Hjem
Studentsider
bilateral

Moscow State Institute of International Relations (University) og Institutt for sammenliknende politikk (BILATERAL)

  • LandRussland
  • ByMoskva
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Institutt for samanliknande politikk vert prioritert. Studentar fra andre fagområde kan søkje, men det vert anbefalt å undersøkje at emnetilbodet er relevant før ein søkjer.

Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise.

Når i studiet kan eg reise

Normalt reiser ein ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet sine nettsider, eller informasjon om ditt studieprogram, for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er russisk og engelsk. Det er ein fordel med gode kunnskapar i russisk for å studere ved MGIMO. Ein kan ta språkkurs og/eller studere russisk språk.

Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for informasjon om eventuelle språkkurstilbod for utvekslingsstudentar i komande semester.

Kva emne kan eg ta

MGIMO er eliteskolen i Russland for dei som ønsker å studere internasjonale relasjonar og diplomati. Dei tilbyr også studiar i journalistikk, økonomi, leiing og russisk språk. På denne nettsida finn ein meir informasjon og oversikt over emnetilbodet.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Utvekslingsstudentar fra UiB betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Moscow State Institute of International Relations (MGIMO) er eit statlig universitet under det russiske utanriksdepartementet og landets fremste institusjon innanfor sitt felt. Institusjonen blei oppretta i 1944 og har kring 6000 studentar. Universitetet ligg i eit grønt område sør i Moskva med enkel åtkomst frå metro.

Moskva er hovudstad i Russland og den største byen i Europa med litt over 10 millionar innbyggarar.

Bustad

Innreisande studentar får tilbod om plass på dobbeltrom i studentbustad på campus. Standarden er enkel. Prisen ligger på ca. 850 euro per semester og må betalast på førehand.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juni.

Studentrapportar

2018

Høst 2018 - BA sammenliknende politikk

Høst 2018 - BA sammenliknende politikk

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å være ute i god tid når man skal søke seg på utveksling til Moskva, dette er rett og slett fordi det er den papir og ting man må ha på plass før man søker og under de ulike søknadsprossedyrene. Det er lurt å sette seg godt inn i håndboken man blir tilsendt på mail, fordi der står alt listet konkret som man trenger. Når du ankommer Moskva må du ha med en statlig godkjent oversettelse av første siden i passet ditt, men på søkesiden står det at du må ha dette også når du skal søke om opptak, dette er feil, men dobbeltsjekk med kordinatoren for å være på den sikre siden. OBS, du må ha det når du ankommer Moskva, da universitetet krever det. Oversettelse av passet/dokumenter generelt er veldig enkelt, du sender mail til en statlig autorisert translatør (søk statlig autorisert translatør på google) og send mail til vedkommende som bor i byen det passer best for deg. På ANSA sine hjemmesider står det veldig godt forklart for hvordan man skal få godkjente oversettelser, så deres sider anbefaler jeg å bruke aktivt. Søknadsprosessen er veldig grei, man føler kanskje det er mye, men det er egentlig bare det at man skal legge ved kopier av en del dokumenter, som man har lett tilgjengelig.

Når man har kommet seg videre, og er på vei for å sike visum, er det viktig å følge instruksene for visumsøknaden nøye, jeg søkte gjennom den russiske ambassaden i Oslo, og her må man bestille time på forhånd, de blir fort fylt opp, så vær tidlig ute med å se på hvilke datoer du kan søke! Du kan ikke søke om visum får du har fått endelig godkjenning fra MGIMO om at du har fått plass, i tillegg til at du skal få et elektronisk visum-nummer du skal fremvise. Visumet tar gjerne ikke mer enn 6-10 dager å bli klart. Igjen, på ANSA sine hjemmesider under Russland står det veldig enkelt og godt forklart hvordan man skal søke visum og hva man trenger av papirer.

Undervisningsformer

MGIMO har en litt annen type undervisningsform enn hva man kanskje er vant til fra Universitetet, det er mer likt videregående skole hvis man skal prøve å sammenligne. Det er gjerne i mye mindre grupper (opp til 40-50) i mer tradisjonell klasseromsundervisning. I enkelt fag er det obligatorisk oppmøte hvor professoren / læreren tar opprop, mens i andre er det mer fritt, samtidig har man i enkelte fag seminarer i tillegg. MGIMO er en massiv skole, men det er mange "mindre" undervisningsrom og saler i forhold til store forelesningssaler man kanskje er kjent med fra Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Man får de 2 første ukene av semesteret (man kommer gjerne 2 uker før semesteret starter, så det er altså uke 3 og 4 i Russland jeg mener) på seg til å velge fag, på skolen er det et helt utrolig massivt tilbud av fag å velge mellom. Jeg valgte hovedsakelig fag innenfor internasjonale relasjoner linjen, noe jeg var svært fornøyd med. Som utvekslingsstudent kan man velge fag fra alle linjer og år fra alle ulike retninger på skolen, både på russisk og engelsk. Det er mer arbeid enn hva man kanskje er vant til, men på en helt annen måte. Det er mer prøver/innleveringer/framføringer enn i Norge, men det er allikevel ikke nødvendighvis like høyt nivå, så det er ikke like tungt stoff / like mange sider man må lese eller lære seg. Mange av fagene i Russland følger en undervisningsmåte hvor man har 3 *zasjots* som det heter, som er 3 vurderinger i løpet av semesteret (dette kan være prøver / framføringer) og får man bestått på alle disse, så slipper man å ta en siste eksamen på slutten av semesteret. Dette finner man fort ut av, og det er bare å spørre foreleseren / professoren om faget man lurer på følger denne formen, hvis det er det man ønsker. I andre fag følger de vanlig undervisning, med en avsluttende eksamen på slutten. Mange fag har gjerne i tillegg en *mid-term* eksamen. Eksamen i Russland er ikke helt det samme som i Norge, mens man i Norge gjerne har 6 timers skoleeksamen, så varer eksamene i Russland gjerne ikke i mer enn 90 minutter.

Fagleg utbyte og språk

Man får en utrolig bratt læringskurve når det kommer til Russisk, det er obligatorisk for alle utvekslingsstudenter å ta russisk språkkurs (man blir delt inn i grupper), disse gruppene er på rundt 6-7 personer, og man har det opp til 3 ganger i uken (avhenger av ferdighetsnivået når du kommer), så man får ett brått møte med det russiske språket. Jeg anbefaler alle som skal å ta en titt på det krylliske alfabetet hvertfall før man reiser, alt man har lært seg er en fordel, på den andre siden, jeg kunne ingenting, men det gikk helt fint. Så det går helt fint å ikke snakke russisk i det hele tatt når man kommer, men lærer man seg noe før man kommer, er dette bare en fordel. jeg følte jeg fikk veldig mye ut av fagene jeg hadde på skolen, men det er hovedsaklig det russisk språket som jeg har tatt mest med meg.

Universitetsområdet og byen

Universitetetsområdet er veldig stort, og campus er svært. Det er rundt 5 kantiner og resturanter på skolen alene, i tilegg til at det er en stor idrettsbane, treningsanlegg, svømmebassen og bibliotek på område. Så bare på campus alene er det nok av aktiviteter å underholde seg med. Moskva er hovedstaden i Russland med rundt 15 millioner innbyggere offisielt og 25 millioner uoffisielt, så det er nok av severdigheter. Vi fant alltid et eller annet nytt å gjøre, så mulighetene og aktivitetene er endeløse. Taxi og metro er ekstremt billig i forhold til Norge, en taxitur på en time koster rundt 80-100 kr, mens en metrobillett koster rundt 4 kroner. Så transport er veldig billig, og alt generelt er billig i byen, mat på resturant / cafe og i matvarebutikken er veldig pris-venlig for oss Nordmenn. Det er masse kule museer, parker, bygninger, slott, markeder, klubber, kjøpesentre og andre severdigheter å se. Så det er alltid et eller annet å finne på.

Bustad

Som utvekslingsstudent bodde jeg på dorm 2 som ligger rett ved siden av skolen, den er grei og man deler rom med en annen. Det er litt lavere standarder enn hva man er vant til, men det vender man seg veldig fort til. Er man heldig å få en romkamerat man kommer godt overens med, så blir de andre tingene mindre viktige. Det er en stor dorm med rundt 400 elever, så man møter andre og blir kjent med folk veldig fort. Det er også mulig å bo for seg selv i leilighet med venner eller alene, men akkurat hvordan man ordner dette er jeg ikke helt sikker på.

Sosialt miljø

Det er et helt utrolig stort sosialt miljø på MGIMO, spesielt blant utvekslingsstudentene, det skjer ting absolutt hele tiden. Det er et massivt stort tilbud av ulike sporter man kan drive med (jeg spilte basket), og andre klubber/foreninger man kan bli med i. Første dagen jeg ankom lagde vi en whats-app gruppe hvor vi var 9 medlemmer, 3 uker senere hadde den vokst til 170. Her pratet man og diskuterte alt mulig fra hvem som skulle ut, til relevante informasjon. Jeg ble egentlig overrasket når jeg kom hjem til Bergen igjen, over hvor lite sosialt man gjør her hjemme i forhold til hvor mye sosialt vi gjorde i Moskva. Siden vi bor vegg i vegg med hverandre, og er oppå hverandre mye av tiden, så drar man alltid å spiser lunsj/middag sammen eller gjør ting i helgene/ på kveldstid etter skolen. Man finner seg veldig fort og veldig lett venner, alle utvekslingsstudentene som er der 1-2 semester bor i 1-3 etasje på dormen, så man ser hverandre hele tiden. Samtidig er det veldig lett å reise rundt omkring i Russland, vi var både i St. Petersburg, Kazan og en helg i Sibir. Så det er utrolig masse spennende og sosialt man kan finne på. SÅ til alle som lurer så anbefaler jeg Russland (både Moskva og St. Petersburg) på det absolutt sterkeste!

Høst 2018 - BA russisk

Høst 2018 - BA russisk

01.08.2018 - 20.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale å ta et sommerkurs eller årsstudium ved UIB i russisk om du ikke har noen tidligere kjennskap til språket. Ikke nødvendigvis for MGIMO, men for å lettere komme deg rundt i Moskva og Russland generelt. Kjennskapen til engelsk er fortsatt ganske lav blant den jevne russer. Og ta med deg varme klær om du skal ta et høstsemester i Moskva.

Undervisningsformer

Som i Norge, men på engelsk, hvis ikke du velger russiske fag.
Du vil også måtte ta obligatoriske fag i russisk språk.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra! Men fagene gir veldig få studiepoeng (vanligvis 2 - 5), så forbered deg på å måtte ta MANGE fag.
Emnetilbudet er spesielt rettet inn mot samfunnsvitenskapelige og diplomatiske fag. Hvis dette er din(e) fagområder vil du få stort utbytte og finne mye å fordype deg i.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er nok størst om du studerer ved SV-fakultetet, men du vil også få et veldig stort utbytte om du studerer russisk.

Universitetsområdet og byen

Moskva er en fantastisk by!
Du vil bli forelsket og lengte etter den hele livet. Det gjorde i alle fall jeg. Her finner du en masse kulturelle opplevelser, utesteder, barer, treningssentre - egentlig alt du kan se for deg.
MGIMO er et gammelt, men ærverdig universitet. Du vil merke at den gamle delen av bygningsmassen hele tiden må restaureres. Forbered deg på kalde leksjoner om vinteren og varme leksjoner om sommeren!

Bustad

Studentboligene ved MGIMO har lavere standard enn i Norge. Dette er noe du må forberede deg på, men du blir vant til det. Hvis du er lei av å være på rommet finnes en kafé og et leserom. Du vil også kunne dra på biblioteket til MGIMO, eller til sentrum av Moskva (tar ca. 20 minutter med metro fra MGIMO).

Sosialt miljø

Du vil få utdelt en fadder (mentor) på begynnelsen av semesteret. MGIMO har også en faddergruppe som planlegger sosiale arrangement og hjelper studenter til å bli kjent med hverandre.

2017

VÅR 2017 - BASV-SØK

VÅR 2017 - BASV-SØK

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å lære seg noen praktiske hverdags ord på russisk før man reiser til Moskva. Det er godt utvalg av emner på engelsk på skolen, men når det kommer til livet utenfor universitetet, så er det ikke så mange som kan engelsk her i Russland. Det blir tilbudt russisk språkkurs for utenlandske studenter på universitetet som gir studiepoeng.
Når man har ankommet Moskva er det viktig å ta offisiell taxi på flyplassen, slik at man får kvittering før man reiser til studentboligen. Det er veldig mye svindel taxi i Moskva som ikke anbefales å ta. Det er også vanlig/trygt å bruke Yandex taxi (App).
Man kan finne all nødvendig informasjon på universitetets nettsiden. Når utvekslingsstudenter kommer til Moskva får de en "buddy" som hjelper med å vise universitetsområde, gir informasjon og introduserer til andre studenter fra MGIMO.
Det er også lurt å skaffe seg et "troyka" kort de første dagene i Moskva, da blir det billigere å ta metro og buss med den.
Det er ingen kleskode på universitetet, men man merker fort at de fleste studentene går med litt mer formal/ business casual klær. Det er fordi at MGIMO regnes som et av de mest prestisje universitetene i Russland. Forskjellige politikere, presidenter og kjente folk fra ulike land besøker MGIMO med presentasjoner og konferanser. Viktig å merke at det er forbudt å gå med utejakke på universitetet, så man må levere jakke i en garderobe ved utgang.

Undervisningsformer

Undervisningsformer ligner på det vi har i Norge, det finnes forelesninger og seminarer. Forelesningene er ikke alltid obligatoriske, alt avhenger om foreleser velger å sjekke hvem er tilstede eller ikke. Som oftest kan oppmøte på forelesninger og seminarer påvirke sluttkarakteren. Seminarene er obligatoriske og studenter må være aktive der, man må alltid være forberedt til seminarene. Det er mye lekser, presentasjoner, prøver og studentene må delta aktivt i fag samtaler. Alt dette påvirker sluttkarakteren. Noen fag har i tillegg en skriftlig oppgave som må leveres på slutten av semesteret (for vanlige studenter er det vanlig med besvarelse på 35 sider, men utvekslingstudenter får skrive oppgave på 10 sider). Noen fag har også muntlige eksamener, da får man 55-60 spørsmål på forhånd, men kun 2 av dem må besvares på eksamen ( spørsmålene trekkes på selve eksamen). Undervisningsformer varierer fra fag til fag. I noen fag kan det være enklere å få gode karakterer enn i andre fag (mindre oppgaver eller lekser).

Vurdering av emnetilbodet

Det er stor utvalg av fagene, man kan velge mellom tusenvis av ulike fag fra forskjellige fakulteter både på russisk og engelsk. Man får to uker på å velge fagene man skal ta. Det er lurt å snakke med gamle studenter for å få råd om hvilke fag er best å ta. Alle fag varierer stort i hvordan man får karakterer/ vurderinger og hvordan foregår undervisning.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er veldig stort, det finnes flere kafeer og kantiner, en bank og mange minibanker. Det er mulig å skaffe seg et russisk bankkort og betale for studentbolig uten å gå ut av universitetsområdet. Første dagene får studentene en liste over de viktigste rommene på skolen og "buddy" eller andre studenter viser hvor alt befinner seg på universitetet. Første ukene kan det være veldig lett å gå seg vill i de lange korridorene.
Metro befinner seg 30 min gåavstand fra universitetet/ 10 min med buss.

Bustad

De fleste utenlandske studenter og utvekslingstudenter bor i studentbolig nr.2 som befinnes 15 meter fra selve universitetet. Bolig for utvekslingstudenter inneholder to soverom og ett kjøkken. Man deler rom med en til person (samme kjønn). Det finnes også rom uten kjøkken, da bruker man felles kjøkkenet ( 1 kjøkken i hver etasje). Det er kun studenter fra MGIMO som bor i studentboligen.

Sosialt miljø

Man blir veldig fort kjent med andre studenter når man deler bolig med dem. Det finnes ulike arrangementer og studentorganisasjoner på universitetet, alle studenter kan delta og bli kjent med hverandre. Man finner all informasjon om det på universitetets hjemmeside. Det foregår det sosiale arrangementer på selve studentboligen også.

Bygg
Foto/ill.:
© Moscow State Institute of International Relations

Informasjon