Hjem
Utdanning
erasmus+

Universitat de Barcelona og Kjemisk institutt (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • ByBarcelona
  • Studieplassar1
  • StudienivåDoktorgradsnivå
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar som går på bachelorprogrammet i kjemi.

Når i studiet kan eg reise

Etter at du har tatt 60 studiepoeng kan du tilpasse utreisetidspunktet etter kva som passar med emna i utdanningsplanen. God planlegging er viktig for eit utbyterikt utvekslingsopphald.

Språk

Kva undervisningsspråk som gjeld for dei enkelte emna finn du informasjon om i emneskildringane. Det er naudsynt med gode språklege forkunnskapar for å følge undervisning på spansk. Vi anbefaler derfor i utgangspunktet at du vel emne som har engelsk som undervisningsspråk. Det er fleire måtar å førebu seg språkleg på før utreise. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem.

Kva emne kan eg ta

Ver merksam på at det er obligatoriske emne i andre og tredje studieår av bachelorprogrammet i kjemi som må dekkast inn under utvekslingsopphaldet. Det er derfor naudsynt å finne emne som kan erstatte dei obligatoriske emna du elles skulle ha tatt i same semester ved UiB. Ta tidleg kontakt med studierettleiar på e-post når du skal planlegge utvekslingsopphaldet ditt. Kontaktadressa er studierettleiar@kjemi.uib.no

Du kan òg velje emne som skal inngå som frie studiepoeng i bachelorgraden. Då kan du velje fritt mellom emna universitetet tilbyr. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i innhald med emne du har tatt før, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Ver merksam på eventuelle faglege forkunnskapskrav til emna.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitat Barcelona (UB) blei grunnlagt i 1450, og har i dag over 64 000 studentar. Det er delt inn i 18 fakultet. I hovudsak er desse fordelte på seks campusar som ligg spreidd rundt i bykjernen. Universitetet blir rekna for å vere eit av dei beste i Spania, og samarbeider med ei rekke andre institusjonar i regionen.

Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og er den nest største byen i Spania med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.

Bustad

Universitetet kan hjelpe internasjonale studentar med å finne bustad i Barcelona. Ein kan enten leige ein av universitetet sine studenbustader, leige bustad hos ein aktør som universitetet har avtale med, eller finne noko på den private marknaden.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2018

2018/19 - Medisinstudiet - 2. studieår

2018/19 - Medisinstudiet - 2. studieår

05.09.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det trengs ikke så mye forberedelser for å dra på utveksling på 2. året. Du må ta hele året for å kunne dra så tidlig i studiet for at det skal passe med studiepoeng og fag. Medisinstudiet på UB er svært anerkjent i Spania, og det holder et høyt nivå. Jeg vil absolutt anbefale gode spanskkunnskaper da det gjør det lettere å lære seg katalansk. Elevene snakker katalansk og foreleserne snakker katalansk. Så begynn tidlig med å lære deg spansk.
Du må også vite at du mest sannsynlig er eneste utvekslingsstudent på 2 året. Da jeg kom var det ingen som helt skjønte hvem jeg var eller hvorfor jeg var der. Heller ikke lærerne visste hvem jeg var, så jeg måtte hele tiden introdusere meg. Jeg sto aldri på listene over hvilke elever som skulle være tilstede eller hvem som skulle ha eksamen. Det er litt slitsomt, men det gjør også at du lettere kan velge den gruppen du selv ønsker.
Det har vært et helt fantastisk år, selv om det har vært svært krevende.

Undervisningsformer

Det er veldig høyt nivå på undervisningen, og det er variert. Det er for det meste forelesninger hver dag og ca annenhver dag med seminarer eller praktiske grupper. Forelesningene varer i en klokketime for hvert fag og alle fagene går rett etter hverandre. Seminarene er i små grupper der vi løser caser og har fremføringer. Disseksjonene er delt inn i osteologi og disseksjon. Vi hadde det ca to ganger i uken gjennom store deler av året. De bruker ferdigdissekerte preparater der professoren går gjennom alt man skal kunne på det organet/kroppsdelen, og så går man i grupper og ser selv. I nevro- og organanatomi hadde vi praktisk eksamen hver 4 disseksjon, noe jeg likte da man ble tvunget til å faktisk lære seg de ulike delene underveis.
Også i de andre fagene var det underveiseksamener, så du må regne med å lese masse allerede fra starten av.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg fikk tatt alle fagene jeg trengte med unntak av mikrobiologi. I tillegg måtte jeg ta anatomi fra første året på nytt for å få nok studiepoeng. Siden fysiologi i Barcelona er delt opp i I og II, så må man ta hele undervisningsåret ved universitetet.
I tillegg tok jeg et par valgfag. Det var mye å velge mellom, og mye spennende. Jeg tok feks hvordan gjøre kikhullsoperasjoner i ledd, noe som var veldig annerledes og spennende.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært masse dette året da det har vært et krevende år med mye skole fra dag 1. Vær obs på at de aller meste går på katalansk og at lærerne er ikke spesielt hjelpsom. Mine medstudenter var derimot veldig hjelpsomme. De hjalp med det jeg lurte på, og tok seg alltid tid til å svare på spørsmål. Medisinstudiet ved UB er dyrt for de som er fra Spania, og det krever mye. Medstudentene gjorde ikke stort annet enn å studere, så det var litt vanskelig å bli ordentlig kjent. De fleste begynner rett fra videregående og de er ferdig et år før oss, så du må regne med at de fleste er 18/19 år. Dette, i tillegg til at de snakker katalansk, gjorde at jeg ikke fikk snakket så mye spansk som jeg ønsket. Jeg har lært en del spansk, men ikke like mye som jeg hadde forventet før jeg dro ned.

Universitetsområdet og byen

Barcelona er en nydelig by. Den har alt du trenger av strand, shopping, kultur og uteliv. Det skjer noe hele tiden, så du har uendelig med valg. Skolen er Hospital Clinic, en utrolig fin og ærverdig gammel bygning.

Bustad

Hvis du skal finne en bolig privat trenger du ikke begynne å søke for tidlig. De fleste ønsker at leilighetene skal være leid ut hele tiden, så du kan ikke be om å få en leilighet som er ledig en måned eller to før du skal ha den. De fleste sender ut en "bekreftelse" på at du får leiligheten, men den har de gjerne sendt ut til flere, og da er det førstemann som betaler depositum som får leiligheten. Hvis du har mulighet til å være i Barcelona mens du jakter på leilighet er det absolutt å anbefale. Eventuelt hvis du kjenner noen som er på utveksling, om du kan overta leiligheten.
Jeg anbefaler å bo i El Born, Barrio Gotic eller Eixample (nærme skolen). Jeg ville ikke bodd i El Raval eller Barcelonetta da det foregår mye kriminalitet i disse områdene.

Sosialt miljø

Det er lett å finne folk i Barcelona. Gjennom ERASMUS er det mange eventer og utflukter. Ellers kan man møte folk på språkcafeer der man lærer seg spansk mot å lære vekk et annet språk.

Høst 2017 - Medisinstudiet (6. semester)

Høst 2017 - Medisinstudiet (6. semester)

05.09.2017 - 15.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Den byråkratiske prosessen for å få alt på plass med fagene var kaotisk. Så det er lurt å ringe de hvis man ikke har fått endelig svar på søknaden (og slapp av, man trenger ikke å ta denne samtalen på spansk med mindre man føler seg veldig komfortabel med språket) og ha litt is i magen, mye pleier å ordne seg til slutt, men det er en kjent problem at det er få plasser på fagene (spesielt de kliniske).
Jeg vil sterkt anbefale å ta et språkkurs før undervisningen begynner. Jeg valgte å ta castellano, men da undervisningen begynte fant jeg ut at et kurs i catalá nok hadde vært mer nyttig. Forelesningene var kanskje 50/50 castellano/catalá og selvom man kan spørre foreleseren om å snakke castellano er språk et betent tema i Barcelona og det kan bli litt dårlig stemning. Jeg tok dermed et catalá kurs på universitetet etter at jeg begynte med undervisningen. Det finnes et bra tilbud på universitete som heter Serveis Lingüístics de la UB (http://www.ub.edu/sl/ca/fl/formling.html) hvor jeg tok undervisning. Hvis ikke har byrådet (ajuntament) i Barcelona et kurstilbud som heter Consorci per a la Normalitazion Lingüística (http://www.cpnl.cat/) som kun koster €13 for 40 timer, men man må være tidlig ute for å melde seg på ettersom det fort blir fult. Når det er sagt så brukes både castellano og catalá om hverandre så det er fint å kunne litt av begge. Dessuten kan man gjøre eksamen på castellano og de aller fleste snakker dette hvis du spør dem om å legge om.
Dette ble kanskje litt negativ, det er vanskelig i starten, men når man begynner å skjønne systemene og ikke lenger er redd for å mase og spørre om ting man trenger så blir det veldig fint. Sykehuset er et av de beste i Spania og det kliniske praksisen var spennende. Barcelona er i tillegg en herlig by med masse sol og en haug med ting å finne på. Og husk å ta med sykehusklær, stetoskop, reflekshammer etc.

Undervisningsformer

Forelesninger og seminarer var hovedformen for undervisning. I tillegg hadde jeg tre uker praksis i indremedisin. Seminarene gikk på dagtid og varte rundt 3 til 4 timer, mens forelesningene alltid var på ettermiddagen fra 15 til 18 og noen ganger til 20. For en som blir ganske trøtt og sulten på kvelden var det litt tungt å ha forelesning så sent, men kan anbefale å venne seg til en stor spansk lunsj kl.13 (man kan få en trerettes billig i kantienen ellers er det et flust av mikrobølgeovner og det er vanlig at folk har med seg middagsmat til lunsj) for å holde blodsukkeret oppe gjennom disse forelesningene.
Alle seminarer var obligatoriske og det ble tatt oppmøte. Man kunne være borte fra en og det viste seg å være lett å bytte så lenge man spurte på forhånd. Forelesningene var frivillige.
Det var en del innleveringer ila semesteret. I mikrobiologi skal man skrive labrapport fra alle seminarene så det er lurt å ta gode notater fra starten. Det er også en multiple choice delprøve midt i semesteret. I farmkologi hadde vi en delprøve i midten av semestertet, den var mutiple choice og innleveringer i seminarene, men disse flyte man ut i løpet av seminaret. I patologi hadde vi to delprøver på nett med bilder av snitt og organer som vi skulle identifisere. Vi måtte også skrive en lengre oppgave hvor vi svarte på spørsmål om ulike patologiske prosesses. Denne kunne man skrive på castellano og jeg hørte rykter om at noen skrev den på engelsk, men dette må man i så fall spørre om. Man skal også ha et gruppearbeid i patologi eller mikrobiologi (de setter deg opp i en gruppe) da skal man skrive en tekst om et fenomen innen et av fagene og holde en presentasjon for resten av kullet, men det er kun en som holder presentasjonen. Januar er eksamensmåned i Barcelona, det er mutiple choice eksamen i alle fag med 100 spørsmål på 100 min. Dette var litt stressende ettersom man ikke har så god tid, men det går fint.
Praksisen i indremedsin bestod av å følge en overlege og to leger i spesialisering på avdelingen fra 09 til 12 hver dag. Det var kjekt å være på den samme avdeligen alle tre ukene fordi man får tid til å bli litt kjent med pasientene og legene i gruppen. Overlegen av veldig hyggelig og passet alltid på å forklare hva som feilet pasienten og jeg fikk undersøke når dette var mulig. Dessverre ble det ikke noen mulighet for å ta opp journaler, men dette fikk jeg mulighet til å gjøre da jeg kom tilbake til Bergen
Medstudentene mine var hyggelig og imøtekommende fra første dag. Det var til stor hjelp ettersom erasmuskontoret ikke hadde mulighet til å vise meg timeplanene eller melde meg opp til seminarundervisningen. Det er derfort lurt å spørre sine medelever om råd.
De aller fleste brukte kompendier skrevet av tidligere studenter som pensum, dette fikk man tilgang til på en google drive og det var billig å skrive de ut hvis man ønsket å lese de på papir. På google driven ligger det også tidligere eksamensoppgaver. Noen ganger kan det være greit å slå opp i pensumbøkene og disse var tilgjengelig på biblioteket. Bare husk å lever de tilbake i tide, jeg var en dag forsinket og ble sperret fra å låne bøker i to uker på grunn av dette.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg studerte mikrobiologi, farmakologi og patologi. Det tilsvarte fagene ved UiB utenom biokjemi som jeg måtte lese på egenhånd. Pensum var likt utenom i farmakologi hvor det var betydelig mer. I tillegg hadde jeg tre uker praksis i indremedisin som var lærerrikt. I Barcelona er det et stort fokus på detaljer og det føltes til tider siltsomt å måtte pugge de minste detaljer som man følte var nokså irrelevante. Forelesningene ligner på her hjemme, utenom at det ofte ikke er pause selvom forelesningen er 3 timer lang. Alt i alt føler har jeg lært en god del, ikke minst hvordan man skal komme seg igjennom en byråkratisk jungel på et nytt språk.

Fagleg utbyte og språk

Det ble undervist rundt 50/50 catalá/castellano. Siden jeg ikke kunne catalá fra før var det vanskelig å følge med i disse forelesningene, men de andre gikk bedre mot slutten av oppholdet. Jeg fikk ikke så mye ut av forelesningene, men seminararbeidet (lab i mikrobiologi og farmakologi og arbeid på patologisalen) var bra og der læret jeg mye. I tillegg fikk jeg stort utbytte av praksisen hvor jeg fikk sett mange ulike indremedisinske pasienter og var med en hyggelig overlege.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger spredt rundt i hele byen. Det medisinke fakultetet har to campuser, en i sentrum (hospital cliníc) og en i utkanten (bellvitge). Jeg var på Hospital Cliníc og det var deilig å være så sentralt ettersom man kunne sykle til skolen. Ved denne campusen er det erasmuskontor, bibliotek, kantine og forelesningssaler. Jeg hadde all undervisning her, også praksisen, ettersom fakultetet er sammenkoblet med sykehuset.

Barcelona er en herlig og livlig by hvor det skjer noe hele tiden. Fiestas, store eller små gatefestivaler med musikk, mat og drikke, finner sted nesten hver eneste helg i ulike deler av byen. Det er et stort utvalg av gode og billige steder å spise og drikke og hvis du er vegetarianer er dette et lite mekka. Det er en rekke museer og jeg kan abefale MACBA, CCCB og Miró museene. Parkene i Barcelona er ikke like grønne eller store som hjemme, men jeg kan anbefale å ta turen til Collserola, fjell og tur området like utenfor byen og Montjuic. Ellers er det ikke langt til havet, men strendene i byen er ofte overfylt, så det er bedre å ta toget 10 - 15min ut av byen til endesløse strender med færre folk og klart vann. Det er også masse fine turmuligheter i Pyreneene og Costa Brava. Kan anbefale å kjøpe en sykkel, dette er en fin og effektiv måte å komme seg rundt i byen. Det finnes også bysykler, men disse må man ha NIE (bli registrert som innbygger av Barcelona) for å bruke. Å skaffe seg NIE er en nesten umulig prosess så jeg bega meg aldri ut på den og det trengs heller ikke.

Bustad

Bolig kan virke stressende ettersom universitetet ikke tilbyr dette, men det løser seg fint. Mitt tips er å vente med å finne et sted inntil du er i Barcelona. Du kan enten leie noe kortvarig før du kommer eller benytte deg av hostel eller couchsurfing. Man finner boliger på idealista.es eller på en rekke facebookgrupper for studenter. Mye er litt dyrt (typ €500) men man kan få et greit rom for €350 - 400 hvis man leter litt. Er det helt krise kan man leie inn en som finner bolig til deg, men dette må du betale for og jeg tror det er litt dyrt, men kanskje verdt det hvis du virkelig ikke finner noe et annet sted. Jeg boode i et stort kollektiv litt opp i høyden (Vallcarca) og var godt fornøyd med å komme litt vekk fra bykjernen med mye bråk. Ellers er det populært å bo i sentrum, mange bor i Ravel, El Born og Gotico, jeg likte meg bedre i Gracia som har noe mindre folk men samme fine arkitektur og placaer.

Sosialt miljø

Jeg ble godt tatt imot av mine medstudenter og ble kjapt innlemmet i en google drive og whatsapp gruppe for kullet. Dette burde man spørre om fra dag en ettersom det ligger masse nyttig info i dropboksen (kompendier, tidligere eksamner etc) og kommunikasjon om avlyste forelesninger eller oppgaver som skal levers annonseres i whatsapp gruppen. De spanske studenten er en del yngre og de fleste bor fortsatt hjemme ettersom det er dyrt å flytte for seg selv. Dermed ble det sosiale utenfor skolen noe mindre enn det jeg var vant med fra Bergen, men det gikk helt fint. Det er uansett lett å komme i kontakt med folk i Barcelona og jeg fikk en del venner utenfor universitetet. Språkkurs er også en fin måte å bli kjent med andre utvekslingstudenter. I tillegg finnes det en fadderordningen gjennom ESN man kan melde seg til.

2015

Vår 2015 - Medisinstudiet

Vår 2015 - Medisinstudiet

09.02.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

ANSA har en god studentforsikring. Abefaler å kjøpe tilleggsforsikring for mobil.

Spansk personnummer (NIE) er praktisk å ha for å kjøpe sykkelabonnement og for andre byråkratiske oppgaver. Før krevdes ikke NIE med mindre man skulle oppholde seg i Spania i over seks måneder, men slik jeg har forstått det er denne praksisen i endring og det er mulig at det kreves hvis man skal oppholde seg der i over tre måneder. Man kan forhåndsregistrere seg og bestille time for det praktiske på nett.

Undervisningsformer

Semesteret starter med forelesninger, deretter praksis/seminarer og eksamen. Undervisningen foregår hovedsakelig på katalansk, men det er mulig å be foreleserne om å undervise på spansk. Dette kan man ikke ta for gitt. Foreleserne er generelt veldig hyggelige og imøtekommende.

De fleste studentene bruker ikke lærebøker når de studerer, men kompendier basert på forelesningsnotater og læreverk. Dette er ikke offisielle dokumeter, men initiativ av studentene. Man kan be om passord til dropboxen til de forskjellige kullene for å få tilgang til disse og andre nyttige dokumenter. Universitetet legger ikke ut gamle eksamensoppgaver.

Man blir evaluert både gjennom avsluttende eksamen, praksis, deltakelse på seminar og deleksamener. Dette kommer an på faget.

Vurdering av emnetilbodet

Det medisinske fakultetet ved UB er meget anerkjent og holder et svært høyt nivå både på undervisning og praksis.

Hvis man ikke får tatt alle de obligatoriske fagene er det mulig å melde seg opp i valgfag ved det medisinske fakultet. Dette for å oppnå status som fulltidsstudent hos Lånekassen for å få rett på lån/stipend/erasmusstipend/språkstipend. Det er ikke mulig å melde seg opp i fag ved andre fakulteter slik vi kan i Norge. Valgfagene går hver fredag og gir mellom 2-4 studiepoeng. Det er stor forskjell på innsatsen man må legge ned i de forskjellige valgfagene, dette reflekteres ikke i studiepoengene. Jeg kan anbefale på det sterkeste epidemifaget undervist av professoren som er erasmusansvarlig. Spør gjerne medstudenter om hvilke fag de kan anbefale. Noen valgfag blir undervist på et annet fakultet; Bellvitge.

Av de obligatoriske fagene fikk jeg ta hud, nevro og øye. ØNH gikk også dette semesteret, men jeg fikk ikke lov til å melde meg opp i dette faget av uvisse grunner. Jeg meldte meg opp i tre valgfag for å bli fulltidsstudent, men endte opp med å melde meg av et av dem. Da satt jeg igjen med 27 studiepoeng som er det samme antallet studiepoeng man tar på 7. semester ved UiB. Dette var forhåndsavklart med UiB og Lånekassen.

Fagleg utbyte og språk

Det er god struktur og høyt nivå både på undervisning og praksis. Denne foregår hovedsakelig på katalansk, men det kommer an på både fag, undervisere, leger og pasienter. Noen er veldig velvillige til å kommunisere på spansk når de vet det er utvekslingsstudenter til stede. Jeg tok et spansk språkkurs før semesterstart. Grunnen til at jeg ikke tok et katalansk var fordi jeg ikke fant et som tilfredsstilte Lånekassens krav for språkstipend. Man har mer nytte av katalansk enn spansk ved UB, men man kommer langt med spansk. Språkskolen jeg gitt på heter BCN Languages, en profesjonell språkskole med dyktige og engasjerte lærere. De har skoler på mange steder i byen, jeg gikk på den som ligger i Gracia.

Universitetsområdet og byen

Det medisinske fakultetet til UB ligger midt i byen. Sykehuset el Clinic er bygget rundt fakultetet. Praksisen kan foregå på sykehus som ligger et stykke fra byen. Barcelona er en by som har noe for en hver smak; kultur, strand, fjell, idrettsarenaer og uteliv.

Bustad

Det er relativt greit å finne et sted å bo i Barcelona. På siden idealista.com kan man lett søke bolig etter pris/område. Jeg vil anbefale Sant Antoni, El Raval eller Gracia som alle er i gangavstand til fakultetet samtidig som det er områder hvor man finner mange kaféer, barer og generell god stemning. Det er også mulig å søke bolig og be om tips av andre utvekslingsstudenter i erasmusfacebookgrupper. Det medisinske fakultetet til UB ligger rett ved metrostoppet El Clinic.

Sosialt miljø

Min oppfatning er at det er veldig god steming både blant lokale studenter og erasmusstudenter. Det er lett å komme i kontakt med folk og man har mange aktiviteter man kan ta del i.

atrium
Foto/ill.:
© Universitat de Barcelona

Informasjon