Hjem
Studentsider
bilateral

Hong Kong Baptist University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandHong Kong
  • ByHong Kong
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er open for alle UiB-studentar. HKBU har krav om eit karaktersnitt ein stad mellom C og D for å gi opptak. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar enten med karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skole, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av HKBU.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/ fakultetet du studerer ved for informasjon om utveksling og når det passar å reise på utveksling i ditt studieprogram.

Språk

Undervisingsspråka ved universitetet er engelsk eller kantonesisk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skole. Ved dårlegare karakter enn dette frå videregåande må studenten finne informasjon på nettsidene til HKBU om kva dokumentasjon for språkkunnskapar universitetet krev.

Kva emne kan eg ta

HKBU er eit breiddeuniversitet med studietilbod innanfor dei fleste fagområde.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med HKBU som inneber at vi kan få eit avgrensa tal friplassar (plassar utan skulepengar) kvart år. Det er ikkje mogleg å reise ut på betalingsplassar.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Hong Kong Baptist University blei oppretta i 1956. Med sine rundt 11 000 studentar, er det eit relativt lite universitet. Det ligg i bydelen Kowloon, nærmare bestemt i Kowloon Tong, som er litt utanfor sentrumskjernen av Hong Kong, men likevel sentralt.

Hong Kong har om lag 7 millionar innbyggarar og er ei fascinerande blanding av det kinesiske og det britiske, det austlege og det vestlege. Studentar som reiser til Hong Kong vil oppdage at byen har langt meir å by på enn skyskraparane på Hong Kong Island.

Bustad

Universitetet har studentbustadar det går an å søke på. Utvekslingsstudentar får vanlegvis tilbod om bustad gjennom universitetet.

Semesterinndeling

September - desember og januar - mai.

Studentrapportar

2017

Haust 2017 - BAPS-PSYK

Haust 2017 - BAPS-PSYK

01.08.2017 - 20.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Hong Kong er "the land of convenience", alt er superbeleilig så det er ikke mye du trenger å gjøre for å forberede deg for et opphold der. Alt er lett tilgjengelig og som oftest innen umiddelbar rekkevidde. Det eneste jeg kommer til å tenke på er at det er fryktelig varmt og klamt der hvis du reiser på høstsemesteret. Det subtropiske kystklimaet gjør at luftfuktigheten er ekstremt høy, og kombinert med 40 varmegrader kan det fort bli ubehagelig. Pakk lette og luftige klær og vær forberedt på å være klissvåt 5 minutter etter du har gått ut døren. Du kommer kanskje til å føle deg svett hele tiden, men slik er det for alle rundt deg og, så ikke tenk for mye på det og bare omfavn det. Dra på stranden så mye du kan i begynnelsen av semesteret og spar de lange fjellturene mot slutten av semesteret når luften blir tørr og og kjølig. Omvendt for dere som reiser om våren så klart. Jeg anbefaler også å gjøre grundig research på alt hva byen tilbyr før du drar for å få maksimalt utbytte. Søk opp all fantastisk arkitektur og hvor du finner det, de ulike strendene, fjellene og naturbegivenhetene. Gjør for eksempel et google søk på "Suicide Cliff" og "Man Cheung Po's infinity pool".

Undervisningsformer

Undervisningen ved Hong Kong Baptist University (HKBU) er svært annerledes enn hva som er vanlig i Norge. Autonomi og egenstudier er mindre vektlagt og undervisningen er mer "ledende". Kursene er også mindre og vurderingen er oppstykket i flere deler. Det er vanlig at kurs har en eller flere obligatoriske oppgaver, presentasjoner, gruppearbeid, og "midterms" i tillegg til en eksamen, hvor hver del teller en hvis prosentandel av den endelige karakteren. Hvor my hver del teller avhenger av kurset. Det høres kanskje ut som mye jobb med tanke på at du mest sannsynlig må ta 5 kurs for å få tilsvarende 30 norske studiepoeng, men fortvil ikke, egenstudier blir markant mindre nødvendig som følge. Du slipper å tenke like mye på studier utenom undervisningen. De fleste av de lokale studentene leser ikke mye i fagbøker eller artikler, men baserer seg mest på forelesningene. Forelesningene er også mer likt videregående timer, hvor klassene er mindre og en jobber mer aktivt med lærere og medstudenter. Dette kan gi mulighet til å etablere god kontakt med forelesere og studenter.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved HKBU er spesielt godt for "buissness"-studenter med goe kurs innen økonomi, markedsføring, ledelse, HR, etc. De har også gode tilbud for "fine arts"-studenter og media og komunikasjonsstudenter. Som psykologistudent var det vanskeligere å finne gode emnetilbud innenfor faget, siden de ikke tilbyr "major" i psykologi, men kun minor. Jeg endte opp med å kun ta et psykologifag, som var positiv psykologi. Dette emnet var veldig gøy, og kurset var godt lagt opp. Anbefales på det varmeste. Ellers tok jeg "Leadership" som også var bra, "Marketing your self" som jeg mener bare var tøys (de lokale tar det kun for enkle studiepoeng, selv om det er drepende kjedelig), "Understanding photography" (kjempe greit og enkelt fag som du garantert får god karrakter i), og "Exploring drawing" (gøy, men vanskelig å få god karakter). HKBU har mange interessante fag som ikke vanligvis tilbys andre steder, som for eksempel "Improving your mental health". Jeg anbefaler å sjekke ut disse mindre konvensjonelle og "artige" kursene hvis du har frie studiepoeng. Hvem drar på utveksling for å studere liksom? Neida, litt for studiene sin del også så klart.

Fagleg utbyte og språk

De fleste kursene som ikke inngår i det de kaller "general education courses" (GE-courses) holder et faglig høyt nivå som kan sammenlignes med fag ved Universitetet i Bergen. Men, siden egenstudier ikke i like høy grad vektlegges blir den inngående kunnskapen i fagene mindre nødvendig for å få god karakter. Som følge det faglige utbyttet oppleves som noe mer snevert hvis du ikke leser litt på egenhånd. De fleste kursene er på engelsk og mange tilbys til utvekslingsstudenter.

Universitetsområdet og byen

Ta med kamera! Eller kjøp et billig der. Hong Kong er drømmelandet for fotografi av alt fra arkitektur og gateliv til natur og landskap. Det er veldig mye spennende å utforske der. Universitetsområdet ligger veldig sentralt i Hong Kong og er en perfekt base. Det er ikke så spennende i seg selv, da det ligger midt i et rolig boligområde for de litt mer velstående, men t-banen er like i nærheten og det er gåavstand til alt fra kjøpesentere og restaurantområder til fjell og jungel.

Bustad

Alle utvekslingsstudenter blir tilfeldig plassert i en av to studentboliger med en tilfeldig romkamerat. De lokale har en merkelig tradisjon for å være oppe hele natten og skrike i gangene, så gjør deg selv en tjeneste og skaff deg ørepropper så fort som mulig. Det er ufattelig hvor bråkete de er. Selv regner jeg meg som en ganske avslappet og tolerant type når det kommer til bråk, men dette er noe jeg aldri har opplevd maken til.

Sosialt miljø

Siden det alltid er liv og røre i studentboligene er det også gode sosiale muligheter for de som vil delta på aktivitetene til de lokale. De er som regel veldig imøtekommende og interesserte i å bli kjent med utvekslingsstudenter, selv om de kan oppleves som noe sjenerte i blandt. Jeg anbefaler å bli godt kjent med så mange lokale som mulig, det vil gjøre oppholdet ditt i studentboligen mye gøyere. Bli med de lokale ut og spis så ofte som mulig, det er en gyllen mulighet for å oppdage Hong Kongs kulinariske sider, da disse kan være vanskelig å finne på egen hånd.

Vår 2017 - BA i geografi

Vår 2017 - BA i geografi

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å ta en titt på fagene som er tilgjengelige for utvekslingsstudenter og velge deg noen du synes virker interessante. Når du er på plass i Hong Kong har du to uker til å bytte om på fagene og prøve deg litt frem. Enkelt og greit, og du får god informasjon.
Alltid greit å lese seg litt opp og være litt forberedt når man skal så langt vekk. Men når det er sagt har skolen noen gode orientering, og bli-kjentdager, slik at du kommer fort inn i det uansett.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på HKBU har mer fokus på oppmøte, og hvert fag har flere vurderingssituasjoner gjennom semesteret.
I de fleste fagene hadde jeg en presentasjon, en semesteroppgave og en avsluttende eksamen. I noen fag var det også midtveiseksamen eller flere små tester underveis. Denne typen undervisning og arbeidskrav gjør at arbeidsmengden er godt fordelt utover semesteret, men også at det kan føles ut som mer arbeid og mer skole enn ved UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var relativt godt. En god del fag å velge mellom, men mange fag var kun reservert for lokale studenter.
For meg som tok utveksling som siste semester i bachelorgraden var fagvalgene innenfor mitt studieområde begrenset. Jeg savnet flere fag å velge mellom uten at de overlapper de jeg hadde fra før. Men dette var ikke et stort problem da jeg kunne ta frie emner slik at jeg fikk fylt opp timeplanen med interessante fag for det.

Fagleg utbyte og språk

Av den grunn av at jeg hadde fem forskjellige fag i løpet av semesteret vil jeg si at de varierte litt i faglig utbytte og kvalitet. Men stort sett lærte jeg mye nytt og hadde interessante forelesninger.

Når det gjelder språk snakkes det Kantonesisk i Hong Kong, men de aller fleste snakker engelsk så det er veldig lett å kommunisere.
Jeg prioriterte ikke å lære kantonesisk, men for å få litt mer språklig utbytte tok jeg et emne i mandarin. Dette kurset var utrolig bra, jeg lærte mye på kort tid og både klassen og læreren var fantastisk. Tilsvarende kurs finnes på kantonesisk, så det er absolutt mulig å få med seg mer språk under et opphold i Hong Kong. Det er også viktig å nevne at jeg snakket engelsk om trent hele tiden, og derfor ble jeg også mye bedre i engelsk i løpet av semesteret.

Universitetsområdet og byen

Hong Kong er fantastisk, og mye mer mangfoldig enn jeg først hadde trodd.
Det er ikke bare en stor og travel by. Den er både vestlig, kinesisk, urban, full av natur, turer og strender. Det finnes virkelig nok å gjøre, og noe for en hver smak.

Når det gjelder universitetsområdet ligger det litt utenfor de mer sentrale delene av Hong Kong. Men dette satt jeg egentlig pris på. Området er overraskende rolig, ikke så tett befolket og oversiktlig. Campus er omringet av flere idrettsanlegg og parker, samt et utendørs svømmeanlegg. Du finner alt du trenger i nærheten, matbutikker, kjøpesenter og restauranter. Metroen er 10-15 minutter å gå fra skolen, et lite stykke, men når du først kommer dit kan du dra så og si hvor som helst med et fantastisk effektivt t-banesystem.

Bustad

Det vanligste på HKBU er å bo på campus, i en av fire "haller" som befinner seg i to høye blokker sentralt på campus.
Man deler rom med en annen, samt bad og dusj med to andre igjen. Rommene er enkelt møblert, og relativt små, men du har det du trenger -
seng, mini kjøleskap, klesskap og pult. Hver etasje har også et lite kjøkken med et oppholdsrom. Kjøkkenet har enkelt standard, og er veldig like med tanke på hvor mange som skal dele det. Derfor er det veldig vanlig og spise ute, eller på kantina på skolen. Selv lagde jeg mat av og til, det er fullt mulig om du er litt tålmodig og planlegger litt. Men oppsummert så anbefaler jeg absolutt å bo på campus, da det er supersosialt, rimelig og veldig praktisk.

Sosialt miljø

Min opplevelse i Hong Kong var flott, og det veldig mye takket det sosiale miljøet som var på Campus. Når alle bor på campus er det veldig lett og bli kjent, og det er alltid noen å finne på noe med eller spise mat med rett i nærheten. Det kan være litt vanskeligere å bli kjent med lokale studenter, men det er alltid noe som skjer i de forskjellige hallene, så om man slenger seg på aktivitetene blir man lett kjent med lokale og.
Jeg anbefaler å bli med på så mye som mulig av det som skjer og blir arrangert, da får du mye mer igjen av oppholdet.
2016

Vår 2016 - BA i journalistikk

Vår 2016 - BA i journalistikk

04.01.2016 - 31.05.2016

Førebuingar/praktiske tips

En god forberedelse til oppholdet kan være å se gjennom emnene som kan studeres det gitte semesteret ved universitetet. Denne listen legger HKBU ut på sine egne nettsider før semesteret starter. Det er likevel ikke så viktig å velge helt riktige emner før man ankommer Hong Kong, siden man får en periode på omtrent 2 uker hvor man fritt kan endre hvilke emner man vil ha. Noe jeg selv ikke visste før jeg ankom, var at man også kan velge enkelte emner som står oppført som "ikke for utvekslingsstudenter". Her er det bare å ta kontakt med den aktuelle professoren, og høre om det går greit. Dermed får man enda flere emner å velge mellom.

Ellers trengs det trolig ingen store forberedelser før man ankommer Hong Kong. HKBU har et forholdsvis godt introduksjonsprogram, hvor man raskt blir kjent med både utvekslingsstudenter og lokale. Det er viktig å takke ja til buddy-programmet til Universitetet. Disse studentene er veldig behjelpelige og imøtekommende.

Undervisningsformer

Et enkelt emne ved HKBU er ofte delt inn i vanlige forelesninger og seminarer. I seminargruppene blir man gjerne delt inn i grupper, hvor 1-2 grupper hver uke har en muntlig framføring om et emne, og de andre enten stiller spørsmål eller diskuterer. Denne formen for undervisning skal utfylle de vanlige forelesningene, og krever gjerne mer deltakelse.

Noe som er annerledes ved HKBU er strengere krav til oppmøte enn i Norge. Man burde møte opp til nærmere 80% av forelesningene i hvert enkelt emne for å kunne bestå. Det er likevel enkelte professorer som ikke tar dette like seriøst som andre.

Vurdering av emnetilbodet

Fikk inntrykk av et ganske variert emnetilbud ved universitetet. Det er likevel et av de mindre universitetene i Hong Kong, så det kan lønne seg å ta en nærmere titt dersom det er noe spesifikt man er ute etter. Universitetet er forsåvidt kjent for å være et veldig godt valg for media- og journalistikkstudenter. Det var likevel ikke så mange utvekslingsstudenter innenfor den kategorien.

Fagleg utbyte og språk

Det emnet jeg fikk mest utbytte av var "Hong Kong Politics". Professoren min var veldig kunnskapsrik og reflektert. Han hadde ingen problemer med å være kritisk mot kinesiske myndigheter. Dette kan nok være en fordel for dem som er interessert i å studere kinesisk politikk, i forhold til om man skulle studert det samme på fastlandet.

Slike emner krever til tider høy arbeidsinnsats i forhold til Norge. Dersom man ønsker lavere arbeidsinnsats, så er det ikke så vanskelig å finne riktige emner for det heller.

Universitetsområdet og byen

HKBU ligger i bydelen Kowloon, som sammen med Hong Kong Island utgjør den mest sentrale delen av Hong Kong. Mer spesifikt ligger universitetet i Kowloon Tong. Det er et ganske velstående distrikt, og universitetet er omringet av gode utendørs treningsfasiliteter. Det er gåavstand til Kowloon City, som har mange gode og rimelige restauranter, samt tre ulike kjøpesentre i hver sin retning. Det tar likevel gode 10-15 minutter å gå til MTR (undergrunnsbane). Herfra kommer man seg til hvor som helst i Hong Kong, og til og med fastlandet om man så ønsker.

HKBU føles noen ganger litt usentralt, når man ønsker å komme seg over til Hong Kong Island. Men samtidig er alt innenfor rekkevidde, og universitetet ligger i et roligere strøk enn mange andre plasser i Hong Kong. Jeg lærte også å bli glad i Kowloon, som har noen av de mest spennende og tradisjonelle strøkene i Hong Kong. Kowloon City, Mong Kok og Tsim Sha Tsui (TST) kan nevnes, i tillegg til mange bortgjemte perler.

Bustad

HKBU har to sammenkoblede bygninger som fungerer som campus. Her mener jeg alle utvekslingsstudenter får plass å bo. Dermed slipper man å sette i gang noen komplisert (eller dyr) prosess for å finne seg plass å bo. Man betaler omtrent 10 000 NOK for et helt semester (husker ikke spesifikt hvor mye).

Man velger om man vil bo i gutte-, jente- eller mikset etasje. Hver etasje deler et kjøkken/samlingssted. Personlig laget jeg aldri mat selv, ettersom man kan kjøpe veldig billig mat i kantinen i første etasje, eller noe dyrere (men fortsatt ganske billig) mat på nærliggende spisesteder. Det beste spisestedet er selvfølgelig den lille japanske sjappen nær old-campus (du finner den nok til slutt).

Rommet deles med én annen person. Det består av to senger, to pulter og et lite kjøleskap. Samt potensielt god utsikt, avhengig av hvor heldig du er. Badet deles med ett annet rom – altså brukes det av fire personer til sammen. Førsteinntrykket var at rommet føltes litt gammelt og lite, men jeg lærte raskt å sette pris på det. Ved for eksempel Hong Kong University må man dele bad med en hel etasje.

Rommet er altså helt kurant, og i en tettbefolket by som Hong Kong er det relativt stor konkurranse mellom de lokale studentene for å få lov til å tilbringe noen semestre der istedenfor hjemme hos mor og far. Dermed kan du anse deg selv som heldig.

Sosialt miljø

HKBU er delt inn i fire "halls". Blant disse arrangeres det sosiale aktiviteter og diverse sammenkomster. Det er mye liv på de ulike etasjene, og dersom man selv tar litt kontakt blir man også tatt godt imot. Selv fikk jeg såpass gode venner allerede i introduksjonsuken (både lokale og ellers) at jeg nedprioriterte litt min egen etasje. Det er veldig mye liv og energi på campus ved HKBU, og det føles ofte som en slags folkehøyskole. Noen ganger bråkes det og spilles fotball i hallene til langt på natt. Det er nok litt avhengig av hvor du ender opp. Det er i hvert fall flust av muligheter til et rikt sosialt liv ved HKBU.

Meld deg på utfluktene til International Department som arrangeres annenhver uke! De er gull verdt!

Informasjon