Hjem
Utdanning
erasmus+

Universität Mannheim og Institutt for informasjons- og medievitenskap (ERASMUS+)

  • LandTyskland
  • ByMannheim
  • Studieplassar4
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar som går på bachelorprogramma i medievitskap, film- og tv-produksjon, journalistikk og nye medier har prioritet på å reise ut gjennom denne avtalen. Studentar frå andre studieprogram kan òg søke, og kjem til vurdering dersom det er ledige plassar.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som går på bachelorprogramma i journalistikk og i film- og tv-produksjon kan reise på utveksling i 4. semester. Studentar på bachelorprogrammet i medievitskap kan reise ut i 4., 5. eller 6. semester. Studentar som går på bachelorprogrammet i nye medier kan reise på utveksling i sitt 5. semester.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er tysk og engelsk.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå uib.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for informasjon om eventuelle kurstilbod i tysk for innreisande studentar i komande semester.

Kva emne kan eg ta

Avtalen er knytt til faget medievitenskap, men studentar som reiser på utveksling til universitetet i Mannheim står fritt til å velje emne også frå andre fagområde. Emnetilbodet er størst på tysk, men det finst òg fleire emne, både innanfor medievitskap og andre fagområde, som har engelsk som undervisningsspråk.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje kan overlappe innhaldsmessig med emne du har tatt frå før eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universität Mannheim er eit offentleg breiddeuniversitet med 12 500 studentar. Det blei grunnlagt som handelshøgskule i 1907, men blei utvida til universitet i 1967. Universitetet er eit av dei tyske eliteuniversiteta, og har eit svært godt omdøme innanfor blant anna handelsfag, økonomi og samfunnsvitskap. Universitetet sin viktigaste campus er Heim Palace, som er det nest største barokkslottet i Europa, berre slått av Versailles.

Mannheim ligg sørvest i Tyskland, der elvane Neckar og Rhinen renn saman. Han er den nest største byen i Baden-Württemberg, med rundt 320 000 innbyggarar. Frå gamalt av er Mannheim betre kjend som industriby enn universitetsby. Kostnadsnivået er relativt lavt i Mannheim samanlikna med andre byer på same storleik.

Bustad

Universitetet samarbeider med den lokale studentsamskipnaden om å tilby bustader for internasjonale studentar. Det finst mange studentbustader i byen. Det er òg mogleg å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden.

Semesterinndeling

I motsetnad til mange andre tyske universitet er Universität Mannheim tilpassa den internasjonale standarden, og opererer med semester i tidsromma september - desember og februar - juni.

Studentrapportar

2019

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

01.02.2019 - 30.07.2019

Undervisningsformer

Undervisningen varierer mellom forelesninger og seminarer.
Eksamen varer i 45-60 min og kan være både skriftlig og muntlig.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på jussen er veldig bra. Vi fikk også flere studiepoeng enn de tyske studentene, noe som gjør at man ikke trenger å velge så mange fag (jeg hadde fire) og man får også tid til å lese seg ordentlig opp. Etter siste undervisningstime skal alle studentene fylle ut et evalueringsskjema. Så kanskje noen av fagene er forbedret siden jeg tok dem!

«Private International Law»: Professoren var legal secretary i ECJ i Luxembourg, og vår første samling var i domstolen. Hun var veldig engasjert og vi fikk sett på en rettssak (selv om den var vanskelig å skjønne) og snakket med mange interessante ansatte. Undervisningen i Mannheim var veldig rotete, og lite strukturert. Det var litt skuffende ettersom jeg er sikker på at hun kan veldig mye, og det er et veldig interessant fag.

«Forensic Psychology in a Legal Context»: Professoren er psykolog, og hun hadde lagt opp undervisningen etter det som i følge forskning skal være den beste læremåten. Det var mye gruppearbeid, og bruk av film og podcast. 50% av karakteren ble satt etter hvor aktiv man var i timen (noe som førte til mange interessante diskusjoner) i tillegg til at vi måtte ha en presentasjon og skrive et essay. Veldig spennende og godt organisert seminar!

«Law and Economics»: Dette var et veldig spennende fag! Ble veldig overrasket over hvor interessant dette var, og er veldig glad for at jeg tok dette. Det handler om hvordan samfunnsøkonomiske teorier kan påvirke lover, og hvordan lover burde utformes for å kunne oppfylle et bestemt formål. f.eks. hvordan man best skal utforme erstatningsreglementet, eller hvordan kontraksretten skal kunne sørge for at kontrakter bare brytes når det er effektivt. Professoren er veldig flink, selv om hun gikk litt for fort gjennom stoffet. Håper hun har tatt til seg de tilbakemeldingene :)

«Introduction to German Private Law»: dette faget var et innføringsfag for utenlandske studenter, og undervisningen var på tysk. Synes det for det første var spennende å lære om det tyske rettssystemet fra det tyske perspektivet. I tillegg var dosenten veldig flink. Han forklarte alt veldig enkelt, med mange eksempler og illustrasjoner. Tysken gikk noen ganger litt for fort, men vi ble også oppfordret til å si ifra hvis det var noe vi ikke skjønte. Faget ble avsluttet med muntlig gruppeeksamen. Det var ikke så skummelt som vi hadde trodd ;)

Fagleg utbyte og språk

Tysk:
Jeg hadde tysk på ungdomsskolen og vgs, og hadde som mål å lære meg flytende tysk i løpet av året. Derfor tok jeg et semester fri hvor jeg kun gikk på språkskole og tok språkundervisning gjennom hele semesteret i Mannheim. Ved universitetet i Mannheim kan man velge å delta på «Summer Academy» eller «Winter Academy», som er språkskole i tillegg til at man kan delta på mange organiserte aktiviteter. Lærerne var veldig flinke, i tillegg til at aktivitetene var morsomme og godt organisert. Det var også her jeg ble kjent med alle de andre utvekslingselevene. Anbefales! Ellers tok jeg også språkundervisning i løpet av semesteret. Det koster 15€ og er 1, 5 timer i uken. Også veldig fornøyd med det!

Det var mange av utvekslingsstudentene som ikke var interessert i å lære tysk, og de klarte seg veldig bra på bare engelsk :)

Engelsk:
Vi fra Skandinavia er jo relativt gode i engelsk, men jeg føler likevel at engelsken fikk et løft gjennom at jeg hadde undervisning på engelsk og snakket mest engelsk med de andre utvekslingselevene.

Universitetsområdet og byen

Det sies at man gråter to ganger når man flytter til Mannheim: når man kommer dit gråter man fordi det er så stygt, men så gråter man også når man skal dra fordi man har blitt glad i den sjarmerende byen likevel. Det er ikke til å stikke under en stol at Mannheim er en veldig stygg by. Det kommer, ikke overraskende, av at den ble bombet under 2. verdenskrig og måtte bygges opp i en fei. Likevel har den sine positive sider!
Jungbusch er området hvor man går ut om kvelden for å ta seg en øl, eller flere. Her er det mange koselige og fancy barer, bla. Nelson, Tap Room etc etc. Ellers er det veldig fint rundt Wasserturm. Mange fine restauranter (Cafe Flo, L`Osteria) og Kunsthalle ligger i halvsirkelen rundt.

Mannheim har også perfekt beliggenhet dersom man ønsker å reise! Det er mange fine byer i nærheten som f.eks. Heidelberg og Speyer. Ellers kan man ta fly med billige selskaper fra Frankfurt (det skal være en Erasmusrabatt, men jeg har ikke brukt den selv), og toget til PARIS tar bare 2 timer.

Universitetet er et slott, og er selvsagt helt utrolig fint. Både BWL- og Juss- biblioteket er veldig fine. Man kan også gå inn på en nettside for å sjekke hvor fulle bibliotekene er, https://www.bib.uni-mannheim.de/en/locations/. Brilliant!

Bustad

Begynn med boligsøk tidlig!
Forsøk å holde deg innen for Quadrate. Det er den halvsirkelen du ser på kartet når du googler «Mannheim». Her er alt veldig nærme, i tillegg til at det er trygt. Jungbusch og Neckarstadt er to områder jeg ville ha forsøkt å holde meg unna. Neckarstadt har jeg hørt ikke skal være spesielt trygt når det kommer til å komme seg hjem om natten. Jungbusch er ikke det fineste strøket, og kan være relativt bråkete ettersom det er her alle barene er. Kollektiv heter «WG» på tysk, og man kan finne dem på Wg-gesucht.de. Ville bare sendt ut mange meldinger her, i tillegg til å forsøke å bli med i diverse facebookgrupper fra Uni Mannheim.

Universität Mannheim tilbyr studenboliger i Ulmenweg. Det er ca. 20 min unna sentrum med banen. Det er helt ok standard. Mange måtte kjøpe egne tallerkner, bestikk ++, og standarden er ikke noe bra. MEN, det er veldig sosialt å bo der og det kan gå for ett semester.

Sosialt miljø

Som nevnt er det absolutt verdt det å delta på «Summer/Winter Academy». Her blir man kjent med de andre utvekslingsstudentene og man får tid til å bli kjent med byen før semesteret begynner.

Studentorganisasjonen «VISUM» arrangerer alle sosiale arrangementer for studentene. Her er det lurt å være med på så mye man kan! De har bla. Stammtisch hver mandag på Cafe L3, i tillegg til at de arrangerer turer til f.eks. Frühlingsfest i Stuttgart.

Universitetet tilbyr et variert og bredt sportstilbud. De fleste er gratis, og om ikke koster de ikke mer enn 10€. En venninne av meg var bla. med på Innebandylaget, jeg tok danseklasser og min roomie gikk på yoga. Du finner garantert noe som er for deg!
https://www.uni-mannheim.de/sport/sportprogramm/

Hver torsdag arrangerer de ulike fakultetene Schneckenhof - en fest i bakgården. Det er veldig gøy, og noe man må være med på! På vårsemesteret arrangeres også «Norweger Party» hvor alle nordmenn får ALT gratis. Den festen blir også omtalt som årets høydepunkt av de tyske studentene ;) ;)

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Før man kommer til Universitetet i Mannheim er det veldig lurt å følge med mye på mail fra det internasjonale kontoret og også besøke nettsiden deres hvis det er noe man lurer på. I tillegg er det anbefalt at man gjør alt før tidsfristen ettersom mange av tidsfristene her er endelige og at man ikke får utsatt disse.

Et annet tips er at universitetet i Mannheim er et av de ledende universitetene som fokuserer mest på kvantitativ forskning, det vil si at det vil være lurt å kunne en del statistikk og metode før man kommer ned hit. Hvis du ikke har hatt statistikk og metode går det også greit, og det er i tillegg mange kurs her nede for dette.

Undervisningsformer

På universitetet i Mannheim tilbyr de tre ulike undervisningsformer hvis du skal studere politikk. De tre undervisningsformene er forelesninger, seminarer og dataøvelser og alle varer rundt 1 time og 30 min uten pause. Forelesningene er de fagene som er kjenntegnet av VL. Problemet med disse forelesningene er at det er svært lite tilbud av disse forelesningene dersom man skal kun studere statsvitenskap. Forelesningene er ofte de med mest ECTS (studiepoeng) og ligger på rundt 7 ECTS og eksamen er ofte vanlig skoleeksamen. Seminarene er delt inn i to ulike seminarer. Det er proseminarerne kjenntegnet av PS. Dette er det letteste seminarene hvor det ikke er spesielt fokus på forskning og dette er seminarer de som går andre semesteret som tar. Her ligger det ikke mye krav, men kan være lurt å delta diskusjoner og lignende. . Eksamen her er ofte hjemmeeksamen og disse seminarene er på rundt 5 ECTS. Detetter, er det hauptseminarene (hovedseminarene), kjennetegnet av HS. Dette er seminarer som er for de som er på fjerde semesteret, og her er det mer fokus på forskning og statistikk. Her kreves det mer arbeid og at du kan delta i diskusjoner og lignende og fagene ligger på rundt 6 ECTS. Dataøvelsene er kjennetegnet at de heter Ü. Her er det kun statistikk og metode som gjelder og oppgavene er som oftest statistikk. Her fokuserer man på ulike programmer som STATA og R hvor man undersøker ulike politiske sammenhenger kombinert med data. Disse fagene er også som oftest 6 ECTS.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på universitetet i Mannheim er veldig bra og det er et godt utvalg av emner på engelsk noe som er veldig greit hvis man ikke kan tysk. De aller fleste emnene er basert mer på internasjonale relasjoner siden dette er det de fleste studenene på statsvitenskap der nede fokuserer på. Det er derfor veldig mange forskjellige emner tilknyttet til ting som skjer over hele verden. Det man kan være litt obs på er at det er veldig kvantitativt emnetilbud og at mange av foreleserne og seminarlederne fokuserer på data og statistikk i emnene man tar.

Fagleg utbyte og språk

Det siste tipset er å bli med på språkakademiet måneden før selve skolen starter. Selve kurset heter enten International Summer Academy om du tar kurset før høstsemesteret her eller International Winter Academy for vårsemesteret. Dette er veldig kjekt selv om man kan språket godt siden man møter personer på alle nivåer i tysk fra nybegynnere i A1.1 til folk som kan godt tysk på B2/C1.

Alle studenter som går nede på universitetet har en god forståelse av enegelsk og et er lett å kommunisere med de hvis man ikke kan tysk. Det kan derimot være en større utfordring når man møter på lokale tyskere i butikker, men også noen av disse har en forståelse av engelsk.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsområdet er veldig fint og det er lett å finne fram til de ulike kontorene. Det kan være litt komplisert å skjønne hvordan ting henger sammen i begynnelsen som med alt, men det er relativt lett å komme inn i det og etter en stund skjønner man hvor det meste er. Selve universitetsomårdet ligger i en lang gate hvor alle bygg til venstre og høyre er tilknyttet universitetet på et eller annet vis.

Selve Mannheim er ganske stort, men for det meste vil man tilbringe tiden i sentrum i bydelen som heter Quadrate. Selve byen er delt inn i ulike kvadrater med tall og bokstaver noe som kan være ganske komplisert i starten, men etter man har blitt vant til det etter noen uker er det veldig lett å finne fram til de ulike stedene.

Bustad

Når det gjelder å finne bolig ville jeg prøvd å finne bolig med en gang man har fått vite at man har kommet inn. Universitetet i Mannheim har også sine egne studentboliger, men der de fleste bor er ute i Ulmenweg som er 20-25 minutt unna selve sentrum. Det kan være et utfordring da man må ta buss eller bybane bort og denne ikke går veldig seint om natten. Det finnes også studentboliger i bydelen Quadrate, men det er få sammenlignet med Ulmenweg og man må derfor være veldig heldig. Jeg vil derfor anbefale å søke privat dersom man ønsker å bo sentralt mot universitetet og generelt livet i byen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Mannheim er veldig bra og er man på utveksling blir man alltid kjent med andre som er i samme båt. Studentorganisasjonen for de som hjelper de på utveksling heter VISUM, og er en veldig bra studentorginasjon som organiserer turer til forskjellige landbyer og byer, vin- og ølsmaking, bryggeriturer og spillkvelder blant annet. På alle disse arrangementene er det både mange tyskere og utvekslingsstudenter som er med og man blir dermed kjent med både lokale studenter og de som er med på utveksling.

Vår 19 - MA sammenliknende politikk

Vår 19 - MA sammenliknende politikk

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil oppfordre alle til å være svært omstendig med valg av bolig. En uheldig bosituasjon har nærmest ødelagt utvekslingsoppholdet for meg, og jeg vil derfor oppfordre alle andre utvekslingselever til å ikke begå samme feil som meg. Om mulig gå på visninger fysisk, og husk at man får hva man betaler for. Latterlig billig leie er gjerne billig av en grunn, Tiltross for at det kanskje fremstilles som et bra alternativ at utleiers bilder og annonse.

Undervisningsformer

Ved Universitetet i Mannheim er det brukt egne seminarmodeller i stedet for forelesning i enkelte fag. Dette var en annerledes måte å jobbe på for meg, og jeg må si at jeg foretrekker hvordan UIB har forelesning model som standar hvor man det heller blir tilbydd seminar eller hvor seminar kommer i tillegg med obligatorisk oppmøte. Jeg har også vært noe forvirret av forskjelligheter i oppgaveinnlevering og lignende.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg har syntes at fagene har vært svært spennende ved Universitetet i Mannheim! Det er et bredt utvalg av fag innenfor feltet for political science.

Fagleg utbyte og språk

Jeg lærte masse Tysk ved vinterakademiet før semesterstart, men føler ikke jeg har hatt noe stort til utbytte for å lære mer tysk siden annet enn høffelighetsfraser. Jeg har lest og brukt konsekvent engelsk, noe jeg tror jeg har fått litt utbytte for.

Universitetsområdet og byen

Mannheim er ikke en veldig estetisk by, men den er grei i størrelse som en medium-stor Tysk by. Universitetsområde er også greit, men jeg foretrekker UIB.

Bustad

Jeg har bodd i Curt Sandig Haus GauBestrasse 16 i Mannheim som har vært helt forferdelig. Kontrakten sier det skal være stille mellom 23 PM- 7 AM, men de jeg bor med oppholder ikke dette overhodet. De har flere ganger festet til 2-4 AM med høy musikk. De tar heller ikke hensyn når jeg har bedd dem om å være stille, noe jeg har gjort utallige ganger ila. semesteret. Jeg har slitt såpass mye med søvn i kollektivet at jeg var nødt til å reise tilbake til Norge i noen uker for å kunne arbeide med skole i rolige omgivelser. Ellers er det ingen vaskeregler, hvor kjøkkenet har vært så skittent jeg ikke har orket å benytte det og måtte tydd til med å kjøpe mye takeaway. Jeg har flere bilder av tilstandene og fått respons av flere på at dette er uboelige tilstander. Bosituasjonen har vært såpass ille at den har ødelagt for utvekslingsoppholdet mitt i helhet. Jeg har tenkt å klage til utleier og se om mulighet for å slippe å betale Juli og August grunnet dette.

Sosialt miljø

Det er mye muligheter for å møte andre utvekslingsstudenter gjennom VISUM. Litt for my er kanskje i regi med alkohol, men fremdeles bra muligheter. Jeg har hovedsakelig holdt meg til de vennene jeg fikk i løpet av Vinterakademiet før semesterstart.

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

01.08.2018 - 31.01.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det anbefales å sikre seg god oversikt over diverse tidsfrister, eksempelvis for betaling av studieavgift i Tyskland og oppmelding til sommerskole hvis man skulle ønske det. Det er ingen mulighet for å få utsatt frist vedrørende disse tingene. Det anbefales også å gå tidlig i gang med å søke etter sted å bo. I den forbindelse burde man ta i bruk alle tenkelige virkemidler som f.eks facebook og airbnb hvis ikke man bruker skolen sitt eget tilbud. Personlig fikk jeg sted å bo bare uken før avreise, og det ble gjort gjennom airbnb. Det generelle inntrykket er at utleiere ønsker lengre bo-opphold enn kun et semester. Et annet inntrykk er at det er vanskeligere for gutter å finne sted å bo sammenliknet med situasjonen for jenter.

Utover dette anbefales det å møte på informasjonsmøtene i starten av semesteret hvor internasjonal koordinator viser hvordan man melder seg til fag og diverse. Ved å møte opp på disse burde det formelle gå av seg selv. Ved "enrollment" burde man stelle seg i kø tidlig på morgenen, gjerne før kontorene åpner. Jeg møtte rundt kl 10, og da var køen 2,5 timer lang. Gjerne terp litt språklig før man reiser, mange tyskere er svake i engelsk.

Undervisningsformer

Undervisningen skjer ved forelesning i et klasserom med et begrenset antall studenter. Her kan man stille spørsmål underveis. Typisk har fagene en eller to slike forelesninger i uken med varighet på 1,5 timer. I flere fag måtte studenter gå sammen og holde en presentasjon i løpet av kurset. Dette i tillegg til deltakelse i timen kan spille positivt eller negativt ut på den avsluttende karakteren i faget. For øvrig må man lese selv. Man skal ikke kjøpe skolebøker, de er tilgjengelige online og kan printes ut. Personlig fikk jeg aldri det til å fungere på en god måte, og foretrekker vanlige bøker slik man har det i Norge. Eksamen er typisk skoleeksamen for hånd med varighet på 45 minutter til 1 time. Fokus på eksamen er mer hukommelse fra undervisningen enn analytiske ferdigheter.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde kun juridiske fag, slik at denne delen tar kun for seg juridiske fag: Emnene var jevnt over interessante, men det var vanskelig å se rammene for fagene. Dette skapte noe usikkerhet med tanke på hva som ville komme på eksamen. Noen fag hadde også innslag av andre vitenskaper som statsvitenskap, til tross for at de var oppført som juridiske fag. Generelt var man opptatt av beslutningsprosessene og hva som påvirker dem frem til man får en juridisk regel. Dette politiske aspektet var overraskende men til dels interessant.

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

01.08.2018 - 31.01.2019

Førebuingar/praktiske tips

Mitt første tips er å delta på faggruppemøtene i forbindelse med forberedelse av masteroppgaven dersom du skal skrive masteroppgave når du kommer hjem fra utveksling. Prosjektskissen skal leveres inn i oktober, så det er også en fordel dersom du har startet/er ferdig med denne før du drar på utveksling.

Ellers vil jeg anbefale å forberede alle dokumenter ol. og skrive ut det du trenger av dokumentasjon slik at du har alt klart når du ankommer Mannheim. Det er mye papirarbeid i forbindelse med skolestart, og det kan til tider virke litt frustrerende. Men Universitetet er flink til å oppdatere deg og minne deg på alt i forkant via. mail, så hold deg oppdatert på disse og de ulike informasjonskanalene på nettet. Merk at IT-systemet er på flere ulike forum, og ta deg tid til å gå gjennom disse. Her står all informasjonen du trenger. Dersom du fortsatt lurer på noe er det ikke noe problem å sende en mail til Universitetet og min erfaring er at du får god hjelp og rask respons.

Noe av det første man må gjøre når man kommer til Tyskland er å registrere seg som student og som beboer. I forbindelse med registrering som beboer må du huske å ta med både signert skjema som bekrefter hvor du bor (dette får du på det internasjonale kontoret), leiekontrakt og pass. Det kan være mye kø ved semesterstart, så møt opp rett etter åpningstid.

Ellers er det en fordel dersom man undersøker litt rundt byen i forkant. Da kan du planlegge mange innholdsrike turer til spennende europeiske byer i nærheten.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ved Universitetet i Mannheim og ved Det juridiske fakultet i Bergen er meget forskjellige. Mens man i Bergen hovedsakelig er vant til undervisning via. forelesninger hvor man er opp til 300 studenter og en rekke obligatoriske innleveringer, er undervisningsformen i Mannheim organisert slik det man i Bergen anser som seminarundervisning med alt fra 4 til 30 studenter. Mitt inntrykk er at foreleserne i Mannheim krever større deltagelse av studentene, noe som er naturlig sett ut fra at undervisningen foregår som seminarer.

Organiseringen av undervisningen ut over dette varierer imidlertid ut fra foreleser til foreleser. Det legges ofte opp til både teoretisk og praktisk oppgaveløsning i løpet av seminarene, men sammenlignet med undervisningsformen i Bergen synes jeg at den faglige tilnærmingen er mye mer teoretisk enn praktisk. Kun to av emnene jeg valget hadde "case"-oppgaver med en praktisk løsning. Noen fag undervises også som en type "blokkundervisning", hvor det kun undervises intensivt i f.eks. 4 dager.

Ellers består pensum stort sett kun av powerpointmateriale og det er dette man testes i på eksamen. Et tips er å merke seg hvilken undervisningsform og eksamensform emnet har når man velger emner. Personlig foretrakk jeg muntlig eksamen ovenfor den skriftlige eksamen som som hovedregel er på 45 min skriftlig på ark uten ordbok.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet i Mannheim er ansett å være ett av de beste universitetene innen business i Europa så emnetilbudet farges av dette og avhenger selvsagt av studieretning. Det juridiske fakultetet tilbyr stort sett emner innen forretningsjus og et vidt spekter av EU-rettslige fag - så dersom dette er av interesse for deg er Universitetet i Mannheim et godt valg.

Det er verdt å merke seg at Universitetet i Mannheim er (etter mine undersøkelser) det eneste universitetet i Tyskland som tilbyr tilstrekkelig med juridiske fag som undervises på engelsk til å oppfylle kravet om 30 studiepoeng per semester. Dersom du har relativt gode kunnskaper innen tysk er det også mulig å velge tysk som undervisningsspråk, og da vil naturligvis emnetilbudet utvides betraktelig.

Når det kommer til valg av emner har Universitetet i Mannheim en svært dekkende emnekatalog som gir en god beskrivelse av bl.a. emnets innhold og undervisningsstruktur. Merk at emnekatalogen ofte endres rett før skolestart, men det er ingen problem å endre fag de første 2 ukene når du er i Mannheim.

Før jeg valgte emner til forhåndsgodkjenningen leste jeg igjennom studentrapportene fra studenter som hadde gått på Universitetet i Mannheim for å få tips til fag, og valgte stort sett ut fra dette. I ettertid har jeg innsett at dette ikke burde vært så styrende for valg av emner som det ble og jeg anbefaler heller å lese seg opp på egenhånd og velge etter interesser. Jeg vil uansett anbefale emnene The Common Foreign and Security Policy of the EU (8 ECTS), Introduction to German Private Law (10 ECTS) og European Competition Law (6 ECTS). Det førstnevnte faget tok form i "blokkundervisning" der vi ble undervist 7 timer hver fredag i en mnd. og skilte seg ut fra de øvrige ved at eksamen bestod av muntlig aktivitet i timene, en presentasjon og en liten skriftlig eksamen. De to andre fagene var noe uorganiserte emm., men samtidig veldig spennende. Jeg tok også emnet Cross Border Litigation and Arbitration (6 ECTS), som nok er et av de mest krevende fagene du kan velge. Men dersom du er interessert i rettergang er dette et godt valg.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte: Ettersom Universitetet i Mannheim tilbyr mange emner innen EU-retten, er det gode muligheter til å få en svært inngående og detaljert faglig kunnskap om dette. Ellers tilbys også en rekke fag som gir ett komparativt faglig utbytte, noe som er god kunnskap å ta med seg videre dersom man ønsker å jobbe innen internasjonale juridiske områder. Fag som f.eks. Cross Border Litigation and Arbitration er et emne som vil gi god transnasjonal kunnskap og som kan være en fordel å ha med seg videre dersom man ønsker å jobbe som advokat i et større firma som opererer over landegrensene.

Språk: Ettersom Universitetet i Mannheim tilbyr tilstrekkelig med emner som undervises i engelsk er et utvekslingsopphold i Mannheim en unik mulighet til å forbedre sin juridiske engelsk, samtidig som man kan lære seg/forsterke tyskkunnskaper. Et tips er her å delta på Summer/Winter Academy som finner sted en mnd. før skolestart hvor det undervises i tysk tilpasset ditt utgangspunkt. Du trenger ikke ha tyskkunnskaper på forhånd for å delta på dette.

Universitetsområdet og byen

Universitetet i Mannheim holder hovedsakelig til i et gammelt barokk slott og er en severdighet i seg selv. All undervisning ved det juridiske fakultet finner sted her, og skolen har flere bibliotek som holder høy standard. Forelesningssalene bærer preg av at det finner sted i et gammelt slott, men har en ok standard. Universitetet har både en hyggelig cafe og en stor kantine hvor du får kjøpt det meste til en billig penge. Det er f.eks. ikke noe problem å kjøpe et fullverdig middagsmåltid til 3 Euro. Ellers tilbyr skolen et rimelig treningsstudio for studenter, men personlig vil jeg heller anbefale å trene på et mer moderne treningsstudio i sentrum, f.eks. Venice Beach Fitness.

Når det kommer til byen er Mannheim en relativt stor by. Den er kjent for å være Tysklands styggeste, men har svært gode shopping muligheter og gode restauranter. Dersom du er interessert i sport har Mannheim et av Tysklands beste herre håndballag og hockeylag - så du har mulighet til å se mange gode kamper. Mannheim er plassert midt i Europa og mange svært kjente tyske og europeiske byer kan nås med en kort buss- eller togtur. Du kan f.eks. dra til Paris med tog på kun 3 timer.

Bustad

Etter mine erfaringer lønner det seg å starte å lete etter bolig allerede etter bekreftet opptak. Du kan da velge å enten søke om studentbolig gjennom universitetet eller leie på det private markedet.

Kvaliteten på studentboligene er relativt lav, men samtidig gir det å bo i studentbolig gode muligheter til å bli kjent med andre internasjonale studenter. En annen fordel er at det er svært billig å bo i studentbolig, men ettersom leieprisene i Mannheim generelt er lave vil jeg uansett anbefale å leie privat.

Dersom du ønsker å leie privat er et tips er å starte letingen på siden https://www.wg-gesucht.de/en/, som kan sammenlignes med Finn.no, eller skolens egen nettsider hvor studenter legger ut sine private rom. Jeg anbefaler er å bo innenfor sentrumskjernen som kalles "quadraten". Skolen ligger i utkanten av denne, men dersom du bor innenfor "quadraten" er det gåavstand til skolen og det meste av butikker ol. Men det er ingen problem å bo i andre områder, og jeg bodde selv rett ovenfor broen bak Universitetet i byen Ludwigshafen. Likevel vil jeg ikke anbefale dette, ettersom trikken ikke går like hyppig på kveldstid i ukedagene.

Sosialt miljø

Det første tipset vedrørende det sosiale miljøet i Mannheim er å delta på Summer/Winter Academy som finner sted en mnd. før semesterstart. Dette organiseres slik at du deltar på 5 timer med undervisning i tysk hver dag, i tillegg til at du kan melde deg opp til mange ulike aktiviteter. Disse aktivitetene består i alt fra guidet tur i Mannheim, utflukter og lenger dagsturer til tradisjonelle og historiske byer i nærheten av Mannheim, eks. Rotenburg.

Ellers arrangerer studentorganisasjonen i Mannheim, VISUM, en rekke aktiviteter i løpet av semesteret, bl.a. ulike temafester hver mandag, bar til bar og ulike utflukter til kjente europeiske byer. I tillegg til dette har skolen et stort sportstilbud, og det er ingen problem å delta på studentlag.

2018

Haust 2018 - BAPS-AOP

Haust 2018 - BAPS-AOP

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det vil være lurt å bo relativt sentralt, hvertfall har jeg opplevd det slik. Selv har jeg bodd i quadrate, hvor man kan tusle til alt. Sykkel er også rimelig lurt, da kommer man seg fort rundt. Man kan finne noen billig brukte på Ebay f eks.

Undervisningsformer

Det finnes vanlige forelesninger og små seminarer hvor man har mindre grupper studenter med mye dialog og diskusjoner, her er det også ofte presentasjoner. Personlig syns jeg seminarene har vært veldig bra, man går ordentlig gjennom stoffet samtidig som man blir mye bedre kjent med de andre studentene i klassa.

Vurdering av emnetilbodet

I forhold til psykologifag syns jeg det var litt lite fag som ble tilbudt på engelsk, eller problemet var heller at de fagene som ble tilbudt på engelsk som oftest var 2 eller 4 studiepoeng, slik at man trengte veldig mange fag for å oppnå 30 studiepoeng. Om man derimot er interessert i å ta fag på tysk er det et stort utvalg. Samtidig har man mulighet til å ta valgfag som tilbys alle utvekslingsstudenter, både management, jus og political science. De tyske kulturfagene som tilbys har vært utrolig spennende å følge. De anbefales!

Fagleg utbyte og språk

Selv har jeg tatt et psykologifag på tysk, det har vært krevende å følge, men samtidig gøy å kjenne på utviklingen. Det er utrolig mange nordmenn og internasjonale man blir kjent med i Mannheim, så det er fort gjort at det blir mye norsk og engelsk. Så for min del har det ikke blitt like mye tysk som jeg i utgangspunktet hadde ønsket.

Selve fagene her i Mannheim er utrolig godt lagt opp, det er mye fokus på forskning og metode. Noe som har vært veldig lærerikt! Man arbeider med stoffet i mye større grad her føler jeg.

Universitetsområdet og byen

Byen er nok ikke den peneste i Tyskland, men gud for en sjarm likevel. Studentlivet her er utrolig bra, om man ønsker har man mulighet til å møte nye mennesker hver eneste dag. Det skjer alltid noe her!
Skolen er utrolig fin, bibliotekene og kantina er også veldig bra.

Bustad

Personlig har jeg bodd i kollektiv med en tysk jente, noe som har fungert fint. Så om man velger studenthybel eller kollektiv tror jeg at det er like sosialt og ålreit.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet her i Mannheim er så sykt bra, jeg anbefaler summer/winter academy for å få en liten roligere periode før studiene begynner for fullt for å bli kjent med andre internasjonale. Dette var en utrolig sosial måned som la grunnlaget for resten av semesteret mitt her i Mannheim.

Vår 2018 - Lektorprogrammet i framandspråk

Vår 2018 - Lektorprogrammet i framandspråk

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Informasjon
Det å reise på utveksling betyr en hel del papirarbeid, generelt en hel del arbeid. Jeg var tidelig ute å leste meg opp på smått og stort, på byen, på univeristiet, mulig fag, erasmusstipend, lånekassen og så videre. Jeg gikk også på møter, men for å vær ærlig var ikke alt like klart på alle møtene. Var det noe som var uklart for meg, så sendte jeg bare en mail og spørte. Et andre godt råd er å snakke med andre mestudenter som har vært på utveksling, spør masse og vit at ingen spørsmål er for dumme. Viktig er der også å huske på at det er du som student som velger å reise og det betyr naturligvis at du må stå på for at ting skal skje. Så søk råd der det trengs og les deg opp.

Ellers vil jeg råde til å
- bygg opp dine egne forvetninger (ikke la andre bygge opp dine forventninger)
- sett deg noen mål for semesteret du skal tilbringe i et annet land
- SPAR opp penger
- gå på språkkurs om du kan og dobbeltsjekk ALT angående stipend med lånekassen
- vær på og send mail, ring osv. om det er noe du finner uklart
- vær forberedt på at de første ukene blir kanskje litt tøffe, men vit at det er det FOR ALLE som kommer
- Søk opp pakkelister og forsøk selv om det er umulig, å pakke lite

Undervisningsformer

Undervinsingformene her i Mannheim eller generelt i Tyskland, er noe annerledes enn i Norge. Det er ikke lengre snakk om "studiepoeng", men alltid ECTS. Fagene er ikke like store som i Norge, men heller 3-ECTS, 4-ECTS, 6-ECTS og 8-ECTS.

I forlesningene er det ofte slik at foreleseren snakker alene og du skriver ned hva som blir sagt, her i Mannheim pleier ein "Vorlesung" å være på 3 ECTS med en eksamensform at du skal skrive et sammendrag på et par A4 sider fra en forlesningene professoren holdt.

I seminarene er det mindre grupper, altså kanskje 15-20 studenter hvor det er forventet at du som skal student skal delta aktivt. Før var det også slik at karaktereren ble satt ut i fra hvor mye du som student også deltok, men det foregår endringer etters som det ifjor var en rettsak her i Tyskland angående oppmøteplikten. Før har det vært slik at du kunne ikke gå glipp av mer enn 2 seminarer i løpet av semesteret og som sagt får karakterer også ut i fra hvor mye du deltok på, men denne rettsaken førte til at denne oppmøteplikten ikke lengre gjelder på samme måte som før. Jeg skal ikke gå for mye innpå det fordi det er endå litt uklart hva det egentlig betyr og hvordan eksakt påvirker enda virker det som, flere av de profesorene jeg har hatt har uttrykt at det er litt uklart for de hva det ebtyr. Så det blir nok mer klart snart, men tror det eller ei, systemet deres her på universitet i selveste Tysklands, landet som er kjent for sine systemer, er ikke like godt organisert. Et annet punkt å merke seg som er fort legger merke til her i Tyskland at de henger etter også i det digitale verdenen. Oppsummerende sagt i seminar, noterte ikke professoren/seminarledereren oppmøte og vi hadde ikke oppmøteplikt som var ganske greit.

Et inntrykk jeg sitter igjen med etter et halvt år på Mannheim Universität er at det er mye opptil professoren hvordan de legger opp seminarer og slikt, i Norge så er det nok mer vaner/system for hvordan det skal gjøres, mens derimot her har professor enda mer de skulle ha sagt. Derfor varier det fra underviser til underviser.

Ellers vil jeg legge til at et 6-poengsfag her er mye større enn hva vi er vant til i Norge, som vil si at et 8-poengsfag er enda større. 3-poengsfag betyr altså at det ikke skal være så mye jobb og slik forsetter det.

Det som er så greit med nettopp Mannheim Universität er nettopp at det starter i februar og er ferdig i juni. Det er det eneste universitet i Tyskland som tilbyr denne type semester, de andre universitetene starter i april og avsluttes i juli/september. For min del var det viktig å ha et universitet med den "normale" oppbygningen av semesteret for jeg har en sommerjobb hjemme samtidig som jeg skulle til høsten begynne på master og ønsket en liten pause før høstsemesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Hvilket emnetilbudet som tilbys avhenger selvsagt av hva en studerer. Mannheim er kjent for business og regnes som en av de største business i Europa, så det absolutte flertallet av studentene studerer en eller annen variant av business. Samtidig er det samfunnsvitenskapelige faculty også ganske bra og har rundt 3000 studenter. Jeg derimot studerer språk ved faculty of humanties som var enda mindre, men samtidig var det en veldig stort tilbud. Mye større enn hva jeg til i Bergen. Derimot var det litt vanskelig å finne ut av hvilke fag som ble tilbydd og ikke. Dessverre så er ikke internett siden til Mannheim Universität den beste og ut i fra det er det vanskelig å finne så god informasjon. Dette betydde at jeg sendte en god del mailer til kontaktpersoner på universitetet og her ble en del oppklart, men dessverre var det heller ikke mange til som kom på plass med fagene før sent i Desember fordi det er slik det er.

Jeg går på et ganske fast opplegg her i Norge som betydde at i Tyskland måtte jeg finne fag til å erstatte de jeg skulle tatt i Norge. For å være litt føre smart tok jeg derfor tidelig kontakt med fagkordinator og studieveileder, her jeg fikk svar på en del spørsmål og luftet tanker rundt fagvalg. Dette er veldig glad for jeg gjorde for det betydde at når jeg først var i Mannheim og ting ble ikke helt som planlagt,var fagkordinator og studieveileder allerede godt kjent med min "historikk". Fordi selv om ting skal forhåndsgodkjennes og du skal ha valgt fagene før du reiser må en kanskje justere litt på emnevalg.

Fagleg utbyte og språk

For min del som studerer tysk vil jeg si jeg har fått et stort utbyte av å studere i Tyskland hvor språket omgir meg hvor enn jeg går. Samtidig som jeg sitter med et stort utbytte språklig har jeg med litt annen følelse om det faglige utbytte. Det gjøre noe når fagene er så mye mindre og derfor lagt opp på en annen måte.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er et gammelt slott og er rett og slett vakkert. I klasserommene er det takdekerasjoner og høyt under taket. Ettersom dette et stort buisness-univeristet er det mye penger og det merker en godt, men samtidig vil jeg påpeke at vi i Norge har generelt gode standarer på university og høyskoler i Norge. Universitet ligger på L1 og går en rett frem fra universitet havner en i kjernet av byen med Pardeplatz og Marktplatz. Universitet ligger veldig sentralt og det er enkelt å komme seg til og fra det, mye kollektivtrafikk. Jeg vet ikke helt hva de regner som campus og ikke, men rundt slottet (altså hovedbygget) ligger et par biblotek i nær omkrets. Samfunnsvitenskaplig fakulitet ligger i A6, mens bibloteket til faculty of humanties ligger i A3. Det er veldig enkelt å komme seg rundt.

Byen er ellers ikke den peneste og det er byen veldig godt inneforstått med. Derimot er det enkelt å finne frem i byen og den er formet som et kvadrat hvor gatene har ikke navn, men har navn som et sjakkbrett med A1, A2 osv. Så det er veldig greit å finne frem ut i fra det. Ellers er bykjernen relativt stort og innad i byen finner en den beste av den en trenger med butikker, shoppingsenter, treningssenter, kino, mye cafér og så videre. Byen ligger også mellom to store elever Rhinen og Neckar og ved elevene er det veldig fint å gå tur eller jogge. Om sommeren eller våren er det populært å ta med seg piknikteppe å tilbringe dagen ved elva. Mannheim ligger også veldig greit til i Tyskland som gjør det enkelt å reise rundt til mindre og større naboybyer. Samtidig som det ikke er den peneste byen har den altså absolutt sin sjarm og blir veldig grønn og VARM om våren/sommeren. Fra april av er nærmest sommervarme for nordmenn og generelt er været her VELDIG bra, lite regn og grei temperatur.

Bustad

Jeg valgte å bo i en studentleilighet innenfor "kvadraten" som det heter her i Mannheim, for min del var det var viktig før jeg reiste å bo innen for kvadraten, men etter å ha vært her nå et halvt år vil jeg si det betyr ikke så mye å bo innenfor den. Det er uansett er det greit å ha semesterbilleteten på tram, tog og buss, og kollektivtransporttilbudet her er veldig bra. Med semesterbilletten kan en også reise rundt i store deler av Baden-Wüttemberg og generelt er er enkelt å komme seg rundt i området. Byen er generelt veldig grei å orientere seg i. For ikke å snakke om at det er også veldig fint å bo andre plasser enn i kvadraten og, da som i Neckarstadt West og Ost, Neckerau og så videre. Det som er greit med å på studentbolig er jo at det litt mindre arbeid ville jeg si, det er også for det meste veldig billig og dessverre ikke så fint, men dette er bare et halvt år i en mindre ok leilighet. Ikke at det er noe problem å finne seg en privatleilighet her heller, wg-gesucht.de er en grei side og på facebook på grupper finner en også leiligheter. For private leiligheter er det selvfølgelig litt dyrere, men her kan en også finne finere leiligheter enn hva studentboligene er.


Smart er det å snakke med noe som kjenner Tyskland og boligmarkedet der litt og kanskje smartest av alt er å vite at det er en midlertidig boplass og du har ikke reist til et annet land for å sitte på et rom, men for å leve i et annet land, en annen bo og så videre.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er rett og slett veldig bra. Som utvekslingstudent er det så mye en kan gjøre og så mange spennende bekjentskaper som venter. VISUM er utvekslingsstudentenes organisasjon og de arrangerer Stammtisch nærmest hver mandag i semesteret og ellers fester, turer, tandemkvelder og mye mer i semesteret. Vil våge og hevde at det kan ikke sammenlignes med hvordan vi gjør det i Norge med våre utvekslingsstudenter som kommer på besøk fordi det er helt annen kultur for det i Tyskland. Gjennom universitet kan en også få en tandempartner som viser deg rundt og videre.
Jeg sitter igjen med mange gode venner og gjennom dette halvåret jeg har blitt kjent med og pratet med mennesker fra hele verden. Jeg har møtt mennesker fra Argentina, Colombia, Mexico, Chile, Brasil, Canada, USA, Kuwait, Taiwan, Kina, Japan, Australia, New Zealand, Russland, Hvite Russland, Litauen, Polen, Finnland, Frankrike, Tyskland, Luxemburg, Sveits, Italia, Spania, Tyrkia, Portugal, Danmark, Tsjekkia, Malta, Ukraina og enda mer. For min del var det viktig å bruke språket og ikke reise til et annet land for å bare være med nordmenn, så jeg var fra begynnelsen av veldig konsekvent å søke andre enn nordmennene her. Jeg er nok over gjennomssnitt glad i å stille spørsmål, men for å ha et godt sosialt miljø på utveksling er det viktig å søke andre og gå ut av komfortsonen din.

2017

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

24.08.2017 - 22.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Tyskland er et land med mye byråkrati, noe du vil erfare ved ankomst til Mannheim. Universitet gir for det meste utfyllende praktisk informasjon, men det er viktig å sørge for å holde seg aktivt oppdatert. Du får tilsendt en del papirarbeid før utreise, og dette er lurt å forberede på forhånd. Ellers blir det mye arbeid når du skal immatrikuleres.

I Tyskland må også enhver registrerer seg som beboer i den byen de holder til. I denne forbindelse vil du bli godt kjent med venteværelset på K7 bygget. Her er det viktig å ta med pass, leie-kontrakt og et skjema om bekreftelse at du bor der du bor (må signeres av deg og utleier). Sistnevnte får du tilsendt av universitet eller kan lastes ned på universitets studentportal.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår utelukkende ved forelesning med rundt 20 studenter. Enkelte av forelesningene minnet mer om seminar, slik vi kjenner det fra UiB, mens andre professorer hadde en mer tradisjonell tilnærming. Selv om det varierer fra emne til emne, vil jeg generelt si at fagene har er langt mindre praktisk anlagt. Ingen av emnene jeg hadde valgt ga mulighet for å arbeide med praktikumsoppgaver som del av undervisningen. Pensumslitteraturen bestod i hovedsak av powerpoint-slides fra forelesninger, slik at det lønner seg å ta gode notater underveis i kursene. De fleste av professorene anbefaler også tilleggslitteratur, men disse er ikke nødvendig for eksamen.

Eksamen foregår primært skriftlig, men enkelte fag har også muntlige eksamener. For eksempel har emnet "Investment Law" gjennomføring av prosedyreoppgaver, som del av vurderingsgrunnlaget. Skriftlig eksamen gjennomføres over mellom 45 minutter til maks 1 time. Både vanskelighetsgrad og kravene som stilles til studentene er tilpasset dette.

Vurdering av emnetilbodet

For Tyskland å være, tilbyr Mannheim et av de bredeste utvalg emner med engelsk som undervisningsspråk. Det er derfor ikke noe problem å nå opp til kravet om 30 studiepoeng. Med forkunnskap innen tysk er det også mulig å velge mellom mange emner med dette som undervisningsspråk. Personlig kan jeg sterkt anbefale fagene "European competition law", "European market freedoms" og "Cross-border arbitration and litigation".
Når en vurderer hvilke fag en skal velge, er det viktig å være obs på at emnekatalogen er under nærmest konstant endring fra den frigis til semesterstart.

Fagleg utbyte og språk

Velger du engelskspråklige fag har du god mulighet til å få innegående kunnskap om mange fagområder innen EU-retten, men også andre transnasjonale rettsområder. Utvekslingsoppholdet er også en enorm mulighet for å lære seg mer tysk og engelsk. Universitet tilbyr en rekke språklige og kulturelle fag som du kan ta ved siden av de juridiske emnene. Summer/Winter Academy anbefales for å få en god start på/oppfriskning av tysken.

Universitetsområdet og byen

Mannheim er en relativt stor by etter norsk standard. Selv om byen ikke er kjent for å være den peneste, gir den deg en unik mulighet for å reise videre ut i Tyskland eller Europa ellers. Byer som Frankfurt, Stuttgart og Nürnberg ligger bare en kort tur unna med hurtigtog. Ellers er det mulighet for å reise til mer tradisjonelt pene tyske byer med trikk fra Mannheim, blant annet Heidelberg, Worms ol. Mannheim er kjent for rutenett oppbygning av bykjernen, som gjør byen ekstremt lett å navigere.

Det juridiske fakultet holder til på en av Mannheims få severdigheter, barokk slottet. Alle forelesningene til de juridiske emnene foregår her. Kvalitet på lesesaler, bibliotek, kantine og forelesningssaler er helt ok. Universitet har også et treningssenter hvor det er mulig å trene for en billig penge.

Bustad

Etter hva jeg har erfart virker det ikke å være veldig problematisk å skaffe seg bolig i Mannheim, selv om det kan være lurt å være tidlig ute når du har fått bekreftet opptak. Selv bodde jeg innenfor området som heter "quadraten", som er kjernen av Mannheim. Bor du innenfor denne sirkelen er du i gå-avstand til alt du skulle ha behov for. Jeg vil på det sterkeste anbefale å bo her. Studentboliger kan også leies gjennom universitetet. Etter hva jeg har sett er kvaliteten av disse lav, men det gir en unik mulighet til å bli kjent med mange andre medstudenter (tyske og internasjonale). De fleste studentboligene ligger i områder utenfor quadraten, men det finnes også noen få studenboliger i området rundt G.

Sosialt miljø

Studentorganisasjonen for internasjonale studenter, Visum, arrangerer mange events gjennom hele semesteret. Blant annet arrangeres det fester, turer til andre byer og ukentlige stammtisch hvor du kan møte mange nye studenter. Alt er lagt til rette for et godt studentmiljø for de internasjonale studentene i Mannheim. De fleste som reiser på utveksling har få eller ingen sosiale holdepunkter i byen de kommer til. Summer/winter academy er derfor en unik møteplass, ettersom alle er ute etter å finne nye venner og jeg anbefaler dette på det sterkeste.

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

24.08.2017 - 22.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Om du skal skrive masteroppgave når du kommer hjem fra utveksling er det et godt tips å delta på faggruppemøtene det siste semesteret før utvekslingssemesteret.

Universitetet i Mannheim har et noe rotete IT-system og dette kan til tider virke både frustrerende og håpløst. Problemet er at universitetet har 3-4 ulike IT-forum der du som student får tildelt ulik informasjon. Før selve utvekslingsoppholdet starter er mitt tips å benytte litt tid på profilen du får tildelt på https://myunima.uni-mannheim.de/incomings/. På dette forumet finnes utrolig mye nyttig informasjon, bla. huskelister for ulike registreringer, betalinger samt generell informasjon om "everyday life, free time, Mannheim" etc.

Noe av det første du må gjøre når du kommer til Mannheim er å registrere deg som innbygger på "K7"- kontoret. Mitt tips er å dra dit rett etter åpningstid siden køen av mennesker fort blir svært lang.

Det viktigste tipset er uten tvil å delta på "Summer academy". Dette er universitetets språkkurs som arrangeres gjennom hele august. Kurset er inndelt i ulike nivåer, så om du ikke har forhåndskunnskaper spiller det ingen rolle. I tillegg til det faglige arrangeres det etter endt undervisning frivillige utflukter og sosiale arrangementer nesten hver eneste dag. Gjennom "Summer academy" får du muligheten til å møte mennesker fra hele verden og de jeg møtte her ble noen av mine beste venner.

Undervisningsformer

Selve undervisningen foregår i mindre klasser på 15-40 studenter. Dette gjør selvsagt at interaksjonen mellom foreleser og student blir enklere. Eksamensformen er for det aller meste skriftlig eksamen a 1 time, men i ett av kursene mine var eksamensformen en kombinasjon mellom multiple choice, hjemmeeksamen og muntlig i form av "moot court".

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt bredt, men likevel midt på treet hva gjelder innhold. Av mine 4 valgte kurs var jeg misfornøyd med 2 og fornøyd med 2. Jeg valgte en kombinasjon bestående av blant annet "Energy law and policy" og "International investment law". Kurset "Energy law and policy" anbefaler jeg uten tvil å velge bort da foreleseren ikke er den beste samt at man gjennomgående kun skraper på overflaten av det som ellers kunne vært et svært spennende tema. "International investment law" var derimot en "høydare", blant annet fordi deler av eksamensformen var muntlig i form av to prosedyrer. I forbindelse med disse to "moot court'ene" ble det hentet inn en erfaren advokat fra Frankfurt som opptrådte som voldgiftsdommer, noe som gjorde det hele mer virkelighetsnært.

Fagleg utbyte og språk

Rent faglig har jeg i 2 av 4 kurs fått et svært godt faglig utbytte. De to kursene hvor det faglige utbyttet var mindre var "Energy law og policy" og "E-commerce & Internet". Det faglige utbyttet ender dermed totalt sett midt på treet. Anbefalinger av kurs, etter egne og medstudenters erfaringer, er bla. "International investment law, "Cross Border Litigation and arbitration" og "Competition law". Undervisningsspråket er engelsk og språklig sett har oppholdet gitt meg et svært godt utbytte. Ikke bare for engelsken, men også for tysken. Da jeg kom til Mannheim hadde jeg hatt tysk på ungdomsskolen og videregående, men mesteparten hadde gått i glemmeboken. Etter å ha deltatt på universitetets intensivkurs i tysk i hele august, samt benyttet tysk på fritiden har jeg ved semesterslutt opplevd en enorm forbedring. Fra å ikke kunne holde en samtale gående i 5 minutter kan jeg i dag holde en samtale gående i 30 minutter.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er storslagent og vakkert. Universitet ligger nemlig i et gigantisk Barokk-slott som visstnok skal være Europas største. På den annen side er selve byen ikke mye å skryte av. Hele byen ble bombet under annen verdenskrig og i gjenoppbyggingsperioden ble estetikk valgt bort til fordel for praktiske behov. Til tross for dette har byen noen grønne lunger, deriblant ved elvebredden, som vi brukte flittig nesten hele semesteret. En positiv ting med Mannheim er at det ligger langt sør i Tyskland, noe som gjør at temperaturen i midten av oktober kan ligge på rundt 20 grader før vinteren i november for alvor slår inn. En annen positiv ting med Mannheim er at togforbindelsene til og fra Mannheim er svært gode. Blant annet kan du nå Paris med tog på 3 timer eller Zürich i Sveits på 3,5 timer.

Bustad

Jeg anbefaler å begynne å lete etter bolig med en gang du har fått bekreftet studieplassen . Bruk gjerne websiden WG-gesucht.de i denne prosessen. Når det kommer til hvor man bør bo anbefaler jeg sterkt at du bor i "Quadrate". Velger du dette området bor du midt i byen med kort gåavstand til absolutt alt, inkludert universitetet. Flere studenter som valgte å bo utenfor dette området, særlig i studentboliger, angret i ettertid på dette upraktiske valget.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er bra, men dette var mye takket være "Summer academy". Under semesterstarten i september arrangeres det ikke så mange bli-kjent arrangementer, noe som gjorde det litt vanskeligere for de som ikke deltok på "Summer academy" å bli integrert i det sosiale miljøet.

Vår 2017 MAHF HIS

Vår 2017 MAHF HIS

01.02.2017 - 31.07.2017

Førebuingar/praktiske tips

Før en ankommer Mannheim, er det noen ting en må være oppmerksom på. En mottar en faktura for seminaravgift som må betales i god tid før en ankommer Tyskland. Jeg anbefaler å søke på intensivkurset som er måneden før selve studiet starter. Husk at de har en tidlig påmeldingsfrist. Det kan også være en fordel å ta et språkkurs i Norge før reise. Ellers er leiemarkedet vanskelig i selve Mannheim, så jeg anbefaler å få ordnet det via Universitetet. Ellers finnes det noen muligheter for leie også i småstedene utenfor selve byen.

Undervisningsformer

Det finnes fire forskjellige former for undervisning, to typer for forelesning og to typer seminarer. Seminarene krever at en jobber jevnt, men det lønner seg på sikt. Dessuten er det seminarene som en får flest studiepoeng for (mellom 6 og 8 ECTS), og derfor er det lurt å velge flest av dem. Det er gjerne flere vurderingsformer enn det en har ved Universitetet i Bergen, gjerne foredrag, kort eksamen, oppgaver og essays.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er ganske bra. Universitetet i Mannheim tilbyer hovedsaklig emner fra nyere tid, med hovedfokuset på 1800-1970-tallet. Det blir tilbudt en rekke kurs på engelsk også.

Fagleg utbyte og språk

Som historiestudent vil en merke noen forskjeller mellom Universitetet i Bergen og i Mannheim. I Mannheim er det 'Moderne Historie' som dominerer på instituttet, og ellers er det svært få muligheter til å få undervisning om andre tidsperioder. Det er likevel verdt å merke seg at Mannheim og Heidelberg har noen samarbeidsavtaler. Dermed ligger undervisningstilbud som omfatter 'Eldre Historie' bare en 20 minutters togtur unna (strekningen inngår i semesterbilletten som en kan kjøpe for ca. 100 euro).

Universitetet tilbyr en rekke kurs på Engelsk, men jeg anbefaler definitivt å lære seg tysk og forsøke å ta noen kurs på tysk. Den faglige motivasjonen, kompetansen og tilbudet blir bedre av å være omgitt av lokale studenter som ikke er på et 'frisemester' i Europa. Ellers vil en også merke at det faglige utbyte er avhengig av studentene en omgis med. Ikke alle er like ivrige, men de lokale er ofte svært dyktige. Selv om forholdet mellom faglige ansatte og studenter er svært formelt, så er de oppriktig opptatt av studentene og er alltid åpen for en samtale omkring faglige spørsmål.

Universitetsområdet og byen

Universistetsområdet er samlet rundt Europas nest største barokkslott (bare slått av Versailles). Her har en tilgang på en rekke bibliotek, Cafe, Kantine, mm. Selve byen er oversiktlig, men ikke særlig vakker. Heldigvis er det mange flotte og historiske byer i nærheten (Heidelberg, Speyer, Weinheim,Karlsruhe etc). Så det er bare å komme seg ut og oppleve det fantastiske området i Baden-Wurtemberg.

Bustad

Det enkleste er å få bolig gjennom kontaktene til Universitetet. Selv bodde jeg ikke i Mannheim, men i Heidelberg. Det er generelt mye jobb å finne seg bolig privat, og de fleste ønsker at en langtidsleie på minimum to år. Men dersom en søker privat kan det være lurt å se etter bolig litt utenfor bykjernen, langs tog eller trikk.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Mannheim er svært godt. Allerede før ankomst kan en melde seg inn i en facebook gruppe for utvekslingsstudenter, kalt 'Visum'. Her er det lett å danne vennskap med andre utvekslingsstudenter. I tillegg arrangeres det en rekke tiltak for å skape bånd med lokale, eksempelvis finnes det språktandem. I tillegg finnes det andre organisasjoner som arrangerer at du får bo hos en lokal tysk familie over en helg. Det beste stedet for å få gode venner er likevel i forelesninger og særlig i seminar. Men det å tørre å arrangere seg i en studentorganisasjon, selv om det bare er for 6 måneder, anbefales på det sterkeste. Det finne også en rekke kirker og trossamfunn som en kan engasjere seg i, også på studiestedene. Alt i alt er det meste lagt tilrette for et godt opphold i gründerbyen Mannheim.

Medisin - høst 2016

Medisin - høst 2016

01.08.2016 - 31.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Vær tidlig ute med å søke bolig! Særlig hvis du vil bo i en Studentenwonheim, da må du søke samme dagen de legger ut boligene. Private kollektiv er også et godt alternativ, og når en søker på disse kan det lønne seg å sende flere søknader på en gang. Det kan ta litt tid å finne bolig i Mannheim, de fleste kollektivene får som oftest over 10 søkere når de legger ut et rom, og mange kjører intervju runder før de bestemmer seg. Rom i Quadrat er generelt dyrest og mest sentralt.

Undervisningsformer

I Mannheim har de i sosiologi, på engelsk, for det meste seminarer. Det vil si få, lange dager, i med en seminargruppe på rundt 20 studenter. Man må som oftest holde en presentasjon og skrive en oppgave for å få ects. Ellers har de også de normale forelesningene som ved UiB, det spesielle med Mannheim er at du har veldig dårlig tid på eksamen. Det er nesten ingen eksamener som er over 90 min lange.

Vurdering av emnetilbodet

I sosiologi var det en del seminarer å velge mellom(på engelsk), men forelesningsfag gikk for det meste på tysk. Hvis det ikke er nok fag ved ditt fakultet, kan du også velge fra universitetets" wide-electives".

Fagleg utbyte og språk

Jeg satt igjen med et veldig godt inntrykk av foreleserne. Administrasjonen var også hyggelige og hjelpsomme. Fagene tok opp mer tid enn forventet, så det ble ikke så mye tid til tysk lesing. Anbefaler språk kursene arrangiert av universitetet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er et gammelt slott, stort og fint. forelesningssaler, klasserom og bibliotek er moderne. Mannheim er ikke en spesielt pen by, men med så mange studenter er det alltid mye som skjer. Det er også lett å hoppe på buss/tog til andre tyske og europeiske byer.

Bustad

Selv bodde jeg i Jungbusch, rett utenfor Quadrat, med gåavstand til universitet og sentrum. Med Bar-street og stor lekeplass på samme sted er det mer bråkete enn de fleste andre steder i Mannheim, men også billigere.

Sosialt miljø

Veldig bra i mannheim, Visum(student organisasjon) arrangerer utrolig mye bra. Alt fra turer til andre tyske byer, til Stammtisch(hver mandag). Universitetet har også et stort, variert og ikke minst gratis sport tilbud.

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

01.08.2016 - 31.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Utveksling til Mannheim er en kjempe god mulighet til å forbedre språkkunnskaper, bli kjent med den tyske kulturen og bli kjent med mennesker fra hele verden. Mitt semester i Mannheim vil jeg ikke være foruten. Har man mulighet vil jeg virkelig anbefale å delta på "Summer Academy" en måned før skolestart. Bortsett fra språkundervisning hver hverdag, ble det arrangert mange utflukter, bussturer, grilling og andre sosiale sammenkomster. Selv meldte jeg meg på det meste (til tross for at det koster noe), og jeg angrer ikke et sekund.

Det er lurt å være litt forberedt før man drar til Mannheim. Mannheim er ikke en vanskelig by å bli kjent med, men det er et knutepunkt for å kunne reise Europa rundt, og har man undersøkt litt på forhånd er det en kjempefordel. Men man må ikke reise ut av Tyskland for å finne på mye moro. I området rundt Pfalz er det flere sjarmerende og festlige vinfestivaler som man ikke bør gå glipp av.

Undervisningsformer

Undervisningen i juridiske emner gikk som klasseromsundervisning med mellom 15 og 30 studenter i klassen. Det var varierende fra foreleser til foreleser om det var mulighet for å stille spørsmål underveis. Og all undervisning var laget rundt powerpoint-presentasjoner. Foreleserne hadde gode engelskkunnskaper, men et lite minus var at noen av foreleserne manglet litt innlevelse og engasjement. Totalt sett var undervisningen forholdsvis god. Pensum er ganske greit, og består stort sett i printede dokumenter og rettspraksis.

Eksamensformen er enten skriftlig eller muntlig. Er man Ajour i timene, skal man kunne få til eksamen ganske greit. Den muntlige eksamensformen går ut på at man blir spurt spørsmål under en "vennlig samtale" (var i hvert fall min erfaring), og det er ikke spesielt skummelt. Skriftlige eksamener er på kun 45 minutter, noe jeg synes var ganske stressende. Det er fryktelig liten tid, men stort sett er spørsmålene tilpasset den lille tiden.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved universitetet i Mannheim er godt. Det er ikke et overflod av emner man kan velge med engelsk som undervisningsspråk, men det er mange interessante som oppfyller kravene til å ta 30 stp. Selv er jeg fornøyd med alle emnene jeg valgte. Det emnet som utmerket seg var "Cross-Border Litigation and Arbitration". Foreleseren var engasjerende og emnet i seg selv er veldig spennende. Jeg synes også det var lærerikt å ha "Innføring i tysk sivilrett for utvekslingsstudenter" med tysk som undervisningsspråk. Har man litt tysk kunnskaper fra før kommer man seg helskinnet gjennom.

Fagleg utbyte og språk

Utveksling er en vinn-vinn situasjon på flere måter. Blant annet ved at man blir bedre i språk og kanskje litt tøffere ved å tørre å bruke fremmede språk også. Selv har jeg blitt bedre i tysk, engelsk og også dansk (i hvert fall til å forstå). Samt fikk jeg et godt utbytte av de emnene jeg hadde undervisning i. Jeg har fått mye bedre kunnskap om EU-rett og tysk sivilrett.

Universitetsområdet og byen

Undervisningen foregår på Europas andre største Barokk slott. Det er litt stas å ha holdt til inne i et slott, men selve klasserommene er ikke så veldig luksuriøse. Men de er brukbare. Kantinene og bibliotekene/lesesalene er også ganske så brukbare. Men i eksamenstiden er det lurt å være tidlig ute til lesesalene, for da er det kamp om plassene.

Mannheim by inneholder det man trenger og mye mer til. Det er en forholdsvis stor by med mange spisesteder, shoppingmuligheter, treningssentre og mye mer. Den er kanskje ikke den vakreste byen som finnes, men man blir mer glad i den jo mer man blir kjent med den. Vil man til en litt finere by er Heidelberg Altstadt kun "et steinkast" unna (en liten tog- eller tramtur). Der kommer man garantert til å reise flere ganger.

Bustad

Jeg vil anbefale å undersøke bolig så tidlig som mulig når man vet at man skal til Mannheim. For når de tyske studentene får vite at de skal begynne der, da blir boligene tatt raskt. Selv bodde jeg i en privat WG sammen med to tyske studenter i området "Quadraten". Det var en veldig bra opplevelse. Bor man innenfor "Quadraten" kan man gå til det meste. Det er blant annet kort vei til universitetet, noe som jeg synes var en stor fordel. I sammenheng med norske leiepriser er det mye rimeligere å leie i Mannheim. Jeg fant mitt rom via nettsiden http://wg-gesucht.de.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Mannheim er veldig bra. Det er mange studenter, både utvekslingsstudenter og andre som er veldig interessert i å bli kjent med andre. Selv ble jeg for det meste kjent med andre utvekslingsstudenter, ettersom vi ble en slags "stor-familie" etter å ha tilbragt 1 måned sammen under "Summer-Academy".

Studentgruppen "VISUM" arrangerer mange sosiale eventer for utvekslingsstudenter, og det er bare å henge seg med på det. Det er en super mulighet for å knytte kontakter og å bli kjent med nye mennesker. Ellers er det et godt tilbud med barer og utesteder i Mannheim og særlig i Jungbusch hvor det står god stemning og god øl på menyen.

2016

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

28.08.2016 - 22.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når du kommer til Mannheim, er det første du bør gjøre å enrolle ved universitetet. Det er mye papirarbeid, men du får tilsendt mye informasjon på forhånd, så så lenge du har forberedt går dette helt fint. Når du har innskrevet deg på universitetet, får du et ecum card. Dette fungerer som nøkkel på skap og dører, betalingskort i kantinen og betalingskort på vaskeautomatene om du bor i studenthjem. Med ecum kortet kan du også kjøpe semesterticket. Denne koster 160 euro for 6 måneder, og du kan bruke dette på nesten alle tog, trikker og busser i 50 min omkrets (ikke Frankfurt). Du kommer deg til og med til Wissembourg i Frankrike med denne, og du kan få rabattert billetter f.eks til Strasbourg.

Du må også registrere deg som innbygger i byen, innen 14 dager etter ankomst. Dette gjør du på K7, og er et beryktet sted. Som europeisk statsborger er det ikke noe problem, så lenge du har med pass og alt annet de ber deg ta med. Du må avregistrere deg før du flytter, men det kan du gjøre over email.

Undervisningsformer

Klassene ved Universitetet i Mannheim er mye mindre enn ved UiB, og bærer mer preg av seminarform. Vi er rundt 30 elever i hver forelesning, og foreleser forventer at du stiller forberedt. Klassene er blandet av utvekslingsstudenter og MCBL studenter. Studentene fra master of comparative business law har gjerne ikke studert juss før, men er internasjonale studenter som betaler mye for å få en master. Derfor tar foreleserne ekstra hensyn til dem, og det kan gjerne bli lit mye spørsmål. Foreleserne er flink til å styre dette, men greit å vite om på forhånd.

Forelesningene varer vanligvis 90 minutt, uten pause. Videre er eksamen vanligvis kun på 45 minutter (skriftlig). Jeg hadde også to muntlige eksamener, på ca. 60 min. Gjennom semesteret og når jeg leser til eksamen har jeg kun forholdt meg til det vi har lært i forelesning. Foreleserne har vist til noen bøker vi kan lese som er til låns på biblioteket, men det forventes ikke. Å gå i forelesning anbefales derfor.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg kunne ingenting tysk, så jeg måtte velge mellom emnekatalogen på engelsk. Selv om det klart var færre fag, syns jeg det var et relativt godt utvalg av fag på engelsk. De fagene jeg ønsket å ta og hadde fått forhåndsgodkjent, ble dessverre kun undervist på vårsemesteret. Det var ikke noe problem å få byttet fag, verken ved UiB eller det internasjonale kontoret i Mannheim. De er veldig behjelpelig, og man kan bare gå og banke på døren.

Et fag jeg vil anbefale, dersom du skal til Mannheim er å ta "Commercial Space Law". Det var en gjesteforelesning fra Adelaide, Australia. Veldig spennende og nytt rettsområde.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg har fått et godt faglig utbytte, særlig innen kontraktsrett og EU-rett. Dette er fag som er relevante hjemme også, så fagene jeg tar her er ikke for ingenting.

Jeg kunne ingenting tysk når jeg kom hit, og dro heller ikke på summer acadamy. Før jeg dro, skulle jeg ønske det var mer informasjon/oppfordret å dra på summer acadamy. Da jeg kom til Mannheim var jeg nemlig den "eneste" nordmannen som ikke hadde vært på det, og det virket kjempegøy. Så dersom du er interessert i å komme ned 4 uker før, lære språk og bli kjent med rundt 200 ungdommer fra hele verden vil jeg anbefale deg å dra på summer acadamy/winter acadamy.

Jeg klarte meg helt fint med engelsk dette halvåret. Det anbefales å lære seg noen basic gloser før man drar, men mye kommer underveis. Mannheim er ingen turistby, og mange snakker ikke engelsk. Det går likevel fint, bare vær åpen og ydmyk for at ikke alle snakker engelsk.

Universitetsområdet og byen

Mannheim er kjent som en av de styggeste byene i vestlige Tyskland. Byen ble bombet under krigen, og bærer preg av dette. Jeg vil likevel ikke påstå at det er en stygg by, da den har masse sjarm. Universitetet er den fineste bygningen, men blant annet Wasserturm og Luisenpark må også besøkes. Om sommeren er det fint å ligge nede ved Rheinen, eller bade i de utendørs svømmebassengene nær Ulmenweg.

Byen har masse god shopping, og på vinterstid bugner det av julemarkeder. Ønsker du å reise, ligger Mannheim perfekt til. Her går det daglig buss og tog til Amsterdam, Hamburg, München, Berlin, Zurich, Paris - til og med Oslo.

Bustad

Før jeg dro leste jeg i de gamle studentrapportene, hvor de fleste sa at man måtte bo i Quadraten (sentrumskjernen). Jeg er uenig. Jeg var veldig opptatt av dette, og sto på venteliste i 2 måneder for å få studentbolig i Quadraten. Til slutt ga jeg opp, og fikk studentbolig i Ulmenweg. Ulmenweg ligger lengst vekke fra sentrum, 15 minutt med trikken, og består av 8 studenthus. Her bor 800 studenter, ca. 130 internasjonale. Det sier seg selv at alt ligger til rette for et fantastisk studentmiljø. Selve byggene er av dårlig kvalitet (jeg gråt første gang jeg så rommet mitt), men folkene og alt det sosiale veier virkelig opp for det. Vi er en liten familie der ute nå, og jeg har blitt kjent med folk fra hele verden ved å bo på den måten. 15 minutt fra byen med trikk høres langt ut når man bare kan bo i sentrum, men jeg lover deg at du får sett så mye mer og blir mer kjent med byen ved å bo utenfor sentrumskjernen.

Mitt beste tips når det gjelder bolig: Finn ut hva du selv ønsker, og ikke stol blindt på hva andre sier (slik jeg gjorde).

Sosialt miljø

Mannheim har veldig mye sosialt å by på for de internasjonale studentene. Visum, den internasjonale studentorganisasjonen, arrangerer noe flere ganger i uken gjennom høstsemesteret. Alt fra fester, running dinner, turer til Berlin, vinsmaking etc.

De fleste som er på utveksling er interessert i å bli kjent med nye venner, så her trenger man ikke å være redd for å ta kontakt. Det er alltid noen som vil finne på noe, og mulighetene for å finne reisevenner er gode. I Mannheim er det rundt 1000 utvekslingsstudenter hvert semester, så det er et veldig godt studentmiljø for oss internasjonale studentene.

Første uken tilbyr universitetet welcome recepiton med påfølgende lunsj, anbefaler å gå på denne. Jeg møtte flere av mine beste venner der. Videre arrangeres det ulike guided tours på universitetet med det fakultetet du skal gå på, det er også en fin måte å møte studievenner på.

Universitetet har også eget sports institutt som tilbyr gratis gruppetimer hver dag. Timene foregår på tysk, men det er ingen problem. Vi gikk på disse flere ganger, og jeg angrer på at jeg melde meg inn på treningssenteret når jeg kunne fått dette gratis.

Oppsummert kan jeg virkelig anbefale Mannheim på det sterkeste! Jeg kjente ingen da jeg dro nedover, og var veldig nervøs for å ikke få venner og hvordan det ville bli å bo i studenthjem så langt utenfor byen. Heldigvis ordnet alt seg, og ble mye bedre enn forventet :)

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

01.02.2016 - 30.07.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være en fordel å så raskt som mulig "enrolle", altså skrive seg inn på universitetet, da får man et studentkort som brukes til praktisk talt alt på skolen, og som vaskekort hvis du bor i en studentbolig. Man kan også kjøpe en semesterticket (150 eur) som gir deg fri tilgang til alt av kollektiv transport gjennom hele semesteret (denne kan også printes på studentkortet). Semesterticket anbefales på det varmeste, da dette gir deg fri tilgang til en del fine byer rundt Mannheim, samt at man kan reise relativt langt "gratis". Faktisk kan man besøke en liten by i Frankriket på grensen til Tyskland gratis hvis man har dette kortet. Det anbefales også å melde seg opp på Summer eller Winter Academy som starter 4 uker før semesterstart. Dette er et språkkurs der man blir delt inn etter hvilke tyskkunnskaper man har. Mine tyskkunnskaper var praktisk talt fraværende og dette kurset hjalp meg til å kunne takle tysk i dagliglivet i Tyskland. Dette er også veldig sosialt!

Undervisningsformer

I motsetning til UiB har Uni MA færre studenter per professer. Forelesning er typisk i klasserom med mellom 15-25 studenter. Det anbefales å møte forberedt. Vær også oppmerksom på at eksamenene er en del kortere enn det vi vanligvis er vandt med. Den lengste eksamenen jeg hadde varte 90 minutter, men de fleste varte kun 45 min.

Vurdering av emnetilbodet

Emne tilbudet er relativt variert, alt fra EU-rett, comparativ law, international criminal law. Hvis man kan tysk godt kan dette være en god mulighet til å ta et innføringsfag i tysk rett. Eksamen er i noen tilfeller mulig å ta på engelsk, selv i de fagene der det blir undervist på tysk.

Fagleg utbyte og språk

Fagene er generelt noe mindre krevende enn det jeg var vandt med fra UiB, men dette forutsetter at man har relativt god forståelse i engelsk. Var noen som slet litt ekstra på grunn av dette. Ellers var fagene for det meste interessante. Jeg følte at jeg fikk utviklet tysken min relativt mye under mitt opphold, da jeg har gått fra å nesten ikke kunne noen ting, til å kunne holde en samtale med en fremmed tysker i 20 minutter, noe jeg er godt fornøyd med. Ellers snakker de fleste i Mannheim engelsk, dette gjelder særlig på Universitetet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er et vakkert barokkslott som ble rekonstruert etter krigen. Et hav av auditorium og svært gode muligheter til å drive kollokvie. Learning Center på campus anbefales på det varmeste. Mannheim har et rykte på seg for å være en relativt stygg by, dette er til en viss grad riktig, men på ingen måte plagsomt. Byen har sin egne sjarm og hvis man vil se eldre tysk arkitektur er Heidelberg bare 20 minutters togtur unna.

Bustad

Jeg bodde i Hafenstrasse gjennom studentsamskibnaden, Studentwerken Mannheim. Standarden er på lik linje med den man finner på for eksempel Hatleberg studentboliger, altså ikke lukseriøst på noen måte, men helt greit. Fordelen med dette er at man da har et seriøst leieforhold slik at du er garantert å få tilbake depositum. Alle studentboligene er i gangavstand fra universitetet, med unntak av Ulmenweg. Ulmenweg er også den største samlingen av studentboliger, og kan også anbefales da de har et helt unikt miljø der ute. Det er heller ikke langt å ta buss eller trikk inn til sentrumskjernen. Skulle man være ute i de sene nattetimer er heller ikke taxiprisen avskrekkende.

Sosialt miljø

Jeg synes det sosiale miljøet var meget bra. Summer eller Winteracademy anbefales da dette gir en god start på det sosiale livet i Mannheim. Det er mange utflukter man kan ta del i gjennom semesteret og man får mange venner gjennom dette. Jeg ble kjent med folk fra hele verden og det gikk lettere enn jeg hadde trodd på forhånd. Hvis man reiser på vårsemesteret er det en egen fest for nordmenn "Norwegerparty", som man har hatt hver vår der nede i mer enn 30 år. Dette er den største festen i vårsemesteret og er arrangert av Universitetet. Det var 50 nordmenn som var i Mannheim på dette tidspunktet som hjalp litt til med arrangeringen tidlig på dagen, og det kom over 3000 studenter, en kveld man sent vil glemme! Mannheim kan virkelig anbefales!

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

01.02.2016 - 30.07.2016

Førebuingar/praktiske tips

Reiseveien til Mannheim er forholdsvis enkel. Det raskeste er å fly til Frankfurt for så å ta en 30 minutters togtur fra flyplassen til Mannheim.

Når man er fremme er det en del praktiske ting som må ordnes. Det kan være lurt å ”sjekke inn” på universitetet så tidlig som mulig. Da får man tilgang på studentkort som kan brukes til å kjøpe mat i kantinen og tilgang på vaskemaskiner om man bor i studentbolig. Man må også registrere seg som innbygger i byen innen et par ukers tid etter ankomst. Dette gjøres på ”city hall” som ligger på K7. Før man reiser igjen må man også avregistrere seg på samme sted. Noen velger også å opprette en tysk bankkonto. Dette er svært praktisk for å betale husleie hvis man bor i studentbolig. Personlig brukte jeg Commerzbank, noe som var enkelt og raskt å opprette. Det er også gratis om man er student.

Dersom man har planer om å reise rundt med kollektivt i nærområdet kan det lønne seg å kjøpe en ”semester ticket”. Den koster rundt 150 Euro og tar deg over store deler av delstaten. Særlig hvis man bor litt utenfor sentrum vil det være lønnsomt.

Mannheim tilbyr også bysykler gratis for studenter. For å få tilgang til disse syklene må man registrere seg med studentmailen på www.vrnnextbike.de/. Disse er svært populære og kan ta deg til og fra skolen eller hjem fra byen.

Undervisningsformer

Alle kursene undervises i klasserom med 20-40 studenter pr. kurs. De fleste foreleserne er opptatt av dialog i forelesningene og det er sett på som positivt å stille spørsmål underveis.
Det er vanlig at foreleseren deler ut det materialet man måtte trenge for å klare faget. Pensumbøker er brukt i mye mindre grad enn hva man er vant med fra UiB, men i enkelte fag kan det lønne seg å lese litt litteratur også. Bøkene finnes i så fall på biblioteket slik at det ikke er nødvendig å kjøpe de selv.

Det vanlige er at det er en 45 minutters skriftlig eksamen for hvert fag man tar. Enkelte fag kan også ha muntlig eksamen eller innleveringer og/eller presentasjoner som er med på å avgjøre karakteren. Eksamen foregår i klasserom og besvares med penn og papir. Ikke bli overrasket dersom du ender opp med å ha to eksamener på en og samme dag.

Vurdering av emnetilbodet

Det tilbys et bredt utvalg av forskjellige fag som enkelt kan finnes i kurskatalogen på universitetets hjemmesider. På høstsemesteret har man også noe flere fag å velge mellom enn hva man har på våren. Fagene ligger stort sett på 6 eller 8 ECTS, men jeg har inntrykk av at det ikke skiller noe på arbeidsmengden. For utvekslingsstudenter går alle fagene på engelsk, men dersom man er god i tysk (B2/C1) er det også mulig å ta noen innføringsfag i tysk rett.

Ønsker man å bytte fag underveis, er administrasjonen veldig behjelpelig med det. Stort sett kan man bare dukke opp på kontoret og ta det muntlig slik at de ordner det med en gang. Dette gjelder også hvis det man skulle ha spørsmål angående andre ting.

Fagleg utbyte og språk

Det er gode muligheter til å få et godt faglig utbytte, særlig innenfor EU rett og internasjonal rett. Jeg reiser hjem med masse ny kunnskap i bagasjen som absolutt vil komme godt med senere i arbeidslivet.

Man klarer seg helt fint med kun engelsk som språk under oppholdet i Mannheim, men dersom man ønsker å spe på med litt tysk finnes det ulike kurs å ta gjennom semesteret. Også Summer/Winter Academy kan anbefales for å lære tysk. Da får man undervisning 4 timer daglig gjennom hele perioden. Hvis man for eksempel tar A2 under Winter/Summer Academy kan det være greit å ta B1 gjennom semesteret.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er uten tvil den flotteste bygningen i Mannheim, et staselig barokkslott som ligger i den ene enden av Quadraten. Mesteparten av undervisning og eksamen foregår her. Slottet er nylig oppusset og alle fasiliteter er moderne. Underveis i semesteret er det ikke noe problem å få plass på bibliotekene, men når eksamensperioden setter inn kan det være lurt å møte opp når de åpner. Da står tyskerne gjerne i kø for å kapre de beste plassene.

På universitetsområdet finnes også kantinen «Mensa» hvor man kan få servert forskjellige retter for en liten sum frem til kl. 14. For å betale for måltidene setter man inn penger på studentkortet og betaler med det.

Når det gjelder byen så er den ikke av Tysklands peneste. Vi fikk beskjed første dagen om at man gråter to ganger når man bor i Mannheim, når man kommer fordi det er så stygt, og når man drar fordi man har blitt så glad i byen. Personlig har jeg ikke tenkt så mye over at Mannheim er en stygg by, og det har absolutt ikke gjort oppholdet noe dårligere. Byen ligger sentralt til i Tyskland, og det er enkelt å reise rundt med tog. Heidelberg ble mange studenters favoritt og ligger kun 20 minutter unna med tog.

Byen innehar også et rikelig utvalg av barer og restauranter, og en middag med øl ute er svært prisgunstig sammenlignet med norske priser.

Bustad

En gledelig nyhet er at prisnivået for å leie bolig ligger under det man er vant med Bergen. Jeg har inntrykk av at det ikke er noe problem å skaffe bolig til skolestart. Dersom man ikke har noe sted å bo når man reiser nedover har det vist seg at det er lettere å skaffe seg et bosted når man først er der nede.

Hvis man vil ha studentbolig kan det være lurt å sette seg opp på venteliste tidlig. Studentboligene holder ikke høy standard, men for et semester var det null problem å bo der.
Dersom studentbolig ikke er av interesse legges det ut boligannonser på den tyske nettsiden wg-gesucht.de. Av erfaring får man ikke svar på alle forespørslene man sender, så her anbefales det å sende mange forespørsler.

Geografisk vil jeg anbefale å bo i eller rett utenfor Qadraten. Da vil man ikke være avhengig av buss eller trikk daglig. Alt som skjer i regi av skolen finner også sted i Quadraten.

Sosialt miljø

Som utvekslingsstudent i Mannheim har jeg inntrykk av at man har masse forskjellige sosiale aktiviteter å være med på. For å få en kickstart på det sosiale miljøet anbefaler jeg å melde seg på Summer/Winter Academy. Som nevnt tidligere er dette et språkkurs, men gjennom kurset finnes det også omtrent daglig sosiale aktiviteter å melde seg på. En super måte på bli kjent med utvekslingsstudenter fra andre land.

Når semesteret setter i gang vil det ukentlig bli arrangert fester på skolens eget område. Disse er svært populære og det selges gjerne billetter på forhånd. Ved siden av arrangeres det også «Stammtisch» hver mandag, en ukentlig samling for å bli kjent med de andre internasjonale studentene.

De sports– og treningsglade skal heller ikke føle seg forbigått. Skolen arrangerer gratis forskjellige aktiviteter med instruktør hver uke. Det kan være yoga, boksing og andre gruppetimer, men også fotball og volleyball kan man være med på. Dette er et attraktivt tilbud som det stort sett er tyske studenter som benytter seg av, men utvekslingsstudentene er også representert.

Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap

01.08.2015 - 31.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du skal skrive master ved UiB det påfølgende semesteret vil det være veldig nyttig å delta på fagmøter semesteret i forkant av utreise.

Det kan være hensiktsmessig å ta med seg en PC der man har etablert en VPN-kobling til UiB. Man får da tilgang til databasen til UiB, og med IP-adresse i Norge får man også tilgang til norske TV-kanaler. Om man for eksempel har abonnement som gir tilgang til norsk eller engelsk fotball, vil disse fungere også i Tyskland så fremt man bruker UiB sin VNP når man bruker abonnementene.

Ikke driv med ulovlig nedlasting i Norge, men gjør det i hvert fall ikke i Tyskland. Det fører en langt mer aktiv politikk mot piratkopiering enn i Norge, og bøtene er høye.

Ved ankomst i Mannheim må man innen en ukes tid registrere seg som innbygger i Mannheim. Dette gjøres ved oppmøte på et offentlig kontor, og her kan det tidvis være flere timers ventetid. Man må også avregistrere seg som innbygger når man reiser hjem igjen.

Ikke alle utvekslingsstudentene gjorde det, men personlig fant jeg det hensiktsmessig og hadde stort utbytte av å opprette tysk mobilabonnement og tysk bankkonto (flere banker tilbyr gratis opprettelse). Det er flere banker og mobilkiosker i sentrum, og tyske studenter eller andre utvekslingsstudenter er som regel hjelpsomme om du trenger hjelp i forbindelse med dette.

Det finnes Facebook-grupper som opprettes av International Office og VISUM (organisasjon for utvekslingsstudenter) i forkant av semestrene der utvekslingsstudenter i begynnelsen og gjennom semesteret kan spørre hverandre og tyske studenter til råds, organisere aktiviteter og lignende.

Undervisningsformer

Så vidt jeg har forstått undervises samtlige av de engelskspråklige juridiske fagene etter seminarmodellen. Det vil si at til forskjell fra forelesninger i auditorium med hundrevis av studenter, undervises det i stedet i klasserom med mellom 20 og 40 elever i klassen. Professorene foreleser for så vidt i disse seminarene, men formen gjør at det blir enkelt å stille spørsmål til professoren underveis i seminaret. Dessuten stiller noen av professorene direkte spørsmål til studentene, mens i noen fag har man også presentasjoner underveis i kurset, uten at disse er en del av karakteren. Derfor bør man komme noenlunde forberedt til timene, og i noen fag forventes det at man har lest tildelt rettspraksis i forkant av seminaret. Lærebøker er ikke en like sentral del av kursene som de er ved UiB, og om man har flere EU-rettslige fag kan noen av lærebøkene brukes i flere fag.

Eksamen er helt annerledes enn hos Juridisk Fakultet ved UiB. Alle eksamenene er i tidsrommet 10. desember til 22. desember, så til forskjell fra alle (?) andre universiteter i Tyskland er man ferdig med utvekslingen til jul. Noen av fagene har muntlig eksamen, men de fleste har en 45-minutters eksamen der man skriver forholdsvis korte svar med penn og papir. Antall spørsmål på eksamenene varierer fra fag til fag.

Vurdering av emnetilbodet

På hjemmesidene til Universitetet finner en enkelt frem til hvilke kurs som tilbys, og kurskatalogen inneholder som regel også gode beskrivelser av kursinnholdet. Vær oppmerksom på at kurskatalogen er forskjellig fra vår- til høstsemesteret. Antall ECTS gir en pekepinn på arbeidsmengden en må legge ned, men ikke legg for mye i forholdet mellom antall ECTS og arbeidsmengde.

På høstsemesteret var det flere meget interessante EU-rettslige engelskspråklige fag å velge blant. Dersom man har gode tyskkunnskaper er kurskatalogen enda større.

Det var ikke noe problem å få alle de fagene en ønsket. Om man studerer på høstsemesteret skal man sende inn fagønsker innen slutten av juli, men Universitetet i Mannheim er veldig imøtekommende om man ønsker å gjøre forandringer på fagvalgene, selv etter at man har startet opp med fagene i september. Generelt er erfaringene med administrasjonen i Mannheim for utvekslingsstudenter veldig god.

I forkant av semesterstart anbefaler jeg samtlige som skal til Mannheim å melde seg på Summer/Winter Academy. Dette er et språkkurs over fire uker der man etter nivå deles inn i klasser på omtrent 12-15 studenter og har obligatorisk undervisning hver hverdag mellom klokken 09 og 13, med muligheter for frivillige seminarer på ettermiddagen. I tillegg til språkundervisningen organiseres det en rekke frivillige ekskursjoner og aktiviteter som de fleste studenter velger å delta på. På denne måten blir man kjent med byen og får et veldig stort sosialt nettverk allerede før semesteret starter.

Summer/Winter Academy gir for øvrig 6 ECTS, og for noen studenter teller disse som en del av graden de tar, men de blir i hvert fall ikke godkjent som del av graden om du er fra det juridiske fakultetet ved UiB. Summer/Winter Academy koster omtrent 5500 kroner, men under visse forutsetninger kan du få et språkstipend på kroner 16 000 av Lånekassen til å dekke dette. Egentlig må man påvise at man etter språkkurset skal ha undervisning i ett eller flere fag på dette språket for å få stipendet, men min og andres erfaring er at Lånekassens praksis når det gjelder denne forutsetningen er helt inkonsekvent.

Fagleg utbyte og språk

Faglig var jeg særlig fornøyd med mulighetene kurskatalogen ga til å fordype seg innen EU-rett. Inntrykket mitt er at alle jusstudentene stort sett var fornøyde med det faglige utbyttet i hvert eneste fag. Universitetet i Mannheim har dessuten et meget godt rykte og er ansett som et av de beste universitetene i Tyskland. Det er blant annet omtalt som «The Harvard of Germany».

Språklig klarer man seg greit i Mannheim med kun engelskkunnskaper, og engelskkunnskapene til professorene er veldig bra så det er ikke noe problem å forstå dem. Likevel anbefaler jeg for oppholdets del på det sterkeste særlig å delta på det tysk språkkurset i forkant av semesteret (Summer/Winter Academy). Det er også mulig å delta på språkkurs underveis i semesteret, uten at disse kursene har en like sosial dimensjon som kurset i forkant.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og består av flere bygninger, men der det er gangavstand mellom alle bygningene. Slottet er likevel den viktigste bygningen og der de fleste har mesteparten av undervisningen sin. Flere av bibliotekene ligger også på slottet. Dette er en majestetisk bygning som strekker seg fra den ene enden av bykjernen til den andre. Innvending er slottet nylig pusset opp og inneholder alt av nødvendige tekniske hjelpemidler og ventilasjon.

På universitetsområdet finnes noen mer klassiske lesesaler, men de fleste bruker bibliotekene som lesesal. Lydnivået er som på en ordinær lesesal og det er ikke noe problem å arbeide der. Bibliotekene er åpne fra klokken 08 til 24, og holder også åpent i helgene. Gjennomgående er det enkelt å finne en ledig plass, men når eksamen nærmer seg bør man være på biblioteket idet biblioteket åpner for å være sikret plass.

Universitetsområdet inneholder flere spisesteder der man for en billig penge får prøvd flere klassisk tyske måltider. Man kan laste penger inn på studentkortet sitt og betale for maten med dette samt bruke kortet som betaling for ulike andre tjenester over hele universitetet. Studentkortet kan også brukes som betalingsmiddel på bybanen og korte togreiser dersom du kjøper en «Semester-ticket».

Byen er bygget opp i et kvadratisk system som gjør det veldig enkelt å finne frem. Flere vil fremheve at byen er trist og grå arkitektonisk, men geografisk ligger byen slik til i Tyskland og Europa at det er kort vei med både fly, tog, buss eller bil til en rekke mer severdige byer, områder og aktiviteter, noe omtrent samtlige utvekslingsstudenter benyttet seg av flere ganger i løpet av semesteret. Videre er det flere flotte parker og utendørsbasseng i eller rett utenfor sentrum. Mannheim inneholder dessuten veldig mange barer, restauranter og også flere nattklubber. Prisnivået i Mannheim er i tillegg gunstig.

Bustad

Som student ved UiB får du tidlig bekreftelsen fra Universitetet i Mannheim på at du er tilbudt plass. Dette gir deg et forsprang sammenlignet med andre utvekslingsstudenter og tyske studenter generelt til å finne bolig, og dette forspranget bør du benytte deg av. Selv begynte jeg å lete etter bolig midtveis i mai, og hadde da enkelt ordnet bolig i begynnelsen av juni. Flere av de som ventet til juli eller til de hadde kommet ned måtte gjøre en mye større innsats for å ordne seg bosted.

For å finne bosted vil jeg anbefale den tyske nettsiden «WG-gesucht.de». De fleste av annonsene er kun på tysk, men dersom man skriver engelsk når man tar kontakt, får man som regel svar tilbake på god engelsk. Tyskere er generelt veldig positive til å leie ut til skandinaver.

I flere av annonsene vil man se at de ønsker å motta leie allerede fra juni og ut januar, men min erfaring var at det ikke var noe problem å bli enige om å betale for en kortere periode, for eksempel fra juli til desember. Vær også oppmerksom på hvor møblert leiligheten du leier er.

Geografisk er det enighet blant studentene om at det er best og mest praktisk å bo i bykjernen, innen eller rett utenfor den såkalte «Quadraten». Flere av studentene som bodde et stykke utenfor bykjernen irriterte seg over at de ikke hadde gjort en større innsats for å få seg et bosted innen Quadraten. Leieprisene er gjerne noe høyere her enn utenfor, men prisene på leiemarkedet er uansett vesentlig lavere enn i storbyene i Norge.

Universitetet tilbyr også studentboliger der man kan få veldig gunstige leiepriser. Det er ikke alle studentboligene som har like sentral plassering og standarden er heller ikke den beste.

Sosialt miljø

Som nevnt vil deltakelse på Summer Academy gi deg en veldig god start på semesteret, og gi deg forutsetninger for et stort internasjonalt sosialt nettverk gjennom hele semesteret. I tillegg bør man følge med på hvilke aktiviteter og ekskursjoner som arrangeres av VISUM, som er en organisasjonen for utvekslingsstudenter. Ukentlig arrangeres det dessuten fest på skolens eget festområde både på torsdagen og lørdagen. Videre er «Stammtisch» som arrangeres hver mandag gjennom hele semesteret en veldig fin anledning for å treffe både andre utvekslingsstudenter og tyskere som er interessert i å bli kjent med utvekslingsstudenter. Videre organiserer studenter ved Universitetet flere sportstilbud, eksempelvis store fotball- eller volleyballturneringer, som man kan melde seg på.

Semesteret jeg var i Mannheim var det også en ganske stor gruppe med norske BI- og NHH-studenter i Mannheim. En fare med dette kunne fort blitt at alle nordmennene klynget seg sammen og gikk glipp av den internasjonale opplevelsen. Det er imidlertid svært mange internasjonale studenter i Mannheim, så dette ble overhodet ikke noe problem. Gjennom de nordmennene man møtte ble man kjapt introdusert for disse nordmennenes internasjonale venner, og man fikk på denne måten snarere bare enda flere internasjonale bekjentskaper.

Før ankomst får man tilbud om å bli tildelt en VISUM-venn, som vil innta en fadderrolle overfor deg. Dette er et greit tilbud å takke ja til, og kan være særlig hjelpsomt i begynnelsen av semesteret, både for å ordne med praktiske ting og som en inngang til å bli kjent med flere tyskere. Inntrykket mitt er at det varierer hvor mye kontakt folk har med sin VISUM-venn gjennom semesteret, og det er i stor grad du som utvekslingsstudent som bestemmer dette. Min erfaring er uansett at flere av de tyske studentene er utadvendte hyggelige personer, og det er på ingen måte noe problem å bli kjent med mange tyske studenter.

En annen fordel med Mannheim er at sommeren varer et godt stykke utover høsten og det er generelt finere vær og noen grader varmere enn vi er vant til fra Bergen.

Avslutningsvis vil jeg linke til en bloggpost skrevet av en som har vært utvekslingsstudent i Mannheim, og som mange har gitt uttrykk for at illustrerer forholdet utvekslingsstudenter får til Mannheim: http://www.amherstwire.com/mannheim-life-in-germanys-second-ugliest-city/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

01.08.2015 - 21.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du skal dra til Mannheim, er det viktig å lete etter bolig så raskt som mulig. Boligmarkedet er vanskelig, og dersom du er uheldig kan du ende opp med å betale tilsvarende norske leiepriser. Jungbusch har et dårlig rykte i Mannheim (særlig for jenter). Jeg fikk regelmessig høre at "Oi, Jungbusch, bra du ikke er jente" og lignende. Så om du er bekymret for dette, så anbefaler jeg å lete etter leilighet et annet sted enn i Jungbusch.

Når det er sagt, så er Jungbusch et livlig sted med mange av de kuleste utestedene og de beste drinkene. Det ligger rett ved trikken, og det går en buss rett til universitetet derifra. Jeg opplevde aldri noe negativt der, og det har heller ingen av de jeg ble kjent med gjort. Flere av dem var jenter. Men følte det burde nevnes.

Undervisningsformer

Ulike fag har ulike former undervisning. Noen er såkalte "seminar" hvor man har muntlig eksamen og det kreves oppmøte i hver time. Ellers er det fag med vanlig forelesningsformat. Vil kanskje anbefale seminar, siden det gir best læringsutbytte.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved det juridiske fakultet i Mannheim er veldig økonomisk. Europeisk skatterett/konkurranserett osv. er dominerende. Mannheim er hovedsakelig et universitet for økonomistudenter, så ville kanskje kombinert europeisk skatt med norsk skatt + fire friheter osv.
Dersom du er mindre interessert i forretningsjus / EU-rett så ville jeg anbefalt et annet universitet. Men om du liker dette, er Mannheim klart et av de beste universitetene du kan gå på.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde alle fagene mine på engelsk - men det kan være mulig at fagene er fulle, og at du må velge noen på tysk.
De fleste professorene hadde veldig god engelsk, med varierende tysk aksent. Ikke vanskelig å forstå.
Eksamene er på 45 minutter. Så det er begrenset hva de prøver deg i. Men det kan være vanskelig å skrive så raskt som de krever av deg. Jeg fikk alt fra 6 til 8 spørsmål på eksamen, og de er ikke nødvendigvis så enkle. De dekker gjerne også et større område, så det er viktig å følge med i timene.

Universitetsområdet og byen

Mannheim er ikke en veldig fin by. Den er liten, kanskje på størrelse med Oslo sentrum (innenfor ring 1). Det er mange utesteder osv. men mer barer enn klubber. Det er ikke mye å se på i Mannheim, men det ligger rett ved vinstrøket i Tyskland, hvor det er festivaler osv. Det er også store turmuligheter dersom du drar et stykke ut av byen. Men alle disse stedene kan du ta trikk til. Busser er også veldig billige, og jeg reiste til Sveits for 15. Euro. Så det er absolutt et fint sted å være dersom du ønsker å reise (5 timer til Berlin, Paris, Amsterdam osv.)

Universitetet er klart det fineste stedet i byen, med parkområde osv. Universitetet ligger i et gammelt slott, større enn slottet i Oslo. Så du kommer til å studere i et ganske fint bygg.

Bustad

Som nevnt over. Gjerne prøv å få tak i et sted i sentrum. Buss-tilbudet slutter som oftest rundt klokken 1. Så hvis du bor utenfor sentrum i studentboligene der ute, så må du forberede deg på en del taxi-kjøring dersom du er ute. Utestedene i Mannheim er oppe til rundt klokken 5/6, så det aller meste skjer etter klokken 1. Ludvigshafen kan virke sentralt, men det er det ikke. Det er på andre siden av elven, i bokstavelig talt en annen by. Tar ikke lang tid å kjøre dit, men problemet er det samme med trikk som buss.
Om du kan få en leilighet innenfor "Kvadrat" så er det bra. Dernest er det Jungbusch eller Neckarstadt. Lenger enn det vil jeg ikke anbefale.
Studentboligene utenfor sentrum er heller ikke særlig sosiale, og det er ofte mye rot i fellesarealene osv.

Sosialt miljø

Det er veldig bra sosialt miljø der nede. Det er fester 4 ganger i uken (tuller ikke) noe som kan være veldig slitsomt dersom du vil være med på alt. Det arrangeres turer til oktoberfest, vinfestivalen i Weinheim og andre steder som Berlin. Det er veldig stort utvekslingsmiljø der nede, og det er en del nordmenn som kommer fra andre universiteter.

2015

Høst 2015 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2015 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye papirer som skal være i orden før og etter utvekslingsopphold. Det var ikke alltid like lett å holde oversikten over alle skjemaene som skal fylles ut. Både her i Norge og i Tyskland er det en papirmølle både for å søke fag, få Erasmus-stipend, registrere seg og så videre. Det er viktig å lese godt alle papirer over hva som skal gjøres, og ikke være redd for å sende noen eposter med spørsmål for å være sikker på at man har husket alt.

Generelt får man vesentlig mye mer i stipend når man er på utveksling. Samtidig er levekostnadene i Tyskland mye lavere, så det er fint mulig å leve godt og samtidig gå i pluss etter et semester som utvekslingsstudent i Tyskland.

Undervisningsformer

Mannheim har tre forskjellige undervisningsformer. Fagene er enten som seminarer, forelesninger eller forskningsøvelser. Jeg tok seminaremner, og et forelesningsemne. Generelt er det lite tid hver uke som brukes til forelesning og seminar, og det er lagt opp til mye egenlesing og selvstudier.

Seminaremnene bestod av ett seminar i uken på 90 minutter, eller et dobbeltseminar annenhver uke. Deltakelse er obligatorisk. Det er lagt opp til aktiv deltakelse fra studentene, og det er forventet at alle skal ha forberedt seg til seminaret. I enkelte av emnene vil muntlig aktivitet påvirke karakteren i faget. Seminargruppene var små. Seminargruppene jeg deltok i hadde fra så lite som 5 studenter, til 15-20 studenter. Uansett så små grupper at man vil være helt avhengig av å faktisk ha lest pensum til hvert seminar. Noen av seminarene var brukt til diskusjon, en øvelse eller som en liten forelesning fra professoren som ledet seminaret. Mannheim skiller mellom "Intermediate level"-seminar og "Advanced level"-seminar. Mitt inntrykk er at hovedforskjellen mellom disse er eksamensform, og med det også antallet ECTS (studiepoeng) man får for kurset. Et "Intermediate level"-seminar kan ha veldig forskjellige eksamensformer, alt etter hva professoren foretrekker. I det ene faget var eksamen todelt med en 90-minutters skriftlig prøve som en av seminardagene, som lignet på typiske skriftlige ungdomsskole/videregående-prøver, der man får fire til fem spørsmål man skal svare ved å pøse ut all opparbeidet kunnskap. I tillegg var det en tretimers hjemmeeksamen som var bygget opp på samme måte, men der det var mulig å benytte seg av pensum og hvor det også ble stilt mer krav til struktur. I et annet seminar hadde ingen enkelteksamen, men en muntlig presentasjon, pluss at man gjennom semesteret skulle skrive en blogg der hvert innlegg ville bli vurdert av professor. "Advanced level"-seminar er forskjellig fra de andre ved at det her gjerne både kreves en muntlig presentasjon, og at det kreves å skrive en lengre oppgave på slutten av semesteret (4500 ord), disse seminarene gir 7 ECTS, mens de andre gir 5.

Forelesningene var på 90 minutter hver uke. Det var ikke obligatorisk oppmøte, og det var heller ikke lagt opp til å skulle være noe aktiv deltakelse fra studentene. Eksamen var skriftlig 90 minutter, uten andre hjelpemidler enn ordbok. 5-7 spørsmål ble stilt basert på pensum og forelesningene. Spørsmålene kunne være ganske detaljerte, og det virket som om det var mer avhenger at du har lest alt pensum og huske innholdet, enn å ha god generell forståelse. Forelesningene ga 7 studiepoeng.

Vurdering av emnetilbodet

Mannheim er mest kjent for sine økonomistudier, men har også et godt tilbud innen politikk og statsvitenskap. Emnene gir mellom 5 - 7 ECTS (tilsvarende studiepoeng), uten at jeg følte dette direkte hadde betydning for den faktiske arbeidsmengden i fagene. Jeg tok fire emner, pluss at språkkurset gav poeng. Jeg tok følgende fire emner: European Union Democracy (7 ECTS), International Political Economy (5 ECTS), Russian Foreign Policy (5 ECTS) og Sozialkapital und Demokratie im internationalen Vergleich (7 ECTS). Det sistnevnte var tyskspråklige forelesninger, der noe av pensumet var på tysk, mens andre deler av det var på engelsk. På eksamen ble spørsmålene stilt på tysk, men jeg hadde mulighet til å svare på engelsk. Dette er lurt å avklare med professor tidlig i semesteret.

Jeg fikk inntrykk av at fagtilbudet varierer mye fra semester til semester. Utvekslingsstudenter blir prioritert plass på emnene, og kan bli tildelt plass før de tyske studentene. Det er viktig å følge tidlig med hva slags emner som tilbys, og sende inn emneønsker så snart det åpnes for det. Alt pensum ble lagt ut elektronisk, så det var ikke nødvendig å kjøpe noen av pensumbøkene.Fagleg utbyte og språk

Faglig ga semesteret godt utbytte. Fagene jeg tok var interessante, og med dyktige professorer.

En måned før studiestart deltok jeg på International Summer Academy, et en måneds tysk språkkurs. Her er det rundt 350 deltakere fra hele verden. Selve kurset gjennomføres i grupper på 15, med undervisning fra 9 - 13 fem dager i uken. Ut over dette finnes det en rekke frivillige kveldsundervisningstimer, aktivitetstilbud, og turer i helgene som er mulig å melde seg på. Jeg var med på tur til vingård, ølbryggeri, fotballtur og klatring. God språkopplæring, mange nye bekjentskap og mye gøy gjør det vel verdt å delta på språkkurset.

Kurset koster 5000-6000 tusen kroner, men med mulighet for språkstipend fra Lånekassen på over 18 000 gjør det til en gunstig investering.
For stipendet stilles det krav om at man i tillegg til kurset gjennomfører deler av studiet med et annet undervisningsspråk enn engelsk. Da jeg hadde et emne med tysk undervisningsspråk kvalifiserte det til stipend. Enkelte fikk likevel dette stipendet med å bare ta språkkurset, så jeg har ikke inntrykk av at Lånekassen alltid er like konsekvent med akkurat det kravet.

Det er gjennom semesteret mulig å melde seg på kveldskurs i språk. Noen språkkurs tilbys gratis gjennom universitetet. Her ble det oppgitt en påmeldingsfrist, men disse kursene har samtidig løpende påmelding, og ble i år fulle etter bare 10-15 minutter. Jeg var ikke klar over dette og fikk derfor ikke plass. For å få plass må man sitte klar å melde seg umiddelbart når kursene åpner på påmelding. Dersom man ikke får plass, er det mulig å melde seg på andre språkkurs som koster 60 Euro. Jeg gjorde dette, men kan ikke si at utbyttet av kurset var veldig stort. Kurset var svært lite intensivt, og generelt gikk undervisningen ganske tregt.

Mest språkutbytte fikk jeg av å snakke med tyske studenter og naboer. Unge i Tyskland snakker godt engelsk, og jeg fikk som regel svar på engelsk når jeg snakket tysk til de. Dette gjør det litt vanskeligere å få den daglige treningen. For de jeg ble bedre kjent med var det lettere å insistere på at vi kun skulle snakke tysk.

Universitetsområdet og byen

Mannheim ligger langs Rhinen en halvtime med tog sør fra Frankfurt. Byen ble ødelagt totalt under andre verdenskrig, og er bygget opp i billig, effektiv og som stygg etterkrigsarkitektur. Byen er ingen perle for øyet, men er likevel fint mulig å bli glad i. Langs elvene er det fine parkområder, og byen har en rekke fine puber og utesteder. Byens universitet skiller seg fra resten og er også byens turistattraksjon. Universitetsbygget er et av Europas største barokkslott, som på innsiden er restaurert til et moderne universitet. Fakultetet for statsvitenskap og politikk ligger ikke i slottet, men like ved i et mer moderne bygg i kvartalet A.5. Sentrum er ikke organisert med gatenavn, men at kvartalene er nummerert nærmest som i et koordinatsystem. Systemet er logisk og lett å komme inn i, og det er da svært enkelt å finne frem til de forskjellige stedene i sentrum. Byen er kompakt, så det er stort sett mulig å nå alt til fots eller på sykkel. Det er mulig å kjøpe relativt billig semesterkort for buss og bane, men siden jeg bodde i sentrum var dette ikke nødvendig.

Sentrum er i hovedsak i det som kalles Quadrate, men Jungbusch som ligger like ved har mange gode barer og utesteder. Jungbusch er en del av byen med høy andel av innvandrere, og jeg ble flere ganger advart mot at det kunne være farlig der, spesielt på nattestid. Jeg merket ingenting til dette de gangene jeg var der, og jeg hørte aldri om noen negative episoder fra de studentene som bodde der.

Mannheim er i tillegg et knutepunkt for tog, så mulighetene til å reise rundt er store. Bare 15 minutter unna ligger for eksempel den vakre historiske byen Heidelberg, man kan enkelt komme rundt for å se på fotballkamper i området, og med hurtigtog kan man reise til Paris på rundt tre timer.

Bustad

Jeg bodde privat og skaffet meg et bosted et par måneder i forveien. Jeg leide hos en student som selv var på utveksling det semesteret. Før sommeren er konkurransen om bosted lav, og det er lett å fine fine steder sentralt. Selv var jeg opptatt av å flytte inn i et kollektiv eller en leilighet med tyske studenter, for å bedre kunne lære språk. Jeg brukte siden http://www.wg-gesucht.de/ til å finne bosted, og forsøkte derfor aldri å bo på studenthybel. Jeg bodde i L12, med bare et par minutters gange til alt i sentrum.

Jeg fikk likevel litt inntrykk av noen studentboligene i Mannheim. Boligene i Ulmenweg ligger et godt stykke utenfor sentrum (nesten 4km), og det går begrenset med busser dit på nattestid. De holdt på å bygge nye trikkelinjer dit nå, så kollektivtilbudet kommer nok til å bedre. Jeg fikk likevel inntrykk av at de som bodde der synes det var et greit sted å bo. Studentboligene i Hafenstrasse ligger like ved Jungbusch ligger i gangavstand fra sentrum og har et fint uteområde med elven som er bra for grilling og slikt om sommeren. Jeg fikk et godt inntrykk de gangene jeg var der, og ville vurdert å søke om plass der hvis jeg skulle reist tilbake til Mannheim.

Sosialt miljø

Det er lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter, spesielt gjennom sommerakademiet og andre sosiale arrangementer, turer og slikt gjennom semesteret. Gjennom fag og turer er det også gode muligheter til å bli kjent med tyske student, men dette er ikke like lett. Det er også i Mannheim slik at utvekslingsstudentene ofte blir en egen gjeng, og man må aktivt selv gå inn for å bli godt kjent med tyske studenter. Det er likevel mange muligheter. For min egen gjorde det å bo med en tysk student det lett å bli kjent med tyske, og siden jeg bodde et sted uten andre utvekslingsstudenter fikk jeg blitt godt kjent både naboer og deres venner.

Universitetet har grupper for alle mulige idretter, og mange av disse er mulig å bli med på gratis uten noen former for påmelding. Gjennom universitetet arrangeres det også ukentlige fester. Mesteparten av året arrangeres det minst en gang i uken en stor fest i universitetsbakgården, der det alltid var mye folk. Om vinteren flyttes denne festen inn i slottet.

Haust 2015 BA i medievitskap

Haust 2015 BA i medievitskap

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Tyskland er et relativt gammeldags og tradisjonelt land, spesielt sett med norske øyne. Mange assosierer kanskje landet med ordene "praktisk" og "punktlig", men etter å ha bodd her et semester fant jeg ut at dette stemte relativt dårlig. Forbered deg på å kø, byråkrati (!!), fysisk post istedenfor email, vanskelige online-plattformer, få som snakker engelsk og dårlig busstilbud (spesielt om bor litt i utkanten av sentrum).

Legg fra deg tanken om at du kan betale med bankkort i butikker, og ikke engang tenk tanken på å prøve å bruke kredittkort. I Tyskland er det kontanter som gjelder, og du kommer til å lære deg å måtte ta en tur (eller to eller tre) til minibanken hver uke. Når du handler i matbutikk må du være kjapp i kassen, og om du ikke legger varer i posen (som du selvfølgelig tar med deg hjemmefra -- her er det ingen som kjøper pose på butikken) mens kassearbeideren holder på å scanne får du mange blikk fra irriterte kunder bak deg i køen. Ja, fordi her blir køene veldig lange. Som regel er det kun én kasse i operativ, selv midt i handlerushet i 16-tiden.

Til kvinner: sexismenivået i Tyskland er på en helt annen level enn i Norge. Man blir trakassert i hytt og pine, selv rett utenfor huset. Heldigvis er taxien hjem billig. Og ikke engang tenk tanken på å prøve å ta bussen hjem lørdag kveld. Dersom du bor i strøket Ulmenweg (mange studentboliger her) slutter bussen å gå før kl 1. Denne bussen går forøvrig også kun 3 ganger i timen i hverdager, og 2 ganger i timen i helger.

Men det finnes også positive sider. Som nevnt er taxi her billig, og det samme gjelder mat og alkohol.

Jeg anbefaler på det sterkeste å starte semesteret på Summer/Winter Academy. Det er et tyskkurs over en måned før semesteret begynner, og en veldig god mulighet til å treffe andre utvekslingsstudenter, samt kunne bli kjent med Mannheim før alt stresset den første uken av semesterstart. Å kjenne til byen og hvordan ting fungerer kommer til å være til stor hjelp, fordi det kommer til å være svært travelt i starten. Det er mange kontorer med korte åpningstider som du (og ALLE ANDRE) må rekke. Summer/Winter Academy er et daglig kurs fra 9 til 13 i alle språknivåer. I tillegg til at det er et kurs arrangerer de turer til mange byer og attraksjoner rundt om i nærliggende regioner. Dette er en god mulighet for å reise til byer som Frankfurt og Stuttgart. Kurset gir deg også 6 ECTS, hvilket betyr at du kun trenger å ta 24 studiepoeng i semesteret.

Innen den første uken i Mannheim må du registrere deg som borger i byen, og dette gjøres på et kontor som heter K7. Du får informasjon om dette fra International Office når du registrerer deg der.

Undervisningsformer

Mitt studieopplegg bestod av kun seminarer. Her velger man fag som enter er oppgaver, seminar eller forlesning. Husk fristen for påmelding til fag og eksamener!!

Vurdering av emnetilbodet

Helt OK, men man får få poeng for fagene sammenliknet med Norge. Her vil man få maks 8 ECTS for et fag, men det ligger på mellom 3 og 8 poeng pr fag. Dette kommer an på hva slags opplegg man velger. Forelesning gir deg få poeng, mens seminar på masternivå gir deg 7-8 poeng (kommer an på hvilken eksamensform man velger. Muntlig: 7 ECTS, skriftlig: 8 ECTS).

Jeg vet ikke hvordan det er i andre fag, men jeg slapp å kjøpe pensum da alt ble lastet opp på online-portalen (online-portalen er forøvrig et slit, men det er vi vant til fra UiB...).

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene mine var på engelsk. 2 av 3 av mine forelesere var engelske så dette var ikke noe problem. Den ene forelseren som var tysk snakket godt engelsk.

Universitetsområdet og byen

Mannheim er ikke en spesielt vakker by. Den er faktisk ikke noe særlig å se på. Shopping og kultur eller heller ikke noe å skryte av. Men heldigvis er Heidelberg kun 15 min unna med toget, som er en betydelig finere by og med bedre shopping.

For å komme deg rundt med kollektivtransport kjøper du SemesterTicket som du får printet på student-ID-kortet. Dette vil gi deg mulighet til å reise rundt i hele regionen Baden-Württemberg og ta all kollektivtransport (bortsett fra ICE/IC-togene). Last ned appene "RNV Start.info" (buss og tram) og DB Navigator (tog) for å holde styr på kollektivtransporten.

Ønsker du å reise rundt i Tyskland generelt anbefaler jeg å skaffe et BahnCard som vil gi deg rabatter når du kjøper togbilletter. Da jeg var her hadde Nutella en kampanje der man kunne få et gratis BahnCard for en måned ved kjøp av en krukke Nutella, noe som jeg selvfølgelig gjorde.

Universitetet er det fineste i byen, og er et gammelt slott (det heter bokstavelig talt "Schloss"). Én del av slottet er laget til et museum, som er verdt en tur (€1 med studentbevis) dersom man er interessert i slikt.

For å printe/kopiere på bibliotekene må man først ha penger på stundent-IDen og deretter overføre noen av disse pengene til det som heter "printing account" som ligger inne på kortet. Få noen som jobber på biblioteket til å hjelpe med dette, da dette er ganske vanskelig første gangen.

Bustad

Jeg bodde i et studentkollektiv i strøket som heter Ulmenweg. Gaten er generelt ganske stygg uten noe utpreget høydepunkt, utenom at det bor mange andre studenter her. Det er 2 matbutikker innen 2 minutter gange: Netto og Lidl. Lidl er ikke noe særlig, så jeg foretrakk Netto. Ingen snakker engelsk i hverken av butikkene. Det er også 2 pizzasjapper i nabolaget, så dersom du ikke finner middag på Netto har man alltid pizza. Det er relativt rimelig; fra €4 og opp for en porsjonspizza.

For å komme seg til/fra Ulmenweg tar man 60-bussen. Den går 3 ganger i timen i hverdager. Forbered deg på en full buss! En bussbillett koster $2.40, men med SemesterTicket er det bare å gå rett inn. Som regel etter kl 21, og i helgene, må man vise gyldig billett til bussjåføren før man går inn på bussen. Ellers er det sjeldent de sjekker for billett (men det skjer!). Det holdes også på med konstruksjon av tramlinje til Ulmenweg, men pr nå er det kun 60-bussen som gjelder.

Sosialt miljø

Deltar man på Summer/Winter Academy treffer man mange utvekslingsstudenter fra hele verden som alle er veldig interessert i å skaffe seg venner. Jeg anbefaler dette på det sterkeste.

Det er ukentlige fester inne på universitetet hver torsdag.

Haust 2014 - BA i samanliknande politikk

Haust 2014 - BA i samanliknande politikk

01.09.2014 - 31.01.2015

Førebuingar/praktiske tips

Du ønsker å reise andre steder så jeg ville kjøpt ett Bahncard 25 eller Bahncard 50 med en gang. For en viss sum kan du kjøpe dette kortet av Deutsche Bahn (Tysklands NSB) og få 25%/50% rabatt på alle togreiser. Du kan komme overalt med tog og ICE (langdistansetogene) er gode på alle måter og Mannheim er ett knutepunkt for togtrafikken i området.

Undervisningsformer

Tyske eksamener er helt forskjellig fra eksamenene fra sampol. Tyske eksamener er noe du pugger deg til gode resultater på og det er ofte kortsvarsoppgaver med ett innslag av multiple choice og tidspress. Så sørg for å pugg deg til å bruke de riktige ordene, formuleringene og Fagene er ofte på 5-8 poeng og de har enten forelesinger eller seminarer, men ikke seminarer knyttet til enkeltfag. Seminar/forelesinger er altså undervisningsformer i Mannheim og de supplementerer ikke hverandre. Eksamenstiden starter også litt senere i desember, men du er ferdig før jul. Dette er også ett argument for å velge Mannheim: du slipper å dra tilbake etter jul for å ta eksamen.

Ikke se for deg at du skal ha forståelse, kun spy opp det som står på forelesningsslidene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg gikk glipp av fristen for registrering av fag. Det sto at dette som regel ikke var noe politikkstudenter måtte gjøre, men dette gjelder altså ikke. Husk derfor å skaffe deg oversikten over når fagene åpner for registrering. Du får fag uansett, men mine var ganske kjedelige. Alle var på engelsk og generelt så var engelskkunnskapene blant foreleserne og studentene gode. Akkurat som på UiB så har Uni Mannheim et latterlig system IT system. Dette blir du vant til, men ikke forvent et enkelt liv.

Fagleg utbyte og språk

Ta deg tid til å ta sommerskolen før du starter semesteret. Dette er ett kurs på 100 timer der du kan lære deg tysk 5 dager i uken 9-13 gjennom hele august. Dette er en god måte å få satt seg inn i byen og de som arrangerer sommerskolen arrangerer også turer til andre deler i området rundt byen og diverse ting du ønsker å få med deg. Opplegget koster ca 5500kr, men Lånekassen gir deg språkstipend på 16000kr dersom du søker om det. Det trenger sikkert ikke nevnes, men dette er altså lukrativt for deg å ta dette. Slik jeg har forstått det så teller dette også som studiepoeng (5 Ect) slik at du kan starte semesteret 5 poeng foran skjema. Alt gikk på engelsk så språk var aldri noen utfordring. De tilbyr også tysk sprpåkkurs underveis i semesteret og dette anbefaler jeg deg å benytte deg av.

Universitetsområdet og byen

Universitetet i Mannheim er et anerkjent universitet i verdensklassen og det alene gjør det verdt et besøk. Universitetet har også høy kvalitet på bygningsmassen og hovedbygningen universitetet bruker er verdens nest største barrokkslott, så det er jo ganske tøft. Samtidig er ikke Mannheim byen du drar til for å oppleve en vakker by. Den er praktisk (hele bykjernen er kun kvadratiske kvartaler), godt plassert og billig, men verken en utpreget god handleby, festeby eller full av arkitektoniske mesterverk. Den er derimot godt plassert for å nå alle disse tingene. Et semesterkort med kollektivtrafikken kan ta deg til studentbyen Heidelberg som er veldig vakker og mer festlig på nattetid. Frankfurt ligger kun et time unna med treigt tog eller 30 min med ICE og Tysklands vindistrikt starter kun 30 minutter vest for byen. Mannheim er derfor godt plassert til å dra andre steder, det er mer eller mindre det jeg kan si om byen.

Bustad

Jeg reiste ned uten å ha skaffet meg leilighet. Dette anbefaler de ikke, men det var ikke spesielt vanskelig å få seg ett sted å bo. Det du må huske på er at jeg reiste ned før de tyske studentene hadde fått vite om de kom inn på universitetet eller ikke. Derfor var jeg alene på leiemarkedet når jeg søkte og dette kan ha gjort ting lettere. Det tyske utleiemarkedet fungerer litt annerledes enn i Norge. Tyskere leier ofte boligen de bor i så det er veldig vanlig at utleierne ser for seg å leie over flere år. Det er derfor ikke garantert at husene på det private markedet har kjøkken, ettersom dette er noe tyskere ofte skaffer selv. Derfor anbefales det å leie av universitetets samarbeidspartnere, men det gikk som sagt helt fint for meg og jeg betalte ikke særlig mye i leie (257€, pluss strøm og internett).

Sosialt miljø

Universitetet har også et godt festarrangement. Det er et eget lokalet som studentorganisasjoner bruker til å arrangere fester i og disse festene er godt gjennomført og godt besøkt. Hver mandag er det også «Stammtisch» (tysk for «stambord»), en mulighet for å drikke øl med andre utvekslingsstudenter eller treffe tyskere som ønsker å bli kjent med utvekslingsstudenter. Du blir godt mottatt som utvekslingsstudent i Mannheim og de virker opptatt av at du skal ha det bra som utvekslingsstudent i Tyskland. Det er også passe mange nordmenn der, ofte business-studenter ettersom Manheim mest av alt er kjent for businessfakultetet sitt.

2014

Høst 2014 - BA i samanliknande politikk

Høst 2014 - BA i samanliknande politikk

01.09.2014 - 20.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Les deg opp på byen før du reiser og vær forberedt på at det ikke er den fineste byen.

Undervisningsformer

Det er forskjellige undervisningsformer i Mannheim enn i Norge. Man har noe som heter seminarform. Det vil si at du leser enkelte artikler til hvert seminar (du har ikke forelesninger) og diskuterer disse med medstudenter og foreleser. Den andre typen er en helt vanlig forelesningsform, men helt uten seminarer. Vær forberedt på at eksamensformen er VELDIG annerledes enn i Norge. Du har for eksempel multiple choice i fag som African Politics, og selv om det høres greit ut er det helt forferdelig. Du får fire svar alternativer der en, to, tre eller fire av alternativene kan være korrekte og hvis man velger to riktige og mangler en, får man null poeng.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene i Mannheim er ganske kjedelige. Vi fikk fortalt at Universitetet i Mannheim var meget gode på Statsvitenskap, men det gikk veldig imot det jeg, som student, opplevde. Jeg er sikker på at de har et godt forskingsmiljø, men fagene er generelt ganske kjedelige og lite interessante.

Fagleg utbyte og språk

Lite fagelig utbytte, er sikker på at jeg hadde lært mer, hadd mer interessante fag på UiB. Jeg lærte litt tysk, det er i grunn det eneste positive.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger på det gamle slottet, men her er det kun økonomi og business studenter som går. Statsvitenskapstudentene må gå på det stygge bygget ved siden av. Generelt er Mannheim en veldig stygg by. Lite "kule" områder, kun en kul cafe, noen få kule barer, veldig veldig stygg arkitektur.

Bustad

Skaff deg leilighet før du reiser ned! Evt, ta kontakt med noen som er der nede nå og betal de for å finne leilighet for deg/dere. Ikke bo på studenthybel, de er helt forferdelig stygge/skitne/triste og ligger langt utenfor byen. Bo i Kvadratet/Innerstadt.

Sosialt miljø

Ble kjent med en tysker og resten internasjonale studenter. Tyskere er like lite imøtekommende som nordmenn og er vanskelig å bli kjent med.

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

01.08.2014 - 20.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å avklare situasjonen angående bosted/leilighet i god tid da Universitetet har begrenset med studentboliger. Du kan imidlertid få hjelp til å leie på privatmarkedet. Det var flere studenter som bodde rundt omkring hos andre studenter, i gymsaler og på hotell den første uken siden de ikke hadde avklart bosituasjonen i god tid.

Undervisningsformer

De ulike fagene benytter ulike undervisningsmetoder. I de fleste fagene er det lagt opp etter en seminarmodell hvor forelsningene holdes som en samtale mellom foreleser og studentene. På forhånd får man utdelt en plan over hva man skal igjennom av pensum. Man får også ulike saker/artikler en skal lese til hvert seminar. Det forventes at en møter forberedt da det blir stilt en rekke spørsmål til studentene og det legges opp til argumentasjon. I enkelte fag kreves det også at studentene holder en presentasjon om et gitt tema.

Det er både skriftlige og muntlige eksamener. Dette kan i enkelte fag bestemmes av elevene selv, hva de ønsker, eller så er det lagt opp på forhånd av professoren.

Vurdering av emnetilbodet

De fleste fagene knytter seg til forretningsjus da skolen har business som hovedfokus. Fagtilbudet er derfor ikke så bredt som det er på andre Universitet. I gjengjeld kan de tilby spesialkompetanse innen mange spennende fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok mine fag på engelsk. Professorene var alt over gode i engelsk og gjorde seg forstått og hadde et forholdsvis godt ordforråd. Fikk større forståelse for EU systemet som helhet og det var interessant at det hele tiden ble dratt paralleller mellom landene som var representert ved elevene i klassen.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er fantastisk. Skolebygget er et gammelt barokkisk slott. Store, nyoppussede områder med god luftventilasjon. Imponerende bibliotek med lesesalplasser. Billig mat og bredt tilbud i skolens kafeteriar. Stort campus område med fine parker rundt. Byen er forholdsvis liten, men sjarmerende. Masse sportstilbud og både fotball-, håndball- og hockeyhall i umiddelbar nærhet med billige billetter. Ville anbefalt og dratt litt utenfor "Innenstadt" da det er mange fine områder i utkanten av byen.

Bustad

Jeg bodde privat sammen med kjæresten min i en leilighet 100 m fra skolen. Fant leiligheten gjennom en tysk utleieside.

Sosialt miljø

Skolen tilbyr et eget sosialt opplegg for utvekslingsstudenter som arrangeres av lokale tyske studenter. De tilbyr alt fra fester flere ganger i uken, sportslige tilbud, reiser og temakvelder. Det er alltid et eller annet som skjer og studentene er svært inkluderende og interessert i å bli kjent med utvekslingsstudentene.

Vår 2014 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2014 - BA i samfunnsøkonomi

06.01.2014 - 31.07.2014

Førebuingar/praktiske tips

Vær tidlig ute med å finne et sted å bo. Studentboligene forsvinner fort, og det kan ta litt tid å finne noe privat. Ta med pass overalt føste uken, man blir ofte bedt om å vise det. Les alt av informasjon du mottar fra universitetet nøye før du reiser.

Undervisningsformer

Universitetet i Mannheim har ulike undervisningformer. Du kan enten ta fag hvor forelesninger er sentral, eller du kan ta fag der det kun er seminarundervisning. Fag hvor det hovedsakelig er forelesninger har ofte en skriftlig eksamen på slutten av semesteret, slik som på Universitetet i Bergen. Fag som kun har seminar består av mindre grupper, og det blir viktig å være muntlig aktiv. En må i tillegg ha en eller flere muntlige fremføringer i løpet av semesteret, og oppmøte er obligatorisk. Jeg synes at seminarundervisningen var svært lærerik og gøy. Jeg måtte være tidlig ute for å melde meg på seminar, så vær nøye når du leser informasjonen du mottar fra Universitetet i Mannheim.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet i Mannheim tilbyr mange fag og mange av dem går på engelsk, hvertfall i økonomi. Man har dessuten mulighet å velge fag fra andre institutt.

Fagleg utbyte og språk

Jeg følte at jeg fikk et stort utbytte både faglig og språkelig. En måned før skolestart gikk jeg på språkkurset som Universitetet tilbyr. Dette var kjempegøy og svært lærerikt. Denne varer i 4 uker og det er ca. 4 timer undervisning hver dag. Man får også studiepoeng for å delta på dette kurset. Vi fikk 5 ECTS. I løpet av disse 4 ukene arrangeres det sosiale aktiviteter og ulike seminar hver eneste dag. Blant annet Pub Crawl og små reiser til noen av byene rundt Mannheim. Disse er frivillig og man deltar på det man ønsker. Det er et fantastisk opplegg og jeg anbefaler det på det varmeste. Jeg storkoste meg. Under semesteret tok jeg også et språkkurs. Det er svært flinke professorer på Universitetet i Mannheim, noe som er veldig kjekt. Det faglige utbyttet var stort.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint. Forelesningssaler og biblioteket er moderne og nyoppusset. Mannheim er kanskje ikke den mest spennende byen, men man blir fort glad i den likevel. Det er gåavstand til alt og lett å finne fram. Bykjernen kalles Quadrate, og her er gatene satt i et system med tall og bokstaver, for eksempel L1. Det er altså ikke gatenavn. Dette kan være forvirrende til å begynne med, men man blir fort vandt til det og det er faktisk utrolig lett å finne fram når man har skjønt systemet. Det er lett å reise til andre byer i nærheten som er kjempefine, for eksempel Heidelberg eller Frankfurt.

Bustad

Det lønner seg å være tidlig ute når man skal søke bosted, uansett om du ønsker å bo på en av studentboligene eller privat.
Jeg valgte å bo privat, da jeg hadde hørt at det ikke var så god standard på studentboligene. Jeg bodde sammen med to tyskere og en fra Korea. Vi bodde i området Quadrate, som er svært sentralt og i nærheten av Universitetet. Jeg var veldig fornøyd med dette. Det var imidlertid litt vanskelig å finne noe privat siden mange utleiere ønsket at man skulle bo der lengre enn 6 måneder. Det var også mange som valgte å leie ut til de som gikk på visning, framfor til meg som satt i Norge og bare hadde sendt en mail. Hvis man er tidlig ute derimot, burde det være mulig å finne noe privat. Dersom en ønsker å finne noe privat anbefaler jeg denne nettsiden: www.wg-gesucht.de. Hvis man ønsker å bo på en av studentboligene er det en del å velge mellom. Disse forsvinner raskt, så det lønner seg å sitte ved dataen med en gang de åpner for å søke. En fordel med å bo på studentbolig er at det er enkelt og billig, men standarden er ikke så god. De studentboligene som ligger mest sentralt er B7 og G7. En annen studentbolig som ligger relativt sentralt er Hafenstraße. Denne ligger derimot i et område som ikke er så fint, Jungbusch. Som jente vil jeg nok ikke anbefale Hafenstraße av den grunn, da det kan være skummelt å gå hjem alene. Det var derimot mange gutter som var positiv til Hafenstraße og Jungbusch. Ulmenweg er nok den største studentboligen. Den ligger et lite stykke utenfor sentrum, ca. 15 med buss. Det er svært mange internasjonale studenter som bor på Ulmenveg.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Universitetet i Mannheim er utrolig bra. Det er lett å bli kjent med folk, både internasjonale studenter og tyske studenter. Universitetet arrangerer sosiale aktiviteter stort sett hver eneste dag, så man har alltid noe å gjøre på. Det kan være alt fra filmkvelder til helgeturer. Jeg trivdes hvert fall kjempegodt på skolen.

Grøn campus
Foto/ill.:
© Universität Mannheim

Informasjon