Hjem
Studentsider
erasmus+

Masaryk University og Institutt for informatikk (ERASMUS+)

  • LandTsjekkia
  • ByBrno
  • Studieplassar2
  • StudienivåMaster og PhD
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Alle studentar ved UiB kan søke, men studentar tilknytt Institutt for informatikk vil ha førsteprioritet dersom det er fleire søkarar enn det er ledige plassar. Det er krav om at du skal ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorprogramma ved Institutt for informatikk tilrettelegg for at studentar kan reise på utveksling i 6.semester, men det er òg mogeleg å reise ut tidlegare i studieløpet.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er tsjekkisk og engelsk.

Kva emne kan eg ta

Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Masaryk University er kalla opp etter grunnleggaren Tomas Masaryk, som òg var Tsjekkoslovakias første president. Universitetet er det nest største i Tsjekkia, med rundt 35 000 studentar og elleve fakultetseiningar. Det er òg foreløpig det einaste universitetet i verda som har sin eigen forskingsstasjon på Antarktis. Dei ulike universitetsbygningane ligg spreidd i ulike delar av byen Brno.

Brno er den nest største byen og hovudsete for rettsvesenet i Tsjekkia. Han ligg i regionen Sydmähren, søraust i landet, der elvane Svitava og Svratka møtast. Om lag 90 000 av byen sine 400 000 innbyggarar er studentar.

Bustad

Universitetet har eit titals studentheimar ulike stader i byen der internasjonale studentar kan søke om bustad. Det er garantert tildeling for alle som søker innan fristen. Det er òg mogleg å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden i Brno.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2021

Haust 2021 - BA sosialantropologi

Haust 2021 - BA sosialantropologi

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å gjøre research på byen du skal til. Det er mange skjemaer og dokumenter som skal fylles ut og underskrives av både skolen du skal til og skolen du tilhører i Norge så det er viktig å orientere seg rundt dette. Notere ned frister for når ting har leverings deadline og finne ut hvem man skal forholde seg til når det kommer til utvekslingsstedets koordinatorer.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg valgte inneholdte fysiske seminarer som er en stor forskjell fra hva jeg er vant til i Norge. Jeg merket at jeg var nødt til å delta mye mer i undervisningen utlandet da dette telte på karakteren min, enn det jeg gjør hjemme i Norge da man forholder seg til større forelesninger

Vurdering av emnetilbodet

Veldig godt utvalg av emner da de hadde mange fag som var undervist på engelsk. En stor forandring som gjorde valget litt vanskeligere var at mange av emnene hadde lave studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

å bli tvunget til å snakke et språk som man vanligvis ikke er vant til å snakke i det dagligdagse liv gjorde at mine egenskaper innenfor engelsk utviklet seg svært positivt

Universitetsområdet og byen

Brno er en flott studentby som kan ligne litt på Bergen. Svært mange studenter bodde i denne byen og skolen lå midt i hjerte av byen.

Bustad

Dormitorien jeg bodde på var helt greit hvor jeg delte rom med en venninne. Det var en liten utfordring med kjøkkenplass da vi hadde en komfyr delt på ca. 70 mennesker. Men ellers en god erfaring.

Sosialt miljø

Studentmiljøet er et svært inkluderende miljø hvor flere studenter fra mange forskjellige land har muligheten til å kunne bli kjent å lære om hverandre kulturer. Erasmus organisasjonen som var drevet av studenter arrangerte flere sosial arrangementer for studenter slik at folk kunne samles.

Haust 2021 - BA sosialantropologi

Haust 2021 - BA sosialantropologi

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å gjøre en research på byen en skal bo i.
Notere ned alt av praktisk informasjon, og hva man skal levere etter utveksling så man har det klart fordi det er fort gjort å glemme det.
Bruke tid på å undersøke emnene man ønsker, spesielt med tanke på poeng fordi enkelte universiteter har en helt annen poengfordeling på emner enn det vi er vandt med på uib.

Undervisningsformer

Jeg hadde for det meste fysisk undervisning, men vet at andre jeg ble kjent med hadde enkelte emner digitalt. Ofte er undervisningen som i seminar og ikke i auditorium, og det er et tettere forhold med foreleser.

Vurdering av emnetilbodet

I Tsjekkia så hadde de ikke så mye tilbud på sosialantropologi, men de hadde mange fag som ble undervist på engelsk.

Fagleg utbyte og språk

Det var veldig fint at man ble utfordret til å ta andre fag enn det man opprinnelig studerer selv med tanke på at man skal skrive en bacheloroppgave, og der kan man inkludere mye av det faglige man har lært.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet og byen var veldig fin. Den er akkurat passelig som et studentområde, og kan på mange måter minne litt om Bergen.

Bustad

Jeg bodde på dormitory og det var helt greit. Delte rom med en venninne, men hørte av andre at det kan bli litt problematisk når man deler et lite rom med en ukjent person og døgnrytmer kolliderer. Alt i alt så var det en fin erfaring.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var kjempebra. Det er en sann opplevelse og møte folk fra andre land, og man lærer masse.

2017

Høst 2016 - BA i Europastudier

Høst 2016 - BA i Europastudier

01.09.2016 - 15.02.2017

Førebuingar/praktiske tips

Sett deg inn i all praktisk dokumentasjon som må signeres og leveres inn.
Ikke bekymre deg for mye.

Undervisningsformer

Forelesninger og seminar. Hovedsakelig var det mest forelesninger, og de var obligatoriske. Selv om du kunne gå glipp av en eller to stykker.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Masaryk Universitet fremsto som svært bra og variert. De hadde mange fag som passet godt med min type utdannelse.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var variert, og forskjellig fra fag til fag. To av fagene jeg hadde var sosiologifag, og selv om de var masterfag var de ganske grunnleggende. Til gjengjeld lærte jeg litt nytt, og fikk bekreftet mye av det jeg allerede kunne. I det ene EU-faget jeg hadde lærte jeg mye nytt, og fikk frisket opp den gamle kunnskapen jeg allerede innehadde. På grunn av at karakterene ikke synes på vitnemålet skal jeg ærlig innrømme at min motivasjon i fagene var noe lavere enn i Bergen, men arbeidsinnsatsen og ståpåviljen muligens noe høyere. Det var mye arbeidskrav, og mye innsats som måtte legges ned i hvert fag. Når det er sagt, så sitter jeg absolutt igjen med mye ny kunnskap, men jeg fikk mer utbytte på livskunnskap.

Språket var relativt lett da all undervisning var på engelsk, og jeg behersket det godt i alle sammenhenger. De på universitetet og andre snakket også godt engelsk. Den eneste utfordringen her nede var den manglende engelskkunnskapen hos de som jobber og bor i Brno. I servicenæringen snakket så og si ingen et ord engelsk, som viste seg å bli utfordrende, men det gikk som regel alltid bra med litt gestikulasjon og forståelse.

Universitetsområdet og byen

Universitetet var veldig fint, og jeg fant biblioteket og lesesalen mye bedre enn i Bergen. Det var varmt, stort, høyt under taket og mange lesemuligheter. Det eneste jeg manglet var flere grupperom. Jeg oppholdt meg mest på hovedbygningen og "social studies" fakultetet, i tillegg til "arts" fakultetet. Det var kort vei mellom de, og alt lå sentralt til i sentrum.

Byen var relativt liten, men koselig. Den minte meg i stor grad om Bergen. Det var mange cafer, restauranter og butikker. Byen besto av en handlegate som strakk seg fra universitetsområde og helt ned til togstasjonen. I midten av gaten var "Freedom Square"; et stort område med fine bygninger og en statue. Her ligger også "the astronomic clock" som er bedre kjent som "dildoen" blant utvekslingsstudentene. Byen er livlig, og det er nesten alltid noe som skjer selv om den er liten. I juletider er det hele fire julemarkeder som er veldig koselige å gå gjennom, resten av året er det andre boder og konserter.

Bustad

De fleste av utvekslingsstudentene bodde på såkalte "doorms", som ligger litt unna sentrumskjernen. Det kan sammenlignes med Fantoft i Bergen, bortsett fra at beliggenheten er muligens litt bedre, og det finnes flere "doorms" i byen. Velger du å bo i "dorm" er det veldig billig og sosialt. Er du heldig kommer du på en av de nyoppussede blokkene, som er veldig fine, og kan minne om et hotellrom. Veldig mange opplevde at rommene hadde maur, og at de var litt stusslige, det kommer an på hvilken blokk du havner i.
Jeg bodde privat i en leilighet midt i sentrum sammen med ei fra Norge. Vi hadde 88Kvm i handlegaten, og det var ganske billig sett med norske øyne. Det er ganske lett å finne seg en plass å bo, enten du vil bo privat eller i "dorm", men det kan uansett vært lurt å være tidlig ute med å se etter boplass, det blir fort fullt.

Sosialt miljø

Å flytte til et nytt land med ny kultur der du nesten ikke kjenner noen er en utfordring, men det ordner seg alltid. Studentorginasjonen var spesielt flinke til å arrangere sosiale ting som inkluderer: utflukter, quiz-kvelder, spill-kvelder, fester mm. Det var alltid noe å være med på, men hvis du bor privat er det ekstra viktig å ta initiativ selv. Det sosiale miljøet var med andre ord bra, og en møter folk fra hele verden.

Informasjon