Hjem
Studentsider
erasmus+

Justus Liebig-Universität Giessen og Det humanistiske fakultet (ERASMUS+)

  • LandTyskland
  • ByGiessen
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogrammet i humanistiske fag, men også andre studentar som ynskjer å ta humanistiske emne når dei er på utveksling kan søke på avtalen.

Før du kan reise på utveksling, må du ha tatt minimum 60 studiepoeng. Du må også ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i den perioden du er på utveksling.

Når i studiet kan eg reise

Bachelor: Best eigna for utveksling er fjerde, femte eller sjette semester av graden.

Studentar på andre studieprogram: ta kontakt med studierettleiaren din.

Språk

Undervisningsspråket er tysk.

Universitetet tilbyr språkkurs både i forkant av semesteret og i løpet av semesteret, meir info finner du her:http://www.uni-giessen.de/cms/internationales/sprachkurse/in

Kva emne kan eg ta

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Dersom du skal ta deler av spesialiseringa i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB. Ein rår til at studentane tar 200-nivået på utveksling då det er lettare å finne emne som kan godkjennast på 200-nivået enn på 100-nivået.

Masterstudentar: Dersom du skal ta emne i kursdelen av mastergraden din, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande eller som erstatning for emne i kursdelen av mastergraden.

Det er ein føresetnad at kursa ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Opplysningar om kva emne som tilbys finn ein her: http://www.uni-giessen.de/cms/internationales/internationale-studien

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Justus Liebig Universität Giessen (Uni Giessen) er eit offentleg breiddeuniversitet som blei grunnlagt på byrjinga av 1600-talet. Det har i dag elleve fakultet og rundt 26 500 studentar. Universitetet er kalla opp etter Justus Liebig, ein verdskjend kjemikar frå Giessen som blant anna fann opp bakepulveret, kloroform, og ulike variantar av kunstgjødsel.

Giessen har totalt om lag 80 000 innbyggarar og meir enn 40 000 studentar. Byen er praktisk innretta, med korte avstandar, og eit svært aktivt studentmiljø. Den nærmaste storbyen i området er Frankfurt am Main, som ligg tre kvarters reise sørover med tog eller bil.

Bustad

Universitetet har bustadgaranti for ERASMUS-studentar. Dei fleste studentbustadane ligg eit lite stykke utanfor sentrum. Universitetet kan òg hjelpe med informasjon til studentar som heller ønsker å finne bustad privat.

Semesterinndeling

Oktober - mars og april - juli/august.

Studentrapportar

2024

Studieåret 23/24 BA i teatervitskap

Studieåret 23/24 BA i teatervitskap

15.08.2023 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

Ha god dialog med veileder på UIB og vertsuniversitetet. Dette gjør hele prosessen før avreise lettere og mindre stressende.
Prøv å dra på reiser alene til andre steder! Det var en fantastisk mulighet for meg å bygge selvtillit og selvstendigheten min.
Ikke vær redd for å spørre andre om hjelp.
Vær åpen for nye opplevelser, det er så mye man kan oppleve og lære når man er på utveksling. Men husk å ta pauser og nyt tiden også!

Undervisningsformer

Jeg hadde bare undervisning på universitet og ingen over nett. Noen av fagene jeg tok var teoretiske mens andre fokuserte mest på å lære ved å gjøre ting i praksis. I noen fag var vi opptil 50 studenter, mens i andre var vi 5 studenter. Det er stor variasjon for hva slags fag og hvordan fagene er lagt opp på JLU.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok frieemner på utveksling, dette gjorde at jeg kunne ta hvilke som helst fag som jeg var interessert i. Jeg kan ikke snakke tysk bra nok til å ha fag på tysk, men det var mange fag som ble undervist på engelsk. Så jeg hadde mange valgmuligheter i fag. Universitetet har en god oversikt over hvilke fag som er på engelsk og hvilke studier de tilhører. Det var også stor forskjell på hvordan vurderingen i fagene var og hvordan man fikk studiepoeng for fag. Så man hadde mye valg for hvor mye arbeid man ville ha i de ulike fagene.

Fagleg utbyte og språk

Det var mange fag på engelsk, selvom de fleste var på tysk. Jeg tok språkkurs fra universitetet for å lære tysk slik at hverdagen ble lettere. Men i sammenheng med universitetet var engelsk nok.
Variasjonen i de ulike fagene gjorde at jeg fikk et bredt utvalg av temaer som jeg fikk lære om. For eksempel tok jeg et fag som ga meg et kurs i lyd og lys for scene. Og et annet fag jeg hadde lærte vi om hagearbeid. I tillegg hadde jeg et fag der vi satt opp en teaterforestilling. Så mulighetene for læring er mange!

Universitetsområdet og byen

Universitetet har en hovedbygning for filosofiske fag, der den største kantina og et stort bibliotek er. Jeg dro ofte dit for å jobbe med fagene mine. Jeg hadde bare noen få fag der, de fleste teaterfagene var mer sentralt i byen. Universitetet har flere scener og studioer der de praktiske fagene er.
Giessen er en ganske liten by, men den er 40 minutter unna Frankfurt med tog. Det at Giessen ikke er så stort gjorde at jeg ble godt kjent med byen, og kunne bruke mer tid på å besøke andre steder i nærheten.

Bustad

Jeg bodde i en studentbolig som jeg ble tildelt av studentverket. Der delte jeg kjøkken og bad med andre studenter, både tyske studenter og andre som var på utveksling. Det var veldig sosialt å bo der, og det gjorde at jeg ble kjent med andre studenter som ikke studerer det samme som meg. Boligen var rundt 10 minutter unna sentrum med buss, men busstilbudet var veldig bra.

Sosialt miljø

I teaterstudiet er det mange studenter fra ulike land, og Giessen har mange utvekslingsstudenter. Dette gjorde at jeg fikk venner fra mange ulike land, samtidig som jeg ble kjent med tyskere på studiet og hjemme i studentboligen. Og jeg følte at folk var veldig åpne for å bli kjent.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Franz E. Möller/Justus Liebig-Universität Giessen

Informasjon