Hjem
Studentsider
erasmus+

Université Jean Moulin - Lyon 3 og Universitetet i Bergen (ERASMUS+ - ARQUS)

  • LandFrankrike
  • ByLyon
  • Studieplassar5
  • StudienivåBachelor, Master og PhD
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Arqus-alliansen er eit samarbeid i prestisjeprosjektet European University Initiative. Arqus består av sju breddeuniversitet, Bergen, Granada, Padova, Leipzig, Graz, Lyon og Vilnius, og alle studentar på bachelor- og masterstudiar ved (unntatt Medisin- og Kunststudentar) kan velje fritt blant faga ved desse universiteta, med få unntak.

Alle som reiser på utveksling må ha fullført minimum 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon og råd om når i studiet det passar best å reise ut.

Språk

Undervisningsspråka ved Universitetet i Lyon Jean Moulin er fransk og engelsk, og det er krav om B2-nivå i språka. Undervisningsspråket er i hovedsak fransk, men det finnes ein del emner på engelsk.

Kva emne kan eg ta

Universitetet i Lyon Jean Moulin er eit universitet med studietilbod hovudsakleg innanfor samfunnsfag, humanistitiske fag og juss.

Dersom du skal ta deler av spesialiseringa i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB. Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Det finnes informasjon om emer på denne nettsida: https://www.univ-lyon3.fr/student-exchange-etudiant-en-echange

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Université Jean Moulin - Lyon 3 er medlem i det regionale paraplysamarbeidet Université de Lyon. Det er eit offentleg fransk universitet med om lag 25 000 studentar som primært tilbyr studieløp innan disiplinane litteraturvitskap, filosofi, kommunikasjon og språkfag, rettsvitskap, økonomi og handelsfag. Universitetet har tre campusar. To av dei ligg i Lyon, den siste ligg i Bourg-en-Bresse.

Lyon ligg søraust i Frankrike, i regionen Rhône-Alpes, og er med om lag 1,2 millionar innbyggarar i storbyområdet den nest største byen i landet etter Paris. Lyon reknast for å vere Frankrike sin gastronomiske hovudstad. Frå Lyon tek det om lag to timar med tog å reise til Paris.

Bustad

Universitetet sitt internasjonale kontor samarbeider med studentsamskipnaden CROUS, og har eit avgrensa tal bustader til disposisjon for internasjonale søkarar. Det er òg mogleg å bu hos ein vertfamilie, eller finne bustad på den private marknaden i Lyon. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2020

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

02.09.2019 - 17.01.2020

Undervisningsformer

Hver uke består av ca. 18 undervisningstimer. Hovedsakelig undervisning fra kl. 10-17/18 med to timer lunsj midt på dagen, pluss en dag med bare to timer undervisning. Det var litt i meste laget for en bergensstudent som er vant til maks to timer om dagen, men til gjengjeld var det stort sett ikke nødvendig å lese etter skolen.

Undervisningen var ganske ensformig i enkelte fag, der en professor leste opp fra et manus eller snakket fritt uten avbrytelser. I andre fag var det mer interaktiv undervisning der studentene deltok med innspill/løsningsforslag etc. I noen emner hadde muntlig deltakelse innvirkning på sluttkarakteren i faget.

Vurdering av emnetilbodet

Det tilbys 11 fag i løpet av semesteret, og norske studenter må ta 10 fag for å oppnå 30 studiepoeng. Det er nytt fag hver uke, som også betyr at det er eksamen hver uke. Det er utelukkende hjemmeeksamen som deles ut enten torsdag eller fredag og skal inn søndag eller mandag. Jeg synes noen av eksamenene relativt krevende. Det skyldes nok delvis at eksamen faktisk var vanskelig, delvis at jeg ikke fikk med meg like mye i undervisningen pga. språklige utfordringer. Det forventes samtidig langt mindre enn det forventes på eksamen i Bergen, det var ikke særlig vanskelig å få ståkarakter.

Fagene som ble tilbudt høstsemesteret 2019 i kronologisk rekkefølge:
International Commercial Arbitration, International Merges and Acquisition, International Intellectual Property Law, Internet and Digital Copyright Law, The Law and Policy of the WTO, Introduction to the European Law, The Law of the EU’s Internal Market, International Copyright Law, International Dispute Resolution, Comparative Tort Law og International Tax Law.

Generelt sett var det interessante fag. Jeg likte særlig the Law of the EU's Internal Market, da vi ikke har lært noe materiell EU/EØS-rett i Bergen. Samtidig gled mange av fagene litt i hverandre, særlig Copyright-fagene. Det var også en utfordring å lære internasjonal rett på områder man overhodet ikke har kjennskap til nasjonalt, slik som Copyright for min del. Personlig synes jeg det var litt mange fag å ha på et semester, og ville nok ha foretrukket færre fag med flere studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

Fordi vi skulle ha eksamen i et fag samme uken som vi hadde undervisning i det, følte jeg personlig at jeg ikke fikk tid til å reflektere noe over det vi faktisk hadde lært. Derfor synes jeg ikke det faglige utbyttet har vært særlig høyt, selv om det var god kvalitet på det faglige materialet og undervisningen. Det ble rett og slett altfor mye informasjon på altfor kort tid.

Universitetsområdet og byen

Lyon er en super by som tilbyr alt! Mange fine turmuligheter i byen og området rundt, samt gode togforbindelser til fine småbyer utenfor Lyon. Byen er kjent for å være Frankrikes mathovedstad, så restaurant- og barutvalget er stort. Et annet pluss er været. Det var sommertemperaturer ut i oktober!

Jeg tok ikke så mye kollektiv transport mens jeg var i Lyon, men jeg fikk inntrykk av at tilbudet var greit, med både metro, trikk og buss. Ellers er bysykkeltilbudet supert, et årsabonnement koster bare 16,5 euro om man er under 25 år. Sykkelstasjoner finnes overalt, det samme gjør sykkelveier.

Bustad

Det anbefales å ordne bolig så tidlig som mulig! Noen studenter i klassen min hadde ikke permanent bolig på plass før to uker ut i semesteret, som ikke er en morsom situasjon å være i. Jeg leide bolig via AirBnB, og det funket helt supert. De fleste i klassen min leide gjennom AirBnB. Universitetet har ikke egne studentboliger, men det er noen firmaer som leier utelukkende til studenter. Da må man ofte ordne strøm, dyne/pute, etc. selv, så det kan være verdt å tenke gjennom på forhånd om det er noe man orker å bruke tid og penger på.

Det anbefales å bo i nærheten av skolen, helst på Presqu'île. Da bor man sentralt og har alt i nærheten. Jeg bodde like ved Parc de la Tête d'Or, og det tok meg ca. 10 minutter å sykle til skolen og sentrum. Skulle likevel ønske jeg bodde litt nærmere sentrum, særlig med tanke på å dra ut å spise/dra på byen etc. på kveldstid.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var godt! Vi var den største klassen de har hatt på noen år med litt over 40 studenter. 10 stk fra Skandinavia, og resten var hovedsakelig fra USA og Canada. Det var ingen fadderuke dessverre, men vi ordnet noe sosialt på egenhand. Sosialt sett blir det hva man gjør det til. Alle har nettopp flyttet til en ny by uten å kjenne noen, så alle er interessert i å få seg venner.

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

02.09.2019 - 17.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å skaffe seg bolig FØR man reiser til Lyon. Flere i klassen min hadde store problemer med å skaffe seg sted å bo etter at de ankom. Jeg søkte gjennom Lyon 3 International Association, og det funket fint. Andre i klassen skaffet seg sted å bo gjennom Airbnb, og dette gikk også fint. Skal man leie privat så blir det straks mer å tenke på. Da må man blant annet skaffe kausjonist, ordne strømavtale etc.

På LL.M.-programmet har kontaktpersonen ordnet all registrering gjennom et skjema du fyller ut på forhånd via mail. All slik registrering er veldig enkelt og greit. De som jobber på utvekslingskontoret ved UiB er også hjelpsomme og ser til at alt går i orden med Erasmus osv.

Undervisningsformer

Undervisningsformen vil være den største omveltningen fra det man er vant til i Norge. Ved LL.M.-programmet har man et nytt fag hver uke. Det sier seg selv at kunnskapen man sitter igjen med er overfladisk. De ulike fagene er stort sett bygget opp som innføringsfag. Skoledagene er også uvanlig lange for en UiB-student. En typisk uke ser slik ut: Mandag 10-12 og 14-17, tirsdag 10-12 og 14-18, onsdag 10-12 og 14-17, torsdag 10-12 og eksamen fra torsdag, som skal leveres søndag kveld. Dette er typisk klasseromsundervisning, med ulik grad av oppfordring til deltakelse fra salen.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville velge emner fra LL.M.-programmet de tilbyr ved Jean Moulin 3. Dette har man mulighet til som utvekslingsstudent fra UiB. Fagene er for det meste spennende, men til gjengjeld har man ikke så mange valg. På høstsemesteret kan man velge mellom 12 ulike fag, deriblant et "research project". Ellers er fagene innenfor paraplyen International Business Law. Blant fagene var det mye opphavs- og IP-rett, samt en del EU-rett og ulike former for internasjonal konfliktløsning.

Fagleg utbyte og språk

Dersom man ønsker mest mulig rent faglig utbytte er det nok bedre å bli hjemme i Bergen. På den annen side, så har engelsken kommet seg betraktelig. Man går i klasse med mange fra USA og Kanada, så både dagligdags engelsk, og ikke minst juss-engelsk blir mye bedre på kort tid. Jeg anser meg selv for å ha et helt gjennomsnittlig nivå i engelsk for en 24-åring, men det var krevende å skrive eksamen på mange sider et par uker etter jeg kom ned. Dette språklige utbyttet er jeg veldig fornøyd med og har egentlig vært verdt utvekslingsoppholdet i seg selv. Jeg synes i grunn det er viktigere å ha et generelt godt nivå i juss på engelsk enn å bli veldig god på for eksempel internasjonal voldgift (Det er uansett vanskelig på en uke).

Universitetsområdet og byen

All undervisning foregår i en flott bygning ved elven. Det er veldig sentralt, og greit å komme seg til enten til fots, med sykkel eller kollektivtransport. Da jeg var der var det en del byggearbeider, men ingenting som gikk ut over min opplevelse. Rommene vi var i var nyoppussede, og det er et fint bibliotek i bygget.

Lyon som by er veldig bra! Det er en stor by i europeisk sammenheng, men den føles ikke veldig stor. Sentrum er kompakt, og man kan bo sentralt og ha gåavstand til det aller meste. Jeg tok meg mest rundt ved hjelp av bysykler. Disse er overalt, og abonnementet koster bare 16,50 Euro for et helt år. Lyon er en matby, og det merker man. Her kan man spise veldig gode treretters måltider til under 300 kroner. Kultur- og sportstilbudet er også veldig bra. Klimaet er også et pluss, i og med at det er gode temperaturer helt til månedsskiftet oktober/november.

Bustad

Jeg bodde i en studioleilighet i et leilighetskompleks for studenter. Dette lå litt i utkanten av den innerste sentrumskjernen. Det var imidlertid bare 20 minutter å gå, 10 minutter med sykkel eller 5 minutter med t-banen ned til hjertet av sentrum. Jeg anbefaler å bo på Presqu'île, som er midt i sentrum, eventuelt 3., 6. eller 7. arrondissement. Da er du omtrent uansett sikret god beliggenhet.

Sosialt miljø

Dert sosiale miljøet i klassen var veldig bra. Jeg ble raskt kjent med mange i klassen og vi hadde et fint samhold gjennom hele oppholdet mitt. Klassen besto av mange fra Skandinavia, noen islendinger, mange kanadiere, mange amerikanere og noen fra ellers rundt om i verden. Det eneste som er litt synd med LL.M.-programmet er at man ikke har noen åpenbar arena for å bli kjent med franskmenn. Dette må man derfor ut av universitetet for å finne, for eksempel gjennom å delta i sportsaktiviteter eller andre grupper. Det klarer man, men da må man være litt frempå. Litt sånn som utvekslingsstudenter i Norge, med andre ord.

2017

Vår 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2017 – Integrert master i rettsvitskap

09.01.2017 - 09.04.2017

Førebuingar/praktiske tips

Ettersom jeg tok emner fra LL.M in International and European Business Law, var all min undervisning på engelsk. Det var derfor ikke nødvendig for meg å ha gode franskkunnskaper, selv om det absolutt anbefales for trivselen sånn ellers.
Det kan også anbefales å skaffe seg et fransk mobilabonnement, men dette er noe man ordner når man kommer ned.
Kontaktpersonen ved Jean Moulin er utrolig flink og ordner det meste slik at man ikke trenger å tenke så mye på forberedelser før man drar.

Undervisningsformer

Undervisningen består i forelesninger, og det viktigste er egentlig bare å få med seg det foreleserne går igjennom. Vi fikk noe materiale tilsendt som de anbefalte oss å lese, men det var ofte lite tid til dette, da det var ganske lange dager. Det må sies at semesteret på dette programmet er kort og intenst. Man har ofte fulle dager med forelesning fra mandag-torsdag, også får man utlevert en hjemmeeksamen på fredagen som man må levere innen søndags kveld. Med det sagt, så har man også en del dager man er ferdig tidlig eller har fri, i tillegg til at man har to ukers ferie i løpet av semesteret. Semesteret er jo også ferdig i starten av april, så man har gode muligheter for å bruke resten av våren på å reise eller lære seg mer fransk.

Vurdering av emnetilbodet

Dersom man vil ha alle emner på engelsk og velger LL.M-programmet, så har man bare emner tilknyttet "Business Law" å velge mellom. Vi var flere som skulle ønske oss emner innenfor andre rettsområder også. Likevel var det flere spennende fag som skilte seg litt ut, som for eksempel Protection of Cultural Property.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet begrenses litt av det faktum at man som regel bare har én uke på hvert fag (hadde 9 fag til sammen). Det kan også føles litt fremmed i starten, å ha alt på engelsk og ha såpass vanskelige fag som man ikke har vært borti før. Det gikk likevel bedre enn forventet, og man venner seg til undervisningen etterhvert. De fleste norske studenter har jo gode engelskkunnskaper fra før, men det faglige språket forbedres jo litt etter et slikt semester. Fransken må man ta ansvar for selv. Det er et innføringskurs i starten med litt franskundervisning, men utover dette må man bare kaste seg uti det på fritiden.

Universitetsområdet og byen

Jeg forelsket meg helt i byen i løpet av dette semesteret. Lyon er en uoppdaget perle! Som Frankrikes nest største by, er den av god størrelse slik at man alltid kan oppdage noe nytt. Samtidig er det en rolig atmosfære, og man føler seg "hjemme" i byen. Dersom man er en livsnyter som er glad i mat, kunst, og kulturliv, er dette byen for deg. Og hvis man er nysgjerrig, vil man oppdage at byen har veldig mye forskjellig å by på. Noe til enhver smak! Mest av alt er det stemningen som særpreger denne byen. Her sitter man langs elvene, på kaféer og barer til alle tider, og det typiske franske finnes overalt. Universitetet ligger ganske sentralt, og er et flott bygg med fin utsikt mot elven, Le Rhône.

Bustad

Jeg fant bolig gjennom airbnb. Dette var litt dyrere enn mange av mine klassekamerater, men verdt det etter min mening. Jeg anbefaler å bo sentralt, kanskje helst på Presqu'île (som er området mellom de to elvene). Det finnes jo også studentboliger, men disse ligger ikke så sentralt. Utover dette er det flere hjemmesider og facebook-sider hvor privatpersoner leier ut rom til greie priser.

Sosialt miljø

I klassen min var det folk fra hele verden. Flest amerikanere og skandinavere vel og merke. Vi var en ganske liten klasse, noe som gjorde det lett å bli kjent. Det finnes også masse tilbud for Erasmus-studenter, men vi som gikk LL.M fikk ikke med oss så mye av dette. Det var imidlertid også norske og internasjonale studenter på Lyon 2 som vi tilfeldigvis ble kjent med, så mulighetene er mange dersom man er litt frampå. For å bli kjent med franskmenn må man være ekstra frampå, men dette anbefales for en litt mer autentisk opplevelse.

Bilde av Université de Lyon
Foto/ill.:
© David VENIER - Université Jean Moulin Lyon 3

Informasjon