Hjem
Studentsider
bilateral

University of Ghana og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandGhana
  • ByAccra
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for råd om utveksling og når det passar å reise ut. Vanlegvis vil det passe best i eit semester når du kan ta frie studiepoeng. Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling. OBS! Du kan ikkje utveksle til University of Ghana i det siste året av dine studier.

Språk

Undervisninga ved universitetet foregår på engelsk. Språktest krevast ikkje.

Dersom du ikkje har nok engelskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Utvekslingsstudentane har status som «special admission students» og står fritt til å velje blant alle emne på bachelornivå så lenge dei innfrir krav til faglege forkunnskapar. Emna studentane kan søke på emne innanfor følgjande fagfelt: african studies, archaeology, biochemistry, biology, business administration (public administration and health services management), classics, earth science, economics, English literature/language, geography and resource development, geology, history, mathematics, modern languages, music, philosophy, political science, psychology, religious studies, sociology og theatre arts. Full oversikt over emnetilbodet finn du på nettsidene til UG.

På 100- og 300-nivå vil det faglege nivået ofte vere lågt, og det er som oftast færre studentar på emna på 400-nivå og oppover. Det kan òg vere mogeleg å følge emne på masternivå (600-nivå og oppover). UG krev at alle emna ein student vel er på same nivå pga. fare for kollisjon mellom eksamensdatoar. Ver merksam på at fagkodar som sluttar med oddetal blir tilbode i semester 1, som tilsvarar vårt haustsemester, medan fagkodar som sluttar med partal blir tiilbode i semester 2, vårt vårsemester.

Kvart emne utgjer 3 credits. Studentane må ta minst 5 emne per semester, totalt 15 credits. Det er fagmiljøet ditt ved UiB som avgjer kor mange credits du må ta ved UG for å få godkjent studiane som tilsvarande 30 studiepoeng ved UiB.

Evaluering skjer i form av oppgåver undervegs og ein 2-3-timers skuleeksamen ved slutten av semesteret. På ein del emne får studentane utlevert emneskildringar, kopierte utdrag frå lærebøker eller artiklar/handouts, men elles er det lite pensumlitteratur og det som blir sagt på forelesingane er absolutt den viktigaste delen av innhaldet på studiet. Oppmøte er obligatorisk.

Studieavgift

Det er berre betalingsplassar ved University of Ghana. Studieavgifta for eitt semester i 2019/20 er USD 3 400, inkl. bustad.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Ghana blei grunnlagt i 1948, den gongen som ein del av University of London. Den første rektoren ved universitetet var Ghanas første president etter frigjeringa i 1957, Dr. Kwame Nkrumah. UG har i dag om lag 27 000 studentar, og er dermed det eldste og største av dei fem offentlege universiteta i Ghana. Universitetet har rundt 1500 master- og doktorgradsstudentar og 25 000 bachelorstudentar. Omtrent 700 av studentane ved universitetet er internasjonale.

Både campusen, byen Accra og resten av Ghana er forholdsvis trygt, men som overalt elles, bør ein vere varsam og ta naudsynte forholdsreglar. Ghanesarar flest er veldig hyggelege og tar godt imot internasjonale studentar.

Bustad

Internasjonale studentar bur i den internasjonale studentheimen på campus. Det er vanleg at to studentar deler rom, vanligvis ein internasjonal student og ein utvald ghanesisk student.Det finns òg nokre få enkeltrom per etasje som ein må søke særskilt om. Kapasiteten på slike rom er knapp. Hyblane er enkle, men inneheld det alt ein treng, inkludert ein skrivepult, takvifte og balkong. Det er felles kjøkken av enkel standard, bad, arbeidsrom og tv-rom. Husleiga er låg, og ligg vanlegvis på rundt 700 USD per semester.Like ved studentbustaden ligg det ein lokal marknad for studentane. Det er gode moglegheiter for aktivitetar i helgar og feriar og kort avstand til fine badestrender.

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt opp i to semester. Haustsemesteret varer frå midten av august til midten av desember, og vårsemesteret varer frå byrjinga av februar til slutten av mai.

Studentrapportar

2018

Bachelor i sosiologi - Haust 2018

Bachelor i sosiologi - Haust 2018

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Mitt første tips er å huske på at alt du blir fortalt eller leser om Ghana er andres opplevelser og erfaringer, men ikke nødvendigvis beskrivende for ditt opphold. Derfor vil jeg anbefale å reise ned med et åpent sinn, uten for mange forventninger og uten å sammenligne ditt eget opphold med andres opplevelser. Denne rapporten vil bestå av mine erfaringer fra det jeg har opplevd og sett i Ghana.
Ting som kan være lurt å ta med fra Norge; solkrem, myggspray med DEET, medisiner eller toalettsaker/hudpleie som kan være vanskelig å finne her. Ellers kan det meste selvfølgelig kjøpes her, og mitt tips er å ikke ta med så mange ting. Jeg synes det har vært bedre å reise ned med lite klær og så få sydd ting jeg trenger her nede.
Et annet tips jeg vil komme med er å ordne alt av praktiske ting med UiB, Lånekassen, bank og mobilabonnement i Norge før du reiser. Jeg hadde en hektisk sommer før jeg dro, og tenkte at jeg kunne ordne det meste over nett fra Ghana. Det endte bare med å skape unødvendig mye stress og dyre telefonsamtaler med Lånekassen og DNB.
Før du reiser vil jeg også anbefale å søke litt rundt på sosiale medier etter spennende mennesker som bor i Accra. Vi har dratt på mange morsomme festivaler og arrangementer som vi har funnet gjennom instagram.

Undervisningsformer

Jeg tok 5 fag ved sosiologisk institutt, der alle var på 400-nivå.
Hvert fag hadde en forelsning i uken, og 2 av fagene hadde etter hvert et par seminarer. Min opplevelse er at nivået på undervisningen varierer veldig fra professor til professor. Jeg hadde to veldig gode professorer, og 3 ekstremt dårlige. I begynnelsen av semesteret kan det være lurt å gå i flere forelesninger for å se hvilke fag som kan være bra, og hvilke professorer du liker. Jeg opplevde at professoren i det ene faget plutselig ikke dukket opp etter uke 4, og den professoren som tok over var ikke særlig flink, så det kan være lurt å være klar over at du aldri vet helt hva du får. Det er også verdt å nevne at semesteret kommer sent i gang, så det kan være lurt å bruke den første tiden på å reise.

Vurdering av emnetilbodet

Som utvekslingsstudent på UG kan du velge fag fritt fra alle instituttene, men fra UiB ble jeg forklart at jeg burde velge alle innenfor samme institutt. Dette kan være lurt å sjekke med veileder før du drar, for emnetilbudet blir definitivt bedre dersom du kan ta fag fra flere institutt.
Et tips, hvis du har mulighet, er å velge traditional dance eller traditional drumming på Department of performing arts. Jeg hadde flere veneer som tok disse fagene, og de var kjempefornøyde. Musikk og dans er en stor del av ghanesisk kultur, så dette er en god mulighet til å lære mer og få en morsommere studiehverdag.

Fagleg utbyte og språk

Engelsknivået mitt har blitt bedre, mest på grunn av mengdetreningen man får ved å snakke og skrive både med venner og gjennom studier. Jeg vil ikke si at man trenger å være spesielt god i engelsk for å dra hit.
Når det gjelder faglig utbytte vil jeg nok si at dersom dette er viktig for deg så bør du kanskje ikke dra til UG.
Du kan som sagt være heldig med forelesere, men det faglige nivået blant studentene er merkbart lavere sammenlignet med UiB. Jeg har som sagt gått 4.året her, selv om jeg egentlig er på 3. året i Norge, og jeg vil absolutt anbefale å ikke gå nivåer under 400.
Når det er sagt har jeg lært masse av å studere her, undervisningen har gitt meg nye perspektiver, historisk kunnskap og ikke minst mye nyttig informasjon om sider ved det ghanesiske samfunn som jeg ikke ville lært ved å bare være turist i Ghana.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint, frodig og ikke minst stort. Hvis man tilbringer mye tid her havner man på mange måter litt i en boble av velstående ghanesiske studenter, grønne plener og mat fra Night Market. På campus dukker det om mange små boder der man kan kjøpe frukt, mat og drikke. I den ene enden av campus ligger sports department, der kan man betale for å trene i et treningsrom eller være med på gruppetimer. Der finnes det også et stort, og ganske fint utendørs basseng, hvor man betaler en liten sum for inngang som student.
Accra er en stor by, som man dessverre må kjøre mye i bil for å komme seg rundt i, men det er mange interessante områder som er verdt å besøke når du trenger å komme litt ut av UG-bobla.
Et par områder/steder jeg vil anbefale å besøke er Jamestown, Makola Market, Nima, Osu og Madina. Ellers er det mange andre fine steder å besøke i Ghana som Volta region, Ada Foah, Bojo beach, Butre/Busua, Kumasi, og ikke minst nord i Ghana.
På universitetet arrangeres det inter-hall games, idrettskonkurranser der hver hall (studentboligbygg) danner et lag som konkurrerer mot andre halls. Man kan blant annet spille volleyball, fotball, tennis, basket eller svømme. Jeg vil anbefale å delta på dette, det er en fin måte å bli kjent med andre studenter mens man gjør en aktivitet sammen.

Bustad

Jeg bor på ISH2 (International Student Hostel 2) på et dobbeltrom med en tysk/kamerunsk jente. Å bo her har vært en kjempebra opplevelse. Det er ekstremt sosialt og hyggelig, samt kort avstand til Night Market der man får kjøpt mat, vann, dopapir, håndkle, sengetøy, puter, myggnetting mm.
I min bygning bor det internasjonale studenter fra blant annet Canada, Tyskland, Japan, Frankrike, Elfenbenskysten, Nigeria samt en del Ghanesere. Det er mulig å søke om enkeltrom, men da betaler du litt mer. Personlig har jeg hatt det kjempefint på dobbeltrom.
Standarden er enkel, men grei. Hvert rom har balkong, (med mindre du bor på bakkeplan, prøv å unngå dette) egen pult, hylle, klesskap, seng og vifte i taket. Ellers er det felles bad (kun kaldt vann) og felles kjøkken med delte kjøleskap. Vannet og strømmen har gått et par ganger, men det kommer ganske fort tilbake igjen:)
I ISH2 er det også et vaskeri, en restaurant, en liten butikk og ikke minst en skredder. Rett i nærheten ligger ISH1 og Jubilee Hall, sammen med ISH2 danner de lag som spiller sammen i inter-hall games.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på ISH har vært veldig bra. Her er det lett å møte og bli kjent med nye mennesker fra land over hele verden.
Ved å bli med i studentorganisasjoner eller hall games-lag kommer man også lettere i kontakt med andre. En annen ting som er verdt å nevne er hall week. Hver Hall arrangerer etter tur en uke med aktiviteter og arrangementer som avsluttes med en konsert. Min opplevelse er at det er få fester eller sosiale arrangementer på campus på kveldstid utenom hall week. Mange av de ghanesiske studentene er veldig religiøse og det er derfor ikke så vanlig å dra ut eller drikke mye alkohol, og det er ikke så mange fester på campus. Men det er mange hyggelige barer og bra utesteder i Osu, så vil anbefale å dra dit i på fredager.

2015

Haust 2015 - BA i historie

Haust 2015 - BA i historie

01.08.2015 - 20.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Ta med en skikkelig myggspray og et godt lager med solkrem. Litt sjokolade og noen poser Toro tomatsuppe vil du heller ikke angre på at du puttet i kofferten. Ved ankomst på flyplassen vil du oppdage at du bare får et stempel for 60 dager i passet. Dette er for å tyne penger gjennom et "residents card" som du kan kjope, men jeg anbefaler å bare stikke en tur over grensa til Togo for å få nytt stempel i passet rett for de 60 dagene er omme. Lome er en kul by som absolutt er verdt å ta turen til uansett!

Undervisningsformer

Undervisningsformen ved universitetet er forelesninger. Det er viktig å delta, baade fordi mange forelesere tar attendance og sjekker a du er på minst 70 % av forelesningene, men også fordi det ikke finnes pensumboker. Alt undervisningsmateriale får du tilgang til eller beskjed om hvor er gjennom å delta på forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er absolutt ikke det samme som står på nettsidene. Det skaffet problemer for meg, fordi hvilke emner som passet inn i min studieplan var ganske begrenset. Det beste emnetilbudet er nok for dem som studerer utviklingsstudier.

Fagleg utbyte og språk

Engelsken min er betydelig bedre, naturlig nok, og det skriftlige nivået på universitetet er hoyt. Noen fag er veldig gode og ga meg godt utbytte, mens andre var på et latterlig lavt nivaa. Anbefaler å gå på forste forelesning i alt man er interessert i i forkant av at man bestemmer seg for hvilke fag man vil ta.

Universitetsområdet og byen

Universitetsomraadet er ganske fint, spesielt biblioteket og enkelte av departementene. Byen har noen kule områder som er verdt å undersoke, særlig markedene, men anbefaler virkelig å ta turen til andre steder i Ghana hvis man vil oppleve litt. Ta det som jevne pauser fra campuslivet utover i semesteret. Det fineste stedet jeg dro til var Butre Beach, vest for Cape Coast, det var virkelig paradis.

Bustad

Hostellet til de internasjonale studentene er ikke superfint, men helt greit. Stort minus med fellesbad. Man har bare 1 roommate, og det er en fordel: andre steder er man 4 i et rom. Ganske god plass, og bedre mat i kantina enn man kan skaffe andre steder på campus. Internettet er ikke superbra, men man kan skaffe seg bedre internett hvis man drar til Accra Mall og kjoper Surfline.

Sosialt miljø

Miljøet var virkelig det beste med oppholdet. Man bor veldig tett, og da blir man naturligvis godt kjent. Ghanesere og internasjonale fra hele verden bor i samme bygg, noe som gjor miljoet veldig spennende. Jeg ble kjent med masse amerikanere, ghanesere, nigerianere, togolesere, tyskere, dansker, tsjekkere, koreanere og kinesere.

Haust 2014 - BA i utviklingsstudier

Haust 2014 - BA i utviklingsstudier

01.09.2014 - 31.01.2015

Førebuingar/praktiske tips

Noen av de emnene som jeg forhåndsgodkjente var det usikkerhet rundt om var "on offer" ettersom at det foregikk en streik de første ukene etter jeg kom til Ghana. Dette ordnet seg med hjelp fra de ansatte på IPO( International Programme Office) hvor de ordnet en liste over fag som de kunne tilby under streiken. Vi internasjonale begynte semesteret derfor litt før de ghanesiske studentene. Dette var på noen måter dumt fordi vi ville bli kjent med studenter på campus men det måtte gjøres for at vi skulle være sikker på at vi fikk tatt eksamen før vi skulle dra hjem.
TIPS
Bruk gjerne litt tid å gå på forskjellige forelesninger før du velger, men pass på at du registrerer emnene før fristen for registrerer online går ut. Et annet tips er å sjekke før du drar om du har fått alle "credits" du trenger fra de fagene du har tatt. I tillegg til at det kan være lurt å følge godt med på "notice boards"rundt omkring etter fagrelatert informasjon. Når det kommer til helse var det som de fleste er kjent med ebola-utbrudd i flere vest-afrikanske land i fjor. Ghana var og er fortsatt ebola-fri. Jeg merket meg det ble gjort forebyggende tiltak rundt omkring med informasjonsplakater, vi studentene snakket om det oss i mellom og de fleste sykehus hadde mottak for å håndtere et eventuelt utbrudd. Jeg følte meg derfor trygg, og innså at jeg ikke kunne bekymre meg for noe som ikke var tilfelle nemlig ebola-utbrudd i Ghana. Men jeg var nøye med hygiene og tok de forhåndsreglene som jeg ble anbefalt.
Hvis det er behov for å oppsøke lege eller lignende kan jeg anbefale Health Link som er et privat klinikk som ligger i East Legon like ved Campus. Det er også flere sykehus i nærheten. Det er også apotek rundt omkring, et som er i gåavstand på Marina mall rett utenfor campus. i tillegg til at det finnes apotek på alle kjøpesentrene og ellers i Accra og i East Legon er det også et nært Jerry's bar.
Det er veldig fuktig de første månedene så ta gjerne med noe mot myggel. Ting og klær begynner for å mygle hvis det ikke blir tørket ordentlig etter vask og lignende. Kan også være lurt å ha med regnjakke, og gode joggesko. I tillegg opplevde jeg det som kjølig de første ukene etter regntiden så en tykkere genser kan også være lurt å ha med. Hvis du skal reise nordover i landet er det ofte kjøligere her, da om natten så da er det godt å ha med en tykkere genser. Ellers kan en få kjøpt myggnett på night market, men dette var ikke jeg klar over så jeg tok med hjemmefra. Det må være et nett som er firkantet, ikke slik som må henge i taket(det er høyt under taket på rommet).

Undervisningsformer

Noen av forelesningene jeg hadde var bedre enn andre. foreleserne brukte ikke powerpoint, og de fleste la ikke ut forelesningene på internett, så for meg gjaldt det å være på forelesningene å ta notater. I mitt tilfelle var forelesningsnotatene jeg leste på til eksamener i tillegg til pensum og litteratur tilgjengelig på nett eller bibliotek og bokhandel på campus. Det finnes også noe som finner om seminarer 8kalles tutorials) for de som er interessert i disse. ryktene sa at disse var obligatoriske men det vet jeg ikke om stemmer. Her gikk masterstudenter eller studenter med ferdigfullført bachelorstudenter gjennom deler av pensum fra forelesningene, og så ble det diskutert.

Vurdering av emnetilbodet

Ettersom at streiken skapte litt utfordringer fikk vi internasjonale studenter en liste over tilgjengelige emner for det semesteret jeg var på utveksling. Denne listen var midlertidig, og hvis ikke streiken ble over innen en gitt tid måtte vi bare velge fra denne listen. utvalget var litt begrenset. Grunnen til dette var at hvis ikke streiken endte før det var gått for langt i semesteret, hadde vi internasjonale studenter ikke fått mulighet til å ta eksamen i emnene som ikke var tilbudt på den listen. Det ble nemlig sånn at de ghanesiske studentene tok eksamen etter vi internasjonale på grunn av utfordringene med streiken. Men heldigvis opphørte streiken, og flere av emnene ble mulig å velge, og de tilrettela for at vi kunne ta eksamen før semesterslutt. Et tips er å følge godt med på forelesninger om praktisk informasjon, og spørre de andre ghanesiske studentene hvis det er noe du lurer på fordi det meste blir gitt som muntlige beskjeder eller hengt opp på "noticeboards", disse finnes også på hostellet. I tillegg er alt av informasjon tilgjengelig på IPO.

Fagleg utbyte og språk

Engelsk er utbredt og de fleste snakker veldig godt engelsk. For meg var det stort sett ingen problem å forstå det som ble sagt, men av og til på enkle forelesninger med stor forelesningssal og mange studenter, brukte foreleseren mikrofon som ikke alltid fungerte optimalt. Men da spurte vi bare hverandre, og fikk klargjort det som ble uklart. Det var også muligheter for å be foreleser gjengi det som ble uklart.

Universitetsområdet og byen

Campus er stort, og de første dagene er det nyttig med kartet bak i studentkalenderen for å orientere seg. Hvis jeg hadde dårlig tid og ikke rakk å gå til forlesningene var det en shuttle buss som går ofte, som en kunne ta frem og tilbake. Det er også mange taxier rundt om på campus men dette er noe dyrere. Men jeg pleide å gå til forelesningene, og satt av en 20-30 minutter for å rekke det stort sett. Accra by har det meste av kjøpesenter, spisesteder og utesteder. anbefaler å sjekke ut teateret og "poetry slams" i East Legon på Nubuke Foundation, like ved campus som er veldig spennende. Her ble fremføringer av poesi og andre kulturinnslag som jeg synes var vell verdt å få med seg holdt månedlig. Det er også mange chop bars(ghanesisk mat som en kan kjøpe i gatene) på campus og like ved. På campus er det et marked like ved hostellet som kalles "night marked" hvor de selger det meste. Blant annet mat, frukt og andre ting som toalettpapir og vann. i tillegg til dagligvare butikken All Needs, som også ligger rett ved siden av night marked.

Bustad

Det finnes to internasjonale hosteller på Campus(1 og 2) like ved hverandre. Her bodde alle de internasjonale, inkluderte studenter fra andre afrikanske land. I tillegg bodde det også en del ghanesiske studenter her. Dette var kjekt fordi da ble en kjent med ghanesiske studenter så vell som andre internasjonale studenter. Det finnes polytank og generator for når det er strøm og vann sparing. Strømmen gikk mellom 1-3 ganger i uken (light off). Det kan være lurt å kjøpe seg en lommelykt. Dette så vell som mange andre praktiske ting er lett tilgjengelig i Accra. Men jeg hadde dette med hjemmefra, noe jeg strengt talt ikke hadde trengt. Jeg bodde med en amerikaner og vi fungerte bra som roommates. Det er både dobbeltrom og enkeltrom. Hva du ønsker kan spesifiseres når du søker om plass på hostellet.

Sosialt miljø

Kjekt og godt samhold på hostellet. Det var fint at vi var så studenter fra hele verden. Vi internasjonale studenter ble godt kjent med hverandre, men også med de ghanesiske studentene. Jeg ble værende med en gruppe internasjonale studenter og ghanesere. vi reiste i ferier og fant på mye sosiale i helgene som kulturelle innslag som "poetry slams" og spise middag ute sammen for det meste ghanesisk mat og noen ganger vestlig mat på resturanter i Osu i Accra by. i tillegg til at vi hver mandag laget vi middag sammen og inviterte gruppen, og dette rullerte vi på og krysset fingrene for at det ikke ble strømbrudd mens vi laget maten, og at hvis det skjedde at generatoren var i orden! Dette gikk som regel alltid bra, fordi hvis det var strømbrudd på det hostellet vi bodde på(ISH 1 som står for internasjonal student hostel 1) kunne vi alltids gå til ISH 2( det andre internasjonale hostellet) å lage mat der. Men dette skjedde bare en sjelden gang. I tillegg tok vi oss gjerne en øl på en lokal bar eller et utested i Osu i helgene. Jeg hadde det veldig sosialt og har fått meg mange gode venner, både i Ghana og rundt om i verden.

Flott bygning
Foto/ill.:
© University of Ghana

Informasjon