Hjem
Studentsider
erasmus+

Masaryk University og Institutt for sosialantropologi (ERASMUS+)

  • LandTsjekkia
  • ByBrno
  • Studieplassar2
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gir prioritet til studentar i sosialantropologi som skal ta frie studiepoeng som del av bachelorgraden. Bachelorstudentar frå andre studieprogram ved UiB kan òg søke, og blir vurdert dersom det er ledige plassar.

Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved UiB før avreise, og det er krav om karakteren C i snitt for å kunne reise ut gjennom denne avtalen.

Når i studiet kan eg reise

For bachelorstudentar i sosialantropologi passar det best å reise på utveksling i 4. eller 5. semester av bachelorprogrammet.

Studentar på andre studieprogram: Ta kontakt med studierettleiaren for programmet du går på. Vanlegvis vil det passe best å reise ut i eit semester når du kan ta frie studiepoeng.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk.

TOEFL-test er påkrevd før utreise.

Kva emne kan eg ta

Insitutt for antropologi ved Masaryk University tilbyr desse emna til antropologistudentar som reiser ut gjennom Erasmus+-programmet:

  • Bi7351 Methods of anthropology I
  • Bi8352 Methods of anthropology II
  • Bi7653, Bi7654 Anthropological project for Erasmus students
  • Bi1231c Anatomy for anthropologists I - practical course

Erasmus+-studentar kan òg ta andre emne ved Masaryk University, men tilbodet endrar seg noko frå semester til semester. Emnetilbodet er presentert her: http://cic.muni.cz/en/left-incoming-mobility/incoming-student/courses-for-international-students#courses

Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Masaryk University er kalla opp etter grunnleggaren Tomas Masaryk, som òg var Tsjekkoslovakias første president. Universitetet er det nest største i Tsjekkia, med rundt 35 000 studentar og elleve fakultetseiningar. Det er òg foreløpig det einaste universitetet i verda som har sin eigen forskingsstasjon på Antarktis. Dei ulike universitetsbygningane ligg spreidd i ulike delar av byen Brno.

Brno er den nest største byen og hovudsete for rettsvesenet i Tsjekkia. Han ligg i regionen Sydmähren, søraust i landet, der elvane Svitava og Svratka møtast. Om lag 90 000 av byen sine 400 000 innbyggarar er studentar.

Bustad

Universitetet har eit titals studentheimar ulike stader i byen der internasjonale studentar kan søke om bustad. Det er garantert tildeling for alle som søker innan fristen. Det er òg mogleg å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden i Brno.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2023

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

04.09.2022 - 10.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Straks etter du får beskjed om at du er nominert til Masaryk er det viktig at du setter deg inn i all informasjon om frister og annet på Masaryk sine sider for Erasmus-studenter. Disse sidene er svært gode og inneholder veiledninger om alt du må gjøre. Det er mye som må gjøres ganske raskt etter du har blitt nominert. Veileder ved Masaryk sender deg også en mail med info rett etter de har fått vite av veileder ved UiB at du er nominert. Så må du blant annet følge trinnene i Masaryk sin egen søknadsprosess, lage Learning Agreement og melde deg opp i fag.

Learning Agrementen (LA) kommer du mest sannsynlig til å måtte endre flere ganger etter du får oversikt over den reelle timeplanen for fagene (første versjon lager du med å se på tilbudet og timeplanen fra året før). Du må også være forberedt på å måtte søke innpass i hvert enkelt fag du vil ta, for dessverre har ikke Masaryk det beste systemet for fagoppmelding. I mai må man melde seg opp i de fagene man har skrevet på LAen, men de fleste av disse var allerede fulle (eller kun åpne for en viss gruppe studenter) da jeg forsøkte å melde meg opp. Dermed måtte jeg søke om tillatelse til å få ta kurset inne i studentportalen deres. Så lenge du skriver at du er Erasmus-student skal dette gå fint. Da jeg trodde alt var på plass, viste det seg i august at flere av fagene krasjet og jeg måtte finne nye fag, søke om forhåndsgodkjenning til UiB, så søke om tillatelse til å få ta faget til Masaryk også oppdatere LAen min. Alt dette var ganske stressende, men løste seg fint til slutt.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg valgte hadde obligatoriske seminarer - litt som på jussen i Bergen. Noen fag hadde ett fysisk seminar i uken som var obligatorisk, mens andre hadde obligatorisk seminar annenhver uke og en frivillig forelesning de ukene det ikke var seminar (avhengig av hvor mange studiepoeng fagene var). Jeg hadde også et blokkfag som kun gikk over en uke med 5 obligatoriske seminarer denne uken og en skriveoppgave på slutten.

Masaryk skiller mellom fag som er k (kollokvium) og zk (eksamen). I fagene med kollokvium fikk jeg bestått/ikke bestått og måtte levere oppgaver gjennom semestret (litt som arbeidsgruppeoppgavene på jussen i Bergen), samt. ha en muntlig presentasjon. I fagene med eksamen hadde jeg (i de fleste) en obligatorisk oppgave i form av en case comment, case summary, legal essay el. en gang i løpet av semestret også en eksamen på slutten. Eksamenene i Tsjekkia er mye lettere enn i Bergen. De er ofte Multiple Choice eller at man selv kan velge mellom ulike oppgaver å besvare.

Jeg likte veldig godt undervisningsformen i Tsjekkia. For meg passet det kjempe godt at det var mer muntlig og at vi var mye mer aktive underveis. Dette fikk jeg stort læringsutbytte av. I noen av fagene hadde vi gjesteforelesere fra domstolene og advokatfirmaer, og fikk prøve oss på å skrive ut reelle juridiske tilsvar ol. (litt som man får på et traineeopphold).

Vurdering av emnetilbodet

Personlig valgte jeg Masaryk grunnet deres fokus på fag som ligger i skjæringspunktet mellom juss og teknologi. Jeg tok blant annet Software Law, Cyber Law, Privacy and Personal Data og Interactive Entertainement Law. Det var også flere andre kule tek-juss fag, men timeplanen for disse krasjet dessverre med andre fag og grunnet obligatorisk oppmøte var det en stor kabal å få alt til å gå opp.

Selv om jeg valgte flest av en viss type fag er tilbudet av andre engelske fag veldig stort. De har rett og slett sykt mange kule fag og mulighet for å lære helt andre ting enn hva vi har i Bergen. Jeg tok for eksempel også International and EU Energy Law og er kjempefornøyd med kunnskapen det faget ga meg midt i strømkrisen i Europa.

Den store forskjellen fra Bergen er at du må være forberedt på å ha svært mange fag i løpet av semestret. Jeg måtte ta 6 fag for å få 30 studiepoeng. Alle fagene ligger på mellom 3-6 studiepoeng. Dette er imidlertid ikke unikt for Masaryk, de fleste vennene mine på utveksling andre steder måtte det samme.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk et faglig utbytte over all forventning. Som andre har jeg tenkt at utveksling hovedsakelig er for å få litt "pause" og ferie. Det at jeg i tillegg lærte såpass mye synes jeg er veldig bra. Professorene snakker relativt godt engelsk. I tillegg har Tsjekkia faktisk gått så langt at de har flyttet de viktigste juridiske instansene og domstolene ut av Praha og til Brno for at ikke politikk skal kunne påvirke jussen. Dermed var det mange kule gjesteforelesere innom. I Software Law hadde vi også gjesteforelesere fra IT selskaper som lærte oss grunnleggende data og gjesteforeleser fra det største advokatfirmaet på IT-kontrakter, IP law osv.

I løpet av semestret arrangerte Masaryk Europas største konferanse for tekk-juss (Cyberspace confrence). Det kom foredragsholdere fra hele verden og holdt foredrag om alt fra Personvern til Kunstig Intelligens og mye annet. UiB stilte også med foredragsholder.

Universitetsområdet og byen

Brno er Tsjekkias største studentby og minner egentlig ganske mye om Bergen eller Trondheim. Jeg hørte noen medisinstudenter referere til Masaryk som "Tsjekkias NTNU". Selv om byen er full av studenter fra hele verden, er den i seg selv svært liten. Du får sett det meste som er å se på en dag.

Juridiske fakultet ligger i et ærverdig bygg ganske sentralt også ligger de andre fakultetene spredt rundt i hele byen. Det er også mange veldig gode brunch-steder og mange hyggelige cafeer. Selv om jeg lagde mat hjemme iblant, ble det mest restaurantturer eller bestilling av mat. Den Tsjekkiske maten er ikke så veldig spennende (bortsett fra starteren Hermelin som må prøves!!), men i Brno er det masse restauranter med god og rimelig mat fra resten av verden.

Jeg fant raskt ut at mange av utvekslingsstudentene velger Brno grunnet reisemulighetene til resten av Europa. Det koster så godt som ingenting å reise nesten hvor som helst i hele Øst-Europa og i løpet av semestret besøkte jeg total 5 land. Som student koster det omtrent 50kr å reise til Wien, 25kr til Praha og 75kr til Budapest.

Bustad

Det er mange studentboliger/dormitories i Brno, men hvis du vil ha ditt eget rom må du leie privat. På min dormitory delte man en bitteliten leilighet med soverom, kjøkken og bad med en en annen, mens på de andre delte man soverom med opp til 8 andre og hadde store felleskjøkken. Hvis man reiser sammen med en venn eller kjæreste, kan man få lov til å bo med vedkomne. Det er i så fall viktig å booke samme rom når bookingen åpner (1. august for høstsemestret) eller å sende mail på forhånd om man er ulikt kjønn, men likevel vil bo sammen. Det var også mange som byttet når vi kom frem i september.

Jeg var heldig og delte rom med en veldig hyggelig spansk jente, men man kan selvfølgelig også ha uflaks med hvem man kommer på rom med. De andre nordmennene jeg møtte i Brno hadde derfor funnet leilighet privat. Noen fant leilighet semestret før de reiste - det er mange facebookgrupper som lyser ut leiligheter. Andre bodde i airbnb i starten og fant noe de kunne flytte til etter de første ukene. Leieprisene i dormitory er veldig billige (mellom 1500-3000kr mnd), mens privat er det alt fra 3000-10 000kr per måned per pers.

Sosialt miljø

Det er svært godt sosialt miljø i Brno. Erasmus er veldig aktive og det er fullt av arrangementer hver eneste uke. I tillegg er det mange utesteder og private arrangører som arrangerer fester for studenter. Det er rett og slett enormt mye som skjer og det vanskelige er heller å klare å begrense seg. Alle studentfestene skjer på hverdager av en eller annen grunn og de store utedagene er mandager, tirsdager og onsdager.

En typisk uke kunne se slik ut:
På mandager dro jeg og noen venner jeg fikk der på quiz i regi av Erasmus. Det var også karaoke hver mandag og gode muligheter for å dra ut. Tirsdager og/eller onsdager dro jeg ofte på byen på ulike typer arrangementer med venner. Det var alt fra store klubber til fest inne på trikker. Resten av hverdagene gjorde jeg skole og andre hyggelige sosiale ting. Vi dro ofte ut å spiste sammen, eller på hyggelige brettspill-cafeer. Det er også masse alkoholfrie arrangementer hver uke. Søndager er for eksempel en frivillig gruppe for tidligere utvekslingsstudenter som arrangerer dagsturer og utflukter rundt omkring i Tsjekkia. Dette var nydelige gåturer på mellom 8-20km. Helgene ble brukt til å reise med venner fra utveksling eller å få besøk fra Norge. Den obligatoriske undervisningen var bare fra tirsdag-torsdag, dermed hadde jeg langhelg hver eneste helg og fikk både utforsket Tsjekkia og reist mye til andre land.

Dersom du får hjemlengsel er Ansa aktive. Vi var bare 5 nordmenn totalt på utveksling i Brno (2 gutter fra NTNU, meg, en som studerte skogdrift og en annen jente), men det er en god del fulltidsstudenter som studerer medisin og veterinær der. Jeg ble veldig god venn med 3 av de andre norske utvekslingsstudentene og var med de minst en gang i uka, men ellers var jeg mest med internasjonale studenter og ikke så mye med andre nordmenn eller Ansa. I løpet av semestret var jeg vel på en halloweenfest med Ansa og en pubquiz, men de arrangerte også julebord, trikkerulling (aka. x-russefest) og mer.

Avslutningsvis vil jeg anbefale Masaryk på det varmeste. Jeg hadde et fantastisk semester og har fått mange nye venner. Noen av dem kom på besøk til Norge allerede måneden etter jeg kom hjem. Jeg har også fått reist masse, gått mange turer i fantastisk natur og lært mye nytt. Et siste råd generelt for utveksling er at man selv former oppholdet sitt. Det er viktig å være åpen for nye inntrykk og andre kulturer.

Det er bare å ta kontakt for mer info eller om du har andre spørsmål :)

2021

Haust 2021 - BA sosialantropologi

Haust 2021 - BA sosialantropologi

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å gjøre research på byen du skal til. Det er mange skjemaer og dokumenter som skal fylles ut og underskrives av både skolen du skal til og skolen du tilhører i Norge så det er viktig å orientere seg rundt dette. Notere ned frister for når ting har leverings deadline og finne ut hvem man skal forholde seg til når det kommer til utvekslingsstedets koordinatorer.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg valgte inneholdte fysiske seminarer som er en stor forskjell fra hva jeg er vant til i Norge. Jeg merket at jeg var nødt til å delta mye mer i undervisningen utlandet da dette telte på karakteren min, enn det jeg gjør hjemme i Norge da man forholder seg til større forelesninger

Vurdering av emnetilbodet

Veldig godt utvalg av emner da de hadde mange fag som var undervist på engelsk. En stor forandring som gjorde valget litt vanskeligere var at mange av emnene hadde lave studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

å bli tvunget til å snakke et språk som man vanligvis ikke er vant til å snakke i det dagligdagse liv gjorde at mine egenskaper innenfor engelsk utviklet seg svært positivt

Universitetsområdet og byen

Brno er en flott studentby som kan ligne litt på Bergen. Svært mange studenter bodde i denne byen og skolen lå midt i hjerte av byen.

Bustad

Dormitorien jeg bodde på var helt greit hvor jeg delte rom med en venninne. Det var en liten utfordring med kjøkkenplass da vi hadde en komfyr delt på ca. 70 mennesker. Men ellers en god erfaring.

Sosialt miljø

Studentmiljøet er et svært inkluderende miljø hvor flere studenter fra mange forskjellige land har muligheten til å kunne bli kjent å lære om hverandre kulturer. Erasmus organisasjonen som var drevet av studenter arrangerte flere sosial arrangementer for studenter slik at folk kunne samles.

Haust 2021 - BA sosialantropologi

Haust 2021 - BA sosialantropologi

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å gjøre en research på byen en skal bo i.
Notere ned alt av praktisk informasjon, og hva man skal levere etter utveksling så man har det klart fordi det er fort gjort å glemme det.
Bruke tid på å undersøke emnene man ønsker, spesielt med tanke på poeng fordi enkelte universiteter har en helt annen poengfordeling på emner enn det vi er vandt med på uib.

Undervisningsformer

Jeg hadde for det meste fysisk undervisning, men vet at andre jeg ble kjent med hadde enkelte emner digitalt. Ofte er undervisningen som i seminar og ikke i auditorium, og det er et tettere forhold med foreleser.

Vurdering av emnetilbodet

I Tsjekkia så hadde de ikke så mye tilbud på sosialantropologi, men de hadde mange fag som ble undervist på engelsk.

Fagleg utbyte og språk

Det var veldig fint at man ble utfordret til å ta andre fag enn det man opprinnelig studerer selv med tanke på at man skal skrive en bacheloroppgave, og der kan man inkludere mye av det faglige man har lært.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet og byen var veldig fin. Den er akkurat passelig som et studentområde, og kan på mange måter minne litt om Bergen.

Bustad

Jeg bodde på dormitory og det var helt greit. Delte rom med en venninne, men hørte av andre at det kan bli litt problematisk når man deler et lite rom med en ukjent person og døgnrytmer kolliderer. Alt i alt så var det en fin erfaring.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var kjempebra. Det er en sann opplevelse og møte folk fra andre land, og man lærer masse.

2017

Høst 2016 - BA i Europastudier

Høst 2016 - BA i Europastudier

01.09.2016 - 15.02.2017

Førebuingar/praktiske tips

Sett deg inn i all praktisk dokumentasjon som må signeres og leveres inn.
Ikke bekymre deg for mye.

Undervisningsformer

Forelesninger og seminar. Hovedsakelig var det mest forelesninger, og de var obligatoriske. Selv om du kunne gå glipp av en eller to stykker.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Masaryk Universitet fremsto som svært bra og variert. De hadde mange fag som passet godt med min type utdannelse.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var variert, og forskjellig fra fag til fag. To av fagene jeg hadde var sosiologifag, og selv om de var masterfag var de ganske grunnleggende. Til gjengjeld lærte jeg litt nytt, og fikk bekreftet mye av det jeg allerede kunne. I det ene EU-faget jeg hadde lærte jeg mye nytt, og fikk frisket opp den gamle kunnskapen jeg allerede innehadde. På grunn av at karakterene ikke synes på vitnemålet skal jeg ærlig innrømme at min motivasjon i fagene var noe lavere enn i Bergen, men arbeidsinnsatsen og ståpåviljen muligens noe høyere. Det var mye arbeidskrav, og mye innsats som måtte legges ned i hvert fag. Når det er sagt, så sitter jeg absolutt igjen med mye ny kunnskap, men jeg fikk mer utbytte på livskunnskap.

Språket var relativt lett da all undervisning var på engelsk, og jeg behersket det godt i alle sammenhenger. De på universitetet og andre snakket også godt engelsk. Den eneste utfordringen her nede var den manglende engelskkunnskapen hos de som jobber og bor i Brno. I servicenæringen snakket så og si ingen et ord engelsk, som viste seg å bli utfordrende, men det gikk som regel alltid bra med litt gestikulasjon og forståelse.

Universitetsområdet og byen

Universitetet var veldig fint, og jeg fant biblioteket og lesesalen mye bedre enn i Bergen. Det var varmt, stort, høyt under taket og mange lesemuligheter. Det eneste jeg manglet var flere grupperom. Jeg oppholdt meg mest på hovedbygningen og "social studies" fakultetet, i tillegg til "arts" fakultetet. Det var kort vei mellom de, og alt lå sentralt til i sentrum.

Byen var relativt liten, men koselig. Den minte meg i stor grad om Bergen. Det var mange cafer, restauranter og butikker. Byen besto av en handlegate som strakk seg fra universitetsområde og helt ned til togstasjonen. I midten av gaten var "Freedom Square"; et stort område med fine bygninger og en statue. Her ligger også "the astronomic clock" som er bedre kjent som "dildoen" blant utvekslingsstudentene. Byen er livlig, og det er nesten alltid noe som skjer selv om den er liten. I juletider er det hele fire julemarkeder som er veldig koselige å gå gjennom, resten av året er det andre boder og konserter.

Bustad

De fleste av utvekslingsstudentene bodde på såkalte "doorms", som ligger litt unna sentrumskjernen. Det kan sammenlignes med Fantoft i Bergen, bortsett fra at beliggenheten er muligens litt bedre, og det finnes flere "doorms" i byen. Velger du å bo i "dorm" er det veldig billig og sosialt. Er du heldig kommer du på en av de nyoppussede blokkene, som er veldig fine, og kan minne om et hotellrom. Veldig mange opplevde at rommene hadde maur, og at de var litt stusslige, det kommer an på hvilken blokk du havner i.
Jeg bodde privat i en leilighet midt i sentrum sammen med ei fra Norge. Vi hadde 88Kvm i handlegaten, og det var ganske billig sett med norske øyne. Det er ganske lett å finne seg en plass å bo, enten du vil bo privat eller i "dorm", men det kan uansett vært lurt å være tidlig ute med å se etter boplass, det blir fort fullt.

Sosialt miljø

Å flytte til et nytt land med ny kultur der du nesten ikke kjenner noen er en utfordring, men det ordner seg alltid. Studentorginasjonen var spesielt flinke til å arrangere sosiale ting som inkluderer: utflukter, quiz-kvelder, spill-kvelder, fester mm. Det var alltid noe å være med på, men hvis du bor privat er det ekstra viktig å ta initiativ selv. Det sosiale miljøet var med andre ord bra, og en møter folk fra hele verden.

Interiør
Foto/ill.:
© Masaryk University

Informasjon