Hjem
Utdanning
erasmus+

Universitat Pompeu Fabra og Institutt for økonomi (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • ByBarcelona
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Bachelorstudentar. Avtalen gjeld først og fremst for studenter ved Institutt for økonomi, men andre studenter kan også søke.

Når i studiet kan eg reise

Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Studentar ved bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi vert råda til å dra på utveksling etter at dei har bestått 3. semester. Studentar ved profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi og bachelorprogrammet i politisk økonomi vert råda til å ta utvekslinga i 4. semester.

Kva emne kan eg ta

Emna innan samfunnsøkonomi kan finnast på denne sida: http://www.upf.edu/facecon/en/incomingstudents.html

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitat Pompeu Fabra (UPF) vart grunnlagt i 1990 og er kalla opp etter den katalanske filologen ved same namn. Universitetet har i alt sju fakultet, knytt til områda for humanistiske fag, helse- og biovitskap, økonomi, politikk og samfunnsvitskap, kommunikasjon, rettsvitskap, omsetting og teksttolking, samt ein polyteknisk skule. UPF sine tre campusar, Ciutadella, Poblenou og Mar ligg alle i Barcelona sentrum.

Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og den nest største byen i Spania, med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.

Bustad

Universitetet tilbyr internasjonale studentar hjelp med å finne bustad, blant anna gjennom samarbeid med Resa Housing Barcelona, ei tverrinstitusjonell teneste for studentbustadformidling.

Semesterinndeling

Det akademiske året ved universitetet er delt inn i trimester, lagt til tidsromma september - desember, januar - mars og februar - juni. Kvar bolk består av ti undervisningsveker med avsluttande eksamen.

Studentrapportar

2017

Vår 2017 - profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

Vår 2017 - profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

09.01.2017 - 30.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

For å unngå hotell eller lignende den første perioden anbefaler jeg å være tidlig ute med å ordne med bolig. Personlig brukte jeg Housing Anywhere til dette, men valgte å ikke skrive under på leiekontrakten eller betale depositum før jeg kom ned for å være sikker på at det var ekte. Dette kan enkelt avtales med utleier ved at du sier at du forplikter deg å skrive under så lenge stedet står i stil med hva du har sett på nett. I nærheten av universitetsområdet er gjerne boligprisene litt høyere, så her må du bare ta en avgjørelse på hvor mye du er villig til å betale for kortere skoletur. Air condition er verdt det. Hvis du ikke har et internasjonalt mobilabonnement kan du fylle på sim-kortet som du får i velkomstpakken til Erasmus Student Network (ESN).
Forsikring kjøpte jeg gjennom ANSA.no. Dette er en skikkelig organisasjon som tar vare på deg og gir deg råd etter behov.

Undervisningsformer

Vårsemesteret er delt i to. 2nd trisemester er fra januar til slutten av mars og 3rd trisemester er fra april til juni. Jeg startet 9. januar og sluttet 30 juni.
Det er som regel 2x1.5 timer undervisning i uka i hver emne inkludert ett seminar. Seminarene starter som regel en eller to uker etter semesterstart. I motsetning til Universitetet i Bergen opererer Pompeu Fabra på en litt annen måte m.t.p. vurdering. Deltagelse på seminarer/forelesninger, presentasjoner i grupper (3-4 stk) og innleveringer kan utgjøre så mye som 50% av karakteren, hvor eksamen dekker resten.
Hvis du tar 30 ECTS i løpet av oppholdet vil jeg sett på muligheten til å ta 20 ECTS 2nd trisemester og 10 mot slutten av oppholdet så du kan nyte varmen når den kommer.
Jeg kjøpte ikke en eneste fagbok her, fordi forskningsartikler ble brukt som pensum. På denne måten blir stoffet du skal lære veldig raffinert.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et rikt tilbud av emner på engelsk. Jeg valgte flest innenfor business og ikke samfunnsøkonomi for å variere innholdet i graden i tillegg til at jeg fikk inntrykk av at samfunnøkonomiemnene krevde mer arbeid og er matematisk tyngre. Dette har nok en sammenheng med at universitetet er høyt rangert på forskning innen økonomi på verdensbasis. Du har kun mulighet til å velge 3. års og 4. års emner.

Fagleg utbyte og språk

Andre trisemester valgte jeg Strategic Management I, International Finance og Human Resources II.
Strategisk ledelse tar for seg hvordan bedrifter kan analysere eksternt miljø gjennom modeller som Porter's five forces og internmiljø gjennom modeller som VRIN analyse. Faget er generelt enkelt å følge, du skal skrive skrive 300 ord med forberedelse til hvert seminar, 3000 ords rapport om et spansk selskap sammen med 4 andre studenter og presentere rapporten til slutt som power point. Dette var et bra introduksjonsemne til strategi og kan anbefale det . Eksamen var multiple choice.
I internasjonal finans får du en god forståelse for hvordan det finansmarkedet og valutamarkedet fungerer. Her fikk jeg ordentlig forståelse for valuta. Du lærer hvordan en aktør kan sikre kontantstrømmene sine for valutaendringer gjennom futures, forwards, options eller SWAPs, eller hvordan de samme verdipapirene kan brukes til å spekulere profitt. Det er et fint emne å ta for å lære finansterminologi. Seminarer 30% og eksamen 70%. Anbefales!
Human Resources II var faget som krevde minst fra min side. Det tar deg gjennom ansettelseprosess, oppfølging og oppsigelse av ansatte, samt avklarer endel myter innen HR. Seminarene var praktiske og besto av gruppecase. Multiple choice eksamen.

Tredje trisemester valgte jeg European Economics, Banking and Financial Institutions og International Business Policy.
I European economics får du en forståelse for hvorfor Europa ser ut som det gjør institusjonsmesssig (EU, EFTA og ECB) i et historisk perspektiv. Det hele starter med hvordan seiersmaktene etter andre verdenskrig ønsket å oppfordre til frihandel og stabilitet under Bretton Woods konferansen for å unngå fremtidige internasjonale konflikter. Målet med kurset er at du skal forstå hvorfor eks. EU handler slik de gjør i dag, hvorfor EU er bygd opp slik det er, samt stille spørsmål rundt hvorfor institusjonene skapt av Bretton Woods fortsatt eksisterer og målene deres. Et bra fag hvis økonomiske historietimer frister.
Banking and financial institutions handler om banksektoren og hvilken rolle de har i økonomien som helhet. Dette er faget jeg likte minst, ikke på grunn av innhold, men presentasjon fra forelesers side.
International business policy er uten tvil det mest interessante faget jeg tok. Foreleseren får deg virkelig til å tenke og utfordrer deg til å ta et standpunkt å argumentere for det. Profitt vs. etikk er kjernen i faget. Til seminarene skriver du 300 ord som leveres inn til vurdering, du skal skrive en rapport om et selskap som driver etisk business, du får 10 minutter til å svare skriftlig på et spørsmål professor skriver opp i starten av forelesningen som skal vurderes, og sist men ikke minst, det er ingen eksamen! Å ikke velge dette emne er etter min mening en tabbe.
Emnekabalen (5 ECTS * 6 = 30 ECTS) gav meg en arbeidsmengde som var mye lavere sammenlignet med hjemme i Bergen.

Jeg lærte mye og er svært fornøyd med utbyttet.
Du får og muligheten til å melde deg på spanskkurs for 90 euro arrangert av vertsuniversitetet. Her er det få plasser. Eventuelt kan du få deg språkpartner hvor dere møtes en gang i uka eller når dere vil for å utveksle språkkunnskaper.

Universitetsområdet og byen

Barcelona er en skikkelig bra by med 4 millioner mennesker og det tar tid å bevege seg til fots. For å få tilgang til bysyklene er du avhengig av å dra til politistasjonen for å få et "NIA nummer". Det er flere uker/måneder med kø for å få tak i dette, så er en fordel å dra dit så snart som mulig. Hvis du ikke velger å gjøre det kan du gjøre som meg, nemlig å kjøpe et longboard. Det er kjempe effektivt for å komme seg til stranda som er 10 min til fots fra campus, fra senga til skolen eller bare for å utforske byen. Få kvartaler fra campus ligger Europas største nattklubb og det er uendelig med spisesteder og utforske. Langs stranda finner du de fancy og kommersielle utesteder som gjerne er dyre, men gjør deg gjerne kjent i byen så du kan dra på de mer lokale. Mitt tips er å legge seg på 400-500 euro i husleie pr mnd så du kan bruke penger på god mat og reise.
Økonomi, business og juss campus ligger mest sentralt og heter Ciutadella campus (søk på denne når du ser etter bolig), medisin (Mar campus) ligger ved stranda og den hvor vi hadde velkomstseremoni heter Poblenou campus. Hovedbygningen som kommer opp på google maps hadde jeg faktisk ikke noe med å gjøre.
Du kan bli med på ulike student idrettslag i diverse sporter, delta på yoga eller meditasjon alt arrangert av universitetet.

Bustad

Jeg ser fra tidligere studentrapporter at idealista.com spotahome.com og uniplaces.com også kan brukes som alternativer til housinganywhere.com for å ordne med bolig. Noen velger å bo uten kontrakt, men det anbefaler jeg ikke.

Sosialt miljø

I det du stiller på velkomstseremonien får du første møte med Erasmus Student Network (ESN) hvor du betaler 30 euro for å bli med på fadderuka. Når det er sagt trenger du ikke bekymre deg for å måtte være alene. Alle andre som drar på utveksling er i samme situasjon som deg og søker et sosialt miljø. ESN arrangerer ukentlige turer, arrangement og har masse sosialt å tilby.
Ellers ville jeg deltatt på Voluntariat Linguistics email-liste hvor du får tilbud om å være med på kulturelle turer til andre byer og bl.a. skitur til Andorra.
ANSA arrangerer bl.a. 17. mai og andre turer hvis du ønsker å komme i kontakt med andre nordmenn. De er på facebook, ANSA Barcelona.
Bare ta kontakt hvis du har spørsmål.
God tur!

2016

Haust 2016 - BA i samfunnsøkonomi

Haust 2016 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å se etter sted å bo før avreise da dette er vanskelig å finne i Barcelona, og jeg har inntrykk av at de fleste jeg møtte brukte litt tid på å finne et sted å bo etter ankomst.

Undervisningsformer

Det er vanlig å ta 4 fag per trimester og disse utgjør til sammen 20 studiepoeng. Jeg vil ikke anbefale å ta fler fag enn dette da arbeidsmengden per fag er stor. Undervisningsformen kan minne om norsk videregående skole, og alt du gjør i løpet av semesteret vil telle på sluttkarakteren. Seminarene er obligatoriske og det er oppgaver som må løses til hver uke. Mange av foreleserne forventer at du deltar aktivt og dette teller på karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr mange fag å velge mellom, noe jeg syns var veldig positivt. Det er også nok fag å velge på engelsk, så om du ikke kan spansk er ikke dette noe problem. Alle foreleserne jeg hadde var flinke i engelsk og enkle å forstå, men dette kan sikkert variere. Jeg valgte business fag, og syns det gikk veldig bra.

Fagleg utbyte og språk

Foreleserne er veldig flinke og jeg opplevde det faglige utbyttet som stort. Du blir i større grad tvunget til å delta og følge med underveis, og man blir også testet underveis så man vet hvordan man ligger an. Jeg fikk også forbedret engelsken min.

Universitetsområdet og byen

Alle økonomifagene blir undervist på Ciutadella Campus, som er veldig fint og det mest sentrale av UPF sine campuser. Campus ligger rett ved siden av en stor og fin park, og kun 5 minutter fra stranden. UPF er dessuten det eneste universitetet som ligger i sentrum av Barcelona. Barcelona er en utrolig fin by med uendelig mye å se og gjøre.

Bustad

Som sagt, er det vanskelig å finne sted å bo i Barcelona. Jeg vil anbefale å finne sted å bo før avreise, eller i det minste ha booket noen visninger på forhånd. Hvis man i det hele tatt får svar av utleiere, er det mange som dukker opp på visning og hard konkurranse. Sjekk ut idealista.com, spotahome.com og uniplaces.com. Jeg booket til slutt rom gjennom spotahome.com og det gikk fint.

Områder å anbefale er Barri Gotic og El Born. Barceloneta er heller ikke langt i fra og et godt alternativ hvis man vil være ekstra nærme stranden.

Sosialt miljø

Det er et veldig bra sosialt miljø. ESN er en frivillig organisasjon på skolen for utvekslingsstudenter, som arrangerer ukentlige arrangementer og turer og melder man seg inn her så får man seg lett venner. Generelt er Barcelona en sosial by med utrolig mange internasjonale, og det er lett å finne på noe!

2015

Haust 2014/Vår 2015 BA i politisk økonomi

Haust 2014/Vår 2015 BA i politisk økonomi

01.09.2014 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Barcelona er en fantastisk by, MEN ikke dra til Bareclona om du vil lære deg spansk, for i Barcelona snakker de katalansk. Katalansk minner om en miks av spansk og fransk. Det er en fordel å kunne spansk før du kommer hit, men det er ikke et "must".

Undervisningsformer

Forlesninger på 1,5 time for økonomistudenter, to ganger i uken per fag, med en seminar (1,5h) per uke og innleveringer til seminarene som tar mellom 7 til 12 timer å løse. Vanlig å ha 4 fag per trimester.
(for politikkstudenter er forelesningene på enten 2 eller 3 timer med 5 min pause per time).
Noen seminarer har fokus på presentasjoner, andre løser bare oppgaver. Mange lærere gir mulighet til at studentene selv kan bestemme når de skal engasjere seg i seminarene, men det er ofte et minstekrav og lærere kan velge tilfeldige elever til å presentere.
Vanligvis teller seminarene rundt 10-15 % av karakteren og er obligatoriske. Forelesning er vanligvis ikke obligatorisk.

Vurdering av emnetilbodet

For internasjonale økonomistudenter, er det bare lov å ta 3 og 4 årsfag, så hvis du er som meg, som ikke hadde mye erfaring innenfor økonomi fra før av, kan dette være krevende.
Men de har noen veldig avanserte klasser, om man ønsker fag på masternivå.

Innenfor politikk, er fagene her relativ lette.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært veldig mye, spesielt når det kommer til økonomi, som jeg sikkert aldri hadde lært på UiB. Jeg har også lært meg en del katalansk, blitt mye bedre i engelsk, men spansken min har ikke forbedret seg mye.

Universitetsområdet og byen

Campus (Cuitadella, for SV, HF og JUSS) er veldig fint og ligger rett ved en park, med mange resturanter (billige), matbutikker og 5 minutter fra stranden. Jeg dro ofte og leste i noen timer på standen. Det ligger også sentral i byen, men offentlige sykkler utenfor, samt trikk og metro.

Barcelona er en fatatisk by! Det er uendelig mye å gjøre og se. Og selv om man bruker veldig mye tid på studiene (mye mer enn i Norge) og man sitter mesteparten av døgnet på skolen, så er Barcelona veldig bra for avkobling og uteliv.

Bustad

Jeg vil anbefale å bruke idealista.com for å finne bolig. Skriv til mange, skriv om deg selv og kontakt dem via whatsup (app for mobil som alle bruker i Spania). Som alltid; pass på å få kontrakt.
Jeg vil ikke anbefale studentboligene, de er veldig overpriset og ofte veldig lite sosiale.

Sosialt miljø

Barcelona er en levende og sosial by!
Jeg vil anbefale å kontakte klubber/hobbyer/idrettslag slik at du blir kjent med folk du har noe til felles med.
ESN miljøet er stort og bra, men det er litt vanskeligere å få lokale venner. Dette kan man få igjennom gruppearbeid/skolearbeid, igjennom felles interesser, og få deg en språkpartner.
Bli også med på turer med vl ( se upf.edu/vl). Det er veldig gøy og lærerikt og nå vet jeg mer om Barcelona, enn Bergen.

Bli også med ANSA (student organisasjonen for norske studenter i utlandet), så får du blitt med på sosiale arrangement som julebord og 17.mai og de kan også hjelpe hvis det skulle oppstå noe problemer mens studeterer i utlandet

2014

Vår 2014 - Prof. studium i samfunnsøkonomi

Vår 2014 - Prof. studium i samfunnsøkonomi

06.01.2014 - 25.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være greit å ordne med leilighet på forhånd. Etter min erfaring var studentleilighetene tilbudt av universitetet et dårlig tilbud med veldig høye priser.

Undervisningsformer

Undervisningen minner veldig om hvordan den videregående skolen i Norge er lagt opp. Underveisvurdering teller på standpunktkarakteren. Dette består blant annet av innleveringer, framføringer, aktivitet i timen, prosjektarbeid osv.

Vurdering av emnetilbodet

UPF har et stort tilbud av fag, spesielt innenfor samfunnsøkonomi. Disse fagene krever veldig mye mer arbeid i motsetning til fag innenfor feks business og markedsføring. Arbeidsmengden varierer overraskende mye mellom disse fagene.

Fagleg utbyte og språk

Dersom man velger fag innenfor samfunnsøkonomi er det faglige utbyttet veldig høyt, og professorene er utrolig flinke.

Universitetsområdet og byen

UPF er det eneste universtitet i Barcelona som faktisk ligger i sentrum. Det er lett å komme seg til og fra skolen nesten uansett hvor man bor. Campus ligger rett ved en av byens største og fineste park.

Bustad

De fleste utvekslingsstudentene bodde i privat leide leiligheter litt rundt om i sentrum. Jeg vil anbefale bydelene Barrio Gotico, Gracia og Born.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er utrolig bra, spesielt blant utvekslingsstudentene. ESN er en frivillig organisasjon for utvekslingsstudenter på universitetet som arrangerer fadderuke, turer og aktiviteter nesten ukentlig. Det er utrolig lett å få mange gode venner dersom man blir med på disse!

Campus fra luften
Foto:
© Universitat Pompeu Fabra

Informasjon