Hjem
Studentsider
erasmus+

Universitat Autònoma de Barcelona og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • ByBellaterra (Barcelona)
  • Studieplassar3
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Institutt for samanliknande politikk har fortrinn på å reise ut gjennom denne avtalen. Søkarar frå andre fagområde kan vurderast dersom det er ledige plassar. Søkarar må ha tatt minst 60 studiepoeng ved utreise. Det er mogeleg å søke for eit semester (berre oppstart vår) eller for eit heilt år.

Når i studiet kan eg reise

Normalt passar det best å reise ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet sine nettsider for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er katalansk/spansk eller engelsk. Universitetet anbefaler at du har forkunnskapar tilsvarande B1-nivå etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse (CEFR) i eit av undervisningsspråka.

Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for informasjon om eventuelle språkkurstilbod for utvekslingsstudentar i komande semester.

Kva emne kan eg ta

Avtalen ligg under Faculty of Political Science & Sociology. Du kan studere fleire emne innanfor blant anna politikk, offentleg administrasjon, statistikk og sosiologi. På denne nettsida finn du oversikt over emnetilbodet ved universitetet.

Studietilbodet på engelsk kan vere veldig avgrensa. Utreisande studentar bør kunne studere på spansk for å vurdere eit utvekslingsopphald ved dette universitetet.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivå- og innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad Autónoma de Barcelona er eit offentleg universitet med om lag 43 000 studentar. Universitetet satsar hovudsakleg på dei fire områda biovitskap og helse, eksperimentelle og teknologiske fag, samfunnsvitskap og humanistiske fag. Universitetet sin hovudcampus Bellaterra ligg i Cerdanyola del Vallès, om lag to mil unna Barcelona.

Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og den nest største byen i Spania, med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.

Bustad

Universitetet har ein stor «studentby» kalla Vila Universitària på Bellaterra campus der internasjonale studentar kan søke om bustad. UAB samarbeider òg med Resa Housing Barcelona, ei tverrinstitusjonell teneste for bustadformidling. Det kan vere vanskeleg å ordne med bustad på førehand frå Noreg, difor kan det vere nødvendig å finne mellombels losji for dei første par dagane i Barcelona.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2019

Haust 2018 - BA kunst

Haust 2018 - BA kunst

19.09.2018 - 01.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

Fixa boende innan du reser, gå språkkurs.

Undervisningsformer

Kurser, samtal med lärare.

Vurdering av emnetilbodet

Det finns diverse kurser att välja ibland.

Fagleg utbyte og språk

Alla kurser är på katalanska, men både lärare och studenter pratar även engelska.

Universitetsområdet og byen

Fin skola, fin stad

Bustad

450-600 Euro

Sosialt miljø

Finns mycket att upptäcka i Barcelona. Utforska!

2018

Vår 2019 - BA i TV-produksjon

Vår 2019 - BA i TV-produksjon

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

- Bruk Facebook, som på UiB lager studenter fra univesitetene og fakultetene ulike facebook-grupper, det finnes også en rekke facebook-grupper for Barcelona og ERASMUS + studenter i hele Barcelona; det er mange grupper for ERASMUS + og utvekslingsstudenter; her kan du finne ledige boliger og billige møbler, ellers er disse gruppene også gode for tips & aktiviteter som skjer

- Bruk de første ukene godt, ikke vær redd; snakk med folk! De fleste utvekslingsstudentene er i samme posisjon; å være i en ukjent by og uten å kjenne folkene rundt seg er like skummelt for de fleste!

- Finn bolig før reise; Det er lett å finne bolig i Barcelona, men jeg synes det var en lettelse å vite hvor jeg skulle bo, og hvordan jeg skulle bo før jeg flyttet, jeg fant bolig allerede i Desember.

-Lag whatsapp! Alle bruker whatsapp; supert når du skal kommunisere med venner og i klassechatter.
- sjekk at fagene du vil ta går semesteret du er i Barcelona; jeg bommet litt, en del av fagene jeg i utgangspunktet ville ta gikk bare om høsten.

Undervisningsformer

Jeg trivdes godt med undervisningsformen; det minnet meg mer om videregående enn hvordan undervisningen er på UiB. Vi har flere presentasjoner og arbeidskrav som teller vanligvis 20% og deltakelse som teller 10% av karakteren i faget. Det er en løs stemning i undervisningsrommet; professoren snakker fritt og så gjør studentene. Informasjon kan være vanskelig å finne på campusviritual =mittuib, men professorene er flinke til å svare på mail. En rekke av fagene jeg tok hadde også obligatorisk oppmøte.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg vil gi emnetilbudet 7/10, spennende fag; derimot er vi som utvekslingstudenter ikke prioritert når vi velger fag. Dermed kan du risikere å ikke få fagene du ønsker, dette var ikke et problem i mitt tilfelle. Du får også mye informasjon om fagene før du reiser, som er bra. Når du velger fag må du krysse av og få godkjent på et ark du får første dagen på informasjonsmøte; IKKE mist arket og GÅ på møte, mye informasjon og god mulighet til å bli kjent med utvekslingsstudentene på fakultetet ditt; samtidig hadde det vært mye lettere å velge fag via nett, men det kan ikke vi som utvekslingstudenter, det kan bare UAB-studentene.

Fagleg utbyte og språk

Selv om mange av kursene tilbys på engelsk er mye av pensum på spansk. Du må derfor kunne spansk på nivå B2. Jeg tok alle fagene på spansk og katalansk, utenom ett. Du kan skrive eksamen på engelsk selv om faget er på spansk/katalansk, hvis du er heldig med professoren og spør på forhånd. Jeg vil si jeg fikk et godt språklig utbytte som vel som faglig, undervisningen er annerledes men vi hadde en rekke spennende prosjekter. Mye er gruppebasert og med UAB studenter; mange kan ikke engelsk; dermed er det en fantastisk mulighet til å bruke spansken.

Universitetsområdet og byen

Barcelona er verdens beste by.

På «Times Higher Education World University Rankings» er UAB rangert som det beste universitet i Spania. UAB er det mest liberale universitetet i Barcelona, noe man fort merker, men også legger merke til; så tranquilo-faktoren og manana manana er veldig tilstede
De aller fleste dager i Barcelona våkner man til solskinn og bylarm. Jeg bodde sentralt i byen, mens universitetet lå et stykke utenfor sentrum. Kollektivtrafikken i Barcelona er helt fantastisk, så det var ikke et problem. På skolen hadde jeg venner fra mange land, og fordi det var et stykke å dra dit tilbrakte jeg ofte mye tid der. Campusområdet er stort med flere spisesteder, biblioteker og store gressplener; perfekt for pauser i solen

Det kryr av internasjonale studenter i Barcelona, og det er mye opplegg for utvekslingsstudenter som gjør at det er lett å få nye venner både på universitetet og på Erasmus- arrangementer for studenter på tvers av universitetene i byen. UAB er et stort campus- universitet med mange kafeer og flere arrangementer. I tillegg er det mye gruppearbeid og mindre klasser, så det er lett å bli kjent med andre studenter. Det veldig lærerikt å jobbe sammen med studenter med enn annen bakgrunn som har en annen tilnærming til faget enn deg.

Bustad

- Å bo på campus eller ikke bo på campus? Villaen er campus som er 5 min unna universitetet. UAB er 25-35 min med tog fra Barcelona (35 fra pl. Catalunya og 25 fra Gracia). Jeg bodde i Gracia (anbefales, flott område med mange lokale også nær togstasjonen med toget til universitetet). Å bo i Barcelona har en rekke fordeler; du har byen og stranden! Barcelona er en by hvor det skjer ting hele tiden, spesielt når det er fint vær; da er alle plazaene fulle av liv! Jeg trivdes godt i kollektivet mitt, jeg bodde med en fra Barcelona og en fra Italia; perfekt mulighet å øve på spansken og bli kjent med lokale. I Villaen er det bare utvekslingstudenter og førsteårsstudenter; Villaen ligner studentlivet på Fantoft.

Sosialt miljø

Kjempe bra! Kjempe lett å bli kjent med folk! Jeg fikk flest venner fra Vest-Europa, og gjengen jeg ble nærmest med med skal møtes i Berlin i August. Det kan være vanskeligere å bli kejnt med lokale, men ikke umulig! Hvis du først får en venn fra Katalonia; baller det på seg!

2016

Høst 2016 - BA i medievitenskap

Høst 2016 - BA i medievitenskap

15.08.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Vær forberedt på katalansk! Selv om alle også skjønner castellano, er mesteparten av byen "bygd opp" på katalansk. Vær også forberedt på maaaange mennesker, mange turister og mange steder der alt er overpriset. Husk også at man aldri kan passe for godt på verdisakene sine, og at det blir ganske så kaldt når det først blåser.

Undervisningsformer

Timene minte om vanlig VGS i Norge, der studentene deltar aktivt i timen. Mange professorer brukte powerpoint. Man har gjerne fem fag, og i hvert fag er det innlevering, oppgaver, prøver, prosjekter, fremføringer, lekser, møteplikt og eksamen. I tillegg var mange av oppgavene gruppeoppgaver, og det var relativt vanskelig å samarbeide med studenter med helt annerledes arbeidsmoral, timeplan og språk.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg kunne velge fritt blant alle fag på Bachelor-nivå (med noen unntak). Likevel var det relativt vanskelig å finne fag, da så å si alt var på katalansk på mitt fakultet. Noen av fagene krevde i tillegg dokumenterte forkunnskaper, noe jeg ikke hadde. Andre fag matchet ikke med timeplanen, og i tillegg hadde de spanske studentene førsterett på noen av fagene, som da var fulle for utvekslingsstudentene. Alt i alt mye å velge mellom - men egentlig ikke.

Fagleg utbyte og språk

Jeg likte fagene mine veldig godt, og synes at universitetet alt i alt var velorganisert, med mange flinke professorer. Jeg vil derfor si at det faglige utbyttet var relativt stort, med tanke på at det ikke er alltid er så lett å få med seg alt når man studerer på et annet språk.

Når det kommer til språket, vil jeg også si at jeg forbedret meg fra året før. Katalansk var selvfølelig ganske gjennomtrengende. Selv om jeg hadde valgt fag som skulle gå på castellano, var det også gjesteforelesere som snakket katalansk, studenter som diskuterte med læreren på katalansk, og så å si 98% av alle student-fremføringene foregikk på katalansk. Jeg hadde ett fag som gikk på katalansk, tre timer i strekk uten pause, men alle professorene var behjelpelige hvis man spurte. Likevel vil jeg si at jeg fikk snakket mye vanlig spansk, og at jeg har forbedret kunnskapene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er fint, relativt nytt. Campus er stor, med en fin kantine i midten. Universitetet ligger imidlertid langt fra sentrum, noe jeg syntes var ganske frustrerende. Det tok ca. 45 minutter med tog fra Plaza Catalunya (kjernen av sentrum), men man måtte også regne med tid til å kommet til toget, og å gå til timen fra tog-stasjonen. Jeg måtte dermed regne rundt en time, noe som føltes veldig mye når mange av fagene mine bare hadde halvannen time undervisning, og jeg ikke hadde andre fag den dagen. Jeg var ganske misunnelig på studentene på UB (et annet stort universitet i sentrum).

Byen er superfin! Veldig annerledes som student/"vanlig" borger enn som turist. Mange hyggelige steder, cafeer, gater, bygninger, monumenter. Jeg gjorde ikke så mye av de typiske turist-tingene, da det som oftest var lange køer og veldig dyrt. Det er mange hyggelig byer med strender en kort togtur unna byen.

Bustad

Jeg bodde i sentrum, noe jeg vil anbefale. Det er studentboliger på Campus, men de fleste jeg ble kjent med som bodde der, syntes det var ganske kjedelig å måtte bruke så langt tid til hjem fra byen. Det var ganske vanskelig å finne et sted å bo, og veldig mange var på jakt etter det samme i september, så det er lurt å være tidlig ute, eller kanskje finne noen som kan hjelpe til. Vær også forberedt på litt lavere standard enn man kanskje er vant til.

Sosialt miljø

Som utvekslingsstudent er det ikke vanskelig å komme i kontakt med mennesker. Universitetet har ikke mange studentorganisasjoner som i Bergen, men det var likevel ikke vanskelig å være aktiv og møte nye mennesker.

Våren 2016 - Bachelor i journalistikk

Våren 2016 - Bachelor i journalistikk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Under følger noen tips til forberedelse av utvekslingsoppholdet:
- Bestill HELFO-kortet! I Spania har de et kjempeeffektivt helsesystem, slik at hvis du trenger legehjelp er det 100 % gratis hvis du har med kortet. Time får du for øvrig på dagen!
- Skriv ned alt av passord og brukernavn! Og ha det med i lommeboken/sekken. Det kan du få bruk for når du minst venter det. Ha gjerne også et kopi av passet (ofte er det også gyldig legitimiasjon.
- Det kan være lurt å finne bosted når du først kommer hit. Jeg vet om flere som har svært dårlige "deals" som er dyre og lite praktiske med tanke på område og offentlig transport.
- Ha alltid kontanter med deg. Mange steder må du kjøpe for minst fem euro med kort (og det blir ofte en del flere varer hvis du bare skal ha en flaske vann til 0.5 euro...)
- Ta med en spansk - norsk ordbok! Det har i alle fall jeg hatt mye glede av når nettdekningen er dårlig.
- Hvis det finnes norske abonnomenter som tilbyr gode, internasjonale avtaler ville jeg benyttet meg av de! Vodafone, som jeg har, er det mye styr med fordi jeg kun kan ha internasjonal avtale med de.
- Last ned WhatsApp. En favoritt blant spanjolene!
- Les litt om Catalonya før du reiser. "Catalunyerne" er opptatt av det!
- Kjøp tre-måneders kort på den offentlige transporten, for to soner (T-Jove hvis jeg ikke husker feil). Det koster omlag 140 euro og fungerer på alt av offentlig transport.
- Det er noen områder som er langt tryggere i Barcelona, enn andre. Hold deg unna de "eldre" områdene med trange gater etter at det er mørkt! Jeg har hoert om flere som har opplevd uhyggelige ting der!
- Klubbene på strendene tiltrekker seg ekle typer. Ikke ta noen sjanser!!
- Ikke bo på skolen!! Bo i sentrum av Barcelona, helst i nærheten av der toget til skolen går fra (S2, S55: Se på Google Maps). De områdene som jeg har fått inntrykk av at er de tryggeste og fineste er Grácia og Sarría. Men sjekk uansett adressene på Google Maps.
- Det eneste stedet med stabilt Internett er på Starbucks, dessverre.
- Strøm er dyrt i Barcelona; slå av alle lys ++ for å ikke plage roomiene dine.
- Treningssentrene er dyre i Barcelona, i alle fall de med et skikkelig tilbud. Men det går alltids an å purre. Prisene er cirka 50 euro per måned.
- Ikke drikk vannet i springen.

Undervisningsformer

- Undervisningen på UAB er forskjellig fra fag til fag. En gjenganger er gruppearbeid og innleveringsoppgaver, mens eksamen heller er mindre formelt, i alle fall med tanke på de fagene jeg har hatt.
- Pensumlitteratur er et ukjent begrep! PP-er og e-post-vedlegg som blir lagt ut på Campus Virtual (tilsvarende It´s Learning/Mi Side), derimot, er populært. Men du må gjerne følge med selv... Det er for eksempel ikke uvanlig at det kommer noe viktig informasjon om en klasse bare noen timer før.
- Slapp av og stress ned; spanjolene puster med magen. Du får med deg det viktigste hvis du sender en e-post til læreren et par ganger i måneden,
- Den første uken er alle forelesninger åpne slik at du kan sjekke ut de fagene som du syntes virker interessante! Mitt tips er; GÅ PÅ SÅ MANGE SOM MULIG. Snakk med foreleseren og spør om opplegget. Læreren har mye større makt i Spania og tar alle faglige avgjørelser vedrørende sitt fag. Det betyr at selv om det ser vanskelig ut, eller at språket kun er katalansk, kan læreren velge selv eller tilpasse seg.
- 50 % av fagene må være på fakultet! Mens resten kan være på andre fakulteter også. Det er derimot litt vanskeligere å finne informasjon om, men ikke umulig. De tilbyr flere fag på engelsk.
- Språkkurs gir studiepoeng. UAB Lenguas har klasser i Barcelona sentrum og på skolen. NB! Intensivkursene i sentrum gir seks studiepoeng, mens de som går over to måneder på skolen (som fint kan tilpasses på timeplanen) teller bare fire studiepoeng. Det finnes også katalan-kurs som gir to studiepoeng. Snakk med språk-kontoret på skolen!
- Jeg hadde sports-, helse- og fotojournalistikk. Absolutt til å anbefale! Mye praktisk og interessant arbeid.
- Klassene er lagt opp til tre timer hver uke, på et fast tidspunkt (slik som i Norge). Enten fra ni til tolv, tolv til tre, tre til seks eller seks til ni(!!). Eksamen kan forøvrig være på en lørdag..og det blir gjerne ikke gitt beskjed om før et par uker før. Hør med foreleseren din hvis du skal få besøk eller reise bort. Eksamen kan alltids legges til en annen dag hvis det ikke passer så bra...

Vurdering av emnetilbodet

- Maaaange fag! Med et greit nivå i spansk (A2+) kan du fint velge alle.
- Sett deg inn i fagene på forhånd og send e-post til Erasmus-kontoret til UAB (det holder ikke med Learning Agreement, det er bare et formelt papir som alltid må endres på senere). Spanjolene får nemlig melde seg opp til fag før utvekslingstudentene(!!!), og da er det typisk at mange fag er fulle. For eksemepl fotojournalistikk som jeg måtte diskutere meg til å få velge.

Fagleg utbyte og språk

- Jeg hadde aldri hatt så mye som én time med spansk før jeg kom; og alt har gått fint! Først tok jeg intensivt språkkurs (A1) i sentrum av byen, og etterpå A2 over tre måneder på skolen. Det intensivet var absolutt til å foretrekke!
- Ellers lærte jeg mye av de spanjolene jeg bodde med; det anbefales.
- Det faglige utbyttet er svært varierende. Noen fag, slik som sportsjournalistikk, var kjempegodt organisert og planlagt, mens helsejournalistikken var litt mer tilfeldig.
- Uansett; kulturen og språket syntes jeg har vært det absolutt mest lærerike.

Universitetsområdet og byen

- UAB ligger omlag en halvtime med tog (linjene S2 og S55) unna Barcelona. Togturen er absolutt helt grei, og mange av mine venner som studerer på andre universitet i sentrum bruker minst like lang tid med metroen eller buss.
- Universitetet er helt greit; biblioteket til fakultetet har fine leseplasser, men nettet er litt ustabilt.
- Byen; REIS TIL BARCELONA! Maten er billig, det samme gjelder drikken, men ellers er det norske priser. Men for en opplevelse!

Bustad

- Bo i sentrum av Barcelona, det er mitt tips. Helst i naerheten av S2 eller S55, eller sjekk hvor lang tid du bruker paa Google Maps for å komme deg til UAB.
- Bruk Idealista (lignende Finn.no) til å finne bosted. Finnes som app! Send meldinger på WhatsApp på spansk (ellers svarer de ikke), og du må gjerne purre både en og to ganger. Begynn prosessen med en gang du ankommer byen.
- Gaa paa alle visninger du faar sporsmaal om. Du kan bli overrasket, det ble jeg!
- Du kan ikke forvente norsk standard, og betydningen av "rent" ville jeg oversatt til "skittent" slik vi kjenner det i Norge. "Indoor-room" er vanlig; det vil si at vinduet vender ut i en oppgang (=roeykelukt og lytt), men det er likevel helt greit.
- Spoer gjerne hvor lytt det er og hvor lenge de som bor der skal bo der. Oppvaskemaskin kan du ikke forvente.
- Depositumet maa ofte betales kontant, men det er vanlig. Noe annet er for styrete for spanjolene.
- Spoer om de har vaskemaskin! Det kan godt hende du maa paa vaskeriet.
- Spoer paa en butikk i naerheten av der du vurderer aa bo; hvordan er gaten? Er det braakete?
- Spanjolene lager middag klokken elleve-tolv, i alle fall de jeg bor med. Det braaker litt, men er ogsaa bare hyggelig. Hvis du lager middag i seks-tiden, slik som jeg, maa du forvente at de ler litt av deg og lurer paa om det er sen lunsj!
- Du maa forvente aa betale norske priser, men du kan ogsaa vaere heldig.

Sosialt miljø

- Bli med på noen arrangementer i begynnelsen, i alle fall, og få noen venner. Men ikke planlegg hele halvåret i løpet av to uker... Det kommer mange spennende mennesker på din vei!
- Bo et kollektiv med spanjoler! Da lærer du spansk og mer om den spanske kulturen.
- Erasmus og andre organisasjoner arrangerer noen turer; de er ganske dyre, så hvis du har noen venner, så kan dere fint dra billigere på egenhånd. Leiebil er for eksempel ikke så dyrt-

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

14.09.2015 - 01.02.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når det gjelder foreberedelser før avreise så kan det være et godt utgangspunkt å starte med UiB sin egen huskeliste for utvekslingsstudenter.
Ellers les all e-post du får fra vertsuniversitetet nøye, og merk deg frister for å sende inn dokumentasjon. Et problem jeg ble møtt med tidlig var universitetets egen nettside (på katalansk). Man kunne endre språk på nettsiden, men da ble også hele nettsidens oppsett endret. Et tips her er å kontakte Erasmuskoordinantor ved universitet og spør konkret om det du lurer på.

Du må også avlegge en språktest (OLS) på nett før avreise og etter hjemreise . Her blir man testet i grammatikk,ordforråd, forståelse etc, slik at det kan det være lurt å forberede seg litt på forhånd (uavhengig av ditt ferdighetsnivå).

Når det gjelder valg av emner og språkkurs gjøres dette i løpet av de to første ukene av semesteret. Bakgrunnen er at UAB legger opp til en "prøveperiode" hvor studentene oppfordres til å gå på forelesning i de ulike fagene som tilbys det semesteret og gi en anledning til å snakke de ansvarlige professorene. Dette kan skape problemer med tanke på Learning Agreement, som i utgangspunktet skal være signert og godkjent av både verts -og sendeuniversitetet før semesteret starter. En løsning er å basere seg på forrige semesters kurstilbud og endre dette når du møter opp på universitetet. UAB har også "welcome point" for utvekslingsstudenter som hjelper deg med studentkort og studentregistering.

Undervisningsformer

I hvert emner har man som regel tradisjonell klasseromsforelesning. Ettersom klassene er små, så er det rom for å stille spørsmål underveis og professorene foreventer og legger opp til aktivitet i timen. Det kan være lurt å merke seg vurderingsmetoden i fagene man velger. Det for eksempel ikke uvanlig at man blir gitt praktiske oppgaver underveis, som enten løses individuelt i løpet av forelesning eller leveres inn fortløpene i faget. Deltakelse på forelesning er også en del av sluttkarakteren i faget.

På nett: UAB benytter seg av "Campus Virtual" (spansk MiSide), hvor foreleserne legger ut forelesningsmateriale, kalender, kontaktinfo, linker etc.
Adgang til siden får du etter du har registert deg ved fakultetet (i tillegg til studentregistrering).

Vurdering av emnetilbodet

Som nevnt over så kan det være vanskelig å finne ut hvilke emner du kan velge mellom, ettersom kurstilbudet publiseres sent. Merk også hvilke emner som gjelder for høst/vår semesteret og hvilke vurderingsformer hvert fag har, da dette også må kunne kombineres med et eventuelt språkkurs parallelt.

NB! Flertallet av fagene undervises på spansk og/eller katalansk (et fåtall fag undervises på engelsk), avhengig av hva professorene foretrekker. Det er imidlertid ikke et problem å be om at forelesning gis på spansk og de fleste professorer tar hensyn til at de fleste utvekslingsstudenter ikke behersker katalansk.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom mitt ønske var å fordype meg i EU-rett, ble følgene fagkombinasjon valgt:

Dret Europeu del Mercat Interior (EUs indre marked) - 6 ECT
Dret Internacional Privat (kjennskap til spansk rett er ikke en forutsetning, med en fordel) - 9 ECT
Principis fonamentals de l'ordenament jurídic de la UE (Sentrale prinsipper innenfor EU-retten) - 15 ECT

Faglig utbytte: Når det gjaldt faget Internasjonal privatrett var det en særlig utfordring å følge forelesning uten kjennskap til spansk rett. EUs indre marked var et svært konkret fag som fokusert hovedsakelig på anvendelsesområdet og sammenhengen mellom EUs fire friheter. Arbeidet bestod her av tradisjonell forelesning og løpende praktiske oppgaver. Faget som gjaldt EUs sentrale prinsipper var et noe mer vagt fag, dels fordi det ikke var et rent juss-fag, dels fordi faget bestod av flere tema og forelesere. Vi hadde flere gjesteforelesere, deriblant aktiv dommer i European Court of Justice ved sivilavdelingen og tidligere kommisær i EU-kommisjonen og ansatt i lovavdelingen. Vi gjennomgikk flere sentrale dommer, og fordelte artikler og dommer oss i mellom da vi ble bedt om å ha innlegg til forelesningene underveis i faget. I tillegg ble vi bedt om å skrive om et utvalgt tema (etter samtale med professor) på 10-15 sider som skulle leveres ved slutten av semesteret, og alle måtte ha en 10-min presentasjon av sin oppgave i forkant av innleveringen på spansk.

Språk: Ettersom forelesning foregikk på spansk (med unntak av en britisk gjesteforeleser) var det en fordel å ha kjennskap til språket. En utfordring er fagterminologi, som vil ikke være kjent blant de fleste. Læringskurven er imidlertid bratt dersom man leser seg opp på forhånd av forelesning, deltar aktivt i timen, SPØR MASSE og ikke minst dra nytte av medstudenter i kollokvier o.l

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet: her finner du studentkantine som serverer varmmat og snacks, bibliotek/m lesesalplasser, treningsfasilitet/m basseng, vektrom, fotball/tennisbane og klatrevegg. Det finnes også overnattingstilbud for studenter på Hotell Campus.

Barcelona: kulturell storby med et godt tilbud av resturanter/barer/utesteder, museer og parker. Alle Gaudí-serverdigheter er obligatoriske. Flere steder operer med studentkvelder og studentrabatt. Byen er også veldig lett å orientere seg i og de har et godt kollektivtilbud. Jeg anbefaler på det varmest å skaffe seg et 3-månederskort dersom du har tenkt å bo i Byen og ikke på Campus. Dette kan du bruke på buss, tog og trikk.

Bustad

Det første du må ta stilling til er om du ønsker å bo på Campus eller i Barcelona by, ettersom universitet befinner seg ca 40 min utenfor sentrum (med tog). Campus Hotell er som regel billigere enn i det private leiemarkedet, hvor du kan velge mellom å bo å alene på hybel eller med andre.

Jeg bodde i en privat bolig sammen med en annen erasmusstudent. Vi bodde da i en leilighet sammen med en spansk familie, like ved La Sagrada Familia, hvilket var økonomisk overkommelig.

Et godt tips er å melde seg inn i grupper på sosiale medier hvor andre studenter deler botips og boligannonser. Ellers hør med andre studenter og undersøke ulike boligannonser på nett. For språkutbyttes del så er det helt klart å anbefale å bo med andre spansktalende.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på universitet er godt, ettersom nasjonale on internasjonale studenter har flere møtepunkter. Eksempelvis arrangereres det flere utflukter til museer og andre byer utenfor Barcelona. Det er helt klart en fordel å bli kjent med andre spanske studenter, både for det faglige og det sosiale.

2015

Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi

Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi

05.08.2014 - 30.06.2015

Undervisningsformer

Klasseromsundervisning og semnarer med prøver og diskusjon.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig lite fag tilbudt på engelsk. Ellers mest på katalansk og noe på spansk.

Fagleg utbyte og språk

Lærte mye i noen fag, mens veldig lite i andre. Det var stor kvalitetsforskjell på foreleserne. Ettersom jeg snakket bare litt spansk før jeg dro og ikke katalansk gjorde det det veldig utfordrende å ta fag som ikke var tilbudt på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Byen er helt nydelig med et veldig bra tilbud til alt hva man vil finne på. Universitetsområdet er 40 min med tog fra sentrum, men har et godt tilbud med treningssenter og flere kantiner. Gode bibliotek og leseplasser.

Bustad

Leide leilighet i byen fra et firma. Skolen tilbyr også leiligheter på campus, sammen med vel 2000 andre studenter.

Sosialt miljø

Vanskelig å bli kjent med spanske studenter, spesielt hvis man ikke er flink i spansk, mens de internasjonale studentene får et godt samhold seg imellom.

Folk på campus
Foto/ill.:
© Universitat Autònoma de Barcelona

Informasjon