Hjem
Studentsider
erasmus+

University of Leeds og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByLeeds
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på programma i samanliknande politikk og europastudium har fortrinn på å reise ut gjennom denne avtalen før studentar fra administrasjon og organisasjonsvitskap og andre samfunnsvitskaplege fagområde. Du må ha tatt minst 60 studiepoeng før utreise. Det er mogeleg å søke for eit semester (oppstart vår) eller for eit heilt år (oppstart haust).

Når i studiet kan eg reise

Normalt passar det best å reise ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet sine nettsider for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk.

Universitetet anbefaler at du tilfredsstiller B2-nivå etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse (CEFR).

Dersom du ikkje har nok engelskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Ved School of Politics and International Studies kan du velje mellom fleire ulike emne innanfor statsvitskap. Dei fokuserar på internasjonale relasjonar, utviklingsstudiar og britisk politikk. Herunder særleg på følgjande: human development; global justice and security; conflict and terrorism; political parties and leadership; and democratisation with regional specialisms in Britain, Europe, North America, Sub-Saharan and North Africa, South and South East Asia and the Middle East. På denne nettsida finst ein søkbar database over emnetilbodet.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS (120 credits) per år. Kvart emne gjev mellom 2.5-10 ECTS.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Leeds har røter tilbake til 1831, då Leeds School of Medicine blei grunnlagd og fekk status som sjølvstendig universitet i 1905. Det er delt inn i ni fakultet, og har om lag 33 000 studentar. Hovudcampus ligg halvannan kilometer nord for Leeds sentrum. Universitetet har band til fem nobelprisvinnarar, tre av dei i kjemi. Det tilbyr òg pilotutdanning, og studium innan luftfartsteknologi, og har ein eigen flysimulator.

Leeds er ein by i West-Yorkshire, nord i England. Han har om lag 430 000 innbyggarar. Byen blei tidleg ein prominent tekstilby, og på første halvdel av 1800-talet auka innbyggartalet frå 53 000 til 172 000. I dag er Leeds ein av dei raskast veksande byene i Storbritannia, og er kjend for sine mange store varehus.

Bustad

Universitetet har studentbustader både i og utanfor Leeds sentrum og garanterer tilbod til alle utvekslingsstudentar som søker innan fristen. Somme bustader har inkluderte måltid, medan ein må lage mat sjølv andre stader.

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2022

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Studieadministrasjonen i Leeds var svært vanskelige å forholde seg til til tider, så et tips er å være tidlig ute med å sende mail for å få det formelle på plass. Det var vanskelig å vite hvem vi skulle ha underskrifter fra i forbindelse med utvekslingen og Erasmus, i tillegg til at de brukte tid på å svare. Det var riktignok litt utskiftninger av personale da vi kom og det var til dels derfor vi slet med å få tak i de riktige personene.Undervisningsformer

Da jeg kom til England var de i gang med å åpne for fullt igjen etter korona, så mange av emnene hadde gått tilbake til å være tradisjonelle/fysisk oppmøte fra digital. Men undervisningsformene de bruker til vanlig er likevel noe ulikt det jeg er vant med fra UiB.

Seminarer brukes i større grad i Leeds enn på UiB. I emnene mine hadde jeg en forelesning á 1 time og ett seminar á 1 time i uken. Seminarene i mine tilfeller var veldig små grupper (og det var i tillegg relativt dårlig oppmøte på dem), i tillegg til at det vanligvis er emneansvarlig/professor som har ansvaret for og underviser i dem. I seminarene er det forventet å delta, og man må forvente å måtte snakke i grupper og sammen med seminarleder.

Professorene i Leeds er også mer som "tutors" å regne enn kun professorer. De er veldig engasjerte i studentene og de veileder deg gjennom eksamen og oppgaveskriving i større grad enn i Norge.
Når det kommer til eksamensformen hadde jeg kun essays og midterms. Da fikk vi oppgavene veldig tidlig i semesteret, så i teorien kunne man skrive eksamen når man ønsket selv.

Undervisningsformen i Leeds har jeg egentlig lite å utsette på, men jeg skulle ønske jeg var mer forberedt på at det var såpass forventning om å delta i undervisningen.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg fikk ikke velge emner selv, men jeg fikk et utvalg av veldig få emner jeg kunne velge mellom. Emnene jeg valgte/fikk var helt greie, men jeg hadde nok valgt andre om jeg fikk velge fritt selv. Men i utgangspunktet er det en hel del interessante emner de har tilgjengelig. Merk at man ikke kan ta førsteårsemner, da disse er obligatoriske for førsteårsstudentene der og dermed reservert for dem.

Fagleg utbyte og språk

Språket var naturligvis engelsk, et språk jeg selv vil påstå jeg mestret ganske sterkt før jeg dro på utveksling. Men jeg hadde aldri skrevet en akademisk tekst på engelsk før jeg dro, og det var ikke så enkelt som jeg hadde trodd, hehe. Derfor skulle jeg ønske at jeg øvde mer på det på UiB først, men det gikk seg til til slutt. Den muntlige engelsken min er derimot blitt bedre.

Som nevnt i kommentaren om emnetilbudet skulle jeg gjerne valgt andre emner om jeg kunne. To av emnene mine var mer filosofiske enn det jeg var vant til eller ønsket, mens det siste var noe vanskelig å forstå seg på.
Likevel har dette semesteret åpnet øynene mine for saker i samfunnet jeg ikke var klar over eller hadde tenkt spesielt mye over fra før av, for eksempel rundt human intervensjon, kjønn og identitet og rettferdighet i samfunnet generelt.
Spesielt ett av emnene som jeg forstod minst av i starten ble det jeg syntes var mest interessant, så det var ikke bare negativt at jeg endte opp med de emnene jeg gjorde.

Det må legges til at det i løpet av semesteret var flere streiker. Dette gjorde at vi mistet noen uker med undervisning, i tillegg til at sensurperioden ble forskjøvet. I følge studenter jeg snakket med var det ikke uvanlig at professorene streiket noen ganger i løpet av året, så dette kan være greit å være forberedt på.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort, og jeg fikk ikke utforsket alt! På campus er det blant annet et stort utested med konsertscene, en typisk engelsk bar, matbutikk, flere kafeer, kantiner og matboder.
Bibliotekene var svære med gode fasiliteter.
I tillegg ligger det en idrettshall på campus der de har klatrevegg, svømmehall og flere treningsstudioer. Dersom man bor i studentboliger får man gratis tilgang til trening på morgener og helger.

Leeds er en relativt stor by, men selve sentrumskjernen kan på noen måter minne litt om Bergen, bare litt større. Det er gåavstand til det meste, og det er flere gamle bygg og museum rundt om i byen.
Det ligger flere arkader (gamle shoppingsentre) rundt om i byen, i tillegg til et større kjøpesenter og handlegater. Du får tak i alt du trenger, og man trenger ikke reise til London for å få shoppet.
I sentrum finner man også flere hyggelige kafeer, restauranter og lunsjsteder. Hvis man er interessert i fotball ligger stadionet til Leeds United bare en kort busstur fra sentrum.

Togstasjonen ligger i sentrum, og derfra kommer man seg nesten overalt i England (og Edinburgh) på kort tid, ettersom Leeds ligger så sentralt i landet. Anbefaler også å reise til York som ligger 30 minutter med tog fra Leeds, en superkoselig gammel by med masse historie!
Tips: bruk appen Trainline og kjøp et rail card! Man får mye billigere billetter på den måten, og appen er superenkel å bruke til å kjøpe billetter med. Og forsøk å planlegg turene god tid i forveien, da kan man få ekstremt rimelige billetter ;-)

Bustad

Jeg bodde i en av studenthyblene til universitetet. Denne lå en 5-10 gåtur fra universitetet, og 20 minutter fra sentrumskjernen. Å søke om studentbolig fra Uni of Leeds er en enkel affære, og såvidt jeg forstod er man garantert en bolig som utvekslings/internasjonal student.
Jeg delte kjøkken/stue med 5 andre, både utvekslingsstudenter og briter, og hadde eget bad på rommet (en preferanse man velger når man søker om bolig - litt dyrere, men veldig verdt det). Standarden var helt ok, men dette var en av de eldre boligene.

Jeg betalte rundt 40.000 i leie for semesteret, altså ca. 6500 i måneden, men man kan søke om både dyrere og rimeligere leiligheter.

Sosialt miljø

Leeds er full av studenter! Briter er nok ikke de enkleste å bli kjent med, men det er flust av andre internasjonale studenter i byen også.
Jeg var med i et samfunn som het Nordic Society, og det samme var mange andre studenter fra de nordiske landene. Disse arrangerte quiz og andre arrangement, samt at vi møttes til treff hver andre uke. I tillegg var jeg med Ansa for å blant annet feire 17. mai! Ellers er jo pubkulturen en essensiell greie i England, og det ble mange turer på Wetherspoons for å møtes over en pils og kanskje se en fotballkamp.

Noe av det gøyeste vi gjorde i Leeds var å delta på Otley run, som er en tradisjonell bar til bar-runde som foregår hver helg. Alle kler seg ut (vi hadde blant annet russetema!), og gjør sitt beste for å klare å stå løpet ut. Det er hele 15 barer med på løpet, og i helgene ser man folk i kostyme overalt. Veldig artig konsept som anbefales å være med på i hvert fall én gang!

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du planlegger å reise mye rundt under oppholdet anbefales det å skaffe seg et Railcard. Dette vil gi deg betydelige rabatter på togreiser i hele UK.

Undervisningsformer

Undervisningen ved University of Leeds består for det meste av forelesninger og seminarer. Forelesningene varer 60 minutter og det er som regel en forelesning per emne hver uke. Det samme gjelder seminarene. Det er forventet at man skal være forberedt til både forelesninger og seminarer. I seminarene forventes det at man er muntlig aktiv.

Vurdering av emnetilbodet

University of Leeds har et ganske bredt tilbud av ulike emner man kan melde seg opp til. Innenfor politikk har de mange spennende emner innenfor britisk politikk som anbefales.

Fagleg utbyte og språk

Det har vært veldig nyttig å få utfordre seg gjennom å ta emner på engelsk. Dessuten har det vært veldig lærerikt å få utveksle erfaringer, kompetanse og akademiske ferdigheter med andre politikkstudenter, både britiske og andre internasjonale.

Universitetsområdet og byen

Leeds er en overraskende mye større by enn det man kanskje forventer. Det ligger flere universiteter i byen og det er derfor veldig mange studenter i byen. Universitetsområdet er veldig stort og inkluderer utallige kafeer og restauranter. Dessuten finnes det både treningssenter, barer og en større nattklubb. Det er mange bibliotek, lesesaler og stillerom.

Leeds er kun 2 timer unna London med tog, 1 time til Manchester og 1,5 time til Liverpool.

Bustad

Jeg valgte å søke bolig gjennom universitetet, noe jeg anbefaler sterkt. Man kan velge mellom "catered", altså at alle måltider er inkludert. Jeg valgte å ikke ha dette. I stedet ble jeg plassert i et kollektiv med seks andre internasjonale studenter, og gjennom matlaging og sosialt lag på kjøkkenet ble man fort gode venner. De fleste studentblokkene har døgnåpen resepsjon, et treningsrom og ofte lesesaler tilgjengelig for sine studenter. I tillegg til treningsrom i blokka fikk vi også automatisk medlemskap på det store treningssenteret på campus. Prisene er noe høyere enn i Norge for å leie, men til gjengjeld får man mer igjen for det.

Sosialt miljø

Universitetet har ekstremt mange internasjonale studenter som gjør det svært lett å bli kjent med nye mennesker og nye kulturer. Universitetet tilbyr også veldig mange ulike studentgrupper som man kan ta del i. Selv var jeg et aktivt medlem i Nordic Society.

2019

HØST 2019 - BAPS-AOP

HØST 2019 - BAPS-AOP

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del som må gjøres før avreise, så det kan være greit å orientere seg om viktige frister i god tid før og også holde seg oppdatert på informasjon som kommer inn. Ved spørsmål kan det også være greit å henvende seg til internasjonale koordinator. Det kan også være lurt å være tidlig ute å søke studentbolig da de beste gjerne blir tatt først. Reis gjerne bort en uke eller to før skolestart da det kan være greit å bruke litt tid på å bli kjent med både skolen og byen. Uken før skolestart vil det også være mulig å delta på en rekke arrangement for internasjonale studenter og dette kan være en fin mulighet til å bli kjent med andre studenter på.

Undervisningsformer

Undervisningsformen vil variere litt alt etter hvilke fag man velger, men stort sett vil det være de samme som ved UIB. Man har gjerne en forelesning i uken per fag, som varer mellom 1-2 timer. Noen fag har også seminar/ workshops som man kan delta i, men ikke alle. Undervisingen foregår på engelsk, men selv opplevde jeg ikke dette som et stort problem. Kan være litt vanskelig å henge med i starten, men det kommer seg etter hvert.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved Leeds var ganske bra. På nettet finner man en så kalt "module catalouge" med oversikt over alle fagområder og emner som man kan velge mellom. Som Erasmus- utvekslingstudent har man nødt til å ha 15 studiepoeng som er psykologifag, men dette vil ikke bli noe problem da Leeds har et bredt tilbud av ulike psykologifag og retninger. Det er et par ting som vil være viktig å huske på når man skal velge fag. I England bruker de et annet system for studiepoeng så f.eks. 10 norske studiepoeng/ ETCS vil tilsvare 20 engelske credits. Man må også passe på å sjekke hvilket semester faget vil bli undervist i. Noen fag blir undervist både høstsemester (Semester 1) og vårsemester (Semester 1), mens andre bare høst (1) eller vår (2). Det anbefales gjerne å søke litt flere fag enn man trenger da fag kanskje ikke vil være tilgjengelig eller det overlapper med andre. Skulle det skje at fag overlapper er det viktig å få rettet opp i dette og da kanskje lete etter nye fag. Man har noen uker på seg etter semesterstart til å kunne gjøre endringer på fagvalg dersom dette skulle være nødvendig.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte var veldig stort da man får mulighet til å velge mange ulike fag på tvers av retninger og vanskelighetsgrader. Foreleserne var flinke og engasjerte i emnet de underviste i. Språkmessig kan det være litt vanskelig i starten, men man blir vandt til det etter hvert og det gir en flott mulighet til å kunne utvikle sine engelske språkferdigheter.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ganske stort, men til tross for det er stort sett alt samlet på en plass noe som gjør det enkelt å finne frem. Campus har alt du måtte trenge: bibliotek, lesesaler, forelesningssaler, treningssenter, dagligvarebutikk, Cafe osv. Byen Leeds er enkel å finne fram i og alt er stort sett sentrert rundt sentrum noe som gjør det enkelt å bli kjent med byen. Leeds har også et godt kollektivtilbud noe som gjør det enkelt å kunne ta buss eller tog til andre steder i England.

Bustad

Som utvekslingsstudent kan du søke på ulike studentboliger rundt om i byen. Det kan være lurt å være tidlig ute med denne prosessen da gjerne de beste boligene blir tatt først. Selv bodde jeg på IQ Leeds som lå 15-20 min nord for campus og Leeds sentrum, og synes det var helt greit. IQ var også noe billigere enn f.eks. de studentboligene som var nyere og lå nærmere campus. På IQ hadde jeg et soverom og eget bad, men delte kjøkken med 4 andre utvekslingsstudenter.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Leeds var veldig bra. Som sagt vil det uken før semesterstart arrangeres en rekke aktiviteter for internasjonale studenter som gir gode muligheter for å bli kjent med andre medstudenter. Alle er stort sett i samme situasjon og er derfor åpne for å bli kjent med andre mennesker. Det var noe lettere å bli kjent med andre utvekslingsstudenter enn lokale. Skolen har også en rekke societies som man kan bli med på og dette vil også gi muligheten til å bli kjent med mange nye mennesker.

HØST 2019 - BAPS-PSYK

HØST 2019 - BAPS-PSYK

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Les gjennom nettsidene. Snakk med andre som har vært på utveksling.

Undervisningsformer

Forelesninger og seminar. Likt som UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Godt tilbud på tvers av ulike fagdomener. God mulighet til å utforske områder av fagfeltet en ellers ikke har mulighet til å utforske.

Fagleg utbyte og språk

Var lærerikt å ha mulighet til å velge en bredde av fag, og spennende med emner på tvers av domener. Man blir også "presset" til å forbedre språket sitt, noe som også er lærerikt.

Universitetsområdet og byen

Stor campus, med gode utvalg av cafeer butikker og studieområder. Store forelesningssaler og bibliotek.

Bustad

Anbefales å bo i sentrumsnære studentboliger, til tross for at det er litt dyrere (Cityside godt eksempel).

Sosialt miljø

En viktig ting å merke seg er at det er stor sannsynlighet for at man vil tilbringe mye tid sammen med andre utvekslingsstudenter.

HØST 2019 - BAPS-PSYK

HØST 2019 - BAPS-PSYK

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye som må gjøres før en reiser på utveksling. Et godt tips vil være å spørre noen som har vært på utveksling før og ikke minst snakke med utvekslingskoordinator. Når det kommer til oppholdet kan det være lurt å gjøre litt research om stedet du skal bo; severdigheter, lokasjon av studentbolig, universitetet og andre nyttig ting.

Undervisningsformer

Undervisningen er på mange måte lik UiB. Vi har forelesninger et par ganger i uken, og seminar eller workshops. Alt foregår jo på engelsk men det vender man seg fort til.

Vurdering av emnetilbodet

University of Leeds har mange kjekke fag. Det som jeg synes var litt vanskelig var at mange av fagene jeg ville ha var semester 2 (vår) og ikke semester 1 (høst) da jeg reiste. Emnetilbudet er mye større enn hjemme og det finnes mange spennende fag som en aldri har tenkt over før. Det kan også være litt vanskelig med fag der forelesninger overlapper. Du kan få fag selv om forelesningene overlapper, og det blir da ditt ansvar å oppdage dette og fikse det. Selv om det var litt stress å finne nytt fag, fikk jeg god hjelp og det ordnet seg fort.

Fagleg utbyte og språk

Når en bor i et engelsk språklig land er det naturlig at språkferdighetene utvikler seg. En blir mye tryggere på engelsken sin, både skriftlig og muntlig.

Universitetsområdet og byen

Campus er utrolig stor. Alle de ulike fakultetene og instituttene er samlet på et stort område, noe som gjør det enkelt å finne frem. De har også kart plassert rundt på campus til hjelp. Campus har alt en trenger, dagligvare butikk, restaurant, bar, nattklubb og treningssenter med svømmehall. Leeds er en stor by, men sentrum er fortsatt enkelt å bli kjent med.

Bustad

Leeds har mange studentboliger spredd rundt i hele byen. Jeg bodde på The Tannery som var veldig ok, ca 15 min inn til sentrum og 15/20 min opp til skolen. Den raskeste veien opp til skolen er opp et par lange trapper og videre oppover, så det kan bli tungt å gå men man overlever. Det er resepsjon i bygget som hjelper med alt en skulle trenge, og tar i mot pakker.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra. Alle som begynner er veldig gira på å bli kjent med nye mennesker. I mitt tilfelle har jeg tilbragt mye tid med de andre utvekslingsstudentene fra psykologi på UiB. Jeg synes selv det har vært enklere å bli kjent med andre internasjonale studenter enn det har vært med briter. Dette er nok på grunn av språk og kultur. Men som sagt alle har lyst å bli kjent med nye mennesker, så hvis en gjør en insats kan en få mange venner for livet, fra alle hjørner av verden.

VÅR 2019 - PRPSYK

VÅR 2019 - PRPSYK

15.01.2019 - 15.06.2019

Undervisningsformer

Undervisningen var lagt opp mer selvstendig enn i Bergen, med et par timer forelesning i hvert fag, samt seminarer i noen av fagene. Personlig passet dette meg bedre enn undervisningen hjemme, selv om det er noe vanskeligere å bli kjent med folk på forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ganske vanskelig å finne fag som var kompatible med profesjonsstudiet ved Uib, enten fordi de mest relevante fagene var fulle eller gikk på høstsemesteret. Fikk likevel tatt flere spennende fag som ikke finnes hjemme, som rettspsykologi og sport- og treningspsykologi.

Universitetsområdet og byen

Universitetet har en veldig hyggelig campus, med flere spisesteder, barer, grønnsakshage, sykkelutleie og bondens marked på mandager. De fleste fakultetene ligger på campus, noe som gir enn litt annen følelse enn hjemme.

Leeds en stor by i norsk forstand, med en rekke restauranter, nattklubber, parker, shopping etc. Det er ellers veldig lett å komme seg rundt med tog eller buss i Yorkshire, og ellers i England. Afternoon tea i landlige Ilkley, 20 minutter med tog utenfor Leeds, anbefales på det varmeste!

Bustad

Bodde selv privat under oppholdet, etter eget ønske. Men det er nok enklere å finne studentbolig, dersom man foretrekker det!

18/19 - BA sammenliknende politikk

18/19 - BA sammenliknende politikk

15.08.2018 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Før man drar på utveksling er det en rekke praktiske ting som må ordnes, så man bør være forberedt på at dette tar litt tid. Det er en rekke tidsfrister man må forholde seg til, disse kan være lett å glemme, så det kan være lurt å skrive ned alle tidsfrister og lese alle e-poster fra UIB og vertsuniversitetet nøye. Å velge fag kan være litt stressende, så pass på å få godkjent fagene du velger av UIB. Hvis, det er noe man lurer på ville jeg ikke nølt med å ta kontakt med utvekslingsansvarlig ved fakultetet ditt på UIB. Jeg fikk veldig god oppfølging og mye hjelp. Semesteret i England starter først i Oktober, men jeg ville anbefalt å dra ned 1-2 uker før semesteret starter. De to ukene før semesteret starter arrangeres det en rekke sosiale arrangementer for utvekslingsstudenter og dette er en fin måte å bli kjent med folk og byen før undervisningen starter.

Undervisningsformer

Undervisningsformen varierer fra fag til fag. Men for meg var undervisningsformen svært lik den jeg var vant til fra UIB. Vi hadde 1-2 forelesninger og ett seminar i uken i hvert emne. Jeg var veldig fornøyd med foreleserne mine, men forelesningene varer i 90 minutter uten pause, så de kan av og til oppleves som litt lange, spesielt hvis man har flere forelesninger på rad uten pause. Man får veldig mye ut av seminarene dersom man forbereder seg litt til dem. Før hvert seminar leges tekstene man skal diskutere ut, så man bør ha gått gjennom disse før seminarene. Seminarene er også en god mulighet for å spørre om ting man lurer på fordi man er i mindre grupper og seminarlederne har bedre tid til hver enkelt elev.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet i Leeds er svært bra. Det er veldig mange fag man kan velge mellom. Fordi det er så mange fag man kan velge mellom, kan det være vanskelig å finne ut hvilke fag man skal velge. Det står en beskrivelse av de ulike fagene på hjemmesiden til universitetet, men denne er kun på en side og gir begrenset med informasjon. Dersom man har mulighet til å snakke med folk som går på samme studieprogram som deg og har vært på utveksling før, kan det være nyttig å spørre om hvilke fag de har hatt og om de vil anbefale noen, da dette kan gi litt mer utfyllende informasjon. Pensum til de ulike fagene ligger også ute på hjemmesiden til University of Leeds, så det kan være smart å lese litt gjennom dette og se om man synes det virker interessant før man velger fag. Man opererer også med ett annet poengsystem i England enn man gjør i Norge, man har noe som kalles Credits, hvor tjue credits tilsvarer ti studiepoeng. Dersom man ønsker å unngå å ha veldig mange fag på ett semester, kan det derfor være lurt å velge fag på tjue credits. Det er også en del fag som kun er mulig å ta i enten semester 1 eller semester 2, så viktig å være obs på dette.

Fagleg utbyte og språk

Da jeg var i Leeds brukte jeg frie studiepoeng. Dette betydde at jeg sto fritt til å velge mellom første, andre eller tredjeårsfag. Vanskelighetsgraden og det faglige utbyttet vil derfor avhenge veldig av hvilke fag du velger. Jeg valgte en blanding av andre og tredjeårsfag og var svært fornøyd med det faglige utbyttet, det var veldig flinke forelesere og interessante emner. I Leeds har de en ganske kraftig dialekt som er litt ulik den engelsken man er vant til. Dette kan være litt utfordrende i starten, men man blir fort vant til det. Ellers gikk det fint med språket og man blir veldig mye bedre i engelsk av å bo i ett engelskspråklig land.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er utrolig fint. Campus er veldig stort og det føles nesten som en liten by. Bygningene på campus var veldig majestetiske og skikkelig britiske. Siden campus er så stort, kan det være lett å gå seg vill, men på university of Leeds sin app er det et kart over campus som er veldig nyttig. Inne på campus har du alt du trenger med alt fra matbutikker, barer, cafeer, treningssenter og fotballbane. Det er også mange biblioteker med god plass, så man finner alltid et sted å lese.
Leeds er en veldig fin og sjarmerende by. Byen har litt over 700 tusen innbyggere, men oppleves som betraktelig mindre, med et kompakt og relativt lite sentrum og kan på den måten minne litt om Bergen. Leeds er en studentby og det er alltid noe å gjøre og ulike arrangementer for studenter. I sentrum er det også først og fremst studenter som bor. Det er en rekke hyggelige puber og parker man kan være. Spesielt Roundhay Park er en stor og flott park som det er perfekt å være i på dager med fint vær, mens Headingley er et kjempehyggelig studentområde rett utenfor byen. Av andre ting er det kort til mange andre byer i England og spesielt York ville jeg anbefalt å besøke. Dette er en sjarmerende by som kun ligger 20 minutter Leeds med tog.

Bustad

Jeg bodde på en studentbolig som heter Devonshire Hall og var veldig fornøyd med dette. Dette lå litt utenfor sentrum og det tok ca. 15 minutter å gå til campus. Det bodde omtrent 500 studenter på Devonshire som var plassert i forskjellige hus på området. Jeg delte kjøkken med 4 andre og dette var vanlig. På midten av området var det et stort hus som kun bruktes til sosiale aktiviteter. Devonshire disponerer blant annet en tennisbane, treningsrom, pub og en rekke andre fasiliteter. Siden det ligger litt utenfor sentrum er det også roligere enn studentboligene som ligger i sentrum. Det er veldig mange valgmuligheter når det kommer til studentboliger, så det kan være lurt å lese seg litt opp på de forskjellige boligene før man velger. Det ligger en del rapporter fra de ulike boligene ute, så det kan være lurt å lese gjennom disse. Det er heller ikke gitt at man får førstevalget sitt når man velger studentbolig. De fleste jeg kjente bodde i studentboliger og ikke privat, og mitt inntrykk var at folk som regel var fornøyde med studentboligene de bodde i.

Sosialt miljø

Som sagt kan det være smart å ankomme byen rundt 2 uker før semesteret starter. Disse ukene arrangeres det en rekke sosiale arrangementer. Det sosiale miljøet var veldig bra. Det er overraskende lett å få venner og mitt inntrykk var at de aller fleste var veldig åpne og imøtekommende. Jeg var mest med andre utvekslingselever og dette er veldig vanlig. Alle utvekslingselevene er i samme situasjon og det kan derfor være lettere å bli kjent med. Universitetet har også en rekke sosietets for alle interesser, enten du vil synge i kor eller drive med idrett. Dette vil jeg virkelig anbefale da det er veldig hyggelig og sosialt, det er også en god mulighet til å bli kjent med briter. Det er lett å være litt nervøs i starten, men så lenge man blir med på ting og gjør en innsats er det ikke noe problem å få venner.

2018

Haust 2018 - BAPS-AOP

Haust 2018 - BAPS-AOP

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Ettersom semesteret i England starter såpass sent(midten av september) vil det være smart å komme hit så fort kontrakten på leiligheten din starter. Det vil være smart å pakke vindtette klær fordi vinden her borte gjør at det føles like kaldt som hjemme.

Undervisningsformer

Undervisningen vil åpenbart variere ettersom hvilke fag man tar. Jeg opplevde undervisningsformene å være svært like de vi har på UIB. Det va mange vanlige forelesninger komplementert med workshops der man jobbet i grupper og gjerne hadde seminarer også. Undervisningformene var ikke noe problem for meg på University of Leeds.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syntes emnetilbudet i Leeds var bra. Det vil være lurt å ta seg god tid til å finne ut hvilke fag man ønsker å ta samt sjekke om det er mulig å ta de aktuelle fagene i Semester 1. Enkelte fag er bare for semester 2 og disse kan man da ikke ta. Det var en lang liste av fag så var mye å velge mellom.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte var veldig likt som det vi har på UIB. Ettersom det er frie studiepoeng kan man velge om man vil ha første, andre eller tredjeårsfag og dermed vil vanskelighetsgraden være der etter.
Språket var ikke noe problem her i England men det vil være lurt å vite litt om britisk kultur og uttrykksformer.

Universitetsområdet og byen

Campus på Uni of Leeds var jeg strålende fornøyd med. Det var stort og med mange tilbud og societies man kan bli med i. Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg kom hit og så hvor stort og flott campus var.
Byen ellers minner meg litt om Bergen ettersom sentrum er så kompakt og man kan gå til det meste. Hvis det er for langt å gå er det veldig greit og billig å ta en Uber tur, som forøvrig var et strålende tilbud. Byen ellers var veldig fint og er mye å finne på etter interesse. Er man interessert i fotball er det ikke lange togturer til både Manchester og Liverpool og man kan også se Leeds i aksjon bare 10 minutter unna med Uber.

Bustad

Der jeg bodde(Cityside) var det svært høy standard og nærme sentrum, alt var nytt og jeg svært fornøyd. Prisen var derfor der etter. Det var veldig mange valgmuligheter når det gjaldt bosted og man er nødt til å gjøre litt research på deres hjemmesider og velge etter egne interesser.

Sosialt miljø

Som nevnt innledningsvis vil det være smart å ankomme byen gjerne 1,5-2 uker før semesteret starter. Det vil da være en drøss av arrangementer for utvekslingsstudenter der man kan treffe masse hyggelige folk. Min erfaring er at de fleste utvekslingstudenter tilbringer mest tid sammen med andre som også er på utveksling og det sosiale miljøet var strålende. Alle er i samme situasjon og er åpen for å treffe andre. Det overrasket meg hvor lett det var å få venner i starten, noe jeg var ganske nervøs for da jeg dro fra Norge. Jeg syntes det sosiale miljøet var veldig, veldig bra. Man kan også melde seg inn i societies på universitetet der man kan treffe andre med samme interesser som en selv.

Haust 2017 og vår 2018 - BAPS-PED

Haust 2017 og vår 2018 - BAPS-PED

11.09.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

I tiden før man reiser på utveksling er det mye man må ordne og mange papirer som må skrives under. Det anbefales å lage en oversikt forløpende slik at man har kontroll på når alt skal leveres og signeres.
Med tanke på hva man bør pakke med seg sier jeg så lite som mulig. I Leeds får man tak i alt, i tillegg til at alt er rimeligere enn i Norge.

Undervisningsformer

Undervisningen ved University of Leeds går for det meste i forelesninger. Studiepoengene i UK er av en annen form enn i Norge, 30 norske studiepoeng tilsvarer 60 ECTS. Så på et semester tar man 60 ECTS. Mange av emnene ved University of Leeds er kun 10 ECTS, noe som betyr at man må ha 6 emner per semester. Det kan bli mye å følge med på, i og med at man må på 6 forelesninger per uke, noen seminarer, og lese ut i fra 6 ulike pensumlister. Men heldigvis var 10 av 11 eksamener jeg hadde på et år MCQs (multiple-choice), noe som gjorde eksamensøvingen noe bedre.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved University of Leeds er stort! Reiser du med frie studiepoeng fra Universitetet i Bergen kan du velge alt av emner så lenge de er på nivå 1 og 2. Det anbefales å velge emner som ikke finnes i Norge da dette kan gjøre studiehverdagen mye mer spennende, men samtidig også utfordrende.

Fagleg utbyte og språk

Siden University of Leeds tilbyr såpass mange emner som ikke finnes i Norge kan det faglige utbyttet være stort, spennende og gøy. Man lærer å lese og tilegne seg kunnskap på en ny måte siden all undervisning foregår på engelsk. I begynnelsen kan det virke skummelt og utfordrende men man kommer raskt inn i det.

Universitetsområdet og byen

University of Leeds er et veldig stort universitet og campus, det er nesten som en liten landsby. I starten kan det virke litt overveldende da det egentlig ikke er så mye system på hvor ting ligger i forhold til hverandre. Men man får utdelt kart, og det finnes store kart stående rundt flere steder på campus. I tillegg har Uni of Leeds en egen app med en side for 'maps'. Og hvis det er noe du lurer på når du befinner deg på campus er det bare å spørre en forbipasserende. Briter er veldig åpne og imøtekommende, å starte en samtale med en fremmed i køen på butikken er helt normalt.
Leeds som by er ordentlig, koselig, og forholdsvis ryddig til å være England. Det er en stor by, men sentrum er ganske lite. I sentrum finner du så og si alt du kan tenke deg av butikker, mange kjøpesentere, og veldig vakkert utsmykkede 'arcades'. Arcades er innebygde gater som går vertikalt mellom de største handlegatene. Litt i utkanten av sentrum finnes det også mange vintagebutikker med godt utvalg. Av kjøpesentere er Trinity og Victoria Gate to must sees, da begge er nyoppusset og rommer mange kjente merkevarer.
Ellers anbefales det å ta turen til Hyde Park og Leeds Dock dersom det er fint vær. Headingly, et lite studentstrøk utenfor sentrum er veldig koselig med mange gode kafeer og restauranter. Og Elland Road, Leeds Uniteds fotballstadium, har alltid god stemning, her er det også fare for å møte mange fotballinteresserte nordmenn.

Bustad

Jeg søkte om studentbolig ved University of Leeds. Det fikk jeg, men jeg ble ikke fornøyd og valgte derfor å takke nei til studentboligen. Jeg valgte i stedet å flytte inn i privat studentbolig. Prisen var så og si det samme som ved en av universitetes boliger. Jeg bodde med fem andre britiske studenter, noe som gjorde at jeg lærte mye om den britiske kulturen og levemåten. Jeg var fornøyd med min bosituasjon, men vil du møte andre internasjonale utvekslingsstudenter vil jeg anbefale å flytte inn i en av universitetets studentboliger.

Sosialt miljø

I Leeds kan du være så sosial du vil. Hver uke arrangeres det utallige eventer av ulike organisasjoner og societies. Erasmus arrangerer ofte fester og noen ganger turer. Organisasjonen get out get active arrangerer hver helg gåturer ulike steder rundt i England. Citylife Leeds og Viva trips arrangerer til kjente attraksjoner og byer med guide. Og societies har som oftest møte en gang i uka pluss sosiale eventer ca en gang i måneden.

Vår 2018 - PRPSYK

Vår 2018 - PRPSYK

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg fant det veldig hjelpsomt å skrive ned frister slik at jeg ikke glemte dem, og ellers holde meg oppdatert på sosiale medier. Jeg opplevde at jeg fikk mer informasjon om hvordan søking av fag fungerte da jeg sendte mail til Leeds sitt internasjonale kontor, enn jeg fikk da jeg spurte om hjelp ved UiB. Så hvis det er noe som er uklart som ikke har noe med Erasmus/UiB og gjøre så anbefaler jeg å sende dem en mail direkte da de var til stor hjelp.

Ellers opplevde jeg alt det praktiske i forkant som ganske greit. Det eneste jeg hadde problemer med var å finne fag som kunne overlappe med de fagene jeg skulle tatt på profesjonsutdanningen hjemme. Ettersom jeg ikke har frie studiepoeng tok det ganske lang tid å sammenligne fagbeskrivelser for å finne alternativer jeg kunne velge. Man bør også være forberedt på at de fagene UiB godkjenner kanskje ikke er "ledige" når man kommer frem. Jeg opplevde å bli satt på venteliste på ulike fag ettersom det var så mange som ønsket dem. Igjen fant jeg det hjelpsomt å spørre administrasjonen i Leeds om de hadde forslag om tilsvarende fag jeg kunne ta - noe de hjalp meg meg. Alt ordner seg stort sett til slutt, så bare send masse mail og spør om alt du lurer på!

Undervisningsformer

Undervisningen minnet ganske mye om den ved UiB i form av typiske forelesninger holdt av professorer med powerpoint. Noe som kan være verdt å merke seg er at Leeds ikke benytter det akademiske kvarter, så timene varer en hel klokketime. Dersom man er litt uheldig kan man få timeplan med fag som går etter hverandre, som f.eks et fag fra 10 til 11, og et annet fra 11 til 12 på to ulike steder på campus. Heldigvis er det slik at professorene tar hensyn til dette, og forelesningene starter nesten aldri presis slik at man skal få tid til å komme seg fra et sted til et annet.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tror emnetilbudet kan oppleves helt supert dersom man tar frie studiepoeng, men for min del var det en del restriksjoner ettersom fagene måtte tilsvare sosialpsykologi ved UiB. Jeg endte opp med å ta 6 fag der det var litt blandet hvorvidt de var interessante eller ikke. Jeg opplevde at fagene var ganske like fagstoff jeg har gjennomgått i Bergen tidligere, noe som var litt kjedelig. Det kan også være verdt å vite at når man velger fag så står det om vurderingsformen er eksamen eller innlevering. Selv er jeg veldig mye mer glad i innleveringer/essay/hjemmeeksamen enn tradisjonelle skoleeksamener, så dersom jeg skulle valgt om igjen ville jeg forsøkt å sette sammen fag slik at jeg bare hadde innleveringer. Dette kjente jeg en del studenter som gjorde, og mange av dem fikk unnagjort nesten alt før påske slik at de hadde masse tid og lite stress i eksamensperioden. Ellers har alle mine eksamener vært multiple choice og ganske lette. Innleveringene jeg har hatt har vært mye mer spennende, så om man liker å skrive så anbefaler jeg det.

Fagleg utbyte og språk

Jeg skulle gjerne hatt mindre restriksjoner når det kommer til fagvalg, og tror jeg hadde fått et mye bedre faglig utbytte dersom jeg fritt kunne velger emner. Språklig sett har det ikke vært noe problem å følge forelesningene eller lesestoffet, men jeg merket at jeg ikke var vant til å skrive på engelsk da jeg kom. Det har vært veldig givende å føle at min skriftlige akademiske engelsk har blitt bedre.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er kjempefint og alt ligger veldig komprimert så det er enkelt å komme seg rundt. Jeg kan likevel anbefale å finne ut hvor forelesninger og eventuelle eksamener holdes før det starter, da det kan gjøre det lettere å navigere seg når man evt har litt dårlig tid. Leeds sentrum er også kjempebra med masse bra utesteder, kafeer og restauranter. Studentområdet Hyde Park har også mye bra kafeer og utesteder. Leeds har også veldig mye bra klubbkonsepter, og dersom man er glad i elektronisk musikk finnes det særlig mange alternativ å velge mellom. Fine kafeer som kan anbefales er Fettle, LS6 og Laynes. Det kan også anbefales å dra på Hyde Park Book Club, der de ofte arrangerer jazzkvelder og kunstutstillinger. Om man er interessert i musikk og ønsker å se lokale (og av og til internasjonale) artister er Brudenell Social Club veldig bra. Her har de også superbillig øl!

Bustad

Jeg bodde på CitySide som er en studentblokk jeg leide hos i regi av universitetet i Leeds. Den ligger midt mellom byen og campus (ca 5-10 minutter i hver sin retning), noe som gjør at man sparer masse penger på offentlig transport! Den er helt nyoppusset og veldig fin, og man får eget bad. Den har også eget treningssenter i kjelleren som har flere tredemøller, apparater og manualer. Dersom man velger å bo i student accomodation får man inkludert treningsmedlemskap på "The edge" (tilsvarende SiB sitt tilbud) på "off peak hours". Det vil si at man kan trene der på bestemte klokkeslett. Før jeg kom til Leeds betalte jeg for å oppgradere medlemskapet slik at jeg kunne trene når jeg ville, men fant fort ut at det ikke egentlig hadde vært nødvendig ettersom jeg hadde tilgang på treningssenteret i min egen blokk. Jeg anbefaler virkelig å søke CitySide ettersom det er superfint og sentralt. Det eneste er at det er litt dyrt, men jeg opplevde at det var verdt det. Det eneste jeg var litt skuffet over var at de jeg endte opp med å bo med var svært lite sosiale og ville helst være for seg selv. Dette er selvsagt ren uflaks, og har ikke så mye med selve bostedet å gjøre.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Leeds er utrolig bra! Jeg kom på vårsemesteret så vi fikk ikke fadderuke, noe jeg var litt bekymret for i forkant. Heldigvis arrangerte universitetet noen arrangement der vi kunne møte andre internasjonale studenter, og jeg fant det hjelpsomt å gå på absolutt alt for å sørge for å møte flest mulig. I forkant av oppholdet mitt meldte jeg meg også inn i Leeds sin facebookside for internasjonale studenter, og skrev litt om meg selv og at jeg var interessert i ulike kulturarrangement. På denne måten hadde jeg noen å kontakte når jeg ankom ettersom jeg fikk litt respons fra studenter som var interessert i det samme som meg. Dersom du drar helt alene og ikke kjenner noen kan jeg anbefale dette, da det kanskje kan gjøre det litt lettere å gå på arrangement når man har noen man kan møte.

Ellers finnes det veldig mange foreninger, og de pleier å holde arrangement der man kan komme å prøve ut deres tilbud uten å måtte melde seg inn. Dette kan være en fin måte å sjekke ut hva man trives med, i tillegg til at man kan få en god følelse på om det sosiale miljøet i foreningen kan passe deg. Det anbefaler jeg å prøve! Ellers syns jeg det var lettest å møte folk ved å passe på å si ja til alle invitasjoner, ha fester og vors og selv ta initiativ til å finne på ting. I starten av oppholdet mitt meldte jeg meg også på en del turer (gjennom foreningen Get Out Get Active) hvor vi tok buss til ulike nasjonalparker eller turområder i nærheten av Leeds. Dette var også veldig sosialt! Dersom du får muligheten til å dra på tur med enten CityLife eller Get Out Get Active vil jeg definitivt anbefale sistnevnte. CityLife er svært overpriset og tar med seg veldig mange folk slik at det blir enormt store grupper, mens Get Out Get Active ofte består av mindre grupper. Det som også er superhyggelig med Get Out Get Active er at gruppen er åpen for både studenter, phd-studenter og andre utenfor - så gruppen er ofte mer sammenblandet ifht alder. Dette kan være et hyggelig avbrekk ettersom de fleste studentene ved Leeds er rundt 19-20 år.

Ellers har Leeds et vanvittig bra uteliv, masse bra mat og spisesteder og mye bra kulturarrangementer dersom man liker konserter etc. Jeg kan virkelig anbefale Leeds!

2017

Høst 2017 - BA arbeids- og organisasjonspsykologi

Høst 2017 - BA arbeids- og organisasjonspsykologi

15.09.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det er mange ulike skjemaer og søknader som skal fylles inn, og da er det viktig å starte tidlig. Lag deg en oversikt over hva du skal gjøre, hvilke dokumenter du trenger og de ulike frister for innlevering av disse dokumentene. Jeg opplevde til tider at det kunne det være vanskelig å få kontakt med de på UiB, så jeg sendte mail til Universitetet i Leeds. Administrasjonen i Leeds er veldig behjelpelig og svarer raskt på spørsmål angående søkeprosessen og fagene de tilbyr.

Undervisningsformer

De varierer litt med undervisningsformen. De har både forelesninger, seminarer og en slags klasseromsundervisning. Jeg likte godt å først ha forelesning og deretter seminar, der man gjorde oppgaver i faget og fikk spurt læreren om hjelp. Klasseromsundervisning var også en fin måte, da det ble litt mer personlig og litt færre mennesker enn i en forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

De hadde veldig mange forskjellige emner å velge i. Når man er erasmusstudent skal minst 50% av fagene være fra det psykologiske fakultetet, men kan fritt velge de siste fagene fra alle de andre fakultetene. Jeg valgte seks (relativt små) fag, som tilsvarte 30 studiepoeng. To av fagene hadde gruppeoppgave og essay som vurderingsform, mens fire av fagene hadde skoleeksamen. I ettertid kunne jeg ønske jeg valgte flere fag som hadde gruppeoppgave/essays som vurderingsform da man selv kunne velge å bli ferdig med fagene før jul.
På universitetet i Leeds holdes alle eksamenen i januar. Jeg vil anbefale å ta kontakt med veileder og høre om muligheten for å ta disse eksamenene i Bergen, så man slipper å dra tilbake til Leeds etter nyttår, samt gå glipp av undervisningen i det nye semesteret.

Fagleg utbyte og språk

Alt går på engelsk. Både bøkene, forelesningene og det sosiale. De aller fleste foreleserne snakket høyt og tydelig, noe som gjorde det lett å følge med. Jeg begynte å skrive notater på norsk, da jeg trodde jeg kom til å huske pensum bedre, men skjønte fort at det var enklere å skrive på engelsk. Etter hvert begynner man nesten å tenke på engelsk. Selv om man kanskje er usikker på språket i starten, er det bedre å bare kaste seg ut i det og snakke med folk. Man trenger ikke være redd for å si et par småfeil. Dette vil føre til et mye større språklig utbytte.

Universitetsområdet og byen

Leeds er en veldig fin by. Det er Englands tredje største by og byr på mye forskjellig. Leeds kan på noen måter minne om Bergen. Selv om byen er stor, er sentrum veldig kompakt og det er gåavstand til det meste. Det er mange gamle, fine bygninger som setter et koselig preg på byen, i tillegg finnes de helt nye og moderne bygningene og kjøpesentrene. Det kryr av restauranter, barer og utesteder hvor man kan spise et godt måltid, eller ha det gøy i helgene. Det er i tillegg veldig bra shoppingmuligheter, dersom det skulle være av interesse.

Campus, som ligger i utkanten av sentrum er et stort område der alt av fakulteter, forelesningssaler, biblioteker og kafeer er samlet. Det er veldig fint at alt ligger så nærme hverandre da det kan hende man har forelesninger i ulike bygg i løpet av dagen. Det finnes et hovedbygg midt på campus der man kan kjøpe lunsj, middag eller bare slappe av i pausene. Det er også ulike barer/utesteder på dette bygger der det arrangeres fester for studentene.

Bustad

Man har mulighet til å søke sted å bo gjennom universitetets hjemmesider. Det er relativt dyrt å bo i studentblokker og standarden varierer veldig. Jeg var heldig og fikk den "blokken" jeg ønsket/søkte. Jeg bodde på CitySide, en helt ny blokk, som lå midt mellom sentrum og campus. Perfekt plassering, da det kun tok rundt 10 minutter å gå til de ulike stedene. Jeg bodde i en leilighet med fire andre utvekslingsstudenter der vi hadde hvert vårt rom med eget bad, og delte stue og kjøkken. Denne løsningen passet veldig fint, da det var deilig å slippe å dele bad med ukjente.
Det er jo en studentblokk for rundt 400 personer der de aller fleste er førsteklassinger og utvekslingsstudenter. Dette førte til at det ble en del festing i blokken, samt bråk utenfor på kveldene. Det opplevdes ikke som et veldig stort problem, og det fantes også vakter som jobbet på bygget 24/7 som man kunne kontakte dersom det ble for mye bråk.

Sosialt miljø

Det er et godt sosialt miljø på universitetet. Study abroad office arrangerer ulike samlinger der man kan møte andre utvekslingsstudenter. Alle er i samme situasjon, og ønsker å bli kjent med nye. Man blir godt kjent med de man bor med og naturligvis bruker man mye tid sammen med dem. I tillegg kan man melde seg inn i ulike studentorganisasjoner og idrettslag hvor man kan utvide vennekretsen sin.

Høst 2017 - BAPS-PSYK

Høst 2017 - BAPS-PSYK

11.09.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Når man skal på utveksling er det mange dokumenter og tidsfrister som man må forholde seg til, og man får ikke så mye hjelp med å huske alt som skal gjøres. Var på et møte om Erasmus, og der var fokuset på alt som må gjøres i forhold til dem, og ikke så mye om det UiB krever at man må gjøre. Det kan derfor være lett å glemme diverse dokumenter og frister, så det lønner seg å skrive ting ned og få en grundig oversikt. Det var også vanskelig å komme i kontakt med UiB når jeg var i Leeds, så sørg for at du har forstått prosessen når det kommer til fag og eventuelt endringer av fagene man har søkt om.
Når det kommer til universitetet i Leeds har de mange instagram og facebook sider det kan være lurt å følge, og sider for Erasmus studenter i Leeds. Anbefaler at man blir med på den internasjonale uka, der det er mange arrangementer og muligheter for å bli kjent med andre utvekslingsstudenter.

Undervisningsformer

Universitetet har andre undervisningsformer enn det UiB har. I tillegg til vanlige forelesninger og seminarer, har de også klasseromsundervisning - da er det vanlig at det er obligatorisk oppmøte. I to av fagene jeg hadde forholdt de seg ikke til noen litteraturliste (baserte seg kun på PowerPoint slides), og i et annet fag brukte de litteraturlisten kun til hjelp for å skrive essay. Når det kommer til skoleeksamen varer de ofte kort, i 1 eller 2 timer. I de to nivå 2 fagene jeg hadde var den totale karakteren basert på to ulike vurderinger som ble vektlagt ulikt. I det ene faget var det 50:50 (essay og skoleeksamen) og i det andre 30:70 (multiple choice og essay). I begge nivå 1 fagene hadde jeg kun 1 vurdering som telte 100% og det var multiple choice.

Vurdering av emnetilbodet

Hovedgrunnen til at jeg valgte universitetet i Leeds var pga. utvalget av emner. Siden jeg hadde 30 frie studiepoeng hadde jeg mange muligheter til å velge fag som ikke UiB tilbyr. Selv om du er utvekslingsstudent har du lov til å ta utrolig mange ulike fag spredt på alle fakultetene de har. Jeg søkte på 7 fag før jeg dro, og ble tilbudt 4 av dem. Jeg slapp derfor å endre på noen ting.

Fagleg utbyte og språk

Siden jeg bevisst valgte fag jeg ikke kunne ta i Bergen fikk jeg et stort faglig utbytte. Opplevde ikke at språket på forelesningene var vanskelig, og i de to fagene med klasseromsundervisning følte jeg at de tok hensyn til utvekslingsstudenter. Når det kommer til språkkunnskaper synes jeg at det er engelsk-talen som har utviklet seg mest. Siden jeg også bodde med andre utvekslingsstudenter snakket jeg masse engelsk "hjemme" i leiligheten også, noe som gjør at man blir mer komfortabel med å snakke et annet språk. Har også lært en del faglige uttrykk jeg kanskje ikke ville lært ellers.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, men alle bygningene ligger innenfor et greit område, så det blir som en liten universitetsby. Universitetet har også et stort bygg kalt "Leeds University Union" der de tilbyr ulike arrangementer. Kantina ligger også i dette bygget og de har masse forskjellig mat, både varmretter og kalde, til en rimelig pris.
Leeds er en fantastisk by i akkurat passe størrelse. Det jeg likte best med byen er at sentrum er veldig kompakt, så det blir aldri lange gåavstander. Byen byr på gode shoppingmuligheter, gode restauranter og puber, og trivelige smågater. I tillegg er det gode tog- og bussforbindelser til mange byer i nærheten, så det er perfekt hvis man ønsker å reise rundt i England.

Bustad

Jeg valgte å takke ja til "student accommodation" fra universitetet, og er veldig fornøyd med det. Jeg bodde på CitySide, som stod ferdig bygd i januar 2017, så alt var så å si nytt. Jeg søkte på et rom så jeg hadde eget bad, og delte kun kjøkken og stue med andre. Blokkene ligger 5 minutter fra universitetsområdet, og 10-15 minutter fra sentrum, så beliggenheten var veldig sentral. Ulempen med like "student accommodation" er at det kun er førsteårsstudenter (18-19 åringer) og utvekslingsstudenter som kan bo der, så det kan være litt bråk utenfor blokkene. Hvis noen arrangerer vors så må det være stille til 23:00, så det har ikke vært noe problem. Snakket med andre utvekslingsstudenter, og de sleit med det samme, så tror ikke man kan slippe unna støy hvis man takker ja til å bo i leiligheter i regi av universitetet i Leeds pga. førsteårsstudentene.

Sosialt miljø

Universitetet i Leeds er veldig flinke til å ha mange arrangementer, så det er veldig enkelt å bli kjent med andre. De hadde både en egen internasjonal uke (kun for utvekslingsstudenter) og uken etter var det "freshers´week". I tillegg hadde CitySide flere arrangementer gjennom semesteret, så man kunne bli kjent med andre studenter som bodde på samme sted. Universitetet tilbyr også mange ulike foreninger og organisasjoner, så det er veldig enkelt å komme inn i et miljø.

2015

Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi

Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi

01.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det første jeg ville anbefalt enhver å gjøre dersom man ønsker å dra på utveksling er å sette seg ordentlig inn i utvekslings-prosessen. Det er mye å holde styr på, mye papirer å fylle ut og mange steg å ta før alt er på plass. I tillegg opplevde jeg at det var begrenset med hjelp å få av UiB og Erasmus koordinator. Det anbefales å dra på alle Erasmus møter (evt møter for andre avtaler) som blir satt opp og skrive ned datoer og dokumenter som må med. Dette er noe man i all hovedsak ordner på egenhånd, der jeg begynte prosessen med å tro at UiB kom til å veilede de studentene som etterspurte det. Da jeg først kom til Leeds var opplegget veldig godt informert om med brosjyrer og mail osv. Det kan anbefales å melde seg inn i grupper på Facebook (Leeds University Union, Erasmus students Leeds 2015..mm), der fant jeg ut veldig mye både av andre studenter og av skolen! Jeg anbefaler å dra på forskjellige arrangementer første uken, der jeg blant annet dro på noe som het "Global Cafe". Der ble jeg kjent med folk som siden ble gode venner!

Undervisningsformer

Undervisningsformene i England er noe annerledes enn jeg var vant til på UiB. Det er blant annet mye tettere oppfølgning av elevene og forventning om deltakelse. Hver uke har man som regel én forelesning i et emne, etterfulgt av et seminar (tutorial) til forelesningen. Det er forventet at man har lest de artiklene og kapitlene som er presentert på portalen der alt faglig skjer (akkurat som miside). På seminarene er det forventet at man deltar og i noen av seminarene jeg hadde kunne seminarleder spørre deg direkte og forvente at man svarte. I starten synes jeg dette var litt skummelt og ubehagelig, men etter hvert ble det til en slags motivasjon for å vise seg frem og forklare det man har fortsått, noe som hjalp veldig på eksamen. De fagene jeg valgte hadde semesteret delt opp i en mid-term essay som telte 50% og en avsluttende eksamen som også teller 50%. Dette var annerledes fra hvordan jeg vanligvis blir evaluert på UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes emnetilbudet i Leeds var overveldende bra! Det var utrolig mange fag å velge mellom. Ettersom jeg hadde frie studiepoeng valgte jeg noen av de mer dybde fagene. Professorene og seminarledere var utrolig flinke. Det var ganske stor prosess å velge fag før jeg kom til Leeds ettersom det var mye som var fullt og noen fag jeg ikke kunne ta fordi de kun var semester 1. Da jeg kom til Leeds ordnet det seg ved at jeg endret noen av fagene jeg hadde fått med noen fag som hadde blitt ledige.

Fagleg utbyte og språk

I Leeds har jeg hatt mye faglig utbytte. Dette er spesielt med tanke på engelsk-kunnskapene mine og at jeg har blitt mer flytende i engelsk-talen. Det var utrolig lærerrikt å bo med internasjonale studenter, samt å ha alle fagene på engelsk. Ved å måtte snakke engelsk hele dagen, hver dag ble man fort veldig flytende og det kom naturlig. Når det kommer til det akademiske språket og fagtermer tok det litt lenger tid å komme inn i det hele og bli komfortabel. Noe som hjalp veldig i mine fag var at alle forelesningene ble lagt ut på hjemmesiden (filmet og power point), som gjorde at man kunne gå tilbake til forelesningene og styre farten selv dersom det er noen ord eller uttrykk man ikke skjønner. Jeg brukte ordbok veldig ofte, noe jeg fikk mye utbytte av.

Universitetsområdet og byen

Campus til Leeds University er helt fantastisk. Det er utrolig mange fasiliteter til alt mulig, og det er et helt bygg for student aktiviteter, Leeds University Union. Her skjer alt fra cafeer, restauranter, barer, utested, butikker, frisører osv. Det er et utrolig kult bygg og et veldig godt møtested. Jeg synes Leeds som by var veldig interessant og kulturrik. Mange små "skatter" som man finner og forelsker seg litt i. Det merkes at det er en studentby og det likte jeg godt. I tillegg ligger byen veldig strategisk til med tanke på reise. Veldig gode forbindelser med tog og buss og tar veldig kort tid. Dette gjorde det veldig gøy og enkelt å reise rundt på helgeturer og dagsturer.

Bustad

Jeg valgte å bo i "student acommodation", noe jeg er veldig glad for. Jeg valgte James Baillie Park som er 15 minutter gange fra universitetet og nærme et tettsted som heter Headingly der det er mange butikker, cafeer og lignende. Jeg valgte også non-catered ettersom jeg liker å lage min egen mat. Jeg traff mange som hadde valgt "catered" som ikke var særlig fornøyd, det var rare tider på matservering og i helgene var det kun ett måltid om dagen. For meg som var på budsjett synes jeg det var mest rimelig å betale og planlegge mathandel selv. Da jeg søkte om rom valgte jeg en-suite, der man får eget bad. Dette anbefales! Folk jeg ble kjent med som ikke hadde eget bad angret litt på det. Rommet jeg ble tildelt var av lavere standard enn jeg hadde forventet, men det viste seg fort at standarden generelt sett var på det nivået. I leiligheten jeg bodde i ble jeg plassert med kun internasjonale studenter som i løpet av semesteret ble noen av mine nærmeste venner. Vi delte kjøkken, som hadde et ganske stort sitteområde i tillegg, akkurat som en stue. Dette ble et veldig sosial og greit område å ha! Det er ikke å legge sjul på at James Bailie er et av studentboligene der det er flest britiske freshers (førsteårs-kull) og en del festing i leilighetene omkring, samt at de fleste er mellom 17-19 år, men ettersom jeg kun ble plassert med internasjonale studenter på min egen alder (22 år) så var det ikke noe problem. Dersom det var mye bråk i eksamensperioden hadde man mulighet til å ringe et nummer som var til "bo-sentralen" og dersom man klaget kom de og ordnet opp i problemet veldig raskt.

Sosialt miljø

Jeg synes det sosiale miljøet var veldig bra. Dette kan ha noe med at jeg tilfeldigvis med plassert i bolig med kun internasjonale studenter. Ettersom alle hadde samme instilling og ønske om å bli kjent med folk var det utrolig vellykket. Det er også mulighet for å melde seg inn i alle slags organisasjoner og alle typer sport osv på skolen.

2014

Vår 2014 - Prof.studiet i psykologi

Vår 2014 - Prof.studiet i psykologi

17.01.2014 - 17.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Ha mange valgmuligheter når det gjelder fag. Universitetet lar deg ikke gå på flere fag hvor undervisningen går samtidig, og ikke alle timeplanene er tilgjengelige før semesterstart. Om du har spesifikke fag du må for dekket for å følge studieløpet ditt er det viktig å ha flere ulike fagkombinasjoner. De første tre ukene i semesteret kan du legge til og droppe fag.

Undervisningsformer

Undervisning foregår i mange forskjellige former, både tradisjonelle forelesninger, seminarer, mindre forelesninger/klasseromssettinger, og noen fag går rent online.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig mange spennende fag og engasjerende forelesere. Men vær obs på ditt eget nivå, og stå litt på for å få ta fag som utfordrer deg. Å ta fag som går gjenom ting du allerede kan virker kanskje avslappende og deilig, men blir fort kjedelig. Mer avanserte fag (master-nivå) har også færre deltakere, mer gruppearbeid, og det er lettere å bli kjent med folk. Her kan du også skape nettverk på de fagfeltene du er interessert i for fremtidig karriere.

Om du maser litt og har gode begrunnelser får du ofte ta mer avanserte fag selv om du ikke teknisk sett har en bachelor. Dokumenter hvor mange studiepoeng du har.

Fagleg utbyte og språk

Alt foregår på engelsk, og du får raskt et godt grep på språket om ikke du har det fra før. Det hjelper å sosialisere en del med mennesker på samme fagfelt som deg selv, for å lære deg fagtermer. Faglig utbytte varierer litt etter hvilke nivå du velger å ta fag på, og hva du kan fra før.

Universitetsområdet og byen

Nydelig gammel by, og utrolig fint campus. Veldig Hogwarts. En del mer moderne bygg innimellom. Mange gode utesteder, og fine brune puber. Browns bar and resturant har verdens beste tradisjonelle engelske mat, og Reds bar and grill har the Doughnut Burger. Episke shoppingmuligheter. Sjekk ut TKMAXX for kvalitetsklær, sko, elektronikk, kjøkkenutstyr og småmøbler til en ekstremt billig penge.

Bustad

Vurder nøye hvor du vil bo. Å bo nært universitetet i universitetsboliger er praktisk, men det er veldig mye festing, både i blokkene/husene, og inne i selve leiligheten din. Om det ikke interesserer deg burde du vurdere å bo sammen med eldre studenter, eller finne bolig på egen hånd.
Det er folk overalt, hele tiden. Du skjønner ikke helt hvor tett befolket England er før du bor der. Nesten uansett hvor du bor er det en del bråk, men i noen områder er det litt stillere. Bli vant til vegg-til-vegg tepper. Om du bor i universitetsbolig trenger du ikke kjøpe kjøkkenutstyrspakken, alle lar tingene sine ligge igjen når de drar, og du vil ha nok gafler for et helt liv. Overmadrass og ordentlig dyne er en mulig investering, de som følger med rommet og i sengepakken er helt forferdelige.

Sosialt miljø

Det varierer litt etter hvem du tilbringer tid med. Societies er kjempefine for å bli kjent med folk som ikke er utvekslingsstudenter. Gå på flere "taster sessions" for å møte folk med interesser lik dine. Det er en snarvei til å få lokale venner. Det er også mange arrangementer spesielt for utvekslingstudenter hvor du møter mennesker fra hele verden. Det er mange utvekslingstudenter og førsteårs-bachelorstudenter som betrakter hele semesteret som en eneste lang fadderuke, så gjør deg klar for en del festing. Alternativt kan du ta mer avanserte fag for å møte eldre studenter. Engelskmenn begynner som oftest rett på universitetet etter videregående, så du merker gjerne også at de fleste er yngre enn deg.

Flott bygning
Foto/ill.:
© University of Leeds

Informasjon