Hjem
Studentsider
bilateral

China University of Political Science and Law Beijing og Det juridiske fakultet (BILATERAL)

  • LandKina
  • ByBeijing
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar som går på masterstudiet i rettsvitskap, som på tidspunktet for utreise har fullført alle emna i studieprogrammet til og med 3. studieår. For å kvalifisere til studium ved China University of Political Science and Law må du ha eit karaktersnitt på C eller betre.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som går på integrert masterprogram i rettsvitskap kan reise på utveksling i sitt femte studieår. Under utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva. Du vel sjølv kva rekkefølge du vil ta fjerde og femte studieår og kan dermed reise ut i verda allereie etter at du har fullført tredje studieår. I nokre utvekslingsavtalar er det likevel krav om at du må ha fullført fjerde studieår for å kunne få opptak. Under overskrifta "Kven kan søke" får du vite om det finst krav om å ha fullført fjerde studieår før utreise.

Språk

Det vanlege undervisningsspråket er kinesisk, men dei har òg eit avgrensa emnetilbod på engelsk, så det er ikkje naudsynt å kunne kinesisk for å reise på utveksling til China University of Political Science and Law. Studentar som har oppnådd karakteren 4 eller betre i engelsk frå norsk videregåande skole treng ikkje å ta TOEFL/IELTS-test.

Universitetet tilbyr språkkurs i kinesisk for internasjonale studentar.

Kva emne kan eg ta

Ved China University of Political Science and Law (CUPL) kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som spesialemne i mastergraden i rettsvitskap. Ved CUPL kan du velje blant emna som blir tilbydde som del av LLM-programma i Comparative Law og i International Law. Sjølv om du vel emne frå LLM-programma betyr ikkje dette at du vil oppnå ein LLM-grad frå CUPL.

CUPL nyttar eit poengsystem der 15 kinesiske credits svarer til 30 norske studiepoeng ved Det juridiske fakultet ved UiB. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Studentar som reiser gjennom denne avtalen betaler ikkje skolepengar eller studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Studentar som utvekslar til Kina får eit tilleggstipend frå Lånekassen på kr 2500 per månad. Dette er fordi nasjonale politikarar ønskjer å motivere fleire norske studentar til å studere i land som Norge særleg ønskjer å samarbeide med når det gjeld forsking og høgare utdanning.

Andreas Slettevold - utveksling Kina

Produsent:
Utdanning i verden

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Historia til China University of Political Science and Law (CUPL) går tilbake til 1952 då The Peking College of Political Science and Law blei etablert. I 1983 fekk universitetet det namnet det har i dag, etter samanslåinga med the Central Cadres College of Political Science. CUPL har om lag 15 000 studentar, og er blant dei beste universiteta i Kina når det gjeld jussutdanning. Universitetet ligg i Beijing, fordelt på to campusar: Xueyuan Lu-campusen i Haidiandistriktet, og Fuxue Lu-campusen i Changpingdistriktet. Utvekslingsstudentar vil i dei fleste fall studere i Haidiandistriktet.

Beijing har om lag 20 millionar innbyggarar og er Kinas politiske og kulturelle sentrum. I Beijing kan du besøke ei rekke viktige kulturminne. Mest kjende er Den himmelske freds plass, Den forbudte by og Sommarpalasset. Like utanfor Beijing kan du besøke Den kinesiske mur.

Bustad

Universitetet tilbyr studentbustader på campus til internasjonale studentar.

Semesterinndeling

Haustsemesteret går frå første veka i september til midten av januar. Vårsemesteret går frå mars februar til juni.

Studentrapportar

2019

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

03.09.2018 - 07.01.2019

Førebuingar/praktiske tips

Så snart du har fått godkjent utvekslingsoppholdet fra UiB anbefales det å få hjelp av utvekslingsveilederne så snart som mulig for å enklest mulig komme seg gjennom den videre søknadsprosessen. Dette er ikke vanskelig eller krevende, men ikke nøl med å spørre veilederne dersom det er noe du lurer på. CUPL har også en egen kontaktperson. For meg var dette "Zoe". Jeg må innrømme at det var meget vanskelig å få kontakt med Zoe via mail, noe som var noe frustrerende. Dette kan derimot skyldes det faktum at de ansatte ved CUPL har ferie i denne tidsperioden. Jeg anbefaler derfor å laste ned appen "WeChat" å tekste Zoe på denne. Denne appen kommer man til å bruke til alt mulig nede i Kina så det er like så greit å gjøre seg kjent med den så fort som mulig. Jeg kan også nevne at Zoe var meget hjelpsom nede ved CUPL, man kan alltids gå til hennes kontor dersom man lurer på noe.

Selve opptakssøknaden til CUPL kan ta litt tid å få, men man skal ha mottatt denne i juni. Dersom man ikke har mottatt søknaden og det allerede er juli er det nok lurt å kontakte CUPL (Zoe) og spørre om de for eksempel har sendt den til UiO og ikke UiB (dette skjedde med meg). Dersom dette er tilfellet er det bare å ringe UiO så vil de videresende den til deg. Etter dette er visumsøknaden en kort prosess. Man må fylle ut et søknadsskjema på nett og så ta med nødvendig informasjon til ambassaden. Visumssøknadsprosessen tar vanligvis rundt fire dager. Man kan merke seg at det er uten betydning for visum om man har bestilt returbillett eller ikke så dersom du er usikker på om du vil bestille returbillett enda er ikke dette nødvendig for visumsøknaden.

Angående adgangen til flere innreiser såkalte "multiple entries" var dette umulig å få fra ambassaden i Norge. Dersom man ønsker dette (for eksempel dersom man ønsker å reise i Asia og så komme tilbake til Kina før man reiser hjem igjen) så kan dette fikses nede i Kina. Zoe sendte oss en mail hvor det stod at det å få flere innreiser var umulig, men dette stemmer ikke. Det er bare å spørre Zoe om hjelp til å få "multiple entries" så hjelper hun deg å fylle ut et skjema og gir deg informasjon om dokumentasjon du må ta med deg og adressen til bygningen hvor du søker om flere innreiser. Denne prosessen tar vanligivis ti dager, men du får vanligvis bare to innreiser.

Grunnet "The Great Firewall of China" er en VPN tjeneste absolutt nødvendig nede i Kina. Jeg brukte selv ExpressVPN, som fungerte helt OK. Dette var den mest populære VPN-tjenesten blant utvekslingsstudentene, men tjenesten hadde noen problemer mens jeg var der. Jeg anbefaler derfor å gjøre noen undersøkelser før man bestemmer seg for hvilke VPN-tjenester man vil benytte seg av. Det er verdt å merke seg at det finnes flere gratis varianter, men at de fleste av disse er noe trege. Man kan selvfølgelig alltid laste ned flere enn en VPN-tjeneste. Last ned VPN på både laptop og mobil. Husk at google ikke fungerer uten VPN i Kina, mens Bing gjør det. Derfor kan man alltid finne noe man søker etter med Bing.

Angående klær er det varmt i Kina i august og september. Sommerklær for 20-30° bør derfor pakkes for denne perioden. Fra oktober blir det derimot kaldere, ned mot 0°. Det bør derfor også pakkes noe vinterklær. Jeg anbefaler ullundertøy og en varm jakke. Det er derimot mulig å kjøpe alt du trenger av klær for en rimelig penge nede i Kina så ikke pakk for mye.

Ellers er det verdt å merke seg at mobilen er livslinjen din i Kina. Man bruker den for alt, betale, oversette, sosialisere og finne fram. Her er noen apps som var meget hjelpsomme:
· Wechat – Denne appen bruker du hver dag. Det er Kina sin primære sosiale media app. Du kommer til å trenge den for å sende meldinger til dine andre medstudenter, ansatte ved CUPL og alle andre du møter i Kina. Man kan også bruke appen til å betale og sende penger til andre, noe som vil gjøre livet ditt i Kina mye enklere. For å betale med appen må du gå til en bank og registrere en kinesisk bankkonto. Dette er meget enkelt da det er en bank like ved CUPL sitt campus og prosessen tar høyst en time.
· Apple maps/Google maps – Man trenger en app som gir deg et kart da Kina er stort og det kan være vanskelig å finne fram.
· Beijing subway – Kart og reisetider for t-banen i Beijing. Enkel og oversiktlig.
· Google translate – Ekstremt god oversetter, man kan til og med oversette taler og bilder. Nyttig når man vil snakke med noen eller oversette en meny på en restaurant.
· HelloChinese – Den beste appen for å lære seg kinesisk etter min mening. Dersom du ønsker å lære deg så mye kinesisk som mulig anbefaler jeg å starte med appen så snart du har blitt godkjent av UiB. Dersom du bruker 10 minutter hver dag vil du definitivt se resultater.
· Pleco – Offline kinesisk ordbok med mulighet for å avspille ord. Den beste kinesiske ordboken så et must om man virkelig vil lære seg språket, særlig tegnene.
· Air visual – Denne eller lignende apps som viser AQI (air quality index) forteller hvor forurenset luften er til enhver tid. Dette er hjelpsomt når man skal vurdere om man skal bruke en maske eller ikke.
· Ofo – Bysykkel app. Betal 200 ¥ i depositum og så kan man sykle nærmast gratis. Det er også andre sykkel apper. Last ned om du har lyst til å sykle i Beijing.
· AirBnB – For å booke hostell når du reiser.
· Didi – Kinas svar på Uber. Meget billig og meget enkelt å finne en sjåfør. Denne ble brukt nesten hver eneste gang vi dro ut. Verdt å merke seg at man trenger WeChat pay (betale med WeChat). Denne appen er et absolutt must. Men det er verdt å merke seg at man fremdeles kan bruke vanlige taxier. Er køen i didi lang er det derfor lurt å prøve å praie en taxi på den gode gammeldagse måte.

Undervisningsformer

I utgangspunktet måtte jeg ta 8 fag, men etter å ha forklart arbeidsmengden til utvekslingsveilederne (de fleste andre utvekslingsstudenter trengte bare å ta 4 fag) fikk jeg redusert arbeidsmengden til 7 fag.

Undervisinigen foregikk over en periode på 8 uker frem til andre uke i november. Hvert fag har en forelesning på rundt 3 timer med, som regel, to timinutters pauser. Når det kommer til hvor mange forelesninger man har de forskjellige dagene beror dette på hvordan CUPL strukturerer timeplanen og hvilke fag du selv velger. Man skal ha en to ukers prøveperiode før man må velge hvilke fag man ønsker å ta eksamen i. Jeg anbefaler derfor å prøve forskjellige fag til du finner en ukentlig timeplan som fungerer for deg. Angående timene så foregår de i klasserom med en mindre klasse (beror på hvor mange som velger å ta faget). I hovedsak foreleser professoren med powerpoint, men det er mulighet for å stille spørsmål dersom man lurer på noe. Hvor engasjerende undervisningen er varierer i stor grad fra professor til professor. Noen leser nesten rent fra manuset sitt, mens andre prøver å inkludere klassen med spørsmål og diskusjoner så mye som mulig. Jeg anbefaler å velge fag med sistenevnte type professorer.

Det er verdt å merke seg at oppmøte til timene påvirker karakteren din så jeg anbefaler å møte opp på alle av dem. Videre blir man tildelt lite av annet faglig stoff å forholde seg til så notater fra forelesninger er veldig nyttig for eksamenene. Når det kommer til eksamene varierer evalueringsformen. Jeg hadde to åpen bok skoleeksamener på to timer og fem hjemmeeksamener hvor jeg måtte skrive en "paper" (på rundt 3000 ord) om et valgt tema vi hadde gjennomgått i faget. Eksamenene ble gjort i andre uke av november mens "paperne" hadde innleveringsfrist i slutten av desember, men man kunne selvfølgeig levere inn tidligere.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg må innrømme at emnetilbudet ikke er meget godt. Selv om man teoretisk kunne velge mellom 12 fag var det noen som kræsjet da de hadde timer samtidig. Ettersom jeg måtte ta 7 fag var dermed mitt realistiske mulighet for valg ikke noe å skryte av. Angående fagene selv så var rundt halvparten kinesiske, mens den andre halvparten var internasjonale. Jeg endte derimot opp med å bare ta ett internasjonalt fag. Det er verdt å merke seg at det også er mulighet til å melde seg opp til kinesiske språkkurs ved CUPL. Jeg benyttet meg ikke av denne muligheten da de studentene som gjorde dette ikke anbefalte dem; videre hadde jeg allerede lange dager. Jeg må derimot innrømme at jeg prøvde private timer i Wudaokou. Dette koster noe, men er nok et absolutt must om man virkelig ønsker å lære kinesisk.

Når det gjelder kvaliteten på undervisningen var denne relativt lav sammenlignet med den på UiB. De lange timene kombinert med at noen av professorene hadde en noe kinesisk aksent og ikke særlig store pedagosiske evner gjorde at det til tider var svært krevende å følge med i timen. Jeg vil særlig anbefale Chinese Civil Procedure Law med Ziran "Greg" Yang og Chinese Culture and Law med Liying Zhang. Førstnevnte har studert og arbeidet i Australia og har derfor veldig god engelsk. Han er også meget engasjerende og inkluderende i timene sine.

Fagleg utbyte og språk

Det er nok verdt å merke seg at det er noe begrenset hvor mye juridisk kunnskap man kan regne å få ut av et kort utvekslingsopphold. Dette særlig når man må ta mange forskjellige fag så man ikke virkelig kan gå i dybden i fagene. Dette kombinerte med den relativt lave kvaliteten på undervisningen generelt resulterte i at jeg nok ikke sitter igjen med mye materiell juridisk kunnskap. Derimot sitter jeg igjen med kunnskap angående hovedlinjene om det kinesiske rettssystem, politiske system og kultur. Samt grunnkunnskaper om alle fagene jeg tok.

Kinesisk er et meget vanskelig språk å lære seg. Jeg prøvde å lære meg så mye kinesisk som mulig tidlig i semesteret, men fant snart ut at jeg ikke hadde nok tid til å virkelig lære meg språket. Med tanke på at all undervisning foregår på engelsk og at man i hovedsak bare sosialiserer med andre utvekslingsstudenter på engelsk er det å lære seg kinesisk heller ikke nødvendig. Jeg anbefaler derimot å lære seg litt overlevelseskinesisk som tallene (som er meget enkle) og andre enkle fraser (se over om HelloChinese).

Engelsken min er nok svært forbedret da jeg var tvunget til å snakke engelsk konstant under hele oppholdet. Videre må man skrive juss på engelsk, noe som ikke var en stor overgang, men også var noe nytt. Engelskkunnskaper blir nok dermed godt forbedret under oppholdet, noe som alltid kommer godt med videre i livet.

Universitetsområdet og byen

Campus består av flere dorms, men bare en av dem brukes av utvekslingsstudenter. Videre er det to undervisningsbygninger, en vanlig og en muslimsk kantine og infarmary. Et gigantisk bibliotek ble bygget mens jeg var der så det kan hende dette er ferdigstilt til semesteret høsten 2019.

Kantinen var stor med to etasjer og mye å velge mellom. Den har tre åpningstider en for frokost, en for lunsj og en for middag. Det er stort utvalg selv om det selvfølgelig går i kinesisk mat. Maten kan være noe oljete, men koster mellom 10 og 30 kroner så man sparer mye på å spise der.

Ellers er det verdt å merke seg at det er et "minimarket" rett ved kantinen hvor man kan få kjøpt det meste av det man trenger. Jeg kan særlig anbefale frukten der. Det var også en annen butikk som er litt større like ved sør-utgangen. Ellers er det en Carrefour rundt 10 minutters gange fra vest-utgangen, hvor man kan kjøpe alt ellers man trenger. En annen ting det kan være veldig nyttig å benytte seg av er Taobao. Dette er kinesiske amazon hvor du kan kjøpe alt mulig på nett for en billig penge og få det shippet til universitetet i løpet av noen dager. Absolutt verdt å sjekke ut.

Campus er plassert like ved ring 2, nordvest i Beijing. "Studentsentrum" i Wudaokou ligger bare to t-banestopp unna. Her kan man finne det meste en trenger av butikker, spisesteder, karaoke og utesteder. Men som Kina ellers er det òg flust av spisesteder like rundt campus og omtrent alle steder en beveger seg generelt. Selv hadde jeg ingen problemer med matforgiftning i Kina, men det kan nok være lurt å holde seg unna steder som ser meget lugubre ut.

Et annet sted som særlig er verdt å merke seg er Sanlitun i østkanten av sentrum. Her ligger alle ambassadene og området er defor særlig internajsonalt. Her finner man alle de store internasjonale butikkene, dyre restauranter og de største nattklubbene i byen. Det er mulig å skaffe seg promotører for å få gratis drikke og inngang ved de fleste nattklubbene, men jeg må innrømme at de fleste klubbene var mye mer "bråkete" (kinesisk nattklub-stil) enn de man er vant med i Norge. Jeg anbefaler å reise rundt i Beijing så mye man har mulighet og vilje til.

Bustad

Jeg valgte å bo på dormen på campus. Dette var et tomannsrom med seng og pult for rundt 500 kroner totalt. Jeg tror dette er det beste valget da det er meget billig og praktisk. Man er nærme undervisning, kantine og de andre medstudentene sine så det er lett å finne på noe sosialt. Selv fikk jeg en veldig god romkamerat, men det er selvfølgelig mulig å ha et noe utrivelig opphold dersom man får en forferdelig en. Jeg anbefaler derimot uansett å skaffe seg et rom på campus uansett så kan man heller finne seg en leilighet et annet sted dersom noe skulle skjære seg.

Man benytter seg av fellestoalletter i den etasjen man befinner seg i (separert for jenter og gutter). Toalettene og dusjene var ikke gode sammenlignet med norske forhold, men helt greie og man blir fort vant til dem. For de fleste tingene ved campus som å dusje, bruke gymmen i kjelleren (helt ok) og betale i kantinen måtte man scanne et kort og betale litt penger. Alt var derimot meget billig, rundt 3 ¥ per treningsøkt i gymmen og 1 ¥ per 100 sekunder i dusjen. Så alt i alt var oppholdet ved campus meget billig og anbefales på det sterkeste da det var meget sosialt å bo der. Det er også et rom med billiard og bordtennis for omtrent 10 ¥ i timen i kjelleren ved siden av gymmen.

Når man ankommer CUPL må man selv kjøpe madrass og sengetøy. Jeg anbefaler å kjøpe fra tidligere studenter eller dra til IKEA. Det kan være verdt å høre med andre i felleschatten på WeChat angående dette før man ankommer. Jeg anbefaler å kjøpe både en tynn og en tjukk dyne, evt. en tynn dyne og et teppe (quilt). Igjen kan jeg anbefale å kjøpe ting fra Taobao for å friske opp rommet litt. Her er det bare fantasien (og evt. pengepungen) som setter grenser.

Sosialt miljø

Sosialt miljø beror selvsagt på studentene selv, men med tanke på mengden utvekslingsstudenter ved CUPL (rundt 40 når jeg var der) er det klart at det nok vil være en god mengde med hyggelige og flotte nye mennesker å bli kjent med. Dersom man bor på campus er det sosiale miljøet meget godt og det er meget enkelt å finne folk å finne på noe med. De fleste utvekslingsstudenter er selvfølgelig interessert i å utforske Beijing, Kina og få nye venner så her anbefales det å bare være så sosial som man kan og reise rundt så mye som man orker og har tid til.

Selv anbefaler jeg å reise så mye som man kan. Den kinesiske mur er et absolutt must. Jeg reiste til muren to ganger og anbefaler en overnattingstur til en litt mer fjern og mindre restaurert part av muren (billig, flott natur og nesten ingen andre studenter). På denne måten ser du mer av Kina og det er også en flott måte å komme nærmere dine nye medstudenter og knytte nye vennskap på. Dersom man er mer interessert i byferie enn i natur anbefaler jeg å besøke Shanghai (vestlig og staselig storby) og Chengdu (avslappende by med de beste pandadyreparkene. Alt i alt anbefaler jeg å være så sosial som mulig å reise rundt i Beijing og Kina så mye som mulig. På denne måten vil du få mange fantastiske minner og mange nye gode venner.

2018

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

25.08.2017 - 15.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Blir man tatt opp til CUPL er man i gode hender hva angår den administrative biten. UIB-koordinatorene er meget hjelpsomme og ordner det absolutt meste med den videre søknadsprosessen - man trenger i prinsippet kun å fylle inn the "the blanks".
I tillegg får man etter hvert en koordinator som er ansatt ved CUPL, og der i gården er det ikke snakk om en norsk 9-16-jobb; En gang før jeg reiste fikk jeg svar på administrativt spørsmål natt til søndag kl. 01...

Skaff deg en god VPN. Dette lastes ned på google play/appstore. Personlig brukte jeg express vpn og den fungerte for det meste ok. Gratis VPN fra UIB fungerte en stund, men den oppdateres rett og slett ikke raskt nok til å være effektiv i Kina. Uten en fungerende VPN vil for eksempel tjenester fra Google og Facebook ikke kunne brukes.

Forvent uansett at internettet vil oppleves veldig tregt, over alt- i hele Kina.

Da jeg leste studentrapporter for Kina før jeg selv dro østover sto det gjerne ting som at en burde skaffe seg deodorant o.l.... Det kan man etter min mening se bort i fra, da rett og slett alt er å få kjøpt der.

Undervisningsformer

Undervisning:
Klassisk klasseromsundervisning.

Eksamen:
- Skriftlig skoleeksamen: Gjerne mellom 2-3 timer. Som hovedregel for hånd, men vi fikk ta ett fag med PC.
- "Paper" : Disse har gjerne et minimumskrav på 3-5000 ord.
- Muntlig presentasjon: I noen av fagene stilles det krav om muntlig presentasjon i tillegg til "paper".

Videre forventes det at elevene er med og bidrar i klassediskusjonene - dette utgjør i noen fag så mye som 20% av karakteren.
Som på videregående kan det selvsagt føre til at enkelte elever opptar svært mye mer plass enn det de fortjener, noe som kan føles ganske håpløst. Her gjelder det imidlertid å vise at du er en dyktig student fra UIB og vise de øvrige hvor skapet skal stå ;)

Vurdering av emnetilbodet

CUPL tilbyr mange emner på engelsk. Samtlige fag må nok anses som innføringsfag, men lærerne som underviser smykker seg gjerne med doktorgrader fra velkjente prestisjeuniversiteter - så her er det bare å slå seg løs, så skal en nok bli utfordret.

Fagleg utbyte og språk

Fag:
Som følge av at man som student ved UIB må ta minst 7 fag for å få nok credits, var ikke det faglige utbytte noe "å skrive hjem om". For min del var det rett og slett ikke tid tid til å drive med egenstudie før eksamen, da det kunne være dager med ca. 7 timer forelesning.

Det man imidlertid klarer å karre til seg av overflatekunnskap gir nok likevel en halvgod innføring i mange tema!

Språk:
Etter oppholdet er jeg blitt mye mer flytende i muntlig engelsk.

På skolen tilbys det også gratis kinesisk språkkurs for alle nivåer. Her kan man studere så mye kinesisk en føler for.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger i "Haidian", ca. 20-30 min. med t-bane unna "sentrum" av Beijing. I en by på godt over 20 millioner må en slik avstand regnes for å være ganske sentralt!

En kommer seg til byens hotteste barer o.l på ca. 30 med DIDI(kinesisk taxiapp ala UBER), og det vil koste deg rundt 40 kr.

Bustad

CUPL tilbyr dorm-room på campus.

For hele mitt opphold fra 1. september til slutten av desember betalte jeg 550 yuan, altså ca. 680 NOK. Det er med andre ord tale om en symbolsk sum.

Til tross for at man på dormen må belage seg på å dele rom med èn person, samt at den var noe nedslitt, var det såpass praktisk å bo der at jeg følte det var verdt det.
Utover soverommet man blir tildelt finner man kopibutikk, fruktsjappe, kiosk, styrkerom, badmintonbane og ikke minst det storslagne biljard/pingpong-rommet. Utenfor dormen er det også en veldig populær basketballbane.

Videre er dormen 2 minutter unna den sagnomsuste kantinen, samt 3 minutter unna alt av forelesninger.

Dessuten vil jeg tørre påstå at det gjør det mye lettere å ta del i "det sosiale" om man bor på dormen. Beijing er gigantisk, og om man ikke bor "der det skjer" vil man fort ikke ha tid til å være med, rett og slett.

Sosialt miljø

Som forventet er det veldig enkelt å komme i kontakt med andre utvekslingselever. Møtte hyggelige mennesker fra ca. 15 forskjellige land. Semesteret kan for den som vil være fullspekket med sosiale happenings - det er alltid noen som vil noe.

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

25.08.2017 - 15.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Så snart er godtkjend av UiB for å reise på utveksling til CUPL tilbyr uvekslingsrettleiarane god hjelp for å komme gjennom søknadsprosessen. I tillegg vil ein komme i kontakt med ein kontaktperson på CUPL (vår var "Zoe") som var utruleg hjelpsam med alt ein måtte lure på, så her er det berre å spørje. Når det gjeld sjølve opptakssøknaden til CUPL mottok me ikkje denne før i juni, så her er det greit å førebue seg på litt venting. Det er derimot ikkje grunn til å bekymre seg stort då visumsøknaden etter dette tar maks ei veke, men oftast kortare. Etter dette er det stort sett berre billett og stipend som manglar.

Til flybilletten er det greit å merke seg at det framstår å være utan betydning for visum eller innpass i landet om ein har returbillett. Eg nevner dette då eg sjølve kjøpte tur/retur sidan eg vart fortald av nokon at dette kunne ha innverknad. For min eigen del, som tilbragte dei siste to vekene på Fillippinene, kunne det vore nyttig å kunne bestille retur nærmare tilbakereise for å enklare tilpasse meg reiseplanen etter eksamen.

VPN er eit must på reise til Kina. Sjølve nytta eg i starten UiB sin eigen VPN med varierande suksess, då denne fungerte omtrent 75% av gongane eg nytta den. Ut mot hausten slutta UiB sin VPN å fungere og eg var nøydd til å gå over til Express VPN. Denne fungerte godt både på pc og telefon, og heldt til og med ut gjennom kommunistpartiets partikongress, der alt av internett og VPN (og det meste anna i Beijing) var under streng kontroll. Partikongressen treng dykk framtidige studentar forøvrig ikkje bekymre dykk for før den neste finn stad i 2022.

Av kleder bør du pakke for 20-30° i august-september, og til rundt 0° frå rundt oktober-november og framover. Det er difor lurt å ha minst eitt par ullundertøy, ullsokkar og ullgenser. Varm jakke er det mogleg å kjøpe rimeleg i Kina om du ikkje vil bruke plass på dette.

Elles er det et par nyttige apps som kan hjelpe deg:
· Wechat – fyller omtrent alle sosiale medier funskjonar, særleg chat
· maps.me – kart offline, spesielt nyttig før du får kinesisk simkort
· Beijing subway – kart og reisetider
· Baidu translate – kinesisk svar på google translate som kan oversette bilder, spesielt nyttig for å forstå menyar
· Hello chinese – beste app for å lære kinesisk etter min erfaring
· Pleco – offline kinesisk ordbok med mulighet for å avspille ord, et must for å bli forstått om språkevnene sviktar
· Air visual – denne eller liknande apps som viser AQI (air quality index) hjelp deg å sjå om du treng maske eller ei. Eg sat grensa på 150 AQI, men dette er veldig individuelt.
· Apple maps – berre for iphone. Beste online alternativ til google maps, ekstremt nyttig om du har kinesisk simkort
· Ofo – bysykkel, betal 200 ¥ i depositum og du syklar nærmast gratis (eit par ¥ per tur, men eg måtte ikkje betale unntatt 1¥ siste tur ila mitt opphald, veit ikkje kvifor). Syklane finnast kvar som helst og kan etterlatast kvar som helst.
· Trip.com by Ctrip – book tog og fly i og rundt Kina. Bestiller du togbilletten her treng du berre hente den på stasjonen, veldig enkelt og sparer deg tid. Fungerer òg utmerket for fly.
· Booking.com – for å booke hostell når du reiser eller før du får bustad.
· Didi – Kinas svar på Uber, er på engelsk og gjev deg moglegheita til å snakke med sjåføren på engelsk gjennom bing translate.

Til sist er ein fin liten omgåing av the great firewall når det gjeld google å nytte kvasir.no. Kvasir nyttar google sin søkemotor men er ikkje blokkert, i alle fall ikkje medan me var der.

Undervisningsformer

Som nordmann er du nøydd til å ta fleire fag enn alle unntatt dei få som tar ein full to års mastergrad ved CUPL. Me måtte i utgangspunktet ta 8 fag, men fekk etter å ha forklart arbeidsmengda til utvekslingsrettleiarane heldigvis redusert dette til sju fag.

Undervisninga føregjekk over ein åttevekers periode fram til fyste eller andre veke i november (sjølve om semesteret formelt varte til 5. januar). Kvart fag hadde ein førelesning på 3 timar og 20 minutt kvar veke. Førelesningane skulle ha tre pausar, men hadde oftast ein eller to då det var førelesaren som avgjorde pausane. Ei vanleg veke hadde difor to førelesningar kvar dag, med unntak av ein lettare dag med ein førelesning. Desse timane såg meir ut som ein lita storgruppe, då alle sat inne i eit klasserom med læraren ved kateteret, men hadde likevel klart form av ei forelesning. Timen går i dei aller fleste fag ut på at professoren monotont les opp frå manuskriptet sitt medan han går gjennom powerpoint-slides fullpakka med ord. Tida, mangelen på pause og den endelause opplesninga resulterte i kombinasjon med noko aksent hjå føreleserane i at det vart svært vanskeleg å følje med. Pedagogikkurs ikkje ser ut til å vere eit krav for å bli førelesar her.

Ein bør likevel møte opp på førelesningane då desse utgjer 20-30% av karakteren, og du strengt talt ikkje har mykje anna stoff å forhalde deg til i storparten av faga. Resten av karakteren blei i alle faga eg hadde unntatt International Trade Law avgjort med skule- eller heimeeksamen. I sistnemnde kom 20% av karakteren frå deltaking i timen, 30% frå oppmøte og 50% frå heimeeksamen. Elles hadde eg heimeeksamen i tre andre fag og skuleeksamen i tre.

Skuleeksamen vart gjort i løpet av mellom 2 timar og 3 timar og 20 minutt, noko varierande frå fag til fag. Desse eksamenane hadde meir form av ein prøve på vidaregåande. Om ein har valet vil eg anbefale denne formen då ein vil vere ferdig den andre veka i november. Heimeeksamen skulle anten ha minst 3000 ord eller ti sider. Fristen låg mellom 20. desember og 15. januar.

Vurdering av emnetilbodet

Eg vil dele opp vurderinga i kvantitativ og kvalitativ vurdering.

Når det gjeld kvantitet er tilbudet godt. Me kunne velje mellom 12 fag, der halvparten var kinesiske og halvparten var internasjonale. I tillegg hadde ein tre gradar av kinesisk språkkurs pluss legal Chinese som ikkje gav studiepoeng. Det er verdt å merke seg at dokumentet me fekk tilsendt berre sa at ein kunne ta "Easy Chinese". Ein anna sak var at valfridommen likevel ikkje var så stor når ein uansett måtte ta sju fag.

Når det gjald kvaliteten på emna var denne relativt låg. Som eg greia ut for ovanfor var det vanskeleg å følje med i timen, få pausar og tunge veker med mange førelesningar.

Eg vil særleg anbefale Chinese Civil Procedure Law med Ziran "Greg" Yang og Chinese Culture and Law med Liying Zhang. Fyrstnemnde har studert og arbeida i Australia og har difor veldig god engelsk.

Fagleg utbyte og språk

Det er noko begrensa kor mykje konkret materiell juridisk kunnskap eg fekk ut av utvekslingsopphaldet, igjen grunna i kvaliteten på undervisninga. Der eg føler eg har lært noko er i hovudsak når det gjeld juridisk engelsk og forståelse for det kinesiske rettssystemet, generelle politiske system og kultur.

Til generelle språkkunskaper vart desse svært forbedra. Etter utvekslinga går samtalen sømlaust på engelsk og nærmast utan merkbar aksent, noko eg set stor pris på. Då eg berre var i Kina i eit semester lærte eg meg ikkje så mykje meir enn "overlevelseskinesisk" – det ein treng for å komme seg rundt – men eg trur eg kunne vore betre her om eg hadde lagt meir energi i å lære kinesisk før og under opphaldet. Når skulen byrjar er det vanskeleg å leggje særleg energi i språklæring når ein har såpass mange fag.

Eg vil anbefale å prøve ut HelloChinese eller Duolingo på kinesisk på førehand og i tillegg lære seg talla frå 1 til 10 (då har ein basen for alle tal opp til 100) og viktige frasar som "ja/nei", "kvar mykje kostar det?", "toalett", "hvor?" og andre enkle ord som kan hjelpe deg rundt i Beijing.

Universitetsområdet og byen

Sjølve om bygningane på universitetet etter min meining var enorme, var dette tydligvis eit lite universitet når det gjald storleik i Beijing. Campus består av to undervisningsbygningar, ei vanleg og ei muslimsk kantine, ein dormatory for gutar og ein for jenter og internasjonale studentar, ein Infirmary og ymse andre bygningar.

Kantina er svært stor og gjev deg mykje å velje mellom. Kvart måltid kostar mellom 10 og 20 kroner, så du sparar stort på å ete her.

Universitetet sin infirmary er svært nyttig om ein blir sjuk. Eg fekk sjølve halsbetennelse under opphaldet og gjekk dit for å få hjelp. Her fekk eg ta blodprøve, påvist halsbetennelse og utskriven antibiotika for omtrent 50 kroner. Eg kom med ein kinesisktalande venn, men eg trur ein skal klare seg utan òg. Er ein i tvil kan ein ofte spørje Zoe, Yidi eller nokon andre på det internasjonale kontoret om å komme med deg eller oversetje for deg over wechat.

Campus er plassert like ved ring 2, nordvest i Beijing. "Studentsentrum" i Wudaokou ligg berre eit subwaystopp unna. Her finn ein det meste ein treng av butikkar, spisestader, karaoke og utestader. Men som Kina ellers er det òg flust av spisestader like rundt campus og omtrent alle stader ein beveger seg generelt. Skal ein velje ein stad å spise er ein oftast trygg om ein vel ein stad med mykje folk, men eg hadde uansett ingen problemer med matforgiftning i Kina. Det fungerer stort sett fint å følje "magefølelsen" når du vel kor du vil ete.

Ein anna stad som særleg er verdt å merke seg i byen er Sanlitun i østkanten av sentrum. Her ligg alle ambassadane og området er difor særleg internajsonalt. Her finn du alle dei store internasjonale butikkane, dyrare restaurantar og dei største nattklubbane i byen. Om ein vil ha eit inntrykk av kva det er tale om er club $irteen det beste eksempelet på kva mainstreamklubbane har å by på. Andre som dette er Elements Mix, Vics og Space one, men det er mykje meir å velje av i området. Alle dei førenemnde gjev anten gratis drikke til utlendingar eller har open bar for ein rimelig pris, men vær varsom for at det kan vere "fake" alkohol – heimebrent alkohol av varierande kvalitet. Det finnast historiar om dei som har fått metanol, men etter vår erfaring var det ingen problemer med det dei serverte på nokon av stadene me var på i Beijing. Er ein meir interessert i underground house er Lantern å anbefale. Me var òg på jazzklubben "East Shore" ved Houhai Lake, Jazzklubben Mai Bar (麦吧), og ein hiphopklubb (/eller konsept?) kalla "East Calling" er alle å anbefale dersom ein likar desse sjangerane. Det anbefalast elles generelt å utforske det som er då Beijing har utruleg mykje å by på!

Bustad

Eg valde å bu på dormitory på campus. Her får ein eit tomannsrom med ei seng og ein pult for 400kr semesteret. Dette var etter mi meining det beste valet. Då leigeprisane elles ligg på det same nivået som i Bergen vinn ein stort på å bu på dorm. Men eg ville nok vald dette sjølve om leilighet ikkje vår så dyrt heller. Det var utrulig sosialt å bu på dorm, og ein møtte alltid på nokon andre i kullet. Dette gjorde at ein aldri visste kva dagen kunne by på, då dette kunne variere ut frå kven du møtte i gangen.

Når det gjeld fasiliteter nytter ein eitt av dei fire fellestoaletta i etasjen, der både vestleg og austleg toalett er tilgjengeleg (og urinal i etasjen for gutar). I tillegg er det to fellesdusjar i etasjen, men for gutane var det berre totalt 3 individuelle dusjenheter som fungerte, ein i den eine dusjen og to i den andre. Her nytter ein eit dusjkort der det koster ca. 0,3 ¥ per minutt. I underetasjen finn ein ein liten butikk som sel daglegvarer, øl og diverse utstyr ein kan trenge på rommet. I etasjen under det har ein eit heilt ok treningssenter som koster 3¥ per besøk og eit rom med billiard og bordtennis for omtrent 10 ¥ i timen.

Det er verdt å merke seg at ein har innetid på dormen og må vere heime før kl. 12. Er ein interessert i dette har oftast dei som har studert der lenger nokre tips for kva ein skal gjere dersom ein kjem heim for seint. I verste fall opnar det igjen klokka 6 om morgonen.

Når ein kjem er ein i utgangspunktet nøydd til å kjøpe ny madrass og sengetøy. Dette kan kjøpast utanfor (men madrassene er harde og tynne), på Ikea eller hjå andre studentar om ein høyrer litt rundt eks på felleschaten. Det anbefales å ha både sommerdyne og vinterdyne, eller evt et tynt teppe for sommer/tidlig haust.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er svært bra om ein bur på dorm. Om ein ynskjer det kan ein stort sett finne noko å gjere kvar dag om ein vil dette. Kor sosialt det er varierer sjølvsagt frå kull til kull, men då eg var der var alle 30-40 studentane veldig hyggelege og opne. Dei fleste som kjem til Kina er oftast interessert i å oppdage byen og å utforske dei moglegheitene som den Kinesiske hovudstaden har, så her er det oftast ikkje vanskeleg å finne noko å gjere på.

Med unntak av å gå ut på byen er det eit par fleire sosiale aktivitetar eg særleg vil anbefale. For det fyrste er det nokre måltid som er perfekt for å nyte saman med venner i utvekslingsgjengen. Den fyrste er "Hotpot", der ein sit rundt eit bord med ei gryte med sterk saus (finnast òg med 50/50 mild og sterk) der du puttar alt av grønnsaker, kjøtt, egg, sopp og ymse oppi for å koke før du et det med peanøttsaus og god drikke. Dette er veldig godt samtidig som du får ei hyggeleg stund saman med dei andre. Ein god stad å byrje er hotpotrestauranten like ved hovudvegen utanfor "east entrance" til campus. Det andre du absolutt bør prøve er Korean BBQ. Her sit ein rundt eit bord med ein grill i midten der du grillar kjøt og alt anna ein måtte ynskje saman med haugevis med tilbehør som du kan kombinere med kjøttet inne i ein "wrap" av eit salatblad. Kombinerast best med eit shotglas koreansk "soju" og eit glas 1:2 soju og øl som kallast somaek, og avsluttast best med ein tur på KTV etterpå (karaoke). Du får den beste opplevinga om du har med deg ein koreaner eller nokon som kjenner til koreansk kultur, men det er uansett verdt turen. Me gjekk oftast på staden i fjerde etasje i "Global Club"-bygget i krysset ved t-banestoppet i Wudaokou, men du får nok ein god opplevelese uansett kvar du går.

Til sist vil eg anbefale ein tur med ein av organisasjonane som organiserer reiser i nærområdet. Me reiste til Indre Mongolia, ein av favorittstadene mine i Kina. Det er òg veldig fint å ta ein helgetur med tog til byar i nærleiken som Tianjin, Qingdao, Shanghai og liknande.

Det beste tipset eg kan gje er å prøve mest mogleg og gjere mest mogleg medan du er der. Beijing og Kina er ein rar og gøy stad, gjer det beste ut av det medan du er der.

Om du har fleire spørsmål, ta gjerne kontakt på epost eller facebook.
e-mail: tord.sortland@gmail.com

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

25.08.2017 - 15.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Undersøk hvilke regler som gjelder for å søke visum til Kina så snart du får innvilget studieplass. Undersøk også hvilke vaksiner det er aktuelt å ta før avreise. For å kunne bruke de samme sosiale mediene som man bruker her hjemme til å holde kontakten med familie og venner, og for å kunne lese nyheter fra de samme nettstedene, bør man tegne abonnement på en VPN-tjeneste. VPN-tjenester sørger for at all trafikken din på nettet sendes gjennom en server et sted som ikke praktiserer samme sensur som Kina, slik at man kan bruke nettet på samme måte som man ville gjort hjemme i Norge. Jeg kan anbefale ExpressVPN, som man kan laste ned til PC, mobil og nettbrett. Når man ankommer CUPL må man skaffe seg en midlertidig oppholdstillatelse, men dette tar administrasjonen på CUPL seg av. Administrasjonen er også behjelpelig med andre praktiske utfordringer man måtte møte på, og hjelper til så man får åpnet en kinesisk bankkonto, som man blant annet trenger for å kunne betale med mobilen gjennom alt-mulig-appen WeChat. Ved siden av banken, som ligger rett over gaten fra en av inngangsportene, ligger et lite reisebyrå som man kan bruke til å bestille togbilletter. Skal man reise rundt i Kina er Ctrip en nyttig app. Det er mulig å søke om nytt visum med flere innreiser mens man er i Kina, som man vil trenge dersom man ønsker å besøke Taiwan eller Hongkong. For å søke om nytt visum trenger man blant annet et eget dokument fra CUPL som administrasjonen hjelper deg med å fylle ut.

Undervisningsformer

Fra den andre uken i september frem til og med den andre uken i november har man forelesninger i fagene man tar. Vi tok syv fag i løpet av oppholdet på CUPL. Det innebar at jeg hadde én forelesning på mandag, to på tirsdag, to på torsdag og to på fredag. Forelesningene varer i ca. tre og en halv time totalt, med pause ca. hvert 50. minutt. Når man er ferdig med forelesningene den andre uken i november så har man enten skoleeksamen, eller så skriver man oppgaver på mellom 3000 og 5000 ord. Jeg hadde en kort presentasjon i ett fag, og en lengre presentasjon i ett fag. Hvorvidt man skal vurderes gjennom skoleeksamen eller en oppgave blir klassen som regel enig med professoren om. Jeg hadde to skoleeksamener, skrev fire oppgaver og ett kort essay. Skoleeksamen hadde vi den siste forelesningsuken, mens vi hadde mellom én måned og halvannen måned på oss til å skrive oppgavene. Arbeidsmengden var stor, men overkommelig. Pensum fikk man tilgang til på nett, eller utdelt i papirform. Jeg måtte bare kjøpe én pensumbok i løpet av oppholdet, og den kostet meg ca. 30 kroner.

Vurdering av emnetilbodet

CUPL har et rikt tilbud av kinesiske fag, som for eksempel Anti-Monopoly Law, Chinese Administrative Law og Chinese Civil Procedure Law, men tilbyr også internasjonale fag, for eksempel International Aviation Law, Environmental Law og International Investment Law.

Fagleg utbyte og språk

Jeg opplevde at det faktiske emnetilbudet ikke samsvarte helt med det vi var blitt forespeilet på forhånd, men det utgjorde ingen stor ulempe ettersom man kan bruke de to første ukene til å gå på forelesninger i ulike fag. Først etter det må man bestemme seg for hvilke fag man ønsker å ta. At studentene tar flere fag samtidig gjør at fagene ikke går i dybden i samme grad som de kunne gjort dersom studentene tok færre fag. Jeg fikk mest utbytte av de kinesiske fagene jeg tok, som ga et interessant innblikk i kinesisk rett, og som ga meg grunnlag for å sammenligne med norsk rett.

Onsdager hadde vi tilbud om gratis språkundervisning. Dette benyttet jeg meg av innledningsvis, men etter hvert kom jeg frem til at jeg ikke fikk nok utbytte av det på den korte tiden jeg skulle være på CUPL. Undervisningen foregår på engelsk, så man er ikke avhengig av å lære seg språket for å reise på utveksling til CUPL. Jeg vil så klart anbefale at man likevel lærer seg standardfraser.

Universitetsområdet og byen

Campus er ikke spesielt stort, og veldig oversiktlig. På campus har man to kantiner som serverer både frokost, lunsj og middag. Man betaler med studentkortet, og mens frokosten koster ca. 5-10 yuan, koster lunsj og middag ca. 10-20 yuan per måltid. I boligblokken har man også en liten butikk hvor man får så godt som alt man kan trenge av nødvendigheter der og da, og en fruktselger. Det ligger også en annen mindre butikk på campus, mens supermarkedkjeden Carrefour bare er fem til ti minutters gange unna. Når man flytter inn på campus får man kjøpt det viktigste man trenger fra selgere på campus. I kjelleren på boligblokken har man en hall med mulighet til å spille bordtennis og biljard, et mindre treningssenter, og en treningshall hvor man kan spille badminton. For å bruke fasilitetene må man hver gang betale en liten sum. Beijing er en fantastisk by, særlig dersom man er glad i historie og har lyst til å lære mer om kinesisk historie. Takket være metroen er det kjempelett å ta seg rundt i byen. Nasjonalmuseet er et must. Det samme er også Temple of Heaven, Den himmelske freds plass, Maos mausoleum, Den forbudte by og Olympiaparken, et flott grøndtområde. Lengter man etter et deilig avbrekk fra byens mas må være reise ut til Sommerpalasset, et lite stykke nordvest for byen. Den kinesiske mur må selvsagt også oppleves. Beijing har også mange kulinariske opplevelser å by på. Min fremste anbefaling er å gå seg vil i Beijings mange hutonger, de smale gatene som det dessverre blir færre og færre av. I hutongene vil man få fascinerende glimt av hvordan Beijing så ut før i tiden. Der finner man også mange små spisesteder og barer.

Bustad

Dersom man velger å bo på campus, som jeg synes var veldig praktisk, så bor man to og to i egne etasjer for utvekslingsstudenter. Rommene er utstyrt med en kombinert pult med seng over, mens andre rom har pulten og sengen stående hver for seg. Foruten en stol til pulten er det ellers ingen møbler på rommene. Etasjene for utvekslingsstudenter har fire fellestoaletter. To av dem har dusjer og vaskemaskin. Å dusje koster 1 yuan (ca. 1,20 kroner) per 100. sekund. Man betaler med et eget dusjkort som man fyller opp på maskiner man finner på campus. Tilsvarende betaler man for klesvask med et eget kort. Kortet koster 50 yuan (inkludert et depositum på 15 yuan), og da får man 10 klipp.

Sosialt miljø

I tillegg til mine to medstudenter fra Det juridiske fakultet ved UiB, så studerte jeg sammen med studenter fra Canada, USA, Mexico, Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Frankrike, Italia, Tanzania, Thailand, India, Burma og mange andre land. Å få treffe folk fra så ulike kulturer var noe av det flotteste med å være på utveksling til CUPL. Det sosiale miljøet var godt, og ble forsterket av at man bodde sammen to og to. Totalt var vi mellom 30 og 40 utvekslingsstudenter, og man hadde derfor alltid noen man kunne finne på noe sammen med. På grunn av språkbarrieren var det vanskelig å få kontakt med kinesiske studenter, men studenter fra Taiwan og Hongkong var det lettere å få kontakt med. Ved å bli kjent med studenter fra Taiwan og Hongkong lærer man mer om noen av de mest komplekse spørsmålene i Kina.

Blomster foran bygg på campus
Foto/ill.:
© China University of Political Science and Law

Informasjon