståelse for at Erasmus-studenter ikke er helt stødig i språket, og tilrettelegger gjerne undervisning og eksamen/oppgaveinnlevering for deg som internasjonal student.

Universitetsområdet og byen

Lisboa er en helt fantastisk by å bo i. Byen bærer preg av ekte sydeuropeisk kultur, med flust av gaterestauranter, parker, åpne plasser og godt klima. Det er en by med mye liv både på dagtid og kveldstid, og det er alltid noe å finne på. Byen består av flere høyder, hvor sentrumskjernen er lokalisert ved Rio Tejo. Lisboa har et velfungerende kollektivsystem, hvor det går både metro og buss. Universitetsområdet befinner seg i utkanten av sentrum (Cidade Universitária), et område kun bestående av ulike fakultet. Det er flere strender i nærheten som man kommer til med tog eller buss, og allerede i april er det varmt nok til å gå på stranden. Det er også flere gode takterrasser og barer man kan benytte seg av.

Som blond kvinne får man en del oppmerksomhet, men jeg følte meg aldri utrygg i Lisboa. Både på dagtid og nattestid var jeg komfortabel med å gå alene, men man skal bruke sunn fornuft som alle andre steder i verden. Lommetyveri og veskenapping skjer dessverre hyppig, særlig av turister og utvekslingsstudenter.

Portugisere er imøtekommende og hyggelige, selv om de kan virke litt "bryske" i starten. Dette er imidlertid bare hvordan portugisere er, og det tar kort tid å komme seg inn i deres vaner og rutiner. Ha forståelse for at kulturen er annerledes enn i Norge - sett deg inn i lokale skikker, lær deg høflighetsfrasene (obrigada/o, bon dia, boa tarde, boa noite) og du vil få veldig mye tilbake!

Bustad

Jeg vil anbefale å bo i nærheten av sentrum fremfor ved universitetet. Erfaringsmessig vil de fleste tilbringe mesteparten av tiden sin i sentrum, og det er mange flotte områder å bo i. Jeg kan anbefale områdene Baixa-Chiado, Rossio, Principe Real, Marqûes Pombal/Parque, Graça, Santos og Campolide - eventuelt alle områder langs nederste del av blå/grønn/gul metro.

Husleie er som alt annet mye billigere i Portugal enn i Norge, og ligger på rundt 200-400€ i måneden.
Det er i hovedsak 3 måter å få seg bolig i Lisboa som utvekslingsstudent:
1) ELL/andre Erasmus-organisasjoner samarbeider med ulike utleiere og disponerer over flere leiligheter i sentrum. Disse er av varierende størrelse og kvalitet, men er utelukkende for Erasmus-studenter. Ta kontakt med ELL og spesifiser hvilke ønsker du har, og de hjelper deg med å finne en passende bolig enten før eller etter du har ankommet Lisboa.

2) Uniplaces er et internasjonalt selskap som har et stort marked i Lisboa. Gjennom Uniplaces kan du "booke" rom i et kollektiv - men det er ingen mulighet for å komme på visning. Du booker dermed rommet usett, og minste reservasjonstid er 3 måneder. Blant venner har det vært varierende grad av kvalitet på leiligheter via Uniplaces, noen har vært veldig heldig der andre har fått en familie med små barn som romkamerater. NB: reservasjonen er bindende, og kan kun annulleres dersom leiligheten "ikke svarer til annonsen". Du må betale første husleie ved reservasjon, så vær den jusstudenten du er og vær helt sikker på at du har lest alle vilkår både i annonsen og kontrakten.

3) Selv valgte jeg å reise til Lisboa før jeg fikk tak i bolig, for å finne ut hvilke områder jeg ville bo i. Jeg benyttet meg av Facebook-grupper og lokale utleiesider, og fikk se mye ymse av utleiemarkedet i Lisboa før jeg fant mitt hjem. Dette kan ta alt fra 1 til 4 uker, og krever både tålmodighet og is i magen. Du kan også benytte deg av AirBnB, men da bør du være ute i god tid før du reiser ned.

Det eksisterer et nettverk av studentboliger, men jeg har ingen erfaring med dette og ingen venner som benyttet seg av tilbudet. Ta eventuelt direkte kontakt med erasmuskontoret hos FDUL dersom du er interessert i studentbolig.

Sosialt miljø

Lisboa er uten tvil den mest sosiale studentbyen jeg har besøkt. Nabolaget Bairro Alto består av rundt 300 små barer, hvor studenter møtes hver dag for billig øl. Det organiseres surfekurs, turer, konkurranser og filkvelder hver eneste uke, så man får helt klart oppleve mye i løpet av tiden her. Jeg kan spesielt anbefale "Erasmus free walking tours" rundt i sentrum, hvor du både får utforske og bli kjent med byen, og møte andre studenter i samme situasjon. Selv ble jeg godt kjent med internasjonale studenter og portugisere, både gjennom skole og erasmusnettverk.

Dersom du er i Lisboa under vårsemesteret, bør du få med deg festivalen Santos Populares som finner sted 9.-13. juni. Dette er som portugisernes 17. mai, hvor alle nabolagene i hele sentrum fylles av gatebarer, scener, dekorasjoner, sardingrilling og mye mer.

2015

Medisinstudiet høst 2015 - Utplassering mor/barn i Norwich, England

Medisinstudiet høst 2015 - Utplassering mor/barn i Norwich, England

31.08.2015 - 09.10.2015

Førebuingar/praktiske tips

Jeg og en venn ble via ansvarlig koordinator på UiB satt i kontakt med studentkoordinator ved Norfolk and Norwich University Hospital (NNUH). Vi ga han tjenestekortet vårt, og han satte oss i kontakt med sjefen på gynekologi/obstetrikk, og pediatri. Vi måtte fylle ut et par skjemaer om egen helse, vaksinasjoner osv, samt søknad om leilighet. Vi måtte også få bekreftelse fra dekanen på UiB om at vi virkelig var medisinstudenter på UiB, og så fikk vi en bekreftelse på at vi kunne være i praksis her, som vi leverte til UiB. Det var ikke så veldig problematisk å få det i orden.

Studentene ved universitetet her (University of East Anglia) startet ikke semesteret før 21. september, slik at vi var heldige å få være nesten de eneste studentene på sykehuset.

Vi flydde til og fra London, da det var rimeligere enn å fly til flyplassen i Norwich. Man må ta tog fra London til Norwich, som tar ca. 2 timer. Da vi ankom England bestilte vi togbillett på togstasjonen, som kostet 53 pund, mens hvis man bestiller 1-2 uker i forveien kan du få det til 13 pund, så det lønner seg.. Selve turen med tube fra Heathrow til togstasjonen (London Liverpool street) tar ca. 1 time og 15 min. Det er en ganske lang reise, så om man bestiller flytur tidlig kan man vurdere å fly rett til Norwich. Vi avsluttet turen med en langhelg i London, slik at retur fra London passet fint.

Kleskoden på sykehuset er pent, for menn vil det si skjorte, pene sko og ikke jeans. Vi måtte derfor på bukseshopping da vi startet her, så anbefaler å pakke med noen fine klær.

Undervisningsformer

Vi hadde kun praksis i de 6 ukene vi var her, så vi hadde en variert hverdag med poliklinikker, operasjoner, fødsler, akuttmottak for barn, nyfødtavdelingen, nyfødt-intensiv, visitter++.

Vurdering av emnetilbodet

Vi fikk fylt ut hele tjenestekortet, og hadde en fin og variert praksis. Det var en liten misforståelse før vi ankom, slik at studentkoordinatoren trodde at vi bare skulle ha gyn/obs. Vi fikk ordnet veileder i pediatri også, men opplegget i gyn/obs var hakket mer gjennomført og bra lagt opp, selv om pediatri også var bra. Vi var så heldige å få være med de flinkeste overlegene alene nesten hver dag, så vi fikk veldig bra oppfølging. I tillegg var de utrolig hyggelige, og vi ble gode venner, særlig med gynekologene. En vanlig dag starter mellom 08.00 og 09.00 avhengig om man skal på operasjon, obstetrikk-avd., eller om man skal på poliklinikk. Dagene slutter stort sett kl. 17.00. Man er jo sin egen sjef, og kan på en måte komme og gå litt som man vil. Men når veilederne har brukt tid på å lage et godt opplegg, har man lyst til å gi litt innsats tilbake. Sykehuset stod ferdig i 2001, så fasilitetene er veldig gode.

Fagleg utbyte og språk

Språket er engelsk, noe som gikk veldig fint. Det tok litt tid i starten å komme inn i sykehus-terminologien i England, men det var ikke noe stort problem, og vi ble raskt vant til det. Jeg tror ikke det faglige utbyttet her står noe tilbake for det man får andre steder på mor/barn-utplassering.

Universitetsområdet og byen

Sykehuset ligger ca. 7 km fra sentrum. Vi pleide ofte å gå inn til sentrum, og ta buss eller taxi tilbake. Taxi koster 8 pund hvis man bestiller gjennom abc-taxi, men rundt 10-12 om man bare tar en vanlig taxi fra byen. Buss koster 2,60. Det var en liten kiosk og kantine på sykehuset, men matbutikker fantes ikke der, vi måtte gå ca. 3 km til nærmeste matbutikk, Waitrose. Vi hadde ikke noe med universitetet å gjøre, men campus var 1-2 km unna i retning byen, så når vi gikk inn til byen gikk vi igjennom universitetet. Byen har ca. like mange innbyggere som Bergen, men er litt større i utstrekning. Vi var på fotballkamp (Norwich spiller i Premier League), fotballpub, noen restauranter (ikke veldig imponerende), shopping, sightseeing (Castle i sentrum, samt en katedral. Det er utrolig mange gamle kirker i byen), uteliv osv. Byen tilbyr det meste du kan tenke deg, bortsett fra at det ikke er ved havet. Det er en elv som renner gjennom byen, men det ble dessverre ikke noe bading i løpet av oppholdet.

Bustad

Vi bodde i sykehusleilighetene, 2 minutters gange i fra sykehuset. Veldig deilig på hverdagene, og det anbefales å gjøre det samme. Vi ble satt i kontakt med accomodation office via studentkoordinatoren på NNUH. Det kostet 450 pund i måneden her, men totalt med sengetøy osv kostet de 6 ukene 718 pund, som er 9200 kr ca med dagens kurs. Vi hadde eget rom og bad, og delte kjøkken/stue med 5 andre. Standarden var nokså lik som sykehusleilighetene til UiB i Stavanger.

Sosialt miljø

Det var mange hyggelige mennesker på sykehuset, både overleger, LIS-leger, turnusleger, og de jeg bodde med. Vi var ute et par ganger med noen av de yngre legene, og de jeg bodde med. Ellers hadde vi endel besøk fra Norge. Det var som sagt ingen medisinstudenter på sykehuset under mesteparten av oppholdet, så vi ble ikke kjent med noen av dem. Det var mulighet for å bli med på endel sosiale arrangementer i forbindelse med semesterstart, men vi hadde ikke mulighet til å bli med på det.

Høst 2015 - Medisinstudiet - praksis gyn. obst./ ped.

Høst 2015 - Medisinstudiet - praksis gyn. obst./ ped.

31.08.2015 - 09.10.2015

Førebuingar/praktiske tips

Ta kontakt med sykehuset tidlig for å avtale praksisoppholdet. For vår del tok det relativt lang tid å få svar.

Undervisningsformer

Fagene vi hadde i denne praksisperioden var obstetrikk/gynekologi, samt pediatri. Siden dette var praksisopphold var vi på sykehuset Norfolk and Norwich University Hospital for det meste av tiden, med fokus på observasjon og "shadowing" av diverse leger.

Vurdering av emnetilbodet

Opplegget var relativt likt det som er i henholdsvis Bergen/Førde/Haugesund/Stavanger. Vi fikk lov til å prøve oss frem, ta journaler, og noen ganger assistere på operasjoner avhengig av hvilken operatør som var tilstede.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett virket sykehuset å ha like god standard som norske sykehus. Vi ble tatt godt imot, og de fleste var engasjerte og villige til å lære bort det som var sentralt i de ulike situasjonene. Alt av undervisning og konsultasjoner foregikk logisk nok på engelsk, og det tok ikke lang tid før man lærte hvordan man skulle formulere seg på engelsk på best mulig måte.

Universitetsområdet og byen

University of East Anglia ligger ca 10 min spasertur fra der vi bodde. Der var det de fleste fasilitetene man kunne forvente av et stort universitet, bl.a treningssenter, svømmehall, tennisbaner, matbutikker og restauranter.

Bustad

Vi bodde på "doctors residency", som var boligområdet 5 minutter gange fra selve sykehuset. Man delte kjøkken med 5 andre, men hadde en hybel med bad til egen disposisjon.

Sosialt miljø

De fleste som vi bodde med var både sosiale og hyggelige, og det er lett å bli kjent med nye mennesker.

Vår 2015 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2015 – Integrert master i rettsvitskap

18.02.2015 - 11.07.2015

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å ta et språkkurs før begynnelsen av semesteret. På denne måten er det lettere å håndtere en del dagligdagse situasjoner, samt å kunne prate litt dersom man treffer på noen som ikke kan engelsk. Generelt er nivået på engelsken svært god, og spesielt blandt de yngre studentene på høyere utdanninger. Likevel oppevde jeg at i situasjoner som å bestille mat i kantinen og å printe, var det fint å kunne litt portugisisk.

Jeg anbefaler også å ha god kontroll på dokumenter og frister. Mitt inntrykk er at portugiserne har en annen måte å forholde seg til tidsfrister på, og her er det lurt å selv følge godt med og ikke være redd for å spørre en gang til om ting er signert og sendt av gårde innen fristen.

Jeg var i Lisboa på vårsemesteret, og kom ned i midten av januar for å ta et språkkurs før start. Været var ganske kaldt på dette tidspunktet, og leilighetene holder ikke særlig godt på varmen. Jeg anbefaler derfor å pakke ned godt med varmt tøy for årets første måneder, en god jakke som er både vind- og vanntett anbefales. Utover i mars og april ble det gradvis varmere, og etterhvert mulig å legge seg på stranden. Solen er svært sterk, så husk høy nok solfaktor.

Undervisningsformer

Hos Universidade de Lisboa, faculdade de direito kan man velge fag både på portugisisk og på engelsk. Fakultetet har i lengre tid tilbudt intensive kurs på engelsk (og enkelte andre språk), som er spesielt tilpasset erasmusstudenter. Kursene varer som regel en uke, med til sammen 10 undervisningstimer, og gir 3 studiepoeng per kurs. Det undervises i ulike emner, og det er i varierende grad lagt opp til deltakelse fra studentene. Felles for alle kurs er at de avsluttes med en eksamen, enten i form av et essay som skal leveres, en skriftlig eksamen eller en multiple-choice test.
Forutenom de intensive kursene tilbys også faste kurs som går over hele semesteret, som regel med to forelesningstimer i uken på masterkursene, og to forelesningstimer og to praktiske timer (problemløsning) på bachelorkursene. Forelesningene krever varierende grad av deltakelse fra studentene, og det er opp til professoren i hvert enkelt fag i hvilken grad muntlig deltakelse skal telle inn på karakteren. Stort sett er det likevel slik at professorene prater mest i undervsiningen. I slutten av semesteret avlegges en eksamen eller et skriftlig verk leveres inn.

Jeg valgte ikke selv emner på portugisisk, men dette er også mulig, og kan være aktuelt om man ønsker å lære seg språket skikkelig. Kursene holdes gjennom hele semesteret, og avsluttes med en test. På en karakterskala fra 0-20 må man oppnå mer enn 12, for ikke å måtte avlegge en ny skriftlig eksamen dersom man får mellom 8 og 12. Får man igjen mellom 8 og 12 på skriftlig eksamen, må en muntlig eksamen avholdes helt i slutten av semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes emnetilbudet var ok, samtidig som jeg vet at studentorganisasjonen arbeider for å kunne tilby enda flere emner på engelsk.

Muligheten for å velge intensive kurs om flere interessante temaer var god (på tross av noe varierende kvalitet på kursene), og også muligheten for å velge faste emner på engelsk. Generelt opplevde jeg at professorene var svært kunnskapsrike og hyggelige, og opptatt av at vi skulle delta og lære faget deres. Språkbarrieren gjør selvsagt sitt med nivået, men stort sett fungerte det fint synes jeg.

Fagleg utbyte og språk

Mitt faglige utbytte fra skolen er ikke det beste. Det beror nok delvis på at jeg valgte en del intensive kurs som er åpne for alle fra 1. studieår til mastertrinnene. Nivået blir derfor litt på overflaten og ikke veldig avansert. Til dette kommer at forelesernes i varierende grad snakker godt engelsk (noen snakker veldig godt, andre ikke). Jeg valgte imidlertid ikke Universitetet i Lisboa for først og fremst å få faglig utbytte.
Det jeg derimot fikk stort utbytte av, var å skrive og snakke om juss på engelsk. Dette er noe vi gjør lite på univeristetet i Norge, og selv merket jeg at jeg hadde godt av å lære mer av dette. I tillegg utviklet jeg også kunnskapen min i portugisisk, selv om det var mest som hverdagsspråk og ikke juridisk språklig.

Universitetsområdet og byen

Byen Lisboa er en fantastisk by, og har utrolig mye å by på. Det er endeløst med retsauranter og cafeer å utforske, og med priser på ca 1/3 av de norske ligger det til rette for at man kan kose seg og prøve litt av hvert. I det gamle området av byen, Alfama, finner du byens eldste nabolag. Det er utrolig autentisk og genuint, med trange gater og sjarmerende porselensbelagte bygninger. Trasker man opp noen av de bratte gatene, kommer man fort til fantastiske utkikkspunkter hvor det alltid er en liten café eller en restaurant man kan nyte el god kaffe eller en øl på til flott utsikt.

Lenger ned mot havet finner en Praca de comercio, en stor plass ute ved havet hvor man kan fortsette strandpromeaden forbi de fleste sentrumsområdene. I den mer hippe bydelen Baixa-Chiado finnes flere butikker, treningssenter, museer, teater med mer. Her er det alltid liv 24 timer i døgnet, og stedet er en naturlig møteplass for så vel turister som lokale.

Det bugner av små parker, monumenter, museer, kirker, slott etc å se i Lisboa by, samtidig som det er kort avstand til omkringliggende byer og andre perler i Portugal. Lei en bil for en billig penge og kjør nordover eller sørover og besøk de mange koselige fiskelandsbyene langs kysten. Eller kjør innover i landet og besøk Èvora, hvor det finnes en kirke laget av menneskelige hodeskaller.
Med toget fra Cais do Sodré, tar det 25 minutter fra sentrum til fantastiske Carcavelos beach, hvor man kan surfe, nyte en middag ved promenaden, eller bare ligge å sole seg. Tar man toget 15 minutter til kommer man til den lille byen Cascais, et utrolig velholdt område med flotte strender, restauranter og museer. Her kan man f eks leie en sykkel gratis og sykle rundt i området.

Lisboa har også et fantastisk uteliv, og her finnes noe for en hver smak. Nabolaget Bairro Alto forvandles til uteivsområde på kvelden, hvor barene ligger tett og tett i gatene og man kan få en øl eller en drink til en svært billig penge. Dette kan være et fint sted å starte kvelden.
Lenger ned mot sjøen finner man de fire største (og beste) klubbene i Lisboa, Lux, Lust, Main og Urban Beach. Hit drar man ikke før klokken 2 på natten, og disse klubbene stenger aldri.
Foruten om disse finnes flere roof-top barer (Tivoli, Park, Fenix etc), hvor man kan nyte en drink til fantastisk utsikt før man drar videre.

Lisboa er en by hvor man kan slappe av i parker eller på en café, men det er også som regel alltid noe som skjer et eller annet sted som man kan være med på. Enten det er et løp, en felleslunsj i en park eller andre ting, her gjelder det å følge litt mer på nettet hva som skjer. Byen er så pass liten at det er gåavstand til det meste i sentrum.

Mitt fakultet lå i "Cidade Universitaria", som helt enkelt betyr universitetsbyen. Her ligger alle fakultetene til Universitetet i Lisboa på rad og rekke, samt en del andre fakulteter. Likevel opplevde jeg at man stort sett oppholder seg med studentene fra sitt fakultet og på sin campus. Juridisk fakultet har tre cafeer som tilbyr variert mat (mye kaker og pasteller, som er veldig stort i Portugal, men også andre, litt sunnere varmretter etc). Ellers ligger det flere restauranter i gangavstand fra fakultetet. Selve bygget er ok velholdt, med store auditorier der noe av undervsining foregår, mindre undervisningrom for mindre klasser, en stor lesesal, et stort bibliotek som det er fint å lese på, samt administrasjon.

Bustad

Jeg og en venninne bodde gjennom hjemmesiden airbnb.com, og var veldig fornøyde med det. Den leiligheten vi bodde lengst i holdt en veldig god standard, lå svært sentralt ved området "Baixa-Chiado" og kostet 950 euro per måned inkludert alt.
Jeg anbefaler å bruke litt tid på å lete etter leilighet før man drar ned. Det er mulig å finne veldig fine leiligheter til en ok pris, og det er verd å bruke litt tid på dette.
Områdemessig anbefaler jeg å bo i sentrum av byen, i områdene Alfama, Baixa/Chiado, Bairro Alto, Principe Real, Rato, Marques de Pombal, Saldanha, Picoas, Avenida de Liberdade, Martin Moniz, Cais do Sodré eller i nærheten av disse. Da bor man tett på de hyggeligste områdene av byen, som har mest å by på av ting å se, restauranter og cafeer, utesteder etc. Områdene har også stort sett god tilgang til metro og annen kollektivtransport.

Generelt opplevde jeg Lisboa som en rolig by, og ble aldri utsatt for noen ubehagelige episoder. Det er lavt nivå av kriminalitet i byen, og jeg regner med at det er relativt sikkert å oppholde seg og bo i de fleste områder av byen. Det kan også nevnes at sentrum av byen ofte ligger et stykke unna universitetene, men her tar som regel metroen deg effektivt fra sted til sted.

Sosialt miljø

Jeg opplevde portugiserne som svært hyggelige og venlige mennesker som er interesserte i å bli kjent med utlendinger. Det hjelper også på at de fleste snakker godt engelsk, slik at språkbarrieren ikke blir så stor.
Jeg fikk flere venner både blandt portugiserne og de andre erasmus studentene. Erasmus er et veldig stor og kjent konsept i Lisboa, med flere organisasjoner som arrangerer turer og aktiviteter for erasmusstudentene. Her er det enkelt å møte andre som er på utveksling.
På juridisk fakultet er det en studentassosiasjon som har mye av ansvaret for utvekslingsstudentene, og jeg ble godt kjent med flere fra denne assosiasjonen. Det er i tillegg mulig å søke om å bli en del av en buddy ordning, hvor man da får oppnevnt en buddy som hjelper en litt på vei som ny i byen. Jeg prøvde ikke selv ordningen, men fikk høre at den hadde hatt varierende suksess blandt noen av de andre norske.

Som alltid tror jeg det er viktig å være åpen for kulturforskjeller, virke interessert og sette seg litt inn i kultur og tradisjoner på forhånd. Jeg opplevde at når man respekterer den portugisiske kulturen, så er portugiserne veldig høflige tilbake og vil gjerne bli kjent med deg.

Vår 2015 - Master i fransk

Vår 2015 - Master i fransk

01.01.2015 - 31.05.2015

Førebuingar/praktiske tips

Bestill billett i god tid så får du billigere billett over Atlanteren, det går alltids an å endre hjemreisedato etterpå mot en mindre sum. Ta med deg både ullgenser og shorts - vinteren kan bli kald og gå i minusgrader, men til gjengjeld var sommeren fin og varm i motsatt ende av skalaen :)

Undervisningsformer

Jeg er veldig fornøyd med undervisningen på Laval! Det var et stort utvalg av fag, foreleserne var godt forberedt og satte gjerne av tid dersom man lurte på noe i etterkant av timen. Det ble gjerne brukt powerpoint og det var greit å følge med. Gode faglige diskusjoner i timen. Undervisningen ved Laval foregår både på fransk og på engelsk, så det er mulig å ta fag på engelsk også.

Vurdering av emnetilbodet

Det var et rikt utvalg av fag, og burde være noe for enhver smak.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk godt faglig utbytte av turen, med spennende fag jeg ikke kunne tatt hjemme. Språklig sett snakket jeg allerede fransk da jeg reiste ut, men det var veldig fint å få enda et semester med språktrening.

Universitetsområdet og byen

På universitetsområdet har du alt du trenger, men det er fint å ta en tur til ned til byen også. Quebec har flotte bygninger og her finner du gamlebyen på UNESCOS verdensarvliste. Benytt muligheten og se deg omkring! Regionen Quebec er flott og Montreal er definitivt verdt et besøk! Ellers er det kort vei til USA for dem som ønsker det. Det arrangeres ofte gruppereiser også.

Bustad

Jeg bodde på studenthybel i hovedbygningen "Parent". Det vil jeg anbefale de som reiser ut også; her er administrasjonen og et lite tegneseriebibliotek, og det organiseres aktiviteter på bygningen på kveldstid (blant annet filmkvelder). Rommet er lite, men er møblert med seng (sengtøy fikk man for en billig penge hos administrasjonen på ankomstdagen, men hvis man vil ha den norske dynen og ikke bare laken og ullpledd, kan man kjøpe dette på kjøpesenteret i like nærheten), skrivebord, vask og klesskap. Du kan leie deg et kjøleskap som du har på rommet ditt hele semesteret (utleier henter og bringer for deg), ellers lager du all mat på felleskjøkkenet (et stort industrikjøkken med et stort antall stekeplater, i tillegg til mikroer og stekeovner).

Sosialt miljø

Det ble arrangert en rekke aktiviteter av studentorganisasjonen. Skiturer, fisketurer, kjøring med hundeslede, sirups-smaking, turer til fornøyelsespark med akebrett... for å nevne noe! Det er altså gode muligheter for å gå på ski om en er glad i det, det var en flott skiløype en times kjøring fra universitetet (shuttlebuss omentrent hver helg da jeg var der). Aktivitetene er selvsagt en hyggelig måte å treffe folk på, ellers var det veldig kjekt å bare ta en tur ned på kjøkkenet. Personlig var det gjennom matlaging jeg ble mest kjent med folk - og nye matkulturer :D

Informasjon