Hjem
Studentsider
bilateral

State University of New York at Albany og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandUSA
  • ByAlbany
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

SUNY Albany krev karaktersnitt B eller høgare.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisninga føregår på engelsk. Du må kunne dokumentere karakteren 4 eller høgare i engelsk frå vidaregåande skule for å bli fritatt kravet om engelsktest.Viss du er masterstudent må du ta IELTS eller TOEFL test.

Kva emne kan eg ta

State University of New York at Albany tilbyr eit stort utval av fag. Fagtilbodet er stort innan American Studies og Political Science. Sjå universitetet sine nettsider for ei komplett oversikt over fagtilbod.

Studieavgift

UiB disponerer 1-2 friplassar kvart år ved University at Albany.UiB kan i tillegg nominere betalande studentar.

I uttaket med frist 1. februar 2022 er det kun betalingsplasser.

Dei fleste studiestadar i USA krev at du har ein helseforsikring. Her kan du sjå informasjon om kostnader inkl helseforsikring. Kostnaden ved å kjøpe SUNY sin helseforsikring er om lag $820 (haust)/$1150 vår.

Kostnad standard studentbolig $4480 per semester. Ein kan og velje ulike «meal plans», også om ein bor utanfor campus.

Visumavgifter til USA er normalt på 3-5000 NOK.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University at Albany er eit av de fire mest sentrale universiteta innlemma i SUNY. SUNY er eit omfattande nettverk av 64 universitet med ein total studentpopulasjon på 360 000.

University at Albany har omtrent 18 000 studentar, og 13 000 av dei er bachelorstudentar og 5 000 er mastergradsstudentar. Universitetet har internasjonale studentar frå over 100 land.

Albany er delstatens hovudstad med i underkant av 100 000 innbyggjarar.Bysentrum er monumentalt og vakkert. Det er naturligvis prega av delstatsparlamentet og delstatens administrasjonsbygningar. I sentrum finn man også ei rekkje flotte musè. Albany ligg ca 22 mil nord for New York City og omtrent 20 mil vest for Boston, Massachusetts. Det er god togforbindelse mellom Albany og NYC, mens man enkelt kjem seg til Boston med bil eller buss.

Litt utanfor sentrum av byen, i retning universitetets hovedcampus, ligg eit koselig bustadsmråde der man kan finne ein rekkje gode restaurantar, pubar og vinbarar. Mange studentar bur i dette området.

Bustad

Internasjonale studentar bur utafor campus.University at Albany kan i nokre tilfelle tilby bustad for studentar ved Downtown campus. Å leige bustad privat er ofte billigare enn å bu on-campus.

Universitetet estimerar buutgiftane til mellom 350 og 400 dollar per månad for ein student som bur off campus.Dette er betydeleg lågare enn i mange andre amerikanske byar.

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt opp i to semester. Haustsemesteret byrjar i midten av august og slutter ca 20 desember, og vårsemesteret varar frå midten av januar til midten av mai.

Studentrapportar

2019

Bachelor i samanliknande politikk - Haust 2019

Bachelor i samanliknande politikk - Haust 2019

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelsene man bør gjøre før utvekslingsoppholdet er å sikre seg et bosted, det som anbefales for internasjonale studenter er å søke om å bosted på skolen. Fordeler med å bo på campus er at det er trygt, enkelt, sosialt og det er kort vei til skolen. Ulempen er at leieprisen er veldig høy, og i noen campus-leiligheter er det ikke et kjøkken, så man er pliktig til å kjøpe et mat kort såkalt "mealplan" der man spiser alle måltidene på skolen. Det som også er lurt er å sjekke opp alle fagene du har lyst til å ta og melde deg inn i ulike fagene. Hvis du ikke er fornøyd med de er det mulig å bytte de innen de første ukene. Man kan også få masse hjelp av skolen, så dette trenger man ikke å stresse gjennom. Les gjerne opp i skolens system, hvordan betale til skolen og kravene de har i ulike fagene.

Praktiske tips som jeg anbefaler før utvekslingen er å ha orden i de formelle kravene som trengs for oppholdet i USA.
Dette gjelder bevis på lånekassen støtte på engelsk, HELFO-helseforsikring, brevet om opptak til skolen, et utskrift av vaksinene du har tatt dette kan hentes fra (helsenorge.no), ta tuberkulose og HIV test før avreise (NB!), VISUM fra den Amerikanske ambassaden, betale SEVIS FEE (student utvekslings avgift) og DS-160 (VISA). Når alt dette er i orden kan man bestille reise til New York City, og ta bussen gjennom Greyhound eller Megabus som ligger ved Time Square inn til Albany på 2,5 timer!

Undervisningsformer

Undervisningen på University at Albany varierer fra hvilket fag man tar og etterspørselen på faget. Undervisningene kunne være alt fra 40 elever i et klasserom til 400 elever i en forelesningssal. Undervisningsformen i USA er veldig lik norsk videregående skole der det er en lærer som underviser og man sitter i et klasserom. I noen av fagene krever de at man må være aktiv og samarbeide i grupper.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på University at Albany er veldig variert og utbredt. Skolen tilbyr masse ulike emner som er relevante og spennende. Skolen er kjent for sine business og strafferett emner i USA. Det jeg kunne ønsket å ha gjort annerledes er å bruke mer tid på å undersøke fagene og valgt de som passet studieretningen min.

Fagleg utbyte og språk

Når det kommer til det faglige utbytte og språk kan det variere fra hvilken professor man har. Noen var flinke og kunne utdype mer i faget enn andre. Jeg vil si at det er en myte at det akademiske nivået i USA er lavere enn i Norge. I USA krever de mer arbeid og at man er aktiv i timene. Men det er mye lettere å få gode karakterer i USA enn i Norge, hvis man arbeider jevnt gjennom semesteret. Når det kommer til det språklige utbytte anbefaler jeg å være aktiv og bruke alle mulighetene man har. Universitetet tilbyr masse aktiviteter som man kan være med på som språk-kafe, internasjonal uke og masse sosiale arrangementer.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er både nytt og moderne, det er en stor fontene som dekker en stor del av universitetsplassen som er veldig ekstraordinært. Skolen har mange fine nye fasiliteter som bibliotek, student bar, restauranter, svømme basseng, treningsstudioer, danse sal osv. Albany er en liten by, men byen kan by på mange gode restauranter, kjøpesenter og barer. Den største Walmarten i USA befinner seg i Albany, og er kun 5 minutter med buss unna skolen. Fordeler med å bo i Albany er at det er lett å reise rundt i statene. Man kan finne billige bussbilletter til Montreal og Toronto i Canada, New York City, Boston, Washington og til Niagra falls fossen. Bussbillettene kan man se etter gjennom Megabus eller Greyhound og kan koste alt fra 1 dollar til 60 dollar.

Bustad

Jeg anbefaler å bo på skolen det første semesteret, men hvis du har lyst til å ta flere semestre anbefaler jeg å bo off-campus. Å bo på skolen er det tryggeste stedet du kan bo med overvåkning, skolebussen går opptil 2-3 ganger i timen og universitet vaktene er tilgjengelig 24/7. Ulempen er at man betaler ekstremt mye, jeg betalte 4900 dollar for å bo i fire måneder, det vil si litt over 10000 norske kroner pr måned. Jeg bodde i et leilighets kompleks som het Freedom Apartment med 4 jenter og man må dele rom. Fordelen med å bo i et leilighets kompleks er at du har et kjøkken, og trenger ikke å kjøpe meal-plan som er obligatorisk å kjøpe hvis du bor på skolen i dorms. Leilighet komplekset ligger sirka 10 minutter unna skolen i gå avstand, men bussen går som regel heletiden og da tar det under 5 minutter! Hvis du blir plassert på å bo på selveste skolen, er du nødt til å betale et matkort med meal-plan, som vil si at du kun kan spise mat på skolen siden du ikke har tilgang til et kjøkkent. Mat-planen kan koste enten 10000 kr eller 20 000kr, det kommer ann hvor mye du har tenkt til å spise på skolen. Med mat-planen kan du spise så mye du vil for de pengene du har lagt inn fra frokost, lunsj og middag. Skolen har to store mathaller med buffet der de har all slags type mat, men er det noe de alltid har er pizza, hamburger og pasta. Skole maten er overrasket god og ikke minst variert fra dag til dag, og det er alltid frukt og salatbar tilhgjengelig.

Sosialt miljø

Universitetet i Albany består av nesten alle typer kulturer og nasjonaliteter, og har over 250 student klubber som man kan delta i. Det er alt fra boksing, dansing, kunst og politiske organisasjoner som man kan delta i. Universitetet er kjent for å være en fest og sosial skole, så det er alltid noe som skjer på skolen og i byen som college fester. Hvis man er utvekslingsstudent er det lett å henge med internasjonale studenter fordi manblir mer knytter til hverandre. Det som kan være lurt er å komme ut av komfortsonen og prøve å få venner i klassene eller delta på ulike klubber.

2018

Master i framandspråk - Vår 2018

Master i framandspråk - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Tidligere studentrapporter dekker mye av det som er viktig å vite før en reiser til UAlbany, jeg ambefaler spesielt å lese gjennom rapporten av en lektorstudent.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ved UAlbany i historie og litteratur var ganske annerledes fra den ved UiB. Det forventes at du er forberedt til timene, og deltar aktivt i diskusjoner. Dette gjelder særlig med fag der egen refleksjon er vikig, og klasser på 2-400 nivå der antall studenter er noe mindre enn på 100-nivå. Professorenes forventninger om hvordan oppgaver skal gjøres eller til deltakelse i emnet generelt kan være noe forvirrende i starten, og derfor ambefaler jeg på det varmeste å stikke innom kontoret til professorene under deres office hours; jeg opplevde at professorene var forståelsesfulle og behjelpelige, og det gjorde meg tryggere i faget.

Vurdering av emnetilbodet

Det eneste jeg vil legge til om emnetilbudet ved siden av tidligere studentrapporter er at det kan være interessant å gå inn på ratemyprofessors.com og se hva tidligere studenter har å si om professorene du skal ha i ulike emner, dette kan gi en liten pekepinn på hvordan undervisningen vil bli. Når dette er sagt er det lurt å lese hva de ulike studentene har skrevet i og med at ikke alle kritikkene er like saklige eller nyttige.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte varierer fra fagfelt til fagfelt. Jeg fikk mest utbytte av litteraturfag, i og med at det i disse fagene forventes mye av amerikanske studenter både i skrivestil og faglighet. Jeg opplevde at historiefagene handlet mye om pugg og lite (sammenlignet med UiB) om drøfting og egen refleksjon.

Bustad

Jeg bodde i et kollektiv "off campus". Dette gjorde at jeg kunne lage egen mat og bli kjent med lokale amerikanere (som jeg bodde med). De fleste av vennene mine valgte å bo på campus fordi dette var enklest å få til, og den korte veien til hverandre gjorde at de trivdes godt med dette, utenom kanskje at de ble lei av maten ganske fort.

2016

Haust 2016 - Bachelor i nye medier

Haust 2016 - Bachelor i nye medier

15.08.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg fulgte tipsene jeg fikk på møtet ved UiB, noe som gjorde prosessen veldig ryddig og lett. Ellers vil jeg anbefale alle å søke bolig ved skolen uansett om man har tenkt å leie privat, siden da har man i hvert fall et sikkerhetsnett om ting ikke går helt etter planen. Siden jeg var der på høstsemesteret fikk jeg både sommer, høst og vinter. Om du får besøk i midten av semesteret vil jeg anbefale deg å få dem til å ta med vinter-/sommerklær, og ta med seg litt ting hjem. Ellers var det vanskelig å få tak i vanlig dyne her, så det kan være smart å enten kjøpe en dyne på IKEA og ta med seg eller bestille en på nettet før man reiser bort.

Undervisningsformer

I 4 av mine 5 klasser var det klasseromsundervisning med ca 20-30 elever. Da var det som regel en professor som gikk gjennom en presentasjon, men det var også forventet at elevene skulle delta aktivt - akkurat hvor aktivt kom an på professoren. Noen professorer var glad så lenge du var våken, mens andre ville at du skulle svare på noe ca hver time for å få full poengsum på "participation".
Ellers var flere av klassene lagt opp til gruppearbeid, fremføringer, prøver, easy, og lignende. Alt dette blir tatt med når sluttkarakteren regnes ut. I forhold til Norge har de fleste fagene i USA to eksamensperioder: midterms og final exams.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syns emnetilbudet var bra, for min del var det heller et problem at det var for mange fag jeg hadde lyst til å ta. Jeg ordnet det med skolen slik at jeg var registrert til fagene før jeg reiste til Albany, noe som var veldig greit. Alle mine fag var en del av en grad kalt "Digital Forensics", så da sendte jeg bare en mail til hovedansvarlig for graden og spurte om han kunne registrere meg.
Jeg vet at for folk som studerte Business var det litt mer problematisk da de amerikanske studentene hadde første rett, så måtte de internasjonale studentene velge i andre rekke.

Fagleg utbyte og språk

Skolesystemet her er veldig likt på videregående hjemme. I flere klasser er det opprop og pliktig oppmøte, du har lekser, små prøver, og fremføringer. Det kan av og til bli litt i meste laget av lekser, så om du ønsker å gjøre det bra på skolen må du regne med å bruke en del tid på det. Nivået på klassene er veldig varierende, men jeg vil si det er en del under nivået hjemme - men for all del, du må jobbe og det betyr ikke at det er lett. Ved UiB har man som regel 2-3 fag per semester, mens her har man 5.
Språket gikk greit for min del da jeg har hatt engelsk pensum og forelesninger i flere av mine fag ved UiB.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint, og det er ikke langt å ta bussen til verken Walmart (matbutikk) eller kjøpesenteret. Om du vil ned til hovedbyen tar det ca. 30 min. Der har du små kafeer, restauranter, museum, og diverse. Byen er veldig liten sånn sett, så for min egen del ble det ikke så mange turer dit. På skolen får du et studentkort som du kan bruke til å ta buss gratis i hele Albany, og som du kan bruke for å trenge gratis på skolen sine treningssentre.

Bustad

Planen var opprinnelig å bo privat da dette er mye billigere, men det var litt vanskelig å finne noe med tanke på at jeg bare skulle være her ett semester og de fleste leietakerne ønsker at du binner deg for et år. Jeg bodde i noe som heter "Freedom Apartments" som er en leilighet der du som regel bor med 4-5 andre personer. De fleste deler rom med en annen, noe som gikk overraskende greit. Standaren på leiligheten var helt ok. Om man reiser til Albany og skal bo på skolen anbefaler jeg å ta et av leilighetskompleksene da du har et kjøkken du kan lage mat på, så du slipper å kjøpe "meal-plans" som du ellers må. De tre leilighetskompleksene er Freedom, Empire og Liberty. De to siste er litt dyrere, men også finere.

Sosialt miljø

Personlig syns jeg at det sosiale miljøet på skolen er bra, og det er ikke vanskelig å få seg venner om man legger inn litt innsats. I begynnelsen når man kommer til Albany har de en internasjonal uke der det nesten kun er internasjonale studenter på skolen. Her er de fleste i samme situasjon som deg, så her er det veldig lett å få seg venner.
I klasserommet er det også greit å få seg venner da det ofte er lagt opp til en del gruppearbeid. Om du prøver litt er det ikke vanskelig å få amerikanske venner, og det virker som mange syntes det er interresant med folk fra Skandinavia (men for all del, ikke forvent at de vet noe om hvor det er, hvilket språk de snakker der eller lignende).
Ellers er skolen flink på å arrangere turer og sosiale tilstelninger som blant annet dagstur til New York, tur til fornøyelsespark, dra på eplefarm, feiring av Thanksgiving osv.

Om du har noen spørsmål om Albany er det bare til å kontakte meg!

Vår 2016 - Lektorudanning med master i fremmedspråk

Vår 2016 - Lektorudanning med master i fremmedspråk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Skaff deg oversikt over viktige frister ved både UIB, vertsuniversitetet og andre viktige ting (som f.eks visum-søknad osv). Vær obs på at du faktisk må dra til den amerikanske ambassaden i Oslo for å få visum.

Sett deg godt inn i hvilke fag du skal ta i USA, og start tidlig med søknad om forhåndsgodkjenning. Da har du god tid til å gjøre endringer dersom ting ikke går gjennom. NB: sørg for å finne oversikten over fagene som faktisk tilbys det semesteret du skal dit. Ofte så har de en side der alle fag står oppsatt, men ikke alle tilbys hver semester. Der er det lett å brenne seg siden det kan se ut som at det finnes mange fag i det feltet du er interessert i, men så kan det være at bare halvparten er tilgjengelig for deg.

Sørg for å spare opp penger og ikke bare belage deg på pengene fra Lånekassen. Det dukker alltid opp en rekke uforutsette utgifter på veien. Visum er heller ikke billig!

Undervisningsformer

Forelesningene er gjerne mer personlige enn ved UiB, og de er litt kortere (men heller ingen pause). Klassene er som regel ikke større enn 18-25stk, og det er større krav til deltagelse i timene. Ofte er 20% av karakteren i faget basert på om du kommer forberedt og snakker i timene. Dette fører til morsommere timer fordi alle er ofte på samme bølgelengde og har lest til timen.
De fleste professorene er flinke til å variere timene, og i det ene litteraturfaget hadde vi jevnlig "book clubs" hvor vi kunne diskutere bøkene fritt. Ellers kunne det være arbeid i grupper,i par, eller bare høre på læreren.

Fra Norge er man gjerne vant til å ha en slitsom eksamensperiode på slutten av semesteret, og et ellers rolig halvår. I USA opplevde jeg det veldig annerledes, der var det full fart fra starten av. I mange av fagene var det ukentlige hjemmelekser som skulle leveres inn, essay og andre oppgaver skulle skrives jevnlig, og det var mye lesing til hver time. I tillegg har man midterms halvveis i semesteret, i tillegg til en periode med final exams på slutten. Karakteren baserte seg gjerne på 4-5 forskjellige områder/resultater istedenfor resultatet på en eksamen. Et eksempel er fra et av mine litteraturfag. Der baserte 20% seg på deltagelse, 20% på første essay, 20% på andre essay, 30% på tredje essay, 10% på noe som het "online writing". Dette gjør at man hele tiden har mulighet til å forbedre karakteren din,men til gjengjeld gjør det også at du må jobbe jevnt (vanskeligere med skippertak).

Vurdering av emnetilbodet

SUNY Albany har et vanvittig tilbud av fag, og reiser du dit for å ta frie studiepoeng,så kan du velge og vrake blant masse spennende fag. Jeg måtte finne fag som tilsvarte fag jeg skulle ha tatt ved UiB, og dette gjorde det litt mer utfordrende. Vær veldig obs på at ting kan endre seg, og at du ikke er garantert å få alt godkjent når du kommer hjem igjen.

Noe som er veldig viktig å tenke på før du velger fag er forskjellen på nivåene ved norske og amerikanske fag. Eksempel: UiB krevde at jeg tok et visst nivå (300 eller 400 i USA) på mine lingvistikkfag. Dessverre viste det seg at introfagene jeg hadde hatt ved UiB ikke var dekkende nok slik at jeg kunne ta fag på dette nivået i USA. Et introfag i eks. syntaks ved UiB mangler masse hvis man sammenligner det med et introfag i syntaks ved SUNY Albany. Dermed hadde jeg ikke nok grunnlag til å kunne gjennomføre avanserte fag i syntaks ved SUNY, men UiB ville heller ikke godkjenne at jeg tok introfag i lingvistikk ved SUNY enda disse fagene er mye mer inngående enn ved UiB. Dette førte til at jeg ikke kunne få lingvistikkfagene mine godkjent, og at jeg må ta ekstra studiepoeng til høsten.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk utrolig mye ut av fagene jeg tok ved SUNY Albany, og har fått en annen tilnærming til litteratur etter dette semesteret. Professorene er som regel veldig engasjerte i fagene sine, og det smitter lett over på elevene (hvis man er åpen og engasjert selv). Jeg har lært masse nytt, og blitt mye mer interessert i lesing og analysering av litteratur.

Engelsk går greit for de fleste unge fra Norge, men det kan alltid være en utfordring å uttrykke seg på engelsk i akademiske situasjoner. Som regel går det greit for folk flest, og etter bare et par uker flyter engelsken mye bedre. Etter en stund er det faktisk vanskeligere å uttrykke seg på norsk enn på engelsk. De første essayene og oppgavene har kanskje litt dårlig språk,men man lærer seg fort ord og uttrykk som kan brukes, og etter hvert skriver man oppgaver uten å tenke noe særlig på språket.

Universitetsområdet og byen

SUNY Albany er en kjempestor skole, og man er gjerne litt forvirret i begynnelsen. Heldigvis henger det kart over skolen overalt,så man finner lett frem. Skolen ligger et godt stykke unna det som regnes som sentrum i byen (Downtown Albany). Skolen har mange koselige steder man kan lese, mange kafeer og spisesteder (egen "food court"), treningssenter (dog litt utdatert og lite), biblioteker, og ikke minst en kjempefin fontene i sentrum av skolen der man kan slappe av og lese.

Albany dreier seg stort sett om skolene som befinner seg der, og det faktum at Albany er hovedstaden i New York. Det er ikke en spesielt fin by å se på sånn generelt. Området i Dowtown (sentrum) er veldig fint og storslått med imponerende bygninger, men resten av Albany er egentlig ganske nedslitt. Men det har fine parker og områder, og det arrangeres en rekke eventer som trekker mye folk (eks. the Tulip Festival i mai). I Downtown Albany befinner de fleste utestedene i byen i tillegg til en rekke restauranter.

Albany ligger i nærheten av både Boston og New York, og det er lett å komme seg dit med buss. Er man heldig kan man få buss til New York for bare 5 dollar! En "dyr" billett til New York ligger på 20 dollar, så det er bare å ta seg helgeturer eller dagsturer til verdens beste by.

Bustad

I Albany så er det nærhet til skolen som gjelder, ikke til sentrum (Downtown). Majoriteten av studentene bor enten på skolen eller i kollektiv i nærheten av skolen, det er veldig uvanlig å bo i sentrum. Det er også mye tryggere å bo i nærheten av skolen da det kan være litt utrygge områder i sentrum. Albany dreier seg om 3 hovedgater, og disse er: Washington Ave, Western Ave, og Madison Ave. Disse strekker seg hele veien fra sentrum til skolen, og det kan være greit å finne bolig enten i disse gatene eller i gater som krysser disse. Men forsøk å finne noe i mellom Washington Park og SUNY (se på parken som en "grense" for hvor langt ned du leter etter bolig).

Standarden på bolig er ikke like god som man ofte kan være vant til i Bergen, men til gjengjeld så kan også leien være litt rimeligere dersom man er heldig. Det spørs jo selvfølgelig også hva man krever av en bolig. Selv bodde jeg i en leilighet med en amerikansk jente der vi delte kjøkken,stue og bad. Der var leien 525 dollar i mnd i tillegg til rundt 50 dollar i utilities (strøm,internett osv) hver måned. Jeg opplevde at jeg betalte litt mer enn mine medstudenter i Albany,men også at jeg hadde en finere og større leilighet. Man kan være heldig å finne rom med kun 300 dollar i leie. Det er ganske uvanlig å ha egen vaskemaskin og tørketrommel,så det finnes en rekke vaskerier rundt omkring man kan benytte seg av.

Som student ved SUNY Albany får du gratis buss i hele Albany ved å sveipe studentkortet du får utdelt i starten av semesteret. Det går jevnlig rutebusser i de tre nevnte hovedgatene i tillegg til skolens egne "shuttlebuses". Bussene stopper ved hver eneste tverrgate i hovedgatene, så det er enkelt å komme seg til skolen og til sentrum.

Det er også mulig å bo på campus, altså på skolen. Vær obs på at dette er fryktelig dyrt i tillegg til at du må dele rom med en person, og dele bad med en hel oppgang. I tillegg er du nødt til å betale for en "mealplan" for å spise maten som serveres i "the dining halls". Dette er utrolig kostbart, eks: en full mealplan (alle måltider hver dag) koster rundt 18.000-20.000 norske kroner for i underkant av 5 mnd. På en annen side kan det virke tryggere å bo på skolen dersom du ikke har bodd for deg selv før, og det ligner mer på den "amerikanske collegeopplevelsen".

Sosialt miljø

Studentmiljøet i Albany er veldig bra siden byen stort sett dreier seg om studentene og de ulike skolene der. Byen er veldig død i skoleferier og lignende, så ikke fortvil dersom du ankommer Albany en stund før skolen starter. Da virker det som du har kommet til en helt tom by,men med en gang skolen starter,så våkner byen til liv. Det er mange kafeer, restauranter og utesteder som gjerne er stappfulle av studenter.

Skolen arrangerer "orientation week" i starten av semesteret for internasjonale studenter der man lærer masse nyttig om det å være student i USA, og annen info. I tillegg er det mange sosiale arrangementer gjennom denne uka. Anbefaler deg å bli med på alt du kan i denne uka, og ellers også. Vi opprettet raskt grupper både på Facebook og WhatsApp slik at man hele tiden kan spørre om folk vil finne på noe, eller finne noen som henger på skolen hvis man er alene.

Det er enkelt å komme i kontakt med folk i USA. Man småprater i timene med alle og enhver, og dette er helt normalt (noe man ikke er vant til i Norge). Det er vanlig at man oppretter små "study groups", så det er lett å være sosial samtidig som man får gjort litt skolearbeid sammen. Bare vær åpen og legg fra deg den norske reserverte holdningen hjemme,så kommer du lett inn i et sosialt miljø.

Skolen har også et vanvittig antall organisasjoner og klubber man kan bli med i. Det er nesten ikke grenser for hva slags typer klubber som finnes. Det er alt fra sport,dans, film, språk osv. Dette er en fin måte å komme i kontakt med folk på!

Oversikt over campus
Foto/ill.:
© State University of New York at Albany

Informasjon