Hjem
Studentsider
erasmus+

Albert-Ludwigs-Universität Freiburg og Institutt for økonomi (ERASMUS+)

  • LandTyskland
  • ByFreiburg im Breisgau
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Bachelorstudentar. Avtalen gjeld først og fremst for studentar ved Institutt for økonomi, men andre studentar kan også søke.

Når i studiet kan eg reise

Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Studentar ved bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi vert råda til å dra på utveksling etter at dei har bestått 3. semester. Studentar ved profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi og bachelorprogrammet i politisk økonomi vert råda til å ta utvekslinga i 4. semester.

Språk

Undervisningsspråk er engelsk og tysk. Det er krav om tysknivå på B1.

Kva emne kan eg ta

Emnetilbodet kan finnast her: https://www.studium.uni-freiburg.de/studium-en/lehrveranstaltungen-en

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Albert-Ludwigs-Universität Freiburg blir vanlegvis omtalt med kortforma Uni Freiburg. Det blei etablert i 1457 og har i dag rundt 25 000 studentar. Emnetilbodet er fordelt på 11 fakultet og femner breitt. Fleire av Tysklands mest kjende intellektuelle har vore studentar eller forelesarar her, blant dei Hannah Arendt, Max Weber og Edmund Husserl. Universitetet sine bygningar ligg i sentrum.

Freiburg im Breisgau er ein by med om lag 220 000 innbyggarar som ligg søraust i Tyskland, ikkje langt frå grensa mot Frankrike. Universitetet er den viktigaste arbeidsgivaren i området, som elles er kjent blant anna for varmt og solrikt klima, vinproduksjon og ein sterk lokal klimapolitikk. Det tyske miljøpartiet Die Grünen har sin sterkaste veljarbase her, blant ivrige syklistar og solcelleindustri.

Bustad

Universitetet har eit internasjonalt kontor som hjelper utvekslingsstudentar med å finne bustad i Freiburg så langt kapasiteten rekk. Dei kan òg hjelpe studentar som ikkje får tilbod om rom med å finne husvære på den private marknaden.

Semesterinndeling

Oktober - mars og april - juli.

Studentrapportar

2019

Høst 2019 - Psykologi

Høst 2019 - Psykologi

15.03.2019 - 15.08.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er korte avstander og en nydelig by, det er også en av de varmeste plassene i Tyskland i sommeren og vi koste oss virkelig! Det meste kan nås med sykkel.
Vær forberedt på å få alle stereotypene om tysk byråkrati bekreftet, og å skru på tålmodigheten når du skal ordne med det praktiske knyttet til oppholdet.

Undervisningsformer

For innføringsfag er det forelesninger, mens det for fag på høyere nivåer foregår i seminarform. Vær forberedt på at det er en god del mer obligatorisk arbeid og innleveringer gjennom hele semesteret, spesielt i seminarene. Jeg opplevde at professorene stilte ganske store krav, men at de også ga utrolig mye tilbake faglig og i oppfølgingen. Du havner i små grupper og det var virkelig spennende å følge! Vær bare litt obs på at de har et litt førstemann til mølla-prinsipp mtp å melde seg opp i emner, så det er viktig å være oppdatert på frister. Det meste ordner seg derimot og de er overraskende fleksible hvis du skulle være uheldig og gå glipp av en frist eller noe sånt!

Vurdering av emnetilbodet

Det er noe begrenset utvalg av emner undervist på englek, spesielt når det kommer til forelesninger, der var utvalget lite, mens det var fler engelske seminarer. Jeg vil anbefale å gjøre et grundig forarbeid for å se på hvilke fag du ønsker å ta. Dessverre for oss ble semesterets fag annonsert etter at vi hadde ankommet byen og jeg endte derfor opp med å ta helt andre fag enn hva jeg hadde sett for meg hjemme i Norge fordi sammensetningen av fag var ganske endret fra sist år. Emnnetilbudet er derimot ganske variert og mange av fagene var veldig spennende, og som jeg følte var mer aktuelt enn hva man kanskje er vandt med hjemmefra. Professorene var også veldig fleksible, og tilpasset både innhold og arbeidsform etter studentenes innspill og interesser. Du kan også velge hvor mange studiepoeng du vil ta i faget ved at professorene kan øke antall innleveringer/oppgavestørrelser eller antall eksamener.

Fagleg utbyte og språk

Mange emner undervises på tysk, men min erfaring var at selv de som hadde B2-nivå fra skolen (5 år med undervisning) syns at det var svært krevende å følge de. For den som ønsker å lære seg mer tysk er det derimot også store muligheter for å ta fag via universitetets språkavdeling, hvor de hadde et bredt utvalg av fag undervist på lettere tysknivåer (fra A2-C1). Dette vil jeg virkelig anbefale hvis du ønsker å forbedre språkkunnskapene. Jeg endte opp med å ta en del studiepoeng blant annet i tysk politikk og historie undervist på tysk, på tross av at jeg ikke hadde hatt tysk da jeg gikk på skolen. Med dette, i tillegg til et tyskkurs hjemme og et forberedende språkkurs i Freiburg i tre uker før studiestart (også arrangert av universitetet), klarte jeg faktisk å komme meg opp på B2-nivå og bli relativt flytende, så vil absolutt anbefale dette hvis du ønsker å bli bedre i språket! Universitetet arrangerer også gratisk språkkurs gjennom semesteret, men vær obs på at disse fort blir fulle.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er kjempefint og for det meste lokalisert i nærheten av det meste, jeg ble helt forelsket i byen og stemningen der! Biblioteket er helt nytt og moderne, og studentmiljøet er virkelig noe for seg selv! Det var aldri vanskelig å bli kjent med nye folk, og jeg har aldri vært så sosial som på dette semesteret. Det oppleves derimot som en liten by, så hvis du er ute etter storbylivet så er kanskje ikke Freiburg byen for deg, men det er bare 20 minutter unna grensen til både Frankrike og Sveits, for ikke å snakke om at det bare er en togtur unna de fleste store tyske byene eller andre spennende europeiske byer, så jeg fikk virkelig opplevd mye av Europa. Dessuten er byen vakker og klimaet noe helt annet et Norge, Freiburg er Tysklands varmeste og mest solfylte by.

Bustad

De aller fleste utvekslingsstudentene jeg kjente bodde i studentbolig, dette ordnes via studentsamskipsnaden. Et fåtall søkte seg til det private markedet, men de fleste som fikk studentbolig tror jeg var ganske fornøyd med dette. De er gjerne billigere, men ligger litt utenfor sentrum. Freiburg er derimot såpass lite at du kan nå det meste med sykkel eller ved å ta trikken.
Jeg fikk tildelt bolig i Vauban, et kjempekult og litt hippie-område som etter et google-søk viste seg å være ganske kjent og en av grunnene til at Freiburg er regnet som en svært viktig miljøby i Tyskland. Her er boligene litt eldre, men stemningen i området er derimot noe helt annet enn hva du opplever i Norge. Ønsker du høy standard på boligen din vil jeg heller anbefale de rundt Seepark eller Technische fakultät, men de andre alternativene er nok mer sosiale og åpne. Jeg kan også anbefale f.eks å bo i området rundt Stühlinger.

Sosialt miljø

Jeg opplevde miljøet som veldig åpent og inkluderende blant utvekslingsstudentene, men det kan være litt vanskeligere å få kontakt med lokale. Her er det definitivt en fordel å snakke tysk, men de aller fleste unge snakker veldig godt engelsk (å kommunisere med den eldre generasjonen f.eks på togstasjonen eller i universitetsadministrasjonen var derimot noen ganger en utfordring når man ikke er flytende). På flere av områdende rundt de største studentbyene var det f.eks egne studentbarer hvor det var lett å komme i kontakt med folk, på Vauban var det også ofte folk som grillet, spilte musikk eller bare koste seg på grøntområdene rundt og dette var en fin måte å bli kjent med folk på. På et område rett i nærheten av Platz der Alte Synagoge og biblioteket var det også en tørrlagt fontene hvor det i vår/sommer-månedene var dansing hver eneste kveld (fra salsa, tango til swing)! Her er det bare å komme og hive seg på og de lærer deg stegene. Det er i tillegg så varmt i Freiburg om sommeren at det var null problem å ta seg en øl i parken eller gjøre sosiale ting ute til langt på kveld.

2018

Vår 2018 - BA sammenliknende politikk

Vår 2018 - BA sammenliknende politikk

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

I Freiburg er det korte avstander mellom bydelene, og nesten ingen bakker. Derfor er det vanlig å bruke sykkel som fremkomstmiddel.

Undervisningsformer

De vanligste undervisningsformene er forelesning og seminar. Seminarene er ekstra interessante da man kommer inn i små klasser hvor det legges opp til at man skal kunne diskutere.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig spennende og variert. Flere av emnene er veldig aktuelle, og noen er også i samarbeid med universiteter i andre byer.

Fagleg utbyte og språk

Det er en del flere krav til fagene enn det jeg er vant med fra UiB. Selv om det er krevende, vil jeg si at øker det faglige utbytte da studenten hele tiden må forberede seg godt til hver time. Alle får trening i å holde presentasjoner, og å legge opp en undervisningstime. Vi bruker en del tid på å diskutere tekster og tekstutdrag.

Jeg tar 4 av 5 fag på tysk, og føler at jeg dermed får en indirekte god språkopplæring. Det er særlig nyttig å bruke språket på en mer akademisk måte.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig flott. Det er både gamle herskapelige bygninger, og mer moderne lokaler. Alle byggene er lokalisert i en klynge midt i sentrum av byen. Biblioteket og lesesaler er slått sammen, og befinner seg i en topp moderne bygning. Det er virkelig et fysisk godt miljø å studere i. Hva studentmiljøet ellers angår er det bare positivt å fortelle. Studentene er veldig åpne og ønsker å bli kjent med nye personer. Det er lett å ta kontakt dersom man trenger hjelp med noe, eller bare har lyst å bli kjent med noen. Ellers er det en variert kantine som de fleste studentene benytter seg av hver dag, både til lunsj og middag. Kantinen tilbyr en rekke forskjellige retter slik at alle kan finne noe som passer dem. I Freiburg er det mange som er vegetarianere eller veganere, og det gjenspeiles også i kantinen. Innbyggerne er generelt svært miljøbevisste. Været er upåklagelig.

Bustad

Det er stor sannsynlighet for at man som utvekslingsstudent får plass i en av studentboligene. De ligger alle litt utenfor sentrum, men med sykkel kommer man seg raskt til universitetet. Jeg valgte likevel å finne meg et sted å bo privat. Det var ikke like lett, men tilslutt fant jeg en virkelig fin leilighet, hvor jeg leier et rom og kan bruke alle fellesområder.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er inkluderende. Det er lett å slå av en prat med fremmede. Folk er mindre sjenerte enn i Norge. Det er en fordel å kunne tysk, da det bedre legger tilrette for at man kommer inn i det tyske studentmiljøet. Det er alltid kjekt å bli godt kjent med de lokale.

2016

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

18.04.2016 - 24.07.2016

Førebuingar/praktiske tips

Arbeide med tyske språkferdigheter, ettersom studie- og hverdagslivet krever relativt gode tyskferdigheter.

Ellers må man foreberede seg på mye administrasjonsarbeid med registreringer, betalinger osv. Den omfattende og uoversiktelig kommunikasjonen fra universitetene kan også være frustrerende. Den største utfordringer er ikke å gjøre de nødvendige oppgavene, men å finne ut hva man må gjøre. Det eksisterer ingen komplett og enkel oversikt over alt som må gjøres før, under og etter utvekslingsoppholdet.

Man kan få inntrykk av at det er nøvendig med tysk bankkonto her, men det er det ikke. Jeg unnlot å opprette en slik, noe som har spart meg for en del administrasjon. Dersom man ønsker et tysk mobilabonnement, er AldiTalk enkelt å skaffe. Et slikt SIM-kort kjøper man i dagligvarebutikken Aldi. Deretter kan man kjøpe oppladningskupponger i den samme butikken.

Dersom man ønsker medlemskap på et treningssenter, er McFit åpenbart det beste alternativet. Senteret ligger et lite stykke utenfor sentrum, men er det klart gunstigste i forhold til fasilitetene. Bindingstiden kan begrenses til tiden du bor i Freiburg, hvis du dokumenterer utvekslingstiden din.

Semesterbillett for studenter er smart å kjøpe, hvis man har behov for å bruke kollektivtransport.

Undervisningsformer

Forelesninger, seminarer og øvinger. Imidlertid bør man som utvekslingsstudent velge forelesninger, ettersom de andre undervisningsformene kan bli i overkant krevende.

Vurdering av emnetilbodet

Man har mulighet til å velge mellom mange ulike emner, men undervisningsspråket er nesten alltid tysk. Det finnes et par fag der undervisningsspråket er engelsk. Med mindre man har planer om å arbeide i Tyskland, bør man kanskje unngå å velge fag som fokuserer sterkt på intern tysk rett. Jeg tok blant annet grunnleggende og allmenngyldige fag som Forfatnings- og rettsteori. Disse fagene anbefales da de knytter seg til viktige og grunnleggende spørsmål som ikke behandles særlig bra ved UiB. I tillegg var fagansvarlig i disse fagene, professor Jestaedt, veldig kunnskapsrik og dyktig. Vær oppmerksom på at emneutvalget kan forandre seg fra semester til semester. Derfor er det ikke gitt at du kan ta fagene som står oppført i emnekatalogen for semesteret før du begynner.

Fagleg utbyte og språk

Sammenlignet med det alminnelige studielivet i Bergen, er omfanget av det jusfaglige utbyttet noe mindre i omfang. Imidlertid ble jeg mer oppmerksom på andre viktige og grunnleggende spørsmål i fagene Forfatnings- og rettsteori, noe som var veldig lærerikt.

Det tyskspråklige utbyttet var derimot svært bra, men det skyldes primært jeg har forsøkt å snakke tysk under hele oppholdet. Vi var tre norske som reiste sammen, men vi snakket bare tysk med hverandre fra første uke. I begynnelsen er det både enerigkrevende og ukomfortabelt, men dette bedrer seg i takt med at ferdighetsnivået stiger. Jeg anbefaler sterkt at man forsøker å snakke tysk hele tiden!

Universitetsområdet og byen

Fine og gamle universitetsbygninger, men det er ikke veldig bra kapasitet på lesesalene og om sommeren blir det ganske varmt der. Som Erasmus-student er det ikke et stort problem, ettersom man ikke behøver å lese særlig mye.

Byen er også veldig rolig og fin, en skikkelig ferieby. Schwarzwald, den store skogen ved byen, er perfekt for løpeturer og vandring.

Bustad

Vi bodde i en av byggene til Studentskipnaden i Freiburg, Campus 1 ved Flugplatz. Rommene var nye, men et dårlig ventilasjonssystem og varme medførte at disse rommene var svært dårlig å bo i. Det er er mulig at Studentskipnaden har andre bygninger som er bedre, men jeg anbefaler sterkt at kommende utvekslingsstudenter unngår de nye husene ved Flugplatz.

Sosialt miljø

Jeg benyttet meg av Buddy-ordningen, noe som anbefales. Da kan man få en kjentmann som kan hjelpe deg med praktiske utfordringer og veilede deg om ymse spørsmål. Den beste sosialiseringsareanen er nok språkkursene som foregår i måneden før semestersstart. Der treffer man andre utvekslingsstudenter og knytter sosiale relasjoner for resten av oppholdet. Når det gjelder utelivet, er tyskerne mer tilbakeholdne og det er vanskeligere å snakke med tilfeldige mennesker på byen enn i Norge.

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

18.04.2016 - 24.07.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når det gjelder praktiske forberedelser, har jeg ikke så mye å komme med. Dersom man skal fokusere på noe, bør det trolig være å forbedre tysken skriftlig og muntlig. Gode språkferdigheter gjør det unektelig enklere å gjennomføre studiet.

Praktiske tips.
* Vær forberedt på å måtte bruke mye tid på administrasjon, før, under og etter studiet
* Skaff semesterbilett til bane og tog. Lønner seg. Kan enkelt gjennomføres etter innmatrikulering ved Universitet. Gå til et av de mange sentrene for VAG (Baneselskapet) i sentrum. Ta med studieboken/tysk semesterkort hvis du har fått dette
* Kjøp eller ta med trådløst modem til bruk på rommet, da studentrommene har nett, men ikke tråløst nett
* Kjøp en brukt sykkel i Freiburg, eller ta med sykkel hjemmefra. Sykler kan kjøpes hos en rekke ulike bruktforretninger i byen. Kjøp - og bruk også sykkellås. Freiburg er en sykkelby
* Hvis man er glad i trening, kan man kjøpe korttidsmedlemsskap på studietreningssenteret i byen, eller også i FT 1844. Sistnevnte har et meget godt treningstilbud
* Studentrommene i regi av studentsamskipnaden (Studentenwerk) er normalt møblerte, men bestikk, kopper og kar etc. har de ikke. Dette kan kjøpes på IKEA ved flyplassen i Freiburg. Ta bane nr. 4 til endestasjonen (Teknisk fakultet). Derfra er det gangavstand til IKEA
* Delta på Buddy-programmet. Det er kjekt å få/ha noen lokale kontakter, spesielt i starten av studiet, når alt er nytt og ukjent

Undervisningsformer

Uni Freiburg benytter en rekke ulike typer undervisningsformer. Forelesninger, gruppeundervisning, seminar, og praktiske workshops.

Seminar er ikke aktuelt for korttidsstudenter, da seminar ikke er "seminar" i norsk sammenheng. Seminarene her nede fungerer slik at de tyske studentene skriver en skriftlig oppgave/redegjørelse for et utvalgt tema mellom to studiesemestere, eller i en pause i et semester. Deretter benyttes det skriftlige arbeidet som utgangspunkt for diskusjon og samtale i samlinger ved studieoppstart.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet varierer – som i Norge – fra semester til semester. Flere jeg ønsket å ta mens jeg var her nede, var ikke tilgjengelig ved oppstart, noe som medførte noe administrasjon og merarbeid for både UIB og meg.
Emnetilbudet var likevel variert og bredt. Det var mer enn nok interessante fag å velge imellom. Fagtilbudet varierer fra såkalte "Grundlagfächer" til mer spesifikke praktiske "håndtverksfag". Hva man velger, er et spørsmål om interesse og behov. Jeg kan anbefale metode og rettsteorifagene. De gir en meget god introduksjon til kontinental rettsteori og kontinental rettstankegang.

Fagleg utbyte og språk

Jeg er godt fornøyd med både det faglige utbyttet og det språklige utbyttet for min egen del. Til å begynne med fant jeg det utfordrende å følge undervisningen, da all undervisning går på tysk (med mindre man velger spesifikke engelske fag), men etterhvert gikk dette greit. Dersom man ikke er stø i tysk før oppstart, anbefaler jeg at man setter av tid til å arbeide med tysken underveis. I tillegg bør man søke å benytte språket så mye som mulig. Det finnes en rekke kurstilbud i byen, herunder en lokal avlegger av Goethe-instituttet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er spredt over hele byen, men det gamle universitetet og bygningene hvor jus-studentene får sin undervisning ligger midt i bykjernen. Universitetet har et rikholdig akademisk tilbud, og sterke akademiske tradisjoner. Friedrich Von Hayek var f.eks. professor i Freiburg. Den såkalte "Freiburgerskolen" har også sitt opphav i byen og på universitetet. Man kan også nevne at Martin Heidegger i flere år var rektor ved universitetet.

Byen for øvrig – har også en rikholdig historie. Freiburg er en by som må oppleves. Den preges av sine studenter, men også av sitt klima. Stemningen er litt som på det norske sørlandet om sommeren. Avslappet og behagelig. Det er sykler over alt.

Bustad

Jeg bodde på campusområdet til det tekniske fakultetet på eget rom, i et bygg med mange andre studenter og med en barnehage i første etasje. Bygningsingeniøren var trolig en tidligere sovjetisk militæringeniør. Praktisk og kompakt, og med andre ting enn livskvalitet og design øverst på prioritetslisten. Luften på rommet/i bygget var særdeles dårlig, spesielt da det var skikkelig varmt ute (noe det ofte er i Freiburg). Stemningen på campusområdet var dog meget avslappet og rolig, og kun to helger ble ødelagt av festing på naborommene. Fasilitetene for øvrig var også praktiske, med bibliotek, messe og vaskemuligheter innenfor kort distanse. Det var meget kort vei til bane og buss. Plasseringen var således ikke dårlig.

Sosialt miljø

Som utvekslingsstudent får man en rekke tilbud om å delta på ulike sosiale tilstelninger. Jeg benyttet dette tilbudet i begrenset grad. Jeg deltok isteden på selvvalgte sosiale arenaer, herunder bl.a. de idrettsklubbene jeg var medlem av her nede.

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

18.04.2016 - 24.07.2016

Førebuingar/praktiske tips

Et tips til deg som skal reise ut på utveksling, er å gjøre unna så mye praktisk administrasjon som mulig på forhånd. Papirer som skal fylles ut, underskrifter og godkjenninger som skal innhentes, osv. Samtidig bør du undersøke hva som er nødvendig å ha med seg til immatrikulering ved universitetet og til borgerregistreringen ved amtskontoret, (for eksempel to stykk passbilder). Alt slikt er greit å ha klart på forhånd, for da går prosessen mye raskere når du kommer fram, og du slipper bomturer. Det anbefales også å arbeide med språket før du reiser ut. Så og si all undervisning ved juridisk fakultet i Freiburg foregår på tysk. Selv om det ikke stilles store forventninger til språkferdigheter - og man alltids kan snakke engelsk med andre studenter - anbefales det for språkutbyttets del at man har trent litt på forhånd. Oppholdet i Tyskland blir mer morsomt når man bruker det tyske språket!

Undervisningsformer

Undervisningen består stort sett av forelesninger, med en avsluttende muntlig prøve for Erasmus-studentene. Det finnes unntak, for eksempel kortvarige intensivkurs med gjesteprofessorer fra USA hvor man skriver en "hjemmeeksamen", men i all hovedsak er det forelesninger på tysk og muntlige prøver ved semesterets slutt. Studietilbud som seminar og arbeidsgrupper er forbeholdt tyske studenter, da det kreves at man FØR semesterets begynnelse har skrevet og innlevert et større arbeid i det aktuelle faget. Derfor kan Erasmus-studenter i praksis bare velge den tradisjonelle forelesningsformen.

Vurdering av emnetilbodet

Fagtilbudet var bra. Vi kunne velge fritt hvilke fag vi ville delta i så lenge faget var et "forelesningsfag". Ved semesterets begynnelse fikk vi to uker på oss til å velge fag, og vi gikk da på så mange forelesninger som mulig. Når vi hadde bestemt oss for hvilke fag vi ville ta, snakket vi med professoren etter forelesning og avtalte at vi skulle ha en muntlig prøve ved semesterslutt. Man kan også ha skriftlige prøver, men det anbefales (både av studenter og professorene selv) at man har muntlige prøver. Det gjør det blant annet lettere å avlegge prøven på tysk. Når vi hadde valgt fag rapporterte vi inn til Erasmus-ansvarlig hvilke fag vi skulle ta. Det anbefales å studere studiekatalogen på før man reiser ut, slik at man vet omtrentlig hvilke fag man ønsker å ta. Vår erfaring var imidlertid at fagene endres fra semester til semester, så det gikk ikke an å planlegge i detalj på forhånd. Men med et omtrentlig utgangspunkt og en grovplan på forhånd, går det fint å sete sammen en fagkombinasjon i løpet av den nevnte perioden på to uker.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si at det faglige utbyttet henger nært sammen med det språklige nivået man befinner seg på. Så og si all undervisning foregår på tysk. Det anbefales derfor å trene opp tysken på forhånd (gjennom språkkurs eller lignende). Da blir det faglige utbytte større. Freiburg tilbyr en måneds språkkurs i forkant av hvert semester. Det anbefales sterkt. Da får man trent språket og stiftet nye bekjentskaper. Men dersom man er på et ok språklig nivå (jeg vil si B1 eller B2 i forståelse - ekskludert grammatikk, osv.), er det faglige utbytte meget bra. Undervisningen i Tyskland går mye dypere enn undervisningen i Norge, og man får derfor en annen forståelse av hva man holder på med. Dette gjelder ikke kun for de konkrete fagene i Tyskland, men forståelsen "smitter også over" på fagene man har hatt tidligere hjemme i Norge. Det henger selvfølgelig sammen med hvilke fag man velger, men dersom man for eksempel velger fag som "rettsteori" og "stats- og forfatningsteori" blir studiet ikke et studie i detaljer, men et modningsstudie. Det anbefales. For det språklige utbyttets del anbefales det å snakke så mye tysk som mulig. Snakk tysk med venner og kjente, gjerne også med de man eventuelt reiser sammen med. Da blir det mindre skremmende å avlegge en prøve på tysk, hvilket anbefales. Det er kjedelig å dra til Tyskland for å snakke engelsk eller norsk. Da kan man heller ta en tur til London eller bli hjemme.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er spredt rundt i hele byen, da det er meget stort. Men juridisk fakultet holder til i de gamle hovedbygningene som ligger så og si midt i sentrum. Det er lettvint og bekvemt, da alle fasiliteter ligger i umiddelbar nærhet. Freiburg er en studentby. Det er omtrent 230 000 innbyggere i byen, og av disse er omtrent 30 000 studenter. Så det er en livlig by (selv om tyskerne i studiealder selv beskriver den som liten og kjedelig). Freiburg satser på en grønn profil, så kollektivtilbudet er veldig bra. Samtidig er bysentrum stengt for biler, så det er lettvint å ta seg fram med sykkel. Så for en utvekslingsstudent er Freiburg helt perfekt. Gode fasiliteter og et yrende studentliv. Samtidig er Freiburg kjent for et solrikt og varmt klima, og byen ligger i Tysklands største vindistrikt. Så for den som liker den slags anbefales Freiburg på det varmeste.

Bustad

Det er mange studentboliger i Freiburg, og de prioriterer Erasmus-studenter. Så det er gode sjanser for å få tildelt en studentbolig, som koster rundt 380 euro i måneden for egen hybelleilighet (strøm og internett inkludert). Jeg bodde i studentboligene på "Campus", som ligger litt utenfor bykjernen. Den ene trikkelinjen har sitt endestopp her, så det er meget lettvint å komme seg til og fra byen. Det er ganske rolig her, da det ligger litt øde. De fleste studenter som ønsker litt "liv" søker seg derfor heller mot studentboligene i "Stusie" eller "Vauban". Det er de to store studentsentrene i byen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Freiburg er veldig bra. Det er veldig mange Erasmus-studenter i byen og det er alltid noe som skjer. Det er flere studentorganisasjoner som holder arrangementer for studenter generelt og Erasmus-studenter spesielt. Det anbefales å delta på språkkurset i forkant av semesteret, som er en måneds intensivkurs. Da knytter man lett mange kontakter utenfor det juridiske fakultetet.

2015/2016 - BA i samfunnsøkonomi

2015/2016 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å takke ja til studentbolig siden det er vanskelig å finne noe på det private markedet. Studentboligene er også rimelige og sentralt plassert.
Hvis du vil lære deg tysk, så er det er lurt å sjekke hva språkinstituttet (SLI) tilbyr av fag god tid i forveien av utvekslingsoppholdet siden disse fagene blir veldig fort fulle. Flere av dem blir fulle samme dag som registreringen åpner. Denne registreringen åpner flere uker før semesterstart. Når det kommer til vanlige økonomifag, så er det ikke nødvendig å melde seg opp til noe annet enn selve eksamenen. Denne fristen er sånn halvveis ut i semesteret. Disse fagene er det ikke noen fare for at blir fulle

Undervisningsformer

Det er vanlige forelesninger som i Norge, men det er ikke vanlig med en fast lærebok. Ofte så refereres det til flere lærebøker, men det er ikke vanlig å kjøpe dem siden de kan evt. leies på biblioteket. De fleste leser egentlig bare på PowerPoints til eksamen, og det kan være nok for å få en toppkarakter. Ellers er det vanlig å ha seminar ved siden av forelesningene hvor man gjør oppgaver. Noen ganger fungerer seminarene som supplerende forelesninger. Det går an å melde seg opp til eksamen med eller uten seminarer. Med seminar får man ofte 2 ekstra studiepoeng.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr en del fag for utvekslingsstudenter der det er fokus på å lære tysk. Dette er en veldig god måte å lære språket bedre, og lære mer om Tysklands historie og kultur, samt møte andre utvekslingselever. Det går an å ta fag om alt fra tysk fotball til tysk utenrikspolitikk. Disse fagene hører til språkinstituttet (SLI).
Det er et stort utvalgt av økonnomifag på universitet, men alle bachelorfagene er på tysk. Det tilbys allikevel 2-3 økonomifag hvert semester på engelsk som kun er åpne for utvekslingsstudenter. Dette er det erasmums-koordinatoren for økonomi som arrangerer.
Nesten alle masterfagene er på engelsk, og selv om man er bachelorstudent, så tillater de deg å ta masterfag hvis du bare snakker med erasmuskoordinatoren og professoren i det aktuelle faget. Vanskelighetsgraden varierer veldig, men er absolutt gjennomførbart for en bachelorstudent å ta mange av masterfagene. Bare sjekk ut emnekatalogen eller møt opp i første forelesning, så får man en følelse på hvordan faget kommer til å bli.

Fagleg utbyte og språk

Siden det er et stort utvalgt av økonomifag i Freiburg, er det mulig å få et godt faglig utbytte. I mitt tilfelle så valgte jeg å ta mange språkfag for å forbedre tysken min. Dette er det lagt veldig godt opp til med språkinstituttet (SLI).

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger fint til midt i sentrum av byen. Byggene er gamle og fine, og det nye universitetsbiblioteket er det store møtepunktet. Det er et veldig godt kollektivtilbud med veldig rimelige priser for studenter (89 euro for 6 månederskort). Det er mange fine turmuligheter i området, og det er en fin elv som renner gjennom byen. Byen har en veldig fin gammel del, og sentrum er bilfritt, noe som gjør det til en fin by å gå rundt i. Folk er generelt miljøbevisste i Freiburg, noe som også har satt sitt preg på byen i form av feks mye grøntarealer.

Bustad

Det enkleste og billigste er å takke ja til studentbolig. Studentboligene er av relativt høy standard, og de fleste ligger veldig nært sentrum. Det største området med studentboliger ligger like ved en innsjø og har volleyballbane, fotballbane, og en stor bar/nattklubb hvor det skjer mye hele tiden.
Det private boligmarkedet er veldig presset, så det er både vanskelig å dyrt å finne noe å leie der. Men det som er dyrt å leie i Freiburg er fortsatt billigere enn Bergen, så det blir uansett ikke så ille.

Sosialt miljø

Det er et veldig stort miljø blant utvekslingselevene i byen og det er lett å komme i kontakt med folk. ISN Freiburg er en studentgruppe som har ukentlige møter hvor man bare sitter på en bar og drikker øl feks, og det er veldig mange ulike arrangementer å delta på hele tiden.

Bilete av campus
Foto/ill.:
© Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau

Informasjon