Hjem
Studentsider
erasmus+

Université Paris Cité og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)

  • LandFrankrike
  • ByParis
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er fransk. Det finst eit variert emnetilbod på engelsk men Université de Paris tillét ikkje at utvekslingsstudentane berre melder seg opp til engelskspråklege emne. Studentar som ønsker å reise ut gjennom denne avtala må difor vere førebudde på å også ta emne på fransk for å kunne oppnå full semesterbelasting. Gode franskkunnskapar er derfor anbefalt.

Université de Paris krev at Erasmus-studentar dokumenterer tilstrekkelege franskkunnskapar tilsvarande minst nivå B2. Studenten må sjølv vurdere språknivået sitt ut frå CEFR-standarden (Common European Framework of Reference for Languages). Dokumentasjon av slikt nivå kan til dømes vera at ein kan vise til 4 eller betre i fransk frå vidaregåande.

Informasjon om fransk språkkurs finn du på denne nettsida.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).

nettsida til universitetet finn du oversikt over kva emne ein kan ta som Erasmus-student. Erasmus-studentar kan velje blant emne på bachelornivå og nokre emne på masternivå. Université Paris Cité tillet at også studentar på 3. studieår studerer emne på masternivå. Emna på engelsk på masternivå blir ofte underviste av utanlandske professorar og timeplanen avheng av når dei er tilgjengelege. Ein må difor vera budd på at planane kan endra seg i løpet av semesteret, slik at ein kan komme til å måtte gjere endringar i fagval undervegs i semesteret.

Universitetet nyttar ECTS-systemet, og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Université Paris Descartes er eit offentleg universitet med om lag 39 000 studentar. Det er ein av i alt tretten arvtakarar til det gamle prestisjeuniversitetet Sorbonne som blei delt i 1970. Forutan hovudfelta medisin og odontologi, har universitetet òg fagtilbod innan humaniora, juss, psykologi, samfunnsvitskap, naturvitskap, teknologi og idrettsfag. Det har i alt ti campusar i Paris.

Paris er Frankrikes hovudstad og største by, med om lag 12 millionar innbyggarar i storbyregionen. Han ligg nord i landet, i hjartet av regionen Île-de-France. Paris er kjend som ein av Europas fremste kulturbyar. Her finst statsadministrasjon, verdas mektigaste motehus og ikoniske byggverk som Eiffeltårnet, side om side med små romantiske kaféar og folkeliv.

Bustad

Det kan vere vanskeleg å finne rimeleg prisa bustad i Paris. Universitetet sitt internasjonale kontor kan gi hjelp og informasjon, men understrekar at det er viktig å begynne leitinga i god tid. Dei fleste offentlege studentbustadane i Paris er administrerte av studentsamskipnaden CROUS.Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2023

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 29.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Fakultetet i Bergen var veldig behjelpelig med alt som skulle forberedes, og det var av den grunn lett å overholde frister med UiB sin sjekkliste.
Ellers lurt å kontakte Erasmus kontaktperson ved universitetet i Paris i august/september før oppstart og høre når og hvor dine timer begynner, da de ikke sender ut noen info om dette på forhånd. Ellers må man være tålmodig med info angående velkomstuke etc. fra Paris, da info ofte kommer i kort tid før oppstart.

I tillegg må man sørge for å ha pass, student forsikring (ANSA eller juristforbundet), EU helsekort, dokumentasjon på språkkunnskaper, og foreløpig Learning Agreement.

Man kan også melde seg opp fransk språkkurs før utveksling og få støtte via Erasmus eller Lånekassen. Erasmus stipend mottas ved å sende mail til erasmus@uib.no og legge ved dokumentasjon med bekreftelse på at kurset er gjennomført. For lånekassen oppstilles det krav til at kurset går over minst 4 uker og du må sende inn dokumentasjon med bekreftelse på antall timer med undervisning per uke og varighet av kurset. https://lanekassen.no/nb-NO/stipend-og-lan/utland/sprakkurs/

Undervisningsformer

Semesterstart er som regel rundt 10-15 september.
Undervisningen er både i mindre klasser på 20-30 elever og større forelesninger. Timene varer i 3 timer med 10 min pause etter 1,5t. Undervisning kan være fra kl. 08 om morgenen eller fra kl.18-21 om kvelden, dette varierer veldig, og noen dager har du ingen undervisning. Mange av de engelske fagene som tilbys har intensiv kveldsundervisning i 1 en uke, med påfølgende hjemmeeksamen 1-2 uker etter undervisningen.

Det er lite bruk av power point presentasjoner og professoren leser som regel kun opp bok eller egne notater. I de mindre klassene er det noe mer interaksjon med elevene. Det er ingen pensumbøker i fagene, men det legges evnt. ut artikler til fagene på "moodle" (tilsvarende "mitt UiB"), eller via mail fra professoren. Alt som blir sagt i forelesning er dermed pensum og det du trenger å kunne til eksamen. De franske elevene er flinke til å transkribere og veldig sjenerøse med deling av notater dersom du spør.
Eksamensformen er som regel 1 time skriftlig eller 10 min muntlig, og avholdes som regel i desember og januar. Fagene er mye mer teoretisk rettet enn vi er vant med fra UiB, og til eksamen er det mer "pugging" av faget enn refleksjon.

Vurdering av emnetilbodet

Man må regne med å ta 8-10 fag for å kunne få nok credits.
Jeg hadde 5 engelske og 4 franske fag. I starten er det lurt å prøve ut litt forskjellige fag før man bestemmer seg. Jeg endte med å endre nesten alle fagene jeg hadde på min learning agreement. I tillegg må man sørge for at timeplanen går opp, noe som kan være utfordrende da det tok lang tid før man hadde en timeplan for alle de ulike fagene, men her er det bare å være litt tålmodig. Mitt beste tips er å gå direkte til studiekoordinater så kan de vise deg hvor du finner timeplaner etc., de har også oversikt over hvilke fag som faktisk tilbys hvert semester. Det er heller ikke krise om du mister noen timer i de generell fagene som går over hele semester, dersom de krasjer med de intensive kveldsfagene. Forelesningen er ikke obligatoriske, men dersom du velger å ta seminar er disse obligatoriske.

Fag jeg tok: DROIT DE L'ENVIRONNEMENT, DROIT COMPARÉ, DROIT INTERNATIONAL PUBLIC DE L'INTERNET, DROIT INTERNATIONAL DU DÉVELOPPEMENT, COMMON LAW AND METHODOLOGY, FAMILY LAW, COMPARATIVE COMMON LAW 1 - COMPARATIVE JUDICIAL DECISION, MAKING BUSINESS LAW 2: MERGERS AND ACQUISITIONS, DATA PROTECTION COMPARATIVE LAW.


Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte er noe varierende, men jeg hadde flere gode professorer hvor jeg lærte mye. I tillegg får du sjansen til å ta mange ulike fag og lære om ulike rettssystemer og rettsområder.
Ettersom man er omringet av fransk 24/7 forberedes språket masse i løpet av et semester. Men det er viktig å snakke språket med medelever og andre Erasmus studenter for å få størst utbytte, ettersom det er lett å gå over til engelsk. Jeg tok også få språkkurs en gang i uken via Universite Paris, i 5eme. Her var imidlertid nivået på elevene og lærerne veldig ulikt.

Universitetsområdet og byen

Fakultetet ligger i Malakoff, litt utenfor sentrale Paris, på linje 13 (malakoff) og tram 3B fra Cité studentbolig (Port de Vanves) . Skolebygningen er fin på utsiden men noe gammel og nedslitt på innsiden. De har imildleritd et fint og nytt bibliotek og en rimelig kantine. Området rundt er rolig, med noen kafeer og bakerier.
Det finnes mange fine bibliotek i byen, hvor du kan få gratis adgangskort som stundet (lages i kundesenteret til biblioteket).
Jeg likte godt Bibliothèque Richelieu (BNF), Bibliothèque Sainte-Geneviève og Bibliothèque Mazarine. Pompidou-museumet har også leseplasser.

Paris er en fantastisk by og det er uendelig med nabolag, kafeer, spisesteder, barer, museum, kulturbegivenheter, og attraksjoner. Som student kommer du gratis inn på mange museum (under 26), og hver 1. søndag i måneden har de fleste museum gratis inngang for alle.
Det er også lett å ta toget fra Paris til andre steder i Frankrike eller resten av Europa.

Bustad

Det er vanskelig og dyrt å finne bolig i Paris. Mange finner leilighet via agencies som hjelper deg med å finne bolig mot en agency fee. Det er også lurt å følge med på facebook-sider og nettsiden La Carte des Colocs, hvor det legges ut mange hybler og kollektiv. (men noe vanskelig å få tilbud ettersom det er for 1 semester).
Det er lurt å søke på Maison de Norvege i Cite Universite tidlig dersom du ønsker å for å få rom der. Dette er nok det rimeligste du kan finne i Paris, og det er lett å ta seg til både fakultet med tram og byen med RER B eller metro linje 4. Cite tilbyr et veldig sosialt miljø og det er lett å bli kjent med folk. I tillegg er det en veldig fin park og bibliotek i både huset og på campus.

Sosialt miljø

Det er lett å bli kjent med andre utvekslingselever på skolen, du kan også delta på mange ulike Erasmus arrangementer (via facebook eller whatsapp). De franske elevene er også lett å få kontakt med i de mindre klassene og er veldig behjelpelig dersom du skulle trenge hjelp med fag etc. Ellers er det bare å delta på ulike arrangement, melde seg inn i treningsgrupper, prøve en ny hobby eller snakke med folk på cafe, så blir du kjent med mange spennende mennesker.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 29.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å ta kontakt med universitetet i Paris i god tid før semesteret starter for å få en timeplan og informasjon om når fagene starter. Jeg fikk info om Welcome-week kort tid før skolen startet, men de ikke sendte in ingen informasjon om timeplanen. Man må nok være litt tålmodig i begynnelsen. Jeg opplevde at universitetet ikke hadde alt planlagt alt før semesteret begynte, så vi fikk derfor informasjon nokså sent og noen uker ut i semesteret hadde vi fortsatt ingen timeplan. Vær også oppmerksom på at semesterinndelingen er litt annerledes enn her hjemme, og de fleste eksamener er i slutten av januar.

Universitetet har et franskkurs som man kan melde seg på dersom man ønsker å forbedre språket. Man kan velge mellom å melde seg på et språkkurs for begynnere (A1 nivå) eller bedre. For alle som har nivå A2-C2 er det et felles kurs. Læreren forsøkte likevel å gi ulike arbeidsoppgaver etter nivå, slik at alle skulle lære noe. Du kan lese mer om språkkurs her: https://u-paris.fr/centres-de-langues/.

Det er viktig å overholde frister og sikre den dokumentasjonen du trenger, herunder foreløpig learning agreement og dokumentasjon på språkkunnskaper. Universitetet i Bergen er behjelpelig når det gjelder slike praktiske ting som må være klart før du reiser. Før du reiser er det også viktig å sørge for at du har pass, forsikring (man kan kjøpe egen forsikring som er ment for studenter i utlandet via ANSA eller IF f.eks.) og Europeisk Helsekort.

Undervisningsformer

Undervisningen i Frankrike er ganske annerledes enn i Norge. I de fleste fag sitter foreleser foran i salen og prater inn i en mikrofon, uten powerpoint eller andre hjelpemidler. Det foreleser sier, er pensum, og de fleste franske studenter transkriberer derfor det foreleser sier. Jeg synes selv det var utfordrende å skulle notere alt, og samtidig få med seg og forstå alt som ble sagt. Mitt beste tips er å spørre noen av de franske studentene i klassen tidlig om de kan dele notatene sine med deg. I noen fag har de til og med notatene fra året før eller lignende. De fleste er veldig behjelpelig og har ingenting mot å dele notater!

Vurdering av emnetilbodet

Det var veldig mye frem og tilbake med valg av fag i starten. Det var noen fag universitetet selv var usikker om skulle være på første eller andre semester, og noen fag som gikk samtidig. Det gjorde at jeg måtte endre en del på min opprinnelige Learning Agreement. På grunn av dårlig planlegging fra universitetets side tok det også en del tid før jeg fikk ferdigstilt en endelig Learning Agreement, men det ordnet seg til slutt.

Hvert enkelt fag er som regel mellom 2 og 3,5 studiepoeng, og man må derfor ha 8-10 fag. Jeg endte opp med å ta 5 engelske fag og 4 franske fag, og synes det var en god kombinasjon. De franske fagene har eksamen i januar. De engelske fagene er derimot mer intensive kurs som går over 1-2 uker, med eksamen kort tid etter. Det var litt uforutsigbart når eksamen kom til å være, men jeg synes det var en fordel å ha eksamen løpende i de engelske fagene, slik at man slapp å måtte ta alle eksamener i januar.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk godt faglig utbytte i en del fag, selv om det var noe varierende ut ifra hvilken professor som underviste i faget. Jeg hadde nivå B2 i fransk før jeg reiste, og følte jeg fikk forbedret språkkunnskapene mine en del i løpet av semesteret. Jeg gikk på språkkurs i regi av universitetet, men jeg følte at jeg fikk bedre utbytte av å snakke språket med andre fransktalende på fritiden.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i Malakoff, som er på grensen til Paris i sør. Det er ikke veldig mye som skjer i området rundt skolen, så jeg dro dit stort sett bare for forelesninger.

Selv om det ligger litt i utkanten av Paris så er det veldig enkelt å komme seg dit. Det er mulig å ta både trikk og metro til skolen, litt avhengig av hvor du bor. Stoppet som er nærmest skolen heter Porte de Vanves. Jeg bodde på Cité Universitaire og tok trikken til skolen på ca 20-25 minutter. Man kan også ta metro linje 13 for å komme seg til skolen fra sentrum.

Selv om Paris er en stor by, var jeg overrasket over hvor enkelt det er å komme seg rundt med kollektivtransport. Jeg følte aldri at det var for lange avstander, selv om man ofte må regne med en halvtime på metroen for å komme seg et sted. Ved å skaffe et Navigo-kort, så kan man reise så mye man vil med både trikk, buss, metro og tog for rundt 750-800 kroner i måneden. Jeg vil anbefale å skaffe det så tidlig som mulig. Det finnes også noe som heter «Carte Imagine R» som man kan få dersom man er under 26, og som er omtrent halve prisen.

Paris som by er helt fantastisk. Det er alltid noe å gjøre og man har ufattelig mange muligheter. Det er en by full av museer, restauranter, barer, severdigheter og ikke minst bakerier rundt hvert hjørne! Når man går rundt i byen kan man også se flotte bygårder med den typiske «parisiske» stilen overalt.

Bustad

Det kan være utfordrende å finne bolig på det private leiemarkedet i Paris. Det er stor konkurranse om plassene, og nærmest alle utleiere krever at man har en fransk garanti. De fleste jeg kjenner valgte derfor å bo i Airbnb eller i studentboliger. Sistnevnte er klart det rimeligste alternativet.

Jeg bodde i det norske hus på Cité Universitaire, som er et studentområde i 14.arrondissment i Paris. Der hadde jeg et eget rom, men delte bad og kjøkken med resten av etasjen. Jeg trivdes utrolig godt, og hadde store deler av mitt sosiale miljø der. Jeg er glad for at jeg valgte å bo der og vil virkelig anbefale det til alle studenter som skal til Paris. Plassene fylles fort opp, så det er lurt å søke der så fort man vet at man skal til Paris.

Sosialt miljø

Min erfaring er at det er veldig enkelt å bli kjent med folk på utveksling. De aller fleste som reiser er åpen for å møte nye mennesker og utvide kretsen sin. Når man bor i studentbolig på det norske hus får man raskt venner og et sosialt miljø, nesten uten at man trenger å prøve. Der jeg bodde hadde vi tidlig sosiale kvelder sammen og ble fort kjent med hverandre. I tillegg møtte jeg folk via facebook-sider ol. som også skulle på utveksling. Det kan være litt vanskeligere å bli kjent med lokale, ettersom de allerede har et nettverk der. Likevel opplevde jeg de fleste som utrolig hyggelige, og alle i klassen var behjelpelige dersom det skulle være noe.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

05.09.2022 - 29.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Om du velger Paris som utvekslingsdestinasjon, er sjansene store for at du gjør dette på grunn av byen i seg selv. Ting du bør være obs på er at det er mye mindre oversiktlig enn du er vant til hjemmefra. Derfor er det smart å vurdere om man er en person med is i magen og ikke blir stresset om alt ikke er klarlagt på forhånd. Administrasjonen liker veldig godt en "jeg er ikke riktig person å spørre" tilnærming til brorparten av spørsmålet rettet mot dem. Likevel var og er ikke dette for meg en dealbreaker, heller et irritasjonsmoment. Sett fra det lyse punktet så får du god innsikt i hvorfor franskmenn er som de er, du blir ekte fransk, ikke bli sjokkert om "pfft", "baah" og skuldertrekning blir en del av din nye kommunikasjonsstil.

Undervisningsformer

Undervisningsform varierer fra fag til fag, det viktige er at du velger fag i form av CM og ikke TD. Forskjellen på disse er at TD er ganske krevende for utenlandske studenter og kan sammenlignes med seminargruppeordningen i Bergen. CM vil si at det bare kommer til å være forelesninger og en avsluttende eksamen. Noen av eksamenene kan være muntlige og dette kan man ikke forvente å få vite ganske rett før eksamen skal være.

Jeg prøvde å sikte meg inn på internasjonale fag uavhengig om disse foregikk på fransk eller engelsk da dette vil være betraktelig enklere enn å ta fransk rett. Undervisningen i disse fagene var utpreget teoretisk med færre caseoppgaver, og en mindre praktisk tilnærming enn det på UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Poengene du får fra hvert fag er utfordrende få, derfor må man velge en god del fag. Fagene kan også kræsje mellom seg på timeplanen, dette kan man heller ikke vite før man er litt ut i løpet fordi professorene i varierende grad legger ut plan.

Fagleg utbyte og språk

Språkferdighetene bør være på plass før du drar, da du ikke får fylt opp timeplanen med bare engelske fag og disse er ofte med veldig få poeng. Men under oppholdet vil du få en mye bedre evne til å forstå fransk, for min del var det spesielt muntlig forståelse jeg ble mye flinkere til.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger rett utenfor "ring 3" i Paris, som vil si i en banlieu og ikke i selve byen. Likevel er det ikke så langt unna og metro 13 går helt ned dit.

Paris er Paris, maten, vinen, atmosfæren, alt er perfekt. Uansett hvor lenge du befinner deg i byen, vil du fort oppdage at det alltid er nye steder å besøke, nye restauranter å prøve, vinbarer med alt du kan drømme om. Prisen er høyere enn mange andre steder i Europa men sammenlignet med norske priser er det fremdeles billigere. Paris er god på kontraster; du kan finne billige steder med god kvalitet og store porsjoner og du kan også finne steder med kostelig mat. Du kan finne en pils på happy hour til 3,5 euro og du kan også finne en pils til 15 euro, alt ettersom hvor du vil oppholde deg.

Bustad

Jeg bodde på det norske huset på Cité Universitaire. Et veldig godt tilbud som ikke er veldig dyrt, vær obs på at det ikke er garanti for at du faktisk får det norske huset da de har en 60/40 prosentsregel (60 % fra landet, 40 % fra andre steder). Det norske huset består av 5 etasjer med 20 rom i hver, felles bad og kjøkken. Kan sammenlignes med millafølelsen, der man bor ganske tett på hverandre med noe mindre privatliv enn det man er vant til. Likevel bare en positiv opplevelse, en veldig fin arena for å bli kjent med folk fra andre land og med annen studieretning. Fikk en del gode venner her som jeg fortsatt er i kontakt med.

Jeg betalte 538 euro per måned fordi jeg hadde reservert rommet for 6 mnd. Mens de som var der for 1 år eller mer betalte 490 euro, så det kan tenkes om man skal skrive seg inn for et år også heller gi oppsigelse om man drar tidligere, i tillegg vet man aldri om du vil bli og skrive master om du tar utvekslingen før den tid.

2022

Høst 2022 - Integrert master i odontologi

Høst 2022 - Integrert master i odontologi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Start planleggingen tidlig. Jeg tok kontakt med utvekslingsrådgiver på Odontologen allerede i desember 2022, og da la vi en plan. Jeg fikk informasjon om hva som kreves av dokumentasjon og om søknadsprosessen. Husk at ting tar tid.

Utveksling i Paris er dyrt, så det lurt å spare penger så snart du kan. Bruk UiBs nettsider for å få informasjon, det er mye nyttig informasjon der. Vær forberedt på mye papirarbeid, og at du må skaffe deg dokumentasjon som:

- Passbilde
- Kopi av pass
- Forsikring (jeg brukte ANSA som er ganske rimelig for studenter)
- Dokumentasjon på språkkunnskaper (f.eks. karakterutskrift fra vgs.)
- Motivasjonsbrev (jeg skrev dette på fransk)
- CV (på fransk eller engelsk)
- Europeisk helsetrygdekort
- Learning Agreement (kan fylles ut sammen med veileder/rådgiver)


Lånekassen tilbyr studenter stipend til språkkurs. Jeg meldte meg på et 4-ukers kurs hos "Alliance Française de Paris" rett etter at jeg fikk svaret fra Paris i juni. For å få stipend måtte jeg sende inn en bekreftelse fra Alliance Française til Lånekassen. Dokumentet måtte ha bekreftelse på antall timer med undervisning per uke og varighet av kurset. For mer info kan du sjekke Lånekassen.no og https://www.alliancefr.org/en/.

Undervisningsformer

Semesteret startet 19.september. På min Learning Agreement sto det at jeg skulle ha pasientbehandling i ulike fag. Jeg hadde 3 dager i uken på klinikken hos Hospital Charles Foix som var tirdager, onsdager og fredager. Vi hadde seminarer og kasuspresentasjoner tirsdager og onsdager fra kl. 8:30-9:00. Fredagene ble mest for brukt til observasjon/ assistering på kirurgisk avdeling.

Studiedagene var mye lengre enn i Norge. For eksempel var tirsdagene slik:
08:30-09:00: Seminar
09:15-13:00: Første økt
13:00-14:00: Lunsj
14:00-18/19: Andre økt

I motsetning til i Norge hadde vi ikke køsystem i klinikken, og vi måtte ut av behandlingsrommet og hente instruktørene selv for godkjenning eller hjelp. Studentene jobbet alltid to og to sammen. Basert på informasjonen vi fikk, var vi selv ansvarlige for å skaffe oss pasienter. Vi kunne få pasienter fra sekretæren i klinikken eller hente pasienter fra akuttmottaket.

Vurdering av emnetilbodet

Seminarene og pensum var ganske likt det vi har i Norge, men type materialer og behandlingsteknikker var noe annerledes. Eksempler på dette var bruk av varm-guttaperka teknikk ved Endodonti eller bruk av glassionomer som midlertidig fylling.

Fagleg utbyte og språk

For min del var det faglige utbyttet større enn jeg hadde forventet. Jeg hadde ikke så mange egne pasienter som resten av kullet som var i Norge, men pga. stort antall pasienter som jeg var innom i Paris, ble jeg meget trygg på å diagnostisere og å velge tilpassede behandlinger ved ulike kasus.

Siden jeg allerede hadde levert masteroppgaven min innenfor implantat, fikk jeg observere og assistere operasjoner som implantatinnsetting, sinusløft, rotspissamputasjon og ulike teknikker innen beintransplantasjon.

De fleste av studentene og lærerne kunne noe engelsk, men pasientene snakket stort sett bare fransk, og noen ganger verken fransk eller engelsk.

Generelt var ikke språket noe stort problem for meg, men å lære behandlingsteknikkene deres, journalføringen, betalingssystemet og henting av utstyr var det mest utfordrende for meg siden jeg jobbet alene. Noen ganger var en eller flere av de franske studentene ledige pga. avbestilling, som kunne assistere eller hjelpe meg med journalen.

Universitetsområdet og byen

Odontologi fakultet i Paris heter Faculté de Chirurgie Dentaire og ligger helt sør i Paris. Her finner du de ulike koordinatorene, rådgiverne og forelesningssalene. Vi var 7 Erasmus-studenter fra forskjellige land i Europa (Italia, Sverige, Belgia, Spania).

Jeg og en annen student fra Sverige ble plassert på Hôpital Charles-Foix som var en del av et universitetssykehus. Klinikken lå sør og utenfor Paris. Transporten i byen er meget effektiv, så det var ikke vanskelig å komme seg til klinikken. For enkel transport må du kjøpe NAVIGO-kortet og laste ned NAVIGO/ Ile-de-France- Mobilites-appen. Da er det enkelt å kjøpe billett og fylle opp koret med appen.


Dagene er aldri like i Paris. Det er utallige steder å besøke som Notre-Dame, Pantheon, Sacré-Coeur, Eiffeltårnet, Jardin des Tuileries, Jardin des Luxembourg, Montmartre Galeries Lafayette, Arc de Triumph, Opera Garnier, eller bare å ta en spasertur langs elven Seine. Listen er som sagt lang.

Det er mange gode bakerier og restauranter som har studentvennlige priser. Nesten alle museer er gratis for studenter og unge under 26 år, og hver 1.søndag i måneden har de fleste museer gratis inngang for alle. Det finne også museer som er alltid har gratis inngang f.eks. Petit Palais. For leseplasser anbefaler disse bibliotekene: Mazarine, Pompidou-senter eller bibliotek Richelieu.

Ellers er det mange Facebook-grupper som arrangerer korte eller lange turer til f.eks. Saint-Mont St. Michel, Etretat eller Versailles.

Bustad

Dessverre fikk jeg ikke studentbolig på Cité Internationale da mitt opphold var kort. Jeg fikk flere lenker til nettsider som hadde et samarbeid med universitetet som kunne hjelpe meg med å finne bosted. Dette ble vanskelig da jeg fikk svaret veldig sent og hadde liten tid til å finne meg bosted.

Jeg leide derfor gjennom Airbnb den første måneden. Deretter måtte jeg flytte til en leilighet/ studio som lå nærmere klinikken. Jeg vil si dette var den eneste negative siden ved utvekslingen min.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var meget bra. Jeg fikk allerede noen venner på språkkurset i august. Senere ble jeg og resten av Erasmus-studentene gode venner, og vi deltok på mange ESN (Paris - Erasmus Student Network-arrangementer). Disse arrangementene var lett tilgjengelige på Facebook.
Vi ble også invitert til flere fester hos de franske studentene og resten av fakultetet.

2015

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

08.09.2014 - 17.01.2015

Førebuingar/praktiske tips

Fakultetet i Bergen var veldig behjelpelig med alt som skulle forberedes, og det var av den grunn lett å overholde frister o.l.
På forhånd leste jeg alle studentrapportene som lå ute, og det var også til stor hjelp. Jeg tok kontakt med én av de som hadde vært på samme skole som meg, og fikk hjelp til alt annet jeg måtte lure på.

Undervisningsformer

Undervisningsmetoden i Frankrike ( i alle fall ved Paris Descartes) er veldig gammeldags i forhold til den vi er vant til hjemme. Foreleseren sitter som regel bak en pult og snakker i en mikrofon, uten noen andre virkemidler. Pensum er bare det foreleseren har sagt, så vi utvekslingsstudenter pleide å spørre franske studenter om å få forelesningsnotatene deres for og så lese på de til eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange spennende fag å velge i på fakultetet. Man får god tid på å prøve ut forskjellige fag før man må bestemme seg, og det kan være lurt å gå i forskjellige forelesninger for å finne ut hvilke man vil ha. Dessuten er det litt av en kabal som må gå opp i forholdt til timeplanen, men alt det faller på plass etter hvert. Hvert fag er nemlig på rundt 3-4 studiepoeng, slik at man skal velge mye forskjellig for å kunne fylle opp 30 studiepoeng. Sånn sett har man muligheten til å touche innom mange ulike rettsområder på ett semester.
Jeg endte opp med helt andre fag enn de jeg hadde valgt på forhånd, fordi jeg innså hvilken stor utfordring språket ville bli for meg, og satset derfor på å ta enklere fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tror man kan få et veldig stort faglig utbytte, men da må man være innstilt på å jobbe mye.
Hvis man velger TD-fag, har man seminar i tillegg til de vanlige generelle fagene. Jeg gjorde ikke dette selv da jeg forsto at det var litt for krevende for meg, men mange av de andre utvekslingsstudentene gjorde dette, og lærte masse av å måtte gjøre oppgaver underveis, samarbeide med franske elever og snakke høyt i timene. Disse seminarene er obligatoriske, i motsetning til forelesningene.
Man forbedrer selvfølgelig språket masse i løpet av ett semester. Jeg snakket også fransk med hun jeg bodde med, og dette hjalp meg masse, slik at jeg aldri "koblet av" selv om jeg kom hjem. Man hører fransk på forelesning hver dag, leser franske notater, lærer nye ord, og snakker fransk med både Erasmus-studentene og selvfølgelig de franske man blir kjent med.

Universitetsområdet og byen

Fakultetet ligger i Malakoff, som er litt utenfor Paris, i sør (nesten i enden på linje 13). Skolebygningen er helt grei, og området rundt er hyggelig og rolig.

Bustad

Jeg har bodd i Paris en gang før, og var derfor kjent med å finne plass å bo gjennom agencies (hvor de finner leilighet for deg ut ifra dine preferanser, mot at du betaler en agency fee). Jeg skulle også bo med ei venninne, så vi valgte å finne noe sammen på denne måten selv om det er ganske dyrt.
Hadde jeg ikke hatt noen å bo med, tror jeg jeg ville ha undersøkt det norske hus i Cité Université - noen andre studenter på skolen min bodde der, og trivdes veldig godt! Da treffer man andre internasjonale studenter og får venner kjempelett. Dessuten er området veldig fint, à la Hogwarts-campus nesten. Haken er kanskje bare at det ikke er supersentralt.

Sosialt miljø

Man kan melde seg på noe som heter SILC, som er en velkomstperiode på universitetet. Jeg gjorde ikke dette, men det hadde sikkert vært lurt. Ellers er det veldig lett å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene på skolen da man som regel har valgt de samme type fagene, også har folk flest alltid lyst til å finne på noe.
De franske studentene er også veldig greie og behjelpelige hvis det skulle være noe (selv om de kanskje ikke alltid virker slik), så det er bare å prøve å bli kjent med de også!

Bygg på campus
Foto/ill.:
© Université Paris Descartes

Informasjon