Hjem
Utdanning
bilateral

Universidad de Antioquía og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandColombia
  • ByMedellín
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen er i prinsippet open for alle UiB-studentar, men studentar innanfor helsefag kan ikkje vere sikre på å få opptak. Så langt har vi erfaring med å sende studentar frå humaniora, samfunnsfag og rettsvitskap på utveksling gjennom denne avtalen. Enkelte studiprogram kan ha strengare krav til det faglege grunnlaget for få opptak.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved institutt/fakultet du studerer ved for informasjon om når det passar å reise ut på ditt studieprogram.

Språk

Undervisningsspråket er spansk. Studentar frå UiB må kunne spansk godt når dei søker. Både fordi UdeA krev eit godt nivå språkleg og fordi tryggingssituasjonen tilseier at alle må forstå godt spansk når dei kjem til byen.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

UdeA er eit breiddeuniversitet med studietilbod innanfor alle større fagområde.

Studieavgift

Studentar som reiser ut gjennom denne avtalen frå UiB betaler enten ingenting eller relativt låge studieavgifter.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad de Antioquia (UdeA) vart grunnlagt i 1803 og er eit offentleg universitet som er rekna som det tredje beste i landet og nummer 23 i Latin-Amerika. UdeA er mellom anna rekna for å ha den beste medisinutdanninga i Colombia. Universitetet har i dag 37.000 studentar, og dei fleste av dei studerer på campus i Medellin. Som offentleg universitet har UdeA ein studentmasse som er rekruttert frå eit breiare lag av folket enn dei private universiteta i byen. Dette gjer at universitetet i alle år har hatt ein aktiv studentbevegelse og studentar som er kjent for å stå på barrikadane. Eit resultat av dette er også at universitetet har vore utsatt for streikar både frå studentar og tilsette, noko som kan stoppe all undervisning i opptil eit semester.

Medellin er Colombias nest største by med 2,3 millionar innbyggarar. Byen ligg på 1500 moh og har eit behageleg klima. Byen har lenge vore kjent for kriminalitet og uro, og det er framleis grunn til stor varsemd når ein forflyttar seg i deler av byen. Samstundes er byen og regionen kjent for sine venlege og gjestfrie folk.

Bustad

UdeA har ikkje kapasitet til å tilby studentbustad til utvekslingsstudentar, men Internasjonalt kontor kan formidle kontakt med ulike studenthus og pensjonat eller hos private familiar.

Semesterinndeling

Semester 1 går frå midten av februar til slutten av juni. Semester 2 går frå slutten av juli til byrjinga av desember.

Studentrapportar

2016

2016 VÅR - BASV SANT

2016 VÅR - BASV SANT

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

På Universidad de Antioquia har de et buddy program og alle får hver sin buddy. Jeg var heldig som fikk buddy før jeg dro fra Norge, og hun var veldig hjelpsom. Vi prata litt over facebook og møttes med en gang jeg var fremme i Medellin. Det var veldig godt å ha en buddy i starten, hun viste meg rundt i byen, hjalp meg med alt av registrering på skolen og tok meg med på leilighetsjakt. Colombianerne er utrolig åpne og hjelpsomme folk og jeg ble tatt veldig godt i mot fra dag én. Den første uka av oppholdet bodde jeg på et hostel som heter "waypoint hostel", og det kan jeg virkelig anbefale hvis man ikke har funnet leilighet enda. Det ligger rett ved metrostasjonen, og er mer som et hjem enn et hostell. Det ligger også rett ved et annet universitet "Eafit" som har veldig mange utvekslingsstudenter, og mange av dem velger å bo på waypoint hostel ved ankomst til Medellin, så ble kjent med veldig mange som jeg reiste med og fant på ting med resten av oppholdet. De som jobber på hostellet hjelper deg med alt du trenger og gjorde at jeg følte meg hjemme i Medellin med en gang!

På Universidad de Antioquia er det også mange utvekslingsstudenter. Det ble organisert noen fellesaktiviteter i starten av oppholdet, noe som gjorde at man ble kjent med både folk fra andre land og mange av de colombianske buddy'ene. Men jeg opplevde at buddy programet som de hadde på Eafit var bedre og de var en mye mer samlet gruppe, og jeg tilbragte mer tid med dem enn med folk fra mitt eget universitet. Men det var allikevel veldig fint å ha bekjentskaper på tvers av universitetene.

Undervisningsformer

Utdanningssystemet i Colombia er veldig annerledes enn hva vi er vant til. De har ikke forelesninger, men timene foregår i klasserom hvor elevene er aktive med i undervisningen. I mange av timene jeg hadde snakket læreren uten å skrive så mye på tavla, og de bruker ikke power point (med unntak av noen veldig få ganger). Det er mye diskusjon i klassen, men kan være vanskelig å følge med ettersom colombianerne er veldig glad i å prate og siden ikke læreren skriver så mye ned. Et kurs/fag er gjerne på 4 creditos/poeng, og det vil si at man har 4 timer undervisning i det faget i uken. Jeg fikk beskjed om at 20 poeng tilsvarte 30 norske studiepoeng, men fikk pratet med studieveileder og fikk godkjent 16 studiepoeng her i steder, altså 16 skoletimer i uka (er litt mindre, da de gjerne avslutter 30 minutter før). 4 fag er mer en nok, for det er veldig mye å gjøre i hvert fag! Man får masse å lese fra time til time, og det er mange oppgaver, prøver og framføringer i hvert fag i løpet av semesteret. Det varierer veldig fra lærer til lærer om hvor strenge de er med utvekslingsstudenter. Noen er veldig greie og gjør det litt enklere for oss, mens andre er strenge og forventer det samme fra deg som de andre.

Det variere også fra lærer til læren om det er oppmøteplikt. Men de fleste timene er fra tirsdag-torsdag, så man får gode muligheter til å reise i løpet av semesteret. I mange fag har de også utflukter, noe som gjør at man blir bedre kjent med medelever og lærer på en annen måte.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg studerer sosialantropologi, og gikk derfor på "La facultad de ciencias sociales y humanas". Her kunne jeg velge fritt mellom fag fra de ulike studieretningene. Var kjempe mange spennende fag å velge mellom, men undervisningen var ikke så bra etter min mening, så fikk ikke så mye ute av fagene som jeg hadde forventet og håpet på. Det er veldig mange antropologistudenter på UdeA og antropologi er mye mer kjent her enn hva jeg er vant til fra Norge, så det var gøy.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte har ikke vært så bra som forventet, men det tar jeg mye skyld i selv også, da det er så mye gøy å finne på og så mange fine steder å reise til, at jeg ikke brukte så mye tid jeg burde til skolearbeid. Man lærer allikevel mye av å bo i så annerledes land med en så annerledes kultur og jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte Medellin! Det er også et perfekt sted for å lære spansk! Er ikke så mange som kan engelsk, så man får hele tiden praktisert spansk. Mange av de andre utvekslingsstudentene er fra Mexico, så også innad i utvekslingsgruppen snakket vi med hverandre på spansk. Er selvfølgelig veldig greit å kunne litt fra før siden all undervisning er på spansk. Spansken er også veldig klar og tydelig i Medellin, de korter ikke ordene som andre steder, så det er lett å forstå.

Universitetsområdet og byen

Favoritt tingen min ved å studere på UdeA var campus, miljøet og tilbudet universitetet har. Det er kjempe stort, og siden været nesten alltid er fint i Medellin og varmt kan man oppholde seg på uteområdene på campus som er grønne og fine. De har kjempe mange kiosker hvor du kan kjøpe utrolig mye forskjellig mat og drikke. Overalt er det også studenter som har små "stands" med utsalg av smoothies, hjemmelagd mat osv. Er også treningssenter, utendørs svømmebasseng, fotballbaner (hvor den ene blir brukt mer til å samles for å drikke øl med venner). Det er mange kurs man kan delta på gratis, alt fra dansekurs, strikkekurs til matlagingskurs. De er også flere filmklubber som viser filmer, er et stort teater på campus hvor de har forestillinger, et museum og et stort bibliotek.

Medellin som by er fantastisk å bo i! Klimaet er deilig og varmt noe som gjør at man alltid kan være ute, man henger ofte med venner i parker og det er mange fine naturopplevelser kort avstand fra byens sentrum, siden Medellin ligger en dal omringet av fjell. Byen er delt inn i mange bydeler, så det er alltid et nytt sted å se. Medellin er blant turister kjent for sitt ville uteliv, og det stemmer veldig godt. Er utrolig mange gøye utesteder og man drar ut for å danse reaggetton, salsa, bachata, merengue, vallenato osv. Det finnes også flere steder med elektromusikk eller andre sjangre. Rundt UdeA er det også mange koselige barer, som er annerledes enn klubbene du finner i Poblado.

Kulturtilbudet i byen er også veldig bra, med masse museer, ulike turer man kan delta på osv. Jeg kan love deg at du aldri kommer til å kjede deg hvis du drar til Medellin! Det er alltid noe gøy å finne på eller noe spennende å se! Og det beste av alt er menneskene, noen av de mest åpne og hyggelige personene jeg har møtt! Og det finnes også kjempe mange små koselige landsbyer på utsiden av Medellin som er verdt å dra til.

Bustad

Når det gjelder å finne sted å bo er det ikke noe å bekymre seg for. Med en gang man har kommet seg til Medellin er det veldig enkelt. Det finnes flere grupper/sider på facebook som jeg ble medlem av før jeg kom, hvor de legger ut ledige rom. "Alquiler de habitaciones solo en Medellin para estudiantes" er en av dem. Men dette får du også hjelp til av buddyene. Det er også flere områder i byen som er fine å bosette seg i. Poblado er hjertet av turismen i Medellin, her ligger de fleste hostellene og de fine hotellene. Er en veldig fin og trygg bydel, og her ligger også "parque Lleras" hvor alle utestedene og restaurantene ligger på rekke og rad. Området rundt UdeA ble jeg fortalt at ikke var det tryggeste stedet å bo, noe som var av høy prioritet da jeg kom siden alt var så ukjent. Jeg har i ettertid ikke opplevd det som så farlig, da jeg har venner som bor i dette området og de trives veldig godt, og det er kort vei til skolen. Jeg selv bodde i Laureles, som er et veldig fint nabolag! Var kort vei til metroen, men man må ta to metroen for å komme til seg UdeA, så tok lang tid (ca. 40 min) og det ble jeg ganske lei av etterhvert. Taxi tar 10 min. Jeg vil allikevel anbefale Laureles, fordi man har alt man trenger her, restauranter, veldig koselig cafeer, butikker, utesteder, salsabarer osv. Og det er mer colombiansk enn turistdelen "Poblado".

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er det beste jeg har vært borti! Folk du akkurat har møtt inviterer deg med på ting, folk nøler aldri med å stoppe opp for å prate med deg selvom dere aldri har møttes før, og man får utrolig fort venner! Colombianerne er veldig sosiale og veldig glad i å finne på ting. Hvis du vurderer Medellin, ikke nøl! Du kommer ikke til å angre! Hvis det er noe du lurer på, kan du ta kontakt med meg på mail: caroline_sollie@hotmail.com og jeg svarer med glede på alle spørsmål du måtte ha!

Vår 2016 - BAHF-SPLA

Vår 2016 - BAHF-SPLA

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Administrasjon:
Vi hadde en del trøbbel med det administrative ved UdeA. De klusset veldig med immatrikuleringen vår til skolen som førte til at vi ikke ble skrevet inn i skolelistene før 1 måned før hjemreise. De hadde også klart å rote bort avtalen mellom UdeA og UIB så på et tidspunkt var det fare for at vi ikke fikk muligheten til å kunne fullføre skoleåret der. Jeg følte i tillegg at veldig mye/alt ansvaret lå på oss for å ordne det som hadde med immatrikuleringen å gjøre, selv om det ikke var vår feil at ting hadde blitt som de ble. I tillegg er de ikke så flinke til å få fortgang på ting, så masing er en nødvendighet.

Alt i alt er jeg utrolig glad for at jeg valgte Colombia som utvekslingsplass. Det er et fantastisk land med en utrolig hyggelig befolkning, og med så mye å tilby! Vi fikk også reist og opplevd ufattelig mye i løpet av semester.
Anbefales på det sterkeste!

Undervisningsformer

Undervisningsformen de hadde ved UdeA var ikke noe å skryte av. Det var alt ifra klasser på 9-60 stk, hvor "undervisningen" ble gitt som et salgs diskusjonsforum innad i klassen. Læreren startet med et emne fra pensum, men det eskalerte gjerne til en diskusjon om noe helt annet mellom elever og lærer. Som utvekslingselev og ikke helt flytende i spansk ble timene veldig kjedelige og langdryge da man som oftest ikke klarte å henge med i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde noen spesifiserte emner innenfor historie og samfunnsfagdidaktikk jeg måtte ta når jeg var på utveksling så jeg fikk ikke utforsket så veldig mye de forskjellige tilbudene de hadde, men det virket som at de hadde ganske mange fag å velge mellom innenfor de ulike fakultetene.

Fagleg utbyte og språk

Som nevnt tidligere var ikke undervisningsformen noe jeg foretrakk siden det var veldig vanskelig å henge med i timene siden det var så uorganisert, jeg kan dermed ikke skryte på meg at jeg fikk så stort faglig utbytte av oppholdet mitt ved UdeA. Det var veldig mange arbeidskrav i hvert enkelt fag, alt fra 4-8 forskjellige mappeinnleveringer, prøver, framføringer og diskusjoner som skulle inn til hvert fag.
I tillegg til arbeidskravene skulle man også lese en del artikler/bøker til timene så jeg følte aldri at jeg klarte å henge helt med da det alltid var noe man ikke hadd fått tid til å lese til timen.
Språket derimot er veldig lett å komme inn i. Medellin er faktisk en av de byene de anbefaler å ta språkkurs da de snakker ganske rent og tydelig der, de kutter ikke ord eller legger på noe særlig med slang.

Universitetsområdet og byen

Campus var enormt og for meg lå heldigvis alt jeg trengte innenfor campus. På campus finner du blant annet flere fotballbaner, utendørs svømmebasseng, treningssenter, museum, mange forskjellige food-stands og alt et universitet trenger.
På campus pleide folk å henge hele tiden da det også var en egen fotballbane hvor man kunne henge og drikke på kveldstid.
UdeA har i de siste årene slit en del med streiker pga av den anspente situasjonen rundt skolen. Nesten ukentlig fikk man se demonstrasjoner av "bombaderos"(utkledde studenter/geriljamedlemmer) som har ulike saker de demonstrerer for mot skolen eller regjeringen. Når jeg var på skolen fikk jeg oppleve flere ganger at de kom inn i skolegården og kastet "papas"(små "ufarlige" bomber som lager et stort smell). Jeg var også vitne til at de satt fyr på det ene inngangspartiet til skolen. Det høres kanskje litt skummelt ut, noe som det kan være den første gangen man opplever det, men etterhvert blir man vant til det.

Bustad

Før jeg reiste nedover hadde jeg planer om å finne meg en vertsfamilie i Medellin som jeg kunne bo i, noe som viste seg å være vanskeligere enn jeg trodde siden UdeA ikke tilbydde vertsfamilier for utvekslingselevene. Det endte dermed med at jeg og den andre utvekslingseleven fra UIB fant oss et billig og bra kollektiv sammen i en litt tryggere bydel som heter Laureles som er en av de tryggere stedene å bo i Medellin. Det finnes mange forskjellige sider på facebook som utlyser leiligheter i Medellin.

Sosialt miljø

UdeA hadde en fadderordning som ble kalt for "parceros" hvor hver enkelt fikk utdelt sin egen fadder. Dette systemet var ikke like bra som man skulle ønske siden fadderne ikke fant på så mye for at gruppen kunne møtes. Det avhenger veldig også om hvilken fadder du får, jeg traff min fadder bare en gang den første uken siden hun hadde så mye skole ellers. Heldigvis hadde vi blitt kjent med en annen fadderordning fra et annet universitet(EAFIT) som fant på ting støtt og stadig, så for det meste av tiden var vi med den gruppen.

Campus fra luften
Foto:
© Universidad de Antioquía

Informasjon