Hjem
Studentsider
erasmus+

Università degli Studi di Roma Tre og Institutt for informasjons- og medievitenskap (ERASMUS+)

  • LandItalia
  • ByRoma
  • Studieplassar3
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld i første rekke for studentar som går på bachelorprogramma i medier og kommunikasjon, tv-produksjon, journalistikk og medie- og interaksjonsdesign. Studentar ved andre program kan òg søke, og vil bli vurderte dersom det er ledige plassar.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som går på bachelorprogrammet i tv-produksjon kan reise på utveksling i sitt 4.semester. Studentar som går på bachelorprogrammet i medier og kommunikasjon kan reise ut enten i 4., 5. eller 6.semester. Studentar som går på bachelorprogrammet i journalistikk og medie- og interaksjonsdesign kan reise på utveksling i 5.semester.

Språk

Undervisningsspråket er italiensk.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitetet blei oppretta i 1992 som det tredje av i dag fire statlege universitetet i Roma. Difor bêr det òg namnet Roma III. Universitetet har åtte fakultet, og om lag 36 000 studentar. Det er tradisjon at ein framståande offentleg person talar til studentane under opningsseremonien om hausten. Blant dei som har vore på vitjing er Shirin Ebadi, pave Johannes Paul II og fleire statsleiarar. Universitetet arrangerar òg ein årleg filmfestival i Palladium-teatret.

I antikken var Roma hovudstad i Romerriket, den då største og mektigaste staten i verda. I dag er byen stadig det administrative og kulturelle sentrum i Italia, og eit særs populært reisemål, både for turistar og pilegrimar. Midt i byen ligg Vatikanstaten, eit autonomt område styrt av paven for den romersk-katolske kyrkja. Byen har om lag 2,7 millonar innbyggarar og ligg på vestsida av Italia, omgitt av sju høgder.

Bustad

Uversitetet har ingen eigne bustader for internasjonale studentar, men dei har ei støtteteneste som hjelper utvekslingsstudentar med å finne ledige leigemål på den private marknaden i Roma, enten mellombels losji dei første vekene, eller for lengre periodar.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2022

Høst 2022 - BA i Europastudium

Høst 2022 - BA i Europastudium

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Noe av det viktigste man kan forberede seg på er å dra med en positiv innstilling, og møte utfordringer med optimistisk holdning. Det Italienske byråkratiet er veldig treigt, og det vil oppstå språkbarriere mellom deg (som utvekslingsstudent) og det administrative på vertsuniversitetet ditt. Derfor er et praktisk tips å bare forberede seg psykisk, men også å lese seg opp på byen og universitetet ditt for å ha noe bakgrunnskunnskaper til det du reiser til.

Undervisningsformer

Undervisningsformene i Italia er generelt veldig annerledes fra det vi er vant med i Norge. Spesielt på Master-nivå, så har emnene vurderingsformer som aktiv deltakelse og obligatorisk oppmøte i forelesningene.

Vurdering av emnetilbodet

Vurderingene av emnene kommer i form av mid-term, book-review og presentasjoner. Dette er flere vurderinger enn det som man kanskje er vant med i Norge, og krever derfor mer arbeid.

Fagleg utbyte og språk

Fikk ikke mulighet til å melde meg på språkkurs, ettersom noen av oss Erasmus-studentene ikke fikk informasjon om dette før etter fristen for påmelding hadde utgått. Ellers, så prater jeg engelsk med mine medstudenter, og prøver å plukke opp noen italienske ord her og der.

Universitetsområdet og byen

Campuset til universitetet er nok så spredt i bydelen av Ostiense, så derfor oppholder jeg meg hovedsakelig på mitt fakultet for Samfunnsvitenskap. Selve byen Roma er veldig stor og vakker, så her er man avhengig av kollektivtransport for å bevege seg rundt om i byen.

Bustad

Jeg bor selv i Appio-Latina, som er et veldig hyggelig og rolig nabolag. Her bor bare lokale italienere, noe som er veldig hyggelig for å få innblikk i det italienske liv. Dette er et lite stykke fra sentrum, men ved en liten busstur på 15-20 minutter, så kommer man seg til Piazza Venezia som er i nærheten av Pantheon og Trevi-fontenen.

Sosialt miljø

Via Erasmus-ordningen, så arrangeres det flere arrangementer hver uke. Dette er en gylden mulighet til å dra ut for å møte andre Erasmus-studenter fra hele Europa, og andre italienere. I tillegg til dette, så har det i voksende grad bygget seg opp et norskt miljø her med andre norske utvekslingsstudenter, og dette er veldig hyggelig om man føler på noe hjemlengsel.

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Vær tidlig ute, forvent at ingen andre er det. Spesielt bolig ville jeg starta med da du kan ende opp med å bo fire jenter på ett rom i køyesenger, og dele kjøkken med 23 fremmede slik en norsk jente jeg har blitt kjent med her har bodd hele halvåret. Skole er det ikke så farlig å være tidlig ute med selv om det selvfølgelig er deilig å få det unnagjort, men sett at de ansatte på Roma3 ikke er på jobb før i slutten av august/september ville jeg ikke stresset for mye med det. Spar penger, du vet aldri når verken lånekassen eller erasmusstipendet kommer. Et tips i forhold til dette er å fikse learning agreement før du søker til lånekassen. På et tidspunkt registerer uib i lånekassen at du skal på utveksling og hvor du skal, venter du til disse opplysningene er ankommet sparer du deg for at søknaden din havner i behandlingskø.

Undervisningsformer

Alle engelske fag har obligatorisk oppmøte og er på masternivå, to timer forelesning, ca tre ganger i uka. Fagene med litt mindre poeng har litt mindre undervisning enn dette, men allikevel obligatorisk. Du vil ende opp med å måtte ta ca 4 fag, hvorav alle vil ha ca 3 vurderinger. Som oftest midterm, final og en bookreview/researchpaper. Det forventes også at du deltar i timen muntlig, og i noen av fagene vil det være presentasjoner som ikke nødvendigvis blir vurdert, men er mer en del av undervisningen. Hele opplegget minner meg litt om ungdomsskolen, men med et faglig nivå på master/bachelor. Midtermsene vil du enten ta på deres "mittuib" som de kaller moodle, da har jeg erfart en slags multiple choice/ adjektivlek hvor faktakunnskap definitivt er det viktigste. De andre midtermsene har vært å skrive to essays på to sider hver. Disse blir skrevet for hånd på A4 ark. Du har midtermsene da du skulle hatt undervisning, altså får du to timer på deg og må videre til neste forelesning etter du har levert. Karakterene blir publisert offentlig på moodle med fullt navn foran karakteren, altså hverken en hemmelighet for dine medelever eller din proffesor hva du får i faget.

Vurdering av emnetilbodet

Ikke forhold deg til listen med fag du får når du skal fikse learning agreementen din, det er ingen garanti for at disse fagene faktisk tilbys. Det er litt komplisert å finne fag som går opp i timeplanen, og fordi det er obligatorisk oppmøte kan du ikke velge fag som overlapper. Det er ikke uendelig med fag å velge mellom heller, men de som tilbys er til gjengjeld interessante!

Fagleg utbyte og språk

Jeg ville prøvd å lære meg litt dagligdags italiensk, kan du spansk er du godt på vei. De er ganske dårlige i engelsk og nesten alle italienere jeg møter rister på hodet i det jeg forteller at jeg ikke har lært meg språket.

Faglig utbytte på uniroma3 er vel det området jeg kan snakke varmest om når det gjelder skolen. Fagene tar som oftest et historisk perspektiv, noe jeg har funnet ut at passer meg svært godt. Lærerne er engasjerte og tematikken er spennende. Jeg har et fag om USA sin historie og utvikling, et fag om Øst-Asias historie og utvikling, mye om deres forhold til vesten, men også hverandre. Jeg har også et fag om terrorisme som er kjempespennende også har jeg et fag som heter international history of peace, som man skulle tro var veldig spennende, men som viste seg å være gørrkjedelig. Men, alt i alt vil jeg rose fagtilbudet.

Universitetsområdet og byen

Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger, roma er en storby. Jeg er fra Oslo og tenkte jeg derfor var godt rusta, men dette er noe helt annet. Noen italienere vi møtte ute fortalte oss at busselskapet, altså Romas svar på ruter/skyss, alltid ligger og vaker på bristepunktet til konkurs. Det merker man. Roma er helt nydelig og når du er så heldig å få bo her kan du også ta deg tid til å faktisk se Colosseum, ikke bare ta bilde foran. Det er helt syk god mat her, alle restauranter har de typiske romerske pastarettene, du MÅ smake amatriciana. Det er fint vær og mye å se, nyt!

Jeg tror det å dra på utveksling til Roma på godt og vondt handler mindre om studentmiljøet og det å oppholde seg på universitetsområdet men mer om selve byen. Derfor har jeg ikke så mye å si om universitetsområdet da dette bare er en bygging hvor undervisningen foregår og hvor det er et bibliotek jeg aldri bruker (fordi det stenger kl 14). Hovedbygget har vi døpt om til "hunger games bygget" fordi det er så futuristisk og fancy, nesten parodisk, mens fakultetet vårt ser mer ut som et offentlig tannlegekontor.

Bustad

Bolig kan du finne på airbnb, spotahome og uniplaces. Roma er en svær by, og du må forholde deg til kollektiv transport. Jeg ville bodd ved et metrostopp, for bussene kan du ikke stole på.

Sosialt miljø

Det skjer alltid noe for oss erasmusstudenter. Jeg ville ikke gått glipp av den første uka med opplegg, bare så du får noen venner på skolen og noen å være forvirret sammen med.

2021

Høst 2021 - BA i Europastudier

Høst 2021 - BA i Europastudier

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Den italienske administrasjon er veldig rotete og uorganisert, så vær tålmodig, spesielt når det gjelder innlevering og redigering (ja, du kommer mest sannsynligvis til å redigere den) av din Learning Agreement. Også, når du velger fag, vær OBS på å velge fag innenfor "Trienniali" (bachelor-fag) og ikke "Magistrali" (master-fag). Og ja, alle fagene tilgjengelig på engelsk er "Magistrali", så min anbefaling er å ta maks 1 fag på engelsk, resten på italiensk

Undervisningsformer

Alle fagene jeg tok var på engelsk, fra feltet "International Studies". De var basert på konstant flere evalueringer i løpet av semester, minst tre evalueringer per fag, pluss "readings" du må forberede for de neste forelesninger eller debatter. Jeg har tatt fire fag fra feltet, og til slutt, så hadde jeg 13 vurderinger for hele semester, hvor jeg ble evaluert hver uke siden november.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene jeg tok var interessante, men de bestod av alt for mange vurderinger som etter hvert stresser folk, og kan få én til å miste interessen i fagområdet sitt, noe jeg synes er forferdelig for et skolesystem. Jeg skjønner at man drar på utveksling for å studere, men etter min mening så må det finnes noen grenser innenfor arbeidet som blir innført.

Fagleg utbyte og språk

Som sagt, jeg har hatt alle fagene på engelsk, for sikkerhets skyld. Jeg har også blitt med i et italiensk språkkurs, som har vært veldig god etter min mening. Læreren var veldig god, og har lært språket ganske fort.

Likevel, min anbefaling er å lære seg så mye italiensk som mulig; bortsett fra turist-områdene og noen få kaféer ved universitetsområdet, nesten ingen snakker engelsk i Roma.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i Ostiense, som er veldig nær San Paolo. Området var ganske fint, med mange restauranter og kaféer rundt omkring.

Roma er, vel, hva kan jeg si? Det vakreste byen jeg har noensinne vært på. Det er veldig synd på at jeg ikke fikk så mye tid til å besøke byen ordentlig stort sett på grunn av konstante vurderinger.

Bustad

Universitetet har noen leiligheter tilgjengelig, men de er ganske gammel og de krever at du skal bli i leiligheten for minst 5 måneder, så det kan hende du ikke får noen der til slutt. Min løsning og anbefaling er å søke i Spotahome.com. Jeg fant en god leilighet som var 2-3 min fra fakultetet, og romkameratene mine var ganske hyggelige også.

Sosialt miljø

Det sosiale miljø er det jeg kommer til å savne mest fra Roma, sammen med maten. Først og fremst, min første anbefaling er å gå og snakke med andre studenter, ikke bare Erasmus, men også italienere. De fleste Erasmus-studenter er i samme situasjon som deg, og vil mest sannsynligvis sette pris på om du starter samtaler med dem. De fleste italienere jeg har kjent var også fra andre steder i Italia, og var i en lignende situasjon som Erasmus, bare at mange kommer fra samme stedet, så de blir kjent med hverandre veldig fort. Lite tips: Om du blir venner med italiener, så kan du prøve å øve din italiensk med dem

Under min utvekslingsperioden har jeg også blitt med i et basketballlag fra universitetet. Jeg var det eneste Erasmus i laget, men likevel så var det godt miljø innenfor laget, og har blitt venner med kameratene mine ganske fort.

Høst 2021 - BA i Sammenliknende politikk

Høst 2021 - BA i Sammenliknende politikk

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er ikke en hemmelighet at Italia kompliserer hverdagen med sitt byråkrati, derfor får man høre at ting tar tid. Dog er det lurt å sette seg inn i universitetets hjemmeside, studentportal, email og hjelpeside fort; for det er ganske forvirrende og langsomt. Det er lurt å fullføre OLA og signeringen tidlig, slik at du kan registrere deg og få din nye email - den knyttet til Roma Tre tidlig. Roma Tre bruker 3 ulike nettsider flittig og alle krever denne mailen, under pandemien må man også registrere seg for fag før man kan få fysisk tilgang inn i universitetet, dette krever også mail. Ellers anbefaler jeg å sende mail til Erasmus kordinatoren der, ofte tar det god tid før man får svar, så ikke vær redd for å sende påminnelser.

Undervisningsformer

Under pandemien var det forbeholdt at alle forelesninger også ble sendt live via Teams. Derimot hadde jeg Master fag og det var obligatorisk oppmøte, noe som resulterte til at navn blir ropt opp, og professorene krevde begrunnelse for hvorfor man evt. ikke kunne møte opp i person. Italia har et annerledes karaktersystem, ofte får du karakter mellom 18-30 istedenfor bokstavkarakterer som i Norge. Dette er derimot enkelt å konvertere. Undervisningen er ofte i form av forelesninger, men fleste professorer krevde aktiv deltakelse, dette er beregnet i endelig karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Til å begynne med var jeg veldig fornøyd med emnetilbudet på Roma Tre, særlig engelske fag relatert til politikk og internasjonale relasjoner. Derimot kom sjokket når man først reiste ned og skulle registrere seg, da fikk man plutselig vite at ingen av de fagene var tilgjengelig. Deretter måtte fleste av Erasmus studentene velge totalt nye fag, tilbudet innenfor politikk på engelsk var kun innenfor internasjonale relasjoner, men du får rundt 10-12 fag å velge mellom.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte og språket var så godt som forventet. Er ingen store sjokk eller skuffelser her, husk at italienere ikke nødvendigvis har like bred engelskkunnskap som fleste her i Norge. Dog er ikke dette er problem innenfor universitetet.

Universitetsområdet og byen

Roma er en veldig stor by, derfor er universitetsområde en del sør for hjertet av sentrum. Likevel er Ostiense også en av de «må oppleves» stedene om kvelden når det kommer til klubber og typisk fest-uteliv. På dagen er område stappet med rimelige kafeer og små «barer» hvor studentene samles i mellom forelesninger og pugging.

Bustad

Her må man være ganske obs. Jeg kjenner mange som ble lurt de første månedene og flere som måtte løpe febrilsk rundt Roma og lete etter leilighet mens de bodde på hostel. Derfor anbefaler jeg Uniplaces sterkt! De tar en liten service-fee, men det er verdt det da du får en leilighet som de allerede har besøkt og godkjent, i tillegg til at de venter 24t med å overføre første leie til leietaker, i tilfelle du ikke er fornøyd.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Roma er hovedgrunnen til at jeg vil tilbake! Dette er en by hvor du møter mennesker fra overalt, og alle er ekstremt blide, vennlige og imøtekommende! Erasmus-events er det også mange av, så det er virkelig ikke slik at du må gå langs gatene i Roma alene om du ikke ønsker det. Ble kjent med en god del mennesker her, både studenter og ferdig studerte som nå jobber i Roma. Til sist vil jeg anbefale å bruke mye tid på å utforske Trastevere på dag- og kveldstid (bodde selv i dette område), da fleste er enig i at dette er en av de fineste og mest spennende områdene i byen. Ellers anbefaler jeg Monti for Vintage-shopping og Ponte for å kjøpe gatekunst og malerier!

2019

Høst 2019 - BA europastudium

Høst 2019 - BA europastudium

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Jeg var litt nervøs for å komme inn i skolesystemet, og det viste seg å være vanskeligere enn hjemme i Norge. Det jeg har lært meg er at man ikke må være redd for å sende mailer, mase og stille alle spørsmål man har. Man må gjerne sende samme mail flere ganger for å få svar.

Undervisningsformer

Undervisningen var mye obligatorisk, noe som egentlig går fint. Det som var et større problem er at strukturen er veldig løs, forelesere kommer og går som de vil og det er lite informasjon om retningslinjer når det kommer til obligatorisk arbeid.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg var opprinnelig veldig fornøyd med emnene jeg kunne velge mellom, men da jeg kom på skolen var 2/3 fag fjernet noe som gjorde at jeg måtte velge nye fag etter undervisningen hadde begynt. I tillegg fant jeg kun ut av dette fordi jeg sendte en mail med et generelt spørsmål, altså ikke fordi noen ga meg beskjed om at fagene jeg hadde valgt og fått godkjent ikke skulle settes opp allikevel. Dette synes jeg er litt for dårlig.

Fagleg utbyte og språk

Jeg var på språkkurs i fire uker før skolen begynte, noe jeg er veldig glad for at jeg gjorde. Jeg hadde ingen forkunnskaper så jeg ble ikke akkurat flytende i språket men har etablert en generell forståelse som gjør det lettere å bygge videre.

Universitetsområdet og byen

Roma3 ligger i Ostiense som er et helt OK område. Det er både restauranter, cafeer og barer i tillegg til buss og metro. Jeg bodde selv i dette området, noe jeg anbefaler da kollektiv transport i Roma er upålitelig. Det er lettere å ta buss/trikk/metro når man skal gjøre noe sosialt enn å måtte forholde seg til det hver morgen når du skal ha obligatorisk undervisning.

Bustad

Jeg leide privat gjennom spotahome.com, dette fungerte fint. Jeg bodde med andre studenter.

Sosialt miljø

Det var litt vanskelig å få venner i begynnelsen, men så lenge man er frempå går det fint. Alle Erasmusstudente er i samme båt og alle vil gjerne få seg venner.

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Mitt beste tips for en som skal reise på studieopphold i Italia er å ikke stresse for mye før du reiser. Det kan virke som om man har 100 problemer og ikke får svar på det før man reiser, men med engang jeg kom ned ordnet alt seg. Italienerne er bare litt treige og har et voldsomt tungvindt byråkratisk system, men det er noe man bare må vende seg til! Alt ordner seg til slutt, og det blir hundre ganger lettere med engang man kommer ned.

Undervisningsformer

Roma Tre har veldig varierte undervisningsformer så fremt du velger engelske fag, da disse fagene følger en mer engelsk/amerikansk stil med mye fremføringer, dialog og diskusjon, mid-terms eksamener, innleveringer, bokrapporter osv. Her teller muntlig aktivitet, undervisningen er obligatorisk og karaktergivningen er ikke anonym. Hvis du derimot velger italienske fag, er det lite til ingenting obligatorisk undervisning eller innleveringer, men mer en stor eksamen mot slutten, slik som i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Som statsvitenskapsstudent var det mange fag man kunne velge på engelsk, i tillegg til mye italienske fag. Jeg valgte kun engelske fag, men hadde stor variasjon i fagbredde, blant annet et fag om terrorisme og et om post-kolonialisme. I tillegg tok jeg et italiensk språkkurs som ga studiepoeng. Jeg synes både fagene og språkkurset var nyttige og interessante.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes det faglige utbyttet var veldig bra! Det var spennende å studere statsvitenskapelige fag i et annet land med medstudenter fra mange ulike bakgrunner og med ulike synspunkt - noe som til tider førte til store uenigheter og diskusjoner. Språklig sett fikk jeg nok mest av alt praktisert engelsken min, da jeg ikke kunne italiensk før jeg reiste. Men, jeg har nå også lært litt grunnleggende Italiensk, noe som er veldig nødvendig her nede, da mange ikke snakker engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og det er forskjellige fakulteter rundt forbi i hele området mellom Garbatella, San Paolo og Marconi. Alle fakultetene har veldig fine og tilgjengelige bibliotek, i tillegg til at maten på campus er veldig billig!

Byen er helt spesiell, og det er en utrolig unik mulighet å bo her for et semester. Det er så mye å se og oppleve, byen har mye historie og kultur, og man får aldri sett alt da det er så utrolig mye å se og gjøre her. Jeg anbefaler å reise hit på det sterkeste, og viktigst av alt utnytt tiden i denne fine byen og nyt oppholdet.

Bustad

Universitetet fikser ikke bolig for deg, men man må finne privat. Jeg fant via Spotahome, men har hørt at andre har funnet via Uniplaces. Jeg kan virkelig anbefale Spotahome, der betaler man inn en månedsleie til nettsiden først og de vil ikke overføre pengene før 24 timer etter du har flyttet inn. Du har altså 24 timer på å rapportere om det er noe som ikke stemmer. Spotahome er en nettside for leiligheter med studenter, så det er ofte veldig gøy og sosialt å finne et kollektiv via dem, og mange av leilighetene består av utvekslingsstudenter. Jeg vil anbefale alle å bo nærme universitetet, da det er der alt det sosiale skjer. Har sett at enkelte som bor i andre populære områder i byen, ikke deltar på sosiale arrangementer da det er for langt unna noe som gjør det utfordrende å komme seg frem og tilbake. Leieprisen ligger på ca. det samme som i Bergen. Med alt inkludert betalte jeg 550 euro per måned som tilsvarer nesten nøyaktig det jeg betaler i Bergen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra, spesielt blant utvekslingsstudentene. Det skjer noe hele tiden, og man er alltid sosial! Folk er utrolig åpne og veldig interessert i å bli kjent og finne på ting. Jeg anbefaler derfor alle å ta del i ESN sine aktiviteter.

2017

Vår 2017 - sammenliknende politikk

Vår 2017 - sammenliknende politikk

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Ta ting som de kommer. Italia, spesielt i sør er rotete for en nordmann som er vant til et system hvor ting går av seg selv. Ha tålmodighet så ordner alt seg når du først er der nede og har gjort de tingene UIB har ønsket av deg.

Vær også flink til å stille spørsmål da det ofte er den eneste muligheten for å få noe å vite om du ikke kan språket. Spør dine nye venner eller bli med dem på registrering, å få codisce fiscale (bevis på at du bor i byen), kantinekort (du trenger sist nevnte for å få dette) og bli kjent med nærområdet før skolen starter.

Utnyt muligheten til språkkurs! Det et en utmerket måte å få venner på og lære et nytt språk. De færreste italienerne snakker godt engelsk så du opplever mestring fort.

Vær åpen og ydmyk. Si ja til alt og ikke vær kresen på de du skulle møte på din vei. Det er ofte slik og ved tilfeldigheter at man møter dem so ahr stor betydning for hvordan semesteret utarter seg og som forblir venner etter skoleslutt.

Undervisningsformer

Fagene mine hadde obligatorisk oppmøte, to eksamener og en presentasjon. Det bestod hovedsaklig av gruppepresentasjoner, multiple choice og skriftlige eksamener. Fagene jeg deltok i hadde ikke mer enn 30-45 elever i små klasserom og gjorde at en ble tvunget til å være mer aktiv enn i en undervisningssal med 100 stk i. Det er ikke anonym retting så helhetsinntrykket av deg i klasserommet er det karakteren blir basert på.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et helt annet utvalg av fag du får tilbudt før du reiser ned framfor når du kommer ned. Vær fleksibel! Det er også mer fokus på Europa enn det det er i Bergen. Fagene er mindre, flere og har veldig dagsaktuelle temaer.

Det er en kordinator som er gull verdt på fakultetet. Hun hjelper deg med alt det skulle være og er til stor hjelp i et land hvor alt er litt uoversiktelig eller på italiensk.

Fagleg utbyte og språk

Professorene snakker godt engelsk spesielt om du velger fag innenfor international studies. De er av høyt nivå og fakultetet arrangerer mye ekstra i form av seminarer med gjesteprofessorer fra hele verden.
Det som er mest stimulerende er nok å være såpass mange internasjonale studenter i mindre klasser, og lære om politikk fra en helt annen tilnærming enn det vi har i Norge. Det er utrolig gøy!

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger 10 min med metro fra kjernen av Centrum. Alle fakultetene og kontorene er i gåavstand og det blir denne bydelen rundt san paolo som blir ditt hjem. Her bor de fleste erasmusstudentene og her skjer det masse. Det er resturanter, utesteder og kaffesteder hvor du kan lese til eksamener med dine nye venner. Kantinen på campus er også verdt å nevne som en grunn alene for å komme. Maten er billig og utrolig god!

Roma er en by hvor det alltid skjer noe og hvor det alltid finnes noe å gjøre. Vinen er billig, maten er fantastisk og det er et behagelig klima å leve i. Det er nært til strand, uteliv og fantastiske severdigheter. Å bo i en så kulturell by er virkelig en mulighet å gripe.

Bustad

Italienere er kjent for å være litt spisse å bo med som erasmusstudent. Jeg ville anbefalt å bo med erasmusstudenter i området rundt universitetet (Piramide, San Paolo eller Marconi). Jeg ville også tatt meg til takke med en litt lavere rente og dermed kår for å ha mer penger til å gjøre andre ting. Boforhold er ikke det viktigste når du har et semester utenlands i Roma!

Sosialt miljø

Erasmus i Roma er en stor greie! Det er fester og arrangementer hver dag i regi av en av de fem universitetene. Roma tre, og deres "ESNers" som er den sosiale delen for utvekslingsstudenter gjør en kjempejobb for å få utvekslingsstudenter til å trives. Det er opplegg hver uke med fast aperitivo (italiensk bufeet) hver mandag, fester, foredrag og et kontor hvor du alltid er velkommen. Det er også en fadderuke når semesteret starter hvor det skjer noe hver eneste dag Jeg garanterer deg at du får venner for livet!

2015

Høst 2015 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2015 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Bli tålmodig og positiv, andre lander har andre kulturer og kan ha andre normer når det er snakk om administrasjon, opplæring og mer generelt arbeid i klasserom.

Undervisningsformer

Kombinasjon av klasse og hjemme arbeid, også prosjekter og lekser

Vurdering av emnetilbodet

Bra emnetilbodet, spesielt ved Arcadia University in Roma der syns opplæring er på veldig høyt nivå.

Fagleg utbyte og språk

Stor utbytte, lærte mye.

Klassene var på engelsk

Også tok to italiesk kurser som hjulpet mye

Universitetsområdet og byen

Veldig fint og legendarisk byen.

Universitetsområdet - Garbatella/Ostiense- rolig , sikker og lett å komme til med buss eller metro

Bustad

Ganske dyrt å bo in Roma , spesielt nå pga valuta kurs.

Leide en rom i en to rom leilighet , betalte 450euro per måned og måtte kjøpe selv internet

Sosialt miljø

Stor internasjonalt student miljø, mange organisasjoner og så videre.

Anbefaler

Høst 2015 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2015 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er vanskelig å forberede seg på noe som kan gå og fungere på alle måter. Vil anbefale deg å skaffe deg leilighet eller lignende fortest mulighet. Det er flere grupper på facebook ERASMUS(ÅRxx) osv. hvor du kan få hjelp med å finne leilighet. Jeg benyttet meg ikke av dette, men hørte av flere at dette funket ganske fint. Uansett mulig å skaffe seg rom her underveis, men kan ende opp med å være mye nytt i en stor by første måneden, så ville i hvertfall hatt et sted å bo da. Viktig å ha alle Erasmus papirer i orden med hensyn til UiB, men her nede er ingenting i orden, så det er ikke en nødvendighet. Hvis du melder deg opp til språkkurs før semesteret så les nøye igjennom all dokumentasjon du får. Plutselig får du ikke bekreftelse på mail som du ble informert om. Skaff deg codisce fiscale så fort som mulig.

Undervisningsformer

Undervisningsformer er mer varierte enn i Norge. Mye mer interaksjon og diskusjon med læreren. Mindre klasser og klasserom. Veldig behagelig. Professorene er utrolig dyktige og framstår hyggeligere enn deres norske kolleger. Det er mer varierte former for undervisning her. Alt fra film til musikk. Dette kan høres våsete ut, men med dyktige professorer så får man mye ut av dette også. Det kreves mer av deg til hver forelesning, men total belastning gjennom et semester er mindre enn det vanlige.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet fremstår for meg som meget uoversiktlig, men forholdsvis bredt. Om du kan italiensk tror jeg emnetilbudet er mye bredere og større enn norske universiteter sitt. Grunnet størrelsen på dette universitetet. Om du bare snakker engelsk er det ikke så mange emner du kan velge mellom på bachelor nivå, men du får muligheten til å velge mellom mange på masternivå. Masternivå er utrolig mye å gjøre sammenliknet med bachelornivået. En del fag og velge mellom, men kan være lurere å finne fag på et annet fakultet framfor masterfagene.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er meget godt. Jeg lærer mye mer enn jeg gjør på SAMPOL i Norge. For det første lærer jeg mye mer om flere ting enn jeg gjør på SAMPOL. For det andre får jeg i større grad svar på hva jeg lurer på og får også lov til å ha egne meninger uten å bli avfeid av en professor. Det er en mindre teoretisk, og mer tenk selv tilnærming. Det språklige utbyttet er litt opp til deg selv. Det språklige tilbudet til universitetet er bra og fungerer godt. Er ikke for mye eller for lite. Finnes også gode språklige opplegg gjennom ESN/ERASMUS osv. Har ikke deltatt på dette selv.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er meget fint, dog veldig stort. Meget fine, billige kantiner. Klasserommene er fine, men mindre. Bibliotekene med unntak av Jussen sitt er altfor små og det er jævlig irriterende til tider. Også forbanna vanskelig å finne støpsler til tider. Skolen ble bygget i 1992, og dette skinner igjennom på standarden. Meget god standard.

Bustad

Jeg bodde i en leilighet som ikke er representativ for studenter flest. Tror et rom i sentrum ligger på mellom 350-600 euro. Dette er fra ganske billig til ganske dyrt blant studenter her nede. Spesielt 600 er meget har jeg hørt.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er litt som språket. Det er helt opp til deg selv. Det er noe som heter ESN og Erasmusland osv. som tilbyr opplegg gjennom hele semesteret med fester også lignende. Det kan hende du synes dette er moro eller kjedelig, men er i hvertfall et tilbud du kan benytte deg av. Mange som er på jakt etter venner gjennom Erasmus osv. Folk flest er hyggelige, men mange som er utrolige svake i engelsk. Lykke til!

Informasjon