Hjem
Studentsider
bilateral

Ritsumeikan University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandJapan
  • ByKyoto-shi
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Bachelorstudentar i japansk vert prioriterte på denne avtalen, men også andre studentar kan søke. Sjekk då at dei har eit emnetilbod som passar. Ritsumeikan University vil som regel kreve at studentane har eit snitt på mellom B og C for å gi opptak.

Denne avtalen vert normalt berre lyst ut ved fristen 25. august.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for råd om utveksling og når det passar å reise ut.

Språk

Universitetet gir språkundervisning i japansk på fleire nivå. Ein treng ikkje forkunnskapar i japansk for å studere ved universitetet.

Kva emne kan eg ta

Universitetet tilbyr tre forskjellige program for internasjonale studentar: Intensive Japanese Language Track (IJL), Japan and World Perspectives (JWP) og Business Track (BT). For dei fleste med bakgrunn i japansk vil Intensive Japanese Language Track vere det mest aktuelle. Programmet har fininndelte nivå i japansk språk og tilbyr ei rekke emne på engelsk innanfor japansk kultur og samfunn.

Ver merksam på at fyrsteårskurs normalt ikkje kan godkjennast. Eit fulltidsstudium ved dette universitetet utgjer15 lokale credits per semester.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med Ritsumeikan University som inneber at vi får eit visst antal friplassar i året, forutsett at dei også sender studentar til oss. Plassane blir i første rekke tildelt studentar som går på bachelorprogrammet i japansk.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Ritsumeikan University er eit av dei leiande privatuniversiteta i Kansai-området. Universitetet ligg i Kyoto og har meir enn 40 000 studentar. Universitetet si historie går tilbake til 1869, men det var først i 1913 at skulen formelt fekk namnet Ritsumeikan. Det har to universitetsområde. Hovudcampusen ligg i Kinugasa, i nærleiken av Kinkakuji, og den andre campusen ligg i Shiga, nabofylket til Kyoto.

Kyoto er kjent som ein historisk hovudstad, med sine mange kulturattraksjonar og verdsarvskattar. Det er den sjette største byen i Japan, med om lag 1,5 millionar innbyggarar. Gatebiletet kan få ein til å kjenne at ein er reist tilbake i tid, men likevel er byen eit viktig sentrum for ny teknologi og forsking.

Bustad

Utvekslingsstudentar får tilbod om studentbustad gjennom universitetet.

Semesterinndeling

Semestera følger det japanske studieåret. Studieåret startar i april, og vårsemesteret går frå april til august, medan haustsemesteret går frå september til februar.

Studentrapportar

2023

Vår og haust 2023 - BA i japansk

Vår og haust 2023 - BA i japansk

15.01.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Pakk godt i forveien. Om du er redd for å få hjemlengsel kan det være fint å ha med seg noe mat eller snacks fra Norge. :)
Det er lurt å skaffe seg forsikring før du kommer til Japan, men ha i bakhodet at du uansett blir påtvunget helseforsikring når du registrerer det ved kommunekontoret i Kyoto. Den er ikke 100% dekkende, men det er greit å vite om før du kommer.
Når det gjelder SIM-kort, var det noe jeg fikset først når jeg ankom. Abonnementet jeg hadde var hos LINEMO, der meldinger og ringetid via LINE ikke bruker mobildata (LINE er den mest brukte chatteappen i Japan). Om du melder deg opp, pass på at du registrerer deg med fullt navn (inkludert mellomnavn) og at det samsvarer med din ID.

Undervisningsformer

Som japanskstudent, heter kurset du kommer til å bli meldt opp i ved Ritsumeikan University "IJL" (Intensive Japanese Language Course). IJL-kurset består av de tre emnene "Comprehensive", "Speaking and Listening" og "Writing". Det er viktig å merke seg at både er større arbeidsmengde og høyere tempo enn på UiB. Comprehensive har man hver dag, mens Speaking and Listening er 2 ganger i uken og Writing er én gang i uken. Noter deg at hver time krever forarbeid, så man må se gjennom hva som skal gjøres i timen og gjøre oppfølgningslekser. Det høres logisk nok ut, men den tøffe delen er når du har dette til hver enkelttime. I tillegg er det vurderinger, som består av vanlige kapittelprøver og presentasjoner, i tillegg til vokabularprøver og kanjiprøver på en ukentlig basis. Om du først faller litt bakpå er det vanskelig å catche opp igjen, så jeg anbefaler å prøve å unngå det.
Formatet i timene varierer en del fra underviser til underviser, men generelt sett er det mye fokus på å forsøke å formidle tankene sine på en måte der du gjør deg forstått, dvs. lese informasjon og så klare å anvende dette i egne ord osv.
Jeg tok under mitt opphold IJL nivå 4 og 5 (av totalt 8 nivåer, der 7 og 8 er for avansert til native japansknivå). På nivå 5 blir det en del mer komplekse tekster man leser, hvor det er relativt tøft å henge på selv med alle ordene og grammatikken man har memorisert.
Japanskemnene dessverre kun rett over halvparten av studiepoengene du faktisk trenger for å oppfylle 30 norske studiepoeng per semester, så om du kjenner at du har nok tid/energi til å ta ekstra fag i Norge før du drar på utveksling, gjør det!
Når det gjelder plasseringstesten du tar i forkant av at du drar ut til Japan, så er det ikke noe å stresse over. Bare gjør det du klarer, og ikke vær redd for å krysse av på "Vet ikke". Selv så endte jeg opp på et høyere nivå enn jeg burde via testen (fordi jeg prøvde å svare på ting jeg egentlig ikke kunne). Etter å ha deltatt i et par timer på det nivået og å ha innsett av det var for høyt, fikk jeg hjelp av underviserne til å bli plassert inn i nivået som faktisk passet meg. Dette skjedde med andre rundt meg også.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg må være ærlig og si at studiet kan oppleves som veldig hardt. Japanskemnene alene gir som sagt mer arbeid enn det man får på UiB. Medstudentene min og jeg var frustrert over hvor lite studiepoeng man får i forhold til arbeidsmengden, så om du kjenner på det samme er du ikke den første. Det er viktig at du henger med i timene, og jeg anbefaler å ha en studieplan der du kanskje til og med ligger litt i forveien av og til. Ha likevel i bakhodet at grunnen til at du er i Japan er for å oppleve kulturen, og det er greit å ta seg en liten pause iblant. Ritsumeikan University har et krav på 80% oppmøte i hvert emne, og så lenge du forholder deg til det (og sørger for at du får med deg materialet) går det fint å gå glipp av noen timer.
Om du velger å ta ekstra emner på engelsk (som er det vanlige om man prøver å nå studiepoengkravet), har jeg noen anbefalinger. Mange utvekslingsstudenter tar faget "Crosscultural Encounters" og synes det er et relativt lett fag å ha på siden. Det er et fag der man diskuterer ulike samfunnstemaer i grupper og oppfordres til å være åpen mot andres kulturelle bakgrunner. Noen andre emner er "Englishes in Contact", som handler om engelskens spredning i verden, og "English in Society" som handler om forskjellige typer engelsk (bl.a. sosiolekter og dialekter). Det er også noen fag som heter "Issues in Language Education" og "Introduction to Multilingualism" som har en veldig hyggelig foreleser med gode engelskegenskaper.
Hvert ekstra engelskemne gir 2 lokale studiepoeng, og for å nå kravet til UiB (dersom du ikke skal ta ekstra emner i Norge), må du i utgangspunktet ta 3-4 av disse emnene i tillegg til japanskemnene.

Fagleg utbyte og språk

Selv føler jeg at jeg har fått ekstremt stort utbytte fra utvekslingen på de fleste fronter. Norge er et land hvor man ikke hører japansk på en hverdagslig basis, så det utgjør en stort forskjell å høre det rundt deg uansett hvor du er. I forhold til JLPT-nivå, tror jeg at man ligger på rundt N3 (ikke langt fra N2) etter å ha fullført IJL nivå 4 og 5. Dette varierer fra person til person, hvor jeg kan si at var stor forskjell i nivå på folk selv i klassen min. Det er i bunn og grunn hva du gjør ut av det selv som bestemmer hvor stort utbytte du får her.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er fint og ligger i utkanten av byen. Du finner det meste du trenger på campus; de har 3 kantiner, 2 dagligvarebutikker, et gigantisk bibliotek, flere cafeer, et bakeri, en bokhandel osv. Må si at maten i kantinen er veldig god, men det er litt lite utvalg av vegetaralternativer og lignende.
Kinkakuji og andre flotte templer er rett i nærområdet, og det er også fullt av småsteder å spise rett ved universitetet. Kyoto i seg selv er mye roligere enn Tokyo, og etter å ha besøkt Tokyo på en liten ferie så kan jeg trygt si at folkemendgen er mye mindre. Kyoto er en veldig gåbar by. Det er også mulig å skaffe seg sykkel, og dette anbefales. Vær likevel obs på at trafikken ikke er helt lik den i Norge, og at noen veier er relativt trange. Kyoto holder også en av de største festivalene i Japan (Gionmatsuri) som er helt enorm, og da blir hele sentrum stappet av folk. Anbefaler å prøve å få deltatt der en dag om man får muligheten!
Greit å være forberedt på en veldig varm sommer. Temperaturen kommer fort opp i 40 grader over flere dager (og det holdt seg gjevnlig over 35 i flere uker i strekk under mitt opphold). Det var også mange turister om sommeren, så bussene (spesielt dem som kjører forbi turistattraksjoner) ble raskt fulle.

Bustad

Jeg bodde i Freepia Narutaki 3, som er en privateid bolig anbefalt av Ritsumeikan under søknadsprosessen. Boligen ligger en 30 min lang spasertur fra universitetet. Boligeieren er en skikkelig hyggelig fyr som er veldig hjelpsom og blid. Han legger deg til i en gruppechat med alle som bor på bygget (også dem som bor i bygg 1 og 2), så man blir av og til invitert til å henge med naboene. Veldig god stemning, men jeg har også hørt mye bra om kollektivene, om du skulle ende opp å søke der.

Sosialt miljø

På Ritsumeikan University er det en organisasjon ved navnet Beyond Borders Plaza (forkortet til BBP). De har et fint lite bygg på campus dedikert til folk som vil bli kjent og hjelpe hverandre med språklæring. Derfor er det mange utvekslingstudenter som drar tid for å studere. Selv har jeg brukt bygget til selvstudie uten å engasjere meg mye sosialt, og det har funket like greit. BBP har blant annet flere sammenkomster og arrangementer hvor de holder gøye aktiviteter. Jeg deltok selv på et hunderterapi- og pottemakingsarrangement, og de var begge veldig gøy. En annen måte å prøve å skaffe seg japanske venner på (og kanskje den mest effektive) er å bli med i en sirkel. Dette er en roligere versjon av en "klubb", og det er ekstremt mange å velge i. Du finner et hefte flere steder på campus med liste over alle tilgjengelige sirkler for gjeldende studieår.

Vår og haust 2022 - BA i japansk

Vår og haust 2022 - BA i japansk

15.01.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Forhåndsbestill japansk SIM-kort om mulig, eller bestem deg for hvilken du burde bestille før du kommer frem. Var litt kjedelig for meg å være uten mobildata i en fremmed by i en uke. Hadde selv noe som het GTN mobile, andre tjenester jeg har hørt om er Mobal og Line.
Desverre gir fag i Ritsumeikan lite studiepoeng, så om du "chiller" i JAP100, anbefaler jeg å ta ekstra studiepoeng under JAP110 eller JAP120.

Undervisningsformer

En god stund før semesteret begynner, blir du bedt om å ta en plasseringstest som bestemmer hvilket nivå du blir plassert i. Kom først inn på nivå 4, som er et mellomliggende level. Om du føler at du ble plassert på feil nivå, har du mulighet til å høre med lærerne om du kan bytte nivå. Men dette er ikke før etter undervisningen har startet, så det kan være det kolliderer med eventuelle ekstra studiepoengsfag om du har valgt det.
Fikk først høre av Uib av level 4 var et for lavt og at jeg ikke fikk studiepoeng for det. Men heldigvis fikk jeg lov til å beholde det alikevel. Både level 4 og 5 har 8 1,5 timers lange seminarer i uken som tilsammen gir 8 lokale credits (16 studiepoeng for oss). Pga av dette tok jeg 3 ekstra fag på engelsk det første semesteret, og 4 ekstra fag det andre. Det er forventet at du forbereder deg og gjør eventuelle hjemmelekser til hver time.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes programmet er alt for hardt. I forhold til engelskfagene som jeg også tar, gjør du dobbelt så mye arbeid for halvparten av studiepoengene, noe som jeg synes er rett og slett urettferdig. Pga alle hjemmeleksene, innleveringsoppgavene, testene og presentasjonene du har i disse fagene, mistet jeg all interesse og motivasjon jeg hadde for å studere språket. Det er veldig trist, men det hemmet opplevelsen min i Japan veldig. Mens andre kunne ha det gøy og dra på utflukter i helgene, var jeg nødt til å sette av tid til å studere.

Fagleg utbyte og språk

Personlig synes jeg at undervisningsmetodene når det kommer til japansk emnene var litt ineffektiv. Vi gikk raskt gjennom hvert kapittel uten særlig repetisjon på hverken grammatikk eller vokabular. I tillegg la jeg merke til at de fleste lærerne kan svært lite engelsk, så om du har lyst på rådgiving men har vanskeligheter med å utrykke det på japansk, er det lite hjelp å skaffe hos de.

Universitetsområdet og byen

Det er veldig mye å finne på i Kyoto, ihvertfall hvis du liker å gå på tur og se templer. Føler at jeg fremdeles ikke har fått tid til å oppleve alt byen har å tilby. Kyoto ligger også ganske sentralt i Japan, så det å ta tog til andre byer er lett tilgjengelig. Desverre lider Kyoto av overturisme, så busser og tog er ofte stappet av folk. Ellers er varmen og fuktigheten om sommeren nesten ulevelig.
Ritsumeikan ligger litt på utkanten av byen, men det er fortsatt litt trafikk på veien til campus. Pleier som oftest å sykle til campus ettersom at bussene er alltid ganske full, og peridebillettene man kan skaffe seg her var litt dyre etter min mening. Det er mange bruktsykkelbutikker i Kyoto, og universitetet har store sykkelparkeringer, så jeg anbefaler å skaffe seg en sykkel.

Bustad

Jeg bor på Utano Internasjonal dorm. Det er nok den dyreste dormen å velge mellom (45000yen mnd), men den er fortsatt billigere enn leilighetene. Strøm, vann og internett er blant annet med i leien. Valgte den også fordi vi har egne toaletter på rommene våre, og fellesdusjene er ganske private. Anbefaler å bo i en dorm fordi da kommer du lettere inn i et sosialt mijø, Utano dorm er i tillegg ganske liten i forhold til de andre, så jeg kjenner omtrent alle som bor her.

Sosialt miljø

De fleste av aktivitetene jeg holdt på med, var private. Pga det harde programmet, følte jeg at jeg ikke hadde tid til å være med i en sirkel/klubb. I tillegg har jeg hørt at mange av klubbene til Ritsumeikan er ganske ekskluderende når det kommer til utvekslingselever (ihvertfall hvis du ikke kan japansk flytende). Utenom det er det mange utvekslingselever fra mange forskjellige land her, så du vil på ingen måte føle deg særlig utenfor eller fremmed på selve campusen.

2018

Vår og haust 2017 - BA i japansk

Vår og haust 2017 - BA i japansk

24.03.2017 - 31.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale alle som skal til Ritsumeikan å forberede seg godt, da de har veldig mange og godt strukturerte nivåer av japansk undervisningen. Det er betydelig mye mer arbeid i Japan enn det er i Norge for samme mengde studiepoeng, så jeg vil anbefale at dersom det er mulig (og det burde det være, Genki I + II er virkelig ikke så fryktelig mye arbeid) å ta 5-10 ekstra studiepoeng mens man er i Bergen slik at man slipper å måtte fylle på alt for mange engelskfag i tillegg da selve Japanskdelen bare gir ca 8 (16) studiepoeng og man ender opp med å drukne i arbeid og bruke mesteparten av tiden sin på lekser i stedefor å ha det gøy i Japan hvis man må ta for mange fag.

Undervisningsformer

Japansken er delt inn i 8 nivåer (realistisk 6 nivåer) der man til og med på nivå 6 har aktiv japansk undervisning, men man får ikke ta vanlige timer sammen med japanerer i fag undervist på japansk da man trolig har et for lavt nivå. Disse 6 nivåene med aktiv undervisning er nøye inndelt etter evne.

Jeg vet ikke hvordan nivå 3-4 er da jeg ikke har hatt undervisning på disse nivåene (1-2 er Genki), men nivå 5 har en veldig interessant lærebok som skal ta deg fra intermediate til advanced nivå. Når man kommer til nivå 6 er det veldig mye arbeid med avisartikler og lignende avanserte tekster med fokus på vokabular og leseforståelse, også boken for nivå 6 er veldig oppdatert og spennende.

Alle nivåene er delt inn i seksjoner slik at man få trening i både lesing, skriving, snakking og vokabulær/grammatikk. Hvis man kommer til nivå 6 så får man også undervisning i Keigo/business japansk

Vurdering av emnetilbodet

Det er rikelig av engelsk-underviste fag å velge mellom (for å fylle på studiepoeng) ved siden av meget godt inndelte japansk nivåer, med alt fra japansk historie (fra 100 000 bc), politikk, samfunn, kultur og selvsagt mange fag som ikke er relatert til Japan også. Sammenlignet med mange av de andre skolene UiB har utvekslingsavtaler med i Japan virker Ritsumeiakn som en av de beste.

Fagleg utbyte og språk

Dersom man jobber skikkelig så får man et betydelig utbytte, både i form av grammatikk og kanji, men ikke minst i form av vokabulær og evne til å snakke (vel og merke hvis man blir med i en circle/klubb, da snakking i timen er bra, men snakking utenfor timen er bedre).

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger greit til (folk har jo google maps, så ikke noe vits i å gå i detaljer her) med noen gode kaiten-sushi steder og gode ramen-steder i nærheten. Å komme seg til skolen er meget enkelt fra de forskjellige I-housene og dersom man leier sykkel (6k yen for 1år) så kommer man seg til skolen på 10minutter (10minutter gåing fra det nærmeste I-houset)

Bustad

Jeg bodde på Tokiwa I-House. Selve bygningen er noe gammel og det er forsåvidt fellesarealene og rommene også, men til gjengjeld er rommene betydelig større enn feks. Taishougun. Det er også et svært badekar i kjelleren som kan benyttes, noe Taishogun ikke har. Det som derimot er bedre med Taishogun er at det ligger mer sentralt, med flere shopping-muligheter rett ved bygget samt nærmere konbini'er. Fra Tokiwa er det ca 6minutter å gå til nærmeste supermarked og konbini. Er du avhengig av å bo max sentralt er nok Taishogun stedet for deg, men personlig så foretrekker jeg Tokiwa basert på det jeg har sett.

Sosialt miljø

Det er et bra miljø på huset og det bor færre folk her enn på Taishogun, så antall gaijins per japaner er mindre. Det er vanligvis 5-6 japanere som bor i samme bygg som- og skal hjelpe oss utlendinger med det vi måtte ha av spørsmål og lignende. Japanerne som bor her er her stort sett på 1års basis, men alle de jeg har møtt er glade og klare for å hjelpe hvis man har spørsmål, selv om man fort blir vandt til hvordan ting fungerer.

2016

Haust 2015 - BA i japansk

Haust 2015 - BA i japansk

15.08.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Japan er et land der engelsk ikke er mye brukt(omtrent aldri). Dersom du ønsker å reise til Japan bør du ønske/være villig til å lære Japansk. Du trenger ikke kunne noe særlig i forkant, men vær forberedt på å være litt forvirret i starten. Der er derimot mange Japanske studenter som ønsker å lære engelsk som også snakker ganske godt engelsk, så det kan være lurt å spørre dem om evt ting og brev som skulle dukke opp. Det er også andre internasjonale studenter som ofte snakker meget godt Japansk som du kommer til å bli kjent med og som kan hjelpe deg.
PS. I kyoto betaler du når du går av bussen og ikke når du går på. Bussprisen er også fastsatt så du betaler like mye uansett hvor langt du reiser i byen.

Undervisningsformer

Japan har en mer klasseroms undervisnings form med gjerne få studenter og et bedre bekjentskap til læreren.

Vurdering av emnetilbodet

Dersom du reiser for å ta "Intensive Japanese Language Course" (IJL) får du omtrent bare halvparten av de poengene du trenger får å oppnå 30 norske studiepoeng fra de tre fagene til sammen, du må derfor velge 4 ekstra fag får å oppnå kravet om 30 studiepoeng. De andre fagene du kan velge mellom er ikke førsteprioritert for IJL studenter så du får velge mellom det som er igjenn etter at OSE(de som ikke først og fremst studerer japansk språk) studentene har valgt. Fagene må også matche med de japanske fagene du har fått på timeplanen, så valgene blir ofte ganske redusert fra hva du kanskje først trodde. Men du har en del og velge mellom fremdeles så det går nok bra ;)

Fagleg utbyte og språk

Du blir ganske tvungen til å bruke/utsatt for japansk i Japan så du får hele tiden trent deg opp på japansken din dersom du er villig til det. Jeg har lært kjempe mye er er veldig fornøyd med de japanske språkfagene jeg har.

Universitetsområdet og byen

Området er lokalisert et stykke fra sentrum, men ganske nærme mange av de store templene/turist attraksjonene i Kyoto. Kyoto er en fantastisk fin by med mye å se. Elsker den!

Bustad

Jeg bor i Utano International Housing. Utano ligger ganske langt ifra alt. nærmeste butikk er en 20 min lang gåtur unna(10 min på sykkel). Du er derfor nesten avhengig av å ha en sykkel her. Den ligger også ca 40 min unna skolen dersom du går, men på sykkel er det bare ca 15 min så det går meget fint ;) du kan også ta buss. Denne studentboligen er veldig fin ettersom det bare er rundt 30 rom, noe som fører til et godt samhold. Utano er også den eneste studentboligen med do på rommet :D

Sosialt miljø

Miljøet på studenthuset er meget bra. Bare ikke sitt på rommet ditt hele tiden så får du garantert gode venner og mye gøy.

Vår 2015 - BA i japansk

Vår 2015 - BA i japansk

01.04.2015 - 30.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

Om du har kommet inn på Ritsumeikan så kommer de til å sende en lang liste med ting de ønsker at du skal gjøre, så følger du den listen skal alt gå helt fint. Eneste som ikke står så mye om er Kansai-området generelt, så anbefaler å lese om Kyoto og omegn dersom du ikke har gjort det tidligere.

Undervisningsformer

Dersom du skal studere Japansk er undervisningen veldig intens. Hver eneste dag har minimum ett stykk 90 minutters time med Comprehensive Japanese, mens det i tillegg er egne emner for skriving (kanji) og lytte/snakke. Det som er viktig å huske på er at ettersom du mest sannsynligvis kommer til å studere på lån fra Statens Lånekasse så må du oppfylle semesterkravet på 30 studiepoeng. Dette tilsvarer 15 Japanske credits.

Vurdering av emnetilbodet

Som nevnt tidligere så er du låst til å ta tre emner Japansk tilsvarende 8 credits. Skal du nå kriteriet for Statens Lånekasse er du nødt til å komme deg opp på 15 credits. Da må du supplementere med andre fag som skolen har åpen for utvekslingsstudenter. Disse fagene foregår oftest på engelsk og gir 2 credits hver. Så første semester må du antakeligvis ta 16 credits, for så å ta 14 neste, ettersom at 2 ikke går opp i 15. (Matte på høyt nivå.) Dette regnestykket var noe av det jeg hadde mest problemer med når jeg kom ned dit, ettersom at de som jobbet på utdanningssenteret der nede mente at jeg tok alt for mange emner i tillegg til Japansken, men slik er det når man er priviligert med en så flott ordning som lånekassen.

Fagleg utbyte og språk

Språklig er det veldig godt utbytte, all undervisning foregår på Japansk, men tilpasset til det faglige nivået du befinner deg på. Det gir tidlig en mestringsfølelse som gir deg selvtillit til å bruke språket også utenfor klasserommet. Jeg forbedret meg svært mye på det året jeg var der nede.

Universitetsområdet og byen

Kinugasa Campus er den campusen du mest sannsynligvis vil bli innrullert på, den ligger nord i Kyoto på et fint område. Før jeg dro var de nesten ferdig med et storslått nytt bibliotek som jeg hadde veldig lyst til å besøke, men som jeg ikke fikk anledning til. Det er et meget oppegående treningssenter som kan bli brukt gratis av studenter.
For de tempel-interesserte er Kyoto paradis. Med over 1600 templer som omringer byen er det nok av plasser å dra på utflukter til. Ønsker du å feste så er det gode muligheter for det nede i sentrum, eller å bare ta tog ned til partybyen Osaka.

Bustad

Jeg bodde svært sentralt og nært skolen, men fikk vite at den boligordningen som jeg hadde kom til å bli avviklet, så du vil mest sannsynligvis komme inn på en annen plass med egne retningslinjer, så det tar du når du kommer fram!

Sosialt miljø

Jeg ble nære venner med andre utvekslingsstudenter svært fort. Dersom du er på utkikk etter Japanske venner så anbefaler jeg å bli med i en klubb (de ikke fullt så seriøse klubbene kalles for "sirkler" og har ofte et ganske løst deltakelseskrav). Jeg ble med i en tennis-sirkel til tross for at jeg aldri har spilt tennis, og ble fort en del av et helt gjeng! Dersom man er imøtekommende så vil man bli tatt godt imot og tatt godt vare på.

2014

Vår 2013/vår 2014 - BA i japansk

Vår 2013/vår 2014 - BA i japansk

25.03.2013 - 10.02.2014

Førebuingar/praktiske tips

Kyoto opplevast som svært kaldt om vinteren grunna luftfuktigheita som fører til ein heilt anna type kulde enn me er vane med i Noreg, og på sommaren er det framleis høg luftfuktigheit og ofte opp mot 35 grader, så ein må ha med klede for alle sesongar eller rekne med å kjøpe ein vinterjakke eller liknande. Hausten og våren har svært fine temperaturar i Japan, i tillegg til å vere svært vakre. Studer og øv så mykje japansk som mogleg før du reiser på utveksling, slik at du kan prøve å byrje å snakke utelukkande japansk så godt som råd frå dag éin, då dette vil gi deg eit svært godt både fagleg og ikkje minst sosialt utbyte. Grip alle moglegheiter som oppstår, ikkje ver redd for ufordringar, opplev mykje og skaff deg sykkel! Ein kan leige sykkel om ein bur ved I-house eller ein kan kjøpe sykkel ved ulike sykkelbutikkar i nærleiken til universitetet, og nokre vil også kjøpe sykkelen tilbake når ein reiser heim.

Undervisningsformer

Dei underviste i 2013 mykje med tavleundervisning, litt powerpoint og ved hjelp av lærebøker. Førelesarane/lærarane er greie og tilgjengelege for hjelp og råd.

Vurdering av emnetilbodet

Det eg sakna litt med emnetilbodet ved Ritsumeikan var moglegheita til berre det å delta eller sitje på førelesningar undervist på japansk, då eg trur dette kunne ha hjelpt ytterlegare på språkevnene mine. Ved Ritsumeikan University var det ikkje tillate å delta på eller melde seg opp til fag undervist på japansk med mindre ein har oppnådd eit særs høgt nivå på Japansk, noko som er langt over det nivået som er tilbydd ved UiB. Ellers hadde dei litt få fag underviste på engelsk, men dei eg tok var svært interessante. Eg tok Intercultural Communication og International Sociology, men er usikker på om desse faga framleis eksisterer. Dei kulturelle faga som Ikebana, Wagashi eller Teseremoni, er sterkt tilråda då dei er morosame å gjere og ein kjem i nærare kontakt med den japanske kulturen og dei japanske tradisjonane.

Fagleg utbyte og språk

Det intensive japanske språkfaget som eg tok i 2013 var for min smak for intensivt då eg følte at me berre gjekk gjennom svært mykje stoff utan å eigentleg lære alt. Me gjekk til dømes gjennom 25 kanji, vart testa i det og byrja rett på dei 25 neste, og det var testar heile tida, så me fekk lite tid til revisjon og å verkeleg lære og hugse alt me skulle. Eg har høyrt at intensiviteten faktisk har auka ytterlegare sidan eg var der. Når det er sagt så likte eg dei fleste førelesningane, og eg treivst i timane ilag med dei andre. Eg klarte fint å henge med, men eg berre følte at me kanskje kunne ha fokusert meir på å faktisk lære ein passande mengde stoff heller enn å rase gjennom ei for stor mengde stoff. Men dette kan sjølvsagt vere individuelt. Når det gjeld det språklege utbytet ellers ved å studere ved Ritsumeikan så hjalp det nok svært mykje på snakke og lytte-ferdigheitene mine då dette universitet har eit svært godt og kanskje unikt buddy-system som gjer at japanskstudentane kjem enkelt i kontakt med mange lokale japanske studentar. Desse buddyane har det som ein sirkelaktivitet å lage arrangement for og berre å kommunisere med og sosialiserast med japanskstudentar. Og buddyane har ein regel om at dei ikkje skal nytte utvekslingsstudentane til å øve på Engelsk, men heller oppfordre dei til å snakke japansk, og dei er alltid svært hjelpsame, så dette er ei svært nyttig ordning.

Universitetsområdet og byen

Eg skal våge å påstå at eg trur Kyoto er den beste byen å reise på utveksling til i Japan då ein får oppleve den gamle tradisjonelle kulturen tett på og byen er full av historie og vakre stadar. Ein vil aldri gå tom for vakre stadar å vitje om ein bur der i eitt år. I Kyoto unngår ein for mykje mas og jag, då byen er mykje rolegare enn storbyane i Japan, men ein kan enkelt reise til Osaka (ein av dei største byane i Japan), Kobe og Nara på berre ein halvtime til ein time med tog. I Kyoto kan ein kome seg kvar som helst med sykkel utan for mykje problem då det er stort sett flatt, vegane er beint fram, det er lett å finne fram og byen ikkje er veldig stor (i japansk målestokk). Eg kjenner meg ikkje heilt heime i Kyoto att før eg set meg på sykkelen. Campus er høvesvis lite med tanke på dei enorme mengdene med studentar, så det er ofte lang kø ved kantinene ved visse tidspunkt, men maten er god og rimeleg, og campuset er fint. Etter å ha teke eit kurs (omvisning) får ein gratis tilgang til ein gym på campus som var heilt ny hausten 2013.

Bustad

Eg vil absolutt tilråde til å søke om å få bu ved på eit av dei internasjonale husa tilknytta Ritsumeikan University kalla I-House 1 eller I-house 2. Då eg studerte der budde eg i I-house 1 og vart kjend med mange hyggjelege menneske frå heile verda. Ca 50 personar bur der, alle kjenner alle, og det er to utruleg snille og hyggjelege managarar som bur der og fungerer meir som ei mor og ein far, så det er meir som å bu i ein stor familie. Det å dele toalett og dusj/baderom er ikkje noko å sjå på som negativt. Dette blir ein raskt van med, og det vil i praksis bli ein måte å kome seg ut frå rommet og sosialiserast på oftare enn om ein hadde hatt alt på eige rom, då ein møter folk i gangane, på kjøken osv. I tillegg til dei ca 50 internasjonale studentane bur det ein house-buddy i kvar etasje (vanlegvis lokale, men kan også vere fulltidsstuderande utvekslingsstudentar) som hjelper til med alt mogleg ein måtte trenge hjelp til. Det skal no (i 2016) finnast eit tredje internasjonalt hus, som er større og eg trur det også bur fleire lokale der, men dette skal eg ikkje seie sikkert.

Sosialt miljø

I tillegg til å vere nyttig så er buddysirkelen ved Ritsumeikan ein god og enkel måte å bli kjend med mange japanarar på, noko eg opplevde som heller vanskeleg når det gjaldt lokale som ikkje var ein del av denne sirkelen. Og eg har hørt frå utvekslingsstudentar frå andre japanske universitet at det har vore vanskeleg å bli kjend med dei lokale då dei ikkje har hatt slike velfungerande system. Særskilt om ein bur ved dei internasjonale husa er det svært enkelt å bli kjend med mange internasjonale studentar, men om ein ikkje gjer det så er det likevel ein plass på campus kalla "gaiben" som er ein samlingsplass for utvekslingsstudentar og buddyane, så her er terskelen låg for å kome i kontakt med fleire folk. Då eg studerte der var det svært god kontakt mellom utvekslingsstudentane og dei to tilsette ved det internasjonale senteret som har hovudansvaret for utvekslingsstudentane ved Japansk-faget, og desse samarbeida også godt med buddyane noko som bidrog til eit godt miljø.

Folk på campus
Foto/ill.:
© Ritsumeikan University

Informasjon