Hjem
Utdanning
bilateral

Hong Kong University of Science and Technology og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandHong Kong
  • ByHong Kong Special Administrative Region
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er open for alle UiB studentar som vil studere ved School of Science. Ein må ha eit karaktersnitt på C eller betre for å få opptak ved HKUST. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar, enten med karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skole, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av HKUST.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt instituttet/ fakultetet du studerer ved for informasjon om når det passar å reise på utveksling på ditt studieprogram.

Språk

Undervisningsspråk ved HKUST er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skole. Ved dårlegare karakter enn dette frå videregåande må studenten finne informasjon på nettsidene til HKUST om kva dokumentasjon for språkkompetanse universitetet krev.

Kva emne kan eg ta

UiB har i dag ein avtale med School of Science, men ein kan også søke på fag ved andre 'Schools' ved universitetet.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med HKUST som inneber at vi kan få eit avgrensa tal friplassar (plassar utan skulepengar) kvart år. Det er ikkje mogleg å reise ut på betalingsplassar.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) blei oppretta så seint som i 1991, men har rukke å etablere seg i toppsjiktet blant asiatiske universitet. Mykje av dette skuldast at dei har hatt økonomiske midlar til å skaffe seg dei beste akademiske kreftene, samt topp moderne forskingsfasilitetar. HKUST har i dag rundt 14 000 studentar og ligg i idylliske Clear Water Bay, eit stykke utanfor det sentrale Hong Kong.

Hong Kong har om lag 7 millionar innbyggarar og er ei fascinerande blanding av det kinesiske og det britiske, det austlege og det vestlege. Studentar som reiser til Hong Kong vil oppdage at byen har langt meir å by på enn skyskraparane på Hong Kong Island.

Bustad

Universitetet har studentbustadar det går an å søke på. Utvekslingsstudentar får vanlegvis tilbod om bustad gjennom universitetet.

Semesterinndeling

September - desember og februar - mai.

Studentrapportar

2018

Haust 2018: BA i matematikk for industri og teknologi

Haust 2018: BA i matematikk for industri og teknologi

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg begynte tidlig med alle visumpapir og alle sånne formelle ting som måtte ordnes. Det gikk veldig bra og var ikke så vanskelig som jeg fryktet, men hvis man venter lenge med det kan det fort bli overveldende. Hvis jeg lurte på noe sendte jeg bare en e-post til de som jobber ved utveksling ved UiB.


Jeg brukte også litt tid på å sette meg inn i hvilke fag jeg skulle velge. Dette var litt vanskelig i starten og det ble en del omskiftninger fra det jeg egentlig tenkte. Hvis man ikke får alt helt til går det helt fint fordi når man kommer frem til Hongkong kan man få hjelp der også.

Jeg dro på høsten så det var varmt og høy luftfuktighet når jeg kom også ble det litt kaldere utover høsten. Ta med en genser eller to selvom det er 30 grader fordi de elsker airconditon og det var ofte veldig kaldt inne.

Ellers var det veldig god informasjon når man kom frem om alle ting som bør fikses i begynnelsen.

Undervisningsformer

Det var forelesning sånn som i Norge med PowerPoint eller skriving på tavlen. Det som var annerledes fra Norge var at i Hongkong var det mer kontinuerlig vurdering. I noen av fagene var oppmøte 10% av karakteren i tillegg til innleveringer som telte på sluttkarakter. I nesten alle fagene var det også en midterm i tillegg til den siste eksamenen. Det gjorde at man var tvunget til å jobbe litt mer under semesteret, men hvis ikke tror jeg ikke at jeg hadde bestått fagene mine.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange fag å velge mellom. Det var mulig å ta fag fra hele skolen, ikke bare School of Science. 15 credits tilsvarer 30 studiepoeng i Norge og de fleste fagene var 3 credits hver. Jeg prøvde derfor å velge noen litt enklere fag for å ikke bruke for mye tid på skole. Min anbefaling er å prøve noen fag som du ikke kunne tatt ellers. De har mye forskjellig!
Mange utvekslingselever velger å ta et fag der man lærer grunnleggende mandarin. Jeg gjorde ikke dette, men de som tok det synes det var kjekt og en del jobb!

Fagleg utbyte og språk

I noen av fagene jeg hadde var professoren veldig flink, mens i noen av de andre var det ikke så motiverende og god undervisning.
Jeg føler mitt faglige utbytte kunne vært større, men det tror jeg mest er min egen skyld.
All undervisning foregikk på engelsk og det gikk veldig bra.

Universitetsområdet og byen

Campus ligger ved sjøen og var utrolig fint. Det er frisør, bank, restauranter (også kjeder som Starbucks og McDonalds), matbutikk, treningssenter, basseng, tennisbaner +++ på campus. Alt av treningsfasiliteter var gratis. Campus ligger litt utenfor sentrum (cirka 45 min med kollektivtransport). Noen synes dette var litt dumt, men jeg synes ikke det. Selvom det høres ut som lang reisevei var det enkelt å dra inn til byen.
Jeg likte Hongkong veldig godt. Byen er full av skyskrapere, ting å gjøre på, restauranter, fjellturer.. Det er uendelig mange muligheter.

Bustad

Jeg bodde på campus. Det finnes et off-campus som var cirka 15 minutter med buss unna, men jeg ville anbefalt å bo på campus ettersom de fleste gjør det.

På campus er det mange ulike "halls". Jeg var heldig og ble tildelt en av de nyeste så jeg delte rom med en annen og bad med tre andre. Man deler kjøkken (som egentlig bare er en mikro og en plate) med alle i sin etasje, men ettersom man stort sett kjøper mat i kantinene eller restaurant gikk det helt fint. Hvis man bor i de eldre "hallene" så deler man bad med flere enn tre.

Det var veldig sosialt å bo på campus og jeg trivdes veldig godt med det!

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Utvekslingselever er generelt veldig åpne mennesker og imøtekommende. Jeg ble også kjent med noen kinesere og det var også utrolig gøy for da ble jeg litt bedre kjent med kulturen!

I begynnelsen var det mye opplegg og aktiviteter for utvekslingselever man kunne bli med på. Jeg vil anbefale å bli med på noe hvertfall og bare ha en åpen innstilling. Det er også mange studentsamfunn man kan melde seg opp i hvis man ønsker det!

Vår 2018 - BA i datateknologi

Vår 2018 - BA i datateknologi

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det finnes en side hvor studenter skriver review på fagene, så søk etter dette på google og se der når du får adgang. Det hjelp meg mye for å velge rett fag.
Alt man trenger i Hong Kong er engelsk, men om du tar deg tid til å lære litt kantonesisk(lokal språket) eller mandarin så vil du kansje få en litt mer interessant opplevelse.

Undervisningsformer

Det er oftest forelesninger, men også kollokviegrupper. Mange fag har også at fremmøte har noe å si på karakteren, da ofte 10-15%(Dette kan også være opp til 50%, og man får ofte ikke beskjed om dette før faget starter.) De fleste fag har et annet karakter system enn vi har i norge, da karakterer er gitt utifra hvordan klassen som helhet har gjort det. Dvs, at det er vanskelig å få A, men også vanskelig å stryke. Vi fra Norge har ofte(Jeg hadde i allefall) ikke karakterer i det hele tatt, men et pass/fail system, så dette fungerte fint for meg.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et utrolig mangfold av fag å velge mellom, men man har bare forhåndsgodkjenning på det feltet man utveksler i. Det er utrolig konkuranse om de "beste" fagene, så jeg som Datateknologi student ble stående på venteliste på mange av fagene jeg gjerne skulle prøvd meg på.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom man har 5 fag og ikke 3 som i Bergen så er fagene litt mindre i omfang og går mindre grundig gjennom stoffet, men om man velger riktig så er det bare en selv det står på. Mange utvekslingsstudenter tar kantonesisk eller mandarin valgfag. Jeg gjorde ikke det selv, men de jeg snakket med sa det var kjekt(men de brukte også endel tid på dette).

Universitetsområdet og byen

Hong Kong er utrolig. Verdens beste by å studere på. Universitetet er nydelig og et av det nyeste i Hong Kong, så veldig mye av campus er nytt. Man bor på kampus med veldig mange andre. Dette skaper en utrolig stemning om man er ute etter sosial samkvem. Kampus er litt utenfor byen, og det kan være litt irreterende. Men det gjør også at det er mer plass og litt roligere(Om man ønsker det, med 500 utvekslingsstudenter og mange tusen andre studenter som lever på kampus, så er det alltid noe som skjer).

Bustad

Utvekslingsstudenter på bachelor nivå får bosted på campus(deler da rom med 1 annen). Deler kjøkken og oppholdsrom med 40-60 andre. Dette var ikke et problem for meg, da kjøkkenet uansett ikke var spesielt bra utstyrt, så jeg spiste helst på en av de mange restaurantene på campus(et fullt måltid kostet rundt 30-40 kr).
Dersom du har spørsmål eller lurer på noe så er det bare å ta kontakt med administrasjonen. De er flinke og hjelper gjerne.

Sosialt miljø

Utrolig bra. Man bor på campus med de andre utvekslingstudentene, og de fleste er gira på å gjøre det meste ut av det. Det er grupper som alltid vil feste, grupper som bruker mest tid på tur i fjell og mark, grupper som er mest på ferie til andre land rundt HK, grupper som ønsker mest faglig utbytte, og masse andre grupper. Om du ikke finner deg til rette blandt utvekslingsstudentene så er det også masse student klubber du kan bli med i.

Vår 2018 - BA i molekylærbiologi

Vår 2018 - BA i molekylærbiologi

01.02.2018 - 29.05.2018

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med alt som skal inn, og undersøk fagene du vil ta tidlig! Selve prosessen med å søke fag kan være litt komplisert til å starte med, men du får veldig god oppfølging fra universitetet, og de har guider på nesten alt.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår via forelesninger slik som i Norge, men her har du få til ingen bøker, og pensum er dermed powerpoints/forelesninger eller artikler de viser til. Noen av forelesningene blir derfor filmet. Ellers er det en del prøver, oppgaver eller mindre presentasjoner underveis, inkludert en mid-term og eksamen. Dette gjør at arbeidsmengden blir spredt mer utover og oppleves dermed ikke like overveldende. Derimot er vi nødt til å ha 5 fag, noe som gjør at arbeidsmengden likevel kan være stor - helt avhengig av hvilke fag en tar. Anbefaler derfor å prioritere litt her, slik at en ikke tar 5 fag som alle har stor arbeidsmengde.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er helt ok. Man må på forhånd sjekke om fagene tilbys i din termin eller ikke. Mange av de molekylærbiologi-relevante fagene var fag jeg opplevde som svært like de jeg allerede hadde tatt, og disse fagene var derfor ikke så relevante/spennende. Selv tok jeg kinesisk, biochem of disease, informatikk, psykologi og et miljøfag. Av disse tror jeg det var de tre første jeg fikk mest ut av og er mest fornøyd med ifht både lærer, læringsutbytte og interesse.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett lærte jeg ikke veldig mye nytt relatert til molekylærbiologi, men det er fullt mulig å ta ganske avanserte fag innen andre temaer som kjemi eller rene biologi-fag. Det blir undervist på engelsk i alle fag, og engelsken til de fleste er meget god. Mange av foreleserne er veldig flinke, og liker veldig godt å hjelpe til. Noe dialekt kan det være, men jeg opplevde alle foreleserne som veldig forståelige og flinke.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ganske stort, mange studenter - og så å si alle utvekslingsstudentene bor på campus, noe som gjør at det meste av vennekretsen du får kommer til å være på campus. Dette gjør at du blir kjent med utrolig mange, og har muligheten til å omgås medstudenter ofte. Universitetet ligger fint ned ved vannet, og har de fleste fasiliteter en ønsker seg; treningssenter, løpebane, fotballbane, svømmehall (ute og inne), matbutikk, flere kantiner og kafeer mm. Campus ligger et stykke utenfor byen, og det tar ca 1 time frem/tilbake fra byen, men det var egentlig helt greit da alle du kjenner skal samme sted, og det er litt deilig å kunne dra vekk fra folkehavet i byen.

Hong Kong som by er helt fantastisk, anbefaler alle å reise hit! Du har virkelig alt i en by. En kan dra ut og virkelig få en smak på Asia og Kina, samtidig som man kan dra til supermoderne områder som virkelig er inspirert (og nesten drives) av vesten. Det er alltid noe å finne på og se eller restauranter/barer/kafeer som man vil besøke (anbefaler sassyhk for tips), og man blir aldri helt ferdig med byen. Det er masse kultur og opplevelser overalt! HK har dessuten en av de beste utsiktene fra både fjell og bygninger som man får :) Du har også flere forskjellige fjellturer man kan ta, samt en del utrolig fine strender, øyer og ellers fine friluftsområder som en virkelig ikke kunne tenkt seg var Hong Kong med 7 millioner innbyggere.

Bustad

Jeg bodde på campus. Det gjorde også de aller fleste utvekslingsstudentene. Dette var veldig fint, da alle du stort sett kjenner bor på samme sted som deg, og en kan alltids møte dem, eller dra steder sammen. En deler da rom med en annen, og avhengig av hvilken hall du får, deler du gjerne bad med resten av gangen. En kan også velge å bo i noe som heter Jockey Hall, som er litt finere, men det ligger da også 15 min i buss unna skolen. Bussene går kun 1 gang i timen, og slutter etterhvert å gå, slik at en får ikke den samme tilstedeværelsen på campus som mange av de andre utvekslingsstudentene får. Hallene er ikke veldig moderne eller fin (noen finere enn andre), men nesten uansett hvor du bor i HK må du dele rom med en annen, og det var veldig billig å bo på campus ifht i byen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er utrolig bra. Selv ble jeg ikke kjent med så mange lokale, men mest utvekslingsstudenter. Det er også veldig tilrettelagt på denne måten fra universitetets side. De har flere turer en kan dra på (den første anbefales for å møte masse folk!), og sammenkomster. I starten kan det være lurt å bare bli med på alt, for det er ikke nødvendigvis slik at en blir veldig godt kjent med de en har timer med.
Du får også tildelt en buddy om du vil, som er en lokal student som skal hjelpe deg i gang. Man kan gjerne spørre denne personen om diverse ting som fag, område osv før ankomst og de viser deg gjerne rundt. Jeg møtte min buddy flere ganger, og ble godt kjent med henne.

2016

Vår 2016 - BA i fysikk

Vår 2016 - BA i fysikk

01.02.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

I søknadsprosessen til HKUST må man få minst ett anbefalingsbrev fra en professor samt sende inn ulike dokumentasjoner som søknad til visum og en hel del annen papirer. Dette hjelper administrasjonen ved UiB deg med og det går stort sett veldig greit! Man kan også forvente å få en hel del brev med informasjonsskriv fra HKUST i månedene før man ankommer Hong Kong, ta vare på all informasjon du mottar da det kan være greit å ha hvis det skulle oppstå noen situasjoner.
Det kan også være greit å ha tatt vaksiner som Hepatitt A+B og Tyfoid bare for å være på den sikre siden.

Praktiske tips ved ankomst i Hong Kong:
Det kan være utrolig nyttig å investere i et såkalt "Octopus Card". Dette er et betalingskort hvor man rakst og enkelt skanner kortet for å betale. De tar i bruk dette systemet over alt i Hong Kong som nok er nødvendig i en by så høy befolkningstetthet. Man får også 50% rabatt ved bruk av MTR'en som student som holder et slikt kort. Det kan også være greit å kjøpe et prepaid SIM-kort for bruk av mobiltjenester i Hong Kong. Et slikt kort er relativt rimelig og finnes rundt omkring på en av de mange 7/11-kioskene som er spredt rundt omkring i byen.

Vurdering av emnetilbodet

Innenfor matematikk og fysikk tilbyr de fag som ikke blir tilbudt ved UiB. Det bør likevel nevnes at antallet fag de tilbyr er hakket lavere. Fagene jeg tok var svært interessante og jeg synes foreleserne gjør en OK jobb til tross for de merkbare språkproblemene og enkelte skrivefeil man kan finne i powerpointene. Alle kurs som tilbys ved HKUST er formidlet på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Når du ankommer Hong Kong er du kanskje alene og føler deg sannsynligvis ikke hjemme med det første. Dette er helt forståelig, du befinner deg jo trossalt på andre siden av kloden! I første møte med HKUST blir du ivaretatt av et campus uten like (hvis du ikke har sett bilder av det, søk opp nå). Her har de alt du kan tenke deg av treningsfasiliteter som f.eks. 6 tennisbaner, to svømmebassenger (50 m utendørs og 25 m innendørs, åpent hhv. sen vår/tidlig høst og vinter), to treningsstudioer og en friidrettsbane perfekt plassert ved sjøen i tillegg til mye mer. Kan også nevnes at det er gratis å ta i bruk alle treningsfasilitetene på skolen.

Man finner seg veldig fort til rette på selve skoleområdet. Når det gjelder mat så tilbyr UST omlag 15 restauranter/matvarebutikker inkludert mer kjente kjeder som f.eks. McDonalds og Starbucks. Stort sett så pleide jeg å spise på en av kantinene da disse tilbyr et godt måltid for en relativt billig penge. Om man ønsker å spise utenfor campus har Hong Kong et stort spekter av restauranter og man finner mange bra og rimelige restauranter rundt omkring i selve byen.
Utelivet i Hong Kong er også meget bra. Mer populære gater er, til nevnes, Lai Kwai Fong og Wan Chai som har en mer eller mindre eksotisk stemning 7 dager i uken. For å komme seg rundt omkring i byen er det rimeligste tilbudet det såkalte MTR-systemet. MTR er undergrunnssystemet i Hong Kong og er omtalt som et av de mest effektive transportmidlene som finnes. Av erfaring kan jeg nevne at det er svært rimelig og man trenger sjeldent å vente i mer enn 5 minutter på neste tog.Bustad

Alle utvekslingsstudenter blir prioritert til å bo i såkalte ”Haller”. Dette er boligene på campus hvor man deler rom med enten en fulltids student eller en utvekslingsstudent. Dette får man bestemt selv i boligsøknaden. Som utvekslingsstudent betaler man rundt 10000kr for å bo der hele semesteret noe som er svært rimelig sammenlignet med boligprisene utenfor campus. Disse prisene over stiger norske boligpriser betraktelig og det er nesten derfor nødvendig å bo i en av hallene. Det er også svært sosial og har mer eller mindre alle fasiliteter en trenger.

Vår 2016 - BA i molekylærbiologi

Vår 2016 - BA i molekylærbiologi

01.02.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Praktiske tips når en skal søke på utveksling er å begynne tidlig med å fikse visumpapirene! Ett annet tips er at hvis man er usikker på noe så ikke være redd for å spørre utvekslingskoordinatoren om hjelp. De har vært igjennom dette mange ganger før så de har svaret på det meste. Bedre å spørr for mye enn for lite!

Vi ble tipset opp om å fikse studentforsikring via Ansa. Det er veldig lett å gjøre og hvis man er medlem i Tekna så får man den også billigere hvis jeg husker riktig.

Før du reiser bruk google!! Hong Kong har veldig mye å tilby og fire måneder går fort! Lag deg mål med hva du ønsker å gjøre i løpet av utvekslingen din. Dette gjør livet ditt litt enklere når du er midt oppi det hele. En annen nyttig ting å gjøre før en drar er å melde seg inn i skolens facebookgruppe for å få litt mer innblikk over hvordan ting er på skolen.

Før du drar ned så er det også greit å sjekke ut de forskjellige fagene som går. Dette må en uansett gjøre når man forhåndsgodkjenner fag, men det greit å lage seg en mental oversikt over det generelle tilbudet. Som norsk utvekslingsstudent så må skal en ta 15 credits, dette tilsvarer 30 studiepoeng.

Sist men ikke minst gled deg masse! Utveksling er kjempegøy og du vil oppleve utrolig mye. Anbefaler alle til å dra uansett om det er til Hong Kong eller andre steder.

Undervisningsformer

Hovedforskjellen mellom undervisningsformen mellom HKUST og UiB er at det er kontinuerlig arbeid gjennom hele semesteret med prøver og innleveringer. Alt dette vil være med på å bestemme din sluttkarakter. For eksempel så hadde jeg quizer annenhver fredag gjennom hele semesteret som til slutt utgjorde 45 % av min sluttkarakteren min. Det blir også tatt oppmøte i timen som utgjorde 5 % av karakteren din. En annen ting som er annerledes er at de fleste prøvene på skolen er flervalgsprøver. Utenom dette er undervisningen relativt lik som den på UiB.

Vurdering av emnetilbodet

På HKUST så er det mange emner du kan velge mellom. Derimot er det viktig å være ops på at det ikke er sikkert at man får ta alt det en ønsker seg i starten. Da jeg leste meg opp på de forskjellige emnene viste det seg at jeg allerede hadde tatt mange av de relevante fagene tidligere i bachelorgraden min. En annen ting er at ikke alle emnene går hvert semester. Det viste seg at det var flere fag som jeg ønsket å ta ikke gikk i løpet av utvekslingssemester. Enkelte fag hadde også krav om visse forkunnskaper. Da måtte du sende mail til foreleser der du skrev hvorfor du burde få lov til å ta faget samt sende med karakterene dine fra hjemuniversitet ditt. Det er derfor greit å sjekke ut flere fag enn akkurat det en trenger. De første skoleukene så er det en add/drop periode der du melder deg opp i forskjellige fag for så å kunne droppe og velge nye dersom du ikke likte faget etter ett par forelesninger.

Fagleg utbyte og språk

Kvaliteten på professorene varierer fra fag til fag. Enkelte var veldig flinke til å motivere elevene og gjorde mye innsats for å starte diskusjon, mens andre endte opp med å bare lese opp fra power pointen sin. Utenom dette så var den generelle faglig utbytte på HKUST veldig bra. Skolen er ranket som en av de bedre i Asia.

Undervisningsspråket på HKUST er hovedsakelig engelsk. Hvor bra og forståelig engelsk varierer hos de diverse foreleserne. Det er derimot ikke noe stort problem så det er ikke noe å bekymre seg over. Nesten alle fag på HKUST er undervist på engelsk. Hvilke språk de ulike emnene blir undervist vil også stå emneoversikten. Dette kan være greit å sjekke for sikkerhetsskyld.

Universitetsområdet og byen

Hong Kong er en fantastisk by. Når man først hører navnet tenker man først på høye skyskrapere og en hel haug med folk. Derimot har byen så utrolig mye mer å by på. Det de fleste ikke vet er at Hong Kong har fantastisk natur og derfor har den masse "hikes" å tilby. Den aller mest kjente er "Dragons back", men anbefaler på det sterkeste å google og gjennomføre så mange som mulig. Det er virkelig verdt turene! Det er også masse koselig cafér rundt omkring. De ulike bydelene og markedene er utrolig fasinerende. Mitt beste tips er å bare vandre rundt i gatene og observere det som skjer rundt deg. Når en drar hit må man virkelig bare utforske alt byen har å tilby og selv det er ikke nok.

Hong Kong kan virke veldig skremmende med tanke på dens størrelse og befolkning, men det viste seg å være det totalt motsatte. Det er utrolig lett å finne fram i byen og de lokale er veldig hjelpsomme dersom du ikke skulle finne veien. Nesten alle snakker ok engelsk så det er ofte ikke noe problem. Kollektivtransport er veldig bra i Hong Kong, spesielt MTR som gjør livet enklere når en skal ut å utforske byen. Når det gjelder sikkerhet er byen veldig trygg. Som jente har jeg aldri følt meg usikker eller utrygg når jeg har vandret alene i byen.

HKUST ligger i Clear Water bay, ca 1 time unna med mtr og buss. Plasseringen til campus er virkelig vakkert og man blir litt satt ut på hvor stort alt sammen er. Her har får man alt det en trenger når det gjelder matbutikk, bosted osv. Skolen er lokalisert rett ved havet og er omringet med natur. På Campus så er det to ulike treningshaller, to svømmebassenger, løpebane samt diverse tennis og squashbaner. Bruk av dette er gratis når man er student ved skolen.

Bustad

Som utvekslingsstudent ved HKUST får man mulighet til å bo på campus. Dette ble vi anbefalt og det var veldig greit. Leieprisene i Hong Kong er skyhøye og det er vanskelig å finne bra steder. Når du bor på campus bor du i halls sammen med en romkamerat. Du får mulighet til å søke om du vil bo med lokal, en annen utvekslingsstudent eller du kan komme med et spesifikk ønske. Siden jeg reiste ned med en venninne så søkte vi om å bo sammen. Dette fikk vi innvilget. Å bo på halls er veldig enkelt og kan sammenlignes med det å bo på folkehøyskole. Du får en 75 seng, ett lite garderobeskap, pult og ett lite kjøleskap som er på deling. I de mer nyere hallene så var det også egen vask på rommet. Vi bodde i Hall 2 som var en av de eldste hallene. Her var det fellesbad med dusj og toalett som du delte med alle på din etasje. I hver etasje er det også ett "common room". Noen hadde billijard bord osv, men som oftest var det en sofa, TV og bord samt et "kjøkken". På dette "kjøkkenet" var det kun ett stort kjøleskap og mikro, så det var ikke så mye mulighet til å lage mye mat selv.

Mat fikk man på de forskjellige kantinene som var rundt omkring på campus. Disse tilbyr ulike retter og det er alltid en engelsk beskrivelse på hva de ulike rettene var. Derimot var det alltid spennende å se hva man endte opp med å få. Hovedkantinen er LG7. Det er her de fleste spiser mesteparten av sine måltider som medfører at en blir fort lei. Derimot er maten billig og helt OK. Men siden man tross alt er i Hong Kong i ett semester anbefaler jeg på det sterkeste å prøve å gå ut hvertfall en gang i uka for å få en god middag. Å ta MTRen til central tar ca. 1 time, men å spise på en resturant i SoHo er verdt tid og penger. En annen mulighet er å dra til Sai Kung med buss som tar ca. 20 min. Her får man mulighet til å spise masse god sjømat for en grei pris.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på skolen er veldig bra. I starten kan det virke veldig skummelt med tanke på at det er så mange ukjente, men man blir fort kjent med folk. Det er utrolig mye som skjer i starten og mitt tips er å bli med på det meste. Det er utrolig mange studenter som kommer til HKUST og jeg så nye fjes hverdag til og med mot slutten av semesteret.

Det er ulike sosialgrupper på skolen f.eks: halls 1 til 5 har hver sin studentorganinsasjon. Disse arrangerer ulike arrangemanger som f. eks: matlagingskurser, filmkvelder samt andre diverse utflukter. Dette er en bra mulighet til å bli kjent med noen lokale, som ellers kan være relativt vanskelig.

I starten av semesteret får man mulighet til å få en buddy, ofte en lokalstudent som skal hjelpe deg til å finne veien rundt på skolen og hjelpe deg med det som trengs av basic info. Mange hadde kontakt med sine gjennom hele semesteret. Jeg derimot, møtte min bare en gang for lunsj og ikke noe mer. Hvordan forholdet blir mellom dere to kommer veldig ann på personen du får og hvordan dere kommer overens.

Det sosiale miljø på skolen er veldig bra. Det er mye opptil deg selv hvordan du vil få det. Derimot så en ikke være bekymret for at en ikke skal bli kjent med noen. Alle er i samme posisjon med at de ikke kjenner noen og er derfor gira på å bli kjent med nye. Det beste med utveksling er det at man får mulighet til å møtte mange forskjellige mennesker fra ulike deler av verden. Du vil lære utrolig mye og bli veldig trygg på deg selv. En annen positiv side med å dra på utvekslinger at du får venner over hele verden som du kan besøke senere når oppholdet er slutt!

Haust 2015 - BA i informatikk

Haust 2015 - BA i informatikk

01.09.2015 - 30.05.2016

Førebuingar/praktiske tips

Gjør deg litt kjent med fagene du kan velge mellom. Til min overraskelse kunne jeg velge fra alle fagene på universitetet, så langt det var plass og jeg tilfredstilte forkravene. De har også et system som lar deg sende personlig e-post til foreleseren om du mangler nødvendig dokumentasjon.
Dersom du får mulighet til bosted på campus, si for all del ja til dette! Det er noe av det beste med hele opplevelsen. De ulike stedene man kan bo går under 'hall I-IX' for bachelor studenter, hvor hall VII-IX er de beste. Utsikten er nydelig, campus er enorm, maten på campus er svært billig og god. De har en lokal matvarebutikk like ved den største kantinen hvor du får alt du trenger, inkludert toalettsaker og diverse. Det var ikke dyne og pute på rommene, men dette kan enkelt skaffes i den nærmeste bydelen som heter Hang Hau. Anbefaler ikke å ta med da det tar enormt med unødvendig plass.
Ved offentlig transport (bortsett fra undergrunnen MTR) må man alltid ha nøyaktig beløp da det er ikke mulig å veksle eller få pengene tilbake av sjåføren. Det er også svært viktig å få tak i et kort som heter 'Octopus Card' som du bruker hvor som helst når det kommer til offentlig transport, med 50% rabatt for undergrunnen (MTR) for studenter. Dette kortet bør du prøve å skaffe så snart du kommer deg til rette. Det kan også brukes i samtlige kantiner og butikker over hele Hong Kong. Du fyller på penger med kontanter via 'Add-Value'-maskiner eller hos enkelte butikker, inkludert på campus.
Klimaet er fuktig og varmt, så ta med shorts, slipperser og lette klær. På vinteren kan det bli kaldt, så da kan det være lurt å ha med seg litt varmere klær. Du kan også enkelt skaffe alt av klær og praktiske nødvendigheter enkelt overalt i Hong Kong.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår som oftest i klasserom, hvor alt blir undervist på engelsk. Det er ganske likt som ved UiB, foreleser snakker, elever sover, noen stiller spørsmål mens de fleste sitter på mobilen. I noen fag inngår oppmøte i forelesning på karakteren (5-10%). Dersom det er 'lab', tilsvarende seminar eller bare gruppe, må man som oftest notere at man har møtt opp, og dette teller på karakteren også. Hjemmelekser og øvinger tiller også som oftest på karakteren. Gjennomsnittlig teller eksamen omtrent 30-60% av den totale karakteren. Eksamen er ofte kort, og varer sjeldent lenger enn to timer, samme med midtveiseksamen. Forbered deg på kjølige klasserom og forelesningssaler!

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er fantastisk. Det er så ufattelig mye emner å velge mellom at du vil bruke mesteparten av tiden din på å velge ut emnene du skal ta. Det er også en gylden mulighet til å prøve ut emner som ikke nødvendigvis er relevant til graden din for å gjøre noe litt annerledes og interessant. De fleste emnene gir 3 credits og du trenger 15 credits for å få godkjent et semester. Det betyr i gjennomsnitt 5 fag per semester. Og jeg kan trygt fortelle at arbeidsmengden per emne er minst like krevende som et emne ved UiB. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å ikke ta deg vann over hodet når du velger fag. Velg konservativt og tenk at du skal ha tid til Hong Kong og campus aktiviteter og. HKUST går ofte under navnet Hong Kong University of Stress and Tension og det er ikke uten grunn!

Fagleg utbyte og språk

Med det brede utvalget og svært god kvalitet blant forelesere samt tidvis engasjerte studenter, vil jeg tørre å påstå at du vil forlate HKUST med et godt faglig og språklig utbytte. Jeg tok språkfag i Mandarin og Japansk (anbefaler for øvrig ingen å ta disse to fagene samtidig) og følte jeg fikk stor utbytte ut av det, selv om arbeidsmengden til tider var ganske stor. Du lærer godt og biblioteket hvor de fleste sitter og studerer er moderne med mye plass. Det er fem etasjer, så du vil alltids finne et sted å sitte.

Universitetsområdet og byen

HKUST er det nyeste universitetet i Hong Kong og er plassert i den østlige delen av Hong Kong som heter Sai Kung. Dette er bort fra travle sentrum av Hong Kong, med store uteområder samt fjell som du kan gå tur i. Det er en nydelig utsikt over havet og øyene den omgir. Det er dusinvis av fasiliteter ved universitetet og de har vel så mange samfunn (societies) som du kan bli medlem av. Dette var kanskje noe av det mest interessant i begynnelsen. De har samfunn for tilnærmet alt ved universitet. Alt fra finans, folkekultur, film, utemiljø, kong-fu, badminton, fotball, basketball, anime, osv. Alle disse samfunnene blir plassert rundt om i hovedområdet på campus (kalt 'atrium') tidlig i semesteret (både høst og vår). Skal sies at det er størst aktivitet blant disse samfunnene i høst semesteret, samt klimaet er mest komfortabelt på høsten, så dette er perioden jeg vil anbefale å dra om du kun kan dra for et semester. Jeg valgte å være der for et år, og det er det beste valget jeg noensinne har gjort.
Selve Hong Kong er et kapittel i seg selv. Det er rett og slett en av de mest storslagene og imponerende stedene i verden. Enorme skyskrapere, nydelig mat, massevis av lokale gatekjøkken, templer, underholdningsparker (Disnleyland, oceanpark, etc), store fjell med turmuligheter de aller fleste steder, mange øyer du kan ta hurtigbåter til, marknader, strender, kayaking, det mest effektive og (det jeg mener er) det beste offentlige transportsystemet i verden tilgjengelig overalt, utemuligheter. Listen over ting å gjøre i Hong Kong er uendelig, selv etter et år på utveksling føler jeg at jeg bare har fått opplevd en brøkdel av det Hong Kong har å by på, til tross sin relativt liten størrelse.

Bustad

Å bo på campus er du nærmest garantert når du utveksler til HKUST. Aldri hørt om noen utvekslingsstudenter som ikke har fått muligheten til det. Og som tidligere nevnt, dette er noe jeg vil anbefale på det sterkeste. Det er rimelig, omtrent 21 000 kroner for et helt år, og dette inkluderer da alt av internett, strøm, vann, osv. Det er også mange avslappende aktiviteter som stedet du bor på arrangerer, som gratis mat/middag, arrangementer i anledninger til spesielle dager i Hong Kong, som mooncake festival, autumn festival, fjellturer, kayakturer, osv. Det er ulikt fra hver 'hall' til 'hall', så det er ganske unikt. Det er også utrolig greit med tanke på avstand til klasserom, kantiner/matsal og matbutikk. Det er fellesrom på alle 'hall'-ene hvor de har induksjonsovn og mikrobølgeovn. Det er også vann-dispenser på samtlige fellesrom med både kaldt og varmt vann.
Dersom du ikke bor på campus, er det ganske dyre prise, faktisk de dyreste i hele verden. Du må fort belage deg på 10 000 kroner i måneden for er relativt lite sted som ikke nødvendigvis er i nærheten av HKUST. Dette er på grunn av begrenset med bosteder da det bor over 7000000 mennesker i Hong Kong, så det er kamp om plassene!

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet må være noe av det som skiller HKUST ut fra de fleste andre universiteter. Det er veldig forskjellig fra UiB og du føler virkelig som du er del av et lite samfunn inne på universitetsområdet. Folk er hyggelig og imøtekommende. Asiatere er som oftest litt tilbakeholden og sjenert, men liker å snakke med utvekslingsstudenter selv om de er en vennegruppe med lokale Hong Kong-ere. Jeg vil sterkt anbefale å delte på sosiale arrangementer og være litt utadvendt da du vil få så vanvittig mye igjen for det. Vil fraråde å bare tenke på å komme seg ut på byen om kvelden, men heller sette pris på kulturen i Hong Kong og delta på aktivitetene de lokale vil arrangere.

Jeg vil avslutte med å si at du bør la tvilen komme til gode. Jeg var selv svært skeptisk før jeg søkte utveksling her, bare noen dagen/timer før fristen, men jeg kunne ikke vært mer lykkelig over valget mitt. Du må tenke at det er en uhyre sjelden og gylden mulighet til å kunne dra til et vanvittig herlig område samtidig som du studerer. Det kan ikke sammenlignes med å studere i Bergen, og inntrykkene er uvurderlige. Jeg kan garantere at du ikke vil angre på å søke, men du vil angre dersom du ikke søker.

Oversikt over campus
Photo:
© Hong Kong University of Science and Technology

Informasjon