Hjem
Studentsider
bilateral

Universidade Federal de Santa Catarina og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandBrasil
  • ByFlorianópolis
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen er i prinsippet open for alle UiB-studentar.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om utveksling og råd om når det passar å reise ut på ditt studieprogram.

Språk

Sidan all undervisning foregår på portugisisk krev UFSC at du beherskar portugisisk på eit relativt høgt nivå (B1/B2) på søknadstidspunktet. Dette kan ein også dokumentere med ei eigenerklæring.

Kva emne kan eg ta

UFSC består av 11 akademiske sentre og fakultet, og tilbyr emne innanfor 61 ulike fagretningar. Ein kan studere ta emne innanfor dei fleste fagretningar her, og alle emna er på portugisisk. Det er studieprogrammet ditt ved UiB som avgjer kor mange emne/credits du må ta. Vanlegvis vil ca. 15 credits per semester tilsvare 30 studiepoeng.

Studieavgift

UiB-studentar betalar ikkje studieavgift for utvekslingsplass ved UFSC.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidade Federal de Santa Catarina er eit offentleg universitet og eit av de største i Brasil med over 18 000 studentar. I 2006 vart det ranka som nr. 3 i Brasil og nr. 7 i Latin-Amerika. Det er med andre ord eit av dei beste universiteta på kontinentet.

Universitetet ligg på øya Santa Catarina på sørkysten av Brasil og det er kort avstand inn til sentrum av byen Florianópolis. Byen er hovudstad i staten Santa Catarina og er rekna som ein av dei beste byane i Brasil å bu i. Dette mykje grunna sine vakre strender, turvegar, flotte arkitektur og den lokale mattradisjonen. Byen har subtropisk klima og er middelst stor med noko over 400 000 innbyggjarar.

Bustad

Universitetet disponerer ingen eigne studentbustader, men ESAI (kontoret for internasjonale studentar) kan hjelpe med å skaffe bustad til studentane.

Semesterinndeling

Studieåret er inndelt i to semester: mars - juni og august - desember.

Studentrapportar

2013

Haust 2013 - BA i samanliknande politikk

Haust 2013 - BA i samanliknande politikk

10.07.2013 - 15.12.2013

Førebuingar/praktiske tips

Studentrapport fra Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) Brasil
Høsten 2013

Søknadsprosessen

Selve prosessen med å søke om plass var forholdsvis grei, jeg fikk god hjelp fra UIB sin side. Problemet oppstod da jeg ikke hadde mulighet til å ta de fangene jeg hadde valgt. Jeg fikk da beskjed om at hvis jeg ikke hadde nok fag kunne jeg ikke dra. Problemet føltes vanskelig, men det viste seg at det var lett å ordne opp i. Da jeg gikk over til å spørre den ansvarlige i Brasil om hvilke fag jeg kunne ta istedenfor å plukke fra listen ble det litt lettere. Dette var for meg en grei måte å gjøre det på siden min begrunnelse for å dra til dette universitetet ikke var det faglige innholdet, men siden det lå i Brasil.

Det viste seg dessuten at da jeg kom til Brasil var de fagene jeg hadde fått tildelt overlappende i forhold til hverandre, så de måtte byttes uansett. Bytting av fag var heller ikke noe problem for noen når man først var der. Det er et eget senter for internasjonale studenter/relasjoner (SINTER) betjent av andre student som snakker engelsk. De kan også komme med råd i forhold til hvilke fag som er bra å ta.

Undervisningen

Når det kommer til undervisning har de i Brasil en helt annen modell enn den vi har hjemme. Det er litt som å komme tilbake til videregående, klassene er mindre og professoren forventer en del deltakelse i timen. Det er opprop eller lister som blir sendt rundt hver time for å registrere oppmøte, og man må ha minst 75% oppmøte for å få godkjent semesteret. Det blir også utdelt artikler eller kapitler som man skal lese til de ulike timene hvor det ved en del anledninger blir organisert obligatoriske debatter (som gir karakter), fremføringer og prøver i løpet av semesteret. Det er dog ingen avsluttende eksamen. Hvordan karaktergivingen/ undervisningen blir gjennomført varierer også veldig fra professor til professor. Det kan derfor være lurt å prate litt med tidligere elever før man velger fag for å høre om arbeidsmengde. Jeg fikk også vite litt uti semesteret at det fantes noen fag hvor deler av tekstene er på engelsk.

All undervisning forgår på portugisisk, det er derfor en fordel å ha et grunnlag med portugisisk, eventuelt spansk. Når det er sagt kan det også nevnes at de fleste professorene har stor forståelse for at man som utvekslingsstudent har vanskeligheter med å henge med. De fleste er derfor villig til å tilpasser en del av arbeidet om man bare snakker med dem. Det andre er at universitet tilbyr et intensivt språkkurs en måned før semesteret starter, for dette språkkurset er det også mulig å få språkstipend fra lånekassen. Universitet tilbyr også språkkurs utover i semesteret, da på ulike nivåer.

Karakterer og poeng

Karaktersystemet i Brasil er også annerledes enn det norske, karakterene går fra 1-10 hvor 10 er det høyeste, og 6 er den laveste beståtte karakteren. Det finnes ikke noe poeng system, størrelsen på fagene er regnet ut fra antall undervisningstimer. Jeg tok 4 fag og trodde det var nok, men da hadde jeg bare 24 poeng. Så viktig å undersøke hvor mange fag du faktisk må ha, selv om de sier i Brasil at det holder med 4.

Bosted og økonomi

Universitet har ingen studentboliger, så det må man ordne på egenhånd. Å få tak i bolig er ikke noe problem, jeg ville anbefalt å vente med å ordne noe til man er der. Det kan være greit å sove på et hostel de første ukene. Mens man går på språkkurs blir man ofte kjent med mange andre utvekslingsstudenter som også er på utkikk etter sted å bo, det kan ofte være greit å gå sammen for å leie et hus eller leilighet. Ellers finnes det masse ulike studentkollektiver og leiligheter til leie. Man kan ente se etter skilt mens man vandrer rundt, søke på nettet eller se etter oppslag på universitetet.

Når det kommer til hvor man skal bo er det stort sett to hovedområder. Det er enten Trinidade som ligger like ved universitet, det er veldig praktisk i uke dagene, finnes også noen barer og butikker i området. Her bor man også ofte nærmere de brasilianske studentene.

Det andre alternativet er å bo i Lagoa da conceicão hvor mesteparten av de internasjonale studentene bor. Dette området er mer turistifisert det er her det er bra å gå ut i helgene og kortere vei til strender og flott natur. Det er dog mer tungvint å komme seg til universitetet. Det går noen busser, forholdsvis greit på dagen. Bussen er veldig billig når man er student (1.35 real da jeg var der, ca. 4kr). Det er også en sterk kultur for å haike fra Lagoa til universitet.

Det finnes selvsagt også veldig mange andre steder man kan bo, men det er greit å dra ned dit før man bestemmer seg.

Det er også greit å være klar over at Brasil er ganske dyrt i forhold til veldig mange andre land i Latin Amerika, særlig når det gjelder å reise rundt. Klær og ting med noenlunde kvalitet er også ofte dyrere enn i Norge. Bosted er nok fortsatt en del billigere, men ikke super billig. Mat og drikke er fortsatt adskillig billigere enn det vi er vant til. Lunsj og middag kan man også kjøpe på universitet til en symbolsksum 2reais, ca. 6kr, da får man ris, bønner, grønnsaker og kjøtt i en eller annen form. For å kunne spise i kantinen må man ha studentkort og matbilletter som man kjøper i en skranke utenfor kantinen.

Tilslutt vil jeg bare nevne at Florianópolis er et kjempe flott sted med masse muligheter for utflukter både i ukedagene og i helgen. Det er en øy, så det er viktig å ha med badetøy (til jenter: ta med flere bikinier, de du får tak i Brasil er for de fleste av oss ikke ønskelig å bruke, veldig små). Jeg hadde et fantastisk opphold ble både kjent med masse brasilianere og folk fra veldig mange andre land. En utveksling er absolutt verdt det, selv om språket er vanskelig blir man bedre etter hvert. Arbeidet lønner seg veldig til slutt.

God tur!

Informasjon